כלכלת פורטוגל | המצב הכלכלי בפורטוגל

portugal-economy

כלכלת פורטוגל מדורגת במקום ה-34 בדוח התחרותיות העולמית של הפורום הכלכלי העולמי לשנת 2019. הרוב הגדול של הסחר הבינלאומי נעשה בתוך האיחוד האירופי (EU), שמדינותיו קיבלו 71.4% מהיצוא הפורטוגלי היו מקורו של 74.6% מהיבוא הפורטוגלי בשנת 2020. המטבע הפורטוגלי הוא האירו (€) והמדינה הייתה חלק מגוש האירו מאז הקמתו. הבנק המרכזי של פורטוגל הוא בנקו דה פורטוגל, המהווה חלק מהמערכת האירופית של הבנקים המרכזיים, והבורסה העיקרית היא Euronext Lisbon.

עורך דין מומלץ

כלכלת פורטוגל הייתה יציבה, מתרחבת ברציפות מאז הרבעון השלישי של 2014, כאשר ברבעון השני של 2015 נרשמה צמיחה שנתית של 1.5% בתוצר. הצמיחה של המשק לוותה בירידה מתמשכת בשיעור האבטלה 6.3% ברבעון הראשון של 2019, לעומת 13.9% שנרשמו בסוף 2014). גם הגירעון התקציבי הממשלתי הצטמצם מ-11.2% מהתמ”ג ב-2010 ל-0.5% ב-2018. שיעורים אלה מסמנים היפוך מהמגמות השליליות שנגרמו מהשפעת המשבר הפיננסי של 2007–2008 בכלכלה הפורטוגלית שגרמה לכך להתכווץ במשך שלוש שנים רצופות (2011, 2012 ו-2013), מלווה בעלייה גבוהה בשיעור האבטלה (שהשיג שיא של 17.7% בתחילת 2013). המשבר גרם למגוון רחב של בעיות מקומיות הקשורות ספציפית לרמות הגירעון הציבורי, כמו גם לרמות החוב המופרזות, במשק. הבעיות הגיעו לשיא באישור מפורטוגל לחילוץ כספי של 78 מיליארד אירו מהאיחוד האירופי באפריל 2011, בעקבות החלטות דומות של יוון ואירלנד. הממשלה שנכנסה לתפקידה ביוני 2011 נאלצה להתמודד עם בחירות קשות בכל הנוגע לניסיונותיה להמריץ את הכלכלה ובמקביל ביקשה לשמור על הגירעון הציבורי שלה סביב הממוצע באיחוד האירופי.

פורטוגל היא ביתם של מספר חברות מובילות בולטות בעלות מוניטין עולמי, כגון The Navigator Company, שחקן עולמי מרכזי בשוק הנייר הבינלאומי; Sonae Industria, היצרנית הגדולה בעולם של לוחות מבוססי עץ; Corticeira אמורים, המובילה העולמית בייצור פקקים; Conservas Ramirez, יצרנית השימורים הוותיקה ביותר; Cimpor, אחד מיצרני המלט העשירי בגודלם בעולם; EDP ​​Renováveis, היצרן השלישי בגודלו של אנרגיית רוח בעולם; Jerónimo Martins, יצרן מוצרי צריכה ומוביל שוק קמעונאי בפורטוגל, פולין וקולומביה; TAP אייר פורטוגל, מוערך מאוד בשל רקורד הבטיחות שלה, ואחת מחברות התעופה המובילות המקשרות את אירופה עם אפריקה ואמריקה הלטינית (במיוחד ברזיל).

החינוך בפורטוגל נמצא במודרניזציה הדרגתית והתרחבות יחסית מאז שנות ה-60, והשיג הכרה בשיטות ובמגמות הסטנדרטיות בעולם במאה ה-21. על פי התוכנית להערכת תלמידים בינלאומית (PISA) 2015, תלמיד פורטוגלי ממוצע בן 15, כאשר מדורג במונחים של אוריינות קריאה, מתמטיקה ומדעים, ממוקם באופן משמעותי מעל הממוצע של ה- OECD. פורטוגל היא ביתם של מספר אוניברסיטאות ברמה עולמית ובתי ספר לעסקים שתרמו ליצירתם של מספר מנהלים בינלאומיים בעלי שם ומושכים אליהם מספר הולך וגדל של סטודנטים זרים.
לפורטוגל יש שיעור ההגירה הגבוה ביותר כשיעור מהאוכלוסייה באיחוד האירופי.
יותר משני מיליון פורטוגלים (20% מהאוכלוסייה) חיים כיום מחוץ למדינה.

היסטוריה
היסטוריה כלכלית של פורטוגל
האימפריה הקולוניאלית הפורטוגזית
בתקופת האימפריה הפורטוגזית, שהחלה במאה ה-15, עד מהפכת הציפורנים של 1974, כלכלת פורטוגל התרכזה בפעילויות הקשורות למסחר וחומרי גלם בתוך הרכוש הקולוניאלי העצום שלה, בעיקר באסיה (תבלינים, משי, צבעים, פורצלן ו אבני חן), אפריקה שנהב, עץ, שמן, יהלומים ועבדים) ודרום אמריקה קני סוכר, צבעים, עצים וזהב). המדינה, עם אימפריה חוצת יבשות עם שפע של משאבי טבע ואזורים לא מנוצלים עצומים, הייתה בין האומות החזקות ביותר בעולם.

בשנת 1822 הפכה המושבה הפורטוגלית של ברזיל למדינה עצמאית, אולם עד שנת 1974 הצליחה פורטוגל לשמר את המושבות/שטחים שמעבר לים שלה באפריקה, שכללו את אנגולה ומוזמביק, שטחים שיזכו לקצבי צמיחה כלכליים סבירים עד לעזיבתו של המדינות. פורטוגזית ב-1975.

כלכלת פורטוגל ושטחיה שמעבר לים ערב מהפכת הציפורנים (הפיכה צבאית ב-25 באפריל 1974) צמחה הרבה מעל הממוצע האירופי. כוח הקנייה הממוצע של המשפחה עלה יחד עם דפוסי צריכה ומגמות חדשות, וזה קידם הן השקעה בציוד הון חדש והן הוצאות צריכה עבור מוצרי צריכה בני קיימא ולא בני קיימא. המדיניות הכלכלית של משטר אסטדו נובו עודדה ויצרה תנאים להיווצרותם של קונגלומרטים עסקיים גדולים.

המשטר שמר על מדיניות של קורפרטיזם שהביאה להעמדת חלק גדול מהכלכלה הפורטוגלית בידי מספר קונגלומרטים חזקים, שהחשובים שבהם נודעו כ”שבעת המפוארים”. לקונגלומרטים הפורטוגזים הללו היה מודל עסקי עם קווי דמיון לצ’אבולים דרום קוריאנים ולקיירטסוס והזאיבטוס היפנים. בין שבעת המפוארים היו הקונגלומרטים שהוקמו והוחזקו על ידי המשפחות Champalimaud, Mello קבוצת CUF, אמורים וסנטוס קבוצת Jerónimo Martins.

קבוצת CUF (Companhia União Fabril) הייתה הגדולה והמגוונת מבין הקונגלומרטים הפורטוגזים. בשלב מסוים היא הפכה לקבוצה התעשייתית הגדולה ביותר בחצי האי האיברי ואחת מחמש הגדולות באירופה. עסקי הליבה שלה כללו את המלט, כימיקלים, פטרוכימיה, אגרוכימיקלים, טקסטיל, בירה, משקאות, מטלורגיה, הנדסה ימית, הנדסת חשמל, ביטוח, בנקאות, נייר, תיירות וכרייה. הפעילות העסקית העיקרית והמטה התאגידי שלה ממוקמים ביבשת פורטוגל, אך היא כללה גם סניפים, מפעלים ומספר פרויקטים עסקיים מתפתחים ברחבי הטריטוריות הפורטוגזיות מעבר לים, במיוחד באנגולה ובמוזמביק.

חברות משפחתיות בינוניות אחרות התמחו בטקסטיל (למשל כאלה הממוקמות בעיר קובילה ובצפון מערב), קרמיקה, פורצלן, זכוכית וקריסטל (כמו אלה של אלקובסה, קלדס דה ריינה ומרינה גרנדה, עץ מהונדס (כמו SONAE ליד פורטו, דגים משומרים (כמו אלו של אלגרבה והצפון מערב שכללו את אחת מחברות השימורים הוותיקות ביותר בפעילות רציפה בעולם, דיג, ייצור מזון ומשקאות, תיירות (מבוסס היטב באסטוריל / קסקאיס / סינטרה הריביירה הפורטוגזית וצומחת כאטרקציה בינלאומית באלגרבה מאז שנות ה-60) ובחקלאות וחקלאות כמו אלו הפזורות ברחבי Ribatejo ו- Alentejo – הידועה כסל הלחם של פורטוגל, כמו גם המתחם האגרו-תעשייתי הידוע לשמצה Cachão Agroindustrial Complex במירנדלה, צפון פורטוגל, בשנת 1963) השלימה את הפנורמה של הכלכלה הלאומית בתחילת שנות ה-70. כמו כן, אוכלוסיות האזורים הכפריים היו מחויבות לחקלאות שהייתה בעלת חשיבות רבה עבור רוב האוכלוסייה הכוללת, כאשר משפחות רבות חיות אך ורק מחקלאות או משלימות את משכורותיהן בתשואות חקלאות, חקלאות וייעור.

מלבד זאת, השטחים שמעבר לים גם הציגו שיעורי צמיחה ופיתוח כלכליים מרשימים משנות ה-20 ואילך. אפילו במהלך המלחמה הקולוניאלית של פורטוגל (1961–1974), מלחמת מרד נגד גרילה וטרור עצמאיים, השטחים שמעבר לים של אנגולה, מוזמביק, כף ורדה וגינאה -ביסאו (פרובינציות מעבר לים של פורטוגל באותה תקופה) היו בעלי שיעורי צמיחה כלכליים מתמשכים. כמה מגזרים בכלכלותיה המקומיות היו בפריחה. הם היו מרכזי ייצור בולטים בינלאומיים של שמן, קפה, כותנה, קשיו, קוקוס, עץ, מינרלים (כמו יהלומים), מתכות (כמו ברזל ואלומיניום), בננה, הדרים, תה, סיסל, בירה, מלט, דגים וים אחרים מוצרים, בשר בקר וטקסטיל.

