השקעה ביוון: אתגרים והזדמנויות
עורך דין מומלץ
בעקבות המשבר הפיסקלי שהכניס את המדינה לאי-סדר בין 2010 ל-2018, יוון פיתחה יתרונות יחסיים כיעד להשקעה פנימית בגלל מיקומה הגיאו-אסטרטגי, הזדמנויות ההשקעה שנבעו מהמשבר הפיננסי עצמו והמודרניזציה המתמשכת של המגזר הציבורי והכלכלה.
תהליכי ארגון מחדש ורפורמה הן במגזר הפרטי והן במגזר הציבורי התבצעו וצברו תאוצה, מה שמגביר את התחרותיות של המשק.
תוכנית ההפרטה, שהחלה ב-2010, הניבה תוצאות ראויות וההלוואות הלא עומדות (NPL), שהסתכמו בשלב מסוים בשני שליש מההלוואות הבנקאיות, אינן עוד איום על הכלכלה והמערכת הבנקאית.
המגיפה וההתפתחויות האחרונות
התיירות הייתה הכוח המניע של הכלכלה, גם בשנות המיתון. עד להתפרצות מגיפת COVID-19, היא הלכה וגדלה בצורה ניכרת. מגיפת COVID-19 הציבה אתגרים חדשים בשל התלות של המדינה בשוק השירותים, אך המדינה התאוששה בשנת 2022 עם קצב צמיחה גבוה, למרות משבר האנרגיה והאינפלציה הגואה של החודשים האחרונים בעקבות פלישת רוסיה לאוקראינה. האינפלציה הגיעה לשיא של 12.1% (הימין הגבוה ביותר ב-25 השנים האחרונות) באוקטובר האחרון, אך כעת היא יורדת בהתמדה.
ההשקעות בנדל”ן (הן למגורים והן למסחר) עדיין חזקות, בעוד שענפים אחרים, כגון קמעונאות ותעשיית המזון, היו מעורבים בפעילויות יזמות ושינוי מבני שונות. עם זאת, סחורות (למשל, אנרגיה ומוצרים חקלאיים) הושפעו קשות מהפלישה האוקראינית שגרמה לאי ודאות לעסקים ומשקי בית.
צמיחת התוצר, שהיה מעל 5% ב-2022, צפויה להאט ב-2023.
השקעות זרות ביוון
עד להגעת המגיפה, נראה היה שהגידול המתמשך בהשקעות זרות ישירות (FDI) בשנים הקודמות יימשך. לאחר שההשפעה של המגיפה התיישבה, המשקיעים הזרים צצו מחדש מהר מאוד. על פי הנתונים העדכניים ביותר הזמינים מהבנק אוף יוון, הזרמות (נטו) של FDI ביוון ב-2021 עלו על 5.3 מיליארד אירו לעומת 2.8 מיליארד ב-2020. אלו הן רמות שיא (הזרמת FDI נטו הגדולה ביותר מאז 2002), אשר לאשר את מסלול העלייה של הכלכלה היוונית ואת המאמץ המוצלח שנעשה בשנים האחרונות למשוך השקעות זרות למדינה.
יוון פתוחה בדרך כלל לבעלות והשקעות זרות. אין הגבלות על בעלות והשקעות זרות, ואין דרישות הון מינימליות. בכל הנוגע להשקעות רחבות היקף לפי חוק 4146/2013, ניתן לזרז הליכי רישוי בענפי התעשייה, האנרגיה, התיירות, התחבורה, התקשורת, שירותי הבריאות, ניהול הפסולת והטכנולוגיה.
בעבר, שני גורמים פעלו כמניעה למשקיעים זרים בכניסה למדינה ידידותית להשקעות: (i) שיעורי מס גבוהים ו-(ii) מנהל ציבורי בירוקרטי. בשנים האחרונות, שיעורי המס ירדו באופן משמעותי (שיעור מס החברות ירד מ-29% ל-22%), בעוד שהמינהל הציבורי עבר שינוי מרשים, בעיקר באמצעות הדיגיטציה.
חוקים שונים שנועדו לתמוך בהשקעות זרות, לטפח פיתוח ולצמצם מכשולים בירוקרטיים כוללים:
חוק 4887/2022, “חוק הפיתוח”, הקובע את התמריצים לפיתוח האזורי והמגזרי של המדינה;
חוק 4684/2021 בנושא “השקעות אסטרטגיות ושיפור סביבת ההשקעות באמצעות האצת הליכים בהשקעות פרטיות ואסטרטגיות, יצירת מסגרת לחברות ה’ספין אוף’ והוראות דחופות נוספות לפיתוח”, המקנה שינויים מרכזיים בכבוד. להשקעות;
חוק 4399/2016, “המסגרת הסטטוטורית להקמת מערכי סיוע להשקעות פרטיות לפיתוח אזורי וכלכלי של המדינה”, שהוא כיום חוק תמריצי ההשקעות העיקרי;
חוק 4146/2013, “יצירת סביבה ידידותית לעסקים להשקעות אסטרטגיות ופרטיות”, המכניס תמריצי השקעה;
חוק 3908/2011, המעניק תמריצים בדמות הקלות מס, מענקים והטבות על השקעות בכל ענפי הכלכלה המרכזיים; ו
חוק 3389/2005 המסדיר שותפויות פרטיות ציבוריות (PPP).
תמריצי השקעה, הניתנים בנפרד או בשילוב עד אחוז מסוים, נקבעים בחוק 3908/2011, כפי שתוקן בחוק 4605/2019, הקובע:
פטורים מתשלום מס הכנסה;
מענקי מדינה בסכום המכסה חלק מעלות ההשקעה; ו
סובסידיות חכירה לתקופה של עד שבע שנים, כאשר המדינה משלמת חלק מהתשלומים המגיעים לפי הסכמי חכירה עבור מכונות חדשות וציוד אחר.
תמריצי ההשקעה האחרונים של חוק 4887/2022 כוללים:
פטור מתשלום מס הכנסה, הנובע מחקיקת המס הנוכחית, על הרווחים שהושגו לפני מס מכל פעילות החברה;
כספים לכיסוי חלק מההוצאות הזכאיות של תוכנית ההשקעות, הנקבעים כאחוז מסך עלות ההשקעה;
סובסידיות ליסינג שמציעה המדינה, המכסים חלק מהתשלומים לתשלום;
סובסידיות שכר המכסות את עלות המשרות החדשות, שנוצרות והקשורות לתוכנית ההשקעות;
מכשירי מימון;
שיעור מס הכנסה קבוע; ו
הליכי רישוי מהירים.
המדינה פיתחה גם תוכנית היתרי שהייה, שעד תחילת 2020 הניבה תוצאות ניכרות.
הכלל הוא כי אשרת תושב יוונית מתחדשת לחמש שנים ניתנת לאזרחים זרים שמשקיעים מינימום של 500,000 יורו עבור היחידה האזורית של צפון, מרכז ודרום אתונה באזור אטיקה, עיריית סלוניקי, מיקונוס וסנטוריני, ומינימום של 250,000 יורו עבור שאר המדינה בנדל”ן יווני (סעיף 20, קוד ההגירה).
צורות משפטיות של עסק הפועל ביוון
ישנן מספר צורות משפטיות שעסק שהוקם ביוון עשוי ללבוש. הישויות המשפטיות הבאות מחויבות כולם במס הכנסה אחיד בשיעור של 22%:
חברה משותפת (s ociété a nononyme – ΑνώνυμηΕταιρεία;
חברה בערבון מוגבל Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης;
חברה פרטית Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία;
שותפות כללית ΟμόρρυθμηΕταιρεία;
שותפות מוגבלת ΕτερόρρυθμηΕταιρεία; ו
סניף יווני של חברה זרה.
אין הגבלות על השתתפותם של אנשים או גופים ישראלים בישויות יווניות.
האופן הפשוט, המהיר והיעיל של הקמת החברות הפרטיות, יחד עם אופי האחריות המוגבלת שלהן, הפך אותן לבחירה פופולרית ביותר, בעיקר בקרב משקיעים זרים, מאז הקמתן לפני שבע שנים.
בסוף 2018, הוכנס חוק חדש על חברות מניות (חוק 4548/2018 רפורמה בחוק אגודות אנונימיות, עיתון ממשלתי Α, 104/13.
06.
2018) וכתוצאה מכך הפכו החברות האנונימיות לפשוטות ומושכות יותר למשקיעים זרים.
הוראות מס על ארגון מחדש של חברות
קוד מס הכנסה (חוק 4172/2013 – ITC) כלל את הוראות הוראה 2009/133/EC על שיטת המיסוי המשותפת החלה על מיזוגים, חלוקות, חלוקות חלקיות, העברות נכסים וחילופי מניות הנוגעות לחברות של חברים שונים. מדינות. ה-ITC כולל את כל ההוראות הרלוונטיות לגבי ארגון מחדש של חברות, בפרט:
תרומת הנכסים בתמורה למניות (סעיף 52, ITC);
החלפת מניות (סעיף 53, ITC);
מיזוג וספין-אוף של חברות (סעיף 54, ITC); ו
העברת מושבה רשום של חברה אירופית (סעיף 55, ITC).
הוראות אלה חלות על כל חברה ש: (i) בעלת אחת מהטפסים המפורטים בנספח I, חלק א’ של הוראה 2009/133/EC (כלומר, sociétés anonymes וחברות בערבון מוגבל), (ii) תושבת מס ביוון או מדינה אחרת חברה באיחוד האירופי, ו-(iii) כפופה לכל אחד מהמיסים המפורטים בנספח I, חלק ב’ (מס הכנסה של חברות לחברות יווניות). חוק 4601/2019 הוסיף בהירות נוספת לתהליך.
לא רווח ההון הנובע מהארגון מחדש לעיל ולא רווח ההון הנובע מחלוקה חייב במס הכנסה יווני בעת החלוקה (דחיית מס).
בנוסף, לא מוטלים מסים וחולים או מכסים אחרים על כל אחד מהבאים:
הסכם החלוקה;
תרומה והעברת כל הנכסים וההתחייבויות מהחברה המחולקת לחברות המקבלות;
כל מעשה, מעשה או הסכם בדבר תרומה והעברת כל הנכסים וההתחייבויות, לרבות זכויות וחובות, מהחברה המחולקת לחברות המקבלות;
החלטות החברות המשתתפות בחלוקה וכל החלטה, מעשה או מעשה אחר הנדרשים להשלמת החלוקה או להתאגדות חברה חדשה; ו
העברה או רישום של המעשים הנ”ל.
