רשלנות רפואית בלידה: מה זה שיתוק קלומקה?

 

עורך דין מומלץ

שיתוק קלומקה הוא מגוון של שיתוק חלקי של השורשים התחתונים של מקלעת הזרוע. מקלעת הזרוע היא רשת של עצבי עמוד השדרה שמקורה בחלק האחורי של הצוואר, נמשכת דרך בית השחי (בית השחי), ומולידת עצבים לגפה העליונה. המצב השיתוק נקרא על שם אוגוסטה דז’רין-קלומפקה.

סימנים ותסמינים
התסמינים כוללים עיוות פנימי מינוס יד, שיתוק של שרירי היד הפנימיים וחוסר תחושה של הפצת דרמטום C8/T1. מעורבות של T1 עלולה לגרום לתסמונת הורנר, עם פטוזיס ומיוזיס. חולשה או חוסר יכולת להשתמש בשרירים ספציפיים של הכתף או הזרוע. ניתן להבדיל בין שיתוק ארב-דושן, המשפיע על C5 ו- C6.

סיבה
שיתוק קלומקה הוא סוג של שיתוק המערב את שרירי האמה והיד, הנובע מפציעה במקלעת הזרוע שבה עצבי צוואר הרחם השמיני ( C8 ) ועצב החזה הראשון (T1) נפגעים לפני או אחרי שהם התאחדו ליצירת התחתון. חדק. השיתוק שלאחר מכן משפיע בעיקר על השרירים הפנימיים של היד (בעיקר השרירים האינטרוסיי, התנאר וההיפותנאר ) ועל מכופפי שורש כף היד והאצבעות (בעיקר flexor carpi ulnaris ו-ulnar half of flexor digitorum profundus ).
ההצגה הקלאסית של שיתוק קלומקה היא “יד הטופר” שבה האמה מונחת, פרק כף היד מורחבת והאצבעות מכופפות. אם קיימת תסמונת הורנר, יש מיוזיס (התכווצות האישונים) בעין הפגועה.

הפציעה יכולה לנבוע מקשיים בלידה. המנגנון האטיולוגי הנפוץ ביותר נגרם כתוצאה מלידה טראומטית בנרתיק. הסיכון גדול יותר כאשר האם קטנה או כאשר התינוק בעל משקל גדול.

הסיכון לפגיעה במקלעת הזרוע התחתונה נובעת מתיחה בזרוע חטופה, כגון תינוק שנמשך מתעלת הלידה בזרוע מורחבת מעל הראש או כשמישהו תופס את עצמו בענף כשהוא נופל מעץ.

יש להבחין בין פציעות מקלעת זרוע תחתונה מפציעות מקלעת זרוע עליונה, אשר יכולות לנבוע גם מטראומה מלידה אך לתת תסמונת חולשה שונה המכונה שיתוק ארב.

טראומות אחרות, כמו תאונות אופנוע, שיש להן פגיעות דומות בחוט השדרה ל-C8 ו-T1, מראות גם הן את אותם תסמינים של שיתוק קלומקה.

אבחון
אלקטרומיוגרפיה ובדיקת מהירות הולכה עצבית יכולות לעזור לאבחן את מיקומו וחומרת הנגע. אחרת, האבחנה היא כזו שנעשתה קלינית לאחר בדיקה נוירולוגית יסודית.

טיפול
יעילות הטיפול משתנה בהתאם לחומרת הפציעה הראשונית. פיזיותרפיה משמשת להגברת כוח השרירים ולשיפור תפקודי השרירים. ניתן להשתמש גם בשיטות חשמליות כגון גירוי עצבי חשמלי.

ריפוי בעיסוק למתן תרגילים ומנגנוני התמודדות לשיפור יכולתו של המטופל לבצע פעולות חיי היומיום. מטרות הטיפול הן לשפר את תחושת המישוש, הפרופריוספציה וטווחי התנועה.

טיפול חריף בפציעה חמורה יכלול מיקום מחדש וסד או גבס של הגפיים .

אפידמיולוגיה
Klumpke Palsy רשומה כ’מחלה נדירה’ על ידי המשרד למחלות נדירות (ORD) של המכון הלאומי לבריאות (NIH). המשמעות היא ששיתוק קלומקה, או תת-סוג של שיתוק קלומקה, משפיע על פחות מ-200,000 אנשים באוכלוסיית ארה”ב.