פורטוגל | דסק פורטוגל

דגל פורטוגל

פורטוגל, רשמית הרפובליקה הפורטוגזית (פורטוגזית:República Portuguesa ), היא מדינה השוכנת בחצי האי האיברי, בדרום מערב אירופה, ואשר שטחה כולל גם את האיים הארכיפוזיים שלה-Azchioresian. הוא כוללאת הנקודה המערבית ביותרביבשתאירופה, הגבול המערבי והדרומי של היבשת עםצפון האוקיינוס ​​האטלנטי, ובצפון ובמזרח, גבול פורטוגל-ספרד מהווה את קו הגבול הבלתי מופרע הארוך ביותר באיחוד האירופי. הארכיפלגים שלה מהווים שני אזורים אוטונומיים ממשלות אזוריות משלהם. ביבשת, אזור אלנטחותופס את השטח הגדול ביותר, אך הוא אחד האזורים באירופה עם צפיפות אוכלוסין נמוכה יותר. ליסבון היא הבירה והעיר הגדולה ביותר באוכלוסיה, והיא גם המקום העיקרי לתיירים לצד פורטו ואלגרבה.

עורך דין מומלץ

פורטגל היא אחת המדינות העתיקות באירופה, שטחה יושב ונלחם ברציפות מאז התקופה הפרהיסטורית. השטח היה מיושב על ידי העמים הקלטים והאיבריים, כגון הלוסיטאנים, הגאלצ’ים, הקלטיקים, הטורדולים והקוניי. לעמים אלה היה קשר מסחרי ותרבותי מסוים עם פיניקים, יוונים קדומים וקרתגים. מאוחר יותר שלטו בה הרומאים, ואחריו פלישות של עמים גרמניים יחד עם האלנים, ולאחר מכן המורים, שגורשו בסופו של דבר במהלך הרקונקיסטה. נוסדה לראשונה כמחוז בתוך ממלכת לאון בשנת 868, המדינה קיבלה עצמאות רשמית כממלכת פורטוגל עם הסכם זמורה בשנת 1143.

במאות ה-15 וה-16 הקימה פורטוגל את אחת האימפריות הימיות והמסחריות הארוכות ביותר, והפכה לאחת המעצמות הכלכליות והפוליטיות העיקריות של אותה תקופה. עד תחילת המאה ה-19, אירועים כמו רעידת האדמה בליסבון בשנת 1755, כיבוש המדינה במהלך מלחמות נפוליאון, ועצמאותה של ברזיל ב-1822 הובילו לדעיכה ניכרת של השפע הקודם של פורטוגל. לאחר מכן באה מלחמת האזרחים בין חוקתים ליברלים לבין אבסולוטיסטים שמרנים על הירושה המלכותית מ-1828 עד 1834. מהפכת 1910 הדיחה את המלוכה של פורטוגל, והקימה את הרפובליקה הפורטוגלית הראשונה הדמוקרטית אך הלא יציבה, שהוחלפה מאוחר יותר על ידי אסטדו נובו (המדינה החדשה). משטר אוטוריטרי. הדמוקרטיה הוחזרה לאחר מהפכת הציפורנים (1974), שסיימה את המלחמה הקולוניאלית בפורטוגזית ובסופו של דבר איבדה את יתרת רכושה הקולוניאלי.

לפורטוגל הייתה השפעה תרבותית, ארכיטקטונית ולשונית עמוקה, עם מורשת של כ-250 מיליון דוברי פורטוגזית ברחבי העולם.
זוהי מדינה מפותחת עם כלכלה מתקדמת.
חברה באומות המאוחדות, האיחוד האירופי, אזור שנגן ומועצת אירופה, פורטוגל הייתה אחת החברות המייסדות של נאט”ו, גוש האירו, ה- OECD וקהילה של מדינות השפה הפורטוגזית.

היסטוריה
תולדות פורטוגל

המילה פורטוגל נובעת משם המקום הרומי – קלטי המשולב Portus Cale המגורים של היום פורטו ווילה נובה דה גאיה. פורטו נובעת מהלטינית של פורט, portus ; משמעותו ומקורו של קאל אינם ברורים. ההסבר של הזרם המרכזי הוא שם אתני שמקורו בקלאצ’ים, הידועים גם בתור עמי הגאלאצ’ים, שכבשו את צפון-מערב חצי האי האיברי. תיאוריה אחת מציעה ש-Cale היא גזירה של המילה הקלטית ל’נמל’. אחרת היא שקאלה הייתה אלה קלטית. כמה חוקרים צרפתים מאמינים שייתכן שהוא הגיע מפורטוס גאלוס, נמל הגאלים.

בסביבות שנת 200 לפנה”ס, הרומאים לקחו את איבריה מהקרתגים במהלך המלחמה הפונית השנייה. תוך כדי כך הם כבשו את קאלה, שינו את שמו לפורטוס קאלה (‘נמל קאלה’) ושילבו אותו במחוז גאלאסיה. במהלך ימי הביניים, האזור סביב פורטוס קאלה נודע על ידי הסואבים והוויזיגותים בתור פורטוקלה. השם פורטוקל השתנה לפורטוגל במהלך המאות ה-7 וה-8, ועד המאה ה-9 הוא שימש להתייחסות לאזור שבין הנהרות דורו ומינהו.
במאות ה-11 וה-12, פורטוגל, פורטוגליה, פורטוגאלו או פורטוגאליה כבר כונו פורטוגל.

 

פורטוגל עונה מומלצת
פורטוגל מוסלמים
פורטוגל מחירים
שטח פורטוגל לעומת ישראל
פורטוגל דת
פורטוגל כלכלה
פורטוגל למטייל
פורטוגל מפה

 

פרהיסטוריה
איבריה פרהיסטורית
האזור מיושב על ידי בני אדם מאז לפני כ-400,000 שנים, כאשר הומו היידלברגנסיס נכנס לאזור. המאובן האנושי העתיק ביותר שנמצא בפורטוגל הוא גולגולת Aroeira 3 H. Heidelbergensis בת 400,000 שנה שהתגלתה במערת ארוירה בשנת 2014. מאוחר יותר שוטטו ניאנדרטלים בצפון חצי האי האיברי ונמצאה שן במערת נובה דה קולומבירה באסטרמדורה. _ הומו סאפיינס סאפיינס הגיע לפורטוגל לפני כ-35,000 שנה והתפשט במהירות. שבטים פרה-קלטים אכלסו את פורטוגל. הסינטים פיתחו שפה כתובה, והותירו סטלות, שנמצאות בעיקר בדרום.

בתחילת האלף הראשון לפני הספירה, כמה גלים של קלטים פלשו לפורטוגל ממרכז אירופה והתחתנו עם האוכלוסיות המקומיות כדי ליצור כמה קבוצות אתניות שונות. הנוכחות הקלטית היא פטנט בראיות ארכיאולוגיות ולשוניות. הם שלטו ברוב צפון ומרכז פורטוגל, בעוד הדרום שמר על אופיו הישן יותר (מאמין שאינו הודו-אירופי, כנראה קשור לבסקים עד הכיבוש הרומי.
בדרום פורטוגל נוסדו גם כמה יישובי חוף מסחריים קטנים וקבועים למחצה על ידי פיניקים-קרתגים.

פורטוגל הרומית
Lusitania, Gallaecia, והיספניה
הרומאים פלשו לראשונה לחצי האי האיברי בשנת 219 לפני הספירה. הקרתגים, יריביה של רומא במלחמות הפוניות, גורשו ממושבות החוף שלהם. בתקופת שלטונו של יוליוס קיסר, כמעט כל חצי האי סופח לרומא. הכיבוש נמשך מאתיים שנה ורבים מתו, כולל אלה שנידונו לעבוד במכרות עבדים או שנמכרו כעבדים לחלקים אחרים של האימפריה. הכיבוש הרומי ספג נסיגה בשנת 155 לפני הספירה, כאשר החל מרד בצפון. הלוסיטאנים ושבטים ילידים אחרים, בהנהגתו של ויריאטוס, שלטו את השליטה בכל מערב איבריה. רומא שלחה לגיונות לדכא את המרד אך לא הצליחה. מנהיגים רומיים שיחדו את בעלי בריתו של ויריאטוס כדי להרוג אותו בשנת 139 לפני הספירה; הוא הוחלף בטאוטלוס.

בשנת 27 לפנה”ס זכתה לוסיטניה למעמד של פרובינציה רומית. מאוחר יותר, פרובינציה צפונית הופרדה ממחוז טרקוננסיס, תחת הרפורמות של הקיסר דיוקלטיאנוס, הידועה בשם Gallaecia.
יש עדיין חורבות של קסטרו מבצרי גבעות ושרידים של תרבות קסטרו, כמו קונימבריגה ומירובריגה.

ממלכות גרמניות

בשנת 409, עם שקיעת האימפריה הרומית, חצי האי האיברי נכבש על ידי שבטים גרמניים. בשנת 411, עם חוזה פדרציה עם הקיסר הונוריוס, רבים מהאנשים הללו התיישבו בהיספניה. קבוצה חשובה הורכבה מהסואבים והוונדלים בגלאסיה, שהקימו ממלכת סואבי שבירתה בבראגה. הם באו לשלוט גם באמיניום קוימברה, והיו ויזיגותים מדרום. הסואבים והוויזיגותים היו השבטים הגרמניים בעלי הנוכחות המתמשכת ביותר בשטחים המקבילים לפורטוגל המודרנית. כמו במקומות אחרים במערב אירופה, חלה ירידה חדה בחיים העירוניים בימי הביניים האפלים.

מוסדות רומיים נעלמו בעקבות הפלישות הגרמניות למעט ארגונים כנסייתיים, שטופחו על ידי הסואבים במאה החמישית ואומצו על ידי הוויזיגותים לאחר מכן. למרות שהסואבים והוויזיגותים היו בתחילה חסידים של האריאניזם והפריסיליאניזם, הם אימצו את הקתוליות מהתושבים המקומיים. מרטין הקדוש מבראגה היה אוונגליסט בעל השפעה במיוחד.

בשנת 429 עברו הוויזיגותים דרומה כדי לגרש את האלנים והוונדלים וייסדו ממלכה שבירתה בטולדו. משנת 470 גבר הסכסוך בין הסואבים לוויזיגותים. בשנת 585, המלך הוויזיגותי ליוויגילד כבש את בראגה וספח את גאלאסיה; חצי האי האיברי אוחד תחת ממלכה וויזיגותית. מעמד חדש צץ, לא ידוע בתקופה הרומית: אצולה, שמילאה תפקיד חברתי ופוליטי מרכזי במהלך ימי הביניים. תחת הוויזיגותים החלה הכנסייה למלא תפקיד חשוב במדינה. מכיוון שהוויזיגותים לא למדו לטינית מהאנשים המקומיים, הם נאלצו לסמוך על הבישופים כדי להמשיך את שיטת הממשל הרומית. החוקים נעשו על ידי מועצות של בישופים, ואנשי הדת התגלו כמעמד גבוה.

התקופה האסלאמית
לפורטוגל היבשת של היום, יחד עם רוב ספרד המודרנית, פלשו מהדרום והפכו לחלק מאל-אנדלוס בין השנים 726 ל-1249, בעקבות כיבוש חצי האי האיברי של הח’ליפות האומיית. שלטון זה נמשך עשרות שנים בצפון, עד חמש מאות שנים בדרום.

לאחר שהביסו את הוויזיגותים תוך מספר חודשים, החלה הח’ליפות האומיית להתרחב במהירות בחצי האי. החל משנת 726, הארץ שהיא כיום פורטוגל הפכה לחלק מהאימפריה העצומה של הח’ליפות האומיית דמשק, עד להתמוטטותה בשנת 750. באותה שנה קיבל מערב האימפריה את עצמאותו תחת עבד-אר-רחמן הראשון עם הקמת האמירות של קורדובה. האמירות הפכה לח’ליפות קורדובה בשנת 929, עד לפירוקה בשנת 1031, ל-23 ממלכות קטנות, המכונות ממלכות טאיפה.

מושלי הטאיפים הכריזו על עצמם אמיר מחוזותיהם ויצרו יחסים דיפלומטיים עם הממלכות הנוצריות בצפון. רוב פורטוגל של ימינו נפלה לידי הטאיפה של בדאג’וז משושלת האפטסיד, ובשנת 1022 הטאיפה של סביליה של משוררי עבאדים. תקופת טאיפה הסתיימה עם כיבוש האלמורווידים בשנת 1086, ולאחר מכן על ידי האלמוחאדים בשנת 1147. אל-אנדאלוז חולקה למחוזות שנקראו קורה. גרב אל-אנדלוס בגדולה כללה עשר קורות, לכל אחת בירה ומושל מובהקים. הערים העיקריות היו בחצי הדרומי של המדינה: בז’ה, סילבס, אלקאסר דו סאל, סנטרה וליסבון. האוכלוסייה המוסלמית כללה בעיקר מומרים איבריים ילידים לאסלאם וברברים. הערבים (בעיקר אצילים מסוריה אמנם היו מיעוט, אך היוו את האליטה. הברברים שהצטרפו אליהם, היו נוודים מהרי הריף שבצפון אפריקה.

גם פלישות מהצפון התרחשו בתקופה זו, כאשר פלישות ויקינגיות פשטו על החוף בין המאות ה-9 ל-11, כולל ליסבון. הדבר הביא להקמת יישובים נורדיים קטנים בקו החוף בין דורו למינו.
Reconquista
פורטוגל ברקונקיסטה
הרקונקיסטה הייתה תקופה שבה הנוצרים כבשו מחדש את חצי האי האיברי מהשליטה המורית. אציל ויזיגותי אסטורי בשם פלגיוס מאסטוריה נבחר למנהיג בשנת 718 על ידי רבים מהאצילים הוויזיגותים שהודחו. פלגיוס קרא לשרידי הצבאות הוויזיגותיים הנוצריים למרוד במורים ולהתאגד מחדש באזורים הגבוהים הצפוניים של אסטוריה הבלתי נכבשים, הידועים כיום כהר הקנטבריה, בצפון מערב ספרד. לאחר שהביס את המורים בקרב קובאדונגה בשנת 722, הוכרז פלגיוס כמלך, ובכך ייסד את הממלכה הנוצרית של אסטוריה והחל את מלחמת הכיבוש מחדש הנוצרי.

בסוף המאה ה-9, אזור פורטוגל שבין הנהרות Minho ו-Douro, נכבש מחדש מידי המורים על ידי האציל והאביר Vímara Peres בהוראתו של מלך אסטוריאס אלפונסו השלישי. לאחר שמצא עיירות רבות נטושות, החליט לאכלס מחדש ולבנות אותן מחדש.

Vímara Peres העלה את האזור למעמד של מחוז, וקראה לו מחוז פורטוגל על ​​שם עיר הנמל הגדולה שלו – Portus Cale או פורטו המודרנית. אחת הערים הראשונות שייסד היא וימראנס, הידועה כיום בשם Guimarães – “מקום הולדתה של האומה הפורטוגלית” או “עיר העריסה”.

