העם הפורטוגזי | מיהם הפורטוגלים | יהודים ספרדים פורטוגל

פורטוגלים

העם הפורטוגזי פורטוגזית : Portugueses – זכר – או Portuguesas הם קבוצה אתנית ואומה דוברת רומאנית ילידי פורטוגל, מדינה במערב חצי האי האיברי בדרום מערב אירופה, החולקים תרבות משותפת, מוצא משותף ושפה.
המקור הפוליטי של המדינה הפורטוגזית ניתן ליוסד מחוז פורטוגל ב -868. עם זאת, רק בקרב סאו מאמדה (1128) זכתה פורטוגל להכרה בינלאומית כממלכה באמצעות הסכם זמורה והשור האפיפיורי Manifestis Probatum. הקמת המדינה הפורטוגלית הזו במאה ה-12 סללה את הדרך לעם הפורטוגלי להתאחד כאומה.

עורך דין מומלץ

הפורטוגזים מילאו תפקיד חשוב בשייט, וחקרו כמה ארצות רחוקות שלא היו ידועות בעבר לאירופאים ביבשת אמריקה, אפריקה, אסיה ואוקיאניה (דרום-מערב האוקיינוס ​​השקט). בשנת 1415, עם כיבוש סאוטה, החלו הפורטוגלים למלא תפקיד משמעותי בעידן הגילויים, שהגיע לשיאו באימפריה קולוניאלית, הנחשבת לאחת האימפריות העולמיות הראשונות ואחת המעצמות הכלכליות, הפוליטיות והצבאיות הגדולות בעולם. במאות ה-15 וה-16, עם טריטוריות שהן כיום חלק ממדינות רבות. פורטוגל סייעה לשליטה שלאחר מכן על הציוויליזציה המערבית על ידי מדינות אירופיות שכנות אחרות.

בשל ההיקף ההיסטורי הגדול מהמאה ה-16 של האימפריה הפורטוגזית והקולוניזציה שלאחר מכן של טריטוריות באסיה, אפריקה ואמריקה, כמו גם ההגירה ההיסטורית והאחרונה, התפזרו הפורטוגזים לאזורים שונים בעולם.

מוצא
מורשת העם הפורטוגזי נובעת במידה רבה מהעמים ההודו-אירופיים Lusitanians, Conii ומהעמים הקלטים Galaecians, Turduli ו- Celtici, שזכו לרומן לאחר מכן לאחר כיבוש האזור על ידי הרומאים הקדמונים. כתוצאה מהקולוניזציה הרומית, השפה הפורטוגזית – שפת האם של הרוב המכריע של העם הפורטוגזי – נובעת מלטינית וולגרית.

מספר שושלות זכרים יוצאות משבטים גרמניים שהגיעו כאליטות שלטות לאחר התקופה הרומית, החל משנת 409. אלה כללו את הוונדלים הסוביים, בורי, האסדינגי והוויזיגותים. אלן הקווקז הפסטורלי הותיר עקבות קטנות בכמה אזורים מרכזיים-דרומיים (למשל אלנקר, מ”אלן קרקה ” או ” מקדש האלנים”).

הכיבוש האומיי של איבריה, בין תחילת המאה ה-8 עד המאה ה-12, הותיר גם תרומות גנטיות מוריות, יהודיות וסקליבה במדינה. השפעות קטנות אחרות – כמו גם מאוחרות יותר – כוללות יישובים ויקינגיים קטנים בין המאות ה-9 וה-11, שנעשו על ידי נורדים שפשטו על אזורי חוף בעיקר באזורים הצפוניים של דורו ו מינהו. ישנה גם השפעה קדם-רומית נמוכה מפיניקים ויוונים קדומים באזורי החוף הדרומיים.

שם
השם פורטוגל, שממנו לוקחים הפורטוגלים את שמם, הוא שם מורכב שמקורו במילה הלטינית Portus שפירושה נמל) וממילה שנייה Cale, שמשמעותה ומקורה אינם ברורים. Cale הוא כנראה תזכורת ל- Gallaeci (הידוע גם בשם Callaeci), שבט קלטי שחי באזור היום חלק מצפון פורטוגל.

ישנה גם אפשרות שהשם מגיע מהיישוב הקדום של קאלה גאיה של היום, השוכן על שפך נהר הדואורו על חוף האוקיינוס ​​האטלנטי Portus Cale. נראה שהשם Cale בא מהקלטים – אולי מאחד המפרטים שלהם, Cailleach – אבל בחיי היומיום היה שם נרדף למקלט, מעגן או דלת. בין שאר התיאוריות, חלקן מציעות כי קאלה עשויה לנבוע מהמילה היוונית ל”יפה” קאלוס. תיאוריה אחרת לפורטוגל מניחה גזירה צרפתית, פורטוס גאלוס “נמל הגאלים”.

במהלך ימי הביניים, האזור סביב קאלה נודע דרך הוויזיגותים בתור פורטוקלה. פורטוקל יכול היה להתפתח במאות ה-7 וה-8, להפוך ל’פורטוגל ‘, או פורטוגל, מהמאה ה-9. המונח ציין את האזור שבין הנהרות דורו ומינהו.

תושבים מוקדמים
היסטוריה גנטית של חצי האי האיברי
היסטוריה גנטית של אירופה
האוכלוסיות המוקדמות

Aroeira 3 גולגולת של Homo heidelbergensis בן 400,000 שנה שנמצאה בשנת 2014. העקבות העתיקות ביותר של ההיסטוריה האנושית בפורטוגל
הפורטוגזים הם אוכלוסייה דרום-מערבית אירופית, שמוצאה בעיקר מדרום ומערב אירופה. מאמינים כי בני האדם המודרניים הקדומים ביותר המאכלסים את פורטוגל היו עמים פליאוליתים שייתכן שהגיעו לחצי האי האיברי כבר לפני 35,000 עד 40,000 שנים. הפרשנות הנוכחית של נתוני כרומוזום Y ו- mtDNA מציעה כי הפורטוגזים של ימינו עוקבים אחר חלק מהשושלות הללו לעמים הפליאוליתיים שהחלו ליישב את יבשת אירופה בין סוף הקרחון האחרון לפני כ-45,000 שנה.

התפלגות של R1a (סגול) ו- R1b (אדום). ראה גם מפה זו לתפוצה באירופה.

מאמינים שצפון איבריה היה מקלט עיקרי בתקופת הקרח שממנו בני האדם הפליאוליתיים התיישבו מאוחר יותר באירופה. ההגירות ממה שהוא כיום צפון איבריה במהלך התקופה הפליאוליתית והמסוליתית מקשרת את האיבריים המודרניים לאוכלוסיות של רוב מערב אירופה, ובמיוחד האיים הבריטיים ואירופה האטלנטית.

H-chromosome haplogroup R1b היא ה-haplogroup הנפוצה ביותר כמעט בכל חצי האי האיברי ומערב אירופה. בתוך קבוצת ההפלוגים R1b ישנם הפלוטיפים מודאליים. אחד המאפיינים הטובים ביותר של הפלוטיפים אלה הוא ההפלוטיפ המודאלי האטלנטי (AMH).
הפלוטיפ זה מגיע לתדרים הגבוהים ביותר בחצי האי האיברי ובאיים הבריטיים.
בפורטוגל היא מעריכה בדרך כלל 65% בדרום, המסכמים 87% צפונה, ובאזורים מסוימים 96%.

הניאוליתי
חקלאים מוקדמים באירופה
הקולוניזציה הניאוליתית של אירופה ממערב אסיה ומהמזרח התיכון, שהחלה לפני כ-10,000 שנה, הגיעה לאיבריה כמו גם עד לפני כן לשאר היבשת, אם כי לפי מודל הדיפוזיה הדמי השפעתה הייתה הגדולה ביותר בדרום ובמזרח. אזורי יבשת אירופה.
הקלטים והגעתם של האינדו-אירופים

החל מהאלף ה-3 לפני הספירה, בתקופת הברונזה, התרחש גל ההגירות הראשון של דוברי שפות הודו-אירופיות לאיבריה. מחקרים גנטיים גדולים, שבוצעו מאז 2015, הראו כעת כי התרחבותה של קבוצת ההפלוגה R1b במערב אירופה, הנפוצה ביותר באזורים רבים של אירופה האטלנטית, נובעת בעיקר מהגירות מסיביות מהערבה הפונטית-כספית של מזרח אירופה במהלך תקופת הברונזה., יחד עם נשאים של שפות הודו-אירופיות כמו פרוטו-קלטית ופרוטו -ניטונית.
שלא כמו מחקרים ישנים יותר על סמנים חד הוריים, כמויות גדולות של DNA אוטוזומלי נותחו בנוסף ל- Y-DNA אבהי.
מרכיב אוטוזומלי זוהה אצל האירופאים המודרניים שלא היה קיים בניאוליתית או מזוליתית, ואשר נכנס לאירופה עם שושלות אב R1b ו-R1a, כמו גם השפות ההודו-אירופיות.

הגירות הודו-אירופיות
ההגירות הראשונות של דוברי השפות ההודו-אירופיות גררו מאוחר יותר גלים של קלטים. הקלטים הגיעו לטריטוריה שהיא היום פורטוגל לפני כ-3,000 שנה למרות שתופעת ההגירה הייתה עזה במיוחד מהמאות ה-7 עד ה-5 לפני הספירה.

שני תהליכים אלה הגדירו את הנוף התרבותי של איבריה ופורטוגל ” יבשתית בצפון מערב והים התיכון לכיוון דרום מזרח t”, כפי שמתאר זאת ההיסטוריון חוסה מטסו.

השינוי התרבותי צפון-מערב-דרום מזרח מראה גם בהבדלים גנטיים: בהתבסס על ממצאי 2016, הפלוגרופ H, צביר המקנן בקטגוריית ההפלוגרופ R, נפוץ יותר לאורך החזית האטלנטית, כולל החוף הקנטברי ופורטוגל. הוא מציג את התדירות הגבוהה ביותר בגליציה הפינה הצפון מערבית של איבריה). התדירות של Haplogroup H מראה מגמת ירידה מהחזית האטלנטית לעבר אזורי הים התיכון.

ממצא זה מוסיף ראיות חזקות שבהן נמצאו גליציה וצפון פורטוגל כאוכלוסיה ללא מוצא, מעין יתרון אירופאי להגירה מרכזית מרכזית במרכז אירופה.
לכן, קיים דפוס מעניין של המשכיות גנטית לאורך חוף קנטבריה ופורטוגל, דפוס שנצפה בעבר כאשר נבדקו תת-קלידים קטנים של הפילוגניה של mtDNA.

