עורך דין בהונג קונג | עו”ד ישראלי בהונג קונג | משרד עורכי דין

עורך דין בהונג קונג הוא מקצוען משפטי שהתקבל לעסוק בעריכת דין בהונג קונג, אחד מהאזורים המנהליים המיוחדים (SARs) של הרפובליקה העממית של סין. להונג קונג מערכת משפטית ייחודית המבוססת על מסורת המשפט המקובל, הנפרדת ממערכת המשפט האזרחי בסין. ניתן לחלק עורכי דין בהונג קונג לשתי קטגוריות עיקריות: עורכי דין ועורכי דין.

עורך דין מומלץ

עורך דין ישראלי בהונג קונג הוא עורך דין מישראל העוסק בעריכת דין בהונג קונג. עורכי דין אלו עשויים להציע את מומחיותם במשפט הישראלי, במשפט הבינלאומי או בתחומים אחרים, בהתאם לכישוריהם ולניסיונם. כדי לעסוק בדיני הונג קונג, עורכי דין ישראלים צריכים להכשיר מחדש כעורכי דין או עורכי דין בהונג קונג. הם עשויים גם לעבוד בשיתוף עם משרדי עורכי דין מקומיים, ולספק תובנות חשובות לגבי עניינים משפטיים חוצי גבולות הקשורים לישראל והונג קונג. על ידי ניווט בנופים המשפטיים הייחודיים של שני תחומי השיפוט, עורכי דין ישראלים בהונג קונג מסייעים בטיפוח קשרים עסקיים חזקים ומאפשרים שיתוף פעולה בינלאומי בין שני האזורים.

מערכת המשפט בהונג קונג
המערכת המשפטית של הונג קונג מבוססת על העיקרון של “מדינה אחת, שתי מערכות”, אשר הוקם במסגרת ההצהרה המשותפת של סין-בריטניה וחוק היסוד, המסמך החוקתי של הונג קונג SAR. האזור שמר על מערכת המשפט המקובלת שלו, שהורשתה מהתקופה הקולוניאלית הבריטית, המאופיינת בעצמאות שיפוטית ושלטון החוק.

עורכי דין ייעוץ solicitors
עורכי דין הם אנשי מקצוע משפטיים המספקים מגוון רחב של שירותים משפטיים, לרבות עריכת מסמכים משפטיים, מתן ייעוץ משפטי וייצוג לקוחות בנושאים משפטיים שונים. עורכי דין משרדיים יכולים לעסוק בנפרד או כחלק ממשרד עורכי דין. כדי להפוך לעורך דין solicitor בהונג קונג, אדם חייב להשלים תואר ראשון במשפטים (LL.B.) או תואר דוקטור משפטנים (JD), ואחריו תעודת תואר שני במשפטים (PCLL) וחוזה עורך דין מתלמד לשנתיים עם משרד עורכי דין.

עורכי דין ליטיגציה barristers
עורכי דין מייצגים הם אנשי מקצוע משפטיים המתמחים בהסברה ובייצוג לקוחות בהליכים משפטיים. הם מספקים חוות דעת משפטיות מומחים וניתן לשכור אותם על ידי עורכי דין לפעול בשם לקוחות בבית המשפט. כדי להפוך לעורך דין barrister בהונג קונג, אדם חייב להשלים תואר במשפטים (LL.B. או JD), ואחריו PCLL ותלמיד של שנה אחת בפיקוח של עורך דין בפועל.

רגולציה וגופים מקצועיים
מקצוע עריכת הדין בהונג קונג מוסדר על ידי מספר גופים מקצועיים:

א) האגודה למשפטים של הונג קונג: גוף סטטוטורי זה מפקח על הרגולציה והמשמעת של עורכי הדין בהונג קונג, ומבטיח שהם עומדים בסטנדרטים מקצועיים ואתיקה. כמו כן מעניקה לשכת עורכי הדין תמיכה והכוונה לחבריה וממלאת תפקיד ברפורמה בחוק.

ב) לשכת עורכי הדין בהונג קונג: ארגון מקצועי זה אחראי להסדרת הנוהג של עורכי דין בהונג קונג. היא קובעת ואוכפת סטנדרטים מקצועיים, מספקת הכשרה והשכלה משפטית מתמשכת, ותורמת לפיתוח מערכת המשפט באמצעות יוזמות לרפורמה בחוק.

עורכי דין זרים בהונג קונג
עורכי דין זרים המעוניינים לעסוק בהונג קונג חייבים להיות רשומים כעורכי דין זרים באגודת עורכי הדין של הונג קונג. הם יכולים להציע ייעוץ משפטי לגבי חוקי תחום השיפוט הביתי שלהם, אך אינם מורשים לעסוק בדיני הונג קונג אלא אם כן הם מתאימים מחדש כעורכי דין או עורכי דין בהונג קונג. עורכי דין זרים עשויים גם לעבוד בשיתוף עם משרדי עורכי דין מקומיים, ולהציע את מומחיותם בנושאים משפטיים בינלאומיים.

עזרה משפטית
סיוע משפטי זמין בהונג קונג כדי להבטיח שלאנשים בעלי משאבים כספיים מוגבלים תהיה גישה לייצוג משפטי הן בעניינים אזרחיים והן בעניינים פליליים. מחלקת הסיוע המשפטי ושירות עורכי הדין התורן אחראים על ניהול שירותי הסיוע המשפטי, מתן סיוע לזכאים בצורת ייעוץ, ייצוג ושירותים משפטיים נוספים.

החוק בהונג קונג

לחוק האזור המנהלי המיוחד של הונג קונג יש את הבסיס שלו במערכת המשפט המקובל האנגלית, בירושה מהיותה מושבה בריטית לשעבר וטריטוריה תלויה. ישנם מספר מקורות משפט, כאשר העיקריים שבהם הם חוקים שנחקקו על ידי המועצה המחוקקת של הונג קונג ופסיקה שהתקבלה על ידי החלטות של בתי המשפט בהונג קונג.

מאז המסירה ב-1997, המסגרת החוקתית מסופקת על ידי חוק היסוד של הונג קונג, שהוא חלק מהחוק הלאומי של הרפובליקה העממית של סין ובעל, למעשה, מעמד חוקתי בהונג קונג. העיקרון של ‘ מדינה אחת, שתי מערכות ‘ היה מעוגן בסעיף 5 לחוק היסוד עד לשנת 2047 לפחות, המנוגד בין ‘השיטה והמדיניות הסוציאליסטית’ לבין ‘השיטה ואורח החיים הקפיטליסטיים הקודמים’.

חוק היסוד קובע כי שיטת המשפט המקובל תישמר. כמה פרשנים תיארו את המערכת ההיברידית התיאורטית של המשפט האזרחי והמשפט המקובל כייחודית, אם כי קיימים הסדרים דומים בכל העולם. פרשנים אחרים מצביעים על מסורת המשפט הסוציאליסטי במקום על מסורת המשפט האזרחי.

חקיקה ראשית בהונג קונג ידועה בדרך כלל כ’פקודות’, במקום ‘מעשים’. העותקים המאוחדים המפורסמים של הפקודות מקבלים מספרי פרקים בחוקי הונג קונג ובבסיס הנתונים הרשמי המקוון.

כמה חוקים לאומיים בנושאי חוץ והדגל הלאומי חלים ישירות בהונג קונג מכוח התניות בסעיף 18 ובנספח III לחוק היסוד.
הטלת החוק הלאומי לשמירה על הביטחון הלאומי ב-HKSAR אושרה על ידי החלטת קונגרס עממי לאומי, אשר, מבחינה מעשית, גוברת על חוק היסוד.

היסטוריה וחוק יסוד
מערכת המשפט של הונג קונג פותחה תחת ממשל בריטי, המבוססת על המשפט המקובל האנגלי. תחת השלטון הבריטי, המסמכים החוקתיים ששלטו בהונג קונג היו פטנט המכתבים וההנחיות המלכותיות, ובדרך כלל ניתן היה לערער על מקרים שיפוטיים לוועדה המשפטית של המועצה הפרטית בבריטניה.

בהצהרה המשותפת של סין-בריטניה משנת 1984, בריטניה ו-PRC הסכימו הדדית שהונג קונג תוחזר לסין לאחר 1997. הונג קונג תישלט על ידי עקרון ” מדינה אחת, שתי מערכות “, לפיו המערכת הקפיטליסטית הקודמת של הונג קונג ואורח החיים, לרבות מערכת המשפט, יישארו ללא שינוי לתקופה של 50 שנה עד 2047.

חוק היסוד של הונג קונג, שהוא חוק שעבר על ידי הקונגרס הלאומי הסיני העממי, נכנס לתוקף בשנת 1997, והפך למסמך החוקתי בהונג קונג. החוק התקבל בהתאם לסעיף 31 של החוקה הסינית, אשר אישר הקמת אזורים אדמיניסטרטיביים מיוחדים. חוק היסוד קובע את מעמדה של הונג קונג כאזור מינהלי מיוחד של סין, המדינה האחת, עקרון שתי המערכות, המבנה הפוליטי של הונג קונג וזכויות החובות של תושבי הונג קונג.

מקצוע עריכת הדין
בהונג קונג, מקצוע עריכת הדין מורכב הן מעורכי דין barristers והן מעורכי דין solicitors . נכון ל-31 בדצמבר 2015, היו לפחות 8,647 עורכי דין פעילים ו-777 משרדי עורכי דין מקומיים, בתוספת כ-77 משרדי עורכי דין זרים, 1,299 עורכי דין זרים רשומים. והיו לפחות 1,378 עורכי דין מתרגלים ב-135 חדרים.

אפילו לפני העברת הריבונות של הונג קונג, מקצוע המשפטים של הונג קונג היה פתוח למשרדי עורכי דין זרים, מה שאפשר לחברות זרות לבסס דריסת רגל מוקדם בהרבה בהונג קונג מאשר ברפובליקה העממית של סין. רק ב-1 ביולי 1992, לעומת זאת, פתחה ממשלת סין את שוק השירותים המשפטיים שלה למשרדי עורכי דין זרים כאשר משרד המשפטים הוציא את תקנת הקמת משרדים על ידי משרדי עורכי דין זרים. לפיכך, לכל משרדי עורכי הדין של Magic Circle כמו גם למשרדי עורכי הדין הגדולים בארה”ב יש נוכחות גדולה בהונג קונג.

בעוד שמשרדי עורכי דין זרים מתמודדים עם תקנות הרבה פחות מחמירות מאשר ברפובליקה העממית של סין, בשל כלל “מדינה אחת, שתי מערכות”, הם ראו תחרות גוברת מצד חברות מקומיות ככל שחברות PRC הפכו מתוחכמות יותר. לפי Asia Law & Business, משרד עורכי הדין הזר המוביל של הונג קונג לשנת 2007 היה Johnson Stokes & Master (כיום Mayer Brown JSM בעוד שמשרד עורכי הדין המוביל ב-PRC היה King & Wood PRC Lawyers. חברות סיניות ראו צמיחה מהירה בהונג קונג בשנים האחרונות לאחר האיחוד מחדש.

הגופים המשפטיים השולטים בהתנהגותם של עורכי דין הם האגודה המשפטית של הונג קונג וארגון עורכי הדין בהונג קונג, בהתאמה. כיום ישנם שלושה בתי ספר למשפטים המציעים את התעודה לתואר שני במשפטים, הנדרשת כדי להתחיל לעבוד כעורך דין מתלמד או כעורך דין תלמידים.

לשכת עורכי הדין בהונג קונג

איגוד עורכי הדין בהונג קונג (HKBA) הוא הגוף הרגולטורי המקצועי עבור עורכי הדין בהונג קונג.
האגודה המשפטית של הונג קונג היא האגודה המקבילה לעורכי דין בהונג קונג.

Victor Dawes SC הוא יושב ראש מועצת ה-HKBA הנוכחי.

היסטוריה

פרסומת המכריזה על הקמת לשכת עורכי הדין בהונג קונג במרץ 1948
לפי אתר האינטרנט שלה, לשכת עורכי הדין של הונג קונג נוסדה בשנת 1949.
עם זאת, מודעה בעיתון ממרץ 1948 מתעדת את הקמת האגודה ב-12 במרץ 1948 כאשר מר אלדון פוטר KC נבחר לנשיא, מר HD שלדון KC הוא נבחר ליו”ר ומר פרסי חן נבחר למזכיר הגזבר.
משרדי האגודה היו ממוקמים במשרדי מר צ’ן בבניין פרינס, הונג קונג.

תפקיד
מטרות לשכת עורכי הדין בהונג קונג הן בדרך כלל לשקול ולנקוט פעולה נאותה בכל הנושאים המשפיעים על מקצוע עריכת הדין וניהול המשפט. אלו כוללים:

שמירה על כבודו ועצמאותו של הלשכה;
שיפור ניהול המשפט בהונג קונג;
קביעת כללי התנהגות מקצועית, משמעת ונימוס;
קידום יחסים טובים והבנה במקצוע עריכת הדין.

בדומה לגופים מקצועיים אחרים, ל-HKBA יש סמכות לנקוט צעדים משמעתיים כלפי החברים המפרים את קוד ההתנהגות של העמותה.
האגודה המשפטית של הונג קונג היא האגודה המקבילה לעורכי דין בהונג קונג.

מסלול לערך

רשימת חברי לשכת עורכי הדין בהונג קונג בשנת 1964
על הסטודנטים להשלים תחילה תואר בסיסי במשפטים, כגון תואר ראשון במשפטים (LLB), דוקטור למשפטים (JD) או להמיר תואר ראשון אחר עם הבחינה המקצועית המשותפת (CPE).

לאחר מכן עליהם להשלים את התעודה לתואר שני במשפטים (PCLL) באוניברסיטת הונג קונג, אוניברסיטת העיר הונג קונג או האוניברסיטה הסינית של הונג קונג. משנת 2008 ואילך, כל המועמדים לחו”ל ל-PCLL חייבים לעמוד בכל מרכיב בתוכנית ההמרה של PCLL.

לאחר סיום ה-PCLL, עורכי דין פוטנציאליים יכנסו ללימודים עם מורה תלמיד למשך שנה; לאחר חצי שנה הם יזכו לזכויות קהל בבית המשפט.

עורכי דין בחו”ל עשויים, עם ניסיון של שלוש שנים לפחות, לגשת לבחינת הסמכת עורכי הדין כדי להפוך רשמית לעורך דין בהונג קונג.

בנוסף, עורכי דין בעלי ניסיון מוסמך של שלוש שנים לפחות עשויים להגיש בקשה להחליף חברות ב-HKBA או באגודת המשפטים של הונג קונג. עם זאת, לא ניתן ליהנות מחברות בשני הגופים בבת אחת. לדוגמה, עורך הדין המדורג מספר 1 בוותק בשנת 2007, סר ג’ון סוויין SC, עבר להיות עורך דין בשנת 2002, אך החליף בחזרה בשנת 2004.
עורכי דין המבקשים להעפיל כעורך דין נדרשים לבצע תלמידי לימוד, עם זאת, התקופה עשויה להיות לקצר לבעלי ניסיון משמעותי בהסברה.

מספר עורכי דין פעילים
נכון לינואר 2022, היו 98 עורכי דין בכירים (88 גברים, 10 נשים) ו-1,500 (1,300 גברים, 470 נשים) עורכי דין זוטרים בפועל בבר הפרטי בהונג קונג. היו 88 עורכי דין תלמידים מתוכם 51 גברים ו-37 נשים.

יועץ בכיר
לאחר שרכש עשר שנות ניסיון כעורך דין או יועץ ממשלתי בהונג קונג, עו”ד שהתקבל בהונג קונג עשוי להגיש בקשה להיות יועץ בכיר (SC) (資深大律師). זמן בפועל כעורך דין או עורך דין באזור שיפוט אחר או כעורך דין בפרקטיקה פרטית בהונג קונג לא נחשב. איגוד עורכי הדין של הונג קונג קרא לשנות זאת, כך שיוכלו למנות עורכי דין גם ליועץ בכיר.

בהונג קונג הקולוניאלית לפני 1997, התואר היה במקום זאת המלכה (QC) (御用大律師). לאחר העברת הריבונות, יועץ המלכה שמונה ל-QC ב-HK או יועץ המלכה הבריטי שהתקבל להתאמן בהונג קונג, בדרך כלל לפני המסירה, הפך ליועץ בכיר באופן אוטומטי.

בספטמבר 2022, ה-HKBA (יחד עם שר המשפטים) התנגדו לבקשתו של ג’ימי לאי להורות ליועץ המשפטי של המלך בבריטניה לייצג אותו במשפטו בהונג קונג, וקבע כי “הקריטריונים הקבועים לקבלת עורך דין בחו”ל לא מתקיימים בסיס אד-הוק”.

בנובמבר 2022, לאחר שבית המשפט לערעורים הסופי פסק לאפשר לטים אוון KC להתקבל כעורך דין בחו”ל על בסיס אד-הוק, המנכ”ל של הונג קונג, ג’ון לי, הגיש בקשה ל- NPCSC לפרשנות של חוק ביטחון לאומי בשאלה האם יועצים בחו”ל רשאים לקחת חלק בתיקי ביטחון לאומי.

יו”ר ה-HKBA, Victor Dawes SC, אמר בתדרוך לתקשורת כי “חוק הביטחון הלאומי הוא דבר חקיקה חדש יחסית ואנו מקווים שניתן להבהיר כל אי בהירות על ידי בתי המשפט שלנו בעתיד והסמכות לפרש… יופעל במשורה” תוך כדי כך. וציין כי “אני כן מבין את עמדת הממשלה ואת ההנמקה שניתנה על ידי המנכ”ל”. הוא דחה את ההצעות לפיהן פסילת עורכי דין בחו”ל בתיקי ביטחון לאומי יערער את זכויות הנאשמים וחירותם בייצוג משפטי, ואמר שיש מספיק עורכי דין בעיר לטפל במקרים כאלה.
דאוס אמר גם שהתקרית לא תפגע בעצמאותה השיפוטית של הונג קונג.

החברה המשפטית של הונג קונג

האגודה למשפטים של הונג קונג היא האגודה המקצועית ואגודת עורכי הדין של עורכי דין בהונג קונג, שהוקמה בשנת 1907.
לשכת עורכי הדין בהונג קונג היא האגודה המקבילה לעורכי דין בהונג קונג.

האגודה למשפטים נמצאת כיום בראשות הנשיא CM Chan (陳澤銘) והיא ממוקמת בקומה השלישית של Wing On House במרכז.

היסטוריה
היא הוקמה ב-8 באפריל 1907 כחברה מוגבלת בערבות, ולאחר מכן הייתה ידועה בשם The Incorporated Law Society of Hong Kong. השם הנוכחי אומץ בשנת 1969.

בשנת 2014, החברה עברה הצעת אי אמון ראשונה אי פעם בנשיא שלה בשל תמיכתו המוצהרת במסמך הלבן שפרסם ה-PRC על האוטונומיה של העיר, שבו פטריוטיות הייתה תנאי מוקדם לשופטי הטריטוריה. נראה היה שההצהרה של אמברוז לאם עומדת בסתירה לרגשות חבריה, שאלפים מהם צעדו בתגובה לכתב הלבן. למעלה מ-100 עותרים התנגדו לפוליטיזציה של לם את חברת עורכי הדין, וביקשו כי לם יחזור בו מהערותיו ויאשר מחדש את התמיכה בעצמאות שיפוטית. מנהל הצבעת אי האמון ציפה שלאם יוכל להתקשר למאגר גדול של קולות פרוקסי להגנתו. בפגישה שהתקיימה ב-14 באוגוסט 2014, נחל לאם תבוסה מפתיעה בהצבעה הלא מחייבת הקוראת לו להתפטר. ההצעה התקבלה ב-2,392 קולות מול 1,478, כאשר כמעט מחצית מחבריה הצביעו באופן אישי או באמצעות מיופה כוח. היו תלונות על חברים שקיבלו לחץ חיצוני מחברות סיניות, משרד הקישור הממשלתי המרכזי וחברי הוועד הלאומי של CPPCC.
לאם התפטר ב-19 באוגוסט 2014, ללא התנצלות או נסיגה.

נשיא
ב-5 בינואר 2022, קארי לאם הכריזה על אזהרות והגבלות חדשות נגד מפגשים חברתיים עקב התפרצויות פוטנציאליות של COVID-19. יום אחד לאחר מכן, התגלה שהנשיא צ’אן צ’אק-מינג השתתף במסיבת יום הולדת בהנחיית ויטמן האנג וואי-מן, עם 222 אורחים. לפחות אורח אחד נבדק חיובי עם COVID-19, מה שגרם לאורחים רבים להסגר.

בנובמבר 2022, הנשיא צ’אן צ’אק-מינג אמר שהוא ושלושה סגני נשיאים יצאו לאחרונה לחו”ל כדי להפריך רעיונות לפיהם “אין עצמאות שיפוטית, משפט הוגן וחופש ביטוי” בהונג קונג.

בינואר 2023, לאחר שה- NPCSC נתן למנכ”ל סמכות לאסור על עורכי דין זרים בתגובה לג’ימי לאי שניסה לגייס את טים ​​אואן, צ’אן אמר שהחלטת ה-NPCSC היא “דוגמה טובה” למחויבות הממשלה ליישם מדינה אחת, שתי מערכות.

מבנה
החברה מחולקת לשני גופים:

המועצה – הגוף המנהל של החברה ומורכב מ-20 חברים עם 2 סגני נשיא ו-1 נשיא.
המזכירות – הגוף האחראי על הוועדות הקבועות בחברה ומונה כ-100 עובדים.

פרופיל המקצוע
נכון ל-30 בספטמבר 2018, חברת עורכי הדין מסדירה 9,708 עורכי דין בהונג קונג עם תעודת עיסוק נוכחית.

מבנה המקצוע
7,167 עורכי דין עסקו בפרקטיקה פרטית ב-908 חברות.
מבין החברות הללו:
47% היו מתרגלים יחידים. מבין כל המתרגלים הבלעדיים, 44% לא העסיקו אף אדם אחר כשיר משפטית.

196 חברות העסיקו בסך הכל 934 עורכי דין מתלמדים.

2,805 היו בשותפויות או היו מתרגלים יחידים.

4,362 עורכי דין הם עוזרי עורכי דין או יועצים במשרדים.
2,032 עורכי דין עבדו עם עסקים פרטיים בתוך הבית או בממשלה משרד המשפטים וכו’).
עורכי דין זרים
עורכי דין זרים בהונג קונג מגיעים מ-33 תחומי שיפוט (ב-30 בספטמבר 2018)

433 עורכי דין זרים המועסקים ב-85 משרדים זרים.
1,100 עורכי דין זרים המועסקים במשרדי עורכי דין מקומיים.

מגדר
מכלל עורכי הדין העוסקים במקצוע, 54% היו גברים ו-46% היו נשים.
עם זאת, מתוך 934 עורכי הדין המתלמדים, 40% היו גברים ו-60% היו נשים.

מוצא אתני
83% מעורכי הדין העוסקים במקצוע היו סינים אתניים.
כספים
בשנת 2006, הכנסות האגודה היו 86.0 מיליון דולר הונג קונגי, 46.26 מיליון דולר הונג קונגי שגויסו באמצעות דמי תעודת תרגול שנתיים ומנויי חבר.

בשנת 2007, הכנסות האגודה היו 91.6 מיליון דולר הונג קונגי, 47.7 מיליון דולר הונג קונגי שגויסו באמצעות דמי תעודת תרגול שנתיים ומנויי חבר.

התשלום עבור תעודת תרגול היה HK$6,800 והעמלה עבור מנוי החברות הייתה HK$1,200.

לאגודה היה תקציב הכנסה שנתי של 80.6 מיליון דולר הונג קונגי לשנת 2007.

בשנת 2017, האגודה הניבה הכנסה של 103 מיליון דולר הונג קונגי, מתוכם גויסו 47 מיליון דולר הונג קונגי באמצעות דמי תעודת תרגול שנתיים.
עמלת תעודת התרגול השנתית בשנת 2017 הייתה HK$5,000 ודמי החברות היו HK$800.

תחומים משפטיים
משפט מנהלי

המשפט המנהלי בהונג קונג מעוצב באופן כבד על מקבילו באנגליה ובוויילס, במיוחד חוק הביקורת השיפוטית.
זה חל הן על ההליך והן על עילות הביקורת השיפוטית, אם כי קיימת סתירה מסוימת בתחומים שונים.
כמה היבטים של המשפט המנהלי, למשל בתי דין מנהליים, עוצבו במקור על עמיתיהם באנגליה ובוויילס, אך לא עברו רפורמה שיטתית במשך עשרות שנים.

חוק חוקתי

מידע נוסף: ביקורת שיפוטית בהונג קונג, זכויות אדם בהונג קונג, זכויות להט”ב בהונג קונג וצנזורה באינטרנט בהונג קונג
חוק היסוד של הונג קונג מכיל את עיקרי המסגרת החוקתית באזור המנהלי המיוחד של הונג קונג. סעיף 8 קובע כי כל החוקים שהיו בתוקף לפני 1997, כולל

המשפט המקובל, כללי השוויון, הפקודות, החקיקה הכפופה והמשפט המקובל יישמרו, למעט כל מה שמנוגד לחוק זה, ובכפוף לכל תיקון על ידי בית המחוקקים של האזור המנהלי המיוחד של הונג קונג.

סעיף 18 קובע, בנוסף, כי חוקים לאומיים, מהרפובליקה העממית של סין אינם חלים, למעט רשימה ספציפית בנספח III לחוק היסוד, שאליה יכולה הוועדה המתמדת של הקונגרס העממי הלאומי להוסיף או למחוק את מה שהיא בוחרת.. עם זאת, זה יכול להיות רק בתחומי “ביטחון וחוץ וכן עניינים אחרים מחוץ לגבולות האוטונומיה של האזור כמפורט בחוק זה”. יש לה גם חריגה, במצב מלחמה, להכרזת מצב חירום.

לפיכך, החוקים בתוקף הם בסדר היררכי הם חוק היסוד של הונג קונג ; חקיקה בתוקף לפני 1 ביולי 1997 שאומצה כחוקים של ה- HKSAR על ידי הוועדה המתמדת של הקונגרס העממי הלאומי ; חוקים שנחקקו על ידי המועצה המחוקקת של הונג קונג לאחר 1997; וחוקי PRC המפורטים בנספח III לחוק היסוד ומוחלים בדרך של פרסום או חקיקה; המשפט המקובל והשוויון; חקיקה כפופה; המשפט הנוהג.

נכון לעכשיו, 12 חוקי PRC חלים ב- HKSAR. חוקים לאומיים אלה חלים בהונג קונג על ידי בית המחוקקים של הונג קונג המחוקק באותו עניין: לדוגמה, חוק הרפובליקה העממית של סין על הדגל הלאומי, חוק סיני, נכנס לתוקף בהונג קונג בצורה של הדגל הלאומי פקודת הסמל הלאומי, חוק מקומי שנחקק על ידי בית המחוקקים המקומי.

חוק היסוד מכיל הוראות המעניקות הגנה על זכויות האדם. כל חוק הנוגד את חוק היסוד אינו חוקתי ואינו משפיע. להונג קונג יש פקודת מגילת זכויות שהיא ההתאמה המקומית של האמנה הבינלאומית לזכויות אזרחיות ופוליטיות.
הועברו חוקים להבטחת זכויות האדם המוגנות בחוק היסוד ובמגילת הזכויות, כגון פקודת הנתונים האישיים (פרטיות), פקודת הפליית נכים, פקודת אפליה במצב משפחתי, פקודת אפליה מינית ופקודת הפליית גזע.

חוק פלילי
הליך פלילי בהונג קונג

בעקבות שיטת המשפט המקובל שהוכנסה להונג קונג כשהיא הפכה למושבת כתר, החוק הפרוצדורלי הפלילי של הונג קונג והעקרונות הבסיסיים דומים מאוד לזה שבבריטניה. כמו תחומי שיפוט אחרים במשפט המקובל, הונג קונג פועלת לפי העיקרון של חזקת החפות. עיקרון זה חודר לכל מערכת ההליך הפלילי והמשפט הפלילי של הונג קונג.
הוויקונט סאנקי תיאר פעם את העיקרון הזה כ’חוט זהב’.
לכן, הכרת עיקרון זה חיונית להבנת ההליכים הפליליים הנהוגים בהונג קונג.

עקרון חזקת החפות וזכויותיו המורחבות
מלבד פסיקה, הונג קונג גם חוקקה שורה של חוקים כדי להבטיח את עקרון חזקת החפות ואת זכויותיה המורחבות שהושתלו והוכרו באופן מיידי על ידי הממשלה והחברה.

פקודת מגילת הזכויות של הונג קונג, סעיף 11(1) מכיר בעיקרון של חזקת החפות:
כל מי שהואשם בעבירה פלילית זכאי להיחשב חף מפשע עד שתוכח אשמתו על פי חוק.

פקודת מגילת הזכויות של הונג קונג, סעיף 11(2)(g) מבטיח את הזכות מפני הפללה עצמית ואת הזכות להשתיקה.

לא להכריח להעיד נגד עצמו או להודות באשמה.

פקודת מגילת הזכויות של הונג קונג, סעיף 5(4) מבטיח את הזכות לבקש כתב יד.

מי שנשלל חירותו במעצר או במעצר, יהיה רשאי לנקוט בהליכים בפני בית משפט, על מנת שאותו בית משפט יוכל להחליט ללא דיחוי על חוקיות מעצרו ולהורות על שחרורו אם המעצר אינו כדין.

פקודת מגילת הזכויות של הונג קונג, סעיף 5(3) מאפשרת את הזכות לשחרור.

כל מי שנעצר או נעצר בגין אישום פלילי יובא לאלתר בפני שופט או קצין אחר המוסמך על פי חוק להפעיל סמכות שיפוטית ויהיה זכאי למשפט תוך זמן סביר או לשחרור.

תביעה
הזכות להעמיד לדין פלילי
אין כלל או חוק האומרים במפורש שהזכות המוחלטת להעמיד תביעה פלילית נתונה לממשלה. לפיכך, תיאורטית, הציבור הרחב או יחידים רשאים להעמיד לדין. זאת ועוד, סעיף 14 לפקודת השלום (כלומר פרק 227) נותן הנחיות כיצד מתערב שר המשפטים ומניח העמדה לדין פלילי פרטי. הוראה זו אכן מצביעה בעקיפין על אפשרות של העמדה לדין פלילי פרטי. עם זאת, מעשית, תביעה פלילית פרטית אינה קיימת בגלל העלויות היקרות הכרוכות בתביעות פליליות, היעדר כוח אדם, משאבים וסמכויות סטטוטוריות מיוחדות לביצוע חקירה יסודית, הזכות הבלעדית של שר המשפטים.להסתבך או אפילו להשתלט על תביעות פליליות פרטיות, הדרישה של מעבר לספק סביר של ראיות וכו’.
כתוצאה מכך, המזכיר הוא היחיד שמפעיל כמעט את כל התביעות הפליליות בהונג קונג.
למעשה, המזכיר שהוא ראש משרד המשפטים הוא האדם שיש לו הכוח הבלעדי לשלוט בכל התביעות הפליליות באופן עצמאי.

חוק היסוד, סעיף 63, מתאר:

משרד המשפטים של האזור המינהלי המיוחד של הונג קונג ישלוט בהעמדה לדין פלילי, ללא כל הפרעה.

החלטה להעמיד לדין
שתי שאלות
לפני הגשת תביעה פלילית, על המזכיר או התובע להתייחס תחילה לשתי שאלות:

האם הראיות מספיקות כדי להצדיק את הקמת ההליכים או את המשך ההליכים?
אם כן, האם האינטרס הציבורי מחייב העמדה לדין?
כוח שיקול דעת
פקודת סדר הדין הפלילי סעיף 15(1) קובע

שר המשפטים לא יהיה חייב להעמיד לדין נאשם בכל מקרה שבו הוא עשוי לדעת שאינטרסים של צדק ציבורי אינם מצריכים התערבותו.

לפיכך, למזכיר יש סמכות שיקול דעת בקביעה אם להעמיד לדין או לא, ואינו נדרש להעמיד לדין בכל תיק. דוגמה טובה היא המחלוקת הידועה שבה מעורבת שרת המשפטים לשעבר, גב’ אלסי לאונג.
בשנת 1999, גב’ אלסי לאונג סירבה להעמיד לדין את סאלי אוו על הונאת התפוצה ב- The Standard.

חוק היסוד, סעיף 28, קובע:
החופש של האדם של תושבי הונג קונג יהיה בלתי ניתן להפרה.
אף תושב הונג קונג לא יהיה נתון למעצר, מעצר או מאסר שרירותיים או בלתי חוקיים.
חיפוש שרירותי או בלתי חוקי בגופו של כל תושב או שלילה או הגבלה של חירותו של האדם יהיו אסורים.

פקודת המשטרה, סעיף 54(1), קובעת:
מצא שוטר אדם בכל רחוב או מקום ציבורי אחר, או על סיפונה של כלי שיט, או בכלי שינוע, בכל שעה ביום או בלילה, הפועל באופן חשוד, יהיה זה כדין לשוטר. – (א) לעצור את האדם לצורך דרישתו להמציא הוכחת זהותו לבדיקת השוטר.

לפי סעיף 28 לחוק היסוד, למהדרין, כאשר שוטר או סוכן ממשלתי עוצרים הולך רגל או מכונית ברחוב, השוטר אכן מגביל ומגביל את חירותו של האדם ממש ברגע המדויק שבו הוא עוצר את האדם. לפיכך, הקצין מחויב על פי חוק לכמה סיבות כדי להיות חוקי לעצור מישהו ברחוב. אם לא, העצירה תיחשב כבלתי חוקית והנושא עשוי להיות נתון לתביעה אזרחית עוולה. באמצעות סעיף 54(1) לפקודת המשטרה כדוגמה, ניתן לראות כיצד החוק מסדיר ומאפשר לשוטר פשוט לעצור הולך רגל.
אין ספק שהחוק הולך לבחון כל צעד שגורם ממשלתי נוקט כדי לעצור מישהו.

