ניהול נכס הוא תפעול, בקרה, תחזוקה ופיקוח על נדל”ן ורכוש פיזי. זה יכול לכלול נדל”ן למגורים, מסחריים וקרקעות. ההנהלה מציינת את הצורך בטיפול ובניטור של נדל”ן, תוך אחריות ותשומת לב לחיים השימושיים ולמצבו. זה דומה מאוד לתפקיד הניהול בכל עסק.
עורך דין מומלץ
ניהול נכסים הוא ניהול נכסים אישיים, ציוד, כלי עבודה ונכסי הון פיזיים שנרכשו ומשמשים לבנייה, תיקון ותחזוקה של תוצרי קצה. ניהול נכס כולל את התהליכים, המערכות וכוח העבודה הנדרשים לניהול מחזור החיים של כל הנכסים הנרכשים כפי שהוגדרו לעיל, לרבות רכישה, בקרה, אחריות, אחריות, תחזוקה, ניצול וסילוק.
בעל בית חד-משפחתי, בית משותף או רב-משפחתי רשאי להיעזר בשירותיה של חברת ניהול נכסים מקצועית. לאחר מכן החברה תפרסם את הנכס המושכר, תטפל בפניות שוכרים, תסנן מועמדים, תבחר מועמדים מתאימים, תערוך הסכם שכירות, תערוך בדיקת מעבר דירה, תעביר את השוכר/ים לנכס ויגבה הכנסות משכירות. לאחר מכן, החברה תתאם את כל סוגיית התחזוקה, תספק לבעלים דוחות כספיים וכל מידע רלוונטי לגבי הנכס וכו’.
תפקידים
למקצוע זה היבטים רבים, לרבות ניהול חשבונות וכספים של נכסי נדל”ן והשתתפות או ייזום ליטיגציה מול דיירים, קבלנים וסוכנויות ביטוח. ליטיגציה נחשבת לעתים כפונקציה נפרדת המיועדת לעורכי דין מיומנים. למרות שאדם יהיה אחראי לכך בתיאור התפקיד שלו, יכול להיות עורך דין שעובד תחת מנהל נכס.
תשומת לב מיוחדת ניתנת לדיני המשכירים/שוכרים; לרוב, פינויים, אי תשלום, הטרדה, הפחתת שירותים שנקבעו מראש ומטרד ציבורי הם נושאים משפטיים שזוכים למרבית תשומת הלב של מנהלי נכסים.
לכן, זה הכרחי שמנהל נכסים מעודכן בחוקים ובנוהלי הדיור המוניציפליים, המחוזיים, המדינתיים והפדרליים הרלוונטיים.
רישוי
אוסטרליה
כל מדינת אוסטרליה מלבד דרום אוסטרליה דורשת רישיון מתאים על מנת לנהל נכס. מטרת תקנה זו היא להבטיח שמנהל נכסים ערוך לתפקיד כמה שיותר. (ייתכנו חריגים כמו ניהול נכס קטן במיוחד עבור קרוב משפחה.) בדרום אוסטרליה, אם אתה מנהל עסק לניהול נכסים, עליך להיות סוכן קרקע רשום.
כל הבקשות לשכירות שהתקבלו נבדקות אסמכתא כולל זיהוי, אמצעי הכנסה, אסמכתאות לשכירות קודמת ואסמכתאות במקום העבודה. בנוסף שוכרים נבדקים מול מרכז המידע הלאומי לשכירות של אוסטרליה שמתעד פרטים על דיירים שאינם עומדים במחדל. .
בשנה האחרונה השתנה ניהול נכסים באוסטרליה מעסק לבנים וטיט לווירטואלי מקוון.
קנדה
בקנדה, החוקים המסדירים ניהול נכסים ויחסי בעל בית/דייר הם, באופן כללי, באחריות פרובינציאלית. כל מחוז וטריטוריה קובעים חוקים משלו בעניינים אלה. ברוב המקרים, כל אדם או חברה יכולים להציע שירותי ניהול נכסים, ויש דרישות רישוי.
מלבד חוקים ספציפיים בכל מחוז וטריטוריה השולטים בעניינים אלה, הם כפופים לחוק המקובל האנגלי, למעט במחוז קוויבק שבו נעשה שימוש בקוד האזרחי במקום המשפט המקובל האנגלי.
בערים מסוימות, החקיקה המחוזית מתווספת בחוקי העזר של העיר.