בהתחשב במקורות המתיישבים הפליאוליתיים והניאוליתיים, כמו גם מהגירות האינדו-אירופיות מתקופת הברונזה ותקופת הברזל, ניתן לומר שהמוצא האתני הפורטוגזי הוא בעיקר תערובת של פרה-קלטים או פרא- קלטים, כמו הלוסיטאנים של לוסיטניה, ועמים קלטיים כגון גאלאצ’י מגלאסיה, הקלטיקים והסינטים מאלנטחו והאלגרבה.

אוכלוסיות פרה-רומיות
לוסיטאנים
לא להתבלבל עם לוסטיה.

הלוסיטאנים (או Lusitānus – יחיד – Lusitani – רבים – בלטינית היו עם דובר הודו-אירופאי שחי בחצי האי האיברי המערבי הרבה לפני שהפך למחוז הרומאי של לוסיטניה פורטוגל המודרנית, אקסטרמדורה וחלק קטן מסלמנקה. הם דיברו בשפה הלוסיטנית, שרק כמה קטעים כתובים קצרים שרדו ממנה. רוב הפורטוגזים מחשיבים את הלוסיטאנים כאבותיהם, אם כי האזורים הצפוניים Minho, Douro, Trás-os-Montes מזדהים יותר עם הגלאצאים. בלשנים מודרניים בולטים כמו אליס אוונס מאמינים שהגלאצית – לוסיטנית הייתה שפה אחת (ולכן לא שפות נפרדות) מהגרסה הקלטית “p”. הם היו שבט גדול שחי בין הנהרות דורו וטאגוס.

עלתה השערה שייתכן שמקורם של הלוסיטאנים בהרי האלפים והתיישבו באזור במאה ה-6 לפני הספירה. כמה חוקרים מודרניים כמו Dáithí Ó hÓgáin רואים בהם ילידים של המדינה. הוא גם טוען שהם נשלטו בתחילה על ידי הקלטים, לפני שקיבלו עצמאות מלאה מהם. הארכיאולוג הרומני סקרלט למברינו , פעיל בפורטוגל במשך שנים רבות, הציע שהם במקורם קבוצה קלטית שבטית, הקשורה ללוסונים.

האזור הראשון שהתיישבו על ידי הלוסיטאנים היה כנראה עמק דורו ואזור ביירה אלטה ; לאחר מכן הם עברו דרומה, והתרחבו משני עברי נהר הטאגוס, לפני שנכבשו על ידי הרומאים.

האתנוגנזה הלוסיטאנית, ובמיוחד שפתם, עדיין לא מובנת לחלוטין. מקורם באוכלוסיות פרוטו-קלטיות או פרוטו-איטלקיות שהתפשטו ממרכז אירופה למערב אירופה לאחר הגירות חדשות של יאמנאיה לעמק הדנובה, בעוד שהפרוטו-גרמנית והפרוטו -בלטו-סלבית אולי התפתחו ממזרח להרי הקרפטים, כיום אוקראינה של ימינו, נעה צפונה ומתפשטת עם תרבות ה- Corded Ware באירופה התיכונה (האלף השלישי לפני הספירה). תיאוריה אחת מניחה שענף אירופאי של דיאלקטים הודו-אירופיים, המכונה “צפון-מערב הודו-אירופי” ומזוהה עם תרבות ה-Bell Beaker, עשוי להיות קדמון לא רק לקלטית ולאיטלית, אלא גם לגרמנית ולבלטו-סלבית.

השורש הקלטי של הלוסיטאנים ושפתם, מודגש עוד יותר על ידי מחקר עדכני של מכון מקס פלאנק על מקורותיהן של השפות ההודו-אירופיות. מחקר גנטי-לשוני מקיף זה מזהה ענף קלטי נפוץ אחד של עמים ושפות המשתרעים על פני רוב אירופה האטלנטית, כולל לוסיטניה, בסביבות 7,000 לפני הספירה. עבודה חדשה זו סותרת תיאוריות קודמות שהוציאו את לוסיטאנין מהמשפחה הלשונית הקלטית.

בתקופה הרומית, המחוז הרומאי המקורי של לוסיטניה הורחב מצפון לאזורים שנכבשו על ידי הלוסיטאנים כדי לכלול את השטחים של אסטוריאס וגלאסיה אך אלה הועברו עד מהרה לתחום השיפוט של פרובינציה טרקוננסיס בצפון, בעוד שהדרום נותר פרובינציה.
Lusitania et Vettones.
לאחר מכן, גבולה הצפוני של לוסיטניה היה לאורך נהר הדואורו, בעוד גבולה המזרחי עבר דרך סלמנטיקה וקיסרובריגה עד לנהר אנאס גואדיאנה.

קבוצות פרה-רומיות אחרות (לא כולל לוסיטנים)

בעוד הלוסיטאנים נלחמו בחירוף נפש ברומאים למען עצמאות, השם לוזיטניה אומץ על ידי הגאלאצ’ים, שבטים החיים מצפון לדורו ושבטים אחרים בסביבה הקרובה, בסופו של דבר התפשט כתווית לכל העמים הסמוכים הנלחמים בשלטון הרומי במערב העיר. איבריה.
מסיבה זו באו הרומאים לקרוא למחוז המקורי שלהם באזור, שכיסה בתחילה את כל הצד המערבי של חצי האי האיברי, לוסיטניה.

הנה רשימה של השבטים, הידועים לרוב בשמותיהם הלטיניים, שחיו באזור פורטוגל המודרנית לפני השלטון הרומי:

ברדילי (טורדולי) – חי בחצי האי סטובל ;
Bracari – חי בין הנהרות Tâmega ו- Cávado, באזור העיר המודרנית Braga ;
Callaici – חי לאורך ומצפון לדאורו ;
Celtici – קלטים המתגוררים באלנטחו ;
Coelerni – חי בהרים בין הנהרות טואה וסבור ;
Cynetes או Conii – חיים באלגרבה ובדרום אלנטחו ;
אקווסי – חי באזור ההררי ביותר של פורטוגל המודרנית ;
Grovii – שבט מסתורי שחי בעמק Minho ;
Interamici – מתגוררים בטראס-אוס-מונטס ובאזורי הגבול עם גליציה וליאון בספרד המודרנית);
לאוני – חי בין הנהרות לימה ומינהו ;
Luanqui – חי בין הנהרות טמגה וטואה;
לימצ’י – חי בביצות של נהר לימה, על הגבול בין פורטוגל לגליציה;
נרבאסי – מתגורר בצפון פורטוגל המודרנית (פנים) ובאזור הסמוך של דרום גליציה;
Nemetati – מתגורר מצפון לעמק דורו באזור מונדים ;
Oestriminis המכונה גם Sefes וכביכול מקושר ל- Cempsii .
אין הסכמה לגבי מוצאם ומיקומם המדויקים.
מאמינים שהם היו בני האדם הידועים הראשונים שאכלסו את כל השוליים האטלנטיים המכסים את פורטוגל וגליציה, האנשים מ”פיניס טרה ” שבקצה העולם המערבי.

Paesuri – שבט תלוי של הלוסיטאנים, החי בין הנהרות דורו ו- ווגה ;
Quaquerni – חיים בהרים בשפך הנהרות Cávado ו-Tâmega;
Seurbi – חיים בין הנהרות Cávado ולימה (או אפילו להגיע לנהר Minho);
Tamagani – מאזור צ’אבס, ליד נהר טמגה;
טפולי – שבט תלוי נוסף של הלוסיטאנים, המתגורר מצפון לנהר הטאגוס, על הגבול בין פורטוגל המודרנית לספרד;
Turdetani – ברשויות בדרום כמו סאו בראס דה אלפורטל
טורדולי – במזרח אלנטחו (עמק גואדיאנה);
Turduli Veteres – פשוטו כמשמעו “טורדולי עתיק”, חי מדרום לשפך הנהר דורו;
Turdulorum Oppida – Turduli המתגורר באזור הפורטוגזי של Estremadura וביירה ליטורל ;
טורודי – מתגורר בטראס-אוס-מונטס ובאזורים הגובלים בגליציה ;
Vettones – חיים באזורי הגבול המזרחיים של פורטוגל, ובפרובינציות הספרדיות של אווילה וסלמנקה, כמו גם בחלקים של זמורה, טולדו וקאסרס ;
זואלה – חי בהרים של Serra da Nogueira , Sanabria ו-Culebra, עד להרי Mogadouro בצפון פורטוגל ואזורים סמוכים של גליציה.
רומניזציה
vטה
כיבוש רומי של חצי האי האיברי
מלחמת לוסיטניה

ויריאטו (179 – 139 לפנה”ס), הוביל מלחמת גרילה נגד הרומאים במשך שמונה שנים. ראשו נערף על ידי בוגדים משורותיו, שהרגו אותו בשנתו תמורת שוחד. הפסל המתואר נמצא ב- Viseu.

הרפובליקה הרומית כבשה את חצי האי האיברי במהלך המאות ה-2 וה-1 לפני הספירה מהאימפריה הימית העצומה של קרתגו במהלך המלחמות הפוניות.

מאז 193 לפני הספירה, הלוסיטנים נלחמו ברומא והתרחבותה לחצי האי בעקבות התבוסה וכיבוש קרתגו בצפון אפריקה. הם הגנו על עצמם באומץ במשך שנים, וגרמו לפולשים הרומאים תבוסות רציניות, אם כי, בסופו של דבר הם נענשו בחומרה על ידי פרטור סרוויוס גלבה בשנת 150 לפני הספירה, תוך שהוא מקפיץ מלכודת חכמה, הוא הרג 9,000 לוסיטנים ומאוחר יותר מכר עוד 20,000 כעבדים יותר מצפון -מזרח בתקופה החדשה. כבשו מחוזות רומאים בגאליה (צרפת המודרנית).

שלוש שנים מאוחר יותר (147 לפנה”ס), הפך ויריאטוס למנהיג הלוסיטאנים ופגע קשות בשלטון הרומי בלוזיטניה ומחוצה לה. הוא פיקד על קונפדרציה של שבטים קלטיים ומנע את ההתפשטות הרומית באמצעות מלחמת גרילה. בשנת 139 לפני הספירה נבגד ויריאטוס ונהרג בשנתו על ידי חבריו (שנשלחו כשליחים אל הרומאים, אודקס, דיטלקוס ומינורוס, שוחד על ידי מרקוס פופיליוס לאנס. עם זאת, כאשר חזרו אודקס, דיטלקוס ומינורוס לקבל את גמולם על ידי הרומאים, הקונסול קווינטוס סרוויליוס קאפיו הורה להוציאם להורג, והכריז ש”רומא לא משלמת לבוגדים”.

