כמדינת חוק אזרחי, מערכת המשפט של סין מבוססת בעיקרה על חוקים כתובים. משלימים חוקים אלה, בית המשפט העממי העליון והפרקליט העממי העליון מוציאים מעת לעת פרשנויות שיפוטיות. פרשנויות אלו משמשות הנחיות חיוניות לבתי משפט ברחבי הארץ, ומבטיחות יישום עקבי של חוקים באזורים ומקרים שונים.
עורך דין מומלץ
בנוסף לפרשנויות שיפוטיות אלו, מוסמכים המשרדים והוועדות השונות שבמועצת המדינה לגבש ולהתקין תקנות בתחומי סמכותם. יחד, המרכיבים הללו – החוקים, הפרשנויות השיפוטיות והתקנות – מהווים את הליבה של מערכת המשפט הסטטוטורית של סין.
בתי המשפט העממיים של סין דנים בכל סוגי התיקים בתחומי השיפוט שלהם, לרבות תיקים אזרחיים, מנהליים, פליליים ותיקים אחרים. במהלך ההתדיינות, בתי המשפט העממיים מעודדים את הצדדים לעסוק בפעילות יריבות לבירור האמת באמצעות ראיות, ויכוחים בין הצדדים, חקירה בבית המשפט, הערכה ואמצעים נוספים.
ההליך המשפטי מתנהל בסין הן באמצעות הגשות בכתב והן באמצעות טיעונים בעל פה. חייב להתקיים דיון למשפט בערכאה ראשונה בעוד שבית המשפט לערעורים עשוי לקיים דיון לצדדים לעיון בפסק הדין בערכאה הראשונה.
מערכת בתי המשפט
למערכת המשפט הסינית יש את המבנה הבא של ארבע שכבות:
בתי המשפט העממיים ברמה הבסיסית;
בתי המשפט העממיים הביניים;
בתי הדין העממיים הגבוהים; ו
בית המשפט העממי העליון.
בתי המשפט העממיים הבסיסיים ממוקמים בדרך כלל במחוזות, בערים ללא מחוזות ובמחוזות עירוניים על בסיס אוכלוסייה. בתי המשפט העממיים הביניים מוקמים בדרך כלל בערים בתוך המחוזות ובמחוזות בתוך עיריות ישירות תחת השלטון המרכזי. בתי המשפט העממיים הגבוהים מוקמים בדרך כלל בכל מחוז ובעיריות. בית המשפט העממי העליון הוא האורגן השיפוטי הגבוה ביותר בסין.
כל בית משפט רשאי לדון בסוגים שונים של תיקים, לרבות תיקים אזרחיים, תיקים פליליים ותיקים מנהליים על ידי ארגון חטיבות שונות בתוך בית המשפט. בתי משפט בדרגים גבוהים יותר דנים בערעורים על פסקי הדין שניתנו על ידי בתי משפט בדרג נמוך יותר. פסק הדין שניתן על ידי בית המשפט העממי העליון הוא ההחלטה הסופית ואינו ניתן לערעור.
בנוסף, בסין יש בתי משפט לתחבורה ברכבת, בתי משפט ימיים, בתי משפט לזכויות קניין רוחני ובתי משפט פיננסיים, השווים לבתי המשפט העממי הביניים. כפי שמשתמע מהכותרות שלהם, לבתי משפט אלה יש מומחיות בשיפוט סוגים ספציפיים של תיקים הקשורים בתחומם.
ככלל, רוב התביעות האזרחיות בערכאה ראשונה נדונות על ידי בתי המשפט העממיים הבסיסיים ונבדקות על ידי בתי המשפט העממיים הביניים. החלטת בית המשפט לערעור היא סופית. הצד המפסיד בערעור רשאי לבקש משפט חוזר לאחר הערכאה השנייה; עם זאת, ייתכן שהדבר לא יתקבל על ידי בתי המשפט בהיעדר סיבה תקפה או ראיות חותכות חדשות.
הגשות והליכים בבית המשפט
תביעות בית המשפט בסין אינן פומביות. בתי המשפט בסין מארגנים חילופי ראיות וחוות דעת משפטיות בין הצדדים לפני הדיון, אך אינם משחררים מסמכים אלו מרצונם.
כאשר לא מעורבים סודות מדינה, סודות מסחריים ופרטיות אישית, הדיונים פתוחים לציבור. הצדדים יכולים לבקש דיון פרטי אם התיק כרוך בסודות מדינה, סודות מסחריים או פרטיות אישית. באישור בית המשפט, הדיון יתקיים בפרטיות בעוד המידע החסוי יוסתר בפסק הדין.
ייצוג משפטי בבית המשפט
האנשים הבאים יכולים לפעול כסוכני ליטיגציה:
עורכי דין;
קרובי משפחה או עובדים של בעל דין; ו
אזרחים המומלצים על ידי הקהילה המקומית, מעסיקו של בעל דין וגופים חברתיים מסוימים.
בסין, עורכי דין יכולים לייצג לקוחות בכל מיני ליטיגציה. בנוסף, אנשים טבעיים יכולים להיות מיוצגים על ידי קרוביהם, בעוד שחברה יכולה להיות מיוצגת על ידי אנשי הצוות שלה בתביעות אזרחיות. עורכי פטנטים, כפי שהומלץ על ידי איגוד סוכני הפטנטים של כל סין, יכולים לייצג לקוחות בליטיגציה הקשורה ל-IP.
עורך דין זר רשאי לייצג לקוחות מאותו אזרחות בתיק אזרחי הקשור בסין, אך אינו יכול להשתתף בהליך כעורך דין.
מימון ליטיגציה
מימון ליטיגציה של צד שלישי
אין כלל על מימון ליטיגציה על ידי צד שלישי בסין. ההנחה הכללית היא שהמימון של הצד השלישי מבוסס על בחירתו ואינטרס הצד.
מימון צד ג’: תביעות משפטיות
אין מידע רלוונטי בתחום שיפוט זה.
מימון צד ג’ לתובע ולנתבע
אין מידע רלוונטי בתחום שיפוט זה.
סכומי מינימום ומקסימום של מימון צד שלישי
אין מידע רלוונטי בתחום שיפוט זה.
סוגי עלויות הנחשבות במסגרת מימון צד שלישי
אין מידע רלוונטי בתחום שיפוט זה.
עמלות מגירה
עמלות מגירה מותרות בסין.
לפי משרד המשפטים, הוועדה הלאומית לפיתוח ורפורמה ומינהל המדינה להסדרת שוק, אגרות מגירה אינן מותרות בתיקים פליליים, ליטיגציות מינהליות, תיקי פיצויים מהמדינה, תובענות ייצוגיות, תיקי נישואין, תיקי ירושה ותיקים המבקשים ביטוח סוציאלי, קיום קצבאות, מזונות, אחזקה, פנסיה, הקלות, פיצויי עובד ותשלומי עבודה.
לשכת עורכי הדין סבורה שלתרת שכר טרחה במקרים מסוג זה תהיה השפעה שלילית על האתיקה המקצועית והאוריינטציה הערכית החברתית.
מגבלת זמן להשגת מימון צד שלישי
אין מידע רלוונטי בתחום שיפוט זה.
פתיחת תביעה משפטית
כללים על התנהגות לפני פעולה
ככלל, אין דרישה לפני פעולה שהוטלה על ידי בית המשפט. לדוגמה, כדי להמשיך בליטיגציה אזרחית, על התובע לעמוד בדרישות הבאות:
האדם או הישות היוזמים את התביעה חייבים להיות בעלי מעמד משפטי לעשות זאת.
חייבים להיות צד או צדדים שניתן לזהות בבירור נגדם התביעה.
התובע נדרש להציג טענות ספציפיות, הנתמכות בעובדות ובנימוקים משפטיים, לביסוס התביעה.
התיק חייב להיות בתחום העניינים האזרחיים שבית המשפט העממי מוסמך לדון בו, ויש להגיש אותו בסמכות השיפוט הנכונה.
אי עמידה בדרישות אלו תוביל לדחיית התיק.
עם זאת, סכסוכי עבודה הם חריגים. במקרים כאלה, החוק קובע כי על הצדדים המעורבים – מעסיקים ועובדים – לפנות תחילה לבוררות. בית המשפט לא יקבל פעולות משפטיות הנוגעות לסכסוכי עבודה שלא עברו שלב בוררות חובה זה.
דיני התיישנות
על פי החוק האזרחי, תקופת ההתיישנות לתביעות אזרחיות היא שלוש שנים ברוב המקרים.
תקופת ההתיישנות מתחילה מיום שהתובע יודע או היה עליו לדעת את העובדות הגורמות לטענתה. ניתן להפסיק את תקופת ההתיישנות עקב:
עתירות מחייבים המבקשים שחייבים יעמדו בהתחייבויות;
משא ומתן בין הצדדים על המחלוקת; ו
תביעה משפטית או בוררות שהוגשה עקב המחלוקת.
אם תקופת ההתיישנות נקטעה, היא מתחילה מחדש, ומעניקה לתובע שלוש שנים נוספות מיום ההפסקה, כגון כאשר חייב דורש תשלום חוב מחייב.
בנוסף להפסקה, ניתן להשהות את תקופת ההתיישנות בנסיבות שאינן בשליטת הצדדים במהותן. השעיה יכולה להתרחש רק במהלך ששת החודשים האחרונים של תקופת ההתיישנות. מקרה טיפוסי שבו עשויה לחול השעיה הוא במהלך אירועי כוח עליון, כמו השיבושים שנגרמו על ידי מגיפת COVID-19. בתרחישים מסוג זה, הצד עשוי לקבל ארכה של שישה חודשים מרגע שהאירוע ההשעיה חדל לחול.
עם זאת, ללא קשר להפסקות או השעיות כלשהן, בתי המשפט לא יתייחסו לתביעות אם התביעה תוגש עשרים שנה מיום תחילת תקופת ההתיישנות, לא משנה כמה פעמים תקופת ההתיישנות נקטעה או הושעתה.
דרישות שיפוט לנאשם
על מנת לקבוע את סמכות השיפוט, אנשים יכולים בדרך כלל לנסות את המבחן בן שלושת השלבים הבא:
קביעה אם התיק נמצא בסמכות שיפוט בלעדית;
זיהוי תחומי שיפוט אפשריים בהתבסס על סוג הפעולה; ו
קביעת רמת הסמכות בהתאם לחשיבות המקרה.
בסין, כפי שקורה במדינות אחרות, סוגי תיקים מסוימים כפופים לסמכות שיפוט בלעדית. לדוגמה, תיקי מקרקעין נמצאים בסמכותו הבלעדית של בית המשפט בו מצויים המקרקעין. דוגמה נוספת לסמכות שיפוט בלעדית היא תיקי קניין רוחני. תיקים מסוג זה מגיעים בדרך כלל לבית המשפט לקניין רוחני שבתחום השיפוט.
לאחר אישור שהתיק אינו בסמכות שיפוט בלעדית, ניתן לקבוע בתי משפט מוסמכים בהתאם לסוג התיק על פי חוקים ותקנות. בסין, עיקרון השיפוט הוא לנהל הליכים במקום הנאשם. כלומר, באופן כללי, בית המשפט של מגוריו של הנתבע יכול תמיד להפעיל סמכות שיפוט בתיק.
עם זאת, עשויות להיות כמה אפשרויות אחרות הניתנות על ידי חוקים ותקנות. למשל, במקרים של חוזים, בתי המשפט המוסמכים כוללים את בית המשפט במחוז בו יושב הנתבע, את בית המשפט במחוז בו מתבצע החוזה, את בית המשפט במחוז בו נחתם החוזה, את בית המשפט במחוז בו. מגוריו של התובע, ובית המשפט במחוז בו מצוי נושא החוזה. התובע רשאי לבחור באחת מבתי המשפט להגיש את התביעה.
לבסוף, כאשר נקבע בית המשפט המוסמך, יש לשקול את חשיבות המקרה. לדוגמה, הערכאה הראשונה של תיק רגיל היא בסמכותו של בית המשפט העממי הבסיסי. אולם, אם למקרה יש משמעות מיוחדת בתחום השיפוט או אפילו במדינה כולה, בית המשפט העממי הביניים, בית המשפט העממי העליון או אפילו בית המשפט העממי העליון רשאים להשתלט על תחום השיפוט.
תלונה ראשונית
לאחר קביעת בית המשפט קמא, ניתן להגיש קובלנה לפתיחת התביעה. בסין, התלונה הראשונית לא צריכה להכיל יותר מדי פרטים על המקרה; במקום זאת, הוא צריך לכלול מידע בסיסי על שני הצדדים, כגון השם והכתובת של הנתבע, עילת התביעה ותביעת התובע.
יחד עם התלונה, נדרש התובע להגיש ראיות המבססות את הטענות. ראיה זו צריכה להספיק כדי להבהיר את מהות הסכסוך ואת יסוד טענותיו של התובע, אם כי אין בהן צורך להיות מקיף מספיק כדי לאפשר שיקול דעת.
התובע רשאי לתקן את טענותיו בכל עת לפני סיום הדיון בבית המשפט במהלך הדיון.
כללי שירות
בסין, השירות מסודר על ידי בית המשפט.
בתי המשפט בסין מאמצים דרכים שונות להגשת מסמכים, לרבות מסירה ישירה, שירות אלקטרוני, שירות דואר וכו’. אם בית משפט לא מצליח להגיש מסמכים לאחר שניסה כל מיני שיטות הקבועות בחוק, בית המשפט יכול להגיש בהודעה פומבית. מתן שירות נחשב כנעשה בתיק ביתי שלושים יום לאחר מועד ההודעה לציבור. כאשר מדובר בישות זרה, התקופה היא שלושה חודשים ממועד ההודעה לציבור.
אי תגובה
אם נאשם מקבל את תיקי בית המשפט אך מסרב להשתתף בהליך לאחר זימון, ניתן לתת פסק דין ברירת מחדל. אם התייצבות של נאשם היא חובה והם לא התייצבו ללא הצדקה תקפה, גם לאחר שתי זימונים, רשאי בית המשפט לחייב את התייצבות באמצעות צו.
פעולות נציגות או קולקטיביות
מקום שמספר רב של מתחייבים רשאים להצטרף לתביעה קיבוצית אך מספר המתחייבים לא נקבע במועד התביעה, רשאי בית המשפט לפרסם הודעה פומבית המסבירה את המקרה והתביעה ולהודיע לחייבים להירשם בבית המשפט בתוך פרק זמן מסוים. ככזה, המערכת הסינית פועלת על בסיס “הצטרפות” לתביעות ייצוגיות.
החייבים הרשומים בבית המשפט רשאים לבחור נציגים להשתתף במשפט. אם לא ניתן לבחור נציג, בית המשפט העממי עשוי להציע נציג אחד או יותר במשפט.
לפעולות שננקטות על ידי נציג יש אותה השפעה משפטית כאילו ננקטה על ידי המתחייבים שהם מייצגים. עם זאת, במידה והנציג יבקש לתקן, לוותר על הטענות, להכיר בטענות הצד שכנגד או להסכים לפשרה, הם נדרשים לקבל את הסכמתם בכתב של הצדדים אותם הם מייצגים.
פסקי הדין והפסיקות שניתנו על ידי בתי המשפט העממיים בתובענה הייצוגית מחייבים את כל התובעים השותפים הרשומים. לחייבים שלא הצטרפו לתביעה שמורה הזכות להגיש תביעות פרטניות בעילות זהות בתוך תקופת ההתיישנות, וניתן לשקול את פסק הדין הקודם במקרים הבאים אלה.
דרישות להערכת עלויות
על פי איגוד עורכי הדין של כל סין, עורכי דין ולקוחות צריכים להגיע להסכמה על ייפוי הכוח, שכר טרחת עורך דין ותנאים אחרים של העניינים המופקדים.
האגודה מעניקה הדרכה לגבי שכר טרחת עורך דין עבור סוגי תיקים ונהלים שונים לעיון הציבור. כמובן, העמלות והעלויות הספציפיות עשויות להשתנות באופן משמעותי בין משרדי עורכי דין.
הליכי קדם משפט
בקשות ביניים/הצעות ביניים
אמצעי הביניים הזמינים בסין כוללים:
צווי מניעה מקדמיים;
שימור רכוש;
שימור ראיות; ו
ביצוע מראש.
צווי מניעה מקדמי
הצד לסכסוך רשאי להגיש בקשה לצו מניעה מקדמי לפני או במהלך ההליכים המשפטיים. צווי המניעה המקדמיים עשויים לחייב צד לבצע, או להימנע מביצוע, מעשה מסוים. ארבעת הגורמים הבאים שוקלים על ידי בית המשפט לפני מתן צו מניעה מקדמי:
האם המעשה שנעשה או עומד להתבצע על ידי המשיב מהווה פגיעה בזכויותיו או האינטרסים החוקיים של המבקש;
האם דחיית צו המניעה תגרום למבקש נזק בלתי הפיך;
נאותות האבטחה שהעמיד המבקש; ו
האם צו המניעה יפגע באינטרס הציבורי.
בקשת הצו המקדמי תידחה אם המבקש יסרב להעמיד ביטחון.
שימור רכוש
רכוש יכול להישמר על ידי בית המשפט באמצעות תפיסה, החזקה, הקפאת חשבונות או כל אמצעי אחר הקבוע בחוק. ניתן ליישם צעד ביניים זה לפני או במהלך ההליכים המשפטיים.
שמירת הרכוש מותרת אם בית המשפט יקבע כי יתכן וקשה או בלתי אפשרי לאכוף פסק דין בשל התנהגות בעל דין בחוסר תום לב.
בית המשפט רשאי לדרוש מהמבקש מתן ערובה לבקשה לשימור רכוש. הבקשה תידחה אם המבקש מסרב להעמיד ביטחון.
שימור הראיות
בית המשפט רשאי להוציא צו לשימור ראיות לפני או במהלכו. הצו יכול להינתן על פי בקשת בעל דין או מיוזמת בית המשפט במהלך ההליך. לפני משפט או בוררות, הצו ניתן בדרך כלל על פי בקשת המבקש.
הרציונל לצווים אלה הוא פוטנציאל להשמדת ראיות או הקושי ברכישתן מאוחרת יותר. יש לציין כי לא נדרשת אבטחה לשימור הראיות.
ביצוע מראש
בית המשפט העממי רשאי, על פי בקשת הצדדים, להורות על ביצוע מוקדם במקרים הבאים:
תביעות למזונות, אחזקה, פנסיה או הוצאות רפואיות;
פיצויים בגין תביעות עבודה; או
כאשר נדרש ביצוע מראש עקב נסיבות דחופות.
הגורמים הנחשבים על ידי בית המשפט העממי בעת ההחלטה להורות על הוצאה לפועל מראש כוללים:
תיחום ברור של זכויותיהם וחובותיהם של הצדדים, כאשר אי ביצוע עלול לשבש באופן חמור את פרנסתו או פעילותו העסקית של המבקש; ו
יכולתו של המשיב לקיים את ההוצאה לפועל.
בית המשפט העממי רשאי להורות למבקש להעמיד ביטחון. אם המבקש לא יעמיד ביטחון, הבקשה תידחה. אם המבקש הפסיד בתיק, יש לפצות את ההפסדים הרכושיים שנגרמו למשיבה כתוצאה מההוצאה לפועל מראש.
בקשות לשיפוט מוקדם
אם התובע מגיש תביעות מרובות, בית המשפט רשאי להכריע באחת או יותר מהתביעות אם העובדות ברורות מספיק כדי שבית המשפט יקבל את ההכרעה בתביעות אלו. עם זאת, זה לא נפוץ בפועל.
תנועות ביטול
לפני משפט, רשאי התובע לשנות, לחזור בו או לוותר על טענותיו בתביעה. לנתבע הזכות לערער על סמכות השיפוט, להודות או להפריך את טענות התובע ולהגיש תביעות שכנגד בתביעה. לשני הצדדים יש את הזכות להסדיר על מנת לסיים את התביעה. בתי המשפט בסין בדרך כלל שואלים את הצדדים לפני משפט אם הם מוכנים להסדיר. היכן שמתאפשר גישור, בתי המשפט בדרך כלל מתאמים באופן אקטיבי ומקלים על הצדדים להגיע להסדר פשרה.
דרישות לבעלי עניין להצטרף לתביעה
במהלך המשפט, מוטל על בית המשפט לדאוג לנוכחות כל הצדדים הדרושים. אם חסר צד אחד או יותר, רשאי בית המשפט לצרף את הצדדים בעצמו או לפי בקשת הצדדים שכבר משתתפים בהליך. כמובן שהצד הנעדר עלול לסרב להשתתף בפעולה. במקרה זה, על בעל הדין לוותר במפורש על זכויותיו המהותיות בתובענה.
בקשות להבטחת הוצאות הנתבעת
בסין אין לנתבע זכות להגיש בקשה לצו לפיו על התובע/תובע לשלם סכום כסף כערובה להוצאות הנתבע.
עלויות בקשות ביניים/בקשות ביניים
על פי רוב, בקשות פרוצדורליות, כגון שינויים בראיות או ויתור על תביעות, פטורות מאגרת בית משפט.
בסין, שכר הטרחה של בית המשפט מותנה בעיקר בנושא ההתדיינות, ומלבד שכר טרחה זה, הצדדים אינם מחויבים לשלם תשלומים נוספים לבית המשפט.
מסגרת זמן של יישום/תנועה
את מרבית הבקשות שמגישים הצדדים בתביעה יש להגיש לפני תום הדיון. כך למשל, התובע רשאי לשנות את טענותיו או לוותר על תביעה אחת או יותר לפני שלב הדיון של הדיון. חריג בולט אחד נוגע להתנגדויות על סמכות השיפוט: על נתבע להגיש התנגדות זו תוך 15 ימים מיום קבלת התלונה.
גילוי
גילוי ותיקים אזרחיים
Discovery אינו זמין בסין. בדרך כלל, על כל צד לשאת בנטל ההוכחה בפני עצמו לביסוס טענותיו.
גילוי וצדדים שלישיים
אין מידע רלוונטי בתחום שיפוט זה.
גילוי בתחום שיפוט זה
אין מידע רלוונטי בתחום שיפוט זה.
חלופות למנגנוני גילוי
בעוד שגילוי פורמלי אינו נהוג, ישנם נהלים דומים במקצת.
חקירת בית המשפט
היה והנתבע או צד ג’ יחזיקו ראיות ולא סביר שהתובע יקבל גישה לראיות, רשאי התובע לבקש מבית המשפט להורות לנתבע או לבעל הדין להגיש ראיות כאמור. אם הנתבע מסרב להגיש את הראיות ללא נימוקים תקפים, עשוי בית המשפט העממי להסיק כי תוכן הראיות הנטען על ידי המבקש הוא אמת.
שימור ראיות
כדי למנוע השמדת ראיות או אי נגישות עתידית, יכולים הצדדים לבקש מבית המשפט לשמור ראיות.
בקשות אלו חייבות להיות כתובות, תוך פירוט מיקום הראיות והצורך בהתערבות בית המשפט. עם אישורו, השופט יורה על חקירה או שמירת ראיות.
הרשאות משפטיות
סין אינה מכירה במושג החסיון המשפטי, כגון חסיון עורך דין-לקוח. בפועל, תיקים הנוגעים לסודות מדינה, סודות מסחריים או פרטיות אישית אינם פתוחים לציבור.
בית המשפט רשאי להורות לצדדים למסור מידע חסוי לשם בירור העובדות. בתרחיש זה, עורך הדין של הצד שכנגד רשאי לגשת למידע במסגרת הסכם סודיות. כלומר, עורך הדין רשאי לחקור את המידע בחקירה נגדית אך אינו רשאי לחשוף את הסודות ללקוחו.
כללים האוסרים חשיפה של מסמך
אין מידע רלוונטי בתחום שיפוט זה.
סעד של צו מניעה
נסיבות הסעד של צו מניעה
בסין ניתן להעניק סעד לצו מניעה כצעד ביניים או בצורה קבועה. לעניין צווי מניעה זמניים, ראה 4.1 בקשות/בקשות ביניים .
צווי מניעה קבועים הם צווי בית משפט האוסרים על צד לעסוק בפעילות מסוימת. הם נפוצים בדיני נזיקין וקניין רוחני. כאשר מעשה נזיקין מסכן את שלומם האישי או הרכושי של אחרים, הנפגע רשאי לבקש צו מניעה קבוע להפסקת ההפרה, הסרת החסימה או ביטול הסכנה. צווי מניעה קבועים ניתנים כמעט תמיד במקרים של הפרת קניין רוחני.
בתי המשפט בסין יכולים להוציא צווי מניעה כדי למנוע הליכים מקבילים בתחום שיפוט אחר. צווים אלו ניתנים בעיקר במקרים ימיים ו-SEP (פטנט חיוני סטנדרטי). כמו תחומי שיפוט אחרים, מטרתם של צווי מניעה אלה היא למנוע התדיינות מקבילה מיותרת בין אותם צדדים ולהבטיח התדיינות משפטית הוגנת בסין. בתי המשפט בסין נזהרים בדרך כלל במתן צו מניעה מסוג זה.
הסדרים לקבלת סעד דחוף בצו מניעה
על בית משפט ליתן פסק דין תוך 48 שעות ממועד קבלת בקשה לצו מניעה זמני, שמירת ראיות או רכוש. לאחר מתן סעד לצו מניעה, יש לבצעו מיד.
זמינות של סעד צו מניעה על בסיס Ex Parte
נתן בית המשפט צו מניעה, רשאי המשיב לבקש עיון מחדש. צו המניעה נשאר בתוקף במהלך הבדיקה מחדש. על החלטת בית המשפט בצו המניעה אין ערעור.
אחריות לנזקים למבקש
כאשר הבקשה למתן צעדים זמניים מתקבלת, אך נמצאה לאחר מכן כלא מוצדקת או שגויה, על המבקש לפצות את המשיב בגין כל הפסדים שנגרמו לו.
נכסי המשיב ברחבי העולם וסעד צו מניעה
ניתן להעניק סעד לצו מניעה כנגד הנכסים העולמיים של המשיב. צו המניעה נגד נכס זר חייב להיות מוגש על ידי הצד לסכסוך.
עם מתן צו המניעה, נכסי החוץ יישמרו בפיקוח רשות צד ג’. בפועל, נכסי החוץ כוללים בעיקר למשל ספינות וכלי טיס הרשומים במדינה זרה. על נכסים אלו, יש צורך בפיקוח כדי למנוע מהנכסים לצאת מסין.
צדדים שלישיים וסעד של צו מניעה
ניתן לקבל סעד של צו מניעה כנגד צדדים שלישיים. ככלל, מטרתם של צווי מניעה זמניים היא לוודא שניתן לקיים את פסק הדין או המשפט. לפיכך, צווי מניעה נגד צדדים שלישיים מותרים בעת הצורך.
ההשלכות של אי ציות של משיב
אם המשיב הפר את תנאי צו המניעה, רשאי המבקש לבקש מבית המשפט לאכוף אותו. משלא יוכל בית המשפט לאכוף את צו המניעה בשל התנהגותו של המשיב בחוסר תום לב, רשאי בית המשפט להורות על קנס, מעצר או תפיסה של רכושו של המשיב.
משפטים ושימועים
הליכי משפט
כמו רוב בתי המשפט בעולם, בתי המשפט בסין מתמקדים בבירור עובדות במהלך הדיון, שניתן לחלק לשלבים הבאים המפורטים להלן.
סקירת מראה
מזכירות בית המשפט בודקת האם הצדדים ושאר המשתתפים בהליך התייצבו בבית המשפט ומכריזה על תקנון בית המשפט. לאחר שראש השופט פתח את המשפט באופן רשמי, הם מציינים את עילת התביעה ומודיעים לצדדים על זכויותיהם וחובותיהם.
חקירת בית המשפט
בית המשפט מתמקד בשלב זה בבירור העובדות. חקירת בית המשפט כוללת בעיקר עיון בתלונה ובהגנה, חקירה נגדית של עדים וראיות, האזנה לחוות דעת הצדדים על מסקנות שמאיות שיפוטיות, ודיון בשאלה האם לקבל ראיות חדשות שהוגשו לאחר תום תקופת הגשת הראיות.
דיון בבית המשפט
לאחר שהוצגו הראיות והעובדות הבסיסיות, הפאנל מארגן דיון בבית המשפט ומאזין לטיעונים של כל צד. לפעמים, שופטים שואלים שאלות על נושאים מסוימים בתיק כדי לנסות לברר את העובדות באמצעות הוויכוח בין הצדדים. בית המשפט רשאי לסיים את הדיון אם השופטים סבורים שהעובדות התבררו דיו.
מתן פסק דין
פסק דין ניתן תוך פרק זמן מסוים לאחר הדיון. אין מגבלת זמן מוגדרת בין הדיון למתן פסק הדין, שיכול לקחת שבועות או חודשים.
דיונים בניהול תיקים
שימועים לניהול תיקים
בסין, בעוד שאין דיונים רשמיים לניהול תיקים, בית המשפט קובע את ציר הזמן של התיק. כדי לנהל ביעילות תיקים מורכבים, בית המשפט עשוי להקל על חקירות נגדיות של ראיות קדם דיון ודיונים בטיעונים מרכזיים, במיוחד כאשר הצדדים מחליפים ראיות. גישה זו מאפשרת לבית המשפט להצביע על עיקר המחלוקת, ועלולה לקצר את משך הדיון. פגישות קדם שימוע כאלה מועילות במיוחד במקרים מורכבים ביותר.