קולומביה הבריטית
הרישוי של מנהלי נכסים מוסדר על ידי ממשלת המחוז ורישוי על ידי BCFSA הוא סוכנות רגולטורית שהוקמה על ידי ממשלת המחוז. המנדט שלה הוא להגן על האינטרס הציבורי על ידי אכיפת דרישות הרישוי ודרישות ההתנהגות של בעל הרישיון של חוק שירותי המקרקעין. ה-BCFSA אחראי על רישוי אנשים ותיווך העוסקים במכירות נדל”ן, השכרה וניהול נכסים בשכבות. ה-BCFSA גם אוכף כישורי כניסה, חוקר תלונות נגד בעלי רישיון ומטיל סנקציות משמעתיות לפי החוק.
ה-BCFSA אחראי להבטיח כי האינטרסים של צרכנים המשתמשים בשירותיהם של בעלי רישיון נדל”ן מוגנים בצורה נאותה מפני פעולות לא נכונות של בעלי הרישיון. פעולה פסולה עשויה להיות מכוונת או עשויה להיות תוצאה של הפעלת שיקול דעת סביר לקוי על ידי בעל רישיון במילוי חובותיו ואחריותו.
ה-BCFSA אחראי לקבוע מהו השכלה מתאימה בענייני נדל”ן עבור אנשים המבקשים לקבל רישיון כעוסקים בתחום הנדל”ן ולארגן קורסים ובחינות רישוי כחלק מדרישת ההסמכה לרישוי. תחת סמכות ה-BCFSA, קורסי רישוי מועברים על ידי בית הספר לעסקים של UBC Sauder, חטיבת הנדל”ן.
אונטריו
באונטריו, אין צורך ברישוי כדי לפעול, אולם ACMO – איגוד מנהלי הדירות של אונטריו הוא גוף בניהול עצמי להסמכה וציון חבריו המנהלים בניינים עם יותר מ-600 יחידות. (RECO) מועצת הנדל”ן של אונטריו, מסדירה מתווכים מורשים באונטריו.
ממשלת המחוז משנה את חוק הבתים המשותפים שלה.
לאחר התייעצות ציבורית, היא מקווה להציג חקיקה במהלך הישיבה 2015–2016 המחייבת חברות וצוות ניהול קונדו או עובדי דירות ומועצות דירות לקבל הסמכה.
ססקצ’ואן ואלברטה
שניהם מחייבים מנהלי נכסים להחזיק ברישיון מקרקעין.
גרמניה
בגרמניה, ניהול הנכסים מחולק לתחומים של ניהול איגוד בעלי בתים (WEG-Verwaltung), ניהול השכרות (Mietverwaltung) וניהול נכסים מיוחדים (Sondereigentumsverwaltung) עם לקוחות ומשימות שונות. החל משנת 2018, רישיון לפי חוק הסדרת המסחר (סעיף 34 גגו) הינו חובה למנהלי נכסים. זה מצריך ביטוח מספיק כמו גם נסיבות פיננסיות איתנות ואמינות. אין דרישות לגבי הכשרות מקצועיות או תארים.
עם זאת, קיימת חובת הכשרה של עשרים שעות בתוך תקופה של שלוש שנים.
קבלת רישיון כמנהל נכסים בגרמניה מלווה בחברות בלשכת התעשייה והמסחר הרלוונטית.
הונג קונג
בהונג קונג, חברות ניהול נכסים (PMCs) ועוסקי ניהול נכסים (PMPs) מוסדרות תחת פקודת שירותי ניהול הנכסים (PMSO) (פרק 626 לחוקי הונג קונג), אשר הייתה נחקק בשנת 2016. רק חלק מהסעיפים במסגרת ה-PMSO החלו לפעול והם הנוגעים להקמת הרשות לשירותי ניהול נכסים (PMSA) כרגולטור לענף. מלבד הקמת ה-PMSA, ה-PMSO מספק מסגרת משפטית למשטר הרגולטורי, ופרטי המשטר, לרבות קריטריוני הרישוי עבור PMCs ו-PMPs, מנוסחים על-ידי ה-PMSA (התייעצות ציבורית מתנהלת ) ויעוצבו. הקבוע בחקיקת משנה. חלקים אחרים של PMSO יתחילו לפעול לאחר שהחקיקה המשנית תעבור על ידי המועצה המחוקקת של הונג קונג ותתחיל לפעול.