כוח מעצר
למחלקות וסוכנויות ממשלתיות רבות, כמו המשטרה, ICAC, פקידי הגירה וכו’, יש את הסמכות לעצור חשוד. סמכות מעצר זו ניתנת ומוסדרת בחוק. אבל לפני ששוטר יכול לעצור מישהו בפועל, הוא או היא מחויבים על פי חוק לבקש צו מעצרמאת שופט. אם לא, האדם שנעצר שלא כדין יכול לתבוע את השוטר בפיצויים. הנוהל נועד להגן על חירותו של הציבור מפני ניצול לרעה של כוח. ככל הנראה, זה בלתי אפשרי לבקש מכל סוכן ממשלתי לבקש צו לפני מעצר מישהו בכל מקרה, במיוחד בשעת חירום. לדוגמה, לא יהיה זה אפשרי עבור שוטר לבקש תחילה צו ואז לחזור לזירת הפשע של שוד בנק כדי לעצור את השודד.
לפיכך, החוק גמיש במידה מסוימת בכל הנוגע לקביעה האם מעצר הוא כדין או לא.
ובכל זאת, הכל בשליטה של ​​החוק.

למשל, סעיף 50 לפקודת המשטרה רואה במעצר חוקי גם ללא צו אם:

(1) דין כל שוטר לתפוס כל אדם שלדעתו סביר שיוגש נגדו כתב אישום או שהוא חושד סביר שהוא אשם בו –
(א) כל עבירה שהעונש עליה נקבע בחוק או שניתן לגזור על אדם (בהרשעה ראשונה בעבירה זו) מאסר; או
(ב) כל עבירה, אם נראה לשוטר שמסירת הזמנה לדין אינה מעשית משום ש-
(1) שמו של האדם אינו ידוע לשוטר, ואינו ניתן לבירור בקלות;
(2) לשוטר יש יסוד סביר לפקפק אם שם שנתן האדם בשמו הוא שמו האמיתי;
(iii) האדם לא מסר כתובת מספקת למתן שירות; או
(iv) לשוטר יש יסוד סביר לפקפק אם כתובת שמסר האדם היא כתובת מספקת למסירה.

(1א) שוטר רשאי להפעיל את הסמכות לתפוס אדם לפי סעיף קטן (1) ללא כל צו לענין זה ובין אם ראה נעברה עבירה ובין אם לאו..
.

אזהרות
פקודת מגילת הזכויות של הונג קונג, סעיף 5(2) מחייבת:
כל מי שנעצר יודיע, בעת מעצרו, על הסיבות למעצרו וידווחו לאלתר על כל כתב אישום נגדו.

דבר חקיקה זה נועד למטרה המבטיחה שהאדם שנעצר יבין היטב שחירותו מוגבלת מאותו רגע. זה גם מונע מהאדם שנעצר לתקוף את השוטרים בגלל כל אי הבנה. לפיכך, השוטרים נדרשים להשתמש בשפה פשוטה כדי ליידע את האדם שנעצר. שימוש במילים או ביטויים מעורפלים, כמו “בואו בבקשה לסייע בחקירה שלנו”, אינו גורם למעצר וניתן להתייחס אליו כאל הזמנה בלבד; ה”מוזמן” רשאי לסרב בכך. אם השוטרים במעצר לא מילאו אחר כל הנחיה, התנהגות כזו עלולה להיחשב כמאסר שווא והאדם שנעצר בטעות יכול לתבוע פיצויים.

בנוסף, מרגע מתן האזהרה ומעצרו בהצלחה של הנאשם, הדבר מסמן תחילתו של תפיסה. בתוך 48 שעות ממועד התפיסה, על השוטרים (1) להוציא גיליון אישום ולהאשים רשמית את הנאשם או (2) להביא את הנאשם בפני שופט להוראה נוספת או (3) לתת לנאשם להיחלץ, בהתאם להוראה.

לפי סעיף 52(1) לפקודת המשטרה :

כל אימת שאדם שנתפס עם או בלי צו מובא לקצין הממונה על תחנת משטרה כלשהי או לשוטר שהוסמך לכך על ידי המפכ”ל, יהיה זה כדין לקצין זה לחקור את המקרה, אלא אם כן נראה שהעבירה קצין זה יהיה בעל אופי רציני או אלא אם כן קצין זה סבור באופן סביר כי יש לעצור את האדם, לשחרר את האדם עם כניסתו להכרה, עם או בלי ערבים, בסכום סביר, להתייצב בפני שופט או מסירה למתן צו מעצר ומעצר או לשחרור בזמן ובמקום הנקובים בהכרה; אך כאשר אדם כזה עצור במעצר הוא יובא בפני שופט בהקדם האפשרי,

זכות ערבות
לפני 1990, הודאה בערבות לא הייתה זכות יסוד, למרות שניתן היה להרחיב אותה מעיקרון חזקת החפות. אז, אז, אם הנאשם לא ידע או ביקש להודות בערבות, הנאשם יכול ממש להיות תקוע בתחנת משטרה לנצח. אבל ב-1991 השתנה החוק. בשנת 1991 חוקקה הממשלה את פקודת מגילת הזכויות של הונג קונג, סעיף 5(3), המכיר בזכות לערבות. כמו זכויות יסוד רבות אחרות, הזכות לערבות אינה מוחלטת. בהתאם למצב, המשטרה או התובע רשאים לסרב לנאשם להודות בערבות (כמו, אם התובע סבור שיש אפשרות חזקה שהנאשם יעצבן או יאיים על עדים כלשהם). במצב זה, הנאשם רשאי לבקש להביא את השאלה בפני שופט. אם שופט השלום ימלא אחר עצתו של התובע ומסרב מהנאשם להודות בערבות, עדיין נותרה לנאשם הזדמנות אחרונה להביא את השאלה לבג”ץ. באותה מידה, אם בית הדין ירשה לנאשם לשחרר ערבות, יוכל התובע להביא את השאלה גם לבג”ץ.

לאחר הטלת חוק הביטחון הלאומי של הונג קונג שונתה הזכות לערבות.
על פי פסק הדין מתיק ג’ימי לאי ב-09FB2021 מבית המשפט לערעורים סופיים (הונג קונג), “סעיף 42 קובע כי לא תינתן ערבות לחשוד או נאשם פלילי אלא אם כן לשופט יש עילה מספקת לכך מתוך אמונה שהוא או היא לא ימשיך לבצע מעשים המסכנים את הביטחון הלאומי”.

כתב הבהאס קורפוס
כתב תביעה הוא כתב דין שניתן על ידי בית משפט ובעל תוקף מחייב.
הזכות לבקש כתב תביעה מקורה בעיקרון חזקת החפות.
הצו של הביאס קורפוס הוא להגן על חופש הפרט ממעצר או מעצר שרירותיים.

פקודת בג”ץ, סעיף 22(א), נותנת הנחיה ברורה לגבי הבקשה והנפקת כתבי בי-דין:

בהקדם האפשרי לאחר קבלת הבקשה, על בית המשפט קמא לברר את הטענה כי המבקש מעוכב שלא כדין. כל ההליכים לפי סעיף זה אמורים להתנהל בבית משפט פתוח..
.

החוק אינו מגביל את הזכות לבקש כתב תביעה לנאשם בלבד; אנשים אחרים יכולים לבקש זאת בשמם.

החלטת התובע
בהונג קונג, כללים וחוקים כתובים מגדירים במפורש את הזכויות, הסמכויות, החובות והמגבלות של כל בית משפט קמא. עם זאת, ייחודו של כל תיק פלילי מקשה על ההכרעה באיזה ערכאה יש לדון בתיק. זה נכון במיוחד עבור מקרים לשני הכיוונים.
עם זאת, מכיוון שהתובע הוא זה שפותח את התביעה וההליך, הדבר גורם לתובע לבחור באיזו ערכאה יש לדון בתיק משני הצדדים.
כתוצאה מכך, הוא גם גורם לתובע בעקיפין להחליט על העונש המקסימלי של כל תיק נתון.

התחלת התהליך
בהונג קונג, כל תיק פלילי מתחיל בבית משפט שלום, ללא קשר לחומרתו ולמורכבותו.
אך לפי רוח הפרדת הרשויות, לשופט, בהיותו חלק מהרשות השופטת, אין זכות לפתוח בהעמדה לדין פלילי באופן אקטיבי ועליו להמתין עד שמישהו יגיש תלונה בפניו.
לפיכך, על שר המשפטים להגיש תלונה או תיק בפני בית משפט שלום.

שר המשפטים יכול לעשות זאת על ידי הנפקת אחד משלושת סוגי המסמכים:

מסמך תנאי התיק
הודעת תביעה (1) ללא תפיסה (2) שלא יעלה על 6 חודשי מאסר וקנס של 10,000$

הודעת תביעה
הודעת התביעה חייבת להכיל מידע על שמו של הנאשם, כתובתו, פרטי הפשע (כולל זמן ומיקום), וההשלכות הנלוות (עונש). לאחר שהתובע מגיש את הודעת התביעה לבית המשפט, על התובע לשלוח עותק מההודעה לנאשם בהתאם להנחיה המפורטת בסעיף 7ד(1) לפקודת השלום.. יחד עם ההודעה, על התובע למסור ולצרף גם הצהרת הודאה ומכתב הנחיה המורה לנאשם כיצד לפתוח בהליך משפטי אם הנאשם מסרב להודות ולהודות בביצוע העבירה. בכתב ההוראה, על התובע למסור מידע גם באיזה ערכאה תטפל בתיק, ואת המועד האחרון לבקשת משפט. הקבוע בסעיף 7ד(2) לפקודת השלום, המועד לבקשת משפט פומבי לא יפחת מ-35 ימים מיום הגשת ההודעה על ידי התובע.

כי הוצאת הודעת תביעה כדרך להעמדה לדין זמינה רק לעבירות קלות מאוד. ההשלכות של עבירות אלו צפויות להביא לתשלום קנסות. לפיכך, סביר מאוד להניח שהנאשם ישלם את הקנס ויחזיר לבית המשפט את כתב ההודאה. ובכל זאת, הנאשם יכול לבקש משפט פומבי ולמלא אחר ההוראה שניתנה יחד עם הודעת התביעה. אם זה יקרה, ההליך הבא יתקיים כאילו התובע הניח מידע בפני השלום וביקש מבית המשפט לזמן את הנאשם.
בנוסף, אם התוצאה, עם ההרשעה, עשויה להיות השלכות חמורות יותר מלבד תשלום קנסות, הנאשם עדיין יזומן ועליו להגיע לדיון בבית המשפט.

מידע וזימון
בעיקרון, הנאשם לעולם לא יראה מידע. מידע הוא המידע המפורט הקשור לעבירה שהתובע מניח בפני שופט ומבקש ליתן הזמנה לדין. לפיכך, כל שעל הנאשם לקבל הוא זימון מבית המשפט.
על מנת להבטיח שהזימון יתקבל על ידי הנאשם ויוגש לו, בית המשפט ישלח תחילה את ההזמנה לדואר אל הנאשם.
במידה והנאשם לא יתייצב ויענו בדיון שנדרש על ידי בית המשפט, יניח בית המשפט שהמסירה הראשונה נכשלה ויעסיק שוטר או מזכיר בית המשפט שיגיש את הזימון לידי הנאשם באופן אישי, בהתאם להנחיה לפי סעיף 8(2) לפקודת השלום.

גיליון חיוב
דרך ההנפקה והפורמט של כתב אישום עשויים להיות שונים מהודעת תביעה או הזמנה לדין; עדיין, במהותו, לדף אישום יש את אותם תפקידים ותוכן כמו הודעת תביעה או הזמנה לדין.
תובע לא יוציא כתב אישום אלא אם מישהו נעצר.
יש להוציא כתב אישום ולהסביר לנאשם תוך 48 שעות לאחר התפיסה, לפי סעיף 51 לפקודת המשטרה.

חשיבותה של הזכות לקבל מידע
חוק היסוד, סעיף 35, קובע:
לתושבי הונג קונג תהיה הזכות לייעוץ משפטי סודי, גישה לבתי המשפט, בחירת עורכי דין להגנה בזמן על זכויותיהם ואינטרסים החוקיים שלהם או לייצוג בבתי המשפט, ולסעדים שיפוטיים.

פקודת מגילת הזכויות של הונג קונג, סעיף 5(1), קובעת:
לכל אדם יש זכות לחירות ולביטחון אישי.
אף אחד לא יהיה נתון למעצר או למעצר שרירותיים.
אין לשלול מאיש את חירותו אלא מטעמים ובהתאם לנוהל הקבוע בחוק.

פקודת מגילת הזכויות של הונג קונג, סעיף 5(2), קובעת:
כל מי שנעצר יודיע, בעת מעצרו, על הסיבות למעצרו וידווחו לאלתר על כל כתב אישום נגדו.

מחוקים אלו ברור כי לנאשם יש את הזכות הבסיסית להגן על עצמו, לפנות לייעוץ משפטי וסעדים שיפוטיים כאשר הנאשם עומד בפני אישום פלילי, תפיסה ומאסר. עם זאת, ישנו תנאי אחד: על הנאשם לדעת אילו אישומים עומדים בפניו לפני שהוא יכול לנקוט בפעולה כלשהי.
לפיכך, על התובע ובית המשפט ליידע את הנאשם בכל המידע ולוודא שהנאשם יודע ומבין את האישומים המיוחסים לו.

עיקרון זה מוכר עוד על פי סעיף 11(2)(א) לפקודת מגילת הזכויות של הונג קונג :

(2) בקביעת כל אישום פלילי נגדו, יהיה כל אחד זכאי לערבות המינימליות הבאות, בשוויון מלא –
(א) לקבל הודעה מיידית ומפורטת בשפה שהוא מבין על מהות וסיבה של כתב אישום נגדו.

שימוע ראשון (תקציר)
בדיון הראשון, השופט בדרך כלל אינו שומע טיעונים ואינו מנהל משפט רשמי; במקום זאת, השופט בדרך כלל קורא את האישומים בקול בפני הנאשם ונותן לנאשם הזדמנות להודות באשמה או לא. הידיעה על כך שהנאשם זומן והודיעו לו על האישומים, חזרה על האישומים במשפט פתוח בפני הנאשם נראית מאוד חוזרת ומיותרת. למעשה, זה הכרחי. ראשית, שר המשפטיםבעל סמכות שיקול דעת להסיר ולשנות אישומים בין הדיון הראשון למועד שבו התובעים מפרסמים לראשונה אישומים באופן רשמי לפי המצב, הראיות והממצאים; לפיכך, חזרה על האשמות לפני שהנאשם יכול להבטיח ולאמת את האישומים העומדים בפניו. יתרה מכך, חזרה על החיובים יכולה למנוע שגיאות ניהוליות אפשריות (כגון ערבוב קבצים עקב שמות דומים).
לבסוף, הנאשם מואשם על ידי הממשלה המייצגת את החברה; לפיכך, לציבור יש זכות לדעת באיזה פשע מעורב הנאשם.
כתוצאה מכך, חזרה על האשמות בפני הנאשם בבית משפט פתוח יכולה להבטיח צדק, שקיפות והגינות.

לסיכום, בדיון הראשון עומד לקרות אחד מהמצבים הבאים:

הודאה באשמה
אם הנאשם מודה באשמה, יגיש התובע דו”ח מסכם של הראיות והממצאים לבית המשפט. לאחר מכן יקרא השופט את הדו”ח בקול רם וישאל את הנאשם האם הוא מסכים לסיכום או לא. על אף שהנאשם מודה באשמה ומסכים לדוח המסכם, עדיין מוטלת על השופט האחריות לוודא שהכל מקיים את כל המרכיבים הנדרשים להרשעה. אם השופט סבור כי אין די בממצאי התובע והודאת הנאשם באשמה להרשעה, יוכל השופט לזכות את הנאשם בהתעלם מהעובדה שהנאשם מודה באשמה. אם השופט יקבל את הדו”ח ואת ההודאה באשמה, השופט נדרש לתת לנאשם הזדמנות אחרונה להשמיע תירוצים ונימוקים בתקווה לקבל פסק דין פחות חמור. לאחר, השופט יכול לתת פסק דין או להמתין לדוחות של קציני מבחן ומומחים אחרים.
על פי עקרון הסיכוי האחרון למילה, זכותו המלאה של הנאשם לקרוא את כל דו”חות המבחן או מסמכים אחרים ולהעיר על כולם בפני השופט.
לאחר מכן, השופט יכול לתת פסק דין סופי.

ללא אשם הודאה בערבות
אם הנאשם יודה בחוסר אשם או חף מפשע, ידחה השופט את התיק ויתאם את הדיון הבא.
אם הנאשם התקבל לערבות משטרתית במועד הדיון הראשון, יקבע השופט בדרך כלל את אותן דרישות כפי שהציבה המשטרה ויאפשר לנאשם להמשיך להתקבל בערבות.
למרות שערבות שיפוטית וערבות משטרתית זהים, הם נדרשים להתנהל בנפרד לפי עקרון הפרדת הרשויות; הנאשם נדרש אפוא לסיים את כל הליך העברת הערבות המשטרתית לערבות שיפוטית.

הודאה ללא אשם ללא ערבות
אם הנאשם כפר באשמה או חף מפשע והמשטרה סירבה לנאשם להודות בערבות, בית המשפט נדרש לקבוע אם הסירוב סביר או לא.
במצב כזה, שימוע ראשון זה חייב להתבצע תוך 48 שעות לאחר התפיסה.
אם לא, התובעים מפרים מהותית את חוק היסוד ואת פקודת זכויות האדם של הונג קונג ועלולים לעמוד בפני תביעות בגין כליאת שווא.

דחייה
בנסיבות מסוימות, התובעים עשויים לבקש מהשופט לדחות את התיק מבלי לשאול את השאלה האם הנאשם מודה או לא.
התובעים רשאים להביא בקשות מסוג זה לשופט כאשר התובעים ממתינים לדיווחים מהמעבדה הממשלתית (כמו ניתוח טוהר הסמים הבלתי חוקיים) או להחלטת מזכיר העברת התיק לבית המשפט המחוזי או לא.
אם השופט יאשר בקשה כזו, יקבע השופט את הדיון הבא ויעסוק בסוגיית הקבלה לערבות.

שימוע ראשון (כתב אישום)
הליכי התחייבות
כאשר עוסקים בעבירות הניתנות לדין, אין בית הדין אחראי לקביעת הרשעתו או חפותו של הנאשם, אלא רק להפנות תיקים לערכאות גבוהות אחרות. הליכים כאלה נקראים הליכי התחייבות. בהליך התחייבות מוטלת על השופט אחריות לוודא את חומרת המקרה והראיות מספיקות להבאת התיק לבג”ץ. אם השופט סבור שהחומרה והראיות אינן מספיקות כדי להביא את התיק בפני בג”ץ, יכול השופט להסיר את האישומים ולשחרר את הנאשם; אחרת, יעביר השופט את התיק לבג”ץ.

מכיוון שעבירות בר אישום הן בדרך כלל חמורות יותר, המזכיר או התובעים בדרך כלל אינם מוכנים להליך רשמי של התחייבות בדיון הראשון. לפיכך, התובעים מבקשים בדרך כלל מהשופט לדחות את הליך ההתחייבות בדיון הראשון, כך שלתובעים יהיה יותר זמן לאסוף ראיות ולהמתין להנחיות נוספות מהמזכיר. זאת ועוד, התובעים נדרשים למסור לנאשם חבילת מידע מפורט לפחות 7 ימים לפני הדיון הפורמלי בהליך ההתחייבות.
לפי סעיפים 80א ו-80ב (1) לפקודת השלוםהחבילה כוללת (1) עותק של התלונה שהוגשה או מידע שהונח בפני בית המשפט, (2) עותקים של הצהרותיהם של אותם עדים שהתביעה מתכוונת לזמן במשפט, (3) עותקים של מוצגים תיעודיים, ו- 4) רשימה של מוצגים.

ביום הליך ההתחייבות, המכונה גם “יום החזרה”, על השופט לפעול לפי ההנחיות המפורטות בפקודת השלום סעיפים 80א(4) ו-85א(1)(ד):
סעיף 80A(4)

עם מינוי ראשון של יום החזרה, יודיע השופט לנאשם –
(א) על זכותו לפנות לסיוע משפטי;
(ב) כי לא פחות מ-7 ימים ברורים לפני יום החזרה יקבל העתק מהתלונה שהוגשה או מידע שיונח בצירוף העתקים של עדויות עדים וכל ראיה תיעודית התומכת בהן, שהן ההצהרות והראיות שעל פיהם ירצה התובע. לבקש את התחייבותו של הנאשם;
(ג) ביום החזרה תהא לו הזכות לדרוש בירור מקדמי ואם ידרוש זאת, רשאי הוא בחקירה לזמן עדים למסור עדות מטעמו;
(ד) יש יותר מאישום אחד, שבמקרה שיידרש בירור ראשוני באישום כלשהו, ​​יתקיים הבירור בכל האישומים נגדו ושרק בתום הבירור תהיה לו הזדמנות. להודות באשמה בכל אישום;
(ה) לא יזדקק לחקירה מוקדמת, יועבר למשפט ללא חקירה, אלא אם כן יודה באישום, ובמקרה זה יועבר לעונש על אותו אישום.

סעיף 85A(1)(ד)

אמור לנאשם-

“אני חייב להזהיר אותך שבמשפט שלך לא יתאפשר לך למסור עדות על אליבי או לזמן עדים לתמיכה באליבי אלא אם מסרת קודם לכן פרטים על האליבי ועל העדים. אתה רשאי למסור את הפרטים הללו כעת לבית משפט זה או לתובע לא פחות מ-10 ימים לפני תחילת משפטך.’,

או מילים בעניין, ואם נראה לשופט כי הנאשם אינו מבין את משמעות המונח “אליבי”, יסביר לו.

 

דיני משפחה
דיני המשפחה בהונג קונג מעוצבים במידה רבה על פי המקביל שלו באנגליה ובוויילס עם שינויים חשובים.

הקלה נלווית
בהונג קונג אין משטר רכוש זוגי בחוק. אין מערכת של “שיתוף רכוש” וזכויות הקניין אינן מושפעות עקרונית מנישואין. במקום זאת, לבתי המשפט לענייני משפחה יש שיקול דעת רחב מאוד לתת מגוון צווים כספיים על גזירת גירושין בהתאם ל”פקודת הליכי ממון ורכוש (קפל 192).”, דהיינו עבור: תשלומים תקופתיים, תשלומים תקופתיים מובטחים, תשלומים חד-פעמיים, העברות או מכירה של נכס, הסדר רכוש (לנאמנות), ושינוי הסדרים. בדומה לכך, ישנן סמכויות לבצע צווי מזונות תלויים בתביעה לאחר גירושין החלו הליכים. מדובר באמצעי ביניים שיסתיימו עם מתן צו הגירושין הסופי.

במתן צווים כספיים סופיים לטובת בן זוג, מונחים בתי המשפט על ידי ארבעה עקרונות: (א) מטרת ההגינות, (ב) דחיית אפליה, (iii) קנה המידה לחלוקה שווה, ו-(iv) דחיית חקירה רטרוספקטיבית דקה (ראה ” LKW v DD” חקפ”א 70; 6 חק”צ 528).
כמו כן, הם נדרשים לשקול את רשימת הגורמים הלא ממצה שלהלן (ראה סעיף 7(1) לפקודת הליכי אישות ורכוש (קפ”ק 192).

משמורת ילדים
לבתי המשפט לענייני משפחה יש סמכות רחבה לעסוק ברווחת הילדים על פי הוראות ” פקודת האפוטרופסות לקטינים (קפל 13) “, ” פקודת צווי ההפרדה והמזונות (קבוע 16) “, ” פקודת עילות הזוגיות (קפ”ר 179). ” ופקודת הליכי נישואין ורכוש (קפל 192)”. בנוסף, לבג”ץ יש סמכויות רחבות בסמכותו הטבועה, לרבות שמירה. בסכסוכי הורים, בדרך כלל בתי המשפט עוסקים במתן צווים למשמורת, טיפול ושליטה וגישה. צווים אלה שונים משאלות של אחריות כלכלית לילדים (כלומר “תחזוקה”). גישה היא הזכות לקיים קשר עם הילד, היא עשויה להיות ללא פיקוח או פיקוח (כלומר כאשר יש חששות לגבי השפעת המגע על הילד); לא מוגדרת (לעיתים “סבירה” או “נדיבה” או מוגדרים (כלומר בזמנים המצוינים בצו); שהייה (הידוע גם בלילה) או “שעת יום”. טיפול ושליטה הם הזכות לקבל החלטות יומיומיות לגבי הילד; אין לבלבל אותה עם ” טיפול משותף” והמושג של המטפל העיקרי.משמורת היא הזכות לקבל את כל ההחלטות החשובות הנוגעות לילד והיא ניתנת בדרך כלל להורה אחד (“משמורת בלעדית”) או משותפת בין שני ההורים (“משמורת משותפת”): ראה “PD v KWW (משמורת משותפת, טיפול ובקרה) ” 4 HKLRD 191; HKCA 172.

השיקול העליון לבית המשפט הוא תמיד טובתו (או “טובת הילד”); זה ידוע בתור עקרון הרווחה (ראה סעיף 3 של כובע 13).
בקביעת טובת הילד, בית המשפט יתחשב בדרך כלל ברשימת הרווחה, כלומר רצונותיו ורגשותיו הניתנים לבירור של הילד הנוגע בדבר (שנשקלים לאור גילו והבנתו); הצרכים הפיזיים, הרגשיים והחינוכיים של הילד; ההשפעה הסבירה על הילד של כל שינוי בנסיבותיו של הילד; גילו של הילד, מינו, מוצאו וכל מאפייניו של הילד אשר בית המשפט רואה בהם רלוונטיים; כל נזק שהילד סבל או נמצא בסיכון לסבול; עד כמה מסוגל כל אחד מההורים, וכל אדם אחר שבית המשפט רואה את השאלה כרלוונטית לגביו, הוא של מענה לצרכי הילד; מכלול הסמכויות העומדות לרשות בית המשפט בהליך הנדון; והעיקרון הכללי לפיו כל עיכוב עלול לפגוע בטובת הילד: ראה “H and N 5 HKLRD 498; HKCFI 1533 “.

גירושין
סמכותם של בתי המשפט לענייני משפחה לדון בגירושין, פירוד ובבטלות נישואין קבועה ב”פקודת צווי הפרדה ומזונות (גפ”ר 16) ” ובפקודת עילות אישות (גפ”ר 179) “.

 

איגודי עסקים

מרשם החברות
מרשם החברות (公司註冊處) אחראי על ניהול ואכיפת פקודת החברות ועוד מספר פקודות קשורות. תפקידיה העיקריים כוללים התאגדות של חברות מקומיות; רישום חברות בחו”ל; רישום המסמכים הנדרשים להגשת חברות רשומות; ביטול הרישום של חברות פרטיות שנפטרו, סולבנטיות; העמדה לדין של חברות ונושאי המשרה בהן בגין הפרות של הוראות הרגולציה השונות של פקודת החברות; מתן מתקנים לבדיקה וקבלת מידע על החברה; וייעוץ לממשלה בנושאי מדיניות וחקיקה בנוגע לדיני חברות וחקיקה קשורה, לרבות הסקירה הכוללת של פקודת החברות.

משרד הכונס הרשמי
כונס הנכסים הרשמי (破產管理署) ממונה על ידי בית המשפט והנושים אחראי לניהול תקין ומסודר של עזבונות של חברות חדלות פירעון שצוות בית המשפט לפירוקן לפי הוראות פקודת הפירוק של פקודת החברות ושל יחידים או שותפים שהוכרזו על ידי בית המשפט פושטי רגל לפי פקודת פשיטת הרגל.

 

משרד ייעוץ ושינוע קרקעות
משרד הייעוץ וההעברה המשפטי (LACO, 法律諮詢及田土轉易處) הוא חלק ממחלקת הקרקעות. הוא מספק ייעוץ משפטי בעיקר למשרד מינהל הקרקעות של מחלקת הקרקעות ולמחלקות ממשלתיות אחרות בנושאים ופקודות הקשורות לקרקע. LACO אחראית על ניסוח והסדרת מסמכי סילוק קרקעות ממשלתיים ושינוי חכירה. LACO אחראית גם על הכנת התיעוד הנוגע לרכישת קרקע מבעלים פרטיים על פי סמכויות סטטוטוריות ותשלום פיצויים לאותם בעלים. LACO מנהלת את תוכנית ההסכמה של מחלקת הקרקעות כדי לאשר בקשות של יזמים למכירת דירות בפיתוחים שטרם הושלמו. היא גם מאשרת כתבי אמנה הדדיים המחייבים אישור במסגרת חכירת קרקע. LACO מספקת גם שינועשירותים לשר הפיננסי המאוגד להארכת חוזי שכירות בלתי מתחדשים, לרשות הנכסים הממשלתית למכירה ורכישה של נכסים ממשלתיים ולשר הפנים המאוגדת לרכישת מגורים לצורכי רווחה בפיתוחים פרטיים.
היא מטפלת בבקשות לחלוקת פרמיה ודמי שכירות ממשלתיים לפי פקודת דמי השכירות והפרמיות הממשלתיות (חלוקה).
בנוסף, היא אחראית על גביית פיגורים בדמי שכירות ממשלתיים למעט דמי שכירות לפי פקודת השכירות הממשלתית (שומה וגבייה).

מחלקת קניין רוחני
מחלקת הקניין הרוחני (知識產權署) משמשת כמוקד למדיניות קניין רוחני, חוק ורכישה וחינוך ציבורי בנושא הגנת קניין רוחני. הוא מספק ייעוץ מדיניות מומחה ללשכת המסחר, התעשייה והטכנולוגיה וייעוץ משפטי למחלקות ממשלתיות אחרות בנושא קניין רוחני. היא מעירה על טיוטות חוק קניין רוחני.
היא מפעילה את הרישום של סימני מסחר, פטנטים ומדגמים.
היא גם אחראית לרישום של גופי רישוי זכויות יוצרים.

 

חוק זכויות יוצרים של הונג קונג

חוקי זכויות היוצרים בהונג קונג עוקבים במידה רבה אחר המודל האנגלי. חוק היסוד של הונג קונג, המסמך החוקתי שלה, מבטיח מידה גבוהה של אוטונומיה והמשך חוקים שהיו בתוקף בעבר לאחר איחודה עם סין היבשתית.
לכן הונג קונג ממשיכה לשמור על משטר קניין רוחני נפרד מסין.
סעיפים 139 ו-140 לחוק היסוד עוסקים במיוחד בהגנה על זכויות יוצרים בהונג קונג.

סעיף 139

ממשלת האזור המינהלי המיוחד של הונג קונג תגבש בעצמה מדיניות בנושא מדע וטכנולוגיה ותגן על פי חוק על הישגים במחקר מדעי וטכנולוגי, פטנטים, תגליות והמצאות.

ממשלת האזור המינהלי המיוחד של הונג קונג תחליט לבדה על התקנים והמפרטים המדעיים והטכנולוגיים החלים בהונג קונג.

סעיף 140

ממשלת האזור המינהלי המיוחד של הונג קונג תגבש בעצמה מדיניות בנושא תרבות ותגן על פי חוק על ההישגים ועל הזכויות והאינטרסים החוקיים של המחברים ביצירתם הספרותית והאמנותית.

מערכת הסמכה פתוחה
מלבד קריטריונים מהותיים כלליים, כדי להתקיים זכויות יוצרים ביצירה, יש לעמוד בדרישות החוק ביחס לזכאות להגנת זכויות יוצרים בסעיף 177 (פקודת זכויות היוצרים ס’ 2(3)).

להונג קונג יש הגנה רחבה על זכויות יוצרים הודות למערכת ההסמכה הפתוחה שלה תחת פקודת זכויות יוצרים ss177(1)(a), 177(1)(b) ו-178. המשמעות היא שאין דרישות של לאום או מעמד אחר של היוצר, או של היוצר. יש לקיים את מקום הפרסום הראשון של העבודה לפני שיצירה תהיה זכאית להגנה. יצירות המועברות דרך האינטרנט, רדיו, טלוויזיות נמצאות כולן תחת הגנה (ss26 ו-177(1)(c)).

עם זאת, פקודת זכויות יוצרים s 180(1) מאפשרת למנכ”ל לשלול או להגביל את הגנת זכויות היוצרים עבור יצירות שמקורן בתחומי שיפוט שאינם הדדיים.

פקודת זכויות יוצרים
פקודת זכויות היוצרים (Cap 528), שנכנסה לתוקף ב-27 ביוני 1997, היא חוק זכויות היוצרים המקומי גרידא של הונג קונג. עם זאת, חוק זכויות היוצרים ב-1956 של בריטניה ימשיך לחול על הגנת זכויות היוצרים של יצירות שנוצרו לפני ה-27 ביוני 1997.

קטגוריות של יצירות בזכויות יוצרים
פקודת זכויות יוצרים (Cap 528) s 2(i)(a) מגינה על 9 קטגוריות של יצירות המוגנות בזכויות יוצרים:

יצירות ספרותיות
יצירות דרמטיות
יצירות מוזיקליות
יצירות אמנותיות
הקלטות קול
סרטים
שידורים
תוכניות כבלים
סידור טיפוגרפי של מהדורות שיצאו לאור

קריטריונים לתביעה להגנת זכויות יוצרים
על מנת לתבוע בהצלחה הגנה על זכויות יוצרים, יש לעמוד ב-3 קריטריונים: (1) הנושא חייב להיות ‘יצירה’; (2) היצירה חייבת להיכנס ל-1 מתוך 9 הקטגוריות המצוינות בסעיף 2(1) לפקודת זכויות היוצרים של הונג קונג; וכן (3) על היצירה להיות מקורית אם הנושא הוא יצירה ספרותית, דרמטית, מוזיקלית או אמנותית.

משך זכויות היוצרים
ס’ 17 עד 21 לפקודת זכויות יוצרים עוסקים במשך יצירות בזכויות יוצרים. כותב היצירה נחשב כמי שיוצר את היצירה (למעט חריגים לעבודות מוזמנות ועבודות עובדים). ס’17(1) עד (5) קובע כי משך זכויות היוצרים של יצירות ספרותיות, דרמטיות, מוזיקליות ואמנותיות הוא חיי היוצר בתוספת 50 שנה, או 50 שנה מתום השנה שבה היצירה הייתה לראשונה. נוצר או זמין לציבור אם זהות היוצר אינה ידועה.

למעט סידור טיפוגרפי של מהדורות שפורסמו, משך זכויות היוצרים ביצירות אחרות הוא גם 50 שנה מאירועים מסוימים המפורטים בפקודת זכויות היוצרים.

משך זכויות היוצרים בסידור טיפוגרפי של מהדורות שפורסמו הוא 25 שנים משנת הפרסום הראשון, לפי ס’21 לפקודת זכויות היוצרים.

