עורך דין גיאורגיה | עו”ד ישראלי נדל”ן בגיאורגיה

עורך דין ישראלי בגיאורגיה ממלא תפקיד קריטי בהנחיית שירותים משפטיים בין גאורגיה לישראל, ומשרת הן אזרחים ישראלים בגיאורגיה והן גיאורגים בעלי אינטרסים בישראל. יחסי הגומלין המורכבים בין קשרים דיפלומטיים, כלכליים ותרבותיים בין שתי המדינות מחייבים שירותים משפטיים מיוחדים.

עורך דין מומלץ

שירותים

דיני מקרקעין

עורכי דין ישראלים בגיאורגיה מספקים לרוב שירותים מקיפים בדיני מקרקעין. שירותים אלה עשויים לכלול:

  • רכישת נכס : ייעוץ בהיבטים המשפטיים של קנייה, מכירה או השכרה של נכסי נדל”ן בג’ורג’יה הן ליחידים והן לעסקים.
  • בדיקת נאותות : ביצוע בדיקות רקע יסודיות על נכסים כדי להעריך את מעמדם המשפטי, להבטיח שהם נקיים מכל שעבוד או בעיות משפטיות אחרות.
  • משא ומתן וניסוח חוזים : הכנת חוזים משפטיים התואמים את החוקים הגיאורגיים והגנה על האינטרסים של לקוחות ישראלים.
  • יישוב סכסוכים : מתן סיוע משפטי במקרה של סכסוכי רכוש, לרבות חילוקי דעות בין בעל דירה לשוכר, סוגיות של זכויות קניין וסכסוכי גבולות.
  • ניהול נכסים : מתן סיוע משפטי בניהול נכסים, כולל עמידה בתקנות המקומיות וניהול משא ומתן עם חברות ניהול נכסים.

חוק מסחרי

עורכי דין ישראלים מציעים גם שירותים במשפט מסחרי, לרבות:

  • הקמה עסקית : סיוע ברישום ומבנה משפטי של חברות ישראליות בגיאורגיה.
  • דיני חוזים : טיפול במשא ומתן על חוזים, ניסוח ויישובי סכסוכים לעסקים.
  • קניין רוחני : ייעוץ בנושאי IP כגון פטנטים, סימנים מסחריים וזכויות יוצרים.
  • מיזוגים ורכישות : הקלה על ההיבטים המשפטיים של מיזוגים ורכישות עסקים.

חוקי הגירה

בהתחשב במספר הנכבד של יהודים גאורגים בישראל וישראלים בגיאורגיה, לעתים קרובות מחפשים שירותי דיני הגירה. אלה עשויים לכלול:

  • שירותי ויזה : סיוע בקבלת ויזות מסוגים שונים.
  • תושבות קבע : ייעוץ לקבלת מעמד של תושב קבע.
  • התאזרחות ואזרחות : סיוע בתהליך ההתאזרחות, כולל תיעוד ונהלים משפטיים.

דיני משפחה

  • הליכי גירושין : מתן ייעוץ וייצוג משפטי בתיקי גירושין.
  • משמורת ילדים : טיפול בהיבטים משפטיים הנוגעים להסכמי משמורת ילדים.
  • תכנון עיזבון : סיוע בהכנת צוואות וניהול סוגיות עיזבון.

מקרים בולטים

עורכי דין ישראלים בגיאורגיה היו מעורבים בתיקים שונים בעלי פרופיל גבוה, לרוב בנוגע לסכסוכי נדל”ן או ליטיגציה מסחרית של חברות ישראליות הפועלות בגיאורגיה. עבודתם בתיקים אלו הייתה חיונית בביסוס תקדימים משפטיים בשתי המדינות.

תאימות לתקנות

עם ידע מעמיק הן במשפט הישראלי והן במשפט הגיאורגי, עורכי דין ישראלים בגיאורגיה הם גם מומחים בהבטחת עמידה בתקנות מקומיות, מדינתיות ובינלאומיות, במיוחד עבור עסקים ואחזקות נדל”ן.

תפקידו של עורך דין ישראלי בגיאורגיה הוא חשוב ומכריע, ומגשר בין המסגרות המשפטיות של שתי מדינות עם קשרים דיפלומטיים, מסחריים ותרבותיים חזקים. בין אם מדובר בנדל”ן, משפט מסחרי, הגירה או תחומים אחרים, עבודתם חיונית כדי לאפשר אינטראקציות חלקות ונכונות מבחינה משפטית בין גאורגיה לישראל.

מערכת המשפט של גאורגיה מבוססת על משפט אזרחי ובמדינה יש מערכת משפט תלת-שכבתית. הרובד הראשון מורכב מעשרים וחמישה בתי משפט קמא ברחבי הארץ הדנים בתיקים פליליים, אזרחיים ומנהליים ברמה הנמוכה ביותר. שתי ערכאות ערעור, בית המשפט לערעורים בטביליסי (מזרח גיאורגיה) ובית המשפט לערעורים בקוטאיסי (מערב גיאורגיה), מייצגים את הדרג השני. בית המשפט העליון של גיאורגיה הוא הערכאה השלישית, או הגבוהה ביותר, ופועל כבית המשפט העליון לערעורים. בנוסף, קיים בית משפט חוקתי נפרד לבוררות בסכסוכים חוקתיים בין רשויות השלטון ופסיקה בתביעות פרטניות הנוגעות להפרות זכויות אדם הנובעות מהחוקה.

לגיאורגיה אין קוד מסחרי משולב. ישנם מספר חוקים וקודים שונים (חוק מס, חוק יזמים וחוק חדלות פירעון) המהווים את הגוף המחוקק להסדרת הפעילות המסחרית בגיאורגיה. אין בתי משפט מיוחדים, כגון בית משפט מסחרי, לטיפול בסכסוכים מסחריים. אולמות השירות הציבורי של משרד המשפטים מספקים רישום נכסים.

לפי דו”ח Freedom House 2018 Freedom in the World , “למרות הרפורמות השיפוטיות המתמשכות, התערבות המבצעת והמחוקקת בבתי המשפט נותרה בעיה מהותית, כמו גם שחיתות וחוסר שקיפות ומקצועיות סביב ההליכים השיפוטיים”. החוק מבטיח הליך הוגן, אך לא תמיד מכבדים הגנה זו בפועל.
תקנות ופעולות אכיפה ניתנות לערעור והן נדונות במערכת בתי המשפט הארציים.

חוקים ותקנות על השקעות זרות ישירות
ה-BIT של ארה”ב-גיאורגיה מבטיח למשקיעים בארה”ב יחס לאומי ויחס לאומה המועדפת ביותר. חריגים לטיפול הלאומי נקבעו לגאורגיה במגזרים מסוימים כגון דיג ימי, תחבורה אווירית וימית ופעילויות נלוות, בעלות על תחנות שידור, ספק משותף או תחנות רדיו אווירונאוטיות, לווייני תקשורת, הלוואות, ערבויות וביטוחים הנתמכים על ידי הממשלה. , ונחיתה של כבלים תת ימיים.

מערכת המשפט של גאורגיה מבוססת על משפט אזרחי. החקיקה המסדירה השקעות זרות כוללת את החוקה, הקוד האזרחי, קוד המס וחוק המכס. חקיקה רלוונטית נוספת כוללת את חוק היזמים, חוק קידום והבטחה לפעילות השקעות, חוק פשיטת רגל, חוק בתי המשפט והשיפוט הכללי, חוק הגבלת הפעילות המונופוליסטית, חוק החשבונאות וחוק שוק ניירות ערך.

על בעלות והפרטת נכסים חלים החוקים הבאים: החוק האזרחי, חוק הבעלות על קרקע חקלאית, חוק הבעלות הפרטית על קרקעות שאינן חקלאיות, חוק ניהול קרקעות שאינן בבעלות המדינה, וכן חוק הפרטת רכוש המדינה. על זכויות הקניין בתעשיות המיצוי חלות חוק הזיכיון, חוק הפיקדונות וחוק הנפט והגז. זכויות הקניין הרוחני מוגנות על פי הקוד האזרחי וחוק הפטנטים וסימני המסחר. החקיקה במגזר הפיננסי כוללת את חוק הבנקים המסחריים, חוק הבנקים הלאומיים וחוק פעילות הביטוח.

אין אתר אינטרנט אחד להשקעה המספק חוקים רלוונטיים באנגלית.

נדל”ן
ג’ורג’יה מדורגת במקום גבוה בדוח Doing Business 2019 של הבנק העולמי באופן כללי, אך במיוחד בקטגוריה של “רישום נכס”. התהליכים יעילים ושקופים ולוקחים זמן מינימלי. זה לוקח יום אחד ומתקיים באולמות השירות הציבורי.

ביוני 2017 אימץ הפרלמנט תיקון חקיקה שהציב מורטוריום על מכירת קרקעות חקלאיות לאזרחים זרים ולחסרי אזרחות. על פי התיקון, זרים, ישויות משפטיות הרשומות בחו”ל וישויות משפטיות הרשומות על ידי זרים בגאורגיה לא יכלו לרכוש קרקע חקלאית בגאורגיה. יתרה מכך, החוקה החדשה שנכנסה לתוקף בדצמבר 2018, הטילה הגבלות על מכירת קרקעות חקלאיות. נכון לעכשיו הפרלמנט בוחן הצעת חוק שתאפשר לזרים לרכוש קרקע במסגרת תוכנית השקעות רלוונטית ותנאים מוקדמים אחרים. משכנתאות ושעבודים

נרשמים דרך הרישום הציבורי וניתן לקבל מידע מדף האינטרנט www.napr.gov.ge.

הממשלה נקטה בצעדים מרובים להסדרת בעלות על קרקע, כולל הקלת הליכים פשוטים, קמפיינים של רישום חינם ושירותי גישור. הסוכנות הלאומית לרישום ציבורי דיווחה כי מאוגוסט 2016 ועד פברואר 2019 נרשמו 300 אלף דונם של קרקע במסגרת פרויקט רפורמת הקרקעות, מה שהגדיל את חלקן של הקרקעות בעלות הבעלות ל-45%. כותרת לא ברורה או לא רשומה נושאת את הפוטנציאל להפריע לפרויקטי השקעה.

בעלות על נכס לא יכולה לחזור לבעלים אחרים כאשר נכס שנרכש כחוק נשאר לא מאוכלס.

חוקי תחרות והגבלים עסקיים
החוק הגאורגי “על סחר חופשי ותחרות” משנת 2005 השולט בתחרות תואם את החוקה הגיאורגית והסכמים בינלאומיים.

