סחר בבני אדם הוא סחר באנשים למטרת עבודת כפייה, עבדות מינית או ניצול מיני מסחרי. סחר בבני אדם יכול להתרחש בתוך מדינה או חוצה לאומית. זה נבדל מהברחת אנשים, המתאפיינת בהסכמה של האדם המוברח.
עורך דין מומלץ
סחר בבני אדם נידון כהפרה של זכויות אדם על ידי אמנות בינלאומיות, אך ההגנה המשפטית משתנה בכל העולם.
לעבירה זו יש מיליוני קורבנות ברחבי העולם.
הגדרה
פרוטוקול האו”ם למניעה, דיכוי והענשה של סחר בבני אדם, במיוחד נשים וילדים, שיש לו 117 חתומים ו-173 צדדים, מגדיר סחר בבני אדם כ:
(א) גיוס, הובלה, העברה, מחסה או קליטה של אנשים, באמצעות איום או שימוש בכוח או צורות אחרות של כפייה, של חטיפה, של הונאה, של הונאה, של שימוש לרעה בכוח או של עמדה של פגיעות או של מתן או קבלת תשלומים או הטבות להשגת הסכמתו של אדם בעל שליטה באדם אחר, לצורך ניצול. ניצול יכלול, לכל הפחות, ניצול או זנות של אחרים או צורות אחרות של ניצול מיני, עבודת כפייה או שירותים, עבדות או שיטות דומות לעבדות, עבדות או הסרה, מניפולציה או השתלה של איברים ;
(ב) הסכמתו של קורבן סחר בבני אדם לניצול המיועד האמור בפסקת משנה (א) לסימן זה לא תהיה רלוונטית כאשר נעשה שימוש באחד מהאמצעים האמורים בפסקת משנה (א);
(ג) גיוס, הסעתו, העברתו, החסות או קליטתו של ילד לצורך ניצול, יראו כ”סחר בבני אדם” אף אם אין בכך כל אחד מהאמצעים האמורים בפסקת משנה (א) לעניין זה. מאמר;
(ד) “ילד” פירושו כל אדם מתחת לגיל שמונה עשרה.
* * חוק איסור סחר בבני אדם (תיקוני חקיקה), התשס”ז–2006
סקירה משווה בנושא איסור סחר בבני – אדם – הכנסת
שכיחות
ישנן הערכות רבות ושונות לגבי מספר הקורבנות של סחר בבני אדם.
על פי החוקר קווין ביילס, מחבר הספר “אנשים חד פעמיים” (2004), מעריך כי עד 27 מיליון אנשים נמצאים ב”עבדות מודרנית” ברחבי העולם. בשנת 2008, משרד החוץ האמריקני מעריך כי 2 מיליון ילדים מנוצלים על ידי סחר מין המסחרי העולמי. באותה שנה, מחקר סיווג 12.3 מיליון אנשים ברחבי העולם כ”עובדי כפייה, עובדי ערובה או קורבנות סחר במין”. כ-1.39 מיליון מהאנשים הללו עבדו כעבדי מין מסחריים, כאשר נשים ונערות מהוות 98% מתוך 1.36 מיליון.
לפי ארגון העבודה הבינלאומי (ILO), עבודת כפייה לבדה (מרכיב אחד בסחר בבני אדם) מניבה רווחים מוערכים של 150 מיליארד דולר בשנה נכון לשנת 2014. בשנת 2012, ה-IAO העריך כי 21 מיליון קורבנות לכודים במודרניות המודרניות. עבדות יום. מתוכם, 14.2 מיליון (68%) נוצלו לעבודה, 4.5 מיליון (22%) נוצלו מינית ו-2.2 מיליון (10%) נוצלו בעבודות כפייה שהוטלו על ידי המדינה. להלן פירוט הרווחים לפי מגזר: 99 מיליארד דולר מניצול מיני מסחרי; 34 מיליארד דולר בבנייה, ייצור, כרייה ושירותים; 9 מיליארד דולר בחקלאות, כולל ייעור ודיג; 8 מיליארד דולר נחסכים מדי שנה על ידי משקי בית פרטיים המעסיקים עובדי בית בתנאים של עבודת כפייה. למרות שרק 19% מהקורבנות נסחרות למטרות ניצול מיני, היא מהווה 66% מהרווחים העולמיים של סחר בבני אדם. הרווח השנתי הממוצע שמייצר כל אישה בעבודות מיניות כפויות ($100,000) מוערך פי שישה מהרווחים הממוצעים שהפיק כל קורבן סחר ברחבי העולם ($21,800).
סחר בבני אדם הוא תעשיית הפשע השלישית בגודלה בעולם, מאחורי סחר בסמים וסחר בנשק, והיא הפעילות הצומחת ביותר של ארגוני פשע חוצי-לאומיים.
בינואר 2019, UNODC פרסם את המהדורה החדשה של הדו”ח העולמי על סחר בבני אדם. הדו”ח העולמי על סחר בבני אדם לשנת 2018 חשף כי 30 אחוזים מכלל קורבנות הסחר בבני אדם שזוהו באופן רשמי בעולם בין 2016 ל-2018 הם ילדים, עלייה של 3 אחוזים מהתקופה 2007-2010. הדו”ח הגלובלי תיעד קורבנות של 137 לאומים שונים שזוהו ב-142 מדינות בין השנים 2012 ל-2016, במהלך תקופה זו זוהו 500 זרמים שונים. כמחצית מכלל הסחר התרחש באותו אזור, כאשר 42% התרחשו בגבולות המדינה. יוצא דופן אחד הוא המזרח התיכון, שבו רוב הקורבנות שזוהו הם תושבי מזרח ודרום אסיה. קורבנות סחר ממזרח אסיה זוהו ביותר מ-64 מדינות, מה שהופך אותם לקבוצה המפוזרת ביותר גיאוגרפית ברחבי העולם. ישנם הבדלים אזוריים משמעותיים בצורות הניצול שזוהו. מדינות באפריקה ובאסיה מיירטות בדרך כלל יותר מקרים של סחר לעבודות כפייה, בעוד שניצול מיני נמצא לעתים קרובות יותר באירופה ובאמריקה. בנוסף, זוהה סחר לצורך הסרת איברים ב-16 מדינות ברחבי העולם. הדו”ח מעלה חששות לגבי שיעורי הרשעה נמוכים – 16% מהמדינות המדווחות לא רשמו הרשעה אחת בגין סחר בבני אדם בין השנים 2007 ל-2010.
חלה התקדמות משמעותית מבחינת החקיקה: נכון לשנת 2012, ל-83% מהמדינות היה חוק המפליל סחר בבני אדם בהתאם לפרוטוקול.
סקירה
על פי מהדורות 2018 ו-2019 של הדוחות השנתיים של סחר בבני אדם שהונפקו על ידי מחלקת המדינה האמריקנית : בלארוס, איראן, רוסיה וטורקמניסטן נותרו בין המדינות הגרועות ביותר בכל הנוגע למתן הגנה מפני סחר בבני אדם ועבודות כפייה.
בשנת 2015, המוקד הלאומי למשאבי סחר בבני אדם קיבל דיווחים על יותר מ-5,000 מקרים פוטנציאליים של סחר בבני אדם בארה”ב ילדים מהווים עד שליש מכלל הקורבנות, בעוד נשים מהוות יותר ממחצית. סחר בבני אדם הוא עסק גדול.
נראה כי סינגפור היא יעד פופולרי לסחר בבני אדם עם נשים ונערות מהודו, תאילנד, הפיליפינים וסין. בנובמבר 2019, זוג אזרחים הודים הורשעו בגין ניצול נשים מהגרות, מה שהפך אותו להרשעה הראשונה במדינה.
סוגי סחר
הסדרי סחר בנויים לעתים כחוזה עבודה, אך ללא תשלום או תשלום נמוך, או בתנאים נצלניים ביותר.
הם עשויים גם להיות בנויים כשעבוד חוב, כאשר הקורבן אינו רשאי או מסוגל לשלם את החוב.
היא עשויה לכלול מתן בן זוג בהקשר של נישואים בכפייה, או שאיבת איברים או רקמות, לרבות לצורך פונדקאות והסרת ביציות.
סחר בילדים
סחר בילדים כרוך בגיוס, הסעה, העברה, אכסון או קליטה של ילדים למטרת ניצול. ניצול מיני מסחרי של ילדים יכול ללבוש צורות רבות, כולל כפיית ילד לזנות או צורות אחרות של פעילות מינית או פורנוגרפיה של ילדים.
ניצול ילדים עשוי להיות כרוך גם בעבודות כפייה או שירותים, עבדות או פרקטיקות דומות לעבדות, עבדות, הוצאת איברים, אימוץ בינלאומי לא חוקי, סחר לנישואים מוקדמים, גיוס כילד חיילים, לשימוש בתחנון.
או כספורטאים (כגון רוכבי גמלים ילדים או סחר בכדורגל.
עבודת ילדים היא צורת עבודה שעלולה להיות מסוכנת להתפתחות הפיזית, הנפשית, הרוחנית, המוסרית או החברתית של ילדים ועלולה להפריע לחינוכם. לפי ארגון העבודה הבינלאומי, מספר הילדים העולמי המעורבים בעבודת ילדים ירד במהלך שתים עשרה השנים עד 2012 – הוא ירד בשליש, מ-246 מיליון בשנת 2000 ל-168 מיליון ילדים בשנת 2012. אפריקה שמדרום לסהרה הוא האזור עם השכיחות הגבוהה ביותר של עבודת ילדים, בעוד שהמספר הגדול ביותר של ילדים-עובדים נמצא באסיה ובאוקיינוס השקט.
הנתונים הסטטיסטיים של IOM מצביעים על כך שמיעוט משמעותי (35%) מהאנשים שנסחרו להם הם סייעה ב-2011 היו בני פחות מ-18 שנים, מה שעולה בערך בקנה אחד עם הערכות משנים קודמות. בשנת 2010 דווח כי תאילנד וברזיל נחשבו לבעלי הרישומים הגרועים ביותר בסחר במין בילדים.
