עורך דין פנמה | עו”ד ישראלי בפנמה

עורך דין בפנמה
החוק בפנמה מבוסס על משפט אזרחי עם השפעות מהמסורת המשפטית הספרדית והחוקים הרומיים. במשך השנים הראשונות לקיומו, החוק הפנמי היה תלוי בקוד המשפטי שקיבל בירושה מקולומביה. הקודים הפנמניים הראשונים, שהוכרזו ב-1917, עוצבו על פי אלו של קולומביה ומדינות אחרות באמריקה הלטינית שהתנתקו קודם לכן מהאימפריה הספרדית. לכן, המורשת המשפטית של פנמה שילבה אלמנטים מספרד ומושבותיה.

עורך דין מומלץ

כמה מאפיינים של החוק האנגלו-אמריקאי התקבלו גם בפנמה. Habeas corpus, מאפיין של ההליך המשפטי האנגלו-אמריקאי שאינו מצוי בקודים רבים של אמריקה הלטינית, הובטח חוקתית בפנמה. תקדים שיפוטי, עוד מנהג אנגלו-אמריקאי, התקדם אף הוא.
לשופטים ולשופטים היה בדרך כלל מרחב פעולה מועט בענייני הליכים, עיכובים ודרגות אשמה.

המשרד הציבורי
המשרד הציבורי הקבוע בחוקה הגן על האינטרס של המדינה, טיפח אכיפה וביצוע של חוקים, החלטות שיפוטיות וצווים מנהליים, פיקח על התנהגותם הרשמית ועל מילוי תפקידם של עובדי ציבור, העמיד לדין עבירות חוקתיות או משפטיות. הוראות, ושימש כיועץ משפטי לפקידים מנהליים. את תפקידי המשרד הציבורי ממלאים היועץ המשפטי לרפובליקה, הפרקליט הכללי, הפרקליטים המחוזיים ופרקליטים העירוניים.

יש שני מחליפים לכל פקיד במשרד; כולם משרות מינוי. היועץ המשפטי לממשלה, היועץ המשפטי לממשלה וממלאי מקומם הם ממונים בהנהלה; פרקליטים מחוזיים ופרקליטים עירוניים ממונים על ידי הממונים המיידיים עליהם במערכת המשפט.
הם בתורם ממנים עובדים כפופים במשרדים שלהם.

חוקי יסוד ספציפיים
בנוסף לקביעות של עשיית משפט “חופשי, מהיר וללא הפרעה” והקמת המשרד הציבורי, יש בחוקה עוד כמה אמירות על החלת החוקים, היחס לאזרחים על פי החוק וטיפול באסירים.

סעיף 21 מבטיח חופש ממעצר שרירותי, וסעיף 22 קובע את ה-habeas corpus. סעיף 29 אוסר על עונש מוות.

סעיף 42 קובע כי “בעניינים פליליים, לחוק לטובת הנאשם יש תמיד עדיפות ורטרואקטיביות, אף על פי שייתכן שפסק הדין הפך לסופי”. סעיף 163 נותן לנשיא סמכות להעניק חנינה על עבירות פוליטיות, להפחית עונשים ולהעניק שחרור על תנאי. סעיף 187 קובע כי אדם שהורשע בעבירה נגד הסדר הציבורי אינו רשאי לכהן בתפקיד שיפוטי כלשהו בעתיד.
סעיף 197 קובע משפט על ידי חבר מושבעים.

זכויות וחובות של אזרחים
לפי סעיף בחוקה שכותרתו “זכויות וחובות של יחידים וחברתיים”, מובטח לאזרחים פרטיים שניתן להעמידם לדין על ידי רשויות ממשלתיות רק בשל הפרות של החוקה או החוק. כמו כן מתואר נוהל המעצרים, תוך ציון כי מעצרים עשויים לנבוע מתגובה לתלונות שהוגשו למשטרה או מפעולה ישירה של המשטרה או סוכני DENI בזירת הפשע או ההפרעה.

תוקפו של מעצרו של האזרח מוכר: “עבריין מופתע באופן גלוי עלול להיתפס על ידי כל אדם ויש למסור אותו מיד לרשויות”. אין להחזיק אדם יותר מעשרים וארבע שעות על ידי המשטרה מבלי שיובא בפני רשות מוסמכת או יוגש נגדו כתב אישום בעבירה. החוקה אוסרת מעצר או מעצר בגין הפרת חובות אזרחיות גרידא או בגין חובות.