שימועים
חייב להיות שימוע בערכאה ראשונה בסין. כל צד זומן לבית המשפט להבאת ראיות וטיעונים. תיקי ערכאה שנייה עשויים להתנהל בכתב, אך בית המשפט לערעורים קובע בדרך כלל דיון לצדדים כדי לעיין בפסק הדין בערכאה הראשונה.
משך הדיון תלוי במורכבות התיק. זה עשוי להימשך מספר ימים או אפילו להסתיים תוך עשר דקות. יתכנו דיונים מרובים במידת הצורך, למשל אם צד אחד יגיש ראיות חדשות אך חותכות לאחר הדיון. במקרה זה, ייתכן שבית המשפט יצטרך לקיים ישיבה נוספת כדי לחקור את הראיות ולבחון מחדש את התיק.
משפטים של חבר מושבעים בתיקים אזרחיים
אין משפטים של חבר מושבעים בסין.
כללים המסדירים קבלת ראיות
אובייקטיביות, חוקיות ורלוונטיות
הכללים המסדירים קבלת ראיות במשפט בסין דורשים שהראיות יהיו אובייקטיביות, חוקיות ורלוונטיות.
אובייקטיביות: הראיות חייבות לשקף עובדות אובייקטיביות.
חוקיות: יש לאסוף ולשמור את הראיות בהתאם לחוק. ראיות שנאספו שלא כדין אינן קבילות.
רלוונטיות: הראיות חייבות להיות רלוונטיות לעובדות המקרה. ראיות לא רלוונטיות לא ייכללו.
מגבלת זמן להבאת ראיות
הצדדים נדרשים להגיש ראיות בתוך המועד שנקבע על ידי בית המשפט. צדדים רשאים להגיש ראיות נוספות לאחר מועד המועד ואף במהלך הדיון, אך הם מונעים מכך. בתי משפט בדרך כלל לא יסרבו לקבל ראיות אלו, אך לצד שמחמיץ את מגבלת הזמן צריכה להיות סיבה טובה לעשות זאת. אחרת, בית המשפט רשאי לדחות את הראיות או להודות בהן אך לתת אזהרה או קנס. אם התקבלה ראיה מאוחרת, תהיה לצד השני הזדמנות לחקור אותן בחקירה נגדית ולהביא ראיות להיפך.
עדות מומחה
עדות מומחים מותרת במשפט בסין. הצדדים רשאים לבקש מבית המשפט להתיר עדים מומחים ועדות מומחים. בית המשפט יעריך האם העד המומחה המבוקש על ידי הצדדים כשיר להסביר ידע ועובדות מסוימות לבית המשפט.
הצדדים יכולים גם לפנות לבית המשפט בבקשה למנות מומחה לתיק. שני הצדדים חייבים להסכים לגבי המועמד למומחה המוסמך. אם הצדדים לא יכולים להסכים, רשאי בית המשפט למנות מומחה.
לעומת זאת, אם בית המשפט סבור כי יש צורך לבחון סוגיות מסוימות, רשאי הוא למנות מומחה מוסמך בעצמו.
המידה שבה דיונים פתוחים לציבור
כל אחד רשאי לפנות לבית המשפט בבקשה להשתתף בדיונים. הדיונים פתוחים לציבור אלא אם מדובר בסודות מדינה, סודות מסחריים או פרטיות אישית.
פרוטוקול הדיונים אינם נגישים לציבור. רק הצדדים ונציגם לדין יכולים לבקש גישה לתמלילים.
רמת התערבות של שופט
השופט שולט בדרך כלל במשפט ומתמקד במציאת עובדות לאורך כל הדרך, למשל, עיון בחומר הראיות, ביצוע חקירות בבית המשפט, האזנה לטיעוני הצדדים, ארגון דיונים בבתי משפט ופנייה לייעוץ מומחים.
אין כללים ספציפיים לגבי עיתוי מתן פסק דין. ברוב המקרים, בית המשפט נותן את פסק הדין לאחר הדיון. אם העובדות ברורות והדין פשוט, רשאים הצדדים ללמוד את פסק הדין בדיון ולקבל את פסק הדין בכתב תוך עשרה ימים.
לוחות זמנים כלליים להליכים
מועדי ההליכים משתנים ממקרה למקרה. ככלל, צדדים מקומיים עשויים לקבל את פסק הדין בערכאה הראשונה תוך שישה חודשים מפתיחת התביעה. במקרים בהם מעורבים גורמים זרים, אין הגבלת זמן מפורשת. התיק עשוי להימשך בערך שנה עד שנתיים.
מסגרת זמן טיפוסית היא כדלקמן:
תלונה: זוהי תחילת הפעולה.
הגנה: לנתבע ביתי יש 15 ימים ממועד קבלת התלונה להגיש כתב הגנה. אם לנתבע אין מקום מגוריו בסין, התקופה להגשת כתב הגנה היא 30 יום.
מועד להבאת ראיות: לאחר מכן קובע בית המשפט מועד להבאת ראיות, במסגרתה רשאי כל צד להגיש ראיות. ניתן להאריך את המועד לפי בקשת הצדדים. בשלב הראשון, פרק הזמן להגשת הראיות הוא לא פחות מ-30 יום, העשויים להתרחש כחודשיים עד שלושה חודשים לאחר הגשת התלונה. עדים מומחים ובקשות לשומה שיפוטית כפופים אף הם למגבלת הזמן להבאת ראיות.
חילופי ראיות: לאחר תום המועד להבאת ראיות, מורה בית המשפט על חילופי ראיות לצדדים. בפועל, חלק מבתי המשפט מאפשרים לצדדים לחקור את הראיות בשלב זה באמצעות זימונם לבית המשפט, במיוחד במקרים מורכבים.
דיונים: לאחר חילופי הראיות קובע בית המשפט דיון. יתכנו דיונים מרובים אם בית המשפט ימצא בכך צורך. דיונים עשויים להסתיים כאשר בית המשפט סבור כי העובדות שבמחלוקת הובררו וניתן לתת פסק דין.
פסק הדין: הצדדים מקבלים את פסק הדין בשלב זה. יש להגיש את הערעור תוך 15 ימים מיום קבלת פסק הדין.
התיישבות
אישור בית המשפט
בסין, לצדדים העוסקים בתביעה יש זכות להסדיר את התיק באופן עצמאי, ללא צורך באישור בית המשפט. בנוסף, בית המשפט עשוי למלא תפקיד פעיל בהקלת ההחלטה על ידי ארגון גישור בין הצדדים. במקרים כאלה, בית המשפט מוציא לצדדים הסכמי גישור שנכנסים לתוקף עם קבלתם.
יישוב תביעות וסודיות
הסדרים שיושגו בין הצדדים יכולים להישאר חסויים. בפועל, רוב ההתנחלויות בסין אכן נשמרות בסודיות מהציבור.
אכיפת הסכמי פשרה
כאשר הצדדים מגיעים להסדר באופן עצמאי, שניהם מחויבים לעמוד בתנאי ההסכם. אם הצדדים מעוניינים שההסדר שלהם יהיה בר אכיפה משפטית, הם יכולים לבקש מוועדת גישור עממית להנפיק הסכמי פשרה ולאחר מכן לבקש את אישור בית המשפט העממי להסכמים אלו תוך 30 יום ממועד כניסתם לתוקף. לאחר אישור בית המשפט, הסכמים אלו הופכים לניתנים לאכיפה משפטית, וכל אחד מהצדדים רשאי לפנות לבית המשפט בבקשה לאכיפה.
אם הפשרה מתווך באמצעות הליכים בתיווך בית המשפט, הסכם הפשרה שניתן לבית המשפט ניתן לאכיפה משפטית.
ביטול הסכמי פשרה
הצדדים רשאים לבטל את הסכם הפשרה באמצעות פנייה לבית המשפט למשפט חוזר אם הסכם הפשרה:
נערך עקב אי הבנה משמעותית;
אינו הוגן בעליל; או
נעשה באמצעות הטעיה, כפייה או ניצול קשיי הצד השני.
נזקים ושיפוט
פרסים זמינים למתדיין המצליח
התרופות הזמינות בשלב הניסיון המלא כוללות:
נזיקין;
הצהרות;
צווי מניעה קבועים; ו/או
מופע ספציפי.
כללים לגבי נזקים
באופן כללי, נזקים בסין הם פיצוי. עם זאת, פיצויים עונשיים זמינים באזורים מסוימים, כולל:
אחריות לפגמים במוצר;
מעשי הונאה של סחורות או ספקי שירותים הגורמים למוות או לפציעה חמורה לצרכנים או לקורבנות אחרים;
הפרה מכוונת של זכויות קניין רוחני שגורמות לתוצאות חמורות; או
זיהום מכוון של הסביבה או הרס של האקולוגיה.
ריבית לפני פסק דין ואחרי פסק דין
שיפוט מראש
באופן כללי, האם צד אחד מסוגל לכסות ריבית לפני פסק הדין תלוי בהסכמה בין הצדדים.
ליתר דיוק, אם הריבית בגין איחור בביצוע כלולה בחוזה והטענות המבוססות על הריבית נתמכות, בית המשפט נוהג לפסוק לתובע את הריבית על סמך החוזה שנגרם עקב איחור בביצוע לפני פסק הדין. לפיכך, אם הטענה בדבר עיכוב ביצוע כלולה בחוזה ונתמכת על ידי בית המשפט, רשאי המזכה לגבות ריבית לפי התקופה מתחילת ההליך ועד למועד מתן פסק הדין.
לאחר השיפוט
לאחר פסק הדין כולל שני חלקים בסין, הריבית בגין איחור בביצוע בהתאם לחוזה ועונש בגין איחור בביצוע התחייבות כספית בפסק הדין.
בפסק הדין נקבעה תקופה קצובה לעמידה של הצד הכושל בהתחייבויות הכספיות. במידה וההתחייבויות מבוצעות בתוך התקופה הנקובת, הריבית שלאחר פסק הדין כוללת רק את הריבית בגין איחור לפי החוזה המצטברת עד למועד התשלום בפועל. מנגד, אם לא יתקיימו ההתחייבויות הכספיות בתוך התקופה שנקבעה על ידי בית המשפט, על החייב לשלם בנוסף קנס בגין איחור באכיפה של פסק הדין בעוד החלק בגין איחור בביצוע מצטבר ברציפות. במקרה זה, לאחר מתן פסק הדין הכולל שני חלקים יצטבר עד למועד תשלום החייב.
העונש בדרך כלל מחושב באופן הבא:
סכום הכסף שעל הנתבע לשלם x 0.0175% ליום x הימים ממועד פקיעת התקופה הנקובת ועד למועד משלם המחייב.
מנגנוני אכיפה של פסק דין מקומי
אם צד מסרב לבצע פסק דין מרצונו, יכול הצד השני לפנות לבית המשפט בבקשה לביצוע פסק דין.
לשם מימוש פסק דין, על המבקש להגיש בקשה לבית משפט קמא, או לאותו בית משפט בדרג בו נמצא הנכס. עם קבלת בקשת הצד להוצאה לפועל, שופט ההוצאה לפועל מוציא הודעת הוצאה לפועל לחייב, המורה לו לבצע את פסק הדין תוך תקופה קצובה. במידה ובעל הדין בכל זאת מסרב לבצע את פסק הדין, רשאי פקיד ההוצאה לפועל לנקוט באמצעי כפייה לאכיפתו.
אכיפה של פסק דין ממדינה זרה
ניתן לאכוף את פסק הדין ממדינה זרה בסין. ישנם שני מסלולים שבאמצעותם ניתן לאכוף פסק חוץ בסין. האחת היא שבית המשפט הזר שנתן את פסק הדין מבקש מבתי המשפט בסין לבצע את פסק הדין. השני הוא שהצד המעורב בפסק הדין הזר מגיש בקשה לבתי המשפט בסין. במקרה האחרון, על המבקש להגיש את הבקשה לבית המשפט במקום בו נמצא רכושו האכיפה של המתחייב.
בתי המשפט בסין יכירו בפסק דין זר בהתאם לאמנות בינלאומיות שסין צד להן או על בסיס הדדיות.
בטרם יכיר בפסק חוץ, ישקול בית המשפט את הגורמים הבאים:
פסק הדין הזר חייב להיות סופי ומחייב;
סמכות השיפוט של בית המשפט הזר בתיק עומדת בדרישות החוק הסיני והסדר הציבורי והמנהגים הטובים;
פסק הדין אינו מפר את החוקים הסיניים ואת עקרונות הסדר הציבורי והמנהגים הטובים;
הליכי המשפט של בית המשפט הזר עומדים בדרישות הצדק הפרוצדורלי לפי החוק הסיני;
פסק הדין אינו פוגע באינטרסים החיוניים של סין כגון ריבונות, ביטחון או אינטרסים ציבוריים;
העניינים המכוסים בפסק אינם מתנגשים עם פסקי דין או פסקי בוררות סיניים קיימים;
לצד המחויב לבצע את פסק הדין יש רכוש או יכולת לבצע את פסק הדין בסין; ו
את הבקשה יש להגיש תוך שנתיים ממועד החלטת בית המשפט הזר.
ערעור
רמות של ערעור או ביקורת על ליטיגציה
ככלל, אם הצדדים אינם מרוצים מפסק הדין של הערכאה הראשונה, הם רשאים לערער לערכאה גבוהה יותר. חריגים כוללים מקרים של קניין רוחני, שבהם לבתי המשפט לקניין רוחני יש סמכות ערכאה ראשונה וערעורים בתיקי IP הכרוכים בסוגיות טכניות עוברים לבית המשפט העממי העליון.
כללים בדבר ערעור על פסקי דין
ערעור הוא נכון, ואין צורך באישור מבית המשפט. ניתן להגיש את הערעור לערכאה הראשונה או ישירות לערכאת הערעור. בית המשפט יבחן בעיקר אם הערעור הוגש בתוך המועד החוקי.
הליך הגשת ערעור
המועד לערעור על פסק דין אזרחי הינו 15 ימים מיום המצאת פסק הדין. המועד לערעור על פסק דין הינו 10 ימים מיום המצאת פסק הדין. אם צד אינו שוכן בסין, המועד לערעור הן על פסקי דין והן על פסיקות הוא 30 יום.
נושאים שנשקלו על ידי בית המשפט לערעורים בערעור
הביקורת של ערכאת הערעור מתמקדת באיתור טעויות כלשהן בקביעת העובדות או ביישום הדין בפסק הדין בערכאה הראשונה. הערעור עשוי להתנהל בכתב, אך בדרך כלל יש שימוע כדי לעיין בתיק ולשמוע את טיעוני הצדדים. ראיות חדשות מותרות, אך על הצד המגיש ראיות חדשות להסביר מדוע לא הוגשו בשלב ראשון. הערעור עשוי לבחון את המקרה באופן מקיף, מעבר לממצאי העובדות המקוריים ולהערכות המשפטיות של הערכאה הראשונה.
תנאים שהוטלו על ידי בית המשפט למתן ערעור
הערעור ראוי ולא נדרש רשות למערער להגיש ערעור.
סמכויות בית המשפט לערעורים לאחר דיון בערעור
ערכאת הערעור רשאית:
לאשר את פסק הדין בערכאה הראשונה;
לבטל, לתקן או לשנות את פסק הדין בערכאה הראשונה אם ערכאת הערעור מצאה טעויות בקביעת העובדות או ביישום החוק בפסק הדין בערכאה הראשונה;
לבטל את פסק הדין המקורי ולשלוח את התיק חזרה לבית המשפט המקורי למשפט חוזר או לשנות את פסק הדין לאחר בירור העובדות אם העובדות הבסיסיות נקבעו באופן שגוי; ו
לבטל את פסק הדין המקורי ולשלוח את התיק חזרה לבית המשפט המקורי למשפט חוזר, אם ערכאת הערעור מצאה כי פסק הדין המקורי מפר באופן חמור הליכים משפטיים, למשל, השמטת צד בתביעה משותפת.
עלויות
אחריות לתשלום עלויות המשפט
בדרך כלל, הצד המפסיד משלם את אגרות המשפט בסין. בית המשפט רשאי לחלק את אגרות המשפט בין הצדדים באופן יחסי לאחריותו של כל צד אם כל צד זוכה באופן חלקי.
בדרך כלל, הצדדים משלמים בעצמם שכר טרחת עורך דין והוצאות, כמו שכר טרחת מומחים. ישנם מספר חריגים שבהם ניתן להחזיר את שכר הטרחה והוצאות עורך הדין על ידי הצד המפסיד, למשל, כולל:
מקרי נזקי גוף;
תיקי לשון הרע;
תיקי זכויות ביטחון;
הפרת קניין רוחני;
תיקי נזיקין סביבתיים; או
תחרות לא הוגנת.
בית המשפט רשאי לפסוק שכר טרחת עורך דין לצד המצליח במקרים אלו בהתבסס על חוקים ותקנות ספציפיים. עם זאת, גובה שכר הטרחה וההוצאות שנפסק על ידי בית המשפט עומד בסולם שכר הטרחה המומלץ של הממשלה, מה שאומר שלא ניתן להחזיר את מלוא שכר הטרחה והוצאות עורך הדין של הצד הזוכה.
גורמים שנלקחו בחשבון בעת הענקת עלויות
בעת קביעת פסיקת ההוצאות לצד הזוכה בתביעה, בתי המשפט בסין לוקחים בחשבון מספר גורמים. אלה כוללים את אופי התביעה, עומס העבודה בפועל של עורכי הדין המעורבים בתיק, גובה ההוצאות שנגרמו בפועל וסולם שכר טרחת עורך דין המומלץ בשטח השיפוט.
ריבית מוענקת על עלויות
אין תקנה על ריבית בעת פסיקת הוצאות.
יישוב סכסוכים חלופי (ADR)
דעות של ADR בתוך הארץ
בוררות
בוררות היא מנגנון אלטרנטיבי ליישוב סכסוכים (ADR) פופולרי בסין.
גישור
הצדדים יכולים לבחור לגשר בסכסוכים באופן עצמאי. גישור מוצלח מגיע לשיאו בהסכם מוסכם וחתום הדדית. האפקטיביות של תהליך זה תלויה במידה רבה בכישוריהם ובמאמציהם של עורכי הדין המנחים את הגישור.
הגישור יכול להתנהל ולארגן גם על ידי שופטים. כאשר מוגשת תביעה, שופטים בודקים לעתים קרובות אם הצדדים מוכנים להסדיר. אם הם מגיעים להסכמה, בית המשפט יכול להוציא הסכם פשרה מחייב מבחינה משפטית. נוהג זה מעודד על ידי בתי המשפט בסין לשמור על משאבים שיפוטיים.
ועדות גישור עממיות פועלות ברמת הבסיס, כמו בכפרים, בלוקים למגורים או בחברות. ועדות אלו מיומנות במיוחד בטיפול במחלוקות יומיומיות, לא קריטיות, תוך מינוף הבנתן בנושאים מקומיים ודינמיקה קהילתית. ניתן לפתור ביעילות מספר לא מבוטל של מחלוקות קטנות באמצעות ועדות אלו, המציעות גישה מעשית וממוקדת בקהילה ליישוב סכסוכים.
ADR בתוך המערכת המשפטית
כדי לייעל את המשאבים השיפוטיים, בתי המשפט בסין מעודדים באופן פעיל יישוב סכסוכים באמצעות יישוב. לפני תחילת המשפט, שופטים נוהגים לברר האם הצדדים מעוניינים להסדיר את התיק. אם ישנה נטייה להסדר מצד אחד לפחות, בית המשפט מקצה בדרך כלל תקופה מסוימת לצדדים לניהול דיונים ומשא ומתן. חשוב לציין כי הגישור בתיווך בית המשפט הינו וולונטרי; הצדדים לא עומדים בפני עונשים על דחיית הצעת פשרה.
לגבי סכסוכי עבודה, הצדדים נדרשים לפנות לבוררות לפני שהם יכולים להגיש תביעה.
מוסדות ADR
בנוסף לגישור שיפוטי, לוועדות הגישור העממיות תפקיד משמעותי ביישוב סכסוכים ברמת הבסיס בקהילות ובתוך ארגונים ממשלתיים. למפעלים יש גם אפשרות להקים ועדות כאלה. השתתפות בגישור בפני ועדות אלו אינה חובה, והצדדים רשאים לקבל או לדחות הצעות גישור. צורת גישור זו מוערכת בשל הגמישות, מהירותה וחסכוניותה בהשוואה לתביעות משפטיות. לדוגמה, כל צד יכול לבחור מגשר אחד בהרכב בעוד הגישור יכול להתנהל באופן פרטי כך שניתן יהיה לפתור את המחלוקת בדיסקרטיות.
בוררות
חוקים לעניין ניהול בוררות
חוק הבוררות של סין, החל ב-31 באוגוסט 1994 ושוקנה לאחרונה ב-1 בספטמבר 2017, מסדיר את הבוררות בסין. בנוסף, בית המשפט העממי העליון פרסם את הפירושים של מספר סוגיות הנוגעות להחלת חוק הבוררות של הרפובליקה העממית של סין (2006) ואת הוראות בית המשפט העממי העליון בכמה סוגיות הנוגעות לאכיפת פסקי בוררות על ידי בתי המשפט העממיים ( 2018).
חוקים, פרשנויות והוראות אלה מספקים כללים על כל ההיבטים של בוררות בסין, לרבות הסכמי בוררות, בוררים, הליכי בוררות, ראיות, סעדים, פסקים ואכיפה.
אם לא בוצע פסק פסק דין, על המבקש לפנות לבית המשפט העממי הביניים בו יושב המשיב או בו מצוי רכושו של המשיב לשם אכיפת הפיצויים.
נושאים שאינם מופנים לבוררות
על פי חוק הבוררות, מחלוקות חוזיות וסכסוכים אחרים על זכויות קניין ואינטרסים בין אזרחים, גופים משפטיים וארגונים אחרים ניתנים לבוררות.
מאידך, ענייני יחסים אישיים, כגון נישואין, אימוץ, משמורת ילדים, מזונות (מזונות) וירושה, אינם ניתנים לבוררות.
לבסוף, סכסוכים מינהליים המוטלים על פי חוק לטיפול על ידי אורגנים מנהליים אינם ניתנים לבוררות.
נסיבות לאתגר פרס בוררות
ניתן לערער על פסקי בוררות בבתי המשפט. לביטול פסק בוררות על המבקש לפנות לבית המשפט העממי הביניים במקום בו נמצאת ועדת הבוררות. העילות שבגינן ניתן לבטל פסיקות בוררות כוללות:
היעדר הסכם בוררות בין הצדדים;
הפסק עוסק בסכסוך או מכיל החלטות בעניינים שאינם נדונים בתנאי הסכם הבוררות, או שאינם נופלים בתנאי הסכם הבוררות, או שנושא המחלוקת אינו בר בוררות;
הרכב בית הדין לבוררות או הליך הבוררות מפרים דרישות משפטיות;
הראיות עליהן מתבסס פסק הבוררות מומצאות;
הצד השני הסתיר ראיות שהיו עלולות לפגוע בהחלטה הוגנת של בית הדין הבורר; ו
הבוררים (דרשו) או קיבלו שוחד, ביצע רשלנות או עיוות את החוק במתן פסק הבוררות.
שימו לב כי הצדדים אינם יכולים לערער על פסקי בוררות בטענה של טעויות מהותיות באופן כללי. העילה היחידה העשויה להתייחס לטעויות מהותיות היא שפסק הבורר עומד בסתירה לאינטרס הציבורי.
נוהל לאכיפת בוררות מקומית וחוץ
אכיפת בוררות מקומית
לא יבוצע פסק בוררות, על המבקש לפנות לבית המשפט העממי המתווך בו יושב המשיב או בו מצוי רכושו של המשיב לשם אכיפתו.
אכיפת בוררות זרה
סין הצטרפה לאמנת ניו יורק ב-2018 וכפופה להדדיות ולהצהרת ההסתייגות המסחרית שהתקבלה בעת הצטרפותה לאמנה. סין מיישמת את האמנה רק על מחלוקות הנובעות מיחסים משפטיים מסחריים חוזיים ולא חוזיים לפי החוק הסיני.
על פי האמנה, העילות לסרב לאכיפת פסקי בוררות הקשורים לחוץ כוללים:
אין הסכם בוררות תקף בין הצדדים;
הרכב בית הדין או הליך הבוררות אינו תקין;
נושא המחלוקת אינו נכלל בתנאי הסכם הבוררות או אינו ניתן לבוררות בסין;
הפרס אינו מחייב או בוטל או הושעה; ו
הכרה או אכיפה של הפרס עומדות בסתירה לתקנת הציבור של סין.
אאוטלוק
הצעות לרפורמה ליישוב סכסוכים
סין בוחנת פתרון סכסוכים מקוונים מאז 2017. נכון לעכשיו, פעילויות ליטיגציה רבות בפני בתי המשפט בסין יכולות להתנהל באופן מקוון. בשל גודלה העצום של המדינה, ליטיגציה מקוונת ללא ספק מספקת נוחות רבה, במיוחד עבור צדדים שאחרת היו צריכים לנסוע מרחקים גדולים כדי להשתתף בהליכים משפטיים.
בנוסף, בתי המשפט בסין גם בוחנים באופן פעיל את השימוש בטכנולוגיית AI במשפטים. לדוגמה, תמלול דיונים בבית המשפט מתבצעים אוטומטית על ידי טכנולוגיית זיהוי קול ברוב בתי המשפט, מה שמפחית מאוד את עומס העבודה של פקידי בתי המשפט. בנוסף, מבחינת ראיות, בתי המשפט בסין הכירו בהדרגה בראיות שנאספו באמצעות בלוקצ’יין, חותמות זמן וטכנולוגיות אחרות, מה שגם הפחית מאוד את המורכבות והעלות של איסוף ראיות לבעלי דין.
לבסוף, סין ממשיכה לעודד את הצדדים ליישב סכסוכים באמצעות גישור. ועדות גישור של אנשים, שהוקמו בכפרים, באזורי מגורים או במפעלים, ממוקמות באופן אסטרטגי בליבת חיי הקהילה, מה שמבטיח הבנה עמוקה של מחלוקות מקומיות. סין ממשיכה כעת לספק לכארבעה מיליון מתווכים של אנשים הכשרה מקצועית ותמיכה משפטית. תכניות הכשרה מקצועיות לגישור, גישור המצורף לבית המשפט, רפורמה בחקיקה ושיטות ליישוב סכסוכים מקוונים הם כל התפתחויות מפתח המסייעות להקל על יישוב סכסוכים בסין.
עו”ד סין
החוק הסיני ידוע כאחת מהמסורות החוקיות העתיקות בעולם. הליבה של המשפט הסיני המודרני מבוסס על חוק אזרחי בסגנון גרמני, חוק סוציאליסטי, וגישות סיניות מסורתיות.
במשך רוב ההיסטוריה של סין, המערכת המשפטית שלה התבססה על הפילוסופיה הקונפוציאנית של שליטה חברתית באמצעות חינוך מוסרי, כמו גם הדגש המשפטי על חוק קודש וסנקציה פלילית. בעקבות מהפכת שינהאי, הרפובליקה של סין אימצה קוד משפטי בסגנון במסורת חוק אזרחי מערבית.
מחפש/ת עורך דין שמתמחה בסין?
לווי משפטי סין
כלכלת סין בשנת 2023 משקפת מסלול צמיחה יציב, כאשר התמ”ג שלה גדל ב-5.5% במחצית הראשונה של השנה. שיעור זה מיקם את סין כצמיחה המהירה ביותר מבין הכלכלות הגדולות בתקופה זו. קרן המטבע הבינלאומית (IMF) שדרגה את תחזית צמיחת התמ”ג של סין לשנת 2023 ל-5.4%, עלייה קלה מהתחזית הקודמת שלה של 5%. ברבעון השני נרשמה צמיחה חזקה במיוחד של 6.3%, עלייה מ-4.5% ברבעון הראשון, מה שמצביע על התאוששות כלכלית איתנה. אינדיקטורים כלכליים מרכזיים במגזרים שונים כמו ייצור, שירותים, צריכה, השקעות וסחר בינלאומי נותרו חיוביים, והראו שיעורי צמיחה גבוהים יותר מאשר בחודשים הקודמים. יש לציין כי סין קבעה יעד צמיחת תוצר של כ-5% לשנת 2023, עם דגש על פיתוח בר קיימא במבנה הכלכלי שלה.
היחסים הבילטרליים עם ישראל
היחסים הבילטרליים של סין וישראל הראו צמיחה משמעותית בסחר לאורך השנים. נפח הסחר גדל מ-50 מיליון דולר בתחילת היחסים הדיפלומטיים שלהם ל-22.8 מיליארד דולר ב-2021, ועלייה נוספת ל-23.57 מיליארד דולר ב-11 החודשים הראשונים של 2022. צמיחה זו סימנה עלייה משמעותית של 15.7% משנה לשנה. דו”ח משנת 2017 ציין כי ישנם עשרה הסכמים דו-צדדיים ועסקיים בין שתי המדינות, המצביעים על בסיס חזק לשיתופי פעולה עתידיים. הסחר הדו-צדדי הוא בעיקר לטובת בייג’ינג, עם תחומי עיסוק מרכזיים הכוללים טכנולוגיה ותשתיות
מומחיות משפטית ועסקית של עורכי דין ישראלים בסין
למשרדי עורכי דין ישראלים בסין, יש תפקיד חשוב בניהול עסקים בסין. משרדים אלו מציעים מגוון רחב של שירותים משפטיים, לרבות דיני חברות, זכויות קניין רוחני, מיסוי ועוד. משרדי עורכי הדין הישראלים בסין מתמצאים במורכבות של מערכות המשפט הסיניות והבינלאומיות, ומספקים תמיכה מכרעת לעסקים ויחידים הפועלים בזירה הכלכלית של סין.