לאחר שסיפח את מחוז פורטוגל לאחד המחוזות שהרכיבו את ממלכת אסטוריאס, מלך אסטוריאס אלפונסו השלישי הביא את ווימארה פרס לאביר בשנת 868 כרוזן הראשון של פורטוס קאלה (פורטוגל). האזור נודע בשם Portucale, Portugale, ובמקביל פורטוגליה. עם הוויתור הכפוי של אלפונסו השלישי בשנת 910, ממלכת אסטוריאס התפצלה לשלוש ממלכות נפרדות; הם התאחדו בשנת 924 תחת הכתר של לאון.

בשנת 1093, אלפונסו השישי מליון העניק את המחוז להנרי מבורגונדי והתחתן איתו עם בתו, תרזה מלאון.
כך הפך הנרי להנרי, רוזן פורטוגל וביסס את המחוז החדש שהוקם מבראקרה אוגוסטה בראגה המודרנית.

עצמאות
מלך פורטוגל אפונסו הראשון
בקרב על סאו מאמדה בשנת 1128, הביס אפונסו הנריקס, רוזן פורטוגל, את אמו הרוזנת תרזה ואת אהובה פרנו פרס דה טראווה, וביסס את עצמו כמנהיג יחיד. אפונסו המשיך את מלחמות הרקונקיסטה של ​​אביו הנרי מבורגונדי. מסעותיו היו מוצלחים ובשנת 1139, הוא השיג ניצחון בקרב אוריק, ולכן הוכרז כמלך פורטוגל על ​​ידי חייליו. זה נחשב באופן מסורתי לאירוע שבו מחוז פורטוגל הפך לממלכה העצמאית של פורטוגל. אפונסו הוכר בשנת 1143 על ידי המלך אלפונסו השביעי מלאון, ובשנת 1179 על ידי האפיפיור אלכסנדר השלישי כאפונסו הראשון של פורטוגל. אפונסו הנריקס וממשיכיו, בסיוע מסדרי נזירים צבאיים, המשיכו לדחוף דרומה נגד המורים. בשנת 1249 הסתיימה הרקונקיסטה עם כיבוש האלגרבה וגירוש ההתנחלויות המוריות האחרונות. עם התאמות מינוריות, הגבולות הטריטוריאליים של פורטוגל נותרו זהים, מה שהופך אותה לאחת המדינות המבוססות ביותר באירופה.

לאחר סכסוך עם ממלכת קסטיליה, חתם דניס מפורטוגל על ​​הסכם אלקניס ב-1297 עם פרדיננד הרביעי מקסטיליה. הסכם זה קבע את הגבול בין ממלכות פורטוגל וליאון. שלטונם של דניס, אפונסו הרביעי ופיטר הראשון ראו בעיקר שלום עם הממלכות האחרות של איבריה.

בשנים 1348-49 פורטוגל, כמו שאר אירופה, נהרסה על ידי המוות השחור. בשנת 1373 כרתה פורטוגל ברית עם אנגליה, הברית העומדת הוותיקה ביותר בעולם.

עידן התגליות
המצאות פורטוגזיות, גילוי פורטוגזית של נתיב הים להודו, האימפריה הפורטוגזית וסחר בתבלינים

העתק של Caravel של ורה קרוז שייט על נהר הטאגוס, ליד ליסבון
בשנת 1383, ג’ון הראשון מקסטיליה, בעלה של ביאטריס מפורטוגל וחתנו של פרדיננד הראשון מפורטוגל, תבע את כס המלוכה של פורטוגל. יוחנן מאביז (לימים ג’ון הראשון מפורטוגל ניצח את הקסטיליאנים בקרב אלג’וברוטה, ובית אביז הפך לבית השולט. השושלת השלטת החדשה הובילה את פורטוגל לאור הזרקורים של הפוליטיקה והתרבות האירופית. הם יצרו ומימנו ספרות, כמו היסטוריה של פורטוגל, מאת פרנו לופס. במאמץ לרכז את הכוח המלכותי, הורתה שושלת זו לארגן ולפרסם את אוסף החוקים הראשונים בפורטוגל. הם תמכו באדריכלות כמו מנזר בטלהה, שהוביל ליצירת הסגנון המנואלי במאה ה-16.

פורטוגל הובילה את חקר העולם ואת עידן הגילויים באירופה בחסות הנסיך הנרי הנווט. פורטוגל חקרה את האוקיינוס ​​האטלנטי, וגילתה את האיים האזוריים, מדיירה וכף ורדה, מה שהוביל לתנועות הקולוניזציה הראשונות. הפורטוגלים חקרו את האוקיינוס ​​ההודי, הקימו נתיבי סחר ברוב דרום אסיה, ושלחו את הסחר הימי והנציגויות הדיפלומטיות האירופיות הראשונות לסין חורחה אלווארס וליפן סחר נאנבאן. בשנת 1415, פורטוגל רכשה את המושבות הראשונות שלה על ידי כיבוש Ceuta, בצפון אפריקה. לאורך המאה ה-15 הפליגו מגלי ארצות פורטוגל בחופי אפריקה, והקימו עמדות מסחר לסחורות, החל מזהב ועד עבדים. פורטוגל גילתה דרך מזרחית להודו דרך כף התקווה הטובה.

הסכם טורדסילה, שנועד לפתור מחלוקת שנוצרה בעקבות שובו של כריסטופר קולומבוס, נחתם ב-1494, וחילק את האדמות החדשות שהתגלו מחוץ לאירופה בין פורטוגל וספרד לאורך קו ממערב לאיי כף ורדה, מול החוף המערבי של אפריקה. בשנת 1498, ואסקו דה גאמה הפך לאירופה הראשון שהגיע להודו דרך הים, הביא שגשוג כלכלי לפורטוגל ועזר להתחיל את הרנסנס הפורטוגזי. בשנת 1500, החוקר הפורטוגלי גספר קורטה-ריאל הגיע למה שהיא כיום קנדה והקים את העיירה פורטוגל קוב-סט. פיליפ’ס, אחת ממושבות פורטוגזיות רבות של אמריקה.

אזורים שהיו, בשלב מסוים, חלק מהאימפריה הפורטוגזית
בשנת 1500 נחת פדרו אלווארס קברל בברזיל ותבע אותה עבור פורטוגל. עשר שנים מאוחר יותר, אפונסו דה אלבוקרקי כבשה את גואה בהודו, את מוסקט ואורמוז במצר הפרסי ואת מלאקה, כיום במלזיה. לפיכך, האימפריה הפורטוגלית החזיקה בשליטה על המסחר באוקיינוס ​​ההודי ובדרום האוקיינוס ​​האטלנטי. מלחים פורטוגזים יצאו להגיע למזרח אסיה על ידי הפלגה מזרחה מאירופה, נחיתה בטייוואן, יפן, טימור, פלורס והמולוקה. למרות שהאמינו שההולנדים היו האירופים הראשונים שהגיעו לאוסטרליה, יש עדויות לכך שהפורטוגלים אולי גילו אותה בשנת 1521.

בין 1519 ל-1522, פרדיננד מגלן ארגן משלחת ספרדית לאי הודו המזרחית שהביאה להקפת כדור הארץ הראשונה. הסכם סרגוסה, שנחתם ב-1529 בין פורטוגל לספרד, חילק את האוקיינוס ​​השקט בין ספרד לפורטוגל.
כל הגורמים הללו הפכו את פורטוגל לאחת המעצמות הכלכליות, הצבאיות והפוליטיות הגדולות בעולם מהמאה ה-15 ועד סוף המאה ה-16.

איחוד איברי ושיקום
האיחוד האיברי ומלחמת השיקום הפורטוגלית
פורטוגל נכנסה מרצונה לאיחוד שושלתי (1580–1640) מכיוון ששני המלכים האחרונים של בית אביז מתו ללא יורשים, וכתוצאה מכך משבר הירושה הפורטוגזי של 1580. פיליפ השני מספרד טען לכס המלכות והתקבל כפיליפ הראשון מפורטוגל.
פורטוגל לא איבדה את עצמאותה הרשמית, ויצרה איחוד של ממלכות.
אך הצטרפותם של שני הכתרים שללה מפורטוגל מדיניות חוץ עצמאית, והובילה למעורבותה במלחמת שמונים השנים בין ספרד להולנד.

מלחמה הובילה להידרדרות היחסים עם בעלת בריתה הוותיקה ביותר של פורטוגל, אנגליה, ולאובדן הורמוז, עמדת סחר אסטרטגית הממוקמת בין איראן לעומאן. מ-1595 עד 1663 מלחמת הולנד-פורטוגזית כללה בעיקר חברות הולנדיות שפלשו למושבות פורטוגזיות ואינטרסים מסחריים בברזיל, אפריקה, הודו והמזרח הרחוק, והביאו לאובדן מונופול הסחר הימי ההודי של פורטוגל.

בשנת 1640 עמד יוחנן הרביעי מפורטוגל בראש התקוממות בגיבוי אצילים ממורמרים והוכרז כמלך. מלחמת השיקום הפורטוגלית סיימה את תקופת 60 השנים של האיחוד האיברי תחת בית הבסבורג. זו הייתה תחילתו של בית בראגנזה, אשר שלט עד 1910. ג’ון החמישי ראה שלטון המאופיין בהזרמת זהב לאוצר המלכותי, שסופק בעיקר על ידי החמישית המלכותית (מס על מתכות יקרות) מהמושבות הפורטוגזיות של ברזיל ו Maranhão. רוב ההערכות מציינות את מספר המהגרים הפורטוגזים לברזיל הקולוניאלית במהלך הבהלה לזהב של המאה ה-18 על 600,000.
זה ייצג את אחת התנועות הגדולות ביותר של אוכלוסיות אירופיות למושבות שלהן, בתקופות הקולוניאליות.

עידן פומבאלין והארה
תולדות פורטוגל (1640–1777)

המרקיז מפומבאל שלט למעשה בפורטוגל בתקופת שלטונו של יוסף הראשון.

בשנת 1738, סבסטיאו חוסה דה קרוואלו א מלו, מאוחר יותר האציל המרקיז הראשון מפומבאל, החל בקריירה כשגריר פורטוגל בלונדון, ולאחר מכן בווינה. יוסף הראשון הוכתר בשנת 1750 והוא כשר החוץ. ככל שאמון המלך גבר ב-Carvalho e Melo, הוא הפקיד בו יותר שליטה במדינה. בשנת 1755, Carvalho e Melo מונה לראש הממשלה.

התרשם מההצלחה הכלכלית הבריטית שהייתה עדה לו כשגריר, הוא יישם בהצלחה מדיניות כלכלית דומה בפורטוגל. הוא ביטל את העבדות ביבשת פורטוגל ובמושבות בהודו, ארגן מחדש את הצבא והצי והפסיק את האפליה המשפטית נגד כתות נוצריות שונות. הוא הקים חברות וגילדות להסדרת פעילות מסחרית ואחת ממערכות הכינוי הראשונות על ידי תיחום האזור לייצור פורט כדי להבטיח את איכות היין. זה היה הניסיון הראשון לשלוט על איכות וייצור היין באירופה. הוא הטיל חוק נוקשה על כל שכבות החברה הפורטוגזית, יחד עם סקירה נרחבת של מערכת המס. רפורמות אלו הקנו לו אויבים במעמדות הגבוהים.

ב-1 בנובמבר 1755, ליסבון נפגעה ברעידת אדמה עזה. למרות מניין ההרוגים האדיר, ליסבון לא סבלה ממגיפות ותוך פחות משנה נבנתה מחדש. מרכז העיר החדש תוכנן לעמוד בפני רעידות אדמה שלאחר מכן.

בעקבות רעידת האדמה, יוסף הראשון העניק לראש ממשלתו יותר כוח, וקרוואלו דה מלו הפך לשרש נאור. בשנת 1758 נפצע יוסף הראשון בניסיון התנקשות. משפחת תבורה הוצאה להורג לאחר משפט מהיר. בשנה שלאחר מכן, הישועים דוכאו וגורשו. התנגדות זו ריסקה על ידי הדגמה פומבית שאפילו האצולה הייתה חסרת אונים בפני פומבל. עוד בשם “מרקיז דה פומבל” ב-1770, הוא שלט בפורטוגל עד מותו של יוסף הראשון ב-1777. השליט החדש, המלכה מריה הראשונה מפורטוגל, לא אהב את פומבל בגלל הכוח שצבר, ועם עלייתה לכס המלכות, הסיגה את כל שלו. משרדים פוליטיים. פומבל גורש לאחוזתו בפומבאל, שם מת ב-1782.

היסטוריונים טוענים ש”הנאורה” של פומבל, על אף שהיא מרחיקת לכת, הייתה בעיקר מנגנון להגברת האוטוקרטיה על חשבון חירות הפרט ובעיקר מנגנון לריסוק אופוזיציה, דיכוי ביקורת וקידום ניצול קולוניאלי וגיבוש שליטה אישית ורווח.
משברים של המאה התשע עשרה
תולדות פורטוגל (1777–1834) והיסטוריה של פורטוגל (1834–1910)
בשנת 1807 סירבה פורטוגל לדרישת נפוליאון להצטרף למערכת הקונטיננטלית של האמברגו נגד הממלכה המאוחדת; לאחר מכן הגיעה פלישה צרפתית תחת גנרל ג’ונוט, וליסבון נכבשה ב-1807. התערבות בריטית במלחמת חצי האי סייעה לשמור על עצמאות פורטוגל; החיילים הצרפתיים האחרונים גורשו ב-1812.

ריו דה ז’נרו בברזיל הייתה בירת פורטוגל בין השנים 1808 ו-1821. בשנת 1820 התרחשו התקוממויות חוקתיות בפורטו ובליסבון. ליסבון חזרה למעמדה כבירת פורטוגל כאשר ברזיל הכריזה על עצמאותה בשנת 1822. מותו של המלך ג’ון השישי בשנת 1826 הוביל למשבר של ירושה מלכותית. בנו הבכור, פדרו הראשון מברזיל, הפך לזמן קצר לפדרו הרביעי מפורטוגל, אך לא הפורטוגלים ולא הברזילאים רצו מונרכיה מאוחדת; כתוצאה מכך, פדרו ויתר על הכתר הפורטוגלי לטובת בתו בת ה-7, מריה דה גלוריה, בתנאי שכשתגיע לבגרה היא תתחתן עם אחיו, מיגל. חוסר שביעות רצון מהרפורמות החוקתיות של פדרו הוביל את הפלג ה”אבסולוטי” של בעלי האדמות והכנסייה להכריז על מיגל כמלך בפברואר 1828. זה הוביל למלחמות הליברליות שבהן פדרו אילץ את מיגל להתפטר ולצאת לגלות ב-1834 ולהעמיד את בתו על כס המלכות בתור המלכה מריה השנייה.