הסוכנות המופקדת על בדיקת עסקאות לבעיות הקשורות לתחרות היא סוכנות התחרות, ישות משפטית עצמאית של משפט ציבורי, הכפופה לראש ממשלת גאורגיה. הסוכנות שואפת לקדם ליברליזציה בשוק, סחר חופשי ותחרות (ראה www.competition.ge ). גאורגיה חתמה גם על מספר הסכמים בינלאומיים המכילים הוראות תחרות כולל הסכם ההתאגדות של האיחוד האירופי-גיאורגיה. ה- DCFTA בתוך ה-AA הולך רחוק יותר מרוב ה-FTAs, עם ביטול חסמים שאינם מכסיים והתאמה רגולטורית, כמו גם כללים מחייבים לגבי השקעות ושירותים.

הפקעה ופיצוי
החוקה הגיאורגית מגנה על זכויות הבעלות על רכוש, לרבות בעלות, רכישה, סילוק והורשה של רכוש. לאזרחים זרים החיים בגיאורגיה יש זכויות וחובות שוות לאלו של אזרחי גאורגיה. החוקה מתירה הגבלה או שלילה של זכויות קניין רק במקרים של צורך ציבורי קיצוני, ולאחר מכן רק כפי שמותר בחוק.

חוק הליכי חילוט רכוש לצרכי ציבור קובע את הכללים להפקעה בגיאורגיה. החוק מאפשר הפקעה לצורכי ציבור מסויימים שנמנו, מקנה מנגנון להערכת שווי ותשלום פיצויים ולביקורת בית המשפט על הערכת השווי לפי בחירת כל גורם. חוק ההשקעות הגיאורגי מאפשר הפקעת השקעות זרות רק בפיצוי הולם. תיקונים שנעשו בחוק סדרי חילוט רכוש לצרכי ציבור מאפשרים תשלום פיצויים ברכוש שווה ערך וכן בכסף. הפיצוי כולל את כל ההוצאות הקשורות להערכת שווי ומסירת נכסים שהופקעו. הפיצויים ישולמו ללא דיחוי ויש לכלול גם את שווי הנכס המופקע וגם את ההפסד שנגרם למשקיע הזר כתוצאה מהפקעה. למשקיע הזר יש זכות לעיין בהפקעה בבית משפט גאורגי. בשנת 2007, העביר הפרלמנט חוק האוסר באופן כללי על הממשלה לערער על הפרטת הנדל”ן שנמכר על ידי הממשלה לפני אוגוסט 2007. החוק אינו חל, עם זאת, על נכסים מסויימים שנמנו.

ה-BIT של ארה”ב-גיאורגיה מתיר הפקעת השקעות מכוסות רק למטרה ציבורית, באופן לא מפלה, בתשלום פיצוי מהיר, הולם ואפקטיבי, ובהתאם להליך התקין של החוק ולעקרונות כלליים של יחס הוגן.

סכסוכי הפקעה אינם נפוצים בגיאורגיה, אם כי תחת הממשלה הקודמת (לפני 2012), ארגונים לא ממשלתיים בעלי מוניטין העלו מקרים של שלילה בלתי חוקית של זכויות בעלות היסטוריות בשטחים הסמוכים לים השחור, סוואנטי, אנקליה, גוניו. היו מקרים של העברת רכוש בממשלה הקודמת, שחסרה שקיפות ובוצעה לכאורה בכפייה. חברה אמריקאית אחת טענה לאחרונה שהנכסים שלה הופקעו באמצעות פעולות ממשלתיות, אך הממשלה הסדירה את הנושא על ידי מתן פיצויים לחברה.

אמנת ICSID ליישוב מחלוקות
ואמנת ניו יורק

מאז 1992, גיאורגיה חברה במרכז הבינלאומי ליישוב סכסוכי השקעות (אמנת ICSID), וחתומה על האמנה בדבר הכרה ואכיפה של פרסי בוררות זרים (אמנת ניו יורק 1958).

כתוצאה מהתחייבויות בינלאומיות אלו, גאורגיה מחויבת לקבל בוררות בינלאומית ולהכיר בפסקי בוררות. משרד המשפטים מפקח על האינטרסים של הממשלה בבוררויות בין המדינה למשקיעים פרטיים.

יישוב סכסוך בין משקיעים למדינה

גיאורגיה חתמה על הסכמי השקעות דו-צדדיים (BITs) עם למעלה מ-30 מדינות כולל ארה”ב. חוק ההשקעות הגיאורגי מאפשר פתרון מחלוקות בין משקיע זר לגוף ממשלתי בבתי משפט גאורגים או ב-ICSID, אלא אם הוסכם על דרך אחרת ליישוב סכסוכים בין הצדדים. אם לא ניתן לשמוע את הסכסוך ב-ICSID, המשקיע הזר יכול גם להגיש את המחלוקת לבוררות בינלאומית אד-הוק על פי כללי נציבות האומות המאוחדות לחוק הסחר הבינלאומי (חוק מודל UNCITRAL). הזכות להשתמש בחוק המודל של ICSID או UNCITRAL מובטחת תחת BIT של ארה”ב-גיאורגיה.

היו דיווחים על היעדר הליך הוגן וכיבוד שלטון החוק במספר מקרי זכויות קניין. ארגונים לא ממשלתיים דיווחו גם על כמה מקרים שבהם קבוצות טענו שהממשלה השתמשה בצורה לא נכונה במסים על רכוש כדי ללחוץ על ארגונים.

למרות שהחוקה והחוק קובעים מערכת משפט עצמאית, נותרו סימנים להתערבות בעצמאות השיפוטית ובחוסר משוא פנים. שופטים חשופים ללחץ פוליטי מתוך מערכת המשפט ומחוצה לה.

מחלוקות על זכויות קניין לפעמים ערערו את האמון בחוסר פניות של מערכת המשפט ושלטון החוק הגיאורגית, ובהרחבה, באקלים ההשקעות של גאורגיה. הממשלה זיהתה את הרפורמה השיפוטית כאחד מהעדיפויות העליונות שלה, והפרלמנט העביר שורה של רפורמות שמטרתן לחזק את עצמאותה השיפוטית. בעוד שהרפורמות שיפרו את עצמאותה של מערכת המשפט, מקרים רגישים מבחינה פוליטית עדיין חשופים ללחץ פוליטי. המועצה הגבוהה לצדק נשלטת כיום על ידי קבוצה של שופטים אנטי-רפורמיים. החברה האזרחית טוענת שקבוצה זו מפעילה לחץ על שופטים במקרים רגישים מבחינה פוליטית.

במהלך עשר השנים האחרונות, היו חמישה סכסוכי השקעות בהם היו מעורבים אזרחי ארה”ב, וכולם נפתרו באמצעות פסקי בוררות או הסדרים מחוץ לבית המשפט.

בתי משפט מקומיים מכירים ואוכפים פסקי בוררות זרים שניתנו נגד הממשלה.

אין היסטוריה מהותית של פעולות מחוץ למשפט נגד משקיעים זרים.

בוררות מסחרית בינלאומית ובתי משפט זרים

חוק הבוררות של גאורגיה נכנס לתוקף ב-1 בינואר 2010. גאורגיה חוקקה חקיקה המבוססת על חוק המודל של UNCITRAL. חברות בוררות פרטיות מקומיות, כמו המרכז הבינלאומי לבוררות ( www.giec.ge ), פועלות ליישוב סכסוכים בין שני גורמים פרטיים.

תקנות פשיטת רגל
חוק גיאורגיה בדבר הליכי חדלות פירעון מסדיר שיקום ופשיטת רגל. החוק מגדיר שני סוגי נושים: מובטחים ולא מובטחים. נושים יכולים להגיש תביעה בבית המשפט לפתיחת הליך חדלות פירעון, בהתקיים תנאים מסוימים (התנאים משתנים, בהתאם לסכום החוב הקיים ובימי הפירעון העיכובים).

אסיפות נושים מתקיימות בבית המשפט ובראשות שופט. אסיפת הנושים יכולה להכריע במספר נושאים, לרבות מינוי מפקח על הליכי פשיטת הרגל או השיקום, ומינוי חבר מועצת ההקלות.

נושים מובטחים : על הנושים המובטחים לקבל פה אחד החלטות לגבי אישור חובות חדשים של חייב, שעבוד רכוש החייב וערבות. אם אין נושים מובטחים, מוסמכת אסיפת הנושים לקבל את אותן החלטות. הנושים המובטחים רשאים להשעות את אכיפת ההחלטות הבאות שהתקבלו באסיפת הנושה בתנאים המהותיים של ההסכם עם המפקח על פשיטת הרגל או השיקום או על הגדרת תנאי השיקום. לאחר מכירת רכושו של החייב במכירה פומבית, לנושים מובטחים יש עדיפות ראשונה לפירעון. כל הנושים המובטחים חייבים לאשר את תוכנית השיקום ותיקוני התוכנית. השקעה בהון חדש בחברת החייב מתאפשרת רק אם קיימות הסכמות מוקדמות מכל הנושים המובטחים ומפקח השיקום.

נושים לא מובטחים: נושים לא מובטחים מסופקים רק לאחר שסופקו כל הנושים המובטחים (אלא אם הוסכם אחרת על ידי כל הנושים פה אחד). לנושים שאינם מובטחים אין זכות הצבעה לאישור תכנית השיקום.

שיטת הפריוריטי לא תחול על נושים שתביעתם מובטחת בבטחונות פיננסיים.

נושים זרים: החוק קובע זמן נוסף לנושים זרים להגשת תביעות. הנושים רשאים להגיש תביעות לבית המשפט ולבקש להכריז על ביטול ההסכמים שערך החייב חדל הפירעון ו/או לבקש החזר פיצויים, אם הסכמים כאמור הסבו לנושה נזקים.

חוק גאורגיה בדבר הליכי חדלות פירעון טומן בחובו חבות פלילית רק במקרה שהחייב אינו מספק, או מספק אך באיחור מכוון, או מספק מידע מזויף על התחייבויותיו, נכסיו, מצבו הפיננסי ופעילותו, או סכסוכים מתמשכים בהם החייב מעורב. .

מרשם החובות של הסוכנות הלאומית למרשם הציבור הוא הרשות לניטור האשראי של גאורגיה.

על פי הסעיף “פתרון חדלות פירעון” בדו”ח Doing Business של הבנק העולמי לשנת 2018, חוק גאורגיה בדבר הליכי חדלות פירעון הפך את הליכי חדלות הפירעון לנגישים יותר עבור חייבים ונושים, שיפר את הוראות הטיפול בחוזים במהלך חדלות פירעון, והעניק לנושים השתתפות רבה יותר באירועים חשובים. החלטות במהלך ההליך. הדו”ח הקצה לגיאורגיה ציון חדלות פירעון גבוה יותר, שעלה מ-55.59 ב-2018 ל-56.03 ב-2019.