נוטריון ישראלי סין
משרד הנוטריון הציבורי של סין
משרד נוטריון ציבורי סינית :公证处; pinyin : gōng zhèng chù היא סוכנות הכפופה למשרד המשפטים של הרפובליקה העממית של סין.
היא אחראית לאישור מסמכים על פי מערכת המשפט הסינית.
דוגמאות לשירותים המוצעים הם אישור תעודות לידה, תעודות זיהוי, מסמכי רישום משק בית, רישיון נהיגה, רישומי משטרה, רישומי בריאות, תואר רכוש, ייפוי כוח, מסמכי ערב, מסמכי הרשאה, מסמכי הצהרה, אישור כרטיסי הגרלה ורישיונות עסק.
עו”ד נוטריון
מטרה
תפקידי הנוטריון הציבורי מסווגים ל-4 תפקידים.
כדי לשמור על תהליך חלק של ארגון מחדש כלכלי של המדינה ובנייה כלכלית, לשמור על הסדר של כלכלת השוק הסוציאליסטית.
כדי להגן על זכויות ואינטרסים חוקיים של אזרחים, גופים משפטיים וארגונים אחרים, למנוע מחלוקות ולצמצם את ההתדיינות המשפטית.
לפתח תקני נוטריון ולקדם את תהליך הפעילות האזרחית והכלכלית הבינלאומית.
להגן על זכויות ואינטרסים חוקיים של אזרחים, ארגונים, סינים מעבר לים וזרים.
ליידע ולחנך את הידע המשפטי, לשפר את החוש המשפטי של האנשים, לשמור על מערכת המשפט ולהבטיח יישום נכון של חוקי המדינה.
נוטריון סיני
מערכת הנוטריון הציבורי הוקמה לראשונה בין שנות ה-30 ל-1940. הוא נחקק לחקיקה בשנת 1935 על ידי ממשלת הרפובליקה של סין. לאחר מלחמת האזרחים הסינית, הרפובליקה העממית של סין ב-1951 המשיכה בפיתוח מערכת הנוטריון הציבורי. ממשלת העם המרכזית של סין או המכונה בדרך כלל מועצת המדינה לקחה על עצמה את הניהול של מערכת הנוטריון הציבורי. הוא יצר משרדים רבים במחוזות ובעיירות פרובינציאליות כדי להנגיש אותו לפשוטי העם.
במהלך התקופה שבין 1958 ל-1959, מערכת הנוטריון הציבורי דעכה ובשל המהפכה התרבותית היא למעשה נעצרה במשך שני העשורים הבאים. מהפכת התרבות גירשה את הבורגנות והקפיטליסטים, הלאמת רכוש פרטי, בעלות פרטית על עסקים וקרקעות נאסרו והפכו לבעלות ציבורית קולקטיבית. זה הפחית את הדרישה לאישור נוטריוני של מסמכים ושירותים משפטיים.
רק ב-1978, עם תחילת הרפורמות הכלכליות של הממשלה המרכזית, מערכת הנוטריון הציבורית הפכה חשובה ורלוונטית מאוד. בשנת 1979, הממשלה העממית המרכזית חוקקה חקיקה למשרדי נוטריון ציבוריים שיוקמו בכל העיריות, הערים הפרובינציאליות, הערים והעיירות ברמת המחוז. לפי מידה מסוימת בשנת 1979 חלה עלייה של פי 15 בשירותי נוטריון בהשוואה לשנת 1977. בשנת 1982, כל החוקים והתקנות למערכת הנוטריון הציבורי היו במקום. זה הגדיל את האפקטיביות של המערכת וכן תמך בניסוי של סין ברפורמות כלכליות בשוק.
הזדמנויות למומחיות ישראלית
ישנם מספר סקטורים בסין שבהם טכנולוגיה, שירותים או מוצרים ישראלים יכולים להועיל מאוד. אלה כוללים תחומים כמו טכנולוגיה, תשתיות ועוד שונים שהם מרכזיים במעורבות הדו-צדדית בין סין וישראל. הצמיחה המתמשכת במסחר ובהשקעות מעידה על הזדמנויות רבות עבור גופים ישראלים בשוק הסיני.
הזדמנויות עסקיות ומסגרת משפטית בסין עבור ישויות ישראליות
לחברות ישראליות יש הזדמנויות עסקיות שונות בסין, במיוחד בתעשיות ובמגזרים עתירי פוטנציאל. המסגרת המשפטית בסין, הרלוונטית להשקעות זרות, כוללת היבטים של דיני תאגידים, מיסוי, זכויות קניין רוחני ועוד, שחיוניים להבנה לעסקים לצורך פעילות מוצלחת בסין.
אתגרים תרבותיים ורגולטוריים
הבנת ההבדלים התרבותיים והשיטות העסקיות הייחודיות בסין חיונית להצלחה. צוותי עורכי דין ישראלים בסין ממלאים תפקיד חיוני בגישור הפערים התרבותיים והלשוניים הללו, הבטחת ציות לחוקים ולתקנות המקומיים, והנעת מיזמים עסקיים מצליחים.
שירותים משפטיים מקיפים בסין
מגוון השירותים המשפטיים המוצעים על ידי חברות עורכי הדין הגדולות בסין הוא עצום, המכסה תחומים כמו משא ומתן על חוזים, יישוב סכסוכים, ציות ואסטרטגיות כניסה לשוק. התמיכה המשפטית הדו-לשונית והדו-תרבותית היא חיונית במתן יתרון אסטרטגי לגופים ישראליים הפועלים בסין.
לווי וייצוג משפטי לישראלים בסין
הסביבה הכלכלית בסין איתנה עם הזדמנויות צמיחה משמעותיות, במיוחד בהקשר של יחסיה הבילטרליים עם ישראל. צוותי עורכי דין ישראלים בסין מצוידים היטב לספק שירותים משפטיים מקיפים, לנווט בנוף המשפטי והתרבותי המורכב ולאפשר מיזמים עסקיים מצליחים לגופים ישראלים.
עורך דין סיני דובר עברית
החוק הסיני
מסורת משפטית סינית
חוק סיני מסורתי
המילה לחוק בסינית קלאסית הייתה fǎ (法). התו הסיני עבור fǎ מציין משמעות של “הוגן”, “ישר” ו “פשוט”, נגזר מהמים שלו רדיקלי (氵).זה גם נושא את התחושה של “תקן, מדידה ודגם”.
דרק בודה וקלרנס מוריס סברו שלמושג fǎ יש קשר עם yì (義: “צדק חברתי”).
: 14–15 ‘s lǐ(制: “control”).
zhì (法: “חוקי האדם”) וfǎ (禮: “טקסים”, “decorum”), (理: “סדר”), lǐ והחוק המערבי: “המילה ‘חוק’ בשפות מערביות יש ארבע פרשנויות שונות בסינית כמו בfǎ שפורסם ב-1913, הזהיר את קוראיו מההבדל בין הסינים De l’esprit des loisMontesquieu, בתרגום הסינית שלו לYan Fu
מונח שקדם ל-fǎ היה xíng (刑), שבמקור כנראה התייחס לעריפת ראש. Xíng מאוחר יותר התפתח להיות כינוי כללי לחוקים הקשורים לענישה פלילית. ההיסטוריה המוקדמת Shang Shu תיעדה את הצורות המוקדמות ביותר של “חמשת העונשים”: קעקוע< a i=12>, עיוות, סירוס, < a i=17>מום, ומוות. לאחר שהחוק הכתוב נוצר, המשמעות של xíng הורחבה כך שתכלול לא רק עונשים אלא גם כל איסור מדינה שהפרתם תגרור עונשים. בעת המודרנית, xíng מציין את חוק העונשין או < a i=27>חוק פלילי. דוגמה לשימוש הקלאסי בxíng היא Xíng Bù (刑部, ליט. “מחלקת הענישה”) עבור מחלקת המשפטים או המשפטים בסין האימפריאלית.
שתי האסכולות הפילוסופיות הסיניות העיקריות הנדונות להלן, קונפוציאניזם ולגליזם, השפיעו מאוד על רעיון המשפט בסין. בקצרה, תחת הקונפוציאניזם, המדינה צריכה להוביל את העם במידות טובות ובכך ליצור תחושת בושה שתמנע התנהלות רעה. על פי הלגליזם, החוק אמור להיות מפורסם בפומבי סטנדרטים של התנהגות המגובים בכפייה של המדינה. המתח בין שתי המערכות הללו הוא שהקונפוציאניזם מסתמך על המסורת כדי להפוך את המנהיג לראש משק הבית של כל סין, בעוד שהחוקיות קובעת חוק סטנדרטי שאפילו הקיסר צריך להיות מחויב אליו. הגורם המשותף הוא ששניהם תומכים בדרגות שונות בתפיסה פטרנליסטית של המדינה, שיודעת טוב יותר מאזרחיה וחוקקת חוקים כדי להגן עליהם. תפיסה זו נמשכה לאורך כל התקופה האימפריאלית, עד לתקופה הרפובליקנית, וניתן לראות אותה פועלת גם היום.
בניגוד להרבה ציוויליזציות גדולות אחרות שבהן החוק הכתוב נערך לכבוד ולעתים קרובות יוחס למקור אלוהי, החוק בסין המוקדמת נתפס באופן גרידא מונחים חילוניים, והופעתם הראשונית התקבלה בעוינות על ידי הוגים קונפוציאנים כמעידה על דעיכה מוסרית חמורה, על הפרה של המוסר האנושי, ואפילו על הפרעה של הסדר הקוסמי הכולל.מבחינה היסטורית, המודעות והקבלה של העם לנורמות אתיות עוצבו הרבה יותר על ידי ההשפעה המתפשטת של מנהג ושימוש ברכוש ועל ידי הקניית מצוות מוסריות מאשר בכל מערכת חוק שנחקקה רשמית. עם זאת, הקיסרים הראשונים אימצו את האידיאל הליגליסטי כדרך להפעיל שליטה על הטריטוריה והאוכלוסיה הגדולים והגדלים שלהם. תהליך זה השתלב עם אמונות סיניות מסורתיות בסדר הקוסמי, וקבעו שהתנהגות נכונה היא התנהגות העולה בקנה אחד עם התגובות המתאימות שנקבעו על ידי fǎ. Xíng מציינת את העלויות הפוטנציאליות לאדם בגין חריגה מהן ומטילה עונשים על פעולות אלו.
התקופה האימפריאלית התאפיינה בעיקר בתפיסת החוק כמשרתת את המדינה, אמצעי להפעלת שליטה על האזרחים. בשלהי שושלת צ’ינג היו מאמצים לרפורמה בקודי החוק בעיקר על ידי ייבוא של קודים גרמניים עם שינויים קלים. מאמץ זה נמשך והוגבר בתקופה הרפובליקנית וכתוצאה מכך לחוקה הזמנית משנת 1912 שכללה את רעיון השוויון על פי החוק, זכויות לנשים וזכויות רחבות יותר לאזרחים מול הממשלה. תחילתה של התקופה הקומוניסטית החזירה תחילה לאחור את התפתחותן של זכויות הפרט כשהמושג העיקרי של המשפט חזר לזו של כלי של המדינה. לאחר שהמהפכה התרבותית הרסה את שורות האינטלקטואלים ואנשי משפט, לקח עד 1982 עד שהרעיון של זכויות הפרט עלה מחדש כהשפעה משמעותית על החוק הסיני.
החוקה הנוכחית, שנוצרה ב-1982, קובעת בסעיף V ששום ארגון או אדם לא עומדים מעל החוק ובסעיף III הופכת את הקונגרסים העממיים וממשל המדינה אחראים לעם, וסוללת את הדרך למאמצים מאוחרים יותר לאפשר אכיפה. של זכויות הפרט. חקיקתו של חוק הליטיגציה המינהלית משנת 1987 יצרה סעד משפטי עבור יחידים מפעולות ממשלתיות שרירותיות, דרך שלא הייתה זמינה בעבר. למרות הנורמה העמוקת נגד הליכים משפטיים, ההתדיינות בבתי המשפט בסין גדלה באופן דרמטי, במיוחד בשנים האחרונות. החולשה המתמשכת של בתי המשפט הנובעת מהתלות שלהם בממשל המקומי לתמיכה ואכיפה פיננסית מערערת את האפקטיביות של תרופות אלו, אך זה גם החל להשתנות עם היוזמות של סין להגביר את ההכשרה המשפטית ואת המקצועיות של מערכת המשפט.
אחת הדרכים של ערעור אינדיבידואלי מפעולות ממשלתיות שממשיך להיות חשובות היא המנהג של xìnfǎng 信访 (או shàngfǎng 上访) או עתירות של אזרחים לפקידי הפרט לצורך שינוי. השימוש הרחב המתמשך בxìnfǎng משקף את העובדה שפקידים רבים עדיין מסוגלים להימנע מסנקציות משפטיות ומההימנעות הבסיסית ממערכת המשפט, כמו גם את יכולת אישית של פקידים להתערב באופן אישי כדי לשנות תוצאות לא צודקות. לאחרונה xìnfǎng התמסד במידה מסוימת כשהממשל המרכזי מחייב שכל רמה של מינהל תקים xìnfǎng a> משרד לטפל בעתירות ולדווח עליהן לרמות גבוהות. פתרון זה באמצעות הפעלת כוח אישי נוגד בבירור את רעיון שלטון החוק, וחמור מכך, כמה חוקרים ציינו שxìnfǎng כיום מתפקד יותר כמידע מידע מערכת גבייה עבור הממשלה מאשר מנגנון ביקורת יעיל.
קונפוציאניזם ולגלליזם
קונפוציאניזם ו-לגליזם הן שתי תיאוריות או פילוסופיות משפטיות קלאסיות מרכזיות שפותחו בתקופת האביב והסתיו ותקופת המדינות הלוחמות, תקופה שראתה את ההתרבות המרשימה ביותר של רעיונות ופילוסופיות חדשות בהיסטוריה הסינית.
בעוד ששתי התיאוריות דורשות היררכיה שלטונית, הן שונות באופן דרסטי בהשקפותיהן לגבי הפוטנציאל האנושי והאמצעים המועדפים להשגת סדר פוליטי.
עם זאת, שתי התיאוריות השפיעו וממשיכות להשפיע על התפתחותן של נורמות תרבותיות, חברתיות ומשפטיות בסין.
קונפוציאניזם
הנחת היסוד של הקונפוציאניזם היא הרעיון שבני אדם הם טובים ביסודו. עם השקפה אופטימית זו על הפוטנציאל האנושי, קונפוציוס דוגל בשלטון באמצעות li – מנהגים מסורתיים, מידות ונורמות – המאפשרים לאנשים לחוש בושה ולהיות אנשים הומניים בעלי אופי טוב, ולא באמצעות תקנות ממשלתיות ודיני עונשין. הרעיון הוא שאנשים יפנימו את הנורמות המקובלות וינקטו רק בפעולות ראויות. זה לא רק יוביל לסדר חברתי הרמוני, אלא גם יספק את היתרון הנוסף של שיפור האופי הפנימי של הפרט והאיכות הכוללת של החברה. לעומת זאת, חוקים מתוחכמים דורשים ציות חיצוני, ואנשים עשויים לציית לחוקים מבלי להבין היטב את הסיבה לציות. ככזה, סדר חברתי שהושג באמצעות חוקים פורמליים אינו מגיע עם יתרון נוסף של אזרחים טובים יותר. עם זאת, ראוי לציין שאפילו קונפוציוס לא תמך בביטול חוקים פורמליים. במקום זאת, לפי קונפוציוס, יש להשתמש בחוקים בצורה מינימלית ושמורה רק לאלה שמתעקשים לרדוף אחרי האינטרסים האישיים מבלי לקחת בחשבון את רווחת החברה.
כאשר קונפוציוס דוחה את השימוש הכללי בחוקים פורמליים להשגת סדר חברתי, מה חיוני לקונפוציוס’ תיאוריה היא השתתפות נכונות של אזרחי החברה בחיפוש אחר פתרונות מקובלים ושיתופי פעולה. בנוסף להשתתפות מרצון של אזרחים, חייבים להיות גם נימוקים או בסיסים שעליהם ניתן להגיע לפתרונות מקובלים – המושג המכונה li. Li מקובל להבין כמערכת של נורמות ערכיות תרבותיות וחברתיות המספקות הדרכה להתנהגויות נכונות שיובילו בסופו של דבר לחברה הרמונית. נורמות אלו אינן קבועות או בלתי ניתנות לשינוי לאורך זמן אלא שיקוף של מה שמקובל בזמן מסוים בהקשר מסוים. כאשר מתעוררים קונפליקטים, יש ליישם ולפרש את הli כדי לייצר תוצאה צודקת ולהחזיר את ההרמוניה של החברה. עם זאת, בהיעדר כל הגנה פרוצדורלית הניתנת על ידי חוקים מתוחכמים, הפרשנות של li נתונה לשימוש לרעה.
מכיר בכך שלאנשים בחברה יש אינטרסים מגוונים, קונפוציוס מטיל על השליט את האחריות לאחד אינטרסים אלו ולשמור על סדר חברתי. זה לא נעשה על ידי דיקטטורה אלא על ידי מתן דוגמה. לכן, שליט לא צריך להכריח את עמו להתנהג כמו שצריך. במקום זאת, השליט צריך רק לעשות את עצמו מכבד, והעם יעורר ויואר על ידי מעלותיו הנעלות ללכת בעקבותיו – אידיאל המכונה wúwéi. עם זאת, השליט חייב לדעת ולהבין את הli כדי להיות מסוגל ליצור פתרונות לסכסוכים ולבעיות איתם מתמודדת החברה. מכיוון שהעם צריך ללכת לפי הסטנדרטים המוסריים והדוגמה שמציב השליט, במידה רבה, איכותו של השליט קובעת את איכות הסדר הפוליטי.
לגליזם
בניגוד לקונפוציוס’ התיאוריה המבוססת על li, הלגליזם דוגל בניצול חוקים מתוחכמים וענישה חמורה להשגת סדר חברתי. זה נובע מהמשפטנים’ אמונה שכל בני האדם נולדו רשעים ואינטרסנטיים. לכן, אם לא יישארו מרוסנים, אנשים היו עוסקים בהתנהגות אנוכית אשר ללא ספק תוביל לתסיסה חברתית. כדי לרפא את הפגם הזה ולאלץ אנשים להתנהג בצורה מוסרית, הדרך היחידה, האמינו החוקנים, היא לפרסם בפומבי חוקים כתובים בבירור ולהטיל עונשים קשים.
הבינו כי יכולותיהם של שליטים מוגבלות לעיתים קרובות וכי הסתמכות על יכולתו ושיקול הדעת של השליט מובילה לעיתים קרובות לתוצאות שליליות, החוקנים תכננו מערכת שבה החוק מנוהל על ידי המדינה, ולא סרגל. זה מבטיח שהחוקים יחולו ללא משוא פנים ללא הפרעה של הטיה אישית של השליט או של אלה שאחראים על יישום החוקים. זה גם הופך את זה ללא רלוונטי אם לשליט יש יכולות נעלות.
אי-פעולה זו שמקדמים הליגליסטים היא הבנתם את המושג wuwei, השונה מהקונפוציאנים’ הבנה של אותו מושג.
השוואה
למרות הבנה כזו, לשליט, כמו בקונפוציאניזם, יש את הסמכות העליונה להחליט מה צריך להיות החוק. לכן, כמו קונפוציאניזם, גם הלגליזם נתון להתעללות. למעשה, קיסר צ’ין יישם חוקים נוקשים ועונשים קשים ביותר מבלי לקחת בחשבון נסיבות מקלות אפילו עבור פשעים חסרי משמעות. למשל, ספרים נשרפו ואנשים בעלי אידיאלים שונים נקברו חיים. בעוד קיסר צ’ין הצליח להחדיר פחד וכבוד לחוק במוחם של עמו, חומרת החוק הובילה לפטירתו המהירה לאחר 14 שנות מלכות בלבד על סין.
לסיכום, למרות שגם הקונפוציאניזם וגם הלגליזם פותחו בתקופה של מהומה ושניהם כוונו לאיחודה מחדש של המדינה, שתי התיאוריות הלכו לכיוונים מנוגדים כאשר אחת דוגלת בעד ואחת נגד השימוש בחוקים פורמליים להשגת סדר חברתי. המשותף לשתי התיאוריות הוא הוויתור שלהן על הסמכות העליונה לשליט, שנשאר מעל ומעבר לחוק. נכון שאף אחת מהתיאוריות אינה אידיאלית בהשגת סדר חברתי. עם זאת, לשתי התיאוריות הייתה השפעה משמעותית על ההתפתחות התרבותית והמשפטית בסין, והשפעתן נותרה גלויה כיום.
ההשפעה המשמעותית של המסורת הליגליסטית במשפט הסיני התעלמה היסטורית. למרות שהאידיאולוגיה הקונפוציאנית סיפקה את היסודות למהות החוק המסורתי, האסכולה הליגליסטית בנתה את המסגרת החשובה של מערכת המשפט המסורתית. שושלת האן שמרה על מערכת המשפט הבסיסית שהוקמה תחת צ’ין אך שינתה כמה מההיבטים הקשים יותר בהתאם לפילוסופיה הקונפוציאנית של שליטה חברתית.
שושלת האן הכירה רשמית בארבעה מקורות משפט: lü (律: “חוקים מקודדים”), ling (令: “צו הקיסר”), ke (科: “חוקים בירושה משושלות קודמות”) ו-bi (比: “תקדים”), ביניהם ling ל יש את כוח הכריכה הגבוה ביותר על פני שלושת האחרים. רוב המקצוענים המשפטיים לא היו עורכי דין אלא גנרליסטים שהוכשרו בפילוסופיה ובספרות. האדון הקונפוציאני המקומי, בעל הכשרה קלאסית, מילא תפקיד מכריע כפוסקים וטיפל בכל המחלוקות המקומיות החמורות ביותר מלבד המחלוקות המקומיות.
בסופו של דבר, השילוב של עיקרי הקונפוציאניסטים li בקודים משפטיים התרחש עם תפיסה קונפוציאנית זו ששולטת בחוק הסיני העתיק. Ch’ü מסיק שהתהליך ההדרגתי של קונפוציאניזציה של החוק היה ההתפתחות המשמעותית ביותר במערכת המשפט של סין לפני המודרניזציה של המאה ה-20.: 280 הגבול בין שלטון בהשפעה מוסרית לבין פסיקה לפי ענישה לא תמיד הוגדר בבירור. לדוגמה, ניתן לאכוף את li באמצעות השפעה מוסרית ואמצעים משפטיים. המטמורפוזה של li לחוק הייתה תלויה בקבלתו הנרחבת והבלתי משתנה על ידי החברה.
למרות שקודיפיקציה של החוק הושלם ברובו על ידי קוד Tang משנת 624 לספירה, לאורך מאות השנים נשמרו היסודות הקונפוציאניים של קוד טאנג, ואכן עם כמה היבטים שלו חוזקו על ידי השושלות המאוחרות. קוד מינג הגדול, שהיה מודל לקוד צ’ינג, כיסה כל חלק בחיים החברתיים והפוליטיים, במיוחד משפחה וטקסים, אך גם יחסי חוץ ואפילו יחסים של חיים ארציים עם הקוסמוס.
התפיסה הקונפוציאנית שמוסר ומשמעת עצמית חשובים יותר מקודים משפטיים גרמה להיסטוריונים רבים, כגון Max Weber, עד אמצע המאה ה-20 להסיק שחוק לא היה חלק חשוב בחברה הסינית הקיסרית. אולם רעיון זה זכה לביקורת קיצונית ואינו עוד החוכמה המקובלת בקרב הסינולוגים, שהגיעו למסקנה שלסין הקיסרית הייתה מערכת משוכללת של משפט פלילי ואזרחי, אשר ניתן להשוות לכל דבר שנמצא באירופה.
בתקופת שושלת צ’ינג, המשפט הפלילי התבסס על קוד משפטי גדול של צ’ינג. אחד המרכיבים במערכת המשפט הפלילי הסינית המסורתית הוא התפיסה שלחוק הפלילי יש מטרה מוסרית, שאחת מהן היא לגרום למורשע לחזור בתשובה ולראות את טעות דרכיו. במערכת המשפט הסינית המסורתית, אדם לא יכול להיות מורשע בפשע אלא אם כן הודה. זה הוביל לא פעם לשימוש בעינויים, כדי לחלץ את ההודאה הדרושה. אלמנטים אלה עדיין משפיעים על ההשקפות הסיניות המודרניות כלפי החוק. כל עבירות הנפש דווחו לבירה ודרשו אישור אישי של הקיסר.
לא היה קוד אזרחי נפרד מקוד הפלילי, מה שהוביל לאמונה המוכפשת כעת שלחוק הסיני המסורתי אין חוק אזרחי. מחקרים עדכניים יותר הוכיחו שרוב השופטים’ העבודה המשפטית הייתה בסכסוכים אזרחיים, וכי הייתה מערכת משוכללת של משפט אזרחי שהשתמשה בקוד הפלילי כדי לקבוע את עוולות.
מודרניזציה
ההחדרה והתרגום של טקסטים משפטיים מערביים לסינית החלו בחסות Lin Zexu בשנת 1839. שיטתי יותר הכנסת החוק המערבי יחד עם מדעים מערביים אחרים החלה עם הקמת Tongwen Guan בשנת 1862. המאמצים העיקריים בתרגום המשפט המערבי שנמשכו עד שנות ה-20 הכין את אבני הבניין לשפה המשפטית הסינית המודרנית ולחוק הסיני.תרגום משפטי היה חשוב מאוד משנת 1896 עד 1936 שבמהלכן הסינים קלטו ו קודדו את הגרסה שלהם לחוקי המערב. מאמצים אלה נעזרו במדיום של השפה והמשפט היפניים שפותחו ביפן במהלך תקופת Meiji, אשר כללה במידה רבה תרגום יפני של חוקי היבשת האירופיים.
תחת לחץ של מעצמות אירופה ואינטראקציות מסחריות גוברת, השפעתן של מערכות המשפט האירופיות על סין.: 118 a> מלחמת האופיום הראשונה הסתיימה עם 1842 הסכם נאנג’ינג< a i=7> בין סין לבריטניה.: 118 הראשון מבין לטובת בריטניה, לפיה אזרחי בריטניה היו חסינים מהעמדה לדין בבתי משפט סיניים ובמקום זאת חל רק החוק בבריטניה.: 118 , כאשר החוק הזר חל לא רק על זרים אלא גם על סינים, האיצו עוד יותר את ההשפעה של מושגים משפטיים שאינם סיניים.הקלות: 118 .
הסכם Whampoa, וכך גם צרפת תחת 1844 הסכם Wanghia ארצות הברית השיגה הרשאות דומות במסגרת 1844 : 118 חיצוניות הציג הסכם הבוגד : 118 בערים סיניות.
נמלי אמנה, זה דרש הקמת חמישה הסכמים לא שוויוניים
בתחילת שנות ה-1900, הוועדה האימפריאלית מחדש של שושלת צ’ינג הכינה הצעת קוד אזרחי שהושפעה באופן משמעותי משיטת המשפט הגרמנית והיפנית.: 119 שושלת צ’ינג הובסה לפני אימוץ הקוד והרפובליקה של סין דחתה את הקוד המוצע, במקום זאת פיתחה את הקוד שלו.: 119
היחס למערכת המשפט הסינית המסורתית השתנה באופן ניכר בסוף המאה ה-20. רוב הסינים והמערביים של תחילת המאה ה-20 התייחסו למערכת המשפט הסינית המסורתית כנחשלת וברברית. עם זאת, מחקר מקיף על מערכת המשפט המסורתית של סין גרם לגישות להיות נוחות יותר בסוף המאה ה-20 ותחילת המאה ה-21.
חוקרים של תחילת ואמצע המאה ה-20 נטו להשוות את מערכת המשפט הסינית המסורתית למערכות העכשוויות אז, ומצאו שהראשונה נחשלת.
עם זאת, מחקר עדכני יותר השווה את מערכת המשפט הסינית של המאה ה-18 למערכות אירופיות של המאה ה-18, והביאו לראייה חיובית הרבה יותר על המשפט הסיני המסורתי.
מחלקת הענישה השתנתה לfa bu (法部: “Department of Law”) בתחילת שנות ה-1900 ברפורמות משפטיות.
הרפובליקה של סין
חוק טייוואן
הרפובליקה של סין זרקה את הקוד המוצע שנוסח בסוף אימפריית צ’ינג והכינה קוד אזרחי משלה שאותו אימצה ב-1929.< a i=2>: 119 הוא הושפע באופן משמעותי מהמשפט האזרחי הגרמני.: 119
חוק ברפובליקה של סין (טייוואן) הוא בעיקר מערכת משפט אזרחית. המבנה המשפטי מקודד לששת החוקים: החוקה, הקוד האזרחי, חוק סדרי הדין האזרחיים, הקוד הפלילי, חוק סדרי הדין הפליליים ובחוקים מנהליים.