סוגים מסוימים של אנשים פטורים מדרישת הרישוי. מי שאינם פטורים נדרשים לקבל רישיון ואי עשייתו מהווה עבירה פלילית הנתונה לעונש מרבי של קנס בסך 500,000 דולר הונג קונגי ומאסר לשנתיים. מי שיש לו רישיון כפוף לפעולות משמעתיות (כולל אזהרה בעל פה, נזיפה בכתב, עונש של עד 300,000 דולר הונג קונגי, הטלת תנאי לרישיון, השעיה ושלילת רישיונות ) על ידי ה-PMSA אם הם מבצעים ” עבירת משמעת” כהגדרתה לפי סעיף 4 ל-PMSO.
הפסמ”ד רשאית להוציא קודים התנהגותיים המכילים הנחיה מעשית לבעלי רישיון, לרבות העניינים שהפסמ”א רואה כרלוונטיים לקביעה אם בעל רישיון עבר עבירת משמעת.
במסגרת ה-PMSO, שירותי ניהול נכסים (PMS) ייקבעו תחת שבע קטגוריות שצוינו כדלקמן:
שירותי ניהול כללי הקשורים לנכס;
ניהול הסביבה של נכס;
תיקון, תחזוקה והשבחה של נכס;
כספים וניהול נכסים הקשורים לנכס;
ניהול מתקנים הקשורים לנכס;
ניהול משאבי אנוש הנוגע לכוח אדם המעורב בניהול נכס; ו
שירותים משפטיים הקשורים לניהול נכס.
רק אותם PMCs המספקים PMSs הנכללים ביותר מקטגוריה אחת של PMSs נדרשים להיות בעלי רישיון, ואנשים הנוטלים על עצמם תפקיד ניהולי או פיקוח ב- PMCs אלה נדרשים גם הם ברישיון. במילים אחרות, PMCs המספקים PMSs הנכללים רק בקטגוריה אחת של PMSs אינם נדרשים להיות בעלי רישיון, ואנשים העובדים בקו החזית מבלי לקחת על עצמם תפקיד ניהולי או פיקוח אינם חייבים ברישיון גם כן. כל סוגי הנכסים (כלומר בין אם למגורים, מסחריים או אחרים) מכוסים על ידי ה-PMSO, אך ל”נכס” ניתנת משמעות טכנית והכוונה היא לאלה שיש להם שטר של ברית הדדית (DMC) (מסמך המכיל תנאים המחייבים על כל בעלי הדירות של בניין רב יחידות או רב קומות ) שכן רק PMS הניתנים לבניינים בעלי ריבוי בעלות מיועדים להסדרה.
במילים אחרות, PMCs ו-PMPs המספקים PMSs לנכסים ללא DMC אינם מוסדרים תחת PMSO.
הודו
בהודו, אין רגולציה סטטוטורית של חברות ניהול נכסים, סוכני נדל”ן או יזמים. בשנת 2013 התקבלה הצעת חוק הסדרת ופיתוח מקרקעין בקבינט האיגוד, אך טרם נכנסה לתוקף.
הצעת החוק מבקשת להקים 3 גופים רגולטוריים בארץ.
הצעת חוק הסדרת ופיתוח הנדל”ן התקבלה בקבינט האיחוד בתחילת 2016 והדבר צפוי לחולל שינוי ים בניהול הנדל”ן בהודו.
ניו זילנד
סוכני ליסינג לניהול נכסים מסחריים בניו זילנד נדרשים להיות בעלי רישיון סוכני נדל”ן ולהפעיל ומבוקר חשבון בנק נאמנות. חכירות מסחריות מכוסות על ידי חוק חוק הרכוש משנת 1952.
ניהול נכסים למגורים בניו זילנד הוא תעשייה ללא רישיון וללא רגולציה. מנהלי נכסים בניו זילנד אינם דורשים רישום, ידע מינימלי או מיומנות. ממשלת ניו זילנד בדקה האם כל צורות ניהול הנכסים זקוקות לחקיקה כלשהי. לאחר השלמת הסקירה, הודיע המשנה לשר המשפטים, כב’ נתן גיא, ב-2 ביולי 2009 כי לא תוטל תקנה תעסוקתית חדשה על מנהלי נכסים בין השאר בגלל שכבר קיימים חוקים קיימים שיכולים להיות משמש להגנה על הצרכנים.