על פי הוראות ה-ITC, מכירה, העברה ורישום של מקרקעין העוברים מהחברה המחולקת לחברות המקבלות פטורים מכל המסים היווניים, מסי הבולים או חובות אחרים המשתלמים למדינה היוונית אם המקרקעין משמשים על ידי חברות מקבלות לפחות חמש שנים מהחלוקה.
הוראות מס על דיבידנדים המחולקים על ידי ישות משפטית יוונית
על פי חוק 4646/2019, דיבידנדים המחולקים על ידי ישות משפטית יוונית כפופים לניכוי מס במקור בשיעור של 5%. זהו שינוי מהותי בהתחשב בכך שרק לפני שנתיים השיעור עמד על 15%. לא חל ניכוי מס במקור אם הישות המשפטית המקבלת עומדת בכל הדרישות הבאות:
היא מחזיקה ישירות במניות המייצגות לפחות 10%, לפי שווי או מספר, מהון המניות או הזכויות לרווחים או זכויות ההצבעה של הישות המשפטית היוונית;
היא מחזיקה ישירות באחזקה של 10% במשך 24 חודשים לפחות (עם זאת, אם כל שאר הדרישות מתקיימות, מלבד כלל 24 החודשים, הישות המשפטית היוונית יכולה לבחור באופן זמני שלא לנכות את המס היווני של 10%, אם היא תאפשר למשרד המס שלו ערבות בנקאית השווה לסכום ניכוי מס במקור (ITC));
הוא מוגדר באחת מהצורות המשפטיות המפורטות בנספח I, חלק א’ של הוראה 2011/96/EU.
הוא תושב מס של מדינה חברה באיחוד האירופי ואינו יכול להיחשב כתושב של מדינה שלישית כלשהי; ו
הוא כפוף לאחד המסים המפורטים בנספח I, חלק ב’ של הוראה 2011/96/EU.
“יוון 2.0” – תוכנית ההתאוששות והחוסן הלאומית (NRRP)
ה-NRRP, שהוצג בשנת 2021, משקף את היעד השאפתני של כלכלת יוון. היא שואפת להוביל לשינוי כלכלי וחברתי בסיסי של המדינה באמצעות פעילותה הכלכלית המתחדשת תוך שימת דגש חדש על טכנולוגיות ומוסדות חדשים. תוכנית “יוון 2.0” כוללת 106 תוכניות השקעה ו-68 תוכניות רפורמות, תוך שימוש במשאבי השקעה בהיקף של 31.16 מיליארד יורו, מתוכם 30.5 מיליארד יורו קרנות אירופיות.
משאבים אלו צפויים לגייס סך של 60 מיליארד יורו בהשקעות במדינה במהלך חמש השנים הקרובות.
היוזמה שואפת להמציא מחדש את הכלכלה, המוסדות והחברה של יוון, לעבור למודל כלכלי יותר מוחצן, תחרותי וירוק, עם הרבה פחות בירוקרטיה (בזכות הדיגיטציה), צמיחה גבוהה ומיס נמוך יותר.
האם כדאי להשקיע ביוון?
לאחר עשור של מיתון, קונסולידציה פיסקלית ורפורמות כואבות (אך פוריות), ולאחר שהתמודדה בהצלחה עם אתגרי המגיפה, יוון נכנסה בבירור לתקופה מתמשכת של צמיחה כלכלית והשקעות פנימה זרות. כיום, יוון מטפחת סביבת השקעות שהתגברה על כמה כישלונות וחוסר תפקוד מהעבר, ושידרגה באופן ניכר את מנגנון המנהל הציבורי שלה. בנוסף, המדינה הפחיתה את המיסוי הגבוה שלה, השלימה שיפוץ מרשים של חקיקת המס והחברות, והמשיכה בתוכנית הפרטה שאפתנית. היא גם פיתחה תוכניות תמריצים שיכולות למשוך השקעות זרות; היא הייתה בתהליך של רפורמה במערכת הבנקאית שלה שנפגעה קשות מ-NPL, ונהנתה מיציבות פוליטית לאחר תקופה ארוכה של מהומה.
באופן לא מפתיע, השקעות זרות צברו תאוצה ונראה שהמדינה תהנה מתקופה של צמיחה.
המגיפה ומשבר האנרגיה העמידו הרבה מזה והעמידו את הכלכלה בפני אתגרים חדשים ובלתי צפויים, אבל זה הוגן לומר שהתהליך התחדש למרות העלייה במחירי האנרגיה והסחורות.
מערכת משפטית ומסגרת רגולטורית ביוון
מערכת משפטית
יוון היא מדינה במשפט אזרחי, מה שאומר שהפסיקה אינה נחשבת למקור משפט. החוקה היוונית עומדת בליבה של מערכת המשפט במדינה וקובעת את ההנחיות של חקיקה סטטוטורית. יחד עם הרשויות המחוקקות והמבצעות, הרשות השופטת היא אחת משלוש סמכויות המשילות ביוון. בתי המשפט ביוון מחולקים למינהלי, אזרחי ופליל. הבדל עיקרי אחד עם מדינות המשפט המקובל הוא ההבחנה בין המשפט הציבורי והפרטי. המשפט המסחרי הוא ענף במשפט הפרטי, אשר הושפע רבות מהקוד המסחרי הנפוליאון הצרפתי משנת 1807.
במהלך השנים, למשפט הגרמני הייתה השפעה גם על החקיקה המסחרית היוונית.
באופן כללי, המשפט המסחרי היווני מחולק לשתי קטגוריות מפתח (משפט מסחרי כללי ודיני תאגידים) ולמספר תת-קטגוריות (למשל, קניין תעשייתי, קניין רוחני, דיני תחרות).
מסגרת רגולטורית עבור FDI
למרות שציון ה-FDI של יוון היה נמוך יותר בהשוואה לממוצע של מדינות ה-OECD, חל שיפור מסוים מאז 2021. על פי הנתונים הזמינים העדכניים ביותר של הבנק של יוון, הזרימה (נטו) של השקעות זרות ישירות (FDI) ב- יוון ב-2021 עלתה על 5.3 מיליארד אירו בהשוואה ל-2.8 מיליארד אירו ב-2020. אלו הן רמות שיא (הזרמת ה-FDI נטו הגדולה ביותר מאז 2002), המאשרת את מסלול העלייה של כלכלת יוון ואת המאמץ המוצלח שנעשה בשנים האחרונות כדי למשוך השקעות זרות ליוון.
באופן כללי, אין הוראות או הגבלות מיוחדות על FDI.
ככל שיש, הם אינם שונים מאלה החלים באיחוד האירופי (כלומר, תקנה 2019/452 של האיחוד האירופי; “תקנת ההקרנה של ה-FDI”).
התפתחויות אחרונות ומגמות שוק
המדינה הפכה להיות הרבה יותר ידידותית להשקעות זרות מאז שיצאה ממשבר החוב הפיסקאלי ובחירת ממשלת מרכז-ימין ב-2019. המודרניזציה של הכלכלה ושל המגזר הציבורי (בעיקר באמצעות דיגיטציה מרשימה של השירות הציבורי פעילות) סייעה לפתוח את השוק היווני למשקיעים זרים, וכפי שכל התחזיות מצביעות על כך, נראה שהכלכלה תמשיך לצמוח עד 2023.
מיזוגים ורכישות
מבני עסקה
עסקאות ביוון יכולות להיות מובנות כעסקאות נכסים (קנייה של נכסי היעד-רכישת נכסים) או עסקאות מניות (רכישה של מניות היעד), או באמצעות טרנספורמציה תאגידית (למשל, מיזוג, חלוקה).
עסקאות מניות הן סוג מבנה העסקאות המשמש לרוב ביוון, בין אם עבור השקעות רוב או מיעוט.
רכישת חברות ציבוריות דומה לזו של חברות פרטיות, אם כי ישנם הבדלים מסוימים בדרישות הגילוי ובהגנה על זכויות המיעוט.
הסדרת עסקאות מיזוגים ורכישות מקומיות
עסקאות העומדות בספי השיפוט הקבועים בחוק התחרות היווני יש להודיע לנציבות התחרות ההלנית (HCC, או “הנציבות”) ומוטלת חובת הקפאה על הצדדים המעורבים שלא להשלים את העסקה עד שתאושר על ידי הוועדה. HCC. בהתאם לסוג עסקת המיזוגים והרכישות, ייתכן שיהיה צורך לערב את הגופים הרגולטוריים הבאים בתהליך:
הבנק של יוון למוסדות פיננסיים, אשראי וחברות ביטוח;
ועדת שוק ההון ההלני (HCMC) עבור גופים רשומים, חברות השקעות וכל גורם אחר המפוקח על ידה;
הרשות הרגולטורית לאנרגיה; ו
ועדת המשחקים ההלנית.
בכל הנוגע להתפתחויות החקיקה האחרונות, תוקן חוק התחרות היווני בינואר 2022. התיקונים הכניסו שינויים משמעותיים, לרבות תיקונים לכללי בקרת מיזוגים החלים. לדוגמה, ה-HCC קיבל סמכות להטיל סעדים בהחלטות אישור שלב א’, בעוד שבעבר היה יכול להטיל סעדים רק בהקשר של החלטות אישור שלב ב’, שהביאו לעתים קרובות לשדרוג ובדיקה של עסקאות בחקירות שלב ב’.
לאחר אימוץ תקנת הסינון של FDI, חלה הידוק במשטרים הרגולטוריים לגבי השקעות זרות במדינות רבות באיחוד האירופי. עם זאת, ליוון אין עדיין מנגנון סקר FDI רשמי.
ממשל תאגידי וגילוי/דיווח
מסגרת ממשל תאגידי
ממשל תאגידי מוסדר ביוון הן על ידי דיני חברות והן על ידי רגולציה של שוק ההון.
המסגרת המשפטית המוסדית הנוכחית קבועה בחוק 4548/2018 ובחוק 4706/2020.
הרוב המכריע של דרישות הממשל התאגידי חלות על חברות ציבוריות.