במהלך חקירה נחקרים הנאשם וכל העדים, האחרונים בשבועה. החוקה מבטיחה כי אין לכפות על אדם נאשם להפליל את עצמו, והרשויות נאסרות לכפות עדות מכל קרוב משפחה, בין אם הוא קשור בדם ובין אם בנישואין, כלומר “בדרגה הרביעית של קרבה או מדרגה שנייה של זיקה.

חוקרים רשאים להיכנס לביתו של אדם רק בהסכמה או בצו בכתב צו חיפוש מרשות מוסמכת או כדי לסייע לנפגעי פשע או אסון טבע. ככלל, כל העדות חייבת להיות מוגשת בכתב וחתומה על ידי חוקרים, נאשמים ועדים.
אם תיק מחייב העמדה לדין, הוא מועבר לבית המשפט המתאים.
למרות שהערבות מותרת במקרים מסוימים, זוהי פריבילגיה הכפופה להגבלות רבות וניתן לדחות אותה לבקשת התובע אם שופט מסכים.

הפרות לכאורה
הוכחו ראיות רבות לכך שהוראות חוקתיות רבות לא מומשו בחיי היומיום של אזרחי פנמה החל מסוף שנות ה-80. הדוגמה הבולטת ביותר כללה את המקרה של ד”ר הוגו ספאדפורה, פקיד ממשלתי בכיר לשעבר, שמתח ביקורת על תפקיד כוחות ההגנה בפוליטיקה ואת תפקידה לכאורה של נורייגה בסחר בסמים. גופתו חסרת הראש של ספאדאפורה נמצאה בקוסטה ריקה סמוך לגבול פנמה בספטמבר 1985 לאחר דיווחים כי הוא נלקח למעצר על ידי אנשי כוחות ההגנה. היו גם טענות שד”ר מאורו זוניגה, ראש קבוצת אופוזיציה בשם “ועדת התיאום האזרחית הלאומית” (Coordinador Civilista Nacional-COCINA), נחטף והוכה.

אף על פי שהחוקה קובעת את ה-habeas corpus וניהול צדק מהיר וללא הפרעות, מספר תקריות העלו כי עקרונות אלו הופרו לעתים. שימו לב שסעיפים שונים של החוקה המבטיחים זכויות בסיסיות הושעו במהלך מצב החירום הזמני שהוכרז ב -1987. יתרה מכך, ממשלת פנמה הגיבה באכזריות מוגזמת לצעדות והפגנות עממיות בפנמה באמצע 1987. לפי דו”ח צוות הסנאט של ארצות הברית על פנמה מדצמבר 1987, נעצרו יותר מ-1,500 איש בין יוני לספטמבר 1987.
ראיות מהימנות מצביעות על כך שרבים מהם ספגו יחס אכזרי ובלתי אנושי בזמן הכלא.

במהלך מצב החירום של 1987, נאמר לנו, מזכיר בית המשפט העליון ציין במהירות בכל תיק שיפוטי כי ערעורים אינם קבילים מבחינה משפטית.
אפילו זכות ההבס קורפוס הושעתה, לרבות אותן עתירות שהיו בטיפול בזמן שנקבע מצב החירום.

חוקת פנמה
פנמה נשלטת תחת חוקת פנמה משנת 1972 כפי שתוקן ב-1978, 1983, 1993, 1994 ו-2004. זוהי החוקה הרביעית של פנמה, חוקות קודמות אומצו ב-1904, 1941 ו-1946 ההבדלים בין אלה. חוקות היו נושאי דגש ושיקפו את הנסיבות הפוליטיות הקיימות בעת גיבושן.

החוקות העוקבות של פנמה כובדו בדרגות שונות על ידי ממשלות הרפובליקה. מאז ההפיכה ב-1968, מתנגדי ממשלות שונות האשימו אותם בהפרת רוח החוקה ולעיתים גם באותיות ובהפעלת הוראות מצב החירום למטרות פוליטיות גרידא.
יצירת אמון הציבור בשלטון החוק שנקבע בחוקה הציבה את אחד האתגרים הגדולים בפני הממשלה בסוף שנות ה-80.

