עורך דין בארגנטינה | עו”ד ישראלי ארגנטינה

מערכת המשפט של ארגנטינה היא מערכת משפטית אזרחית. עמוד התווך של המערכת האזרחית הוא חוקת ארגנטינה (1853).

עורך דין מומלץ

החוקה הארגנטינאית משנת 1853 הייתה ניסיון לאחד את המדינה הלא יציבה והצעירה של המחוזות המאוחדים של ריו דה לה פלטה תחת חוק אחד, וליצור גם את האורגניזמים השונים הדרושים לניהול מדינה.
חוקה זו אושרה לבסוף לאחר ניסיונות כושלים ב-1813 (ראה האסיפה של 1813, 1819 ו-1831 Pacto Federal.

מבנה החוק בארגנטינה

חוקת ארגנטינה
מגילת זכויות
צורת ממשל
האצלת סמכויות לאומית
עדיפות חוקים – אמנות בינלאומיות
חוקות פרובינציאליות
הקוד האזרחי של ארגנטינה
הקוד האזרחי הראשון נכתב על ידי המשפטן הארגנטינאי Dalmacio Vélez Sársfield, ונכנס לתוקף ב-1 בינואר 1871 ונשאר בחוק עד 1 באוגוסט 2015, אז הוחלף בקוד אזרחי ומסחרי חדש – Código Civil y Comercial de la Nación.

הקוד האזרחי של ארגנטינה משנת 1871 היה בהשראת במידה רבה מהמסורת המשפטית הספרדית, וגם מהקוד האזרחי הברזילאי, הקוד האזרחי הספרדי משנת 1851, הקוד הנפוליאון והקוד האזרחי של צ’ילה. המקורות של קוד אזרחי זה כוללים גם יצירות משפטיות תיאורטיות שונות, בעיקר של גדולי המשפטנים הצרפתים של המאה ה-19. היה זה החוק האזרחי הראשון שאימץ במודע כאבן היסוד שלו את ההבחנה בין זכויות וחובות וזכויות קניין מקרקעין, ובכך התרחק מהמודל הצרפתי.

ה- Código Civil y Comercial de la Nación החדש מביא שינויים רבים, במיוחד המודרניזציה של דיני המשפחה.

רמות סמכות שיפוט
סמכות השיפוט של בתי המשפט בארגנטינה בתחום הבינלאומי

חוקת האומה הארגנטינאית בספרדית : Constitución de la Nación Argentina היא מסמך השלטון הבסיסי של ארגנטינה, והמקור העיקרי לחוק הקיים בארגנטינה. הגרסה הראשונה שלו נכתבה ב-1853 על ידי אספה חוקתית שהתכנסה בסנטה פה ; הבסיס הדוקטריני נלקח בחלקו מחוקת ארצות הברית.
לאחר מכן הוא עבר רפורמה ב-1860, 1866, 1898, 1949, 1957 (שביטלה בעיקר את הרפורמה של 1949), והגרסה הנוכחית היא הטקסט המתוקן של 1994.
זוהי החוקה הלאומית השביעית הכי עתיקה בתוקף כיום שאושררה ב-1 במאי 1853.

החוקה הארגנטינאית מורכבת מפתיח ושני חלקים נורמטיביים:

הקדמה
חלק ראשון: הצהרות, זכויות וערבויות (סעיפים 1-43)
חלק שני: רשויות האומה (אמנות 44–129).
למכשירי זכויות האדם הבינלאומיים הבאים – אמנות והצהרות – יש גם מעמד חוקתי מכוח סעיף 75, סעיף 22:

ההצהרה האמריקאית בדבר זכויות וחובות האדם
ההכרזה האוניברסלית בדבר זכויות האדם
האמנה האמריקאית לזכויות אדם
אמנה בינלאומית בדבר זכויות כלכליות, חברתיות ותרבותיות
אמנה בינלאומית על זכויות אזרחיות ופוליטיות
פרוטוקול אופציונלי לאמנה הבינלאומית בדבר זכויות אזרחיות ופוליטיות
אמנת רצח עם
האמנה הבינלאומית לביטול כל צורות האפליה הגזעית
האמנה בדבר ביטול כל צורות האפליה נגד נשים
אמנת האומות המאוחדות נגד עינויים
האמנה בדבר זכויות הילד
האמנה הבין-אמריקאית בדבר היעלמות כפויה של אנשים
אמנה בדבר אי תחולה של מגבלות סטטוטוריות על פשעי מלחמה ופשעים נגד האנושות
האמנה בדבר זכויותיהם של אנשים עם מוגבלות
היסטוריה

הניסיון הראשון לחלק את הכוח הפוליטי בארגנטינה היה בתקופת הממשלה שנוצרה לאחר מהפכת מאי (בספרדית: Revolución de Mayo): החונטה של ​​פרימרה לא יכלה ליצור מסים חדשים ללא אישור הקבילדו.

