FBI לשכת החקירות הפדרלית ארה”ב | עורך דין פלילי F.B.I

ה-FBI (Federal Bureau of Investigation, לשכת החקירות הפדרלית של ארה”ב) נוסד רשמית בשנת 1908 כחלק ממשרד המשפטים האמריקאי. בתחילה הוא כונה “לשכת החקירות” (BOI, Bureau of Investigation) והורכב מכ-30 סוכנים מיוחדים שמונו על ידי התובע הכללי צ’ארלס בונפרטה, במטרה לחקור עבירות פדרליות שגופים אחרים לא יכלו לטפל בהן. בשנת 1924 מונה ג’יי אדגר הובר (J. Edgar Hoover) למנהל הביורו, והחל תקופה של כ-48 שנים שבהן עיצב הובר את הארגון והרחיב מאוד את סמכויותיו והשפעתו. בתקופת הובר, ה-FBI התמקד בלחימה בפשע המאורגן, באכיפת חוקי האיסור (Prohibition) בשנות ה-30, ובמעקב אחר פעילי קומוניזם במהלך המלחמה הקרה. בשנת 1935 קיבלה הלשכה את שמה הנוכחי “לשכת החקירות הפדרלית” (Federal Bureau of Investigation) והפכה רשמית ל-FBI. באותה שנה גם הוקם האקדמיה הלאומית של ה-FBI להכשרת קציני משטרה (National Academy) וכן מעבדת הזיהוי הפלילי הראשונה של הארגון.

FBI

עם השנים צבר ה-FBI כוח ומוניטין כחוד החנית של אכיפת החוק הפדרלית בארה”ב. באמצע המאה ה-20 הוביל ה-FBI מאמצים נגד פשע מאורגן, כגון המאבק במשפחות הפשע (המאפיה), וכן חקירות מתוקשרות כמו “עשרת המבוקשים ביותר”, רשימה שהחלה בשנת 1950 של עבריינים נמלטים בעלי פרופיל גבוה. בתקופת התנועה לזכויות האזרח בשנות ה-60, היה ל-FBI תפקיד שנוי במחלוקת: מחד, הוא חקר פשעי שנאה והפרות של זכויות אזרח; מאידך, תוכנית COINTELPRO שניהל הובר עסקה במעקב והתערבות בארגונים פוליטיים, כולל מנהיגי זכויות אזרח, באופן שחורג מהמקובל וגרר ביקורת ציבורית.

בשנת 1972, לאחר פטירתו של הובר, הוגבל משך כהונת מנהל ה-FBI ל-10 שנים כדי למנוע ריכוז כוח קיצוני אצל אדם אחד. החל משנות ה-70 וה-80, התמקד ה-FBI בפיצוח פרשיות שחיתות ציבורית (כגון מבצע ABSCAM בשלהי שנות ה-70 לחשיפת שוחד בקרב חברי קונגרס) ובמאבק גובר בסחר בסמים לצד ה-DEA. כמו כן הורחבו היכולות המדעיות-פורנסיות של הסוכנות; מעבדת ה-FBI הפכה למתקדמת בעולם והטמעת טכנולוגיות חדשות (לרבות מאגרי טביעות אצבע ו-DNA) שיפרה את יכולות החקירה.

בשנות ה-90 הוביל ה-FBI מאבקים בולטים נגד פשעי צווארון לבן, טרור מבית ומחוץ, ופיצח מקרים מתוקשרים כמו הפיגוע במרכז הסחר העולמי ב-1993, הפיגוע בבניין הפדרלי באוקלהומה סיטי ב-1995, ותפיסת האנס הסדרתי טד קזינסקי (“יונבומר”) בשנת 1996. באותה תקופה החל הארגון גם לעסוק יותר בפשיעת מחשב מתהווה. בשנת 2001, בעקבות פיגועי 11 בספטמבר, עבר ה-FBI שינוי אסטרטגי עמוק: מנכ”ל ה-FBI באותה עת, רוברט מיולר, שם דגש על לוחמה בטרור ואבטחת ביטחון המולדת כעדיפות ראשונה, והסוכנות עברה ארגון מחדש משמעותי כדי למנוע מתקפות טרור עתידיות. הוקמו מחלקות ייעודיות ללוחמה בטרור ובמודיעין נגדי, ותשומת לב מיוחדת הופנתה לזירה הבינלאומית ולשיתוף פעולה עם גופי ביון (לרבות ה-CIA) ועם רשויות אכיפה זרות.

במהלך שנות ה-2000 וה-2010, הרחיב ה-FBI את פעילותו גם בתחום פשעי הסייבר, פשיעה פיננסית וחקירות בינלאומיות. הארגון פיתח יכולות מתקדמות בתחום הסייבר כדי להתמודד עם איומים כגון האקרים, ריגול סייבר ומתקפות כופרה. במקביל, ה-FBI חקר פרשות שחיתות ענקיות (למשל פרשת Enron בתחילת שנות ה-2000), פעל נגד הונאות ניירות ערך (כגון פרשת ברני מיידוף ב-2008) והגיב לעליית הפשיעה הגלובלית באמצעות שיתופי פעולה עם אינטרפול ואירגוני אכיפה בינלאומיים אחרים.

בעשור האחרון (2020 ואילך) ניצב ה-FBI בפני אתגרים חדשים: מתקפות סייבר נרחבות על תשתיות ומוסדות (למשל מתקפות כופרה על בתי חולים וחברות ענק), חשיפה של רשתות קריפטו לא חוקיות להלבנת הון, עלייה בטרור פנים-מדינתי (למשל האירועים סביב הפריצה לקפיטול ב-6 בינואר 2021), ומאבק בהתפשטות פשע מאורגן בינלאומי וטכנולוגי. מנהל ה-FBI הנוכחי, כריסטופר ריי (Christopher Wray, החל מ-2017), שם דגש על שיפור האיסוף המודיעיני הפנימי, הגנה על סודות מסחריים מפני ריגול תעשייתי (בדגש על איומים מסין ורוסיה), וכן הגנה על תהליכי הדמוקרטיה בארה”ב (כגון חקירת התערבויות זרות בבחירות).

