פגיעת לידה מוגדרת כפגיעה בתינוק לפני, במהלך או מיד לאחר תהליך הלידה. פגיעות לידה עשויות להיות זמניות, עם תסמינים שנעלמים תוך כמה ימים עד כמה שבועות, אך הן עשויות להיות גם קבועות, עם תסמינים חמורים שנמשכים לכל חייו של הילד.
עורך דין מומלץ
התנאים והגורמים שהובילו לפגיעת הלידה קובעים את סוג הבעיה והיקפה. קיימים תנאים הקשורים לאם, לתינוק ולגורמים חיצוניים שעלולים להוביל לפגיעות לידה בדרגות חומרה משתנות.
לדוגמה, מחסור בחמצן לתינוק לפני הלידה עלול לגרום לנזק מוחי. תינוקות שסובלים מנזק מוחי במהלך תהליך הלידה נוטים הרבה יותר לפתח בעיות נוירולוגיות לכל החיים.
לעומת זאת, רופא המושך בצוואר התינוק כדי לזרז את הלידה עלול לפגוע בעצבים המחוברים לכתף ולזרוע. הלחץ שנגרם עלול לגרום לשיתוק ארב (שיתוק ביד כתוצאה מנזק עצבי).
תינוקות שאובחנו עם שיתוק ארב בדרך כלל זוכים לפרוגנוזה חיובית. עם זאת, כ-20% מהילדים לא מחלימים באופן מלא, מה שיוצר קשיים לכל החיים.
תנאים שיכולים לגרום לפגיעת לידה
מספר תנאים שונים עלולים לגרום לפגיעת לידה. נשים או תינוקות הסובלים מתנאים אלו במהלך כל חלק מתהליך הלידה עשויים להיות בסיכון גבוה יותר.
חשוב להבין את התנאים הקשורים לאם, לתינוק ולגורמים חיצוניים המובילים לסיכון מוגבר לפגיעת לידה, על מנת לזהות אותם ולהימנע מהם.
תנאים הקשורים לאם
- צורת או גודל האגן של האם עשויים לא להתאים ללידה בטוחה: אם צורת האגן של האם אינה נוחה ללידה, יש פוטנציאל שהתינוק יתקשה או יסתובב באופן המפחית את זרימת החמצן.
- לידה או צירים קשים (דיסטוציה): לידה קשה עשויה להיגרם מתנוחה לא נוחה של העובר או מצוואר רחם שלא מתרחב באופן רגיל.
- צירים ממושכים: צירים ממושכים נקשרים בדרך כלל לסיכון גבוה יותר לפגיעות לידה.
תנאים הקשורים לתינוק
- תינוקות השוקלים מעל 4 ק”ג: תינוקות כבדים יותר מתקשים יותר בתהליך הלידה ונוטים יותר לסבול מפגיעות לידה.
- תינוקות שנולדו לפני השבוע ה-37 להריון (לידה מוקדמת): לידות מוקדמות הן בעלות שיעורי פגיעות לידה גבוהים יותר מכיוון שמערכת השרירים והעצבים של התינוק אינם מפותחים במלואם.
- תנוחת עובר לא תקינה בלידה: תינוקות הנולדים בתנוחה לא תקינה, כמו במצב עכוז (ישבן תחילה) או ראש למעלה, נוטים יותר לסבול מפגיעות לידה.
תנאים חיצוניים
- פגיעה פיזית בילד במהלך הלידה: פגיעות פיזיות במהלך תהליך הלידה עלולות לגרום לפגיעות לידה חמורות. פגיעות אלו עלולות להתרחש כאשר רופא משתמש במלקחיים או בשיטת הוצאת ואקום במהלך הלידה.
סוגי גורמי פגיעות לידה
ישנם מספר סוגים שונים של גורמי פגיעות לידה. גורמים אלו מופרדים בדרך כלל לארבע קבוצות: לידה מושהית, מחסור בחמצן, רשלנות רפואית וגורמים אחרים. כל מקרה הוא ייחודי ויכול להוביל לפגיעות עם קבוצות תסמינים שונות.
לידה מושהית
לידה מושהית היא אחת הגורמים הנפוצים ביותר לפגיעות לידה. כאשר הצירים נמשכים מעל 18 שעות, זה נחשב ללידה מושהית. במהלך לידה מושהית, הלחץ על ראשו של התינוק גובר. לחץ זה עלול להוביל לבעיות המתפתחות במוח.
הדבר עלול להוביל גם למצוקת עובר ולעליית לחץ הדם. לחץ דם גבוה במהלך הלידה עלול לגרום לשבץ או לבעיות קרדיווסקולריות אחרות.
מחסור בחמצן
מחסור בחמצן הוא בעיה חמורה שיכולה לגרום למגוון רחב של פגיעות אצל תינוקות יילודים. מחסור בחמצן עלול להיגרם כתוצאה מצניחת חבל הטבור. אם רופא גורם לשבירת מים כאשר התינוק עדיין גבוה מדי ברחם, זה מעלה את הסבירות לצניחת חבל הטבור. אם רופא עושה זאת במטרה לזרז את תהליך הלידה, הוא מעמיד את האם ואת התינוק בסיכון.