סוכני נדל”ן מורשים בניו זילנד עשויים להציע שירות ניהול נכסים למגורים עם סוכני נדל”ן מוסמכים כמנהלי נכסים, או מנהלי נכסים שעובדים תחת סוכנות הנדל”ן המורשית. סוכנים חברים אמורים לציית לקוד הנוהג של מכון הנדל”ן של ניו זילנד לניהול נכסים אשר על פי REAA מתווה שיטות עבודה מומלצות בתעשייה להתמודדות עם הציבור. מבקרים טוענים שלוועדת התלונות של רשות סוכני הנדל”ן יש פחות היקף או סמכות שיפוט לשיפוט שלילי נגד רישיונות ניהול נכסים רשלניים כפי שהם היו עושים אחרת לאלה ב”עבודות משרד תיווך”, מקרים של התנהלות לא מספקת של ניהול נכסים יכולים לקבל ממצאים של ” אין פעולה נוספת” בניגוד ל”התנהגות בלתי מספקת” עקב “התנהגות שאינה קשורה לעבודות משרד עיזבון”. הנחיות שיטות עבודה מומלצות מרמזות שסוכנויות נדל”ן מורשות המנהלות עסקי ניהול נכסים צריכות לגבות שכר דירה באמצעות חשבון נאמנות מבוקר, מה שמביא ודאות מסוימת לבטחון כספי ההשכרה של בעל הבית והשוכרים, למרות שמקרים של REAA מרמזים שזה לא תמיד כך..
חוק השכירות למגורים 1986 קובע את הזכויות והחובות של בעלי דירות ודיירים למגורים, לרבות הדרישה להסכם שכירות בכתב והצורך בהגשת ערבות שכירות (אם נדרשת כזו) מול משרד העסקים, החדשנות והתעסוקה. בית הדין לשכירות והפוסקים/מתווכים שלו שומעים ופוסקים מחלוקות (בין בעל דירה לשוכרים) ביחס לכל הפרה של The Residential Tenancies Act 1986 ו-The Unit Titles Act 2010.
ב-1 ביולי 2019 הפכו לחוק תקני בתים בריאים.
תקני בתים בריאים מציגים תקנים ספציפיים ומינימליים לחימום, בידוד, אוורור, חדירת לחות וניקוז, ועצירת טיוטה בנכסים להשכרה.
כל ההשכרות הפרטיות חייבות לעמוד בדרישות תוך 90 יום מכל שכירות חדשה או מחודשת לאחר 1 ביולי 2021, כאשר כל ההשכרות הפרטיות יעמדו בדרישות עד 1 ביולי 2024
חוק כותרות היחידות משנת 2010 קובע את החוק לבעלות וניהול של התפתחויות בעלות יחידה, כאשר מספר בעלים מחזיקים כל אחד בתואר יחידה. החוק מכסה את מערך ההתפתחויות הללו, ממשל תאגידי, הזכויות והחובות של בעלי התאגידים והיחידות, גילוי בין קונים למוכרים, יישוב סכסוכים ועוד. התאגיד אחראי לתפקודים פיננסיים ומנהליים הנוגעים לרכוש המשותף ולפיתוח.
כל בעלי היחידות הם חברים בתאגיד.
תאגיד יכול להאציל חלק מסמכויותיו וחובותיו לוועדת תאגידים וניתן להתקשר עם מנהל תאגיד מקצועי שיספק שירותים.
הרפובליקה של אירלנד
ברפובליקה של אירלנד, אין חובה חוקית להקים חברת ניהול נכסים. עם זאת, חברות ניהול נוצרות בדרך כלל כדי לנהל פיתוחים מרובי יחידות, ולאחר מכן חייבות לפעול לפי הכללים הכלליים של דיני החברות במונחים של בעלות וניהול.
מאז יולי 2012, זה הפך להיות חובה עבור כל ספקי שירותי הנכס, כולל חברות ניהול נכסים, להיות רשומים ובעלי רישיון מלא על ידי הרשות הרגולטורית של שירותי נכסים של אירלנד.
הסוכנות הלאומית לצרכנות (NCA) עשתה קמפיין בתחום זה, ובספטמבר 2008 היא השיקה אתר המסביר את זכויות הצרכן. ל-NCA אין תפקיד חקיקתי או רגולטורי בתחום, אלא אם תלונת צרכנים היא ביחס להפרה של דיני הצרכנות.
רומניה
לא קיים גוף רגולטורי או רישוי ספציפי בשלב זה (נובמבר 2012).