הרפובליקה העממית של סין
חוק הרפובליקה העממית של סין
בניגוד לחוק הסיני המסורתי, החוק הסיני המודרני מבוסס בעיקרו על חוק סטטוטורי ולפסיקות בית המשפט אין ערך תקדימי מחייב.: 119
אחרי הניצחון הקומוניסטי בשנת 1949, הרפובליקה העממית של סין (PRC) ביטלה במהירות את ה-ROC’ הקודים המשפטיים של ;s וניסה ליצור מערכת של חוק סוציאליסטי שהועתק מברית המועצות< a i=6>. עם הפיצול הסיני-סובייטי (1960–1989) ומהפכת התרבות (1966–1976), כל העבודה המשפטית עלתה בחשד שהיא אנטי-מהפכנית, ומערכת המשפט קרסה לחלוטין. מושג חדש של צדק בשם פופוליזם שיפוטי (sifa dazhonghua) הוקמה. במקום הדרישה מהשופטים לציית להליכים שיפוטיים קפדניים, היא קידמה צדק מהותי ומנגנוני פתרון בעיות.מסורת משפטית זו מבוססת על השקפה תרבותית של אי-הסופיות בצדק וכן הפרקטיקה המהפכנית של המפלגה הקומוניסטית המסתמכת על צדק של אנשים.
במהלך המאה האחרונה לסין היו כמה חוקות.< a i=4> הניסיונות הראשונים ליישם חוקה בסין התרחשו במהלך העשור האחרון (1902–1912) של שושלת צ’ינג. קבוצות שליטה שונות פרסמו לאחר מכן חוקות שונות בין אותה תקופה ועד הקמת סין ב-1949. ל-PRC הייתה חוקה זמנית מראשיתה ועד לחקיקת החוקה הראשונה שלה ב-1954. חוקה ראשונית זו התבססה על חוקת ברית המועצות. עם זאת, הוא זכה להתעלמות תוך זמן קצר והפך ללא תוקף חוקי. למרות שהוא קבע את בחירתו של קונגרס העם הלאומי (NPC) מדי ארבע שנים כמעצמה המדינה הגבוהה ביותר, הנחיות אלו לא קוימו ל. החוקה השנייה של סין, לפי דגם האידיאולוגיה של מהפכת התרבות, נכנסה לתוקף בשנת 1975. חוקה זו הכפיפה את ה-NPC להמפלגה הקומוניסטית הסינית (CCP) והסיר הגנות חוקתיות קודמות כמו שוויון על פי החוק וזכויות ירושה ברכוש פרטי. זה גם התעלם מיידית בגלל הפרות של הוראותיו ואי ציות להנחיות בנוגע ל-NPC. החוקה השלישית של סין אומצה בשנת 1978. למרות שגרסה זו התרחקה מהאידיאולוגיות של מהפכת התרבות, היא אכן שמרה כמה שרידים ממנה. היא גם שמרה על שליטה של המפלגה הקומוניסטית על מבנה המדינה. עם זאת, רפורמיסטים צברו לאחר מכן כוח, מה שהוביל להתמוטטות חוקה זו, כאשר ההתמקדות עברה לבנייה כלכלית ולמודרניזציה.
עם תחילת הרפורמות Deng Xiaoping (c. 1979), הרעיון של שחזור מערכת משפטית כדי לרסן ניצול לרעה של סמכות רשמית ופיתוח “שלטון החוק” החלפת השלטון בדיקטטורה החלה לצבור אחיזה. חוקים חדשים התקבלו ומשקיעים זרים ביקשו שיפורים בזכויות הקניין שלא היו מאפיין של הממשל המאואיסטי, אך היה קונפליקט פנימי בסין לגבי היקף שילוב הנורמות המשפטיות הזרות במערכת המשפט הסינית. הרפורמים הסיניים ביקשו ליצור גוף בוררות מיוחד, בלתי תלוי במערכת המשפט המקומית, הנקרא וועדת הסחר והבוררות הבינלאומית של סין (CIETAC). בשנת 1982 אמר Peng Zhen “יש צורך להסתמך על חוויות מועילות – עתיקות או מודרניות, סיניות או זרות – בלימוד מדע המשפט..אנו לומדים אותם כדי לגרום לעבר לשרת את ההווה ודברים זרים לשרת את סין”. אחרים שתמכו יותר ברפורמות כמו Qiao Shi עדיין דחקו בזהירות מפני “העתקה עיוורת בלבד” ודנג שיאופינג עצמו אמר “עלינו לשים לב ללמוד ולספוג ניסיון זר…עם זאת, לעולם לא נצליח אם נעתיק מכנית את החוויות והמודלים של מדינות אחרות”.
ב-1982 אימץ הקונגרס הלאומי העממי חוקת מדינה חדשה שהדגישה את שלטון החוק לפיו אפילו מנהיגי המפלגה נמצאים תיאורטית אחראים. שחזור משפטי התרחש בצורה של ארוחה. בדרך כלל ייקבעו תקנות זמניות או מקומיות; לאחר כמה שנים של ניסויים, תקנות וחוקים סותרים יהיו סטנדרטיים.
חוקה הנוכחית של סין, שנחקקה ב-1982, משקפת את המודל של חוקת סין הראשונה.החוקה מספקת מנהיגות באמצעות מעמד הפועלים, בראשות המפלגה הקומוניסטית. חוקה זו מכילה גם זכויות נרחבות יותר מכל החוקות הקודמות. הזכויות כוללות שוויון בפני החוק, זכויות פוליטיות, חופש דת, חופש אישי, זכויות חברתיות וכלכליות, זכויות תרבותיות וחינוכיות וזכויות משפחתיות. אולם זכויות אלו קשורות לחובות חברתיות. התפקידים כוללים שמירה על האחדות, הביטחון, הכבוד והאינטרסים של המדינה, שמירת החוק והאתיקה החברתית, תשלום מסים ושירות בצבא. לא הזכויות והחובות הקבועות בחוקה אינן ממצות.
החוקה קובעת שה-NPC הוא האורגן העליון של כוח המדינה על מבנה של קונגרסים של אנשים אחרים ברמות שונות.
ל-NPC יש כוח:
לשנות את החוקה ברוב של שני שלישים
לפרסם חקיקה
לבחור ולהסיר פקידים בדרג הגבוה ביותר
לקבוע את התקציב
לשלוט בתכנון כלכלי וחברתי-התפתחותי
ה-NPC כולל גם ועדה קבועה שמתפקדת בדומה ל-NPC כאשר ה-NPC אינו בהפעלה. למרות שלוועדה המתמדת היו כמה סמכויות מאז 1955, סמכויות החוק שלה נקבעו תחילה בחוקת 1982. ה-NPC יושב ברמה הגבוהה ביותר בהיררכיה של המבנה השלטוני ב-PRC. אחרי רמה לאומית זו, בסדר יורד, הרמה המחוזית (כולל אזורים אוטונומיים ועיריות ישירות מתחת לרמה הלאומית), הרמה ההמחוזית, ה רמת a>, ורמת העיירות והעיירות.
חברי הממשלה בשתי הדרגים הנמוכים נבחרים ישירות, ואלה בדרגים הגבוהים נבחרים על ידי הרמות הנמוכות יותר.
בנוסף ל-NPC, לקונגרסים המחוזיים יש סמכות חקיקה והם יכולים לחוקק חוקים כל עוד הם אינם סותרים את החוקה או חקיקה או תקנות מנהליות גבוהות יותר.
מחוז
החוקה קובעת עליונות משלה.<עם זאת, זה כבר תיאורטיצריך ציטוטעל ידי מי?
מאז 1979, כאשר החלה הדחף להקמת מערכת משפטית מתפקדת, פורסמו למעלה מ-300 חוקים ותקנות, רובם בתחום הכלכלי. השימוש בוועדות גישור, קבוצות אזרחיות מושכלות הפותרות כ-90% מהסכסוכים האזרחיים של סין וכמה תיקים פליליים קלים ללא עלות לצדדים, הוא מכשיר חדשני אחד. למעלה מ-800,000 ועדות כאלה פועלות – הן באזורים כפריים והן באזורים עירוניים.
בניסוח החוקים החדשים, PRC לא העתיק שום מערכת משפטית אחרת בסיטונאות, והדפוס הכללי כלל הוצאת חוקים לנושא או מיקום ספציפיים. לעתים קרובות חוקים מנוסחים על בסיס ניסיון, כאשר החוק מנוסח מחדש לאחר מספר שנים. תהליך זה של יצירת תשתית משפטית חלקית הוביל למצבים רבים שבהם החוקים חסרים, מבלבלים או סותרים, והוביל להחלטות שיפוטיות בעלות תקדימיות ערך מאשר ברוב תחומי השיפוט המשפטיים האזרחיים. בניסוח חוקים, הושפעה סין ממספר מקורות, כולל השקפות סיניות מסורתיות לגבי תפקיד החוק, הרקע הסוציאליסטי של סין, החוק הגרמני של הרפובליקה של סין בטייוואן, ובאנגלית< חוק מקובל מבוסס i=8> בשימוש בהונג קונג.
רפורמה משפטית הפכה בראש סדר העדיפויות של הממשלה בשנות ה-90. ממשלת סין קידמה רפורמה שהיא מכנה לעתים קרובות “לגליזציה” (法制化). לגליזציה, בין היתר, סיפקה למשטר ברק של לגיטימציה והגבירה את יכולת הניבוי.נעשו מאמצים גדולים ברציונליזציה וחיזוק המבנה המשפטי ובניית המוסדות בכל הקשור לפיתוח ושיפור המקצועיות של הרשות המחוקקת, השפיטה והמשפטים. ככל שרפורמות השוק העמיקו ואי השוויון החברתי התרחב, פורומים משפטיים – החל מגישור ועמלות בוררות לבתי משפט – הפכו למלא תפקיד בולט יותר ויותר.
חוק הפרוצדורה המנהלית משנת 1994 מאפשר לאזרחים לתבוע פקידים בגין שימוש לרעה בסמכות או עוולה. בנוסף, תוקנו החוק הפלילי וחוקי סדר הדין הפלילי כדי להכניס רפורמות משמעותיות. התיקונים בחוק הפלילי ביטלו את פשע “קונטרה-מהפכנית” פעילות. עם זאת מתנגדים פוליטיים מואשמים לפעמים בטענה של ערעור ביטחון המדינה או של פרסום סודות מדינה. רפורמות בהליכים פליליים עודדו גם הקמת הליך משפט יריבות שקוף יותר. פשעים קלים כגון זנות ושימוש בסמים מטופלים לעיתים במסגרת חוקי חינוך מחדש באמצעות עבודה.
החוקה והחוקים של סין קובעים זכויות אדם בסיסיות, כולל הליך הוגן, אך חלקם טענו כי לעתים קרובות מתעלמים מהם בפועל.
(ראה זכויות אדם ברפובליקה העממית של סין.
עקרונות היסוד של ניסוח החקיקה הסינית כוללים כלליות וגמישות.
לפעמים כלליות והשמטות מוגזמות בחוק הסיני, יחד עם סמכויות שיקול דעת רחבות המוקנות לרשויות המקומיות ליישם חוקים, מערערות את מידת הניבוי והוודאות של החוק.
יתר על כן, מכיוון שהחוק הסיני נועד להיות מחנך, שפת החוק היא זו של השפה הרגילה הניתנת להבנה לממוצע אזרח, למרות שבמציאות חוקים רבים מנוסחים בשפה רחבה ובלתי מוגדרת.
כתוצאה ממלחמת סחר תלויה ועומדת עם ארצות הברית של אמריקה על הפרות של אינטלקטואל זכויות קניין של תאגידים אמריקאים בתחילת שנות ה-90,צריך ציטוט] חוק הסימנים המסחריים של הרפובליקה העממית של סין שונה והחל משנת 1995]דרוש דף מציע הגנות משמעותיות לבעלי סימני מסחר זרים.
לאחר העברת הריבונות בהתאמה, הונג קונג ומקאו ממשיכות לעסוק באנגלית חוק מקובל מערכות המשפט ערכאות ערעור סופיות משלהן.
במילים אחרות, הונג קונג ומקאו נמצאות מחוץ לתחום השיפוט המשפטי של הרפובליקה העממית של סין, למעט בנושאים חוקתיים.
בהתאמה, עם פורטוגזית ובשל התחכום ההולך וגובר של החוקים הסיניים, הרחבת שלטון החוק, כמו גם נהירה של זרים תאגידים]צריך הצעת מחיר לאימות[.חוק ניירות ערך ו. עורכי דין זרים ליוו הון זר ולקוחותיהם לסין, שהייתה לה השפעה עצומה על פרסום חוקים סיניים חדשים המבוססים על נורמות בינלאומיות, במיוחד בכל הקשור לקניין רוחני ושירותים משפטיים, גם סין החלה לפתח שוק משרדי עורכי דין
ב-1 ביולי 1992, על מנת לעמוד בביקוש הגובר, פתחה ממשלת סין את שוק השירותים המשפטיים למשרדי עורכי דין זרים, ואיפשרה להם להקים משרדים בסין כאשר משרד המשפטים ומינהל התעשייה והמסחר הממלכתי (SAOIC) הוציאו את הרגולציה הזמנית להקמת משרדים לפי תקנת משרדי עורכי דין זרים.
כתוצאה מכך, משרדי עורכי דין זרים רבים, כולל ארה”ב’ Baker & מקנזי ופול, וייס, ריפקינד, וורטון & Garrison, יחד עם כמה חברות בריטיות, שילבו חברות ייעוץ במדינות מוצאם או בהונג קונג ולאחר מכן הקימו חברות בת בבייג’ין או בשנחאי כדי לספק שירותים משפטיים.
עם זאת, נותרו חסמי כניסה רגולטוריים רבים כדי להגן על התעשייה המשפטית המקומית. יש להפנות סוגיות הקשורות לחוק הסיני למשרדי עורכי דין סיניים, וכן נאסר על עורכי דין זרים לפרש או לממש את החוק הסיני או לייצג את לקוחותיהם בבית המשפט. עם זאת, במציאות משרדי עורכי דין זרים רבים מפרשים חוקים ומנהלים ליטיגציה על ידי הכוונה למשרדים המקומיים שהם חייבים לקיים איתם קשרי שיתוף פעולה. בהקשר זה, השוק המשפטי המגביל של סין יכול להיות קשור ישירותעל ידי מי? לפוביה מאנשים הטוענים לזכויותיהם המשפטיות מול שחיתות משתוללת. מידע שהתקבלממשרד החקיקה של מועצת המדינה מציע ייתכן שסין מאפשרת לזרים לגשת לבחינת עורכי הדין הסינים, או לקיים אמנת הכרה הדדית עם מדינות אחרות כדי לאפשר לעורכי דין זרים לנהל עבודה משפטית סינית ללא ליטיגציה.
בעוד השוק המשפטי של סין ממשיך להיפתח, החוקים והתקנות של סין סייעו לפיתוח של מספר חברות סיניות מקומיות המתמחות בעבודה עם זרים כדי לענות על הביקוש של כלכלה פורחת.
מאז תחילת שנות ה-2000, תביעות סביבתיות זמינות בסין.
: 15 תיקונים משנת 2014 לחוק הגנת הסביבה של סין מתירים ליטיגציה סביבתית באינטרס ציבורי, לרבות עם ארגונים לא ממשלתיים כתובעים ראויים.
בשנת 2005, סין החלה ליישם רפורמה משפטית, שהחיתה מחדש את האידיאלים מהתקופה המאואיסטית שאומצו במהלך שנות ה-50 בשל העמדה שהחוק קר ואינו מגיב לצרכים של אזרחיו.יוזמה זו העדיפה גישור על פני משפטים בבתי משפט בכל הנוגע לפתרון סכסוכים בין אזרחים וסכסוכים בין אזרחים למדינה.
הוא גם החיה את הפופוליזם השיפוטי על חשבון המקצועיות השיפוטית והיה בסימן חזרתו של מודל המשפט ההמוני שנעשה בו שימוש במהלך שנות הארבעים.
בשנת 2015 תוקן חוק סדר הדין המנהלי כדי להרחיב את זכות העם לתבוע את הממשלה.
זכויות משפטיות
הרעיון המודרני של זכויות משפטיות הוצג לסין מהמערב במאה ה-19. התרגום שלו כquánlì (权利) נטבע על ידי וויליאם אלכסנדר פרסונס מרטין בשנת 1864, בתרגומו של Henry Wheaton’s Elements of International Law< a i=8>.
שלטון החוק
אחד הביטויים הנפוצים ביותר בסין בת זמננו, על ידי חוקרים משפטיים ופוליטיקאים כאחד, הוא fǎzhì (法治). ניתן לתרגם את Fǎzhì לאנגלית בתור “שלטון החוק”, אך פעמים רבות נשאלו שאלות האם מנהיגים סינים התכוונו ל”שלטון על פי חוק”, שפירושו שימוש אינסטרומנטלי בחוקים על ידי שליטים כדי להקל על שליטה חברתית וכדי להטיל עונש כפי שמובן במסורת הליגליסטית.
המושגים הקשורים ל-yīfǎ zhìguó (依法治国: “לנהל את האומה על פי שלטון החוק”) ו-jiànshè shèhuì zhǔyì fǎzhì guójiā (建设社会主义法制国; שלטון החברתי של מדינת”) היו חלק מבניין החוק: מאז אמצע שנות ה-90.
בשנת 1999, ה-NPC אימצה תיקון לחוקה הסינית, המשלב את שני המושגים בסעיף 5.
המפלגה הקומוניסטית הסינית
קיומו של שלטון החוק בסין נדון רבות.כאשר דנים בחוק הסיני, ראוי לציין כי נעשה שימוש בביטויים שונים, לרבות “חיזוק החוק,” “הידוק מערכת המשפט,” “ציות לחוק במינהל,” “שלטון על פי חוק,” וכן “שלטון החוק”. גוונים שונים של משמעויות הוצמדו לכל אחד מהמונחים הללו, אך פקידים וחוקרים סיניים השתמשו בביטויים בצורה רופפת למדי ולעיתים לסירוגין.עם זאת., השלטון המרכזי העדיף במקור את הביטוי, “חיזוק החוק/מערכת המשפטית” ל “שלטון החוק”. חשבו שהאחרון עשוי לתת קונוטציה שנויה במחלוקת של האינסטרומנטליות, בעוד שהראשון מעביר משמעות ישירה של חיזוק החוק והמוסדות. “חיזוק החוק” פירושו רפורמה בחקיקה ואכיפה של חוקים.ישנן תיאוריות שונות של שלטון החוק. תיאוריה אחת היא התיאוריה “דקה”, או פורמלית, של שלטון החוק, והשנייה היא “עבה” תֵאוֹרִיָה.
ה “דק” תורת שלטון החוק מתוארת על ידי רנדל פירנבום כעל הרמה הבסיסית ביותר המשלבת מערכת משפטית המטילה מגבלות משמעותיות על המדינה והפרטים בכוח השלטוני, שהחוק הוא עליון ושכל האזרחים שווים בפני החוק.זכויות אדם בנוסף, יש הסבורים שסין עשויה עדיין לא לעמוד בתיאוריה הדקה של שלטון החוק. ]דרוש ציטוטדרוש ציטוטצריך ציטוטצריך ציטוטלפי התיאור של לון פולר לגבי תיאוריית הדק, שלטון החוק קיים בחברה כאשר החוקים של אותה חברה הם “כלליים, ציבורית, פרוספקטיבית, ברורה, עקבית, מסוגלת לעקוב, יציבה ולאכוף”.
ברלוונטיות מיוחדת לעיקרון השני המפורט לעיל, הייתה חקיקת חוק ההיתרים המנהליים של ה-PRC (APL) ב-27 באוגוסט 2003, החל מיולי 2004. ה-APL מחייב לראשונה את כל החוקים תקנות הכפיפות כל מעשה אזרחי לדרישות אישור לפרסום.
ה-APL קובע גם שרק אותם חוקים שאומצו על ידי הקונגרס הלאומי העממי או הוועדה המתמדת שלו, תקנות מנהליות שהוכרזו על ידי מועצת המדינה ותקנות מקומיות שאומצו על ידי הקונגרסים המקומיים. להטיל דרישות אישור מנהלי. למשרדים או סוכנויות בודדים (מרכזי או מקומי) אין סמכויות כאלה אלא בנסיבות מוגדרות. זה עולה בקנה אחד עם ההיררכיה של החוקים והתקנות הניתנים במסגרת החוק החקיקתי של PRC. חקיקת ה-APL מייצגת צעד מעודד קדימה.
למרות התפקיד המוגבר החדש של בתי המשפט בחברה הסינית, עדיין נותרה הסכמה מסוימת לגבי ליקויים במערכת המשפטית של סין בכל הנוגע להתקדמות לקראת שלטון החוק.
חוקרים מצביעים על הליקויים הבאים כמאטים את התנועה לעבר שלטון החוק.
אלו כוללים:
ראשית, קונגרס העם הלאומי אינו יעיל במימוש חובתו החוקתית לחוקק ולפקח על הממשלה.
שנית, חוקה הסינית אינה מטופלת כחוק העליון, ואינה נאכפת.
שלישית, מערכת המשפט אינה עצמאית מלחץ פוליטי. מצד שני, התערבות ישירה במקרים מסוימים של המפלגה הקומוניסטית הסינית פחתה בשנים האחרונות, וכך גם ההשפעה הישירה של המפלגה על תהליך החקיקה.
רביעית, קיימת רמה גבוהה של שחיתות בקרב פקידי ציבור. טובות הנאה אישיות, שוחד ולקיחת כספי ציבור נפוצים מדי בכל רמות הממשל.
לבסוף, מקצוע עריכת הדין אינו מתאים בשל היעדר עורכי דין ושופטים מוסמכים.
כשל זה מתוקן על ידי חקיקה שמטרתה הקמת סטנדרטים חינוכיים גבוהים יותר לשופטים, פתיחת בתי משפט ובתי ספר למשפטים נוספים ברחבי סין.
עורכי דין ישראלים בסין: גישור על פערים משפטיים ותרבותיים
בנוף הדינמי והמתפתח של כלכלת סין, נוכחותם של צוותי עורכי דין ישראלים נדרשת ככוח מרכזי בגישור על הפער בין תרבויות משפטיות ועסקיות ישראליות וסיניות. צוותים אלו, מיומנים בשני תחומי השיפוט, מציעים מגוון רחב של שירותים משפטיים המותאמים לצרכים של עסקים ישראלים הפועלים בסין.
עם ההבנה המעמיקה של עורכי הדין בדיני התאגידים הסיניים, מיסוי, זכויות קניין רוחני ותחומים משפטיים מרכזיים אחרים, הם מספקים הדרכה חשובה לאין ערוך לגופים ישראלים המעוניינים לפעול בסביבה הרגולטורית המורכבת של סין. תוך שימת דגש על גישה דו-לשונית ודו-תרבותית, צוותים אלה מבטיחים תקשורת חלקה וסיוע משפטי, מה שהופך אותם לשותפים חיוניים עבור חברות ישראליות המחפשות הזדמנויות במגזרים בעלי הפוטנציאל הגבוה של סין.
צוותי עורכי הדין הישראליים לא רק מסייעים לכניסה מוצלחת לשוק ולעמידה באסטרטגיות, אלא גם ממלאים תפקיד מכריע בטיפוח מיזמים עסקיים ברי קיימא ורווחיים בשוק הסיני. המומחיות וההישגים שלהם מדגישים את הקשרים הכלכליים ההולכים וגדלים ופוטנציאל שיתוף הפעולה ההדדי בין ישראל לסין, ומסמנים אותם כתורמים מרכזיים ליחסים הדו-צדדיים המשגשגים.
כלכלת סין
לסין יש הכנסה בינונית עליונה, כלכלת שוק סוציאליסטית מפתחת, מעורבת, המשלבת מדיניות תעשייתית ותוכניות חומש אסטרטגיות. זוהי הכלכלה השנייה בגודלה בעולם לפי תוצר נומינלי, אחרי ארצות הברית, והכלכלה הגדולה בעולם מאז 2016, כאשר נמדדת לפי שווי כוח קנייה (PPP). . סין היוותה 19% מהכלכלה העולמית בשנת 2022 במונחי PPP, וכ-18% במונחים נומינליים בשנת 2022. היסטורית, סין הייתה אחת המעצמות הכלכליות הבולטות בעולם עבור רוב השתיים. אלפי שנים מהמאה ה-1 עד המאה ה-19. המשק מורכב ממפעלים מהמגזר הציבורי, ממפעלים בבעלות ממשלתית (SOEs) ומפעלי בעלות מעורבת, וכן ממגזר פרטי מקומי גדול ופתיחות לעסקים זרים במערכת שלהם. רפורמות כלכליות שלאחר 1978 צמיחת התמ”ג הממוצעת של סין הייתה מעל 10% בשנה במשך יותר משלושה עשורים, ובשנים מסוימות אף עלתה על 13% בשנה. סין צפויה להישאר התורמת העיקרית לצמיחה העולמית, בסביבות 21% מהצמיחה העולמית עד 2029, גבוה יותר מכלכלות ה-G7 ביחד.
סין היא כלכלת הייצור והיצואנית הגדולה בעולם של סחורות. עם זאת, היצוא כאחוז מהתמ”ג ירד בהתמדה לסביבות 20%, המשקף את חשיבותו הפוחתת לכלכלה הסינית. עם זאת, היא נותרה מדינת הסחר הגדולה בעולם וממלאת תפקיד בולט בסחר הבינלאומי. הייצור עבר לכיוון תעשיות היי-טק כמו רכבים חשמליים, אנרגיה מתחדשת, טלקומוניקציה וציוד IT, והשירותים צמחו גם הם כאחוז מהתמ”ג. זהו גם שוק הצרכנים הצומח ביותר בעולם והיבואן השני בגודלו של סחורות. סין היא גם הצרכנית הגדולה בעולם של סחורות רבות, ומהווה כמחצית מהצריכה העולמית של מתכות. סין היא יבואנית נטו של מוצרי שירותים. סין הייתה המקבלת הגדולה ביותר של השקעות זרות ישירות בעולם נכון לשנת 2020, וקיבלה תזרים של 163 מיליארד דולר. אך לאחרונה, FDI ירד בחדות לרמות שליליות. יש לה את ההשקעה הזרה הישירה השנייה בגודלה כלפי חוץ, בסך 136.91 מיליארד דולר לשנת 2019 בלבד.
לסין יש את יתרות המט”ח הגדולות בעולם בשווי 3.1 טריליון דולר, אך אם נכללים הנכסים הזרים של הבנקים המסחריים בבעלות ממשלתית של סין, שווי היתרות של סין עולה לכמעט 4 טריליון דולר. סין התמודדה עם האטה כלכלית קלה במהלך המשבר הפיננסי של 2007–2008 ויזמה חבילת תמריצים מסיבית, שסייעה להחזיר את הצמיחה הכלכלית שלה. לאחרונה, הטלת “3 הקווים האדומים” על הלוואות יזמים עוררה משבר נדל”ן והעלתה שאלות לגבי נכונות הטענות של סין לחומרת המשבר הזה. הצמיחה הכלכלית של סין מואטת בשנות ה-2020 כאשר היא מתמודדת עם מגוון אתגרים מאוכלוסיה מזדקנת במהירות, אבטלה גבוהה יותר ומשבר רכוש.
עם 791 מיליון עובדים, כוח העבודה הסיני היה הגדול בעולם נכון לשנת 2021, לפי The World Factbook. בשנת 2022, סין דורגה במקום ה-11 במדינה החדשנית ביותר בעולם, במקום השלישי באזור אסיה ואוקיאניה ובמקום השני עבור מדינות עם אוכלוסייה של למעלה מ-100 מיליון. זוהי הכלכלה בעלת ההכנסה הבינונית היחידה והכלכלה המתועשת החדשה היחידה ב-30 המובילות. היא גם מובילה במספר מדדים של הגשת פטנטים עולמית, וכן מחקר ותפוקה מדעית. היא גם יצואנית הטכנולוגיה העילית הגדולה בעולם. לסין יש את הנכסים הפיננסיים השני בגודלו בעולם, בשווי של 17.9 טריליון דולר נכון לשנת 2021. נכון לשנת 2022, סין הייתה השנייה בעולם במספר המיליארדרים הכולל. ומקום שני במיליונרים עם 6.2 מיליון. לסין יש את המעמד הבינוני הגדול בעולם, עם למעלה מ-500 מיליון אנשים שמרוויחים מעל 120,000 יואן בשנה, מה שהופך אותה לשוק מועדף עבור חברות רב לאומיות.
לסין יש הסכמי סחר חופשי עם מדינות רבות, שחלקן כבר בתוקף (כגון RCEP, גוש הסחר הגדול בהיסטוריה) או שהם עדיין בשלב המשא ומתן. המדינה נחשבת באופן נרחב כ”מעצמת הייצור” או “המפעל של העולם”. מתוך 500 החברות הגדולות בעולם, 142 ממוקמות בסין. יש לה ארבעה מעשרת המרכזים הפיננסיים התחרותיים ביותר בעולם ושלוש מתוך עשר הבורסות הגדולות בעולם (הן לפי שווי שוק והן לפי נפח סחר. ההוצאה החברתית הציבורית הייתה בסביבות 10% מהתמ”ג בסין. בנוסף, הוצאות הפנסיה הציבורית בסין היוותה 5.