כללי הממשל התאגידי הבסיסיים הם:
החובה לאמץ ולהחיל קוד של מועצת ממשל תאגידי (רוב החברות היווניות הרשומות אימצו את קוד המועצה ההלנית לממשל תאגידי);
אימוץ מדיניות תגמול ומדיניות התאמה המתווה את הקריטריונים למינוי, החלפה והערכת חברי הדירקטוריון (BoD);
הדרישה להשתתפותם של חברים שאינם בהנהלה במשרד המנהלים (המספר המינימלי של חברים שאינם בהנהלה הוא שלושה, ובכל מקרה, לא פחות משליש ממספר החברים הכולל; היו”ר או המשנה- נשיא ה-BoD צריך להיות חבר שאינו בכיר);
הפעלת ועדת ביקורת (סוג, הרכב, כהונה, מספר ותחומי אחריות של חברי הוועדה), ועדת תגמול (כוללת המלצות לדירקטוריון בנוגע למדיניות התגמול) וועדת מינוי לחברי הוועדה;
כלל הגיוון לפיו 25% מחברי הוועדה צריכים לבוא מהמגדר שאינו מיוצג בדירקטוריון;
הקמת יחידת ביקורת פנימית (IAU) המפקחת על האחריות, המשימות ומינוי הצוות;
אימוץ תקנה פנימית, שאושרה על ידי ה-BoD, אשר אמורה לכלול תיאור מינימלי של פונקציות ביקורת פנימית, ניהול סיכונים וציות לרגולציה;
פרסום תקנון החברה באתר האינטרנט שלה;
הקמת יחידה לתקשורת ארגונית; ו
הקמת יחידת שירות לבעלי מניות המציעה הגנה משופרת לבעלי המניות וגישה שווה למידע ולשירותים.
יש מגוון צורות משפטיות שבמסגרתן ניתן להקים ולפעול עסק:
חברה מוגבלת במניות (כלומר, חברה אנונימית או SA) המוסדרת בחוק 4548/2018;
חברה פרטית Idiotiki Kefaleouhiki Eteria או IKE) המוסדרת בחוק 4072/2012, שגם לה יש אחריות מוגבלת;
חברה בעלת אחריות מוגבלת (כלומר, Eteria Periorismenis Efthynis או EPE) המוסדרת בחוק 3190/1955, שגם לה יש אחריות מוגבלת;
שותפות כללית Omotythmos Eteria או OE) המוסדרת בחוק 4072/2012;
שותפות מוגבלת Eterorythmos Etairia או EE) המוסדרת בחוק 4072/2012; ו
סניפים יווניים של חברות זרות.
רק חברות מוגבלות במניות (SA) יכולות להיות רשומות בשוק המפוקח של הבורסה באתונה. הבחירה באחת מצורות משפטיות אלו תלויה בגורמים רבים, כגון סוג העסק שיבוצע, כמות ההון שיש להשקיע, סוג החבות מצד שותפים/בעלי מניות וכללי הגילוי.
חברה מוגבלת במניות (SA) היא הצורה שאומצה באופן מסורתי על ידי חברות גדולות יותר.
קשר בין חברות למשקיעי מיעוטים
זכויותיהם של משקיעי מיעוטים תלויות בצורתה המשפטית של החברה. לגבי זכויות מיעוט של חברות מוגבלות במניות (SA), שיכולות להיות גם חברות ציבוריות, החוק היווני קובע כי הכללים הבאים חלים על בקשת בעלי מניות המייצגים 5% מהון המניות שנפרע.
הוועדה מחויבת לכנס אסיפה כללית יוצאת דופן שתתקיים תוך 45 יום מהיום שהבקשה הוגשה ליושב ראש.
המנהל הכללי מחויב לכלול נושאים נוספים בסדר היום היומי של האסיפה הכללית, ובלבד שהבקשה הרלוונטית תתקבל במשרד הפנים לפחות 15 ימים לפני האסיפה הכללית. לגבי חברות בעלות מניות הרשומות בשוק מוסדר, לבקשה לכלול סעיפים נוספים בסדר היום היומי מצורפת נימוק או טיוטת החלטה לאישור האסיפה הכללית, וסדר היום המתוקן מתפרסם באופן דומה לזה הקודם. סדר יום יומי 13 ימים לפני מועד האסיפה הכללית ובמקביל הומצא לבעל המניות באתר החברה בצירוף הנמקה או טיוטת ההחלטה שהוגשה על ידי בעל המניות.
יו”ר האסיפה מחויב לדחות את קבלת ההחלטות באסיפה הכללית הרגילה (שנתית) או יוצאת דופן, פעם אחת בלבד, לכל הפריטים או לחלקם, על ידי קביעת מועד כינוס הישיבה מחדש כמבוקש בבקשת בעלי המניות, שאינה יכולה. להיות יותר מ-20 יום ממועד הדחייה.
ההחלטה בכל עניין המופיע על סדר היום של האסיפה הכללית חייבת להיות מאומצת במפקד.
ביקורת יוצאת דופן על החברה על ידי בית המשפט.
זכויות מיעוט אחרות על פי החוק היווני קובעות כי לבקשת בעלי מניות המייצגים עשירית מהון המניות של החברה, ה-BoD מחויב למסור מידע על מהלך ענייני החברה ונכסי החברה לאסיפה הכללית.
לבעלי מניות המייצגים חמישית מהון המניות של החברה יש זכות לבקש בדיקה פיננסית של החברה אם סבורים כי עקב מהלך החברה או על סמך אינדיקציות ספציפיות, המנהל הכללי או המינהל של החברה לא עשו זאת.
הפעילו ניהול תקין ונבון.
לבקשת כל בעל מניות:
המנהל הכללי מחויב למסור לאסיפה הכללית את המידע שהתבקש במיוחד בענייני החברה, ככל שהם רלוונטיים לנושאים שעל סדר היום, ובלבד שהבקשה הרלוונטית תוגש לפחות חמישה ימים מלאים לפני האסיפה הכללית. ; ו
המנהל הכללי מחויב תוך 20 יום ליידע את בעל המניות על הון החברה, סוגי המניות שהונפקו ומספר המניות של כל סוג, במיוחד מניות בכורה, הזכויות שמעניקה כל סוג, וכן כל חסימה. מניות, הן מספרן והן המגבלות שהוטלו.
במקרה של חברות פרטיות שאינן ה-SA חלות זכויות הגנת מיעוט, כגון זכותם של בעלי מניות/שותפים המחזיקים ב-10% מזכויות ההצבעה בחברה לאשר את התכנית לזרז והשלמת הפירוק או זכות הסרה.
המנהל.
חובות גילוי ודיווח
אין חובות גילוי ודיווח מיוחדות למשקיע זר או דרישות פרוצדורליות שונות מאלה החלות על משקיעים מקומיים.
יש כמובן דרישות דיווח של UBO ותהליכי KYC שצריך להקפיד עליהם, אבל הם לא שונים ממה שמצופה ממשקיעים מקומיים.
ככלל, הדרישות היווניות אינן שונות מאלה החלות באיחוד האירופי ולחקיקה היוונית אין הוראות החורגות מאלה הכלולות בחקיקה ובתקנות של האיחוד האירופי.
על פי חוק 4569/2018 וחוק 4548/2018 גילוי חובה:
לבקשת המנפיקים (כלומר מנפיקי ניירות ערך בשוק מוסדר) לזהות את פרטי בעלי המניות שלהם שישמרו את ניירות הערך שלהם בחשבון אומניבוס במערכת DSS של ATHEXCSD, בכל עת שירצו בכך ולצורך כך. של השתתפות באסיפה כללית; ולפי בקשת רשויות הפיקוח.
עוד יצוין כי אי זיהוי בעלי המניות של חברות בורסאיות לפי תאריך הרישום הרלוונטי מביא לשלילת זכות ההשתתפות וההצבעה באסיפה כללית. היעדר זיהוי או זיהוי מאוחר אינם משפיעים על תוקף החלטת האסיפה הכללית.
הגילוי חל ביחס לחוק 3556/2007, מתוקן על ידי סעיף 2 לחוק 4374/2016, החל על ניירות ערך הרשומים למסחר בשוק מאורגן, לפיו יש להודיע הן על ידי הבעלים הרשום והן מהבעלים המוטב על זכויות ההצבעה. ל-HCMC ולחברה המנפיקה במקרים מיוחדים.
לפי סעיף 24, סעיף 2 (ב) לחוק 3461/2006 בדבר הצעות רכש, כל אדם טבעי או משפטי שרוכש לפחות 0.5% מזכויות ההצבעה של אחת מהן (i) החברה הניצעת (שהיא החברה הנתונה ל- הצעת רכש), (ii) חברת המציע או (iii) כל חברה אחרת שמניותיה מוצעות כתמורה בהצעת רכש, מחויבות לדווח על כל רכישה כזו ל-HCMC ולפרסם אותה ברשימת ה-ATHEX היומית, יחד עם הנתונים הבאים:
היקף זכויות ההצבעה הנרכשות (האחוז המדויק);
מחיר הרכישה בכל יום רכישה;
כל זכויות ההצבעה של חברה כזו שכבר הוחזקו על ידה.
הגילוי הנ”ל חייב להיעשות על ידי בעל הרווחה לא יאוחר מהיום שלאחר כל רכישה כאמור; החובה חלה גם על כל אדם טבעי או משפטי שרוכש אחוז כזה באמצעות כל אדם אחר הפועל מטעמו, או באמצעות כל אדם אחר הפועל ב- תיאום עימה או באמצעות חברה בשליטת אדם כאמור לפי הוראות סעיף 3 לחוק 3556/2007, כפי שתוקן בחוק 4374/2016 (כלומר, אדם כאמור מחזיק ברוב זכויות ההצבעה בחברה זו או בעל הזכות למנות או לבטל את רוב חברי הדירקטוריון, ההנהלה או הפיקוח של חברה כזו, והוא בו-זמנית בעל מניות של חברה כזו, או בעל מניות והשליטה הבלעדית בזכויות ההצבעה, על פי כל הסכם חוזי עם שאר בעלי המניות של חברה כזו).
על פי סעיף 5 של תקנת המכירה בחסר (EU No 236/2012) ולגבי מניות הרשומות למסחר ב-ATHEX, אדם טבעי או משפטי המחזיק בפוזיציה בשורט נטו המגיע או יורדת מתחת לסף של 0.2% מהון המניות מפעיל דרישת הודעה. לפי סעיף 6, דרישת גילוי פומבי חלה על פוזיציית שורט נטו המגיעה או יורדת מתחת לסף של 0.5% מהון המניות.
על פי סעיף 7 לתקנת מכירת השורט ולגבי ניירות ערך של ממשלת יוון, אדם טבעי או משפטי שיש לו פוזיציית שורט נטו שמגיעה או יורדת מתחת לרף של 0.1%.
