נוטריון: מה זה נוטריון | מה המחירים (מחירון)

מסמך רשמי שיש לחתום ולאמת על ידי נוטריון

פעמים רבות עורכי דין נשאלים אם הם גם נוטריונים, ומה ההבדל בעצם. מאמר זה יסקור את ההבדלים בין נוטריון לעורך דין, הסמכויות של נוטריונים ומיהו נוטריון. נוטריון הוא עורך דין אשר קיבל הכשרה מיוחדת ובסופה, רישיון מקצועי לשמש כנוטריון. ישנם מסמכים משפטיים שדורשים אישור של נוטריון על פי חוק, במקרים כאלה, קיים צורך באישור נוטריוני. זה עולה לרוב כאשר מדובר במסמך בעל משמעות משפטית ענפה ועל כן, יש צורך בהוכחה לאמיתות שלו.

עורך דין מומלץ

בישראל מוסדר עיסוקו של הנוטריון בחוק הנוטריונים, תשל”ו 1976. החוק אף מסדיר את המחירים שנוטריונים רשאים ואף חייבים לגבות. מסמך נוטריוני נחתם בחותמת גומי מיוחדת, המהווה אישור רשמי לנכונותו. משניתן אישור נוטריוני למסמך משפטי, רואים בו כאותנטי ומהימן והוא יתקבל ככזה בכל גוף רשמי ובכל הליך משפטי. בישראל נוטריון חייב להיות גם עורך דין מוסמך, ישנן מדינות בהן מוסמכים כנוטריונים גם בעלי מקצועות אחרים.

עורך דין נוטריון

מסמכויותיו של נוטריון על פי חוק הנוטריונים: 

  • אימות חתימה

ישנם מסמכים משפטיים בעלי משמעות משפטית, לפיכך יש לחתום עליהם בפני נוטריון, שייאמת את החתימה. מסמכים לדוגמה: חתימה על ייפוי כח לרכישת דירה, ייפוי כוח כללי.

  • אישור נוטריוני להוצאת קטין לחו”ל

אישור נוטריוני להוצאת קטין מחוץ לישראל מומלצת במקרה בו הילד נוסע לחו”ל ללא הוריו, או במקרה שההורים גרושים, או נמצאים בהליך גירושין והילד נוסע עם אחד ההורים, וזאת כדי למנוע חשד להוצאת הילד מארצו ללא אישור ההורים (חטיפה).  קבלת אישור נוטריוני מסירה חשש כזה.

  • אימות הסכם ממון שנכרת לפני הנישואין

הסכם ממון הוא מסמך משפטי, במסגרתו קובעים בני הזוג את אופן חלוקת הרכוש ביניהם במקרה של פרידה. בשל משמעותו הכלכלית, מסמך זה טוען אישור. בהסכם ממון שנערך לפני נישואין, ניתן לפנות לנוטריון לקבלת אישור להסכם. על בני הזוג להצהיר בפניו שההסכם נערך ברצון חופשי, ומרגע חתימתו, ההסכם בר תוקף מחייב.

  • עריכת צוואה נוטריונית

דיני הירושה מכירים בארבע סוגי צוואות: צוואה בעדים, צוואה בכתב, צוואה שבעל פה וצוואה בפני רשות. לעניין חוק הירושה, דינו של הנוטריון כרשות ועל כן ניתן לערוך צוואה בפניו. עריכת צוואה נוטריונית, מהווה ראייה נסיבתית לעריכת הצוואה, מה שמצמצם באופן ניכר את הסיכוי להתנגדות ולסכסוך ירושה. 

מחירון נוטריון

מחירים

כאמור,  מחירי נוטריון קבועים בחוק הנוטריונים, תשל”ו-1976.
מחירי נוטריון לדוגמה (נכון לשנת 2020): 

  • אימות חותם יחיד: 167 ש”ח
  • אימות חותם נוסף: 66 ש”ח
  • אימות העתק: 66 ש”ח
  • אישור נאמן למקור: 66 ש”ח לעמוד ראשון, ו-5 שקלים נוספים לכל עמוד נוסף
  • תצהיר נוטריוני: 169 ש”ח למצהיר ראשון (תצהיר נוסף: 67 ש”ח)
  • אימות צוואה: 284 ש”ח (חותם נוסף: 146 ש”ח) 
  • אישור תרגום בחותמת נוטריון: 211 ש”ח ל-100 מילים, ועוד 167 ש”ח לכל 100 מילים נוספות. למעלה מ-1000 מילים זה יעלה 80 ש”ח לכל 100 מילים  
  • אישור נוטריוני שלא בעברית או אנגלית: 89 ש”ח 
  • אימות הסכם ממון: 371 ש”ח 

ישנם מקרים מיוחדים המפורטים בחוק בהם רשאי הנוטריון לא לגבות שכר: במקרה של מבקש חסר אמצעים, במקרה של עולה חדש, ועוד מקרים בודדים הקבועים בחוק. 