זכויות מוסריות
פקודת זכויות היוצרים של הונג קונג Pt II Div IV (ss 89-100) מכירה בשני הסוגים הבאים של זכויות מוסריות (” droit d’auteur “) לטובת המחבר, המנהל או המזמין של היצירה ללא קשר אם הוא הבעלים של זכויות היוצרים: (i) הזכות להיות מזוהה כמחבר או כמנהל (פקודת זכויות היוצרים s 89); ו-(ii) הזכות להתנגד ליחס פוגעני ביצירה פקודת זכויות יוצרים ס’ 92.

מחלוקות בהפללת העתקת חומרים
שינויים שנויים במחלוקת המפלילים העתקת חומרים במהלך מסחר הוכנסו בשנת 2000: ככל שהם משפיעים על חומרי דפוס, אלה הושעו במהירות בעקבות זעקה של קבוצות חינוך וקבוצות צרכנים.
ההשעיה, הקבועה בפקודת זכויות יוצרים (השעיה של תיקונים) 2001, תפוג ב-31 ביולי 2004.
הונג קונג היא כיום ייחודית בעולם המשפט המקובל בהתייחסות שונה להעתקת חומרים מפרים בין חומרים מודפסים וחומרים שאינם מודפסים.

ניהול חוקי זכויות יוצרים
חוקי זכויות היוצרים מנוהלים על ידי מחלקת הקניין הרוחני של ממשלת הונג קונג.

שיתוף פעולה בינלאומי
על פי חוק היסוד, ל-HKSAR יש מידה גבוהה של אוטונומיה בענייני חוץ. בסמכותה של ממשלת העם המרכזי במידת הצורך, היא סיכמה יותר ממאה הסכמים דו-צדדיים עם תחומי שיפוט אחרים.
בנוסף, מעל 200 אמנות בינלאומיות רב-צדדיות חלות על HKSAR.
באמצעות השם “הונג קונג, סין”, ה- HKSAR משתתף בעצמו כחבר מלא בארגונים ובכנסים בינלאומיים שאינם מוגבלים למדינות, כגון ארגון הסחר העולמי, ארגון המכס העולמי, שיתוף הפעולה הכלכלי של אסיה-פסיפיקוכו’ כחלק מהמשלחת של הרפובליקה העממית של סין, נציגי ממשלת HKSAR משתתפים בפעילויות של ועידת האג, כמו גם של ארגונים וכנסים בינלאומיים אחרים המוגבלים למדינות, כגון קרן המטבע הבינלאומית, העולם ארגון הקניין הרוחני וארגון התעופה האזרחית הבינלאומית.

חוק סימני המסחר בהונג קונג

חוק הסימנים המסחריים של הונג קונג מבוסס על ה- Trade Marks Ordinance Cap. 559, שנכנס לתוקף ב-4 באפריל 2003 וביטל את מכסת פקודת סימני המסחר 43 שעברה ב-1873. המערכת שנקבעה בחקיקה זו נפרדת לחלוטין למערכת הנהוגה ברפובליקה העממית של סין, בהתאם ל”מדינה אחת-שתיים ” מדיניות מערכות.
החוק המוחלף והחוק הנוכחי חולקים קווי דמיון רבים עם החקיקה הרלוונטית בבריטניה, דמיון אשר מתאפשר גם על ידי TRIPs.

החוק החדש הכניס שינויים מהותיים ופרוצדורליים שונים, כגון הרחבת ההגדרה המשפטית של סימן מסחר; לרבות או להרחיב את ההגנה על סימני אישור, סימנים קולקטיביים וסימני מסחר ידועים ; צמצום תקופת אי השימוש למטרת ביטול מחמש לשלוש שנים; ופישוט וייעול הליכי רישום מטלות, ו”עסקאות הניתנות לרישום” כגון רישיונות.

נוהל
הגשה לרישום
רישום סימן מסחר בהונג קונג מתחיל עם הגשת בקשה למרשם הסימנים המסחריים של מחלקת הקניין הרוחני של הונג קונג. בקשה עשויה לכסות סוג אחד או יותר של מוצרים ו/או שירותים. העלות הכוללת הסטנדרטית לשימוש בשירותיו של עורך דין סימני מסחר לטיפול בהגשת בקשה במחלקה אחת היא 4,300 דולר הונג קונגי (המרכיב המקצועי של שכר טרחה זה מומלץ על ידי האגודה המשפטית של הונג קונג). עמלות ההגשה הרשמיות הנגבות על ידי מחלקת הקניין הרוחני של הונג קונג הן HK$2000 עבור המחלקה הראשונה ו-HK$1000 נוספים לכל מחלקה נוספת. יהיו עמלות נוספות עבור שלבים אחרים בתהליך הרישום.

ראשית, הבקשה נבדקת על ידי בוחן לליקויים המגיעים לפורמליות. השלב הבא הוא בחינה עניינית, שבה ניתן להעלות את עילות ההתנגדות העיקריות: עילות סירוב מוחלטות (למשל כאשר הסימן מטבעו אינו בר רישום, ועילות סירוב יחסיות (למשל כאשר הסימן זהה או דומה לסימן המכוסה ב- בקשה או רישום שהוגשו מוקדם יותר בזמן).

לאחר התגברות ההתנגדויות (אם קיימות), הבקשה תתקבל בטאבו ותפורסם לצורכי התנגדות לתקופה הניתנת להארכה של שלושה חודשים על מנת לאפשר לצדדים שלישיים להתנגד לרישום הסימן מטעמים מסוימים.

לאחר פתרון כל התנגדות, תינתן אישור רישום.
מסגרת הזמן הסטנדרטית לרישום לאפליקציה אשר נתקלת בבעיות או קשיים מעטים אם בכלל היא 12 חודשים.

עם הרישום, ובכפוף לדיון בביטול להלן, סימן מסחר תקף לתקופה הניתנת להארכה של 10 שנים.

לאחר ההרשמה
רישום לסימן מסחר עשוי להיות טעון ביטול על ידי צד ג’ אם סימן המסחר לא היה בשימוש אמיתי ומתמשך במשך שלוש שנים לפחות, ואין נימוקים תקפים המסבירים את חוסר השימוש.

החוק הישן
חוק סימני המסחר הישן (קפ’ 43) חילק את מרשם סימני המסחר לשני חלקים הנקראים “חלק א’ ו”חלק ב’, לפיהם יכלו בעלי סימני הבחנה לבקש רישום לפי חלק א’, בעוד שבעלי סימנים עם חלק אופי מבחין יכול לרדוף אחר רישום לפי חלק ב’.
רישום חלק ב’ פירושו שזכויות מסוימות לא היו זמינות לבעל סימן המסחר, שאחרת היו זמינות לבעל רישום חלק א’.

במסגרת החוק החדש בוטלה חלוקת המרשם, והוכנס תקן אחד של רישום.

דיני פטנטים בהונג קונג

חוק הפטנטים בהונג קונג מבוסס על פקודת הפטנטים של הונג קונג מ-27 ביוני 1997, כפי שתוקן לאחרונה ב-22 בפברואר 2008. מערכת הפטנטים של הונג קונג אינה תלויה במערכת הפטנטים ברפובליקה העממית של סין (PRC), בכך ש”פטנט שניתן עבור הונג קונג SAR נכנס לתוקף בהונג קונג בלבד ואינו מספק הגנה ברפובליקה העממית של סין (PRC)”.

החל מדצמבר 2019, שלושה סוגי פטנטים על המצאות היו זמינים בהונג קונג, “הפטנט הסטנדרטי”, “הפטנט לטווח קצר” ו”הפטנט המקורי של ההענקה”:

פטנט סטנדרטי בהונג קונג יכול להתבסס על בקשת פטנט אירופאית המייעדת את בריטניה (בריטניה), או בקשת פטנט ב-PRC או בבריטניה. כאשר ניתן, הפטנט הסטנדרטי אינו תלוי בפטנט הזר המקורי (כלומר, מהפטנט הסיני, הפטנט האירופי או הפטנט הבריטי). עם זאת, אם פטנט סטנדרטי מבוסס על פטנט אירופאי, והפטנט האירופי תוקן או בוטל לחלוטין בעקבות הליכי התנגדות בפני משרד הפטנטים האירופי, בעל הפטנט הסטנדרטי יודיע על כך לרשם הפטנטים של הונג קונג (” הרשם”) של התיקון או הביטול. במקרה של תיקון של הפטנט האירופאי המיועד, הרשם ירשום את התיקון למפרט הפטנט האירופי על ידי רישום מתאים בפנקס הפטנטים של הונג קונג וברישום זה יטופל הפטנט הסטנדרטי של הונג קונג תוקן באופן דומה. במקרה של ביטול הפטנט האירופי המיועד, ירשום הרשם את הגשת הפטנט האחיד על ידי בעל הפטנט הסטנדרטי, של פרטי הביטול ויפרסם את העובדה בהודעה בכתב העת הרשמי. לאחר שהרשם יפרסם פרטים על ביטול הפטנט האירופי בכתב העת הרשמי, הפטנט הסטנדרטי של הונג קונג יטופל כאילו מעולם לא היה לו תוקף.

פטנטים לטווח קצר זמינים גם. פטנטים כאלה הם בעלי תוקף מקסימלי של שמונה שנים ממועד ההגשה. הפטנטים קצרי הטווח כפופים לבחינת פורמליות בלבד, ולא לבחינה מהותית של פטנט של ההמצאה.

ב-19 בדצמבר 2019, מערכת פטנטים חדשה נכנסה לתוקף בהונג קונג. המערכת החדשה מציגה מה שנקרא מערכת פטנט מקורי (Original Grant Patent – OGP) עבור פטנטים סטנדרטיים, המאפשרת הגשת בקשות פטנט סטנדרטיות ישירות בהונג קונג ללא צורך בהגשת בקשת פטנט מחוץ להונג קונג. הפטנט הראשון תחת מערכת OGP הוענק במאי 2021, על מערכת המתייחסת לשימוש בבינה מלאכותית לניהול מלאי במערכת מסחר אלקטרוני.

מוסדות
מערכת המשפט (司法機構)

בית המשפט לערעורים הסופי
הבסיס למערכת המשפט של הונג קונג הוא שחברי הרשות השופטת אינם תלויים ברשות המבצעת והמחוקקת של השלטון.
בתי המשפט לצדק בהונג קונג הם בית המשפט לערעורים הסופי, בית המשפט הגבוה (הכולל את בית המשפט לערעורים ובית המשפט של הערכאה הראשונה, בית המשפט המחוזי (הכולל את בית המשפט לענייני משפחה, בית הדין לקרקעות, בית המשפט השלום.
בית המשפט (הכוללים את בית המשפט לנוער, בית המשפט לחקר מקרי המוות, בית הדין לעבודה, בית הדין לתביעות קטנות ובית הדין לכתבים מגונים.

משרד המשפטים (律政司)

משרד המשפטים (DOJ) הוא מורכב מחמש חטיבות מקצועיות האחראיות על עבודה משפטית. בראשה עומד מזכיר המשפטים, שהוא חבר במועצה המבצעת והוא היועץ המשפטי הראשי של הממשלה. יש לו אחריות סופית לתביעה של כל העבירות ב-HKSAR.

האגף למדיניות משפטית, כמו גם מזכירת המשפטים, מספקים תמיכה מקצועית לשרת המשפטים במילוי תפקידה ומספקים מידע בכל נושאי המדיניות המשפטית הנשקלת בממשלה. החטיבה מייעצת בנושאים הנוגעים לניהול המשפט, מערכת המשפט, מקצוע עריכת הדין, זכויות אדם, חוק היסוד והמשפט של סין. מזכירות הוועדה לרפורמה בחוק, המספקת מחקר ותמיכה מזכירותית לוועדת הרפורמה בחוק של הונג קונג, נמצאת בתוך החטיבה.

החטיבה האזרחית מספקת ייעוץ משפטי לממשלה במשפט אזרחי, מנסחת חוזים מסחריים וזכיינות ומנהלת ליטיגציה אזרחית, בוררות וגישור מטעם הממשלה.

החטיבה לניסוח החוקים אחראית לניסוח כל החקיקה, לרבות חקיקת המשנה, בסינית ובאנגלית, ומסייעת בהיגוי החקיקה דרך המועצה המבצעת והמחוקקת. יש לה גם אחריות עריכה לחוקי הונג קונג ולשמירה על גרסה עדכנית של חוקים אלה במערכת המידע של החוקים הדו-לשוניים, מסד נתונים ממוחשב הזמין בחינם לציבור באינטרנט.

אגף התביעות, בראשותו של מנהל התביעה הציבורית, מעמיד לדין משפטים וערעורים מטעם ה-HKSAR ובדרך כלל מפעיל את שיקול דעתו של שר המשפטים אם להגיש הליכים פליליים נגד אדם או לא. היא מנהלת את רוב הערעורים הפליליים עד וכולל בית המשפט לערעורים הסופי. כמו כן היא מנהלת את רוב המשפטים בבית המשפט קמא ובבית המשפט המחוזי, ובמידת הצורך היא מעמידה לדין בבית משפט השלום. החטיבה מספקת גם ייעוץ משפטי לרשויות אכיפת החוק ולמשרדי ממשלה אחרים בהיבטי המשפט הפלילי של כל חקיקה מוצעת.

האגף למשפט בינלאומי מייעץ לממשלה בנושאים הנוגעים למשפט הבינלאומי הציבורי. עורכי דין בחטיבה זו משתתפים גם במשא ומתן על הסכמים עם תחומי שיפוט אחרים ומטפלים בבקשות ל-HKSAR וממנו לשיתוף פעולה משפטי בינלאומי.

הוועדה לרפורמה בחוק (法律改革委員會)
הוועדה לרפורמה בחוק שוקלת ומדווחת על נושאים שיפנו אליה על ידי מזכיר המשפטים או השופט הראשי של בית המשפט לערעורים הסופי של ה- HKSAR. החברות בה כוללת אנשי אקדמיה, עורכי דין בפועל וחברי קהילה בולטים. הוועדה פרסמה דוחות המכסים נושאים מגוונים כמו בוררות מסחרית, הגנת מידע, גירושין, מכירת סחורות ואספקת שירותים, חדלות פירעון, הונאה ופרשנות סטטוטורית.
ההמלצות ברבים מהדוחות שלה יושמו, כולן או חלקן.
כיום היא בוחנת אסמכתאות בנושאי פרטיות, אפוטרופסות ומשמורת, מקום מגורים, צנעת התקשרות, הנחיות מקדימות, שמועה בהליכים פליליים ושכר טרחה מותנה

מחלקת סיוע משפטי (法律援助署)
מנהל הסיוע המשפטי אחראי על ניהול הלשכה לענייני פנים לאחר 1 ביולי 2007. לזכאים ניתן ייצוג משפטי בהתאם לנסיבות הכלכליות שלהם.

תיקים אזרחיים
סיוע משפטי זמין להליכים אזרחיים בבית המשפט המחוזי, בערכאה הראשונה ובית המשפט לערעורים (שניהם חלק מבג”ץ), ובבית המשפט לערעורים הסופי. זה מכסה גם הליכים בבתי דין מסוימים ובתיקי בית משפט מסוימים של חוקרי מקרי המוות. על המבקש לעמוד הן ב”מבחן אמצעים” והן ב”מבחן הצדקה”. לצורך מבחן האמצעים, מי שסך כל משאביו הכספיים אינו עולה על 155,800$ עשוי לקבל סיוע משפטי. מנהל הסיוע המשפטי רשאי לוותר על הגבול הכספי העליון במקרים ראויים כאשר הפרה של מגילת הזכויות של הונג קונג או חוסר התאמה עם האמנה הבינלאומית בדבר זכויות אזרחיות ופוליטיות כפי שהוחלה על הונג קונג היא בעיה.
למבחן היתרונות, על המנהל להיות משוכנע כי למבקש יש סיבות סבירות להגיש או להגן על ההליך האזרחי שאליו מתייחסת הבקשה.
מי שנפגע מהחלטת המנהל רשאי לערער לרשם בג”ץ.

תיקים פליליים
סיוע משפטי זמין להליכי התחייבות בבתי משפט השלום; תיקים שנידונו בבית המשפט המחוזי ובבית המשפט קמא של בג”ץ; וערעורים מבתי משפט השלום, ולבית המשפט לערעורים של בג”ץ או לבית המשפט לערעורים סופיים. על מגיש הבקשה לעמוד בקריטריונים של מבחן אמצעים זהים לתיקים אזרחיים. על אף שמשאביו הכספיים של הפונה עולים על הגבול הקבוע בחוק, רשאי מנהל הסיוע המשפטי להעניק למבקש סיוע משפטי אם שוכנע המנהל כי רצוי לעשות כן מטעם הצדק. עם זאת, בתיקי ערעור, על מנהל הסיוע המשפטי להיות משוכנע כי קיימות עילות ערעור ראויות עם סיכוי סביר להצלחה.
על אף סירובו של מנהל הסיוע המשפטי לבקשה לסיוע משפטי, שופט רשאי להעניק סיוע בעצמו אם המבקש עמד במבחן האמצעים.
פונים בתיקים הכרוכים בתשלום שלרצח, בגידה או פיראטיות באלימות עשויים לפנות לשופט בבקשה למתן סיוע משפטי, ופטור ממבחן האמצעים ומתשלום תרומה.

תוכנית סיוע משפטי משלים
תכנית זו מספקת ייצוג משפטי למעמד הסנדוויצ’ים שהמשאבים הכספיים שלהם הם מעל מגבלת הזכאות העליונה לסיוע משפטי (כלומר $155,800) אך אינם עולים על $432,900.
זה מכסה מקרים של פציעה אישית או מוות, כמו גם רשלנות רפואית, דנטלית או משפטית, כאשר התביעה לפיצויים צפויה לעלות על $60,000.
התכנית מכסה גם תביעות לפי פקודת התגמולים לעובדים ללא קשר לסכום התביעה.

שירות עורך דין חובה (當值律師服務)
שלוש תוכניות של סיוע משפטי, המנוהלות במשותף על ידי חברת עורכי הדין ואיגוד עורכי הדין של הונג קונג, מוגשות על ידי הממשלה. תכנית עורך דין תורןמסדרים עורכי דין ועורכי דין בפרקטיקה פרטית להופיע בבתי משפט השלום והנוער בשכר. התכנית מספקת ייצוג לכל הצעירים (נאשמים מתחת לגיל 16) ולמרבית הנאשמים הבוגרים המואשמים בבתי משפט השלום שאינם יכולים להרשות לעצמם ייצוג פרטי. הנתבעים נדרשים לשלם דמי טיפול בסך 570$ עם מתן ייצוג עורך דין חובה. בשנת 2018 נעזרו 22,546 נאשמים. תוכנית ייעוץ משפטי חינם, המאוישת על ידי למעלה מ-1,126 עורכי דין מתנדבים, מפעילה 12 מפגשים בשבוע בתשעה מרכזי ערב. בשנת 2018 טופלו 6,953 תיקים. התכנית לא נבדקת אמצעים. שירות תל-משפט חינם מציע מידע מוקלט בתלת-לשוני (קנטונזית, פוטונג-הואה ואנגלית) על 80 נושאים.
שמונה קווי טלפון פועלים 24 שעות.
בשנת 2018 התקבלו 16,439 פניות.

מערכת המשפט של הונג קונג
הרשות השופטת של האזור המנהלי המיוחד של הונג קונג היא הזרוע המשפטית של האזור המנהלי המיוחד של הונג קונג. על פי חוק היסוד של הונג קונג, היא מפעילה את הסמכות השיפוטית של האזור והיא בלתי תלויה ברשות המבצעת והמחוקקת של הממשלה. בתי המשפט בהונג קונג שומעים ופוסקים את כל התביעות והמחלוקות האזרחיות, לרבות כל ענייני המשפט הציבורי והפרטי.

זה הבסיסי למערכת המשפטית של הונג קונג שחברי הרשות השופטת הם בלתי תלויים ברשות המבצעת והמחוקקת. בתי המשפט בהונג קונג מורכבים מבית המשפט לערעורים הסופי, בית המשפט העליון (הכולל את בית המשפט לערעורים ובית המשפט של הערכאה הראשונה, בית המשפט המחוזי, בתי המשפט השלום ובתי דין ובתי דין מיוחדים אחרים שהוקמו על ידי חוֹק. השופט הראשי של בית המשפט לערעורים הסופי הוא ראש הרשות השופטת ונעזר בתפקידיו המנהליים על ידי מנהל הרשות השופטת.
דו לשוניהוקמה מערכת משפט שבה ניתן להשתמש בסינית, אנגלית או שניהם, בהתאם לדרישת חוק היסוד.

בית המשפט לערעורים הסופי

הוקם ב-1 ביולי 1997 עם תחילתה של פקודת בית המשפט לערעורים סופית בהונג קונג כדי להגן על שלטון החוק לאחר 30 ביוני 1997.
היא החליפה את הוועדה המשפטית של המועצה הפרטית בלונדון כערכאת הערעור הגבוהה ביותר של הונג קונג, בית המשפט מורכב מחמישה שופטים – השופט העליון, שלושה שופטים קבועים ושופט אחד שאינו קבוע מהונג קונג או סמכות שיפוט אחרת במשפט המקובל.
יש פאנל של שמונה שופטים לא קבועים בהונג קונג ותשעה שופטים לא קבועים מתחומי שיפוט אחרים במשפט המקובל.

בית משפט עליון הונג קונג

בית המשפט העליון הוקם על פי פקודת בית המשפט העליון (פרק 4, שנקרא בעבר פקודת בית המשפט העליון), כ”בית המשפט העליון של הונג קונג”.
שמו שונה ל”בית המשפט העליון” בסעיף 81 לחוק היסוד של הונג קונג.
היא מורכבת מבית המשפט לערעורים ובית המשפט של ערכאה ראשונה (רשמית “בית המשפט הגבוה לצדק”), שניהם בתי משפט עליונים.

בית המשפט לערעורים

 

היא דנה בערעורים בעניינים אזרחיים ופליליים מבית המשפט קמא ובית המשפט המחוזי, וכן בערעורים מבית הדין למקרקעין.
כמו כן, הוא פוסק בשאלות משפטיות המופנות אליה על ידי הערכאות הנמוכות.
ישנם 10 שופטי ערעורים, כולל השופט הראשי של בג”ץ ושלושה סגני נשיאים.

בית משפט קמא

יש לה סמכות שיפוט בלתי מוגבלת הן בעניינים אזרחיים והן בעניינים פליליים. הוא גם מפעיל סמכות שיפוט בענייני אדמירליות, פשיטת רגל, פירוק חברה, משפחה, אימוץ, צוואה ובריאות הנפש.

העבירות הפליליות החמורות ביותר, כגון רצח, הריגה, אונס, שוד מזוין, הונאות מסחריות מורכבות ועבירות סמים הכרוכות בכמויות גדולות, נשפטות על ידי שופט של בית המשפט קמא, בשבתו עם חבר מושבעים המורכב משבעה או, כאשר שופט כך יורה, תשע.
ישנם כ-42 שופטים וסגני שופטים של בית המשפט קמא.

בית המשפט המחוזי

בית המשפט המחוזי, שהוקם בשנת 1953, הוא בית המשפט הביניים של הונג קונג. יש לה סמכות שיפוט מוגבלת הן בעניינים אזרחיים והן בעניינים פליליים. החל מה-3 בדצמבר 2018, יש לה סמכות שיפוט אזרחית לדון בתביעות כספיות של עד 3 מיליון דולר; או כאשר התביעות הן להשבת קרקע, שדמי השכירות השנתיים או השווי הניתן לה לא יעלה על 320,000$. בסמכותו הפלילית רשאי בית המשפט לדון במקרים החמורים יותר, למעט חריגים עיקריים של רצח, הריגה ואונס.
תקופת המאסר המקסימלית שהיא רשאית להטיל היא שבע שנים.
ישנם שופט מחוז ראשי אחד ו-30 שופטים מחוזיים, ביניהם שלושה שופטי מחוז יושבים בבית המשפט לענייני משפחה ושני שופטי מחוז יושבים בבית הדין למקרקעין כנשיאים.

צורות כתיבה
שופטי מחוז מכונים תמיד ישירות בבית המשפט כ”כבודו”, ובעקיפין (בעל פה או בכתב) כ”שופטת כבודו/ה…”. ניתן להפנות את השופט המחוזי הראשי בכתב על ידי הוספת ה-“CDJ” שלאחר הנקוב, ולשופט הראשי של בית המשפט לענייני משפחה על-ידי הוספת ה-“PFCJ שלאחר הנקוב”. שופטי בית המשפט המחוזי האחרים מופנים בכתב על ידי הוספת ה”ח”י…”.

ניתן לכנות את סגני בית המשפט המחוזי ישירות בבית המשפט כ”כבודו”, אך בעקיפין (בעל פה או בכתב) הם מכונים “סגן שופט מחוזי…
“.

בית משפט לענייני משפחה
בית המשפט לענייני משפחה הוא חטיבה של בית המשפט המחוזי אשר ממונה על ידי השופט העליון לטפל בתיקי משפחה. לפי סעיף 10א’ לפקודת עילות אישות (קפ’ 179), כל ההליכים המשפחתיים והזוגיים מתחילים בבית המשפט המחוזי (ומשובצים לבית המשפט לענייני משפחה).
שופט משפחה רשאי להעביר תיק לבג”ץ אם מדובר בתביעות בעלות ערך כספי גבוה ו/או בעניינים עובדתיים או משפטיים מורכבים ביותר.
לפי סעיף 10א(3) לפקודת עילות אישות, רשאי בית המשפט לענייני משפחה להפעיל סמכות החורגת מהגבולות הכספיים של בית המשפט המחוזי.

בתי משפט השלום

בית משפט השלום פאנלינג
שופטים מפעילים סמכות פלילית במגוון רחב של עבירות. למרות שקיימת מגבלה כללית של שנתיים מאסר או קנס של 100,000 דולר, הוראות חוק מסוימות מעניקות לשופטים סמכות לגזור עד שלוש שנות מאסר ולהטיל קנס של עד 5,000,000 דולר. העמדה לדין של כל העבירות הניתנות לדין מתחילה בבתי משפט השלום, מזכירת המשפטים רשאית לפנות בבקשה להעביר תיק לבית המשפט המחוזי או לביצוע בבית המשפט קמא של בג”ץ בהתאם לחומרת המקרה. ישנם כ-70 שופטים, יושבים בבתי דין שונים ובשבעה בתי משפט שלום: מזרח, קאולון סיטי, קוון טונג, ווסט קאולון, שא טין, פאנלינג וטואן מון. שופט ראשי אחראי על כל שופט. השופט הראשי, הלשכה שלו נמצאת בבניין בתי המשפט בעיר קאולון, מפקחת על עבודתם של כל בתי המשפט.
התפקיד השיפוטי הזוטר ביותר הוא זה של שופט מיוחד, העוסק בדרך כלל רק בעבירות קלות כגון עבירות רוכלות, עבירות תעבורה וזימונים מחלקים אחרים.
ערעורים על החלטות השלום נדונים על ידי שופט בית המשפט קמא.

צורות כתיבה
השופט מכונה תמיד בבית המשפט “אדוני” או “גברת” או “פולחן שלך”. עורכי דין אינם משתמשים בדרך כלל באחרונים כדי להתייחס לשופטים.
בהקשר זה, הביטוי “פולחן שלך” אינו נגזר ממשמעות דתית כלשהי אלא מהמילה האנגלית הישנה שמשמעותה ‘ראוי לכבוד’.

ניתן להפנות אל בית משפט השלום הראשי בכתב על ידי הוספת ה-“CM” שלאחר הנקוב, וניתן לפנות בכתב אל שופטי השלום הראשיים (העומדים בראש בית משפט שלום מסוים) על-ידי הוספת ה-“PM” הפוסט-נומינלי.

בית המשפט לנוער
בתי משפט המפעילים סמכות נוער מוקמים, לפי הצורך, לפי פקודת עברייני נוער (קפ’ 226) וחוקים אחרים. לבית משפט לנוער יש סמכות שיפוט בלעדית לדון בהאשמות נגד ילדים (מתחת לגיל 14) וצעירים (בין 14 ל-16) בגין כל עבירה מלבד רצח. ילדים מתחת לגיל 10 פטורים מאחריות פלילית. יש לה גם סמכות לטפל בתיקי טיפול והגנה בהם מעורבים צעירים עד גיל 18.

שופט בית משפט קבוע רשאי לשבת כבית משפט לנוער וחלים נהלים מיוחדים. השופט מסביר את העבירה לכאורה לילד או לנער בשפה פשוטה ומעניק סיוע לנאשם בניהול התיק. הסיקור בעיתונות של ההליכים בבית המשפט לנוער מוגבל, ומונע את חשיפת זהות הנאשם. בית המשפט לנוער יושב בבתי משפט השלום המזרחיים, קאולון סיטי, מערב קאולון, פאנלינג וטואן מון.

חוקרי מקרי המוות מוסמכים לחקור מקרי מוות לא טבעיים או חשודים המתרחשים בהונג קונג (ומקרי מוות המתרחשים מחוץ להונג קונג אם הגופה נמצאה בתוך הונג קונג). למעט כאשר מוות מתרחש בזמן שהאדם נמצא במעצר, או שר המשפטים מורה, חוקר מקרי המוות מחליט אם לערוך חקירה עם או בלי חבר מושבעים. החקירה היא חובה עם חבר מושבעים כאשר המוות מתרחש במעצר. המטרה העיקרית של חקירה היא לברר את סיבת המוות ואת הנסיבות הקשורות בו. במידת הצורך, חוקר מקרי המוות או חבר מושבעים רשאים להמליץ ​​המלצות שנועדו למנוע את הישנות ההרוגים הנחקרים. בית המשפט ממוקם בבניין בתי המשפט המשפטיים של ווסט קאולון.

בית הדין לקרקעות

אחד מתפקידיו החשובים של בית הדין למקרקעין הוא לדון בתביעות של בעלי דירות בגין החזקה בחצרים, ששכר הדירה או שכירות המשנה בהם הם לפי פקודת המשכיר והשוכר (איחוד) (קפ’ 7). החל מיום 9.7.2004, סמכות בית הדין לדון גם בתביעות בגין החזקה בחצרים, ששכירותם או שכירות המשנה בהם פגו בחלוף הזמן גם כשהן מחוץ לפקודה האמורה. לבית הדין יש גם סמכות לתת סעד תוצאתי. סמכות שיפוט נוספת בשימוש נרחב של בית דין זה היא לקבוע סכסוכי ניהול בניינים. מחלוקות כאמור נובעות, בין היתר, מפרשנות ואכיפה של הוראות פקודת ניהול מבנים (קפ’ 344) ושטרי ברית הדדית, מינוי או פירוק ועדות ניהול, דרישות לאסיפות בעלים ומינוי סוכן ניהול מבנים. לבית הדין יש גם סמכות שיפוט בלתי מוגבלת לקבוע את סכום הפיצויים שתשלם הממשלה לאדם שהקרקע שלו הוחזרה בעל כורחו או שספגה ירידת ערך בגלל התפתחויות ציבוריות. בית הדין יכול גם להורות על מכירת קרקע למטרת שיפוץ לפי פקודת הקרקע (מכירת חובה לפיתוח) (קפ’ 545). בית הדין מפעיל גם סמכות ערעור לגבי (א) קביעות של הממונה על דירוג והערכת שווי לפי פקודת הדירוג (קפ’ 116); (ב) קביעות של מנהל הקרקעות לפי פקודת השכירות הממשלתית (שומה וגבייה) (קפ’ 515); וכן (ג) קביעות של מנהל השיכון לפי פקודת השיכון (קפ’ 283). בהפעלת סמכותו, לבית הדין יש אותן סמכויות להעניק סעדים וסעד, משפטיים או הוגנים, כמו לבית המשפט של הערכאה הראשונה של בית המשפט העליון. הצדדים יכולים למנות עורך דין או עורכי דין שיופיעו בפני בית הדין או, כפי שקורה לעתים קרובות, הם עשויים להופיע באופן אישי.
לבית הדין יש נשיא שהוא שופט של בית המשפט קמא.
כיום ישנם שני נשיאים שהם שופטי מחוז ושלושה חברים.

בית הדין לעבודה

בית הדין לעבודה ברחוב גאסקוין 36, קאולון
בית הדין לעבודה הוקם בשנת 1973 כדי לספק הליך מהיר, זול ובלתי פורמלי לפסיקת סכסוכים בין עובדים למעסיקים. הוא עוסק בתביעות הנובעות מהפרת חוזה עבודה. התביעות עשויות לכלול שכר במקום הודעה מוקדמת, פיגור בשכר, דמי חגים כחוק, דמי חופשה שנתית, דמי מחלה, דמי חופשת לידה, בונוס/שכר כפול, פיצויי פיטורים ותשלומי שירות ממושך. תובעים יכולים גם לבקש צווים להחזרה או השבתה מחדש; למתן פיצויים או תשלומים סופניים. ההליכים מתנהלים בעיקר בקנטונזית בפני קצין נשיא. ייצוג משפטי אסור. כל צד שנפגע רשאי לערער על שאלה משפטית לבית המשפט קמא. ישנם כ-8 מנהלים, כולל נשיא ראשי אחד.
בית הדין ממוקם בבניין בתי המשפט של דרום קאולון ברחוב גאסקוין.
מערכת המשפט לא מספקת נתונים סטטיסטיים על זמני ההמתנה בפועל מהגשת התביעה ועד ליום הראשון למשפט או לפתרון הסופי.

בית הדין להתנהגות פסולה בשוק

בית הדין להתנהגות רעה בשוק (MMT) הוקם בשנת 2003 על פי ההוראות הכלולות ב-SFO.
בהתאם ל-SFO, אם נראה לנציבות ניירות ערך וחוזים עתידיים (SFC) שהתנהלה או הפרה של דרישת גילוי לפי חלק XIVA של ה-SFO, ה-SFC רשאית לפתוח בהליכים בפני ה-MMT.
ל-MMT יש סמכות לדון ולקבוע כל שאלה או סוגיה הנובעת או בקשר עם ההליכים שננקטו במסגרת ה-SFO.

בית הדין לתביעות קטנות
בית הדין לתביעות קטנות הוקם בשנת 1976. הוא עוסק בתביעות כספיות הנובעות מחוזה או עוולה, העוסקות בסכומים שלא יעלו על 75,000$. השימועים הם לא רשמיים ומתנהלים בדרך כלל בקנטונזית. ייצוג משפטי אסור. הצדדים רשאים להסמיך נציג (מלבד עורך דין) להתייצב בבית המשפט. כל צד שנפגע מהחלטתו של שופט רשאי לערער בעניין משפטי לבית המשפט קמא.
ישנם כ-9 שופטים, כולל שופט ראשי.
בית הדין לתביעות קטנות ממוקם בבניין בתי המשפט המשפטיים של ווסט קאולון.