איגודי עובדים לא הורשו ולא נאכפה מדיניות שכר מינימום. עם זאת, בהקשר של כלכלה מתרחבת, שהביאה לתנאי חיים טובים יותר לאוכלוסיה הפורטוגלית בשנות ה-60, פרוץ המלחמות הקולוניאליות באפריקה חוללה שינויים חברתיים משמעותיים, ביניהם שילוב מהיר של יותר ויותר נשים בשוק העבודה.. מרסלו קטאנו עבר לטפח צמיחה כלכלית וכמה שיפורים חברתיים, כמו הענקת פנסיה חודשית לעובדים כפריים שמעולם לא הייתה להם הזדמנות לשלם ביטוח לאומי.

המטרות של רפורמת הפנסיה של Caetano היו משולשות: הגברת ההון העצמי, צמצום חוסר האיזון הפיסקאלי והאקטוארי והשגת יעילות רבה יותר עבור הכלכלה כולה, למשל, על ידי קביעת הפקדות פחות מעוותות לשוקי העבודה או על ידי מתן אפשרות לחסכון שנוצר על ידי קרנות הפנסיה. להגדיל את ההשקעות במשק.

1974

התקופה שלאחר מהפכת הציפורנים התאפיינה בכאוס ובצמיחה כלכלית שלילית כאשר התעשיות הולאמו וההשפעות השליליות של ניתוק פורטוגל מהמושבות הקודמות שלה הורגשו. התעשייה הכבדה נעצרה בפתאומיות. כל מגזרי המשק מהייצור, הכרייה, הכימיקלים, הביטחון, הפיננסים, החקלאות והדיג נכנסו לנפילה חופשית.

פורטוגל מצאה את עצמה עוברת בן לילה מהמדינה במערב אירופה עם שיעור הצמיחה הגבוה ביותר לנמוך ביותר – למעשה היא חוותה כמה שנים של צמיחה שלילית. הדבר הוגבר על ידי ההגירה ההמונית של עובדים מיומנים ויזמים עקב הפחדה פוליטית, ועלויות הלינה בפורטוגל של אלפי פליטים מהפרובינציות שמעבר לים לשעבר באפריקה – הרטרנדוס.

לאחר המהומה של מהפכת הציפורנים ב-1974, הבסיס הכלכלי הפורטוגלי השתנה עמוקות. כלכלת פורטוגל השתנתה באופן משמעותי עד 1973 לפני ההפיכה הצבאית השמאלנית, בהשוואה למעמדה ב-1961 – התפוקה הכוללת (תמ”ג במחיר גורם) גדלה ב-120 אחוזים במונחים ריאליים. ברור שהתקופה שלפני המהפכה התאפיינה בשיעורי צמיחה שנתיים חזקים של התמ”ג (6.9 אחוזים), הייצור התעשייתי (9 אחוזים), הצריכה הפרטית (6.5 אחוזים) והשקעות הון קבוע גולמי (7.8 אחוזים). לאחר ההפיכה הצבאית של מהפכת הציפורנים של 1974, על ידי נטישת העמדה המתונה-רפורמיסטית והפרו-דמוקרטית שלה, יצאה הנהגת Movimento das Forças Armadas למסלול של הלאמות גורפות והפקעות אדמות במהלך תקופה הידועה בשם PREC. סמכויות רחבות נמסרו לידי מעמד הפועלים שתמיד היה בראשו הרעיון של דיקטטורה של הפרולטריון. ההשפעות המתמשכות של זה פגעו בצמיחה ובפיתוח הכלכליים של פורטוגל לשנים הבאות.

בשנת 1960, התמ”ג לנפש של פורטוגל היה רק ​​38% מהממוצע של EC-12. ​​לאחר השינוי המאוחר של סלזאר במדיניות הכלכלית לעבר כיוון חיצוני יותר ליברלי מבחינה כלכלית בשל השפעתם של דור חדש של טכנוקרטים עם רקע בכלכלה וידע טכני-תעשייתי, עד סוף תקופת סלזאר, ב-1968, היא עלתה ל-48%; ובשנת 1973, ערב המהפכה, התמ”ג לנפש של פורטוגל הגיע ל-56.4% מהממוצע של EC-12. בשנת 1975, שנת המהומה המהפכנית המקסימלית, התמ”ג לנפש של פורטוגל ירד ל-52.3% מהממוצע של EC-12. התכנסות של צמיחת התמ”ג הריאלי לכיוון הממוצע של האיחוד האירופי התרחשה כתוצאה מהתחייה הכלכלית של פורטוגל מאז 1985. בשנת 1991 התמ”ג של פורטוגל לנפש טיפס ל-54.9 אחוזים מהממוצע באיחוד האירופי, וחורג בשבריר מהרמה שהושגה רק בתקופה המהפכנית הגרועה ביותר. פורטוגל עקפה את יוון במונחים של תוצר לנפש בשנת 1992, אך ירדה שוב מתחתיו בשנת 1993. מצב זה נמשך עד 2013 כאשר יוון כמעט ולא נפגעה מנשורת כלכלית ממשבר החוב.

שיעור הגידול של יצוא הסחורה הפורטוגזי במהלך התקופה 1959 עד 1973 היה בולט – 11 אחוזים בשנה. בשנת 1960 עיקר היצוא היה חלק מהמוצרים – שימורי דגים, פקק גולמי ומיוצר, אריגי כותנה ויין. לעומת זאת, בתחילת שנות ה-70 (לפני ההפיכה הצבאית של 1974), רשימת היצוא של פורטוגל שיקפה גיוון משמעותי במוצרים, כולל מוצרי צריכה ומוצרי הון כאחד. כמה ענפים של התעשייה הפורטוגזית הפכו למכווני יצוא, ובשנת 1973 יצאו יותר מחמישית מהתפוקה התוצרת הפורטוגזית.

חלה עלייה של 16 נקודות אחוז בהשתתפות מגזר השירותים מ-39 אחוזים מהתמ”ג ב-1973 ל-55.5 אחוזים ב-1990.
רוב הגידול הזה שיקף את ההתפשטות המוחרפת של תעסוקה בשירות המדינה ואת העלות הנלווית של המינהל הציבורי, יחדיו.
עם תרומתם של שירותי תיירות במהלך שנות השמונים לרעת פעילויות בר קיימא ורבייה כמו ייצור, יצוא ותעשיות טכנולוגיה/עתירות הון.

חברות באיחוד האירופי (1986)

תוצר אירופי PPP לנפש בשנת 2021. נתונים מקרן המטבע הבינלאומית
התפתחות צמיחת התמ”ג של פורטוגל (PPP) מ-1980 עד 2014.

חברות בקהילות האירופיות, שהושגה ב-1986, תרמה לצמיחה כלכלית יציבה ולפיתוח, בעיקר באמצעות הגברת קשרי הסחר והזרמת כספים שהוקצו על ידי האיחוד האירופי (ולפני כן הקהילות האירופיות) לשיפור התשתית של המדינה.

אמנם התרחשות צמיחה כלכלית וחוב ציבורי שמורכב יחסית כתוצאה ממספר עובדי המדינה גדלה מ-485,368 בשנת 1988 ל-509,732 בשנת 1991, שהייתה עלייה נמוכה בהרבה מזו שתתרחש בשנים הבאות. עד שנת 2005, בסימן תעסוקה לא רציונלית ובלתי ברת קיימא של המדינה, מ-1988 עד 1993, במהלך הקבינט הממשלתי בראשות ראש הממשלה דאז, אניבל קבקו סילבה, כלכלת פורטוגל השתנתה באופן קיצוני. כתוצאה מכך חלה ירידה חדה ומהירה בתפוקת הסחורות הסחירות ועלייה בחשיבותו של מגזר הסחורות הבלתי סחירות בכלכלה הפורטוגלית.

לאחר מיתון ב-1993, הכלכלה צמחה בקצב שנתי ממוצע של 3.3%, הרבה מעל הממוצעים באיחוד האירופי, אך הרבה מאחורי הצמיחה של כלכלת פורטוגל לפני ההפיכה הצבאית של 1974.

על מנת להעפיל לאיחוד הכלכלי והמוניטרי (EMU), פורטוגל הסכימה לקצץ את הגירעון הפיסקאלי שלה ולבצע רפורמות מבניות. ה-EMU הביא לפורטוגל יציבות בשער החליפין, ירידה באינפלציה וירידת שיעורי הריבית. ירידת הריבית, בתורה, הורידה את עלות החוב הציבורי וסייעה למדינה להשיג את יעדיה הפיסקאליים.

ב-1999 היא המשיכה ליהנות מצמיחה כלכלית איתנה, ירידת ריבית ואבטלה נמוכה. המדינה העפילה לאיחוד הכלכלי והמוניטרי של האיחוד האירופי (EMU) בשנת 1998 והצטרפה עם 10 מדינות אירופיות נוספות בהשקת האירו ב -1 בינואר 1999. שלושת העיצובים השונים שנבחרו לצד הלאומי של מטבעות האירו הפורטוגזיים צוירו. מאת האמן ויטור מנואל פרננדס דוס סנטוס. ההשראה הגיעה משלושת החותמות של המלך הראשון, דום אפונסו הנריקס. שיעור האינפלציה של פורטוגל לשנת 1999, 2.4%, היה נמוך בנוחות.

החוב של משקי הבית התרחב במהירות. הנציבות האירופית, ה-OECD ואחרות יעצו לממשלת פורטוגל להפעיל יותר ריסון פיסקאלי. הגירעון הציבורי של פורטוגל עלה על 3% מהתל”ג ב-2001, הגבול שהוטל על עצמו של האיחוד האירופי, והותיר את המדינה פתוחה לסנקציות של האיחוד האירופי או לפיקוח פיננסי הדוק יותר. קצב הצמיחה הכולל הואט בסוף 2001 ולתוך 2002, מה שהפך את הצנע הפיסקאלי להרבה יותר כואב ליישום.