ננכון ל-2025, ה-FBI הוא ארגון רב-תחומי בעל סמכויות נרחבות, המונה כ-38,000 עובדים (סוכנים מיוחדים וצוות מקצועי תומך). תקציב הסוכנות עומד על קרוב ל-10 מיליארד דולר בשנה, מה שמאפשר השקעה בכלי חקירה וטכנולוגיה מתקדמים. ה-FBI ממשיך להתפתח אל מול אתגרי הפשיעה המודרנית, תוך שמירה על ייעודו המקורי: להגן על העם האמריקאי ולאכוף את חוקי ארה”ב. האיזון בין ביטחון לבין זכויות האזרח ממשיך לעמוד במרכז תשומת הלב הציבורית, במיוחד כאשר הארגון מתמודד עם איומים חדשים במרחב המקוון והבינלאומי.

בודקי טביעות אצבע במטה ה-FBI, שנת 1929, דוגמה היסטורית ליכולות הזיהוי הפלילי בראשית דרכו של הארגון.

מבנה הסוכנות, סניפים ודרכי יצירת קשר (אנשי קשר, טלפונים וכתובות)

ה-FBI כפוף למשרד המשפטים של ארה”ב (Department of Justice) בראשו עומד התובע הכללי, אך הינו גוף עצמאי בפועל בניהול החקירות הפדרליות. בראש ה-FBI עומד המנהל (Director), הממונה על ידי נשיא ארה”ב באישור הסנאט לכהונה של עד 10 שנים. המנהל הנוכחי, כריסטופר ריי, הוא האיש השמיני המכהן בתפקיד זה מאז 1972 (קודמיו בתפקיד כללו את ג’יי אדגר הובר האגדי, ולאחריו מספר מנהלים בולטים כגון ויליאם ובסטר, לואיס פרי, רוברט מיולר, ג’יימס קומי ועוד). תחת המנהל פועל סגן המנהל (Deputy Director), וכן מספר עוזרי מנהל האחראים על תחומי הפעילות המרכזיים של ה-FBI.

מבנה ארגוני ויחידות

ה-FBI מחולק לזרועות ויחידות בהתאם לתחומי האחריות. באופן כללי, ניתן לחלק את המבנה למספר אגפים עיקריים: אגף החקירות הפליליות (Criminal Investigative Division), אגף מודיעין וביטחון לאומי (Intelligence and Counterterrorism), אגף לוחמת סייבר (Cyber Division), אגף פשעי צווארון לבן וכלכלה, אגף זכויות אזרח ושחיתות ציבורית, ואגפים מנהליים (כמו הטכנולוגיה המבצעית, משאבי אנוש, משפטנים וכדומה). בכל אגף יש יחידות משנה המתמחות בתחומים ספציפיים, למשל באגף הפשיעה הכלכלית קיימות יחידות להונאות בנקאיות, להלבנת הון, לפשעים במטבעות קריפטוגרפיים וכו’.

בנוסף למטה הארצי, קיימת רשת של משרדי שטח (Field Offices) – 56 משרדים ראשיים הפזורים בערים מרכזיות ברחבי ארה”ב. לכל משרד שטח יש תחום אחריות גיאוגרפי (למשל משרד השטח בניו יורק אחראי על ניו יורק והסביבה, המשרד בלוס אנג’לס על דרום קליפורניה וכדומה). תחת משרדי השטח פועלים לעיתים משרדי משנה (Resident Agencies) בערים קטנות יותר בתחומי האחריות שלהם. מבנה זה מאפשר נוכחות מבצעית של ה-FBI בכל מדינה בארה”ב, ויכולת תגובה מהירה לאירועים מקומיים.

המטה הראשי של ה-FBI ממוקם בוושינגטון הבירה, בבניין J. Edgar Hoover Building המפורסם שבכתובת 935 Pennsylvania Avenue NW, Washington, D.C. 20535. זהו בניין גדול במרכז העיר, סמוך למבני ממשל חשובים, המשמש את הנהלת ה-FBI ואת מחלקות המטה (מודיעין, טכנולוגיה, מעבדה פורנזית וכו’). ניתן ליצור קשר עם מטה ה-FBI בטלפון הראשי: (202) 324-3000. לצד מטה זה, ל-FBI יש מתקנים מרכזיים נוספים: למשל, האקדמיה של ה-FBI בקוונטיקו, וירג’יניה, המשמשת להכשרת סוכנים ושוטרים (שם גם ממוקמת המעבדה לזיהוי פלילי המתקדמת של ה-FBI); מרכז המידע הפלילי בקלרקסברג, מערב וירג’יניה (בו נמצא מאגר טביעות האצבע וה-DNA הלאומי); ומתקני מחשוב וסייבר מתקדמים בערים שונות.

סניפים בינלאומיים: ה-FBI פועל גם מחוץ לגבולות ארה”ב באמצעות מערך של נציגים משפטיים (Legal Attachés או בקיצור Legats) הפרוסים בכ-80 משרדים במדינות שונות בעולם. נציגים אלה הם סוכני FBI מנוסים המוצבים בשגרירויות ארה”ב ומנהלים קשרי עבודה עם כוחות אכיפת חוק מקומיים. מטרת משרדי הנציג (המכונים Legat) היא לתאם חקירות בעלות זיקה בינלאומית, להעביר מידע בין ה-FBI למשטרה המקומית, ולסייע בפעולות כמו מעצרים או חיפושים עבור חקירות אמריקאיות, הכול בתיאום והסכמת המדינה המארחת. חשוב לציין: ל-FBI אין סמכות לפעול חד-צדדית בשטח זר, והסוכנים בחו”ל אינם מבצעים פעילות אכיפה ללא שיתוף פעולה ואישור מהרשויות המקומיות. לדוגמה, בישראל מפעיל ה-FBI נציגות במסגרת שגרירות ארה”ב.

נציגות ה-FBI בישראל: הסוכנות מחזיקה משרד נציג (Legal Attaché) בשגרירות ארה”ב בישראל, אשר (נכון להיום) יושב בתל אביב. הנציגות מכסה את אזור ישראל והרשות הפלסטינית. פרטי הקשר של משרד ה-FBI בישראל: טלפון בשגרירות ארה”ב בתל אביב 03-519-7575 (חיוג מחו”ל: 011-972-3-519-7575). כמו כן פועל משרד משנה בירושלים עם מספר טלפון 02-622-7127. נציג ה-FBI בישראל אחראי על שיתוף פעולה עם משטרת ישראל, שב”כ וגופים אחרים בנושאי טרור, סייבר, פשעים חוצי-גבולות וכדומה. למשל, אם מתנהלת חקירה בארה”ב עם חשודים או קורבנות בישראל, הנציגות תתאם העברת מידע ובקשות רשמיות (כגון צווי מעצר או הסגרה) לרשויות הישראליות.