בית הדין למאמרים מגונים
פקודת הפיקוח על חפצים מגונים ומגונים נכנסה לתוקף בשנת 1987 וקבעה את הקמת בית הדין לענייני חפצים מגונים. עבודתו של בית דין זה מכסה שני היבטים עיקריים. ראשית, היא אחראית לסיווג המאמרים שהוגשו על ידי כל עובד ציבור, סופר, מדפיס, יצרן, מוציא לאור, מפיץ, בעל זכויות יוצרים וכו’. שנית, לבית הדין יש סמכות שיפוט בלעדית לדון בשאלת הגסות או המגונה כאשר נושא זה מתעורר ב כל הליך אזרחי או פלילי בכל בית משפט. בית הדין למאמרים מגונים מורכב משופט ושני שופטים או יותר.
שופטי הדיוט נבחרים מתוך פאנל המורכב מאנשי ציבור.
בית הדין ממוקם בבניין בתי המשפט המשפטיים של ווסט קאולון.

מינוי שופטים וקציני שופט
שופטים וקציני משפט ממונים על ידי המנכ”ל של הכס”ר לאחר קבלת עצות והמלצות סודיות מהוועדה להמלצות קציני שופטים. היקף המינוים מכסה את כל מי שעומד בראש בית המשפט לערעורים הסופי, בית המשפט לערעורים, ערכאה ראשונה, בית המשפט המחוזי, בית המשפט לענייני משפחה, בתי משפט השלום, בית הדין למקרקעין, בית הדין לעבודה, בית הדין לתביעות קטנות, בתי המשפט למקרי המוות ותחרות בֵּית דִין. הוועדה היא גוף סטטוטורי שהוקם על פי פקודת הוועדה להמלצות קציני שופט ומורכב מהנשיא העליון, מזכיר המשפטים (הם בעצמם מונו לתפקידו על ידי המנכ”ל) ושבעה נוספים שמונו על ידי ראש המנכ”ל של הכס”ר: שני שופטים, אחד עורך דין, עורך דין אחד ועוד שלושה אנשים שאינם קשורים לפרקטיקה המשפטית. חברים ממונים מכהנים בתקופת כהונה של שנתיים וניתן למנותם מחדש לכהונה נוספת.
החלטות מתקבלות עם שני מתנגדים לכל היותר בכל הצבעה.
מלבד מתן תעודה או עדות לגבי מועמד, מסירת כל מידע לא רצוי אחר לחבר כלשהו עשויה להיחשב כניסיון להשפיע על שיקול דעתו של אותו חבר ולגרום להעמדה לדין פלילי ולמאסר של שנתיים.

ייעוד מיוחד כשופטי דיני ביטחון לאומי

בהונג קונג, מקרים הקשורים לביטחון לאומי נידונים בפני שופטים מוגדרים במיוחד. שופטים אלה נבחרים על ידי ראש ההנהלה מבין שופטים מכהנים ושופטים בכל רמה של ההיררכיה השיפוטית.
לפני מתן הייעוד המיוחד רשאי ראש ההנהלה להתייעץ עם השופט העליון והוועדה לשמירה על הביטחון הלאומי.
כהונתו כשופט מעוצב היא שנה.

שופטי בית המשפט העליון
שופטי הונג קונג לובשים תלבושות בסגנון בריטי, כולל פאות עשויות שיער סוס, עם כפפות לבנות, חגורות וגלימות בצבע ארגמן שנוספו לטקסים רשמיים.

בבתי המשפט הנמוכים פונים לשופטי השלום כ”כבודו”, “אדוני” או “גברת”, ושופטי בית המשפט המחוזי כ”כבודו”. בבתי המשפט העליונים לרשומות, דהיינו בית המשפט לערעורים הסופי ובית המשפט הגבוה (המורכב מבית המשפט לערעורים ובית המשפט של הערכאה הראשונה), שופטים פונים כ”אדוני” או “גברתי” ומכונה בשם “אדנותך” או “גברתך”, בהתאם למסורת האנגלית. מאסטרים בבג”ץ מכונים “מאסטר”. כשמשפטים מתנהלים בסינית, פנו לשופטים, בקנטונזית, בשם Faat Gwoon Dai Yan (法官大人, “שופט, אדונך”) לפני העברת הריבונות מהממלכה המאוחדת לסין, וכפאאט Gwoon Gok Ha (法官閣下, “שופט, כבודו”) מאז 1997.

עבור בית המשפט לערעורים הסופי, האותיות הפוסט-נומינליות CJ משמשות לשופט העליון, PJ עבור שופטים קבועים ו-NPJ עבור שופטים שאינם קבועים; בבג”ץ, CJHC לשופט הראשי, ג”א לשופטי הערעור ו-J לשופטים מן המניין של בית המשפט קמא. אין טופס דומה לסגני השופטים הרבים או לרשם בג”ץ או לקציני שיפוט של ערכאות נמוכות יותר.

מערכת חבר מושבעים בהונג קונג

לעיסוק במשפט על ידי חבר מושבעים יש היסטוריה ארוכה בהונג קונג. כמו רוב תחומי השיפוט עם משפט חבר מושבעים, מסורת זו הוכנסה להונג קונג כשהיא הפכה למושבה בריטית. הפקודה להסדרת מושבעים ומושבעים נחקקה לראשונה בשנת 1845.
מאז ועד היום, העיסוק במשפט על ידי חבר מושבעים היה חלק חשוב ממערכת המשפט של הונג קונג.
הדבר מוכר גם בחוק היסוד, סעיף 86: “עקרון המשפט על ידי חבר מושבעים שהיה נהוג בעבר בהונג קונג יישמר”.

קריטריונים לשירות כחבר מושבע
סעיף 4 לפקודת חבר המושבעים מספק את הקריטריונים לשירות כחבר מושבע.

חייב להיות תושב הונג קונג
בגילאי 21 עד 65
בעל אופי טוב
שכל
לא לוקה מעיוורון, חירשות או מוגבלות אחרת המונעת מלשמש כחבר מושבע
בעל ידע מספק בשפה שבה אמורים להתנהל ההליך
חובה משפטית לשמש כחבר מושבע
ההשלכות לאי מילוי תפקיד המושבעים
פקודת חבר השופטים מציבה גם חובה משפטית למי שמוכשר לפי הקריטריונים שנקבעו לשמש כמושבעים. מי שלא לכהן כמושבעים בהליך בית משפט ללא אישור עלול לעמוד בפני אישומים של ביזיון בית המשפט.
בשנת 2007, מושבע נמצא אשם בביזיון בית המשפט ונשלח לכלא לשלושה שבועות בגין זיוף אי כושר.
בנוסף, על פי סעיף 32 לפקודת חבר המושבעים, מדובר בעבירה למי שלא הגיע בתגובה לזימון למושבעים.

הגנה
על מנת להגן על מושבעים מהשלכות תעסוקתיות שליליות, סעיף 33 לפקודת חבר המושבעים אוסר על מעסיקים להפלות מי מעובדיהם שכיהן או מכהן כמושבעים בכל הליך בבית המשפט. כל אדם העובר על סעיף 33 אשם בעבירה ודינו לקנס בסך 25,000$ ולמאסר 3 חודשים.

פטורים
כל אחד בכל אחת מהקטגוריות הבאות פטור מלשמש כחבר מושבע.

שופטים, רשמים, עורכי דין ועורכי דין
שופטי השלום
עובדי ציבור מהשירותים הממושמעים
סטודנטים במשרה מלאה
קטגוריות מסוימות של שרים דתיים
עורכי וצוות עיתונים
רופאים, רופאי שיניים ומנתחים וטרינרים
אלה שקיבלו אישור פטור מהרשם או מהשופט
הרשימה המדויקת של קטגוריות הפטורים מסופקת בסעיף 5 לפקודת חבר השופטים.

פיצוי
לאחר שנבחר לכהן כחבר חבר המושבעים בתיק, מושבע מקבל תשלום בהתאם לסעיף 31 לפקודת המושבעים עבור כל יום שבמהלכו או חלקו מכהן המושבעים. בהתאם לחקיקה המשנה של פקודת חבר המושבעים, צו קצבאות למושבעים, מושבע מקבל כיום שכר HKD930 עבור כל יום שהוגש או חלק ממנו.

גיוס חבר המושבעים
רשימת המושבעים
בכל שנה לסירוגין, בעקבות הפירוט בפקודת המושבעים, עורך רשם בג”ץ רשימה זמנית של מושבעים ומודיע להם כי נבחרו והתבקשו לכהן כמושבעים.
אם מישהו מהמושבעים הפוטנציאליים רוצה להיות פטור מלכהן ויש לו סיבות טובות לכך, עליו לפנות ולהגיש בקשה לפטור עם הרשם תוך שבועיים מרגע קבלת הודעת המסירה.
יתרה מכך, הרשם מפרסם את רשימת המושבעים בעיתון ובעיתון אחד באנגלית ובסיני אחד.

מספר המושבעים
הקבוע בסעיף 25(4) לפקודת חבר המושבעים, חבר המושבעים יורכב מלפחות מחמישה אנשים בכל משפט אזרחי או פלילי או חקירה של חוקר מקרי המוות.
בהתאם לכך, תיקים פליליים נשפטים בדרך כלל על ידי חבר מושבעים בן שבעה אנשים.
מעת לעת, לפי שיקול דעתו של השופט, חבר מושבעים עשוי להגדיל את גודלו לתשעה מושבעים.

בחירה אקראית
לפי סעיפים 13 ו-21 לפקודת חבר המושבעים, לכל חבר מושבעים פוטנציאלי מוקצה מספר.
לאחר מכן על הרשם להדפיס את המספר על כרטיסים נפרדים בגודל שווה ולהכניס לקופסה.
לאחר מכן, בבית משפט פתוח, הרשם שולף קלפים מהקופסה עד להרכבת חבר מושבעים.

שביתות
הנאשם יכול לערער ולהכות מושבע למען מטרה טובה. בנוסף למספר הבלתי מוגבל של שביתות לשימוש על מושבעים בעלי סיבה, ניתנת לנאשם הסמכות לערער ולהכות עד 5 מושבעים ללא כל סיבה (אתגר מחייב). עם זאת, לשר המשפטים, אשר משרדו מעמיד לדין את הנאשם ופותח את ההליך הפלילי, יש גם הזכות לערער ולהכות מושבע מסיבה, אך אין לו זכות לתת התנגדות מקדימה.

במקרה של דונלד צאנג, מועמד מושבע (גבר) הגיש בקשה לפטור על מנת לטפל בתינוק לאחר חצות. בתחילה סירבה השופטת לבקשתו, אולם בהמשך התנגד הסנגור למינוי אותו מועמד למושבע.
דוגמה זו מראה את מידת השפעתה של ההגנה על בחירת המושבעים.

היסטוריה והתפתחות
1845
חוקקה הפקודה להסדרת מושבעים ומושבעים. הפקודה קבעה כי “כל השאלות העובדתיות, בין בעלות אופי אזרחי ובין פלילי, אשר נושא בה תידון במסגרת כל הליך בפני בית המשפט העליון… יוכרעו בפסק דינו של חבר מושבעים בן שישה גברים”.

זה היה החקיקה המקומית הראשונה שהציגה והסדירה באופן רשמי את מערכת המושבעים בהונג קונג.
מערכת המושבעים בהונג קונג השתנתה והתפתחה עם הזמן; והוא שונה לגמרי מזה שהושתל ב-1845.

1858
בפעם הראשונה בהיסטוריה, שמו של תושב הונג קונג סיני, וונג א. שינג, הופיע ברשימת המושבעים.
המועצה המחוקקת קיימה ישיבה מיוחדת בנושא והגיעה לתוצאה של שמירת השם ואימוץ הרשימה.
שנה לאחר מכן ניהלה המועצה המחוקקת דיון באותו נושא והגיעה לאותה תוצאה לאחר הצבעה בנושא.

חוק יסוד הונג קונג

חוק היסוד של האזור המנהלי המיוחד של הונג קונג של הרפובליקה העממית של סין הוא חוק לאומי של סין המשמש כחוק האורגני של האזור המנהלי המיוחד של הונג קונג (HKSAR). חוק היסוד, הכולל תשעה פרקים, 160 מאמרים ושלושה נספחים, הורכב ליישום נספח I להצהרה המשותפת של סין-בריטניה משנת 1984.

חוק היסוד נחקק במסגרת חוקת סין כאשר הוא אומץ על ידי הקונגרס העממי הלאומי ב-4 באפריל 1990 ונכנס לתוקף ב-1 ביולי 1997 כאשר הונג קונג הועברה מבריטניה לסין. זה החליף את החוקה הקולוניאלית של הונג קונג של פטנט המכתבים וההנחיות המלכותיות.

נוסח על בסיס ההצהרה המשותפת, חוק היסוד מפרט את המדיניות הבסיסית של סין לגבי הונג קונג, לרבות עקרון ” מדינה אחת, שתי מערכות “, כך שהממשל הסוציאליסטי והמערכת הכלכלית הנהוגה אז בסין היבשתית לא תהיה מורחבת להונג קונג. במקום זאת, הונג קונג תמשיך את המערכת הקפיטליסטית ואת אורח חייה עד 2047.
חוק היסוד קובע גם את מקורות החוק, את היחסים בין הונג קונג לממשל המרכזי (מועצת המדינה), את הזכויות והחובות הבסיסיות של תושבי הונג קונג וסניפי השלטון המקומי.

היסטוריה
זמן קצר לאחר חתימת ההצהרה המשותפת של סין-בריטניה, הקונגרס הלאומי העממי הקים את הוועדה לניסוח חוק היסוד (BLDC) בשנת 1985, וקבעה את הבסיס להעברת הריבונות בהונג קונג מהממלכה המאוחדת לסין. הועדה הייתה אחראית על כתיבת הצעת חוק היסוד.
ביוני 1985 אישרה הוועדה המתמדת של הקונגרס העממי הלאומי (NPCSC) את החברות ב-BLDC, שהורכבה מ-36 חברים מסין ו-23 חברים מהונג קונג,   בראשות הדיפלומט הסיני Ji Pengfei.
12 מתוך 23 החברים מהונג קונג היו קשורים למגזר העסקי והתעשייתי של העיר.

ועדה מייעצת לחוק יסוד (BLCC) המורכבת ממנהיגי קהילת הונג קונג הוקמה גם ב-1985 כדי לאסוף דעות בהונג קונג על טיוטת החוק. בדומה ל-BLDC, ה-BLCC נשלט גם על ידי אליטות עסקיות ומקצועיות. : 174

הטיוטה הראשונה פורסמה באפריל 1988 ולאחר מכן התקיימה התייעצות ציבורית של חמישה חודשים. הטיוטה השנייה פורסמה בפברואר 1989, ותקופת ההתייעצות שלאחר מכן הסתיימה באוקטובר 1989. חוק היסוד הוכרז ב-4 באפריל 1990 על ידי הקונגרס העממי הלאומי, יחד עם העיצובים לדגל האזורי ולסמל האזורי של HKSAR.

ב-4 ביוני 1989, שני החברים היחידים של ה-BLDC המייצגים את המחנה הפרו-דמוקרטי המתהווה, מרטין לי ו- Szeto Wah, הצהירו כי הם ישהו את השתתפותם לאחר הדיכוי הצבאי של ההפגנות בכיכר טיאננמן ב-1989. : 23  בספטמבר 1989, לי הכריז שהוא יחזור ל-BLDC לאחר שדרשו לעשות זאת על ידי רבים בהונג קונג. : 23  עם זאת, באוקטובר, בייג’ין גירשה את לי וסטו מה-BLDC כ”חתרנים”.
: 15  לי וסטו הביעו תמיכה בפעילי סטודנטים בבייג’ינג והובילו אתברית הונג קונג לתמיכה בתנועות דמוקרטיות פטריוטיות בסין, ארגון המסייע בסיוע למתנגדי משטר פוליטיים לעזוב את סין לאחר הפיצוץ הצבאי ב-4 ביוני.

: 131–132

עקרונות בסיסיים
עקרונות היסוד של הממשל של הונג קונג תחת ריבונות סינית משקפים את העקרונות המופיעים בהצהרה המשותפת של סין-בריטניה, ורובם מוגדרים בפרק הראשון של חוק היסוד. ה-NPCSC זיהה את סעיפים 1 ו-12 כהוראות היסוד של חוק היסוד.

סעיף 1 מכריז על הונג קונג כחלק מהרפובליקה העממית של סין, אך היא מקיימת מערכות משפטיות ופוליטיות שונות מאלו שבסין היבשתית עד 2047. להונג קונג יש מידה גבוהה של אוטונומיה והיא שומרת על הרשות המבצעת, המחוקקת והחוקית שלה. רשויות משפט. הסמכות השיפוטית כוללת את הסמכות של פסיקה סופית, המחליפה את הפנייה השיפוטית הקולוניאלית של ערעור לוועדה המשפטית של המועצה הפרטית בבריטניה בערעורים לבית המשפט לערעורים סופיים. חוק הביטחון הלאומי של הונג קונגששולב בנספח III לחוק היסוד עוקף פקודות מקומיות שאינן תואמות ומאפשר לבתי המשפט בסין לעמוד בראש תיקים הכוללים פשעי ביטחון לאומי מסוימים.

סעיף 5 דורש שהשיטה הסוציאליסטית והמדיניות לא יהיו נהוגות בהונג קונג והמערכת הקפיטליסטית ואורח החיים לפני המסירה יישארו למשך 50 שנה לאחר המסירה, או 2047. המשפט המקובל, כללי השוויון, פקודות, נשמרים חקיקת משנה ומשפט מנהגי המסדירים זכויות מסוימות במקרקעין בשטחים החדשים שהיו בתוקף לפני המסירה, למעט כל המנוגדות לחוק היסוד ובכפוף לכל תיקון של המחוקק.

סעיף 12 מצהיר כי הונג קונג נהנית מרמה גבוהה של אוטונומיה והיא נמצאת ישירות תחת ממשלת העם המרכזי.

בעלות פרטית על רכוש היא גם זכות המוגנת בהונג קונג.

למרות שחוק היסוד נוסח כדי לתת תוקף ל”מדינה אחת, שתי מערכות”, ב-10 ביוני 2014, פרסמה בייג’ין דו”ח מדיניות המצהיר על סמכותה על הונג קונג, שהחל עימות בין “מדינה אחת” ל”שתי מערכות” על ידי הצהרה שהאינטרסים של סין (“מדינה אחת”) צריכים לגבור על האוטונומיה החוקתית של הונג קונג (“שתי מערכות”). הדבר הצית ביקורת מצד אנשים רבים בהונג קונג, שאמרו כי ההנהגה הקומוניסטית מערערת את חוק היסוד סעיף 8, בכך שהיא מתנערת מהתחייבויותיה לציית למדיניות המאפשרת הונג קונג דמוקרטית ואוטונומית במסגרת שלטון בייג’ינג.

אוטונומיה תחת ריבונות סינית
חוק היסוד מבטיח להונג קונג מידה גבוהה של אוטונומיה תחת השלטון הסיני, אך ענייני חוץ והגנה נשארים בסמכותה של ממשלת העם המרכזי.

סוכנויות ממשלתיות מרכזיות בהונג קונג
ארבע סוכנויות של הממשל המרכזי פועלות בהונג קונג. לשכת נציב משרד החוץ הוקמה לפי סעיף 13 לחוק היסוד והחלה לפעול לאחר המסירה. משרד הקישור של ממשלת העם המרכזי החליף בשנת 2000 את סניף הונג קונג של סוכנות הידיעות Xinhua, ששימש כנציגות הדיפלומטית של סין להונג קונג מאז 1947. חיל המצב של צבא השחרור העממי של הונג קונג החל לפעול לאחר המסירה. המשרד לשמירה על הביטחון הלאומי הוקם ביוני 2020 במסגרת חוק הביטחון הלאומי של הונג קונג.

סעיף 22 קובע כי “אף מחלקה של ממשלת העם המרכזית ושום פרובינציה, אזור אוטונומי או עירייה ישירות תחת הממשל המרכזי אינם רשאים להתערב בעניינים שהאזור המנהלי המיוחד של הונג קונג מנהל בעצמו בהתאם לחוק זה”.

באפריל 2020, ההוראה עוררה דיון לאחר שמשרד הקישור והמשרד לענייני הונג קונג ומקאו מתחו ביקורת על מחוקקים פרו-דמוקרטיים על עיכוב בחירתו של יושב ראש ועדת בית המועצה המחוקקת. מחוקקים פרו-דמוקרטיים אמרו שהמשרדים הפרו את סעיף 22 על ידי הערות על בחירתו של יושב ראש בבית המחוקקים המקומי. בתגובה, משרד הקישור אמר כי הן עצמו והן המשרד לענייני הונג קונג ומקאו אינם כפופים לסעיף 22 מכיוון שהן הוסמכו על ידי הרשויות המרכזיות להתמחות בטיפול בענייני הונג קונג ולא למה שמתכוונים בדרך כלל ב”מחלקות תחת המרכז העממי המרכזי. מֶמְשָׁלָה”. באתר האינטרנט של מועצת המדינה של סין, הלא היא הממשלה העממית המרכזית, המשרד לענייני הונג קונג ומקאו (国务院港澳事务办公室) וסוכנות הידיעות Xinhua (新华通讯社), שהסניף שלהן בהונג קונג היה קודמו. רשום בין מוסדות נפרדים מהמחלקות המרכיבות את מועצת המדינה (国务院组成部门).

ג’אנג שיאומינג אמר גם שמשרד הנציב לביטחון לאומי אינו כפוף להגבלות בסעיף 22.

השפעת החוקים הלאומיים
למעט חוק היסוד והחוקה,   חוקים לאומיים אינם נאכפים בהונג קונג אלא אם הם רשומים בנספח III ומיושמים על ידי פרסום או חקיקה מקומית. כאשר חוקים לאומיים נחקקים באופן מקומי על ידי המועצה המחוקקת, הגרסה המקומית מתאימה את עצמה להקשר של הונג קונג כדי שהחוק הלאומי יקבל תוקף מלא. : פסקה. 18.2  ל-NPCSC יש את הסמכות לתקן חקיקה הכלולה בנספח III לאחר התייעצות עם ועדת חוק היסוד שלו וממשלת הונג קונג. החוקים בנספח III חייבים להיות אלה הקשורים לענייני חוץ, הגנה לאומית או עניינים שאינם בגדר האוטונומיה של הונג קונג.

החל מיוני 2020, נספח III כולל חוקים על ייעוד בירה, דגל לאומי והמנון, תביעות טריטוריאליות, לאום, זכויות יתר דיפלומטיות וחסינות, חיל המצב של צבא השחרור העממי ופשעים הכרוכים בביטחון לאומי. במאי 2020, הקונגרס העממי הלאומי הודיע ​​כי ה-NPCSC יחוקק חוק ביטחון לאומי המותאם להונג קונג בתגובה להפגנות הונג קונג 2019-2020. החוק התווסף לנספח III והוכרז מבלי לעבור במועצה המחוקקת.

ניתן להחיל חוקים לאומיים אם הם משפיעים רק על אזור בהונג קונג. בשנת 2018 הושלמה תחנת הונג קונג מערב קאולון של קישור הרכבת האקספרס גואנגג’ואו-שנז’ן-הונג קונג כדי לכלול קטע שבו פקידים סיניים רשאים להפעיל את החוקים הסיניים, הסדר שנועד לצמצם את הזמן הדרוש להגירה. יעילות החוק הסיני בשטח הונג קונג ערערה באותה שנה בבית המשפט של הערכאה הראשונה. בית המשפט קבע כי חוק היסוד הוא חוקה גמישה וככזו ניתן לפרשנות לצרכי השתלבות כלכלית; ההסדר של קיום חוקי היבשת הסיניים בהונג קונג למטרות מכס, הגירה והסגר אינו סותר את עקרון “מדינה אחת, שתי מערכות”. : פסקה. 18.

3

חוק הביטחון הלאומי
סעיף 23 מחייב את הונג קונג לחוקק חוקי ביטחון לאומי מקומיים האוסרים על בגידה, התנתקות, המרדה, חתרנות נגד הממשל המרכזי, גניבת סודות מדינה וארגונים זרים לנהל פעילויות פוליטיות בהונג קונג. בשנת 2003 הגישה ממשלת הונג קונג את הצעת החוק לביטחון לאומי (הוראות חקיקה) משנת 2003, שגררה מחאה נרחבת.
החקיקה המוצעת העניקה למשטרה סמכות רבה יותר, כמו אי חיוב בצו חיפוש לחיפוש בביתו של חשוד במחבל.
לאחר ההפגנות ונסיגת המפלגה הליברלית מתמיכתם בהצעת החוק, גנזה הממשלה את הצעת החוק ללא הגבלת זמן.

זכויות וחובות יסוד
זכויותיהם של תושבי הונג קונג מובטחות בפרק 3 לחוק היסוד.
סעיף 39 מחיל גם את הוראות האמנה הבינלאומית בדבר זכויות אזרחיות ופוליטיות (ICCPR), האמנה הבינלאומית בדבר זכויות כלכליות, חברתיות ותרבותיות (ICESCR), ואמנות עבודה בינלאומיות שהיו בתוקף בהונג קונג לפני המסירה.
בעוד שרוב חלקי ה-ICCPR מאושרים כפקודת מגילת הזכויות של הונג קונג בשפה זהה במידה רבה, : 527  לא נעשתה חקיקה מקבילה ליישום ה-ICESCR.

זכויות אזרח
תושבי הונג קונג שווים בפני החוק. לתושבי הונג קונג יש, בין היתר, חופש הביטוי, חופש העיתונות וחופש הפרסום; חופש ההתאגדות, חופש ההתכנסות, חופש התהלוכה, הפגנה, תקשורת, תנועה, מצפון, אמונה דתית ונישואין; והזכות והחופש להקים ולהצטרף לאיגודים מקצועיים ולשבות. החופש של האדם של תושבי הונג קונג יהיה בלתי ניתן להפרה. אף תושב הונג קונג אינו יכול להיעצר באופן שרירותי או שלא כדין, לעצוראו כלואים. כמו כן, אסורים חיפוש שרירותי או בלתי חוקי בגופו של כל תושב, שלילה או הגבלת חירותו של האדם. ייאסרו עינויים של כל תושב וקיפוח שרירותי או בלתי חוקי מחייו של כל תושב.

בסוף 2015 נעלמו חמישה אנשי צוות של חנות ספרים לממכר ספרים ומגזינים האסורים בסין היבשתית (ראה היעלמות של ספרי Causeway Bay. לפחות שניים מהם נעלמו כשהיו בסין, אחד בתאילנד. חבר אחד נראה לאחרונה בהונג קונג, בסופו של דבר הופיע שוב בשנג’ן, מעבר לגבול הסיני, ללא מסמכי הנסיעה הדרושים. בעוד התגובה להעלמות אוקטובר הייתה מושתקת, מכיוון שידוע שהיעלמויות בלתי מוסברות ומעצרים ארוכים ללא משפט מתרחשים ביבשת סין, היעלמות חסרת תקדים של אדם מהונג קונג, והאירועים המוזרים סביבה, זעזעו את העיר וגיבשו את הדאגה הבינלאומית לגבי חטיפת אזרחים הונג קונג אפשרית על ידי פקידי לשכת הביטחון הציבורית הסינית והעברתם הסביר, תוך הפרה של מספר מאמרים של חוק יסוד ועיקרון המדינה האחת, שתי מערכות. החשד הנרחב שהם נמצאים במעצר בסין היבשתית אושר מאוחר יותר באמצעות “וידויים” בווידאו, ככל הנראה, והבטחות של הגברים שהם נשארו בסין מרצונם. ביוני 2016, אחד מהחמישה, לאם ווינג-קי, חשף במסיבת עיתונאים דרמטית שהוא והאחרים הוחזקו ללא הליך הוגן וכי לי פו אכן נחטף באופן בלתי חוקי מהונג קונג, והכל על ידי ‘צוות חקירה מרכזי’ מפוקפק (“中央專案組” או “中央調查組”).

סעיף 95 קובע סיוע שיפוטי הדדי בין הונג קונג ל-PRC; עם זאת, אבני נגף חמורות, כגון עונש מוות עומדות בדרכה של הבנה פורמלית של הסגרה. בנוסף, רשויות HKSAR קבעו שסעיפים 6 ו-7 לחוק הפלילי של PRC אינם מעניקים להונג קונג סמכות שיפוט בלעדית בעניינים פליליים, במיוחד כאשר פשע מבוצע מעבר לגבולות המחוז או ה-SAR. הסטטוס קוו הנוכחי הוא שהונג קונג תבקש את החזרתם של תושבי הונג קונג שביצעו פשעים בהונג קונג ונעצרו ביבשת. עם זאת, תושבי היבשת מבצע פשע בהונג קונג ובורח חזרה ליבשת, יישפט ביבשת. במקרים של סמכות שיפוט מקבילה, השלטון המרכזי דרש לקיים את המשפט ביבשת. רשויות בולטות, כמו אלברט צ’ן, פרופסור, וגלדיס לי, יו”ר המשפטים של מדור הונג קונג של ועדת המשפטנים הבינלאומית, מרגישים שלמצב זה יש השלכות חמורות לעצמאות השיפוטית בהונג קונג.

זכויות פוליטיות
לתושבי קבע של האזור המנהלי המיוחד של הונג קונג יש זכות הצבעה ועמידה לבחירה בהתאם לחוק היסוד.
הוראות האמנה הבינלאומית בדבר זכויות אזרחיות ופוליטיות כפי שהוחלו על הונג קונג עם כניסת חוק היסוד לתוקף, הורשו להישאר בתוקף.

סעיף 45 קובע כי המנכ”ל ייבחר בבחירות או באמצעות התייעצויות מקומיות ויתמנה על ידי ממשלת העם המרכזי, במטרה הסופית של בחירה בבחירה כללית עם מינוי על ידי ועדה ייצוגית לפי הליכים דמוקרטיים.

” : 190  עם זאת, הונג קונג טרם יישמה זכות בחירה כללית לבחירות, משום שחוק היסוד קובע ששיטת הבחירות כפופה ל”מצב הממשי” של הונג קונג ול”עקרון התקדמות הדרגתית ומסודרת” ]

האם הבחירות למנכ”ל 2007 והבחירות למועצה המחוקקת 2008 יכולות להתבצע באמצעות בחירה כללית נקבעה ב-26 באפריל 2004, כאשר ה-NPCSC שלל את האפשרות מכיוון שראה שהונג קונג לא בשלה מספיק לבחירות כאלה.

בשנת 2014, החלטת ה-NPCSC מ-31 באוגוסט קבעה כי החל משנת 2017, בחירת המנכ”ל עשויה להתבצע באמצעות בחירה כללית עם מינוי מועמדים על ידי ועדה ייצוגית רחבה ובכפוף למינוי על ידי ממשלת העם המרכזי. בהמשך נכתב כי אדם כזה חייב לאהוב את המדינה ולאהוב את הונג קונג וכי יש לספק אמצעי הגנה למטרה זו בשיטה הספציפית של זכות בחירה כללית, מבלי לציין מה אמורים להיות אמצעי ההגנה.
הצעת הרפורמה הכוללת שינויים זה ושינויים אחרים נדחתה על ידי המועצה המחוקקת ב-18 ביוני 2015, לאחר הסתלקות מתוזמנת של מחוקקים רבים התומכים בממסד.

מבנה פוליטי
לבתי המשפט של הונג קונג ניתנת הסמכות לבחון פעולות של הרשות המבצעת או הרשות המחוקקת ולהכריז עליהם כפסולים אם הם אינם עולים בקנה אחד עם חוק היסוד.

המנכ”ל של הונג קונג יכול להיבחר בבחירות או באמצעות התייעצויות המתקיימות במקום ולהיות ממונה על ידי ממשלת העם המרכזי.

כהונתו של המנכ”ל לאחר התפטרותו של קודמו הייתה שאלה שהתעוררה לאחר התפטרותו של טונג צ’י- הווה ב-10 במרץ 2005. הקהילה המשפטית והמחנה הפרו-דמוקרטי אמרו כי כהונתו של המנכ”ל החדש צריכה להיות חמש שנים, לפי סעיף 46. עם זאת, ממשלת הונג קונג, כמה דמויות בייג’ינג והמחנה התומך בבייג’ינג אמר שזה צריך להיות כהונתו הנותרת של המנכ”ל המקורי, על ידי פרט טכני בגרסה הסינית של חוק היסוד, המציג את מושג המונח שנותר. ממשלת הונג קונג ביקשה פרשנות מה-NPCSC ב-6 באפריל 2005. ה-NPCSC קבע ב-27 באפריל 2005 שהנספח I לחוק היסוד מחייב שאם מנכ”ל כלשהו יתפטר ב-2007 או לפני כן, המנכ”ל החדש יכהן. יתרת כהונתו של קודמו. תושבי הונג קונג המצדדים באוטונומיה רואים ב”פרשנות” של הוועדה המתמדת חדירה למערכת המשפטית של הונג קונג על ידי הממשל המרכזי תוך הפרה של רוח המדיניות של מדינה אחת, שתי מערכות, הפוגעת בשלטון החוק.

חוק היסוד מבטיח גם את רווחתם וטובתם של עובדי המדינה. על פי סעיף 100 לחוק היסוד, רשאים עובדי המדינה להישאר בעבודתם בשכר, קצבאות, הטבות ותנאי שירות לא פחות נוחים מאשר לפני המסירה. סעיף 107 קבע שממשלת ה-SAR צריכה לפעול לפי העיקרון של שמירת ההוצאה בגבולות ההכנסות בניסוח התקציב שלה. הועלתה האם קיצוץ בשכר לעובדי מדינה ובעל תקציב גירעון מותרים לפי חוק היסוד.
במהלך השפל הכלכלי שלאחר 1997 היה גירעון פיסקאלי גדל (ובתשע”ז עודף שיא).
הממשלה הטילה קיצוץ בשכר על שירות המדינה במהלך השפל הכלכלי, ולאחר מכן הגדילה בחדות את המשכורות במהלך ההתאוששות.