לאחר 1815 הרחיבו הפורטוגלים את נמלי המסחר שלהם לאורך החוף האפריקאי, ונעו פנימה כדי להשתלט על אנגולה ומוזמביק. סחר העבדים בוטל בשנת 1836. בהודו הפורטוגלית שגשג הסחר במושבה גואה, עם מושבות הבת שלה מקאו, ליד הונג קונג, וטימור, מצפון לאוסטרליה. הפורטוגזים הכניסו בהצלחה את הקתוליות ואת השפה הפורטוגזית למושבותיהם, בעוד שרוב המתיישבים המשיכו ללכת לברזיל.

האולטימטום הבריטי של 1890 היה ניסיון לכפות את נסיגת כוחות הצבא הפורטוגזיים בארץ בין המושבות הפורטוגזיות של מוזמביק ואנגולה. האזור נתבע על ידי פורטוגל, שכללה אותו ב”מפה הוורודה “, אך זה התנגש עם השאיפות הבריטיות ליצור מסילת רכבת בין קהיר לקייפטאון, ובכך לקשר את המושבות שלה. התנגשות דיפלומטית זו הובילה לגלי מחאה והביאה לנפילתה של ממשלת פורטוגל.
האולטימטום נחשב על ידי היסטוריונים ופוליטיקאים פורטוגליים באותה תקופה, לפעולה המקוממת ביותר של הבריטים נגד בעלת בריתה הוותיקה ביותר.

First Republic ואסטדו נובו
הרפובליקה הפורטוגלית הראשונה ואסטדו נובו (פורטוגל)
ב-5 באוקטובר 1910 הפיכה הפיכה של המונרכיה בת 800 השנים, והרפובליקה הוכרזה. במהלך מלחמת העולם הראשונה, פורטוגל עזרה לבעלות הברית להילחם במעצמות המרכז ; אולם המלחמה פגעה בכלכלה החלשה שלה. חוסר יציבות פוליטית וחולשות כלכליות היו קרקע פורייה לכאוס ותסיסה במהלך הרפובליקה הפורטוגלית הראשונה. תנאים אלה הובילו למונרכיה הכושלת של הצפון, 28 במאי 1926 הפיכה, ויצירת הדיקטטורה הלאומית Ditadura Nacional. זה בתורו הוביל לדיקטטורה הימנית של אסטדו נובו (מדינה חדשה), תחת אנטוניו דה אוליביירה סלזאר ב-1933.

פורטוגל נותרה ניטרלית במלחמת העולם השנייה. משנות ה-40 עד שנות ה-60, פורטוגל הייתה חברה מייסדת של נאט”ו, OECD, איגוד הסחר החופשי האירופי (EFTA) והצטרפה לאומות המאוחדות ב-1955. פרויקטים חדשים לפיתוח כלכלי והעברת אזרחים פורטוגלים ליבשת, למחוזות שמעבר לים באפריקה היו יזמה, כאשר אנגולה ומוזמביק הן היעדים העיקריים של יוזמות אלה. פעולות אלו שימשו לאשר את מעמדה של פורטוגל כאומה חוצת יבשות ולא אימפריה קולוניאלית.

תושבי דאדרה ונגר האוולי הפרו-הודים, הפרידו את השטחים הללו מהשלטון הפורטוגלי בשנת 1954. בשנת 1961, סיפוחו של מבצר סאו ז’ואאו בפטיסטה דה אג’ודה על ידי הרפובליקה של דהומי היה תחילתו של תהליך שהוביל ל- פירוק האימפריה הפורטוגזית בת מאות השנים. נסיגה בכפייה נוספת התרחשה בשנת 1961 כאשר פורטוגל סירבה לוותר על גואה. הפורטוגלים היו מעורבים בסכסוך מזוין בהודו הפורטוגזית נגד הכוחות המזוינים ההודיים. המבצעים הביאו לתבוסה ואובדן של השטחים הפורטוגזים שנותרו בתת היבשת ההודית. המשטר הפורטוגלי סירב להכיר בריבונות הודית על השטחים שסופחו, שהמשיכה להיות מיוצגת באספה הלאומית עד להפיכה של 1974.

גם בתחילת שנות ה-60, תנועות עצמאות במחוזות הפורטוגזים מעבר לים של אנגולה, מוזמביק וגינאה באפריקה, הביאו למלחמה הקולוניאלית של פורטוגל (1961–74). המלחמה גייסה כ-1.4 מיליון איש לשירות צבאי או לשירות תמיכה אזרחי, והובילה לאבדות רבות.
לאורך תקופת המלחמה הקולוניאלית פורטוגל התמודדה עם התנגדות גוברת, אמברגו נשק וסנקציות עונשיות אחרות שהוטלו על ידי הקהילה הבינלאומית.
משטר אסטדו נובו הסמכותי והשמרני, שנשלט לראשונה על ידי סלזאר ומ-1968 על ידי מרסלו קאיטנו, ניסה לשמר את האימפריה.

מהפכת ציפורנים ואינטגרציה אירופית
מהפכת ציפורנים ומעבר פורטוגל לדמוקרטיה

הממשלה והצבא התנגדו לדה- קולוניזציה של שטחיה שמעבר לים עד אפריל 1974, כאשר הפיכה צבאית שמאלנית בליסבון, מהפכת הציפורנים, הובילה את הדרך לעצמאות השטחים, כמו גם להשבת הדמוקרטיה לאחר שנתיים של תקופת מעבר המכונה PREC Processo Revolucionário Em Curso. תקופה זו התאפיינה במחלוקות כוח בין כוחות פוליטיים של שמאל וימין. בקיץ 1975, המתח היה כה גבוה, עד שהמדינה הייתה על סף מלחמת אזרחים. כוחות הקשורים לשמאל הקיצוני פתחו בהפיכה נוספת ב-25 בנובמבר, אך פלג צבאי, קבוצת התשע, יזם הפיכת נגד.

קבוצת התשע יצאה מנצחת, מנעה הקמת מדינה קומוניסטית וסיימה את חוסר היציבות הפוליטית. הנסיגה מהשטחים שמעבר לים גרמה ליציאה המונית של אזרחים פורטוגלים משטחי אפריקה. למעלה ממיליון פליטים פורטוגלים נמלטו מהמחוזות הפורטוגזים לשעבר, שכן מתיישבים לבנים בדרך כלל לא נחשבו לחלק מהמושבות לשעבר. עד 1975, כל הטריטוריות האפריקניות הפורטוגזיות היו עצמאיות ופורטוגל ערכה את הבחירות הדמוקרטיות הראשונות שלה מזה 50 שנה.

פורטוגל המשיכה להיות נשלטת על ידי חונטת הצלה לאומית עד לבחירות המחוקקות בפורטוגל של 1976. ניצחה בו המפלגה הסוציאליסטית הפורטוגלית ומאריו סוארס, מנהיגה, הפך לראש ממשלה. סוארס יהיה ראש ממשלה מ-1976 עד 1978 ומ-1983 עד 1985. סוארס ניסה לחדש את שיא הצמיחה והפיתוח הכלכלי שהושג לפני מהפכת הציפורנים. הוא יזם את תהליך ההצטרפות לקהילה הכלכלית האירופית (EEC).

לאחר המעבר לדמוקרטיה, פורטוגל התהפכה בין סוציאליזם לבין דבקות במודל הניאו-ליברלי. רפורמת קרקעות והלאמות נאכפו ; החוקה הפורטוגלית נכתבה מחדש כדי להתאים לעקרונות סוציאליסטים וקומוניסטיים. עד לתיקונים של 1982 ו-1989, היו בחוקה התייחסות לסוציאליזם, זכויות העובדים והרצוי של כלכלה סוציאליסטית. מצבה הכלכלי של פורטוגל לאחר המהפכה חייב את הממשלה להמשיך בתוכניות ייצוב בפיקוח קרן המטבע הבינלאומית (IMF) בשנים 1977–78 ו–1983–85. בשנת 1986, פורטוגל, יחד עם ספרד, הצטרפה לקהילה הכלכלית האירופית שלימים הפכה לאיחוד האירופי (EU). כלכלת פורטוגל התקדמה במידה ניכרת כתוצאה מגישה קלה יותר של קרנות מבנים והשקעות אירופיות וחברות לשווקים זרים.

הסכם ליסבון נחתם בשנת 2007, כאשר פורטוגל כיהנה את הנשיאות של המועצה האירופית.

הטריטוריה האחרונה של פורטוגל מעבר לים, מקאו, נמסרה בדרכי שלום לסין בשנת 1999. בשנת 2002, עצמאותה של מזרח טימור (אסיה) הוכרה רשמית על ידי פורטוגל. בשנת 1995, פורטוגל החלה ליישם את חוקי אזור שנגן, תוך ביטול ביקורת הגבולות עם חברות שנגן אחרות. אקספו 98′ התקיים בפורטוגל ובשנת 1999 הייתה אחת המדינות המייסדות של האירו וגוש האירו. בשנת 2004, חוסה מנואל בארוסו, אז ראש ממשלת פורטוגל, מונה לנשיא הנציבות האירופית, המשרד החזק ביותר באיחוד האירופי.
ב-1 בדצמבר 2009, חוזה ליסבון נכנס לתוקף, והגביר את היעילות והלגיטימיות הדמוקרטית של האיחוד.
שיבוש כלכלי וצמיחה בלתי ברת קיימא בחוב הממשלתי במהלך המשבר הפיננסי של 2007–2008 הובילו את המדינה לשאת ולתת בשנת 2011 עם קרן המטבע והאיחוד האירופי, באמצעות מנגנון היציבות הפיננסית האירופי ומתקן היציבות הפיננסית האירופי, הלוואה כדי לסייע ל- המדינה לייצב את הכספים שלה.

גיאוגרפיה
גיאוגרפיה של פורטוגל

טופוגרפיה ואדמיניסטרציה
פורטוגל תופסת אזור בחצי האי האיברי (המכונה היבשת על ידי רוב הפורטוגזים ושני ארכיפלגים באוקיינוס ​​האטלנטי: מדיירה והאזורים. הוא שוכן בין קווי הרוחב 30° ו -42° N, וקווי האורך 32° ו -6° W.

פורטוגל היבשתית מפוצלת על ידי הנהר הראשי שלה, הטאגוס, הזורם מספרד ומתפזר בשפך הטאגוס בליסבון, לפני שהוא נמלט לאוקיינוס ​​האטלנטי. הנוף הצפוני הוא הררי לכיוון הפנים עם מספר רמות מחורצות על ידי עמקי נהרות, ואילו הדרום, כולל אזורי אלגרבה ואזור אלנטחו, מאופיין במישורים מתגלגלים.

הפסגה הגבוהה ביותר של פורטוגל היא הר פיקו באי פיקו באיים האזוריים. הארכיפלגים של מדיירה והאיים האזוריים מפוזרים בתוך האוקיינוס ​​האטלנטי: האיים האזוריים משתרעים על הרכס האמצע-אטלנטי על צומת משולש טקטוני, ומדיירה לאורך טווח שנוצר על ידי גיאולוגיה של נקודות חמות בתוך הלוח. מבחינה גיאולוגית, איים אלה נוצרו על ידי אירועים געשיים וסיסמיים. ההתפרצות הגעשית היבשתית האחרונה התרחשה בשנים 1957–58 Capelinhos ורעידות אדמה קלות מתרחשות באופן ספורדי.

האזור הכלכלי הבלעדי, אזור ימי שלפורטוגלים יש עליו זכויות מיוחדות בחיפוש ושימוש במשאבים ימיים, משתרע על שטח של 1,727,408 קמ”ר 666,956 מייל רבוע). זהו האזור הכלכלי הבלעדי השלישי בגודלו של האיחוד האירופי וה-20 בגודלו בעולם.

אקלים פורטוגל
פורטוגל מאופיינת בעיקר באקלים ים תיכוני, אקלים ימי ממוזג ביבשת הצפון-מערבית הגבוהה וההרים, ובאזורי גובה רב של האיים האזוריים; אקלים צחיח למחצה בחלקים ממחוז בז’ה הרחוק מדרום ובאי פורטו סנטו, אקלים מדברי חם באיי סלבנס ואקלים סובטרופי לח במערב האיים האזוריים, על פי סיווג האקלים של קופן-גייגר. זוהי אחת המדינות החמות ביותר באירופה: הטמפרטורה הממוצעת ביבשת פורטוגל נעה בין 10-12 מעלות צלזיוס (50.0-53.6 מעלות צלזיוס) בחלק הפנימי ההררי בצפון ועד 16-18 מעלות צלזיוס (60.8-64.4 מעלות צלזיוס) באזור דרומה ועל אגן הנהר גואדיאנה. יש וריאציות מהגבהות לשפלה. לאלגארבה, המופרדת מאזור אלנטחו בהרים המגיעים לגובה של עד 900 מטר (3,000 רגל) באלטו דה פויה, יש אקלים דומה לזה של אזורי החוף הדרומיים של ספרד או דרום מערב אוסטרליה.

כמות המשקעים השנתית הממוצעת ביבשת משתנה מקצת יותר מ-3,200 מ”מ (126.0 אינץ’) בפארק הלאומי Peneda-Gerês ועד פחות מ-500 מ”מ (19.7 אינץ’) בחלקים הדרומיים של אלנטחו. הר פיקו זוכה לכמות המשקעים השנתית הגדולה ביותר (מעל 6,250 מ”מ (246.1 אינץ’) בשנה), לפי Instituto Português do Mar e da Atmosfera.

באזורים מסוימים, כמו אגן גואדיאנה, הטמפרטורות הממוצעות היומיות השנתיות יכולות להגיע ל-24.5 מעלות צלזיוס (76.1 מעלות צלזיוס), והטמפרטורות הגבוהות ביותר בקיץ הן בדרך כלל מעל 40 מעלות צלזיוס. שיא השיא של 47.4 מעלות צלזיוס (117.3 מעלות צלזיוס) נרשם באמרליה.

שלג מתרחש בקביעות בחורף בפנים הצפון ובמרכז, במיוחד בהרים. בחורף, הטמפרטורות עשויות לרדת מתחת ל-10.0 מעלות צלזיוס (14.0 מעלות פרנהייט). במקומות אלה יכול לרדת שלג בכל עת מאוקטובר עד מאי. בדרום שלג נדירים אך עדיין מתרחשים בגבהים הגבוהים ביותר. בעוד שהמינימום המוחלט הרשמי של IPMA הוא -16.0 מעלות צלזיוס (3.2 מעלות פרנהייט) ב- Penhas da Saúde ו- Miranda do Douro, טמפרטורות נמוכות יותר נרשמו. קונטיננטל פורטוגל זוכה לסביבות 2,300-3,200 שעות שמש בשנה, ממוצע של 4-6 שעות בחורף ו-10-12 שעות בקיץ, עם ערכים גבוהים יותר בדרום מזרח, דרום מערב, חוף אלגרבה ונמוך יותר בצפון. -מערב.