דרכי יצירת קשר כלליות: אזרח או כל אדם שמעוניין לפנות ל-FBI יכול לעשות זאת בכמה דרכים. הדרך הרשמית היא באמצעות פנייה למשרד השטח המקומי בארה”ב, כל משרד שטח של ה-FBI מפרסם כתובת וטלפון למשלוח מידע או תלונות. חלק ממשרדי השטח אף מפעילים דוא”ל ייעודי לפניות הציבור. כמו כן, ה-FBI מפעיל קו דיווח טלפוני מרכזי ומערכת מקוונת בשם “Submit a Tip” באתר האינטרנט של הסוכנות, המאפשרים לדווח על פשעים או מסירת מידע מודיעיני. עבור מקרי חירום כמובן יש להתקשר למוקד 911 (ולא ישירות ל-FBI), אך עבור מידע מודיעיני או דיווח על פשע פדרלי, ניתן להגיש דיווח באתר ה-FBI. כמו כן, אם הנכם נמצאים מחוץ לארה”ב (לרבות בישראל) וברצונכם לדווח מידע ל-FBI, תוכלו ליצור קשר עם הנציגות האזורית (למשל נציגות תל אביב הנ”ל) או עם שגרירות ארה”ב המקומית ולבקש להעביר מידע ל-FBI.

בניין מטה ה-FBI בוושינגטון (J. Edgar Hoover Building), משכן ההנהלה והמטות המרכזיים של לשכת החקירות הפדרלית. מיקום: 935 Pennsylvania Ave NW, Washington, D.C.

תחומי הפעולה והחקירה של ה-FBI, סייבר, קריפטו, הונאות פיננסיות, עבירות מין ועבירות חמורות

ה-FBI הוא גוף אכיפה רב-תחומי, ומשימותיו מכסות קשת רחבה של עבירות פדרליות. למעשה, ל-FBI יש סמכות שיפוט (jurisdiction) על יותר מ-200 קטגוריות של עבירות פליליות פדרליות, החל מטרור וריגול ועד הונאות פיננסיות ופשעים אלימים. להלן סקירה של תחומי הפעולה העיקריים, כולל דוגמאות לנושאים ספציפיים בכל תחום:

  • טרור וביטחון לאומי: בראש סדר העדיפויות של ה-FBI נמצאת המניעה והחקירה של פעולות טרור ופגיעות בביטחון הלאומי של ארה”ב. זה כולל טרור בינלאומי (למשל ארגוני טרור כמו אל-קאעידה, דאע”ש וגם איומים מאיראן, חיזבאללה וכו’), וכן טרור פנימי (למשל קבוצות קיצוניות מבית המבצעות פיגועים על רקע אידאולוגי או גזעי). ה-FBI מנהל חקירות על פיגועים, ניסיונות פיגוע, מימון טרור, ותומך באיסוף מודיעין כדי לסכל מזימות בטרם ביצוען. בתחום זה פועל גם האגף ללוחמה בטרור (Counterterrorism Division), ובשיתוף עם קהילת המודיעין (CIA, NSA וכו’). דוגמה: לאחר מתקפת הטרור על ישראל באוקטובר 2023, הקים משרד המשפטים האמריקאי כוח משימה מיוחד (Joint Task Force 10-7) בהשתתפות ה-FBI, לחקור ולהעמיד לדין חברי חמאס ואחרים המעורבים בפיגועי 7 באוקטובר, כולל גורמים בחו”ל המממנים טרור.
  • ריגול (Counterintelligence): ה-FBI הוא הגוף הפדרלי המוביל גם בסיכול ריגול זר בתוך תחומי ארה”ב. אגף המודיעין הנגדי שלו עוסק בחשיפת מרגלים ושיתוק פעולות ריגול של מדינות זרות (כגון גניבת סודות ביטחוניים או טכנולוגיים). למשל, ה-FBI מטפל בתיקים של ריגול תעשייתי (כמו מקרים בהם סוכנים סיניים ניסו לגנוב סודות מסחריים מחברות אמריקאיות), בריגול צבאי (מרגלים הפועלים בארגוני ביטחון אמריקאיים) ובמעקב אחר התערבות זרה בפוליטיקה של ארה”ב. דוגמה מפורסמת: מעצרו של רוברט הנסן, סוכן FBI לשעבר שריגל עבור רוסיה, או חשיפת חוליות ריגול סמויות (“Illegals”) של המודיעין הרוסי בשנת 2010.
  • פשיעת סייבר (Cyber Crime): עם מהפכת האינטרנט, ה-FBI פיתח יכולות מתקדמות בתחום הפשיעה המקוונת. האגף ללוחמה בסייבר מטפל במגוון עבירות מחשב: פריצות למחשבים ורשתות (האקרים), הפצת נוזקות וכופרות (Ransomware), מתקפות סייבר על תשתיות קריטיות, גניבת מידע אישי ומסחרי, והונאות שמתבצעות דרך הרשת (כגון הונאות “דיוג”, Phishing, וסחיטת סייבר). ה-FBI מפעיל מרכז בשם IC3 (Internet Crime Complaint Center) לקליטת תלונות ציבור על פשעי אינטרנט, ומוביל מבצעי אכיפה בינלאומיים נגד רשתות פשיעת רשת. למשל, בשנת 2021 סייע ה-FBI בהפלת רשת ה-NetWalker שכופרה מחשבים ברחבי העולם, וב-2023 פעל נגד קבוצת Hive (כופרה), ובשני המקרים אף הצליח להשיב חלק מהכופר למותקפים. גם פשעי קריפטו נכללים בתחום זה, שכן רבים מפשעי הסייבר מערבים מטבעות קריפטוגרפיים (כגון ביטקוין) להעברת כספים לא חוקיים. לדוגמה, מפתח ישראלי-רוסי בשם רוסטיסלב פאנב הואשם במעורבות בקבוצת כופרה בינלאומית (LockBit) והוסגר לארה”ב ב-2025, אחרי חקירה שכללה מעקב בלוקצ’יין וטכניקות דיגיטליות מתקדמות. חקירות מסוג זה מצריכות שיתוף פעולה עם יחידות סייבר במדינות אחרות, וכיום ה-FBI הוא אחד הגופים המובילים בעולם בניתוח בלוקצ’יין, עקיבה אחר ארנקים דיגיטליים והחרמת נכסי קריפטו גנובים.
  • פשיעה כלכלית והונאות פיננסיות: תחום רחב שבו מתמקד ה-FBI הוא פשיעת צווארון-לבן, כלומר עבירות כלכליות, עסקיות ופיננסיות מורכבות. זה כולל הונאות בנקאיות (Bank Fraud), הונאות בכרטיסי אשראי ופריצות לחשבונות, הונאות ניירות ערך (Securities Fraud) כגון הרצת מניות, מסחר במידע פנים ותרמיות “פונזי”, הונאות ביטוח ובריאות, וכן הונאת משקיעים בינלאומית. לדוגמה, ה-FBI חקר והביא לדין את ברני מיידוף על הונאת ההשקעות הגדולה בהיסטוריה, חשף רשתות הלבנת הון בין-לאומיות (Money Laundering) המשלבות בנקים זרים ומקלטי מס, וטיפל בפרשיות שחיתות בתאגידים (כגון פרשת אנרון). בשנת 2024 הודה ישראלי בשם שלמה ארז במעורבות בהונאת השקעות ובקנוניה עם נוכל ידוע בארה”ב, אליהו ויינשטיין, שגנבו עשרות מיליוני דולרים ממשקיעים באמצעות הבטחות שווא, תוך הלבנת כספים והסתרת זהות ויינשטיין לאחר שחנן אותו נשיא ארה”ב. חקירות מסוג זה מדגישות את שילוב ה-FBI עם חוקרי מס (IRS) ורשויות פדרליות אחרות, בשל המורכבות הפיננסית.
  • עבירות קריפטו (Crypto): נושא שראוי להדגיש בנפרד בתוך הפשיעה הכלכלית הוא התחום המתפתח של עבירות בעולם המטבעות הדיגיטליים. ככל שגדלה הפופולריות של מטבעות כBitcoin, Ethereum ואחרים, כך גם גבר השימוש בהם למטרות פליליות. ה-FBI הקים צוותים מיוחדים לטיפול בעבירות קריפטוגרפיות, אשר משתפים פעולה עם משרד המשפטים (DOJ) וצוות אכיפה ייעודי לנושא (National Cryptocurrency Enforcement Team). דוגמאות לעבירות בתחום: גניבת מטבעות דיגיטליים מארנקי משתמשים או מבורסות (Exchange hacks), הונאות השקעה ב-ICO (הנפקות מטבע ראשוניות פיקטיביות), שימוש בקריפטו להלבנת כספים שמקורם בסחיטה, סחר בסמים או פשעי סייבר, וכן עבירות מס הקשורות ברווחי קריפטו לא מדווחים. כך למשל, אזרח ישראלי-רוסי בשם אלכסנדר גורביץ’ נעצר בישראל בשנת 2025 בחשד למעורבות בפריצת בלוקצ’יין של חברת Nomad ב-2022, גניבה של מטבעות דיגיטליים בשווי עצום וניסיון לסחוט 500,000$ תמורת החזרת הנכסים. מקרים כאלה מערבים מומחי סייבר של ה-FBI העובדים לצד מומחי בלוקצ’יין, ובשיתוף עם הרשויות המקומיות (במקרה זה, משטרת ישראל) כדי לאתר ולעצור את החשוד, ואף לנסות להשיב את הכספים הגנובים דרך ניתוח עסקאות ברשת.
  • שחיתות ציבורית וזכויות אזרח: ל-FBI תפקיד חשוב גם באכיפת חוקים נגד שחיתות במגזר הציבורי. הארגון חוקר מקרים של שוחד וקבלת טובות הנאה על ידי עובדי ציבור (למשל ראשי ערים, מושלי מדינות או חברי קונגרס), הונאת בחירות (כגון זיופי הצבעה, מימון לא חוקי של קמפיינים), והתנהלות פסולה בגופי ממשל. יחידת “Public Corruption” של ה-FBI עובדת בצמוד עם התובעים הפדרליים לחשוף עבירות כאלה, הנתפסות כאיום על שלטון החוק. למשל, ה-FBI הריץ בשנות ה-70 את מבצע ABSCAM הידוע, שבו סוכנים סמויים הציעו שוחד למחוקקים וחשפו מספר חברי קונגרס מושחתים. בתחום זכויות האזרח, ה-FBI אוכף חוקים נגד פשעי שנאה (Hate Crimes), עבירות אלימות המונעות מדעה קדומה גזעית, דתית, מינית וכדומה, וכן חוקר תלונות על הפרות זכויות חוקתיות (למשל על-ידי שוטרים או פקידים מקומיים). חוקי זכויות האזרח הפדרליים (כגון 18 U.S.C. §242, שלילת זכויות תוך ניצול סמכות) נאכפים על ידי ה-FBI, למשל במקרי אלימות משטרתית חמורים. גם עבירות כגון סחר בלתי-חוקי בהגירה (כגון מקרים של הברחת מהגרים או עבדות מודרנית של עובדים זרים) עשויות להיחקר על-ידי יחידות זכויות האזרח של ה-FBI, בשיתוף עם רשויות הגירה.
  • פשע מאורגן ואלימות חמורה: היסטורית, אחד מתחומי הפעולה המוכרים של ה-FBI הוא המאבק בפשע המאורגן. מזה עשרות שנים הארגון רודף אחר ארגוני פשיעה מסורתיים כמו המאפיה האיטלקית-אמריקאית, אך כיום התחום הורחב גם לכנופיות רחוב אלימות, קרטלי סמים בינלאומיים, וארגוני פשע מכל מוצא אתני (רוסי, אסייתי, דרום-אמריקאי וכו’). יחידת הפשע המאורגן והכנופיות מטפלת בתיקים במסגרת החוק הפדרלי (לרבות חוק RICO, החוק למאבק בארגוני שוחד והשפעה, שמאפשר העמדה לדין של חברים בארגון פשע על עצם החברות ופעילותם בקבוצה). לצד זאת, ה-FBI גם חוקר פשעי אלימות חמורים ברמה הפדרלית: חטיפות (Kidnapping) החוצות קווי מדינה או מערבות דרישה כלפי גורם ממשלתי; שודים חמושים של בנקים ומוסדות כספיים (עבירה פדרלית מאז שנות ה-30), למשל היחידה לחקירת שודדי בנקים מטפלת במקרים אלו; וכן רציחות מסוימות הנכנסות לסמכות הפדרלית (למשל רצח של פקיד פדרלי, או רצח במהלך עבירה פדרלית כמו שוד בנק). ה-FBI מפעיל לשם כך צוותי SWAT ויחידת עלית בשם HRT (Hostage Rescue Team) למבצעי השתלטות בני ערובה ומעצרים מסוכנים.
  • עבירות מין וניצול ילדים: בעוד שמשטרות מקומיות מטפלות ברוב עבירות המין בתחום שיפוטן, ה-FBI מתמקד בכמה תחומי ליבה פדרליים: סחר בבני אדם לצורכי זנות או עבדות (Human Trafficking), במיוחד סחר מיני בקטינים, שנחשב עבירה פדרלית חמורה מאוד (עפ”י 18 U.S.C. §1591 העונש יכול להגיע עד מאסר עולם); הפצת פורנוגרפיית ילדים באינטרנט (עבירות כגון 18 U.S.C. §2252, שיכולות לגרור עונשים של עשרות שנות מאסר); וכן סחיטה מינית מקוונת (“סקטינג”, Sextortion) שבה עבריינים סוחטים קורבנות תמורת אי-הפצת חומרים מיניים שלהם. ה-FBI מפעיל יוזמות כגון Innocent Images נגד ניצול מיני של ילדים ברשת, ועובד בשיתוף עם ארגונים בינלאומיים (כמו אינטרפול) כדי לעצור הפצת חומרים פדופיליים. לדוגמה, במבצע חובק עולם בשנת 2023 נעצרו עשרות עבריינים, ביניהם גורם שניהל פורום מקוון להפצת חומרים, וילדיו ניצלו, אחד הנאשמים המרכזיים (ישראלי במקור) קיבל עונש של 80 חודשי מאסר לאחר שהוסגר בגין ניהול קמפיין פישינג שהשיג גישה לתמונות אינטימיות רבות. תחום זה מדגיש את שיתוף הפעולה הבינלאומי, שכן עברייני מין פועלים מקוונת מעבר לגבולות.
  • נשק, סמים ו-WMD: תחום נוסף הוא אכיפת חוקים הקשורים לנשק חם, סחר בסמים ונשק להשמדה המונית (WMD). אמנם הסמכות העיקרית על אכיפת חוקי הסמים נתונה ל-DEA, אך ה-FBI מעורב רבות במאבק בקרטלי סמים בינ”ל ובפרשיות סחר גדולות (לרוב בצוותי משימה משותפים עם ה-DEA ועם משטרות מקומיות). בתחום הנשק, ה-FBI מנהל את בדיקות הרקע הפדרליות לרכישת נשק (מערכת NICS) וחוקר עבירות כגון סחר בלתי חוקי בנשק, הברחות נשק ומקרים של נשק המשמש פשע מאורגן או טרור. באשר ל-WMD, ה-FBI הוא הסמכות הפדרלית הראשית לחקירת אירועי טרור כימי, ביולוגי, רדיולוגי או גרעיני, ותיאום התגובה אליהם. הוא מפעיל צוותי חקירה מיוחדים לאירועים אלו (Hazardous Materials Response) בשיתוף עם ה-CIA, משרד האנרגיה וגופים נוספים.