מנהיגים מהפכנים רבים, בראשות מריאנו מורנו, רצו להכריז על עצמאות מיד וליצור חוקה כדי לבנות מדינה עצמאית. באוקטובר 1811, הג’ונטה גרנדה, שהחליפה את חונטת הפרימרה, חוקקה את תקנת חלוקת השלטון, אך היא לא התקבלה על ידי הכוח המבצע. עם זאת, חופש העיתונות והצו לביטחון הפרט התקבלו עד נובמבר. בשנת 1813, האספה החוקתית הכללית נועדה להכריז על חוקה אך היא יכלה להכריז רק על חירותם של בני העבדים.

ב -1819 וב -1826 הוכרזו שתי חוקות שבסופו של דבר נכשלו בגלל אי ​​ההסכמה בין הפדרליסטים לאוניטריאנים. בריתות חוקתיות רבות אחרות התקיימו בין 1820 ל-1853 (כאשר חוקקה החוקה הארגנטינאית הנוכחית). החשובים שבהם הם: הסכם פילאר (1820), הסכם ה- Cuadrilátero (1822), ההסכם הפדרלי (1831), פרוטוקול פאלרמו (1852), ואמנת סן ניקולאס (1852).

ההסכם הפדרלי דחק בכל המחוזות לקרוא לקונגרס פדרלי כללי, אולם הדבר היה מגביל את כוחו של חואן מנואל דה רוסאס שהיה מושל המחוז החזק ביותר, ולכן הקונגרס מעולם לא נקרא. כאשר רוסאס הובסה, ב-1852, הסכם סן ניקולס קרא לבסוף לקונגרס החוקתי שבסנטה פה, ב-1 במאי 1853, נשבע להכניס את החוקה הפדרלית לתוקף.
כתוצאה מכך, מחוז בואנוס איירס עזב את הקונפדרציה הארגנטינאית עד 1859.

רפורמות לחוקת 1853
התיקון החוקתי הראשון לטקסט המקורי משנת 1853 התרחש ב-1860 לאחר שבואנוס איירס הצטרפה מחדש לקונפדרציה הארגנטינאית. הוא כלל שינויים ברבים מהמאמרים המקוריים. אחד השינויים הגדולים היה שינוי שמה של המדינה: על פי הרפורמה, המדינה תיקרא רשמית רפובליקה ארגנטינה (“הרפובליקה הארגנטינאית”), ולמטרות משפטיות, נאציון ארגנטינה (“האומה הארגנטינאית”), במקום הישן ” הקונפדרציה הארגנטינאית” בכל סעיפי החוקה. הכללה חשובה נוספת הייתה ההכרה החוקתית בזכויות הבלעדיות של בואנוס איירס המובטחות על ידי חוזה סן ניקולס.

הרפורמה הבאה התרחשה ב-1866 וקבעה שמסי יצוא וייבוא ​​יועדו לאוצר הלאומי ללא הגבלת זמן, לא עוד עד 1866 כפי שקבעה הרפורמה ב-1860.

ב-1898 אושר עוד תיקון חוקתי קטן. היא אפשרה יחס גמיש יותר לחלוקה פרופורציונלית בלשכת הנבחרים וקבעה את מספר המשרדים לשמונה.

בתקופת ממשלתו של חואן דומינגו פרון, החוקה הארגנטינאית משנת 1949 התקבלה בהצלחה, שהיווה תיקון גדול. מטרתו הייתה לחדש ולהתאים את הטקסט למושגי הדמוקרטיה של המאה העשרים, למשל, הוספת רשימה של זכויות סוציאליות שכללו תנאי עבודה טובים יותר למעמד הפועלים, הזכות לחינוך טוב וכו’. העקרונות האמורים בפתיח. זה גם איפשר את בחירתו מחדש ללא הגבלת זמן של הנשיא.