2% מהתמ”ג.
כלכלה – היסטוריה
מבחינה היסטורית, סין הייתה אחת המעצמות הכלכליות המובילות בעולם במשך רוב אלפי השנים מהמאה ה-1 עד המאה ה-19. סין היוותה כרבע מהתמ”ג העולמי עד סוף המאה ה-17 בהשוואה לשליש של הודו. חלקה של סין מהתמ”ג העולמי היה שליש בשנת 1820 כאשר המהפכה התעשייתית החלה בבריטניה הגדולה. התמ”ג של סין בשנת 1820 היה גדול פי שישה מזה של בריטניה, הכלכלה הגדולה באירופה – וכמעט פי עשרים מהתמ”ג של ארצות הברית המתהווה.
בסוף מלחמת האזרחים הסינית, הכלכלה הייתה הרוסה. כשהלאומנים המובסים ברחו לטייוואן, הם שללו מסין נכסים נזילים, כולל זהב, כסף ועתודות הדולר של המדינה. עד שה-KMT הובס, המסחר הושמד, המטבע הלאומי הפך לחסר ערך, והכלכלה הייתה מבוססת על סחר חליפין.
ההתפתחות של הרפובליקה העממית של סין מאחת המדינות העניות ביותר לאחת הכלכלות הגדולות הייתה המהירה ביותר מכל מדינה. : 11 משנת 1949 ועד הרפורמה הכלכלית הסינית ב-1978, הכלכלה הונהגה ממלכתית עם פעילות השוק שנותרה מתחת לאדמה. רפורמות כלכליות החלו תחת דנג שיאופינג. סין הפכה לאחר מכן לכלכלה המרכזית הצומחת הכי מהר בעולם, עם שיעורי צמיחה של 10% בממוצע במשך 30 שנה. חוקרים רבים רואים במודל הכלכלי הסיני דוגמה לקפיטליזם אוטוריטרי, קפיטליזם ממלכתי או קפיטליזם מפלגה-מדינתי.
סין הוציאה יותר אנשים מעוני קיצוני מכל מדינה אחרת בהיסטוריה – בין 1978 ל-2018, סין הפחיתה את העוני הקיצוני ב-800 מיליון. בין 1981 ל-2019, אחוז האוכלוסייה שחיה בעוני קיצוני ירד מ-88.1% ל-0.2%. העודף בחשבון השוטף שלה גדל בפקטור של 53 בין 1982 ל-2021, מ-5.67 מיליארד דולר ל-317 מיליארד דולר. במהלך תקופה זו, סין הפכה גם למעצמה תעשייתית, שעברה מעבר להצלחות ראשוניות במגזרי שכר נמוך כמו ביגוד והנעלה לייצור יותר ויותר מתוחכם של מחשבים, תרופות ומכוניות. המפעלים של סין הניבו ערך מוסף ייצור אמיתי של 3.7 טריליון דולר, יותר מאשר ארה”ב, דרום קוריאה, גרמניה ובריטניה ביחד. מגזר הייצור של סין נהנה מאחד מהשווקים המקומיים הגדולים בעולם, מהיקף ייצור עצום ושרשרת אספקה מפותחת מאוד. יש לה גם שניים שנג’ן-הונג קונג-גואנגג’ואו ובייג’ין במקומות 2 ו-3 בהתאמה) מבין חמשת אשכולות המדע והטכנולוגיה המובילים בעולם, שהם יותר מכל מדינה אחרת.
סין ממשיכה לצמוח עקב יחסי יצוא, מגזר הייצור שלה ועובדים בשכר נמוך. סין הייתה הכלכלה העולמית הגדולה היחידה שחוותה צמיחה בתוצר בשנת 2020, כאשר התמ”ג שלה גדל ב-2.3%. עם זאת, היא פרסמה את אחת הביצועים הכלכליים הגרועים ביותר שלה מזה עשרות שנים בגלל COVID-19 בשנת 2022. בשנת 2023, קרן המטבע הבינלאומית חזתה שסין תמשיך להיות אחת הכלכלות הגדולות הצומחות ביותר.
כלכלת סין גם תורמת לעלייה בפליטות גזי חממה גלובליות (GHG) הגורמות לשינויי אקלים וגם מושפעת קשות מהשפעותיה השליליות, אם כי פליטותיה לנפש עדיין נמוכות בהרבה מכלכלות מפותחות כמו ארצות הברית.
כלכלות אזוריות
התפלגות התמ”ג בסין היבשתית
מערכת התחבורה הלא שוויונית של סין, בשילוב עם הבדלים חשובים בזמינות של משאבי טבע ואנוש ובתשתיות תעשייתיות, יצרו שינויים משמעותיים בכלכלות האזוריות של סין. ההתפתחות הכלכלית של שנזן גרמה לכינוי העיר כעמק הסיליקון הבא בעולם.
הפיתוח הכלכלי היה בדרך כלל מהיר יותר במחוזות החוף מאשר בפנים הארץ ויש פערים גדולים בהכנסה לנפש בין אזורים. שלושת האזורים העשירים ביותר הם דלתא היאנגצה במזרח סין; דלתת נהר הפנינה בדרום סין; ואזור ג’ינג-ג’ין-ג’י בצפון סין. ההתפתחות המהירה של אזורים אלו היא שצפויה להשפיע בצורה המשמעותית ביותר על כלכלת אסיה האזורית כולה ומדיניות ממשלת סין נועדה להסיר את המכשולים לצמיחה מואצת באזורים עשירים אלה.
עד שנת 2035, ארבע הערים של סין שנגחאי, בייג’ינג, גואנגג’ואו ושנג’ן צפויות להיות בין עשרת הערים הגדולות בעולם לפי התמ”ג הנומינלי, על פי דו”ח של אוקספורד כלכלה.
כלכלת הונג קונג וכלכלת מקאו
בהתאם למדיניות האחת, שתי מערכות, הכלכלות של המושבה הבריטית לשעבר של הונג קונג ושל המושבה הפורטוגזית מקאו משמרות רשמית מערכת קפיטליסטית נפרדת מסין היבשתית.
פיתוח אזורי
פיתוח מערבי של סין, שנועד להגביר את המצב הכלכלי של המחוזות המערביים באמצעות השקעה ופיתוח של משאבי טבע.
להחיות את צפון מזרח סין, כדי להצעיר את הבסיסים התעשייתיים בצפון מזרח סין. הוא מכסה את שלושת המחוזות היילונגג’יאנג, ג’ילין וליאונינג, כמו גם את חמשת המחוזות המזרחיים של מונגוליה הפנימית.
תוכנית עליית מרכז סין, להאצת הפיתוח של האזורים המרכזיים שלה. הוא מכסה שישה מחוזות: שנשי, הנאן, אנהוי, הוביי, הונאן וג’יאנגשי.
החזית השלישית, התמקדה במחוזות הדרום-מערביים
ממשלה
המפלגה הקומוניסטית הסינית (מק”ס) מתייחסת באופן רשמי למערכת הכלכלית של סין כלכלת השוק הסוציאליסטית. כדי להנחות את הפיתוח הכלכלי, הממשל המרכזי בסין מאמץ תוכניות חמש שנים המפרטות את סדרי העדיפויות הכלכליים ואת המדיניות החיונית שלו. תוכנית החומש הארבע עשרה (2021–2025) מיושמת כעת, תוך שימת דגש על צמיחה מונעת צריכה וספק עצמי טכנולוגי בעוד שסין עוברת מכלכלה בעלת הכנסה בינונית עליונה לכלכלה בעלת הכנסה גבוהה.
המגזר הציבורי ממלא תפקיד מרכזי בכלכלת סין. התפתחות זו עולה בקנה אחד עם יעדי התכנון של הממשל המרכזי בסין להשגת שני המאה, כלומר המטרה החומרית של הפיכתה של סין לחברה משגשגת בינונית בכל המובנים עד 2021 ומטרת המודרניזציה של הפיכת סין ל”חזקה” מדינה סוציאליסטית דמוקרטית, מתורבתת, הרמונית ומודרנית” עד 2049, יום השנה ה-100 לייסוד הרפובליקה העממית. סין שומרת על שליטת המדינה על גבהים הבולטים של הכלכלה בתעשיות מפתח כמו תשתיות, טלקומוניקציה ופיננסים למרות שיווק משמעותי של הכלכלה מאז הרפורמה והפתיחה.
מנגנונים ספציפיים המיישמים את השליטה של סין בגבהים השלטוניים של הכלכלה כוללים זכויות קניין ציבורי, מעורבות מנהלית נרחבת ופיקוח של המפלגה הקומוניסטית על מנהלים בכירים.
המדינה נוטה יותר להתערב באזורים שבהם מחירי הסחורות והשירותים רגישים מבחינה חברתית ופוליטית.
לדוגמה, ממשלת סין מתערבת באופן פעיל יותר במגזר הבנקאות המסחרית מאשר בהון פרטי, שבו משתתפים פחות משקי בית באופן משמעותי.
מעורבותה של המדינה בהקצאת מימון, חוזים ומשאבים מקלה על מאמצי הממשלה הסינית למזער את ההשפעות של תנודתיות בשוק.
מפעלים בבעלות המדינה
מפעלים בבעלות המדינה של סין
חברות ה-SOE של סין מבצעות פונקציות חשובות המועילות למדינה. האקדמית וונדי לויטרט כותבת: “הם תורמים להכנסות של ממשלות מרכזיות ומקומיות באמצעות דיבידנדים ומסים, תומכים בתעסוקה עירונית, שומרים על מחירי תשומות נמוכים, מתעלים הון לתעשיות וטכנולוגיות ממוקדות, תומכים בחלוקה מחדש תת-לאומית למדינות עניות יותר ולמערב. מחוזות, ומסייעים בתגובת המדינה לאסונות טבע, משברים פיננסיים וחוסר יציבות חברתית”.
נכון לשנת 2017, לסין יש יותר SOEs מכל מדינה אחרת, והכי הרבה SOEs בקרב חברות לאומיות גדולות. מפעלים בבעלות המדינה היוו למעלה מ-60% משווי השוק של סין ב-2019 והניבו 40% מהתמ”ג של סין בסך 15.98 טריליון דולר (101.36 טריליון יואן) ב-2020, עם עסקים פרטיים מקומיים וזרים וחשבונאות השקעות. עבור 60% הנותרים. נכון לסוף 2019, סך הנכסים של כל חברות ה-SOE של סין, כולל אלו הפועלות במגזר הפיננסי, הגיעו ל-58.97 טריליון דולר בשנת 2015.
תשעים ואחת (91) מ-SOEs אלו שייכים ל חברות Fortune Global 500 לשנת 2020.
מחלוקות על נתונים כלכליים
קיימות מחלוקות על מהימנות הנתונים הכלכליים הרשמיים. מקורות זרים וכמה מקורות סיניים טענו שהסטטיסטיקה הרשמית של ממשלת סין מגזימה בצמיחה הכלכלית של סין. עם זאת, מספר אקדמאים ומוסדות מערביים הצהירו כי הצמיחה הכלכלית של סין גבוהה יותר ממה שמציינים נתונים רשמיים. אחרים, כמו יחידת המודיעין האקונומיסט, מצהירים שאמנם יש ראיות שנתוני התמ”ג של סין “מוחלקים”, הם מאמינים שנתוני התמ”ג הנומינלי והריאלי של סין מדויקים באופן כללי. על פי מסמכים משנת 2007 שהגיעו לידי מזכיר מפלגת ליאונינג של ויקיליקס וראש הממשלה לעתיד לי קצ’יאנג אמר שהוא רחוק מלהיות בטוח בהערכות התמ”ג של המדינה, וכינה אותם “מעשה ידי אדם” ולא אמינים וכי פרסום נתונים, במיוחד מספרי התמ”ג, צריך לשמש “לעיון בלבד”. במקומו, הוא פיתח את מדד Li Keqiang הוא מדידה חלופית של ביצועים כלכליים סיניים המשתמשת בשלושה משתנים שהוא העדיף.
מחוזות וערים סיניות נחשדו זה מכבר בבישול מספרם, תוך התמקדות בפקידי ממשל מקומיים, שביצועיהם מוערכים לעתים קרובות על סמך ביצועי הכלכלות שלהם. ממשלות מקומיות ספגו ביקורת מוגברת במהלך השנים האחרונות על נתונים כלכליים, כאשר המזכיר הכללי של המק”ס, שי ג’ינפינג, הצהיר כי זיוף נתונים כלכליים “לא רק פגע בשיפוט שלנו לגבי המצב הכלכלי, אלא גם ערער קשות את המפלגה הקומוניסטית. רעיונות וסגנון חיפוש האמת”.
על פי מאמר מחקר משנת 2019 שפורסם על ידי מכון ברוקינגס התאמת סדרת הזמן ההיסטורית של התמ”ג תוך שימוש בנתוני מס ערך מוסף, שלדברי המחברים הם “עמידים מאוד בפני הונאה והתעסקות”, ייתכן שהצמיחה הכלכלית של סין הייתה הוערך יתר על המידה ב-1.7 אחוז בכל שנה בין 2008 ל-2016, כלומר ייתכן שהממשלה הגזימה ב-12-16 אחוזים ב-2016 בגודל הכלכלה הסינית.
כמה אקדמאים ומוסדות מערביים תמכו בטענה כי ככל הנראה יזלזלו בכלכלתה של סין. מאמר של הלשכה הלאומית למחקר כלכלי, שבסיסה בארה”ב, טען כי הצמיחה הכלכלית של סין עשויה להיות גבוהה יותר ממה שמדווח בסטטיסטיקה רשמית. מאמר מאת האנטר קלארקה, מקסים פינקובסקיה וקסבייר סאלה-אי-מרטין שפורסם על ידי Elsevier Science Direct ב-2018 משתמש בשיטה חדשנית של אורות לילה המוקלטים בלוויין, שלטענת המחברים היא המנבא הבלתי משוחד ביותר של צמיחה כלכלית בערים סיניות. התוצאות מצביעות על כך שקצב הצמיחה של הכלכלה הסינית גבוה מהנתונים הרשמיים המדווחים.
מדידות לווייניות של זיהום אור משמשות כמה אנליסטים למודל של צמיחה כלכלית סינית ומציעות שמספרי קצב הצמיחה בנתונים הרשמיים הסיניים אמינים יותר, אם כי צפויים להחליק. על פי מאמר של הבנק הפדרלי של סנט לואיס, הסטטיסטיקה הרשמית של סין היא באיכות גבוהה בהשוואה למדינות מתפתחות אחרות, בעלות הכנסה בינונית ובעלת הכנסה נמוכה. בשנת 2016, סין הייתה באחוזון ה-83 של מדינות בעלות הכנסה בינונית ונמוכה, עלייה מהאחוזון ה-38 בשנת 2004. מחקר של הבנק הפדרלי של סן פרנסיסקו מצא כי הנתונים הסטטיסטיים הרשמיים של התמ”ג של סין “מתואמים באופן מובהק וחיובי “עם מדדים ניתנים לאימות חיצונית של פעילות כלכלית כמו נתוני יבוא ויצוא משותפי הסחר של סין, מה שמצביע על כך שהצמיחה הכלכלית של סין לא הייתה איטית יותר מהנתונים הרשמיים שהצביעו על כך.
המחקר של דניאל ה. רוזן וביביי באו, שפורסם על ידי המרכז למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים ב-2015, הראה שהתמ”ג ב-2008 היה למעשה גדול ב-13-16 אחוזים מהנתונים הרשמיים, בעוד שהתמ”ג ב-2013 עמד במדויק על 10.5 טריליון דולר במקום. הנתון הרשמי עומד על 9.5 טריליון דולר. על פי מחקר שנערך על ידי Arvind Subramanian, כלכלן לשעבר בקרן הכסף הבינלאומית (IMF) ועמית בכיר במכון פיטרסון לכלכלה בינלאומית, גודל הכלכלה הסינית לפי שווי כוח קנייה ב-2010 היה כ-14.8 דולר טריליון ולא הערכה רשמית של 10.1 טריליון דולר על ידי קרן המטבע הבינלאומית, כלומר התמ”ג של סין הוערך בחסר ב-47 אחוזים.
החוב הלאומי של סין
בשנת 2022, סך החוב הממשלתי של סין עמד על כ- 94 טריליון CN¥ 14 טריליון דולר, שווה ערך לכ-77.1% מהתמ”ג. בשנת 2014, אנליסטים רבים הביעו דאגה מהגודל הכולל של החוב הממשלתי של סין. בסוף 2014, קרן המטבע הבינלאומית דיווחה כי יחס החוב הגולמי לתוצר של סין עמד על 41.44 אחוזים. בשנת 2015, דו”ח של קרן המטבע הבינלאומית הגיע למסקנה כי החוב הציבורי של סין נמוך יחסית “ועל מסלול יציב בכל מבחני הקיצון הסטנדרטיים למעט התרחיש עם זעזועים מותנים של התחייבות”, כגון “גדול – הזרמת הון בנקאית בקנה מידה או חילוץ למערכת הפיננסית כדי להתמודד, למשל, עם עלייה פוטנציאלית ב- NPL כתוצאה מפיחת מינוף”.
הרשויות הסיניות דחו את דאגות האנליסטים, והתעקשו ש”למדינה עדיין יש מקום להגדיל את החוב הממשלתי”.
יו”ר הפד לשעבר בן ברננקי, מוקדם יותר ב-2016, העיר כי ” ערימת החובות העומדת בפני סין בעיה ‘פנימית’, בהתחשב שרוב ההלוואות הונפקו במטבע מקומי.
A 2019 סקר של ה- OECD מצא שהחוב התאגידי של סין גבוה יותר ממדינות גדולות אחרות
” בנקאות הצללים ” עלתה בסין, מה שמציב סיכונים למערכת הפיננסית. חוב מחוץ לספרים הוא תחום אפור, אך ההערכות מציבות את הסכום עבור הממשלות המקומיות לבדן גבוה ב-9 טריליון דולר או 63 טריליון יואן, לעומת הערכות של כ-30 טריליון יואן בשנת 2020.
סביבה רגולטורית והכנסות ממשלתיות
מיסוי בסין
למרות שכלכלת סין התרחבה במהירות, הסביבה הרגולטורית שלה לא עמדה בקצב. מאז רפורמות השוק הפתוח של דנג שיאופינג, הצמיחה של עסקים חדשים עלתה על יכולתה של הממשלה להסדיר אותם.
זה יצר מצב שבו עסקים, המתמודדים עם תחרות גוברת ופיקוח לקוי, נוקטים בצעדים דרסטיים כדי להגדיל את שולי הרווח, לרוב על חשבון בטיחות הצרכן.
נושא זה הפך לבולט יותר בשנת 2007, כאשר מספר הגבלות הוטלו על יצוא סיני בעייתי על ידי ארצות הברית.
צריכה
בשר חזיר הוא חלק חשוב מהכלכלה הסינית עם צריכה לנפש של 90 גרם ליום. העלייה העולמית במחיר המזון לבעלי חיים הקשורה לייצור מוגבר של אתנול מתירס הביאה לעלייה חדה במחירי בשר החזיר בסין בשנת 2007. עליית עלות הייצור עשתה אינטראקציה גרועה עם ביקוש מוגבר כתוצאה מהעלייה מהירה בשכר.
המדינה הגיבה בסבסוד מחירי בשר חזיר לסטודנטים ולעניים העירוניים וקראה להגביר את הייצור.
נשקל שחרור בשר חזיר משמורת החזיר האסטרטגית של המדינה.
מחזורי השקעה
בסין, רוב ההשקעות מתבצעות על ידי גופים שהם בבעלות המדינה לפחות חלקית. רובם נמצאים בשליטת הרשויות המקומיות. לפיכך, פריחות הן בעיקר תוצאה של תמריצים פרוורטיים ברמת הממשל המקומי. בניגוד ליזמים בכלכלת יזמות חופשית, פקידים מקומיים סיניים מונעים בעיקר משיקולים פוליטיים. מכיוון שהערכות הביצועים שלהם מבוססות, במידה רבה, על צמיחת התמ”ג בתוך תחומי השיפוט שלהם, יש להם תמריץ חזק לקדם פרויקטי השקעה בקנה מידה גדול.
מחזור טיפוסי מתחיל בהרגעה של האשראי והמדיניות התעשייתית של הממשלה. זה מאפשר לממשלות מקומיות לדחוף השקעות בצורה אגרסיבית, הן באמצעות ישויות במגזר הממלכתי שבשליטתם ישירות והן על ידי מתן תמריצים לקידום השקעות למשקיעים פרטיים ולארגונים מחוץ לתחומי השיפוט שלהם. הפריחה שנוצרה מפעילה לחץ כלפי מעלה על המחירים ועשויה לגרום גם למחסור בתשומות מרכזיות כמו פחם וחשמל (כפי שהיה ב-2003). ברגע שהאינפלציה עלתה לרמה שבה היא מתחילה לאיים על היציבות החברתית, השלטון המרכזי יתערב על ידי הידוק האכיפה של מדיניות התעשייה והאשראי. פרויקטים שיצאו לדרך ללא אישורים נדרשים יופסקו. הלוואות בנקאיות לסוגים מסוימים של משקיעים יוגבלו. לאחר מכן האשראי נהיה הדוק וצמיחת ההשקעות מתחילה לרדת.
מערכת פיננסית ובנקאות
לסין יש את סך הנכסים הגדולים בעולם של מגזר הבנקאות של כ-45.838 טריליון דולר (309.41 טריליון CNY) עם 42.063 טריליון דולר בסך פיקדונות והתחייבויות אחרות. רוב המוסדות הפיננסיים של סין הם בבעלות המדינה ונשלטים. הכלים העיקריים של בקרה פיננסית ופיסקאלית הם הבנק העממי של סין PBC) ומשרד האוצר, שניהם בסמכותה של מועצת המדינה. הבנק העממי של סין החליף את הבנק המרכזי של סין ב-1950 והשתלט בהדרגה על בנקים פרטיים. הוא ממלא הרבה מהפונקציות של בנקים מרכזיים ומסחריים אחרים. היא מנפיקה את המטבע, שולטת במחזור, וממלאת תפקיד חשוב בחלוקת ההוצאות התקציביות. בנוסף, היא מנהלת את החשבונות, התשלומים והתקבולים של ארגונים ממשלתיים וגופים אחרים, מה שמאפשר לה לבצע פיקוח יסודי על ביצועיהם הפיננסיים והכלליים בהתחשב בתוכניות הכלכליות של הממשלה. ה-PBC אחראי גם על סחר בינלאומי ועסקאות אחרות בחו”ל. העברות העברות של סינים לחו”ל מנוהלות על ידי הבנק המרכזי של סין (BOC), שיש לו מספר סניפים במספר מדינות.
מוסדות פיננסיים אחרים שהם חיוניים, כוללים את הבנק לפיתוח סין (CDB), המממן פיתוח כלכלי ומכוון השקעות זרות ; הבנק החקלאי של סין (ABC), המספק את המגזר החקלאי; בנק הבנייה של סין (CCB), שאחראי להיוון חלק מההשקעה הכוללת ולמתן כספי הון למפעלי תעשייה ובנייה מסוימים; והבנק התעשייתי והמסחרי של סין (ICBC), המבצע עסקאות מסחריות רגילות ופועל כבנק חיסכון לציבור.
סין יזמה את הקמת הבנק להשקעות בתשתיות באסיה ב-2015 ואת קרן דרך המשי ב-2014, קרן השקעות של ממשלת סין כדי לטפח השקעות מוגברות ולספק תמיכה פיננסית במדינות לאורך החגורה האחת, דרך אחת.
בורסת שנחאי (SSE)
הרפורמות הכלכליות של סין הגדילו מאוד את התפקיד הכלכלי של מערכת הבנקאות. בתיאוריה כל מפעל או יחיד יכול ללכת לבנקים כדי לקבל הלוואות מחוץ לתוכנית המדינה, בפועל, 75% מההלוואות הבנקאיות של המדינה עוברות למפעלים בבעלות המדינה. (SOEs) למרות שכמעט כל הון ההשקעות ניתן בעבר על בסיס מענק על פי תוכנית המדינה, המדיניות עברה מאז תחילת הרפורמה לבסיס הלוואות באמצעות המוסדות הפיננסיים השונים המופעלים על ידי המדינה. ההערכה היא שנכון לשנת 2011, נותרו לממשלות המקומיות הלוואות בסך 14 טריליון יואן. משקיפים מבחוץ מאמינים שחלק גדול מהסכום הזה אינו מניב ביצועים. כמויות גדלות והולכות של כספים זמינות דרך הבנקים למטרות כלכליות ומסחריות. גם מקורות הון זרים גדלו. סין קיבלה הלוואות מהבנק העולמי וממספר תוכניות של האו”ם, כמו גם ממדינות (במיוחד יפן ובמידה פחותה, מבנקים מסחריים. הונג קונג הייתה צינור מרכזי של השקעה זו, כמו גם מקור בעצמה. ב-23 בפברואר 2012, ה-PBC הוכיח את נטייתה לליברליזציה של שוקי ההון שלה כשהפיץ לוח זמנים מובהק של עשר שנים. בעקבות התפתחות זו, בנקים בשנג’ן הצליחו להשיק העברות יואן חוצות גבולות ליחידים, שינוי משמעותי בהקצרות בקרת ההון של PBC מאז שנאסר על אזרחים סינים בעבר להעביר את היואן שלהם לחשבון בחו”ל.
לסין יש ארבעה מעשרת המרכזים הפיננסיים התחרותיים ביותר בעולם שנגחאי, הונג קונג, בייג’ינג ושנג’ן, יותר מכל מדינה אחרת. לסין שלוש מתוך עשר הבורסות הגדולות בעולם שנגחאי, הונג קונג ושנג’ן, הן לפי שווי השוק והן לפי נפח המסחר. נכון ל-12 באוקטובר 2020, שווי השוק הכולל של שוקי המניות בסין, המורכבים מהבורסה לניירות ערך של שנגחאי ובורסת שנזן, הגיע ל-10 טריליון דולר, לא כולל בורסת הונג קונג, עם כ-5.9 טריליון דולר..
נכון לסוף יוני 2020, משקיעים זרים קנו סך של 440 מיליארד דולר במניות סיניות, המהווים כ-2.9% מהשווי הכולל, מה שמצביע על כך שמשקיעים זרים גרפו סך של 156.6 מיליארד דולר במניות רק ב- המחצית הראשונה של 2020. השווי הכולל של שוק האג”ח של סין הגיע ל-15.4 טריליון דולר, מדורג מעל זה של יפן ובריטניה, ושני רק לזה של ארה”ב עם 40 טריליון דולר, נכון לתחילת ספטמבר 2020. נכון לסוף ספטמבר 2020, החזקות זרות באג”ח סיניות הגיעו ל-388 מיליארד דולר, או 2.5%, מהשווי הכולל, על אף עלייה של 44.66% משנה לשנה.
שוקי המניות
בורסות הבורסה של סין כוללות את הבורסה לניירות ערך של בייג’ינג, בורסת שנגחאי (כולל שוק STAR, בורסת שנזן והבורסה של הונג קונג. שוק המניות של סין אינו מפותח יחסית להיבטים אחרים של כלכלתה.
כדי להירשם בבורסה של סין, חברות חייבות להפגין מעמד פיננסי טוב (כולל רווחיות מתמשכת), ממשל תאגידי מוצק (לדוגמה, עם דירקטוריון עצמאי, מועצת פיקוח, ביקורת וללא היסטוריה של דיווח מוטעה או הונאה) ולהיות בעל שווי שוק שווה ערך ל-4 מיליון דולר לפחות.
הממשלה מסדירה הנפקות ראשוניות לציבור, מעודדת אותן כאשר השוק גבוה במאמץ לצנן מחירים ואוסרת אותן כאשר השוק נמוך.
כאשר שוקי המניות נפתחו מחדש בתקופת PRC בשנת 1990, רוב החברות הרשומות היו מפעלים בבעלות המדינה; זה היה חלק מניסוי בכפיפת חברות SOE למשמעת שוק.
הבורסות של שנגחאי ושנג’ן היו תחת שליטה עירונית וכונו “נקודות ניסוי” עד 1997.
בשנת 1997 העביר הממשל המרכזי את הבורסות לשליטת הממשלה המרכזית ואישר כי לבורסות היה תפקיד לגיטימי בכלכלת השוק הסוציאליסטית.
בשנת 2015, צניחה בבורסה בסין חיסלה 2 טריליון דולר משווי שוק המניות העולמי.
מערכת מטבעות
רנמינבי
הרנמינבי (” המטבע של העם”) הוא המטבע של סין, הנקוב כיואן, מחולק ל-10 ג’יאו או 100 פן. הרנמינבי מונפק על ידי הבנק העממי של סין, הרשות המוניטרית של סין. הקיצור של ISO 4217 הוא CNY, אם כי מקוצר גם כ”RMB”. נכון לשנת 2005, היואן נחשב בדרך כלל על ידי משקיפים מבחוץ לא מוערך בכ-30-40%. עם זאת, בשנת 2017, קרן המטבע הבינלאומית הצהירה כי היואן מוערך נכון.
הרנמינבי מוחזק במערכת שער חליפין צף המנוהלת בעיקר מול הדולר האמריקאי. ב-21 ביולי 2005, סין ערכה מחדש את המטבע שלה ב-2.1% מול הדולר האמריקאי, ומאז עברה למערכת שערי חליפין המתייחסת לסל מטבעות ואפשרה לרנמינבי להתנוד בשער יומי של עד חצי אחוז..