פורטוגל התקדמה משמעותית בהעלאת רמת החיים שלה לזו של שותפיה באיחוד האירופי. התמ”ג לנפש על בסיס שוויון כוח קנייה עלה מ-51% מהממוצע באיחוד האירופי ב-1985 ל-78% בתחילת 2002. עד 2005 זה ירד ל-72% (מהממוצע בכל 25 חברות האיחוד האירופי כיום, כולל שבעה עם תמ”ג לנפש נמוך מפורטוגל) שכן התמ”ג לנפש עלה במדינות אחרות באיחוד האירופי. האבטלה עמדה בסוף 2001 על 4.1%, שהיה נמוך בהשוואה לממוצע האיחוד האירופי.

צמיחת התמ”ג ב-2006, ב-1.3%, הייתה הנמוכה ביותר לא רק באיחוד האירופי אלא בכל אירופה. בשנות ה-2000, צ’כיה, מלטה וסלובניה עקפו את פורטוגל במונחים של תוצר לנפש. מ-2010 עד 2012, התמ”ג לנפש (PPP) בפורטוגל ירד מתחת לאלו של סלובקיה (באירופה) וסיישל (מחוץ לאירופה). בשנת 2013 הוערך שהתמ”ג הפורטוגלי לנפש יהיה דומה (בתוך מינוס או פלוס 1,000 דולר ארה”ב לנפש) לאלו של יוון, אסטוניה וליטא. התמ”ג לנפש ירד מקצת יותר מ-80% מהממוצע של האיחוד האירופי 25 ב-1999 לקצת יותר מ-70% ב-2007. ביצועים גרועים אלה של הכלכלה הפורטוגלית נחקרו באפריל 2007 על ידי ה- The Economist שתיאר את פורטוגל כ”חדשה איש חולה של אירופה “.

מ-2002 עד 2007 עלה שיעור האבטלה ב-65% (270,500 אזרחים מובטלים ב-2002, 448,600 אזרחים מובטלים ב-2007). בדצמבר 2009, סוכנות הדירוג סטנדרד אנד פור’ס הורידה את הערכת האשראי ארוכת הטווח של פורטוגל ל”שלילית” מ”יציבה”, והביעה פסימיות על החולשות המבניות של המדינה בכלכלה ועל התחרותיות החלשה שתפגע בצמיחה וביכולת. לחזק את כספי הציבור שלה ולהפחית את החוב.

עם זאת, חברות הבת הפורטוגזיות של חברות רב-לאומיות גדולות דורגו בין היצרניות ביותר בעולם, כולל סימנס פורטוגל, פולקסווגן אוטו-אירופה, קיונדה פורטוגל (לפני שהחברה האם הגישה בקשה לפשיטת רגל), איקאה, נסטלה פורטוגל, מיקרוסופט פורטוגל, יוניליוור / ג’רונימו מרטינס ודנונה פורטוגל.

חברות פורטוגזיות רבות צמחו והתרחבו בינלאומית מאז לאחר 1986.

בין החברות הגלובליות הבולטות ביותר בפורטוגל הן SONAE, אמורים, Sogrape, EFACEC, פורטוגל טלקום, Jerónimo Martins, Cimpor, Unicer, Millennium bcp, Lactogal, Sumol + Compal, בתי קפה, Derovo, Critical Software, Galp Energia, EDP, Grupo José de Mello, Sovena Group, Valouro, Renova, Teixeira Duarte, Soares da Costa, Portucel Soporcel, Simoldes, Iberomoldes, Logoplaste ו- TAP Portugal

המשבר הפיננסי בפורטוגל (2010–2013)

אג”ח פורטוגל במהלך המשבר הפיננסי בפורטוגל
ערבות ל-30 שנה
ערבות 10 שנים
ערבות 5 שנים
ערבות לשנה
ערבות 3 חודשים
משבר החוב הריבוני באירופה

נובמבר 2011 מחאה נגד צעדי הצנע של תוכנית ההתאמה הכלכלית לפורטוגל מחוץ לאסיפת הרפובליקה
המשבר הפיננסי בפורטוגל היה משבר פוליטי וכלכלי גדול, הקשור למשבר החוב הריבוני האירופי ולהשפעתו הכבדה בפורטוגל. המשבר החל להופיע בשבועות הראשונים של 2010 והחל להיעלם רק עם תחילת ההתאוששות הכלכלית של פורטוגל בסוף 2013. זה היה המיתון החמור ביותר של כלכלת פורטוגל מאז שנות ה-70.

דו”ח שפורסם בינואר 2011 על ידי Diário de Notícias, עיתון פורטוגלי מוביל, הוכיח שבתקופת מהפכת הציפורנים, מ-1974 עד 2010, הממשלות הדמוקרטיות של פורטוגל עודדו הוצאות יתר ובועות השקעות באמצעות שותפויות ציבוריות-פרטיות לא ברורות.. כתוצאה מכך מומנו מספר רב של ועדות וחברות ייעוץ/ייעוץ חיצוניים לא יעילים, והדבר איפשר החלקה ניכרת בעבודות ציבוריות בניהול המדינה, ניפח את הבונוסים והשכר של ההנהלה הבכירה והמנהלים. בנוסף, נוצרה מדיניות גיוס שהגדילה את מספר עובדי הציבור המיותרים.

במשך כמעט ארבעה עשורים, כלכלת המדינה נפגעה גם מאשראי מסוכן, יצירת חובות ציבוריים וקרנות מבנים וקרנות הלכידות באירופה. ככל הנראה, הקבינט של ראש הממשלה סוקרטס לא הצליח לחזות או למנוע את המשבר כאשר התסמינים הופיעו לראשונה ב-2005, ומאוחר יותר לא היה מסוגל לעשות דבר כדי לשפר את המצב כאשר המדינה הייתה על סף פשיטת רגל ב-2011. בשנת 2010, ראשי תיבות כמו PIIGS היו בשימוש נרחב על ידי אנליסטים בינלאומיים של אג”ח, אקדמאים, והעיתונות הפיננסית הבינלאומית, כאשר הם מתייחסים לכלכלות עם ביצועים נמוכים של פורטוגל, איטליה, אירלנד, יוון וספרד. מספר עובדי המדינה גדל מ-509,732 ל-727,701 בין 1991 ל-2011.

ארבעה גורמים שתרמו רבות למשבר הפיננסי היו:

הקריסה הפיננסית של Banco Português de Negócios (BPN) עקב כמות עצומה של אשראים רעילים שהבנק קיבל בתמורה להבטחות לרווחים לא חוקיים למנהלים, כמו עמדות תאגידיות או רכישת נכסים שנעצרו בעבר על ידם. הממשלה הלאימה את הבנק בנובמבר 2008 ולפי ועדת החקירה של BPN, עד 2012, הלאמת הבנק עלתה למדינה 3405 מיליון יורו. ב-2010 לבדה הייתה לבנק השפעה של 1803 מיליון יורו בחשבונות הציבוריים, שהיווה ערך ל-1.2% מהתמ”ג. פשיטת הרגל של הבנק Banco Privado Português (BPP), אשר גררה עלויות גדולות עבור המדינה. בנק זה פורק על ידי בנקו דה פורטוגל באפריל 2010. בשנת 2010 לבדה, עלתה ה-BPP 450 מיליון אירו למשלמי המסים, המורכבת מערבויות שהופעלו על ידי המדינה באותה שנה. ההחלקה התקציבית עם השותפויות הציבוריות-פרטיות (PPPs): בין השנים 2008 ל-2010 ירדו החשבונות ב-560.2 מיליון יורו, בעיקר בשל דמי השכירות ששולמו לזיכיון כבישים, להם שולמו יותר 425.5 מיליון יורו ממה שתוקצב. בשנת 2011 עלתה ההחלקה בדמי השכירות עם הקלות בכבישים ב-28% ל-197.4 מיליון יורו מעל המתוקצב ועלתה ב-42.3% ל-266.3 מיליון יורו מעל לתחזית לשנת 2010. המדינה הוציאה סך של 896.6 מיליון יורו בדמי שכירות. הקלות בכבישים. גם דמי השכירות ששולמו ל-PPP במגזרי הבריאות והרכבות ירדו במידה ניכרת. ההחלפות שבוצעו על ידי עסקים בבעלות המדינה עם הפסדים פוטנציאליים גבוהים מ-3000 מיליון יורו. בשנת 2013, ממשלת פורטוגל שמרה 898 מיליון יורו בתקציב הממשלתי המתוקן כדי לשאת בעלויות הסדר החוזים הללו, כך שחברות אלה יכולות לשלם את ההפסדים המצטברים למוסדות הפיננסיים איתם התקשרו עם ההחלפות הללו. החברות שמקבלות תמיכה זו הן מטרו ליסבון (548 מיליון יורו), מטרו פורטו (315 מיליון יורו), REFER, שהמנהל שלה בתקופה שבה אושרו חוזים אלו הוא שרת האוצר לשעבר של פורטוגל, מריה לואיס אלבקרקי (20) מיליון יורו) ואסטרדאס דה פורטוגל (15 מיליון יורו). באפריל 2011, פורטוגל אישרה את קבלת סיוע כספי מקרן המטבע והאיחוד האירופי בשווי 78 מיליארד אירו (115 מיליארד דולר, 70 מיליארד ליש”ט), בעקבות יוון והרפובליקה של אירלנד. כמה מבכירי המדיניות הגרמניים הצהירו בפומבי כי חילוץ חירום עבור יוון ומקבלי סיוע עתידיים של האיחוד האירופי צריכים להיות מלווים בעונשים קשים, שגרמו לתסיסה חברתית באירלנד ובמדינות דרום אירופה, גרמנופוביה, עלייה גדולה של יורו-סקפטיות ועלייתם של השמאל הקיצוני מפלגות הימין הקיצוני ביוון (כלומר SYRIZA, שחר הזהב, בין היתר), וכן תנועת חמשת הכוכבים האירו-סקפטית ולגה נורד באיטליה.