במהלך המשטר הצבאי הידוע בשם Revolución Libertadora שהדיח את ממשלתו של פרון ב-1955, ב-1957 ולפני הבחירות שהיו אמורות להתקיים ב-1958, נבחרה ועידה חוקתית לרפורמה בחוקה. רפורמה זו אינה כוללת את שנות ה-49, ומבטלת אותה באופן מרומז, כך שהטקסט התבסס על הטקסט מ-1898. השינויים היחידים שנעשו היו לכלול סיכום של מאמרים חברתיים של פרון הידועים כסעיף 14 bis (הקיים כרגע) ולקבוע את הצורך בקוד עבודה וביטוח לאומי.

ב-1972, “תיקון חוקתי” שבוצע על ידי הממשל הצבאי בראשות הגנרל אלחנדרו א’ לנוס שינה את הטקסט מ-1957. זה היה צריך להימשך עד 1977, אך ניתן היה להאריך את תחולתו עד 1981 אם אף אמנה חוקתית ב-1976 לא החליטה לקבל אותה או לדחות אותה סופית. תיקון זה לא יושם במלואו על ידי הממשלה הדמוקרטית של פרון בקדנציה השלישית שלו וגם לא על ידי אשתו איזבל פרון שהתפקדה כנשיא לאחר מותו. כמה שינויים היו קשורים לגודל הסנאט ולבחירה מחדש של נשיא וסגן נשיא לקדנציה אחת. זה גם צמצם את כהונת הנשיא, הסנאטור והסגנים לארבע שנים.

הגרסה האחרונה (והנוכחית) של החוקה הארגנטינאית בוצעה על ידי קרלוס סאול מנם בשנת 1994. היא כללה רבים מהשינויים מ”התיקון” מ-1972 כגידול בגודל הסנאט (שלושה לכל מחוז), קדנציה אחת ברציפות בחירה מחדש לנשיאות וצמצום כהונתו לארבע שנים. היא גם הפכה את העיר בואנוס איירס לישות אוטונומית עם רשויות משלה.
שינויים אחרים נעשו כדי להבטיח משטר נשיאותי רך יותר, הכללת פרק חדש במגילת הזכויות הקשורים לפוליטיקה, בריאות וסביבה, וגם אימוץ הליך חקיקה מהיר בהרבה ליצירת חוקים.
בנוסף, בוטלה גם הדרישה שהנשיא או סגן נשיא הרפובליקה שייכים לאמונה הקתולית.

חטיבות
לחוקה הארגנטינאית יש ארבעה סוגי חלוקה עיקריים; חלקים, כותרות, חטיבות ופרקים, אם כי אלה אינם צריכים להיות נוכחים כל הזמן. לדוגמה, החלק הראשון מחולק לפרקים אך לא לכותרות או לחלקים. התכנית של החוקה היא כדלקמן:

הקדמה
חלק ראשון (43 חלקים)
פרק ראשון הצהרות, זכויות וערבויות (35 סעיפים)
פרק שני זכויות וערבויות חדשות (8 סעיפים)
חלק שני רשויות האומה (86 סעיפים)
הממשלה הפדרלית בתואר הראשון (77 סעיפים)
החטיבה הראשונה של הסמכות המחוקקת (43 סעיפים, 42 + 1 מופרדים)
פרק ראשון של לשכת הצירים (9 סעיפים)
פרק שני של הסנאט (9 סעיפים)
פרק שלישי נטיות משותפות לשני הלשכות (12 סעיפים)
ייחוס הפרק הרביעי של הקונגרס (2 חלקים, מתוכם אחד מחולק 32 פעמים)
פרק חמישי להיווצרות החוקים (8 סעיפים)
פרק שישי של הביקורת הכללית של האומה (סעיף 1)
פרק שביעי של נציב תלונות הציבור (סעיף אחד)
חטיבה שנייה של הכוח הביצועי (21 סעיפים)
פרק ראשון מאופיו ומשכו (7 חלקים)
פרק שני של הדרך והזמן של בחירת הנשיא ו
ייחוס הפרק השלישי של הכוח הביצועי (סעיף אחד מחולק 20 פעמים)
פרק רביעי של השרים (8 סעיפים, מתוכם אחד מחולק 13 פעמים)
מחלקה שלישית לסמכות השיפוטית (12 סעיפים)
פרק ראשון מאופיו ומשכו (8 חלקים)
פרק ב’ ייחוס הכוח השיפוטי (4 סעיפים)
מדור רביעי במשרד הציבורי (סעיף 1)
כותרת שני ממשלות פרובינציאליות (9 חלקים)
הוראות מעבר
הקדמה

“Nos los Representantes del Pueblo de la Nación Argentina.
.
.


