דיני גירושין בשוודיה

דיני הגירושין בשוודיה עוסקים בפירוק נישואין, מזונות ילדים, מזונות, משמורת וחלוקת רכוש.
גירושין מחזירים ליחידים את מעמדם של נשואים, ומשאירים אותם חופשיים להינשא מחדש.
חוקי הגירושין בשוודיה ידועים כליברליים במידה ניכרת בהשוואה לתחומי שיפוט אחרים.

עורך דין מומלץ

היסטוריה

לשוודים יש מערכת משפט אזרחית שתלויה בעיקר בחוק הסטטוטורי.
המסורת הגרמנית-רומית של מדינות יבשת אירופה השפיעה על התפתחות החוק השוודי.

הקוד השבדי המקיף הראשון, המורכב מכל חוקיו המקודדים, היה הקוד האזרחי של 1734, והוא מחולק לספרים הבאים:

ספר הנישואין
ספר ההורים
ספר הירושה
ספר הארץ
ספר הבניין
ספר המסחר
ספר הפשעים
ספר סדר הדין
ספר ביצוע פסקי הדין

חוק במאה ה-17
החוק מהמאה ה-17 התיר רק שתי עילות גירושין – ניאוף ועריקות. אלה היו בדרך כלל בקנה אחד עם אמונות הנצרות ועקרון האשמה שהשפיע על השוודים. בתחילת המאה ה-19, עריקות מדומה לא היה יוצא דופן עבור זוגות שרצו להתגרש במהירות.
אחד מבני הזוג היה עוזב את הארץ (מכיוון שקופנהגן הייתה העיר הזרה הקרובה ביותר, רבים נסעו לשם) ובן הזוג הנותר יגיש תביעת גירושין על רקע עריקות.
עובדת העריקה תאושר על ידי המפלגה שעזבה את הארץ.

רפורמה: חוק 1915 על ייסוד ופירוק נישואין
לקראת סוף המאה ה-19, שלוש מדינות סקנדינביות : שבדיה, נורבגיה ודנמרק רצו לשתף פעולה ברפורמה בחקיקה. הרציונל היה להעניק יחס שווה לאזרחים סקנדינביים העוברים ממדינה סקנדינבית אחת לאחרת. בשנת 1909 הוקמה ועדה בין-ממשלתית להכנת בסיס משותף לרפורמה בדיני המשפחה. הוועדה הורכבה מנציגים, מומחים ועורכי דין משלוש המדינות.

בשנת 1915 העבירה שבדיה את החוק על חגיגות ופירוק נישואין. על פי חוק זה, זוגות נשואים יכולים לבחור בהסכם הדדי ללא אשם להתגרש. הגירושין היו צריכים להתבסס על ‘פירוק עמוק וקבוע של הנישואים’. פעמים רבות, פנייה משותפת של בני הזוג מעידה על ‘פירוק הנישואין’.

בני הזוג חויבו לראות יועץ נישואין לפני הגשת בקשה כזו. לאחר מכן יינתן צו שיפוטי של פירוד, המחייב את שני בני הזוג להיפרד לחלוטין למשך שנה, לפני שלכל צד תהיה הזכות להגיש בקשה לגירושין. החוק גם התיר גירושים מיידיים במקרים בהם צד אחד אשם. מקרים כאלה המבוססים על תקלות כללו אלכוהוליזם כרוני, מכות או התכווצות של מחלת מין.

על פי חוק הגירושין המתוקן, נשים נהנו ממעמד כלכלי משופר ושוויון סמכות במשק הבית.

רפורמות נוספות
בשנת 1973, החוק לא חייב הסכמה הדדית בין בני הזוג לגירושין. די היה בכך שאחד מבני הזוג רצה להתגרש. זה הקל אפילו על בני זוג להתגרש.
רק במקרים מסוימים הייתה תקופת עיון חוזרת של שישה חודשים.
אלה הועברו מאוחר יותר לקוד הנישואין החדש (פרק 5) בשנת 1987 ועדיין חלים בשוודיה כיום.

