אילו סוגי טעויות בתחום הטיפול הרפואי עומדות מאחורי רוב תביעות הרשלנות הרפואית?
עורך דין מומלץ
מקרי רשלנות רפואית מתרחשים כאשר רופא, אחות או איש מקצוע רפואי אחר פוגעים בחולה על ידי מתן טיפול שלא בסטנדרט המקצועי של טיפול רפואי מספק בנסיבות הקיימות.
במאמר זה, נדון בסוגי הטעויות הנפוצות שמובילות לרוב תביעות הרשלנות הרפואית:
- אבחון שגוי או אבחון מאוחר
- שגיאות במתן תרופות
- פציעות/פגיעות לידה ואחרי לידה
- טעויות ניתוחיות
- שגיאות הרדמה
(מילה מקדימה של זהירות: רק בגלל שרופא עשה טעות או שקיימת חוסר שביעות רצון ממהלך הטיפול או מהתוצאות שלו, זה לא אומר שהתרחשה רשלנות. התובע צריך להיות מסוגל להוכיח שהמחדל של ספק שירותי הבריאות או אי עמידה בסטנדרט הטיפול הרפואי היה הגורם לנזק שניתן להערכה.)
אבחון שגוי או אבחון מושהה
אבחון שגוי ועיכוב באבחון מהווים אחוז גדול מתביעות הרשלנות הרפואית. כאשר רופא מאבחן מצב באופן שגוי – או לא מצליח לאבחן מחלה חמורה במשך פרק זמן בלתי סביר – החולה עלול להחמיץ הזדמנויות טיפול שיכלו למנוע נזק משמעותי, אפילו מוות.
המפתח בהוכחת תביעת רשלנות רפואית המבוססת על אבחון שגוי או איחור באבחון הוא להשוות את מה שהרופא המטפל עשה (או לא עשה) לאופן שבו רופאים מוסמכים אחרים באותו תחום התמחות היו נוהגים במקרה דומה. אם רופא מיומן ומוכשר במידה סבירה באותן נסיבות לא היה עושה את טעות האבחון שגרמה לטיפול רפואי לקוי, אזי הרופא המטפל עשוי להיות אחראי לרשלנות.
שגיאות במתן תרופות
טעויות תרופתיות פוגעות באלפי אנשים בישראל מדי שנה. טעויות טיפול תרופתיות יכולות להתרחש בכל נקודה בציר הזמן מהרישום הראשוני ועד למתן התרופה. לדוגמה, אם רופא רושם תרופה לא נכונה, או תרופה שנועדה לטפל במצב שגוי, החולה עלול לסבול מנזק. במסגרת בית חולים, התרופה הנכונה עשויה להינתן למטופל הלא נכון.
אבל ללא ספק, השגיאות הנפוצות ביותר במתן תרופות קשורות למינון – החולה מקבל יותר מדי או מעט מדי מתרופה שנרשמה לו.
טעויות מינון בתרופות יכולות לקרות כאשר:
- הרופא רושם מינון שגוי על המרשם
- המרשם נכון, אבל האחות נותנת את הכמות השגויה
- המכשור המנהל את מינון התרופה תקול, נותן מינון גדול מדי של תרופות במשך זמן קצר
פציעות לידה
רשלנות של רופא או מיילד יכולה להתרחש במהלך הלידה או לפני כן. אם מתרחש טיפול רפואי רשלני במהלך ההריון – כולל אי זיהוי נכויות מולדות או הריון חוץ רחמי – זה עלול להזיק לעובר או לאם (או לשניהם). גם רשלנות של רופא במהלך הלידה, כמו אי תגובה לסימני מצוקה עוברית או שימוש לא כשיר במלקחיים או שואב ואקום, עלולה לגרום לפגיעה בתינוק ולפגוע באם.
רשלנות רפואית עלולה לגרום למספר פגיעות עובריות, לרבות פגיעות מוחיות (כגון שיתוק מוחין והפרעות התקפים), עצמות שבר ושיתוק על שם ארב ושיתוק קלומקה (פגיעה בעצבים השולטים בזרועות ובידיים). אבל יש לזכור שמשהו אחר מלבד רשלנות רפואית עלול לגרום גם לפציעות אלו.
טעויות כירורגיות
תביעות רבות של רשלנות רפואית נובעות מטעויות בחדר הניתוח. מנתח עלול להתרשל במהלך הניתוח עצמו, על ידי פציעת איברים פנימיים, ניתוח בחלק הגוף הלא נכון או השארת מכשירי ניתוח בגוף. רשלנות עולה להתרחש גם כאשר הצוות הסיעודי מתרשל במתן טיפול לאחר הניתוח, מה שעלול לגרום לסיבוכים כמו זיהום מסוכן.
האם אוכל לתבוע את בית החולים בגין רשלנות רפואית?
אדם שנפצע בעת קבלת טיפול רפואי בבית חולים, ייתכן שיוכל להגיש תביעה משפטית נגד המוסד הרפואי בגין רשלנות או רשלנות רפואית. בית החולים עלול להיות אחראי לטיפול לא מקצועי שעובדים כמו אחיות וטכנאים רפואיים מספקים, ובמקרים מסוימים, בית החולים יהיה אחראי בגין רשלנות רפואית של הרופא.
שגיאות הרדמה
שגיאות הרדמה לרוב מסוכנות יותר מטעויות ניתוחיות. אפילו טעות קטנה של רופא מרדים עלולה לגרום לפציעה קבועה, נזק מוחי או אפילו מוות. רופא מרדים עלול לבצע רשלנות רפואית עוד לפני מתן ההרדמה על ידי:
- אי חקירת ההיסטוריה הרפואית של החולה לסיבוכים אפשריים, או
- כישלון ליידע את המטופל על הסיכונים הכרוכים באי הקפדה על הוראות טרום ניתוח, כמו אי אכילה במשך פרק זמן מסוים לפני הניתוח.
שגיאות הרדמה שעלולות לקרות במהלך הניתוח כוללות:
- מתן מינון יתר של חומרי הרדמה למטופל
- אי מעקב אחר מדדים והסימנים החיוניים של המטופל
- אינטובציה לא נכונה של חולים (הכנסת צינור לקנה הנשימה כדי לסייע בנשימה), או
- שימוש בציוד פגום.
ייעוץ עם עורך דין רשלנות רפואית
כללים משפטיים ופרוצדורליים מורכבים חלים על מקרי רשלנות רפואית, וכללים אלה יכולים להיות רלוונטיים או לא במידה ניכרת ממקרה למקרה. השגת התוצאה הטובה ביותר עבור המקרה שלך מתחילה מלדון במצבך עם מומחה. פנו אלינו לקבלת עזרה מעורך דין רשלנות רפואית מומלץ.