תושבי הערים הלוסיטניות, באופן דומה לאלו של שאר חצי האי הרומאי-איברי, זכו בסופו של דבר למעמד של ” אזרחי רומא “. במהלך המאות האחרונות של הקולוניזציה הרומית קדושים רבים הנערצים על ידי הכנסייה הקתולית הגיחו משטחה של פורטוגל של ימינו. אלה כוללים בין היתר את Saint Engrácia, Saint Quitéria ו- Saint Marina of Aguas Santas.

הרומאים גם הותירו השפעה גדולה על האוכלוסייה, הן מבחינה גנטית והן בתרבות הפורטוגזית ; השפה הפורטוגזית נובעת בעיקר מלטינית, בהתחשב בכך שהשפה עצמה היא בעיקר התפתחות מקומית מאוחרת יותר של השפה הרומית לאחר נפילת האימפריה הרומית המערבית.
לפי מריו פיי, המרחק הפונטטי המצוי בימינו בין פורטוגזית ללטינית עומד על 31%.
השליטה הרומית נמשכה מהמאה ה-2 לפנה”ס ועד המאה ה-5 לספירה.

תרומות גנטיות גרמניות, מוריות ויהודיות
הגירות גרמניות

לוחית רחוב ב- Póvoa de Varzim, עם Siglas poveiras (המתארת ​​שמות של משפחות מקומיות), לפי האמונה קשורה ל- Bomärken הסקנדינבית. אחרי הרומאים, עמים גרמניים, כלומר הסואבים, ראה ממלכת סואבי הבורי והוויזיגותים (שעל פי הערכות היוו 2-3% מהאוכלוסייה), שלט בחצי האי כאליטות במשך כמה מאות שנים ונטמע באוכלוסיות המקומיות. נשארו גם כמה מהוונדלים סילינגי והאסדינגי ומאלנס . הסובים של צפון ומרכז פורטוגל ושל גליציה היו הרבים ביותר מבין השבטים הגרמניים.
פורטוגל וגליציה, (יחד עם קטלוניה שהייתה חלק מהממלכה הפרנקית, הם האזורים עם היחסים הגבוהים ביותר כיום של Y-DNA גרמני בחצי האי האיברי.

השפעות קטנות אחרות – כמו גם מאוחרות יותר – כוללות יישובים ויקינגיים קטנים בין המאות ה-9 וה-11, שנעשו על ידי נורדים שפשטו על אזורי חוף בעיקר באזורים הצפוניים של דורו ומינהו.

הגירות מורי ויהודים

המורים כבשו את מה שהיא כיום פורטוגל מהמאה ה-8 עד שתנועת הרקונקיסטה גירשה אותם מהאלגרבה בשנת 1249. חלק מאוכלוסייתם, בעיקר ברברים ויהודים, התנצרו והפכו לנוצרים חדשים Cristãos novos; כמה צאצאים של אנשים אלה עדיין ניתנים לזיהוי לפי שמות המשפחה החדשים שלהם. מספר מחקרים גנטיים, כולל המחקרים הכלל -גנוםיים המקיפים ביותר שפורסמו על אוכלוסיות היסטוריות ומודרניות של חצי האי האיברי, מסיקים כי הכיבוש המורי הותיר השפעה גנטית יהודית, ערבית וברברית מינורית בכל רובה של איבריה, עם שכיחות גבוהה יותר ב הדרום והמערב, ושכיחות נמוכה יותר בצפון מזרח; כמעט לא קיים בחבל הבאסקים.

לאחר סיום הרקונקיסטה וכיבוש פארו, מיעוטים דתיים ואתניים כמו מה שנקרא “הנוצרים החדשים” או ה”צ’יגנוס ” צוענים רומאים יסבלו מאוחר יותר מרדיפות מצד המדינה והאינקוויזיציה הקדושה.
כתוצאה מכך, רבים גורשו ונידונו במסגרת גזר הדין אוטו-דה-פה או ברחו מהמדינה, ויצרו פזורה יהודית בהולנד, אנגליה, ארה”ב של ימינו, ברזיל, ] הבלקן וכן חלקים אחרים של העולם.

הופעתה של האומה הפורטוגלית (868 לספירה ואילך)

תמונת אריח אזולחו של בריטס דה אלמיידה הורג חיילים קסטיליה
מקורה הפוליטי של המדינה הפורטוגזית הוא בייסוד מחוז פורטוגל בשנת 868 בפורטוגזית : Condado Portucalense ; במסמכים מהתקופה השתמשו בשם פורטוגליה ). זו הייתה הפעם הראשונה בתולדותיה שבה נוצרה לאומיות מגובשת, שכן גם בתקופת הרומאים, האוכלוסיות הילידים היו מרקע אתני ותרבותי מגוון.

למרות שהמדינה הוקמה כמחוז בשנת 868, רק לאחר קרב סאו מאמדה ב-24 ביוני 1128 הוכרה פורטוגל רשמית כממלכה מכוח חוזה זמורה והשור האפיפיור Manifestis Probatum של האפיפיור אלכסנדר השלישי.. הקמת המדינה הפורטוגלית במאה ה-12 סללה את הדרך לפורטוגזים להתקבץ יחד כאומה.

נקודת המפנה שלאחר מכן בלאומנות הפורטוגלית הייתה קרב אלג’וברוטה בשנת 1385, הקשור לדמותו של בריטס דה אלמיידה ששמה קץ לכל שאיפות קסטיליה להשתלט על כס המלכות הפורטוגזי.

השוואות גנטיות
הפורטוגלים חולקים מידה של מאפיינים אתניים עם הבאסקים, מאז ימי קדם.
תוצאות מחקר ה-HLA הנוכחי באוכלוסיות פורטוגזיות מראות שיש להם מאפיינים משותפים עם הבאסקים וכמה ספרדים ממדריד : שכיחות גבוהה של ההפלוטיפים HLA A29-B44-DR7 (מערב אירופה עתיקה ו-A1-B8-DR3 הם נמצא כמאפיינים משותפים.
רבים מהפורטוגזים והבאסקים אינם מציגים את ההפלוטיפ A33-B14-DR1 הים תיכוני, מה שמאשר תערובת נמוכה יותר עם ים תיכוניים.

התפלגות גיאוגרפית של Haplogroup R1b (Y-DNA), R1b1a1a2 (R-M269)
לפורטוגזים יש מאפיין ייחודי בקרב אוכלוסיות העולם: תדירות גבוהה של HLA-A25-B18-DR15 ו-A26-B38-DR13, מה שעשוי לשקף אפקט מייסד שעדיין ניתן לזיהוי, המגיע מפורטוגזית עתיקה, כלומר, Oestriminis ו- Cynetes. על פי מחקר גנטי מוקדם, הפורטוגלים הם אוכלוסייה מובחנת יחסית לפי נתוני HLA, שכן יש להם שכיחות גבוהה של הגנים HLA-A25-B18-DR15 ו-A26-B38-DR13, שהאחרון הוא ייחודי סמן פורטוגלי. באירופה, הגן A25-B18-DR15 נמצא רק בפורטוגל, והוא נצפה גם בצפון אמריקאים לבנים ובברזילאים סביר מאוד למוצא פורטוגלי).

ההפלוטיפ הכלל-אירופי A1-B8-DR3 וההפלוטיפ המערב-אירופי A29-B44- DR7 משותפים לפורטוגזים, באסקים וספרדים. האחרון נפוץ גם באוכלוסיות איריות, דרום אנגלית ומערב צרפת.

על פי מחקר גנטי של קבוצת ההפלוגים של כרומוזום ה-Y האנושי בקרב הפורטוגלים שנערך בשנת 2005, גברים מפורטוגל היבשתית, האיים האזוריים ומדיירה השתייכו ל-78-83% מקבוצת ההפלוגים “מערב אירופה” R1b, והים התיכון J ו- E3b.

מבחינה תרבותית ולשונית, הפורטוגלים קרובים לגליצאים שחיים בצפון מערב ספרד. הדמיון בין שתי הקבוצות בולט מאוד ויש הטוענים שגליציית ופורטוגזית הן, למעשה, אותה שפה Reintegrationism.
דמוגרפיה
דמוגרפיה של פורטוגל
דמוגרפיה של פורטוגל
רשימת עיריות פורטוגזית לפי אוכלוסיה

ליסבון, עם 545,143 תושבים בעיר עצמה, היא הבירה והעיר הגדולה ביותר בפורטוגל.

יש בפורטוגל כ-9.15 מיליון אנשים ילידי פורטוגל, מתוך אוכלוסייה כוללת של 10.467 מיליון (87.4%).

לגבי אזרחות, ישנם כ-782,000 זרים המתגוררים כחוק במדינה (7.47%), לפיכך כ-9.685 מיליון אנשים החיים בפורטוגל מחזיקים באזרחות פורטוגזית או תושבות חוקית.

ההזדקנות היא נושא מרכזי בפורטוגל שכן הגיל החציוני עומד על 46.8 שנים (בעוד שבאיחוד האירופי בכללותו הוא 44.4 שנים) ואנשים בני 65 ומעלה מהווים כיום 23.4% מכלל האוכלוסייה. הדבר נובע משיעור פריון כולל נמוך (1.35 מול ממוצע האיחוד האירופי של 1.53) וכן מתוחלת חיים גבוהה מאוד בלידה (82.65). בשל האחוז הגבוה של אזרחים ותיקים, שיעור התמותה הגולמי (12%) עולה על שיעור הילודה הגולמי (7.6%).

ביחס לשיעור תמותת התינוקות, פורטוגל מתגאה באחד הנמוכים בעולם (2.6%), המעיד על שיפור משמעותי בתנאי החיים מאז 1961, אז 8.9% מהילודים היו מתים. הגיל הממוצע של נשים בלידה ראשונה עומד על 29.9 שנים, בניגוד לממוצע האיחוד האירופי של 28.2.

כ-66.85% מהאוכלוסייה מתגוררת במסגרות עירוניות, כאשר האוכלוסייה מתחלקת בצורה לא אחידה ומתרכזת לאורך החוף ובאזור המטרופולין של ליסבון, שם מתגוררים 2,883,645, או 27.67% מהאוכלוסייה.