ענייני חוץ
חוק היסוד מספק לממשלת הונג קונג סמכות מוגבלת לעסוק בעניינים בינלאומיים.
תחת השם “הונג קונג, סין”, ממשלת הונג קונג יכולה להתקשר בהסכמים דו-צדדיים עם אזורים שאינם סיניים וארגונים בינלאומיים הקשורים לתחומים מסוימים, לרבות מסחר, מסחר, תקשורת, תרבות, תיירות וספורט.
כחברים במשלחת סינית, נציגי ממשלה יכולים גם להשתתף במשא ומתן דיפלומטי ולהשתתף בארגונים ובכנסים בינלאומיים המשפיעים ישירות על הונג קונג.

פרשנות
ניתן לפרש את חוק היסוד על ידי בתי המשפט בהונג קונג במהלך השיפוט ועל ידי הוועדה המתמדת של הקונגרס העממי הלאומי (NPCSC). החל מ-7 בנובמבר 2016 פירש המל”ל את חוק היסוד בחמש הזדמנויות:

פרשנות לגבי סעיפים 22(4) ו-24(2)(3) לחוק היסוד, שהתקבל ביום 26 ביוני 1999 ביחס לזכות המגורים ;
פרשנות לעניין נספח I(7) ונספח II(III) לחוק היסוד, שהתקבלה ביום 6.4.04 על הליך תיקון דרכי הבחירות של ראשי המנהלים והמועצה המחוקקת;
פרשנות לגבי הפסקה השנייה בסעיף 53, שהתקבלה ב-27 באפריל 2005 לגבי כהונתו של מנכ”ל חדש המחליף את קודמו שהתפטר;
פרשנות לגבי הפסקה הראשונה של סעיף 13 וסעיף 19 לחוק היסוד, שהתקבלה ב-26 באוגוסט 2011 לפני בית המשפט לערעורים הסופי נותן את פסק דינו בעניין הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו נגד FG Hemisphere Associates LLC ; ו
פרשנות של סעיף 104 לחוק היסוד, שאושר ב-7 בנובמבר 2016), בנוגע לדרישות ההשבעות וההצהרות החוקיות סביב מחלוקת השבועה על חברי LegCo שנבחרו לאחרונה.

מבין חמש הפרשנויות עד כה, רק פרשנות אחת התבקשה על ידי בית המשפט לערעורים סופיים (CFA). הפרשנות התבקשה בתיק משנת 2011 של הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו נגד FG Hemisphere Associates LLC והוא נגע לסמכות השיפוט של בתי המשפט בהונג קונג לגבי פעולות מדינה, בין היתר. ממשלת הונג קונג ביקשה שתי פרשנויות של NPCSC על הוראות חוק היסוד לגבי זכות המגורים ותקופת כהונתו של מנכ”ל חדשלאחר שקודמו התפטר לפני תום כהונתו, ב-1999 וב-2005 בהתאמה. ה-NPCSC גם פירש את חוק היסוד פעמיים מיוזמתו, מבלי שהתבקש על ידי זרוע ממשלה כלשהי בהונג קונג. הראשון מבין השניים התרחש בשנת 2004, ועניינו תיקון שיטות הבחירה של המנכ”ל והמועצה המחוקקת עבור 2007 ו-2008 בהתאמה. השני הוצא בנובמבר 2016 על דרישות המהותיות של שבועות וקביעות כדין כקבוע בסעיף 104 לחוק היסוד.
מאחר שפרשנויות של המל”ל אינן רטרואקטיביות, פרשנות לחוק היסוד אינה משפיעה על מקרים שכבר נדונו.

עקרונות משפטיים
עקרונות היסוד לפרשנות חוק היסוד מתוארים בסעיף 158 ובפסיקה. על פי סעיף 158(1), ל-NPCSC יש את הסמכות לפרשנות סופית. זה עולה בקנה אחד עם הסמכות הכללית של NPCSC לפרש חוקים לאומיים סיניים כפי שנקבע בסעיף 67(4) של החוקה של הרפובליקה העממית של סין. כחוק לאומי, חוק היסוד נוסח בסינית, וגרסתו הסינית עדיפה על הגרסה האנגלית הרשמית כאשר מתעוררות אי התאמות. לפני פרשנות חוק היסוד, על ה-NPCSC להתייעץ עם ועדת המשנה שלו, הוועדה לחוק היסוד של האזור המנהלי המיוחד של הונג קונג.

בתי המשפט בהונג קונג עשויים גם לפרש את חוק היסוד בעת פסיקת תיקים, כאשר ההוראות הנידונות נמצאות במסגרת האוטונומיה של הונג קונג. בתי המשפט בהונג קונג יכולים גם לפרש הוראות בנושאים שממשלת העם המרכזית אחראית להם או כאלה הקשורים ליחסים בין הממשל המרכזי להונג קונג, ובלבד שהתיק נדון על ידי CFA, שהפרשנות תשפיע על פסקי הדין של המקרה, וכי CFA ביקש פרשנות מחייבת של NPCSC בעניין.

כדי להחליט אם יש לבקש פרשנות של NPCSC, ה-CFA מיישם גישה דו-שלבית המבוססת על סעיף 158(3) שנוסח ב- Ng Ka Ling v Director of Immigration. השלב הראשון נוגע ל”תנאי הסיווג”, שמתקיים אם ההוראה שיש לפרש נוגעת לעניינים שבאחריות ממשלת העם המרכזית או ליחסים בין הרשויות המרכזיות להונג קונג.  הוראות המקיימות את תנאי הסיווג הן “הוראות שלא נכללות”, מה שמצביע על כך שלא ניתן לפרש אותן על ידי ה-CFA. כאשר בית המשפט צריך להתייחס להוראה שלא נכללה כדי לפרש הוראה שאינה נכללת, ה-CFA אינו נדרש לבקש פרשנות NPCSC על ההוראה הבלתי נכללת. במקום זאת, ה-CFA מיישם את “המבחן השולט”, שבו שואל בית המשפט איזו הוראה היא בעיקרה זו שיש לפרש בפסק הדין הנוכחי. המבחן השני עוסק בשאלה האם מתקיים “תנאי ההכרח”. התנאי מתקיים כאשר בית המשפט זקוק לפירוש ההוראה החריגה וכי הפרשנות תשפיע על פסק הדין בתיק.

בתי המשפט בהונג קונג משתמשים בגישה התכליתית כדי לפרש את חוק היסוד. מכיוון שמערכת המשפט של הונג קונג נפרדת מזו של סין היבשתית, בתי המשפט שלה מחויבים לאמץ את גישת המשפט המקובל לפרשנות. ​​בתי המשפט מפרשים את לשונו של חוק היסוד לשקול את הקשרם ותכליתם של ההוראות מתוך מציאת כוונתו החקיקתית ; ​​כוונת המחוקק לבדה אינה נחשבת ככוונת החקיקה. אי בהירות נפתרות על ידי התחשבות בעקרונות ובמטרות המפורטות בחוקה הסינית ובחומרים אחרים.
עם זאת, בתי המשפט מתייחסים לחוק היסוד כאל “מכשיר חי” המתאים לצרכים ולנסיבות המשתנים.
עוד שבתי משפט בהונג קונג מסבירים את ההקשר ההיסטורי של חוק היסוד, הם רואים גם “מציאות חברתית, פוליטית והיסטורית חדשה”.

מחלוקות מפרשנות
הפרשנות של חוק היסוד על ידי בתי המשפט בהונג קונג וה-NPCSC שנויה במחלוקת פוליטית. אלברט צ’ן תיאר את פרשנויות NPCSC כ”גורם העיקרי למחלוקות חוקתיות” מאז המסירה. :

הסמכויות החוקתיות של הרשות השופטת בהונג קונג הוגשו לראשונה במחלוקת ב- HKSAR v Ma Wai Kwan, אשר הוכרע על ידי בית המשפט לערעורים 28 ימים לאחר המסירה. המבקשים טענו שהמועצה המחוקקת הזמנית שהוקמה באופן חד-צדדי לפני המסירה הייתה בלתי חוקית, והחוקים שחוקקה בטלים. בית המשפט דחה טענה זו. בין היתר קבע בית המשפט כי כבית משפט מקומי אין לו סמכות לבחון מעשה של רשות ריבונית. :  בית המשפט נימק כי מאחר שסעיף 19 לחוק היסוד לא הרחיב את סמכויותיו השיפוטיות ואין לו סמכות לבחון את תוקפו של מעשה ריבוני בשלטון קולוניאלי, לא החזיק בסמכות כזו לאחר המסירה.   בעוד השופט ג’רלד נצרת הסכים עם החלטת הרוב, הוא שאל אם הסדר החוקתי של סין ושל הממלכה המאוחדת היה אנלוגי. הוא גם ציין שהחוקה הסינית לא נבדקה בפירוט במהלך המשפט.
יוהנס צ’אן העיר כי היעדר סמכות ביקורת שיפוטית לביקורת על מעשי הפרלמנט משקף עליונות פרלמנטרית, דוקטרינה שנולדה מתוך מערכות חוקתיות בלתי כתובות.
מאחר ולסין יש חוקה כתובה וחוק היסוד מתאר את היחסים בין הונג קונג לממשל המרכזי בניגוד לפטנט המכתבים הקולוניאלי וההנחיות המלכותיות, צ’אן תהה אם העליונות הפרלמנטרית חלה במלואה בהונג קונג לאחר 1997.

במקרה של נג קה לינג, ה-CFA ניסה לטעון שיש לו סמכויות לבחון את המעשים של הקונגרס הלאומי העממי (NPC) או ה-NPCSC כדי לקבוע אם הם תואמים את חוק היסוד. : 635

ממשלת הונג קונג ביקשה מאוחר יותר פרשנות של סעיפים 22 ו-24 מה-NPCSC כדי למנוע זרם פוטנציאלי של יותר ממיליון מהגרים סיניים (לפי הערכות ממשלתיות) להונג קונג. זה עורר דיון על עצמאות שיפוטית בהונג קונג.

תיקון
סעיף 159 מגדיר את תהליך התיקון, ונותן לקונגרס העממי הלאומי את הסמכות הבלעדית לתקן אותו. ניתן להציע תיקונים על ידי ה-NPCSC, מועצת המדינה או הונג קונג. כדי שהונג קונג תציע תיקונים, התיקונים זקוקים תחילה לתמיכת שני שלישים מהמועצה המחוקקת של הונג קונג, שני שלישים מהסגנים המייצגים את הונג קונג בקונגרס העממי הלאומי, ואישור המנכ”ל של הונג קונג. כל ההצעות צריכות להיבדק על ידי הוועדה לחוק היסוד של האזור המנהלי המיוחד של הונג קונג, ושום תיקונים לא יכולים “לסתור את המדיניות הבסיסית שנקבעה של הרפובליקה העממית של סין בנוגע להונג קונג”.

ניתן לטעון כי פרשנויות לחוק היסוד על ידי הוועדה המתמדת של הקונגרס העממי הלאומי הם למעשה “תיקונים” לחוק היסוד. למרות זאת, בית המשפט בהונג קונג מצא לפרשנויות NPCSC השפעות חקיקתיות “משלימות” באופן התואם את תורת המשפט הסינית.
בדומה, ניתן להשתמש בכוח הפרשני של ה-NPCSC כדי לשנות מגוון כמעט בלתי מוגבל של חוקים מקומיים ללא פניה מצד בתי המשפט של HKSAR או הממשלה.

נספחים I ו-II
על פי נספחים I ו-II לחוק היסוד שאושר באפריל 1990, ניתן לערוך תיקונים בדרכי בחירת המנכ”ל והרכבת המועצה המחוקקת לתקופות שלאחר שנת 2007 באישור רוב של שני שלישים של כל חברי המועצה המחוקקת והסכמת המנכ”ל. לאחר מכן יש לדווח על תיקונים ל- NPCSC לאישור או לפרוטוקול.

בפרשנות המל”ל לחוק היסוד שהתקבלה ב-6 באפריל 2004, קבעה המל”ל את “חמשת השלבים” של ייזום רפורמה פוליטית על פי נספחים I ו-II לחוק היסוד:

המנכ”ל יגיש דוח אם יש צורך בתיקון השיטות לבחירת ה-CE להרכבת LegCo כיו”ר NPCSC;
ה-NPCSC מקבל החלטה המאשרת או מטיל וטו על תיקונים לשיטות הבחירות של ה-CE או LegCo;
ממשלת HKSAR מגישה הצעה בנוגע לתיקונים של נספחים I ו-II ל- LegCo;
LegCo מאשרת את ההצעה בדבר תיקונים ברוב של שני שלישים מכלל החברים, וה-CE נותן הסכמה רשמית; ו
ה- NPCSC מאשר ומגיש תיקוני תיעוד לנספחים I ו-II.

על פי התיקון של ה- NPCSC משנת 2021 של נספחים I ו- II, ה- NPCSC מפעיל כעת את הסמכות לתקן את נספחים I ו- II לחוק היסוד.
“חמשת השלבים” של ייזום רפורמה פוליטית על ידי ה- HKSAR לא היו עוד בתוקף.

רישום מקרקעין (הונג קונג)

בהונג קונג, רישום המקרקעין הוא מחלקה ממשלתית תחת לשכת הפיתוח האחראית על ניהול רישום המקרקעין. הוא גם מספק מתקנים לחיפוש ברישום המקרקעין וברשומות הקשורות על ידי הציבור ומשרדי ממשלה אחרים.

היסטוריה
באפריל 2021 דיווחו כלי תקשורת מקומיים כי ייתכן שלרשם המקרקעין יוגבלו הנתונים שלו לציבור, בדומה למרשם החברות. בתגובה, דובר קהילת המחקר ליבר אמר כי שינויים מסוג זה יעכבו את יכולתה לזהות שימוש לרעה בקרקע, וכי נתונים ציבוריים חיוניים ו”יחשפו הרבה על פעילותם של יזמי הנכסים בהשגת הקרקע. קרקע וצוד את המשאבים היקרים האלה.
רק דרך הערוץ הזה נוכל לדעת מה קורה שם בפועל; בלי המידע הזה חקירה או מחקר מסוג זה יהיו בלתי אפשריים”.

באוקטובר 2021 הודיעה הממשלה כי המערכת תדרוש מהמשתמשים להזין את תעודת הזהות שלהם ומידע אחר.

חובות
רישום מסמכים רלוונטיים לפי פקודת רישום המקרקעין
מציע שירותי חיפוש והרשמה
רישום תאגידי בעלים לפי פקודת ניהול מבנים
כתובות
אזרחים יכולים לפנות למרכז שירות הלקוחות באדמירליות או לכל אחד מארבעת המרכזים בטריטוריות החדשות כדי לחפש ולרשום רכוש, וכן להזמין צילום של מסמכי רכוש בהונג קונג.

משרדי ממשלת קווינסוויי ב-66 Queensway, Admiralty
מרכזי חיפוש בטריטוריות חדשות :
Tsuen Wan /F, Tsuen Wan MTR Station מרובה קומות, 174-208 Castle Peak Road
Yuen Long : 7/F, משרדי הממשלה של Yuen Long
שא טין : חדר 901, 9/F, משרדי ממשלת שא טין
Tuen Mun : 5/F, משרדי הממשלה Tuen Mun
Tai Po : 4/F, Tai Po Complex

משרד הכלכלה והמסחר בהונג קונג

בנוסף ל-HKETOs, לממשלת הונג קונג יש משרד בבייג’ינג, בירת סין, הנקרא משרד ממשלת המחוז המנהלי המיוחד של הונג קונג בבייג’ינג.

היסטוריה
לפני העברת הריבונות ב-1997, האינטרסים המסחריים של הונג קונג בשווקי הסחר העיקריים שלה היו מיוצגים על ידי משרדי ממשלת הונג קונג – עניינים קונסולריים טופלו על ידי השגרירות הבריטית הרלוונטית או הנציבות הגבוהה. עד 1982, משרדי ממשלת הונג קונג, עם מקומות בלונדון, בריסל, וושינגטון וז’נבה, הוכנסו תחת זרוע המועצות והמינהל דאז (סינית:兩局及行政科) של ממשלת הונג קונג.

HKETO בריסל היא השנייה מבין כל HKETOs, מציינת 50 שנה להיווסדה בשנת 2015.

כהכנה למסירה, ממשלות בריטניה וסין הסכימו שיש לשנות את שמם של משרדים אלה ל”משרדי הכלכלה והמסחר של הונג קונג”, כדי להבהיר שאין להם תפקידים דיפלומטיים או קונסולריים. בבריטניה, חוק משרד הכלכלה והמסחר של הונג קונג משנת 1996 העניק מספר חסינות אישית והטבות מס ל-HKETO בלונדון.

הסדרים דומים נערכו עם מדינות מארחות אחרות של HKETOs. לדוגמה, ה-HKETO בטורונטו מוסמכת על ידי קנדה לענייני חוץ וסחר בינלאומי במסגרת צו הזכויות והחסינות של משרד הכלכלה והמסחר של הונג קונג, ו-HKETO בסידני על ידי חוק השליחות מעבר לים (הרשאות וחסינות) 1995.

עיתונות חופשית של הונג קונג חשפה כי HKTDC שילם כ-84,000,000 דולר הונג קונג בשנים 2014 עד 2020 לחברות לובינג אמריקאיות, מטעם ממשלת הונג קונג, בניסיון לשכנע פוליטיקאים אמריקאים להתנגד לחוק זכויות האדם והדמוקרטיה של הונג קונג. חוזי הלוביסטים נחתמו על ידי HKTDC, וה-HKETO בוושינגטון די.
סי נתן הוראות ללוביסטים.

פונקציות
להונג קונג יש אוטונומיה מלאה בניהול היחסים המסחריים החיצוניים שלה.
חוק היסוד של הונג קונג קובע כי היא תהיה שטח מכס נפרד ורשאית, תוך שימוש בשם ‘הונג קונג, סין’, להשתתף בארגונים בינלאומיים רלוונטיים ובהסכמי סחר בינלאומיים, כגון ארגון הסחר העולמי.

ה-HKETOs מתרכזים ברוב עבודתם בקידום האינטרסים הכלכליים והמסחריים של הונג קונג.

התפקיד העיקרי של HKETOs כולל:

שיפור ההבנה של הונג קונג בקרב מעצבי דעת קהל
מעקב אחר התפתחויות שעשויות להשפיע על האינטרסים הכלכליים והמסחריים של הונג קונג
קשר הדוק עם המגזר העסקי והמסחרי, פוליטיקאים ותקשורת.
ארגן אירועים לקידום תדמיתה של הונג קונג
פגישה קבועה עם עמיתים ואנשי קשר בשטחים שבשליטתם
מארגן ביקורים בחו”ל של בכירים בהונג קונג
HKETO לונדון משמשת במקביל כשליחות הקבועה של הונג קונג לארגון הימי הבינלאומי, HKETO בריסל לאיחוד האירופי, ו-HKETO ז’נבה לארגון הסחר העולמי.

במדינות או בטריטוריות שבהן אין HKETO, לנציגויות דיפלומטיות של סין מוטלת החובה לייצג את האינטרסים של הונג קונג.
בקשות לויזה בנציגויות אלה נשלחות, עם זאת, אל מחלקת ההגירה של הונג קונג ומעובדות על ידי.

ארגון
HKETOs מעבר לים ממוקמים תחת לשכת המסחר והפיתוח הכלכלי של ממשלת הונג קונג.
משרדי ממשלת הונג קונג בבייג’ינג ובחלקים אחרים של סין היבשתית נמצאים תחת הלשכה לענייני חוקה ויבשת.
ראש ה-HKETO נקראים בדרך כלל דירקטור.

הרשאות וחסינות
ההרשאות והחסינות הניתנות ל-HKETO הן תוצאה של משא ומתן עם הממשלות המארחות ואלה משתנים ממשרד אחד למשנהו. במקרים מסוימים, הממשלות המארחות (כגון בריטניה, אוסטרליה וגרמניה) העניקו הרשאות וחסינות מסוימות ל-HKETOs באמצעות חקיקה מקומית ייעודית.

נכון לעכשיו, כל אחד עשר ה-HKETOs מעבר לים קיבלו הרשאות וחסינות מסוימות על ידי ממשלות מארחות בהתאמה כדי להקל על HKETO למלא את חובותיהם ללא התערבות. באופן כללי, הפריבילגיות והחסינות מהן נהנים ה-HKETO כוללות בעיקר אי-הפרה של חצרים, תכתובות רשמיות, ארכיונים ומסמכים וכן פטור של חצרים ונציגים ממיסוי.

HKETO ברלין (גרמניה) היא הנציגות האזורית היחידה בעלת מעמד מעין דיפלומטי.

משרד המשפטים (הונג קונג)

משרד המשפטים DoJ, הוא המחלקה האחראית על חוקי הונג קונג בראשות שר המשפטים. לפני 1997, שמות המחלקה והתפקיד היו המחלקה המשפטית (律政署) והיועץ המשפטי לממשלה (律政司) בהתאמה. הערך העיקרי של משרד המשפטים הוא שלטון החוק. החוק הזה הוא החוק שהביא להונג קונג את ההצלחה להיות ידועה כמרכז הפיננסי הבינלאומי בעולם. העיקרון המוביל שלהם מורכב מהציטוט “מדינה אחת, שתי מערכות”. משרד המשפטים חשוב מאוד במערכת המשפט במובנים רבים. האחת היא שהם נותנים ייעוץ משפטי למחלקות אחרות במערכת הממשלתית.
“מנסח הצעות חוק ממשלתיות, מקבל החלטות תביעה ומקדם את שלטון החוק”.
מטרתו העיקרית היא להבטיח כי מעמדה של הונג קונג כמרכז הראשי לשירותים משפטיים יוגבר ויישמר.

היסטוריה
במרץ 2021, לאחר ש-15 מתוך 47 אישים פרו-דמוקרטיים קיבלו ערבות על ידי בית משפט, משרד המשפטים הגיש מיד ערעור, ושלח את 15 האנשים בחזרה לתאי המעצר שלהם.

כמו כן, במרץ 2021, הונג קונג Free Press דיווחה כי 3 נאשמים זוכו ​​מהתפרעות מכיוון שלא נכחו פיזית בהתפרעות, כאשר מאוחר יותר התלונן משרד המשפטים בבית המשפט לערעורים על כך שהזיכוי שגוי ושאנשים עדיין יכולים להיות משתתפים בפשע גם אם אינו נוכח פיזית, כגון באמצעות מדיה חברתית ולחיצה על כפתור ה”אהבתי”.

באפריל 2021, דובר משרד המשפטים התייחס לביקורת של שגריר ארה”ב הנסקום סמית ‘ על מעצרו של ג’ימי לאי בהונג קונג, וטען כי “צר לי לציין שההרשעות גררו ביקורת לא הוגנת עם נימה פוליטית. כל טענה המעידה על כך ש “בייג’ינג שוחקת את חירויותיה של הונג קונג” חסרת בסיס לחלוטין”.

בנפרד באפריל 2021, קבע משרד המשפטים כי במקרים בהם מעורבים משטרת הביטחון הלאומי, המשטרה תהיה פטורה מחוקים המכסים חיפוש ותפיסה של חומרי עיתונאים. בתגובה, איגוד העיתונאים של הונג קונג אמר כי המהלך יקשה על עיתונאים להגן על מקורותיהם.

גם באפריל 2021, לאחר גזר הדין של ג’ימי לאי ואישים פרו-דמוקרטיים אחרים גררו ביקורת מצד פוליטיקאים מעבר לים, משרד המשפטים פרסם הצהרה האומרת כי למרות שהממשלה מייחסת חשיבות רבה לזכויות וחירות, החירויות הללו אינן מוחלטות.

בדצמבר 2022, משרד המשפטים אמר שהביקורת “רחוקה מהאמת” כאשר מנכ”ל מקסוול צ’יימברס אמר ש”הונג קונג, במיוחד, היא מקום אחד שבו חלק מהצדדים עם חוזים ארוכי טווח נמנעו מלשים אותה כמקום מושבה של בוררות. בשל חוסר הוודאות לגבי הסביבה המשפטית לאחר חזרת הונג קונג לסין, אפילו עם הבטחות של 50 שנה של ממשל עצמי וחופש הביטוי”.

ארגון
שר לשכת המשפטים
חטיבת התביעות (הונג קונג) – בראשות מנהל התביעה הציבורית, מטפלת בתביעות ברוב הערעורים והמשפטים בבית המשפט של הערכאה הראשונה ובבית המשפט המחוזי.

החטיבה האזרחית – בראשות עורך הדין (משפט אזרחי), מספקת ייעוץ משפטי במשפט אזרחי לכל הלשכות והמחלקות הממשלתיות ומייצגת את הממשלה הן כעורכי דין והן כעורכי דין בכל ליטיגציה אזרחית, לרבות בוררויות.

אגף מדיניות משפטית – מתן שירות לצרכי היועץ המשפטי לממשלה, ומתן ייעוץ מדיניות משפטי בעניינים הנידונים כעת בממשלה.

האגף לעריכת משפט – אחראי לניסוח כמעט כל החקיקה, וכל חקיקת המשנה הממשלתית
האגף למשפט בינלאומי – בראשות עורך הדין (משפט בינלאומי) ומעניק ייעוץ במשפט בינלאומי ציבורי לממשלה ומנהל משא ומתן, או מספק יועצים משפטיים במשא ומתן, להסכמים דו-צדדיים. מטפל גם בענייני עזרה משפטית הדדית.
אגף מינהל ופיתוח – בראשות מנהל מינהל ופיתוח
חוק הונג קונג
חוק לאומי
לפי סעיף 18 לחוק היסוד, חוקים רבים של סין חלים בהונג קונג. על פי סעיף 158 לחוק היסוד, הבהרת תקופת חוק היסוד על ידי הוועדה המתמדת של הקונגרס העממי הלאומי אמורה להתבצע על ידי בתי המשפט של הונג קונג בהפעלת הסעיף הקשור.

חוק יסוד
העיקרון העיקרי של חוק היסוד הוא “מדינה אחת, שתי מערכת”.
למרות שסין לקחה בחזרה את הונג קונג ב-1997, החוק הקודם שהיה בתוקף בהונג קונג (חוקי השוויון, תקנות, חקיקה כפופה, חקיקה כפופה, חוק מקובל ומשפט מנהגי) עדיין נשאר ללא שינוי במשך 50 שנה.
למעט חוקים מסוימים הקשורים לענייני חוץ והגנה, חוק הלאום של סין לא יחול על הונג קונג.

המשפט הבינלאומי
יש יותר מ-200 אמנות והסכמות בהונג קונג. החוק הפנימי של הונג קונג אינו יוצר את האמנה אלא אם כן החקיקה נותנת תוקף.
עם זאת, זה משפיע על החוק המקובל.
הצמיחה המהירה של החוקים הבינלאומיים עשויה להשתקע במשפט המקובל.

הסכמים דו צדדיים
הסכמי שירותי אוויר (ASAs)
הסכמי כניעה של עבריינים נמלטים (SFOs)
הסכמי מניעת כפל מס (DTAs)
הסכמי סיוע משפטי הדדי (MLAs)
הסכמי קידום והגנה על השקעות (IPPAs)
הסכמים קונסולריים
הסכמי שיתוף פעולה סביבתיים
מזכר הבנות בנושא שיתוף פעולה בעבודה
הסכמים והסדרים להקמת ארגונים בינלאומיים בהונג קונג
הסכמי סחר חופשי
חמש הופעות הבטחות
הקדמה
תפקידו העיקרי של משרד המשפטים הוא לסייע לממשלת האזור המנהלי המיוחד של הונג קונג באמצעות מתן שירותים משפטיים וייעוץ. מחלקה זו, המנוהלת על ידי שר המשפטים, מכילה את משרדו של שר המשפטים, המחולק לשישה חלקים שונים:

1. חטיבת מינהל ופיתוח

2. חלוקה למדיניות משפטית

3. אגף התביעות

4. חלוקה אזרחית

5. אגף ניסוח חוק

6. חטיבת המשפט הבינלאומי

משימה
על מנת להעניק את השירות הטוב ביותר העומד לרשות לקוחותיהם, התחייבה המחלקה לעשות כמיטב יכולתם ולשמור על איכות העבודה והאתיקה שלהם, לפעול על פי כל הכללים המתאימים הנדרשים על ידי מקצועות משפטיים בעלי כוח עליון, ולדאוג להודיע ​​ללקוחותיהם. ההשלכות והדרישות האפשריות בכל דרך פעולה.

תקני ביצועים ויעדים
ככלל מנסים להגיב להתכתבויות שאינן מצריכות חוות דעת משפטית תוך 10 ימים. אם לא תינתן תגובה בתוך מסגרת זמן זו, תישלח תשובה ביניים. כמו כן, כדי לזהות מכתב תלונה, יש לשלוח אותו לא יאוחר מ-10 ימים ועליהם לספק תשובה מוצדקת תוך 30 יום.
למקרים מורכבים יותר.
הם דורשים זמן עיבוד ארוך יותר.

ניטור יעיל
משרד המשפטים מקפיד לעשות הכל על הצד הטוב ביותר. איכות עבודתם ומאמציהם יהיו במעקב מתמיד של ההנהלה הבכירה על מנת לשפר את מאמציהם מעת לעת

משרד המשפטים פתוח להערות ולהצעות ולמשוב לאופן שבו הם עושים את שירותיהם. אם מישהו רוצה לספק קלט מסוים, המספר הציבורי שלהם הוא 2867 2198.

משרדים
Justice Place – עדכני
קומה 23, בלוק גבוה, משרדי ממשלת קווינסוויי – לשעבר

משטרת הונג קונג

משטרת הונג קונג HKPF היא אכיפת החוק העיקרית, סוכנות החקירה והשירות הממושמע הגדול ביותר תחת לשכת הביטחון של הונג קונג. כוח המשטרה המלכותי של הונג קונג RHKPF חזר לשמו הקודם לאחר העברת הריבונות של הונג קונג מהממלכה המאוחדת לרפובליקה העממית של סין בשנת 1997.

בהתאם לעיקרון המדינה האחת, שתי המערכות, ה-HKPF אינו תלוי רשמית בסמכות השיפוט של המשרד לביטחון פנים של הרפובליקה העממית של סין, אשר בנסיבות רגילות עשוי שלא להפריע לענייני אכיפת החוק המקומיים של הונג קונג. כל קציני ה-HKPF מועסקים כעובדי מדינה ולכן נדרשים להישבע אמונים לחוק היסוד של הונג קונג.

ה-HKPF מורכב מכ-34,000 שוטרים, כולל כוח המשטרה העזר של הונג קונג, עובדי מדינה ואזור הימי שלה (3,000 קצינים ו-143 ספינות נכון לשנת 2009).

היסטוריה
כוח משטרה משרת את הונג קונג מאז זמן קצר לאחר הקמת האי כמושבה בשנת 1841. ב-30 באפריל 1841, 12 שבועות לאחר נחיתת הבריטים בהונג קונג, הקים קפטן צ’ארלס אליוט רשות שיטור במושבה החדשה, והעצים את קפטן. וויליאם קיין לאכוף את חוק צ’ינג לגבי תושבים מקומיים ואת “חוק המשטרה הבריטית” עבור “לא ילידים”. עד אוקטובר 1842, כוח משטרה מאורגן (עדיין תחת ניהולו של קיין, שהיה גם שופט ראשי) היה מביא פושעים למשפט בפני בתי המשפט. : 17 תפקידו של קיין כראש כוח המשטרה הסתיים כאשר המפקח הראשון שלה מונה ב-22 בפברואר 1844, קפטן היילי מחיל הרגלים ה-41 של מדראס. ההקמה הרשמית של הכוח פורסמה ב-1 במאי 1844.

במהלך מלחמת העולם השנייה, יפן כבשה את הונג קונג, ומשטרת הונג קונג פורקה זמנית.

בשנות ה-50 של המאה ה-20 החלה עלייתה של הונג קונג במשך 40 השנים לבולטות העולמית, במהלכן משטרת הונג קונג התמודדה עם נושאים רבים שאתגרו את יציבותה של הונג קונג. בין 1949 ל-1989, חוותה הונג קונג כמה גלי הגירה עצומים מסין היבשתית, בעיקר בשנים 1958-62. בשנות ה-70 וה-80, מספר גדול של אנשי סירות וייטנאמים הגיעו להונג קונג, מה שהציב אתגרים תחילה עבור המשטרה הימית, שנית עבור קצינים שאיישו את עשרות המחנות בשטח ולבסוף עבור אלו שנאלצו להחזיר אותם לארץ. הכוח קיבל את השימוש בתואר ‘מלכותי’ בשנת 1969 לטיפולו בהתפרעויות הונג קונג 1967 – ושינו את שמו למשטרת הונג קונג המלכותית.

בשנת 1974, הוקמה הוועדה העצמאית נגד שחיתות (ICAC) כדי להעניק לממשלה סמכויות נרחבות לחקור שחיתות. בתחילת שנות ה-80, משטרת הונג קונג החלה לשווק את עצמה כ”הטובה ביותר של אסיה”.

גיוסם של אירופאים לכוח נפסק ב-1994, ובשנת 1995 נטלה המשטרה המלכותית של הונג קונג אחריות על הסיור על הגבול עם סין. לפני 1995 הפעיל הצבא הבריטי את משמר הגבול. הכוח מילא תפקיד בולט בתהליך מסירת הריבונות ב-1997 וממשיך לבצע הנפת דגל טקסית בכל יום שנה. עם מסירת הריבונות, המשטרה הורידה את הקידומת “רויאל” משמה.

בשנות ה-2010, לכוח המשטרה היה תפקיד בולט ביחס להפגנות הונג קונג 2014 והפגנות הונג קונג 2019-2020. לאחר מינויו של כריס טאנג לנציב המשטרה בנובמבר 2019, המשטרה שינתה את המוטו שלו מ”אנחנו משרתים בגאווה ובזהירות”, שהיה בשימוש במשך יותר מ-20 שנה, ל”משרתים הונג קונג עם כבוד, חובה ונאמנות”. האקונומיסט הציע ששינוי זה יביא לטובת הממשלה המרכזית של סין.

מחלוקות

במהלך שנות ה-40, ה-HKPF התמודד עם מספר פרשיות שחיתות בהן היו מעורבים קצינים. במהלך שנות ה-50 וה-60, הכוח נאבק בבעיות שחיתות הקשורות לשוחד מסמים בסינדיקציה ופעולות הימורים בלתי חוקיים. שחיתות המשטרה שוב הופיעה כדאגה מרכזית בתחילת שנות ה-70, כאשר הנציב הורה לחקירות לשבור את תרבות השחיתות, מה שגרם לארבעים קצינים לברוח מהונג קונג עם יותר מ-80 מיליון דולר הונג קונג במזומן (כ-2 מיליון דולר הונג קונג כל אחד).