סוחרים בילדים עלולים לנצל את העוני הקיצוני של ההורים. הורים עשויים למכור ילדים לסוחרים כדי לשלם חובות או להרוויח הכנסה, או שהם עלולים להיות שולל בנוגע לסיכויים של הכשרה וחיים טובים יותר לילדיהם. הם עשויים למכור את ילדיהם לעבודה, לסחר במין או לאימוץ בלתי חוקי, אם כי חוקרים דחקו בהבנה ובגישה מגוונת לנושא – כזו שמתבוננת בהקשרים חברתיים-כלכליים ופוליטיים רחבים יותר.
תהליך האימוץ, חוקי ולא חוקי, כאשר מנוצל לרעה עלול לגרום לעיתים למקרים של סחר בתינוקות ונשים הרות ברחבי העולם. במאמריו של דיוויד מ. סמולין משנת 2005 על סקנדלים של סחר בילדים ואימוץ בין הודו לארצות הברית, הוא מציג את הפגיעות המערכתיות במערכת האימוץ הבין-מדינתית שהופכת את שערוריות האימוץ לצפויות.
אמנת האומות המאוחדות בדבר זכויות הילד בסעיף 34 קובעת, “מדינות החברות מתחייבות להגן על הילד מכל צורות של ניצול מיני והתעללות מינית”. באיחוד האירופי, ניצול מיני מסחרי של ילדים כפוף להנחיה – הוראה 2011/92/EU של הפרלמנט האירופי ושל המועצה מה-13 בדצמבר 2011 בנושא מאבק בהתעללות מינית וניצול מיני של ילדים ופורנוגרפיה של ילדים.
אמנת האג בדבר הגנה על ילדים ושיתוף פעולה בכל הקשור לאימוץ בין-מדינתי (או אמנת האג לאימוץ) היא אמנה בינלאומית העוסקת באימוץ בינלאומי, שמטרתה למנוע הלבנת ילדים, סחר בילדים והתעללות אחרת הקשורה לאימוץ בינלאומי.
הפרוטוקול האופציונלי על מעורבות ילדים בעימות מזוין שואף למנוע גיוס כוחני (למשל על ידי כוחות גרילה) של ילדים לשימוש בסכסוכים מזוינים.
סחר במין
ארגון העבודה הבינלאומי טוען שעבודת כפייה בתעשיית המין משפיעה על 4.5 מיליון אנשים ברחבי העולם. רוב הקורבנות מוצאים את עצמם במצבי כפייה או התעללות שהבריחה מהם קשה ומסוכנת כאחד.
סחר לניצול מיני נחשב בעבר לתנועה מאורגנת של אנשים, בדרך כלל נשים, בין מדינות ובתוך מדינות לעבודת מין תוך שימוש בכפייה פיזית, הונאה ושעבוד באמצעות חוב כפוי. עם זאת, חוק הגנת קורבנות סחר משנת 2000 (ארה”ב) אינו מחייב תנועה עבור העבירה. הנושא הופך לשנוי במחלוקת כאשר מרכיב הכפייה מוסר מההגדרה לשלב הקלה על מעורבות בהסכמה בזנות. לדוגמה, בבריטניה, חוק עבירות המין 2003שילב סחר לניצול מיני אך לא דרש מהמבצעים את העבירה להשתמש בכפייה, הונאה או כוח, כך שזה כולל גם כל אדם שנכנס לבריטניה כדי לבצע עבודת מין בהסכמה כמי ש”נסחר”. בנוסף, כל קטין המעורב במעשה מיני מסחרי בארה”ב בעודו מתחת לגיל 18 מתאים כקורבן סחר, גם אם לא מעורבים בכוח, הונאה או כפייה, תחת ההגדרה “צורות חמורות של סחר ב” אנשים” בחוק הגנת קורבנות סחר בארה”ב משנת 2000.
לנשים ולילדים הנסחרים מובטחת לעתים קרובות עבודה בתעשיית הבית או השירותים, אך במקום זאת הם נלקחים לבתי בושת שם הם נדרשים לבצע עבודת מין, בעוד הדרכונים ותעודות זיהוי אחרות שלהם מוחרמים. הם עלולים להיות מוכים או לנעול ולהבטיח את חירותם רק לאחר שהרוויחו – באמצעות זנות – את מחיר הרכישה שלהם, כמו גם את עלויות הנסיעה והוויזה שלהם.
נישואים בכפייה
נישואים בכפייה הם נישואים שבהם אחד המשתתפים או שניהם נשואים ללא הסכמתם החופשית.
נישואי עבדים מוגדרים כנישואין הכוללים אדם שנמכר, מועבר או עובר בירושה לאותם נישואים.
לפי ECPAT, “סחר בילדים לצורך נישואים כפויים הוא פשוט עוד ביטוי של סחר ואינו מוגבל ללאומים או מדינות מסוימות”.
נישואים בכפייה תוארו כסוג של סחר בבני אדם במצבים מסוימים ובמדינות מסוימות, כמו סין ושכנותיה בדרום מזרח אסיה, שמהן נשים רבות מועברות לסין, לעיתים באמצעות הבטחות לעבודה, ונאלצות להתחתן עם גברים סינים.
מחקר אתנוגרפי שנערך עם נשים ממיאנמר ומקמבודיה מצא שנשים רבות מתרגלות בסופו של דבר לחייהן בסין ומעדיפות אותם על פני אלו שהיו במדינות מוצאן.
יתר על כן, חוקרים משפטיים ציינו כי תיווך נישואים בין-לאומי מעולם לא נועד להיחשב לסחר על ידי מנסחי פרוטוקול פאלרמו.
סחר בעבודה
סחר בעבודה היא תנועה של אנשים לצורך עבודת כפייה ושירותים. זה עשוי להיות כרוך בעבודות ערובה, שעבוד לא רצוני, שעבוד בית ועבודת ילדים. סחר בעבודה מתרחש לרוב בתחום של עבודות בית, חקלאות, בנייה, ייצור ובידור ; ומהגרי עבודה ואנשים ילידים נמצאים בסיכון מיוחד להפוך לקורבנות. הברחת אנשים היא נוהג קשור המתאפיין בהסכמה של האדם המוברח. מצבי הברחה יכולים לרדת לסחר בבני אדם באמצעות כפייה וניצול. הם מוכרים לסוחרים באנשים לניצול עבודתם, למשל, כמובילים.
עבודת ערובה, או שעבוד חובות, היא כנראה הצורה הפחות מוכרת של סחר בעבודה כיום, ובכל זאת היא השיטה הנפוצה ביותר לשעבוד אנשים. קורבנות הופכים ל”קשורים” כאשר העבודה שלהם, העבודה שהם עצמם שכרו והסחורה המוחשית שהם קנו נדרשים כאמצעי החזר עבור הלוואה או שירות שתנאיו ותנאיו לא הוגדרו, או כאשר שווי הקורבנות. שירותים אינם מופעלים לצורך פירוק החוב. בדרך כלל, ערך עבודתם גדול מסכום הכסף המקורי ש”לווה”.
עבודת כפייה היא מצב שבו אנשים נאלצים לעבוד בניגוד לרצונם תחת איום באלימות או צורה אחרת של ענישה; החירות שלהם מוגבלת ומופעלת מידה של בעלות. גברים ונשים נמצאים בסיכון לסחר בעבודה לא מיומנת, שמגלגלת ברחבי העולם 31 מיליארד דולר לפי ארגון העבודה הבינלאומי. צורות של עבודת כפייה יכולות לכלול עבדות ביתית, עבודה חקלאית, עבודה במפעלי יזע, עבודות ניקיון, שירותי מזון ועבודה אחרת בענף השירותים ועבודות נדבות. חלק מהמוצרים שניתן לייצר בעבודת כפייה הם: בגדים, קקאו, לבנים, קפה, כותנה וזהב.
סחר באיברים
סחר באיברים הוא סוג של סחר בבני אדם. זה יכול ללבוש צורות שונות. במקרים מסוימים, הקורבן נאלץ לוותר על איבר. במקרים אחרים, הנפגע מסכים למכור איבר בתמורה לכסף/סחורה, אך לא משלמים (או משלמים פחות).
לבסוף, הנפגע עשוי להסיר את האיבר ללא ידיעתו של הנפגע (בדרך כלל כאשר הנפגע מטופל בבעיה/מחלה רפואית אחרת – בעיה/מחלה אמיתית או מתוזמרת).
מהגרי עבודה, חסרי בית ואנשים אנאלפביתים פגיעים במיוחד לצורת ניצול זו.
סחר באיברים הוא פשע מאורגן, הכולל מספר עבריינים:
המגייס
הטרנספורטר
הצוות הרפואי
המתווכים/קבלנים
הקונים
סחר למטרות סחר באיברים מחפש לעתים קרובות כליות.
סחר באיברים הוא סחר משתלם מכיוון שבמדינות רבות רשימות ההמתנה לחולים הזקוקים להשתלה ארוכות מאוד.
הוצעו כמה פתרונות שיסייעו להתמודד עם זה.
מפעל הונאה
רוב מפעלי ההונאה פועלים בדרום מזרח אסיה (כולל קמבודיה, מיאנמר או לאוס, ובדרך כלל מנוהלים על ידי כנופיית פשע סינית.
מפעילי מפעלי הונאה מפתים אזרחים זרים למוקדי הונאה, שם הם נאלצים להונות משתמשי אינטרנט ברחבי העולם בקניית מטבעות קריפטוגרפיים במרמה או משיכת מזומנים, באמצעות מדיה חברתית ואפליקציות היכרויות מקוונות.
דרכוניהם של קורבנות סחר מוחרמים, והם מאוימים בגניבת איברים, קצירת איברים או זנות כפויה אם הם לא יעשו הונאה בצורה מספקת.