חוקות קודמות
חוקת 1904
חוקת 1904, בסעיף 136, העניקה לארצות הברית את הזכות “להתערב בכל חלק של פנמה, לשקם את שלום הציבור והסדר החוקתי”.
זה משקף את הוראות אמנת היי-בונאו-וריה, ואישר את מעמדה של פנמה כמדינת חסות דה פקטו של ארצות הברית.
סעיף 136, יחד עם הוראות אחרות של אמנת היי-בונאו-ורילה, כמו זו המעניקה לארצות הברית את הזכות להוסיף שטח נוסף לאזור התעלה בכל פעם שהיא מאמינה שזה הכרחי למטרות הגנה, דירג את הלאומנים הפנמים ליותר משלושה עשרות שנים.

חוקות 1941 ו-1946
ב-1939 ביטלה ארצות הברית את זכותה להתערבות בענייני פנים פנמה עם אשרור הסכם האל-אלפארו. חוקת 1941, שנחקקה במהלך כהונתו הקצרה והראשונה של ארנולפו אריאס, לא רק סיימה את מעמד החסות החוקתי של פנמה אלא גם שיקפה את השקפותיו הפוליטיות של הנשיא. השלטון התרכז בידי הנשיא, שתקופת כהונתו, לצד זו של חברי בית המחוקקים, הוארכה מארבע לשש שנים. נוספו דרישות אזרחות שהפלו את הקהילה השחורה דוברת האנגלית של המדינה ומיעוטים אחרים שאינם היספנים.

באוקטובר 1941 הודח הנשיא אריאס על ידי המשטרה הלאומית (קודמתם של המשמר הלאומי וכוחות ההגנה של פנמה), ואת הנשיאות תפס ריקרדו אדולפו דה לה גווארדיה ארנגו.
בשנת 1946, הנשיא דה לה גווארדיה פרסם חוקה חדשה, שהייתה בעצם חזרה למסמך מ-1904 ללא סעיף 136 הפוגעני.

חוקת 1972
חוקת 1946 הייתה בתוקף במשך 26 שנים. לאחר ההפיכה הצבאית של 1968, 11 ערבויות חוקתיות, כולל חופש הביטוי, העיתונות והנסיעות, הושעו למספר חודשים, וחלקן לא הוחזרו במלואן עד לאחר קבלת החוקה של 1972. חוקת 1972 הוכרזה על ידי הגנרל טוריג’וס ושיקפה את הדומיננטיות של המערכת הפוליטית על ידי הגנרל והצבא.

סעיף 277 של חוקת 1972 קבע את טוריג’וס כ”מנהיג המקסימלי של המהפכה הפנמית”, והעניק לו סמכויות יוצאות דופן לתקופה של שש שנים, כולל הסמכות למנות את רוב פקידי הממשל ולכוון את יחסי החוץ. ב-11 באוקטובר 1978 פג תוקף הוראות זמניות זו והוראות זמניות אחרות של חוקת 1972, ושורה של תיקונים, שאושררו על ידי האסיפה הלאומית של נציגי העירייה שבשליטת טוריג’וס, הפכו לחוק.
תיקונים אלה קראו לחזרה הדרגתית לתהליכים פוליטיים דמוקרטיים בין השנים 1978 ו-1984 ונועדו, בין השאר, לשכך את חששות ארה”ב לגבי האופי הלא דמוקרטי של המערכת הפוליטית בפנמה.

תיקוני 1983
בשנת 1983 הוקמה ועדה המייצגת מפלגות פוליטיות שונות לתיקון נוסף של החוקה לקראת הבחירות ב-1984. הוועדה בת 16 חברים שינתה כמעט מחצית מהסעיפים של החוקה, והביאה למספר שינויים משמעותיים. סעיף 2 העניק לצבא תפקיד מדיני מיוחד, אך הטיוטה המתוקנת השמיטה כל אזכור לכך. גם בית המחוקקים שופץ.

המועצה המחוקקת הלאומית חוסלה, והאסיפה הלאומית המעורפלת, הנשלטת על ידי הממשלה, של נציגי העירייה – שבה היו 505 נציגים, אחד מכל corregimiento (נפה עירונית) – הפכה לאסיפה המחוקקת, עם 67 חברים שחולקו על בסיס אוכלוסייה וישיר. נבחר. עצמאות הרשות השופטת ובית הדין לבחירות חוזקה, כהונתו של הנשיא צומצמה לחמש שנים, והיו אמורים להיבחר שני סגני נשיא.
הערבויות לחירויות האזרח חוזקו, והתמיכה הרשמית במועמדים בבחירות הוגבלה, לפחות בתיאוריה, מאוד.