הודעה או גילוי לפי הסעיפים לעיל צריכים לפרט את פרטי זהות האדם הטבעי או המשפטי, גודל הפוזיציה הרלוונטית, המנפיק והתאריך שבו התפקיד הרלוונטי נוצר, שונה או חדל מלהיות.
ההודעה או הגילוי חייבות להתבצע לא יאוחר משעה 15:30 CET+1 ביום המסחר שלאחר מכן.
שוקי הון ביוון
השנים האחרונות היו קריטיות, שכן נראה שהמדינה חוזרת בהדרגה לנורמליות ומושכת שוקי אג”ח בינלאומיים על ידי גיוס כספים בעלויות נמוכות היסטורית. מאידך, עם זאת, שנים אלה אופיינו בהשפעות החזקות של מגיפת ה-COVID-19 והפלישה הרוסית לאוקראינה, מה שמגביר את התנודתיות.
ה-HCMC קבע שלוש סדרי עדיפויות ברמה הלאומית, כלומר:
הרפורמה במסגרת המוסדית;
חיזוק הפיקוח הזהירות; ו
השימוש בטכנולוגיות חדשות.
שתי התערבויות מוסדיות בשוק של קרנות השקעה אלטרנטיביות בוצעו גם על ידי HCMC; בפרט, חוק 4706/2020 הציג סוג חדש של קרן השקעות אלטרנטיביות שישמשו ככלי להשקעה. נעשה ניסיון להסיר את מונעי המס כדי שניתן יהיה, סוף סוף, להקים קרנות השקעה אלטרנטיביות במדינה, גם אם המנהל יבחר להקים את הקרנות במדינות אחרות באיחוד האירופי.
התערבויות אלו מאפשרות למנהלים להתבסס ביוון במטרה סופית להרחיב את שוק ההון היווני.
דרכים אפשריות למימון עסקי ביוון הן:
מימון בנקאי;
בבורסה;
סבסוד ציבורי אשר סובב סביב שלושה עמודי תווך מוסדיים;
חוק תמריצי השקעות;
מסגרת ההתייחסות האסטרטגית הלאומית קובעת את סדרי העדיפויות הרחבים עבור תוכניות קרנות מבניות ביוון; ו
PPP.
תקנת ניירות ערך
שוק ניירות הערך מחולק לקטגוריות שונות בהן המכשירים הנסחרים בו מסווגים לפי מאפייניהם המיוחדים. היא מופעלת על ידי בורסת Athens SA (ATHEX או XA ביוונית), ושוק ניירות ערך המשני האלקטרוני (HDAT או Η.Δ.Α.
Τ.
ביוונית), המופעלת על ידי הבנק של יוון.
סוגים שונים של ניירות ערך להעברה רשומים כיום בשוק ניירות הערך, כלומר:
מניות;
זכויות המצורפות למניות;
קשרים;
תעודות יווניות (ΕΛ.ΠΙΣ., ביוונית);
תעודות המייצגות ניירות ערך להעברה;
יחידות של קרנות נסחרות בבורסה (ETF); ו
מוצרים פיננסיים מובנים (SFPs).
עסקאות בניירות ערך הרשומים ונסחרים בשוקי ההון היווניים יכולות להתבצע בבורסה או ללא מרשם. ניירות ערך הרשומים ונסחרים בשווקים המופעלים על ידי ATHEX רשומים בצורת רישום ספרים במערכת האלקטרונית המופעלת על ידי Hellenic Central Securities Depositary SA (ה-HCSD), חברה בת של ATHEX. עסקאות המבוצעות בשווקים כאלה מסולקות על ידי ATHEXClear, חברת בת של ATHEX. ניירות ערך הרשומים ב-HDAT רשומים בטופס רישום בספרים במערכת לניטור עסקאות בניירות ערך בספרים המופעלים על ידי הבנק של יוון (“מערכת BOGS”).
אין פקידים מרכזיים לניירות ערך ומסלקים מורשים אחרים הפועלים ביוון. עם זאת, משטר חדש יחול לאחר תיקון הכללים הרלוונטיים של דיני שוק ההון היווני על פקידי ניירות ערך מרכזיים וסילוק ניירות ערך בהתאם לתקנה 909/2014/EC על שיפור הסדר ניירות ערך באיחוד האירופי ועל מאגרים מרכזיים לניירות ערך, בעקבות כניסתו לתוקף של חוק יוון 4569/2018 על פקידים מרכזיים לניירות ערך. אחד השינויים הגדולים הוא הכנסת חשבונות ניירות ערך מכלביים לפנקס HCSD. המשטר החדש אינו חל על מערכת BOGS או על הבנק של יוון, כמנהל שלה.
ה-HCMC היא רשות הרישוי והפיקוח על כל השווקים המוסדרים וה-MTF הפועלים ביוון, ה-HCSD וה-ATHEXClear, כמו גם להטלת סנקציות כלשהן במקרה של הפרה של כללי חוק שוק ההון היווני.
קרנות השקעה
ניהול הקרן נשלט על ידי שתי מערכות כללים עיקריות, בהתאם לאופי של התחייבויות ההשקעה הקולקטיביות (הקרנות) שמנהל הקרן מתיימר לנהל:
משטר היישום של הוראת האיחוד האירופי להשקעות קולקטיביות בניירות ערך ניתנים להעברה 2009/65/EC (UCITS IV), כפי שתוקן על ידי הוראה 2014/91/EU (UCITS V); ו
הוראת מנהלי קרנות השקעות אלטרנטיביות 2011/61/EC (AIFMD).
משטר היישום היווני UCITS IV בא לידי ביטוי בחוק 4099/2012, כפי שתוקן, ובהחלטות HCMC מס’ 15/633/20.12.2012, 16/633/20.12.2012, 17/633/20.12 ו/17152/1012. 18.5.2016, וכן חוזר מס’ 55 של HCMC. הוא מסדיר את ניהול קרנות המתאימים כ- UCITS על פי הנחיות UCITS IV ו- V ומנהליהן. UCITS כוללים שני סוגים בסיסיים של התחייבויות להשקעה קולקטיבית: (i) קרנות נאמנות ו-(ii) חברות השקעות הון משתנה.
משטר היישום היווני של AIFMD, המורכב מחוק 4209/2013, כפי שתוקן, מסדיר את הניהול של קרנות המתאימים כקרנות השקעה אלטרנטיביות (AIFs) במסגרת ה-AIFMD.
סוגים מסוימים של התחייבויות להשקעה קולקטיבית בפיקוח מקומי נופלים תחת ההגדרה של AIF, כלומר:
הון סיכון סגור המוסדר לפי חוק 2992/2002 (AKESs);
חברות השקעות תיקים המוסדרות לפי חוק 3371/2005 (AEEXs);
חברות לניהול נכסי מקרקעין המוסדרות לפי חוק 2778/1999 (AEEAPs); ו
AIFs שניתן להקים כקרנות נאמנות סגורות או פתוחות המוסדרות לפי סעיפים 37 עד 56 לחוק 4706/2020.
ה-HCMC הוא סמכות הפיקוח על שני סוגי הקרנות והמנהלים שלהן, כמו גם על הקרנות השיווקיות.
המשטרים המקומיים של UCITS, AIFMD ו-MiFID (הנחיית שווקים במכשירים פיננסיים) אינם חורגים מהוראות האיחוד האירופי המתאימות.
תהליך ההרשאה תלוי בסוג הקרן.
לצורך הקמת קרן UCITS (קרן נאמנות או חברת השקעות הון משתנה), יש לקבל אישור מראש של HCMC (סעיף 4, פסקה 4, חוק 4099/2012). זה מחייב הגשת המסמכים הבאים, ביוונית, ל-HCMC:
תקנת הקרן או מסמכים חוקתיים חתומים על ידי חברת הניהול והאפוטרופוס;
הצהרת מוסד האשראי על קבלת מינויו כאפוטרופוס; ו
רשימה מפורטת של נכסי הקרן, שסך הכל חייב להיות לפחות 300,000 יורו.
לקרן ניתן רישיון בתנאי שה-HCMC אישר את המסמכים הנ”ל לאחר שווידא כי הם עומדים בהוראות חוק 4099/2012.
בהתאם לסעיף 41 לחוק 4706/2020, הקמת AIF מחייבת אישור מראש של HCMC, המחייב הגשת המסמכים הבאים:
תקנת ה-AIF חתומה על ידי המנהל והפקיד;
פרטים אישיים של האנשים הטבעיים האחראים על ניהול ה-AIF;
הצהרה בכתב של ה-AIF בדבר קבלת ניהול ה-AIF;
הצהרה בכתב של מוסד אשראי או חברת השקעות בדבר הפקדת נכסי הקרן; ו
הצהרה על תשלום שווי הנכסים הראשוניים של ה-AIF, אשר יהיה לפחות מיליון יורו.
לא מסופק הליך רישוי או הרשאה עבור AKESs; עם זאת, ישויות אלה חייבות לציית להוראות חוק 2992/2002.
יש לקבל רישיון HCMC לפני הפעלת AEEX.
ההליך כולל הגשת אוסף של מסמכים ל-HCMC המוכיחים כי:
ל-AEEX יש את המשאבים הטכניים והפיננסיים הדרושים;
לדירקטורים של AEEX יש את הניסיון המקצועי, הכישורים והאמינות הדרושים (הקריטריונים נקבעו גם בהחלטת HCMC מס’ 4/452/1.11.2007);
בעלי המניות של AEEX מתאימים גם להחזקת מניות ב- AEEX;
מוסד אשראי מורשה ביוון קיבל את מינויו כאפוטרופוס להחזקת נכסי ה-AEEX; ו
AEEX שילם במלואו את הון המניות הראשוני.
ה-HCMC חייב להשיב לבקשה על ידי מתן רישיון או דחיית הבקשה תוך שלושה חודשים מהגשתה. בתוך שישה חודשים ממועד קבלת האישור, AEEXs מחויבים להגיע לרישום מניותיהם בשוק מוסדר הפועל ביוון. אחרת, ההרשאה תבוטל על ידי HCMC.
יש לקבל רישיון HCMC לפני הקמת AEEAP. הדבר מצריך מתן אישור מראש לחברה לניהול הקרן ואישור מינוי האפוטרופוס וכן תקנת הקרנות.
כדי לקבל רישיון, ה-AEEAP חייב להגיש בקשה ל-HCMC, מלווה בתיעוד המוכיח כי:
התקיימו הדרישות האמורות (הרשאה לחברת ניהול קרנות וכו’);
למנהלים או לדירקטורים ולאפוטרופוס של הקרן יש את הניסיון הדרוש בתחום השקעות נדל”ן; ו
הסדרת הקרן כוללת הוראות מספקות להגנה על האינטרסים של בעלי היחידות שלה.