בחופים המרכזיים המערביים והדרום-מערביים של פורטוגל יש פיגור עונתי קיצוני באוקיינוס ; טמפרטורות הים חמות יותר באוקטובר מאשר ביולי והן הקרות ביותר במרץ. טמפרטורת פני הים הממוצעת בחוף המערבי של פורטוגל היבשתית נעה בין 14-16 מעלות צלזיוס (57.2-60.8 מעלות צלזיוס) בינואר-מרץ ל-19-21 מעלות צלזיוס (66.2-69.8 מעלות צלזיוס) באוגוסט-אוקטובר, בעוד שבאוגוסט-אוקטובר. החוף הדרומי הוא נע בין 16 מעלות צלזיוס (60.8 מעלות צלזיוס) בינואר-מרץ ועולה בקיץ לכ-22-23 מעלות צלזיוס (71.6-73.4 מעלות צלזיוס), ומגיע מדי פעם ל-26 מעלות צלזיוס (78.8 מעלות צלזיוס). באיים האזוריים, בסביבות 16 מעלות צלזיוס (60.8 מעלות צלזיוס) בפברואר-אפריל עד 22-24 מעלות צלזיוס (71.6-75.2 מעלות פרנהייט) ביולי-ספטמבר, ובמדירה, בסביבות 18 מעלות צלזיוס 64.4 מעלות פרנהייט) בפברואר-אפריל עד 23-24 מעלות צלזיוס (73.4-75.2 מעלות פרנהייט) באוגוסט-אוקטובר.

באזורים האזוריים ובמדירה יש אקלים סובטרופי, אם כי קיימות שונות בין האיים. לארכיפלג מדיירה והאזור הארכיפלג יש טווח טמפרטורות צר יותר, כאשר טמפרטורות ממוצעות שנתיות עולות על 20 מעלות צלזיוס (68 מעלות פרנהייט) בחלקים מסוימים של החוף. בחלק מהאיים באזורים האזורים יש חודשים יבשים יותר בקיץ. כתוצאה מכך, האיים של האיים האזוריים זוהו כבעלי אקלים ים תיכוני, בעוד שכמה איים (כגון פלורס או קורבו מסווגים כסובטרופיים לחים, ועוברים לאקלים אוקיאני בגבהים גבוהים יותר. באי פורטו סנטו במדיירה יש אקלים צחיח למחצה.
איי הסאבאג’, שהם חלק מהטריטוריה האזורית של מדיירה ושמורת טבע ייחודיים בכך שהם מסווגים כאקלים מדברי עם כמות משקעים שנתית ממוצעת של כ-150 מ”מ (5.
9 אינץ’).

מגוון ביולוגי
המגוון הביולוגי של פורטוגל

הפארק הלאומי Peneda-Gerês הוא הפארק הלאומי היחיד בפורטוגל, בשל הנדירות והמשמעות של סביבתו

הוא ביתם של שישה אזורים אקולוגיים יבשתיים: יערות מעורבים ממוזגים של אזורים אזוריים, יערות מעורבים קנטבריים, יערות עד מדיירה, יערות סקלרופיליים איבריים ונשירים למחצה, יערות הר הצפון-מערביים האיבריים, ויערות ים-תיכוניים מעורבים בדרום-מערב האיברי. למעלה מ-22% משטחה נכלל ברשת Natura 2000. אקליפטוס, אלון שעם ואורן ימי מהווים יחד 71% מכלל השטח המיוער של יבשת פורטוגל.

תנאים גיאוגרפיים ואקלימיים מקלים על הכנסת מינים אקזוטיים שהופכים מאוחר יותר לפולשים והרסניים לבתי הגידול המקומיים. כ-20% ממספר המינים הקיימים ביבשת פורטוגל הם אקזוטיים. פורטוגל היא המדינה השנייה באירופה עם המספר הגבוה ביותר של מיני בעלי חיים וצמחים מאוימים.

פורטוגל כולה מהווה תחנת ביניים חשובה למיני ציפורים נודדות. מיני היונקים הגדולים של פורטוגל (צבאים, יעל איברי, חזיר בר, שועל אדום, זאב איברי ולינקס איברי היו בעבר נפוצים ברחבי המדינה, אך ציד אינטנסיבי, הידרדרות בתי גידול ולחץ גובר מחקלאות ובעלי חיים אוכלוסייה מופחתת בקנה מידה גדול במאה ה-19 ובתחילת המאה ה-20, אחרים, כמו היעל הפורטוגזי אף הובילו להכחדה. כיום, בעלי חיים אלה מרחיבים מחדש את טווח הילידים שלהם.

החוף המערבי של פורטוגל הוא חלק מארבע מערכות הגבול המזרחי העיקריות של האוקיינוס. מערכת עלייה עונתית זו הנראית בדרך כלל במהלך חודשי הקיץ מביאה מים קרירים יותר ועשירים בחומרי הזנה אל פני הים, המעודדת צמיחת פיטופלנקטון, התפתחות זואופלנקטון והמגוון העשיר שלאחר מכן בדגים פלגיים וחסרי חוליות ימיים אחרים. זה הופך את פורטוגל לאחת מצרכניות הדגים לנפש הגדולות בעולם. 73% מדגי המים המתוקים המופיעים בחצי האי האיברי הם אנדמיים, הגדולים מכל אזור באירופה.

כמה אזורים מוגנים של פורטוגל כוללים: Serras de Aire e Candeeiros, פארק הטבע הדרום -מערבי אלנטחו וחוף ויסנטינה, ופארק הטבע מונטסיניו המארח כמה מהאוכלוסיות היחידות של זאב איברי ודוב חום איברי, שנחשב נכחד בארץ.

ממשל ופוליטיקה
ממשלת פורטוגל ופוליטיקה של פורטוגל

מרסלו רבלו דה סוזה
נשיא פורטוגל
מאז 2016

אנטוניו קוסטה
ראש ממשלת פורטוגל
מאז 2015
פורטוגל היא רפובליקה דמוקרטית ייצוגית למחצה נשיאותית מאז אשרור החוקה של 1976, עם ליסבון, העיר הגדולה ביותר במדינה, כבירתה. החוקה מעניקה חלוקה או הפרדת רשויות בין ארבעה גופי ריבונות: נשיא הרפובליקה, הממשלה, אספת הרפובליקה ובתי המשפט.

אספת הרפובליקה היא פרלמנט של חדר אחד המורכב ממקסימום של 230 צירים הנבחרים לכהונה של ארבע שנים. בראש הממשלה עומד ראש הממשלה וכוללת שרים ומזכירי מדינה, בעלי סמכויות ביצוע מלאות. מועצת השרים – תחת ראש הממשלה (או הנשיא לפי בקשתו של האחרון) והשרים – משמשת כקבינט. בתי המשפט מאורגנים במספר רמות, בין הענפים השיפוטיים, המנהליים והפיסקליים. בתי המשפט העליון הם מוסדות של מוצא אחרון/ערעור.
בית משפט חוקתי בן 13 חברים מפקח על חוקתיות החוקים.

עצרת בניין הרפובליקה בליסבון
פורטוגל מפעילה מערכת רב-מפלגתית של בתי מחוקקים תחרותיים/ממשלות מינהליות מקומיות ברמה הלאומית, האזורית והמקומית. אספת הרפובליקה, האסיפות האזוריות והעיריות והקהילות המקומיות נשלטות על ידי שתי מפלגות פוליטיות, המפלגה הסוציאליסטית והמפלגה הסוציאל-דמוקרטית, בנוסף למספיק, היוזמה הליברלית, הקואליציה הדמוקרטית היוניטרית המפלגה הקומוניסטית הפורטוגלית והמפלגה האקולוגית). “הירוקים” וגוש השמאל, שקולטים בין 5 ל-15% מהקולות באופן קבוע.

ארמון בלם משמש כמעונו הרשמי ומקום העבודה של נשיא הרפובליקה.

ראש המדינה הוא נשיא הרפובליקה, הנבחר לכהונה של חמש שנים בבחירה ישירה ואוניברסלית ; הנשיא הנוכחי הוא מרסלו רבלו דה סוזה. סמכויות הנשיא כוללות את מינוי ראש הממשלה וחברי הממשלה האחרים; פיטורי ראש הממשלה; פירוק האסיפה; הטלת וטו על חקיקה (שעשויה לעקוף על ידי האסיפה); והכרזת מלחמה. לנשיא יש גם סמכויות פיקוח ומילואים והוא המפקד העליון של הכוחות המזוינים. הנשיא מקבל ייעוץ בנושאים בעלי חשיבות על ידי מועצת המדינה.

יחסי חוץ
יחסי חוץ של פורטוגל
מדינה חברה באו”ם מאז 1955, פורטוגל היא חברה מייסדת של נאט”ו (1949), ה- OECD (1961) ו- EFTA (1960); היא עזבה את האחרון ב-1986 כדי להצטרף לקהילה הכלכלית האירופית, שהפכה לאיחוד האירופי ב-1993. ב-1996, פורטוגל הייתה שותפה להקמת קהילת מדינות השפה הפורטוגזית (CPLP), הידועה גם בשם ה-Lusophone Commonwealth, ארגון בינלאומי ופוליטי איגוד מדינות לוסופוניות שבהן פורטוגזית היא שפה רשמית.

פורטוגל הייתה חברה מלאה באיחוד הלטיני (1983) ובארגון המדינות האיברו-אמריקאיות (1949). יש לה ברית ידידות והסכם אזרחות כפולה עם המושבה לשעבר שלה, ברזיל.
פורטוגל ובריטניה חולקות את ההסכם הצבאי הפעיל העתיק בעולם באמצעות הברית האנגלו-פורטוגזית שלהן הסכם וינדזור, שנחתם ב-1373.

ישנם שני סכסוכים טריטוריאליים בינלאומיים, שניהם עם ספרד:

אוליבנזה. תחת ריבונות פורטוגזית מאז 1297, נמסרה עיריית אוליבנסה לספרד במסגרת חוזה באדאחוז ב-1801, לאחר מלחמת התפוזים. פורטוגל תבעה אותו עוד בשנת 1815 במסגרת הסכם וינה. עם זאת, מאז המאה ה-19, היא נשלטת ברציפות על ידי ספרד אשר רואה את השטח שלהם לא רק דה פקטו אלא גם דה יורה. האיים הסלבאגנסים איי הפרא, קבוצה קטנה של איים לא מיושבים ברובם שנופלים תחת תחום השיפוט האוטונומי האזורי של מדיירה הפורטוגזית. נמצא בשנת 1364 על ידי ימאים איטלקים בשירות הנסיך הנרי הנווט , הוא צוין לראשונה על ידי הנווט הפורטוגלי דיוגו גומס דה סינטרה בשנת 1438. היסטורית, האיים היו שייכים לבעלים פורטוגזיים פרטיים מהמאה ה-16 ואילך, עד 1971 כאשר הממשלה רכשה אותם והקימה אזור שמורת טבע המכסה את כל הארכיפלג. האיים נתבעו על ידי ספרד מאז 1911, והמחלוקת גרמה לכמה תקופות של מתיחות פוליטית בין שתי המדינות.
הבעיה העיקרית של ניסיונותיה של ספרד לתבוע את האיים הקטנים הללו, הייתה לא כל כך ערכם הפנימי, אלא העובדה שהם מרחיבים את האזור הכלכלי הבלעדי של פורטוגל באופן ניכר דרומה, תוך פגיעה בספרד.
איי סלבנס נוספו באופן טנטטיבי לרשימת המורשת העולמית של אונסק”ו בשנת 2017.

צבאי
הכוחות המזוינים של פורטוגל

לכוחות המזוינים שלוש זרועות: חיל הים, הצבא וחיל האוויר, בפיקודו של המטה הכללי של הכוחות המזוינים של פורטוגל. הם משמשים בעיקר ככוח הגנה עצמית שתפקידו להגן על שלמותה הטריטוריאלית של המדינה אך יכולים לשמש גם במשימות התקפיות בשטחים זרים. בשנים האחרונות, הכוחות המזוינים של פורטוגל ביצעו מספר משימות צבאיות של נאט”ו והאיחוד האירופי בשטחים שונים, כלומר באפגניסטן, עיראק, לבנון, בוסניה והרצגובינה, קוסובו, מאלי, הרפובליקה המרכז אפריקאית, סומליה, מוזמביק והמזרח. טימור. נכון לשנת 2023, שלושת הסניפים מנו 24,000 אנשי צבא. ההוצאה הצבאית הפורטוגלית בשנת 2023 הייתה יותר מ-4 מיליארד דולר, המהווים 1.48% מהתמ”ג. הגיוס לצבא בוטל ב-2004 והגיל המינימלי לגיוס מרצון הוא 18 שנים.

הצבא (11,000 איש) מורכב משלוש חטיבות ויחידות קטנות נוספות. חטיבת חי”ר (המצויידת בעיקר בנגמ”ש Pandur II, הוביצר M114 ומערכות הגנה אווירית MIM-72 Chaparral, חטיבה ממוכנת (בעיקר מצוידת בטנקי נמר 2 A6 ונגמ”ש M113A2 וחטיבת תגובה מהירה (המורכבת מצנחנים, קומנדו, סיירים וגדוד ארטילריה. לחיל הים (7,000 איש, מתוכם 900 נחתים, הכוח הימי העתיק בעולם ששרד, יש חמש פריגטות, שתי קורבטות, שתי צוללות ו-20 ספינות סיור אוקיאניות. לחיל האוויר (6,000 איש) יש את לוקהיד F-16M Fighting Falcon כמטוס הקרב העיקרי.

בנוסף לשלושת הזרועות של הכוחות המזוינים, ישנו המשמר הרפובליקני הלאומי, כוח ביטחון הכפוף לחוק וארגון צבאי ז’נדרמריה הכולל 25,000 איש. כוח זה נמצא בסמכות הן של הביטחון והן של משרד הפנים. היא סיפקה מחלקות להשתתפות בפעולות בינלאומיות בעיראק ובמזרח טימור.

ארצות הברית שומרת על נוכחות צבאית עם 770 חיילים בבסיס האוויר לאג’ס באי טרסיירה, באיים האזוריים. פיקוד הכוח המשותף של ליסבון (JFC Lisbon) – אחת משלוש תת החטיבות העיקריות של מבצעי פיקוד הברית של נאט”ו – הוא מבוסס באויראס, ליד ליסבון.

חוק
מערכת המשפט של פורטוגל, חוק פורטוגל ומדיניות הסמים של פורטוגל
מערכת המשפט הפורטוגלית היא חלק ממערכת המשפט האזרחית. החוקים העיקריים כוללים את החוקה (1976), הקוד האזרחי של פורטוגל (1966) וחוק העונשין של פורטוגל (1982), כפי שתוקנו.
חוקים רלוונטיים נוספים הם הקוד המסחרי (1888) וחוק סדר הדין האזרחי (1961).
חוקי פורטוגל הוחלו במושבות ובטריטוריות לשעבר וממשיכים להשפיע על מדינות אלה.

קמפוס הצדק של ליסבון
בתי המשפט הלאומיים העליונים הם בית המשפט העליון לצדק ובית המשפט החוקתי. המשרד הציבורי, בראשותו של התובע הכללי של הרפובליקה, מהווה גוף עצמאי של תובעים ציבוריים.

