מדעי הבניין | הנדסת בניין

מדעי הבניין הוא אוסף הידע המונחה על ידי מדע וטכנולוגיה על מנת לספק איכות סביבתית פנימית טובה יותר (IEQ), סביבות בנויות חסכוניות באנרגיה, ונוחות ושביעות רצון הדיירים. פיזיקת בניין, מדע אדריכלות ופיזיקה יישומית הם מונחים המשמשים לתחום הידע החופף למדעי הבניין. במדעי הבנייה, השיטות המשמשות במדעי הטבע והקשים מיושמות באופן נרחב, שעשויות לכלול ניסויים מבוקרים ומעין ניסויים, בקרה אקראית, מדידות פיזיקליות, חישה מרחוק וסימולציות.

עורך דין מומלץ

מצד שני, שיטות ממדעי החברה והרך, כגון מחקר מקרה, ראיונות וקבוצת מיקוד, שיטת תצפית, סקרים ודגימת ניסיון, נמצאים בשימוש נרחב גם בבניית מדע להבנת שביעות רצון, נוחות וחוויות של דיירים על ידי רכישת נתונים איכותיים. אחת המגמות האחרונות במדע הבנייה היא שילוב של שתי השיטות השונות. לדוגמה, ידוע לכל כי התחושה התרמית והנוחות של הדיירים עשויים להשתנות בהתאם למינם, גילם, רגשותיהם, חוויותיהם וכו’ אפילו באותה סביבה פנימית. למרות ההתקדמות בטכנולוגיית מיצוי ואיסוף הנתונים במדע הבנייה, מדידות אובייקטיביות לבדן בקושי יכולות לייצג את מצב הנפש של הדיירים כמו נוחות והעדפה. לכן, חוקרים מנסים למדוד גם הקשרים פיזיים וגם להבין תגובות אנושיות כדי להבין קשרי גומלין מורכבים.

מדעי הבנייה כוללים באופן מסורתי את חקר הסביבה התרמית הפנימית, הסביבה האקוסטית הפנימית, סביבת האור הפנימית, איכות האוויר הפנימית ושימוש במשאבי הבניין, כולל שימוש באנרגיה וחומרי בניין. תחומים אלה נלמדים במונחים של עקרונות פיזיים, הקשר לבריאות הדייר בבניין, נוחות ותפוקה, וכיצד ניתן לשלוט בהם על ידי מעטפת הבניין ומערכות חשמל ומכניות. המכון הלאומי למדעי הבנייה (NIBS) כולל בנוסף את התחומים של בניית מודלים של מידע,הזמנת מבנים, הנדסת מיגון אש, תכנון סיסמי ותכנון גמיש במסגרתו.

אחת המטרות המעשיות של מדע הבנייה היא לספק יכולת חיזוי כדי לייעל את ביצועי הבנייה והקיימות של מבנים חדשים וקיימים, להבין או למנוע כשלים בבניין ולהנחות את התכנון של טכניקות וטכנולוגיות חדשות.

יישומים
במהלך תהליך התכנון הארכיטקטוני, נעשה שימוש בידע מדעי הבניין כדי להודיע ​​על החלטות עיצוב כדי לייעל את ביצועי הבניין. ניתן לקבל החלטות עיצוביות על סמך ידע של עקרונות מדעי הבנייה והנחיות שנקבעו, כגון NIBS Whole Building Design Guide (WBDG) ואוסף תקני ASHRAE הקשורים למדעי הבנייה.

ניתן להשתמש בכלים חישוביים במהלך התכנון כדי לדמות ביצועי בניין בהתבסס על מידע קלט על מעטפת הבניין המעוצבת, מערכת התאורה והמערכת המכנית. ניתן להשתמש במודלים כדי לחזות שימוש באנרגיה לאורך חיי הבניין, פיזור חום וקרינה סולארית, זרימת אוויר ותופעות פיזיקליות אחרות בתוך הבניין. כלים אלה הם בעלי ערך להערכת עיצוב ולהבטחה שהוא יפעל בטווח מקובל לפני תחילת הבנייה. לרבים מכלי החישוב הזמינים יש את היכולת לנתח יעדי ביצועים ולבצע אופטימיזציה של עיצוב. הדיוק של המודלים מושפע מהידע של המודל בבניית עקרונות מדעיים ומכמות האימות המבוצע עבור התוכנית הספציפית.