לאחרונה, משטרת הונג קונג התמודדה עם האשמות נרחבות על התנהגות בלתי הולמת במהלך ההפגנות של 2019, כולל כוח מופרז, אכזריות, עינויים, וראיות מזויפות. במיוחד, המשטרה ספגה ביקורת על כישלונה להגיב במהלך התקפת ההמון בתחנת Yuen Long MTR ביולי 2019.
מספר תביעות הוגשו באוקטובר 2019 נגד HKPF בגין אי הצגת זיהוי במהלך הפגנות.

ארגון ומבנה

משכורות והטבות נלוות
שוטרים נהנים מתגמול העולה בהרבה על ההכנסה החציונית באזור המנהלי המיוחד (18,000 דולר הונג קונגי לחודש בשנת 2019 ), התעריף הבסיסי עבור שוטרים חדשים שגויסו עם השכלה תיכונית מינימלית הוא 24,110 דולר הונג קונגי לחודש, ושיעור הבסיס עבור בוגרי תיכון HK$42,655. בנוסף, כל השוטרים נהנים מהטבות דיור נרחבות, מהטבות רפואיות ורפואת שיניים חינם (כולל כיסוי בני משפחה), עם דמי חופשה, מחלה ולידה ניכרים העולים על המינימום הקבוע בחוק.

קרן הרווחה של המשטרה
בנוסף, השוטרים ובני משפחותיהם נהנים מהטבות נלוות משמעותיות באמצעות קרן הרווחה של המשטרה, המורשית על פי חוק, שנכסיה השוטפים עולים על 200 מיליון דולר הונג קונג. משיכת כספים של יותר מ-50 מיליון דולר הונג קונגי בשנה, כמעט תרומות בלבד, לנאמן הקרן, מפכ”ל המשטרה, יש חופש בלתי מוגבל לבחור כיצד הכספים ימומשו.
הנציב מחלק את עיקר הוצאותיו השנתיות בצורת מענקים כספיים לשוטרים ובני משפחותיהם.

תרומה של 10 מיליון דולר הונג קונג על ידי עמותת הידידים של הונג קונג הפרו-בייג’ינג, המורכבת משלחי הקונגרס העממי הלאומי וחברי הוועדה הלאומית של הוועידה הפוליטית של העם הסיני, ב-2019, עוררה דאגה, וכך גם תרומה משנת 2017 של 15 מיליון דולר הונג קונגי, כי הטבות נלוות עשויות להיות לא מספקות.

תוספת הטבות נלוות
שתי קרנות נאמנות שהוקמו בחוק ב-1967 מגדילות את ההטבות מהן נהנים חברי הכוח.
הקרן לחינוך ילדי המשטרה וקרן החינוך והרווחה של המשטרה מחלקים כספים בדרך של מלגות, מלגות ומענקים להוצאות חינוך ולסיוע לשוטרים עם ילדים נזקקים או בקשיים כלכליים.
כספים אלה היו גם המקבלים של 10 מיליון דולר הונג קונגי בשנת 2017 מתורם לא ידוע.

איגודי המשטרה
אגודות רבות של שוטרים משרתים וגמלאים הוקמו במהלך השנים. נכון לעכשיו, אלה כוללים:

איגוד המפקחים
איגוד מפקחי משטרת הונג קונג
איגוד פקחי חו”ל
התאחדות השוטרים הזוטרים
איגוד המשטרה המלכותי של הונג קונג
לארבעת אגודות הקצינים המשרתים יש כוח משמעותי, השולטות במחצית מזכויות ההצבעה במועצת המשטרה. ההתייעצויות הממשלתיות עם צוות המשטרה מתבצעות באופן רשמי באמצעות המועצה והעמותות מופיעות באופן בולט בזמנים של מחלוקת.

דרגות וסמלים
ה-HKPF ממשיך להשתמש בדרגות ובסמלים הדומים לאלה המשמשים בכוחות המשטרה הבריטיים. עד 1997, כתר סנט אדוארד שימש בסמל, כאשר הוא הוחלף בסמל פרח הבאוהיניה של ממשלת הונג קונג. פיפס שונו עם פרח הבאוהיניה באמצע והחליף את הסמל ממסדר האמבט.
סמל הכוח שונה בשנת 1997.
מבנה הדרגה, הארגון והסמלים דומים לאלה ששימשו את שירות המשטרה המטרופולין עד אמצע שנות ה-70.

בעיתון

מפכ”ל המשטרה סינית מסורתית:警務處處長) : פסגה מעל חריץ מעל אלות עטורות ומצולבות.

סגן נציב המשטרה (DCP) (סינית מסורתית:警務處副處長) : סמל מעל אלות עטויות ומצולבות.

עוזר נציב המשטרה הבכיר (SACP) (סינית מסורתית:警務處高級助理處長) : חריץ מעל אלות עטורות ומצולבות.

עוזר נציב המשטרה (ACP) (סינית מסורתית:警務處助理處長) : אלות מכוסות זר ומצולבות.

מפקח משטרה ראשי (CSP) (סינית מסורתית:總警司) : פסגה על שני פיצות.

מפקח בכיר במשטרה (SSP) (סינית מסורתית:高級警司) : פסגה מעל פיפ.

מפקח המשטרה (SP) (סינית מסורתית:警司) : סמל.
פִּקוּחַ

מפקח המשטרה הראשי (CIP) (סינית מסורתית:總督察) : שלושה פיפס.

מפקח בכיר של המשטרה (SIP) (סינית מסורתית:高級督察) : שני פיפס מעל מוט.

מפקח המשטרה (IP) (סינית מסורתית:督察) : שני פיפס.

מפקח משטרה מבחן (PI) (סינית מסורתית:見習督察) : pip.
קצין משטרה זוטר (בדרגה)

סמל תחנה (SSGT) (סינית מסורתית:警署警長) : סמל עטוף זר.

סמל (SGT) (סינית מסורתית:警長) : שלושה שברונים המופנים כלפי מטה.

שוטר בכיר (SPC) (סינית מסורתית:高級警員) : שברון מכוון כלפי מטה.

שוטר משטרה (PC) (סינית מסורתית:警員) : שקף עם מספר תעודת זהות.

עד 1997, למדים ולכובעים היו הבדלים לפי דרגתם. למשל, דרגות שוטר וסמל בכירות הן דרגות פלסטיק על שרוול המדים. יחידה לתפקידים מיוחדים, משטרה ימית ויחידת התגובה ללוחמה בטרור יש את הדרגות שלהם בחלק האחורי של הקסדה או האפוד. למפקח לדרגות מפקח בכירות יש סמל על צווארון המדים. לפקחים הראשיים יש פס שחור רחב על כובעי המשטרה שלהם. גם למפקדים יש פס לבן קטן על כובע המשטרה. למפקחים בכירים ולמפקחים הראשיים יש פס לבן רחב על כובעיהם, לעוזר ולעוזר נציב בכיר יש שורה אחת של עלי אלון כסף בשולי הכובעים ואילו לסגן הנציב והמפכ”ל יש 2 שורות של עלי אלון כסף, מגלשה עם כסוף.
קו אנכי על צווארון המדים, שרביט שחור, ושרוקית אדומה או שריקה שחורה ולבנה בכיס הימני הקדמי.

מדים וציוד
המדים הנוכחיים
מדי משטרת הונג קונג הנוכחיים יושמו בשנת 2005. רוב השוטרים בקו החזית לובשים חולצה כחולה בהירה ומכנסי מטען כחולים כהים, בעוד קצינים בכירים לובשים חולצה לבנה.

חולצה עם שרוולים ארוכים לובשים עם עניבה שחורה, בעוד חולצה עם שרוולים קצרים ניתן ללבוש עם צווארון פתוח במזג אוויר חם. ניתן ללבוש מעיל רוח בצבע כחול כהה באורך המותניים גם מעל החולצה בטמפרטורות קרירות יותר.

קצינים גברים חובשים כיפה שחורה עם פסגה ואילו קצינות חובשות כובע באולר שחור עם פס אדום. כומתה כחול כהה או כובע בייסבול כחול כהה לובשים בחלק מהיחידות המיוחדות.

קציני HKPF אינם עונדים תג, אלא נושאים תעודת צו לזיהוי. המדים גם אינם כוללים טלאים לכתפיים. במקום זאת, סמל HKPF כסוף מוצג על כיסויי הראש.
התיקון היחיד על המדים כתוב “משטרה” באנגלית ובסינית, והוא תפור מעל כיס החזה השמאלי של החולצה.
לוחות כתפיים בצבע כחול כהה הנלבשים על כל החולצות והמעילים המדים מציגים את סמל הדרגה של הקצין (אם יש) ומספר זיהוי ייחודי.

ציוד
קציני מכות חובשים חגורת שירות שמחזיקה זרוע צד (אקדח סמית’ אנד ווסון דגם 10.38) בנרתיק, תחמושת נוספת (כולל מטעני מהירות), אזיקים, שרביט ניתן להרחבה, פחית גז פלפל ורדיו מוטורולה עם מיקרופון רמקול מרוחק מחובר המחובר לכתף. השוטרים מצוידים מדי פעם במצלמה מותקנת על הגוף, וכרגע שוקלים טייזרים חשמליים. אפודים עמידים בפני כדורים אינם לובשים באופן קבוע.

יחידות מיוחדות מצוידות במגוון רחב של ציוד המותאם למשימות שלהן, כולל נשק פחות קטלני ומגוון כלי נשק מיצרנים אירופאים ואמריקאים, כגון Smith & Wesson, Glock, Heckler & Koch, Remington ו- SIG Sauer.

בשנת 2020, ארצות הברית, בריטניה והאיחוד האירופי הטילו הגבלות על מכירת ציוד משטרה וצבאי להונג קונג בעקבות העברת חוק הביטחון הלאומי. כתוצאה מכך, ה-HKPF – המבקש להחליף את האקדחים מודל 10 ותת- מקלעי MP5 בני עשרות שנים – מחפשים ספקים במקומות אחרים. בבדיקת החלפות MP5, ה-HKPF הביע אכזבה מהאמינות של כלי נשק מסין ומהארגונומיה של אלה מרוסיה.

מדים אחרים
רוכבי אופנוע סניף תנועה: לובשים מעיל רעיוני כבד, בהיר, צהוב וכחול. במזג אוויר חם יותר, אפוד מחזיר אור צהוב קל הוא חלופה. מגפי רכיבה שחורים מעור בגובה הברך לובשים גם עם מכנסי רכיבה בצבע כחול כהה, יחד עם ציוד מגן כגון כפפות וקסדה לבנה. כובע בסגנון בייסבול כחול נלבש כאשר לא רוכב.

יחידת סיור כפרית: חולצת מטען ומכנסיים בירוק זית לובשים עם כובע בייסבול כחול כהה או כומתה כחול כהה. חולצת מטען ומכנסיים בהסוואה משבשת גם לובשים לפעמים.

יחידות מיוחדות אחרות: בחלק מהיחידות המתמחות, חולצת מטען לובשת בהסוואה ירוק זית, כחול כהה, או הסוואה משבשת (בהתאם ליחידה), יחד עם מכנסי מטען תואמים, וכומתה כחולה כהה או בייסבול כחול כהה- כובע בסגנון.

מדים טקסיים
מדי טקסים כוללים או טוניקה לבנים (בדומה למדים טקסיים מס’ 3 במזג אוויר חם או טוניקה כחולה כהה (בדומה למדי החורף הישנים). עיצוב החרב התבסס על חרב קצין חי”ר של הצבא הבריטי בתבנית משנת 1897 ושימשה לאירועים רשמיים כמו מצעד או יום הפתיחה החוקי.
הם מצוידים בשריקה שחורה על הכיס הימני הקדמי וסמלים על הצווארון עבור קצינים.
לובשים גם חגורה של סם בראון.

מדים בדימוס
המדים הקודמים הזכירו את התקופה הקולוניאלית הבריטית, והוחלפו במה שנועדו להיות מדים מודרניים, בינלאומיים וקוסמופוליטיים יותר ב-2005.

מדי קיץ בדימוס: חולצת שדה טרופית בעלת שרוולים קצרים בסגנון ירוק זית, ומכנסיים בצבע ירוק זית שנלבשו עם חגורה שחורה של סם בראון עם רצועת כתף. קצינות לבשו חולצת בז’ קצרת שרוולים עם חצאית עד הברכיים עד אמצע שנות ה-90, אז קיבלו מדים זהים לקצינים (ללא רצועת הכתף). מכנסי ברמודה נלבשו על ידי קצינים גברים במקום מכנסיים מתחילת המאה ה-20 ועד שנות ה-70.

מדי חורף בדימוס: חולצה כחולה קורנפלורה (או לבנה, לקצינים) עם עניבה עם פסים כחולים ואדומים, הנלבשת מתחת למעיל טוניקה כבדה בצבע כחול נייבי וחגורת סם בראון עם רצועת כתף, ומכנסיים כחולים כהים. ניתן להסיר את הטוניקה ולקפל את שרוולי החולצה עד למרפקים בעבודה בתוך הבית או במזג אוויר חם יותר.

כיסויי ראש בדימוס: קסדות פית, טורבנים וכובעים חרוטיים נלבשו (בהתאם למוצאו האתני של הקצין) במאה ה-19 ובתחילת המאה ה-20. כומתות, כובעי פסגות וכובעי באולר (לקצינות) הוצגו בתחילת עד אמצע המאה ה-20. כובעים בסגנון בייסבול לכמה יחידות מיוחדות הוצגו גם בתחילת המאה ה-21.

עד שנת 1998, כל השוטרים לבשו שרוך משרוקית שחור על הכתף השמאלית המתנהל מתחת לכותפת כשהחוט הכפול מחובר לשרוקית תחוב לכיס הטוניקה בשד השמאלי.
קצינים שקיבלו ציון לשבח של מפקד המשטרה או ציון מושל HE קיבלו שרוך קלוע בשחור, צהוב ואדום לשבח של CP, או אדום לשבח של המושל.

כלי רכב

ניידת משטרה
רוב כלי הרכב המשטרתיים בהונג קונג הם לבנים, עם פס רטרו-רפלקטיבי כחול ואדום 3M מסביב בצידי הרכב עם הכיתוב “警 POLICE 察” בלבן, היוצא מן הכלל היחיד הוא נושאות המשוריינים שתוכננו במיוחד עבור היחידה הטקטית של המשטרה, שכולו כחול כהה ועם הכיתוב “警 POLICE 察” על רקע תכלת בלבן בצידי הרכב. רוב רכבי המשטרה בהונג קונג מצוידים בתאורת רכבי חירום אדומה וגם כחולה. כלי הרכב אשר מוקצים לשדה התעופהלתפקידים יש תאורת רכבי חירום צהובים נוספים וגגות צהובים הנדרשים עבור כל כלי הרכב בשדה התעופה. כל רכבי המשטרה הם רכוש ממשלתי ולכן נושאות לוחיות רישוי המתחילות ב-“AM”.

מאז 2008, משטרת הונג קונג הביאה את השימוש בסימוני בטנבורג עבור ניידות משטרה חדשות של זרוע התנועה לצורך ראות טובה יותר בכבישים. בנוסף, כלי הרכב החדשים הללו מציגים את סמל ה-Force בחלק הקדמי של הרכב, בו ה-Force לא השתמש בתכנון של רכבים חדשים בשני העשורים האחרונים.

משטרת הונג קונג הזמין 10 קורקינטים חשמליים חדשים עבור השוטרים שלהם כדי לעזור להפחית את הזיהום במרכז הונג קונג. ליחידת החירום, היחידה הטקטית של המשטרה ומשטרת התנועה יש סימוני זיהוי בחלק האחורי של המכונית. לדוגמה, PTUD 1/3 פירושו מכונית PTU D Team 1st Team 3rd; EUKW 23 פירושו יחידת חירום, אזור קאולון מערב, מכונית 23; ו-TKW 2 פירושו יחידת תנועה, אזור קאולון מערב, מכונית שנייה. עד 2007, לרכבי EU, PTU ו-TP היו סימוני זיהוי במתכונת שונה במקצת. לדוגמה, “1/3 PTUD”, “23 EUKW” ו-“2 TKW”.

בתרבות הפופולרית
משטרת הונג קונג ויחידת החובות המיוחדות הופיעו גם בסדרות משחקי וידאו פופולריות כמו Tom Clancy’s Rainbow Six Siege ו- Sleeping Dogs.

צוות בולט
ויליאם קיין, ראש המשטרה הראשון
ניק צ’ונג, שחקן ובמאי
ניצב ראשי פיטר גודבר שימש כסגן מפקד המחוז של קאולון, שהיה מסובך בשערוריית שוחד ב-1973 ונמלט
אדי הוי, הנציב האחרון של משטרת הונג קונג המלכותית והנציב הראשון של משטרת הונג קונג
לי קוואן-הא, הנציב הסיני האתני הראשון של משטרת הונג קונג
סטיבן לו וואי-צ’ונג, נציב משטרת הונג קונג מ-2015 עד 2019
לואי לוק, שוטר מושחת ידוע לשמצה
ג’ו מא טאק-צ’ונג, שחקן
רופרט דובר, קצין יליד אנגליה
דיוויד ג’ון ג’ורדן , קצין יליד אנגליה

פשע בהונג קונג
הפשע בהונג קונג הוא בדרך כלל נמוך אך עדיין קיים בצורות שונות.
הפשעים הנפוצים ביותר הם גניבות, תקיפות, ונדליזם, פריצות, עבירות סמים, סחר במין ופשעים הקשורים לשלושה.
בשנת 2015, בהונג קונג היה אחד משיעורי הרצח הנמוכים בעולם, בהשוואה ליפן אך גבוה ממקאו או סינגפור.

ניידות משטרה בהונג קונג
בשנת 2015, הפשיעה ירדה לשפל של 36 שנים בהונג קונג. בהונג קונג דווח על 10,889 מקרים של פשעים אלימים. בהונג קונג היו 22 מקרי רצח, 5,360 מקרים של פציעה ותקיפות חמורות, 223 מקרי שוד, 2,579 פריצות ו-70 אונס. בשנות ה-2000, מספר ושיעור הרציחות היו הגבוהים ביותר בשנת 2002. בשנת 2011 היו השיעור ומספר הרציחות הנמוכים ביותר, 17 (0.2 רציחות ל-100,000 איש; הנמוכים בעולם). שיעור הרציחות עלה ב-129.6% בשנת 2013 מ-2012, אם כי זה נבע מהכללת 39 מקרי מוות מהתנגשות המעבורת באי לאמה.

צורות הפשע הנפוצות ביותר בהונג קונג הן פשעים לא אלימים. היו 27,512 דיווחים על גניבה בהונג קונג בשנת 2015. צורות הגניבה הנפוצות ביותר היו גניבות שונות, גניבה מחנויות, כייסים וגניבת רכב.
נזק פלילי הוא גם פשע נפוץ בהונג קונג, עם 5,920 דיווחים בשנת 2015.

פשע מאורגן

פשעים שבוצעו על ידי כנופיות מתרחשים בהונג קונג. עבירות נפוצות הקשורות לטריאדות כוללות סחיטה באיומים, הימורים בלתי חוקיים, סחר בסמים וסחיטה. אחת הטריאדות הגדולות בעולם, Sun Yee On, נוסדה בהונג קונג בשנת 1919 ועל פי דיווחים יש בה 55,000 חברים ברחבי העולם. הארגון המתחרה של Sun Yee On, 14K Triad, הוקם בגואנגג’ואו, גואנגדונג, סין בשנת 1945, והועבר להונג קונג בשנת 1949. לפי הפושע הבריטי קולין בלייני באוטוביוגרפיה שלו Undesirables, ידוע כי קבוצות פשע מאורגן בריטיות הידועות בשם Wide Awake Firm ו-Inter City Jibbers המתמחות בגניבות תכשיטים ואיסוף כיסים פועלות גם בהונג קונג.

ארגוני פשע מקומיים וטרנס-לאומיים מבצעים סחר במין בסין, כולל הונג קונג.
על פי הדיווחים, זונות סיניות רבות בהונג קונג הן קורבנות סחר מינית.

סחר במין

סחר במין בהונג קונג הוא בעיה.
נשים ונערות מהונג קונג וזרות נאלצות לזנות בבתי בושת, בבתים ובעסקים בעיר.
אין חוק מקיף נגד סחר בבני אדם בהונג קונג.

רשימה של סוכנויות ממשלתיות בהונג קונג

מדיניות הממשלה מגובשת על ידי הלשכות בראשות המזכירים והמזכירים הקבועים נדונים במועצה הפועלת ומיושמות על ידי המחלקות והסוכנויות. כל מחלקה או סוכנות מדווחת ללשכת מדיניות אחת או יותר, או ישירות למנכ”ל, למזכיר הראשי למינהל או למזכיר הפיננסי.

לאחר בחירתו מחדש ב-2007, הורה דונלד צאנג על ארגון מחדש של מזכירות הממשלה, והגדיל את מספר לשכות המדיניות ל-12.

מנכ”ל

מנכ”ל: ג’ון לי
משרד המנכ”ל
ועדה עצמאית נגד שחיתות
ועדת ביקורת
משרד חדשנות ותיאום מדיניות
נציבות שירות הציבור
לשכת נציב תלונות הציבור
שר המשפטים
המזכיר הראשי למינהל
מזכיר כספים
מזכירת המשפטים

שר המשפטים: פול לאם
סגן שר המשפטים: הוראס צ’ונג
משרד המשפטים
המזכיר הראשי למינהל

(“משרד המינהל” לפי סעיף 60 לחוק יסוד)

המזכיר הראשי למשרד המינהל
המזכיר הראשי למינהל: אריק צ’אן
אגף המינהל
המחלקה לסיוע משפטי
לשכת שירות המדינה

מזכירת שירות המדינה: אינגריד יונג
מזכיר קבע לשירות המדינה: קלמנט לאונג
מזכירות משותפת לגופים המייעצים בנושא שירות אזרחי ושכר ותנאי שירות שופטים (JSSCS)
הלשכה לענייני חוקה ויבשת

המזכיר לענייני חוקה ויבשת: אריק צאנג
תת מזכיר לענייני חוקה ויבשת: קלמנט וו
המזכיר הקבוע לענייני חוקה ויבשת: רוי טאנג
משרד רישום ובחירות
משרד בייג’ין
משרדי הכלכלה והמסחר בהונג קונג (סין וטייוואן)
לשכת החינוך

מזכירת החינוך: כריסטין צ’וי
תת מזכיר החינוך: (פנוי)
מזכירת קבע לחינוך: מישל לי
סוכנות לסיוע כספי למשפחה עובדת וסטודנטים
מזכירות ועדת מענקי האוניברסיטה
הלשכה לאיכות הסביבה ואקולוגיה

המזכירה לאיכות הסביבה ואקולוגיה: צה צ’ין-וואן
תת מזכיר לאיכות הסביבה: (פנויה)
מזכירה קבועה לאיכות הסביבה ואקולוגיה (סביבה)/מנהלת הגנת הסביבה: ג’ניס טסה
מזכירה קבועה לאיכות הסביבה ואקולוגיה (מזון): ויויאן לאו
המחלקה להגנת הסביבה
מצפה הכוכבים של הונג קונג
מחלקת חקלאות, דיג ושימור
מחלקת היגיינת מזון וסביבה
מעבדה ממשלתית
לשכת הבריאות

מזכיר המזון והבריאות: לו צ’ונג-מאו
תת מזכיר המזון והבריאות: (פנוי)
מזכיר הבריאות הקבוע: תומס צ’אן
משרד הבריאות
הלשכה לענייני פנים ונוער

מזכירה לענייני פנים ונוער: אליס מק
תת מזכיר הפנים והנוער: (פנויה)
מזכירת קבע לענייני פנים ונוער: שירלי לם
משרד הפנים
מחלקת שירותי מידע
לשכת העבודה והרווחה

מזכיר העבודה והרווחה: כריס סאן
תת מזכיר העבודה והרווחה: הו קאי-מינג
מזכירת העבודה והרווחה הקבועה: אליס לאו
משרד העבודה
מחלקת הרווחה
לשכת הביטחון

מזכיר הביטחון: כריס טאנג
תת מזכיר הביטחון: (פנוי)
מזכיר קבע לביטחון: פטריק לי
שירות רפואי עזר
שירות סיוע אזרחי
מחלקת שירותי כליאה
מחלקת המכס והבלו
מחלקת שירותי הכבאות
שירות הטיסה הממשלתי
משטרת הונג קונג
מחלקת ההגירה
לשכת התרבות, הספורט והתיירות

מזכיר התרבות, הספורט והתיירות: קווין יונג
תת מזכיר תרבות, ספורט ותיירות: (פנויה)
מזכיר קבע לתרבות, ספורט ותיירות: ג’ו וונג צ’י-צ’ו
מחלקת שירותי פנאי ותרבות
ועדת התיירות
צור את הונג קונג
מזכיר כספים

(“משרד האוצר” לפי סעיף 60 לחוק יסוד)

מזכיר כספים: פול צ’אן
סגן המזכיר הפיננסי: מייקל וונג
משרד הכלכלן הממשלתי
הרשות המוניטרית של הונג קונג
הלשכה למסחר ופיתוח כלכלי

מזכיר המסחר והפיתוח הכלכלי: אלגרנון יאו
תחת שר המסחר והפיתוח הכלכלי: ברנרד צ’אן פאק-לי
מזכירת קבע למסחר ופיתוח כלכלי: אלייזה לי מאן-צ’ינג
מחלקת קניין רוחני
Invest Hong Kong (InvestHK)
משרד רשות התקשורת (OFCA)
דואר
רדיו טלוויזיה הונג קונג (RTHK)
מחלקת מסחר ותעשייה
משרדי כלכלה ומסחר בהונג קונג (חו”ל) (HKETOs)
לשכת הפיתוח

מזכירת הפיתוח: ברנדט לין
תת מזכיר פיתוח: (פנוי)
מזכירה קבועה לפיתוח (עבודות): ריקי לאו צ’ון-קיט
מזכיר קבע לפיתוח (תכנון וקרקעות): (פנוי)
מחלקת שירותי אדריכלות
מחלקת מבנים
מחלקת הנדסה אזרחית ופיתוח
מחלקת שירותי ניקוז
מחלקת שירותי חשמל ומכונות
רישום מקרקעין
מחלקת הקרקעות
מחלקת תכנון
מחלקת אספקת מים
שירותים פיננסיים ולשכת האוצר

מזכיר השירותים הפיננסיים והאוצר: כריסטופר הוי
תת מזכיר השירותים הפיננסיים והאוצר: יוסף צ’אן הו-לים
מזכירת קבע לשירותים הפיננסיים והאוצר (אוצר): Cathy Chu
מזכירה קבועה לשירותים הפיננסיים והאוצר (שירותים פיננסיים): סלינה יאן
מחלקת מפקדים וסטטיסטיקה
מרשם חברות
מחלקת הלוגיסטיקה הממשלתית
סוכנות הנכסים הממשלתית
מחלקת ההכנסה הפנימית
רשות הביטוח
משרד הכונס הרשמי
מחלקת דירוג והערכת שווי
משרד האוצר
הלשכה לחדשנות, טכנולוגיה ותעשייה

מזכיר חדשנות, טכנולוגיה ותעשייה: דונג סאן
תת מזכיר חדשנות וטכנולוגיה: (פנויה)
מזכירה קבועה לחדשנות וטכנולוגיה: אנני צ’וי
ועדת חדשנות וטכנולוגיה
לשכת קצין המידע הראשי של הממשלה
משרד התייעלות
לשכת התחבורה והלוגיסטיקה

מזכיר התחבורה והלוגיסטיקה: לאם סאי-הונג
תת מזכיר התחבורה והלוגיסטיקה: (פנויה)
מזכירה קבועה לתחבורה ולוגיסטיקה: מייבל צ’אן
מחלקת התעופה האזרחית
מחלקת הכבישים המהירים
מחלקת ימית
מחלקת התחבורה
לשכת השיכון

מזכירת השיכון: וויני הו
תת מזכיר השיכון: (פנוי)
מזכירת קבע לשיכון/מנהלת השיכון: אגנס וונג
מחלקת דיור
גופים וארגונים קשורים
רשות שדות התעופה הונג קונג
המועצה לרפואה סינית של הונג קונג
ועדת הנוער
הוועדה לקידום החינוך האזרחי
קבוצת ייעוץ בנושא מדיניות תחרות
מועצת ענף הבנייה
רשות ההכשרה בענף הבנייה
המועצה לצרכנות
המועצה לקרן הנאמנות לאיידס
ועדת החינוך
ועדת הקשישים
ועדת הבחירות
מרכז משאבי משקיעים אלקטרוני
מועצת הסבת עובדים
נציבות שוויון הזדמנויות
רשות המתווכים
מרכז האמנויות של הונג קונג
המועצה לפיתוח אומנויות של הונג קונג
מועצת הונג קונג להסמכה אקדמית
מועצת הונג קונג לעישון ובריאות
רשות הבחינות וההערכה של הונג קונג
הונג קונג Exchanges and Clearing Limited (HKEx)
תאגיד ביטוח אשראי יצוא של הונג קונג
חברת הדיור בהונג קונג
מרכז הבוררות הבינלאומי של הונג קונג
המועצה לפיתוח לוגיסטי של הונג קונג
מועצת הים והנמלים של הונג קונג
Hong Kong Mortgage Corporation Limited
מועצת הפריון של הונג קונג
תאגיד פארקי המדע והטכנולוגיה של הונג קונג
הונג קונג ספורט מכון מוגבל
מועצת התיירות של הונג קונג
המועצה לפיתוח סחר בהונג קונג
רשות בתי החולים
מועצה עצמאית לתלונות במשטרה
תאגיד הרכבת קאולון-קנטון
הוועדה לרפורמה בחוק של הונג קונג
המועצה לשירותי סיוע משפטי
רשות תוכניות קופות גמל חובה
MTR Corporation Limited
המועצה לבטיחות ובריאות בעבודה
משרד רשות התקשורת
משרד הממונה על הפרטיות למידע אישי, הונג קונג
משרד הפרקליט הרשמי
מועצת התיאום הזמנית בענף הבנייה
קרן חינוך איכותי
המחלקה לעבודות ציבוריות
ביקורת גוף על אתגרי הצעות מחיר
מזכירות, נציב יירוט תקשורת ומעקבים
בית הדין לערעורים לניירות ערך וחוזים עתידיים
הנציבות לניירות ערך וחוזים עתידיים
רשות תעשיית שירותי הביטחון והשמירה
ועדה קבועה על שכר ותנאי שירות בשירות המדינה
ועדה קבועה לשכר ותנאי שירות של הדירקטוריון
ועדה קבועה לשירותים ממושמעים שכר ותנאי שירות
ועדה קבועה לשכר שופטים ותנאי שירות
ועדת התיירות
ועדת ערר לתכנון ערים
מועצת תכנון ערים
יחידת תלונות תעבורה
הרשות להתחדשות עירונית
המועצה להכשרה מקצועית
ועדת נשים

סקירה על הונג קונג

הונג קונג ארה”ב : / ˈ h ɒ ŋ k ɒ ŋ / או בריטניה : / h ɒ ŋ ˈ k ɒ ŋ / ; סינית :香港, קנטונזית : האזנה, רשמית האזור המנהלי המיוחד של הרפובליקה העממית של סין של הונג קונג ראשי תיבות של Hong Kong SAR או HKSAR, היא עיר ואזור מנהלי מיוחד של סין על נהר הפנינה המזרחי. דלתא בדרום סין. עם 7.5 מיליון תושבים בני לאומים שונים בשטח של 1,104 קילומטרים רבועים (426 מ”ר), הונג קונג היא אחד המקומות הצפופים ביותר בעולם. הונג קונג היא גם מרכז פיננסי עולמי מרכזיואחת הערים המפותחות בעולם.

הונג קונג הוקמה כמושבה של האימפריה הבריטית לאחר שאימפריית צ’ינג ויתרה על האי הונג קונג ממחוז שין בתום מלחמת האופיום הראשונה ב-1841 ואז שוב ב-1842. המושבה התרחבה לחצי האי קאולון ב-1860 לאחר מלחמת האופיום השנייה והוארכה עוד יותר כאשר בריטניה השיגה חוזה חכירה ל-99 שנים של הטריטוריות החדשות בשנת 1898. הונג קונג הבריטית נכבשה על ידי יפן הקיסרית מ -1941 עד 1945 במהלך מלחמת העולם השנייה; הממשל הבריטי התחדש לאחר כניעת יפן. כל השטח הועבר לסין בשנת 1997. כאחד משני האזורים המנהליים המיוחדים של סין (השני הוא מקאו, הונג קונג מקיימת מערכות שלטון וכלכלה נפרדות מזו של סין היבשתית תחת העיקרון של ” מדינה אחת, שתי מערכות “.

במקור היה אזור דליל של כפרי חקלאות ודייגים, השטח הפך לאחד מהמרכזים הפיננסיים והנמלים המסחריים המשמעותיים בעולם. נכון לשנת 2021, היא היצואנית התשיעית בגודלה בעולם ושמונה היבואנית בגודלה. להונג קונג יש כלכלת שוק המאופיינת בהתמקדות בשירותים, מיסוי נמוך וסחר חופשי ; המטבע שלו, הדולר הונג קונגי, הוא המטבע השמיני הכי נסחר בעולם. הונג קונג היא ביתם של המספר השלישי בגודלו של מיליארדרים מכל עיר בעולם, המספר השני בגודלו של מיליארדרים מכל עיר באסיה, והריכוז הגדול ביותר של אנשים בעלי הון גבוה במיוחד.של כל עיר בעולם. למרות שלעיר יש את אחת ההכנסות לנפש הגבוהות בעולם, קיים אי שוויון הכנסה חמור בקרב האוכלוסייה. במיוחד, דיור בהונג קונג תועד היטב כדי לחוות מחסור מתמשך כרוני; גדלי הבתים הקומפקטיים ביותר וצפיפות הדיור הגבוהה ביותר הם ההשפעות של שוק הדיור בהונג קונג להיות הדיור היקר ביותר בעולם.