כ-64.88% מהאוכלוסייה הארצית, או 6,760,989 נפשות, מתגוררים ב-56 רשויות עם יותר מ-50,000 תושבים, כ-18.2% מכלל הרשויות הארציות. מנגד, ישנן 122 רשויות, כ-39.
6% מכלל הרשויות הארציות, עם אוכלוסייה של 10,000 תושבים ומטה, הכוללות 678,855 תושבים, כ-6.
51% מהאוכלוסייה הארצית.

שפות מיעוטים ילידים בפורטוגל
שפות פורטוגל

אזורים בצפון פורטוגל שבהם מדברים מירנדזית
השפה העיקרית המדוברת כשפה ראשונה על ידי הרוב המכריע של האוכלוסייה היא פורטוגזית. שפות אוטוכטוניות אחרות המדוברות כוללות:

Caló ראה גם שפת Caló, שפת הקהילה הפורטוגזית-רומנית. יש כ-52,000 רומנים בפורטוגל. Mirandês ראה גם שפה מירנדית, מוכרת רשמית כשפה רשמית. הוא נהנה מהגנה מיוחדת באזור Miranda do Douro, Vimioso ו- Mogadouro. נכון להיום יש כ-15,000 אנשים הדוברים את השפה (0.14%). השפה היא חלק מהקבוצה הלשונית האסטורית-ליאונית הכוללת את שפות המיעוט האסטורית והלאונזית של צפון מערב ספרד. כל הדוברים דו-לשוניים ומדברים גם פורטוגזית והחלפת קוד היא נפוצה.

Barranquenhu (ראה גם Barranquenho, המדוברת בעיירה Barrancos (בגבול בין אקסטרמדורה ואנדלוסיה, בספרד ופורטוגל. נכון להיום, ישנם כ-3,000 דוברי השפה (0.03%). זהו דיאלקט של פורטוגזית שהושפע מאוד מהאקסטרמדורה ולאחרונה גם מדרום ספרד.

מינדריקו – סוציואלקט או ארגוט המדובר במינדה, כמעט נכחד. נותרו כ-150 רמקולים שפת הסימנים הפורטוגזית, השפה הרשמית לקהילת החירשים בפורטוגל. ישנם כ-30,000 חירשים (0.29%) בפורטוגל המשתמשים בשפה. מעניין שהמורה הראשון של חירשים-אילמים בצרפת היה היהודי הפורטוגזי יעקב רודריגס פריירה.

מיעוטים אתניים בפורטוגל
הגירה לפורטוגל
דת בפורטוגל, גזענות בפורטוגל

דגלי מדינות המוצא של קהילות המהגרים העיקריות בעיריית סיכסל
אנשים מהמושבות לשעבר, במיוחד מברזיל, אפריקה הפורטוגזית (במיוחד אפרו-פורטוגזית, מקאו, הודו הפורטוגלית וטימור -לסטה, היגרו לפורטוגל מאז שנות ה-1900.

מספר רב של סלאבים, במיוחד אוקראינים (כיום אחד מהמיעוטים האתניים הגדולים ) ורוסים, כמו גם מולדובים, רומנים, בולגרים וגיאורגים, היגרו לפורטוגל מאז סוף המאה ה-20. גל חדש של אוקראינים הגיע לפורטוגל לאחר הפלישה הרוסית לאוקראינה, וכיום ישנם כ-60,000 פליטים אוקראינים בפורטוגל, מה שהופך אותם לקהילת המהגרים השנייה בפורטוגל, אחרי זו של ברזיל.

יש מיעוט סיני ממוצא קנטונזי של מקאו כמו גם מתושבי סין.

קהילות אסיה אחרות הרלוונטיות במספר כוללות הודים, נפאלים, בנגלדשים ופקיסטנים, בעוד שבהתמודדות עם אמריקה הלטינית, ונצואלה – המונה כ-27,700 – נוכחים במיוחד.
בנוסף, יש מיעוט קטן של רומנים – כ-52,000 במספר.

הקהילה ההודית בפורטוגל גלויה במיוחד באודמירה
פורטוגל היא גם ביתם של אזרחים אחרים של האיחוד האירופי ו- EEA / EFTA (צרפתים, גרמנים, הולנדים, שוודים, ספרדים). בריטניה וצרפת ייצגו את קהילות התושבים הבכירות הגדולות במדינה נכון לשנת 2019, הן חלק מקהילת גולים גדולה יותר הכוללת גם גרמנים, הולנדים, בלגים ושוודים.

זרים הרשומים רשמית היוו 7.3% מהאוכלוסייה, עם הנטייה לגדול עוד יותר. אלה כוללים הן אזרחים שנולדו בפורטוגל בעלי אזרחות זרה והן מהגרים זרים. צאצאים של מהגרים אינם נכללים (פורטוגל, כמו מדינות רבות באירופה, אינה אוספת נתונים על מוצא אתני) ואלה שללא קשר למקום לידה או אזרחות בלידה, היו אזרחים פורטוגליים ראה גם חוק הלאום הפורטוגלי.

בהתמודדות עם מיעוטים דתיים, ישנם גם כ-100,000 מוסלמים ומיעוט קטן עוד יותר של יהודים של כ-5,000-6,000 איש (הרוב הם ספרדים כמו יהודי בלמונטה, בעוד שחלקם אחרים הם אשכנזים.

שמות משפחה פורטוגזיים
שם פורטוגלי וכתיב פורטוגזית

סמל המשויך לשם המשפחה של סילבה ; כ -1 / 10 מהאוכלוסייה נושא את שם המשפחה הזה
שם משפחה פורטוגלי מורכב בדרך כלל ממספר משתנה של שמות משפחה (לעיתים רחוקות אחד, לעתים קרובות שניים או שלושה, לפעמים יותר). השמות הנוספים הראשונים הם בדרך כלל שם המשפחה של האם ושם המשפחה של האב. למען המעשיות, בדרך כלל רק שם המשפחה האחרון למעט מילות יחס משמש בברכות רשמיות.

לפורטוגל יש מערכת שמות ניתנת להתאמה גבוהה התואמת את המסגרת החוקית של המדינה. החוק מחייב לתת לילד לפחות שם אישי אחד ושם משפחה אחד משני ההורים. בנוסף, קיימת הגבלה למספר השמות שניתן לתת, המוגדרת לכל היותר של שני שמות אישיים וארבעה שמות משפחה.

בתקופה הפרה-רומית, לתושבי מה שהיא כיום פורטוגל היה שם יחיד או שם ואחריו שם פטרון, ששיקף את מוצאם האתני או את השבט/האזור אליו השתייכו. שמות אלה יכולים להיות קלטיים, לוזיטאניים, איבריים או קונייים. עם זאת, המערכת האונומטית הרומית החלה לצבור פופולריות לאט לאחר המאה הראשונה לספירה. שיטה זו כללה אימוץ של שם רומי או tria nomina, שהורכב מ-praenomen (שם פרטי), נומן (גוי) ו- cognomen. כיום, לרוב שמות המשפחה הפורטוגזים יש פטרונימי גרמנית (כגון הנריקס, פירס, רודריגס, לופס, נונס, מנדס, פרננדס וכו’, כאשר הסיומת -es פירושה “בן של”, לוקטיבית Gouveia, Guimarães, Lima, Maia, Mascarenhas)., Serpa, Montes, Fonseca, Barroso, מוצא דתי Cruz, Reis, De Jesus, Moysés, Nascimento, תעסוקתי Carpinteiro (נגר), Malheiro (יצרן צמר, גורן), Jardineiro (גנן), או נגזר מפיזי מראה Branco (לבן), Trigueiro (חום, שזוף), Louraço (בלונדיני). שמות משפחה טופונימיים, לוקטיביים ומקוריים מדת קודמים לרוב מילת היחס ‘של’ בצורותיה המשתנות: De, de, Do, דו -זכרי), דה, דה -נקבה) או ‘של’ דוס, דוס, דאס, דאס – רבים) כגון דה קרוואלו, דה סילבה, דה גובייה, דה קוסטה, דה מאיה, דו נסימנטו, דוס Santos, das Mercês אם מילת היחס מלווה בתנועות, לפעמים משתמשים באפוסתרופים בשמות משפחה (או שמות במה) כגון D’Oliveira, d’Abranches, d’Eça. בכמה מושבות פורטוגזיות קודמות באסיה (הודו, מלזיה, מזרח טימור) יש איות חלופי כמו ‘ד’סוזה, דסוזה, דה קוניה, פראו, דסאס, Balsemao, Conceicao, Gurjao, Mathias, Thomaz.

להלן רשימה של 25 שמות המשפחה הנפוצים ביותר בפורטוגל; נתוני “תדירות באחוזים” גבוהים ממה שניתן לצפות מכיוון שלרוב האנשים הפורטוגזים יש מספר שמות משפחה. לשם המחשה, אם נניח שהתפלגות שמות המשפחה אחידה יחסית (לפחות עבור אלה עם תדירות גבוהה), נוכל להסיק שכ-0.5626% (9.44 x 0.
0596) מהאוכלוסייה הפורטוגזית נושאים את שני שמות המשפחה סילבה וסנטוס בו זמנית.
.

דרגה שם משפחה אחוז תדירות תדירות מוחלטת (ב-1,000 שניות)
1 סילבה 9.44% 999
2 סנטוס 5.96% 628
3 פריירה 5.25% 553
4 פריירה 4.88% 514
5 אוליביירה 3.71% 391
6 קוסטה 3.68% 387
7 רודריגס 3.57% 376
8 מרטינס 3.23% 340
9 ישוע 2.99% 315
10 סוזה 2.95% 311
11 פרננדס 2.82% 297
12 גונסאלבס 2.76% 291
13 גומס 2.57% 271
14 לופס 2.52% 265
15 מרקס 2.51% 265
16 אלבס 2.37% 250
17 אלמיידה 2.27% 239
18 ריביירו 2.27% 239
19 מנומר 2.09% 220
20 קרבליו 1.97% 208
21 טייקסיירה 1.69% 178
22 מוריירה 1.54% 162
23 קוריה 1.53% 161
24 מנדס 1.39% 146
25 נונס 1.32% 139
פזורה פורטוגזית
תפוצה גיאוגרפית של דוברי פורטוגזית

סקירה כללית
פורטוגל הייתה באופן מסורתי ארץ הגירה: על פי הערכות, בכל העולם יכולים להיות בקלות יותר ממאה מיליון אנשים עם אבות פורטוגזים מוכרים, עם פזורה פורטוגזית שנמצאת בכל מקום, באזורים רבים ומגוונים ברחבי הגלובוס בכל היבשות. בשל היקף התופעה והיעדר מקורות העוסקים בסטטיסטיקה מלפני מאות שנים, קשה להעריך את המספר הכולל של אנשים ממוצא פורטוגלי.