כאשר מבנים קיימים מוערכים, ניתן להשתמש במדידות ובכלים חישוביים כדי להעריך ביצועים על סמך תנאים קיימים שנמדדו. ניתן להשתמש במערך של ציוד בדיקה בשטח למדידת טמפרטורה, לחות, רמות קול, מזהמי אוויר או קריטריונים אחרים. נהלים סטנדרטיים לביצוע מדידות אלה מסופקים בפרוטוקולים למדידת ביצועים למבנים מסחריים. לדוגמה, ניתן להשתמש במכשירי הדמיה אינפרא אדום תרמי (IR) למדידת טמפרטורות של רכיבי בניין בזמן שהבניין בשימוש. ניתן להשתמש במדידות אלה כדי להעריך כיצד המערכת המכנית פועלת ואם יש אזורים של רווח חום חריג או איבוד חום דרך מעטפת הבניין.

מדידות של תנאים בבניינים קיימים משמשות כחלק מהערכות לאחר אכלוס. הערכות לאחר אכלוס עשויות לכלול גם סקרים של דיירי בניין כדי לאסוף נתונים על שביעות רצון ורווחת הדיירים ולאסוף נתונים איכותיים על ביצועי בניין שאולי לא נלכדו על ידי מכשירי מדידה.

היבטים רבים של מדעי הבנייה הם באחריות האדריכל בקנדה, משרדי אדריכלים רבים מעסיקים טכנולוג אדריכלי למטרה זו), לעתים קרובות בשיתוף עם דיסציפלינות ההנדסה שהתפתחו לטיפול בבעיות מדעיות של בניין ‘לא-בניין’: אזרחי. הנדסה, הנדסת מבנים, הנדסת רעידת אדמה, הנדסה גיאוטכנית, הנדסת מכונות, הנדסת חשמל, הנדסה אקוסטית והנדסת קוד אש.
אפילו מעצב הפנים ייצור בהכרח כמה בעיות מדעיות בבנייה.

נושאים
איכות הסביבה הפנימית (IEQ)
איכות הסביבה הפנימית (IEQ) מתייחסת לאיכות סביבת הבניין ביחס לבריאותם ולרווחתם של מי שתופס מקום בתוכו. IEQ נקבע על ידי גורמים רבים, כולל תאורה, איכות אוויר וטמפרטורה. עובדים מודאגים לעתים קרובות מכך שיש להם תסמינים או מצבים בריאותיים מחשיפה למזהמים בבניינים שבהם הם עובדים. אחת הסיבות לדאגה היא שהתסמינים שלהם משתפרים לעתים קרובות כשהם לא בבניין. בעוד מחקרים הראו שכמה תסמינים ומחלות בדרכי הנשימה יכולים להיות קשורים לבניינים לחים, עדיין לא ברור אילו מדידות של מזהמים בתוך הבית מראות שעובדים נמצאים בסיכון למחלות. ברוב המקרים שבהם עובד ורופאו חושדים שסביבת הבניין גורמת למצב בריאותי ספציפי, המידע הזמין מבדיקות רפואיות ובדיקות הסביבה אינו מספיק כדי לקבוע אילו מזהמים אחראים. למרות חוסר הוודאות לגבי מה למדוד וכיצד לפרש את מה שנמדד, מחקרים מראים שתסמינים הקשורים לבניין קשורים למאפייני הבניין, כולל רטיבות, ניקיון ואוורור.

סביבות פנים מורכבות מאוד ודיירי הבניין עלולים להיחשף למגוון מזהמים (בצורה של גזים וחלקיקים) ממכונות משרדיות, מוצרי ניקיון, פעילויות בנייה, שטיחים וריהוט, בשמים, עשן סיגריות, חומרי בניין שניזוקו במים, גידול חיידקים (פטריות, עובש וחיידקים), חרקים ומזהמים חיצוניים. גורמים אחרים כמו טמפרטורות פנימיות, לחות יחסית ורמות אוורור יכולים גם הם להשפיע על האופן שבו אנשים מגיבים לסביבה הפנימית. הבנת המקורות של מזהמים סביבתיים בתוך הבית ושליטה בהם יכולים לעתים קרובות לעזור למנוע או לפתור תסמינים הקשורים לבניין. קיימת הדרכה מעשית לשיפור ותחזוקת הסביבה הפנימית.