יתרה מזאת, ה-AEEAP חייב להגיש רשימה מפורטת של נכסיו (שצריכים להיות בעלי ערך מינימלי של 10 מיליון אירו, בהתאם לסעיף 5, סעיף 2 (א), חוק 2778/1999) וניתוח מפורט של תוכנית ההשקעות שלו. ישנן גם דרישות מסוימות למנהלים, התלויות בשאלה אם כל מנהל כשיר כמנהל UCITS או כ-AIFM.
כל רכישה של אחזקה במנהל UCITS שמביאה לכך שבעל מניות מגיע, חורג או יורד מתחת ל-20%, 33.3% או 50% מהון המניות שלו כפופה לאישור מראש של ה-HCMC. לשם כך, על בעל המניות בהתאמה להודיע ל-HCMC מראש על העברת המניות לכאורה.
הגבלים עסקיים/תחרות
סקירת רגולטור ותהליכים רלוונטיים
מיזוגים חוצי גבולות של חברות הון בין מדינות חברות כפופים לחוק 3777/2009 שהוצא בהתאם להנחיה 2005/56/EC. הוראות בקרת מיזוגים נקבעות בחוק 3959/2011 להגנה על תחרות חופשית, בשינויים (“חוק התחרות היווני”) (סעיפים 5 עד 10, חוק התחרות היווני). ה-HCC (וה-EETT למגזרי התקשורת האלקטרונית ושירותי הדואר, בהתאמה) היא הרשות הלאומית האחראית לבחינת הודעות מיזוג, הערכת עסקאות וקבלת החלטות המאשרות או אוסרות עסקאות מדווחות. הערכת הודעות המיזוג מתבצעת על ידי הדירקטוריון הכללי לתחרות (DGC) של ה-HCC (או המנהלת של ועדת הטלקומוניקציה והדואר ההלנית (EETT)).
ככלל, אין הגבלות על בעלות והשקעות זרות, למעט הגבלות על רכישת קרקעות באזורי גבול ובאיים מסוימים משיקולי ביטחון לאומי והגנה לאומית. עם זאת, הגבלות אלו עשויות להתבטל. מיזוגים בהם מעורבים גופים פיננסיים כגון בנקים, חברות ביטוח, מוסדות אשראי וחברות שירותי השקעות חייבים באישור הבנק של יוון.
לנציבות האירופית יש סמכות לפי תקנת ה-FDI לתמוך במדינות החברות בסינון של FDI על רקע ביטחון וסדר ציבורי, אך תפקידה הוא מייעץ בלבד.
אם עומדים בתנאי סף מסוימים, מיזוגים כפופים לפיקוח לפי חוק 3959/2011 להגנת התחרות החופשית.
חקירה ראשונית
לאחר הגשת ההודעה, התיק מטופל על ידי דיווח של ה-HCC.
הכתב מתחיל בחקירה מקדימה על ידי בקשת מידע נוסף ועל ידי פנייה לצדדים שלישיים.
החלטה תינתן תוך חודש מיום ההודעה.
חקירה נוספת
לאחר סיום החקירה, הכתב מגיש המלצה מנומקת ל-HCC, שגם היא נמסרת לצדדים. לאחר מכן, אמור להתקיים דיון.
בתוך 90 יום מהפנייה לחקירה נוספת, על ה-HCC להוציא החלטה או הסרת הריכוז או איסור הריכוז.
אם הוא לא עושה זאת, הריכוז ייחשב מסולק.
חקירה ביוזמתו
הועדה רשאית לחקור, מיוזמתה, האם דווח לה כדין על ריכוז טעון הודעה או, ביחס לריכוזים שהושלמו הכפופים לפיקוח טרום-מיזוג, האם הושג אישור לפני יישום הריכוז. במקרה של הפרה של חוק התחרות, התיק מועבר לנציבות לבחינת סנקציות.
אישור לפני ביצוע ההשקעה
עסקה הכפופה לפיקוח טרום-מיזוג לא תתבצע לפני אישור ה-HCC (השעיה), אלא אם ניתנת חריגה חלקית או מלאה. באופן חריג, ה-HCC רשאי, לפי בקשה, לאפשר יישום ריכוז עד להשלמת הערכתו על מנת למנוע נזקים חמורים למפעל אחד או יותר הנוגע בדבר או לצד שלישי (חריגה מלאה). בפועל, ה-HCC נרתע ממתן חריגות בשנים האחרונות. ניתן להעניק חריגה חלקית בעסקאות בורסה או רכישות באמצעות הצעות פומביות.
חוק התחרות היווני אינו קובע חריגים אחרים המאפשרים לצדדים ליישם עסקה לפני אישורה.
אם תבוצע עסקה לפני קבלת האישור, יוטלו סנקציות וה-HCC רשאית להורות על הפרדת ההתחייבויות באמצעות פירוק המיזוג.
קריטריונים לסקירה
המבחן המהותי להערכת חוקיות עסקה מדווחת על פי חוק התחרות היווני הוא האם העסקה המדווחת עלולה להגביל באופן משמעותי את התחרות בשוק הלאומי או בחלק מהותי ממנו, בהתחשב במאפיינים של המוצרים או השירותים המעורבים. במיוחד על ידי יצירת או חיזוק עמדה דומיננטית.
לא נקבע סף ספציפי לדומיננטיות בחוק התחרות היווני.
זו הסיבה שה-HCC פועל לפי הנחיות הנציבות האירופית.
כדי להעריך אם הריכוז עלול לפגוע בתחרות, ה-HCC ייקח בחשבון:
מבנה השוק/ים הרלוונטיים;
התחרות הממשית או הפוטנציאלית מצד חברות בתוך יוון או מחוצה לה;
קיומם של חסמי כניסה משפטיים או ממשיים;
מצב השוק של החברות הנוגעות בדבר וכוחן הפיננסי והכלכלי;
החלופות העומדות לרשות הספקים והמשתמשים, והגישה שלהם לספקים או לשווקים;
מגמות ההיצע והביקוש לסחורות או השירותים הרלוונטיים;
האינטרסים של צרכני הביניים והאולטימטיביים; ו
התרומה בפיתוח הקידמה הטכנית והכלכלית, ובלבד שפיתוח כזה הוא לטובת הצרכנים ואינו מהווה מכשול לתחרות.
תרופות והתחייבויות
אם ה-HCC חושד בהפרה של סעיפים 1, 1A ו-2 של חוק 3959/2011 (או סעיפים 101 ו-102 של האמנה בדבר תפקודו של האיחוד האירופי), הוא רשאי בהחלטתו לקבל התחייבויות של הצדדים המעורבים להפסיק את חשד להפרה ולהפוך את ההתחייבויות הללו לחובה. החלטת הועדה יכולה להינתן לפרק זמן מסוים כל עוד ייקבע כי אין עילה להמשך פעולה. הוועדה רשאית, בעקבות בקשה שהוגשה על ידי כל בעל עניין או בעצמו, לחדש את ההליך אם:
חל שינוי מהותי בעובדות שעליהן התבססה ההחלטה;
החברות המעורבות מפרות את ההתחייבויות שנטלו על עצמם; או
ההחלטה התבססה על מידע חלקי, לא מדויק או מטעה של החברות הנוגעות בדבר.
ההתחייבויות רשאיות לבצע במשותף שינויים בריכוז או להציע התחייבויות ל-HCC על מנת לתת מענה לכל ספק חמור באשר להתאמה של העסקה לדרישות התחרות בשוק. התנאים, התנאים, הליך קבלת התחייבויות מטעם החברות או איגודי החברות הנוגעים בדבר נקבעים בהחלטת הועדה. החלטה 524/VI/2011 של ה-HCC קובעת את התוכן של טופס ההודעה על סעדים.
בסך הכל, ה-HCC עוקב אחר ההודעה של הנציבות האירופית על סעדים מ-22 באוקטובר 2008 והפסיקה של האיחוד האירופי בהערכת סעדי מיזוג. צדדים המעוניינים להציע התחייבויות חייבים למלא ולהגיש את הטופס הרלוונטי. בפועל, התחייבויות בעלות אופי מבני עדיפות שכן, בטווח הארוך יותר, הן מונעות את החששות התחרותיים, שיעלו בעקבות המיזוג כפי שנמסר.
אכיפה
אם יש ספק שהמיזוג תואם את התחרות, ה-HCC אינו נותן אישור. כתוצאה מכך, FDI נחסם. לאחר מתן ההרשאה, ה-HCC רשאי להטיל חובות לאחר סגירת הגשת רק כדי לפקח על עמידה בתנאי החלטתו לסלק ריכוז. ניתן לערער על כל החלטות ה-HCC בפני בית המשפט המנהלי של אתונה לערעורים. ערעורים לבית המשפט המנהלי לערעורים באתונה יש להגיש בתוך 60 יום ממועד מסירת ההחלטה המערערת לצדדים או פרסומה (לגבי צדדים שלישיים). פעולת בית המשפט אינה משעה את ביצוע החלטת ה-HCC אלא אם בית המשפט לערעורים מוציא צו רלוונטי. על פסק הדין לערעור ניתן לערער בפני מועצת המדינה, בית המשפט לעניינים מנהליים עליון.
ה-HCC עשוי להטיל סנקציות מנהליות על אי ציות לכללי בקרת המיזוגים של חוק התחרות היווני. כמו כן, ניתן להטיל סנקציות פליליות.
ה-HCC רשאית גם להורות על הפרדת ההתחייבויות הנוגעות בדבר, בפרט באמצעות פירוק המיזוג או מכירת המניות.
השקעות זרות/ביטחון לאומי
סקירת רגולטור ותהליכים רלוונטיים
נוהל אישור לפי חוק 4399/2016
תהליך הביקורת כולל את הדברים הבאים: בקשה בצירוף כל המסמכים הנדרשים מוגשת לפני משרד הפיתוח ובעקבות כך הבדיקה המתאימה של הרשות (סעיף 50 לצו שרים מס’ 500/2020).
ייתכן שיידרש זמן נוסף, אם יועלו התנגדויות.
בכל הנוגע למנגנוני אבטחת ההשקעה מטעמי ביטחון וסדר ציבורי, המסגרת המשפטית החלה בהתאמה היא זו של האיחוד האירופי, קרי, תקנת הסינון (בתוקף החל מ-11 באוקטובר 2020).