מקורות לדיני גירושין

קוד הנישואין
גירושין כפוף לחוק הנישואין משנת 1987. פרק 5 לקוד קובע את עילות הגירושין. ההלכות בדבר מזונות בני זוג לאחר גירושין מפורטות בפרק 6.
הליכי גירושין נכנסים לפרק 14.
הוראות נוספות לגבי משמורת הילדים ומזונות הילדים מפורטות בחוק הילדים וההורים.

מקורות אחרים לדיני גירושין
מלבד חוק הנישואין, חומרי חקיקה מכינים משמשים גם כמקור חוק בשוודיה.
חומרים אלה כוללים הצעות חוק ממשלתיות ודוחות של ועדת הפרלמנט.
לגבי גירושין במיוחד, הצעת החוק לתיקון חוק הנישואין הישן היא אחד מחומרי ההכנה המרכזיים המשמשים בפירוש דיני הגירושין.

קבלת גט
ניתן לפתוח בהליכי גירושין בבקשה משותפת של בני הזוג, או בבקשה לזימון של אחד מבני הזוג. ייעוץ משפחתי מומלץ אך לא חובה. אם בני זוג מסכימים לגירושין, אין צורך בעורכי דין. כל מחלוקות שיתעוררו יוכרעו בבית המשפט המחוזי.
בדיון הראשי ינהגו שופט מוסמך אחד ושלושה שופטים הדיוטים.
בתום המחלוקת, בדרך כלל, כל צד יישא בהוצאות המשפט שלו.

הגשת בקשה לגירושין

1 מתוך 53 בתי המשפט המחוזיים בשוודיה.

בדרך כלל, בקשת גירושין כרוכה בהגשת תעודות רישום אוכלוסין של שני הצדדים, בצירוף תשלום אגרת בקשה בסך 450 קרונות. בנוסף, יש למלא טופס סטנדרטי ולהגיש לבית המשפט המחוזי בו יושב אחד השותפים. מקום מגורים בהקשר זה פירושו המקום בו נרשם לצורכי אוכלוסין. אם אף אחד מהשותפים אינו שוכן בשוודיה, יש להגיש את הבקשה לבית המשפט המחוזי בשטוקהולם. בדרך כלל נוצרים סיבוכים כאשר מעורבים בני זוג בני לאומים שונים. במקרים כאלה, ישנם כללים מיוחדים שיכתיבו מתי בית משפט שבדי יהיה מוסמך לדון בבקשות לגירושין.

כאשר הוגשה בקשה לגירושין, תינתן הודעה מבית המשפט המחוזי. בהודעה זו יצוין התאריך שבו מתחיל מועד העיון מחדש, המועדים המוקדמים והמאוחרים ביותר שבהם יוכלו הצדדים להמשיך בבקשה ומספר התיק שניתן על ידי בית המשפט המחוזי.

המשמעות של ניהול הבקשה היא שהצדדים אישרו את כוונתם להתגרש. לשם כך, על צד או צדדים לגירושין להודיע ​​על כך לבית המשפט המחוזי. ניתן לנסח הודעה זו על דף נייר רגיל. על הנייר יש לציין את מספר התיק ועל בן הזוג או בני הזוג לציין במפורש שהם עדיין רוצים להתגרש.
לאחר מכן יש להגיש תעודת זהות אישית חדשה לשני הצדדים.
אם אף אחד מהצדדים לא ימשיך בבקשה תוך שנה מתחילת מועד העיון מחדש, התיק יוסר מרשימות בית המשפט המחוזי ולאחר מכן הצדדים יישארו נשואים זה לזה.

עילות גירושין

תקופת בדיקה מחדש
מידע על עילות גירושין
על פי חוקי הנישואין בשוודיה, גירושין אינו מצריך כל הוכחה של אשמה או עוולה של מי מהצדדים כעילה לגירושין.
כל עוד בני הזוג מסכימים לפרק את נישואיהם, הם יהיו זכאים לגירושין.
נוהג זה מכונה בדרך כלל גירושין ללא אשמה.

תקופות בדיקה מחדש
תקופת פרידה משפטית אינה דרישה מוקדמת על פי החוק השוודי. עם זאת, שני הצדדים יעברו תקופת עיון מחדש בשני תרחישים: ראשית, אם שני הצדדים יבקשו תקופת עיון חוזרת. שנית, יש להם ילד מתחת לגיל 16.