סביבת בנייה פנימית מכסה את ההיבטים הסביבתיים בתכנון, ניתוח ותפעול של מבנים חסכוניים באנרגיה, בריאים ונוחים. תחומי ההתמחות כוללים אדריכלות, עיצוב HVAC, נוחות תרמית, איכות אוויר פנימית (IAQ), תאורה, אקוסטיקה ומערכות בקרה.

מדעי הבנייה מקיפים דיסציפלינות שונות שמטרתן לשפר את התכנון, הבנייה והתפעול של מבנים. בשילוב עם IoT (Internet of Things) ו-BIM (Building Information Modeling), זה פותח עולם של אפשרויות לשיפור הביצועים והיעילות של הבנייה.
חיישני IoT יכולים לעקוב אחר איכות האוויר בתוך הבית, טמפרטורה, לחות ורמות תפוסה.
בשילוב עם BIM, ניתן להמחיש ולנתח נתונים אלה כדי לשפר את נוחות הדיירים, האוורור ואיכות הסביבה הפנימית הכוללת.

מערכות HVAC
המערכות המכניות, בדרך כלל תת-קבוצה של שירותי הבניין הרחבים יותר, המשמשות לשליטה בטמפרטורה, הלחות, הלחץ והיבטים נבחרים אחרים של הסביבה הפנימית מתוארות לעתים קרובות כמערכות החימום, האוורור והמיזוג (HVAC). מערכות אלו גדלו במורכבות ובחשיבות (לרוב צורכות בסביבות 20% מהתקציב הכולל בבניינים מסחריים) מכיוון שהדיירים דורשים שליטה הדוקה יותר בתנאים, הבניינים נעשים גדולים יותר, והמתחמים והאמצעים הפסיביים הפכו פחות חשובים כאמצעי לספק נוחות.

מדע הבניין כולל ניתוח של מערכות HVAC הן להשפעות פיזיות (חלוקת חום, מהירויות אוויר, לחות יחסית וכו’) והן להשפעה על הנוחות של דיירי הבניין. מכיוון שהנוחות הנתפסת של הדיירים תלויה בגורמים כמו מזג האוויר הנוכחי וסוג האקלים בו הבניין ממוקם, הצרכים של מערכות HVAC לספק תנאים נוחים ישתנו בין הפרויקטים. בנוסף, אסטרטגיות בקרת HVAC שונות יושמו ונחקרו כדי לתרום טוב יותר לנוחות הדיירים. בארה”ב, ASHRAE פרסמה תקנים כדי לסייע למנהלי בניינים ומהנדסים לתכנן ולהפעיל את המערכת. בבריטניה, הנחיה דומה פורסמה על ידי CIBSE.מלבד פרקטיקה בתעשייה, אסטרטגיות בקרה מתקדמות נדונות רבות גם במחקר. לדוגמה, בקרת משוב בלולאה סגורה יכולה להשוות נקודת קביעת טמפרטורת אוויר עם מדידות חיישנים; בקרת תגובת דרישה יכולה לסייע במניעתעומס שיא של רשת החשמל על ידי צמצום או שינוי השימוש בה על סמך קצב משתנה בזמן. עם השיפור מביצועי חישוב ואלגוריתמים של למידת מכונה, חיזוי מודל על עומס קירור וחימום עם שליטה מיטבית יכולה לשפר עוד יותר את נוחות הנוסעים על ידי הפעלה מוקדמת של מערכת HVAC. ידוע שיישום אסטרטגיות בקרה מתקדמות נמצא בהיקף של פיתוח מערכת אוטומציה של בניין (BMS) עם טכנולוגיות תקשורת חכמות משולבות, כגון Internet of Things (IoT). עם זאת, אחד המכשולים העיקריים שזוהו על ידי מתרגלים הוא המדרגיות של לוגיקת בקרה ומיפוי נתוני בניין בשל האופי הייחודי של עיצובי בניין. ההערכה הייתה שבגלל יכולת פעולה בלתי מספקת, תעשיית הבנייה מפסידה 15.8 מיליארד דולר בשנה בארה”ב פרויקטי מחקר אחרונים כמו Haystack ובריק מתכוונים לטפל בבעיה על ידי שימוש בסכימת מטא נתונים, שיכול לספק דרכים מדויקות ונוחות יותר ללכידת נקודות נתונים והיררכיות חיבור בבניית מערכות מכניות.
עם התמיכה של מודלים סמנטיים, תצורה אוטומטית יכולה להועיל עוד יותר להזמנת בקרת HVAC ושדרוגי תוכנה.

