שימוש לרעה בהליך משפטי הוא שימוש בלתי מוצדק או בלתי סביר בהליכים משפטיים או בהליך לקידום עילת תביעה על ידי מבקש או תובע בתביעה. זוהי טענה שמועלת על ידי המשיב או הנתבע כי הצד השני עושה שימוש לרעה או מעוות הליך בית משפט שהוצא באופן קבוע (אזרחי או פלילי) שאינו מוצדק על ידי התביעה המשפטית הבסיסית. במשפט המקובל היא מסווגת כעוולה נבדלת מהעוולה המכוונת של העמדה לדין בזדון. מדובר בעוולה הכרוכה בניצול לרעה של זכות הגישה הציבורית לערכאות המשפטיות. ניתן לתאר זאת כהליך משפטי שמתחיל כדי להשיג יתרון ליטיגציה לא הוגן.
עורך דין מומלץ
המרכיבים של עילת תביעה תקפה בגין שימוש לרעה בהליך משפטי ברוב תחומי השיפוט של המשפט המקובל הם כדלקמן:
(1) קיומה של מטרה או מניע נסתרים העומדים בבסיס השימוש בהליך, ו-(2) פעולה כלשהי בשימוש במשפט המשפטי. תהליך שאינו תקין בהעמדה לדין הרגיל של ההליך.
ניתן להבחין בין שימוש לרעה בהליך משפטי מהעמדה לדין זדונית, בכך ששימוש לרעה בהליך משפטי בדרך כלל אינו מצריך הוכחה של זדון, היעדר סיבה סבירה בפתיחת ההליך, או פסיקה לטובת התובע, כל אלו חיוניים לתביעה של העמדה לדין בזדון.
בדרך כלל, האדם שמנצל לרעה את ההליך מעוניין רק בהשגת מטרה פסולה כלשהי המהווה ערובה למושא הראוי של התהליך ופוגעת בצדק, כגון מעצר לא מוצדק או העמדה לדין פלילי מופרך. זימונים למתן עדות, עיקולי רכוש, פעולות רישום ברכוש, פיצויים וסעדים זמניים אחרים הם מסוגי ה”תהליך” הנחשבים כבעלי פוטנציאל לשימוש לרעה.
להבדיל מתביעה זדונית
עילת תביעה בגין שימוש לרעה בהליך משפטי דומה לתביעה בגין העמדה לדין בזדון בכך ששתי הפעולות מבוססות וכרוכות בשימוש לא ראוי בבתי המשפט ובמערכות המשפט. ההבדל העיקרי בין שתי הפעולות המשפטיות הוא שתביעה בזדון נוגעת להתחלה בזדון או שלא כדין של פעולה, בעוד שמצד שני, ניצול לרעה של הליכים נוגע לשימוש לא נאות בהליך המשפטי לאחר שהליך כבר החל והוגשה תביעה. בשימוש לרעה בהליך משפטי, נעשה שימוש לרעה בהליך משפטי או מערכת המשפט למטרה כלשהי הנחשבת כפסולה על פי החוק.
לפיכך, מבחינה טכנית, מתן ההליך עצמו – בצורת זימון – יכול להיחשב כניצול לרעה של הליך בנסיבות הנכונות, למשל מניפולציה הונאה או זדונית של התהליך עצמו, אך בהעמדה לדין זדונית, המעשה הפסול הוא הגשתו בפועל של התביעה עצמה מסיבות לא ראויות וזדוניות. שלוש הדרישות של זדון, העדר עילה מסתברת בפתיחת ההליך וסיום ההליך לטובת התובע, הינם מרכיבים חיוניים להעמדה לדין בזדון. טריבונלים רבים אינם דורשים אף אחד משלושת המרכיבים הללו על מנת להמציא תביעה לכאורה בגין שימוש לרעה בהליך משפטי.