קיים קשר מורכב בין מאזן הסחר של סין, האינפלציה, הנמדד על ידי מדד המחירים לצרכן וערך המטבע שלה. למרות שהוא מאפשר לערכו של היואן “לרחף”, לבנק המרכזי של סין יש יכולת מכרעת לשלוט בערכו ביחס למטבעות אחרים. האינפלציה ב-2007, המשקפת עלייה חדה במחירי בשר ודלק, קשורה כנראה לעלייה העולמית בסחורות המשמשות כמזון לבעלי חיים או כדלק. לפיכך, עליות מהירות בערך היואן המותרות בדצמבר 2007 קשורות אולי למאמצים להפחית את האינפלציה על ידי מתן אפשרות לרנמינבי להיות שווה יותר. מאמר שפורסם ב-International Review of Economics & Finance בשנת 2010 על ידי Mete Feridun (בית הספר לעסקים של אוניברסיטת גריניץ’) ועמיתיו מספק ראיות אמפיריות לכך שפיתוח פיננסי מטפח צמיחה כלכלית בסין.
במהלך השבוע של 10 באוגוסט 2015, על רקע האטה בכלכלה הסינית וייסוף הדולר האמריקני, פיחת הבנק העממי של סין בכ-5%. הפיחות הושג על ידי הצמדת השער הרשמי לשערי שוק הסגירה. שער חליפין “מייצג” מבוסס שוק מול הדולר האמריקאי הוא אחת הדרישות לייעוד מטבע כבעל זכויות משיכה מיוחדות (SDR) על ידי קרן המטבע הבינלאומית (IMF), אחת ממטרותיה של סין. מאז סוף שנות ה-2000, סין ביקשה לפרסם את הרנמינבי הבינלאומי. נכון לשנת 2013, RMB הוא המטבע ה-8 הנסחר ביותר בעולם. בנובמבר 2015 לקראת פגישות G-20 ו-IMF, מנהלת קרן המטבע הבינלאומית כריסטין לגארד הודיעה על תמיכתה בהוספת היואן לסל המטבעות SDR.
ההודעה נתנה “אור ירוק” לאישור רשמי בפגישת IMF ב-30 בנובמבר.
הבינאום של הכלכלה הסינית ממשיכה להשפיע על התחזית הכלכלית הסטנדרטית שהושקה רשמית בסין על ידי מדד מנהלי הרכש ב-2005.
מגזרים
לפי Fortune Global, מתוך 500 החברות הגדולות בעולם, 142 ממוקמות בסין.
נכון לשנת 2022, סין הייתה ביתם של 302 החברות הבורסאיות הגדולות ביותר שנמדדו לפי הכנסות ב- Fortune Global 2000, במקום השני בעולם.
סין היא גם ביתם של יותר ממאתיים סטארטאפים טכנולוגיים בבעלות פרטית (חדי קרן טכנולוגיים), שלכל אחד מהם שווי של למעלה ממיליארד דולר, המספר הגבוה ביותר בעולם.
חקלאות
סין היא היצרנית והצרכנית הגדולה בעולם של מוצרים חקלאיים – וכ-300 מיליון עובדי חקלאות סינים עוסקים בתעשייה, רובם עובדים על פיסות אדמה בגודל של חוות בארה”ב. כמעט כל שטחי העיבוד משמשים לגידולי מזון. סין היא היצרנית הגדולה בעולם של אורז והיא בין המקורות העיקריים של חיטה, תירס תירס, טבק, פולי סויה, תפוחי אדמה, סורגום, בוטנים, תה, דוחן, שעורה, זרעי שמן, חזיר ודגים. גידולים עיקריים שאינם מזון, כולל כותנה, סיבים אחרים וזרעי שמן, מספקים לסין חלק קטן מהכנסותיה מסחר חוץ. יצוא חקלאי, כגון ירקות ופירות, דגים ורכיכות, דגנים ובשר, מיוצא להונג קונג. התשואות גבוהות בגלל גידול אינטנסיבי, לדוגמה, שטח היבולים של סין הוא רק 75% מסך כל ארה”ב, אבל סין עדיין מייצרת כ-30% יותר יבולים ובעלי חיים מאשר ארה”ב.
סין מקווה להגדיל עוד יותר את הייצור החקלאי באמצעות שיפור מלאי הצמחים, דשנים וטכנולוגיה.
לפי הסטטיסטיקה הממשלתית שפורסמה בשנת 2005, לאחר ירידה בתפוקת גידולי החווה בשנת 2000, התפוקה גדלה מדי שנה.
ייצור חיטה מ-1961 עד 2004 (נתונים מ- FAO ב-2005, ציר y: ייצור בטונות מטריות)
לפי תוכנית המזון העולמית של האו”ם, בשנת 2022, סין האכילה שמונה עשר אחוזים מאוכלוסיית העולם בשבעה אחוז בלבד מהאדמה הניתנת לעיבוד.
גידול בעלי חיים מהווה את המרכיב השני בחשיבותו בייצור החקלאי. סין היא היצרנית המובילה בעולם של חזירים, תרנגולות וביצים, ויש לה גם עדרים נכבדים של צאן ובקר. מאז אמצע שנות ה-70 הושם דגש רב יותר על הגדלת תפוקת בעלי החיים. לסין יש מסורת ארוכה של דיג באוקיינוס ובמים מתוקים וחקלאות ימית. גידול בריכות תמיד היה חשוב והודגש יותר ויותר כדי להשלים את דיג החופים והיבשתיים המאוימים על ידי דיג יתר וכדי לספק מוצרי יצוא יקרי ערך כמו סרטנים. סין היא גם ללא תחרות בגודלה ובטווח ההגעה של ארמדת הדיג שלה עם בין 200,000 ל-800,000 סירות, חלקן עד ארגנטינה.
מונעת בעיקר על ידי סובסידיות ממשלתיות, צמיחתה ופעילותה נעלמו במידה רבה ללא מעצורים.
בעיות סביבתיות כמו שיטפונות, בצורת ושחיקה מהוות איומים חמורים על החקלאות בחלקים רבים של המדינה. ההרס הסיטונאי של יערות פינתה את מקומו לתוכנית ייעור נמרצת שהתבררה כלא מספקת, ומשאבי היער עדיין דלים למדי. היערות העיקריים נמצאים בהרי צ’ין ובהרים המרכזיים וברמת יונאן-גוויג’ואו. מכיוון שהם בלתי נגישים, יערות צ’ינלינג אינם מעובדים באופן נרחב, וחלק גדול מהעץ של המדינה מגיע מהילונגג’יאנג, ג’ילין, סצ’ואן ויונאן.
למערב סין, הכוללת את טיבט, שינג’יאנג וצ’ינגהאי, יש משמעות חקלאית מועטה למעט אזורים של גידול פרחים וגידול בקר. האורז, היבול החשוב ביותר בסין, דומיננטי במחוזות הדרומיים ורבות מהחוות כאן מניבות שני יבול בשנה. בצפון, החיטה היא בעלת החשיבות הגדולה ביותר, בעוד שבמרכז סין חיטה ואורז מתחרים זה עם זה על המקום העליון. דוחן וקאוליאנג (מגוון של סורגום דגנים גדלים בעיקר בצפון מזרח ובחלק מהמחוזות המרכזיים, אשר יחד עם כמה אזורים צפוניים מספקים גם כמויות ניכרות של שעורה. רוב יבול הסויה מופק מהצפון ומצפון מזרח; תירס (תירס) גדל במרכז ובצפון, בעוד שהתה מגיע בעיקר מהאזורים ההרריים החמים והלחים של הדרום. כותנה גדלה בהרחבה במחוזות המרכזיים, אך היא מצויה במידה פחותה גם בדרום מזרח ובצפון. הטבק מגיע מהמרכז ומחלקים מהדרום.
גידולים חשובים אחרים הם תפוחי אדמה, סלק סוכר וזרעי שמן.
בעשור האחרון, הממשלה מעודדת מיכון חקלאי ואיחוד קרקעות כדי להעלות את התשואה ולפצות על אובדן העובדים הכפריים שהיגרו לערים. על פי נתונים סטטיסטיים של ארגון המזון והחקלאות של האו”ם, שיעור הגידול השנתי של המיכון החקלאי בסין הוא 6.4%. עד שנת 2014, שיעור המיכון המשולב עלה לכמעט 60%, כאשר שיעור החיטה עבר את ה-90% ושיעור התירס התקרב ל-80%. בנוסף לציוד חקלאי סטנדרטי כמו טרקטורים, החלו קואופרטיבים החקלאיים של סין להשתמש בציוד היי-טק, כולל כלי טיס בלתי מאוישים, המשמשים לעיקור יבולים בחומרי הדברה. הושגה התקדמות טובה בהגדלת חסכון המים, וכמחצית מהאדמה המעובדת נמצאת תחת השקיה.
בסוף שנות ה-70 ותחילת שנות ה-80 הונהגו רפורמות כלכליות. קודם כל זה התחיל עם המעבר של העבודה החקלאית למערכת של אחריות משק הבית והפסקה הדרגתית של החקלאות הקולקטיבית.
מאוחר יותר זה התרחב לליברליזציה הדרגתית של פיקוח המחירים; ביזור פיסקאלי ; הפרטה מסיבית של מפעלי מדינה, ובכך מאפשרת מגוון רחב של מפעלים פרטיים בתחום השירותים והייצור הקל ; היסוד של מערכת בנקאית מגוונת (אך עם כמויות גדולות של שליטה ממשלתית); התפתחות שוק המניות ; ופתיחת המשק להגדלת סחר חוץ והשקעות זרות.
שיכון ובינוי
נדל”ן בסין
תעשיית הנדל”ן מהווה כ-20% מהכלכלה הסינית. נכון לשנת 2023, נדל”ן מהווה 60% מנכסי משקי הבית הסינים.
גם נכון לשנת 2023, לסין יש את השיעור הגבוה ביותר של בעלות על בתים בעולם.
90% ממשקי הבית העירוניים הם בעלי ביתם.
בהשוואה למדינות אחרות, השקעה בבורסות ובנכסים אחרים קשה יותר בגלל הפיקוח על מטבעות בתוך המדינה. כתוצאה מכך, אזרחים סינים רבים מחזיקים בנכסים רבים, שכן הם אחת הדרכים הבודדות שבהן קל יחסית לגדל ולשמר עושר. בשל כך, כלכלנים רבים העלו השערות לגבי בועת נכסים בתוך הכלכלה הסינית ב-16 ביולי 2020 דיווח הוול סטריט ג’ורנל כי שוק הדיור בכלכלה הסינית צמח ל-52 טריליון דולר, מה שהאפיל על שוק הדיור בארה”ב ב-2008 לפני המשבר הפיננסי.
למרות האפשרות של בועת דיור, אנשים רבים עדיין בוחרים להשקיע את נכסיהם בשוק הנדל”ן.
ב-19 בדצמבר 2021, על פי דו”ח של McKinsey Global Institute, השווי הנקי של סין הגיע ל-120 טריליון דולר ב-2020 כדי לעקוף את 89 טריליון הדולר של ארה”ב כאשר שוק נדל”ן לוהט העלה את ערך הנכסים.
משאבי אנרגיה ומינרלים
ראה גם: מדיניות האנרגיה של סין
ייצור חשמל בסין 1980–2019
חשמל:
ייצור: 6.5 טריליון קוט”ש (2017)
צריכה: 7.7620 טריליון קוט”ש (2020)
יצוא: 21.8 מיליארד קילו-שעה (2020)
יבוא: 6.2 מיליארד קילו-שעה (2015)
חשמל – ייצור לפי מקור:
פחם: 61.2% (2022)
הידרו: 14.9% (2022)
רוח: 9.3 (2022)
שמש: 4.7% (2022)
גרעיני: 4.7% (2022)
גז טבעי: 3.1% (2022)
אחר: 2.1% (2022)
שמן:
ייצור: 3,527,000 ש”ח ליום (560,700 מ”ק ליום (2022)
צריכה: 6,534,000 ש”ח ליום (1,038,800 מ”ק ליום (2005) וצפוי ל-9,300,000 ש”ח ליום (1,480,000 מ”ק ליום בשנת 2030
יצוא: 443,300 ש”ח ליום (70,480 מ”ר ליום (2005)
יבוא: 10,170,000 ש”ח ליום (1,617,000 מ”ק ליום (2022)
יבוא נטו: 2,740,000 חביות ליום (436,000 מ”ק ליום (2005)
עתודות מוכחות: 16.3 Gbbl (2.59 × 10 9 m 3 (1 בינואר 2006)
גז טבעי:
ייצור: 47.88 ק”מ 3 (הערכה של 2005)
צריכה: 44.93 ק”מ 3 (הערכה של 2005)
יצוא: 2.944 ק”מ 3 (2005)
יבוא: 0 מ”ר 2005)
עתודות מוכחות: 1,448 ק”מ 3 (הערכה של 1 בינואר 2006)
לסין משאבי טבע בשווי מוערך של 23 טריליון דולר, 90% מהם הם פחם ומתכות אדמה נדירות. במהלך השנים, נבנו סובסידיות גדולות במבנה המחירים של סחורות מסוימות והסבסוד הזה גדל באופן ניכר בסוף שנות ה-70 וה-80. מאז 1980, ייצור האנרגיה של סין גדל באופן דרמטי, וכך גם השיעור שהוקצה לצריכה מקומית. כ-80% מכלל הכוח מופק מדלק מאובנים במפעלים תרמיים, עם כ-17% במתקנים הידרואלקטרים ; רק כשני אחוזים מקורם באנרגיה גרעינית, בעיקר ממפעלים הממוקמים בגואנגדונג ובג’ג’יאנג. למרות שלסין יש פוטנציאל אנרגיה כללי עשיר, רובם עדיין לא פותחו. בנוסף, הפיזור הגיאוגרפי של האנרגיה מרחיק את רוב המשאבים הללו יחסית מהמשתמשים התעשייתיים העיקריים שלהם. הצפון מזרח עשיר בפחם ונפט, בחלק המרכזי של צפון סין יש פחם בשפע, ובדרום מערב יש פוטנציאל הידרואלקטרי עצום. אבל באזורים המתועשים סביב גואנגג’ואו ואזור יאנגצה התחתון סביב שנגחאי יש מעט מדי אנרגיה, בעוד שיש מעט תעשייה כבדה יחסית הממוקמת ליד אזורי משאבי אנרגיה מרכזיים מלבד בחלק הדרומי של הצפון-מזרח.
במידה רבה בגלל דאגות סביבתיות, סין רצתה לשנות את תמהיל האנרגיה הנוכחי של סין מהסתמכות רבה על פחם, המהווה 70-75% מהאנרגיה של סין, לכיוון הסתמכות רבה יותר על נפט, גז טבעי, אנרגיה מתחדשת ואנרגיה גרעינית.. סין סגרה אלפי מכרות פחם בחמש עד עשר השנים האחרונות כדי לצמצם את ייצור היתר. לפי הסטטיסטיקה הסינית, זה הפחית את ייצור הפחם ביותר מ-25%.
החל משנת 2023 לפחות, האנרגיה הסולארית הפכה לזולה יותר מכוח הפחם בסין.
מאז 1993, סין היא יבואנית נטו של נפט, שחלק גדול ממנו מגיע מהמזרח התיכון. נפט מיובא מהווה 20% מהגולמי המעובד בסין. היבוא נטו צפוי לעלות ל-3.5 מיליון חביות (560,000 מ”ר ליום עד שנת 2010. סין מעוניינת לגוון את מקורות יבוא הנפט שלה והשקיעה בשדות נפט ברחבי העולם. סין מפתחת יבוא נפט ממרכז אסיה והשקיעה בשדות נפט קזחסטן. בייג’ין מתכננת גם להגדיל את ייצור הגז הטבעי של סין, המהווה כיום רק 3% מצריכת האנרגיה הכוללת של סין ושילבה אסטרטגיית גז טבעי בתוכנית החומש העשירית שלה (2001–2005), במטרה להרחיב את הגז. שימוש מ-2% מכלל ייצור האנרגיה ל-4% עד 2005 (גז מהווה 25% מייצור האנרגיה בארה”ב). אנליסטים צופים כי צריכת הגז הטבעי של סין תכפיל את עצמו ביותר מ-2010.
מאז תחילת שנות ה-2000, מגזר האנרגיה הנקייה של סין התפתח במהירות. : 23 צמיחה זו אפשרה לאנרגיה מתחדשת תפקיד חשוב בשיתוף הפעולה הבינלאומי של סין, כולל שיתוף פעולה דרום-דרום שבו סין מהווה מקור מרכזי להעברת טכנולוגיות אנרגיה נקייה למדינות מתפתחות אחרות.
נכון לשנת 2023 לפחות, סין היא היצרנית המובילה בעולם של פאנלים סולאריים וטורבינות רוח.
תוכנית חמש השנים ה-11 (2006–10), שהוכרזה בשנת 2005 ואושרה על ידי הקונגרס הלאומי העממי במרץ 2006, קראה לאמצעים גדולים יותר של שימור אנרגיה, כולל פיתוח מקורות אנרגיה מתחדשים והגברת תשומת הלב להגנה על הסביבה. ההנחיות קראו להפחתה של 20% בצריכת האנרגיה ליחידת תוצר עד שנת 2010. התרחקות מפחם לכיוון מקורות אנרגיה נקיים יותר כולל נפט, גז טבעי, אנרגיה מתחדשת ואנרגיה גרעינית היא מרכיב חשוב בתוכנית הפיתוח של סין. בייג’ין גם מתכוונת להמשיך ולשפר את יעילות האנרגיה ולקדם את השימוש בטכנולוגיית פחם נקייה. לסין יש משאבים הידרו-אלקטריים בשפע; לסכר שלושת הנקיקים, למשל, תהיה קיבולת כוללת של 18 ג’יגה-ואט כשהוא מקוון במלואו (הצפוי לשנת 2009). בנוסף, חלקו של החשמל המופק מכוח גרעיני צפוי לגדול מ-1% בשנת 2000 ל-5% בשנת 2030. חוק האנרגיה המתחדשת של סין, שנכנס לתוקף ב-2006, דורש ש-10% מהאנרגיה שלה יגיעו מאנרגיה מתחדשת. מקורות עד 2020.
עד 2010, עלייה מהירה בשכר ועלייה כללית ברמת החיים הביאו את השימוש המוגבר באנרגיה למסלול התנגשות עם הצורך להפחית את פליטת הפחמן כדי לשלוט בהתחממות הגלובלית.
היו מאמצים חריפים להגביר את יעילות האנרגיה ולהגביר את השימוש במקורות מתחדשים ; יותר מ-1,000 תחנות כוח לא יעילות נסגרו, אך התחזיות המשיכו להראות עלייה דרמטית בפליטת פחמן משריפת דלקים מאובנים.
אמנם לא המקור הגדול ביותר לפליטות מצטברות היסטוריות, אך כיום סין אחראית לרבע מפליטת גזי החממה העולמית. על בסיס לנפש, הפליטות של סין בשנת 2019 (9 טון שווה ערך CO 2 בשנה) עולות על אלו של האיחוד האירופי (7.6 t CO 2 e אך נותרות מעט מתחת לארגון לכלכלה ממוצע שיתוף פעולה ופיתוח (OECD) (10.7 t CO 2 e והרבה מתחת לממוצע של ארצות הברית (17.6 t CO 2 e. עם זאת, עוצמת הפחמן של התמ”ג של סין – כמות הפחמן המשמשת לייצור יחידת תפוקה – נותרה גבוהה יחסית. כדי להימנע מהעלות החברתית-כלכלית ארוכת הטווח של זיהום סביבתי בסין, הוצע על ידי ניקולס סטרן ופרגוס גרין ממכון המחקר גרנתם לשינויי אקלים וסביבה כי הכלכלה של סין יועברו לפיתוח תעשייתי מתקדם יותר עם פליטות פחמן דו חמצני נמוכות והקצאה טובה יותר של משאבים לאומיים לחדשנות ומו”פ לצמיחה כלכלית בת קיימא על מנת להפחית את ההשפעה של התעשייה הכבדה של סין.
זאת בהתאם ליעדי התכנון של השלטון המרכזי.
בניגוד ליעדים המפורסמים, סין בונה מספר רב של תחנות כוח פחמיות ופליטת הפחמן שלה עשויה לעלות עוד יותר.
כריה
כריית זהב בסין
התיעוש המהיר של סין מחייב יבוא של מינרלים מחו”ל. בפרט, יבוא עפרות ברזל מאוסטרליה ומארצות הברית זינק בתחילת שנות ה-2000, כאשר ייצור הפלדה עלה במהירות על ייצור עפרות הברזל המקומי.
סין הפכה פעילה יותר ויותר בכמה מדינות אפריקאיות כדי לכרות את הרזרבות שהיא דורשת לצמיחה כלכלית, במיוחד במדינות כמו הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו (DRC) וגבון.
נכון לשנת 2024 לפחות, חברות סיניות מהוות 70% מכריית הקובלט ב- DRC והן המובילות בעולם באופן כללי בייצור קובלט.
תחומי הייצור העיקריים ב-2004 היו פחם (כמעט שני מיליארד טון), עפרות ברזל (310 מיליון טון), נפט גולמי (175 מיליון טון), גז טבעי (41 מיליון קוב), עפרות אנטימון (110,000 טון), תרכיזי בדיל. (110,000 טון), עפרות ניקל (64,000 טון), תרכיזי טונגסטן (67,000 טון), מלח לא מזוקק (37 מיליון טון), ונדיום (40,000 טון), ועפרות מוליבדן (29,000 טון). לפי סדר גודל, המינרלים שהופקו היו בוקסיט, גבס, בריט, מגנזיט, טלק ומינרלים נלווים, עפרות מנגן, פלואורספאר ואבץ. בנוסף, סין ייצרה 2,450 טון כסף ו-215 טון זהב בשנת 2004. מגזר הכרייה היווה פחות מ-0.9% מסך התעסוקה ב-2002 אך ייצר כ-5.3% מסך הייצור התעשייתי.
בשנת 2019, המדינה הייתה יצרנית הזהב הגדולה בעולם ; היצרן השלישי בגודלו בעולם של נחושת ; יצרן כסף שלישי בעולם ; היצרן הגדול בעולם של גופרית ; היצרן הגדול בעולם של פוספט ; היצרן הגדול בעולם של מוליבדן ; היצרן הגדול בעולם של עופרת ; היצרן העולמי הגדול ביותר של אבץ ; היצרן הגדול בעולם של ונדיום ; היצרן העולמי הגדול ביותר של פח ; היצרן הגדול בעולם של טיטניום ; היצרן הגדול בעולם של אנטימון; היצרן השני בגודלו בעולם של בוקסיט ; היצרן השלישי בגודלו בעולם של עפרות ברזל ; היצרן ה-6 בעולם של מנגן ; היצרן ה-7 בעולם של ניקל ; היצרן ה-10 בעולם של קובלט ; בנוסף להיותו היצרן הגדול בעולם של מלח. זה היה היצרן ה-8 בגודלו בעולם של אורניום בשנת 2018. יתר על כן, הוא היצרן העולמי הגדול ביותר של ירקן ואחד מיצרני טופז, טורמלין, פרידוט ויהלומים בעולם.
עד סוף 2019 התגלו בסין בסך הכל 173 סוגי מינרלים, כולל 13 סוגי חומרי אנרגיה, 59 מתכות, 95 סוגים של מינרלים לא מתכתיים ושישה סוגים של מים וגזים. בשנת 2019, עתודות הנפט הגיאולוגיות החדשות שהתגלו היו 1.12 מיליארד טון, מתוכם 160 מיליון טון הוכחו עתודות ניתנות לשחזור טכנית. העתודות הגיאולוגיות החדשות שהתגלו של גז פצלי היו 764.42 מיליארד מ”ק, מתוכם 183.84 מיליארד מ”ק היו עתודות מוכחות. בהתייחס למינרלים שאינם נפט וגז, ההערכה קובעת שלסין יש פוטנציאל גדול לחיפוש אחר 24 מינרלים עיקריים, כולל פחם, עפרות ברזל, מנגן, כרומיט, נחושת, עופרת, אבץ, בוקסיט, טונגסטן, בדיל, מוליבדן, אנטימון, ניקל, זהב, כסף, ליתיום, פיריטים, סלע פוספט, אשלג, מגנזיט, פלואוריט, בורון ובריט.
משאבים הידרואלקטרים
הידרואלקטריות בסין
סכר שלושת הערוצים
לסין יש פוטנציאל שופע לייצור חשמל הידרואלקטרי בשל רשת הנהרות הניכרת והשטח ההררי שלה. רוב הקיבולת ההידרואלקטרית הכוללת ממוקמת בדרום מערב המדינה, שם אספקת הפחם דלה אך הביקוש לאנרגיה עולה במהירות.
הפוטנציאל בצפון מזרח קטן למדי, אבל שם נבנו התחנות ההידרואלקטריות הראשונות – על ידי היפנים במהלך כיבוש מנצ’וריה.
13 שנות בנייה בעלות של 24 מיליארד דולר, סכר שלושת הגיאיות העצום שמעבר לנהר היאנגצה הושלם למעשה ב-2006 והפיק יותר מ-100 וואט-שעה של אנרגיה ב-2018.
פחם
סין מצוידת היטב במשאבי מינרלים, שהחשוב שבהם הוא פחם. משאבי המינרלים של סין כוללים עתודות גדולות של פחם ועפרות ברזל, בתוספת אספקה מספקת עד שפע של כמעט כל שאר המינרלים התעשייתיים. למרות שמרבצי הפחם מפוזרים באופן נרחב (חלק מהפחם נמצא בכל מחוז), רובם ככולם נמצאים בחלק הצפוני של המדינה. מחוז שאנשי, למעשה, מכיל כמחצית מהסכום הכולל; מחוזות חשובים אחרים הנושאים פחם כוללים את היילונגג’יאנג, ליאונינג, ג’ילין, הביי ושאנדונג. מלבד המחוזות הצפוניים הללו, כמויות משמעותיות של פחם קיימות בסצ’ואן, ויש כמה מרבצים בעלי חשיבות בגואנגדונג, גואנגשי, יונאן וגוויג’ואו. חלק גדול מהעתודות של המדינה מורכבות מפחם ביטומני טוב, אך ישנם גם מרבצים גדולים של ליגניט. אנתרציט קיים בכמה מקומות (במיוחד ליאונינג, גוויג’ואו והנאן, אבל בסך הכל, זה לא מאוד משמעותי.
כדי להבטיח חלוקה אחידה יותר של אספקת הפחם ולהפחית את העומס על רשת התחבורה הפחות מספקת, לחצו הרשויות לפיתוח מספר רב של מכרות קטנים המנוהלים מקומית ברחבי הארץ. מסע זה נמשך במרץ לאחר שנות ה-60, והתוצאה היא שהוקמו אלפי בורות קטנים, והם מייצרים יותר ממחצית הפחם במדינה. עם זאת, תפוקה זו היא בדרך כלל יקרה ומשמשת לצריכה מקומית. זה גם הוביל ליישום פחות מחמיר של אמצעי בטיחות במכרות הבלתי מוסדרים הללו, שגורמים לכמה אלפי מקרי מוות מדי שנה.
הפחם מהווה את עיקר צריכת האנרגיה של סין (70% ב-2005, 55% ב-2021), וסין היא היצרנית והצרכנית הגדולה ביותר של פחם בעולם. ככל שכלכלת סין ממשיכה לצמוח, הביקוש לפחם בסין צפוי לעלות באופן משמעותי. למרות שחלקו של הפחם בצריכת האנרגיה הכוללת של סין יקטן, צריכת הפחם תמשיך לעלות במונחים אבסולוטיים. ההסתמכות המתמשכת והגוברת של סין על פחם כמקור כוח תרמה משמעותית להעלאת סין בדרך להפוך לפולטת הגדולה בעולם של גופרית דו חמצנית הגורמת לגשם חומצי וגזי חממה, כולל פחמן דו חמצני.
נפט וגז טבעי
תעשיית הנפט בסין
עתודות נפט סיניות
משאבי הנפט היבשתיים של סין ממוקמים בעיקר בצפון מזרח ובמחוזות שינג’יאנג, גאנסו, צ’ינגהאי, סצ’ואן, שאנדונג והנאן. פצלי שמן נמצאים במספר מקומות, במיוחד בפושון בליאונינג, שם המרבצים עולים על עתודות הפחם, וכן בגואנגדונג. שמן קל באיכות גבוהה נמצא בשפך נהר הפנינה של ים סין הדרומי, באגן קאידם בצ’ינגהאי ובאגן טארים בשינג’יאנג. המדינה צורכת את רוב תפוקת הנפט שלה, אך מייצאת חלק מהנפט הגולמי ומוצרי הנפט. סין חקרה ופיתחה מרבצי נפט בים סין הדרומי ובים סין המזרחי, בים הצהוב, במפרץ טונקין ובים בוהאי.
בשנת 2013, קצב הצמיחה הכלכלית של סין עלה על קיבולת הנפט המקומית והצפות פגעו בשדות הנפט של המדינה באמצע השנה. כתוצאה מכך, סין ייבאה נפט כדי לפצות על הפחתת ההיצע ועלתה על ארה”ב בספטמבר 2013 והפכה ליבואנית הנפט הגדולה בעולם.