התרחבות התופעה נובעת ממחקרים שנערכו במאות ה-15 וה-16 וכן מההתפשטות הקולוניאלית שלאחר מכן. הקולוניזציה עודדה הגירה עולמית של פורטוגזים מהמאה ה-15 והלאה להודו, אמריקה, מקאו, מזרח טימור, מלזיה, אינדונזיה, מיאנמר ואפריקה, במיוחד למושבות לשעבר ראו לוסו-אפריקאים. ההגירה הפורטוגלית תרמה גם ליישוב האיים האטלנטיים, לאוכלוסיית ברזיל (שם רוב האוכלוסייה הנוכחית היא ממוצא פורטוגלי) ולהיווצרותן של קהילות ממוצא אתני-תרבותי חלקי-פורטוגלי – כמו ב-Goa Catholic Goans, ב. בורגרים פורטוגליים בסרי לנקה, במלאקה ה- Kristang ובמקאו ה- Macaense. האימפריה הפורטוגזית, שנמשכה כמעט 600 שנה, הסתיימה כאשר מקאו הוחזרה לסין ב-1999. כתוצאה מכך, במהלך 600 השנים הללו, מיליוני אנשים עזבו את פורטוגל. כתוצאה מנישואים בין-אתניים והשפעות תרבותיות, ניבים המבוססים על פורטוגזית התרחשו הן במושבות לשעבר (למשל פורו והן במדינות אחרות (למשל פפימנטו.

בנוסף, חלק ניכר מהקהילות הפורטוגזיות בחו”ל נובע מתופעות הגירה המוניות האחרונות, המונעות בעיקר מסיבות כלכליות, המתוארכות למאות ה-19 וה-20. למעשה, בין 1886 ל-1966 פורטוגל, אחרי אירלנד, הייתה המדינה השנייה במערב אירופה שאיבדה יותר אנשים בהגירה.

מאמצע המאה ה-19 ועד סוף שנות ה-50, כמעט שני מיליון פורטוגלים עזבו את אירופה כדי לחיות בעיקר בברזיל ועם מספרים משמעותיים לארצות הברית, קנדה והאיים הקריביים. כ-1.2 מיליון אזרחים ברזילאים הם פורטוגזים ילידי הארץ. מיעוטים פורטוגזים מאומתים משמעותיים קיימים במספר מדינות ראה טבלה למטה.

עד 1989 כ-4,000,000 אזרחים פורטוגלים חיו בחו”ל, בעיקר בצרפת, גרמניה, ברזיל, דרום אפריקה, קנדה, ונצואלה וארצות הברית. ההערכות משנת 2021 מצביעות על כך שעד 5 מיליון אזרחים פורטוגלים (ולכן לא לוקחים בחשבון צאצאים או אזרחים שאינם רשומים ברשויות הקונסולריות של פורטוגל) עשויים להתגורר בחו”ל.

בתוך אירופה, ניתן למצוא ריכוזים ניכרים של פורטוגזית במדינות פרנקופוניות כמו צרפת, לוקסמבורג ושווייץ, מדורבן בין השאר על ידי הקרבה הלשונית הקיימת בין הפורטוגזית לשפה הצרפתית. למעשה, על פי נתונים מהמנהל הכללי לעניינים קונסולריים וקהילות פורטוגל של משרד החוץ הפורטוגלי, המדינות עם הקהילות הפורטוגזיות הגדולות ביותר הן, בסדר עולה של חשיבות דמוגרפית, צרפת, בריטניה ושוויץ.

באופן כללי, קהילות הפזורה הפורטוגזיות חשות לעתים קרובות קשר חזק לארץ אבותיהן, לשפתן, לתרבותן ולמאכלים הלאומיים שלהן כמו בקלה.

יהודים ספרדים פורטוגזיים
יהודים ספרדים, יהודים ספרדים ופורטוגזים, ובני אנוסים ספרדים

” גירוש היהודים “, מאת אלפרדו רוקה גאמיירו, ב- Quadros da História de Portugal (“תמונות ההיסטוריה של פורטוגל”, 1917)
צאצאים של יהודים ספרדים פורטוגליים מתוארכים למאות שנים רבות, בכל מקום בעולם, כאשר קהילות בולטות התיישבו במספרים משמעותיים בישראל, הולנד, ארצות הברית, צרפת, ונצואלה, ברזיל וטורקיה.

הגירוש
הפזורה היהודית הפורטוגלית הייתה בעיקר תוצאה של צו הגירוש שהוצא בשנת 1496 על ידי המלוכה הפורטוגזית, אשר כיוון ליהודים שחיו בפורטוגל.
צו זה אילץ יהודים רבים להתנצר (מה שהוביל להופעתם של כריסטאו-נובוס ושל שיטות קריפטו-יהדות או לעזוב את המדינה, מה שהוביל לפזורה של יהודים פורטוגל ברחבי אירופה וברזיל.
בברזיל רבים מהקולוניסטים המוקדמים היו במקורם גם יהודים ספרדים, שבעקבות המרתם היו ידועים כנוצרים חדשים (ראה אנוסים.

ההגירה
הולנד ואנגליה הפכו למעשה ליעדים מובילים עבור מהגרים פורטוגלים-יהודים עקב היעדר האינקוויזיציה. מלבד ההיבטים הכלכליים והתרבותיים של ארצותיהם המארחות, הפורטוגזים-יהודים הקימו גם מוסדות שעדיין קיימים, כמו האסנוגה, באמסטרדם, קהילת שארית ישראל – הקהילה היהודית הוותיקה ביותר בארצות הברית. –, בית הכנסת Bevis Marks – בית הכנסת העתיק ביותר בבריטניה – בית הכנסת הספרדי והפורטוגזי של מונטריאול – בית הכנסת העתיק ביותר בקנדה –, בית החולים הר סיני בניו יורק, סוחרי הספרים וההוצאות לאור של העיר אורות או אקדמיית דיוויד קרדוזו בירושלים.

קהילות קטנות שגשגו בבלקן, איטליה, האימפריה העות’מאנית ובגרמניה, במיוחד בהמבורג ראה אליהו אבואב קרדוסו ג’ואן ד’אקוסטה וסמואל בן אברהם אבואב.

יהודים-פורטוגזים היו אחראים גם להופעתם של פפימנטו (קריאולית חזקה של 300,000 דוברים פורטוגזית כיום שפה רשמית בארובה, קוראסאו ובונייר ושל סראנן טונגו, קריאולית מבוססת אנגלית שהושפעה מפורטוגזית.
מדוברת על ידי יותר מ-500,000 אנשים בסורינאם.

השואה

במהלך השואה איבדו את חייהם קרוב ל-4,000 יהודים פורטוגלים המתגוררים בהולנד, והיוו את קבוצת הנפגעים הגדולה ביותר עם רקע פורטוגלי ברצח העם הגרמני הנאצי. בין הקורבנות הפורטוגזים-יהודים המפורסמים של השואה הוא הצייר ברוך לופס לאאו דה לגונה.
ראוי להדגיש שלמרות שהוא ניטרלי באופן רשמי, המשטר הפורטוגלי באותה תקופה, אסטדו נובו, התיישר עם האידיאולוגיה של גרמניה ולא הצליח להגן באופן מלא על אזרחיה ועל יהודים אחרים שחיו מעבר לים.
למרות חוסר התמיכה מצד השלטונות הפורטוגלים, כמה יהודים ממוצא פורטוגלי וגם לא פורטוגלי, ניצלו הודות למעשיהם של אזרחים בודדים כמו קרלוס סמפאיו גארידו, חואקים קארירה, José Brito Mendes והמקרה הידוע של Aristides de Sousa Mendes, שעזר לבדו ל-34,000 יהודים להימלט מאלימות נאצית.

פורטוגזים-יהודים בימינו

למעלה מ-500 שנה לאחר גזירת הגירוש, בשנת 2015 הכיר הפרלמנט הפורטוגלי באופן רשמי בגירוש אזרחיו ממוצא יהודי כלא צודק. כדי לנסות לפצות על עוולות היסטוריות ארוכות טווח, העבירה הממשלה חוק המכונה ” חוק השבות “. החוק נועד לתקן את העוולות ההיסטוריות של האינקוויזיציה הפורטוגלית, שהביאו לגירוש או המרת כפייה של אלפי יהודים מפורטוגל במאות ה-15 וה-16. החוק מעניק אזרחות לכל צאצא של אותם יהודים נרדפים המסוגלים לאשר את מוצאם היהודי הספרדי ו”קשר” לפורטוגל. הוא נועד לספק מידה של צדק והכרה למי שמשפחותיהם סבלו מאפליה ורדיפה חמש מאות שנים קודם לכן.

מאז 2015, יותר מ-140,000 אנשים ממוצא ספרדי, מ-60 מדינות (רובם מישראל או טורקיה הגישו בקשה לאזרחות פורטוגלית. למרבה הצער, זמן קצר לאחר אישור חוק זה, התברר כי מספר זרים ללא קשרים ספרדיים לגיטימיים קיבלו אזרחות פורטוגלית, ביניהם, האוליגרך הרוסי רומן אברמוביץ’ הפך לפורטוגלי – כך האיחוד האירופי – אזרחים במסגרת החוק החדש.
בשל מקרי התעללות ופרצות בחוק זה שנועדו כפיצוי כלפי מיעוט, התבקשה מערכת המשפט להתערב ולבחון חוק זה.

