קליניקה משפטית

קליניקה משפטית (בדרך כלל חלק מפקולטה למשפטים) היא תוכנית לסיוע משפטי או תוכנית לימודי משפטים המספקת שירותים ללקוחות שונים ולעתים קרובות ניסיון משפטי לתלמידי בית ספר למשפטים. הקליניקות מנוהלות בדרך כלל על ידי פרופסורים למשפטים. קליניקות משפטיות בדרך כלל עושות עבודה פרו בונו באזור מסוים, ומספקות שירותים משפטיים בחינם ללקוחות.

עורך דין מומלץ

הקליניקות המשפטיות מקורן כשיטת הוראה מעשית של סטודנטים למשפטים, אך כיום הן כוללות גם סיוע משפטי חינם ללא קשרים אקדמיים. ישנן קליניקות משפטיות מבוססות פרקטיקה ללא קשר אקדמי המעניקות מיומנויות מעשית לעורכי דין, שופטים וללא עורכי דין בממדים אתיים מעשיים של החוק, ובמקביל מציעות שירותים משפטיים להגנה ציבורית בחינם.

בפקולטה למשפטים, כמוסד לחינוך משפטי שבתפקידו להכשיר עורכי-דין לעתיד, יש אחריות להנחיל ערכים אלה. בין כותלי הפקולטה למשפטים רוכשים הסטודנטים את החינוך המשפטי שבסופו נולד עורך הדין.

צורך וחשיבות
במקרים בהם צדדים אינם יכולים להרשות לעצמם עורך דין והם ניתנים להם שירותים משפטיים על ידי המדינה, איכות הייצוג המשפטי הזה מוטלת לרוב בספק. לכן הצורך בהשכלה משפטית קלינית, או הקמת קליניקות לסיוע משפטי בבתי ספר למשפטים, שבהן סטודנטים למשפטים יכולים לספק ייעוץ משפטי לאנשים מעוטי יכולת.

מטרות, יעדים ושיטות
סטודנטים בדרך כלל מספקים סיוע במחקר, ניסוח טיעונים משפטיים ופגישות עם לקוחות. במקרים רבים, אחד מהפרופסורים בקליניקה יופיע לוויכוח בעל פה בפני בית המשפט. עם זאת, בסמכויות שיפוט רבות יש כללי “פרקטיקה של סטודנטים” המאפשרים לתלמידי קליניקות משפטים להופיע ולהתווכח בבית המשפט.

תחומי עיסוק
מחקרים משפטיים קליניים קיימים בתחומים מגוונים כגון דיני הגירה, דיני סביבה , קניין רוחני, דיור, הגנה פלילית, תביעה פלילית, זכויות אדם ומשפט פלילי בינלאומי.

הגבלות
בעוד שבסמכויות שיפוט רבות יש חוקים של “פרקטיקה של סטודנטים” המאפשרים לתלמידי מרפאות משפטים להופיע ולהתווכח בבית המשפט, בישראל סטודנטים למשפטים עדיין לומדים בבתי ספר למשפטים ואינם יכולים לייצג את הלקוחות בבתי המשפט בעצמם.