דה-קרימינליזציה של סמים הוכרזה בשנת 2001, מה שהפך את פורטוגל למדינה הראשונה שמתירה שימוש והחזקה אישית של כל הסמים הנפוצים. למרות ביקורת מצד מדינות אירופיות אחרות, שהצהירו שצריכת הסמים של פורטוגל תגדל מאוד, השימוש בסמים ירד יחד עם מקרי הידבקות ב-HIV, שירד ב-50 אחוז עד 2009. השימוש בסמים הכולל בקרב בני 16 עד 18 ירד, עם זאת השימוש של מריחואנה עלה מעט.

זכויות הלהט”ב בפורטוגל גדלו באופן משמעותי במאה ה-21. בשנת 2003, פורטוגל הוסיפה חוק עבודה נגד אפליה על בסיס נטייה מינית. בשנת 2004 נוספה לחוקה נטייה מינית כחלק ממאפיינים המוגנים מפני אפליה. בשנת 2010 הפכה פורטוגל למדינה השישית באירופה והשמינית בעולם שמכשירה נישואים חד מיניים ברמה הלאומית.

אימוץ חד-מיני מותר מאז 2016 וכך גם גישה לזוגות חד-מיניים לרבייה בסיוע רפואי. בשנת 2017 חוק הזהות המגדרית פישט את התהליך המשפטי של שינוי מגדר ושמות עבור טרנסג’נדרים, והקל על קטינים לשנות את סמן המין שלהם במסמכים משפטיים. בשנת 2018, הזכות לזהות מגדרית ולהגדרה עצמית לביטוי מגדר הפכה מוגנת, קטינים אינטרסקסים הפכו מוגנים בחוק מפני הליכים רפואיים מיותרים “עד שהזהות המגדרית הקטין תתבטא” וזכות ההגנה מפני אפליה על רקע מין. מאפיינים הפכו להיות מוגנים על ידי אותו חוק.

המתת חסד אושרה לחוק לאחר ביקורות בפרלמנט. לאזרחים מעל גיל 18 אשר חולים במחלה סופנית וסובלים סבל קיצוני, אך עדיין יכולים להחליט על כך, תהיה הזכות החוקית לבקש סיוע למות. עם זאת, תושבי חוץ לא יעשו זאת.
למרות האישור הפרלמנטרי, חקיקת המתת חסד טרם הוסדרה ולוח הזמנים עבורה עדיין לא ידוע, כלומר המתת חסד נמצאת כעת בהמתנה.

אכיפת החוק בפורטוגל

ארגוני המשטרה העיקריים של פורטוגל הם ה- Guarda Nacional Republicana – GNR המשמר הרפובליקני הלאומי, ז’נדרמריה ; ה- Polícia de Segurança Pública – PSP (משטרת ביטחון ציבורי), כוח משטרה אזרחי הפועל באזורים עירוניים; ו- Polícia Judiciária – PJ (משטרת משפט), משטרת חקירה פלילית מתמחה בפיקוח המשרד הציבורי.

לפורטוגל 49 בתי תיקון בסך הכל המנוהלים על ידי משרד המשפטים. הם כוללים שבעה-עשר בתי כלא מרכזיים, ארבעה בתי כלא מיוחדים, עשרים ושבעה בתי כלא אזוריים, ו-Cadeia de Apoio אחד (מרכז מעצר תמיכה). נכון ל-1 בינואר 2023, אוכלוסיית הכלואים הנוכחית שלהם מונה כ-12,257 אסירים, המגיעים לכ-0.12% מכלל אוכלוסייתם.
שיעור הכליאה שלהם נמצא במגמת עלייה מאז 2010, עם עלייה של 15% בשמונה השנים האחרונות.

חטיבות אדמיניסטרטיביות
חטיבות מנהליות של פורטוגל
מבחינה מנהלית, פורטוגל מחולקת ל-308 רשויות פורטוגזית : municípios או concelhos, אשר לאחר רפורמה ב -2013 מחולקות ל-3,092 קהילות אזרחיות פורטוגזית : freguesia. מבחינה תפעולית, העירייה והקהילה האזרחית, יחד עם הממשלה הלאומית, הן היחידות המינהליות המקומיות היחידות שמזוהות על ידי ממשלת פורטוגל (לדוגמה, לערים, עיירות או כפרים אין מעמד בחוק, אם כי עשויות לשמש כנקודת מוצא עבור הגדרת שירותים).

למטרות סטטיסטיות, ממשלת פורטוגל מזהה גם את המינוח של יחידות טריטוריאליות לסטטיסטיקה (NUTS), קהילות בין-מוניציפליות ובלתי פורמלית, את המערכת המחוזית, בשימוש עד לאינטגרציה האירופית (והסרה בהדרגה על ידי הממשלה הלאומית). קונטיננטל פורטוגל פורטוגזית : Portugal Continental מקובצת ל-18 מחוזות, בעוד שהארכיפלגים של האיים האזוריים ומדיירה נשלטים כאזורים אוטונומיים ; היחידות הגדולות ביותר, שהוקמו מאז 1976, הן פורטוגל היבשתית והאזורים האוטונומיים של פורטוגל האזורים והמדיירה.

18 המחוזות של פורטוגל היבשתית הם: Aveiro, Beja, Braga, Bragança, Castelo Branco, Coimbra, Évora, Faro, Guarda, Leiria, Lisbon, Portalegre, Porto, Santarém, Setúbal, Viana do Castelo, Viana do Castelo, Vila Real and Viseu. לוקח את שמה של בירת המחוז.

במסגרת מערכת ה-NUTS של האיחוד האירופי, פורטוגל מחולקת לשבעה אזורים: האיים האזוריים, אלנטחו, אלגרבה, סנטרו, ליסבואה, מדיירה ונורטה, ולמעט האיים האזוריים ומדיירה, אזורי ה-NUTS מחולקים ל-28 תת-אזורים.

אזורים
אזור עיר בירה אזור אוכלוסיה מפה טריטוריאלית של פורטוגל התואמת את הכינויים NUTS I ו-NUTS II של האיחוד האירופי עבור אזורים סטטיסטיים NUTS של פורטוגל
1 אזור צפון פורטו 21,284 ק”מ 2 (8,218 מייל רבוע) 3,586,586
2 אזור מרכזי קוימברה 28,200 קמ”ר 10,888 מייל רבוע) 2,227,239
3 אזור ליסבון ליסבון 3,001 ק”מ 2 (1,159 מייל רבוע) 2,870,208
4 אזור אלנטחו אבורה 31,603 ק”מ 2 (12,202 מייל רבוע) 704,533
5 אזור אלגרבה פארו 4,960 ק”מ 2 (1,915 מייל רבוע) 467,343
6 האזור האוטונומי של מדיירה פונצ’ל 801 ק”מ 2 (309 מייל רבוע) 250,744
7 האזור האוטונומי של האיים האזוריים פונטה דלגדה 2,333 ק”מ 2 (901 מייל רבוע) 236,413
מחוזות
מחוז אזור אוכלוסיה מחוז אזור אוכלוסיה
1 ליסבון 2,761 ק”מ 2 (1,066 מייל רבוע) 2,275,385 10 גווארדה 5,518 ק”מ 2 (2,131 מייל רבוע) 142,974
2 ליריה 3,517 ק”מ 2 (1,358 מייל רבוע) 458,605 11 קוימברה 3,947 ק”מ 2 (1,524 מייל רבוע) 408,551
3 סנטרהם 6,747 ק”מ 2 (2,605 מייל רבוע) 424,973 12 אביירו 2,808 ק”מ 2 (1,084 מייל רבוע) 700,787
4 סטובל 5,064 ק”מ 2 (1,955 מייל רבוע) 874,806 13 Viseu 5,007 ק”מ 2 (1,933 מייל רבוע) 351,292
5 בז’ה 10,225 ק”מ 2 (3,948 מייל רבוע) 144,401 14 בראגנצה 6,608 ק”מ 2 (2,551 מייל רבוע) 122,804
6 פארו 4,960 ק”מ 2 (1,915 מייל רבוע) 467,343 15 וילה ריאל 4,328 ק”מ 2 (1,671 מייל רבוע) 185,695
7 אבורה 7,393 ק”מ 2 (2,854 מייל רבוע) 152,444 16 פורטו 2,395 ק”מ 2 (925 מייל רבוע) 1,785,405
8 פורטלגרה 6,065 ק”מ 2 (2,342 מייל רבוע) 104,923 17 בראגה 2,673 ק”מ 2 (1,032 מייל רבוע) 846,293
9 קסטלו ברנקו 6,675 ק”מ 2 (2,577 מייל רבוע) 177,962 18 ויאנה דו קסטלו 2,255 ק”מ 2 (871 מייל רבוע) 231,266
כלכלה
כלכלת פורטוגל

פורטוגל היא מדינה מפותחת ובעלי הכנסה גבוהה עם תוצר לנפש של 79% מהממוצע של EU27 ב-2022 (עלייה מ-75% ב-2021) ו- HDI של 0.87 ה-38 בגובהו בעולם) בשנת 2021. היא מחזיקה ברזרבות הזהב ה-14 בגודלה בבנק המרכזי הלאומי שלה, בעלת העתודות המוכחות ה-8 בגודלה של ליתיום, עם סך היצוא המייצג 49% מהתמ”ג שלה בשנת 2022. פורטוגל הייתה נהנית נטו מתקציב האיחוד האירופי מאז הצטרפותה לאיחוד, שנקרא אז EEC, בשנת 1986.

עד סוף 2022, התמ”ג (PPP) היה 44,963 דולר לנפש, על פי ה-OECD. ב-2021, לפורטוגל היה התמ”ג הרביעי הנמוך ביותר לנפש (PPP) של גוש האירו מתוך 19 חברות, וה-8 הנמוך ביותר באיחוד האירופי מתוך 27 מדינות חברות. בשנת 2022, פריון העבודה ירד לרביעי הנמוך ביותר מבין 27 המדינות החברות באיחוד האירופי (האיחוד האירופי) והיה נמוך ב-35% מהממוצע באיחוד האירופי. בתוך האיחוד האירופי, כלכלת פורטוגל מדורגת נמוך יותר מרוב מדינות המערב.

פורטוגל הייתה חברה מקורית בגוש האירו. המטבע הלאומי, האירו (€) החל לעבור מהאסקודו הפורטוגזי בשנת 2000 והתאחד בשנת 2002. הבנק המרכזי של פורטוגל הוא Banco de Portugal, חלק בלתי נפרד ממערכת הבנקים המרכזיים האירופית. רוב התעשיות, העסקים והמוסדות הפיננסיים מרוכזים באזורי המטרופולין של ליסבון ופורטו – מחוזות סטובל, אוויירו, בראגה, קוימברה, ליריה ופארו הם המרכזים הכלכליים הגדולים ביותר מחוץ לשני האזורים העיקריים הללו. לפי World Travel Awards, פורטוגל הייתה יעד הגולף המוביל באירופה בשנת 2013.

מאז מהפכת הציפורנים של 1974, שהגיעה לשיאה בסופו של אחד משלבי ההתפשטות הכלכלית הבולטים של פורטוגל, חל שינוי משמעותי בצמיחה הכלכלית השנתית של האומה. לאחר המהומה של מהפכת 1974, פורטוגל ניסתה להסתגל לכלכלה עולמית מודרנית משתנה, תהליך שנמשך. מאז שנות ה-90, מודל הפיתוח הכלכלי מבוסס הצריכה הציבורית של פורטוגל השתנה למערכת המתמקדת בייצוא, השקעות פרטיות ופיתוח מגזר ההייטק. כתוצאה מכך, שירותים עסקיים עקפו תעשיות מסורתיות יותר כמו טקסטיל, ביגוד, הנעלה ושעם פורטוגל היא יצרנית השעם המובילה בעולם), מוצרי עץ ומשקאות.

בשנות ה-2010, כלכלת פורטוגל סבלה מהמיתון החמור ביותר מאז שנות ה-70, אשר הביא לכך שהמדינה קיבלה חילוץ בסך 78 מיליארד יורו מהאיחוד האירופי וקרן המטבע הבינלאומית במאי 2011. בסוף 2023, חלקו של החוב כאחוז מהתמ”ג ירד מתחת ל-100%, ל-98.7%.

השכר הממוצע הוא 1,046 אירו לחודש, לא כולל עצמאים ושכר המינימום, המוסדר בחוק, הוא 820 אירו לחודש (משולם 14 פעמים בשנה) נכון לשנת 2024. התחרותיות העולמית דוח לשנת 2019, שפורסם על ידי הפורום הכלכלי העולמי, הציב את פורטוגל במקום ה-34. מדד איכות החיים של Numbeo הציב את פורטוגל במקום ה-20 בעולם בשנת 2023.

חברות הנסחרות בבורסת Euronext Lisbon כמו EDP, Galp, Jerónimo Martins, Mota-Engil, Novabase, Semapa, Portucel Soporcel, Portugal Telecom ו- Sonae, הן בין התאגידים הגדולים ביותר לפי מספר עובדים, הכנסה נטו או נתח שוק בינלאומי. Euronext Lisbon היא הבורסה הגדולה ביותר וחלק מקבוצת הבורסות הפאן-אירופית Euronext. PSI -20 הוא מדד המניות הסלקטיבי והידוע ביותר של פורטוגל.

הדוחות הכלכליים של ה-OECD מאז 2018 מראים התאוששות. שכר הדירה ומחירי הבתים זינקו בפורטוגל, במיוחד בליסבון, שם שכר הדירה זינק ב-37% בשנת 2022. שיעור האינפלציה של 8% באותה שנה החמיר את הבעיה. לפי קרן המטבע הבינלאומית, ההתאוששות הכלכלית של פורטוגל ממגיפת הקורונה בשנת 2022 הייתה טובה משמעותית מהממוצע באיחוד האירופי. למרות הצנועה, הצמיחה הכלכלית צפויה להמשיך ב-2023 בעוד האינפלציה צפויה להמשיך לרדת ל-5%.

החקלאות בפורטוגל מבוססת על יחידות מפוזרות בבעלות משפחתית קטנה עד בינונית. עם זאת, המגזר כולל גם חקלאות אינטנסיבית בקנה מידה גדול יותר, עסקיות חקלאות מוכוונות יצוא. בארץ מייצרים מגוון גידולים ומוצרי בעלי חיים, ביניהם: עגבניות, הדרים, ירקות ירוקים, אורז, חיטה, שעורה, תירס, זיתים, זרעי שמן, אגוזים, דובדבנים, אוכמניות, ענבי מאכל, פטריות מאכל, מוצרי חלב, עופות ובקר.. על פי FAO, פורטוגל היא היצרנית המובילה של הפקק והחרובים בעולם, המהווה כ-50% ו-30% מהייצור העולמי, בהתאמה. זהו היצואן השלישי בגודלו של ערמונים והיצרנית השלישית בגודלה באירופה של עיסת. פורטוגל היא בין עשרת יצרניות שמן הזית הגדולות בעולם והיצואנית הרביעית בגודלה. המדינה היא אחת מיצואניות היין הגדולות בעולם, ידועה בזכות היינות המשובחים שלה. היערות מילאה תפקיד כלכלי חשוב בקרב הקהילות הכפריות והתעשייה. בשנת 2001 היווה התוצר החקלאי הגולמי 4% מהמשק; בשנת 2022 זה היה 2%.