יחסי גיאורגיה-ישראל, שהוקמו רשמית ב-1 ביוני 1992, כוללים קשרים דיפלומטיים, מסחריים, צבאיים ותרבותיים. שירותים משפטיים ביחסים דו-צדדיים אלה יהיו ככל הנראה מעורבים במספר מגזרים, כולל:

תפעול שגרירות : לגיאורגיה יש שגרירות בתל אביב, ולישראל יש שגרירות בטביליסי, מה שכנראה דורש התייעצות משפטית שוטפת בעניינים דיפלומטיים.

שיתוף פעולה צבאי : לפני מלחמת רוסיה-גאורגיה ב-2008 מכרה ישראל ציוד צבאי משמעותי לגאורגיה. שירותים משפטיים היו חיוניים להסכמי מכירת נשק, שנעצרו על ידי ישראל על רקע הסכסוך. לאחר המלחמה נמשכו הדיונים לחידוש שיתוף הפעולה הצבאי, בעיקר עם ביקור של משלחת גאורגית בישראל ב-2013 וחתימה על הסכמי סיכול טרור ואבטחת סייבר ב-2018.

יחסי כלכלה והשקעות : לאחר מלחמת 2008, משקיעים ישראלים מילאו תפקיד משמעותי בשיקום גאורגיה, ותפסו 35% מהחוזים הממשלתיים החל מינואר 2009. שירותים משפטיים היו חלק בלתי נפרד עבור משא ומתן על חוזים והסכמי השקעה.

ענייני תרבות ודת : אחת ממשימותיו של שגריר גאורגיה בישראל הייתה להחזיר דריסת רגל במנזר הצלב בירושלים, המחייבת התערבות משפטית לזכויות קניין.

הסכמים מסחריים : בשנת 2010, שתי המדינות חתמו על הסכמים דו-צדדיים בתחום התיירות והתנועה האווירית, אשר יחייבו מומחיות משפטית לגיבוש ולביצוע.

שתי המדינות ראו הפגנות תומכות זו בזו במהלך סכסוכים, ומשרד החוץ הישראלי הוציא הצהרות רשמיות המכיר בשלמותה הטריטוריאלית של גאורגיה, אשר עשויות להיות לה השלכות משפטיות על החוק והיחסים הבינלאומיים.

שירותים משפטיים, לפיכך, יהיו חיוניים במגזרים אלה, החל מחוזים בינלאומיים ודיפלומטיה ועד לשיתוף פעולה צבאי וזכויות קניין.

זכויות קניין רוחני

גאורגיה הצטרפה לארגון הסחר העולמי (WTO) ולהסכם המסחר הקשור להיבטים של זכויות קניין רוחני (TRIPS) בשנת 2000. משרד הכלכלה ופיתוח בר קיימא אחראי לציות ל-WTO.

המסגרת המשפטית להגנה על קניין רוחני בג’ורג’יה מקורבת לסטנדרטים בינלאומיים. שישה חוקים מסדירים את זכויות הקניין הרוחני (IPR) בגאורגיה: חוק הפטנטים, חוק סימני המסחר, חוק זכויות יוצרים וזכויות שכנות, חוק כינוי מקור וציון גיאוגרפי של טובין, חוק טופוגרפיות של מעגלים משולבים, וחוק צעדי גבול הקשורים בקניין רוחני. החוק הגאורגי מספק כעת הגנה ליצירות ספרות, אמנות, מדע והקלטות קול למשך 50 שנה.

המרכז הלאומי לקניין רוחני של ג’ורג’יה (Sakpatenti) מספק הגנה משפטית על חפצי קניין רוחני בג’ורג’יה: הוא מנפיק מסמכי הגנה על המצאה, מודל שימוש, סימן מסחרי, עיצוב, ציון גיאוגרפי וכינוי מקור, גזעי בעלי חיים חדשים וזני צמחים, ומבטיח הפקדת יצירה המוגנת בזכויות יוצרים. שירות הכנסה, המהווה חלק ממשרד האוצר, אחראי על אכיפת ההגנה על בעלי זכויות קניין רוחני הרשומים בפנקס נושאי הקניין הרוחני של השירות הרלוונטי. רשות המסים אחראית על ביקורת הגבולות ויכולה לעצור את היבוא או הייצוא של פריטים על סמך נתוני המרשם. לאחר השלמת הליך הרישום, רשות המסים חייבת להשעות מוצרים מזויפים. בהתאם לחוק, ניתן להשעות את הסחורה למשך לא יותר מ-10 ימי עבודה, אותם ניתן להאריך על ידי מס הכנסה ב-10 ימי עבודה נוספים. חוק גאורגיה בדבר אמצעי גבול הקשורים לקניין רוחני קובע אפשרות להשמדת מוצרים מזויפים על בסיס החלטת בית משפט.

הפרת IPR של זכויות קניין תעשייתי, זכויות יוצרים, זכויות מבצעים, זכויות של יצרני מאגרי מידע, סימני מסחר או שימוש בלתי חוקי אחר באינדיקציות מסחריות עלולה לגרור עונשים אזרחיים, פליליים ומנהליים. בהתאם לסוג והיקף ההפרה, העונשים כוללים קנסות, עבודה מתקנת, עבודה סוציאלית או מאסר.

Sakpatenti היא שותפה פעילה ומעורבת של ארצות הברית בהדרכה לחינוך הציבור בנושאי IPR. Sakpatenti מרכזת את גישת הממשלה לאכיפת IPR במסגרת מועצת התיאום הבין-משרדית (המועצה) לאכיפת IPR. המועצה מהווה פלטפורמה יעילה למוסדות ממשלתיים להחלפת דעותיהם בנושאי אכיפת IPR. גאורגיה משפרת את אכיפת ה-IPR, אך כמה בעיות נמשכות, במיוחד רישוי תוכנה ותוכן פיראטי זמין באינטרנט. שופטים ועורכי דין רבים חסרים ידע מספק בחוקים ובנושאים של IPR; הקלטות וידאו ואודיו פיראטיות, משחקים אלקטרוניים ותוכנות מחשב זמינות לפעמים; ותוכן ללא רישיון בחינם להורדה או הזרמה של משתמשים זמין בחלק מהאתרים. ארצות הברית

שינויים חקיקתיים :

בהתאם להתחייבויותיה של גאורגיה במסגרת ה- DCFTA, למנוע ולדכא הפרות של IPR ולהבטיח יישום של סנקציות מתאימות, ניסח המרכז הלאומי לקניין רוחני של גאורגיה (Sakpatenti) חבילת תיקונים לחקיקת IPR, אשר הפרלמנט התקבל ב-23 בדצמבר 2017, ונכנס לתוקף ב-11 בינואר 2018. התיקונים חלים על מעשי החקיקה הבאים המסדירים קניין רוחני: חוק הפטנטים של גאורגיה, חוק גאורגיה בדבר זכויות יוצרים וזכויות קשורות, חוק גאורגיה על עיצוב, חוק הסימנים המסחריים של ג’ורג’יה, קוד סדר הדין האזרחי של ג’ורג’יה, חוק ג’ורג’יה על חומרי הדברה ואגרוכימיקלים, וחוק ג’ורג’יה על סמים ופעילות פרמצבטית.

על פי התיקונים החדשים, במקרה של הפרת זכויות קניין רוחני, למחזיק סמכות לדרוש הוצאת חפצים מפרים, השמדתם, השמדת כל תמונה הקשורה אליהם ומחיקת החומר המתפרסם באינטרנט הפוגע בזכויות בלעדיות, והשמדת כל מכשיר טכני, המשמש לייצור חפצים אלה. על פי התיקונים, רשאי בעל הזכויות הבלעדיות להגדיר, לפי שיקול דעתו, את הנזק שנגרם ואת ההטבה המתקבלת, ויכול לדרוש תשלום פיצוי חד פעמי. התיקונים קובעים גם אמצעים זמניים לשימור ראיות רלוונטיות ואמצעי ריסון הקשורים להגנה על נושאי קניין רוחני, דבר החשוב במיוחד מבחינת אכיפה יעילה של זכויות.

ג’ורג’יה גם התקרבה לחוקים בנושא “אמצעי גבול הקשורים לקניין רוחני” עם תקנת האיחוד האירופי N608/2013. בשנת 2017 הוכנסו תיקונים, שכללו חפצי קניין רוחני נוספים שיש להגן על הגבול, לרבות: עיצוב, פטנט, מודל שימושי, טופוגרפיות של מעגלים משולבים, גזעים חדשים של בעלי חיים וזני צמחים. על פי אותם תיקונים חדשים, רשויות המכס רשאיות לנקוט בפעולות בעצמן בגבול ולעצור חשודים בזכויות קניין רוחני המפרות טובין. הפרלמנט אישר את התיקונים ב-13 בדצמבר 2017, והם נכנסו לתוקף ב-7 בפברואר 2018.

פיתוח מערכת אפקטיבית של אחריות ספקי שירותי אינטרנט (ISP) היא גם אחת המחויבויות במסגרת ה- DCFTA. על מנת ליישם אחריות ISP בחקיקה הגיאורגית, בשנת 2017, ניסחה Sakpatenti את התיקונים לחוק של גאורגיה “על זכויות יוצרים וזכויות קשורות”, המספקים הקדמה של הוראות הקשורות ל-ISP. התיקונים נוסחו על בסיס הצעת החוק של גאורגיה “על מסחר אלקטרוני”, שהוכנה על ידי משרד הכלכלה ופיתוח בר קיימא של גאורגיה.

בשנת 2018, שירות החקירות של משרד האוצר יזם 16 תיקים לפי סעיף 196 לחוק הפלילי של גאורגיה (שימוש בלתי חוקי בסימני מסחר, סימני שירות או כינויים מסחריים אחרים). מתוך 16 מקרים, 12 נפתחו בעצמו. כתוצאה מכך נתפסו 40,268 פריטי מוצרים מזויפים, בשווי כולל של 45,000 דולר.

בשנת 2018, מחלקת המכס של מס הכנסה הוציאה 119 צווים להשעיית מוצרים. מתוכם, ב-82 מקרים הסכימו בעל הזכויות ובעל המוצרים להשמיד את המוצרים, בשווי כולל של 30,500$. ב-16 מקרים הגיש בעל הזכויות תביעה לבית המשפט, וב-21 מקרים שוחררו הטובין, כי או שלא הוכח שהסחורה מזויפת או שבעל הזכויות לא הגיש תביעה.

מיסים בג’ורג’יה נגבים הן ברמה הלאומית והן ברמה המקומית. המסים החשובים ביותר נגבים ברמה הלאומית, מסים אלו כוללים מס הכנסה, מס חברות ומס ערך מוסף. במישור המקומי נגבים ארנונה וכן עמלות שונות. ישנם 6 שיעורי מס קבועים בג’ורג’יה – מס רווחי חברות, מס ערך מוסף, מס בלו, מס הכנסה אישי, מס יבוא ומס רכוש.