במאי 2007, 65% מהפורטוגלים נטו לתת אמון במוסדות האיחוד האירופי בעוד 24% נטו לא לתת בהם אמון. מצד שני, בנובמבר 2012, רק 34% נטו לתת בהם אמון, בעוד ש-59% נטו לא לסמוך עליהם (למרות זאת, פחות קיצוני מיוון או ספרד, שבהן 81% ו-72% נטו לא לתת בהם אמון, בהתאמה).. חלקית כתוצאה מהיחס המאוכזב הזה ביחס לאיחוד האירופי, פורטוגל החלה לקרב קשרים עם אפריקה, ברזיל וכן עם מדינות אחרות באמריקה הלטינית, סין, ארה”ב, שוויץ וחלקים אחרים של העולם, מה שבא לידי ביטוי הן ב- השקעות, בסחר חוץ, ואפילו בהגירה.

תוכנית הסיוע התלת-שנתית של האיחוד האירופי, הכוללת את חבילת התמיכה של 78 מיליארד אירו, הסתיימה במאי 2014. באותה עת אישרה ממשלת פורטוגל את מחויבותה להמשיך ברפורמה הכלכלית, והכריזה כי בעוד שהחילוץ אפשר למדינה להחזיר את כלכלתה למסלול., היא עדיין התמודדה עם אתגרים משמעותיים.

חידוש הצמיחה הכלכלית של פורטוגל (2014-הווה)
שנת 2014 סימנה את תחילת ההתאוששות של הכלכלה הפורטוגלית. מאז הרבעון השלישי של 2014, כלכלת פורטוגל מתרחבת בהתמדה, כאשר ברבעון השני של 2015 נרשמה צמיחה בתוצר של 0.4% רבעוני ו-1.5% שנתי. ההתאוששות הכלכלית לוותה בירידה מתמשכת בשיעור האבטלה 8.5% ברבעון השלישי של 2017, משיא של 17% ב-2012). גם הגירעון התקציבי הממשלתי הצטמצם מ-11.2% מהתמ”ג ב-2010 ל-4.8% ב-2014.

קרן המטבע הבינלאומית פרסמה דוח עדכון בסוף יוני 2017 עם כמה חדשות חיוביות כולל תחזית חזקה יותר לטווח הקרוב ועלייה בהשקעות וביצוא. בגלל עודף ב-2016, המדינה לא הייתה מחויבת עוד לנוהל הגירעון החורג. המערכת הבנקאית הייתה יציבה יותר, למרות שעדיין היו הלוואות לא מתפקדות וחוב תאגידי. קרן המטבע הבינלאומית המליצה לעבוד על פתרון בעיות אלה כדי שפורטוגל תוכל למשוך יותר השקעות פרטיות. “צמיחה חזקה מתמשכת, יחד עם המשך הפחתת החוב הציבורי, יצמצמו נקודות תורפה הנובעות מחבות גבוהה, במיוחד כאשר ההתמודדות הכספית מצטמצמת”.

עד 2021, התמ”ג (PPP) של פורטוגל היה 36,381 דולר לנפש, על פי דו”ח ה-OECD. זה היה התמ”ג ה-4 הנמוך ביותר לנפש (PPP) של גוש האירו מתוך 19 חברות, וה-8 הנמוך ביותר באיחוד האירופי מתוך 27 מדינות חברות, עם כמה מדינות לשעבר בגוש הקומוניסטי במצוקה כלכלית אשר ב בינתיים הפכו למדינות החברות במזרח אירופה באיחוד האירופי, וכמעט הגיעו או עברו את פורטוגל במונחים של תמ”ג (PPP) לנפש בסביבות תאריך זה. גם בשנת 2021, פריון העבודה (PPP) היה החמישי הנמוך ביותר מבין 27 המדינות החברות באיחוד האירופי (EU) והיה נמוך ב-35% מהממוצע באיחוד האירופי. עד 2022, פריון העבודה הפורטוגזי ירד למקום הרביעי הנמוך ביותר מבין 27 המדינות החברות באיחוד האירופי, כאשר רק בולגריה ויוון היו נחותות בבירור מפורטוגל בפרמטר זה.

בשלב זה, פורטוגל הייתה נהנית נטו לתקציב האיחוד האירופי מאז הצטרפותה לאיחוד, שנקרא אז EEC, בשנת 1986.
נתונים
אחוז צמיחת תוצר

תוצר לנפש (ב-$ PPP)

גרפים אינם זמינים עקב בעיות טכניות. יש מידע נוסף על Phabricator וב- MediaWiki.org.

הטבלה הבאה מציגה את האינדיקטורים הכלכליים העיקריים בשנים 1980–2022 (עם הערכות עובדי קרן המטבע בין השנים 2023–2028 בכתב נטוי.
אינפלציה מתחת ל-5% היא בירוק.

שנה תמ”ג
(בביל. US$PPP)

תוצר לנפש
(ב-US$ PPP)

תמ”ג
(בביל. US$ נומינלי)

תוצר לנפש
(בדולר ארה”ב נומינלי)

צמיחת התמ”ג
(אמיתי)

שיעור אינפלציה
(באחוזים)

אבטלה
(באחוזים)

חוב ציבורי
(באחוזים מהתמ”ג)

על פי נתונים אלה, ב-2011 פורטוגל לא הציגה הוצאה יתרה גם לא על כיסוי סיכונים חברתיים (הגנה חברתית ובריאות) וההוצאה המעט גבוהה על חינוך יכולה להיות קשורה לפיגור בין הכישורים הממוצעים של פורטוגל לעמיתיהם האירופים., וכתוצאה מכך בסופו של דבר ניסיון להתגבר על הפיגור הזה. חלה התקדמות יוצאת דופן לקראת יעד זה, מאז שיעור הנשירה מבתי הספר ירד מ-43.6% בשנת 2000 ל-23.2% בשנת 2011, בהיותו זה עדיין השלישי בגובהו באיחוד האירופי, שבו הממוצע היה 13.5% באותה שנה.

התפקידים שבהם התקיימה ככל הנראה הוצאות היתר היו ב”שירותים ציבוריים כלליים”, במיוחד אלה הקשורים לתגמולים לעובדים, צריכת ביניים וסופית של “הארגונים המחוקקים והמבצעים, ענייני כספים ופיסקאליים ועניינים חיצוניים”, חלק מתפקידי משנה ב- סעיף “עניינים כלכליים”, שכן היו עבודות ציבוריות אינטנסיביות מאוד, שהתמקדו בעיקר בכבישים מהירים חדשים, שלא הייתה לה אפקט מכפיל גבוה. ראוי להזכיר גם את הסעיף “סדר ובטיחות ציבוריים” ו”הגנה”, כאשר התגמולים לעובדים וצריכת הביניים והסופיות גבוהים למדי מהממוצע באיחוד האירופי. נראה שהיתה הוצאה יתרה על פונקציות אלה, שכן לפורטוגל היה רק ​​תפקיד מאוד דיסקרטי בסכסוכים בינלאומיים ושיעור הפשיעה גם מתון למדי. הייתה מחלוקת גדולה על רכישת שתי צוללות, שהצורך בהן הוטל בספק. כמו כן ההוצאות בתת-סעיף “שירותי אשפוז”, השייכים לתפקוד “בריאות” היו גבוהות מאוד בהשוואה לממוצע האיחוד האירופי, בניגוד ל”שירותי אשפוז” האשפוז בהם ההוצאות היו נמוכות מאוד ב-2011 כמו כן, רלוונטי מאוד להסביר את הקשיים בשליטה בגירעונות אם לוקחים בחשבון את תשלומי הריבית הנוגעים להלוואות שקיבלה המדינה. לאחר שהיו יציבים סביב 3.0% מהתמ”ג עד 2010, הם זינקו ל-4.
2% ב-2011.

אבולוציה של מספר עובדי הציבור בפורטוגל (1968–2022)
מספר עובדי ציבור
שנה פופ. ±%
1968 196,755 —
1979 383,103 +94.7%
1983 435,795 +13.8%
1986 464,321 +6.5%
1988 485,368 +4.5%
1991 509,732 +5.0%
1996 614,256 +20.5%
1999 701,911 +14.3%
2005 731,485 +4.2%
2006 726,523 -0.7%
2007 708,507 −2.5%
2008 692,279 −2.3%
2009 675,048 −2.5%
שנה פופ. ±%
2010 663,167 -1.8%
2011 727,785 +9.7%
2012 699,901 −3.8%
2013 674,927 −3.6%
2014 656,376 −2.7%
2015 659,144 +0.4%
2016 664,168 +0.8%
2017 669,321 +0.8%
2018 683,165 +2.1%
2019 699,031 +2.3%
2020 718,940 +2.8%
2021 733,896 +2.1%
2022 742,260 +1.1%

גרפים אינם זמינים עקב בעיות טכניות. יש מידע נוסף על Phabricator וב- MediaWiki.org.

א כל הנתונים מתייחסים ל-31 בדצמבר של השנה המתאימה, למעט 1996 (המתייחסים ל-1 באוקטובר). ב נתוני 1986, 1988 ו-1991 התקבלו על ידי אומדנים מסקרים פנימיים ואינם כוללים אנשי צבא וצבא ועובדי ציבור באייהאזוריםובאימדיירה. נתוני ג’ לשנת 2010 הם אומדן שנערך באוקטובר 2010 לתקציב המדינה 2011.

בשנת 2019, 13.7% מהתעסוקה כאחוז מכוח העבודה עבדו ב-General Government, לעומת ממוצע של 17.9% ב-OECD.