המבוא של החוקה הארגנטינאית קובעת או מרמזת, במונחים קצרים, על מספר נקודות מוצא לתפיסת האומה, כגון ממשלה ייצוגית.
היא מכירה בהסכמים קודמים ליצירת חוקה (על מנת לתת לגיטימציה להתכנסות האסיפה).
לבסוף, הוא מניח את היסודות למדיניות התמיכה בהגירה, על ידי בקשה “להגנת אלוהים, מקור כל הגיון וצדק” עבור כל האנשים המעוניינים להתגורר בארגנטינה.

הצהרות, זכויות וערבויות
החוקה קובעת מגילת זכויות וערבויות לכל הפרטים, ארגנטינאים או זרים; אי הפגיעה בזכות החיים, החירות, השוויון, הביטחון והקניין. הפרק השני, שנוסף ב-1994, עוסק באתיקה ציבורית, זכויות פוליטיות, הגנת הסביבה וזכויות צרכנים.

זכויות האזרח מוכרות לכל התושבים ללא הבדל לאום. זו תוצאה של העניין המסורתי של ארגנטינה בשפע של זרים והשקעות זרות. גם זכויות העבודה מוכרות (זהו חלק מהמורשת של הפרוניזם, שהביאה לרפורמות של 1949 ו-1957). אלה כוללים יום עבודה מוגבל, שכר צודק, זכות התארגנות, קצבאות ביטוח לאומי וכו’.

החוקה מכריזה כי לא ניתן לשלול מאיש רכוש, אלא במקרה של גזר דין שיפוטי המבוסס על חקיקה שנחקקה בעבר, או באמצעות הפקעה מטעמים של תועלת ציבורית, שהוסמכה כדין על פי חוק ושיפויה בעבר. האדם, הגנתו השיפוטית, מקום מגוריו והתכתובות שלו הם בלתי ניתנים להפרה.

מה שהחוק אינו אוסר מותר. לאנשים יש חופש מוחלט לעשות או לסרב לעשות כל דבר בפרטיות, למעט אם הדבר מפריע לסדר הציבורי או למוסר, או גורם נזק לצדדים שלישיים.

הרפורמה משנת 1994 מציגה מספר דמויות משפטיות חדשות: אמפארו משפט צו, habeas corpus ו- habeas data. צווי מניעה נועדו להגן על האזרחים מפני נזק ממשי או קרוב; habeas corpus (הידוע מזה זמן רב בפסיקה הארגנטינאית, וקשור ל- habeas corpus של המשפט המקובל נועד להגן על חירותו הפיזית של האזרח; ונתוני habeas היא זכותו של אדם לגשת למידע על עצמו ולבקש את סודיותו, שינוי או דיכוי.

זכויות החוקה הארגנטינית מחולקות לארבע קבוצות: אזרחית, אבות, פוליטית וחברתית.

הצהרות
ההצהרות מציינות את הבסיס המחזיק בפוליטיקה של האומה ומגדירות אותה כישות עצמאית, למשל, סעיף 1 קובע שהממשלה היא ייצוגית, רפובליקנית ופדרלית וסעיף 35 מפרט את השמות הרשמיים של המדינה.

ערבויות
הן שיטות מוסדיות להגנה על מימוש זכויות יסוד.
הם כל כך חשובים שאפשר לומר שאפשר להחזיק בזכות כל עוד יש לה ערובה להגן עליה.
רוב הערבויות נמצאות בסעיפים 18 ו-43, בין אלה הם: הבס קורפוס, ביטול עונש מוות ועינויים.

זכויות
זכויות החוקה הארגנטינית מחולקות לארבע קבוצות: אזרחית, אבות, פוליטית וחברתית.

זכויות האזרח קשורות לאנשים כאינדיבידואלים. כמה דוגמאות הן: זכות לחיות, לקבל כבוד, לקבל שם, ליצור אסוציאציות ולהביע דעות.

זכויות ממון מגינות על גברים ביחס לסחורותיהם. כמה דוגמאות הן: להחזיק, למכור, להעסיק ולבנות תעשיות חוקיות.

זכויות פוליטיות מאפשרות לאנשים לקחת חלק בממשלה, בעצמם או על ידי בחירת נציגים: קטגוריה זו כוללת את הזכות לבחור ולהיבחר לממשלה ולהקים או להצטרף למפלגה פוליטית.

זכויות סוציאליות קשורות לאנשים כחלק מהחברה: אלו הן (בין רבים אחרים) הזכויות לעבוד, לקבל שכר הוגן, לדעת, ללמוד, ללמד.