הערת האחות:
כאשר אחות או רופא מזהים צניחת חבל הטבור לאחר שבירת המים, פעולה מיידית חיונית כדי למנוע מהתינוק ללחוץ על החבל ולגרום למחסור בחמצן.
מחסור בחמצן עלול להתרחש גם כאשר הריאות של התינוק אינן מפותחות במלואן, כמו במקרים של תינוק שנולד מוקדם מדי. מרבית הפגיעות המוחיות הקשורות ללידה נגרמות כתוצאה ממחסור בחמצן במהלך הלידה. הפגיעות המוחיות החמורות ביותר עלולות להימשך לכל החיים.
רשלנות רפואית
שימוש מוגזם בכוח על ידי רופא או רשלנות רפואית במהלך הלידה עלולים להוביל לפגיעת לידה. אנשי מקצוע רפואיים מאומנים להבין את תהליך הלידה ואת האתגרים האפשריים שיש להתייחס אליהם. עם זאת, צוות לא מנוסה או רופאים חסרי סבלנות עלולים לפרש נתונים באופן שגוי ואף לגרום לטראומה פיזית קשה.
לדוגמה, שיטות לידה כמו שימוש במלקחיים והוצאת ואקום עלולות לגרום לנזק מוחי לתינוק במהלך הלידה.
צוות רפואי רשלני עלול שלא לעקוב כראוי אחר האם המצפה ולפספס בעיות כמו ירידה בזרימת החמצן למוח העובר.
גורמים אחרים
ישנם גורמים נוספים שיכולים לגרום לפגיעות לידה. אם גופו של התינוק מקופל בצורה שגויה במהלך הלידה, הדבר עלול לגרום לקשיים ביציאה מתעלת הלידה ולגרום למחסור בחמצן. תרופות מסוימות עלולות גם להוביל לסיבוכי לידה, כמו גם זיהומים ויראליים או חיידקיים באם או בתינוק במהלך ההריון.
כיצד לקבוע את הגורם לפגיעת הלידה של ילדכם
אם אתם חושדים שילדכם סבל מפגיעת לידה, יש לדבר עם רופא בהקדם האפשרי. איש מקצוע רפואי יוכל לאבחן את הפגיעה של ילדכם ולקבוע את הגורם לה.
פגיעות לידה הן מצב מפחיד להורים ומטריד עבור תינוקות. במקרים מסוימים, ייתכן שיהיה מועיל לקבל חוות דעת שנייה על הפגיעה של ילדכם, במיוחד אם הפגיעה חמורה או דורשת תכנית טיפול מורכבת.
חלק מפגיעות הלידה נגרמות כתוצאה מגורמים הקשורים לאם או לתינוק שקשה לשלוט בהם. למרבה הצער, רבות מפגיעות הלידה שסובלים מהן תינוקות מדי שנה נגרמות כתוצאה מרשלנות רפואית וניתן היה למנוע אותן באמצעות טיפול רפואי הולם במהלך תהליך הלידה.
אם אתם מאמינים שילדכם סבל מפגיעת לידה פיזית, חשוב לדבר עם רופא ולבצע בדיקות אבחון כדי לקבל אבחנה ולקבוע את היקף הנזק.
קבלת סקירת מקרה
אם אתם חושדים שילדכם סבל מפגיעת לידה, ניתן לפנות לייעוץ משפטי כדי לבדוק אם יש לכם עילה לתביעה ולקבל פיצוי על הנזקים שנגרמו.
תמיכה להורים וילדים עם פגיעות לידה
קבלת אבחון נכון וטיפול מוקדם עשויים לסייע לילדכם להחלים במידת האפשר ולשפר את איכות חייו. בנוסף, קבלת סיוע משפטי יכולה לעזור למשפחתכם להתמודד עם העלויות הרפואיות הגבוהות הכרוכות בטיפול בתינוק שנפגע בלידה.
רופאים ואנשי מקצוע רפואיים מצופים לספק את הסטנדרט הרפואי הנדרש במהלך תהליך הלידה. אם רשלנות רפואית גרמה לפגיעות לידה של ילדכם, יש לכם את הזכות לפנות לייעוץ משפטי ולבחון את האפשרות לקבלת פיצוי כספי על הפגיעות וההוצאות הרפואיות הכרוכות בטיפול.
חשוב מאוד לפנות לרופא לקבלת אבחון מוקדם ולתת לילדכם את הטיפול הרפואי הטוב ביותר האפשרי. אם אתם סבורים שהפגיעה של ילדכם נגרמה כתוצאה מרשלנות, התייעצות עם עורך דין תסייע להבטיח שהמשפחה שלכם תקבל את כל הסיוע הנחוץ לה.
סיכום
פגיעות לידה עלולות להשפיע על בריאותו הפיזית והנפשית של הילד לכל חייו. בין אם מדובר בתנאים הקשורים לאם, לתינוק, או ברשלנות רפואית, חשוב להבין את הגורמים והסיכונים הכרוכים בתהליך הלידה. אבחון מוקדם, טיפול מתאים, וייעוץ משפטי יכולים לעזור לכם להתמודד עם ההשלכות הכלכליות והבריאותיות של פגיעות הלידה.