כלכלה אזורית
רשימת חטיבות מנהליות בפורטוגזית לפי תוצר
2022 תוצר ותמ”ג לנפש באזורי NUTS II של פורטוגל לפי נתונים של המכון הלאומי לסטטיסטיקה (INE).
דרגה אזור התמ”ג ביורו אירו % מהתמ”ג תוצר לנפש
ביורו אירו כ-% מהממוצע של
פורטוגל
1 אזור המטרופולין של ליסבון 87,368,251,000 36.1% 30,462 129.5%
2 אזור צפון 71,872,968,000 29.7% 20,137 85.6%
3 אזור סנטרו 45,028,735,000 18.6% 20,161 85.7%
4 אזור אלנטחו 15,157,115,000 6.3% 21,741 92.4%
5 אזור אלגרבה 11,624,407,000 4.8% 26,754 113.7%
6 האזור האוטונומי של מדיירה 6,020,507,000 2.5% 23,675 100.6%
7 האזור האוטונומי של האיים האזוריים 5,109,502,000 2.1% 21,096 89.7%
פורטוגל 242,340,811,000 100.0% 23,531 100.0%
תעסוקה ושכר
ברבעון הראשון של 2022 עמד שיעור האבטלה על 5.9%.

שיעור האבטלה בירידה מתמשכת מאז סוף 2013, מסמן את היפוך מגמת הגידול במספר המובטלים שנרשמה מאז שנות ה-2000. מגמה שלילית זו באה לידי ביטוי עם השפעת המשבר הפיננסי של 2007–2008, מה שגרם לשיעור האבטלה לעלות, והשיג שיא של 17.7% בתחילת 2013.

הירידה באבטלה קשורה להתרחבות הכלכלה הפורטוגזית שנרשמה מאז הרבעון השלישי של 2014 (לאחר הצטמקות ב-2011, 2012 ו-2013), עם צמיחה שנתית של 1.5% בתוצר שנרשם ברבעון השני של 2015. העלייה ממספר האנשים שהיגרו לעבודה במדינות אחרות השפיעו לטובה גם על הפחתת האבטלה, וזה קרה במיוחד ב-2013, אז ירד כוח העבודה ב-1.6% בתשעת החודשים הראשונים של השנה. גורמים אחרים השפיעו גם הם על הירידה, כמו המתודולוגיה שבה השתמשה הסטטיסטיקה של פורטוגל (למשל, אנשים שעושים התמחות או הכשרה מקצועית אינם נחשבים כמובטלים), אובדן מקומות עבודה כבד קודם, הגידול בתיירות ותחיית התעשייה החקלאית. מגזר, שבו נוצרו מקומות עבודה רבים.

למרות היותה גם מדינה מפותחת וגם מדינה בעלת הכנסה גבוהה, לפורטוגל יש את התמ”ג הנמוך ביותר לנפש במערב אירופה ולפי ה- Eurostat היה לה את כוח הקנייה ה-9 הנמוך ביותר מבין 27 המדינות החברות באיחוד האירופי ב-2018.

Maria da Conceição Cerdeira, אחת המחברים של מחקר מחקר שפורסם על ידי בית הספר לכלכלה וניהול בליסבון (ISEG), הסבירה כי “בצורה גנרית, אין אינטנסיביות גבוהה של עבודה, או לחץ פסיכולוגי גדול” בפורטוגל, להמוני העובדים הרגילים, בניגוד למה שקורה בצפון אירופה או בצפון אמריקה. עם זאת, פחות לחץ לא אומר עבודה טובה יותר. הסקר האירופי האחרון של עובדים, שפורסם ב-2007 והיווה את הבסיס למחקר מחקר זה משנת 2009, הראה שפורטוגל היא המדינה האירופית החמישית עם איכות עבודה נמוכה יותר. מחקר שנערך על ידי בית הספר לעסקים בהרווארד, כולל 9 מדינות חברות באיחוד האירופי, גילה גם שלפורטוגל היו המנהלים השניים הגרועים ביותר ביקום זה, ממש מעל יוון, ומתחת לאירלנד, פולין, איטליה, בריטניה, צרפת, גרמניה ושוודיה.

הרבעון הראשון של 2013 סימן שיא שיעור אבטלה חדש עבור פורטוגל, שכן הוא הגיע ל-17.8 אחוז – עלייה מ-16.9 אחוז ברבעון הקודם – והממשלה חזתה שיעור אבטלה של 18.5 אחוז ב-2014.

מאז 2011, השנה שבה הגיעה טרויקה לפורטוגל כדי להחיל את תוכנית החילוץ, כ-300,000-360,000 איש עזבו את המדינה, רבים מהם צעירים מוכשרים.

בשנת 2014 עמדה האבטלה על 13.9%. נוצרו כ-70,000 מקומות עבודה, בעוד ש-59,000 אנשים לא היו זמינים לעבודה בגלל אי ​​מציאת עבודה במשך זמן רב או מהגירה. מספר העובדים במשרה חלקית הנחשבים בתת-עובדים וככאלה, היו רוצים לעבוד יותר שעות ביום, עומד על 251,700 איש, בעוד 240,300 איש אינם פעילים כיום (לא עובדים או לומדים).
הבנק המרכזי של פורטוגל הצהיר ששליש מהמשרות שנוצרו הן התמחות על ידי המכון הציבורי IEFP.

שכר
שכר המינימום החודשי בפורטוגל הוא 820 יורו (מ-1 בינואר 2024), לאחר שנקבע בעבר על 760 יורו. שכר מינימום זה נקבע בינואר 2021, לאחר שהועלה בעבר מ-580 יורו בשנת 2018. שכר המינימום עולה מאז 2015, שם הוא עמד על 505 יורו. השכר הממוצע ברוטו הוא 1438 אירו (1523 דולר, כמעט זהה לפולין וקרואטיה), והשכר נטו הממוצע הוא 1145 אירו (1213 דולר).
כל השכר משולם 14 פעמים בשנה, שנים עשר תשלומי שכר חודשיים בתוספת שכר חודש בצורת מענק חג המולד וחודש אחד עבור מענק חג.

שכר המינימום הפורטוגלי, על פי סעיף 273 לחוק העבודה, נקבע לאחר דיאלוג ומשא ומתן בוועדת הפשרה החברתית הקבועה, שערכה כולל את הממשלה ואת קונפדרציות המעסיקים והאיגודים המקצועיים.

שנה שכר מינימום שכר ממוצע 2015 505 € 834 אירו
2016 530 אירו 846 אירו
2017 557 אירו 865 אירו
2018 580 € 896 אירו
2019 600 אירו 912 אירו
2020 635 אירו 968 אירו
2021 665 אירו 1,011 אירו
2022 705 € 1,019 €
2023 760 אירו 1,046 € (Q3 2023)
2024 820 אירו
אבטלה של בוגרים
בשנת 2008, כ-8% מהאנשים עם תואר היו מובטלים, וחלק גדול בהרבה היה חסר. זה היה בקורלציה ישירה עם חוסר יכולת תעסוקה כללית ותת הכנה של סטודנט למקום העבודה, שנראתה בקרב קורסים רבים במספר תחומים שהוצעו על ידי מוסדות או מחלקות להשכלה גבוהה מסוימים. יישום תהליך בולוניה ורפורמות חינוכיות אחרות, כגון סגירת חובה של מספר קורסים, מחלקות, מכללות ואוניברסיטאות פרטיות לאחר 2005 עקב חוסר קפדנות אקדמית וסטנדרטים נמוכים בהוראה, הייתה גישה חדשה לחלוטין להתמודדות עם בעיה.

ב-2007 כמה אוניברסיטאות פרטיות גדולות נחקרו על ידי סוכנויות מדינה ושתיים נסגרו מיד. כמו כן, הופסקו מספר תארים במערכת הציבורית עקב חוסר איכות, ביקוש נמוך מצד סטודנטים פוטנציאליים או עניין מועט של מעסיקים פוטנציאליים בתחומים אלו. השכלה תיכונית ועל-תיכונית לא גבוהה (חינוך ביניים- ensino médio המורכבת מחינוך טכני ומקצועי פותחה מחדש מאז 2007 באמצעות המדיניות הממשלתית של ה- XVII Governo Constitucional (בראשה ראש הממשלה חוסה סוקרטס.

נכון למרץ 2014, שיעור האבטלה הבוגרים (בין 15 ל-24 שנים) הוא מעל 35.4%, המייצג עלייה בהשוואה לינואר ופברואר 2014. 57% מבני הנוער הפורטוגזים מתכננים להגר למדינות אחרות בשל המצב הנוכחי (והעתידי לכאורה) השברירי של הכלכלה.

מניעת עוני
היסטוריה

עוני ואי שוויון הם בעיות חברתיות משמעותיות שפורטוגל ניסתה לטפל בהן באמצעות אמצעים שונים של מדיניות חברתית. המשבר הכלכלי האירופי הגדיל את מספר משקי הבית שנותרו מתחת לקו העוני בפורטוגל, כאשר הנפגעים הגדולים ביותר הם בני הנוער עקב שיעורי האבטלה הגבוהים. המשבר הכלכלי הנוכחי שחווה על פני הגלובוס הוא הגורם המוביל לאי שוויון בהכנסה שמוביל לביקוש שוק ירוד בכלכלה ולצמיחה כלכלית נמוכה יותר בפורטוגל. מדיניות שכר המינימום מכוונת לצמצום העוני המחפיר ואי השוויון בהכנסה בפורטוגל אשר יגביר את הביקוש ויוביל ליציבות כלכלית בטווח הארוך.
בשנת 2014 לאחר הקפאה של ארבע שנים פורטוגל הגדילה את שכר המינימום ב-4%.
מדיניות שכר המינימום שהגיעה לאחר משא ומתן עם ארגוני עובדים ומעסיקים התאפשרה רק לאחר התאוששות מהותית של הכלכלה ותגביר את קיימות המשק במטרה לצמצם את העוני.

מיסים ותשלומי העברה בפורטוגל

פורטוגל משתמשת בתשלומי מס ותשלומי העברה כדי להגביר את השוויון בין בעלי הכנסה גבוהה לבעלי הכנסה נמוכה במדינה. ישנם מאפיינים פרוגרסיביים משמעותיים של מס הכנסה בפורטוגל. מדיניות המס הממשלתית מבטיחה כי בעלי ההכנסה הגבוהה יתמודדו עם מיסים גבוהים יותר בהשוואה לבעלי ההכנסה הנמוכה, אשר אפשרו לבעלי ההכנסה הנמוכה להיות מסוגלים להמריץ את הביקוש לסחורות ולשירותים בכלכלת המדינה.
בעלי ההכנסה הגבוהה משלמים בערך פי שלושה מהסכום שמשלמים בעלי ההכנסה הנמוכה.
גישה זו הייתה משמעותית בהפחתת אי השוויון בהכנסות באמצעות אמצעי חלוקה מחדש.