גורם
מערכת מורכבת של גורמים מזינים סחר בבני אדם, כולל עוני, אבטלה, נורמות חברתיות המפלות נשים, אתגרים מוסדיים וגלובליזציה.
עוני וגלובליזציה
עוני והעדר הזדמנויות חינוכיות וכלכליות בעיר הולדתו עלולים להוביל נשים להגירה מרצון ולאחר מכן להיסחר באופן בלתי רצוני לעבודות מין. ככל שהגלובליזציה פתחה את הגבולות הלאומיים להחלפה גדולה יותר של סחורות והון, גברה גם הגירת העבודה. למדינות פחות עשירות יש פחות אפשרויות לשכר ראוי למחייה. ההשפעה הכלכלית של הגלובליזציה דוחפת אנשים לקבל החלטות מודעות להגירה ולהיות פגיעים לסחר. אי שוויון מגדרי שמפריע לנשים להשתתף במגזר הפורמלי דוחף נשים גם למגזרים לא פורמליים.
רשימות המתנה ארוכות לאיברים בארצות הברית ובאירופה יצרו שוק שחור בינלאומי משגשג. סוחרים קוטפים איברים, במיוחד כליות, כדי למכור אותם ברווח גדול ולעתים קרובות מבלי לטפל כראוי או לפצות את הקורבנות. קורבנות מגיעים לעתים קרובות מקהילות עניות וכפריות ורואים מעט אפשרויות אחרות מאשר למכור איברים באופן לא חוקי. חוסר היכולת של מדינות עשירות לעמוד בביקוש לאיברים בגבולותיהן מנציח את הסחר. על ידי רפורמה במערכת התרומות הפנימית שלה, איראן השיגה עודף של תורמים חוקיים ומספקת מודל מאלף לביטול סחר באיברים ומחסור כאחד.
גם הגלובליזציה והעלייה של טכנולוגיית האינטרנט הקימו את הסחר בבני אדם. אתרים מסווגים מקוונים ורשתות חברתיות כמו קרייגסליסט עברו בדיקה אינטנסיבית על שימוש על ידי לקוחות וסוחרים בהקלת סחר במין ועבודת מין בכלל. סוחרים משתמשים באתרים מפורשים (כגון Craigslist, Backpage, MySpace) כדי לשווק, לגייס, למכור ולנצל נשים. פייסבוק, טוויטר ואתרי רשתות חברתיות אחרים חשודים לשימושים דומים. לפי המרכז הלאומי לילדים נעדרים ומנוצלים, מודעות מסווגות מקוונות מפחיתות את הסיכונים במציאת לקוחות פוטנציאליים. מחקרים זיהו את האינטרנט כמסייע היחיד של סחר מיני מסחרי, למרות שקשה לקבוע אילו נשים שפורסמו הן קורבנות סחר במין. סוחרים וסרסורים משתמשים באינטרנט כדי לגייס קטינים, שכן השימוש באינטרנט וברשתות חברתיות גדל באופן משמעותי במיוחד בקרב ילדים. במקביל, חוקרים ביקורתיים הטילו ספק במידת התפקיד של האינטרנט בסחר בבני אדם והזהירו מפני הכללות גורפות ודחקו במחקר נוסף.
בעוד שהגלובליזציה טיפחה טכנולוגיות חדשות שעשויות להחמיר את הסחר בבני אדם, ניתן להשתמש בטכנולוגיה גם כדי לסייע לאכיפת החוק ולמאמצים נגד סחר. מחקר נעשה על מודעות מסווגות מקוונות סביב הסופרבול. מספר דיווחים הבחינו בעלייה בסחר במין במהלך השנים הקודמות של הסופרבול. עבור הסופרבול 2011 שנערך בדאלאס, טקסס, עמוד האחורי של דאלאס חווה עלייה של 136% במספר הפוסטים במדור למבוגרים ביום ראשון של סופרבול; לעומת זאת, בימי ראשון יש בדרך כלל את המספר הנמוך ביותר של פוסטים. חוקרים ניתחו את המונחים הבולטים ביותר במודעות המקוונות הללו, מה שהצביע על כך שמלווים רבים נוסעים על פני קווי המדינה לדאלאס במיוחד עבור הסופרבול, וגילו שהגילאים שדווחו על עצמם היו גבוהים מהרגיל. טוויטר הייתה עוד פלטפורמת רשת חברתית שנחקרה לאיתור סחר במין.
ניתן להשתמש בכלים דיגיטליים כדי לצמצם את מאגר מקרי סחר במין, אם כי בצורה לא מושלמת ועם אי ודאות.
עם זאת, לא נמצאו ראיות הקושרות למעשה את הסופרבול – או כל אירוע ספורט אחר – לסחר מוגבר או לזנות.
פוליטי ומוסדי
שוטרים מושחתים ובעלי הכשרה לא מספקת יכולים להיות שותפים לסחר בבני אדם ו/או לבצע אלימות נגד עובדי מין, לרבות קורבנות שנסחרו בהם. סוחרי בני אדם משלבים לעתים קרובות שימוש לרעה במערכת המשפט בטקטיקת השליטה שלהם על ידי איומים בגירוש או על ידי הפיכת קורבנות לרשויות, מה שעלול לגרום לכליאת הקורבנות.
גם אג’נדות נגד סחר מקבוצות שונות יכולות להיות בעימות. בתנועה לזכויות עובדי מין, עובדי מין מקימים איגודים וארגונים, השואפים לחסל את הסחר. עם זאת, רשויות אכיפת החוק שואפות גם לחסל את הסחר ולהעמיד לדין את הסחר, ועבודתם עלולה לפגוע בזכויות ובסוכנות של עובדי מין. לדוגמה, לאיגוד עובדי המין DMSC (Durbar Mahila Samanwaya Committee) בקולקטה, הודו, יש “מועצות רגולציה עצמית” (SRBs) שמסיירות במחוזות החלונות האדומים ומסייעות לנערות קטינות או נסחרות בהן. האיגוד מתנגד להתערבות המשטרה ומפריע למאמצי המשטרה להוציא נערות קטינות מבתי הבושת, בטענה שלפעולה משטרתית עלולה להיות השפעה שלילית על עובדי מין שלא נסחרו בהם, במיוחד בגלל שהשוטרים במקומות רבים מושחתים ואלימים בפעילותם.. מחקר שנערך לאחרונה על ידי ה-Global Alliance Against Traffic in Women, שנערך ב-7 מדינות, מצא כי ארגוני עובדי מין ברחבי העולם מסייעים לנשים בתעשייה שנסחרות בהן, ויש לראות בהן בעלות ברית בעבודות נגד סחר.
הפללה של עבודת מין עשויה גם לטפח את השוק המחתרתי לעבודות מין ולאפשר סחר במין.
מצבים פוליטיים קשים כמו מלחמת אזרחים וסכסוך חברתי הם גורמי דחיפה להגירה וסחר. מחקר דיווח כי מדינות גדולות יותר, המדינות העשירות והעניות ביותר, ומדינות עם חופש עיתונות מוגבל צפויות לעלות רמות גבוהות יותר של סחר. באופן ספציפי, היותה בכלכלת מעבר גרמה למדינה פי תשעה עשר להיות מדורגת בקטגוריית הסחר הגבוהה ביותר, ואי-השוויון בין המינים בשוק העבודה של מדינה נמצא גם בקורלציה עם שיעורי סחר גבוהים יותר.
הדו”ח השנתי של משרד החוץ האמריקאי על סחר בבני אדם לשנת 2013 ציטט את רוסיה וסין בין העבריינים הגרועים ביותר במאבק בעבודות כפייה ובסחר במין, מה שמעלה את האפשרות של סנקציות אמריקאיות שיופעלו נגד מדינות אלו.
ב-1997 לבדה נמכרו כ-175,000 נשים צעירות מרוסיה, ברית המועצות לשעבר ומזרח ומרכז אירופה כסחורה בשווקי המין של המדינות המפותחות באירופה ובאמריקה.
ביקוש מסחרי למין
אנשים המבקשים לשים קץ לסחר במין מסבירים את אופיו של סחר במין כמודל כלכלי של היצע וביקוש. במודל זה, הביקוש הגברי לזונות מוביל לשוק של עבודת מין, אשר בתורו מטפח סחר במין, סחר בלתי חוקי וכפייה של אנשים לעבודת מין, וסרסורים וסוחרים הופכים ל’מפיצים’ המספקים לאנשים להיות מיניים. מְנוּצָל. הביקוש לסחר במין יכול להיות מוקל גם על ידי רצונם של כמה סרסורים וסוחרים בנשים שאותן הם יכולים לנצל כעובדים מכיוון שהם לא דורשים שכר, נסיבות עבודה בטוחות וסוכנות בבחירת הלקוחות.
הקשר בין הדרישה למין בתשלום לבין מקרים של סחר בבני אדם, כמו גם שיח “הביקוש לסחר” באופן רחב יותר, מעולם לא הוכח באופן אמפירי והועלו ברצינות על ידי מספר חוקרים וארגונים.
עד היום, הרעיון שסחר מונע מביקוש נותר מושג גרוע ומבוסס על הנחות ולא על ראיות.
קבוצות פגיעות
הדו”ח השנתי של משרד החוץ האמריקאי על סחר בבני אדם לשנת 2016 קבע כי “פליטים ומהגרים; אנשים לסביות, הומואים, ביסקסואלים, טרנסג’נדרים ואינטרסקסים (LGBTI); מיעוטים דתיים; אנשים עם מוגבלות; ואלה חסרי אזרחות” -סיכון לסחר בבני אדם. בנוסף, בפרוטוקול שלו למניעה, דיכוי והענשה של סחר בבני אדם, במיוחד בנשים ובילדים, מציין האו”ם שנשים וילדים נמצאים בסיכון מיוחד לסחר בבני אדם והקרבה מחדש.