מערכות מארז (מעטפה)
מתחם הבניין הוא החלק בבניין המפריד בין הפנים לחוץ. זה כולל את הקיר, הגג, החלונות, הלוחות בדרגה והחיבורים בין כל אלה. הנוחות, הפרודוקטיביות ואפילו הבריאות של דיירי הבניין באזורים הסמוכים למתחם הבניין (כלומר, אזורים היקפיים) מושפעים מהשפעות חיצוניות כמו רעש, טמפרטורה וקרינת שמש, ומיכולתם לשלוט בהשפעות אלו.
כחלק מתפקידו, על המתחם לשלוט (לאו דווקא לחסום או לעצור) את זרימת הלחות, החום, האוויר, האדים, קרינת השמש, החרקים או הרעש, תוך עמידה בעומסים המוטלים על המבנה (רוח, סיסמי).
ניתן לנתח העברת אור יום דרך רכיבים מזוגגים של החזית כדי להעריך את הצורך המופחת בתאורה חשמלית.

בניית קיימות
חלק ממדע הבנייה הוא הניסיון לתכנן מבנים תוך התחשבות בעתיד ובמשאבים ובמציאות של המחר. תחום זה עשוי להיקרא גם עיצוב בר קיימא. מלבד תחום התכנון, כ-40% מצריכת האנרגיה ו-13% פליטת פחמן קשורים לתפעול מערכות HVAC בבניין. על מנת למתן את שינויי האקלים המהירים, מקורות אנרגיה מתחדשים, כגון אנרגיית השמש והרוח, מאומצים על ידי תעשיית הבניין כדי לתמוך בייצור חשמל. עם זאת, פרופיל הביקוש לחשמל מראה חוסר איזון בין היצע לביקוש, המכונה ‘ עקומת הברווז ‘. זה יכול להשפיע על שמירה על יציבות מערכת הרשת. לכן, אסטרטגיות אחרות כגון מערכות אחסון אנרגיה תרמית מפותחות כדי להשיג רמות גבוהות יותר של קיימות על ידי הפחתת שיא הספק הרשת.

דחיפה לעבר בניין אפס אנרגיה הידוע גם בשם Net-Zero Energy Building הייתה נוכחת בתחום מדעי הבניין.
את הכישורים להסמכת בניין נטו אפס אנרגטי ניתן למצוא באתר Living Building Challenge.

הערכת לאחר תפוסה (POE)
POE היא שיטה מבוססת סקר למדידת ביצועי הבניין לאחר כיבוש הסביבה הבנויה. תשובות המשתתפות נאספו באמצעות פניות מובנות או פתוחות.
לעתים קרובות נעשה שימוש בשיטות סטטיסטיות והדמיית נתונים כדי להציע אילו היבטים (מאפיינים) של הבניין תומכים או בעייתיים עבור הדיירים.
התוצאות עשויות להפוך לידע עיצובי עבור אדריכלים לתכנון מבנים חדשים או לספק בסיס נתונים לשיפור הסביבה הנוכחית.

הסמכה
למרות שאין אישורים ישירים או משולבים של אדריכלות מקצועית או הנדסה למדעי הבנייה, יש אישורים מקצועיים עצמאיים הקשורים לדיסציפלינות.
מדעי הבנייה הם בדרך כלל התמחות בתחומים הרחבים של אדריכלות או עיסוק בהנדסה.
עם זאת, ישנם ארגונים מקצועיים המציעים אישורים מקצועיים פרטניים בתחומים מיוחדים.

כמה ממערכות דירוג הבנייה הירוקה הבולטות ביותר הן:

BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method), שהיא מערכת הערכת הבנייה בת-קיימא הוותיקה ביותר בעולם, שפותחה על ידי מכון המחקר לבניין ;
LEED מנהיגות בתכנון אנרגיה וסביבה, שפותחה על ידי המועצה לבנייה ירוקה בארה”ב ;
גרין סטאר (אוסטרליה), שהיא מערכת דירוג הבנייה הירוקה העיקרית באוסטרליה, שפותחה על ידי מועצת הבנייה הירוקה של אוסטרליה ;
WELL אשר מועבר על ידי המכון הבינלאומי לבניית WELL ומנוהל על ידי Green Business Certification Inc.;
CASBEE (מערכת הערכה מקיפה ליעילות סביבה בנויה), שהיא מערכת דירוג הבנייה הירוקה העיקרית ביפן.