תיירות
תיירות בפורטוגל

נסיעות ותיירות הם חלק חשוב ביותר בכלכלת פורטוגל. היה צורך שהמדינה תתמקד באטרקציות הנישה שלה, כמו בריאות, טבע ותיירות כפרית, כדי להקדים את מתחרותיה.

פורטוגל היא בין 20 המדינות המבוקרות ביותר, ומקבלת בממוצע 20,000,000 תיירים זרים מדי שנה.
בשנת 2014, פורטוגל נבחרה למדינה האירופית הטובה ביותר על ידי USA Today.

בשנת 2017, פורטוגל נבחרה הן ליעד המוביל באירופה והן ב-2018 ו-2019, היעד המוביל בעולם
מוקדי תיירות בפורטוגל הם : ליסבון, קסקאיס, פטימה, אלגרבה, מדיירה, פורטו וקומיברה. ליסבון מושכת את התיירים הששה-עשר בגודלו מבין ערי אירופה (עם שבעה מיליון תיירים תפסו את בתי המלון של העיר ב-2006).
מדע וטכנולוגיה
מדע וטכנולוגיה בפורטוגל

פעילויות מחקר מדעי וטכנולוגי מבוצעות בעיקר בתוך רשת של יחידות מו”פ השייכות לאוניברסיטאות ציבוריות ולמוסדות מחקר אוטונומיים בניהול המדינה כמו INETI – Instituto Nacional de Engenharia, Tecnologia e Inovação ו- INRB – Instituto Nacional dos Recursos Biológicos. המימון והניהול של מערכת זו מתבצעים בסמכות משרד המדע, הטכנולוגיה וההשכלה הגבוהה וה- Fundação para a Ciência e Tecnologia (הקרן למדע וטכנולוגיה). יחידות המו”פ הגדולות ביותר באוניברסיטאות הציבוריות בהיקף של מענקי מחקר ופרסומים בביקורת עמיתים, כוללות מוסדות מחקר למדעי הביו.

בין מוסדות המחקר הגדולים שאינם בניהול המדינה הם Instituto Gulbenkian de Ciência ו- Champalimaud Foundation, מרכז מחקר למדעי המוח והאונקולוגיה. חברות הייטק ותעשייתיות לאומיות ורב לאומיות, אחראיות על פרויקטי מחקר ופיתוח. אחת האגודות המלומדות העתיקות ביותר של פורטוגל היא האקדמיה למדעים של ליסבון, שנוסדה ב-1779.

מאמצי המחקר הבילטרליים הנתמכים על ידי המדינה האיבריים כוללים את המעבדה הבינלאומית לננוטכנולוגיה איבריה ואת פלטפורמת המחשוב המבוזר Ibercivis. פורטוגל חברה בארגונים מדעיים כלל-אירופיים. אלה כוללים את סוכנות החלל האירופית (ESA), המעבדה האירופית לפיסיקת חלקיקים (CERN), ITER ומצפה הכוכבים האירופי הדרומי (ESO). לפורטוגל יש את האקווריום הגדול ביותר באירופה, ה- Lisbon Oceanarium, ויש להם ארגונים בולטים נוספים המתמקדים בתערוכות הקשורות למדע ובחשיפה, כמו הסוכנות הממלכתית Ciência Viva, מוזיאון המדע של אוניברסיטת קוימברה, המוזיאון הלאומי לטבע. היסטוריה באוניברסיטת ליסבון, וה- Visionarium.
לוח התוצאות האירופי לחדשנות 2011, מיקם את החדשנות מבוססת פורטוגל במקום ה-15, עם עלייה בהוצאות ובתפוקה לחדשנות.
פורטוגל דורגה במקום ה-30 במדד החדשנות העולמי בשנת 2023.

הובלה
תחבורה בפורטוגל

מנהרת Marão, מנהרת הדרכים הארוכה ביותר בחצי האי האיברי. לפורטוגל יש רשת כבישים של 68,732 ק”מ (42,708 מייל), מתוכם כמעט 3,000 ק”מ (1,864 מייל) הם חלק ממערכת של 44 כבישים מהירים. בכבישים מהירים רבים, יש לשלם אגרה (ראה Via Verde. גשר ואסקו דה גאמה הוא הגשר הארוך ביותר באיחוד האירופי (השני באורכו באירופה) בגובה 12.345 ק”מ.

הטריטוריה של קונטיננטל פורטוגל בשטח של 89,015 קמ”ר (34,369 מ”ר מייל) זוכה לשירות של ארבעה שדות תעופה בינלאומיים הממוקמים ליד הערים העיקריות ליסבון, פורטו, פארו ובז’ה. מיקומה הגיאוגרפי של ליסבון הופך אותה לתחנת ביניים עבור חברות תעופה זרות רבות במספר שדות תעופה בתוך המדינה. חברת הדגל העיקרית היא TAP אייר פורטוגל, אם כי חברות תעופה מקומיות רבות אחרות מספקות שירותים בתוך המדינה ומחוצה לה.

שדות התעופה החשובים ביותר נמצאים בליסבון, פורטו, פארו, פונצ’ל (מדירה) ופונטה דלגדה (האזורים), המנוהלים על ידי קבוצת רשות שדות התעופה הלאומית ANA – Aeroportos de Portugal. שדה תעופה חדש, שיחליף את נמל התעופה הנוכחי של ליסבון, תוכנן כבר יותר מ-50 שנה, אך הוא נדחה תמיד בשל שורה של סיבות.

מערכת רכבת לאומית המשתרעת ברחבי המדינה ולתוך ספרד, נתמכת ומנוהלת על ידי Comboios de Portugal (CP). הובלת רכבת של נוסעים וסחורות נגזרת באמצעות 2,791 ק”מ (1,734 מייל) של קווי רכבת הפועלים כעת, מתוכם 1,430 ק”מ (889 מייל) מחושמלים וכ-900 ק”מ (559 מייל) מאפשרים מהירות רכבת גבוהה מ-120 קמ”ש. (75 קמ”ש).
רשת הרכבות מנוהלת על ידי Infraestruturas de Portugal בעוד שהובלת נוסעים וסחורות היא באחריות CP, שתיהן חברות ציבוריות.
בשנת 2006, ה-CP נשאה 133,000,000 נוסעים ו-9,750,000 טון (9,600,000 טון ארוכות ; 10,700,000 טון קצרים של סחורה.

רכבת מטרו do Porto Bombardier Flexity Swift במאיה
נמלי הים הגדולים ממוקמים ב- Sines, ליסבון, Leixões, Setúbal, Aveiro, Figueira da Foz, ו- Faro. לשני המטרופולינים הגדולים יש מערכות רכבת תחתית: ליסבון מטרו ומטרו סול דו טג’ו מערכת הרכבת הקלה באזור המטרופולין של ליסבון, ומערכת המטרו הקלה של פורטו באזור המטרופולין של פורטו, כל אחת עם יותר מ-35 ק”מ (22 מייל) של קווים. קוימברה מפתחת כעת מערכת תחבורה מהירה באוטובוס, מטרו מונדגו.

בפורטוגל, שירותי החשמלית של ליסבון מסופקים על ידי חברת Companhia de Carris de Ferro de Lisboa Carris, במשך יותר ממאה שנה. בפורטו החלה בנייתה ב-12 בספטמבר 1895 רשת חשמליות, שרק קו תיירותי ממנה נותר על חופי הדואורו ראשונה בחצי האי האיברי.
לכל הערים והעיירות הגדולות יש רשת תחבורה עירונית מקומית משלהן, כמו גם שירותי מוניות.

אנרגיה
אנרגיה בפורטוגל

סכר אלקווה, הסכר והאגם המלאכותי הגדול ביותר במערב אירופה
לפורטוגל משאבים ניכרים של אנרגיית רוח והידרו. בשנת 2006 החלה לפעול תחנת הכוח הסולארית הגדולה דאז בעולם, תחנת הכוח הפוטו-וולטאית Moura, בעוד שחוות כוח הגלים המסחרית הראשונה בעולם, חוות הגלים Aguçadoura, נפתחה באזור Norte (2008). עד 2006, 66% מייצור החשמל במדינה היה מתחנות כוח פחם ודלק, בעוד ש-29% נבעו מסכרים הידרואלקטרים ​​ו-6% מאנרגיית רוח. בשנת 2008, משאבי אנרגיה מתחדשת ייצרו 43% מהחשמל של המדינה, אפילו כשהייצור ההידרואלקטרי ירד עם בצורת קשה. נכון ל-2010, יצוא החשמל עלה על היבוא ו-70% מהאנרגיה הגיעה ממקורות מתחדשים.

חברת העברת האנרגיה הלאומית של פורטוגל, Redes Energéticas Nacionais (REN), משתמשת במודלים כדי לחזות מזג אוויר, במיוחד דפוסי רוח. לפני מהפכת השמש/רוח, פורטוגל ייצרה חשמל מתחנות כוח מים על נהרותיה במשך עשרות שנים. תוכניות חדשות משלבות רוח ומים: טורבינות המונעות על ידי רוח שואבות מים במעלה הגבעה בלילה; ואז המים זורמים בירידה ביום, ומייצרים חשמל, כאשר הביקוש של הצרכנים הוא הגבוה ביותר. מערכת ההפצה של פורטוגל היא כעת דו כיוונית.
הוא שואב חשמל גנרטורים קטנים, כמו פאנלים סולאריים על הגג.

דמוגרפיה
דמוגרפיה של פורטוגל ואנשים פורטוגלים

צפיפות האוכלוסין בפורטוגל לפי עירייה.

סטטיסטיקת פורטוגל פורטוגזית : INE – Instituto Nacional de Estatística מעריכה כי עד 31 בדצמבר 2022, האוכלוסייה הייתה 10,467,366, מתוכם 52.2% נשים ו-47.8% גברים. בשנת 2024 תוחלת החיים החציונית הייתה 82.8 שנים ותחזיות האו”ם מצביעות על 90 ומעלה, עד שנת 2100. האוכלוסייה הייתה הומוגנית יחסית במשך רוב ההיסטוריה שלה, עם דת יחידה כנסייה קתולית ושפה.

למרות התפתחות כלכלית טובה, הפורטוגלים היו הקצרים ביותר באירופה מאז 1890 בערך. פער הגבהים המתהווה התחיל בשנות ה-40 של המאה ה-20 והלך וגדל. גורם מניע היה צמיחה צנועה בשכר הריאלי, לאור תיעוש מאוחר וצמיחה כלכלית בהשוואה לליבה האירופית. גורם נוסף שקובע היה עיכוב ביצירת ההון האנושי.

פורטוגל נאלצת להתמודד עם רמות פוריות נמוכות: המדינה חוותה שיעור פוריות תת-תחליף מאז שנות ה-80. שיעור הפריון הכולל (TFR) נכון לשנת 2015 נאמד ב-1.49 ילדים שנולדו/אישה, מהנמוכים בעולם, מתחת לשיעור ההחלפה של 2.1, ובאופן ניכר מתחת לשיא של 5 ילדים שנולדו בכל אישה בשנת 1911. ​​בשנת 2016, 53% מהלידות היו של נשים לא נשואות. אוכלוסיית פורטוגל מזדקנת בהתמדה והייתה למקום ה-11 בעולם, עם גיל חציוני של 46 שנים בשנת 2023. באותה שנה, היה לה מספר האזרחים הרביעי בגודלו בעולם מעל גיל 65, עם 21.8% מכלל האזרחים. כל האוכלוסייה.

מבנה החברה הפורטוגלית מראה אי שוויון חברתי, אשר בשנת 2019 מיקם את המדינה במקום ה-24 במדד הצדק החברתי, באיחוד האירופי. בשנת 2018, הפרלמנט של פורטוגל אישר תוכנית תקציבית לשנת 2019 שכללה הקלות מס עבור מהגרים חוזרים במטרה למשוך בחזרה את אלו שעזבו במהלך המשבר הפיננסי של 2007–2008. על פי תחזיות של המשרד הלאומי לסטטיסטיקה, אוכלוסיית פורטוגל תרד ל-7.7 מיליון עד 2080 מ-10.3 מיליון והאוכלוסייה תמשיך להזדקן.

על פי מחקר של המכון הלאומי לסטטיסטיקה (INE), שנערך זמן קצר לאחר מפקד האוכלוסין של 2021, בין 2022 ל-2023, 6.4 מיליון אנשים בגילאי 18 עד 74 זיהו את עצמם כלבנים (84%), כמעט 170,000 כשחורים (2) %), 57,000 כאסייתים (<1%), 47,500 כרומניים <1%) ויותר מ-262,000 מזהים כמעורבים (3%). אותו מחקר מצא כי 1,4 מיליון בני אדם, (13% מהאוכלוסייה), הם בעלי רקע הגירה, בהם 947,500 מהגרים מהדור הראשון, המרוכזים בעיקר באזור המטרופולין של ליסבון ובאלגרבה.

עיור
בהתבסס על דפוסי נסיעה, OECD ו-Eurostat מגדירים שמונה אזורים מטרופולינים של פורטוגל. רק לשניים יש אוכלוסיות של למעלה ממיליון, ומאז הרפורמה בשלטון המקומי ב-2013, אלו הם השניים היחידים שיש להם גם מעמד משפטי מינהלי של מטרופולינים: ליסבון ופורטו, כמה אזורים מטרופולינים קטנים יותר אלגרווה, Aveiro, Coimbra, Minho and Viseu, גם החזיקו במעמד זה מ-2003 עד 2008, אז הוסבו לקהילות בין-עירוניות, ששטחיהן מבוססים (בערך) על האזורים הסטטיסטיים של NUTS III.
הערים או העיירות הגדולות ביותר בפורטוגל
אומדן INE 2022
דרגה שם אזור פופ. דרגה שם אזור פופ.
ליסבון
ליסבון סינטרה
סינטרה
1 ליסבון ליסבואה 548,703 11 אוירס ליסבואה 172,742 וילה נובה דה גאיה
וילה נובה דה גאיה פורטו
פורטו
2 סינטרה ליסבואה 388,767 12 Seixal ליסבואה 169,797
3 וילה נובה דה גאיה נורטה 307,563 13 גונדומאר נורטה 166,900
4 פורטו נורטה 240,592 14 Guimarães נורטה 156,277
5 קסקאיס ליסבואה 213,928 15 אודיבלס ליסבואה 150,366
6 לורס ליסבואה 203,724 16 קוימברה Centro 142,252
7 בראגה נורטה 197,594 17 סנטה מריה דה פיירה נורטה 138,344
8 אלמדה ליסבואה 178,254 18 וילה פרנקה דה שירה ליסבואה 137,994
9 מאטוסינהוס נורטה 176,617 19 Vila Nova de Famalicão נורטה 134,883
10 אמדורה ליסבואה 174,511 20 ליריה Centro 130,605
הגירה
הגירה לפורטוגל

זרים המתגוררים בפורטוגל החל משנת 2022 לפי מדינת מוצא. מוצגות רק קהילות עם יותר מ-1,000 תושבים. נכון לשנת 2022, בפורטוגל יש 10,467,366 תושבים, מתוכם כ-781,915 תושבי חוץ חוקיים. תושבים זרים מהווים כיום כ-7.47% מהאוכלוסייה. נתונים אלה אינם כוללים אנשים ממוצא זר, מכיוון שזה לא חוקי לאסוף נתונים המבוססים על מוצא אתני בפורטוגל. לדוגמה, יותר מ-300,000 אנשים שרכשו אזרחות פורטוגלית בין 2008 ל-2021 אינם נלקחים בחשבון בנתוני ההגירה מכיוון שהם אזרחים פורטוגליים. בשנת 2021 לבדה, כמעט 25,000 תושבים ממוצא זר קיבלו אזרחות פורטוגלית, מתוכם 12,666 נשים ו-11,850 גברים.