חוקה
הכוח נובע מהעם ומופעל על ידי שלוש זרועות השלטון, שכל אחת מהן “מוגבלת ונפרדת”, אך כולן, להלכה, פועלות יחד ב”שיתוף פעולה הרמוני”. השטח הלאומי מוגדר כ”שטח היבשה, הים הטריטוריאלי, המדף היבשתי התת-ימי, תת הקרקע והמרחב האווירי בין קוסטה ריקה לקולומביה “.
כל ויתור, השכרה או ניכור אחר של טריטוריה זו לכל מדינה אחרת אסורים במפורש.
ספרדית היא השפה הלאומית של המדינה.

החוקה המתוקנת מכילה 328 סעיפים, מקובצים ל-1 פתיח ו-15 כותרות כדלקמן:

הַקדָמָה
כותרת I המדינה הפנמה (סעיף 1-7)
כותרת ב’ לאום והגירה (סעיף 8-16)
כותרת III זכויות וחובות אישיות וחברתיות (סעיף 17-130)
כותרת IV זכויות פוליטיות (סעיף 131-145)
כותרת V האורגן המחוקק (סעיף 146-174)
כותרת VI הגוף המבצע (סעיף 175-200)
שער ז’ מינהל המשפטים (סעיף 201-224)
כותרת VIII משטרים עירוניים ומחוזיים (סעיף 225-256)
שער ט’ האוצר הציבורי (סעיף 257-281)
כותרת X הכלכלה הלאומית (סעיף 282-298)
שער י”א עובדי הציבור (סעיף 299-309)
כותרת XII כוח ציבורי (סעיף 310-312)
כותרת XIII רפורמה בחוקה (סעיף 313-314)
כותרת XIV תעלת פנמה (סעיף 315-323)
כותרת XV הוראות סופיות וחולפות (סעיף 324-328)

אכיפת החוק בפנמה

אכיפת החוק בפנמה מתבצעת על ידי הכוחות הציבוריים של פנמה. לכוח הציבורי יש מספר סניפים שהם המשטרה הלאומית של פנמה ושירות האוויר הלאומי (SENAN), שירות הגבולות הלאומי ושירות ההגנה המוסדי האוכפים את החוק בתחום השיפוט שלהם.
פנמה ביטלה את צבאה בשנת 1990, שאושרה בהצבעה פה אחד על ידי האספה הלאומית של פנמה לתיקון חוקתי בשנת 1994.
התיקון החוקתי אוסר על יצירת כוח צבאי עומד אך מאפשר הקמת יחידות משטרה מיוחדות באופן זמני כדי להתמודד עם פעולות של “חיצוניות תוֹקפָּנוּת”.

עוצר
הרשויות בפנמה אימצו מדיניות עוצר עבור צעירים מתחת לגיל 18. תלמידים המשתתפים בשיעורי לילה חייבים לשאת אישור או תעודה מזהה, המסופק על ידי בית הספר או אדם מוסמך רשמי. צעירים מתחת לגיל 18 שנתפסים בלעדיהם צפויים למעצר בתחנת משטרה עד לשחרורם לאפוטרופוסים החוקיים שלהם. קנס בסביבות 50.00 דולר מופק לאפוטרופוסים החוקיים אם הצעיר נתפס בפעם הראשונה.

עוצר מורכב ממחסומים אסטרטגיים מיוחדים מסביב לרחובות הראשיים בפנמה. כל אדם בתוך רכב חייב לשאת את תעודות הזיהוי שלו או להיות מלווה באפוטרופוסים החוקיים שלו. הרשויות סייעו להפחית לאט את כמות הצעירים ללא השגחה שמסתובבים ברחובות.
רוב הגניבות והחטיפות מבוצעות על ידי קטינים.

מערכת העונשין של פנמה

סעיף 27 לחוקת פנמה מכריז שמערכת הכליאה של פנמה מבוססת על עקרונות הביטחון, השיקום וההגנה על החברה. נקבעו הוראות להקמת תכניות הכשרה המיועדות ללמד מיומנויות ומקצועות שיעניקו לאסירים את ההזדמנות לחזור לחברה כאזרחים מועילים לאחר סיום עונשם. אותו מאמר גם אוסר על התעללות פיזית, נפשית ומוסרית באסירים. עבריינים קטינים שנידונו על ידי בית משפטמטופלים במערך מיוחד המעניק הגנה וחינוך ומנסה לשקם אותם בטרם הגיעו לבגרות. נשים מופרדות גם במערכת העונשין.