לא מצאתם את המחיר שחיפשתם לשכר נוטריון? בלינק הבא של אתר משרד המשפטים תמצאו פירוט שירותים נוספים.

  • כמה עולה ייפוי כוח נוטריוני
  • עלות יפוי כח נוטריוני
  • עלות צוואה נוטריונית
  • כמה עולה נוטריון
  • אימות חתימה נוטריוני מחיר

 

הבנת תפקידו של נוטריון בישראל

הסמכות והמשמעות המשפטית של נוטריון
נוטריון בישראל הוא בעל מקצוע משפטי מוסמך על ידי משרד המשפטים. תפקידם העיקרי כרוך באימות, אישור ועריכה של מסמכים משפטיים ספציפיים בהתאם לחוק. חתימת נוטריון, כקבוע בחוק, מוכרת על ידי בתי המשפט כתעודה ציבורית. אישור זה מאשר את זהות החותם ואת חתימת המסמך מרצון חופשי. מסמכים נוטריוניים הם קריטיים לשמש ראיה בבתי משפט וברשויות אחרות בישראל ומחוצה לה.

אבולוציה של מקצוע הנוטריון
מבחינה היסטורית, משרד הנוטריון הוא מוסד עתיק יומין, שמקורו ברומא העתיקה. המקצוע זכה להכרה שונה בכל מערכות משפטיות ברחבי העולם, כאשר המשפט הקונטיננטלי מכיר בו באופן מובהק בהשוואה למערכות המשפט המקובל. בישראל, החוק העות’מאני ואחר כך מערכות המשפט של המנדט הבריטי השפיעו על התפתחותו של מקצוע זה. חוק הנוטריון משנת 1976 איחד תפקידים נפרדים בעבר לתפקיד הנוטריון הנוכחי, ואיפשר לכל עורך דין מוסמך לכהן לאחר אישור משרד המשפטים.

הכרה בינלאומית ומוסד האפוסטיל
לצורך אימות בינלאומי, מסמכים נוטריוניים ישראליים עשויים לדרוש אישור ‘אפוסטיל’. על פי אמנת האג משנת 1961, שישראל חתומה עליה, עובד ציבור מוודא שמסמך חתום על ידי נוטריון ישראלי מורשה. תהליך זה חיוני לקבלת המסמך הבינלאומי במדינות חלק מהאמנה.

חובות ואחריות נוטריונית
על פי חוק הנוטריונים, נוטריון בישראל מוסמך למלא תפקידים שונים. אלה כוללים אימות חתימות, אישור הרשאת חותמים, אישור עותקי מסמכים, אישור תרגומים, קבלת תצהירים ועוד. נוטריונים גם ממלאים תפקיד באישור הסכמי ממון ורישום צוואות, מה שהופך את תפקידם לחיוני בכמה תהליכים משפטיים.

פורמט המסמך הנוטריוני
האישור הנוטריוני בישראל חתום בחותמת ייחודית הכוללת את שם הנוטריון במספר שפות. הפורמט משתנה בין מדינות, אך בישראל מדובר לרוב במסמכים מחייבים עם סרט אדום וחותם.

זכאות ומינוי נוטריונים
הזכאות להיות נוטריון בישראל מחייבת אזרחות ישראלית, עשור של עיסוק משפטי וללא רישום של עבירות קלון. המועמדים עוברים הכשרה מיוחדת ונבחנים על ידי ועדה במשרד המשפטים. המינוי הוא תהליך קפדני המבטיח שרק עורכי דין מוסמכים מקבלים מעמד של נוטריון.

תפקידם של נציגים דיפלומטיים וקונסולריים
גם פקידים דיפלומטיים וקונסולריים ישראלים בחו”ל נושאים בסמכויות נוטריוניות, המופעלות באופן שגרתי. עם זאת, הביקורות על חריצותן של שיטות עבודה אלו הביאו להכשרה מקצועית חובה בתחום.

אתיקה ותקנות מקצועיות
נוטריונים בישראל מחויבים לכללים אתיים מחמירים הקבועים בחוק. אלה כוללים שמירה על כבוד מקצועי, נאמנות לקוחות, סודיות ואיסור על פרסום ושידול. נוטריונים כפופים לדין משמעתי, ושותפותם מוגבלת לנוטריונים עמיתים או בני משפחה של נוטריונים שותפים שנפטרו. בישראל קיים שיתוף פעולה ייחודי בין שותפויות נוטריון, המציע תרגום נוטריוני רב לשוני.

נוטריון אונליין

תצהיר נוטריון

אימות חתימה נוטריוני

ייפוי כוח נוטריוני

הסכם ממון אישור נוטריון

תרגום נוטריוני

צוואה נוטריונית