מס הכנסה אישי בג’ורג’יה נגבה בשיעור אחיד של 20% על הכנסה ממקור מקומי. הכנסה אישית ממקור זר פטורה ממס. עם זאת, ההגדרה של “מקור זר” מיוצגת באופן שגוי, וקריאה נוספת של קוד המס מגלה כי הכנסה מחו”ל, שהושגה באמצעות עבודה פעילה (על מחשב נייד, למשל) בזמן שהות פיזית בגיאורגיה, ייחשב מקור גאורגי גם אם הכנסה כאמור מעולם לא הועברה לגאורגיה או נובעת ממקור זר. מס הכנסה אישי בגין ריבית, דיבידנד ותמלוגים הוא 5%. קיימות קצבאות מועטות בניכוי.

מס ערך מוסף (מע”מ) נגבה בשיעור אחיד של 18%. יש מעט חריגים שניתנו, כמעט כל הסחורות והשירותים חייבים במע”מ. טיפול רפואי, יצוא וחינוך פטורים ממע”מ. ללא קשר למחזור, נישום חייב להירשם למע”מ אם הוא מייצר או מייבא טובין. מחזורים של פחות מ-100,000 GEL פטורים.

מיסי חברות נגבים בשיעור אחיד של 15%, שנחקק בשנת 2008. משנת 2017 ואילך רווחים שאינם מחולקים פטורים ממיסוי. מעט מאוד ניכויים נגישים. מערכת זו הוקמה כדי למשוך השקעות זרות. יתר על כן, מסי בלו חלים על כמה מוצרי יוקרה ומזיקים לסביבה, כגון בנזין.
המכס חל גם על חלק מהמוצרים המיובאים.
חלים רק שישה מיסים שונים.

 

מס רווחי חברות מס ערך מוסף (מע”מ) מס בלו מס הכנסה אישי (הכנסה מקומית) מס הכנסה אישי (הכנסה זרה) מס יבוא מס רכוש מס מכירת נכסים
15% 18% על מעט סחורות נבחרות 20% פטור ממס (במקרים מוגבלים, ראה להלן) 0%, 5%, 12% עד 1% 5%
משטרי מס מיוחדים
ישויות אזור תעשייה חופשיות
ישויות של אזור התעשייה החופשי נוצרות לייצור/ייצור, עיבוד, מתן כל סוג של שירותים בתוך אזור התעשייה החופשי. לכן, מטרתם היא ליצור פלטפורמה לייצור, עיבוד סחורות וייצוא שלהן מגאורגיה.

גופי אזור התעשייה החופשי פטורים כמעט מכל המסים במסגרת ההכנסה המתקבלת מהפעילויות הזכאיות שהוזכרו.
כלומר, אם התנאים מתקיימים – ישויות באזור התעשייה החופשי עשויות להיות כפופות למס 0% על מס הכנסה, 0% מס דיבידנד, 0% מס רכוש, 0% מס יבוא ו-0% מע”מ, 0% מע”מ חיוב הפוך.

ישויות עם סטטוס חברה בינלאומית
סוג חדש של סטטוס חברה בינלאומית הוצג בשנת 2020, משנה את הסטטוס הישן של חברת פיננסית בינלאומית.
סטטוס חברה בינלאומית חדשה נותן שיעורי מס מופחתים לגופים הזכאים.
על מנת לקבל מעמד בהתאמה החברה תספק בעצמה פעילות מותרת במשך תקופה של יותר משנתיים, או החברה שהיא נציגתה.

פעילויות מותרות למגזר ה-IT
בתחום ה-IT, לארגון יש את הזכות להציג את הפעילויות המפורטות להלן:
– שחרור תוכנה;

– הוצאת משחקי מחשב;

– שחרור תוכנות אחרות;

– תכנות מחשבים, ייעוץ ופעילויות נלוות;

– פעילות תכנות מחשבים;

– פעילות ייעוץ בתחום טכנולוגיית המחשוב;

– פעילות ניהול מחשבים;

– פעילויות אחרות הקשורות לטכנולוגיות מידע ושירותי מחשוב;

– פעילויות אחרות בתחום ה-IT:

– ייצור ו/או אספקה ​​של מוצרים דיגיטליים, לרבות תמיכה בתוכנה ואספקת גרסאות מעודכנות של תוכנה;

– פיתוח אתרים ו/או מסירה;

– אירוח אתרים, תחזוקה מרחוק של תוכנה וחומרה;

– תוכנה ועדכונים נלווים;

– לספק תמונות, טקסטים ומידע כדי להבטיח גישה למסד נתונים;

— ניהול מערכת מרחוק;

– מסירה מקוונת של קיבולת זיכרון שהוקצתה;

– הענקת גישה לתוכנה או הורדה (כולל תוכנת רכישה / הנהלת חשבונות או תוכנת אנטי-וירוס) ועדכונים;

— תוכניות חסימת מודעות באנר;

— הורדת מנהלי התקנים, כגון תוכנה המחברת מחשבים לציוד היקפי (כגון מדפסת);

– התקנה מקוונת אוטומטית של מסננים באתרי אינטרנט;

— התקנה מקוונת אוטומטית של חומות אש;

פעילויות מותרות לתעשייה הימית
פעילויות מותרות עבור מפעלים במגזר הימי הם שירותי מסחר ותחזוקה על ידי בעל אוניה ו/או כאלה הקשורים לבעלות על אוניה, לרבות:

— השכרת אוניות עם או בלי צוות (השכרה ב-bareboat)

– תכנון ו/או ניתוח מסלולים;

– מתן הוראות מסלול לקברניט ספינה כפי שהוסכם עם חוכר כלי השיט;

— ספירת הסטליה, ניתוח וניהול דוחות התשלומים;

– ניהול מחלוקות על תביעות הקשורות למטען, סוגיות מסחריות ומשפטיות, והסכמי שכר כתובים;

– ארגון הזמנות חדשות לבניית ספינות ו/או שירות של קנייה ומכירה של ספינות משומשות;

– פיקוח על מצבה הפיזי של ספינה ו/או אספקת ספינה עם חלקים טכניים ו/או מוצרי מזון רלוונטיים;

– תיאום פעילויות בניית ספינות, עגינה ותיקון ספינות וביצוע בדיקות בהתאם לדרישות הרגולטורים בתעשייה;

– הבטחת עמידה בקוד ISM, תקן בינלאומי לניהול ותפעול בטוח של ספינות ולמניעת זיהום, עם דרישות הפיקוח של המדינה על דגלים ונמלים, ולכללי איגוד סיווג.

שיעורי מס
תמריצי המס הבאים נקבעים על ידי קוד המס הגיאורגי עבור חברות בינלאומיות:
– מס הכנסה – 5% (במקום 15% רגיל),

– מס הכנסה אישי של עובדים – 5% (במקום 20% רגיל),

– ניכוי מס במקור על דיבידנדים – 0% (במקום 5% רגיל),

– ארנונה (מלבד קרקע) – פטור, במקרה שהנכס משמש רק לפעילויות המותרות לפי הסטטוס (במקום אחוז רגיל שהוא עד 1% בהתאם לסוג הנכס והפטור אינו כולל ארנונה על אדמות).

מיסי מקרקעין
בעלי נכסים בג’ורג’יה כפופים למסים הבאים:
– מס רכוש

– מס הכנסה

– מע”מ (במקרים מסוימים)

מס רכוש
כל מי שבבעלותו נכס (מקרקעין או מטלטלין) וההכנסה שלו ממקורות גאורגים עולה על 40,000 לאריס גרוזיני צריך לשלם מס רכוש שנתי שברוב המקרים הוא 1% משווי השוק של הנכס.

מס הכנסה על נדל”ן בג’ורג’יה
מס הכנסה משולם בשני מקרים שונים:

1. כאשר בעל המקרקעין מוכר את הנכס תוך שנתיים מהקנייה, ההכנסה שלכם מהמכירה חייבת במס של 5%. ההכנסה נקבעת כהפרש בין הרכישה למחיר המכירה. אם הבעלים מוכר נכס לאחר שנתיים, לא חל מס הכנסה.

2. כאשר בעל הנכס משכיר את המקרקעין 5% מס על שכר דירה (אם מושכר למטרת מחיה). לשם כך יש להירשם בפורטל שירות המס ולקבל מספר זיהוי של נישום. אחרת תידרשו לשלם 20% מההפרש בין ההכנסות וההוצאות שלכם וכן קנס.
השכרת נדל”ן מסחרי חייבת במס של 20% על ההפרש בין הכנסות להוצאות.

מע”מ על נדל”ן
השכרה
במקרה שהכנסות השכירות ב-12 החודשים האחרונים עולים על 100,000 GEL, אזי בעל הנכסים כפוף לרישום חובה של משלם מע”מ ויצטרך לשלם מע”מ עבור ההכנסה שתפיק מדמי השכירות.

מכירה
מע”מ על מכירת דירה משולם רק במקרה שבעל הנכס מוכר כעסק.
כלומר קנייה ומכירה של דירות זה עסק.
לאנשים פרטיים שמוכרים את המקרקעין שלהם, אין חובת רישום מע”מ או תשלום.

עורך דין ישראלי בגרוזיה

עורך דין ישראלי בטביליסי

עורך דין ישראלי בבטומי

הסמכת עורך דין גיאורגיה

השפה גרוזינית

השפה גרוזינית

נוטריון בגיאורגיה עורך דין ישראלי

בגרוזיה נוטריון מרחיב את סמכות המדינה באמצעות נוטריון ופעולות נלוות אחרות. למסמך המעיד על ידי הנוטריון יש כוח הוכחה שאין עליו עוררין. 224 נוטריונים עוסקים בגאורגיה.
שר המשפטים הורה שמספר הנוטריונים לא יעלה על 300.
כל הנוטריונים העוסקים בג’ורג’יה רשומים בלשכת הנוטריון של גאורגיה.

 

תחת ברית המועצות, נוטריון היה פקיד מדינה. מאז 1996, על בסיס החוק הגאורגי, נקבע מעמדו של נוטריון “על נוטריון” כמקצוע פרטי.

מאז 2009 רשומים אישורים נוטריונים במרשם האלקטרוני.

חקיקה המגדירה אחריות מקצועית של נוטריון, פועלת משנת 2010.

 

צו מס’ 3 של שרת המשפטים, “על כלל עריכת תחרות לבחירת המועמדים לנוטריון” אושר ביום 10.1.
2012.
הוא מפרט את הכישורים הנדרשים.