הונג קונג היא טריטוריה מאוד מפותחת ויש לה מדד התפתחות אנושי (HDI) של 0.952, במקום הרביעי בעולם. בעיר יש את המספר הגדול ביותר של גורדי שחקים מכל עיר בעולם, ולתושביה יש תוחלת חיים מהגבוהות בעולם.
המרחב הצפוף הוביל לרשת תחבורה מפותחת מאוד עם תעריפי תחבורה ציבורית העולה על 90%.
הונג קונג מדורגת במקום השלישי במדד המרכזים הפיננסיים העולמי.

שמו של הטריטוריה, שנוסח לראשונה כ”ה-אונג-קונג” ב-1780, התייחס במקור למפרץ קטן שנמצא בין האי אברדין לחוף הדרומי של האי הונג קונג. אברדין הייתה נקודת מגע ראשונית בין מלחים בריטים ודייגים מקומיים. למרות שמקור השם הרומניזציה אינו ידוע, מאמינים בדרך כלל שהוא עיבוד פונטי מוקדם של הביטוי הקנטונזי (או טנקה קנטונזי hēung góng. השם מתורגם כ”נמל ריחני” או “נמל קטורת”. “ריחני” עשוי להתייחס לטעם המתוק של זרימת המים המתוקים של הנמל מנהר הפנינה או לריח ממפעלי קטורת השוכנים בחופי צפון קאולון. הקטורת אוחסנה ליד נמל אברדין ליצוא לפני פיתוח נמל ויקטוריה. סר ג’ון דייויס (המושל הקולוניאלי השני) הציע מוצא חלופי; דייוויס אמר כי השם נגזר מ”הונג-קיאנג” (“מבול אדום”), המשקף את צבע האדמה שעליה זרם מפל על האי.

השם הפשוט הונג קונג היה בשימוש תכוף עד 1810. השם נכתב גם כמילה יחידה הונג קונג עד 1926, אז אימצה הממשלה באופן רשמי את השם בן שתי המילים.
כמה תאגידים שנוסדו במהלך התקופה הקולוניאלית המוקדמת עדיין שומרים על השם הזה, כולל ארץ הונג קונג, חברת החשמל של הונג קונג, מלונות הונג קונג ושנגחאי ותאגיד הבנקאות של הונג קונג ושנגחאי (HSBC).

הִיסטוֹרִיָה

עקבות האדם הקדומים ביותר הידועים במה שהיא כיום הונג קונג מתוארכים על ידי כמה ללפני 35,000 ו-39,000 שנים במהלך התקופה הפליאוליתית. הטענה מבוססת על חקירה ארכיאולוגית ב- Wong Tei Tung, Sai Kung בשנת 2003. העבודות הארכיאולוגיות חשפו כלי אבן מסותתים ממרבצים שתוארכו באמצעות תיארוך זוהר אופטי.

במהלך התקופה הנאוליתית התיכונה, לפני כ-6,000 שנה, האזור היה תפוס נרחב על ידי בני אדם. מתיישבי הונג קונג מתקופת הניאוליתית עד הברונזה היו אנשים חצי חוף. מאמינים שהתושבים המוקדמים הם אוסטרונזיים בתקופה הניאוליתית התיכונה ומאוחר יותר אנשי יואה. כפי שנרמז מהעבודות הארכיאולוגיות בשה הא, סאי קונג, גידול אורז הוכנס מאז התקופה הנאוליתית המאוחרת. הונג קונג מתקופת הברונזה הציגה כלי חרס גס, כלי חרס קשים, תכשיטי קוורץ ואבן, וכן כלי ברונזה קטנים.

שושלת צ’ין שילבה את אזור הונג קונג בסין בפעם הראשונה בשנת 214 לפנה”ס, לאחר שכבשה את באיו הילידים. האזור אוחד תחת ממלכת Nanyue (מדינה קודמת של וייטנאם) לאחר התמוטטות צ’ין ונכבש מחדש על ידי סין לאחר כיבוש האן. במהלך הכיבוש המונגולי של סין במאה ה-13, חצר הסונג הדרומי היה ממוקם לזמן קצר בעיר קאולון של ימינו אתר סונג וונג טוי לפני התבוסה הסופית שלו בקרב יאמן ב-1279. עד סוף שושלת יואן, שבע משפחות גדולות התיישבו באזור והחזיקו במרבית האדמה. מתנחלים ממחוזות סמוכים היגרו לקאולון לאורך כל שושלת מינג.

המבקר האירופי הקדום ביותר היה החוקר הפורטוגלי חורחה אלווארס, שהגיע בשנת 1513. סוחרים פורטוגלים הקימו במימי הונג קונג עמדת מסחר בשם Tamão והחלו במסחר סדיר עם דרום סין. למרות שהסוחרים גורשו לאחר עימותים צבאיים בשנות ה-20 של המאה ה-20, קשרי הסחר הפורטוגזים-סינים נוסדו מחדש עד 1549. פורטוגל רכשה חוזה חכירה קבוע עבור מקאו בשנת 1557.

לאחר כיבוש צ’ינג, נאסר הסחר הימי על פי מדיניות הייג’ין. משנת 1661 עד 1683, אוכלוסיית רוב האזור היוצרים את הונג קונג של ימינו טופלה תחת החיסול הגדול, והפכה את האזור לשממה. קיסר קנגשי הסיר את איסור הסחר הימי, ואיפשר לזרים להיכנס לנמלים סיניים ב-1684. שלטונות צ’ינג הקימו את מערכת הקנטונים ב-1757 כדי להסדיר את הסחר בצורה קפדנית יותר, תוך הגבלת ספינות שאינן רוסיות לנמל קנטון. למרות שהביקוש האירופאי לסחורות סיניות כמו תה, משי ופורצלן היה גבוה, העניין הסיני במוצרים מתוצרת אירופאית לא היה משמעותי, כך שניתן היה לקנות מוצרים סיניים רק עם מתכות יקרות. כדי לצמצם את חוסר האיזון הסחר, מכרו הבריטים כמויות גדולות של אופיום הודי לסין.
מול משבר סמים, פקידי צ’ינג נקטו בפעולות אגרסיביות מתמיד כדי לעצור את סחר האופיום.

מושבה בריטית

בשנת 1839 דחה קיסר דאוגואנג הצעות להכשיר ולמסות את האופיום והורה לנציב האימפריאלי לין זקסו למגר את סחר האופיום. הנציב השמיד מאגרי אופיום ועצר את כל סחר החוץ, מה שגרם לתגובה צבאית בריטית ולמלחמת האופיום הראשונה. הצ’ינג נכנע בתחילת המלחמה ויתר על האי הונג קונג באמנת צ’ואנפי. הכוחות הבריטיים החלו לשלוט בהונג קונג זמן קצר לאחר חתימת האמנה, מ-26 בינואר 1841. עם זאת, שתי המדינות לא היו מרוצים ולא אשררו את ההסכם. לאחר יותר משנה של פעולות איבה נוספות, האי הונג קונג נמסר רשמית לבריטניה בהסכם ננקינג מ -1842.

תשתית מנהלית נבנתה במהירות בתחילת 1842, אך פיראטיות, מחלות ומדיניות צ’ינג עוינת מנעו בתחילה מהממשלה למשוך מסחר. התנאים באי השתפרו במהלך מרד טייפינג בשנות ה-50 של המאה ה-19, כאשר פליטים סינים רבים, כולל סוחרים עשירים, נמלטו מהמערבולת היבשתית והתיישבו במושבה. מתחים נוספים בין הבריטים לצ’ינג על רקע סחר האופיום הסלימו לתוך מלחמת האופיום השנייה. הצ’ינג שוב הובסו ונאלצו לוותר על חצי האי קאולון ואי חותכי האבנים בוועידת פקין. בסוף המלחמה הזו, הונג קונג התפתחה ממאחז קולוניאלי חולף לאנטרפוט מרכזי. שיפור כלכלי מהיר במהלך שנות ה-50 משך השקעות זרות, מכיוון שבעלי עניין פוטנציאליים הפכו בטוחים יותר בעתידה של הונג קונג.

המושבה הורחבה עוד ב-1898 כאשר בריטניה השיגה חוזה חכירה ל-99 שנים של הטריטוריות החדשות. אוניברסיטת הונג קונג הוקמה בשנת 1911 כמוסד הראשון להשכלה גבוהה בשטח. נמל התעופה קאי טאק החל לפעול ב-1924, והמושבה נמנעה ממיתון כלכלי ממושך לאחר שביתת קנטון-הונג קונג בשנים 1925–1926. בתחילת מלחמת סין-יפן השנייה ב-1937, הכריז המושל ג’פרי נורת’קוט על הונג קונג כאזור ניטרלי כדי לשמור על מעמדה כנמל חופשי. הממשלה הקולוניאלית התכוננה למתקפה אפשרית, ופינה את כל הנשים והילדים הבריטיים ב-1940. הצבא היפני הקיסרי תקף את הונג קונג ב-8 בדצמבר 1941, באותו בוקר עם התקפתו על פרל הארבור. הונג קונג נכבשה על ידי יפן במשך כמעט ארבע שנים לפני שבריטניה שבה את השליטה ב-30 באוגוסט 1945.

דגל הונג קונג הבריטית מ-1959 עד 1997
אוכלוסייתה התאוששה במהירות לאחר המלחמה, כאשר מהגרים סינים מיומנים נמלטו ממלחמת האזרחים הסינית ופליטים נוספים חצו את הגבול כאשר המפלגה הקומוניסטית הסינית השתלטה על סין היבשתית בשנת 1949. הונג קונג הפכה לראשונה מבין ארבעת הנמר האסייתי. כלכלות לתיעוש במהלך שנות ה-50. עם גידול מהיר באוכלוסייה, הממשל הקולוניאלי ניסה לבצע רפורמות לשיפור התשתיות והשירותים הציבוריים. תוכנית הנכסים של הדיור הציבורי, הוועדה העצמאית נגד שחיתות, ורכבת ההמוניםכולם הוקמו במהלך העשורים שלאחר המלחמה כדי לספק דיור בטוח יותר, שלמות בשירות המדינה ותחבורה אמינה יותר.

אף על פי כן, חוסר שביעות רצון ציבורית נרחבת הובילה למחאות מרובות משנות ה-50 עד שנות ה-80, כולל מחאות פרו- רפובליקה של סין והמחאות פרו- קומוניסטיות של המפלגה הסינית. בהתפרעויות הונג קונג של 1967, מפגינים תומכי סין התעמתו עם הממשלה הקולוניאלית הבריטית. עד 51 נהרגו ו-802 נפצעו באלימות, כולל עשרות שנהרגו על ידי משטרת הונג קונג באמצעות מכות ויריות.

למרות שהתחרותיות של הטריטוריה בייצור ירדה בהדרגה בגלל עליית עלויות העבודה והרכוש, היא עברה לכלכלה מבוססת שירותים. בתחילת שנות ה-90, הונג קונג ביססה את עצמה כמרכז פיננסי עולמי ומרכז ספנות.

אזור מינהלי מיוחד בסין
המושבה עמדה בפני עתיד לא ברור כאשר התקרב סיום חוזה החכירה של הטריטוריות החדשות, והמושל מורי מקלהוס העלה את שאלת מעמדה של הונג קונג עם דנג שיאופינג בשנת 1979. משא ומתן דיפלומטי עם סין הביא להצהרה המשותפת של סין-בריטניה ב-1984, שבו הסכימה בריטניה להעביר את המושבה ב-1997 וסין תבטיח למערכות הכלכליות והפוליטיות של הונג קונג למשך 50 שנה לאחר ההעברה. ההעברה הממשמשת ובאה עוררה גל של הגירה המונית כאשר התושבים חששו משחיקת זכויות האזרח, שלטון החוק ואיכות החיים. למעלה מחצי מיליון בני אדם עזבו את השטח בתקופת שיא ההגירה, מ-1987 עד 1996. המועצה המחוקקת הפכה לראשונה לבית מחוקקים שנבחר במלואו בשנת 1995 והרחיבה באופן נרחב את תפקידיה וארגוניה במהלך השנים האחרונות של הקולוניאליזם. כְּלָל. הונג קונג הועברה לסין ב-1 ביולי 1997, לאחר 156 שנות שלטון בריטי.

מיד לאחר ההעברה, הונג קונג נפגעה קשות מכמה משברים. ממשלת הונג קונג נאלצה להשתמש ביתרות מטבע חוץ משמעותיות כדי לשמור על הצמדת המטבע של הדולר ההונג קונגי במהלך המשבר הפיננסי באסיה 1997, וההתאוששות מכך הושתקה על ידי התפרצות H5N1 של שפעת העופות ודיור. עוֹדֵף. לאחר מכן באה מגיפת ה-SARS ב-2003, שבמהלכה הטריטוריה חווה את השפל הכלכלי החמור ביותר שלו.

ויכוחים פוליטיים לאחר העברת הריבונות התרכזו סביב הפיתוח הדמוקרטי של האזור ודבקות השלטון המרכזי בסין בעקרון “מדינה אחת, שתי מערכות”. לאחר היפוך הרפורמות הדמוקרטיות של המועצה המחוקקת בעידן הקולוניאלי לאחר המסירה, ניסתה הממשלה האזורית לחוקק חקיקה לביטחון לאומי ללא הצלחה בהתאם לסעיף 23 לחוק היסוד. החלטת הממשלה המרכזית ליישם מיון מקדים של מועמדים לפני מתן אפשרות לבחירות למנכ”ל, עוררה שורה של מחאות ב-2014שזכתה לכינוי מהפכת המטריה. אי התאמות במרשם הבחירות ופסילת מחוקקים נבחרים לאחר הבחירות למועצה המחוקקת ב-2016 ואכיפת החוק הלאומי בתחנת הרכבת המהירה ווסט קאולון העלו חששות נוספים לגבי האוטונומיה של האזור. ביוני 2019 פרצו מחאות המוניות בתגובה להצעת חוק לתיקון הסגרה המתירה הסגרת נמלטים ליבשת סין. ההפגנות הן הגדולות ביותר בתולדות הונג קונג, כאשר המארגנים טוענים שמשכו יותר משלושה מיליון תושבי הונג קונג.

הממשלה האזורית של הונג קונג והממשלה המרכזית של סין הגיבו להפגנות במספר צעדים מנהליים כדי לדכא את ההתנגדות. ביוני 2020 העבירה המועצה המחוקקת את פקודת ההמנון הלאומי, שהפלילה “עלבונות להמנון הלאומי של סין”. הממשל המרכזי בסין חוקק בינתיים את חוק הביטחון הלאומי של הונג קונג כדי לעזור לדכא את ההפגנות באזור.
תשעה חודשים לאחר מכן, במרץ 2021, הממשלה המרכזית הסינית הכניסה תיקונים לשיטת הבחירות של הונג קונג, שכללו צמצום המושבים שנבחרו ישירות במועצה המחוקקת והדרישה שכל המועמדים יבדקו ויאושרו על ידי גורם מטעם בייג’ינג.
ועדה לבדיקת זכאות מועמדים.

ממשלה ופוליטיקה

הונג קונג היא אזור מינהלי מיוחד בסין, עם סמכויות ביצוע, חקיקה ושיפוטיות שהועברו מהממשלה הלאומית. ההצהרה המשותפת הסינית-בריטית סיפקה המשכיות כלכלית ומנהלית באמצעות העברת הריבונות, וכתוצאה מכך מערכת שלטונית בהובלת מבצעת שעברה ברובה בירושה מההיסטוריה של השטח כמושבה בריטית.
לפי תנאים אלה ועקרון “מדינה אחת, שתי מערכות”, חוק היסוד של הונג קונג הוא החוקה האזורית.

הממשלה האזורית מורכבת משלוש זרועות:

ההנהלה: המנכ”ל אחראי על אכיפת החוק האזורי, יכול לכפות בדיקה מחדש של החקיקה, וממנה חברי מועצה ופקידים ראשיים. הפועל מול המועצה המבצעת, המנכ”ל יכול להציע הצעות חוק חדשות, להוציא חקיקה כפופה, ויש לו סמכות לפזר את הרשות המחוקקת. במצבי חירום או סכנה ציבורית, המנכ”ל במועצה מוסמך בנוסף לחוקק כל תקנה הדרושה להשבת הסדר הציבורי.

בית מחוקקים: המועצה המחוקקת החד-אמרית מחוקקת חוק אזורי, מאשרת תקציבים, ובסמכותה להדיח מנכ”ל מכהן.

רשות השופטת : בית המשפט לערעורים הסופי ובתי משפט נמוכים מפרשים חוקים ומבטלים חוקים שאינם עולים בקנה אחד עם חוק היסוד. שופטים ממונים על ידי המנכ”ל בעצת ועדת המלצות.

המנכ”ל הוא ראש הממשלה ומכהן לכל היותר שתי כהונות של חמש שנים. מועצת המדינה (בהנהגת ראש הממשלה של סין ממנה את המנכ”ל לאחר מינוי של ועדת הבחירות, המורכבת מ-1,200 מנהיגי עסקים, קהילה וממשל.

המועצה המחוקקת מונה 90 חברים, כל אחד מכהנת כהונה של ארבע שנים. 20 נבחרים ישירות ממחוזות בחירה גיאוגרפיים, שלושים וחמישה מייצגים אזורי בחירה פונקציונליים (FC), וארבעים נבחרים על ידי ועדת בחירות המורכבת מנציגים שמונו על ידי הממשל המרכזי בסין. 30 חברי מועצת FC נבחרים מתוך ציבור בוחרים מוגבל המייצג מגזרי כלכלה או קבוצות אינטרסים מיוחדות, וחמשת החברים הנותרים מועמדים מחברי מועצת מחוז יושבים ונבחרים בבחירות כפולות ישירות באזור. כל החברים הנבחרים בציבור נבחרים על ידיייצוג יחסי. 30 מחוזות הבחירה המצומצמים הפונקציונליים ממלאים את מושביהם באמצעות הצבעה ראשונה או מיידית.

ל-22 מפלגות היו נציגים שנבחרו למועצה המחוקקת בבחירות 2016. מפלגות אלו התיישרו לשלוש קבוצות אידיאולוגיות: המחנה הפרו-בייג’ינג (הממשלה הנוכחית), המחנה הפרו-דמוקרטי וקבוצות מקומיות. למפלגה הקומוניסטית הסינית אין נוכחות פוליטית רשמית בהונג קונג, וחבריה אינם מתמודדים בבחירות המקומיות. הונג קונג מיוצגת בקונגרס העממי הלאומי על ידי 36 צירים שנבחרו באמצעות מכללת בחירות ו-203 צירים בוועידת הייעוץ הפוליטי של העם הסיני.מונתה על ידי הממשלה המרכזית.

הכיפה האפורה והגמלון הקדמי של בניין גרניט ניאו-קלאסי, עם גורד שחקים ברקע על רקע שמיים כחולים בהירים
בית המשפט לערעורים הסופי שיכן בעבר את בית המשפט העליון והמועצה המחוקקת.

החוק הלאומי הסיני אינו חל בדרך כלל באזור, והונג קונג מטופלת כתחום שיפוט נפרד. מערכת המשפט שלה מבוססת על המשפט המקובל, הממשיכה את המסורת המשפטית שנקבעה במהלך השלטון הבריטי. בתי משפט מקומיים עשויים להתייחס לתקדימים שנקבעו במשפט האנגלי ובפסיקה מעבר לים. עם זאת, חוק סדר הדין הפלילי היבשתי חל על מקרים שנחקרו על ידי המשרד לשמירה על הביטחון הלאומי של ה-CPG בה-HKSAR. הסמכות הפרשנית והמתקנת על חוק היסוד וסמכות השיפוט על מעשי המדינה נמצאת בידי הרשות המרכזית, מה שהופך את בתי המשפט האזוריים לכפופים בסופו של דבר למערכת המשפט האזרחי הסוציאליסטי של היבשת. החלטות שהתקבלו על ידי הוועדה המתמדת של הקונגרס העממי הלאומי עוקפות כל הליך שיפוטי טריטוריאלי. יתר על כן, בנסיבות שבהן הוועדה המתמדת מכריזה על מצב חירום בהונג קונג, מועצת המדינה רשאית לאכוף את החוק הלאומי באזור.

עצמאותו השיפוטית של השטח ניכרת בעיקר במדיניות ההגירה והמיסוי שלו. מחלקת ההגירה מנפיקה דרכונים לתושבי קבע השונים מאלה של היבשת או מקאו, והאזור שומר על גבול מוסדר עם שאר המדינה. כל הנוסעים בין הונג קונג לסין ומקאו חייבים לעבור ביקורת גבולות, ללא קשר ללאום. לאזרחי סין היבשתית אין זכות מגורים בהונג קונג והם כפופים לפיקוח על הגירה. הכספים הציבוריים מטופלים בנפרד מהממשלה הלאומית; המסים המוטלים בהונג קונג אינם מממנים את הרשות המרכזית.

חיל המצב של הונג קונג של צבא השחרור העממי אחראי על הגנת האזור. למרות שיושב ראש הוועדה הצבאית המרכזית הוא המפקד העליון של הכוחות המזוינים, הממשלה האזורית רשאית לבקש סיוע מחיל המצב. תושבי הונג קונג אינם מחויבים בשירות צבאי, ובחוק הנוכחי אין הוראות לגיוס מקומי, ולכן הגנתה מורכבת כולה מאנשים שאינם הונג-קונגרים.

הממשלה המרכזית ומשרד החוץ מטפלים בעניינים דיפלומטיים, אך הונג קונג שומרת על היכולת לשמור על קשרים כלכליים ותרבותיים נפרדים עם מדינות זרות. השטח משתתף באופן פעיל בארגון הסחר העולמי, הפורום לשיתוף פעולה כלכלי אסיה-פסיפיק, הוועד האולימפי הבינלאומי וסוכנויות רבות של האו”ם. הממשלה האזורית מחזיקה משרדי סחר בסין הגדולה ובמדינות אחרות.

הטלת חוק הביטחון הלאומי של הונג קונג על ידי הממשלה המרכזית בבייג’ינג ביוני 2020 הביאה להשעיית הסכמי הסגרה דו-צדדיים על ידי בריטניה, קנדה, אוסטרליה, ניו זילנד, פינלנד ואירלנד. ארצות הברית סיימה את היחס הכלכלי והמסחרי המועדף שלה להונג קונג ביולי 2020 מכיוון שהיא לא הצליחה עוד להבחין בהונג קונג כישות נפרדת מהרפובליקה העממית של סין.

חטיבות אדמיניסטרטיביות

השטח מחולק ל-18 מחוזות, כל אחד מיוצג על ידי מועצה מחוזית. אלה מייעצים לממשלה בנושאים מקומיים כמו אספקת מתקנים ציבוריים, תחזוקת תוכניות קהילתיות, קידום תרבות ומדיניות סביבתית. בסך הכל ישנם 479 מושבים במועצת המחוז, 452 מהם נבחרים ישירות. יושבי ראש ועדות כפריות, המייצגים כפרים ועיירות מרוחקות, ממלאים את 27 המושבים הלא נבחרים.

הטריטוריה העיקרית של הונג קונג מורכבת מחצי אי הגובל מצפון במחוז גואנגדונג, אי מדרום מזרח לחצי האי, ואי קטן יותר מדרום.
אזורים אלה מוקפים במספר איים קטנים בהרבה.

רפורמות פוליטיות וסוגיות סוציו-פוליטיות

הונג קונג נשלטת על ידי משטר היברידי שאינו מייצג לחלוטין את האוכלוסייה. חברי המועצה המחוקקת הנבחרים על ידי אזורי בחירה פונקציונליים המורכבים מקבוצות אינטרסים מקצועיות ואינטרסים מיוחדים אחראים לקהל הבוחרים התאגידי המצומצם הללו ולא לציבור הרחב. הסדר בחירות זה הבטיח רוב פרו-ממסדי בבית המחוקקים מאז העברת הריבונות. באופן דומה, המנכ”ל נבחר על ידי פוליטיקאים מממסד וחברי תאגידים בוועדת הבחירות במקום על ידי בחירה ישירה. למרות שזכות הבחירה האוניברסלית למנכ”ל ולכל הבחירות למועצה המחוקקת הן יעדים מוגדרים של סעיפים 45 ו-68 בחוק יסוד,הרשות המחוקקת נבחרה באופן ישיר באופן חלקי בלבד, והרשות המבצעת ממשיכה להיות מועמדת על ידי גוף לא מייצג. הממשלה הוגשה שוב ושוב עתירה להנהיג בחירות ישירות לתפקידים אלה.

למיעוטים אתניים (למעט אלה ממוצא אירופי) יש ייצוג שולי בממשלה ולעיתים קרובות חווים אפליה בדיור, בחינוך ובתעסוקה. למשרות פנויות ולמינויים בשירות הציבורי יש לעתים קרובות דרישות שפה שמחפשי עבודה מיעוט אינם עומדים בהן, ומשאבי חינוך לשוני נותרים בלתי מתאימים ללומדים סיניים. עוזרות בית זרות, בעיקר נשים מהפיליפינים ואינדונזיה, זוכות להגנה מועטה על פי החוק האזורי. למרות שהם חיים ועובדים בהונג קונג, עובדים אלו אינם מטופלים כאל תושבים רגילים ואין להם זכות מגורים בשטח. סחר במין בהונג קונגמהווה בעיה. נשים ונערות מקומיות וזרות נאלצות לעתים קרובות לזנות בבתי בושת, בבתים ובעסקים בעיר.

ההצהרה המשותפת מבטיחה את חוק היסוד של הונג קונג למשך 50 שנה לאחר העברת הריבונות. הוא אינו מפרט כיצד תישלט הונג קונג לאחר 2047, ותפקידו של השלטון המרכזי בקביעת שיטת הממשל העתידית של הטריטוריה הוא נושא לוויכוח ולספקולציות פוליטיות. המערכות הפוליטיות והמשפטיות של הונג קונג עשויות להיות משולבות עם מערכות סין באותה עת, או שהטריטוריה יכולה להמשיך להיות מנוהלת בנפרד. עם זאת, בתגובה להפגנות רחבות היקף בשנים 2019 ו-2020, הוועדה המתמדת של הקונגרס העממי הלאומי העבירה את חוק הביטחון הלאומי השנוי במחלוקת של הונג קונג. החוק מפליל היפרדות, חתרנות, טרור וקנוניה עם גורמים זרים ומקים את המשרד לשמירה על הביטחון הלאומי של ה-CPG ב-HKSAR, משרד חקירות תחת סמכות ממשלת העם המרכזי החסין מתחום השיפוט של HKSAR. חלק מהמעשים הנ”ל נחשבו בעבר לדיבור מוגן על פי חוק הונג קונג. בריטניה רואה בחוק הפרה חמורה של ההצהרה המשותפת. באוקטובר 2020, משטרת הונג קונג עצרה שבעה פרו- דמוקרטיותפוליטיקאים על סכסוכים עם פוליטיקאים פרו-בייג’ינג במועצה המחוקקת במאי. הם הואשמו בבוז ובהפרעה לחברי המועצה, בעוד שאף אחד מהמחוקקים התומכים בבייג’ינג לא נעצר. גם ההנצחות השנתיות של ההפגנות והטבח בכיכר טיאננמן ב-1989 בוטלו על רקע חשש להפרת חוק הביטחון הלאומי. במרץ 2021, השלטון המרכזי של סין שינה באופן חד צדדי את שיטת הבחירות של הונג קונג והקים את הוועדה לבדיקת זכאות מועמדים, שתפקידה לסנן ולהעריך את המועמדים הפוליטיים על ה”פטריוטיות” שלהם.

גֵאוֹגרַפיָה

הונג קונג נמצאת על החוף הדרומי של סין, 60 ק”מ (37 מייל) מזרחית למקאו, בצד המזרחי של שפך נהר הפנינה. היא מוקפת בים סין הדרומי מכל עבריה מלבד הצפון, השכנה לעיר גואנגדונג של שנזן לאורך נהר שאם צ’ון. שטח השטח של 1,110.18 ק”מ 2 (428.64 מ”ר) (2754.97 ק”מ 2 אם השטח הימי כלול) מורכב מהאי הונג קונג, חצי האי קאולון, הטריטוריות החדשות, האי לנטאו ועוד יותר מ-200 איים נוספים. מכלל השטח, 1,073 קמ”ר(414 מייל מ”ר) הוא קרקע ו-35 קמ”ר 14 מייל מ”ר) הוא מים. הנקודה הגבוהה ביותר של הטריטוריה היא טאי מו שאן, 957 מטר (3,140 רגל) מעל פני הים. הפיתוח העירוני מתרכז בחצי האי קאולון, האי הונג קונג, ובערים חדשות ברחבי הטריטוריות החדשות. חלק גדול מזה בנוי על קרקע משובצת ; 70 קמ”ר (27 מ”ר) (6% מכלל הקרקע או כ-25% מהשטח המפותח בשטח) מוחזר מהים.

שטח לא מפותח הוא גבעות עד הררי, עם מעט מאוד אדמה שטוחה, והוא מורכב בעיקר משטחי עשב, חורש, שיחים או שטחים חקלאיים.
כ-40% משטח האדמה הנותר הוא פארקים כפריים ושמורות טבע.
לטריטוריה מערכת אקולוגית מגוונת; למעלה מ-3,000 מינים של צמחי כלי דם מתרחשים באזור (300 מהם ילידי הונג קונג), ואלפי מינים של חרקים, עופות וימיים.

אַקלִים
בהונג קונג יש אקלים סובטרופי לח Köppen Cwa, האופייני לדרום סין, למרות היותה ממוקמת דרומית לאזור הטרופי של הסרטן. הקיץ ארוך, חם ולח, עם ממטרים וסופות רעמים מדי פעם ואוויר חם מדרום מערב. סופות טייפון מתרחשות לרוב אז, ולפעמים גורמות לשיטפונות או למפולות. החורף קצר, מתון ובדרך כלל שטוף שמש בתחילתו, והופך מעונן לקראת פברואר. חזיתות קרות תכופות מביאות רוחות חזקות ומתקררות מצפון ומדי פעם גורמות למזג אוויר קריר. הסתיו הוא העונה שטופת השמש, בעוד האביב הוא בדרך כלל מעונן. כאשר יורד שלג, שהוא נדיר ביותר, הוא בדרך כלל בגבהים גבוהים. בהונג קונג יש בממוצע 1,709 שעות שמש בשנה. טמפרטורות קיצוניות היסטוריות במצפה הכוכבים של הונג קונג הן 36.6 מעלות צלזיוס (97.9 מעלות צלזיוס) ב-22 באוגוסט 2017 ו-0.0 מעלות צלזיוס (32.0 מעלות פרנהייט) ב-18 בינואר 1893. הטמפרטורות הגבוהות והנמוכות ביותר שתועדו בכל העולם בהונג קונג יש 39.0 מעלות צלזיוס (102 מעלות צלזיוס) ב- Wetland Park ב-22 באוגוסט 2017, ו-6.0 מעלות צלזיוס (21.2 °F) בטאי מו שאן ב-24 בינואר 2016.
עם זאת, בשל האופי הלח של הונג קונג, המספרים אינם משקפים את התחושות האמיתיות של להיות בחוץ במזג האוויר X מעלות שמדווח בפועל.
35C בהונג קונג מרגיש הרבה יותר חם מ-35C במקום יבש כמו ארצות הברית.

ארכיטקטורה

בהונג קונג יש את המספר הגדול בעולם של גורדי שחקים, עם 482 מגדלים הגבוהים מ-150 מטר (490 רגל), והמספר השלישי בגודלו של בניינים רבי קומות בעולם. המחסור בשטח פנוי הגביל את הפיתוח לדירות מגורים בצפיפות גבוהה ולמתחמים מסחריים הדחוסים זה לזה על קרקע הניתנת לבנייה. בתים צמודי קרקע הם נדירים ובדרך כלל נמצאים רק באזורים מרוחקים. מרכז המסחר הבינלאומי ומרכז הפיננסים הבינלאומי שני הם הבניינים הגבוהים ביותר בהונג קונג והם מהגבוהים באזור אסיה-פסיפיק.מבנים ייחודיים נוספים העוטפים את קו הרקיע של האי הונג קונג כוללים את הבניין הראשי של HSBC, הכיכר המרכזית המשולשת עם מד רוח, מרכז הופוול המעגלי ומגדל בנק אוף צ’יינה בעל הקצוות החדים.

הביקוש לבנייה חדשה תרם להריסה תכופה של מבנים ישנים, ופינה מקום לרבי קומות מודרניים. עם זאת, דוגמאות רבות של אדריכלות אירופית ולינגנאן עדיין נמצאות ברחבי השטח. מבני ממשלה ישנים יותר הם דוגמאות לארכיטקטורה קולוניאלית. בית Flagstaff משנת 1846, ביתו לשעבר של קצין הצבא הבריטי המפקד, הוא הבניין העתיק ביותר בסגנון מערבי בהונג קונג. חלקם (כולל בניין בית המשפט לערעורים סופי ומצפה הכוכבים של הונג קונג שומרים על תפקידם המקורי, ואחרים הותאמו ונעשה בהם שימוש חוזר ; מטה המשטרה הימית לשעברפותחה מחדש למתחם מסחרי וקמעונאי, ובת’אני (נבנה בשנת 1875 כסנטוריום שוכנת באקדמיה לאמנויות הבמה של הונג קונג. מקדש טין האו, המוקדש לאלת הים מאזו (נבנה במקור ב-1012 ונבנה מחדש ב-1266), הוא המבנה הקיים ביותר בטריטוריה. בשביל מורשת פינג שאן יש דוגמאות ארכיטקטוניות של כמה שושלות סיניות אימפריאליות, כולל פגודת צוי סינג לאו (הפגודה היחידה שנותרה בהונג קונג).

טונג לאו, בנייני דירות מעורבים שנבנו במהלך התקופה הקולוניאלית, שילבו סגנונות אדריכליים דרום סיניים עם השפעות אירופאיות. אלה היו פוריים במיוחד בתקופה המיידית שלאחר המלחמה, כאשר רבים נבנו במהירות כדי לאכלס מספר גדול של מהגרים סינים. דוגמאות כוללות את Lui Seng Chun, הבית הכחול בוואן צ’אי, ובתי החנויות של רחוב שנגחאי במונג קוק. אחוזות דיור ציבורי בייצור המוני, שנבנו מאז שנות ה-60, בנויות בעיקר בסגנון מודרניסטי.