.
הפרוטוקול מחייב את המדינות שהן צדדים לא רק לנקוט צעדים המונעים סחר בבני אדם אלא גם לטפל בגורמים המחמירים את הפגיעות של נשים וילדים, לרבות “עוני, תת-התפתחות והעדר שוויון הזדמנויות”.
השלכות
קורבנות סחר בבני אדם מתמודדים עם איומים באלימות ממקורות רבים, לרבות לקוחות, סרסורים, בעלי בתי בושת, גבירותיי, סוחרים ופקידי אכיפת חוק מקומיים מושחתים ואפילו מבני משפחה שאינם מעוניינים בקשר איתם. בגלל מצבם המשפטי שעלול להיות מסובך ומחסומי השפה הפוטנציאליים שלהם, המעצר או הפחד ממעצר יוצר מתח וטראומה רגשית אחרת עבור קורבנות סחר. האתגרים העומדים בפני קורבנות נמשכים לעתים קרובות לאחר סילוקם מניצול כפייה. בנוסף להתמודדות עם חוויותיהם הטראומטיות בעבר, קורבנות סחר לשעבר חווים לעתים קרובות ניכור חברתי בארצות המארחת ובארצות הבית.סטיגמציה, הדרה חברתית וחוסר סובלנות מקשים לרוב על קורבנות לשעבר להשתלב בקהילה המארחת שלהם, או להשתלב מחדש בקהילה הקודמת שלהם. בהתאם לכך, אחת המטרות המרכזיות של סיוע מיגון היא קידום השתלבות מחדש.
אולם לעתים קרובות מדי, ממשלות ותורמים מוסדיים גדולים מציעים מעט מימון כדי לתמוך במתן סיוע ושירותים חברתיים לקורבנות סחר לשעבר.
מכיוון שהקורבנות נדחפים גם לסחר בסמים, רבים מהם עומדים גם בפני סנקציות פליליות.
פסיכולוגית
השפעה לטווח קצר
השימוש בכפייה על ידי עבריינים וסוחרים כרוך בשימוש בשליטה קיצונית. העבריינים חושפים את הקורבן לכמויות גבוהות של מתח פסיכולוגי הנגרם מאיומים, פחד ואלימות פיזית ורגשית. לפי הדיווחים, נעשה שימוש בטקטיקות של כפייה בשלושה שלבים של סחר: גיוס, ייזום ואינדוקטרינציה. במהלך שלב הייזום, סוחרים משתמשים בטכניקות שכנוע ברגל בדלת כדי להוביל את קורבנותיהם לענפי סחר שונים. מניפולציה זו יוצרת סביבה שבה הקורבן הופך להיות תלוי לחלוטין בסמכותו של הסוחר. סוחרים מנצלים חוסר תפקוד משפחתי, חוסר בית והיסטוריה של התעללות בילדות כדי לתמרן פסיכולוגית נשים וילדים לתעשיית הסחר.
צורה אחת של כפייה פסיכולוגית הנפוצה במיוחד במקרים של סחר במין וזנות כפויה היא תסמונת שטוקהולם. נשים רבות הנכנסות לתעשיית הסחר במין הן קטינות שכבר חוו התעללות מינית קודמת. סוחרים מנצלים בנות צעירות על ידי פיתוי לעסק באמצעות כוח וכפייה, אך לעתים קרובות יותר באמצעות הבטחות שווא של אהבה, ביטחון והגנה. צורה זו של כפייה פועלת לגיוס וליזום הקורבן לחייו של עובד מין, תוך חיזוק ” קשר טראומה “, המכונה גם תסמונת שטוקהולם. תסמונת שטוקהולם היא תגובה פסיכולוגית שבה הקורבן נקשר למבצע שלו.
המטרה של סוחר היא להפוך בן אדם לעבד. לשם כך, העבריינים נוקטים בטקטיקות שעלולות להוביל לתוצאה הפסיכולוגית של חוסר אונים נלמד עבור הקורבנות, כאשר הם חשים שאין להם עוד אוטונומיה או שליטה על חייהם. סוחרים עשויים להחזיק את קורבנותיהם בשבי, לחשוף אותם לכמויות גדולות של אלכוהול או להשתמש בסמים, לשמור אותם בבידוד, או למנוע אוכל או שינה. במהלך תקופה זו הקורבן מתחיל לעתים קרובות להרגיש התחלה של דיכאון, אשמה והאשמה עצמית, כעס וזעם, והפרעות שינה, PTSD, קהות חושים ומתח קיצוני. תחת לחצים אלו, הקורבן יכול ליפול למצב נפשי חסר תקווה של חוסר אונים נלמד.
עבור קורבנות שנסחרו במיוחד למטרת זנות כפויה ועבדות מינית, ההתחלה למסחר מאופיינת כמעט תמיד באלימות. סוחרים נוקטים שיטות של התעללות מינית, עינויים, שטיפת מוח, אונס חוזר ותקיפה פיזית עד שהקורבן נכנע לגורלו כעבד מיני. קורבנות חווים איומים מילוליים, בידוד חברתי והפחדה לפני שהם מקבלים את תפקידם בתור זונה.
עבור המשועבדים במצבים של עבודת כפייה, חוסר אונים נלמד יכול להתבטא גם דרך הטראומה של החיים כעבד. דיווחים מצביעים על כך ששבי לאדם ורווח כספי של בעליהם מוסיפים טראומה פסיכולוגית נוספת. הקורבנות מנותקים לרוב מכל צורות של קשר חברתי, שכן בידוד מאפשר לפוגע להרוס את תחושת העצמי של הקורבן ולהגביר את התלות שלו בתוקף.
השפעה ארוכת טווח
קורבנות סחר בבני אדם עלולים לחוות טראומה מורכבת כתוצאה ממקרים חוזרים ונשנים של טראומה ביחסים אינטימיים לאורך תקופות זמן ארוכות, כולל, אך לא רק, התעללות מינית, אלימות במשפחה, זנות כפויה או אונס קבוצתי. טראומה מורכבת כרוכה במצבים רב-גוני של דיכאון, חרדה, שנאה עצמית, דיסוציאציה, שימוש בסמים, התנהגויות הרס עצמי, דאגות רפואיות וסומאטיות, ייאוש והחזרה. חוקרי פסיכולוגיה מדווחים שלמרות שדומה להפרעת דחק פוסט טראומטית (PTSD), טראומה מורכבת מרחיבה יותר באבחון בגלל ההשפעות של טראומה ממושכת.
קורבנות של סחר במין זוכים לעתים קרובות ל”מותג” על ידי הסוחרים או הסרסורים שלהם. קעקועים אלה מורכבים בדרך כלל מברקודים או מהשם או הכללים של הסוחר. גם אם קורבן נמלט משליטתו של הסוחר או יחלץ, הקעקועים האלה הם תזכורות כואבות לעבר שלהם ומביאים למצוקה רגשית. הסרה או כיסוי של קעקועים אלה יכולה לעלות מאות דולרים.
סקירות פסיכולוגיות הראו שהמתח הכרוני שחווים קורבנות רבים של סחר בבני אדם עלול לסכן את המערכת החיסונית. מספר מחקרים מצאו שגורמי לחץ כרוניים (כמו טראומה או אובדן) דיכאו את החסינות התאית וההומורלית. קורבנות עלולים לפתח זיהומים המועברים במגע מיני ואיידס/איידס. העבריינים משתמשים תכופות בשימוש בסמים כאמצעי לשלוט בקורבנותיהם, מה שמוביל לבריאות נפגעת, להתנהגות הרסנית עצמית ולפגיעה פיזית ארוכת טווח. יתר על כן, קורבנות דיווחו על טיפול דומה לעינויים, שבו גופותיהם נשברות ומכות לכדי כניעה.
ילדים פגיעים במיוחד להשלכות התפתחותיות ופסיכולוגיות אלו של סחר בשל גילם. על מנת להשיג שליטה מלאה בילד, סוחרים הורסים לרוב את הבריאות הפיזית והנפשית של הילדים באמצעות התעללות פיזית ורגשית מתמשכת. קורבנות חווים טראומה חמורה על בסיס יומיומי אשר הורס את ההתפתחות הבריאה של תפיסה עצמית, ערך עצמי, שלמות ביולוגית ותפקוד קוגניטיבי. ילדים שגדלים בסביבות של ניצול מתמיד מפגינים לעתים קרובות התנהגות אנטי-חברתית, התנהגות מינית יתר, פגיעה עצמית, תוקפנות, חוסר אמון במבוגרים, הפרעות דיסוציאטיביות, שימוש בסמים, טראומה מורכבת והפרעות קשב.תסמונת שטוקהולם היא גם בעיה נפוצה עבור נערות שנסחרו בסחר, מה שיכול להפריע להן גם לנסות לברוח וגם להתקדם בתוכניות החלמה פסיכולוגיות.
למרות ש-98% מהמסחר במין מורכב מנשים ונערות, יש מאמץ לאסוף עדויות אמפיריות לגבי ההשפעה הפסיכולוגית של התעללות הנפוצה בסחר במין על נערים צעירים.
לעתים קרובות בנים יחוו צורות של הפרעת דחק פוסט טראומטית, אך גם גורמי לחץ נוספים של סטיגמה חברתית של הומוסקסואליות הקשורה להתעללות מינית בבנים, והחצנה של האשמה, עלייה בכעס ותשוקה לנקמה.
HIV/איידס
סחר במין מגביר את הסיכון להידבק ב-HIV/איידס. מגיפת HIV/איידס יכולה להיות גם סיבה וגם תוצאה של סחר במין.
מצד אחד, לקוחות מחפשים ילדים מכיוון שהם נתפסים כבעלי סיכוי נמוך יותר להיות נשאי HIV, והדרישה הזו מובילה לסחר במין בילדים.