לא ניתן למצות כאן את כל תחומי העיסוק, אך די ברור שה-FBI משמש כזרוע האכיפה המרכזית של הממשל הפדרלי במגוון רחב מאוד של פשעים חמורים. סדרי העדיפויות מתעדכנים לפי איום, וכיום (2025) בראשם: טרור ואיומי ביטחון לאומי, מתקפות סייבר רחבות-היקף, ריגול זר, פשיעה כלכלית חוצת גבולות, ושמירה על טוהר המוסדות הממשלתיים.

כדי לתת תמונה מסכמת, בטבלה הבאה נפרט 20 דוגמאות לסוגי עבירות חמורות שה-FBI חוקר באופן שגרתי, יחד עם החוק הפדרלי העיקרי של כל עבירה, העונשים הקבועים בו, והסבר קצר:

טבלה: סוגי עבירות חמורות בחקירות ה-FBI, חוקים, עונשים והגדרות

סוג העבירהסעיפי חוק פדרלי רלוונטייםעונשים לפי החוקהגדרה ותיאור
טרור (Terrorism)18 U.S.C. §2332b (מעשי טרור טרנס-לאומיים), §§2339A-B (סיוע חומרי לטרור) ועוד חוקיםעד מאסר עולם או עונש מוות (אם גרם למוות); סיוע לטרור, עד 15 שנות מאסר (או יותר אם גרם למוות)שימוש באלימות בלתי-חוקית נגד אזרחים או רכוש כדי לקדם מטרות מדיניות/אידאולוגיות. החוק מגדיר טרור בינלאומי (שמוצאו מחוץ לארה”ב) ופנימי. ה-FBI חוקר מזימות לפיגועים, מימון טרור, התארגנויות טרור וכד’.
ריגול (Espionage)18 U.S.C. §794 (מסירת מידע הגנה לאויב), §951 (סוכן של מדינה זרה ללא רישום)עד עונש מוות (אם בזמן מלחמה); בדרך כלל עשרות שנות מאסר (עד מאסר עולם)העברת סודות מדינה או מידע רגיש לגורם זר ללא סמכות. למשל, עובד ממשל שמוסר מסמכים מסווגים למדינה אחרת, או סוכן זר הפועל בארה”ב בחשאי.
פריצה למחשבים (Hacking)18 U.S.C. §1030 (Computer Fraud and Abuse Act)עד 10 שנות מאסר לעבירה חד-פעמית (עד 20 שנה לעבירה שנייה או אם גרמה לנזק חמור); קנסותגישה לא מורשית למחשבים או רשתות, גניבת מידע ממוחשב, שתילת נוזקה. החוק CFAA אוסר פעולות כגון פריצה למערכות בנקאיות, ממשלתיות או עסקיות, וכן שיבוש מערכות מחשב.
מתקפות כופרה וסחיטה בסייברמשתלב בסעיפי §1030, וכן 18 U.S.C. §875(d) (סחיטה באמצעות תקשורת)סחיטה: עד 20 שנות מאסר; עבירות מחשב כנ”ל (10-20 שנה)שילוב של חדירה למחשב והצפנת מידע בדרישה לכופר, או איום לחשוף מידע רגיש אם לא משולם כסף (סחיטה). FBI רודף קבוצות כופרה בינ”ל; העבירות משלבות עבירות מחשב ועבירות סחיטה/הונאה.
הלבנת הון (Money Laundering)18 U.S.C. §1956 (עסקאות בהכנסות מפשע), §1957 (עסקאות רכוש גנוב)עד 20 שנות מאסר וקנס של עד $500,000 (או פי 2 מהכספים)הסתרת מקורם של כספים שמקורם בפשע על-ידי העברתם דרך חשבונות, עסקים, מטבעות קריפטו, וכו’. למשל, סוחר סמים שמקים עסק לגיטימי כדי “לשטוף” כספי סם. FBI חוקר רשתות בינלאומיות שמלבינות הון מפשעים מגוונים.
הונאת מחשב/אינטרנט (Wire Fraud)18 U.S.C. §1343 (הונאה באמצעי תקשורת)עד 20 שנות מאסר (עד 30 שנה אם קשור למוסד פיננסי או למצבי חירום); קנסותתרמית לקבלת כסף/רכוש תוך שימוש בטלקומוניקציה, טלפון, אינטרנט, אימייל. זה “סעיף סל” למגוון הונאות אונליין: תרמיות השקעה דרך האימייל, “דיוג” לגניבת פרטי בנק, התחזות לעובד חברה לקבלת תשלומים, ועוד. מרבית ההונאות המקוונות נופלות תחת סעיף זה.
הונאת ניירות ערך (Securities Fraud)15 U.S.C. §§78j, 78ff (חוק חילופי ניירות ערך, סעיף 10(b) ותקנות SEC), 18 U.S.C. §1348לרוב עד 20-25 שנות מאסר לכל עבירה; קנסות כבדים והחרמת רווחיםמרמה בשוק ההון: הרצת מניות, מסחר במידע פנים, תרמיות פונזי ומשחק פירמידה בהשקעות. למשל, הבטחות שווא למשקיעים לגבי חברה או קרן, או שימוש במידע פנימי סודי כדי להרוויח במסחר. FBI ו-SEC משתפים פעולה בתיקים אלה.
הונאה בנקאית ופיננסית18 U.S.C. §1344 (Bank Fraud), §1014 (הונאה בקבלת הלוואה)עד 30 שנות מאסר וקנס עד מיליון דולר (לבנק פדרלי); סעיפים אחרים 5-10 שנות מאסרהונאה נגד מוסדות פיננסיים מבוטחים פדרלית (בנקים, איגודי אשראי). למשל, זיוף מסמכים לקבלת משכנתא או הלוואה, משיכת כספים במרמה מחשבון, או “צ’קים חוזרים” במזיד.
גניבת זהות (Identity Theft)18 U.S.C. §1028 (הונאות תעודה), §1028A (גניבת זהות חמורה)סעיף §1028A קובע מאסר חובה של שנתיים (מצטבר) בנוסף לכל עונש אחר; עבירות תיעוד, עד 15 שנהשימוש או גניבת פרטים אישיים של אדם אחר למטרת מרמה. למשל, פתיחת כרטיס אשראי על שם קורבן, שימוש במספר ביטוח לאומי גנוב, זיוף דרכון או ת”ז. ה-FBI חוקר יחד עם השירות החשאי וגורמי אכיפה אחרים עבירות אלה, במיוחד כשהן בקנה מידה גדול (מאות קורבנות).
שוחד ושחיתות ציבורית18 U.S.C. §201 (שוחד לעובד ציבור), §666 (שחיתות בארגון המקבל כספי פדרליים)§201: עד 15 שנות מאסר, קנס גבוה והפסד המשרה; §666: עד 10 שניםהצעת, נתינת או קבלת טובת הנאה תמורת השפעה על פעולה רשמית. למשל, קבלן שנותן שוחד לראש עיר תמורת חוזה, או פקיד שמבקש שוחד כדי לאשר רישיון. FBI חוקר גם שחיתות ברשויות מקומיות המקבלות תקציב פדרלי (מעל 10,000$).