דמוגרפיה

מחלקת המפקד והסטטיסטיקה העריכה את אוכלוסיית הונג קונג ב-7,482,500 באמצע 2019. הרוב המכריע (92%) הוא סיני האן, שרובם הם טאישאנים, טאוצ’ו, האקה ועמים קנטונזיים אחרים. ​​8% הנותרים הם מיעוטים סינים לא אתניים, בעיקר פיליפינים, אינדונזים ודרום אסיה. עם זאת, רוב הפיליפינים והאינדונזים בהונג קונג הם עובדים לטווח קצר. על פי דו”ח נושאי משנת 2016 של ממשלת הונג קונג, לאחר אי הכללת עוזרי בית זרים, המספר האמיתי של מיעוטים אתניים שאינם סינים בעיר היה 263,593, או 3.6% מאוכלוסיית הונג קונג. לכמחצית מהאוכלוסייה יש צורה כלשהי של לאום בריטי, מורשת של שלטון קולוניאלי; 3.4 מיליון תושבים הם בעלי מעמד בריטי לאומי (חו”ל), ו-260,000 אזרחים בריטים חיים בשטח. הרוב המכריע מחזיקים גם באזרחות סינית, המוענקת אוטומטית לכל התושבים הסינים האתניים בעת העברת הריבונות. כותרת צפיפות אוכלוסיןעולה על 7,060 אנשים/ק”מ 2, והוא הרביעי בגובהו בעולם.

השפה השלטת היא קנטונזית, מגוון סיניות שמקורן בגואנגדונג. היא מדוברת על ידי 94.6% מהאוכלוסייה, 88.9% כשפה ראשונה ו-5.7% כשפה שנייה. מעט יותר ממחצית האוכלוסייה (53.2%) דוברת אנגלית, השפה הרשמית השנייה; 4.3% הם דוברי אם, ו-48.9% דוברים אנגלית כשפה שנייה. החלפת קוד, ערבוב אנגלית וקנטונזית בשיחה לא רשמית, נפוץ בקרב האוכלוסייה הדו-לשונית. ממשלות לאחר מסירה קידמו את המנדרינית, שכרגע נפוצה בערך כמו אנגלית; 48.6% מהאוכלוסייה דוברים מנדרינית, עם 1.9% דוברי אם ו-46.7% כשפה שנייה. תווים סיניים מסורתיים משמשים בכתב, במקום התווים הפשוטים המשמשים ביבשת.

בקרב האוכלוסייה הדתית, ” שלוש התורות ” המסורתיות של סין, בודהיזם, קונפוציאניזם וטאואיזם, זוכים להכי הרבה חסידים (20%), ואחריה הנצרות 12%) והאסלאם 4%). חסידי דתות אחרות, כולל סיקהיזם, הינדואיזם ויהדות, מקורם בדרך כלל מאזורים שבהם דתם שולטת.

תוחלת החיים בהונג קונג הייתה 82.38 שנים עבור גברים ו-88.17 שנים עבור נשים בשנת 2022, הגבוהה בעולם. סרטן, דלקת ריאות, מחלות לב, מחלות כלי דם במוח ותאונות הן חמשת גורמי המוות העיקריים של הטריטוריה. מערכת הבריאות הציבורית האוניברסלית ממומנת על ידי הכנסות ממסים כלליים, והטיפול מסובסד מאוד; בממוצע, 95% מעלות שירותי הבריאות מכוסות על ידי הממשלה.

בעיר יש כמות חמורה של אי-שוויון בהכנסות, שעלה מאז העברת הריבונות, מכיוון שהאוכלוסייה המזדקנת באזור הוסיפה בהדרגה למספר האנשים שאינם עובדים. למרות שההכנסה החציונית של משק בית עלתה בהתמדה במהלך העשור עד 2016, פער השכר נותר גבוה; האחוזון ה-90 של המפרנסים מקבל 41% מכלל ההכנסה. בעיר יש הכי הרבה מיליארדרים לנפש, עם מיליארדר אחד לכל 109,657 תושבים, וכן המספר השלישי בגובהו של מיליארדרים מכל עיר בעולם, המספר השני בגובהו של מיליארדרים של כל עיר באסיה, והריכוז הגדול ביותר שלאנשים בעלי ערך גבוה במיוחד מכל עיר בעולם. למרות מאמצי הממשלה לצמצם את הפער ההולך וגובר, ההכנסה החציונית ל-10% העליונים מהמפרנסים היא פי 44 מזו של 10% התחתונים.

כַּלְכָּלָה

אחד מהמרכזים הפיננסיים והנמלים המסחריים המשמעותיים ביותר בעולם, בהונג קונג יש כלכלת שוק המתמקדת בשירותים, המאופיינת במיסוי נמוך, התערבות ממשלתית מינימלית ושוק פיננסי בינלאומי מבוסס. זוהי הכלכלה ה-35 בגודלה בעולם, עם תוצר נומינלי של כ-373 מיליארד דולר. כלכלת הונג קונג דורגה בראש מדד החופש הכלכלי של קרן מורשת בין השנים 1995 ו-2021. עם זאת, הונג קונג הוסרה מהאינדקס על ידי קרן המורשת בשנת 2021, כאשר הקרן ציינה “אובדן של חופש פוליטי ואוטונומיה… כמעט בלתי ניתנת להבחין במובנים רבים ממרכזים מסחריים גדולים אחרים בסין כמו שנגחאי ו בייג’ין”. הונג קונג מפותחת מאוד, והיא מדורגת במקום הרביעי במדד הפיתוח האנושי של האו”ם. בורסת הונג קונג היא השביעית בגודלה בעולם, עם שווי שוק של 30.4 טריליון דולר הונג קונג (3.87 טריליון דולר) נכון לדצמבר 2018. הונג קונג מדורגת כטריטוריה ה-14 הכי חדשנית במדד החדשנות העולמי בשנת 2022,ומקום שלישי במדד המרכזים הפיננסיים העולמי. העיר מכונה לעתים “נמל הסיליקון”, כינוי שנגזר מעמק הסיליקון בקליפורניה. הונג קונג מארחת מספרחברות היי טק וחדשנות, כולל מספר חברות רב לאומיות.

הונג קונג היא ישות הסחר התשיעית והשמונה בגודלה בייצוא וביבוא בהתאמה (2021), סוחרת ביותר סחורות בערכן מהתוצר המקומי הגולמי שלה. למעלה ממחצית מתפוקת המטענים שלה מורכבת מהעברה (סחורה הנוסעת דרך הונג קונג). מוצרים מסין היבשתית מהווים כ-40% מהתנועה הזו. מיקומה של העיר איפשר לה להקים תשתית תחבורה ולוגיסטית הכוללת את נמל המכולות השביעי בעמוס בעולם ואת שדה התעופה העמוס ביותר למטען בינלאומי. שוקי היצוא הגדולים של הטריטוריה הם סין היבשתית וארצות הברית. הונג קונג היא חלק מרכזי של דרך המשי הימית של המאה ה-21. יש לה מעט אדמה לעיבוד ומשאבי טבע מועטים, והיא מייבאת את רוב המזון וחומרי הגלם שלה. יותר מ-90% מהמזון של הונג קונג מיובא, כולל כמעט כל הבשר והאורז שלה. הפעילות החקלאית היא 0.1% מהתמ”ג והיא מורכבת מגידול מזון פרימיום וזני פרחים.

למרות שבשטח הייתה אחת מכלכלות הייצור הגדולות באסיה במהלך המחצית השנייה של התקופה הקולוניאלית, כלכלת הונג קונג נשלטת כעת על ידי מגזר השירותים. המגזר מייצר 92.7% מהתפוקה הכלכלית, כאשר המגזר הציבורי מהווה כ-10%. בין 1961 ל-1997 התוצר המקומי הגולמי של הונג קונג גדל בפקטור של 180, והתמ”ג לנפש גדל בפקטור של 87. התמ”ג של השטח ביחס לסין היבשתית הגיע לשיא של 27% ב-1993; הוא ירד לפחות מ-3% ב-2017, כשהיבשת פיתחה וליברלית את כלכלתה. אינטגרציה כלכלית ותשתיתית עם סין גדלה משמעותית מאז תחילת ליברליזציה של השוק ב-1978על היבשת. מאז חידוש שירות הרכבות חוצות הגבולות ב-1979, שופרו ונבנו קישורי רכבות וכבישים רבים, מה שמקל על סחר בין אזורים. הסדר שותפות כלכלית קרובה קבע מדיניות של סחר חופשי בין שני האזורים, כאשר כל תחום שיפוט מתחייב להסיר את המכשולים שנותרו לסחר ולהשקעות חוצות גבולות. שותפות כלכלית דומה עם מקאו מפרטת את הליברליזציה של הסחר בין האזורים המנהליים המיוחדים. חברות סיניות הרחיבו את נוכחותן הכלכלית בשטח מאז העברת הריבונות. חברות יבשתיות מייצגות יותר ממחצית ממדד האנג סנגערך, עלייה מ-5% בשנת 1997.

כשהיבשת ליברלית את כלכלתה, תעשיית הספנות של הונג קונג התמודדה עם תחרות עזה מנמלים סיניים אחרים. מחצית ממוצרי הסחר של סין נותבו דרך הונג קונג ב-1997, וירדו לכ-13% עד 2015. המיסוי המינימלי של הטריטוריה, מערכת המשפט המקובל ושירות המדינה מושכים תאגידים מעבר לים המעוניינים לבסס נוכחות באסיה. לעיר יש את המספר השני בגובהו של מטה תאגידי באזור אסיה-פסיפיק. הונג קונג היא שער להשקעות זרות ישירות בסין, המעניקה למשקיעים גישה פתוחה לשווקים בסין באמצעות קשרים ישירים עם בורסות שנחאי ושנג’ן. הטריטוריה הייתה השוק הראשון מחוץ ליבשת סין לאג”ח נקובות ברנמינבי, והוא אחד המוקדים הגדולים ביותר למסחר ברנמינבי בחו”ל. בנובמבר 2020, השירותים הפיננסיים של הונג קונג ולשכת האוצר הציעו חוק חדש שיגביל את המסחר במטבעות קריפטוגרפיים למשקיעים מקצועיים בלבד, וישאיר סוחרים חובבים (93% מאוכלוסיית המסחר בהונג קונג) מחוץ לשוק. הדולר ההונג קונגי, המטבע המקומי, הוא המטבע השמיני הכי נסחר בעולם. בשל גדלי בתים קומפקטיים במיוחד וצפיפות הדיור הגבוהה ביותר, בעיר יש את הדיור היקר ביותרשוק בעולם.

לממשלה היה תפקיד פסיבי בכלכלה. לממשלות קולוניאליות הייתה מעט מדיניות תעשייתית וכמעט לא יישמו בקרות סחר. על פי הדוקטרינה של ” אי-התערבות חיובית “, הממשלים שלאחר המלחמה נמנעו בכוונה מהקצאה ישירה של משאבים; התערבות פעילה נחשבה מזיקה לצמיחה הכלכלית. בעוד הכלכלה עברה לבסיס שירות במהלך שנות ה-80, ממשלות קולוניאליות מאוחרות הציגו מדיניות התערבותית. המינהלות לאחר מסירה המשיכו והרחיבו את התוכניות הללו, כולל ערבויות יצוא אשראי, תכנית פנסיה חובה, שכר מינימום,חוקים נגד אפליה, ותומכת משכנתאות ממלכתית.

התיירות היא חלק מרכזי בכלכלה, ומהווה 5% מהתמ”ג. בשנת 2016, 26.6 מיליון מבקרים תרמו 258 מיליארד דולר הונג קונגי (32.9 מיליארד דולר) לטריטוריה, מה שהפך את הונג קונג ליעד ה-14 הפופולרי ביותר עבור תיירים בינלאומיים. זוהי העיר הסינית הפופולרית ביותר עבור תיירים, שמקבלת למעלה מ-70% יותר מבקרים מהמתחרה הקרובה ביותר שלה (מקאו). העיר מדורגת כאחת הערים היקרות ביותר לגולים. עם זאת, מאז 2020, חלה ירידה חדה במספר המבקרים הנכנסים עקב מגבלות נסיעות מחמירות של COVID-19. בנוסף, עקב סגירת המרחב האווירי הרוסי בשנת 2022, מספר חברות תעופה החליטו להפסיק את פעילותן בהונג קונג.בניסיון למשוך תיירים בחזרה להונג קונג, ממשלת הונג קונג הודיעה על תוכניות למסור 500,000 כרטיסי טיסה בחינם בשנת 2023.

תַשׁתִית
תַחְבּוּרָה

להונג קונג יש רשת תחבורה מפותחת ומתוחכמת. למעלה מ-90% מהנסיעות היומיות נעשות בתחבורה ציבורית, האחוז הגבוה בעולם. כרטיס תמנון, כרטיס תשלום חכם ללא מגע, מקובל באופן נרחב ברכבות, אוטובוסים ומעבורות, וניתן להשתמש בו לתשלום ברוב החנויות הקמעונאיות.

ה- Peak Tram, מערכת התחבורה הציבורית הראשונה של הונג קונג, סיפקה תחבורה ברכבת רכבת בין סנטרל לפסגת ויקטוריה מאז 1888. למחוז המרכז והמערבי יש מערכת נרחבת של מדרגות נעות ומדרכות נעות, כולל מדרגות נעות בינוניות (ה- Mid-Levels). מערכת דרגנועים חיצוניים מקורה הארוכה בעולם). החשמליות של הונג קונג מכסה חלק מהאי הונג קונג. רכבת המעבר המסה (MTR) היא רשת רכבות נוסעים נרחבת, המחברת בין 93 תחנות מטרו ברחבי השטח. עם מספר נוסעים יומי של כמעט חמישה מיליון, המערכת משרתת 41% מכלל נוסעי התחבורה הציבורית בעיר ובעלת קצב בזמן של 99.9%. שירות רכבת חוצה גבולות לשנג’ן מוצע על ידי קו הרכבת המזרחית, ורכבות בין עירוניות למרחקים ארוכים יותר לגואנגג’ואו, שנגחאי ובייג’ין מופעלות מתחנת הונג הום. שירות חיבור למערכת הרכבות המהירה הלאומית מסופק בתחנת הרכבת ווסט קאולון.

למרות שמערכות התחבורה הציבורית מטפלות ברוב תנועת הנוסעים, ישנם למעלה מ-500,000 כלי רכב פרטיים רשומים בהונג קונג. מכוניות נוסעות משמאל (בניגוד לסין היבשתית), בגלל ההשפעה ההיסטורית של האימפריה הבריטית. תנועת כלי רכב צפופה מאוד באזורים עירוניים, המוחרפת בשל שטח מוגבל להרחבת כבישים ומספר הולך וגדל של כלי רכב. יותר מ-18,000 מוניות, הניתנות לזיהוי בקלות לפי צבען הבהיר, מורשות לשאת רוכבים בשטח. שירותי אוטובוסים מפעילים יותר מ-700 קווים ברחבי השטח, עם אוטובוסים קלים ציבוריים קטנים יותר(הידוע גם כמיניבוסים) לאזורי שירות אוטובוסים סטנדרטיים אינם מגיעים בתדירות גבוהה או ישירות. כבישים מהירים, המאורגנים עם המסלול האסטרטגי של הונג קונג ומערכת מספרי היציאה, מחברים את כל האזורים העיקריים של הטריטוריה. גשר הונג קונג-ג’והאי-מקאו מספק נתיב ישיר לצד המערבי של שפך נהר הפנינה.

רכבת קלה ישר

נמל התעופה הבינלאומי של הונג קונג הוא שדה התעופה העיקרי של הטריטוריה. למעלה מ-100 חברות תעופה מפעילות טיסות משדה התעופה, כולל קתאי פסיפיק דגל המוביל, הונג קונג איירליינס, חברת התעופה הלואו קוסט HK Express וחברת המטען אייר הונג קונג. זהו שדה התעופה השמיני העמוס ביותר בתנועת נוסעים לפני ה-COVID ומטפל בתנועת המטענים האווירית הגדולה ביותר בעולם. רוב תנועת התעופה הפרטית לפנאי טסה דרך שדה התעופה של שק קונג, בפיקוח מועדון התעופה של הונג קונג.

מעבורת סטאר מפעילה שני קווים ברחבי נמל ויקטוריה עבור 53,000 הנוסעים היומיים שלה. מעבורות משרתות גם איים מרוחקים שאינם נגישים באמצעים אחרים. סירות קאי-טו קטנות יותר משרתות את יישובי החוף המרוחקים ביותר. נסיעה במעבורת למקאו ולסין היבשתית זמינה גם כן. זבלונים, שפעם היו נפוצים במימי הונג קונג, אינם זמינים עוד באופן נרחב והם משמשים באופן פרטי ותיירות.
גודלו הגדול של הנמל נותן להונג קונג את הסיווג של מטרופולין נמל גדול.

כלי עזר

הונג קונג מייצרת את רוב החשמל שלה באופן מקומי. הרוב המכריע של אנרגיה זו מגיע מדלקים מאובנים, עם 46% מפחם ו-47% מנפט. השאר מיובאים אחרים, כולל אנרגיה גרעינית שנוצרה ביבשת סין. מקורות מתחדשים מהווים כמות זניחה של אנרגיה שנוצרת עבור השטח. פותחו מקורות כוח רוח בקנה מידה קטן, ומספר קטן של בתים פרטיים ומבני ציבור התקינו פאנלים סולאריים.

עם מעט אגמים ונהרות טבעיים, צפיפות אוכלוסין גבוהה, מקורות מי תהום בלתי נגישים ומשקעים עונתיים במיוחד, אין לטריטוריה מקור אמין של מים מתוקים. נהר דונגג’יאנג בגואנגדונג מספק 70% ממי העיר, ואת הביקוש הנותר ממלאים על ידי קצירת מי גשמים. שירותים ברוב האזורים הבנויים של השטח שוטפים במי ים, מה שמפחית מאוד את השימוש במים מתוקים.

גישה לאינטרנט בפס רחב זמינה באופן נרחב, כאשר 92.6% ממשקי הבית מחוברים. חיבורים על גבי תשתית סיבים אופטיים נפוצים יותר ויותר, תורמים למהירות החיבור הממוצעת האזורית הגבוהה של 21.9 Mbit/s (הרביעית הכי מהירה בעולם). השימוש בטלפון נייד הוא בכל מקום; ישנם יותר מ-18 מיליון חשבונות טלפונים ניידים, יותר מכפול מאוכלוסיית הטריטוריה.

תַרְבּוּת

הונג קונג מאופיינת כהכלאה של מזרח ומערב. ערכים סיניים מסורתיים המדגישים משפחה וחינוך מתמזגים עם אידיאלים מערביים, כולל חירות כלכלית ושלטון החוק. למרות שהרוב המכריע של האוכלוסייה הוא סיני אתנית, הונג קונג פיתחה זהות מובחנת. השטח התרחק מהיבשת במהלך תקופת הממשל הקולוניאלית הארוכה שלו וקצב שונה של התפתחות כלכלית, חברתית ותרבותית. תרבות המיינסטרים נגזרת ממהגרים שמוצאם ממקומות שונים בסין. זה הושפע מחינוך בסגנון בריטי, ממערכת פוליטית נפרדת ומהתפתחותו המהירה של השטח בסוף המאה ה-20. רוב המהגרים של אותה תקופה ברחו מעוני ומלחמה, המשתקפים בגישה הרווחת לעושר; הונג-קונגים נוטים לקשר בין דימוי עצמי וקבלת החלטות ליתרונות חומריים. תחושת הזהות המקומית של התושבים עלתה במידה ניכרת לאחר המעבר: רוב האוכלוסייה (52%) מזדהה כ”הונג-קונגרים”, בעוד ש-11% מתארים את עצמם כ”סינים”. האוכלוסייה הנותרת מתיימרת לזהות מעורבת, 23% בתור “הונגקונגר בסין” ו-12% כ”סינים בהונג קונג”.

ערכי המשפחה הסינית המסורתית, כולל כבוד המשפחה, אדיקות משפחתית והעדפה לבנים, רווחים. משפחות גרעיניות הן משקי הבית הנפוצים ביותר, אם כי משפחות רב-דוריות ומשפחות מורחבות אינן חריגות. מושגים רוחניים כגון פנג שואי נצפים; פרויקטי בנייה בקנה מידה גדול שוכרים לעתים קרובות יועצים כדי להבטיח מיקום ופריסה נכונה של הבניין. מאמינים שמידת הדבקות שלו בפנג שואי קובעת את הצלחתו של עסק.
מראות באגואה משמשות באופן קבוע להסטת רוחות רעות, ולעתים קרובות חסרים בנייניםמספרי קומה עם 4 ; למספר יש צליל דומה למילה “למות” בקנטונזית.

מִטְבָּח

ארוחה טיפוסית במסעדת דים סאם (משמאל); אוכל ארוחת בוקר צ’ה צ’אן טנג עם תה חלב בסגנון הונג קונג (מימין)
האוכל בהונג קונג מבוסס בעיקרו על המטבח הקנטונזי, למרות החשיפה של הטריטוריה להשפעות זרות ומוצאם המגוון של תושביה. אורז הוא המזון העיקרי, והוא מוגש בדרך כלל עם מנות אחרות. טריות המרכיבים מודגשת. עופות ופירות ים נמכרים בדרך כלל בשידור חי בשווקים רטובים, ומשתמשים במרכיבים במהירות האפשרית. ישנן חמש ארוחות יומיות: ארוחת בוקר, צהריים, תה אחר הצהריים, ארוחת ערב וסיו יה. דים סאם, כחלק מ- yum cha (בראנץ’), היא מסורת של אוכל בחוץ עם משפחה וחברים. המנות כוללות קונג’י, צ’ה סיו באו,סיו יוק, טארט ביצים ופודינג מנגו.
גרסאות מקומיות של אוכל מערבי מוגשות בצ’ה צ’אן טנג (בתי קפה בסגנון הונג קונג).
פריטי התפריט הנפוצים של צ’ה צ’אן טנג כוללים מקרוני במרק, טוסט פרנץ’ מטוגן בשמן עמוק ותה חלב בסגנון הונג קונג.

בית קולנוע

הונג קונג התפתחה למרכז יצירת סרטים במהלך שנות ה-40 המאוחרות, כאשר גל של יוצרי קולנוע שנחאי היגרו לשטח, ותיקי הסרטים הללו עזרו לבנות את תעשיית הבידור של המושבה בעשור הבא. בשנות ה-60, העיר הייתה ידועה לקהל מעבר לים באמצעות סרטים כמו עולמה של סוזי וונג. כאשר הסרט “דרך הדרקון” של ברוס לי יצא לאקרנים ב-1972, הפקות מקומיות הפכו פופולריות מחוץ להונג קונג. במהלך שנות השמונים, סרטים כמו A Better Tomorrow, As Tears Go By, ו- Zu Warriors from the Magic Mountain הרחיבו את העניין העולמי מעבר לסרטי אומנויות לחימה; סרטי גנגסטרים שנעשו במקום, דרמות רומנטיות ופנטזיות על טבעיות הפכו פופולריים. הקולנוע בהונג קונג המשיך להצליח בינלאומית במהלך העשור הבא עם דרמות שזכו לשבחי הביקורת כמו ” פרידה מימי, לחיות ” וצ’ונגקינג אקספרס. שורשי סרטי אומנויות הלחימה של העיר ניכרים בתפקידים של שחקני הונג קונג הפוריים ביותר. ג’קי צ’אן, דוני ין, ג’ט לי, צ’או יון-פאט ומישל יאולעתים קרובות לשחק תפקידים מוכווני פעולה בסרטים זרים. סרטי הונג קונג זכו לפופולריות גם בשווקים מעבר לים כמו יפן, דרום קוריאה ודרום מזרח אסיה, מה שזיכה את העיר בכינוי “הוליווד של המזרח”.
בשיאה של תעשיית הקולנוע המקומית בתחילת שנות ה-90, הופקו למעלה מ-400 סרטים מדי שנה; מאז, המומנטום בתעשייה עבר ליבשת סין.
מספר הסרטים המופקים מדי שנה ירד לכ-60 בשנת 2017.

מוּסִיקָה

לסלי צ’ונג (משמאל) נחשבת לאמנית קנטופופ פורצת דרך, ואנדי לאו היה סמל של מוזיקה וקולנוע בהונג קונג כבר כמה עשורים כחבר בארבעת המלכים השמימיים.

קנטופופ הוא ז’אנר של מוזיקה פופולרית קנטונזית שצמח בהונג קונג במהלך שנות ה-70. הוא התפתח משידאייק בסגנון שנגחאי, והוא מושפע גם מאופרה קנטונזית ומפופ מערבי. כלי תקשורת מקומיים הציגו שירים של אמנים כמו סם הוי, אניטה מוי, לסלי צ’ונג ואלן טאם ; במהלך שנות ה-80, יצוא סרטים ותוכניות חשפו את Cantopop לקהל עולמי. הפופולריות של הז’אנר הגיעה לשיא בשנות ה-90, כאשר ארבעת המלכים השמימיים שלטו במצעדי התקליטים האסייתים. למרות ירידה כללית מאז סוף העשור, קנטופופ נותר דומיננטי בהונג קונג; אמנים עכשוויים כמו איסון צ’אן, ג’ואי יונג ותאומים פופולריים בשטח ומחוצה לו.

למוזיקה קלאסית מערבית הייתה היסטורית נוכחות חזקה בהונג קונג והיא נותרה חלק גדול מהחינוך המוזיקלי המקומי. התזמורת הפילהרמונית של הונג קונג במימון ציבורי, התזמורת הסימפונית המקצועית הוותיקה ביותר בטריטוריה, מארחת לעתים קרובות מוזיקאים ומנצחים מעבר לים. התזמורת הסינית של הונג קונג, המורכבת מכלי נגינה סיניים קלאסיים, היא ההרכב הסיני המוביל וממלאת תפקיד משמעותי בקידום המוזיקה המסורתית בקהילה.

להונג קונג מעולם לא היה המנון נפרד למדינה ששלטה בה; ההמנון הרשמי הנוכחי שלה הוא אפוא זה של סין, מצעד המתנדבים. השיר Glory to Hong Kong שימש את המפגינים כהמנון לא רשמי.

ספורט ונופש

השביעייה של הונג קונג, הנחשבת לטורניר המוביל של סדרת השביעיות ברוגבי העולמית, משוחקת בכל אביב.

למרות שטחו הקטן, השטח הוא ביתם של מגוון מתקני ספורט ופנאי. העיר אירחה מספר רב של אירועי ספורט גדולים, כולל משחקי מזרח אסיה 2009, אירועי רכיבה על סוסים אולימפיאדת הקיץ 2008, וגביע הפרמיירליג באסיה 2007. השטח מארח באופן קבוע את השביעיות של הונג קונג, מרתון הונג קונג, הונג קונג הטניס הקלאסי וגביע השנה החדשה הירחי, ואירח את גביע אסיה הפותח את AFC ואת גביע השושלת 1995.

הונג קונג מייצגת את עצמה בנפרד מסין היבשתית, עם קבוצות ספורט משלה בתחרויות בינלאומיות. הטריטוריה השתתפה כמעט בכל אולימפיאדת קיץ מאז 1952 וזכתה בתשע מדליות. לי לאי-שאן זכה במדליית הזהב האולימפית הראשונה של הטריטוריה באולימפיאדת אטלנטה 1996, וצ’ונג קה לונג זכה במדליית הזהב השנייה בטוקיו 2020. ספורטאי הונג קונג זכו ב -126 מדליות במשחקים הפראלימפיים ו -17 במשחקי חבר העמים. כבר לא חלק מחבר העמים, ההופעה האחרונה של העיר באחרונה הייתה ב -1994.

מקורם של מירוצי סירות הדרקון הוא טקס דתי שנערך במהלך פסטיבל Tuen Ng השנתי. המירוץ קם לתחייה כספורט מודרני כחלק מהמאמצים של מועצת התיירות לקדם את תדמיתה של הונג קונג בחו”ל. התחרות המודרנית הראשונה אורגנה ב-1976, וקבוצות מעבר לים החלו להתחרות במירוץ הבינלאומי הראשון ב-1993.

למועדון הג’וקי של הונג קונג, משלם המסים הגדול ביותר בטריטוריה, יש מונופול על הימורים והוא מספק למעלה מ-7% מהכנסות הממשלה.
שלוש צורות הימורים חוקיות בהונג קונג: הגרלות, מרוצי סוסים וכדורגל.

חינוך

הקמפוס הישן של סנט פול’ס קולג’, בית הספר הראשון שהוקם בעידן הקולוניאלי
החינוך בהונג קונג מעוצב ברובו על פי מודל של בריטניה, במיוחד המערכת האנגלית. ילדים נדרשים ללמוד בבית הספר מגיל 6 ועד סיום החינוך התיכוני, בדרך כלל בגיל 18. בתום הלימודים התיכוניים, כל התלמידים ניגשים לבחינה פומבית ומעניקים את הדיפלומה של הונג קונג לתיכון חינוך בסיום מוצלח. מבין התושבים בני 15 ומעלה, 81% סיימו השכלה תיכונית, 66% סיימו בית ספר תיכון, 32% למדו במסלול שלישוני ללא תואר ו-24% קיבלו תואר ראשון ומעלה. חינוך חובה תרם לשיעור אוריינות מבוגרים של 95.7%. שיעור האוריינות נמוך מזה של כלכלות מפותחות אחרות בגלל זרם הפליטים מסין היבשתית בעידן הקולוניאלי שלאחר המלחמה; רוב האוכלוסייה המבוגרת לא קיבלה השכלה פורמלית בגלל מלחמה ועוני.

בתי ספר מקיפים נמצאים בשלוש קטגוריות: בתי ספר ציבוריים, המנוהלים על ידי הממשלה; בתי ספר מסובסדים, לרבות בתי ספר ממשלתיים לסיוע ומענקים; ובתי ספר פרטיים, לעתים קרובות כאלה המנוהלים על ידי ארגונים דתיים ומבססים את הקבלה על בסיס אקדמי. בתי ספר אלו כפופים להנחיות תכנית הלימודים כפי שנקבעו על ידי לשכת החינוך.
בתי ספר פרטיים מסובסדים במסגרת תכנית הסבסוד הישירה ; בתי ספר בינלאומיים נופלים מחוץ למערכת זו ועשויים לבחור להשתמש בתכניות לימודים שונות וללמד בשפות אחרות.

אמצעי הדרכה
בבתי הספר היסודיים והתיכוניים מקיימת הממשלה מדיניות של “לימוד שפת אם”; רוב בתי הספר משתמשים בקנטונזית כאמצעי ההוראה, עם חינוך כתוב בסינית ובאנגלית. שפות אחרות המשמשות כאמצעי הוראה בחינוך בית ספר לא בינלאומי כוללות אנגלית ופוטונגואה סינית מנדרינית רגילה).
בתי ספר תיכוניים מדגישים “דו-אוריינות ותלת-לשוניות”, מה שעודד את התפשטות החינוך בשפה המנדרינית המדוברת.

אנגלית היא המדיום הרשמי של הוראה והערכות עבור רוב תוכניות האוניברסיטאות בהונג קונג, אם כי השימוש בקנטונזית הוא דומיננטי בדיונים לא פורמליים בין סטודנטים מקומיים ופרופסורים מקומיים.

השכלה גבוהה
בהונג קונג יש אחת עשרה אוניברסיטאות. אוניברסיטת הונג קונג (HKU) נוסדה כמכון הראשון להשכלה גבוהה בעיר במהלך התקופה הקולוניאלית המוקדמת בשנת 1911. האוניברסיטה הסינית של הונג קונג (CUHK) הוקמה בשנת 1963 כדי למלא את הצורך באוניברסיטה אשר לימדו תוך שימוש בסינית כשפת ההוראה העיקרית שלו. יחד עם אוניברסיטת הונג קונג למדע וטכנולוגיה (HKUST) שהוקמה בשנת 1991, אוניברסיטאות אלו מדורגות באופן עקבי בין 50 האוניברסיטאות המובילות או 100 האוניברסיטאות המובילות בעולם. האוניברסיטה הפוליטכנית של הונג קונג (PolyU) ואוניברסיטת סיטי של הונג קונג (CityU), שתיהן קיבלו מעמד של אוניברסיטה בשנת 1994, מדורגות באופן עקבי בין 100 האוניברסיטאות המובילות או 200 האוניברסיטאות המובילות בעולם.
האוניברסיטה הבפטיסטית של הונג קונג (HKBU) קיבלה מעמד של אוניברסיטה בשנת 1994 והיא מוסד לאמנויות ליברליות.
אוניברסיטת לינגנן, אוניברסיטת החינוך בהונג קונג, אוניברסיטת הונג קונג מטרופוליטן (לשעבר האוניברסיטה הפתוחה של הונג קונג), אוניברסיטת שו יאן הונג קונג ואוניברסיטת האנג סנג בהונג קונגכולם הגיעו למעמד אוניברסיטה מלא בשנים שלאחר מכן.

כְּלֵי תִקְשׁוֹרֶת

רוב העיתונים בהונג קונג כתובים בסינית אבל יש גם כמה עיתונים באנגלית. העיקרי שבהם הוא ה- South China Morning Post, כאשר ה-Standard משמש כחלופה מכוונת עסקית. מגוון עיתונים בשפה הסינית מתפרסמים מדי יום; הבולטים ביותר הם מינג פאו ו- Oriental Daily News. פרסומים מקומיים קשורים לעתים קרובות פוליטית, עם אהדה פרו-בייג’ינג או פרו-דמוקרטית. לממשלה המרכזית יש נוכחות בתקשורת המודפסת בשטח באמצעות טא קונג פאו וון ווי פו בבעלות המדינה. למספר פרסומים בינלאומיים יש פעולות אזוריות בהונג קונג, כוללהוול סטריט ג’ורנל, פייננשל טיימס, המהדורה הבינלאומית של הניו יורק טיימס, USA Today, Yomiuri Shimbun וה- Nikkei.

בשטח פועלים שלושה שדרני טלוויזיה חופשיים ; TVB, HKTVE ו- Hong Kong Open TV משדרים שמונה ערוצים דיגיטליים. ל-TVB, רשת הטלוויזיה הדומיננטית בהונג קונג, יש נתח צופים של 80%. שירותי טלוויזיה בתשלום המופעלים על ידי Cable TV Hong Kong ו- PCCW מציעים מאות ערוצים נוספים ופונים למגוון קהלים. RTHK הוא גוף השידור הציבורי, המספק שבעה ערוצי רדיו ושלושה ערוצי טלוויזיה. עשרה גופי שידור שאינם מקומיים משדרים תכניות עבור האוכלוסייה הזרה של הטריטוריה.
גישה למדיה ומידע דרך האינטרנט אינה כפופה לתקנות סיניות, כולל חומת האש הגדולה, אך חלה שליטה מקומית.

 

[wpseo_breadcrumb]