 

אחריות
זה מבטיח חסינות של האזרח מפני עוולות של נוטריון. נזק שנגרם עקב פעולות אשמה או רשלנות של נוטריונים מתוגמל על ידי המבטח. נוטריון מחויב לשמור בסודיות כל מידע שנחשף לו בקשר למקצועו. חובה זו קיימת לאחר יציאת הנוטריון מהתפקיד. אישורי ירושה ניתן להשיג בכל נוטריון. אישור נוטריוני מקוון הפך זמין.
ניתן לעיין בשטרים נוטריונים באתר לשכת הנוטריון.
הפיקוח על הפעילות הרשמית של נוטריונים מתבצע על ידי משרד המשפטים.

 

כישורים
נוטריונים חייבים להיות אזרחים גאורגים בעלי השכלה משפטית גבוהה יותר, שעברו התמחות רלוונטית או לפחות שנה של שירות נוטריון או לפחות 5 שנות שירות בגופים ציבוריים. על נוטריונים לעבור את בחינת ההסמכה.

ג’ורג’יה אינה רשומה בדוח המיוחד 301 של USTR. באופן דומה, ג’ורג’יה אינה רשומה בדוח השווקים לשמצה.

שחיתות בגאורגיה הייתה בעיה בעשורים הפוסט- סובייטיים. לפני מהפכת הוורדים ב-2003, על פי מדיניות החוץ, גאורגיה הייתה בין המדינות המושחתות ביותר באירואסיה. אולם רמת השחיתות פחתה באופן דרמטי לאחר המהפכה. בשנת 2010, Transparency International (TI) אמרה שג’ורג’יה היא “מחספת השחיתות הטובה בעולם”. בעוד ששחיתות ברמה נמוכה חוסלה קודם לכן ברובה, Transparency International Georgia מאז 2020 תיעדה גם עשרות מקרים של שחיתות ברמה גבוהה שנותרו להעמיד לדין.

בינואר 2012, הבנק העולמי כינה את גאורגיה “הצלחה ייחודית” של העולם במלחמה בשחיתות. פיליפ לה הוארו אמר כי “ניסיונה של ג’ורג’יה מראה שניתן לשבור את מעגל הקסמים של שחיתות אנדמית, ובאמצעות רפורמות מתאימות ונחרצות, ניתן להפוך אותו למעגל סגולה”. גאורגיה היא “המדינה הפוסט-סובייטית היחידה בעשור האחרון שעשתה פריצת דרך” בטיפול בשחיתות, לפי Foreign Policy.

קבוצת המדינות נגד שחיתות של מועצת אירופה ציינה בסבב ההערכה הרביעי שלה כי גאורגיה הצליחה במידה רבה למגר את השחיתות הקטנה, אולם נטען גם כי השחיתות שינתה צורה בגאורגיה בשנים האחרונות. לדוגמה, נוצרה ‘מערכת קליינטליסטית’ שבה הנהגת המדינה ‘מקצה משאבים על מנת לייצר את הנאמנות והתמיכה הדרושה לה כדי להישאר בשלטון.

עוד ב-2003, לפי הבנק העולמי, שחיתות הייתה חלק יומיומי מחיי גאורגיה, כאשר אזרחים דיווחו על שוחד כאירוע קבוע. זה השתנה עם מהפכת הוורדים ב-2003, שהדיחה את הנשיא שוורדנדזה, ואשר נחשבת באופן נרחב לתגובה לשחיתות ולממשל הלקוי תחת שווארדנדזה. לאחר שמיכאיל סאקשווילי זכה ב-96% מהקולות בבחירות 2004, הוא הנהיג רפורמות דרסטיות נגד שחיתות. זה כולל פיטורי כל צוות משרד החינוך. גאורגיה אימצה את המנגנונים נגד שחיתות של מדינות עם מאמצים מוצלחים נגד שחיתות, כמו האנטי- מאפיה של איטליהמאמצים, והכשרה של המשטרה הגרמנית. כחלק מהמאמץ הפוסט-מהפכני לפצח את השחיתות, שודרו לציבור סרטים המציגים מעצרים של בכירי ממשל באשמת שחיתות על מנת להבהיר את חומרת המאמץ.

בשנת 2004, ציון תפיסת השחיתות של גאורגיה השתפר באופן דרמטי יותר מזה של כל מדינה אחרת. באותה שנה, 60% מהנשאלים ציפו שרמות השחיתות ירדו במהלך שלוש השנים הבאות. ב-2005, לעומת זאת, הנתון הזה ירד ל-38%. מדיניות “אפס סובלנות” של הממשלה שינתה באופן דרמטי את המצב, והותירה את המדינה קשורה למדינות אירופה המתקדמות ביותר בכל אינדיקטור הממשל. המדינה ראתה באופן שגרתי תוצאות מרשימות במדדים משתנים של ממשל.

המאמצים של ממשלת סאקשווילי כמעט חיסלו את השחיתות הקטנה במגזר הציבורי, במיוחד במשטרה, במינהל גביית המס, בלשכת המכס, בשירותים הציבוריים ובמגזרי החינוך. עם זאת, חלק מהמבקרים חולקים על הטענה שהשחיתות חוסלה, וטענו במקום זאת כי חל מעבר מ”שוחד קטנוני משתולל לצורות שחיתות לקוחותיות יותר”. ואכן, על פי כמה מקורות, צורות רבות של שחיתות נותרו נפוצות בגאורגיה. למשל, כוח ביצועי, בשילוב עם מערכת משפט ותקשורת חלשה, הופכים ניצול לרעה של כוח בכל רמה של ממשל לאפשרות ומאפשרים לבכירים לפעול כמעט ללא עונש.

יתרה מכך, בעוד שהערכת מערכת היושר הלאומית של Transparency International Georgia משנת 2011 זיכה את הרפורמות שלאחר 2004 בהפיכת הרשות המבצעת ואכיפת החוק לחזקים ויעילים יותר, כמו גם בחיזוק המאבק בשוחד קטן וסוגים מסוימים אחרים של שחיתות, TI Georgia ציין שחלק מהסוכנויות המבצעות לא היו מספיק אחראיות ושקופות, שתקשורת החדשות לא הקדישה מספיק משאבים לחקירת שחיתות, ושהמדיניות נגד השחיתות של המדינה מ-2010 חסרה מסגרת קוהרנטית המבוססת על ניתוח יסודי של האתגרים. TI Georgia האשימה גם את המועצה למלחמה בשחיתות, שהוקמה ב-2008, במעקב והערכה לקויים של יישום התוכנית.

ב-2013 תיאר הבנק העולמי את הכלכלה התת-קרקעית של גאורגיה כגדולה בעולם ביחס להיקף הפעילות הכלכלית הרשמית של המדינה.

במדד תפיסות השחיתות של Transparency International לשנת 2022, שקיבל ציון של 180 מדינות בסולם מ-0 (“מושחתות מאוד”) ל-100 (“נקי מאוד”), ג’ורג’יה קיבלה ציון 55. בדירוג לפי ציון, גאורגיה דורגה במקום ה-45 מבין 180 המדינות. במדד, שבו המדינה המדורגת ראשונה נתפסת כבעלת המגזר הציבורי הישר ביותר. לשם השוואה, הציון הטוב ביותר היה 90 (מדורג 1), הציון הגרוע ביותר היה 12 (מדורג 180), והציון הממוצע היה 43.

הממשלה
הודות לאכיפה חזקה, השתלת שירות המדינה ברמה נמוכה כמעט נעלמה מאז שסאאקשווילי הפך לנשיא. מה שבטוח, חלק מהקרנות הממשלתיות, כמו כספי הנשיא, ממשיכות לפעול בחוסר דין וחשבון. בונוסים משולמים על ידי סוכנויות ממשלתיות על בסיס שרירותי. דו”ח משנת 2011 הצביע על כך שמנהיגים פוליטיים השתמשו במשאבים ציבוריים כדי לשמור על שלטון המפלגה שלהם במערכת הפוליטית. כמו כן, רשתות חסות חזקות מתקיימות, ומקובל שפקידי ציבור משלבים את עמדתם עם יוזמה פרטית.

Transparency International זיהתה את השפעתה של הממשלה על גופים רגולטוריים כפותחת הזדמנויות לשחיתות. ועדת התקשורת הלאומית הואשמה באכיפה סלקטיבית של תקנות, למשל בהענקת רישיונות שידור ושלילתם, ולא אכפה את הכלל נגד גופים ממשלתיים בעלי רישיונות שידור או גופים ממשלתיים הנותנים חסות לגופי תקשורת.

יתרה מכך, הפיקוח על התקציב הציבורי חלש, ונכון לשנת 2011 טרם הפעילו משרד הביטחון, משרד הפנים וגופים ממשלתיים נוספים ביקורת פנימית. טי ג’ורג’יה מתחה ביקורת על משרד הפנים על מעקב מוגזם אחר תקשורת אלקטרונית פרטית ועל הצבת פקידיו באופן בלתי חוקי בסוכנויות ממשלתיות עצמאיות.

הרשות המחוקקת והשופטת, כמו גם התקשורת והחברה האזרחית, חלשים בהשוואה לרשות המבצעת.
השקיפות והאחריות חלשות יותר בממשלות גאורגיות מקומיות מאשר בממשל הלאומי.
חברי מועצת עיר ללא משכורות פטורים מכללי יושרה החלים על פקידים לאומיים.

רכש ציבורי
יש מעט שחיתות במגזר הרכש הציבורי. למרות רכש מערכת שקופה ביותר, חריגים ופרצות מסוימות מאפשרים חוזי מדינה ללא הצעה. נכון לשנת 2012, אכן, 45% מחוזי המדינה הוענקו ללא הליך התמחרות.

יתרה מכך, רישיונות במגזרים מסוימים הוענקו בתנאים פחות תחרותיים ושקופים. מגזר אחד כזה הוא כרייה. אחר הוא התקשורת. כך למשל, כאשר זכויות הניהול של מגדל שידורי טלוויזיה בטביליסי נמכרו במכירה פומבית, נבחר מראש הזוכה במכירה הפומבית, שלא היה לו רקע בטלקומוניקציה. כמו כן, לחברות הקשורות לשר ביטחון לשעבר הוענקו זכויות בלעדיות לפרסום חוצות בבירה ורישיון להפעיל את ההגרלה הלאומית. כמו כן, חלק מהנכסים בבעלות המדינה נמכרו ללא הצעות תחרותיות, לפעמים בפחות משווי השוק.
באופן דומה, בשנת 2011, העניק בית עיריית טביליסי זכויות ניהול של פארק ציבורי לחברה בבעלות חבר מועצת העיר.

מיסוי
יש מעט שחיתות יחסית במערכת המיסוי. רק לעתים רחוקות חברות מתבקשות לשלם שוחד או תשלומים נוספים בקשר עם מיסים.
עם זאת, פקידי השומה נתונים במידה מסוימת של התערבות ביצועית.
תומכי מפלגות אופוזיציה, למשל, ידועים כמי שהוטרדו על ידי משטרת המסים.