אנשים בולטים ממוצא פורטוגלי-יהודי כוללים:

Amatus Lusitanus (1511–1568): רופא יהודי אמר שגילה את השסתומים בווריד האזיגוס.
גרציה מנדס נאסי (1510–1569): פילנתרופית ואחת הנשים היהודיות העשירות ביותר באירופה של הרנסנס.
ליאונורה דוארטה (1610–1678): מלחינה ומוזיקאית פלמית
ברוך שפינוזה (1632–1677): פילוסוף הולנדי ממוצא פורטוגלי-יהודי
קתרין דה קוסטה (1679–1756): מיניאטוריסטית אנגלית
דיוויד ריקרדו (1772–1823): כלכלן פוליטי בריטי
Rehuel Lobatto (1797–1866): מתמטיקאי הולנדי שתרומתו הבולטת כוללת את שיטת הניבוע גאוס-לובטו ואת הפולינומים של לובאטו
איזאק דה קוסטה (1798–1860): משורר יהודי.
האחים פרי (המאה ה-19): דמויות מרכזיות בפיתוח הפיננסים והתשתיות של צרפת
סמואל סרפטי (1813–1866): רופא הולנדי ומתכנן ערים באמסטרדם
סולומון נונס קרוואלו (1815–1897): צייר, צלם, סופר וממציא אמריקאי
גרייס אגילר (1816–1847): סופרת, משוררת וסופרת אנגלית על היסטוריה ודת יהודית
קמיל פיסארו (1830–1903): צייר דני-צרפתי אימפרסיוניסטי וניאו -אימפרסיוניסטי שנחשב ל”דיקן הציירים האימפרסיוניסטים” פרנסיס לואיס קרדוזו (1836–1903): איש דת, פוליטיקאי ומחנך אמריקאי. כשנבחר בדרום קרוליינה למזכיר המדינה ב-1868, הוא היה האפרו-אמריקאי הראשון שכיהן בתפקיד כלל-מדינתי בארצות הברית
מוד נתן (1862–1946): עובדת סוציאלית אמריקאית, פעילת עבודה וסופרג’יסטית לנשים
פדריגו אנריקה (1871–1946): מתמטיקאי איטלקי, הידוע כיום בעיקר בתור הראשון שנתן סיווג של משטחים אלגבריים בגיאומטריה דו-רציונלית, ותרומות אחרות בגיאומטריה האלגברית
פרידה בלינפאנטה (1904–1995): צ’לנית הולנדית, מנצחת פילהרמונית, לסבית בולטת וחברה בהתנגדות ההולנדית במהלך מלחמת העולם השנייה
ויליאם לאונרד פריירה (1909–1985): אדריכל אמריקאי
אברהם פיס (1918–2000): פיזיקאי והיסטוריון מדעי הולנדי-אמריקאי
לואיזה בנסון קרייג (1941–2010): זוכה פעמיים בתחרות היופי ילידת בורמה ומנהיגת המורדים קארן ממוצא פורטוגלי-יהודי אלברטו פורטוהייס (1941): פסנתרן ארגנטינאי
הנריק סימרמן (1959): עיתונאי ישראלי
שון ויסמן (1996): כדורגלן ישראלי
אמריקה מחוץ לברזיל
ארצות הברית

פורטוגזים אמריקאים ושכונות פורטוגזיות-אמריקאיות
לארצות הברית יש יחסים דו-צדדיים עם פורטוגל מאז שנותיה הראשונות. לאחר מלחמת העצמאות האמריקאית, פורטוגל הפכה למדינה הנייטרלית הראשונה שהכירה בארצות הברית.

למרות שפורטוגל מעולם לא התיישבה – וגם לא ניסתה ליישב – את הטריטוריה הנוכחית של ארצות הברית של אמריקה, נווטים כמו ז’ואאו פרננדס לברדור, מיגל קורטה-ריאל וז’ואאו רודריגס קברילו הם בין החוקרים האירופיים המתועדים ביותר. The Dighton Rock, בדרום מזרח מסצ’וסטס, הוא עדות לנוכחות הפורטוגזית המוקדמת במדינה.

מאתיאס דה סוזה, שהיה בפוטנציה יהודי ספרדי בעל רקע אפריקאי מעורב, הוא ככל הנראה התושב הפורטוגלי המתועד הראשון של ארצות הברית הקולוניאלית. בנוסף, אחד מיהודי פורטוגל המוקדמים ביותר בארצות הברית, אייזק טורו, מונצח בשם בית הכנסת העתיק ביותר במדינה, בית הכנסת טורו.

למרות היחסים בין שתי המדינות המתוארכים למאות שנים, הפורטוגזים החלו להתיישב במספרים משמעותיים רק במאה ה-19, כאשר גלי הגירה גדולים התרחשו במחצית הראשונה של המאה ה-20, במיוחד מהאיים האזוריים. מתוך 1.4 מיליון פורטוגזים אמריקאים המצויים במדינה כיום (0.4% מאוכלוסיית ארה”ב רובם במקור מהאיים האזוריים. לא רק שהגעתם של מהגרי אזורי הייתה קלה יותר בגלל הקרבה הגיאוגרפית, אלא היא גם עודדה על ידי חוק הפליטים האיזוריים משנת 1958, בחסות הסנאטור של מסצ’וסטס ג’ון פ. קנדי ​​וסנאטור רוד איילנד ג’ון פאסטור כדי לעזור לאוכלוסייה שנפגעה מהמדינה. 1957–58, התפרצות הר הגעש קאפלינהוס. יתרה מכך, ראוי לציין שחוק ההגירה משנת 1965 קבע שאם למישהו יש קרובי משפחה חוקיים או אמריקאים בארצות הברית שיכולים לשמש נותן חסות, ניתן לתת לו מעמד של חייזרים חוקיים. מעשה זה הגביר באופן דרמטי את ההגירה הפורטוגלית לתוך שנות ה-70 וה-80.

קהילות פורטוגזיות עיקריות נמצאות בניו ג’רזי (במיוחד בניוארק, מדינות ניו אינגלנד, קליפורניה ולאורך חוף המפרץ (לואיזיאנה). בספרינגפילד, אילינוי, הייתה פעם הקהילה הפורטוגזית הגדולה ביותר במערב התיכון. באוקיינוס ​​השקט, בהוואי ראה הגירה פורטוגזית להוואי יש אוכלוסייה פורטוגזית נכבדה, מעודדת מהזמינות של חוזי עבודה באיים לפני 150 שנה.

הקהילה הפורטוגזית בארה”ב היא השנייה בגודלה ביבשת אמריקה אחרי זו שנמצאה בברזיל.

קנדה

קנדים פורטוגזים

הסייר João Álvares Fagundes אנדרטת הנצחה מוקפת במדרכה פורטוגזית, בהליפקס (למעלה) וב- Azulejos, שלט ומסגרת על ההגירה הפורטוגלית בתוך תחנת רכבת תחתית בטורונטו (למטה), שניהם בקנדה
קנדה, במיוחד אונטריו, קוויבק וקולומביה הבריטית, פיתחה קהילה פורטוגזית משמעותית מאז שנות ה-40. הזמינות של הזדמנויות עבודה נוספות בקנדה משכה מספר לא מבוטל של מהגרים פורטוגזים, מה שהוביל לפריחה של התרבות הפורטוגזית בעשור שלאחר מכן. תושבים פורטוגזים רבים נטלו יוזמה לרכוש בתים ולהקים עסקים משלהם, וכתוצאה מכך תרמו לנוף התרבותי הקנדי.

לפי מפקד האוכלוסין של 2016, היו 482,610, או 1.4% מהקנדים, שטענו למוצא פורטוגלי מלא או חלקי.

שתי שכונות מרכזיות שבהן המורשת הפורטוגזית נוכחת במיוחד כוללות את פורטוגל הקטנה, הן בטורונטו והן במונטריאול. פורטוגל הקטנה של מונטריאול, הידועה בשם ” פטיט פורטוגל ” בצרפתית, מעוטרת במספר חנויות, מסעדות ובתי קפה פורטוגזיות, והיא גם ביתו של ” פארק דו פורטוגל ” (הפארק של פורטוגל), המעוטר בציורי קיר תוססים ואלמנטים בהשראת פורטוגזית. עיצוב.

הקנדים הפורטוגזים גאים במורשת שלהם, ולמרות המרחק הגיאוגרפי בין שתי המדינות, העניין כלפי השפה נותר חי. נתונים סטטיסטיים עדכניים חושפים כי השפה הפורטוגזית מדוברת על ידי למעלה מ-330,000 קנדים, המהווים כ-1% מהאוכלוסייה. היא נחשבת לאחת התרומות התרבותיות המשמעותיות ביותר שתרמו הפורטוגלים לקנדה, הוסיפה לגיוון שלה והעשירה את המדינה כולה.

למרות הצמיחה שהקהילה ראתה במאה ה-20, עדויות משמעותיות לנוכחות הפורטוגזית בקנדה כוללות את שמו של אחד מ -10 המחוזות של קנדה : ניופאונדלנד ולברדור. המלך הנרי השביעי טבע את השם “ארץ חדשה שנמצאה” עבור הטריטוריה שנחקרו על ידי סבסטיאן וג’ון קאבוט.. בפורטוגזית, הארץ ידועה בשם Terra Nova, שמתורגם ל”ארץ חדשה”, ומכונה גם Terre-Neuve בצרפתית, השם של אזור האיים של המחוז. השם טרה נובה נמצא בשימוש נפוץ באי, כולל בשם הפארק הלאומי טרה נובה. ההשפעה של חקר פורטוגל מוקדם ניכרת בשמו של לברדור, שנגזר משם משפחתו של הנווט הפורטוגלי ז’ואאו פרננדס לברדור. שרידים נוספים של חקר פורטוגל מוקדם כוללים טופונימים כגון Baccalieu (מ- bacalhau, פורטוגזית עבור דג בקלה ופורטוגל קוב.
הקרטוגרף הפורטוגלי דיוגו ריביירו אחראי לאחת המפות המוקדמות ביותר המתארות את הטריטוריה של קנדה של ימינו.

הקאריביים

ישנם אנשים מושפעים פורטוגזית עם תרבות משלהם בהשפעת פורטוגזית ודיאלקטים מבוססי פורטוגזית בחלקים של העולם שאינם מושבות פורטוגזיות לשעבר. באיים הקריביים, בפרט, למרות שמעולם לא התיישבה על ידי הפורטוגלים, המורשת הלוסיטנית נותרה חזקה בזכות המהגרים שמשנות ה-30 של המאה ה-20 הגיעו כפועלים מועסקים, במיוחד ממדיירה. למעשה, למרות שהפורטוגלים הראשונים שהתיישבו באזור היו סוחרים או פורטוגזים-יהודים שנמלטו מהאינקוויזיציה הפורטוגלית, ההגירה ההמונית שהתרחשה במאה ה-19 עלתה בקנה אחד עם ביטול העבדות במושבות הבריטיות. כתוצאה מכך, הפורטוגלים, יחד עם הודים וסינים, נקראו להחליף את עבודת העבדים. הפורטוגלים לקחו חלק בולט בעיצוב אוכלוסיית איי הודו המערבית וכיום מהווים צאצאיהם מיעוט פעיל במדינות רבות ברחבי האזור.