עם זאת, על פי חוק עסקי פיננסי, כל עסק המציע ניהול נכסים כפעולת מסחר שחייבת להרוויח עמלות רשאי לעשות זאת רק אם שירותים כאלה רשומים בחוקי החברה שלהם, כלומר, רשימה שהוכרזה מראש משפטית של פעילויות עסקיות.
לפי החוק הרומני, אף עסק לא יכול להפיק הכנסה מכל שירות כזה שאינו מוכרז בצורה זו ויש להוכיח אותו על פי בקשה על ידי לקוח של ישויות משפטיות.
בריטניה
בבריטניה, אין תקנה סטטוטורית הנוגעת לחברות ניהול נכסים.
חברות המנהלות נכסים למגורים מושכרים חברות לרוב באיגוד סוכני ההשכרה למגורים.
חברות או משכירים בודדים המקבלים הפקדות לשכירות עבור ” שכירות מובטחת בחסר ” (הצורה הרגילה של שכירות למגורים) מחויבים על פי חוק להיות חברים בתוכנית פיקדון לשכירות.
ארצות הברית
רוב המדינות, כמו ניו יורק, וקולורדו, דורשות מחברות ניהול נכסים להיות מתווכים מורשים בנדל”ן אם הן גובות שכר דירה, רושמות נכסים להשכרה, או עוזרות במשא ומתן על חוזי שכירות ומבצעות בדיקות כצד שלישי.. מנהל נכסים עשוי להיות איש מכירות נדל”ן מורשה אך בדרך כלל הם חייבים לעבוד תחת מתווך נדל”ן מורשה. ברוב המדינות יש מערכת מקוונת לבדיקת רישיונות ציבורית לכל מי שמחזיק ברישיון מוכר נדל”ן או מתווך נדל”ן. כמה מדינות, כמו איידהו, מיין וורמונט אינן דורשות ממנהלי נכסים להיות בעלי רישיונות נדל”ן. מדינות אחרות, כמו מונטנה, אורגון ודרום קרולינה, מאפשרות למנהלי נכסים לעבוד תחת רישיון ניהול נכסים במקום רישיון מתווך. מדינות מסוימות, כמו פנסילבניה, מאפשרות למנהלי נכסים לעבוד ללא רישיון נדל”ן אם הם לא מנהלים משא ומתן על חוזי שכירות, מחזיקים בכסף של שוכרים או חוזים בחוזי שכירות בשמו של בעל הנכס.
בעלים המנהלים את רכושם בעצמם אינם חייבים ברישיון נדל”ן במדינות רבות; עם זאת, הם חייבים לפחות להיות בעלי רישיון עסק כדי להשכיר את ביתם. בעלים שאינם גרים בסמוך לנכס המושכר עשויים להידרש על ידי השלטון המקומי לשכור את שירותיה של חברת ניהול נכסים. לכמה מדינות עם מספרי תיירות גבוהים, כמו הוואי, יש כללי ניהול נכסים נוקשים.
בקליפורניה, מנהלי נכסי דירות של צד שלישי חייבים להיות בעלי רישיון של משרד הנדל”ן של קליפורניה כמתווך נדל”ן. רישיון מתווך נדרש לכל אדם או חברה אשר תמורת פיצויים, שוכרים או שוכרים או מציעים שכירות או השכרה, או מקומות להשכרה, או מבקשים לרשום מקומות להשכרה, או מבקשים לשוכרים פוטנציאליים, או מנהלים משא ומתן על מכירה, רכישה. או חילופי שכירות על נכס מקרקעין, או על הזדמנות עסקית, או גביית דמי שכירות מנכס מקרקעין, או שיפורים בהם, או מהזדמנויות עסקיות. קוד התקנות של קליפורניה, כותרת 25, סעיף 42, מחייב בעלי נכסים של בנייני דירות עם 16 יחידות או יותר להחזיק מנהלים תושבים באתר המתגוררים בנכסיהם. אין דרישה כזו לבנייני דירות עם פחות מ-16 יח”ד.
הכינוי מתווך נדל”ן מבולבל לעתים קרובות על ידי מי שלא מכיר את המונחים של הענף כמתווך, סוכן נדל”ן או איש מכירות נדל”ן וההגדרות משתנות ממדינה למדינה בארה”ב.