מחלקת התיקונים הוקמה בשנת 1940 כדי לנהל את מערכת העונשין במדינה עבור משרד הממשל והמשפטים. הפעלת בתי הכלא הייתה בעבר תפקיד ישיר של המשטרה הארצית. כוונתם של פקידי הממשלה שהקימו את מחלקת התיקונים הייתה לשים קץ להתעללות הטבועה במערכת, אך המחלקה החדשה מעולם לא הייתה מאוישת כראוי, והמשטרההיה צריך לשמש כסוהרים. המצב נמשך עד אמצע שנות ה-80; בגלל חוסר כוח אדם במחלקת התיקונים, רוב בתי הכלא היו מאוישים על ידי אנשי כוחות ההגנה, ומערכת הכלא עדיין נחשבה לישות של ה-FDP. ככל הנראה גם התעללויות אחרות נמשכו. התלונות העיקריות שהובעו על מערכת העונשין נגעו לצפיפות, מתקני תברואה לקויים והיעדר טיפול רפואי הולם.

האיסלה דה קובבה היא המקום של מושבת העונשין קובבה, הכלא הקשה ביותר בפנמה, מאז 1919. למרות שרוב האסירים בו נידונים על ידי בתי משפט לתנאים מוגדרים, לפעמים אנשים נשלחים לקויבה בזמן שהם ממתינים לתוצאות החקירה לפני משפט או לפני גזר דין, הפרה פוטנציאלית של תקנות שיפוטיות. האסירים שוכנים במחנה ראשי ובכמה מחנות קטנים הפזורים על האי, אך אין אינדיקציה לכך שעצורים לפני משפט מופרדים מאסירים המרצים עונשים.

במחנה הראשי ישנם כמה מתקנים לאימון שיקום ובית ספר קטן; עם זאת, רבים מהאסיריםיש להם גישה מועטה או לא למתקנים הללו מכיוון שהם גרים במרחק מה מהמחנה הראשי. נדרשת עבודה מכל האסירים, כולל אלה הממתינים למשפט או הממתינים לגזר הדין. העבודה אינה מתוגמלת עבור רוב האסירים, שרובם עוסקים בחקלאות ובגידול בעלי חיים באזורים מנוקים מגידול הג’ונגל. כמה מכונאים ובעלי מלאכה מיומנים אחרים מקבלים שכר נמוך עבור עבודתם.

בית כלא גדול אחר, הכלא לדגם (Cárcel Modelo) בפנמה סיטי, נבנה ב-1920; עם זאת, במהלך השנים הוא רכש מוניטין מרושע. הבעיה הגדולה ביותר שלה, לא ייחודית לכלא הדוגמניות או לפנמה, הייתה הצפיפות. בתאים שנועדו לאכלס שלושה אסירים נמצאו לעתים קרובות עד חמישה עשר; ייתכן שהצפיפות החמורה הזו הובילה למספר הגדול של עצירים לפני משפט שנשלחו לקויבה. עבריינים ראשונים שהיו מרותקים לכלא המודל לא תמיד היו מופרדים מפושעים קשוחים, דפוס ששרר ברוב מערכת הכלא. אסירים שהמתינו למשפט נכלאו לעתים קרובות לתקופות ממושכות לפני שהתיקים שלהם הופיעו בכתב יד בבית המשפט, והיו תלונות על כך שהזכויות על ההבס קורפוסהופר על ידי החזקת כמה עבריינים ללא תקשורת.

יש בית כלא בכל בירת מחוז. תלונות דומות על צפיפות והפרות זכויות אדם דווחו מהמחוזות המרוחקים.

בניגוד לתנאים שבהם אסירים גברים מרצים עונשים וממתינים למשפט, נשים זוכות לטיפול הרבה יותר טוב. המרכז לשיקום נשים (Centro Femenino de Rehabilitación) בפנמה סיטי זכה לשבחים. המרכז נמצא בפיקוח מחלקת התיקונים, אך מופעל על ידי נזירות שיצרו מוניטין של משמעת מתוסכלת באנושיות והגינות. מעט תלונות מדווחות של אסירות במרכז לנשים. עם זאת, כאשר נעצרו לראשונה, נשים מוחזקות לפעמים בן לילה או מספר לילות בכלא הדוגמניות, שם, למרות הפרדה, הן חוות תנאים שונים מעט מאלה המתוארים לגברים.