בארגנטינה, חירות היא אחת הזכויות החשובות ביותר. סעיף 19 אומר שפעולות פרטיות של גברים שאינן פוגעות בסדר הציבורי או של גבר אחר אינן יכולות להישפט על ידי הרשויות. יתרה מכך, היא מחזיקה ב”עקרון החוקיות”: אף תושב האומה לא ייאלץ לעשות מה שהחוק לא מצווה וגם לא ייאסר לעשות מה שהחוק לא אוסר. שוויון חשוב לא פחות מהחופש.

סעיף 16 קובע כי במדינה אין תארי אצולה ו”כל תושביה שווים בפני החוק”

צורת ממשל
על פי החוקה, ארגנטינה היא רפובליקה פדרלית ייצוגית המחולקת במחוזות, המחולקים לעיריות, והעיר האוטונומית בואנוס איירס, המשמשת כבירה של המדינה. לכל מחוז יש את הזכות והחובה להכתיב את החוקה שלו, תוך כיבוד אותם עקרונות כמו זה הלאומי.

חלוקת סמכויות הממשלה

בניין הקונגרס בבואנוס איירס, ארגנטינה
החוקה מחייבת הפרדה קפדנית של סמכויות השלטון, לשלוש זרועות (מבצעת, מחוקקת ושופטת) והמשרד הציבורי.

מנהלים
הזרוע המבצעת נוצרת על ידי הנשיא, שהוא גם ראש המדינה, וגם המנכ”ל וראש הממשלה. (סעיף 87). סגן הנשיא מחליף את הנשיא במקרה של מחלה, היעדרות מהבירה, מוות, התפטרות או הדחה.

סגן הנשיא אינו שייך לרשות המבצעת.
באופן מוזר, זה שייך לרשות המחוקקת מכיוון שהוא גם נשיא הסנאט.

(סעיף 57)

הנשיא מפרסם את החוקים שאושרו על ידי הקונגרס, ויש לו סמכות וטו עליהם. הנשיא מנהל את היחסים הבינלאומיים והוא המפקד העליון של הצבא. במקרים מסוימים, הנשיא יכול להוציא צווי חירום.

בתיקוני 1994 לחוקת 1853, נוצר תפקיד ראש שרי הקבינט אשר ישמש כמנהל התפעול וינהל את הפעילות השוטפת של הממשלה ויהיה במקביל, פוליטית. אחראי לשני הבתים של הקונגרס הלאומי, לסנאט ולחדר הנבחרים והם יכולים להסיר אותו או אותה באמצעות ביקורת.
יצירת התפקיד נועדה לצמצם את האופי הנשיאותי של צורת הממשל הנשיאותית במדינה.

חקיקה
הענף המחוקק מורכב מסגן הנשיא, קונגרס דו-קומתי, משרד הביקורת הכללי של האומה ונציב תלונות הציבור. הקונגרס מחולק לשני בתים: Cámara de Diputados לשכת הצירים, הבית התחתון) ו- Cámara de Senadores הסנאט, הבית העליון).

סגן הנשיא שייך לזרוע המחוקקת מכיוון שהוא (או היא) גם נשיא לשכת הסנאט.

משרד הביקורת הכללי של האומה הוא גוף מייעץ טכני של הקונגרס עם אוטונומיה תפקודית.

נציב תלונות הציבור הוא גוף עצמאי הפועל ללא קבלת הנחיות מאף רשות. משימתו של נציב תלונות הציבור היא הגנה והגנה על זכויות אדם, זכויות אזרח וערבויות ובקרה של המינהל.

שיפוטי
הענף השיפוטי נוצר על ידי בית המשפט העליון ובתי משפט נמוכים יותר שהקונגרס מקים בשטח האומה. השופטים העליונים וכל השופטים מכהנים בתפקידם כל עוד הם לא מודחים בשל התנהגות לא הולמת ונהנים מחוסר מוחשי של שכר.

משרד ציבורי
המשרד הציבורי הוא גוף עצמאי בעל אוטונומיה תפקודית ואוטרכיה פיננסית, שתפקידו לקדם צדק להגנה על חוקיות, של האינטרסים הכלליים של החברה, בתיאום עם רשויות הרפובליקה האחרות.

היא מורכבת מתובע כללי של האומה וממגן כללי של האומה, ומחברים אחרים לפי החוק.

חבריה נהנים מחסינות פונקציונלית ומחוסר מוחשי של שכר. (סעיף 120).