פשעי שנאה והפרת זכויות אזרח18 U.S.C. §249 (פשעי שנאה), §§241-242 (קנוניה או פעולה למניעת זכויות)פשע שנאה: עד 10 שנים (ואם גרם למוות/אונס, עד מאסר עולם); הפרת זכויות בצבע סמכות: עד מאסר עולם או מוות (אם גרם למוות)עבירות אלימות המונעות משנאה לקבוצה (גזע, דת, נטייה מינית וכו’), או פעולות של בעלי סמכות השוללות זכויות (למשל שוטר שפועל בכוונה תחילה באלימות יתר על בסיס גזעי). ה-FBI מתערב במקרים חמורים במיוחד כדי להבטיח אכיפה שוויונית של החוק.
סחר בבני אדם (Human Trafficking)18 U.S.C. §1591 (סחר למטרות מין), §§1589-1590 (עבודת כפייה והברחה)סחר למין בקטין: מינימום 15 שנה ועד מאסר עולם; עבודת כפייה: עד 20 שנה (יותר אם גרם למוות)גיוס, העברה או החזקה של אנשים בכפייה למטרות ניצול, בין אם ניצול מיני, עבודות בכפייה, עבדות מודרנית או סחר באיברים. כולל הברחת מהגרים והפעלתם בתנאי עבדות. ה-FBI עובד עם DHS/ICE בחקירות אלו, לעיתים קרובות בקנה מידה בין-לאומי.
ניצול מיני של ילדים18 U.S.C. §2252 (פורנוגרפיית ילדים, שינוע/הפצה/החזקת חומר), §2251 (ייצור חומר פדופילי)החזקת/הפצת פורנוגרפיית קטינים: 5-20 שנות מאסר (5 שנה מינימום בעבירת הפצה ראשונה); ייצור: 15-30 שנה (15 מינימום בפעם ראשונה)כל מעשה של הפקת חומרים פורנוגרפיים בהשתתפות קטינים, הפצתם או אחזקתם. חוקי ארה”ב מאפשרים שיפוט פדרלי נרחב (למשל אם חומר עבר בקו מדינה או באינטרנט). FBI מוביל מבצעי סיכול ברשת האפלה לאיתור מפיצים וצרכנים של תוכן פדופילי, תוך שימוש בסוכנים סמויים ובכלי סייבר.
סחיטה באיומים (Extortion)18 U.S.C. §1951 (Hobbs Act, סחיטה ושוד המשפיעים על מסחר בין-מדינתי)עד 20 שנות מאסר; אם העבירה חמושה/אלימה במיוחד, יתכן עונשים חמורים יותרקבלת כסף או דבר-ערך באמצעות איומים בכוח, פגיעה או חשיפה מביכה. החוק הפדרלי (הובס אקט) חל כאשר הסחיטה משפיעה על מסחר בין-מדינתי. למשל, ארגון פשע המאיים על עסק שישלם “דמי חסות”.
חטיפה (Kidnapping)18 U.S.C. §1201 (חטיפה בין-מדינתית)עד מאסר עולם (ואם הנחטף מת, עונש מוות אפשרי)חטיפה או החזקה של אדם בניגוד לרצונו, ובפרט כאשר מובילים אותו מעבר לקווי מדינה או דורשים כופר. FBI מעורב אוטומטית בחטיפות בין-מדינתיות או חטיפות ילדים (לדוגמה, אם הורה חוטף ילד למדינה אחרת), ומפעיל את משאבי ה-NCAVC (המרכז לניתוח פשעי אלימות) לסיוע במקרים אלה.
שוד בנק מזוין18 U.S.C. §2113 (שוד בנקים ומוסדות פיננסיים)עד 20 שנות מאסר (לשוד ללא פציעה); אם נשק או פציעה, עד 25 שנה; אם גרם למוות, עד מאסר עולם או עונש מוותגניבה או ניסיון גניבה של כסף/רכוש מבנק או מוסד פיננסי בפיקוח פדרלי, באמצעות אלימות או איומים. זו עבירה שהפכה פדרלית בשנות ה-30, ומאז ה-FBI מטפל בכל מקרי שוד הבנקים המשמעותיים. העונש מחמיר אם נעשה שימוש בנשק או נגרם נזק.
עבירות נשק (נשק חם וחומרי נפץ)18 U.S.C. §922(g) (החזקה אסורה, למשל עבריין מורשע עם נשק), §922(a)(1) (סחר ללא רישיון), 26 U.S.C. §5861 (חוק כלי נשק לחימה – למשל מקלעים, משתיקי קול); 18 U.S.C. §844 (חומרי נפץ)החזקה עבריינית: עד 10 שנים; סחר בלתי חוקי, עד 5-10 שנים; עבירות חומר נפץ חמורות, עד 20 שנים (ואם גרמו למוות, עונש מוות)החוק הפדרלי מטיל מגבלות על מי יכול להחזיק נשק (עבריינים, לוקים בנפש וכו’), אילו כלי נשק חייבים ברישום, ואוסר ייצור/הפצת חומרי נפץ ללא אישור. ה-FBI חוקר רשתות סחר בלתי חוקי (לעיתים יחד עם ה-ATF), מקרים של הפצת נשק לעבריינים, או שימוש בחומרי נפץ (לרבות מטעני חבלה במעשי טרור).
סמים וקרטלים (Narcotics Trafficking)21 U.S.C. §§841, 846 (הפצה וקנוניה להפקת סמים מסוכנים), החוק נגד סמי מסוכנים (Controlled Substances Act)משתנה לפי סוג וכמות הסם: למשל, סחר בהרואין/מת’ בכמות גדולה, מינימום 10 שנים ועד מאסר עולם; כמויות קטנות, 0-20 שנים; קנסות במיליוניםייצור, הפצה או הברחה של סמים בלתי חוקיים (הרואין, קוקאין, מתאמפטמין, פנטניל, קנאביס וכו’) בהיקף מסחרי. ה-DEA מוביל, אך ה-FBI מעורב בפשיעה מאורגנת הקשורה לסמים, ובפרט מול קרטלים בינלאומיים. אישום פדרלי גורר עונשים כבדים, כולל מינימום מאסר בחוק לעבירות בכמויות גדולות.
ארגוני פשע (ריקו)18 U.S.C. §§1961-1968 (RICO, Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Act)עד 20 שנות מאסר לכל אישום RICO; בנוסף קנסות וחילוט רכוש נרחבחוק RICO מאפשר להאשים חברים בארגון פשיעה בתבנית מתמשכת של פעולות בלתי-חוקיות (סחיטה, שוחד, הימורים, סחר סמים, רצח שכיר וכו’) כקנוניה כוללת. ה-FBI משתמש בו נגד מאפיות, כנופיות וארגוני פשע מורכבים, כי הוא מאפשר לפרק את ההנהגה על עצם ניהול הארגון.