במידה ואחד מבני הזוג אינו מסכים לגירושין, תעבור עיון חוזר של 6 חודשים לפני הגירושין.

אם בני הזוג חיים בנפרד מזה שנתיים, אין צורך בתקופת עיון מחדש וניתן להתגרש באופן מיידי.

בנסיבות מיוחדות בהן נערכו נישואין למרות העובדה שבני הזוג קשורים זה לזה, אין צורך בתקופת עיון חוזר לפני גירושין. באופן דומה, במקרה של ביגמיה, כל אחד מהצדדים מהנישואים המוקדמים יותר זכאי לגירושין מיידי.

תחזוקה
קיימות שתי צורות אחזקה – אחזקה של בן זוג ואחזקה לילדים.

אחזקה לבת זוג
מידע על מזונות
הרעיון הבסיסי הוא שגירושין מנתקים למעשה את כל צורות היחסים הכלכליים בין בני זוג. לכן כל אחד מבני הזוג אחראי באופן אינדיבידואלי לתמיכה הכלכלית שלו לאחר הגירושין. תחזוקה ניתנת רק לעתים רחוקות, אלא בנסיבות מסוימות. יש להראות כי בן הזוג נזקק כלכלית וכי הנישואין הביאו לצורך במזונות.

מזונות ניתנות כאשר בן הזוג מתקשה לפרנס את עצמו למשך תקופת מעבר בעקבות הגירושין. אחזקה מעברית כזו מספקת לבן הזוג הנזקק הזדמנויות לחפש עבודה בשכר או הסבה מקצועית. הסכום נקבע בהתחשב ביכולת התשלום של בן הזוג וכן במספר גורמים נוספים.

מזונות בני זוג ניתנים גם במקרים של נישואים ארוכים בהם בן הזוג הופך נזקק כלכלי בעקבות הפרידה. צורת מזונות זו משתרעת על פני תקופת המעבר ומשך הזמן המדויק נקבע על פי העובדות הרלוונטיות של כל מקרה ומקרה.

מזונות 
מידע על מזונות ילדים
מזונות ילדים הינה חובה והסכום ייקבע בהסכם או בהחלטת בית משפט. בהערכת הסכום מתחשבים ביכולת הכלכלית של בן הזוג המשלם.
אם בן הזוג אינו משלם דבר או נותן מתחת לסכום שנקבע, מזונות ילדים מסופקים על ידי הסוכנות השוודית לביטוח סוציאלי.
לאחר מכן נדרש בן הזוג להשיב לסוכנות את כל הסכומים ששולמו עבור הילד או חלקם.

חלוקת נכסים
מידע על חלוקת רכוש
ניתן לתייג רכוש בבעלות בני זוג בנישואין כרכוש אישי או זוגי.
עם גירושין, רק רכוש הנישואין יחולק בין בני זוג.

הדרכים בהן ניתן לסווג רכוש.

טיפול בנכסי נישואין
מכיוון שחוק הנישואין בשבדיה מונע על ידי עקרונות האינדיבידואליות ושוויון מגדרי, נישואים נתפסים לעתים קרובות כשותפות. לפיכך, הם מעודדים ליישב את המחלוקות שלהם מחוץ לבית המשפט על ידי ניהול משא ומתן וחלוקת נכסיהם באופן פרטי.

במשא ומתן, אם בני הזוג מסכימים:

הם אמורים לשלוח את הסכם חלוקת הרכוש הזוגי (מקורי ושני עותקים הכוללים חתימות של שני עדים) ותעודות רישום אוכלוסין (שאינן מעל לשלושה חודשים) לבית המשפט המחוזי בו נרשמו.

אם בני הזוג חולקים:

הם יכולים לפנות לבית המשפט המחוזי בבקשה למינוי מנהל רכוש אישות, אשר יקבל לאחר מכן החלטה מה יש לכלול בחלוקת הרכוש הזוגי, כיצד יש להעריך חפצים וכיצד יש לחלקם. בדרך כלל, בני זוג זכאים לפיצול של 50-50 מהרכוש. בתי המשפט יפסקו את בית הזוגיות לבן הזוג הנזקק, לאחר הפחתת השווי מהסכום שבן הזוג היה זכאי לקבל קודם לכן.