פנמה
על מנת שניתן יהיה לנהל נכסים בפנמה, באותו הרגע, אין צורך ברישיונות, כל עוד החברה מתמקדת בניהול נכסים. עם זאת, חברת נדל”ן המתכננת לקנות ולמכור נכסים דורשת רישיון.
קניה
בקניה, המועצה לרישום נדל”ן (EARB) היא הגוף הרגולטורי לעיסוק במשרדי נדל”ן בקניה והיא שואבת את המנדט שלו מחוק הנדל”ן, 1984 Cap 533 שהופעל בשנת 1987. בהתאם להוראות של על פי החוק, מופקדת המועצה באחריות לרישום סוכני נדל”ן ולוודא כי כשירותם והתנהלותם של סוכני הנדל”ן העוסקים בסטנדרט גבוה מספיק כדי להבטיח את הגנת הציבור. כמו כן, המועצה מנהלת באתר האינטרנט שלה רשימה של חברים רשומים הנגישה לציבור, בהתאם לסעיף 9 לחוק המתווכים. המועצה לאחרונה ניסח הצעה עם מכלול תיקונים לחוק המתווכים.
עמותות שסוכני נדל”ן ומפתחי נכסים יכולים להצטרף אליהן כוללות: Kenya Property Developers Association (KPDA) KPDA הוקמה בניירובי בשנת 2006 כגוף המייצג של מגזר פיתוח הנכסים למגורים, מסחריים ותעשייתיים בקניה. זהו ארגון חבר עסקי צומח שפועל בשיתוף פעולה יזום עם קובעי מדיניות, אנשי כספים ואזרחים כדי להבטיח שתעשיית פיתוח הנכסים תצמח במהירות אך בצורה מאורגנת, יעילה, חסכונית ואתית. איגוד נוסף הוא איגוד המתווכים המקצועיים של קניה (KPRA). KPRA הוא ארגון מקצועי המקדם שירותים מקצועיים בתחום הנדל”ן עבור אנשי נדל”ן הקונים, מוכרים ומנהלים נדל”ן ועסקים נלווים.
KPRA מספקת מגוון שירותים לחבריה, לרבות ייעוד מקצועי, הסמכת הכשרה, חינוך וייצוג חקיקתי, כמו גם חברות בעסקים מקומיים ואזוריים הקשורים ל-KPRA.
כינויים מקצועיים
איגוד בעלי ומנהלי בניינים (BOMA International) מציע ייעודים בתקן תעשייתי המאשרים את ההכשרה למנהלי נכסים:
מנהל נדל”ן (RPA)
מנהל ניהול מתקנים (FMA)
מנהל תחזוקת מערכות (SMA)
טכנאי תחזוקת מערכות (SMT)
המכון לניהול נדל”ן (IREM)
מנהל נכסים מוסמך (CPM)
מנהל מגורים מוסמך (ARM)
מנהל מסחרי מוסמך (ACoM)
ארגון ניהול מוסמך (AMO)
המכון לדיור מיוצר (MHI)
מנהל קהילה מוסמך (ACM)
יועץ דיור מקצועי (PHC)
לאיגוד הדירות הלאומי (NAA) יש את הכינויים הבאים:
מנהל דירות מוסמך (CAM)
מפקח מוסמך על נכסי דירות (CAPS)
תעודה לטכנאי תחזוקת דירה (CAMT)
מקצועי ליסינג דירות לאומי (NALP)
האגודה הלאומית של מנהלי נכסים למגורים (NARPM) מציעה ייעודים לאישור סטנדרטים אתיים ומקצועיים של התנהגות למנהלי נכסים:
מקצוען בניהול מגורים (RMP)
מנהל נכס ראשי (MPM)
מומחה תמיכה מוסמך (CSS)
חברה מוסמכת לניהול מגורים (CRMC)
מתאם תחזוקה מוסמך (CMC)
מנהל חשבונות מוסמך לניהול מגורים (CRMB)
ייעודים ספציפיים למדינה כוללים את הדברים הבאים:
קליפורניה – מנהל קהילה מוסמך (CCAM)
פלורידה – מנהל איגוד קהילתי (CAM)
מינסוטה – מנהל קהילה מוסמך (CCAM)
מינסוטה – מנהל מגורים מוסמך (CRM)
למכון האגודות הקהילתיות יש גם ייעודים בארצות הברית למנהלי נכסים למגורים המנהלים קהילות מתוכננות כמו בתים משותפים, איגודי בעלי בתים וקואופרטיבים. ייעודים לאומיים כוללים:
מומחה לניהול עמותות (AMS)
מנהל מוסמך של עמותות קהילתיות (CMCA)
מנהל בקנה מידה גדול (LSM)
מנהל איגוד קהילתי מקצועי (PCAM) – התואר הגבוה ביותר הוענק.