ישנם גם מוסדות הסמכה והסמכה לקיימות בניינים אחרים. גם בארה”ב, קבלנים המוסמכים על ידי המכון לביצועי בנייה, ארגון עצמאי, מפרסמים שהם מפעילים עסקים כמדעני בניין. זה מוטל בספק בשל היעדר הרקע המדעי והסמכות שלהם. מצד שני, ניסיון מדעי בנייה רשמי יותר נכון בקנדה עבור רוב יועצי האנרגיה המוסמכים.
רבים מהמקצועות והטכנולוגים הללו דורשים ומקבלים הכשרה מסוימת בתחומים מאוד ספציפיים של מדעי הבנייה (למשל, אטימות אוויר או בידוד תרמי).

רשימה של כתבי עת מדעיים עיקריים לבניין
בניין וסביבה : כתב עת בינלאומי זה מפרסם מאמרי מחקר מקוריים ומאמרי סקירה הקשורים למדעי הבנייה, פיסיקה עירונית ואינטראקציה אנושית עם הסביבה הבנויה הפנימית והחיצונית. המאמרים המצוטטים ביותר של כתב העת מכסים נושאים כמו התנהגות דיירים בבניינים, מערכות הסמכה לבנייה ירוקה, ומערכות אוורור מנהרות.
מוציא לאור: Elsevier.
גורם השפעה (2019): 4.

971
אנרגיה ומבנים : כתב עת בינלאומי זה מפרסם מאמרים עם קישורים מפורשים לשימוש באנרגיה בבניינים. המטרה היא להציג תוצאות מחקר חדשות, ופרקטיקה מוכחת חדשה שמטרתה להפחית את צרכי האנרגיה של בניין ולשפר את איכות האוויר בתוך הבית. המאמרים המצוטטים ביותר של כתב העת מכסים נושאים כמו מודלים לחיזוי לבניית צריכת אנרגיה, מודלים לאופטימיזציה של מערכות HVAC, והערכת מחזור חיים.
מוציא לאור: Elsevier.
גורם השפעה (2019): 4.

867
Indoor Air: כתב עת בינלאומי זה מפרסם מאמרים המשקפים את קטגוריות העניין הרחבות בתחום הסביבה הפנימית של מבנים לא תעשייתיים, כולל השפעות בריאותיות, נוחות תרמית, ניטור ומידול, אפיון מקור ואוורור (ארכיטקטורה) וטכניקות בקרה סביבתיות אחרות. המאמרים המצוטטים ביותר של כתב העת מכסים נושאים כמו השפעת מזהמי אוויר פנימיים ותנאים תרמיים על ביצועי הנוסעים, תנועת טיפות בסביבות פנימיות, והשפעות קצבי האוורור על בריאות הנוסעים.
מוציא לאור:ג’ון ווילי ובניו.
גורם השפעה (2019): 4.

739
סקירת מדע אדריכלות : נוסד באוניברסיטת סידני, אוסטרליה בשנת 1958, כתב עת זה נועד לקדם את הפיתוח, הצבירה והיישום של ידע מדעי במגוון רחב של נושאים סביבתיים. על פי תיאור כתב העת, הנושאים עשויים לכלול אך לא רק בנייה מדע וטכנולוגיה, קיימות סביבתית, מבנים וחומרים, שמע ואקוסטיקה, תאורה, מערכות תרמיות, פיזיקת בניין, שירותי בנייה, קלימטולוגיה של בניין, כלכלת בנייה, ארגונומיה, היסטוריה ותורת מדע האדריכלות, מדעי החברה של האדריכלות. מוציא לאור: טיילור ופרנסיס גרופ
מחקר ומידע על בניין : כתב עת זה מתמקד בבניינים, במניות ובמערכות התומכות שלהם. ייחודי ל-BRI הוא גישה הוליסטית וטרנס-דיסציפלינרית למבנים, המכירה במורכבות הסביבה הבנויה ומערכות אחרות במהלך חייהם. מאמרים שפורסמו משתמשים בגישות מושגיות ומבוססות ראיות המשקפות את המורכבות והקשרים בין תרבות, סביבה, כלכלה, חברה, ארגונים, איכות חיים, בריאות, רווחה, עיצוב והנדסה של הסביבה הבנויה. המאמרים המצוטטים ביותר של כתב העת מכסים נושאים כמו הפער בין ביצועים לצריכת אנרגיה בפועל, חסמים ומניעים לבנייה בת קיימא, והפוליטיקה של ערים עמידות.
מוציא לאור: טיילור ופרנסיס גרופ.
פקטור השפעה (2019): 3.