דיני קניין רוחני בפנמה

האסיפה הלאומית העבירה בשנת 1994 הצעת חוק מקיפה לזכויות יוצרים (חוק 15), המבוססת על מודל של ארגון הקניין הרוחני העולמי. החוק מעדכן את הגנת זכויות היוצרים בפנמה, מספק תשלום תמלוגים, מקל על העמדה לדין של מפרי זכויות יוצרים, מגן על תוכנות מחשב והופך את הפרת זכויות היוצרים לפשע. למרות שהתובע הראשי בתיקי IPR במשרד היועץ המשפטי לממשלה נקט בעמדת אכיפה נמרצת, משרד זכויות היוצרים נותר קטן ולא יעיל. משרד זכויות היוצרים איחר לנסח ולהקדם שיפורים נוספים לחוק זכויות היוצרים כדי ליישם את אמנות WIPO החדשות (אמנת זכויות היוצרים של WIPO ואמנת WIPO הופעות ופונוגרפים).
עם זאת, הצעתם גם תקבע עבירות חדשות, כמו הפרות זכויות יוצרים מבוססות אינטרנט, תעלה את העונשים על הפרות ותגביר את אמצעי הגבול.
הצעת חוק זו מתקדמת עם סיוע טכני מ-SIECA (מערכת האינטגרציה הכלכלית של מרכז אמריקה).

דיני פטנטים
חוק קניין תעשייתי חדש (חוק 35) נכנס לתוקף בשנת 1996 ומעניק 20 שנות הגנת פטנט ממועד הגשתו.
פטנטים פרמצבטיים ניתנים ל-15 שנה בלבד, אך ניתן לחדשם לעשר שנים נוספות, אם בעל הפטנט נותן רישיון לחברה לאומית (מינימום 30 אחוזי בעלות פנמה) לנצל את הפטנט.
חוק הקניין התעשייתי מעניק הגנה ספציפית לסודות מסחריים.

סימנים מסחריים
חוק 35 מספק גם הגנה על סימני מסחר, מפשט את תהליך רישום סימני המסחר והפיכתם לחידוש לתקופות של עשר שנים. המאפיין החשוב ביותר של החוק הוא הענקת סמכות בעצמו לסוכנויות ממשלתיות לבצע חקירות ולתפוס חומרים החשודים כמזויפים. צווים 123 מנובמבר 1996 ו-79 מאוגוסט 1997 מציינים את הנהלים שיש לנקוט על-ידי פקידי המכס וה-CFZ בביצוע חקירות והחרמת סחורה.
בשנת 1997, מינהל המכס הקים משרד מיוחד לאכיפת IPR, ואחריו משרד דומה שהוקם על ידי ה-CFZ בשנת 1998.
משרד רישום סימני המסחר ביצע מודרניזציה משמעותית עם מאגר מידע ממוחשב הניתן לחיפוש של סימני מסחר רשומים הפתוח לציבור.

אמנות
פנמה חברה בארגון הקניין הרוחני העולמי (WIPO), אמנת הפונוגרמות של ז’נבה, אמנת הלוויין של בריסל, אמנת זכויות היוצרים האוניברסלית, אמנת ברן להגנה על יצירות ספרות ואמנות, אמנת פריז להגנת קניין תעשייתי.
, והאמנה הבינלאומית להגנה על זני צמחים.
בנוסף, פנמה הייתה אחת המדינות הראשונות שאישררה את אמנת זכויות היוצרים של WIPO ואת אמנת ההופעות והפונוגרמות של WIPO.

אכיפה
ההגנה על זכויות קניין רוחני (IPR) בפנמה גדלה משמעותית במהלך השנים האחרונות. הממשלה העבירה חוק נגד מונופול בשנת 1996 המחייב הקמת בתי משפט מסחריים לדון אך ורק במקרים של הגבלים עסקיים, פטנטים, סימנים מסחריים וזכויות יוצרים. שני בתי משפט מחוזיים ובית דין עליון אחד החלו לפעול בשנת 1997 והם דנו בסכסוכי קניין רוחני. מדיניות ופרקטיקה של IPR בפנמה היא באחריות ועדה בין-מוסדית.
ועדה זו מורכבת מנציגי שש סוכנויות ממשלתיות ופועלת בהנהגת סגן שר סחר חוץ.
הוא מתאם פעולות אכיפה ומפתח אסטרטגיות לשיפור הציות לחוק.