נכון לשנת 2024 לפחות, מחירי הבנזין הסינים לצרכנים הם מהנמוכים בעולם.
ההיקף הכולל של מאגרי הגז הטבעי של סין אינו ידוע, מכיוון שנעשה מעט יחסית חיפושים אחר גז טבעי. סצ’ואן מהווה כמעט מחצית ממאגרי הגז הטבעי והייצור הידועים. רוב שאר הגז הטבעי של סין הוא גז משויך המופק בשדות הנפט הגדולים של צפון מזרח, במיוחד שדה הנפט של דאצ’ינג. מרבצי גז אחרים נמצאו באגן קאידם, הביי, ג’יאנגסו, שנגחאי וג’ג’יאנג, ולחוף הים מדרום-מערב להיינאן.
על פי מאמר שפורסם ב-Energy Economics ב-2011 על ידי הכלכלנים Mete Feridun (אוניברסיטת גריניץ’) ועבדול ג’ליל (אוניברסיטת ווהאן בסין), הפיתוח הפיננסי בסין לא התרחש על חשבון הזיהום הסביבתי והפיתוח הפיננסי יש הוביל לירידה בזיהום הסביבתי.
מחברים מסכמים שפליטת פחמן נקבעת בעיקר על ידי הכנסה, צריכת אנרגיה ופתיחות במסחר והממצאים שלהם מאשרים את קיומה של עקומת Kuznets סביבתית במקרה של סין.
מתכות ולא מתכות
מאגרי עפרות ברזל נמצאים ברוב המחוזות, כולל היינאן. למחוזות גאנסו, גוויג’ואו, דרום סצ’ואן וגואנגדונג יש מרבצים עשירים. השמורות הממוקמות הגדולות ביותר ממוקמות מצפון לנהר היאנגצה ומספקות למפעלי ברזל ופלדה שכנים. למעט ניקל, כרום וקובלט, סין מסופקת היטב עם סגסוגות ברזל ומנגן. מאגרי טונגסטן ידועים גם כגדולים למדי. משאבי הנחושת הם מתונים, ועפרות באיכות גבוהה קיימת רק במרבצים בודדים. תגליות דווחו מ- Ningxia. עופרת ואבץ זמינים, ומשאבי בוקסיט נחשבים בשפע. עתודות האנטימון בסין הן הגדולות בעולם. משאבי הפח מצויים בשפע, ויש מרבצים עשירים למדי של זהב. סין היא היצרנית החמישית בגודלה בעולם של זהב ובתחילת המאה ה-21 הפכה ליצרנית ויצואנית חשובה של מתכות נדירות הדרושות בתעשיות טכנולוגיה עילית.
סין גם מייצרת מגוון רחב למדי של מינרלים לא מתכתיים. אחד החשובים שבהם הוא מלח, שמקורו באתרי אידוי חופי בג’יאנגסו, הביי, שאנדונג וליאונינג, כמו גם משדות מלח נרחבים בסצ’ואן, נינגשיה ואגן קאידם. ישנם מרבצים חשובים של סלע פוספט במספר אזורים, ג’יאנגשי, גואנגשי, יונאן והובי. הייצור מואץ מדי שנה. נכון לשנת 2013 סין מייצרת 97,000,000 טון מטרי של סלע פוספט בשנה. פיריטים מופיעים בכמה מקומות; ליאונינג, הביי, שאנדונג ושאנקי יש את המרבצים החשובים ביותר.
לסין יש גם משאבים גדולים של פלואוריט פלואורספאר, גבס, אסבסט, ויש לה את הרזרבות והייצור הגדולים בעולם של מלט, קלינקר ואבן גיר.
תעשייה וייצור
תעשיית סין, היסטוריה טכנולוגית ותעשייתית של סין ותוצרת סין
לסין יש מעמד גלובלי חזק בייצור מוצרים תעשייתיים וחלק מהחברות שלה מובילות עולמיות בתחומי הפלדה, אנרגיה סולארית ואביזרי טלקומוניקציה.
נכון לשנת 2022, התעשייה מהווה 39.9% מהתמ”ג של סין.
משנת 2010 עד 2023 לפחות, סין מייצרת יותר מוצרים תעשייתיים מכל מדינה אחרת.
נכון לשנת 2023, סין מייצרת כחמישית מסך התפוקה העולמית של מוצרים תעשייתיים.
בנובמבר 2012, מועצת המדינה של הרפובליקה העממית של סין הטילה על “הערכת סיכונים חברתית” לכל הפרויקטים התעשייתיים הגדולים. דרישה זו באה בעקבות מחאות ציבוריות המוניות במקומות מסוימים עבור פרויקטים או הרחבות מתוכננות.
תעשיות עיקריות כוללות כרייה ועיבוד עפרות; ברזל ופלדה ; אלומיניום ; פחם ; מכונות ; חימוש ; טקסטיל והלבשה ; נפט ; בטון ; כימיקלים ; דשנים ; עיבוד מזון ; מכוניות וציוד תחבורה אחר לרבות קרונות רכבת וקטרים, ספינות וכלי טיס; מוצרי צריכה לרבות הנעלה, צעצועים ואלקטרוניקה ; תקשורת וטכנולוגיית מידע.
מאז ייסוד הרפובליקה העממית ניתנה תשומת לב רבה לפיתוח התעשייתי; נכון לשנת 2011 46% מהתפוקה הלאומית של סין המשיכו להיות מוקדשים להשקעות; אחוז גבוה בהרבה מכל עם אחר. מבין ענפי התעשייה השונים זכו לתעשיות בניית המכונות והמתכות את העדיפות הגבוהה ביותר. שני אזורים אלו לבדם מהווים כעת כ-20-30 אחוז מסך הערך הגולמי של התפוקה התעשייתית. אולם באלה, כמו ברוב תחומי התעשייה האחרים, החדשנות סבלה בדרך כלל מידי מערכת שתגמלה עלייה בתפוקה הגולמית ולא על שיפורים במגוון, בתחכום ובאיכות. סין, אם כן, עדיין מייבאת כמויות משמעותיות של פלדות מיוחדות. התפוקה התעשייתית הכוללת גדלה בקצב ממוצע של יותר מעשרה אחוזים בשנה, לאחר שעלתה על כל שאר המגזרים בצמיחה כלכלית ובמידת המודרניזציה.
המוקד העיקרי של הפיתוח בתעשייה הכימית הוא להרחיב את התפוקה של דשנים כימיים, פלסטיק וסיבים סינתטיים. הצמיחה של תעשייה זו מיקמה את סין בין היצרניות המובילות בעולם של דשנים חנקניים. במגזר מוצרי הצריכה הדגש העיקרי הוא על טקסטיל וביגוד, המהווים גם חלק חשוב מהיצוא של סין. ייצור הטקסטיל, שחלקו הגדל במהירות מורכב מחומרים סינטטיים, מהווה כעשרה אחוזים מהתפוקה התעשייתית הגולמית וממשיך להיות חשוב, אך פחות מבעבר. התעשייה נוטה להיות מפוזרת ברחבי הארץ, אך ישנם מספר מרכזי טקסטיל חשובים, כולל שנגחאי, גואנגג’ואו וחארבין. יש תרבות צריכה הולכת וגדלה בסין.
נכון לשנת 2024 לפחות, לסין יש יכולת תעשייתית משמעותית העולה על הצרכים המקומיים שלה.
הממשלה ביקשה להקל על היכולת התעשייתית על ידי תיעולה לחו”ל, לרבות באמצעות יוזמת החגורה והדרך.
תעשיית פלדה
תעשיית הפלדה בסין, רשימה של יצרני פלדה, ורשימת מדינות לפי ייצור פלדה
בשנת 2020, סין ייצרה למעלה מ-1053 מיליון טונות של פלדה, יותר ממחצית מהכלל העולמי. זו הייתה עלייה של 5.6% לעומת השנה הקודמת, כאשר ייצור הפלדה העולמי ירד ב-0.9%. חלקה של סין בייצור הפלדה הגולמית העולמי גדל מ-53.3% ב-2019 ל-56.5% ב-2020. ירידה של -2.1% ב-2021.
ייצור עפרות הברזל עמד בקצב של ייצור הפלדה בתחילת שנות ה-90, אך עד מהרה עלה על ידי עפרות ברזל מיובאות ומתכות אחרות בתחילת שנות ה-2000. ייצור הפלדה, מוערך ב-140 מיליון טון בשנת 2000 גדל ל-419 מיליון טון בשנת 2006 ו-928 מיליון טון עד 2018.
סין הייתה יצואנית הפלדה המובילה בעולם ב-2018; היקף היצוא בשנת 2018 היה 66.9 מיליון טון, ירידה של תשעה אחוזים לעומת השנה הקודמת. זה שוב ירד ב-2021 ל-66.2 מיליון טון. הירידה האטה את צמיחת יצוא הפלדה בן העשור של סין. נכון לשנת 2012, יצוא הפלדה עמד בפני מסים נרחבים נגד ההטלה ולא חזר לרמות שלפני 2008. הביקוש המקומי נותר חזק, במיוחד במערב המתפתח שבו התרחב ייצור הפלדה בשינג’יאנג.
עבור שנת 2018, תעשיית הפלדה בסין דיווחה על רווחים של 470 מיליארד CNY (70 מיליארד דולר), שהיו גבוהים ב-39% מהשנה הקודמת.
מתוך 45 החברות הגדולות לייצור פלדה בעולם, 21 הן סיניות, כולל הגדולה בעולם, China Baowu Steel Group.
תעשיית הרכב בסין
סין היא יצרנית הרכב הגדולה בעולם, המייצרת יותר מ-27 מיליון כלי רכב בשנת 2018. לשם השוואה, המספרים המקבילים עבור ארה”ב ויפן היו 11.3 מיליון ו-9.7 מיליון בהתאמה.
נכון לשנת 2024 לפחות, סין היא שוק הרכב הגדול בעולם מבחינת מכירות ובעלות.
עד 2006 הפכה סין ליצרנית רכבי הרכב השלישית בגודלה בעולם (אחרי ארה”ב ויפן) ולצרכן השני בגודלו (רק אחרי ארה”ב). עם זאת, ארבע שנים מאוחר יותר, ב-2010, סין ייצרה יותר כלי רכב מאשר ארה”ב ויפן ביחד. ייצור הרכב זינק במהלך תקופת הרפורמה. ב-1975 רק 139,800 מכוניות יוצרו מדי שנה, אבל עד 1985 הייצור הגיע ל-443,377, ואז קפץ לכמעט 1.1 מיליון עד 1992 וגדל באופן שווה מדי שנה עד 2001, אז הגיע ל-2.3 מיליון. בשנת 2002 הייצור עלה לכמעט 3.25 מיליון ולאחר מכן זינק ל-4.44 מיליון בשנת 2003, 5.07 מיליון בשנת 2004, 5.71 מיליון בשנת 2005, 7.28 מיליון בשנת 2006, 8.88 מיליון בשנת 2007, 9.308 מיליון בשנת 2003 הפכו ל-9.308 מיליון ב-2003 מיליון בסין. יצרנית הרכב מספר אחת בעולם נכון לשנת 2009. המכירות המקומיות עמדו בקצב הייצור. לאחר עליות שנתיות מכובדות באמצע שנות ה-90 ובסוף שנות ה-90, מכירות מכוניות נוסעים זינקו בתחילת שנות ה-2000.
בשנת 2010, סין הפכה ליצרנית רכבי הרכב הגדולה בעולם וכן לצרכן הגדול ביותר לפני ארצות הברית עם הערכה של 18 מיליון מכוניות חדשות שנמכרו. עם זאת, מכירות מכוניות חדשות צמחו רק בכ-1% בין 2011 ל-2012 עקב ההסלמה בסכסוך איי ספראטלי, שכללה את יפן, היצרנית השלישית בגודלה בעולם של כלי רכב.
תעשיית הרכב של סין הצליחה כל כך שהיא החלה לייצא חלקי רכב בשנת 1999. סין החלה לתכנן מהלכים גדולים לעסקי יצוא הרכב והרכיבים החל משנת 2005. מפעל חדש של הונדה בגואנגג’ואו נבנה בשנת 2004 אך ורק עבור שוק היצוא והיה צפוי לשלוח 30,000 כלי רכב נוסעים לאירופה בשנת 2005. עד 2004, ל-12 יצרניות רכב זר גדולות היו מפעלי מיזם משותף בסין. הם ייצרו מגוון רחב של מכוניות, מיניוואנים, כלי רכב ספורטיביים, אוטובוסים ומשאיות. בשנת 2003 ייצאה סין כלי רכב ורכיבים בשווי 4.7 מיליארד דולר. יצוא הרכב היה 78,000 יחידות בשנת 2004, 173,000 יחידות בשנת 2005, ו-340,000 יחידות בשנת 2006. ייצוא הרכב והרכיבים מיועד להגיע ל-70 מיליארד דולר עד 2010. יצואנית המכוניות השנייה בגודלה בעולם בשנת 2022 אחרי יפן.
השוק של מכוניות מתוצרת מקומית, תחת שם מקומי, צפוי להמשיך לצמוח הן בסין והן מחוצה לה. חברות כמו Geely, Qiantu ו- Chry בוחנות כל הזמן מיקומים בינלאומיים חדשים, הן במדינות מתפתחות והן במדינות מפותחות.
תעשיית הרכב החשמלי
תעשיית רכב חשמלי בסין וכלי רכב חשמליים פלאג-אין בסין
תעשיית הרכב החשמלי בסין היא הגדולה בעולם, ומהווה כ-57.4% מהייצור העולמי של כלי רכב חשמליים וכ-500,000 יצוא בשנת 2021. בשנת 2021, CAAM דיווחה שסין מכרה 3.34 מיליון כלי רכב חשמליים לנוסעים, הכוללים 2.73 מיליון כלי רכב חשמליים. רכבי BEV (רכבי סוללה בלבד) ו-0.6 מיליון PHEV (רכבים חשמליים היברידיים מחוברים), שהם נתח של כ-53% מהשוק העולמי של 6.23 מיליון רכבי נוסעים מסוג “אנרגיה חדשה” – רכבי BEV, PHEV ו-HEVs. סין שולטת גם בשוק האוטובוסים החשמליים ורכב המסחרי הקל, כשהיא מגיעה ליותר מ-500,000 אוטובוסים (98% מהמלאי העולמי) ו-247,500 רכבים מסחריים חשמליים (65% מהמלאי העולמי) ב-2019, והקליטה חדשים מכירות של 186,000 רכבי EV מסחריים בשנת 2021.
מכירות רכב חשמלי פלאג-אין (BEV ו-PHEV) היו 15% ממכירות הרכב הכוללות בסין בשנת 2021. אימוץ NEV עלה במהירות לשיא של 28% במרץ 2022, ולפי יו”ר BYD, וואנג צ’ואנפו, יכול להגיע ל-35 % עד סוף 2022, מעבר ליעד הממשלתי של 20% עד 2025. שוק התוספות בסין נשלט על ידי חברות סיניות, כאשר BYD Auto ו- SAIC Motor תופסות את שני המקומות הראשונים, ו-5 מתוך המקומות הראשונים 7 נקודות.
תעשיית הסוללות קשורה קשר הדוק לתעשיית EV, שכן סוללות מהוות כ-1/3 מהעלות של EVs וכ-80% מסוללות הליתיום-יון בעולם משמשות EVs. לענף יש גם נוכחות סינית משמעותית, עם שחקנים מרכזיים כולל CATL הגדולים בעולם, BYD, CALB, Gotion, SVOLT ו-WeLion.
תעשיית מוליכים למחצה
תעשיית מוליכים למחצה בסין
תעשיית המוליכים למחצה הסינית, כולל תכנון וייצור IC, מהווה חלק מרכזי בתעשיית ה-IT של סין. תעשיית המוליכים למחצה בסין מורכבת ממגוון רחב של חברות, מיצרני מכשירים משולבים ועד למפעלי יציקה טהורים ועד לחברות מוליכים למחצה חסרות אגדות. יצרני התקנים משולבים (IDMs) מתכננים ומייצרים מעגלים משולבים. מפעלי יציקה טהורים מייצרים רק מכשירים עבור חברות אחרות, מבלי לתכנן אותם, בעוד שחברות מוליכים למחצה נטולות אגדות רק מעצבות מכשירים. דוגמאות ל-IDM סיניות הן YMTC ו- CXMT, דוגמאות למפעלי יציקה סיניים הם SMIC, Hua Hong Semiconductor ו- Wingtech, ודוגמאות לחברות אגדות סיניות הן Zhaoxin, HiSilicon ו- UNISOC.
סין היא שוק המוליכים למחצה הגדול בעולם כיום מבחינת צריכה. בשנת 2020, סין ייצגה 53.7% ממכירות השבבים ברחבי העולם, או 239.45 מיליארד דולר מתוך 446.1 מיליארד דולר. עם זאת, אחוז גדול מיובאים מספקים רב לאומיים. בשנת 2020, היבוא תפס 83.38% (199.7 מיליארד דולר) מסך מכירות השבבים. בתגובה, המדינה השיקה מספר יוזמות לסגירת הפער, כולל השקעה של 150 מיליארד דולר בתעשיית ה-IC המקומי שלה, עם יעד “תוצרת סין 2025” של 70% ייצור מקומי.
סין מובילה את העולם במונחים של מספר יצרנים חדשים בבנייה, עם 8 מתוך 19 ברחבי העולם בשנת 2021, ו-17 יצרנים בסך הכל צפויים להתחיל בבנייה מ-2021 עד 2023. הקיבולת הכוללת המותקנת של יצרניות השבבים בבעלות סינית תגדל גם מ- 2.96 מיליון וופרים לחודש (wpm) ב-2020 ל-3.572 מיליון wpm ב-2021.
תעשיות אחרות
תעשיית האלקטרוניקה בסין, תעשיית התרופות בסין ותעשיית הספנות של סין
השקעות ניכרות נעשו בייצור פאנלים סולאריים ומחוללי רוח על ידי מספר חברות, נתמכות בהלוואות ליברליות של בנקים וממשלות מקומיות. עם זאת, עד שנת 2012 קיבולת הייצור עלתה בהרבה על הביקוש המקומי והעולמי לשני המוצרים, במיוחד פאנלים סולאריים, שהיו נתונים לעונשים נגד הדמפה הן על ידי ארצות הברית ואירופה. עודף ההיצע העולמי הביא לפשיטות רגל ולקיצוצים בייצור בתוך סין ומחוצה לה.
סין תקצבה 50 מיליארד דולר לסבסוד ייצור אנרגיה סולארית במשך שני העשורים שלאחר 2015, אך גם במחיר המופחת בחדות כתוצאה מהיצע יתר, נכון לשנת 2012 עלות האנרגיה הסולארית בסין נותרה פי שלושה מזו של הכוח המופק על ידי פחם רגיל.
תחנות כוח.
סין היא יצרנית צעצועי המין הגדולה בעולם ומהווה 70% מייצור צעצועי המין ברחבי העולם. בארץ פעילים בענף זה 1,000 יצרנים המגלגלים כשני מיליארד דולר בשנה.
נכון לשנת 2011, סין הייתה השוק הגדול בעולם למחשבים אישיים.
לסין יש את מאגר המחשבים השני בגודלו בעולם נכון לשנת 2024 לפחות.
שירותים
לפני תחילת הרפורמות הכלכליות ב-1978, מגזר השירותים של סין התאפיין בחנויות המופעלות על ידי המדינה, קיצוב ומחירים מוסדרים – עם הרפורמה הגיעו שווקים פרטיים, יזמים בודדים ומגזר מסחרי.
המסחר הסיטונאי והקמעונאי התרחב במהירות, עם קניונים רבים, חנויות קמעונאיות, רשתות מסעדות ובתי מלון שנבנו באזורים עירוניים.
המינהל הציבורי נותר מרכיב עיקרי במגזר השירותים, בעוד שהתיירות הפכה לגורם משמעותי בתעסוקה ומקור למטבע חוץ.
תקשורת
טלקומוניקציה בסין ותעשיית הטלקומוניקציה בסין
סבירותם של טלפונים ניידים ונתוני אינטרנט בסין הביאה לכך שמספר משתמשי האינטרנט הנייד בסין עולה על מספר משתמשי האינטרנט במחשבים.
שיעור חדירת הטלפונים הניידים של סין היה 34% בשנת 2007. בשנת 2006 שלחו משתמשי טלפון סלולרי 429 מיליארד הודעות טקסט (בממוצע 967 הודעות טקסט למשתמש). לשנת 2006 גדל מספר הקווים הקבועים ב-79%, בעיקר באזורים הכפריים.
עד 2021, מספר משתמשי האינטרנט בסין גדל ליותר מ-1.05 מיליארד.
אינטרנט לצרכן
אינטרנט בסין
כלכלת סין היא אחת המובילות בעולם בתשלומי אינטרנט ותשלומים ניידים לצרכנים.
נכון לשנת 2024 לפחות, לסין יש יותר משתמשי אינטרנט מכל מדינה אחרת.
משתמשי אינטרנט בסין מייצרים כמויות גדולות של נתונים, ובכך מספקים יתרון תחרותי בפיתוח למידת מכונה עבור טכנולוגיית בינה מלאכותית.
שיטות תשלום ניידות באמצעות אפליקציות כולל Alipay ו- WeChat Pay אומצו במהירות בסין, בין היתר בשל המחסור היחסי בכרטיסי אשראי במדינה. : 130 קפיצת מדרגה טכנולוגית זו הובילה גם לפריחה בקניות מקוונות ובבנקאות קמעונאית.
תקשורת המונים
בשנת 2020, שוק הסרטים של סין עבר את השוק האמריקאי והפך לשוק כזה הגדול בעולם.
תיירות
סין מארחת את המספר הגדול ביותר בעולם של אתרי מורשת עולמית 55. תעשיית התיירות של סין היא אחת הענפים הצומחים ביותר בכלכלה הלאומית והיא גם אחת מהענפים בעלי יתרון תחרותי גלובלי מובהק מאוד. לפי נתוני המועצה העולמית לנסיעות ותיירות, נסיעות ותיירות תרמו ישירות 1,362 מיליארד CNY (216 מיליארד דולר) לכלכלה הסינית (כ-2.6% מהתמ”ג). בשנת 2011, סך כניסות התיירים הבינלאומיות היה 58 מיליון, ותקבולי התיירות הבינלאומיים היו 48 מיליארד דולר.
תעשיית התיירות הסינית נפגעה קשה הן מהנעילות של קוביד והן מהיחסים המתוחים עם מדינות זרות רבות. טיסות חוץ לסין, הן לעסקים והן לתיירות, נמצאות בירידה משמעותית, במיוחד מארה”ב. פעילות ביטחונית פנים מוגברת לאחרונה מפחיתה את הרצון של זרים לחיות בסין, או לנסוע לסין, מחשש שיפגעו בהם ולא יורשו לעזוב. כך זרים רבים עוזבים ואחרים חוצים אותה כיעד לטיול. על פי נתוני משרד התרבות והתיירות, ברבעון הראשון של 2023 דיווחו סוכנויות הנסיעות על 52,000 תיירים נכנסים בלבד, לעומת 3.7 מיליון בתקופה המקבילה של 2019.
סחורה יוקרתית
מוצרי יוקרה של סין
הונג קונג ומקאו נהנות מכללי מיסוי נוחים והן מקומות מועדפים עבור תיירים ממקומות אחרים בסין לרכישת מוצרי יוקרה כמו קוסמטיקה, תכשיטים ומוצרי אופנה של מעצבים.
פורצלן הוא זה מכבר אחד מיצוא היוקרה החשובים ביותר של סין. היה חשוב במיוחד לסחר מוקדם בין סין למערב, כאשר חלק גדול מהסחר הזה מתנהל דרך מקאו.
לאחר איסור משנת 2012 על סוכנויות ממשלתיות לרכוש מוצרי יוקרה, המשמשים לעתים קרובות כ”מתנות”, המכירות של מוצרי יוקרה בסין נותרו חזקות אך הואטו, ואף נפלו מעט עבור קמעונאי היוקרה ברבעון הרביעי של 2012, עם מכירות של סנפירי כריש.
וקיני סנוניות אכילים, שפעם היו מרכיבים בסיסיים של נשפים ממשלתיים מפוארים, ירדו בחדות.
לחנויות רבות ביעדי טיולים בינלאומיים יש צוות מיוחד המוקדש ללקוחות סינים.
הכנסה ועושר
לפי קרדיט סוויס, בסין יש את אוכלוסיית מעמד הביניים הגדולה בעולם מאז 2015. נכון לשנת 2020, היו בסין 400 מיליון אזרחים בעלי הכנסה בינונית. : 159 היא צפויה להגיע ל-1.2 מיליארד עד 2027, שמהווה רבע מהכלל העולמי. על פי סקר מרכז המחקר של Pew משנת 2021, היו 23 מיליון אנשים סינים עם הכנסה יומית לנפש של 50 דולר או יותר, 242 מיליון עם הכנסה יומית בין 20-50 דולר ליום, 493 מיליון בין 10-20, 641 דולר. מיליון דולר 2-10 ליום, ו-4 מיליון פחות מ-2 דולר ליום; כל הנתונים מבוטאים בדולרים בינלאומיים ובערכי שווי קנייה של 2011. בשנת 2022, הלשכה הלאומית לסטטיסטיקה דיווחה כי ההכנסה הפנויה הממוצעת של סין לנפש הייתה 36,883 ¥, מתוכם 20,590 ¥ משכר ומשכורות, 6,175 ¥ הכנסה עסקית נטו, 3,227 ¥ הכנסה נטו מרכוש ו-¥ 6,892 היה הכנסת העברה נטו.
נכון לאפריל 2023, סין הייתה שנייה בעולם, אחרי ארה”ב, במספר הכולל של מיליארדרים ובמספר הכולל של מיליונרים, עם 495 מיליארדרים סינים ו-6.2 מיליון מיליונרים בשנת 2022. על פי Hurun Global Rich דוח בשנת 2020, לסין היה מספר המיליארדרים הגבוה בעולם, שהוא יותר מארה”ב והודו ביחד, ונכון למרץ 2021, מספר המיליארדרים בסין הגיע ל-1,058 עם עושר משותף של 4.5 טריליון דולר. על פי דו”ח העושר העולמי לשנת 2019 של קבוצת קרדיט סוויס, סין עלתה על ארה”ב בעושר של עשרת האחוזים המובילים מאוכלוסיית העולם. במילים אחרות, נכון לשנת 2019, מאה מיליון סינים נמצאים בעשרת האחוזים הראשונים של האנשים העשירים ביותר בעולם – אלה שיש להם עושר אישי נטו של לפחות 110,000 $. על פי הרשימה בשנת 2021, סין היא ביתם של שש מעשר הערים המובילות בעולם בייג’ינג, שנחאי, שנזן, הונג קונג, האנגג’ואו וגואנגג’ואו במקומות 1, 2, 4, 5, 8 ו-9, בהתאמה. במספר הגבוה ביותר של מיליארדרים, שהוא יותר מכל מדינה אחרת. נכון לינואר 2021, לסין היו 85 מיליארדרות, שני שלישים מהכלל העולמי.
ההכנסה הממוצעת של תושב כפרי בסין היא 30% מההכנסה הממוצעת לתושב עירוני. : 191 האוכלוסייה הכפרית מבוגרת יחסית ככל שהצעירים הכפריים נודדים לערים כדי לקבל משרות מרוויחות יותר בעוד שהקשישים נשארים מאחור. חלק גדול מהאוכלוסייה הכפרית הזו עובד על חלקות אדמה קטנות כדי לשרוד ולהיות להן כוח השתכרות מועט. ראש ממשלת סין לשעבר, לי קצ’יאנג, הצהיר, בשנת 2020, כי 600 מיליון סינים חיים מ-1,000 יואן בחודש או פחות. בשער המרה של 7 יואן לדולר, זה מתורגם ל-$143 לחודש. למשפחה בת 3 נפשות ברמת הכנסה זו תהיה הכנסה שנתית של $5,150. ההבדל בהכנסה משקף גם את ההבדל בתשלומי הפרישה לגמלאים עירוניים לעומת גמלאים כפריים. עובדים עירוניים מקבלים הרבה יותר בחודש קצבאות פרישה בממוצע בהשוואה לעובדי כפר/משק שמקבלים סכום זעום.
במונחים של חיסכון מקומי, המוגדר כחיסכון משולב של משקי בית, עסקים וממשלות, סין היא מדינת החיסכון הגדולה בעולם נכון לשנת 2022 לפחות. : 27
שכר
שכר מינימום בסין
בשנים 1979–1980 ביצעה המדינה רפורמה במפעלים על ידי מתן העלאות שכר לעובדים, מה שקוזז מיד על ידי עלייה חדה בשיעורי האינפלציה של 6–7%. הרפורמות גם פירקו את קערת האורז מברזל, מה שאומר שהיא הייתה עדה לעלייה באבטלה במשק. בשנים 1979–80 היו עשרים מיליון מובטלים.
השכר העירוני עלה במהירות מ-2004 עד 2007, בשיעור של 13 עד 19% בשנה, כאשר השכר הממוצע קרוב ל-200 דולר לחודש בשנת 2007. עד 2016 השכר החודשי הממוצע לעובדים העוסקים בייצור סחורות לייצוא היה 424 דולר. שכר זה, בשילוב עם עלויות אחרות של עשיית עסקים בסין, השווה, פחות או יותר, כל יתרון בעלויות סיני ביחס לכלכלות מפותחות.