פורטוגל, זמן רב מדינת הגירה (לרוב המכריע של הברזילאים יש מוצא פורטוגלי), הפכה למדינה של הגירה נטו, ולא רק מהאינדיאני האחרון פורטוגזית עד 1961), אפריקאי (פורטוגזית עד 1975), ומזרח אסיה הרחוק (פורטוגזית עד 1999) שטחים מעבר לים. בעקבות מגיפת COVID-19, שיעור ההגירה של פורטוגל עלה ועמד על 5.3% נכון לשנת 2024.

מאז שנות ה-90, יחד עם פריחה בבנייה, התיישבו במדינה כמה גלים חדשים של אפריקאים אוקראינים, ברזילאים, לוסופונים ואפריקאים אחרים. גם רומנים, מולדובים, אלבני קוסובו, רוסים, בולגרים וסינים היגרו למדינה. אוכלוסיית הרומנים בפורטוגל מוערכת בכ-50,000.

גם מספרם של מהגרים בוונצואלה, פקיסטנים, הודים ובנגלדשים משמעותיים. על פי ההערכות, למעלה מ-30,000 מהגרים עונתיים ולעיתים לא חוקיים עובדים בחקלאות, בעיקר בערים דרומיות כמו אודמירה, שם הם מנוצלים לרוב על ידי רשתות עובדים עונתיות מאורגנות. מהגרים אלה, שמגיעים לעתים קרובות ללא תיעוד או חוזי עבודה ראויים, מהווים למעלה מ-90% מהעובדים החקלאיים בדרום פורטוגל. רובם הודו-אסייתים, מהודו, בנגלדש, נפאל, פקיסטן ותאילנד. בחלק הפנימי של האלנטז’ו יש הרבה פועלים אפריקאים. מספרים משמעותיים מגיעים גם ממזרח אירופה, מולדובה, אוקראינה, רומניה וברזיל.

בנוסף, מספר אזרחי האיחוד האירופי, בעיקר מאיטליה, צרפת, גרמניה או מדינות אחרות בצפון אירופה, הפכו לתושבי קבע במדינה. ישנה גם קהילת גולים גדולה המורכבת מבריטים, קנדים ואנשים מארצות הברית של אמריקה.
הקהילה הבריטית מורכבת ברובה מפנסיונרים בדימוס המתגוררים באלגרבה ובמדירה.

דת
דת בפורטוגל
דת בפורטוגל (מפקד 2021)

קתולית רומית (80.20%)
פרוטסטנטיות (2.13%)
עדי יהוה (0.72%)
אורתודוקסיה מזרחית (0.69%)
נוצרי אחר (1.04%)
איסלאם (0.42%)
הינדואיזם (0.22%)
בודהיזם (0.19%)
יהדות (0.03%)
דת אחרת (0.28%)
ללא דת (14.09%)
הקתוליות הרומית, שיש לה היסטוריה ארוכה בפורטוגל, נותרה הדת השלטת. לפורטוגל אין דת רשמית, אם כי בעבר, הכנסייה הקתולית בפורטוגל הייתה דת המדינה.

על פי מפקד האוכלוסין של 2021, 80.2% מהאוכלוסייה הפורטוגלית היו נוצרים רומאים-קתוליים. במדינה יש קהילות קטנות פרוטסטנטיות, קדושות אחרונות הימים, מוסלמיות, הינדיות, סיקיות, כנסייה אורתודוקסית מזרחית, עדי יהוה, בהאים, בודהיסטים, יהודים וספיריטיסטים. השפעות מהדת המסורתית האפריקאית ומהדת המסורתית הסינית מורגשות גם בקרב אנשים רבים, במיוחד בתחומים הקשורים לרפואה סינית מסורתית ולרפואת צמחי מרפא אפריקאית מסורתית. כ-14.1% מהאוכלוסייה הצהירו על עצמם כלא דתיים.

פורטוגל היא מדינה חילונית : כנסייה ומדינה הופרדו רשמית במהלך הרפובליקה הפורטוגלית הראשונה, והדבר חזר על עצמו בחוקה הפורטוגלית של 1976. מלבד החוקה, שני המסמכים החשובים ביותר הנוגעים לחופש הדת בפורטוגל הם הקונקורדטה משנת 1940 (ששוקן מאוחר יותר ב-1971) בין פורטוגל לכס הקדוש וחוק חופש הדת משנת 2001. לחגים, חגים ומסורות פורטוגזית רבים יש מקור או קונוטציה נוצרית.

שפות
שפות פורטוגל ושפה פורטוגזית

שלט במירנדזה במירנדה דו דורו, טראס-אוס-מונטס
פורטוגזית היא השפה הרשמית של פורטוגל. מירנדזה מוכרת גם כשפה אזורית שותפה רשמית בחלק מהעיריות של צפון מזרח פורטוגל. היא חלק מקבוצת השפות אסטור-ליאונית. הערכה של בין 6,000 ל-7,000 דוברי מירנדזית תועדה עבור פורטוגל. יתר על כן, ניב מסוים המכונה Barranquenho, המדובר בברנקוס, מוכר ומוגן רשמית גם בפורטוגל מאז 2021. מינדריקו, סוציולקקט של השפה הפורטוגזית, מדוברת על ידי כ-500 אנשים בעיירה מינדה.
.

על פי מדד מיומנות האנגלית הבינלאומי, לפורטוגל יש רמת מיומנות גבוהה באנגלית, גבוהה מזו של מדינות אחרות דוברות רומנטיקה באירופה כמו ספרד, איטליה או צרפת.

חינוך
חינוך בפורטוגל
מערכת החינוך מחולקת לגיל הרך (לפחות מגיל שש), חינוך בסיסי (תשע שנים, בשלושה שלבים, חובה), חינוך תיכוני (שלוש שנים, חובה משנת 2010) והשכלה גבוהה (מחולקת לחינוך אוניברסיטאי ופוליטכני.. אוניברסיטאות בדרך כלל מאורגנות לפי פקולטות. מכונים ובתי ספר הם גם כינויים נפוצים עבור תת-חלוקות אוטונומיות של מוסדות להשכלה גבוהה בפורטוגזית.

שיעור האוריינות הכולל למבוגרים בפורטוגל היה 99.8% בשנת 2021. על פי התוכנית להערכת סטודנטים בינלאומיים (PISA) 2018, פורטוגל השיגה ציון סביב הממוצע של ה-OECD בקריאה, מתמטיקה ומדעים. אמנם, עם מגמת ירידה חדה. בקריאה ובמתמטיקה, הביצועים הממוצעים בשנת 2018 היו קרובים לרמה שנצפתה בשנים 2009 עד 2015; במדע, הביצועים הממוצעים ב-2018 היו מתחת לזו של 2015, וחזרו קרוב לרמה שנצפתה ב-2009 וב-2012, כמעט מתחת לממוצע.

כ-47.6% מהאזרחים בגילאי הקולג’ (בני 20) לומדים באחד ממוסדות ההשכלה הגבוהה של פורטוגל (לעומת 50% בארצות הברית ו-35% ב-OECD בממוצע). בנוסף להיותה יעד לסטודנטים בינלאומיים, פורטוגל היא גם בין מקומות המוצא המובילים עבור סטודנטים בינלאומיים. כל הסטודנטים להשכלה גבוהה, הן מקומיות והן בינלאומיות, הסתכמו ב-380,937 בשנת 2005.

פסל המלך דיניז באוניברסיטת קוימברה : האוניברסיטה הראשונה בפורטוגל (כיום אוניברסיטת קוימברה).

אוניברסיטאות פורטוגזיות קיימות מאז 1290. האוניברסיטה הפורטוגזית הוותיקה ביותר הוקמה לראשונה בליסבון לפני שעברה לקוימברה. מבחינה היסטורית, במסגרת האימפריה הפורטוגזית, הפורטוגזים ייסדו את בית הספר להנדסה הוותיק ביותר של אמריקה האקדמיה האמיתית דה ארטילהריה, Fortificação e Desenho של ריו דה ז’ניירו ​​בשנת 1792, כמו גם את המכללה לרפואה הוותיקה ביותר באסיה (אסקולה). Médico-Cirúrgica של גואה בשנת 1842. כיום, האוניברסיטה הגדולה ביותר בפורטוגל היא אוניברסיטת ליסבון.

תהליך בולוניה אומץ על ידי אוניברסיטאות פורטוגזיות ומכוני פולי-טכניים בשנת 2006. השכלה גבוהה במוסדות חינוך המנוהלים על ידי המדינה ניתנת על בסיס תחרותי, מערכת של numerus clausus נאכפת באמצעות מסד נתונים לאומי על קבלת סטודנטים. עם זאת, כל מוסד להשכלה גבוהה מציע גם מספר מקומות פנויים נוספים באמצעות תהליכי קבלה יוצאי דופן אחרים לספורטאים, מועמדים בוגרים (מעל גיל 23), סטודנטים בינלאומיים, סטודנטים זרים מהלוסוספרה, בעלי תארים ממוסדות אחרים, סטודנטים ממוסדות אחרים העברה אקדמית, סטודנטים לשעבר (קבלה חוזרת) ושינוי קורס, הכפופים לסטנדרטים ותקנות ספציפיים שנקבעו על ידי כל מוסד או חוג קורס.

רוב עלויות הסטודנטים נתמכות מכספי ציבור. פורטוגל חתמה על הסכמי שיתוף פעולה עם המכון הטכנולוגי של מסצ’וסטס ומוסדות אחרים בארה”ב כדי להמשיך ולפתח ולהגביר את האפקטיביות של ההשכלה הגבוהה והמחקר הפורטוגזיים.
בריאות
בריאות בפורטוגל
בשנת 2023, פורטוגל דורגה כמערכת הבריאות ה-40 הטובה בעולם, שהיה נמוך משמעותית מהמקום ה-12 הקודם בדירוג ארגון הבריאות העולמי לשנת 2000 של מערכות הבריאות הציבוריות הטובות בעולם. מערכת הבריאות מאופיינת בשלוש מערכות המתקיימות במקביל: שירות הבריאות הלאומי Serviço Nacional de Saúde, SNS), תוכניות ביטוח בריאות סוציאליות מיוחדות למקצועות מסוימים (תת-מערכות בריאות) וביטוח בריאות פרטי מרצון.
ה-SNS מספק כיסוי אוניברסלי.
כמו כן, כ-47% מהאוכלוסייה מכוסה בתתי מערכות הבריאות, 35% בתכניות ביטוח פרטיות ועוד 12% בקרנות נאמנות.

Hospitais da Universidade de Coimbra
משרד הבריאות אחראי על פיתוח מדיניות הבריאות וכן על ניהול ה-SNS. חמש מינהלי בריאות אזוריים אחראים על יישום יעדי מדיניות הבריאות הלאומית, פיתוח הנחיות ופרוטוקולים ופיקוח על מתן שירותי בריאות. מאמצי הביזור נועדו להעביר אחריות פיננסית וניהולית לרמה האזורית. בפועל, האוטונומיה של מינהלי הבריאות האזוריים על קביעת התקציב וההוצאות הוגבלה לטיפול ראשוני. ה-SNS ממומן בעיקר באמצעות מיסוי כללי. תרומות המעסיק (כולל המדינה) והעובדים מייצגות את מקורות המימון העיקריים של תתי מערכות הבריאות. בנוסף, תשלומים ישירים של החולה ודמי ביטוח בריאות מרצון מהווים חלק גדול מהמימון.

בדומה למדינות אחרות ב-Eur-A, (מערב אירופה), רוב הפורטוגלים מתים ממחלות לא מדבקות. התמותה ממחלות לב וכלי דם (CVD) היא בסביבות 30,000 מקרי מוות בשנה, שליש מכלל מקרי המוות השנתיים, אך שני המרכיבים העיקריים שלה, מחלת לב איסכמית ומחלות כלי דם במוח, מציגים מגמות הפוכות בהשוואה ל-Eur-A, כאשר מחלות כלי דם במוח הן הרוצח היחיד הגדול ביותר בפורטוגל, עם יותר מ-11,000 מקרי מוות בשנה. מחלות אונקולוגיות מהוות 22% מכלל מקרי המוות במדינה, כאשר מקרי סרטן הריאות והשד נמוכים יותר, וסרטן צוואר הרחם והערמונית בשכיחות גבוהה יותר. שיעורי התמותה מסוכרת ירדו, מ-4.5% ב-2010 ל-2.8% ב-2021.

שיעור תמותת התינוקות בפורטוגל (IMR) עמד על 2,25 מקרי מוות לכל 1,000 לידות חי נכון לשנת 2024. סקר דעת קהל בשנת 2021 מצא כי 50% מהמבוגרים דירגו את בריאותם כטובה או טובה מאוד, השיעור השלישי הנמוך ביותר שנאסף ב- האיחוד האירופי. בית החולים האוניברסיטאי הגדול במדינה הוא Hospital de Santa Maria, ליסבון.

תרבות
תרבות פורטוגל

התרנגול של ברסלוס, המזכרת הפורטוגזית האייקונית
פורטוגל פיתחה תרבות ספציפית תוך שהיא מושפעת מתרבויות שונות שחצו את יבשת אירופה והים התיכון, או הוצגו כשהיא מילאה תפקיד פעיל בעידן הגילויים. בשנות ה-90 וה-2000 (עשור), פורטוגל ביצעה מודרניות את מתקני התרבות הציבוריים שלה, בנוסף לקרן Calouste Gulbenkian שהוקמה ב-1956 בליסבון.