מכס
שחיתות נדירה בשירות המכס. דו”ח משנת 2014 ציין כי גאורגיה צמצמה את מספר מתקני המכס ופישטה את הליכי השחרור, כך שהיבוא והיצוא כרוכים בפחות מסמכים ופחות הוצאות מאשר במקומות אחרים באזור.
שוחד
לפני 2003, כמעט כל עסקה ממשלתית דרשה כמות מסוימת של שוחד לעיבוד. נאמר כי כמעט כל הפקידים והפקידים מנצלים לרעה את כוחם למען רווח אישי. בשנת 2013, אחוז המשיבים לסקר השחיתות העולמי שאמרו שיש להם שוחד עבור שירותים ציבוריים עמד על 4% בלבד.

בשנת 2011, שני אנשי עסקים מישראל, רון פוקס וזאב פרנקיאל, נכלאו בגין מתן שוחד לראש הממשלה, אך זכו לחנינה מאוחר יותר באותה שנה, כביכול מסיבות הומניטריות. באותו יום שבו פורסמה החנינה ברבים, משרד המשפטים הודיע ​​על פשרה עם משרדם, טרמקס, הכולל הפחתה של 73 מיליון דולר בפסק בוררות נגד גאורגיה.
העיתוי נתפס כחשוד, אך הממשלה התעקשה שזה מקרי בהחלט.

בחירות
מומחים אומרים שהממשלה מפעילה “השפעה בלתי הוגנת” על ציבור הבוחרים, כאשר פקידי מדינה משתמשים בצורה בלתי הולמת במשאבים רשמיים כדי להשפיע על הבוחרים. לפני הבחירות לפרלמנט ב-2012, תרומות תאגידים לקמפיין הפכו לבלתי חוקיות, אך הצעד הזה לא נתפס כצעד נגד שחיתות אלא כאמצעי לשמירה על יתרונה של מפלגת השלטון. ואכן, הכללים החדשים שימשו במידה רבה כדי להפחיד את האופוזיציה. כמו כן, חלק מהתרומות במהלך מחזור הבחירות של 2012, שבוצעו באופן נומינלי על ידי יחידים, היו למעשה תרומות של חברות בתחפושת. בנוסף, יש אינדיקציות לכך שתרומות מקמפיין שנעשו על ידי אנשים המייצגים חברות עם חוזים ממשלתיים היו בעצם תרומות.
מאוחר יותר הונהגו כללי גילוי תרומות כדי לטפל בסוגיה זו, אך נראה כי משרד ביקורת המדינה אינו מסוגל מספיק לעשות את חלקה כדי להבטיח עמידה בכללים החדשים.

האקונומיסט התלונן ב-2012 על מגבלות חדשות על תרומות פוליטיות שביקשו לרסן את השפעתו של האיש העשיר ביותר של גאורגיה ומתנגד לממשלה, בידזינה איוונישווילי.

המשטרה
שחיתות משטרתית אינה בעיה גדולה בגאורגיה. שחיתות בקרב משטרת התנועה הייתה בעיה מרכזית לפני מהפכת הוורדים; לאחר שסאאקשווילי הפך לנשיא, 16,000 שוטרי תנועה פוטרו במהירות וללא טקסים.
מערכת המשפט
לפי מקור מכובד אחד, שחיתות אינה בעיה מרכזית במגזר המשפטי. שקיפות אינטרנשיונל הצהיר כי בעוד ששוחד הוא, למעשה, נדיר במערכת המשפט הגיאורגית, שופטים נתפסים על ידי העם הגאורגי כמושחתים.
בשנת 2013, למשל, 51% מהנשאלים אמרו כי מערכת המשפט הייתה מושחתת או מושחתת ביותר.
לפרקליטות אין עוד את ההשפעה החזקה על הרשות השופטת ממנה נהנתה לפני 2012.

חינוך
לאחר המיתון של תחילת שנות ה-90, הפרופסורים הרוויחו כל כך מעט עד שהם נדרשו לשוחד כדי להסתדר. בדרך כלל, הם השלימו את הכנסתם על ידי גביית “עמלות” עבור מבחני קבלה, וכתוצאה מכך מועמדים לאוניברסיטת טביליסי יכלו לשלם עד 30,000 דולר שוחד כדי להבטיח קבלה ולקבל את הציונים הגבוהים ביותר.
זה השתנה ב-2002, כאשר הבנק העולמי הקים מרכז לאומי להערכה ובחינות שפיתח בדיקות הערכה קפדניות.
כתוצאה מכך, סטודנטים שניגשו לבחינות בעשור האחרון, דיווחו על מדיניות חוץ ב-2015, חייבים את הצלחתם לחינוך היסודי שלהם ולא למערכות חסות כלשהן.

מדיה
התקשורת היא מגזר אחד שבו עלו הזדמנויות לשחיתות תחת סאאקשווילי. משטרו עמד מאחורי השתלטות אינטרסים עסקיים נאמנים על כלי תקשורת מובילים, וכתוצאה מכך “נעלמה בהדרגה” הביקורת על הרשויות מהטלוויזיה, יחד עם תוכניות תחקיר.
עסקים
פורטל נגד שחיתות עסקית הצהיר כי שחיתות מהווה סיכון נמוך לחברות המבקשות לעשות עסקים בג’ורג’יה וכי קל יותר להקים עסק מאשר כמעט בכל מדינה אחרת, בשל השקיפות והיעילות המוגברות בקבלת רישיונות והיתרים.. ואכן, הסביבה העסקית בג’ורג’יה שופרה מאוד בשנים האחרונות עקב הנהגת מסים נמוכים יחסית ורגולציה ליברלית יותר. עם זאת, ישנם מספר נושאים עימם נאלצות חברות להתמודד, כמו היעדר עצמאות שיפוטית, היעדר אכיפה של זכויות קניין רוחני ואכיפה סלקטיבית של משפט כלכלי.

ממשיכה להיות חפיפה בין האינטרסים הממשלתיים והעסקיים. אנשים רבים בעלי קשרי ממשלה הדוקים התעשרו מאוד, פקידי ציבור רבים רכשו הון נכבד זמן קצר לאחר שעזבו את השירות הממשלתי, וכמה אנשי עסקים עשירים שנבחרו לפרלמנט הצליחו לנצל את עמדתם לטובת החברות שלהם. בנוסף, על פי דו”ח משנת 2013, הבעלים של כמה חברות נאלצו, מדי פעם, לתת מתנות לממשלה, או אפילו לוותר על הבעלות על העסק. כמו כן, התהליך הנרחב של הפרטת נכסי המדינה היה חסר שקיפות, ובמקרים רבים התנהל ב”נסיבות חשודות”.

מאמינים שחלק מהחברות קיבלו חוזים ממשלתיים בתמורה לתרומות מהקמפיין למפלגה המכהנת, וניאשו מתרומה לאופוזיציה. כתוצאה מפרקטיקות כאלה, קופת הקמפיין של מפלגת השלטון הייתה גדולה פי 10 עד 20 מזו של כל המפלגות האחרות ביחד.

ב-2013 זיהתה Transparency International שלושה נושאים “בעייתיים” הקשורים לעשיית עסקים בג’ורג’יה: “כלכלת הצללים המשמעותית, יחס מועדף בהענקת חוזים וחוסר שקיפות בגל ההפרטה”.
בשנת 2008, 52% מהחברות אמרו לבנק העולמי כי הן נאלצו להתחרות עם חברות לא רשומות על חוזים ממשלתיים.
נכון לשנת 2013, שוחד עדיין היה גורם בהענקת חוזים ממשלתיים.

.
מאמצים נגד שחיתות
רפורמה כלכלית ואנטי שחיתות הוצבו בראש סדר היום הפוליטי של ממשלת גאורגיה בראשות הנשיא לשעבר סאאקשווילי. מאז 2004, ג’ורג’יה עשתה התקדמות עצומה במאבק בשחיתות והשבת הממשל התקין. הפירוק המוחלט של משטרת התנועה המושחתת ב-2004 והקמת המועצה הבין-סוכנויות נגד שחיתות ב-2008 היו דוגמאות מוצלחות לרפורמה. שחיתות ברמה נמוכה כמעט חוסלה בשנים האחרונות. גם ה-OECD וגם הבנק העולמי שיבחו את הצלחתה הייחודית של גאורגיה במאבק בשחיתות. אבל מאוחר יותר (2017–2019) הדוחות של ה-OECD הראו שגיאורגיה עצרה את מאמציה בצמצום השחיתות וביישום המלצות. Transparency International ציינה ב-2019 כי “ממשלת גאורגיה לא מילאה מספר המלצות חשובות נגד שחיתות הנוגעות לנושאים כמו תכנון מדיניות נגד שחיתות, אכיפת חוקים נגד שחיתות, עצמאות של עובדי מדינה., רפורמה משפטית ורפורמה ברשויות אכיפת החוק, חופש המידע ומניעת שחיתות בהליך הרכש הציבורי”.

הבנק העולמי, למשל, ייחס את הצלחתה של גאורגיה במלחמה בשחיתות לגורמים הבאים: “הפעלת רצון פוליטי חזק; ביסוס אמינות מוקדם; פתיחת מתקפה חזיתית; משיכת עובדים חדשים; הגבלת תפקידה של המדינה; אימוץ שיטות לא שגרתיות; תיאום הדוק; התאמה ניסיון בינלאומי לתנאים מקומיים; רתימת טכנולוגיה; שימוש אסטרטגי בתקשורת.” הלקח מהצלחתה של ג’ורג’יה במלחמה בשחיתות, לפי האקונומיסט, הוא ש”מנהיגות ורצון פוליטי כולם חשובים”, כמו גם “ביסוס אמינות מוקדמת”. סיום השחיתות בג’ורג’יה היה חלק ממאמץ כמעט ליברטריאני לצמצם את גודל המדינה, וליצור פחות הזדמנויות להשתלה. הצוות החדש הצעיר והמשכיל ברובו מערבי של הממשלה מקבל משכורת גבוהה מספיק כדי להניא את הפיתוי של שחיתות.

המועצה הבין-משרדית למאבק בשחיתות, שהוקמה בשנת 2008, מורכבת מחברים בסוכנויות ממשלתיות שונות, קבוצות בחברה אזרחית ואיגודים עסקיים, ואחראית על תיאום, אסטרטגיה ומעקב אחר המאבק בשחיתות. יעילות משרד המשפטים נחשבת מוטלת בספק בגלל משאבים מוגבלים. המחלקה למלחמה בשחיתות במשרד הפנים, שהוקמה ב-2012, אחראית על המאבק בשחיתות.