GMI פורטוגזית

החוק מס. 19-A/96, 29 ביוני יצר אמצעי פוליסה בשם GMI: הכנסה מינימלית מובטחת. גישה זו בת עשור שנבחנת אמצעים מבטיחה הכנסה מינימלית המעניקה יציבות פיננסית לאזרחי פורטוגל. ה-GMI נתפס כזכות לעם הפורטוגלי, ומתגלה כבלתי תלוי בהשפעות השוק.
תוכנית GMI שואפת לספק לבעלי הכנסה נמוכה מעל 18 שנים אוטונומיה חברתית וכלכלית כדי לעודד אותם להשתתף בצמיחה הכלכלית של המדינה.
בשנת 2001 דוחות מראים כי 32 אחוז מאלה שאושרו בעבר ליהנות מה-GMI הופסקו לאחר השגת הכנסה מעל רף המינימום.

דוח זה מראה שאמצעי מדיניות GMI יעילים במיגור העוני והגדלת שוויון ההכנסה בפורטוגל
כלכלה לפי מגזר

משאבי הטבע של פורטוגל. Fe – עפרות ברזל, PY – פיריט, Sn – פח, W – טונגסטן, U – אורניום, C – פחם, L – ליגניט.

המגזר השלישוני הוא כיום המרכיב החשוב ביותר בכלכלת פורטוגל, המייצג 75.8% מהערך המוסף הגולמי (GVA) ומעסיק 68.1% מהאוכלוסייה העובדת. אחריו מגזר התעשייה, המייצג 21.9% מה-GVA, המוכיח 24.5% מהמשרות. דיג וחקלאות – שהיוו 25% מהמשק ב-1960 – נרשמה ירידה חדה במשקלה, המהווה כיום רק 2.4% מה-GVA, תוך כדי העסקת 7.
5% מהאוכלוסייה העובדת.

משאבי טבע
יערות הם משאב הטבע העיקרי של פורטוגל, המכסים כ-34% מהמדינה. משאבי היער החשובים ביותר הם עצי האורן (13,500 קמ”ר, אלוני שעם (6800 קמ”ר, אלוני הול (5,340 ק”מ 2 ואקליפטוסים (2,430 קמ”ר.
הפקק הוא ייצור מרכזי, כאשר פורטוגל מייצרת מחצית מכמות הפקק העולמית.
משאבי כרייה משמעותיים הם ליתיום, טונגסטן, פח ואורניום.

חקלאות
חקלאות בפורטוגל

כרמים בעמק דורו.

לאחר שנים של דעיכה, חקלאות בפורטוגל זכתה לתחייה מפתיעה, שנגרמה בעל כורחו על ידי משבר החוב של פורטוגל, כאשר מספר אנשים בעלי כישורים גבוהים איבדו את מקום עבודתם במגזר השלישוני והחליטו לפנות את עצמם לפיתוח עסקים חקלאיים, למרות שהם ניסיון מועט או ללא ניסיון במגזר זה.

למרות שכיום היא מייצגת רק אחוז קטן מהכלכלה, חלק ניכר מיבשת פורטוגל מוקדש לחקלאות. הדרום פיתח מונוקולטורה נרחבת של דגנים ועצי זית ועמק דורו של כרמים. עצי זית (4,000 קמ”ר ; 1,545 קמ”ר), כרמים (3,750 קמ”ר ; 1,450 קמ”ר), חיטה (3,000 קמ”ר ; 1,160 קמ”ר) ותירס (2,680 קמ”ר ; 1,035 מ”ר) מיוצרים בשטחים עצומים. יין ושמן זית פורטוגלי זוכים לשבחים במיוחד על ידי אזרחים על איכותם, ולכן לתחרות חיצונית (אפילו במחירים נמוכים בהרבה) הייתה השפעה מועטה על הביקוש של הצרכנים.

פורטוגל היא מגדל יין מסורתי, ומייצאת את יינותיה משחר הציוויליזציה המערבית; יין פורט, Vinho Verde ויין מדיירה הם ייצוא היין המובילים. פורטוגל היא גם יצרנית איכותית של פירות, כלומר תפוזי אלגרבה, דובדבנים (ייצור גדול בקובה דה ביירה ובאלטו אלנטחו, ה-pêra rocha של אזור Oeste (סוג של אגס) ותפוחי אלקובסה maçã de Alcobaça.
לאחרונה, גידולי נישה כמו אוכמניות ופטל ראו עלייה רבה בייצור, בעיקר לייצוא.
יצוא אחר כולל מוצרי גננות וגידול פרחים, סוכר סלק, שמן חמניות, שעם וטבק.

דיג
דיג בפורטוגל

האזור הכלכלי הבלעדי של פורטוגל של 1,727,408 ק”מ 2.

תעשיית הדיג הפורטוגלית גדולה ומגוונת למדי. ספינות דיג המסווגות לפי האזור שבו הן פועלות, ניתנות לחלוקה לספינות דיג מקומיות, ספינות דיג חופי וכלי דיג למרחקים ארוכים. הצי המקומי מורכב בעיקר מכלי שיט מסורתיים קטנים (פחות מ-5 טון ברוטו, המהווים, בשנת 2004, 87% מכלל צי הדייג ומהווים 8% מכלל הטון. כלי שיט אלו מצוידים בדרך כלל לשימוש ביותר משיטת דיג אחת, כגון קרסים, רשתות זימים ומלכודות, ומהווים את הפלח הפול-וולנטי של הצי.

התפוקה הפיזית שלהם נמוכה, אך רמות הכנסה סבירות מושגות בזכות הערך המסחרי הגבוה של המינים שהם לוכדים: תמנון, דגי נדן שחורים, קונגרי, זרבובית, אגוז ודגיגים. גם דיג של ארנקים הוא חלק מהצי המקומי ויש לו, ביבשת, רק זן מטרה אחד: הסרדינים. דיג זה מהווה 37% מסך הנחיתות. לאזור הכלכלי הבלעדי של פורטוגל יש 1,727,408 קמ”ר, שהוא השלישי בגודלו באיחוד האירופי וה-20 בגודלו בעולם.

צי הדייג החופי היווה רק 13% מכלי השיט, אך היה בעל ה-GT הגדול ביותר (93%). כלי השיט הללו פועלים באזורים רחוקים יותר מהחוף, ואפילו מחוץ לאזור הכלכלי הבלעדי של פורטוגל. צי הדייגים בחופי כולל ספינות דיג רב-ערכיות, נגרניות ומכלת. המכמורות פועלות רק על המדף היבשתי ומכוונות למינים קרקעיים כמו מקרל סוס, לבנה כחולה, תמנון וסרטנים.

הדיג לטרוול סרטנים מכוון ללובסטר נורבגי, שרימפס אדום ושרימפס ורדים במים עמוקים. מיני הדגים החשובים ביותר שהונחו בפורטוגל בשנת 2004 היו סרדינים, מקרל ומקרל סוס, המהווים 37%, 9% ו-8% מסך הנחיתות לפי משקל, ו-13%, 1% ו-8% מהערך הכולל, בהתאמה. רכיכות היוו רק 12% מסך הנחיתות במשקל, אך 22% מסך הנחיתות בערכן. סרטנים היו 0.
6% מסך הנחיתות לפי משקל ו-5% לפי ערך.

תעשייה

לעיריית Oeiras, באזור המטרופולין של ליסבון, יש את המטה של ​​כמה חברות בנות פורטוגזיות של חברות רב לאומיות גדולות.

לתעשייה הפורטוגלית הייתה התפתחות גבוהה, במיוחד לאחר מלחמת העולם השנייה, כשהיא הגיעה לשיא ב-1974, כאשר היא ייצגה כמעט 35% מהתמ”ג של פורטוגל והשיגה רמה גבוהה של גיוון.

כיום, התעשיות העיקריות בפורטוגל כוללות: מכונות, תעשיות חשמל ואלקטרוניקה, תעשיות רכב ובניית ספינות, הזרקה, תעשיות פלסטיק וקרמיקה, תעשיות טקסטיל, הנעלה ועור, זיקוק נפט, פטרוכימיה ותעשיות מלט, תעשיות משקאות ומזון ורהיטים, תעשיות עיסת נייר, עץ ושעם.

תעשיות רכב ותעשיות מכניות אחרות כמו תעשיית האופניים ממוקמות בעיקר בסטובאל ובסביבותיה, פורטו, ליסבון, אביירו, בראגה ומנגואלדה. לקוימברה ו- Oeiras יש תעשיות צומחות המבוססות על טכנולוגיות, כולל תרופות ותוכנה. לסינס יש את בית הזיקוק הגדול ביותר במדינה והוא מרכז פטרוכימי מרכזי, כמו גם הנמל העמוס ביותר בפורטוגל. למאיה יש את אחד מפארקי התעשייה הגדולים במדינה, כולל ציין תעשיות עיבוד עץ ומזון. Figueira da Foz ו-Setúbal הם מרכזים מרכזיים של תעשיית העיסה והנייר. מרינהה גרנדה היא מרכז ייצור הזכוכית הנחשב ביותר של פורטוגל. לליריה, אוליביירה דה אזמייס, ואל דה קמברה וויסו, יש תעשיות קלות חשובות, כולל הזרקה ופלסטיק. Viana do Castelo ו-Setúbal הם מרכזים של תעשיות בנייה ותיקון ספינות.