מצד שני, סחר מוביל להתרבות של HIV, מכיוון שהקורבנות אינם יכולים להגן על עצמם כראוי ולהידבק.
השפעות כלכליות
קבוצות פשע מאורגנות משקיעות במגוון רחב של עסקים לגיטימיים כדי להסתיר ולהלבין את הרווחים שהושגו מסחר בבני אדם. תחרות הוגנת עלולה להתערער כאשר קורבנות סחר בבני אדם מנוצלים לצורכי כוח עבודה זול, ומוזילים את עלויות הייצור, ובכך גורמים בעקיפין לחוסר איזון כלכלי שלילי. זה יכול גם להפחית את השכר עבור עובדים חוקיים. על פי האומות המאוחדות, סחר בבני אדם יכול להשתלב באופן הדוק בעסקים חוקיים, לרבות תעשיית התיירות, חקלאות, פעולות מלונאות וחברות תעופה, ועסקי פנאי ובידור.
על פי הדיווחים, פשעים קשורים הקשורים לסחר בבני אדם כוללים הונאה, סחיטה, סחיטה, הלבנת הון, שוחד, סחר בסמים, סחר בנשק, גניבת מכוניות, הברחת מהגרים, חטיפה, זיוף מסמכים והימורים.
עלויות כלכליות אחרות שהיו קשורות לסחר בבני אדם כוללות אובדן פריון עבודה, משאבי אנוש, הכנסות חייבות במס והעברות של מהגרים, כמו גם עושר שחולק מחדש שלא כדין ועלויות אכיפת חוק ובריאות הציבור מוגברות.
אמצעי נגד
הקמפיין הכחול משתף פעולה עם רשויות אכיפת החוק, הממשלה, ארגונים לא ממשלתיים ופרטיים כדי לשים קץ לסחר בבני אדם ולהגן על קורבנות.
בשנת 2009, הארגון הבינלאומי להגירה השיק את הקמפיין להעלאת המודעות של Buy Responsibly נגד סחר. ארגון האומות המאוחדות גם לוקח חלק פעיל במאמץ נגד סחר, במיוחד באמצעות יעד הפיתוח בר-קיימא 5. בתחילת 2016, הנציגות הקבועה של הרפובליקה של קזחסטן לאומות המאוחדות קיימה דיון אינטראקטיבי שכותרתו “היענות לאתגרים עכשוויים בסחר בבני אדם”.
קמפיינים למודעות וגיוס כספים נגד סחר מהווים חלק ניכר מיוזמות נגד סחר. מרוץ 24 השעות הוא יוזמה כזו המתמקדת בהגברת המודעות בקרב תלמידי תיכון באסיה. הקמפיין הכחול הוא יוזמה נוספת נגד סחר הפועלת עם המחלקה לביטחון פנים של ארה”ב כדי להילחם בסחר בבני אדם ולהביא חופש לקורבנות מנוצלים. עם זאת, פרשנים ביקורתיים הצביעו על כך שיוזמות כגון אלה שמטרתן “העלאת מודעות” עושות מעט, אם בכלל, כדי להפחית מקרים של סחר בפועל.
מדד המדיניות נגד סחר 3P מדד את האפקטיביות של מדיניות ממשלתית למלחמה בסחר בבני אדם בהתבסס על הערכה של דרישות המדיניות שנקבעו על ידי פרוטוקול האומות המאוחדות למניעת, דיכוי והענשה של סחר בבני אדם, במיוחד בנשים וילדים (2000).
בשנת 2014, לראשונה בהיסטוריה נפגשו מנהיגים מרכזיים של דתות רבות, בודהיסטים, אנגליקניים, קתוליים ונוצרים אורתודוכסים, הינדיים, יהודים ומוסלמים, כדי לחתום על התחייבות משותפת נגד העבדות המודרנית; ההצהרה שעליה חתמו קוראת לחיסול העבדות והסחר בבני אדם עד 2020. החתומים היו: האפיפיור פרנציסקוס, Mātā Amṛtānandamayī (הידוע גם בשם Amma), Bhikkhuni Thich Nu Chân Không (המייצג את הזן מאסטר Thích Datuknht H, K Sri Dhammaratana, הכהן הגדול הראשי של מלזיה, הרב אברהם סקורקה, הרב דוד רוזן, עבאס עבדאללה עבאס סולימאן, תת שר החוץ של אל אזהר אלשאריף (המייצג את מוחמד אחמד אל-טייב, האימאם הגדול מאל-אזהר), האייתוללה הגדול מוחמד תק’י אל-מודארסי, השייח’ נאזיה ראזאק ג’עפר, יועץ מיוחד. אייתוללה (המייצג את האייתוללה הגדול שייח’ באשר חוסיין אל נג’פי), השייח’ עומר עבוד, ג’סטין וולבי, הארכיבישוף מקנטרברי, והמטרופולין עמנואל מצרפת (המייצג את הפטריארך האקומני ברתולומיאו).
משרד האו”ם לסמים ופשע (UNODC) סייע עוד יותר לארגונים לא ממשלתיים רבים במאבקם בסחר בבני אדם. הסכסוך המזוין ב-2006 בלבנון, בו ראו 300,000 עובדי בית מסרי לנקה, אתיופיה והפיליפיניםמובטלים ומטרות של סוחרים, הובילו למסע הסברה חירום עם ה-NGO Caritas Migrant כדי להעלות את המודעות לסחר בבני אדם. בנוסף, דו”ח מאפריל 2006, Trafficking in Persons: Global Patterns, עזר לזהות 127 מדינות מוצא, 98 מדינות מעבר ו-137 מדינות יעד לסחר בבני אדם. עד כה, זהו דו”ח UNODC השני בתדירות ההורדה. בהמשך לשנת 2007, UNODC תמכה ביוזמות כמו פרויקט ערנות הקהילה לאורך הגבול בין הודו לנפאל, וכן סיפקה סבסוד לקמפיינים למניעת סחר של ארגונים לא ממשלתיים בבוסניה והרצגובינה ובקרואטיה.
מאמצי UNODC להניע לפעולה השיקו את מסע הלב הכחול נגד סחר בבני אדם ב-6 במרץ 2009, שמקסיקו השיקה גרסה לאומית משלה באפריל 2010. הקמפיין מעודד אנשים להפגין סולידריות עם קורבנות סחר בבני אדם על ידי לבישת הלב הכחול, בדומה לאופן שבו לבישת הסרט האדום מקדמת מודעות חוצה לאומית ל-HIV / איידס. ב-4 בנובמבר 2010, מזכ”ל האו”ם באן קי-מון השיק את קרן הנאמנות התנדבותית של האו”ם לקורבנות סחר בבני אדם כדי לספק סיוע הומניטרי.
, סיוע משפטי וכלכלי לקורבנות סחר בבני אדם במטרה להגדיל את מספר הניצולים והנתמכים, ולהרחיב את היקף הסיוע שהם מקבלים.
בשנת 2013, האומות המאוחדות קבעו את ה-30 ביולי היום העולמי נגד סחר בבני אדם.
קיימות מספר אמנות בינלאומיות הנוגעות לסחר בבני אדם:
האמנה המשלימה בדבר ביטול העבדות, נכנסה לתוקף בשנת 1957
פרוטוקול למניעת, דיכוי והענשה של סחר בבני אדם, במיוחד בנשים וילדים
פרוטוקול נגד הברחת מהגרים ביבשה, בים ובאוויר
פרוטוקול אופציונלי על מכירת ילדים, זנות ילדים ופורנוגרפיית ילדים
אמנת עבודת כפייה של ILO, 1930 (מס’ 29)
ILO ביטול אמנת עבודת כפייה, 1957 (מס’ 105)
אמנת גיל מינימום של ILO, 1973 (מס’ 138)
אמנת עבודת ילדים של ILO, 1999 (מס’ 182)
האמנה הבין-אמריקאית בנושא תעבורה בינלאומית בקטינים
ארצות הברית
חקיקת חוק הגנת קורבנות סחר ואלימות (TVPA) בשנת 2000 על ידי הקונגרס של ארצות הברית והאישורים המחודשים שלאחר מכן הקימו את משרד מחלקת המדינה לניטור ולמאבק בסחר בבני אדם, העוסק בשיתוף עם ממשלות זרות כדי להילחם בסחר בבני אדם. ומפרסם מדי שנה דוח סחר בבני אדם. דו”ח הסחר בבני אדם מעריך את ההתקדמות של כל מדינה במאבק בסחר ומציב כל מדינה באחד משלושת הרמות בהתבסס על מאמצי הממשלות שלהן לעמוד בסטנדרטים המינימליים לחיסול הסחר כפי שנקבעו על ידי ה-TVPA. עם זאת, הועלו שאלות על ידי חוקרים קריטיים נגד סחר לגבי הבסיס של מערכת השכבות הזו, ההתמקדות הכבדה שלה בציות לפרוטוקולים של מחלקת המדינה, ההסתמכות המוגזמת שלה על תביעות והרשעות כהצלחה במאבק בסחר, השימוש בה כדי לשרת את ארה”ב.
אינטרסים פוליטיים וכלכליים והיעדר ניתוח מערכתי, וכישלונו לשקול את ה”סיכון” ואת השכיחות הסבירה של סחר בעת דירוג המאמצים של מדינות שונות.
ממצאי המסגרת החקיקתית הקיימת במדינות שונות למניעת/צמצום סחר בבני אדם.
בשנת 2002, דרק אלרמן וקתרין צ’ון הקימו ארגון לא ממשלתי בשם “פרויקט פולריס” למאבק בסחר בבני אדם. בשנת 2007, פולאריס הקימה את המרכז הלאומי לסחר בבני אדם (NHTRC) שבו מתקשרים יכולים לדווח על טיפים ולקבל מידע על סחר בבני אדם.