רשויות רגולטוריות מרכזיות אחרות המסדירות השקעות זרות ביוון הן:
בתחום התקשורת ושירותי הדואר, ועדת הטלקומוניקציה והדואר ההלנית (EETT);
בתחום האנרגיה, הרשות הרגולטורית לאנרגיה (RAE);
בתחום הכרייה, מספר גופים, כמו המכון לחיפוש גיאולוגי ומינרלים, המנהלת הכללית למשאבי טבע במשרד הפיתוח; פיקוח המכרות של צפון ודרום יוון; ומחוזות מקומיים, המעניקים את מרבית זכויות הזיכיון והחכירה לניצול מחצבים;
במשק המים, המשרד לאיכות הסביבה והאנרגיה והמחלקות האזוריות למינהל משאבי מים;
בתחום התיירות, ארגון התיירות ההלני;
במגזר התרופות, הארגון הלאומי לתרופות;
בספנות, משרד הספנות ומדיניות האיים; ו
בתחום שוק ההון, מספר גופים, שהחשובים שבהם הם הבנק המרכזי של יוון, ה-HCMC והמזכירות הכללית להשקעות ופיתוח.
החקיקה בדבר ארגון משרד החוץ ההלני (הרשות הלאומית המוסמכת לסינון FDI), שנכנסה לתוקף ב-28 בפברואר 2021, כוללת סעיף ספציפי הקובע את המחלקה החדשה שתהיה אחראית על סינון FDI על בסיס החקיקה הרלוונטית של האיחוד האירופי.
המחלקה החדשה תהיה אחראית על תפעול נקודת הקשר ליישום תקנת הסינון של ה-FDI וכן על תפעול מנגנון המיון הארצי הנמצא כעת בהכנה.
קריטריונים לסקירה
תמריצי השקעות של חוק 4399/2016
מוטבים
מקבלי הסיוע של תוכניות הסיוע הם מפעלים שהוקמו או בעלי סניף בשטח יוון במועד תחילת העבודות של פרויקט ההשקעה באחת מהצורות הבאות:
עסק אישי;
חברת סחר;
שיתופי;
מפעלים שיתופיים חברתיים מחוק 4019/2011 (גוב גז 216 כרך א’), שיתופי פעולה חקלאיים, קבוצות יצרנים, שותפויות כפריות מחוק 4384/2016 (גוב גז 78 כרך א’);
חברות תחת חברות הקמה או מיזוג, החובה לסיים את הליכי הפרסום לפני תחילת העבודות בפרויקט ההשקעה;
עסקים הפועלים כמיזם משותף בתנאי שהם רשומים במרשם המסחרי הכללי (GCR); ו
חברות ציבוריות ועירוניות וחברות הבנות שלהן, בתנאי ש:
הם לא הוקצו לשרת את המטרה הציבורית;
הם לא הוקצו באופן בלעדי על ידי המדינה לספק שירותים; ו
פעולתם אינה ממומנת מכספי ציבור לתקופת העמידה בהתחייבויות ארוכות הטווח של סעיף 21.
עסקים שכמות פרויקטי ההשקעה הזכאים שלהם עולה על 500,000 אירו ונכללים בתוכניות הסיוע של זה, נדרשים לקבל צורה משפטית של חברה מסחרית או קואופרטיב לפני תחילת העבודות בפרויקט ההשקעה.
הערכה
שלמות הבקשות שהוגשו והמסמכים התומכים הנלווים נבדקים על ידי מנהלות תכנון הפיתוח ברמה האזורית, בהתבסס על מערכת בקרת שלמות סטנדרטית. כל פרויקט השקעה יעמוד בתנאים הבאים, בכפוף לעונש של אי-הכללה:
הסכמה מלאה לבקשת ההכללה ולפרויקט ההשקעה שיאושר בתנאים;
תיעוד כושר הפירעון של מפעיל הפרויקט באמצעות הפקת האישורים הרלוונטיים, כגון אישור מס וביטוח לאומי במיוחד וכל אישור אחר כהגדרתו בהודעה; ו
תיעוד יכולת המימון של עלות פרויקט ההשקעה באמצעות משאבים עצמיים או באמצעות מימון חיצוני.
ההערכה מתבצעת בשיטת ההשוואה או בשיטת ההערכה הישירה, כמפורט בהחלטת ההודעה הרלוונטית לגבי תוכניות הסיוע. יש להשלים את הליך ההערכה תוך 30 יום.
פרויקטי ההשקעה העומדים בדרישות החוק עשויים להיות זכאים לתוכניות הסיוע על ידי החלטות הכללה פרטניות.
בקרה
פרויקטי השקעה במסגרת תוכניות סיוע חייבים להיבדק במהלך יישומם, עם השלמת ההשקעה וביצועה ולעמידה בהתחייבויות ארוכות הטווח שלהם. הבקרה עשויה להתייחס למסמכי התיק (“בקרה מנהלית”) ו/או עשויה להיות מורכבת מבקרה באתר.
תרופות והתחייבויות
הרשות לא מבקשת התחייבויות נוספות.
אכיפה
הרשויות הרלוונטיות יכולות להוציא רק אישור או פסילה של ההשקעה. לאחר האישור הם מוסמכים לפקח על ההשקעה. לפי חוק 4399/2016:
הערעורים הקבועים בסעיף 14 הם ערעורים שיפוטיים שהוגשו באופן אלקטרוני באמצעות מערכת המידע לסיוע המדינה בתוך עשרה ימים מיום ההודעה על המעשה הקשור;
הוועדה הדנה בעררים תוקם על פי החלטת הגופים המוסמכים לפי סעיף 7 לסעיף 14 והיא מורכבת משלושה חברים מהגורמים המוסמכים בסעיף 2 לסעיף 13 – על הוועדה לפסוק תוך 15 ימים ממועד הגשת התביעה. ערעור; ו
יש לפרט בהחלטת ההודעה הרלוונטית את הרכבה, התנאים וכללי פעולתה של ועדת הערר.
אם ההשקעה טעונה אישור מראש והמשקיע לא רכש אותה, הרשויות המוסמכות מטילות את אי רציפות ההשקעה.
ביקורת/אישורים אחרים
משטרים אחרים
החוק היווני מטיל הגבלות מתונות על בעלות זרה או עיסוק במקרקעין. אלה נוגעים רק לאנשים זרים או ישויות משפטיות של מדינות שאינן חברות באיחוד האירופי ומדינות חברות ב-EFTA המעוניינים לרכוש זכות אישית במקרקעין הנמצאים באזורי גבול (סעיף 24, חוק 1892/1990).
הם יכולים לבקש את הסרת הגבלות כאלה באמצעות עצומה המציינת את מטרת השימוש בנכס.
בנוסף, ממשלת יוון שומרת ומפעילה שליטה מסוימת על מגזרי תעשייה מסוימים רק באמצעות חלקים (שלעתים יכולים להיות רוב) במונופולים ממלכתיים לשעבר שהוסבו לחברות פרטיות או רשומות וכעת מתחרים במגזרי התעשייה הליברלית.
דוגמאות לחברות כאלה הן:
ה- Hellenic Post SA;
ארגון הרכבות ההלניות (TrainOSE SA);
תאגיד השידור ההלני;
חברת החשמל הציבורית (במיוחד במקרה של מונופולים טבעיים כמו רשת החשמל);
מפעיל מערכת ההילוכים העצמאית ההלנית (IPTO);
מפעיל מערכת ההפצה ההלנית (HEDNO); ו
ארגון התקשורת ההלני.
מס
מיסוי פעילות עסקית
על פי סעיף 6 של קוד מס הכנסה (ITC), עסק שמושבו הרשום שלו או מוסד קבע ביוון חייב לשלם מס על הכנסתו החייבת שמקורה ביוון ומחוצה לה (כלומר, הכנסתו השנתית ברחבי העולם). מוסד קבע נובע מכל מקום עסק קבוע שדרכו מתבצע העסק כולו או חלקו וכולל:
מקום ניהול;
ענף;
משרד;
מפעל;
סדנה;
מכרה;
באר נפט או גז;
מחצבה;
כל מקום שווה ערך אחר; ו
אתר בנייה או פרויקט בנייה או התקנה או כל פעילות אחרת המפקחת על כל אחד מאלה אם הוא נמשך יותר משלושה חודשים.
על הכנסה שהתקבלה משנת הכספים 2020 ואילך, חל שיעור מס הכנסה של 22% על עסקים המאוגדים בצורה של:
sociétés anonymes;
חברות בערבון מוגבל;
חברות פרטיות;
שותפויות בצורה של שותפות מוגבלת או שותפות כללית; ו
גופים וגופים משפטיים אחרים המוגדרים ב-ITC.
כל השותפויות כפופות לשיעור מס זה, ללא קשר אם הן מנהלות פנקסי חשבונות חד-פעמיים או כפולים (סעיפים 45, 47(2) ו-58(1α), ITC).
מס ערך מוסף (מע”מ)
שיעור המע”מ הסטנדרטי עומד כיום על 24%. ישנם גם שני תעריפים מופחתים של 13% (למשל, עבור שירותים חברתיים מסוימים ואירוח בבתי מלון) ושל 6% (למשל, עבור תרופות מסוימות, פרסומים ואספקת חשמל).
מס בולים
מס בולים מוטל על חלק מהעסקאות, המסמכים והחוזים, שאינם חייבים במע”מ. המקרים הבולטים שבהם חלים מס בולים הם הבאים:
שיעור מס בולים של 3.6% חל אך ורק על חכירת נכסים מסחריים (ולא למגורים);
על הסכמי הלוואה פרטיים חלה מס בולים של 2.4% או 3.6%, בהתאם לצדדים המתקשרים; ו
הסכמי הלוואות מסחריות מחויבים במס בולים של 2.4%.
מתקנים למשיכת מזומנים המוענקים לבעלי מניות ושותפים מחויבים במס בולים של 1.
2%.
ניכוי מסים במקור על דיבידנדים, ריבית וכו’
על פי חוק 4646/2019, דיבידנדים המחולקים על ידי ישות משפטית יוונית כפופים לניכוי מס יווני בשיעור של 5%. עם זאת, אין ניכוי מס במקור אם הישות המשפטית המקבלת עומדת בכל הדרישות הבאות.
היא מחזיקה ישירות במניות המייצגות לפחות 10%, לפי שווי או מספר, מהון המניות או הזכויות לרווחים או זכויות ההצבעה של הישות המשפטית היוונית.