תעשיות מודרניות לא מסורתיות המבוססות על טכנולוגיה כמו תעופה וחלל, ביוטכנולוגיה וטכנולוגיית מידע, פותחו במספר מקומות ברחבי הארץ. Alverca, Covilhã, Évora, ופונטה דה סור הם המרכזים העיקריים של תעשיית התעופה והחלל הפורטוגלית, אשר מובל על ידי הסניף המקומי של Embraer הברזילאי ועל ידי OGMA.
מאז תחילת המאה ה-21, נוסדו תעשיות ביוטכנולוגיה וטכנולוגיות מידע רבות ומרוכזות באזורים המטרופולינים של ליסבון, פורטו, בראגה, קוימברה ואוויירו.

אנרגיה
מאמרים עיקריים: אנרגיה בפורטוגל ואנרגיה מתחדשת בפורטוגל

תחנת הכוח הסולארית Serpa, אחד המתקנים הגדולים מסוג זה בעולם.

מאז סוף שנות ה-90, כאשר כוח הרוח כמעט ולא היה קיים בפורטוגל, המדינה הפכה ליצרנית השישית של סוג זה של אנרגיה מתחדשת. יחד עם האנרגיה ההידרואלקטרית המסורתית, החברות הפורטוגזיות, כולל הגדולה במדינה – EDP – ובתמיכת הממשלה השקיעו רבות בסוגים חדשים של אנרגיה מתחדשת, מאז ואילך. בשנת 2010, 52% מהאנרגיה שהופקה בפורטוגל הייתה מתחדשת.

בשנת 2013, 61.7% מהאנרגיה שהופקה הייתה מתחדשת, כולל 30.4% הידרואלקטרית, 24.1% מרוחות, 5.2% מביומסה, 0.9% אנרגיה סולארית ו-1.1% ממקורות אנרגיה מתחדשים אחרים, במיוחד אנרגיה גיאותרמית באיים האזוריים. הודות לאסטרטגיה האנרגטית הזו, במהלך שנת 2013 צמצמה פורטוגל ל-5% בלבד את האנרגיה שהיא מייבאת. דלקים מאובנים הם עדיין המקור של 38.3% או האנרגיה המופקת, אבל המגמה היא ירידה. בשנת 2013, הגידול בייצור אנרגיה נקייה סייע לחסוך 806 מיליון אירו בייבוא ​​דלקים מאובנים ורישיונות פליטת CO 2.

במאי 2016, פורטוגל הפכה למדינה השנייה בעולם שיכולה לכסות את כל צריכת האנרגיה שלה על ידי אנרגיה מתחדשת בלבד, במשך ארבעה ימים רצופים.
בשנות ה-70, המדינה נטשה את התוכנית להתקנת מפעלים גרעיניים ובחרה שלא להשקיע בכוח גרעיני, ולכן אין מפעלים כאלה בפורטוגל.
שירותים

קניון ואסקו דה גאמה, בליסבון.

המגזר השלישוני צמח, מייצר 74.4% מהתמ”ג ומספק מקומות עבודה ל-65.9% מאוכלוסיית העובדים. שיעורי הצמיחה המשמעותיים ביותר נמצאים במגזר המסחר, עקב הכנסת אמצעי הפצה, תחבורה וטלקומוניקציה מודרניים. חברות פיננסיות שלישוניות נהנו מהפרטה, וגם הרוויחו במונחים של יעילות.

התיירות בפורטוגל התפתחה בצורה משמעותית, ויצרה 17.3% מהתמ”ג ב-2017 וצפוי להגיע ל-20.5% מהתמ”ג ב-2018. ב-2017, מספר התיירים הזרים זינק ב-12% ל-12.7 מיליון. כולל תיירי פנים, הסכום הכולל הוא כ-21 מיליון.

כמה חברות פורטוגזיות גדולות במגזר השירותים התחייבו לבינלאומי את השירותים שלהן, כמו הקמעונאית Jerónimo Martins, המחזיקה ברשת הסופרמרקטים הגדולה ביותר בפולין ומשקיעה גם היא בקולומביה. ראויה לשים לב גם TAP Portugal, חברה המשמשת לעתים קרובות את נוסעי מעבר הנוסעים בין אירופה, אפריקה ואמריקה הלטינית (בעיקר ברזיל), אשר נחשבת במיוחד על ידי רקורד הבטיחות שלה.

חברות
בשנת 2022, המגזר עם מספר החברות הגבוה ביותר הרשומות בפורטוגל הוא שירותים עם 224,004 חברות ואחריו סחר קמעונאי ופיננסים, ביטוח ונדל”ן עם 99,596 ו-66,581 חברות בהתאמה.
שוק פיננסי

המטה של ​​בנק Caixa Geral de Depositos.

בשוק הפיננסי הפורטוגלי, הבורסה הגדולה ביותר היא Euronext Lisbon שהיא חלק מ- Euronext, קבוצת הבורסות הפאן-אירופית הגדולה ביותר. הוא מפוקח ומוסדר על ידי נציבות שוק ניירות הערך הפורטוגלית. PSI -20 הוא מדד המניות הסלקטיבי והידוע ביותר של פורטוגל. הבנק המרכזי של פורטוגל הוא בנקו דה פורטוגל, המהווה חלק בלתי נפרד ממערכת הבנקים המרכזיים האירופית. הבנקים הפורטוגזים הגדולים ביותר הם Banco Comercial Português ו- Caixa Geral de Depositos בבעלות המדינה.

בנקים פורטוגליים מחזיקים בהחזקות אסטרטגיות במגזרים אחרים של הכלכלה, כולל מגזר הביטוח. השתתפות הבנקים הזרים גבוהה יחסית וכך גם בעלות המדינה באמצעות Caixa Geral de Depositos (CGD). בסך הכל, המערכת הפיננסית של פורטוגל איתנה, מנוהלת היטב ותחרותית, עם סיכונים ופגיעות לטווח קצר יותר מוכלים היטב, והמערכת מושתתת על ידי מסגרת מדיניות פיננסית חזקה. למרות היותה קטנה ומרוכזת יחסית, מערכת הבנקאות של פורטוגל בדרך כלל משתווה היטב למדינות אחרות באיחוד האירופי (האיחוד האירופי) מבחינת יעילות, רווחיות ואיכות הנכסים, עם כושר הפירעון גם קרוב לרמות האירופיות.

בכל תת-המגזרים הפיננסיים, ובהתייחס במיוחד למוסדות הגדולים יותר, הפיקוח על מוסדות פיננסיים פורטוגליים הוא פעיל, מקצועי ומאורגן היטב.
מגזר הביטוח עשה ביצועים טובים, חלקית משקף העמקה מהירה של השוק בפורטוגל.
למרות רגישות לסוגים שונים של סיכוני שוק וחיתום, הן מגזר החיים והן במגזר הכלל, בסך הכל, מוערכים כיכולים לעמוד במספר זעזועים קשים, למרות שההשפעה על מבטחים בודדים משתנה מאוד.

תחרותיות

ההתפלגות העולמית של היצוא הפורטוגלי בשנת 2006 כאחוז מהשוק העליון (ספרד – 11,493,400,000 דולר). התחרותיות של פורטוגל בעולם
דוח התחרותיות העולמית לשנים 2014–2015, שפורסם על ידי הפורום הכלכלי העולמי, הציב את פורטוגל במקום ה-36 במדד הכלכלי. זה מייצג עלייה חדה מהמיקום ה-51 שבו הופיעה פורטוגל בשנים 2013–2014.
תחרותיות לפי עיר
מחקר הנוגע לתחרותיות של 18 בירות המחוזות של פורטוגל, בהתאם למתודולוגיית הפורום הכלכלי העולמי, בוצע על ידי חוקרי כלכלה מאוניברסיטת Minho.
הוא פורסם בעיתון Público ב-30 בספטמבר 2006.
הערים המדורגות ביותר במחקר היו Évora, Lisbon ו- Coimbra.

דירוג:

אבורה : 7,293
ליסבון : 6,454
קוימברה : 6,042
בז’ה : 5,660
ליריה : 5,609
קסטלו ברנקו : 5,608
Aveiro : 5,452
גארדה : 5,178
סנטרה : 5,037
פורטלגרה : 4,711
Viseu : 4,628
וילה ריאל : 5,514
בראגנסה : 4,271
סטובל : 4,070
בראגה : 4,055
פארו : 3,971
ויאנה דו קסטלו : 3,859
פורטו : 3,577
בעיות פנים
שריפות יער: כמו במדינות אחרות עם קיץ חם מאוד וייבוש עונתי של קרקעות וצמחייה, מדי שנה נהרסים שטחים נרחבים ביער הפורטוגזי. יש לכך השפעה חשובה על הכלכלה מכיוון שאנשים ותעשיות רבים תלויים בפעילויות הקשורות לייעור. זו גם בעיה אקולוגית דרמטית מאוד ובעיית בטיחות לאוכלוסיות.