המשרד לביקורת המדינה (SAO) אחראי על בדיקת ההוצאות הציבוריות, אך חסרים לה משאבים לביקורת מעמיקה מספיק והיא הייתה קשורה יותר מדי לממסד הפוליטי. בשנת 2012, ה-SAO לא אכף חוקי מימון קמפיין באופן אובייקטיבי. למעשה, ראש ה-SAO וסגן ראש ה-SAO התפטרו מה-SAO כדי להתמודד כמועמדים של מפלגת השלטון לפרלמנט באותה שנה. מצד שני, לראש ה-SAO הנוכחי אין קשרים לממשלת השלטון החדשה.

גם סוכנות הרכש והתחרות הממלכתית, המרכזת ומפקחת על התקשרויות ציבוריות, זכתה לשבחים על גישתה השקופה לרכש ציבורי. מאז 2013, ג’ורג’יה פרסמה באינטרנט את כל החוזים הציבוריים, עם כמה מהם פטורים מסיבות של ביטחון לאומי או בגלל חריגים ספציפיים, כמו זה החל על רכבות גאורגיה. מבקרים של חוזי רכש מוצעים יכולים להגיש ערעורים באינטרנט.

לשיפור באכיפת החוק מאז 2004 הייתה השפעה משמעותית על המאמצים נגד שחיתות. על פי הערכת מערכת היושר הלאומית לשנת 2011, סוכנויות אכיפת החוק הן בין המוסדות החזקים ביותר בג’ורג’יה, אם כי ההערכה מתחה ביקורת גם על רמות השקיפות והאחריות הנמוכות של סוכנויות אלו.

ארגוני החברה האזרחית החזקים של ג’ורג’יה, על אף שהמימון חסר ותלוי כמעט לחלוטין בסיוע חוץ, מילאו תפקיד בעידוד רפורמות נגד שחיתות, כגון קידום שיפורים בדיני מימון הקמפיין, ובניטור מילוי ההתחייבויות הבינלאומיות של המדינה נגד שחיתות.
.
TI Georgia שיבחה את לשכת שירות המדינה (CSB) על שיפור מערכת גילוי הנכסים.

 

חוקת גאורגיה (המדינה)
החוקה של גאורגיה בגאורגית : საქართველოს კონსტიტუცია, חוק sakartvelos k’onst’it’tremsia היא חוק גאורגיה.
היא אושרה על ידי הפרלמנט של גאורגיה ב-24 באוגוסט 1995 ונכנסה לתוקף ב-17 באוקטובר 1995.
החוקה החליפה את הצו על כוח המדינה מנובמבר 1992 אשר פעל כחוק יסוד זמני לאחר פירוק ברית המועצות.

 

רקע
DRG והשלטון הסובייטי

שברי החוקה של 1921
ההיסטוריה של החוקתיות הגיאורגית מתחילה במאה העשרים, כאשר ב-26 במאי 1918, הרפובליקה הדמוקרטית של גאורגיה אימצה את חוק העצמאות והחלה לנסח את החוקה. ניסוח החוקה נמשך שלוש שנים. ב-21 בפברואר 1921, מול תחילתה של התוקפנות הסובייטית, האספה המכוננת של גאורגיה אימצה חוקה של הרפובליקה הדמוקרטית של גאורגיה שהיתה חוק היסוד המודרני הראשון בתולדות האומה, אך אומצה ב-21 בפברואר 1921, אשר ב-21 בפברואר 1921.
למעשה, לא הצליח למלא את תפקידו ונמשך ארבעה ימים בלבד.
גאורגיה אימצה אז ארבע חוקות סובייטיות בשנים 1922, 1927, 1937 ו-1978, שהיו חוקות סובייטיות טיפוסיות ולא היו שונות בשום צורה מהחוקות של הרפובליקה הפדרלית הסוציאליסטית הפדרלית של רוסיה.

לאחר החזרת העצמאות
ב-28 באוקטובר 1990 נערכו בגאורגיה הבחירות הרב-מפלגתיות הראשונות של המועצה העליונה של ה-SSR הגיאורגית. 16 ימים בלבד לאחר הבחירות ביצעה המועצה העליונה מספר שינויים בחוקה הסובייטית של 1978 שעדיין הייתה בתוקף. המילים “סוציאליסט סובייטי” הוסרו משמה של המדינה ושמה שונה למדינה “הרפובליקה של גאורגיה”, סמלי המדינה שונו, התפקיד המוביל של המפלגה הקומוניסטית בוטל והוכנס פלורליזם פוליטי.

בסוף 1991, סמכויות המועצה העליונה של ג’ורג’יה, נשיא הרפובליקה והממשלה בוטלו באופן לא חוקתי. ב-6 בינואר 1992 הוקמו המועצה הצבאית של הרפובליקה של ג’ורג’יה (טריומווירט) והממשלה הזמנית. המועצה הצבאית ביטלה את חוקת המעבר והחקיקה הסובייטית המתוקנת, וב-21 בפברואר 1992 אימצה את ההצהרה על השבתה של חוקת 1921. באותה שנה פורקה המועצה הצבאית והוקמה מועצת המדינה של הרפובליקה של גאורגיה.
החוקה המשוחזרת של 1921 ספגה את אותו גורל כמו אימוצה – היא לא נכנסה לתוקף בשום יום כי היא חרגה מהמודרנה והזמן.

חוקה קצרה
ב-6 בנובמבר 1992 אימץ הפרלמנט של הרפובליקה של ג’ורג’יה את החוק על כוח המדינה, הידוע בשם החוקה הקטנה. אז התברר שהחוק הזה הוא המעשה היחיד שיכול להחליף חוק יסוד במדינה שנותרה ללא חוקה.

ניסוח
ב-16 בפברואר 1993, יו”ר הפרלמנט של גאורגיה – ראש המדינה אדוארד שוורדנדזה הגיש לפרלמנט הצעה להקמת ועדה חוקתית ממלכתית של גאורגיה, שאמורה הייתה לנסח לא חוקה חדשה, אלא טיוטה של ​​הגרסה החדשה. של חוקת 1921.

ב-25 במרץ 1993 אימץ הפרלמנט של גאורגיה החלטה על הקמת הוועדה החוקתית של גאורגיה ואישור התקנון שלה. על בסיס החוק הזה, אדוארד שוורדנדזה, יו”ר הפרלמנט של גאורגיה וראש המדינה, נבחר כיו”ר הוועדה החוקתית של המדינה. כסגניו נבחרו פרופ’ גיבי אינצקירולי, דיקן הפקולטה למשפטים של אוניברסיטת טביליסי הממלכתית ו- Vachtang Khmaladze. פרופ’ אבנדיל דמטרשווילינבחר למזכיר הוועדה.
הוועדה החוקתית כללה חברי פרלמנט, עורכי דין, כלכלנים, היסטוריונים, נשיא ואקדמאים של האקדמיה הגיאורגית למדעים ופרופסורים מאוניברסיטת טביליסי, בסך הכל 118 חברים.

לפי אחת מהחלטות הפרלמנט, הפרויקטים שפיתחו קבוצות העבודה היו אמורים להיות מאוחדים עם צוות העורכים; הגרסה הסופית של החוקה הייתה אמורה להיות מאומצת תחילה על ידי הוועדה החוקתית של המדינה ולאחר מכן על ידי הפרלמנט של גאורגיה. הטיוטה שאומצה בדרך זו הייתה אמורה להיות מובאת להצבעה אוניברסלית – החוקה הייתה אמורה להיות מאומצת על ידי העם. במהלך תהליך העבודה, בוצעו כמה שינויים מהותיים בתוכנית זו. במקום לאמץ את חוקת 1921, הוחלט לאמץ חוקה חדשה לחלוטין. כנסים וסמינרים שונים אורגנו על ידי מזכירות הנציבות בשנים 1993–1995 כדי ללמוד לעומק את הבעיות ולהביא בחשבון את הניסיון של המדינות. המזכירות נעזרה באופן פעיל על ידי הועדת ונציה.

בתחילת 1995, בנוסף לטיוטה של ​​אדוארד שוורדנדזה, לוועדה החוקתית כבר היו 12 טיוטות שהוגשו על ידי קבוצות פוליטיות, ארגונים ואזרחים שונים.
כל הפרויקטים נלמדו בפירוט פחות או יותר ברמות שונות של הוועדה, היה גם ניסיון לפתח גרסה מתואמת.

 

אשרור
במאי 1995 החלו הדיונים האחרונים בישיבות המליאה של הוועדה החוקתית. הדיון התבסס על הטיוטה שהציג אדוארד שוורדנדזה. ב-2 ביולי העבירה הוועדה החוקתית של המדינה את הטיוטה ב-64 קולות נגד 4 והגישה אותה לאישור הפרלמנט של גאורגיה.

צורות ההסדר הממלכתי שקבעה הוועדה החוקתית התבררו כלא מקובלות על הפרלמנט. העקרונות הראשונים של ההסדר הוסרו מטיוטת החוקה, ולאחר מכן שונתה צורת הרפובליקה הנשיאותית למחצה לגרסה הדומה לרפובליקה הנשיאותית.

ב-24 באוגוסט 1995, בשעה 17:50, אימץ הפרלמנט של הרפובליקה של גאורגיה את חוקת גאורגיה ב-159 קולות מול 8. ב-17 בספטמבר 1995, חברי הוועדה החוקתית של המדינה והפרלמנט של גאורגיה חתמו על הרשמית נוסח החוקה בבית הממשלה, שם הכריזה המועצה העליונה של הרפובליקה של גאורגיה על החוק להשבת עצמאותה של גאורגיה.

2004 תיקונים

ב-4 בינואר ניצח מיכאיל סאקשווילי בבחירות לנשיאות גאורגיה, 2004 ברוב מוחץ של 96 אחוזים מהקולות.
תיקוני חוקה הוזנקו בפרלמנט בפברואר שחיזקו את סמכויות הנשיא לפטר את הפרלמנט ויצירת תפקיד ראש ממשלה.
זוראב ז’ואניה מונה לראש הממשלה ונינו בורג’נאדזה, הנשיא הזמני, הפך ליושב ראש הפרלמנט.

 

תיקוני 2010
ב-15 באוקטובר 2010 אימץ הפרלמנט של גאורגיה ב-112 קולות נגד חמישה תיקונים מרכזיים לחוקה, שהפחיתו משמעותית את סמכויותיו של נשיא גאורגיה לטובת ראש הממשלה והממשלה. החוקה החדשה נכנסה לתוקף עם השבעתו ב-17 בנובמבר 2013 של גיורגי מרגולאשווילי, הזוכה בבחירות לנשיאות ב-2013.