אם אחד מבני הזוג אינו מרוצה מההחלטה שקיבל המנהל, הוא יכול לערער לבית המשפט המחוזי. בתי המשפט יכולים לבטל את הכלל הזה של חלוקה שווה אם חלוקה של 50-50 תהיה לא הוגנת.
: 35  כמה גורמים שעשויים להשפיע על החלטת בית המשפט הם משך הנישואין ומעמדם הכלכלי של הצדדים.

ניתוח והערכה של הכללים הנוכחיים
התנגדות להצעת הגירושין של האיחוד האירופי
האיחוד האירופי נתקל בהתנגדות עזה מצד שוודיה לאמץ את חוקי הגירושין החוצי גבולות המשופרים ברחבי אירופה. ההצעה, הידועה בשם רומא III, תאפשר לבני זוג בעלי אזרחות מעורבת לבחור באיזו מדינה חוקי הגירושין של המדינה יוכלו לשלוט בגירושין.

ההתנגדות של שוודיה, לעומת זאת, נובעת בעיקר מהחשש שמדיניות כזו תפר את חוקי הגירושין הליברליים יחסית בשוודיה. בשנת 2006 פרסם משרד המשפטים השוודי דו”ח המזהיר מפני חוקים גורפים כאלה.
הוא ציין את האפשרות שבתי המשפט האירופיים יצטרכו להחיל חוקי גירושין מגבילים ממדינות שאינן באיחוד האירופי כמו איראן.

דיכוטומיה של המשפט האזרחי השבדי לעומת החוק האסלאמי
השוואה בינלאומית
מידע נוסף: דיני גירושין לפי מדינה
עילות גירושין
מאפיין קריטי אחד שמסמן את חוקי הגירושין השוודים הוא היעדר מוחלט של כל דרישת אשמה בעת הקמת תיק לגירושין. האשמה אינה רלוונטית לחלוטין ואין לה השלכות משפטיות על תוצאות ההליך. מכיוון שאין צורך להקים פירוק בלתי הפיך של הנישואין כעילה היסודית לגירושין, המערכת נשארת כמעט ללא תקלות.

בנוסף, על פי החוקים השוודיים, אין דרישה מקדימה לתקופת פרידה לפני שניתן להקים תיק גירושין.

בתחומי שיפוט אחרים כמו בריטניה וסינגפור, ניתנים גירושין על בסיס התמוטטות בלתי הפיכה של נישואין. על פי חוקי הגירושין הנוכחיים באנגליה ובוויילס, אדם צריך להוכיח בבית המשפט שהנישואים התפרקו; ישנן חמש סיבות שבגינן ניתן לראות בנישואין התפרקו: ניאוף, התנהגות בלתי סבירה, עריקה לאחר שנתיים, פרידה של שנתיים בהסכמה או פרידה של חמש שנים ללא הסכמה.

גישור
מידע על גישור
תחום נוסף של הבחנה הוא שהגישור בשבדיה הוא על בסיס התנדבותי בלבד. בני זוג אינם מחויבים על פי חוק לעבור גישור במסגרת הליך הגירושין.
בהשוואה ישירה, החקיקה בבריטניה מחייבת את כל הזוגות לעבור הערכת גישור חובה לפני שהם יכולים לפנות לבית המשפט.
חוקי הגירושין של סין גם שמים דגש חזק על גישור ובתי המשפט מנוצלים בדרך כלל רק כאשר הגישור נכשל.

הסכמי טרום נישואין
מידע על הסכם ממון
בשוודיה, הסכמים שנעשו לפני הנישואין נתפסים כחוזים ובדרך כלל ניתנים לאכיפה. הסכמים אלו קובעים בדרך כלל כיצד יש לחלק נכסים במקרה של גירושין.
בתי משפט במדינות אחרות כמו בריטניה וסינגפור נוקטים בגישה זהירה יותר כלפי אכיפה של הסכמי טרום נישואין.
הסכמים אלו אושרו במספר מקרים אחרונים אך החוק לגבי הסכמי טרום נישואין במדינות אלו טרם הוסדר.

[wpseo_breadcrumb]

עורכי דין מומלצים בתחום