החוב הציבורי של פורטוגל: החוב הלאומי של פורטוגל עומד על כ-125% מהתמ”ג נכון ליוני 2017. בעיה זו מהווה איום על הכלכלה הפורטוגלית ועל קיימותה הפיננסית של המדינה. מגזר ציבורי מנופח: המגזר הציבורי נחשב בדרך כלל לחלק גדול מאוד, יקר ולא יעיל במשק. עודף בעובדי ציבור ובירוקרטיה חסרת תועלת מביאים להפסד של מיליוני יורו מדי שנה. מהממשלה החוקתית ה-16 של גוברנו, בראשות ראש הממשלה חוסה דוראו בארוסו, לממשלת ה -17 גוברנו החוקתית, בראשות ראש הממשלה חוסה סוקרטס (שניסתה ליצור כללים חדשים וליישם רפורמות שמטרתן יעילות טובה יותר, הקצאת משאבים רציונלית, להילחם בעובדי מדינה קיבולת יתר exedentários ופחות בירוקרטיה הן לאזרחים והן לחברות – למשל: empresa na hora , PRACE – Programa de Reestruturação da Administração Central do Estado, ו- SIMPLEX – Programa de Simplificação Administrativa, בין היתר), ” בעיית ההוצאה הציבורית ” היוותה דאגה גדולה בפורטוגל, אולם היא השפיעה מעט, והחוב הציבורי והגירעון של המדינה יצאו מכלל שליטה עד 2010. בנוסף, ז’ואאו בלהים שניהל את הוועדה ב-2005 האחראי על התוכנית לארגון מחדש של המינהל המרכזי של המדינה (PRACE) אמר כי הוא מאוכזב מתוצאות הרפורמות שנוסו באמצע שנות ה-2000. שחיתות: לפי מדד תפיסות השחיתות לשנת 2008 של מדינות שפורסם על ידי Transparency International, בפורטוגל הייתה רמת השחיתות ה-32 הנמוכה ביותר מבין 180 מדינות. ב-2012 היא צנחה לשוויון משולש למקום ה-33. (לשם השוואה, באותן שנים דורגה ארצות הברית במקום ה-18 וה-19). עם זאת, השחיתות הפכה לנושא בעל משמעות פוליטית וכלכלית מרכזית עבור הפורטוגלים. הרשויות האחראיות ועמותות אזרחיות רבות וצוותי חשיבה מנסים להילחם בשחיתות לפני שהיא תגבר עוד יותר. שדולות פוגעניות ותוכניות שחיתות רבות קשורות לוויתורים, אישורים לא ברורים לקבלנים ולקבוצות כלכליות, או יצירת מקומות עבודה והסכמים מסחריים עם חברים ובני משפחה, הכוללים בעיקר את המגזר הציבורי הענק וחברות. כמה מקרים מוכרים היטב ודווחו בהרחבה בתקשורת, כמו העניינים במספר עיריות שבהן מעורבים פקידי עירייה מקומיים ואנשי עסקים, כמו גם מספר פוליטיקאים בעלי אחריות וכוח רחב יותר.
מקרים פליליים בולטים כוללים את ה- Face Oculta, את שערוריית ראש עיריית אוייראס, Isaltino Morais, את ה- Apito Dourado ואת Saco Azul de Felgueiras.

חינוך, הכשרה ומחקר במדעי העסקים והכלכלה

ה-NOVA SBE, אחד מבתי הספר למנהל עסקים ברמה העולמית של פורטוגל
ישנם מוסדות להשכלה גבוהה רבים המעניקים תארים אקדמיים בכלכלה וניהול עסקי, הפרוסים על פני כל הארץ. תוכניות בניהול וניהול מוצעות על ידי כמעט כל אוניברסיטאות ופוליטכניות פורטוגזית. תוכניות בכלכלה מוצעות על ידי כל האוניברסיטאות הציבוריות ועל ידי כמה אוניברסיטאות פרטיות.

בין האוניברסיטאות הגדולות והנחשבות ביותר, המארחות מחלקה לכלכלה ומפתחות מחקר בתחום זה, הן אוניברסיטת ליסבון (באמצעות ISEG – בית הספר לכלכלה וניהול של ליסבון שלה), ISCTE – מכון אוניברסיטת ליסבון, האוניברסיטה הקתולית הפורטוגזית דרך בית הספר לעסקים וכלכלה Católica Lisbon שלהם ובית הספר Católica Porto לכלכלה וניהול), אוניברסיטת פורטו (דרך Faculdade de Economia שלה; אוניברסידאד נובה דה ליסבואה (דרך NOVA SBE – Nova School of Business and Economics; אוניברסיטת Minho (דרך Escola de Economia e Gestão שלה; ואוניברסיטת קוימברה (דרך Faculdade de Economia שלה. דירוג בית הספר לעסקים אירופיים של Financial Times מיקם בעקביות את בית הספר לעסקים וכלכלה Católica Lisbon ואת בית הספר לעסקים וכלכלה נובה בין בתי הספר המובילים באירופה לעסקים וכלכלה.

מלבד המוסדות להשכלה גבוהה, גם הבנק של פורטוגל וגם פורטוגל הסטטיסטיקה מפתחים מחקר ממושך ויסודי שיטתי ומעבירים דוחות על הכלכלה הפורטוגלית.

עוני
בשנת 2012, 45.4% מהאוכלוסייה היו בסיכון לעוני לפני העברות חברתיות, בהשוואה לממוצע ה-EU27 (קרואטיה עדיין לא כלולה) של 44.1%. כאשר כלולים פנסיה האחוז יורד ל-25.2%. 17.5% מהאוכלוסייה היו בסיכון לעוני לאחר העברות חברתיות, כלומר הכנסתם הפנויה הייתה מתחת לסף הסיכון הלאומי שלהם לעוני, שנקבע על 60% מההכנסה החציונית הארצית למקבילה בוגרת. זה מעט מעל הממוצע של האיחוד האירופי של 17%, ומשווה לטובה למדינות אחרות בדרום אירופה, כמו ספרד (22.2%), איטליה (19.4%) ויוון (23.1%).

בינואר 2015 עודכנו נתוני העוני לשנת 2013: 19.5% מהאוכלוסייה היו בסיכון לעוני לאחר העברות סוציאליות, כלומר הכנסתם הפנויה הייתה מתחת לרף הסיכון הלאומי שלהם לעוני, אשר נקבע על 60% מ- ההכנסה החציונית הארצית לשווה ערך למבוגר מונה כמעט 2 מיליון איש. לפי כלכלן ISEG, קרלוס פארינהה רודריגס, פורטוגל חזרה 10 שנים אחורה במונחים של מציאות חברתית, לאחר שאיבדה את כל ההתקדמות שנעשתה עד 2009. הסיכון לעוני לאחר העברות חברתיות לגברים הוא 18.9%, 20% לנשים, 25.6 % לילדים, 38.4% למשפחות חד הוריות עם ילד אחד לפחות, 15.4% לשני הורים וילד אחד ו-28.8% למצרפים אחרים עם ילדים (קשישים וכו’). המכון הלאומי לסטטיסטיקה ערך חישוב נפרד, וביסס את הנתונים שלו בשנת 2009 כדי לקבל קו עוני שלא יורד בגלל ירידות ההכנסה הקשורות למשבר: בחישוב זה, הגידול בסיכון העוני גדול בהרבה עם 17.9% ב-2009 ל-25.9% 4 שנים מאוחר יותר. ראש הממשלה, פדרו פאסוס קואלו, הצהיר כי המספרים הללו אינם משקפים את המצב הנוכחי.

העוני גדל בשנת 2022 והשפיע עד אז על 17% מהאוכלוסייה. לפי המכון הלאומי לסטטיסטיקה (INE), העלייה בעוני כיסתה את כל קבוצות הגיל. חסרי הבית גדלו ב-78% בארבע שנים: 10,773 הומלסים בפורטוגל, המהווה עלייה של 78% בארבע שנים. בשנת 2018 היו 6044.

חוסר ביטחון תזונתי
בשנים 2005 ו-2006, סקר הבריאות הלאומי אסף מידע על ביטחון תזונתי, שהראה כי מי שמרוויחים הכנסה חודשית למשק בית של 251-500 יורו היוו 37.3% מחוסר הביטחון התזונתי, דבר שהיה מנוגד למדי למקביליהם. למשל, אלה שמרוויחים יותר מהכנסה חודשית של 901 יורו למשק בית היוו רק 15.9% מחוסר הביטחון במזון. לאחר המשבר הפיננסי בפורטוגל שהחל ב-2010, חוסר הביטחון התזונתי הסלימה והשפיע במיוחד על אלו באזורים עניים יותר בפורטוגל – כמו אלנטחו ואלגרבה. באזור אלגרבה, חוסר הביטחון התזונתי הכולל עלה מ-56.9% ל-77.1% מ-2011 ל-2012, ואי הביטחון התזונתי החמור עלה מ-13.2% ל-41.7%. בינתיים, חוסר הביטחון התזונתי הלאומי רק גדל ב-0.5% (48.6% ל-49.1%) וחוסר הביטחון התזונתי החמור של אזורים אחרים, כמו Centro ו-Norte, התחיל נמוך בהרבה ורק עלה בכ-3%. בסך הכל, השכיחות הכללית של חוסר ביטחון תזונתי מ-2011 עד 2013 בפורטוגל כמעט ולא השתנתה; עם זאת, נראה שהאזורים בעלי המזל והעניים יותר גבו את האגרה, למרות התקדמות עתידית.

יותר מ-12% מאוכלוסיית פורטוגל סבלה מחוסר ביטחון תזונתי בינוני או חמור בשנים 2020 ו-2022, שכיחות שמציבה את פורטוגל מעל הממוצע של 8.5% שנרשם בדרום אירופה. פורטוגל הייתה המדינה השישית מבין ה-13 בדרום אירופה עם האחוז הגבוה ביותר במדד זה, אחרי אלבניה (30.2%), צפון מקדוניה (24%), סרביה (14.8%), בוסניה הרצגובינה (13.4%) ומונטנגרו (12.
9%.

הגירה כלכלית
בשנת 2021, האו”ם תיקן כלפי מטה את האומדן של כמה פורטוגלים חיו מחוץ למדינה: הארגון הצביע פעם על 2.6 מיליון בשנת 2020, אך תיקן אותו ל-2 מיליון, מה שהפך את פורטוגל למדינה ה-20 בעולם עם הכי הרבה מהגרים בהשוואה ל-2 מיליון. מספר התושבים. יותר פורטוגלים עזבו את המדינה ב-2021 מאשר לפני מגיפת ה-COVID-19. דווח על עלייה בהגירה לצפון אירופה, בלגיה והולנד. מהגרים פורטוגלים שחיו בצרפת, שוויץ ובריטניה שלחו את מירב התשלומים לפורטוגל. בשנת 2022, מהגרים שחיו במדינות אלו היו אחראים ליותר ממחצית מההעברות שקיבלו משפחות פורטוגזיות. הנתונים שמפרסמים מדי חודש בנק פורטוגל על ​​שווי העברות העברות שהמהגרים שולחים לפורטוגל מראים עלייה של 1.8% בשנת 2021 בהשוואה לשנה הקודמת, העולה על 3 מיליארד יורו.
פורטוגל הייתה אחת המדינות החברות באיחוד האירופי עם הנתונים הגבוהים ביותר עבור העברות כספים שהתקבלו.