הערות לטבלה: העונשים מצוינים במונחי מקסימום (או טווח) לפי החוק הפדרלי; בפועל, העונש המדויק נקבע לפי קווי הענישה הפדרליים ושיקול דעת בית המשפט, ויכול להיות נמוך יותר בהתאם לנסיבות ולרקורד הנאשם. כמו כן, חלק מהעבירות (כגון טרור, רצח פדרלי) עשויות לגרור עונש מוות במקרים החמורים ביותר, בהתאם לחוק ולמדיניות התביעה.

הטבלה ממחישה את מגוון העבירות. חשוב להבין שה-FBI אינו פועל לבד: לעיתים רבות הוא משתף פעולה עם סוכנויות פדרליות אחות (למשל ATF בנושא נשק, DEA בנושא סמים, IRS בפשעים כלכליים, DHS/ICE בהגירה ועוד), וכן עם משטרות מדינתיות ומקומיות בארה”ב. סמכות השיפוט של ה-FBI חלה כאשר מתקיימת עברה על חוק פדרלי; במקרים רבים גם מדינות ארה”ב מגדירות את אותן עבירות בחוקי המדינה, ואז עשוי להיות שיתוף פעולה או החלטה האם יוגש כתב אישום פדרלי או מדינתי. למשל, רצח “רגיל” מטופל בדרך כלל כעבירה מדינתית, אך רצח שעולה לכדי פשע שנאה או רצח פדרלי (כגון רצח פקיד פדרלי) ייחקר וייוחס פדרלית.