לאיגוד הלאומי של בוני בתים יש ייעוד מיוחד לענף הדיור בר השגה באמצעות תוכנית אשראי מס דיור בהכנסה נמוכה (LIHTC): • מקצוען מוסמך לדיור (HCCP)
בבריטניה:
איגוד סוכני ניהול מגורים (ARMA)
המכון לניהול נכסים למגורים (IRPM)
בקניה:
מועצת רישום סוכני נדל”ן (EARB)
איגוד מפתחי הנכסים של קניה (KPDA)
איגוד המתווכים המקצועיים של קניה (KPRA)
תוכנה לניהול נכסים
תוכנת ניהול נכסים ממשיכה לצמוח בפופולריות ובחשיבותה. ככל שהוא יורד במחיר, חברות קטנות יותר ומנהלי נכסים חובבים יכולים לתפקד באמצעות כמה מאותן שיטות עבודה מומלצות ויעילות כמו חברות גדולות יותר. תוכנת ניהול נכסים מקוונת (OPMS, או תוכנת ניהול נכסים מקוונת) היוותה גורם משמעותי לירידות המחיר. בנוסף לאפשרויות הליבה של תוכנת ניהול נכסים, מספר הולך וגדל במהירות של מוצרי תוכנה הקשורים זה לזה מוצג לתעשייה.
מערכת ניהול נכסים, הידועה גם בשם PMS, היא יישום תוכנה מקיף המשמש לכיסוי יעדים כמו תיאום הפונקציות התפעוליות של המשרד הקדמי, הזמנות, תקשורת עם אורחים, תכנון, דיווח וכו’.
תוכנה מסוג זה משמשת להפעלה בתי מלון ונכסי נופש בקנה מידה גדול.
מודלים עסקיים
אחוז שכר דירה
זהו הדגם הנפוץ ביותר, ומשמש את חברות ניהול הנכסים במרחב המגורים המנהלות יחידות רב-בתים ובתים חד-משפחתיים. בעל הנכס במקרה זה חותם על הסכם ניהול נכס עם החברה, המעניק לאחרונה את הזכות להשכיר אותו לדיירים חדשים ולגבות דמי שכירות.
הבעלים בדרך כלל אפילו לא יודעים מי הם הדיירים.
חברת ניהול הנכסים מחזיקה בדרך כלל 10-15% מסכום השכירות, ואת השאר חולקת עם בעל הנכס.
עמלה קבועה
זהו מודל ההכנסה הנפוץ ביותר המשמש חברות בעת ניטור בתים ריקים או אתרי קרקע ריקים.
העבודה כאן כוללת מעקב אחר הנכס והקפדה על בטוח ומאובטח, ודיווח לבעלים.
מכיוון שאין הכנסה מנכסים אלו, לרוב נגבית מהבעלים תשלום חודשי קבוע.
שכר דירה מובטח
מודל זה משמש גם בחלל המגורים, אך בעיקר עבור יחידות קטנות במקומות ביקוש גבוה. כאן החברה חותמת על הסכם שכירות עם הבעלים ומשלמת לו דמי שכירות קבועים. על פי ההסכם ניתנת לחברה הזכות להשכיר את הנכס בשכירות משנה בשכירות גבוהה יותר.
הכנסת החברה היא ההפרש בין שני דמי השכירות.
כפי שניכר, במקרה זה החברה מפחיתה למינימום את דמי השכירות המשולמים לבעלים, הנמוכים לרוב מתעריפי השוק.
חלוקת הכנסות
מודל זה חל על שטחי דירות השירות ומפעלים מסחריים אחרים, כגון מרכזי מסחר או עסקים המייצרים הכנסות. במקרה זה, מנהל הנכס חותם על הסכם עם בעל הנכס, עם הזכות להסב את הנכס לעסק מניב כמו מרכז עסקים, דירת שירות וכדומה. במקום לשלם שכר דירה לבעלים, מניות חברת הניהול.
אחוז מההכנסות.
יש כאן גם מבנים היברידיים, שבהם שילוב של שכר דירה קבוע וחלק מההכנסות מתחלק עם בעל הנכס.