כחלק ממערכת גדולה יותר של עבודה בשכר נמוך, כ-2,500 פורטוגלים עזבו לאנטיגואה וברבודה (שם, נכון להיום, קצת יותר מ-1,000 אנשים עדיין דוברים את השפה, 30,000 לגיאנה 4.3% מהאוכלוסייה ב-1891) ראה מהגרים פורטוגזים בגיאנה ועוד 2,000 התיישבו בטרינידד וטובגו ראה מהגרים פורטוגזים בטרינידד וטובגו בין אמצע שנות ה-1800 לאמצע -1900. לגבי גיאנה, המורשת הפורטוגלית עדיין חיה במפעלים הרבים שהקימו חברי הקהילה. למרות שהיום מונה כ-2,000 איש, תרומות הקהילה הפורטוגזית מוכרות ולאחרונה (2016) שונה שמו של שדה התעופה הבינלאומי השני של המדינה על שם אדם פורטוגלי גיאני.

דייגים פורטוגלים, חקלאים ועובדי חוזה התפזרו גם במדינות אחרות בקריביים, במיוחד בג’מייקה (כ-5,700 איש, בעיקר ממוצא פורטוגלי-יהודי), סנט וינסנט וה- הגרנדינים (0.7% מהאוכלוסיה), האימפריה הפורטוגזית, ברבדוס, שהוחזרה לזמן קצר – שבו עדיין יש השפעה רבה מהקהילה הפורטוגלית וסורינאם ראה מהגרים פורטוגזים בסורינאם. בהתייחס לסורינאם, ראוי לציין שבירתה הראשונה, טורריקה (מילולית ” תורה עשירה ” בפורטוגזית, הוקמה על ידי מתיישבים פורטוגזים -יהודים.

קהילות קטנות קיימות בגרנדה, סנט לוסיה, סנט קיטס ונוויס ובאיי קיימן
בשטחים הקריביים של צרפת מעבר לים יש כ-4,000 פורטוגלים, במיוחד בסן ברת’למי שם הם מהווים כשליש מהאוכלוסייה), גוואדלופ ומרטיניק.

המורשת הפורטוגלית עדיין מוחשית מאוד בארובה, בונייר וקורסאו. בשלושת הטריטוריות, השפה הרשמית, פפימנטו, שומרת על אלמנטים פורטוגזיים רבים.

יתרה מכך, לארכיפלג ברמודה שבצפון האוקיינוס ​​האטלנטי (10% עד 25% מהאוכלוסייה) יש הגירה מתמשכת במיוחד מהאיים האזוריים, כמו גם ממדיירה ומאיי כף ורדה מאז שנות ה-40.

אמריקה הלטינית (לא כולל ברזיל)

למקסיקו ראה מקסיקנים פורטוגזים היו זרמים של הגירה פורטוגלית מאז התקופה הקולוניאלית ועד תחילת המאה ה-20, היישובים החשובים ביותר נמצאים בערים צפון מזרחיות, כגון Saltillo, Monterrey, Durango ו- Toron. סנטיאגו טקוויאק, בשל תנאיו הטבעיים ומרבצי כריית הסיד והאבן שלו, היה מקום התיישבות ליהודי קריפטו-פורטוגזים בתקופה הקולוניאלית, הם הובאו לשם יחד עם הטלקסקלנים והספרדים בחצי האי כדי לפייס את הילידים האוטומי, ב העיירה ההיא. תכונות תרבותיות לוסיטניות רבות נשתמרו לאורך המאה ה-19, כגון פורקאדו, גסטרונומיה, כמה מנהגים ספרדים ושמות המשפחה של תושביה. מדי שנה עשרות צעירים מבקשים לחוות את ההרפתקה של תפיסת שור בזירת השוורים, ואת אחת המסורות הפורטוגזיות השוררות במקסיקו. יהודיה פורטוגזית-מקסיקניית בולטת הייתה פרנסיסקה נונייז דה קרבאח’ל, שהוצאה להורג על ידי שריפה על המוקד על ידי האינקוויזיציה לצורך יהוד ב-1596.

קהילות פורטוגזיות קיימות גם במדינות מרכז אמריקה כמו קובה, הרפובליקה הדומיניקנית או פורטו ריקו. חברים בולטים בקהילה כוללים את הפעילה עדה בלו, אשת העסקים אלכסיס ויקטוריה יב, הגברת הראשונה של ניקרגואה לשעבר לילה טרסיטה אבונזה ופליפה קולון דה טולדו.

בוונצואלה יש את המספר הגדול ביותר של פורטוגזים באמריקה הלטינית אחרי ברזיל ראה פורטוגזים ונצואלה. פורטוגזים החלו להגיע לוונצואלה בתחילת ובאמצע המאה ה-20 כמהגרים כלכליים במיוחד ממדיירה. בוונצואלה כ-1.3 מיליון איש (4.61% מהאוכלוסייה) הם ממוצא פורטוגלי. ההגירה לכיוון ונצואלה התרחשה בעיקר בשנות ה-40 וה-50. הקהילה הרחבה של לוסו-ונצואלה כוללת אישים כמו מריה גבריאלה דה פאריה, מרג’ורי דה סוזה, ונסה גונסאלבס, קימברלי דוס ראמוס ולורה גונסאלבס.

קולומביה לא הייתה עדה להגירה פורטוגלית המונית, שכן הפורטוגזים נטו לעבור למדינות שבהן ההגירה לא נבלמת אלא קודמה, כמו ברזיל וונצואלה. למרות שפורטוגזים אולי חקרו את האזור במהלך עידן הגילוי, אין עדויות שהם הקימו קהילות בקולומביה של ימינו. ראוי לציין שקולומביה הייתה תחת ריבונות ספרדית מלאה, כפי שהוגדרה בחוזה טורדיסיאס. שגרירות פורטוגל בבוגוטה מעריכה כי ישנם כ-800 אזרחים פורטוגלים המתגוררים בקולומביה, אם כי המספרים עשויים להיות גבוהים בהרבה מכיוון שהפורטוגזים אינם מחויבים לרשום את נוכחותם בקונסוליות בחו”ל. מספר האנשים ממוצא פורטוגלי אינו ידוע, אך ניתן להניח שהם השתלבו היטב בחברה הקולומביאנית ואינם ניתנים להבדלה, מלבד כמה שמות משפחה, מקולומביאנים אחרים.

בפרו, ההגירה הפורטוגלית החלה בהדרגה בזמן מלכות המשנה של פרו עד תחילת המאה ה-19, מבלי להיות מסיבית. מלחים רבים שנסעו לאורך החוף הפרואני, ולאחר מכן נכנסו למדינה בעקבות המסלול מהאוקיינוס ​​האטלנטי דרך נהר האמזונס, התמקמו בפרו, תוך נישואי תערובת עם אנשים מקומיים. יש גם תיעוד של לוסו-ברזילאים בערים המקיפות את גבול ברזיל-פרו. למרות שמספר האזרחים הפורטוגזים בפרו אינו גבוה (כ-2,000 איש), פרואנים עם אבות פורטוגזים יכולים בקלות להגיע למיליון איש, כולל צאצאים ישירים ועקיפים, המהווים כ-3% מהכלל הלאומי.
פרואנית מפורסמת ממוצא פורטוגלי היא מגישת הטלוויזיה הפופולרית ג’נט ברבוזה .

אזולחו המתאר את יסודה של קולוניה דל סקרמנטו, כיום אתר מורשת עולמית של אונסק”ו, המוזיאון הפורטוגזי
באזור קונו סור הייתה הגירה פורטוגזית מאז תחילת המאה ה-20. הקהילה בארגנטינה ראה ארגנטינאים פורטוגזים וארגנטינאים כף ורדים, אורוגוואי ראה פורטוגזים אורוגוואיים ובצ’ילה מונה כ-255,000 אנשים ביחד (0.37% מאוכלוסיית האזור).

בפרט, תושבי אורוגוואי הפורטוגזים הם בעיקר ממוצא אזורי למרות שהנוכחות הפורטוגלית במדינה מתוארכת לתקופות הקולונאליות, בפרט להקמת קולוניה דל סקרמנטו על ידי הפורטוגזים ב-1680, שהפכה בסופו של דבר ל- מרכז אזורי של הברחות. פורטוגלים אחרים נכנסו לאורוגוואי כברזילאים ממוצא פורטוגלי, שחצו את הגבול למדינה מאז שהפכה לעצמאית מברזיל עצמה. במהלך המחצית השנייה של המאה ה-19 ובחלק מהמאה ה-20, הגיעו כמה מהגרים פורטוגזים נוספים; הגל האחרון היה במהלך 1930–1965. נכון לשנת 2021, 3,069 אזרחים פורטוגל נרשמו כמתגוררים באורוגוואי במסגרת הרשויות הפורטוגזיות.
בנוסף לאזרחים פורטוגליים, יש גם הרבה לוסו-צאצאים lusodescendentes שקשה להעריך את מספרם.

קהילה פורטוגזית באוברה, מיסיונס, ארגנטינה
יחסי ארגנטינה-פורטוגל מתוארכים לחקירה האירופית המוקדמת באזור, שכן ריו דה לה פלאטה (מילולית, נהר הכסף) נחקר לראשונה על ידי הפורטוגלים בשנות ה-1510. בארגנטינה, ההגירה הפורטוגזית הייתה מוגבלת יחסית בגלל העדפה לברזיל השכנה דוברת פורטוגזית. עם זאת, הפורטוגזים היוו את קבוצת המהגרים השנייה בגודלה אחרי הספרדים לפני 1816 והמשיכו להגיע לאורך המאה ה-19. בעוד שחלק ניכר התיישבו בפנים המדינה, כשהיעד העיקרי למהגרים פורטוגלים הוא בואנוס איירס. גברים רבים מליסבון, פורטו ומאזורי החוף של פורטוגל, בעלי מקצועות מגוונים אך בעיקר במקצועות ימיים כמו מלחים, סוורים וסבלים, כבר נכחו באזורים אלה.
במהלך שנות ה-70 הם החלו להתארגן מבחינה אתנית, ובמהלך העשורים הבאים, חיי הקהילה, כולל ארגוני תמיכה הדדית, מועדונים ועיתונים, הפכו פעילים יותר.
חברה פופולרית בקהילה הפורטוגזית בארגנטינה הייתה הסופרת רבי המכר סילבינה בולריך.