היא מחזיקה ישירות ב-10% המניות במשך 24 חודשים לפחות. עם זאת, אם כל שאר הדרישות מתקיימות, מלבד כלל 24 החודשים, הישות המשפטית היוונית יכולה לבחור באופן זמני שלא לנכות את המס היווני של 10% אם היא תעמיד לרשות משרד המס שלה ערבות בנקאית השווה לסכום ניכוי מס במקור (ITC).
היא הוקמה באחת מהצורות המשפטיות המפורטות בנספח I, חלק א’ של הוראה 2011/96/EU על שיטת המיסוי המשותפת החלה במקרה של חברות אם וחברות בנות של מדינות חברות שונות.
זה תושב מס של מדינה חברה באיחוד האירופי ולא יכול להיחשב כתושב של מדינה שלישית כלשהי.
הוא כפוף לאחד המסים המפורטים בנספח I, חלק ב’ של הוראה 2011/96/EU על שיטת המיסוי המשותפת החלה במקרה של חברות אם וחברות בנות של מדינות חברות שונות.
אסטרטגיות הפחתת מס
אין אסטרטגיות הפחתת מס.
מס על מכירה או השקעות אחרות של FDI
תחום השיפוט היווני אינו מציע פטור ממס מיוחד עבור רווח הון של משקיע זר. החקיקה של האיחוד האירופי ואמנות כפל מס מגדירות את משטר המס בצורה אחידה.
מדיניות נגד התחמקות ממס
מחירי העברה
אם נסגרת עסקה אחת או יותר בין ישויות או חברות משפטיות יווניות לבין אנשים קשורים בתנאים פיננסיים ומסחריים שונים מאלה שהיו מוסכמים בין אנשים שאינם קשורים (חברות עצמאיות) או בין אנשים קשורים וצדדים שלישיים בלתי תלויים, כהגדרתם ב ה-ITC, כל הרווחים שכל חברה יוונית הייתה מרוויחה אם לא הוסכם עליהם תנאים פיננסיים ומסחריים (עקרון מרחק הזרוע) מתווספים להכנסה החייבת שלה, רק במידה שהכנסה כזו אינה מקטינה את הסכום של מס לתשלום.
עקרון אורך היד מיושם ומתפרש על פי העקרונות וההנחיות הכלליים של ה-OECD (סעיף 50, ITC).
ה-ITC מגדיר חברה קשורה כאדם (חברה או יחיד) המשתתף במישרין או בעקיפין בניהול, בשליטה או בהון של אדם אחר שאותו אדם קשור או קשור אליו.
בפרט, האנשים הבאים (חברות או יחידים) נחשבים לאנשים משויכים/משויכים:
כל אדם המחזיק (במישרין או בעקיפין) במניות, מניות או החזקה של לפחות 33%, לפי שווי או לפי מספר, או זכויות רווח או זכויות הצבעה;
שני אנשים או יותר אם אדם שלישי מחזיק (במישרין או בעקיפין) במניות, מניות, זכויות הצבעה או השתתפות בהון של לפחות 33%, לפי שווי או לפי מספר, או זכויות רווח או זכויות הצבעה; ו
כל אדם שיש עמו קשר ישיר או עקיף של תלות או שליטה מהותית בניהול, או שיש לו או עשויה להיות לו השפעה מכרעת על אדם אחר, או כאשר לשני האנשים יש קשר ישיר או עקיף של תלות או שליטה מהותית בניהול עם אדם שלישי, או מושפעים על ידי אדם שלישי כזה (סעיף 2, ITC).
בנוסף, על מנת לעמוד בעקרון מרחק הזרוע, חברות יווניות ומפעלי קבע של חברות זרות ביוון נדרשות:
לשמור קובץ תיעוד מחירי העברה (TP), אשר חייב להיות מורכב מתיק האב ומקובץ התיעוד היווני (סעיף 21(1), חוק 4174/2013, קוד נוהל מס (TPC)); ו
להגיש טבלת מידע מסכם עבור כל שנת מס (סעיף 21(3), חוק 4174/2013, תמ”א).
חברות פטורות מחובות זו אם כל העסקאות הפנים-קבוצתיות שבוצעו על ידי חברה יוונית אינן עולות על אחת מהאפשרויות הבאות:
100,000 יורו לשנת מס (אם המחזור השנתי של החברה היוונית הוא עד 5 מיליון יורו); או
200,000 יורו לשנת מס (אם המחזור השנתי של החברה היוונית עולה על 5 מיליון יורו).
(סעיף 21(2), חוק 4174/2013, תמ”א.)
לפי סעיף של TPC, הגשת האמור לעיל כפופה לדרישות הזמן הבאות.
קובץ התיעוד של TP חייב להיות:
הוכן לפני מועד הגשת דוחות מס הכנסה; ו
להעמיד לרשות מינהל המסים, תוך 30 יום מהגשת הבקשה הרלוונטית.
את דו”ח מחירי העברה יש להגיש למבקרי המס המוסמכים תוך הזמן המבוקש, שאינו יכול לעלות על 30 יום מהבקשה הרלוונטית.
את טבלת המידע המסכמת יש להגיש אלקטרונית למינהל המסים עד המועד האחרון להגשת דוחות מס הכנסה.
ניתן להטיל קנסות בגין:
הגשה מאוחרת;
אי הגשת התיק; ו
הגשה לא מדויקת/לא מלאה של:
טבלת מידע מסכם; ו
קובץ תיעוד TP.
במקרה של הגשה מאוחרת או הגשה לא מדויקת/לא מלאה של טבלת המידע המסכם, יוטל קנס בסך של אלפית מהעסקאות של החייב במס שבגינן הייתה חובת תיעוד. קנס זה חייב להיות בין 500 אירו ל-2,000 אירו (סעיף 56(1), TPC).
במקרה של איחור בהגשה של טבלת מידע מסכם, קנס יוטל רק אם יחולו שינויים בסכומי העסקאות וההפרשים הכוללים הם מעל 200,000 יורו (סעיף 56(1), תכ”פ). במקרה של הגשה לא מדויקת של טבלת המידע המסכם, הקנס יחושב על סמך הסכומים הקשורים באי הדיוק ויוטל רק אם אי דיוק כאמור גבוה מ-10% מסך העסקאות שבגינן הייתה חובת תיעוד. (סעיף 56(1), תמ”א).
אם לא תוגש טבלת המידע המסכמת, יוטל קנס בסך של אלפית מהעסקאות שבגינן הייתה חובת תיעוד. הקנס חייב להיות בין 2,500 יורו ל-10,000 יורו (סעיף 56(2), TPC).
לגבי תיק תיעוד TP, אם תיק תיעוד TP זמין למינהל המסים:
מהיום ה-31 לאחר ההודעה על הזמנה רלוונטית ועד ליום ה-60, יוטל קנס בשווי 5,000 אירו; ו
מהיום ה-61 ועד היום ה-90 יוטל קנס בשווי 10,000 יורו.
אם הוא לא זמין כלל או אם הוא זמין לאחר היום התשעים, יוטל קנס בשווי 20,000 אירו (סעיף 56(3), TPC).
יוון מתירה שימוש בהסדרי תמחור חד-צדדיים (APA) בין חברות יווניות, או מפעלי קבע של חברות זרות ביוון, לבין מינהל המס היווני (סעיף 22, TPC). ה-APAs מכסים את מתודולוגיית תמחור ההעברה הרלוונטית עבור עסקאות חוצות גבולות עתידיות ספציפיות עם חברות קשורות/מסונפות. APAs יכולים להימשך עד ארבע שנים ולא ניתן להנפיק לשנת כספים לפני שנת הגשת הבקשה ל-APA.
כללי רישיון רישיות דקה
עלות אשראי עודפת אינה ניתנת לניכוי לצורכי מס הכנסה יווני אם סכום הריבית המיותרת עולה על 30% מהרווחים של משלם המסים (כלומר, החברה היוונית) לפני ריבית, מס, פחת והפחתות (EBITDA) (מחושב לפי לכללי החשבונאות היווניים ומותאמים בהתאם ל-ITC). לחילופין, הנישום יכול לנכות במלואו עלויות אשראי עודפות עד ל-3 מיליון אירו.
תעסוקה ועבודה
מסגרת תעסוקה ועבודה
חוק העבודה היווני נשלט על ידי מספר רב של חוקים שונים וכן תקנות עבודה. יחסי עבודה נשלטים בדרך כלל על ידי חוזה העבודה. למרות זאת, קיימות הוראות חוק, תקנות והסכמים קיבוציים מחייבים שגוברים על חוזה עבודה, אם האחרון כולל הוראות פחות טובות. הוא גם רשמי ביותר, שכן רוב הפעולות הנוגעות ליחסי העבודה חייבות להיות ידועות לרשויות המוסמכות. במהלך השנים האחרונות יושמו שיטות רבות של גמישות בעבודה וכן הפחתת שכר המינימום על מנת להפוך את המדינה לאטרקטיבית יותר להשקעות.
באופן כללי, מטרת החקיקה החלה היא להפחית את עלות העבודה ולהפוך את שוק התעסוקה היווני לתחרותי יותר.
מנגד, נקבעו הוראות שונות להגנה על קבוצות חלשות, כמו עובדים מבוגרים.
התחומים העיקריים שהושפעו מנקודת מבט של דיני עבודה בעקבות המשבר הכלכלי/פיסקלי הם הבאים:
מערכת מגוונת יותר של הסכמי עבודה קיבוציים או משא ומתן;
ביטול הליך הפניה לגבי סכסוכי עבודה קיבוציים לארגון לגישור ובוררות;
העלאת תנאי הסף לפיטורים קבוצתיים ובעקבות כך ביטול אישור מראש של הרשויות;
הפחתת פיצויי הפיטורים והתרת החזרם בתשלומים;
הנהגת תנאי העסקה גמישים יותר לעובדים מתחת לגיל 25;
הארכת תקופות ניסיון, מתן אפשרות שימוש רב יותר בעבודה חלקית, מתן שכר עבור שעות נוספות והכנסת פיצויים הקשורים לפריון העסק; ו
המשכורות מוקפאות זמנית (בתחילה) למשך שלוש שנים לאחר סיום התזכיר.
עובדים ביוון מקימים איגודים מקצועיים הממלאים תפקיד חשוב מכיוון שיש להם את היכולת לחתום על הסכם עבודה קיבוצי עם ארגון מעסיקים. במילים אחרות, יש להם סמכויות ויסות. איגודים אלו מאורגנים בשלוש רמות; ישנם איגודים מקצועיים ראשוניים, משניים ושניים לאומיים החותמים על ההסכם הקיבוצי הכללי הארצי, המחייב את כל הסכמי העבודה. המשא ומתן הקיבוצי הוא ברמה ארצית כללית, ארצית מגזרית, בין מגזרית, מקצועית, מגזרית מקומית או ברמה חברה.