חוק שאושר בפברואר 2013 יחייב שכר מינימום כלל ארצי בגובה 40% משכורות עירוניות ממוצעות שיוכנס באופן מלא עד 2015.
מיסים
הכנסות הממשלה ממסים נובעות בעיקר ממסים עקיפים כמו מס ערך מוסף. מס ההכנסה האישי של סין מהווה כ-6.5% מההכנסות ממסים, נכון לשנת 2024 לפחות. זהו מס פרוגרסיבי, כאשר מדרגת מס ההכנסה העליונה מחויבת ב-45% מההכנסה.
תולדות הסחר של הרפובליקה העממית של סין
הסחר הבינלאומי מהווה חלק נכבד מהכלכלה הכוללת של סין. בשנת 2010, סין הפכה ליצואנית הגדולה בעולם, והמשיכה להיות היצואנית הגדולה בעולם החל משנת 2023 לפחות.
יש לה הסכמי סחר חופשי עם מספר מדינות, כולל ASEAN, אוסטרליה, קמבודיה, ניו זילנד, פקיסטן., דרום קוריאה ושוויץ. עד 2020, סין הפכה לשותפת הסחר הגדולה ביותר מבין יותר מ-120 מדינות.
נכון לשנת 2022, שותפות הסחר הגדולות של סין הן ASEAN, האיחוד האירופי, יפן, דרום קוריאה, טייוואן, אוסטרליה, רוסיה, ברזיל, הודו, קנדה ובריטניה.
במהלך המלחמה הקרה, חלק משמעותי מהסחר של סין עם העולם השלישי מומן באמצעות מענקים, זיכויים וצורות אחרות של סיוע. עם זאת, לאחר מותו של מאו דזה-דונג ב-1976, מאמצים אלה הצטמצמו. לאחר מכן, הסחר עם מדינות מתפתחות הפך זניח, אם כי במהלך אותה תקופה, הונג קונג וטייוואן החלו להופיע כשותפות סחר עיקריות.
מאז החלו הרפורמות הכלכליות בסוף שנות ה-70, סין ביקשה לבזר את מערכת סחר החוץ שלה כדי לשלב את עצמה במערכת הסחר הבינלאומית. בנובמבר 1991 הצטרפה סין לקבוצת שיתוף הפעולה הכלכלי של אסיה-פסיפיק (APEC), המקדמת סחר חופשי ושיתוף פעולה בתחום הכלכלי, הסחר, ההשקעות והטכנולוגיה. סין כיהנה כיו”ר APEC ב-2001, ושנגחאי אירחה את פגישת מנהיגי APEC השנתית באוקטובר אותה שנה.
סין הפכה לחברה בארגון הסחר העולמי בשנת 2001. השלמת פרוטוקול ההצטרפות שלה ודו”ח קבוצת העבודה סללה את הדרך לכניסתה ל-WTO ב-11 בדצמבר 2001, לאחר 16 שנות משא ומתן, הארוך ביותר בהיסטוריה של ההסכם הכללי על מכסים ומסחר. עם זאת, ליצואנים אמריקאים ממשיכים להיות חששות לגבי גישה הוגנת לשוק בשל מדיניות הסחר המגבילה של סין והגבלות הייצוא של ארה”ב.
באוקטובר 2019, סגן ראש ממשלת סין, האן ג’נג, הבטיח להפחית עוד יותר את התעריפים ולהסיר חסמים שאינם מכסים עבור משקיעים גלובליים, הוא גם בירך על חברות רב לאומיות להשקיע יותר בסין.
עם סחר דו-צדדי העולה על 38.6 מיליארד דולר ארה”ב, סין היא שותפת הסחר הגדולה ביותר של הודו ומוצגת כאן ספינת מכולות סינית הפורקת את המטען שלה בנמל Jawaharlal Nehru, Navi Mumbai, הודו
הסחר העולמי של סין עלה על 4.16 טריליון דולר בסוף 2013, לאחר ששבר את רף המאה מיליארד ב-1988 וחצי טריליון עד 2001. הסחר העולמי של סין עלה על 6 טריליון דולר ב-2021.
הרוב המכריע של היבוא של סין מורכב מאספקה תעשייתית ומוצרי הון, בעיקר מכונות וציוד טכנולוגי גבוה, שרובם מגיע מהמדינות המפותחות, בעיקר יפן וארצות הברית . מבחינה אזורית, כמעט מחצית מהיבוא של סין מגיע ממזרח ודרום מזרח אסיה, וכרבע מהיצוא של סין מגיע לאותם יעדים . כ-80% מהיצוא של סין מורכב ממוצרים מיוצרים, רובם טקסטיל וציוד אלקטרוני, כאשר היתרה הם מוצרים חקלאיים וכימיקלים. מתוך חמשת הנמלים העמוסים ביותר בעולם, שלושה נמצאים בסין. הגירעון הסחר של ארה”ב עם סין הגיע ל-233 מיליארד דולר ב-2006, כאשר היבוא גדל ב-18%. חלקה של סין מסך היבוא של ארה”ב גדל מ-7% ל-15% מאז 1996.
היקף הסחר בין סין לרוסיה הגיע ל-29.1 מיליארד דולר ב-2005, עלייה של 37.1% לעומת 2004. דובר משרד המסחר, ואן ג’ינגסון, אמר כי היקף הסחר בין סין לרוסיה עשוי לעלות על ארבעים מיליארד דולר ב-2007. הייצוא של סין של מכונות ומוצרי אלקטרוניקה לרוסיה גדל ב-70%, שהם 24% מסך הייצוא של סין לרוסיה באחד עשר החודשים הראשונים של 2005. במקביל, גדל הייצוא של סין של מוצרי היי-טק לרוסיה ב- 58%, וזה 7% מסך היצוא של סין לרוסיה. כמו כן, באותה תקופה, סחר הגבול בין שתי המדינות הגיע ל-5.13 מיליארד דולר, גדל ב-35% והיוו כמעט 20% מסך הסחר. רוב היצוא של סין לרוסיה נשאר ביגוד והנעלה. רוסיה היא שותפת הסחר השמינית בגודלה של סין וסין היא כעת שותפת הסחר הרביעית בגודלה של רוסיה, ולסין יש כעת למעלה מ-750 פרויקטי השקעה ברוסיה, הכוללים 1.05 מיליארד דולר. ההשקעה החוזת של סין ברוסיה הסתכמה ב-368 מיליון דולר במהלך ינואר-ספטמבר 2005, פי שניים מזה של 2004.
עד 2022, הסחר בין סין לרוסיה הגיע לשיא של 190 מיליארד דולר, כאשר סין הפכה לשותפת הסחר של רוסיה.
היבוא הסיני מרוסיה הוא בעיקר של מקורות אנרגיה, כמו נפט גולמי, המועבר בעיקר ברכבת, ויצוא חשמל מאזורי סיביר והמזרח הרחוק השכנים. בעתיד הקרוב, היצוא של שתי הסחורות הללו צפוי לגדול, מכיוון שרוסיה בונה את צינור הנפט של מזרח סיביר-האוקיינוס השקט עם שלוחה שעוברת לגבול הסיני, ומונופול רשת החשמל הרוסי UES בונה כמה מתחנות כוח המים שלה. עם מבט על יצוא עתידי לסין.
צמיחת הייצוא המשיכה להיות מרכיב מרכזי התומך בצמיחה הכלכלית המהירה של סין. כדי להגביר את היצוא, סין נקטה במדיניות כמו טיפוח הפיתוח המהיר של מפעלים שהושקעו בזרים, שהרכיבו רכיבים מיובאים למוצרי צריכה ליצוא וליברליזציה של זכויות הסחר. בתוכנית חמש השנים ה-11 שלה, שאומצה ב-2005, סין שמה דגש רב יותר על פיתוח כלכלה מונעת ביקוש צרכני כדי לקיים את הצמיחה הכלכלית ולטפל בחוסר איזון.
סין חברה ב- Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP), אזור הסחר החופשי הגדול בעולם אשר נחתם בהסכם בנובמבר 2020. ה-RCEP, הכולל את סין, יפן, דרום קוריאה, אוסטרליה, ניו זילנד ומדינות ASEAN, מייצג כשליש מאוכלוסיית העולם ו-29% מהתוצר המקומי הגולמי העולמי. ה-RCEP שואף לבטל מכסים על מגוון מוצרים בתוך 20 שנה. ב-17 בספטמבר 2021, סין הגישה בקשה רשמית להצטרף להסכם סחר חופשי גדול נוסף באסיה-פסיפיק, ההסכם המקיף והמתקדם לשותפות טרנס-פסיפיק (CPTPP).
השקעה זרה
חוק השקעות זרות של הרפובליקה העממית של סין, משקיע מוסדי מקומי מוסמך, משקיע מוסדי זר מוסמך, סוכנות לקידום השקעות בסין, המועצה הסינית לקידום סחר בינלאומי ומשרד המסחר (סין)
משנת 1992 ועד לפחות 2023, סין הייתה היעד מספר אחת או מספר שתיים בעולם להשקעות זרות ישירות. : 81 בשנת 2022, סין משכה 180 מיליארד דולר. נכון לסוף יוני 2020, מלאי ה-FDI בסין הגיעו ל-2.947 טריליון דולר, ומניית ה-FDI היוצאת של סין עמדה על 2.128 טריליון דולר. סך הנכסים הפיננסיים הזרים שבבעלות סין הגיעו ל-7.860 טריליון דולר, והתחייבויותיה הפיננסיות הזרות 5.716 טריליון דולר, מה שהופך את סין למדינת הנושים השנייה בגודלה אחרי יפן בעולם.
אקלים ההשקעות של סין השתנה באופן דרמטי עם יותר משני עשורים של רפורמה. בתחילת שנות ה-80, סין הגבילה השקעות זרות לפעילות מוכוונת יצוא ודרשה ממשקיעים זרים ליצור שותפויות במיזם משותף עם חברות סיניות. קטלוג התעשייה המעודדת קובע את מידת המעורבות הזרה המותרת במגזרי תעשייה שונים. מתחילת הרפורמות שמכשרות השקעות זרות, זרימת ההון התרחבה מדי שנה עד 1999. מפעלים שהושקעו בחוץ מהוות 58-60% מהיבוא והיצוא של סין.
מאז תחילת שנות ה-90, הממשלה אפשרה למשקיעים זרים לייצר ולמכור מגוון רחב של סחורות בשוק המקומי, ביטלה את מגבלות הזמן על הקמת מיזמים משותפים, סיפקה כמה הבטחות נגד הלאמה, אפשרה לשותפים זרים להיות יו”רים במיזם משותף. מועצות המנהלים, ואישרה הקמת מפעלים בבעלות זרה מלאה, כיום הצורה המועדפת של FDI. בשנת 1991, סין העניקה יחס מס מועדף יותר עבור מיזמים בבעלות זרה מלאה ומיזמים חוזיים ועבור חברות זרות, שהשקיעו באזורים כלכליים נבחרים או בפרויקטים שעודדו המדינה.
סין גם אישרה כמה בנקים זרים לפתוח סניפים בשנחאי ואיפשרה למשקיעים זרים לרכוש מניות “B” מיוחדות של מניות בחברות נבחרות הרשומות בבורסות לניירות ערך בשנחאי ושנג’ן. מניות “ב” אלו שנמכרו לזרים לא נשאו זכויות בעלות בחברה. בשנת 1997, סין אישרה 21,046 פרויקטים של השקעות זרות וקיבלה למעלה מ-45 מיליארד דולר בהשקעות זרות ישירות. סין שינתה באופן משמעותי את החוקים שלה על מפעלים בבעלות חוץ מלאה ומיזמים משותפים של סין הון חוץ בשנים 2000 ו-2001. סגן שר האוצר Zhu Guangyao הודיע כי משקיעים זרים יורשו להחזיק עד 51% בחברות שירותים פיננסיים מקומיים. בעלות זרה בעבר הוגבלה ל-49% ממניות החברות הללו.
השקעות זרות נותרו מרכיב חזק בהתרחבותה המהירה של סין בסחר העולמי והיווה גורם חשוב בצמיחת מקומות עבודה עירוניים. ההנהגה הכלכלית של סין בזרימת הון גלובלית מדגישה תשתיות ארוכות טווח ומימון פיתוח על פני זרימות קצרות טווח, אשר לפי הסדר הנוכחי, הטילו עלויות גדולות על כלכלות רבות. בשנת 1998, מפעלים שהושקעו בחו”ל ייצרו כ-40% מהיצוא של סין, ועתודות המט”ח הסתכמו בכ-145 מיליארד דולר. מפעלים שהושקעו זרות מייצרים כיום כמחצית מהיצוא של סין (רוב ההשקעות הזרות של סין מגיעות מהונג קונג, מקאו וטייוואן, וסין ממשיכה למשוך זרימת השקעות גדולה. עם זאת, הדגש של ממשלת סין בהנחיית FDI לייצור הוביל לרוויה בשוק בתעשיות מסוימות, תוך השארת מגזרי השירותים בסין לא מפותחים. משנת 1993 עד 2001, סין הייתה המקבלת השנייה בגודלה בעולם של השקעות זרות ישירות (FDI) אחרי ארצות הברית, וקיבלה 39 מיליארד דולר ב-1999 ו-41 מיליארד דולר ב-2000. סין היא כיום אחת ממקבלי ה-FDI המובילים בעולם, ומקבלת כמעט 80 מיליארד דולר בשנת 2005 על פי נתונים סטטיסטיים של הבנק העולמי. ב-2006 קיבלה סין 69.47 מיליארד דולר. עד 2011, כאשר ארה”ב ראתה ירידה בהשקעות זרות בעקבות המשבר הפיננסי של 2008, סין עקפה אותה כיעד העליון של FDI, וקיבלה יותר מ-280 מיליארד דולר באותה שנה.
על רקע האטה בתנאים הכלכליים והיחלשות היואן ב-2015, בדצמבר אותה שנה נרשמה ירידה של 5.8% ב-FDI לסין. בעוד שדירוגה של סין ככונסת הנכסים המובילה של FDI נמשך עד 2014, האטה בהשקעות הנכנסות בשנת 2015 בשילוב עם התאוששות מסיבית בהשקעות זרות לארצות הברית הביאו לכך שארה”ב החזירה את מעמדה כיעד ההשקעות העליון. נתונים של לשכת המסחר האמריקאית בסקר האקלים העסקי של סין לשנת 2016 מאשרים מגמה זו, אם כי הם גם מוכיחים שסין נותרה יעד השקעה מוביל. סקר זה של למעלה מ-500 חברים מצא כי “סין נותרה בראש סדר העדיפויות להשקעות עבור שש מתוך עשר חברות חברות”, אם כי זוהי ירידה מהשיא של 2012 של שמונה מתוך עשרה נשאלים הרואים בסין בעדיפות עליונה.
יתרות המט”ח הסתכמו ב-155 מיליארד דולר בשנת 1999 ו-165 מיליארד דולר בשנת 2000. יתרות המט”ח עלו על 800 מיליארד דולר ב-2005, יותר מהכפלה משנת 2003. יתרות המט”ח היו 819 מיליארד דולר בסוף 2005, 1.066 טריליון דולר בסוף 12006 דולר. טריליון עד יוני 2008. בנוסף, עד סוף ספטמבר 2008 החליפה סין לראשונה את יפן כמחזיקה הזרה הגדולה ביותר של ניירות ערך אוצר ארה”ב עם סך של 585 מיליארד דולר, לעומת יפן 573 מיליארד דולר. יתרות המט”ח של סין הן הגדולות בעולם.
כחלק מהצטרפותה ל-WTO, סין התחייבה לבטל אמצעי השקעה מסוימים הקשורים למסחר ולפתוח סקטורים מוגדרים שהיו סגורים בעבר להשקעות זרות. חוקים, תקנות ואמצעים מינהליים חדשים ליישום התחייבויות אלה יוצאים לאור. החסמים העיקריים שנותרו להשקעות זרות כוללים חוקים ותקנות אטומים ולא עקביים והיעדר תשתית משפטית מבוססת כללים. האחים וורנר, למשל, פרשו את עסקי הקולנוע שלה בסין כתוצאה מרגולציה המחייבת משקיעים סינים להחזיק לפחות 51% ממניות או לשחק תפקיד מוביל במיזם משותף זר.
התפתחות מרכזית נוספת בהיסטוריה של השקעות זרות בסין הייתה הקמת אזור הסחר החופשי של שנחאי בספטמבר 2013. האזור נחשב לשטח מבחן למספר רפורמות כלכליות וחברתיות. באופן קריטי, השקעות זרות נשלטות באמצעות גישת “רשימה שלילית”, שבה FDI מותר בכל המגזרים, אלא אם נאסר במפורש על ידי הכללת מגזר נתון ברשימה השלילית שפורסמה על ידי הממשלה העירונית של שנגחאי.
ב-15 במרץ 2019, הקונגרס העממי הלאומי של סין אימץ את חוק ההשקעות הזרות, שנכנס לתוקף ב-1 בינואר 2020. השקעות זרות בסין מגיעות עם מספר סיכונים אתיים אשר מציבים אתגרים גדולים בהם המשקיעים חייבים לנווט.
השקעה סינית בחו”ל
מדיניות צא החוצה
מכשיר טלוויזיה TCL
סמארטפון של Meizu
השקעה זרה ישירה כלפי חוץ היא תכונה חדשה של הגלובליזציה הסינית, שבה חברות סיניות מקומיות מבקשות לבצע השקעות הן במדינות מתפתחות והן במדינות מפותחות. בשנת 2011 דווח על השקעות גוברת של חברות סיניות עתירות הון בחברות מבטיחות בארצות הברית. השקעות כאלה מציעות גישה למומחיות בשיווק ובהפצה שיכולה להיות שימושית בניצול השוק המקומי הסיני המתפתח.
מאז 2005, חברות סיניות מתרחבות באופן פעיל מחוץ לסין, הן במדינות מפותחות והן במדינות מתפתחות. בשנת 2013, חברות סיניות השקיעו 90 מיליארד דולר ברחבי העולם במגזרים לא פיננסיים, 16% יותר משנת 2012.
בין ינואר 2009 לדצמבר 2013, סין תרמה סך של 161.03 מיליארד דולר ב- FDI החוצה, ויצרה כמעט 300,000 מקומות עבודה. מערב אירופה הייתה הנמענת האזורית הגדולה ביותר של FDI החוצה סינית, כאשר גרמניה קיבלה את המספר הגבוה ביותר של פרויקטים FDI עבור כל מדינה בעולם.
סין מוכנה להשקיע במדינות מסוכנות יותר.
במהלך הניהול של שי ג’ינפינג, פרויקטים של השקעות זרות ותשתיות יוצאות התפרשו לעתים קרובות כחלק מיוזמת החגורה והדרך. : 1 בין 2013 ל-2021, המזרח התיכון היה מקבל בולט של ה-FDI היוצא של סין, במיוחד בגלל החשיבות של אספקת האנרגיה שלו עבור סין. : 83
ישנן שתי דרכים שבהן חברות סיניות בוחרות להיכנס לשוק זר: צמיחה אורגנית ומיזוג ורכישה (M&A). חברות סיניות רבות יעדיפו מיזוגים ורכישות מהסיבות הבאות:
מהיר. מיזוגים ורכישות היא הדרך המהירה ביותר של חברה להתרחב למדינה אחרת על ידי רכישת מותג, הפצה, כישרונות וטכנולוגיה. מנכ”לים סינים היו רגילים לצמוח במהירות של 50%+ ואינם רוצים להוציא הון.
שוק סין. סין הפכה לכלכלה הגדולה בעולם. סינים רבים רוכשים חברות זרות ואז מביאים את המוצרים/שירותים שלהם לסין, כל דבר ממכוניות פרימיום דרך בגדי אופנה ועד בשר ועד סרטים הוליוודיים.
גישה להון זולה. השוק המקומי הסיני העצום עוזר לחברות סיניות רבות לצבור הון פיננסי לביצוע מיזוגים ורכישות. ממשלת סין מספקת גם הון ארוך טווח בריבית נמוכה לחברות להתרחב לחו”ל.
סיכון נמוך. מיזוגים ורכישות עזרו לחברות סיניות להימנע מסיכון של כישלון בצמיחה אורגנית מכיוון שהן קיבלו חברה מבוססת עם הכל במקום.
כוח עבודה זול. חברות מסוימות עשויות להעביר חלק מהייצור במדינות בעלויות עבודה גבוהות לסין כדי להפחית את העלות ולהפוך את המוצר לאטרקטיבי יותר במחיר.
חסם סחר ומדיניות. חברות סיניות במגזרים רבים מתמודדות עם הגבלת מכסות ומס גבוה, שמונעים מהן להיות תחרותיות בשווקים זרים.
נכסים מעוקלים
המשבר הכלכלי העולמי של 2008-2010 יצר בעיות נזילות עבור הרבה חברות מערביות והפחית את שווי השוק שלהן. חברות סיניות מאמינות שזו הזדמנות מצוינת עבורן לקנות את הנכסים המעוקלים הללו בהנחה. ההשקעה הזרה הישירה של סין במגזר הלא פיננסי גדלה מ-25 מיליארד דולר ב-2007 ל-90 מיליארד דולר ב-2013, יותר מפי שלושה.
סין צומחת בהשקעות ומשפיעה על הכוח על אירופה, והאיחוד האירופי החל לשים לב.
בתחילת הדרך, מפעלי המדינה שולטים ברכישות הזרות ורוב הכסף הולך לנפט ולמחצבים. מאז 2005, יותר ויותר חברות פרטיות מתחילות לרכוש חברות זרות שאינן מחומרי גלם.
מיזוגים ורכישות
מ-1993 עד 2010, חברות סיניות היו מעורבות כחברה רוכשת או נרכשת ב-25,284 מיזוגים ורכישות בשווי כולל ידוע של 969 מיליארד דולר.
כוח העבודה
דמוגרפיה של סין
הגירה בסין, עיור בסין, הגירה סינית, רמת חיים בסין, ועוני בסין
כוח העבודה המועסק המוערך של סין ב-2005 הסתכם ב-791 מיליון איש, כ-60% מכלל האוכלוסייה. במהלך 2003, 49% מכוח העבודה עבדו בחקלאות, ייעור ודיג ; 22% בתעשיות הכרייה, הייצור, האנרגיה והבנייה ; ו-29% במגזר השירותים ובקטגוריות נוספות. בשנת 2004 הועסקו כ-25 מיליון איש ב-743,000 מפעלים פרטיים.
מפקד האוכלוסין של 2010 מצא שסין הייתה כעת חצי עירונית ומזדקנת במהירות בגלל מדיניות הילד האחד. הדבר צפוי להוביל להגברת הביקוש לעבודה כדי לטפל באוכלוסייה מבוגרת ולהיצע מופחת של מהגרי עבודה מהכפר.
בשנת 2012, לראשונה, על פי נתונים סטטיסטיים שפרסמה הלשכה הלאומית לסטטיסטיקה של סין בינואר 2013, גודל כוח העבודה, בני 15 עד 59, בסין התכווץ מעט ל-937.27 מיליון איש, ירידה של 3.45 מיליון מ- 2011. מגמה זו, הנובעת ממדיניות הילד האחד של סין של בקרת אוכלוסיה, צפויה להימשך לפחות עד 2030.
בינואר 2016, פוליסת שני ילדים החליפה את פוליסת הילד האחד, אשר בתורה הוחלפה בפוליסת שלושה ילדים במאי 2021. ביולי 2021, כל מגבלות גודל המשפחה וכן עונשים על חריגה מהם הוסרו.
בשל החרפת הזיהום, השחיתות ואי הוודאות הפוליטית של המדינה החד-מפלגתית והחופש הכלכלי המוגבל בכלכלה הנשלטת על ידי מפעלים ממשלתיים גדולים, אנשי מקצוע מיומנים רבים עוזבים את המדינה או מכינים לעצמם רשתות ביטחון בחו”ל. בעשור עד 2014, עשרה מיליון סינים היגרו למדינות אחרות, ולקחו נכסים וכישוריהם הטכניים.
הפדרציה של האיגודים המקצועיים של כל סין היא האיגוד המקצועי היחיד המותר מבחינה חוקית במדינה. ניסיונות להקים איגודים מקצועיים בלתי תלויים ב-ACFTU היו נדירים וקצרי מועד. אחת הדוגמאות הבולטות היא הפדרציה האוטונומית של פועלי בייג’ינג שהוקמה במהלך ההפגנות בכיכר טיאננמן ב-1989. מטה פיקוד הלחימה פרסם הודעה פומבית המכריזה על ה-BWAF כארגון בלתי חוקי והורה לו להתפרק בטענה שמנהיגי הפדרציה היו בין “המסיתים והמארגנים העיקריים בבירת המרד האנטי-מהפכני.
תחבורה ותשתיות
תחבורה בסין
מדיניות התחבורה של סין, המושפעת מדאגות פוליטיות, צבאיות וכלכליות, עברה שינויים גדולים מאז 1949.
מיד לאחר הקמת הרפובליקה העממית, המטרה העיקרית הייתה לתקן תשתית תחבורה קיימת על מנת לענות על צורכי התחבורה והלוגיסטיקה הצבאית וכן לחזק את השלמות הטריטוריאלית. במהלך רוב שנות ה-50 נבנו קישורי כביש ומסילה חדשים, ובמקביל שופרו הישנים. במהלך שנות ה-60 חלק גדול מהשיפור של התחבורה האזורית הפך לאחריות הממשלות המקומיות, ונבנו מסילות ברזל קטנות רבות. כמו כן, הושם דגש על פיתוח התחבורה באזורים כפריים, הרריים ומיוערים מרוחקים, על מנת לשלב אזורים עניים יותר במדינה ולסייע בקידום יתרונות גודל במגזר החקלאי.
לפני תחילת עידן הרפורמה בסוף שנות ה-70, קשרי התחבורה של סין היו מרוכזים בעיקר באזורי החוף והגישה לאזורים הפנימיים הייתה בדרך כלל גרועה. מצב זה השתפר במידה ניכרת מאז, כאשר מסילות רכבת וכבישים מהירים נבנו באזורים המרוחקים והגבוליים של צפון מערב ודרום מערב. במקביל, נמשכה גם פיתוח התחבורה הבינלאומית, והורחבו במידה ניכרת היקף השילוח באוקיינוס.
הובלות מטענים מסופקות בעיקר באמצעות תחבורה ברכבת. מגזר הרכבות הוא מונופול על ידי רכבת סין ויש שונות רבה בשירותים הניתנים. בסוף 2007 הפכה סין לאחת המדינות הבודדות בעולם שהשיקה רכבת מהירה משלה שפותחה במקורה. כאשר קיבולת הרכבת מתקשה לעמוד בביקוש להובלת סחורות וחומרי גלם כגון פחם, נתיבי אוויר, כבישים ודרכי מים מפותחים במהירות כדי לספק חלק הולך וגדל מצרכי התחבורה הכוללים של סין.
כמה מומחים כלכליים טענו שאת פער הפיתוח בין סין לכלכלות מתעוררות אחרות כמו ברזיל, ארגנטינה והודו ניתן לייחס במידה רבה להתמקדות המוקדמת של סין בפרויקטי תשתית שאפתניים: בעוד שסין השקיעה כ-9% מהתמ”ג שלה בתשתיות ב- בשנות ה-90 וה-2000, רוב הכלכלות המתעוררות השקיעו רק 2% עד 5% מהתמ”ג שלהן.
פער ההוצאות הניכר הזה אפשר לכלכלה הסינית לצמוח בתנאים כמעט אופטימליים בעוד שכלכלות דרום אמריקה רבות סבלו מצווארי בקבוק בפיתוח שונים כמו רשתות תחבורה גרועות, רשתות חשמל מזדקנות ובתי ספר בינוניים.
מדע וטכנולוגיה בסין
Tencent, אחד מקונצרני הטכנולוגיה היקרים בעולם
המדע והטכנולוגיה בסין התפתחו במהירות בעשורים האחרונים. ממשלת סין שמה דגש באמצעות מימון, רפורמה ומעמד חברתי על מדע וטכנולוגיה כחלק בסיסי מהפיתוח החברתי-כלכלי של המדינה וכן ליוקרה לאומית. סין עשתה התקדמות מהירה בתחומים כמו חינוך, תשתיות, ייצור היי-טק, בינה מלאכותית, הוצאה לאור אקדמית, פטנטים ויישומים מסחריים.
סין מכוונת כעת יותר ויותר לחדשנות ילידית ושואפת לתקן את החולשות שנותרו.
תוכנית אלף הכשרונות שלה שואפת למשוך אקדמאים סינים חדשניים שחיים בחו”ל (כמו גם כמה זרים) בחזרה לסין כתמיכה ביעדי החדשנות הכלכלית שלה.
אנטי מונופול ותחרות
מגזר הטכנולוגיה הסיני התאפיין כשולט על ידי ישויות מעטות וגדולות יותר כולל Ant Group ו- Tencent.
היו ניסיונות של מינהלת שי ג’ינפינג לאכוף חוקי תחרות כלכלית, ובדיקות באליבאבא וטנסנט הושקו על ידי הרגולטורים הכלכליים הסיניים.
הדיכוי על מונופולים על ידי ענקיות טכנולוגיה וחברות אינטרנט מלווה בקריאות של הפוליטביורו נגד שיטות מונופוליות של ענקיות קמעונאות מסחריות כמו עליבאבא.
[wpseo_breadcrumb]