בשנת 2007, הסנאט האמריקני קבע את ה-11 בינואר כיום לאומי למודעות לסחר בבני אדם במאמץ להעלות את המודעות לנושא גלובלי, לאומי ומקומי זה. ב-2010, 2011, 2012 ו-2013 הכריז הנשיא ברק אובמה על חודש ינואר כחודש לאומי למניעת עבדות וסחר בבני אדם.
בשנת 2014, DARPA מימנה את תוכנית Memex במטרה מפורשת להילחם בסחר בבני אדם באמצעות חיפושים ספציפיים לדומיין. יכולת החיפוש המתקדמת, לרבות יכולתה להגיע אל הרשת האפלה, מאפשרת העמדה לדין של מקרי סחר בבני אדם, שעלולים להיות קשים להעמדה לדין עקב טקטיקות הונאה של סוחרי בני אדם.
מועצת אירופה
ב-3 במאי 2005 אימצה ועדת השרים את אמנת מועצת אירופה בדבר פעולה נגד סחר בבני אדם (CETS מס’ 197). האמנה נפתחה לחתימה בוורשה ב -16 במאי 2005 לרגל הפסגה השלישית של ראשי המדינות והממשלות של מועצת אירופה. ב-24 באוקטובר 2007, האמנה קיבלה את אשרורה העשירי ובכך הובילה את התהליך לפיו היא נכנסה לתוקף ב-1 בפברואר 2008. נכון ליוני 2017, האמנה אושררה על ידי 47 מדינות (כולל בלארוס, מדינה שאינה מועצת אירופה), כאשר רוסיה היא המדינה היחידה שלא אשררה (ולא חתמה). האמנה אינה מוגבלת למדינות החברות במועצת אירופה; למדינות שאינן חברות ולאיחוד האירופי יש גם אפשרות להיות צד לאמנה. ב-2013 הפכה בלארוס למדינה הראשונה שאינה חברה במועצת אירופה שהצטרפה לאמנה.
הגנה משלימה מפני סחר מיני בילדים מובטחת באמצעות אמנת מועצת אירופה להגנה על ילדים מפני ניצול מיני והתעללות מינית (נחתמה בלנזרוטה, 25 באוקטובר 2007). האמנה נכנסה לתוקף ב-1 ביולי 2010. נכון לנובמבר 2020, האמנה אושררה על ידי 47 מדינות, כאשר אירלנד חתמה אך עדיין לא אשררה.
בנוסף, בית הדין האירופי לזכויות אדם של מועצת אירופה בשטרסבורג נתן פסקי דין הנוגעים לסחר בבני אדם שהפרו חובות על פי האמנה האירופית לזכויות אדם : Siliadin v. France, פסק דין מיום 26 ביולי 2005, וכן רנטסב נ’ קפריסין ורוסיה, פסק דין מיום 7 בינואר 2010.
הארגון לביטחון ושיתוף פעולה באירופה
בשנת 2003 הקימה OSCE מנגנון נגד סחר שמטרתו להעלות את המודעות הציבורית לבעיה ולבנות את הרצון הפוליטי בתוך המדינות המשתתפות להתמודד איתה ביעילות.
הפעולות של OSCE נגד סחר בבני אדם מתואמות על ידי משרד הנציג המיוחד למאבק בסחר בבני אדם.
בינואר 2010, מריה גרציה ג’אממרינרו הפכה לנציגה ולמתאמת המיוחדת של OSCE למאבק בסחר בבני אדם.
הודו
בהודו, סחר בבני אדם לצורך ניצול מיני מסחרי, עבודת כפייה, נישואים בכפייה ושעבוד בית נחשב לפשע מאורגן. ממשלת הודו מיישמת את חוק הפלילי (תיקון) 2013, פעיל מ-3 בפברואר 2013, וכן את סעיף 370 ו-370A IPC, המגדיר סחר בבני אדם ו”מספק ענישה מחמירה לסחר בבני אדם; סחר בילדים לניצול בכל צורה שהיא. לרבות ניצול פיזי; או כל צורה של ניצול מיני, עבדות, עבדות או הרחקה בכפייה של איברים.” בנוסף, צוות משימה אזורי מיישם את אמנת SAARC למניעת סחר בנשים וילדים.
Shri RPN Singh, שר החוץ של הודו לענייני פנים, השיק פורטל אינטרנט ממשלתי, פורטל נגד סחר בבני אדם, ב-20 בפברואר 2014.
ההצהרה הרשמית הסבירה כי מטרת המשאב המקוון היא “שיתוף מידע ברחבי כל בעלי העניין, מדינות/UTs וארגוני החברה האזרחית ליישום יעיל של אמצעים נגד סחר בבני אדם”.
מטרות המפתח של הפורטל הן:
סיוע במעקב אחר מקרים עם השלכות בין מדינות.
לספק מידע מקיף על חקיקה, סטטיסטיקה, פסקי דין של בתי משפט, אמנות האו”ם, פרטים על אנשים שנסחרו בסחר וסוחרים וסיפורי הצלה.
לספק חיבור ל-“Trackchild”, הפורטל הלאומי על ילדים נעדרים שפועל במדינות רבות.
כמו כן, ב-20 בפברואר, הודיעה ממשלת הודו על יישום תכנית מקיפה הכוללת הקמת יחידות משולבות נגד סחר בבני אדם (AHTU) ב-335 מחוזות משטרה פגיעים ברחבי הודו, וכן בניית יכולת הכוללת הכשרה למשטרה, לתובעים ומערכת המשפט.
.
נכון להכרזה, 225 AHTU משולבים הופעלו, בעוד 100 AHTU נוספים הוצעו לשנת הכספים הקרובה.
סינגפור
החל משנת 2016, סינגפור הצטרפה לפרוטוקול הסחר בבני אדם של האומות המאוחדות ואישרה ב-28 בספטמבר 2015, את המחויבות להילחם בסחר בבני אדם, במיוחד בנשים וילדים.
על פי דו”ח הסחר בבני אדם לשנת 2018 של משרד החוץ האמריקאי, סינגפור עושה מאמצים משמעותיים לחסל את הסחר בבני אדם מכיוון שהיא מטילה עונשים חמורים נגד סוחרים מורשעים, משפרת את חופש התנועה של קורבנות בוגרים ומגבירה את המודעות של מהגרי עבודה לזכויותיהם.
עם זאת, היא עדיין לא עומדת בסטנדרטים המינימליים שכן תנאי העבודה של מהגרי עבודה רבים מעידים על סחר בעבודה, אך הרשעה אינה מובטחת.
ביקורת
הן הדיון הציבורי על סחר בבני אדם והן הפעולות שננקטו על ידי הסוחרים בבני אדם זכו לביקורת על ידי חוקרים ומומחים רבים, כולל זביגנייב דומינסקי, מנתח מחקר לשעבר בבית הספר ללימודים בינלאומיים ס.
ראג’ראטנאם.
הביקורת נוגעת לסטטיסטיקה ונתונים על סחר בבני אדם, הרעיון עצמו ואמצעים נגד סחר.
בעיות בסטטיסטיקה ובנתונים
לדברי בעל טור לשעבר בוול סטריט ג’ורנל, לדמויות המשמשות בהערכות סחר בבני אדם יש רק לעתים רחוקות מקורות ניתנים לזיהוי או מתודולוגיות שקופות מאחוריהן, וברוב המקרים (אם לא בכולם), הם רק ניחושים. דומינסקי ולורה אגוסטין טוענים שזו תוצאה של העובדה שאי אפשר לייצר סטטיסטיקה מהימנה על תופעה המתרחשת בכלכלת הצללים. על פי אונסק”וחוקר בנגקוק, נתונים סטטיסטיים על סחר בבני אדם עשויים להיות לא מהימנים בגלל ייצוג יתר של סחר במין. כדוגמה, הוא מביא פגמים בסטטיסטיקה תאילנדית, שמניחה גברים ממספריהם הרשמיים מכיוון שעל פי חוק הם לא יכולים להיחשב כקורבנות סחר בשל מגדרם.
מאמר משנת 2012 ב- International Communication Gazette בחן את ההשפעה של שתי תיאוריות תקשורת (בניית סדר יום וקביעת סדר יום) על הסיקור התקשורתי על סחר בבני אדם בארצות הברית ובבריטניה. המאמר ניתח ארבעה עיתונים, כולל הגרדיאן והוושינגטון פוסט, וסווג את התוכן לקטגוריות שונות. בסך הכל, המאמר מצא כי סחר במין הוא הצורה המדווחת ביותר של סחר בבני אדם על ידי העיתונים שנותחו (עמ’ 154).
רבים מהסיפורים האחרים על סחר היו לא ספציפיים.
בעיות עם הרעיון
לדברי זביגנייב דומינסקי, עצם הרעיון של סחר בבני אדם הוא עכור ומטעה. נטען כי בעוד שסחר בבני אדם נתפס בדרך כלל כפשע מונוליטי, במציאות זה עשוי להיות מעשה של הגירה בלתי חוקית הכוללת פעולות שונות: חלקן עשויות להיות פליליות או פוגעניות, אך אחרות כרוכות לעתים קרובות בהסכמה ו הם חוקיים. לורה אגוסטין טוענת שלא כל מה שעשוי להיראות פוגעני או כופה נחשב ככזה על ידי המהגר. למשל, היא מציינת כי: “מטיילים שיהיו בדרך כלל מחפשים עזרה ממתווכים שמוכרים מידע, שירותים ומסמכים. כאשר הנוסעים אינם יכולים להרשות לעצמם לקנות אותם על הסף, הם נכנסים לחובות”. דומינסקי אומר שאמנם החובות הללו עשויים להיות בתנאים קשים מאוד, אך הם נוצרים בדרך כלל על בסיס וולונטרי. החוקרת הבריטית ג’וליה אוקונל דיווידסון העלתה את אותו טיעון. יתר על כן, שחקנים נגד סחר מערבבים לעתים קרובות בין תנועות הגירה חשאיות או עבודת מין מרצון עם צורות של ניצול המכוסות בהגדרות של סחר בבני אדם, תוך התעלמות מהעובדה שתנועת הגירה אינה דרישה לקורבנות סחר בבני אדם.