אלה כוללים את מרכז התרבות בלם בליסבון, קרן Serralves ו- Casa da Música, שניהם בפורטו, כמו גם מתקני תרבות ציבוריים חדשים כמו ספריות עירוניות ואולמות קונצרטים שנבנו או שופצו בעיריות רבות ברחבי המדינה.
פורטוגל היא ביתם של 17 אתרי מורשת עולמית של אונסק”ו, המדרגים אותה במקום ה-9 באירופה ובמקום ה-18 בעולם.

אדריכלות
אדריכלות פורטוגל

Casa da Música הוא דוגמה לארכיטקטורה מודרנית.

האדריכלות המסורתית היא ייחודית וכוללת את המנואלינית, הידועה גם בתור גותית מאוחרת פורטוגזית, סגנון פורטוגזי מפואר ומורכב של עיטור אדריכלי של העשורים הראשונים של המאה ה-16, ואחריו סגנון פומבליני של המאה ה-18.

פרשנות מהמאה ה-20 לארכיטקטורה מסורתית, בסגנון פורטוגזי רך, מופיעה בהרחבה בערים הגדולות, במיוחד בליסבון. פורטוגל המודרנית העניקה לעולם אדריכלים ידועים כמו אדוארדו סוטו דה מורה, אלווארו סיזה ויירה (שניהם זוכי פרס פריצקר וגונסאלו ביירן. בפורטוגל Tomás Taveira הוא גם ראוי לציון, במיוחד עבור עיצוב האצטדיון. ה- azulejo הוא מרכיב מיינסטרים ואופייני בין חומרי הבנייה המסורתיים וטכניקות הבנייה של פורטוגל.

קולנוע
קולנוע של פורטוגל
לקולנוע הפורטוגלי מסורת ארוכה, שהגיעה עד להולדתו של המדיום בסוף המאה ה-19. אנטוניו לופס ריביירו, אנטוניו רייס, פדרו קוסטה, מנואל דה אוליביירה, ז’ואאו סזאר מונטירו, חוסה פונסקה אי קוסטה, אדגר פארה, אנטוניו -פדרו ואסקונצ’לוס, פרננדו לופס, ז’ואאו בוטלהו, ז’ואאו מריו גרילו ולאונל ויירה הם לא בין אלו שהרוויחו.
.
שחקני קולנוע פורטוגזים ידועים כוללים את חואקים דה אלמיידה, נונו לופס, דניאלה רואה, מריה דה מדיירוס, דיוגו אינפנטה, סוראיה צ’אבס, ריבייריניו, לוסיה מוניז ודיוגו מורגדו.

מטבח
מטבח פורטוגלי ויין פורטוגלי

Pastéis de Nata בליסבון
המטבח הפורטוגזי מגוון. הפורטוגלים צורכים הרבה בקלה יבשה בקלהאו בפורטוגזית), עבורו יש מתכונים רבים, החל מ- bacalhau à Brás, bacalhau à Gomes de Sá, ועד bacalhau com natas. מתכוני דגים נוספים כוללים סרדינים בגריל וקלדיירדה, תבשיל על בסיס עגבניות שניתן להכין מכמה סוגים של דגים או רכיכות, עם תערובת של בצל, שום, עלה דפנה, תפוחי אדמה, פלפלים, פטרוזיליה.

מתכוני בשר פורטוגזיים אופייניים העשויים מבשר בקר, חזיר, עוף, עיזים, כבש או ברווז, כוללים cozido à portuguesa, feijoada, frango de churrasco, leitão חזיר יונק צלוי, צ’אנפאנה ו- carne de porco à alentejana. מנות מזון מהיר טיפוסיות כוללות את פרנצ’סיניה (פרנצ’י) מפורטו וכריכי ביפאנאס (בשר חזיר בגריל) או פרגו (בקר בגריל). מאפה טארט רפרפת ביצים, פסטל דה נאטה, אופייני ופופולרי בקרב הפורטוגלים, הפך לפופולרי בחו”ל וגם בקרב תיירים זרים המבקרים במדינה.

יינות פורטוגזיים זכו להכרה מאז הרומאים, שקישרו את פורטוגל עם האל שלהם בכחוס, בשל האקלים שלה. כמה מהיינות הפורטוגזים הטובים ביותר הם Vinho Verde, Alvarinho, Vinho do Douro, Vinho do Alentejo, Vinho do Dão, Vinho da Bairrada ויין הפורט המתוק, יין מדיירה והמוסקטל מסטובל ופאבאיוס.

אמנות חזותית
אמנות פורטוגזית

דומינגוס סקווירה היה אחד הציירים הניאו-קלאסיים הפוריים ביותר. הערצת החכמים ; 1828.

לפורטוגל יש היסטוריה עשירה בציור. הציירים הידועים הראשונים מהמאה ה-15 – כמו נונו גונסאלבס ווסקו פרננדס – היו חלק מתקופת הציור הגותי המאוחרת. בתקופת הרנסנס, הציור הפורטוגלי הושפע מאוד מהציור הצפון אירופי. בתקופת הבארוק היוזפה דה אובידוס וויירה לוזיטאנו הציירים הפוריים ביותר. חוסה מלחואה, הידוע ביצירתו פאדו, וקולומבאנו בורדאלו פינהיירו (שצייר את דיוקנאותיהם של תאופילו בראגה ואנטרו דה קוונטאל היו שניהם אזכורים בציור הטבעי.

המאה ה-20 ראתה את הגעתו של המודרניזם, ויחד איתו הגיעו הציירים הפורטוגזים הבולטים ביותר: אמדאו דה סוזה-קרדוסו, שהושפע מאוד מציירים צרפתים, במיוחד הדלונים רוברט וסוניה. בין יצירותיו הידועות ביותר הוא Canção Popular a Russa eo Fígaro. ציירים/סופרים מודרניים גדולים אחרים כוללים את קרלוס בוטלו ואלמדה נגרירוס, ידידתו של המשורר פרננדו פסואה, שצייר את דיוקנו של פסואה. הוא הושפע עמוקות ממגמות קוביסטיות ועתידניות כאחד.

אישים בינלאומיים בולטים באמנות חזותית כיום כוללים את הציירים Vieira da Silva, Júlio Pomar, Joana Vasconcelos, Julião Sarmento ו- Paula Rego.

ספרות
ספרות פורטוגזית

Luís Vaz de Camões, משורר אגדי של הרנסנס הפורטוגזי
ספרות פורטוגזית, אחת מהספרות המערביות המוקדמות ביותר, התפתחה באמצעות טקסט כמו גם שיר. עד 1350 הפיצו הטרובדורים הפורטוגזים- גליציים את השפעתם הספרותית לרוב חצי האי האיברי, כמו המלך ד’ דיניס (1261–1325) שהתפרסם בזכות שירתו. מלכים אחרים היו כותבים ונותנים חסות ליצירות ספרות ברחבי ההיסטוריה של פורטוגל, כמו ד’ פרננדו (1367–1383) שתמך ב-Pêro Menino בכתיבה o Livro da Falcoaria . שם בולט נוסף בספרות הפורטוגזית הוא גיל ויסנטה (בערך 1465–1536 לערך), ממייסדי המסורות הדרמטיות הפורטוגזיות.

ההרפתקן והמשורר Luís de Camões (בערך 1524–1580) כתב את הפואמה האפית Os Lusíadas הלוסיאדות, עם האנייד של וירג’יל כהשפעתו העיקרית. השירה הפורטוגלית המודרנית נטועה בסגנונות ניאו-קלאסיים ועכשוויים, כפי שהדגימו בוקאז’ (1765–1805), Antero de Quental (1842–1891) ופרננדו פסואה (1888–1935). הספרות הפורטוגזית המודרנית מיוצגת על ידי מחברים כמו אלמיידה גארט, קמילו קסטלו ברנקו, אסה דה קווירוס, פרננדו פסואה, סופיה דה מלו ברינר אנדרסן, אנטוניו לובו אנטונס, מיגל טורגה ואגוסטינה בסה-לואיס.
פופולרי ומכובד במיוחד הוא חוסה סאראמאגו, חתן פרס נובל לספרות לשנת 1998.

מוזיקה
מוזיקה של פורטוגל
מוזיקה פורטוגזית מקיפה מגוון רחב של ז’אנרים. המסורתי שבהן היא מוזיקת ​​העם הפורטוגזית שיש לה שורשים עמוקים במנהגים המקומיים, תוך שימוש בכלים כגון חלילית גאיטה, תופים, חלילים, טמבורינים, אקורדיונים ויוקוללים cavaquinho. בתוך המוזיקה העממית הפורטוגזית הוא הז’אנר הנודע של הפאדו, מוזיקה אורבנית מלנכולית שמקורה בליסבון במאה ה-19, כנראה בתוך סביבות בוהמייניות, המזוהות בדרך כלל עם הגיטרה הפורטוגלית והסאודה, או געגועים.
גם פאדו קוימברה, סוג ייחודי של פאדו ” סרנדת טרובדור”, ראוי לציון.
מבצעים בולטים בינלאומיים כוללים את אמליה רודריגס, קרלוס פארדס, חוסה אפונסו, מריזה, קרלוס דו קארמו, אנטוניו צ’איניו, מיסיה, דולסה פונטס ומרדאוס.

בנוסף למוזיקה עממית, פאדו וקלאסית, ז’אנרים אחרים נוכחים בפורטוגל כמו פופ וסוגים אחרים של מוזיקה מודרנית, במיוחד מצפון אמריקה ובריטניה, כמו גם מגוון רחב של אמנים פורטוגזיים, קריביים, לוסופונים אפריקאים וברזילאים ולהקות. אמנים עם הכרה בינלאומית כוללים את Dulce Pontes, Moonspell, Buraka Som Sistema, Blasted Mechanism, David Carreira ו- The Gift, כאשר שלושת האחרונים היו מועמדים לפרס MTV Europe Music.

בפורטוגל יש כמה פסטיבלי מוזיקה בקיץ, כמו פסטיבל סודואסטה בזמבויירה דו מאר, פסטיבל פארדס דה קורה בפארדס דה קורה, פסטיבל Vilar de Mouros ליד קמינהה, פסטיבל בום בעיריית Idanha-a-Nova, NOS Alive, Sumol Summer Fest ב- Ericeira, רוק בריו ליסבואה וסופר בוק סופר רוק בליסבון רבתי. מחוץ לעונת הקיץ, יש בפורטוגל מספר רב של פסטיבלים, המיועדים יותר לקהל עירוני, כמו Flowfest או היפ הופ פורטו.

פסטיבלי הסטודנטים של Queima das Fitas, שהם אירועים מרכזיים במספר ערים ברחבי פורטוגל, מציגים מדי שנה מבחר של מוזיקאים ולהקות מבוססים ובעלי פרופיל גבוה לציבור, כמו גם הצלחה חדשה יותר, במגמת עלייה. אמנים המחפשים הכרה ברורה. בשנת 2005, פורטוגל ערכה את פרסי המוזיקה של MTV אירופה, בפבילהאו אטלנטיקו, ליסבון. יתר על כן, פורטוגל זכתה בתחרות האירוויזיון 2017 בקייב עם השיר ” Amar pelos dois ” בהגשת סלבדור סובראל, ולאחר מכן אירחה את תחרות 2018.

ספורט
ספורט בפורטוגל

כריסטיאנו רונאלדו נחשב לאחד משחקני הכדורגל הגדולים בכל הזמנים. כדורגל הוא הספורט הפופולרי ביותר בפורטוגל. ישנן מספר תחרויות כדורגל, החל מחובבן מקומי ועד ברמה מקצועית ברמה עולמית. גדולי כל הזמנים אוזביו וכריסטיאנו רונאלדו הם סמלים מרכזיים של ההיסטוריה של הכדורגל הפורטוגלי. גם מנהלי הכדורגל הפורטוגלים ראויים לציון, כאשר חוסה מוריניו והבל פריירה בין המפורסמים ביותר.

נבחרת פורטוגל בכדורגל – Seleção Nacional – זכתה בתואר אחד של אליפות אירופה של אופ”א : יורו 2016, עם ניצחון 1-0 בגמר על צרפת, מארחת הטורניר. בנוסף, פורטוגל סיימה ראשונה בליגת האומות 2018–19, שנייה ביורו 2004, שלישית במונדיאל 1966 ורביעית במונדיאל 2006. ברמת הנוער, פורטוגל זכתה בשתי אליפויות עולם לנוער של פיפ”א.

SL Benfica, Sporting CP ו- FC Porto הם מועדוני הספורט הגדולים ביותר לפי פופולריות ומספר גביעים, הידועים לעתים קרובות בשם ” os três grandes ” “שלושת הגדולים”. הם זכו בשמונה תארים בתחרויות המועדון האירופי של אופ”א ונוכחים ב-21 גמרים. התאחדות הכדורגל הפורטוגלית (FPF) – Federação Portuguesa de Futebol – מארחת מדי שנה את גביע אלגרבה, טורניר כדורגל נשים.

מלבד כדורגל, מועדוני ספורט פורטוגזיים רבים, כולל “שלושת הגדולים”, מתחרים באירועי ספורט אחרים ברמות שונות של הצלחה ופופולריות, אלה כוללים הוקי רולר, כדורסל, פוטסל, כדוריד, כדורעף ואתלטיקה. נבחרת הרוגבי הלאומית של פורטוגל העפילה למונדיאל רוגבי 2007, ונבחרת השביעיות של פורטוגל שיחקה בסדרת השביעיות של רוגבי העולמית.

רכיבת כביש, עם וולטה בפורטוגל המירוץ החשוב ביותר, היא אירוע ספורט פופולרי וכולל קבוצות רכיבה מקצועיות כמו Sporting CP, Boavista, Clube de Ciclismo de Tavira ו- União Ciclista da Maia. בספורט המוטורי, פורטוגל ידועה בראלי של פורטוגל, ומעגלי אסטוריל ואלגרבה, כמו גם מעגל פורטו סטריט המתחדש אשר מקיים שלב ב-WTCC כל שנתיים, כמו גם עבור מספר רוכבים בעלי מוניטין בינלאומיים כגון מיגל אוליביירה, טיאגו מונטירו, אנטוניו פליקס דה קוסטה, פיליפה אלבקרקי, פדרו לאמי, ארמינדו אראוחו ואחרים במגוון ספורט מוטורי מגוונים.

במים, לפורטוגל יש שלושה ענפי ספורט עיקריים: שחייה, פולו מים וגלישה. לפורטוגל הייתה הצלחה בשיט בקאנו עם מספר אלופי עולם ואירופה, כמו מדליסטים אולימפיים. מדי שנה, המדינה מארחת את אחד השלבים של ליגת הגלישה העולמית לגברים ולנשים, ה- MEO Rip Curl Pro Portugal ב- Supertubos ב- Peniche. לצפון פורטוגל יש אומנות לחימה מקורית משלה, Jogo do Pau, שבה לוחמים משתמשים במטות כדי להתעמת עם יריב אחד או כמה. פעילויות פנאי פופולריות אחרות הקשורות לספורט כוללות איירסופט, דיג, גולף, טיולים רגליים, ציד והתמצאות. פורטוגל היא אחד מיעדי הגולף המובילים בעולם.