מה זה ביטוח דירה?

אם יש בבעלותכם דירה, בוודאי יש לכם או שקלתם בשלב כלשהו לעשות ביטוח דירה. פוליסה זו מקנה לכם רשת ביטחון כספית במקרה של נזק לנכס עצמו, לתכולתו וכן בעת נזקים שנגרמו לצד שלישי בנכס. כאן תוכלו לקרוא ולהבין מהו ביטוח דירה, מה הוא כולל, האם הוא כדאי וכיצד מגישים תביעת ביטוח דירה. כמו כן, נברר האם שוכרי דירות מחויבים ברכישת ביטוח זה.

עורך דין מומלץ

 

מהו ביטוח דירה?

בין פוליסות הביטוח הפופולאריות ביותר ישנו ביטוח דירה. מטרתו היא משולשת: להקנות כיסוי למבוטח במקרה של נזק למבנה עצמו, לתכולה שבדירה ולנזק שנגרם לצד ג’. כפי שנסביר להלן, ניתן לרכוש פוליסה הכוללת רק אחד מן הרכיבים הללו, את חלקם או כולם. אירועים שונים יכולים לגרום לנזק לדירה שלנו, למשל הצפה של מים, שריפה, רעידת אדמה או פריצה ובעקבותיהם לפגיעה בנכס ו/או בתכולה שבו.

 

לכן, אנשים רבים בוחרים לעשות ביטוח דירה, כדי להיות שקטים כי אם יתרחש אחד מן האירועים הללו, תהיה להם רשת ביטחון. חברות הביטוח מציעות למבוטחים סוגים שונים של פוליסות ביטוח דירה כך שכל אדם יכול לבחור את הפוליסה המתאימה לו, על פי צרכיו.

 

מבנה, תכולה וצד ג’  

ביטוח דירה מורכב משלושה אלמנטים שונים וניתן לערוך פוליסה לכולם או למי מהם. ראשית כל, ישנו ביטוח מבנה, המכסה נזקים שנגרמו לדירה עצמה כגון הדלתות וקירות הדירה, הצנרת והביוב שלה. האלמנט השני הוא ביטוח תכולה, המעניק כיסוי ביטוחי למבוטח לגבי הרכוש שנמצא בתוך הדירה. כן, ישנו ביטוח צד ג’, המקנה כיסוי לנזקי גוף שנגרמו לצד שלישי שביקר בנכס ונגרם לו נזק.

 

לכל אחד מסוגי הביטוח הללו ישנו בסיס ולו ניתן לבצע הרחבה של הכיסוי הביטוחי. כך למשל, כאשר מתייחסים לביטוח מבנה, ניתן לבחון אפשרות כי ביטוח דירה יכלול גם כיסוי הוצאות המבוטח בגין שיקום הנכס: עלויות של בעלי מקצוע כגון אדריכל וקבלן וכן כיסוי של עלות שכר דירה במקרה שבו לא ניתן להתגורר בנכס בזמן השיפוץ.

 

האם כדאי לעשות ביטוח דירה?

כולנו רוצים לחיות בראש שקט כי אם יקרה אירוע בלתי צפוי שיגרום לנו לנזק כספי, יהיה לנו בסיס כלכלי. חתימה על פוליסת ביטוח היא אחד האמצעים להבטיח זאת, היות שכאשר יקרה האירוע הביטוחי, נוכל להגיש תביעה לחברת ביטוח ולקבל תגמולים בהתאם לתנאי הפוליסה. עם זאת, ביטוח עולה כסף ולא מעט ולכן, לפני שעושים צעד זה, חשוב לוודא כי הוא אכן משתלם לנו. הן בשאלה האם אנו באמת זקוקים לאותו סוג ביטוח ואם כן, באיזה היקף.

 

כפי שהסברנו לעיל, ביטוח דירה מורכב משלושה חלקים: מבנה, תכולה וצד ג’. לכן, אם החלטנו לעשות ביטוח דירה, הרי שעלינו לבחון האם אנו זקוקים לכל אחד מאלו, אולי לרכיב אחד בלבד והאם נרצה בפוליסה מצומצמת או רחבה.

 

הגשת תביעת ביטוח דירה

כל פוליסת ביטוח כוללת רשימה של אירועים ביטוחיים, אשר בהתקיימם ניתן להפעיל את הביטוח ולקבל את התגמול הכספי שחברת הביטוח התחייבה לו. כך גם כאשר מדובר על ביטוח דירה. אם התרחש אחד מן האירועים המנויים בפוליסה ונגרם למבוטח נזק, הוא יהיה זכאי לקבלת התגמולים.

 

לשם כך, עליו יהיה להגיש תביעה לחברת הביטוח ולהגיש את כל המסמכים הדרושים. נשמע פשוט? ובכן, בפועל מימוש זכויות מחברת ביטוח אינו דבר קל כלל משום שמדובר בגוף כלכלי אשר ינסה לאתר סיבות לדחיית התביעה. לכן, מומלץ לפנות אל עורך דין נזיקין בעניין זה אשר יסייע בקבלת הפיצוי הכספי.

 

חוק ביטוח דירה שכורה

עד כה התייחסנו לסיטואציה של ביטוח דירה, בהנחה כי אנו בעליה. אולם, מה קורה כאשר אנו שוכרים דירה? אחת השאלות אשר עולות בהקשר של ביטוח דירה, היא האם אדם השוכר דירה מחויב לפנות לחברת ביטוח ולרכוש ביטוח דירה על הנכס שהוא שוכר. ובכן, עד שנת 2017, יכול היה המשכיר לחייב את הדייר לעשות ביטוח דירה על חשבונו.

 

אולם בשנה זו, תוקן חוק השכירות והשאילה, תשל”א – 1917 אשר קיבל את השם חוק שכירות הוגנת והוא קובע כי משכיר אינו רשאי לחייב שוכר לרכוש ביטוח דירה, בכל הנוגע לביטוח המבנה עצמו. אולם, באפשרותו לדרוש במסגרת הסכם שכירות דירה כי השוכר ירכוש ביטוח דירה של רכיבי צד ג’ ותכולה. אז, הדבר נתון כבר למשא ומתן בין הצדדים ולבחירתו האישית של השוכר האם להיענות לדרישה זו של המשכיר או לוותר על הדירה.