887
Journal of Building Performance Simulation : כתב עת בינלאומי זה, בעל ביקורת עמיתים, מפרסם מחקרים באיכות גבוהה ומאמרים “משולבים” מתקדמים לקידום קידום יסודי מדעית של כל תחומי הביצועים הלא מבניים של בניין ובמיוחד בהעברת חום, אוויר, העברת לחות. המאמרים המצוטטים ביותר של כתב העת מכסים נושאים כמו הדמיה משותפת של מערכות אנרגיה ובקרה של בניינים, ספריית הבניינים, והשפעת התנהגות הדיירים על הביקוש לאנרגיה בבניין.
מוציא לאור: Taylor & Francis Group.
גורם השפעה (2019): 3.

458
LEUKOS : כתב עת זה מפרסם פיתוחים הנדסיים, תגליות מדעיות ותוצאות ניסויים הקשורות ליישומי אור. נושאים מעניינים כוללים קרינה אופטית, ייצור אור, בקרת אור, מדידת אור, עיצוב תאורה, תאורת יום, ניהול אנרגיה, כלכלה אנרגיה וקיימות. המאמרים המצוטטים ביותר של כתב העת מכסים נושאים כמו מדדי עיצוב תאורה, תהליכים פסיכולוגיים המשפיעים על איכות התאורה, והשפעות של איכות תאורה ויעילות אנרגטית על ביצוע משימות, מצב רוח, בריאות, שביעות רצון ונוחות.
מוציא לאור: טיילור ופרנסיס גרופ.
פקטור השפעה (2019): 2.

667
סימולציית מבנים : כתב עת בינלאומי זה מפרסם מאמרי מחקר מקוריים, באיכות גבוהה, בדוקות עמיתים ומאמרי סקירה העוסקים במודלים וסימולציה של מבנים כולל המערכות שלהם. המטרה היא לקדם את תחום המדע והטכנולוגיה של הבניין לרמה כזו שבסופו של דבר מודלים ישמשו בכל היבט של בניית מבנים כשגרה במקום חריגה. מעניינים במיוחד הם מאמרים המשקפים את ההתפתחויות והיישומים האחרונים של כלי דוגמנות והשפעתם על התקדמות הבנייה של מדע וטכנולוגיה.
מוציא לאור: Springer Nature.
גורם השפעה (2019): 2.

472
אקוסטיקה יישומית : כתב עת זה מכסה ממצאי מחקר הקשורים ליישומים מעשיים של אקוסטיקה בהנדסה ובמדע. המאמרים המצוטטים ביותר של כתב העת הקשורים למדע בנייה מכסים נושאים כמו חיזוי קליטת הקול של חומרים טבעיים, יישום מכשירי ניטור אקוסטיים עירוניים בעלות נמוכה, וספיגת קול של סיבי קנאף טבעיים.
מוציא לאור: Elsevier.
פקטור השפעה (2019): 2.

440
מחקר וטכנולוגיה של תאורה : כתב עת זה מכסה את כל ההיבטים של אור ותאורה, כולל התגובה האנושית לאור, יצירת אור, בקרת אור,מדידת אור, ציוד לתכנון תאורה, תאורת יום, יעילות אנרגטית של עיצוב תאורה וקיימות. המאמרים המצוטטים ביותר של כתב העת מכסים נושאים כמו אור כגירוי צירקדיאני לתאורה אדריכלית, תפיסות אנושיות של הצגת צבעים, והשפעת גודל וצורת סולם הצבעים על העדפת הצבע.
הוצאה לאור: SAGE Publishing.
גורם השפעה (2019): 2.