המבקרים של הגישות הנוכחיות לסחר אומרים שהרבה מהאלימות והניצול העומדים בפני מהגרים בלתי סדירים נובעים בדיוק מהעובדה שהגירתם ועבודתם אינן חוקיות ולא בעיקר בגלל סחר.
גם ארגון Save the Children הבינלאומי הצהיר: “עם זאת, הנושא שקוע במחלוקת ובבלבול כאשר גם זנות נחשבת כהפרה של זכויות האדם הבסיסיות של נשים בוגרות וקטינות, ושווה לניצול מיני כשלעצמו… סחר וזנות מתערבבים זה עם זה… בשל השילוב ההיסטורי של סחר וזנות הן מבחינה משפטית והן בהבנה העממית, מידה עצומה של מאמץ והתערבויות של קבוצות נגד סחר מתרכזות בסחר לזנות.
קלאודיה ארדאו מהאוניברסיטה הפתוחה טוענת שארגונים לא ממשלתיים המעורבים בסחר נגד מין נוקטים לעתים קרובות ב”פוליטיקה של רחמים”, המקדמת שכל הקורבנות הנסחרים הם חסרי אשמה לחלוטין, נכפים לחלוטין לעבודת מין וחווים את אותן דרגות של סבל פיזי. מבקר אחד מזהה שתי אסטרטגיות שמקבלות רחמים: הוקעה – ייחוס כל אלימות וסבל לתוקף – וסנטימנט – המתאר באופן בלעדי את סבלן של הנשים. השימוש של ארגונים לא ממשלתיים בתמונות של נשים בלתי ניתנות לזיהוי הסובלות פיזית מסייע להראות תרחישים של סחר במין כמו כולם. היא מציינת שלא כל קורבנות הסחר נחטפו, התעללו פיזית ונאנסו שוב ושוב, בניגוד לתיאורים פופולריים. מחקר על מערכות היחסים בין אנשים המוגדרים כקורבנות סחר במין מעצם היותם בעל רוכש (במיוחד קטינים) הגיע למסקנה שהנחות לגבי קורבנות וסחר בבני אדם אינן עושות צדק עם היחסים המורכבים ולעיתים ההדדיים הקיימים בין עובדי מין ועובדי מין. הצדדים השלישיים שלהם.
ביקורת נפוצה נוספת היא שהתפיסה של סחר בבני אדם מתמקדת רק בצורות הקיצוניות ביותר של ניצול ומסיטה את תשומת הלב והמשאבים מצורות “יומיומיות” יותר, אך ניתן לטעון, הרבה יותר נפוצות של ניצול והתעללות המתרחשות כחלק מהתפקוד הרגיל של החברה. כַּלְכָּלָה. כפי שכותבים קווירק, רובינסון ות’יבוס, “לא תמיד ניתן להפריד בצורה חדה בין סחר בבני אדם להתעללות יומיומית, ובעיות מתעוררות כאשר הראשון מבודד בעוד האחרון נדחק לשוליים”.
גם אוקונל דיווידסון טוען כי הגבול בין פשעי סחר בבני אדם/ עבדות מודרנית לבין ניצול המהגרים המאושר על פי חוק (כגון שכר נמוך יותר או הגבלות על חופש תנועה ותעסוקה) מטושטשים.
בעיות באמצעים נגד סחר
קבוצות כמו אמנסטי אינטרנשיונל מתחו ביקורת על צעדים ממשלתיים לא מספיקים או לא יעילים להתמודדות עם סחר בבני אדם.
הביקורת כוללת חוסר הבנה בנושאי סחר בבני אדם, זיהוי לקוי של קורבנות והיעדר משאבים לעמודי המפתח של המאבק בסחר – זיהוי, הגנה, העמדה לדין ומניעה.
לדוגמה, אמנסטי אינטרנשיונל כינה את הצעדים החדשים של ממשלת בריטניה נגד סחר “לא ראויים למטרה”.
נזק נלווה
ארגוני זכויות הפנו את תשומת הלב להשפעה השלילית שיש ליישום צעדים נגד סחר על זכויות האדם של קבוצות שונות, במיוחד מהגרים, עובדי מין ואנשים נסחרים עצמם.
הברית העולמית נגד סחר בנשים הפנתה את תשומת הלב ל”נזק נלווה” זה בשנת 2007.
השפעות שליליות אלו כוללות הגבלות שונות על זכותן של נשים להגר ולעסוק בעבודות מסוימות, חשד והטרדה בגבולות בינלאומיים של נשים שנוסעות לבד, פשיטות במקומות ובמעצר לעבודות מין, קנסות והטרדה של עובדי מין (ראה להלן סעיף שימוש בפשיטות), סיוע לנפגעי סחר המותנה בשיתוף פעולה עם גורמי אכיפת החוק וכליאה בכפייה של נסחרים במקלטים ועוד רבים.
זיהוי והגנה על הקורבן בבריטניה
בבריטניה, תיקי סחר בבני אדם מעובדים על ידי אותם פקידים כדי לקבוע בו זמנית את סטטוס הפליטים וקורבנות הסחר של אדם. עם זאת, הקריטריונים לזכאות כפליט וקורבן סחר שונים ויש להם צרכים שונים לשהות במדינה. אדם עשוי להזדקק לסיוע כקורבן סחר, אך נסיבותיו אינן עומדות בהכרח בתנאי הסף לקבלת מקלט. במקרה זה, אי קבלת מעמד פליט משפיעה על מעמדם כקורבן נסחר ובכך על יכולתם לקבל עזרה. סקירות של הנתונים הסטטיסטיים ממנגנון ההפניה הלאומי (NRM), כלי שנוצר על ידי אמנת מועצת אירופה בדבר פעולה נגד סחר בבני אדם (אמנת CoE) כדי לסייע למדינות לזהות ביעילות קורבנות סחר ולטפל בהם, מצא כי החלטות חיוביות עבור אזרחים שאינם מהאיחוד האירופי היו נמוכות בהרבה מזו של אזרחי האיחוד האירופי ובריטניה. על פי נתונים על החלטות ה-NRM מאפריל 2009 עד אפריל 2011, ממוצע של 82.8% מאזרחי בריטניה והאיחוד האירופי התקבלו באופן סופי כקורבנות בעוד שממוצע של רק 45.9% מאזרחים שאינם תושבי האיחוד האירופי קיבלו את אותו מעמד.שיעורי סרבנות גבוהים של אנשים שאינם מהאיחוד האירופי מצביעים על סטריאוטיפים והטיות אפשריות לגבי אזורים ומדינות מוצא אשר עלולים להפריע למאמצים נגד סחר, מכיוון שמערכת המקלט מקושרת למערכת ההגנה על קורבנות הסחר.
לורה אגוסטין הציעה שבמקרים מסוימים “מתנגדים לסוחרים” מייחסים מעמד של קורבן למהגרים שקיבלו החלטות מודעות ורציונליות לחצות את הגבולות בידיעה שהם ימכרו מין ושאינם מחשיבים את עצמם כקורבנות. היו מקרים בהם קורבנות הסחר לכאורה סירבו להינצל או ברחו מהמקלטים נגד סחר.
בתביעה משנת 2013, נתן בית המשפט לערעורים הנחיות לרשויות התביעה בנושא העמדה לדין של קורבנות סחר בבני אדם, וקבע כי יש לבטל את הרשעותיהם של שלושה ילדים וייטנאמים ואישה אוגנדה אחת, שכן ההליכים עולים כדי התעללות. מהליך בית המשפט. המקרה דווח על ידי ה-BBC ואחד הקורבנות התראיין לערוץ 4.
בשנת 2021, בית הדין האירופי לזכויות אדם הורה לממשלת בריטניה לפצות שני קורבנות של סחר בילדים בגין מעצרם מאוחר יותר והרשעתם בפשעי סמים.
אכיפת חוק ושימוש במעצרים
בארה”ב, שירותים והגנות לקורבנות נסחרים קשורים לשיתוף פעולה עם גורמי אכיפת החוק. הליכים משפטיים הכוללים העמדה לדין ובמיוחד פשיטות, הם אפוא האמצעים הנפוצים ביותר נגד סחר. הפשיטות מבוצעות על ידי רשויות אכיפת החוק ועל ידי גורמים פרטיים וארגונים רבים (לעיתים בשיתוף פעולה עם רשויות החוק). רשויות אכיפת החוק תופסות כמה יתרונות מפשיטות, כולל היכולת לאתר ולזהות עדים להליכים משפטיים, לפרק “רשתות פליליות” ולחלץ קורבנות מהתעללות.
הבעיות נגד פשיטות נגד סחר קשורות לבעיה של תפיסת הסחר עצמו, שכן מטרת הפשיטות למלחמה בסחר במין עשויה להתבלבל עם מאבק בזנות. חוק ההרשאה מחדש להגנה על קורבנות סחר משנת 2005(TVPRA) מעניקה מימון לרשויות אכיפת החוק הממלכתיות והמקומיות כדי להעמיד לדין לקוחות של סקס מסחרי, ולכן חלק מרשויות אכיפת החוק אינן מבחינות בין זנות לסחר במין. מחקר אחד ראיין נשים שחוו פעולות אכיפת חוק כעובדות מין ומצא שבמהלך הפשיטות הללו שנועדו להילחם בסחר בבני אדם, אף אחת מהנשים לא זוהתה מעולם כקורבנות סחר, ורק אישה אחת נשאלה אם היא נכפתה לעבודת מין. השילוב בין סחר לזנות, אם כן, אינו משמש לזיהוי נאות של סחר ולסיוע לקורבנות. פשיטות הן גם בעייתיות בכך שלנשים המעורבות ככל הנראה לא היה ברור מי ערך את הפשיטה, מה הייתה מטרת הפשיטה ומה יהיו תוצאות הפשיטה. מחקר אחר מצא שרוב הנשים ש”ניצלו” בפשיטות נגד סחר, הן עובדות מין מרצון והן כפויות, חזרו בסופו של דבר לעבודת מין אך צברו כמויות אדירות של חובות עבור הוצאות משפט ועלויות אחרות בזמן שהן במעצר לאחר הפשיטה. והיו, בסך הכל, במצב גרוע יותר מאשר לפני הפשיטה.