אפריקה
פורטוגזים אפריקאים

נשיא קייפ ורדיה חורחה קרלוס פונסקה
בתחילת המאה העשרים ממשלת פורטוגל עודדה הגירה לבנה לאנגולה ומוזמביק, ועד שנות ה-70 של המאה ה-20 חיו עד מיליון מתיישבים פורטוגזים במחוזותיהם באפריקה שמעבר לים. קהילות קטנות התיישבו גם בגינאה -ביסאו, גינאה המשוונית, כף ורדה וסאו טומה ופרינסיפה, השפעות פורטוגזיות עדיין נמצאות במדינות אלו, שבהן הפורטוגזית נהנית ממעמד של שפה רשמית.

בעקבות מהפכת הציפורנים, כאשר הרכוש האפריקני של המדינה קיבל עצמאות ב-1975, על פי ההערכות 800,000 פורטוגלים חזרו לפורטוגל או עברו למדינות אחרות. עבור רבים, פורטוגל הייתה יותר מולדת היסטורית מאשר ארץ הלידה בפועל. למרות זאת, אלפי אנשים עזבו והלכו למדינה שמעולם לא היו בה. אנשים אלה מכונים לעתים קרובות רטורנדוס (מילולית, אלה שחזרו).

פורטוגלים אחרים עברו לדרום אפריקה, ברזיל, בוצואנה ואלג’יריה. בפרט, בדרום אפריקה קיימת כיום הקהילה הפורטוגזית הגדולה ביותר ביבשת, המונה כ-700,000 איש (יותר מהעיר ליסבון עצמה).

הצאצאים הפורטוגלים עדיין מהווים מיעוט משמעותי במושבות לשעבר, שבהן, כתוצאה מנישואי תערובת והשפעות תרבותיות, הם מהווים את עיקר המסטיקוס (אנשים מעורבים אפרו-אירופיים).
באירופה מחוץ לפורטוגל
צרפת, בלגיה, לוקסמבורג, מונקו ושוויץ

ראו גם: פורטוגזית בצרפת ופורטוגזית לוקסמבורגית

ריקודי עם פורטוגזיים בקוקלשייר.

לוח הנצחה בשדרת Portuguese.Avenue des Portugais בפריז

אנדרטה פורטוגזית שמפיני-סור-מארן Monument des Portugais)

פורטוגזים מול השגרירות שלהם בברוקסל, בלגיה

הכנסייה הקתולית הפורטוגלית בג’נטילי, נראית מה- Cité Internationale Universitaire de Paris

בית הקברות הצבאי הפורטוגזי בריצ’בורג, צרפת
בשל הקרבה הלשונית בין פורטוגזית לצרפתית, ריבוי בתי ספר בפורטוגל אשר קידמו את הצרפתית כשפה זרה, אזרחים פורטוגזיים רבים החלו להגר למדינות דוברות צרפתית באירופה (כלומר, צרפת, בלגיה, לוקסמבורג, מונקו והחלק דובר הצרפתית של שוויץ) בשנות ה-60, מסיבות כלכליות וכדי להימנע מגיוס ללחימה במחוזות פורטוגזית מעבר לים. על פי ההערכות העדכניות ביותר של Eurostat ו-INE, כ-15% מהפורטוגזים עדיין שולטים בצרפתית. למרות שעדיין פופולרי יחסית, הצרפתית הצטמצמה, ואנגלית נלמדת בבתי הספר כשפה גלובלית. לדוגמה, בשנת 2005 שיעור המבוגרים הפורטוגזים השולטים בצרפתית עמד על 24% מה שמעיד על ירידה ברורה בדוברים צעירים יותר. עם זאת, התקשורת הצרפתית זמינה באופן נרחב בפורטוגל (עיתונים, מגזינים, תחנות רדיו וערוצי טלוויזיה וספריות רבות עדיין מציעות מדור בשפה הצרפתית. קיימת הגירה מסוימת של פורטוגזית למדינות דוברות צרפתית אמידות יותר באירופה, אם כי לא משמעותית כמו בעשורים שלאחר מלחמת העולם השנייה.

בין צרפת, בלגיה, לוקסמבורג, מונקו ושוויץ יש יותר מ-2,240,000 אזרחים פורטוגלים, ובתחשב באנשים עם מוצא פורטוגלי שאינם בעלי אזרחות פורטוגזית, מספרם יכול להמריא בקלות ל-2.7 מיליון (לדוגמה, צרפת לבדה מארחת 450,000 לוסו -צאצאים או lusodescendentes. למעשה, עם יותר מ-1.55 מיליון אזרחים פורטוגלים ועד 2 מיליון אנשים ממוצא פורטוגלי, צרפת מארחת, ללא ספק, את הקהילה הגדולה ביותר של תושבי פורטוגל מחוץ לפורטוגל, שנייה רק ​​לברזיל (ראה פורטוגזית בצרפת. ישנם תיעודים של אנשים פורטוגזים שחיו בצרפת מאז המאות המוקדמות של הממלכה הפורטוגלית, בעיקר סוחרים אך גם יהודים-פורטוגזים ואצילים פורטוגזים : אפילו לואי ה-14 או ” לה רועי סוליי” היה ממוצא פורטוגלי דרך סבו פיליפ השני. למרות היותם נוכחים במדינה במשך מאות שנים, אזרחים פורטוגלים החלו רק לאחרונה יחסית לעבור לצרפת במספרים גדולים: לשם השוואה, היו פחות מ-40,000 פורטוגלים בצרפת ערב מלחמת העולם השנייה.

משנות ה-60, הקיפאון הכלכלי של ברזיל, יעד מסורתי, צעדים שנקטה צרפת כדי למשוך עובדים פורטוגלים, הדיקטטורה של אנטוניו דה אוליביירה סלזאר והמלחמות הקולוניאליות תרמו ל-1,000,000 אנשים שברחו מפורטוגל והלכו לצרפת מ-1960 עד 1974. 386] לאחר 1974, למרות שנותרו יעד מרכזי למהגרים פורטוגלים, אזרחים פורטוגלים החלו לעבור ללוקסמבורג (שנות השמונים), שוויץ (המאה התשעים) וביותר ויותר לבלגיה (המאה ה-20).

הפורטוגזים מהווים 23.4% מאוכלוסיית לוקסמבורג, מה שהופך אותם לאחת הקבוצות האתניות הגדולות ביותר כחלק מכלל האוכלוסייה הלאומית, שניה רק ​​ללוקסמבורגים ילידי הארץ ראה פורטוגזים בלוקסמבורג. מונקו מארחת כ-1,000 אזרחים פורטוגלים (3.3% מהאוכלוסייה) בעוד שבבלגיה חיים כ-80,000 אזרחים פורטוגלים (0.7% מהאוכלוסייה).

בשוויץ, הפורטוגזים התיישבו בעיקר ברומנדי. למעשה, בעוד נתונים רשמיים מראים שפורטוגזית מדוברת על ידי 5% מאוכלוסיית שוויץ כולה בבית (איטלקית, שפה רשמית של שוויץ, מדוברת על ידי 8.8%), הנתון עולה ל-10.1% בשוויץ דוברת צרפתית, ובכך הפכה את הפורטוגזית לשפה המדוברת ביותר במשקי הבית באזור, שנייה רק ​​לצרפתית. כ-460,000 אזרחים פורטוגל חיים במדינה לפי ההערכות האחרונות (5.
3%).

הקונסוליה הפורטוגלית בז’נבה
אנשים שוויצרים מפורסמים ממוצא פורטוגלי כוללים את שחקן הסנוקר אלכסנדר אורסנבכר והדוגמנים פדרו מנדס ונומי פרננדס. בלגים בולטים ממוצא פורטוגלי כוללים – מלבד אצילים כמו המלכה אליזבת או המלך לאופולד השלישי – מעצבת האופנה ורוניק ברנקוויניו והשחקנית רוז ברטרם.

הגירה של אזרחים פורטוגלים בבלגיה, צרפת, לוקסמבורג ושוויץ בשנים 2003–2021
2003–2006 2007–2010 2011–2014 2015–2018 2019–2021 סה”כ
שוויץ 50,346 59,329 69,172 40,438 23,660 242,945
צרפת 39,960 33,708 68,216 40,345 21,304 203,533
לוקסמבורג 14,956 16,605 18,592 16,723 10,923 77,799
בלגיה 7,694 11,064 14,693 11,297 9,029 53,777
סה”כ 112,956 120,706 170,673 108,803 64,916 578,054
גרמניה

בתקופה שלאחר המלחמה, מאות אלפי פורטוגלים התיישבו כעובדים אורחים במדינות אירופה אחרות, בעיקר במערב אירופה. ב-17 במרץ 1964 נחתם הסכם הגיוס בין הרפובליקה הפדרלית של גרמניה לפורטוגל תחת הקבינט Erhard I. הפורטוגלי ארמנדו רודריגס דה סה התקבל בברכה רשמית בשנת 1964 כ”עובד האורח” המיליון בגרמניה וקיבל תעודת כבוד ושילוב ספורט Zündapp דו-מושבי – Mokick. מספר האזרחים הפורטוגזים החיים בגרמניה מוערך ב-245,000 נכון לשנת 2021.
הקהילה הפורטוגלית הגדולה ביותר ממוקמת בהמבורג עם כ-25,000 אנשים ממוצא פורטוגלי.
יש גם Portugiesenviertel (רובע פורטוגלי) בהמבורג ליד נמל המבורג ובין תחנות הרכבת התחתית של Landungsbrücken ו- Baumwall שבהן ממוקמות מסעדות ובתי קפה פורטוגזיים רבים.

הממלכה המאוחדת

בבריטניה, אנשים ממוצא פורטוגלי נאמדו ב-400,000 בשנת 2021 על ידי הרשויות הפורטוגזיות ראה פורטוגזית בבריטניה. למרות שלא אושרו, מקורות אחרים טוענים שייתכן שיש במדינה עד 500,000 פורטוגלים, גבוה בהרבה מההערכה של 170,000 ילידי פורטוגל המתגוררים במדינה בשנת 2021 (זה הנתון אינו כולל אנשים ילידי בריטניה ממוצא פורטוגלי).

באזורים כמו ת’טפורד ותלות הכתר של ג’רזי וגרנזי, הפורטוגזים מהווים את קבוצות המיעוט האתני הגדולות ביותר ב-30% מהאוכלוסייה, 9.03% ו-3.13% בהתאמה.

הבירה הבריטית לונדון היא ביתם של המספר הגדול ביותר של פורטוגזים בבריטניה, כאשר הרוב נמצא ברובעים המערביים של קנזינגטון וצ’לסי, למבת ‘ ווסטמינסטר.

מוצא פורטוגלי באוכלוסייה הברזילאית

[wpseo_breadcrumb]