כיום, ההסכמים מבוססי החברה גוברים למרות שהם מכילים תנאי שכר נוחים פחות מאלה של ההסכמים הקיבוציים המגזריים/מקצועיים או ההסכם הקיבוצי הכללי הארצי. עם זאת, הסכם מבוסס חברה אינו יכול לקבוע שכר נמוך מאלה שנקבע על ידי הממשלה ועליו לעמוד בשכר המינימום הלאומי.
תגמול עובדים
לפי סעיף 2, פסקה 2 לפ”ד 156/1994, תנאי החוזה או יחסי העבודה שעל המעסיק להודיע לעובד כוללים את הדברים הבאים:
גובה הפיצויים המגיעים והמועדים עליהם יש להקפיד על המעסיק והעובד, בהתאם לחקיקה החלה, במקרה של סיום החוזה או יחסי העבודה בסיום;
כל סוגי התגמול להם זכאי העובד ותקופות תשלומם; ו
התייחסות לתקנה הקיבוצית החלה וקובעת את תנאי השכר והעבודה המינימליים של העובד.
לפי סעיף 2, פסקה 3 לפ”ד 156/1994, המידע על התנאים הקשורים למשך החופשה, גובה הפיצויים, שכרו של העובד ומשך העבודה היומית והשבועית הרגילה וכן תנאי שכר מינימום יכולים להתבצע גם על ידי התייחסות להוראות החלות של חקיקת העבודה.
התשלומים חייבים להתבצע באותו יום של החודש ולא יאוחר מיום העבודה האחרון של החודש ביוון, שם מחזור השכר הוא בדרך כלל חודשי.
על פי החקיקה היוונית, כל העובדים העובדים במגזר הפרטי זכאים לשתי משכורות חודשיות נוספות, אותן ניתן לפצל לשלושה תשלומים עבור מענקי חג המולד, חג הפסחא והחגים. כל תשלומי הבונוס האמורים לעיל חייבים להתבצע במזומן בלבד ואינם יכולים להתבצע בעין. עד ה-21 בדצמבר, יש לשלם את תשלום בונוס חג המולד.
עובדים צריכים להגיש בקשה לפיקוח העבודה המתאים אם בונוס חג המולד לא ישולם בזמן.
יש להטיל את הקנסות המתאימים וזאת באחריות מפקחי העבודה.
הגנת תעסוקה
לא נדרשת הסכמת עובדים בהעברה. לפי סעיף 5 לצו הנשיאותי 178/2002, רכישה אינה עילה לפיטורים ועל העובדים להמשיך לעבוד אצל המעסיק החדש שלהם, מכיוון שיחסי העבודה מועברים אוטומטית. עם זאת, ניתן לפטר עובדים מסיבות אחרות (פיסקליות, ארגוניות טכניות). בנוסף, הרכישה לא אמורה להביא לשינוי מזיק של תנאי ההעסקה. במקרה זה, רואים בהפסקת חוזה העבודה עקב אשמתו של המעסיק הראשוני והעובד זכאי לפיצויים.
המעסיק הראשוני והמעסיק שלאחריו נדרשים ליידע ולהתייעץ עם נציגי העובדים המושפעים מההעברה. מידע זה צריך להינתן לפני ביצוע ההעברה. אחרת, יוטלו קנסות.
באופן דומה, אם המעסיק הראשוני או המעסיק שלאחריו שוקלים לבצע שינויים ביחסי העבודה, עליהם להתייעץ עם נציגי העובדים לפני כן על מנת להגיע להסכמה.
קניין רוחני והגנת נתונים
שיקולי קניין רוחני לאישור FDI
יוון חתומה על:
אמנת פריז של WIPO להגנה על קניין תעשייתי משנת 1883 (“אמנת פריז”); ו
אמנת ברן להגנה על יצירות ספרותיות ואמנותיות משנת 1886 (“אמנת ברן”).
בנוסף, בשל ההגנה האחידה על קניין רוחני באיחוד האירופי, ליוון יש אותם אמצעים ונהלים הקשורים להגנה על קניין תעשייתי וזכויות יוצרים שנמצאים במדינות אחרות החברות באיחוד האירופי. כחברה באיחוד האירופי, יוון התאימה את חקיקת ה-IPR שלה עם הכללים והתקנות של האיחוד האירופי. הסכם WTO-TRIPS שולב בחקיקה היוונית בפברואר 1995 (חוק 2290/1995). ממשלת יוון גם חתמה ואישררה את אמנות האינטרנט של WIPO ושילבה אותן בחקיקה היוונית (חוקים 3183 ו-3184/2003) בשנת 2003. המסגרת המשפטית של יוון להגנת זכויות יוצרים נמצאת בחוק 2121/1993 בנושא זכויות יוצרים ובחוק 29528/19 כלי תקשורת.
לכן, חשוב לבדוק האם ניתן להכיר בזכות הקניין הרוחני על פי הדין היווני. למשל, אם שלט חסר אופי מבחין, לא ניתן לרשום אותו כסימן מסחר. כמו כן, יש לקחת בחשבון גם את משך ההגנה של הזכות. פטנטים מעניקים הגנה של 20 שנה, בעוד שזכויות יוצרים מוגנות לאורך כל חייו של המחבר ועוד 70 שנה. נקודה חשובה נוספת היא הזכויות שהם מציעים, שהחשובות שבהן הן בלעדיות וניצול מסחרי. בנוסף, בשל ההגנה האחידה על קניין רוחני באיחוד האירופי, ליוון יש אותם אמצעים ונהלים הקשורים להגנה על קניין תעשייתי וזכויות יוצרים שנמצאים במדינות אחרות החברות באיחוד האירופי.
הגנות על קניין רוחני
“קניין רוחני, זכויות קשורות ועניינים תרבותיים” לפי חוק 2121/1993, כיצור אינטלקטואלי של דיבור, אמנות או מדע המובע בכל צורה נגישה לחושים, מוגן בקניין רוחני – הכולל את הזכות לנצלו זכות הקניין) והזכות להגן על הקישור האישי של היוצר אליה (זכות מוסרית), אם היא תעמוד בתנאי הסעיף הכללי (סעיף 2, סעיף 1), כלומר, אם היא מקורית. היוצר האינטלקטואלי רוכש אוטומטית (ללא צורניות אופייניות) את הזכות הבלעדית והמוחלטת לנצל את זכות הקניין ואת הזכות להגן על הקשר האישי עמה (זכות מוסרית). עקרון זה חל גם כאשר היצירה נוצרת בעקבות פקודה או על ידי עובד במסגרת יחסי עבודה תלויים, ובמקרה זה המנהל והעובד רוכשים אוטומטית את זכויות הקניין הרוחני ביצירה. קניין רוחני נמשך כל עוד היוצר חי פלוס 70 שנה לאחר מותם.
קניין רוחני וזכויות נלוות מוגנות על ידי רשת של סנקציות אזרחיות, מנהליות ופליליות וכן אמצעי מניעה. במקרה של הפרת קניין רוחני, יכול היוצר להעלות תביעה להכרה בזכותו, תביעה להסרת ההפרה והשמטתה בעתיד, תביעה להשבת רווח מופרז, תביעה בגין החזר רווח ותביעה לפיצוי וסיפוק כספי עקב נזק מוסרי. בפרט, פגיעה בזכות אבסולוטית ובלעדית, כגון זכות הקניין הרוחני, מהווה מעשה בלתי חוקי ואם נעשה באשמה, מהווה עוולה, משום שהיא כרוכה כשלעצמה בהתנגדות לסמכותו הבלעדית של המוטב.
שמירה על רמה גבוהה של הגנה על זכויות קניין רוחני וזכויות נלוות בשוק הדיגיטלי היחיד ובזכות ההשאלה הציבורית ושעתוק עותק נוסף על ידי ספריות או ארכיונים ללא מטרות רווח (תיקון חוק 2121/1993 וחוק 4481/2017; שילוב הנחיות (EU) 2019/789, (EU) 2019/790 ו-2006/115/EC). לראשונה מוסדר השימוש ביצירות אינטלקטואליות ובכלל בחפצים המוגנים בחקיקת הקניין הרוחני בפעילות הוראה דיגיטלית.
שיקולי הגנת מידע ופרטיות
מאז 2018, תקנת הגנת המידע הכללית (GDPR, או “התקנה”) של האיחוד האירופי בתוקף. ה-GDPR כולל כללי הגנה חזקים על מידע המשפרים את האופן שבו אנשים יכולים לגשת למידע עליהם ומגבילים את עיבוד הנתונים למינימום. עקרונות הרגולציה הם חוקיות, הגינות ושקיפות, הגבלת מטרה, מזעור נתונים, דיוק, הגבלת אחסון, יושרה וסודיות (אבטחה) ואחריות. כמו כן, קיימות הוראות קנסות במקרה שהרגולציה מופרת על ידי אי עיבוד נתונים בצורה נכונה או אם ישנה פרצת אבטחה.
הרגולציה חלה על עיבוד נתונים אישיים במהלך פעילות הנכללת באיחוד האירופי, ללא קשר אם העיבוד מתרחש באיחוד או לא. יתרה מכך, הרגולציה חלה על עיבוד נתונים אישיים של נושאי מידע הנמצאים באיחוד על ידי בקר או מעבד שאינו מבוסס באיחוד, כאשר פעולות העיבוד קשורות להצעת סחורות או שירותים, ללא קשר לשאלה אם תשלום של נושא המידע נדרש, לנושאים אלה באיגוד או למעקב אחר התנהגותם ככל שהתנהגותם מתרחשת בתוך האיגוד.
קנסות GDPR מוטלים על ידי רשות הפיקוח של כל מדינה חברה. הרשות המוסמכת ביוון היא הרשות ההלנית להגנת המידע. לצורך הטלת הקנס נלקחים בחשבון גורמים רבים כגון אופי, חומרתה וחומרת ההפרה, גזרת האחריות וכל הפרה קודמת. קנס יכול להגיע עד 20 מיליון יורו או 4% מסך המחזור השנתי העולמי של העבריין. לכן, במקרים רבים הקנס המגיע כתוצאה מההפרה יכול להיות גבוה מההפסד הכלכלי שנגרם.