2017–2018 תיקונים
ב-26 בספטמבר 2017 אימץ הפרלמנט של ג’ורג’יה את התיקונים החוקתיים שנויים במחלוקת, כאשר 117 הצביעו בעד ושניים נגד. ההצבעה הוחרמה על ידי האופוזיציה. על פי החקיקה החדשה, יש לבטל את הבחירות הישירות לנשיאות והמדינה תעבור לייצוג פרלמנטרי פרופורציונלי מלא בשנת 2024. ב-9 באוקטובר, הנשיא גיורגי מרגולאשווילי הטיל וטו על התיקונים והחזיר את טיוטת הצעת החוק לפרלמנט. עם התנגדויותיו, אך הפרלמנט ביטל את הווטו ואישר את הגרסה הראשונית ב-13 באוקטובר. תיקונים נוספים, הכוללים מספר שינויים מומלצים של ועדת ונציה, אומצו ב-21 במרץ 2018.

התיקונים הבאים היו בחוקה.

הגדירו נישואים כ”איחוד בין אישה לגבר לצורך יצירת משפחה”. קרקע חקלאית היא ‘משאב בעל משמעות יוצאת דופן’ והיא יכולה להיות בבעלותה רק של ‘המדינה, ישות בשלטון עצמי, אזרח ג’ורג’יה או איחוד של אזרחים גאורגים’.

אינדקס משפטי: משרדי עורכי דין בג’ורג’יה

Archil Mchedlidzes Law Practice LLC

משרד קטן (עד 15 עורכי דין)
אזורי שירות : טביליסי, בטומי
מומחיות משפטית : פשיטת רגל, תאגידים, פלילי, תעסוקה, משפחה, בריאות, הגירה, קניין רוחני, בינלאומי, ימי, נזקי גוף, נדל”ן, מס פרטים נוספים
: משפטים סיוע, פרו בונו, מייצג אזרחים זרים

פרטי התקשרות :


Bgi Legal

משרד בינוני (16-350 אנשי משפט)
מומחים שונים באותו משרד מתמחים באזורים שונים ומומחיות משפטית.

אונה גוגוכיה

אזורי שירות : ג’ורג’יה
מומחיות משפטית : פשיטת רגל, תאגידים, נדל”ן
פרטים נוספים : סיוע משפטי, פרו בונו, מייצג אזרחים זרים

פרטי התקשרות :

לאשה גוגיברידזה

אזורי שירות : טביליסי
מומחיות משפטית : תאגידים, תעסוקה, הגירה
פרטים נוספים : סיוע משפטי, פרו בונו, מייצג אזרחים זרים

פרטי התקשרות :


זאזא ביבילשווילי

אזורי שירות : כל ג’ורג’יה
מומחיות משפטית : פשיטת רגל, תאגיד, פלילי, תעסוקה, משפחה, קניין רוחני, בינלאומי, נדל”ן, מס
פרטים נוספים : סיוע משפטי, פרו בונו, מייצג אזרחים זרים

פרטי התקשרות :

תמרה טבדורדזה

אזורי שירות : ג’ורג’יה
מומחיות משפטית : תאגידים, תעסוקה, משפחה, נדל”ן
פרטים נוספים : סיוע משפטי, פרו בונו, מייצג אזרחים זרים

פרטי התקשרות :


קבוצת חוקי הים השחור

משרד קטן (עד 15 עורכי דין)
אזורים המשרתים : טביליסי, בטומי, קוטאיסי
מומחיות משפטית : פשיטת רגל, תאגיד, פלילי, תעסוקה, משפחה, הגירה, קניין רוחני, בינלאומי, ימי, פגיעה אישית, נדל”ן, מס פרטים
נוספים : משפטים סיוע, פרו בונו, מייצג אזרחים זרים

פרטי התקשרות :


Gvinadze Partners LLC

משרד בינוני (16-350 עורכי דין)
אזורי שירות : ג’ורג’יה
מומחיות משפטית : פשיטת רגל, תאגידים, תעסוקה, קניין רוחני, בינלאומי, נדל”ן, מס
פרטים נוספים : סיוע משפטי, פרו בונו, מייצג אזרחים זרים

פרטי התקשרות :


משרד עורכי דין קורדזדזה

משרד קטן (עד 15 עורכי דין)
אזורי שירות : גאורגיה
מומחיות משפטית : תאגידים, תעסוקה, משפחה, בריאות, הגירה, קניין רוחני, בינלאומי, נדל”ן
פרטים נוספים : סיוע משפטי

פרטי התקשרות :

התאזרחות כגיאורגי
כל מי ששהה בגאורגיה תקופה כוללת של עשר שנים רשאי להגיש בקשה לאזרחות גאורגית. הפונה יתבקש לעבור מבחן מיומנות שפה אשר יבחן גם את הידע הכללי של המבקש בהיסטוריה ובמורשת גאורגיה.

אזרחים זרים רשאים לקבל אזרחות גאורגית לאחר שנישאו לאזרח גאורגי במשך חמש שנים. בעת הגשת בקשה לאזרחות, בן הזוג שאינו גרוזי צריך להיות בעל תעודת יום נישואין.
הבאת ילד עם בן הזוג הגיאורגי יחזק את הטענה שלהם להתאזרחות.

 

אישור מגורים זמני
כל מי שנכנס למדינה הגיאורגית עם דרכון תקף (או תעודת זהות לאזרחי האיחוד האירופי/שוויצריים/טורקים או אוקראינים) ויזה (במידת הצורך) רשאי לבקש אישור שהייה זמני אשר ניתן להארכה לתקופה של 6 שנים. ההחלטה על מתן היתר הישיבה נתונה לחלוטין לשלטון המוניציפלי של האזור בו מתגורר המבקש.
בדרך כלל אנשים שמגיעים לטיפול רפואי או עסקים מתקבלים בברכה.

גאורגיה מציעה מספר סוגים של היתרי שהייה זמניים.

הפופולריים שבהם הם:

אישור שהייה בעבודה (לבעלי חוזה עבודה או עסק בג’ורג’יה)
היתר שהייה לטווח קצר (על בסיס בעלות על נכס)
אישור שהייה לאיחוד משפחות
סוגים אחרים של היתרי שהייה (כולל היתר תושבות סטודנטים) אשרת שהייה קבועה
כל מי ששהה תקופה של 6 שנים בגאורגיה עם רישיון שהייה זמני יכול להגיש בקשה להיתר קבע.

אשרות ואישור שהייה
צוות זר של נציגויות דיפלומטיות ועמדות קונסולריות, כמו גם נציגויות דומות המוסמכות לגאורגיה זקוקים לאשרות כניסה ראשונה לשטחה של גאורגיה. במהלך תקופת ההסמכה שלהם הם שוהים במדינה וחוצים את הגבול על בסיס כרטיס הסמכה שהונפק על פי הכלל שנקבע של משרד החוץ של גאורגיה, אם אחרת לא מסופקת בהתחייבות בינלאומית.

במקרים שנקבעו בחקיקה הגיאורגית ניתן להנפיק אשרה/אישור כניסה לתקופה של עד 90 יום (אגרת ויזה 50 ₪ או ל-360 ימים (אגרת ויזה 100 ₪) על ידי משטרת הסיור של גאורגיה (מוסד משנה של משרד לענייני פנים) בנקודות מעבר הגבול הממוקמות בגבול מדינת גאורגיה.

הבסיס לשהייה של חייזר בגאורגיה הוא אשרה או היתר שהייה (קבוע או זמני) אם אחר לא נקבע בחוק זה ובאמנות בינלאומיות של גאורגיה.

 

דרישות ויזה לכניסה לטריטוריה הגיאורגית
אזרחים ואזרחים זרים המתגוררים דרך קבע בבולגריה, צ’כיה, דנמרק, אסטוניה, גרמניה, הונגריה, אירלנד, לטביה, ליטא, מקסיקו, נורבגיה, פולין, רומניה, ערב הסעודית, סלובקיה, סלובניה, דרום קוריאה, ספרד, שוודיה, שוויץ וארצות הברית, שברשותם מסמך המעיד על תושבות קבע באחת מהמדינות הללו, אינם זקוקים לויזה כדי להיכנס ולשהות בשטחה של גאורגיה עד 360 ימים.

אזרחים זרים, בעלי מסמך תושבות זמני ומתגוררים בשטח בחריין, כווית, עומאן וקטאר אינם זקוקים לויזה כדי להיכנס ולשהות בשטחה של גאורגיה עד 360 ימים. אזרחי רוסיה ואזרחים זרים המתגוררים בסעודיה בעלי אישור תושב תקף אינם זקוקים לויזה כדי להיכנס ולשהות בשטחה של גאורגיה עד 90 יום.

אזרחים של מדינות אחרות החברות באיחוד האירופי, שוויץ, טורקיה ואוקראינה יכולים להיכנס לגרוזיה עם תעודת זהות לאומית.

 

אזרחים זרים המחזיקים במסמכי הנסיעה של האו”ם או הסוכנויות המיוחדות שלו Laissez-Passer, יכולים להיכנס או לשהות בשטחה של גאורגיה ללא ויזה עד 90 יום.

לאום מיוחד
ניתן להגיש בקשה להתאזרחות לנשיא גאורגיה. לנשיא הזכות להעניק אזרחות גאורגית לכל אדם, לרבות הפיכת אדם לאזרח כפול, אם הוא מוצא אותו חשוב לאינטרס הלאומי של מדינת ג’ורג’יה. מי שמקבל אזרחות גאורגית באופן זה, בצו של נשיא גאורגיה, רשאי לשמור על אזרחותם הזרה ולהפוך לאזרחים כפולים של מדינתם האחרת ושל גאורגיה. דרך זו של הענקת אזרחות גאורגית הפכה גם לדרך של הנשיא לאפשר לגיאורגים אתניים שעזבו את גאורגיה בתקופת ברית המועצות, ולצאצאיהם שנולדו מגאורגיה, להתאחד עם מולדתם.
זה נחשב למטרה לאומית ובאינטרס של המדינה.

בהתחשב בכך שהענקת אזרחות לאדם מסוים מועילה לגאורגיה, אזרחות מיוחדת כזו ניתנת ללא צורך במילוי דרישות ‘מגורים ושפה’.

 

חופש נסיעות

החל מה-1 באוקטובר 2019, לאזרחים גאורגים הייתה גישה ללא ויזה או ויזה בהגעה ל-114 מדינות וטריטוריות, מה שמדרג את הדרכון הגאורגי במקום ה-50 מבחינת חופש הנסיעה לפי אינדקס הדרכון הנלי.

סוכנויות תיווך בטביליסי, גאורגיה


יוקרה קוסטבה


סוכנויות מובילות


Realtor.ge


קוליירס ג’ורג’יה


Home24 LLC – חברת נדל”ן בטביליסי, ג’ורג’יה

סוכנויות תיווך בבאטומי, ג’ורג’יה


אלפא אינטרנשיונל באטומי


גומבטי בסמטה


סוכנויות מובילות


נדל”ן באטומי


Chavchavadze מתווך Emlakçı Emlakci Makler סוכנות נדל”ן באטומי ג’ורג’יה


מגורים אופקים