Mossack Fonseca & Co. היה משרד עורכי דין ונותן שירותים תאגידי פנמה. פעם היא הייתה הספקית הרביעית בגודלה בעולם של שירותים פיננסיים בחו”ל. מאז הקמתה ב-1977 ועד לפרסום מסמכי פנמה באפריל 2016, היא נותרה עלומה ברובה, למרות שהיא ישבה בלב תעשיית ה-offshore העולמית ופעלה עבור כ-300,000 חברות. יותר ממחציתם היו רשומים במקלטי מס בריטיים, כמו גם בבריטניה.

המשרד קיבל תשומת לב תקשורתית עולמית באפריל 2016, כאשר הקונסורציום הבינלאומי של עיתונאים חוקרים פרסם מידע על עסקאות פיננסיות של לקוחותיו במאמרי פנמה, בעקבות פרסום מטמון עצום של מסמכים של המשרד, מתוארך בין 1970 ל-2015. הודלף לתקשורת החדשות, ש”ערבבה לפחות 140 פוליטיקאים מיותר מ-50 מדינות” בתוכניות העלמת מס.

ב-14 במרץ 2018 הודיעה החברה כי היא נסגרת בשל הנזק שנגרם לכספיה ולמוניטין שלה בעקבות גילוי תוכניות הלבנת הון בהיקף של מיליארדי דולרים.

עורכי דין ומשרדי עורכי דין בפנמה

עו”ד קטלינה רודריגז משתייכת למשרד העורכי דין רודריגז ושות’. המשרד שלה ממוקם בפנמה סיטי, פנמה. היא משרתת את האזורים של צ’יריקי, דריאן, הררה, לוס סנטוס, פנמה, וראגואס. תחומי התמחות משפטיים המשפטי שלה כוללים תאגידי, פלילי, תעסוקה, משפחה, הגירה, קניין רוחני, נדל”ן, ומס. היא מציעה סיוע משפטי וכן שירות פרו-בונו.

עו”ד לואיס גומז משתייך למשרד העורכי דין גומז ושות’. המשרד שלו ממוקם בפנמה סיטי, פנמה. האזורים שהוא משרת הם קולון, פנמה, ומערב פנמה. תחומי התמחות משפטיים שלו כוללים פשיטת רגל, תאגידי, פלילי, תעסוקה, משפחה, הגירה, קניין רוחני, נדל”ן, ומס. הוא מציע סיוע משפטי אך לא מציע שירות פרו-בונו.

עו”ד פטריסיה מוראלס משתייכת למשרד העורכי דין מוראלס ושות’.  המשרד שלה ממוקם בפנמה סיטי, פנמה. היא משרתת את האזורים של בוקס דל טורו, קוקלה, קולון, צ’יריקי, דריאן, הררה, לוס סנטוס, פנמה, וראגואס. תחומי התמחות משפטיים שלה כוללים פשיטת רגל, תאגידי, פלילי, תעסוקה, משפחה, הגירה, קניין רוחני, ימי, נדל”ן, ומס. היא לא מציעה סיוע משפטי אך כן מציעה שירות פרו-בונו.

עו”ד אנדרס פרננדז משתייך למשרד העורכי דין פרננדז ושות’. המשרד שלו ממוקם בפנמה סיטי, פנמה. הוא משרת את אזור פנמה. תחומי התמחות משפטיים שלו כוללים תאגידי, פלילי, תעסוקה, משפחה, הגירה, קניין רוחני, בינלאומי, ימי, נדל”ן, ומס. הוא לא מציע סיוע משפטי וגם לא מציע שירות פרו-בונו.

עו”ד אדריאנה מנדוזה משתייכת למשרד העורכי דין מנדוזה.  המשרד שלה ממוקם בפנמה סיטי, פנמה. היא משרתת את אזור פנמה. תחומי התמחות משפטיים שלה כוללים פשיטת רגל, תאגידי, פלילי, הגירה, קניין רוחני, בינלאומי, ימי, נדל”ן, ומס. היא מציעה סיוע משפטי וגם מציעה שירות פרו-בונו.

[wpseo_breadcrumb]