אנשי אכיפת החוק מסכימים כי פשיטות עלולות להפחיד אנשים שנסחרו בהם ולגרום לפעולות אכיפת החוק הבאות לכושלות. לעובדים סוציאליים ועורכי דין המעורבים בסחר נגד מין יש דעות שליליות על פשיטות. נותני שירותים מדווחים על היעדר נוהל אחיד לזיהוי קורבנות סחר לאחר פשיטות. 26 נותני השירותים המרואיינים ציינו כי המשטרה המקומית מעולם לא הפנתה אליהם אנשים שנסחרו לאחר פשיטות. גם רשויות אכיפת החוק משתמשות לעתים קרובות בשיטות חקירה המאיימות במקום מסייעות לקורבנות סחר פוטנציאליים. בנוסף, עובדי מין מתמודדים לעיתים עם אלימות מצד המשטרה במהלך פשיטות ומעצרים ובמרכזי שיקום.
כאשר פשיטות מתרחשות על בתי בושת שעשויים לאכלס עובדי מין כמו גם קורבנות סחר במין, פשיטות משפיעות על עובדי מין באופן כללי. מכיוון שלקוחות נמנעים מאזורי בית בושת שעליהם פשיטות אך לא מפסיקים לשלם עבור מין, עובדי מין מרצון יצטרכו ליצור אינטראקציה עם לקוחות מתחת לאדמה. אינטראקציות מחתרת פירושה שעובדי מין לוקחים סיכונים גדולים יותר, כאשר אחרת הם היו משתפים פעולה עם עובדי מין אחרים ועם ארגוני עובדי מין כדי לדווח על אלימות ולהגן זה על זה.
דוגמה אחת לכך היא מניעת HIV.
קולקטיבים של עובדי מין עוקבים אחר השימוש בקונדום, מקדמים בדיקות HIV ומטפלים ומנטרים את בריאותם של עובדי מין עם HIV.
פשיטות משבשות את מאמצי הטיפול והמניעה הקהילתיים ב-HIV, ואם עובדי מין הנגועים ב-HIV יחלצו וסולקו מהקהילה שלהם, הטיפולים שלהם מופרעים,
החוקרים עזיזה אחמד ומינה סשו מציעים רפורמות בהליכי אכיפת החוק כך שפשיטות הן מוצא אחרון, לא אלימות, ושקופות במטרותיה ובתהליכים שלה. יתר על כן, הם מציעים כי מאחר שכל קורבנות סחר כנראה יהיו קודם כל בקשר עם עובדי מין אחרים, עבודה עם עובדי מין עשויה להוות חלופה למודל הפשיטה וההצלה.
תוכניות “סוף ביקוש”
המבקרים טוענים שתוכניות End Demand אינן יעילות בכך שהזנות אינה מצטמצמת, ” בתי ספר ג’ון ” משפיעים מעט על ההרתעה ומציגים זונות בצורה שלילית, וניגודי אינטרסים נוצרים בין רשויות החוק ונותני שירותים לא ממשלתיים. מחקר מצא שהניסוי המשפטי של שוודיה (הפללת לקוחות זנות ומתן שירותים לזונות שרוצות לצאת מהתעשייה כדי להילחם בסחר) לא הפחית את מספר הזנות, אלא הגביר את הניצול של עובדי מין בגלל אופי הסיכון הגבוה יותר. של עבודתם. אותו מחקר דיווח כי נטייתם של ג’ונס לקנות מין לא השתנתה כתוצאה מבתי ספר ג’ון, והתוכניות כוונו לג’ונים שהם מהגרים עניים וצבעוניים. חלק מבתי הספר של ג’ון גם מפחידים את ג’ונס שלא ירכשו שוב מין על ידי הצגת זונות כמכורות לסמים, חיוביות ל-HIV, אלימות ומסוכנות, מה שדוחק עוד יותר את עובדי המין לשוליים.
בתי הספר של ג’ון דורשים עמלות תוכנית, ומעורבות המשטרה בארגונים לא ממשלתיים המספקים תוכניות אלה יוצרת ניגודי אינטרסים במיוחד עם הכסף המעורב.
עם זאת, לפי מחקר משנת 2008, הגישה השוודית להפללת הביקוש “הובילה לגישה ממוקדת שוויון שגררה ביקורות חיוביות רבות ברחבי העולם”.
נקודות מבט פמיניסטיות מודרניות
ישנן נקודות מבט פמיניסטיות שונות על סחר במין. הפרספקטיבה הפמיניסטית של הגל השלישי של סחר במין שואפת להתאים את ההשקפות הפמיניסטיות הדומיננטיות והליברליות של סחר במין. התפיסה הפמיניסטית השלטת מתמקדת ב”שליטה מינית”, הכוללת סוגיות של פורנוגרפיה, עבודת מין נשית בעולם פטריארכלי, אונס והטרדה מינית. פמיניזם דומיננטי מדגיש סחר במין כזנות כפויה ורואה במעשה נצלני. הפמיניזם הליברלי רואה בכל הסוכנים בעלי היגיון ובחירה. פמיניסטיות ליברליות תומכות בזכויות עובדי מין, וטוענות שנשים שבחרו מרצונן בעבודת מין הן אוטונומיות. הפרספקטיבה הפמיניסטית הליברלית מוצאת סחר במין בעייתי כאשר הוא גובר על הסכמה של יחידים.
פמיניזם של הגל השלישי מייצר הרמוניה בין המחשבות שלפיהן שלפרטים יש זכויות, אי-השוויון הכולל פוגע ביכולותיהן של נשים. הפמיניזם של הגל השלישי גם סבור שנשים שנסחרות בהן ומתמודדות עם דיכוי לא כולן מתמודדות עם אותו סוג של דיכוי. לדוגמה, התומכת הפמיניסטית של הגל השלישי שלי קוואליירי מזהה דיכוי ופריבילגיה בצמתים של גזע, מעמד ומגדר. נשים ממעמד סוציו-אקונומי נמוך, בדרך כלל מהדרום הגלובלי, מתמודדים עם אי שוויון השונה מאלה של קורבנות סחר במין אחרים. לכן, היא דוגלת במתן שירות לקורבנות סחר בודדים מכיוון שסחר במין אינו מונוליטי, ולכן אין התערבות חד-משמעית. משמעות הדבר היא גם לאפשר לקורבנות בודדים לספר את החוויות הייחודיות שלהם במקום להכשיר את כל חוויות הסחר. לבסוף, הפמיניזם של הגל השלישי מקדם את הגדלת הסוכנות של נשים הן באופן כללי והן באופן אינדיבידואלי, כך שתהיה להן הזדמנות לפעול בעצמן.
הפרספקטיבה הפמיניסטית של הגל השלישי של סחר במין קשורה באופן רופף לחזונם של אמרטיה סן ומרתה נוסבאום לגבי גישת היכולות האנושיות לפיתוח. היא דוגלת ביצירת חלופות ברות קיימא עבור קורבנות סחר במין. נוסבאום ניסח ארבעה מושגים להגברת היכולות של קורבנות סחר: חינוך לקורבנות ולילדיהם, אשראי מיקרו והגדלת אפשרויות התעסוקה, איגודי עובדים לנשים בעלות הכנסה נמוכה בכלל וקבוצות חברתיות המקשרות נשים זו לזו.
ההתנגשות בין נקודות המבט הפמיניסטיות השונות על סחר ועבודת מין באה לידי ביטוי במיוחד במשא ומתן על פרוטוקול פאלרמו. קבוצה פמיניסטית אחת, בראשות הברית העולמית נגד סחר בנשים, ראתה בסחר תוצאה של גלובליזציה ומדיניות מגבילה של הגירת עבודה, עם כוח, הונאה וכפייה כמאפיינים המגדירים. הקבוצה הפמיניסטית האחרת, בראשות הקואליציה נגד סחר בנשים, ראתה סחר מצומצם יותר כתוצאה מהדרישה של גברים למין בתשלום.
שתי הקבוצות ניסו להשפיע על הגדרת הסחר והוראות אחרות בפרוטוקול.
בסופו של דבר, שניהם הצליחו רק חלקית; עם זאת, חוקרים ציינו שהקרע הזה בין ארגונים פמיניסטיים הוביל להוראות ההגנה על קורבנות חלשות ורצוניות ביותר של הפרוטוקול.
נורמות חברתיות
לפי פמיניסטיות מודרניות, נשים ונערות נוטות יותר לסחר גם בגלל נורמות חברתיות שדוחקות לשוליים את ערכן ומעמדן בחברה. לפי פרספקטיבה זו נשים מתמודדות עם אפליה מגדרית ניכרת הן בבית והן בבית הספר. סטריאוטיפים שלפיהן נשים שייכות לבית בספירה הפרטית ושנשים פחות שוות ערך, כי אין להן ואינן מורשות לתרום לתעסוקה פורמלית ולרווחים כספיים באותה דרך שבה גברים דוחקים עוד יותר את מעמד הנשים ביחס לגברים.
כמה אמונות דתיות גם גורמות לאנשים להאמין שהולדת בנות היא תוצאה של קארמה רעה, חיזוק נוסף לאמונה שלבנות אין ערך כמו בנים.
פמיניסטיות רואים בדרך כלל כי נורמות חברתיות שונות תורמות למעמד הנחות של נשים ולחוסר סוכנות וידע, ובכך הופכות אותן לפגיעות לניצול כגון סחר במין.