נקודה נוספת: ה-FBI גם עוסק במניעה ולא רק בחקירה אחרי עובדה. לדוגמה, במסגרת מאמצי מודיעין (Intelligence), הסוכנות מבצעת פעולות מעקב (באישור חוקי) אחר חשודים בטרור או בריגול עוד לפני שביצעו פשע גלוי, כדי למנוע אותו. יש ל-FBI מרכזים משותפים (Fusion Centers) עם רשויות מקומיות להחלפת מידע מודיעיני על איומים, וכן תוכניות לציבור (Community Outreach) להעלאת מודעות והגברת שיתוף הפעולה עם קהילות בהן פועל הארגון.

סמכויות ה-FBI: מה בסמכותו ומה לא

ל-FBI ישנן סמכויות רחבות, אך גם מגבלות מוגדרות בחוק. חשוב להבין מה ה-FBI רשאי לעשות במסגרת תפקידו, ומה חורג מסמכותו:

סמכות חקירה פדרלית: ה-FBI מוסמך לחקור הפרות של החוק הפדרלי בארצות הברית. הוא הגוף העיקרי לאכיפת חוק פדרלי פלילי (בניגוד לאכיפת חוקים מדינתיים, ששייכת למשטרות המדינות). משמעות הדבר היא שכל עבירה שמוגדרת על ידי הקונגרס (כגון העבירות שפירטנו לעיל), ה-FBI יכול לפתוח בחקירה לגביה, לאסוף ראיות, לעצור חשודים ולהעבירם להליך משפטי פדרלי. סוכני ה-FBI הם קציני אכיפת חוק עם סמכות מעצר בכל 50 המדינות בארה”ב, כל עוד מדובר בעבירה פדרלית. כמו כן, יש להם סמכות לשאת נשק, לבצע חיפושים ותפיסות ברכוש פרטי (באמצעות צווי חיפוש חתומים על ידי שופט פדרלי), ולהוציא צווי זימון (שאמנם טכנית מוצאים על ידי בית משפט אך ביוזמת ה-FBI/התביעה) כדי לחייב עדים להעיד או להמציא ראיות (subpoena).

סמכות מעצר וחיפוש: סוכני FBI יכולים לעצור אדם ללא צו בית משפט אם יש להם “Cause Probable” (עילה סבירה) שהאדם עבר עבירה פדרלית חמורה. לרוב, מעצרים מתבצעים לאחר חקירה ואישום רשמי, אך במצב חירום ניתן לעצור גם לפני הגשת כתב אישום, בתנאי שיוגש כתב אישום תוך פרק זמן קצר (בדרך כלל 48 שעות). לגבי חיפוש ותפיסת ראיות, ה-FBI חייב בצו חיפוש חתום על ידי שופט (או שופט פדרלי) כדי לערוך חיפוש ברכוש פרטי, למעט מקרים חריגים של הסכמה מדעת של בעל הרכוש או “נסיבות דחופות” (exigent circumstances) שמאפשרות כניסה ללא צו. סעיפי התיקון הרביעי לחוקת ארה”ב (Fourth Amendment) מחייבים זאת. לכן, למרות של-FBI יש כלי חקירה חזקים (האזנות סתר, מעקבים, צווי הבאה וכו’), הוא תמיד כפוף לדרישות החוקתיות ולפיקוח שיפוטי.

סמכות בינלאומית: מחוץ לארה”ב, ה-FBI לא יכול לפעול באופן עצמאי. כפי שצוין, הסוכנים בחו”ל פועלים רק כמוזמנים ומתואמים עם המדינה המארחת. הם אינם יכולים לבצע מעצר במדינה זרה או לחפש בית במדינה אחרת ללא שיתוף פעולה ורשות (לרוב צווים מקומיים). בפועל, אם אדם חשוד בעבירה פדרלית מסתתר במדינה אחרת, ה-FBI יפנה לרשויות אותה מדינה (דרך משרד הנציג או דרך אינטרפול) בבקשה לעצור את החשוד ולהסגירו. אין ל-FBI סמכות שיפוט אוטומטית בכל העולם, והוא לא “שוטר גלובלי”, ריבונות מדינות מכובדת. עם זאת, הרבה מדינות (ובפרט ישראל) משתפות פעולה מרצון עם ה-FBI, כי יש אינטרס משותף במאבק בפשע וטרור, וכי אמנות הסגרה משמשות כמסגרת חוקית להעברת נאשמים למדינותיהם.

סמכויות שאין ל-FBI:

  • ה-FBI לא מגיש כתבי אישום בעצמו ולא שופט אנשים. תפקידו הוא חקירתי; לאחר איסוף הראיות, התובע הפדרלי (Assistant U.S. Attorney) הוא שמחליט האם להגיש כתב אישום לבית המשפט. ההליך המשפטי עצמו (המשפט, הרשעה, ענישה) נמצא בידי מערכת בתי המשפט ולא בסמכות ה-FBI.
  • ה-FBI לא אוכף חוקים מדינתיים כשהם טהורים. למשל, עבירת רצח “רגילה” בין שני אזרחים באותה מדינה, זו עבירת מדינה וה-FBI לא יתערב אלא אם יש גורם פדרלי (כמו מעבר מדינה, או סוג מסוים של קורבן). כך גם בעבירות תנועה, רכוש וכו’, אלו נותרות לטיפול משטרות מקומיות, אלא אם כן יש היבט פדרלי (כגון שימוש בדואר לביצוע הונאה). לעיתים יש חפיפה, למשל: סחר בסמים מנוגד גם לחוקי מדינות וגם לחוק הפדרלי, ואז יכולות לפעול שתי הרשויות במקביל. אך אם זו עבירה “קטנה” ללא עניין פדרלי, ה-FBI לא יהיה מעורב.
  • לסוכני ה-FBI אין סמכות להעניש או להשתמש בכוח מעבר למותר בחוק. הם כפופים לאותם כללים של שימוש סביר בכוח כמו כל שוטר אחר. התנהלות לא חוקית של סוכן (כמו שימוש בעינויים בחקירה, מעצר ללא עילה, שתילת ראיות וכדומה) אסורה, ועלולה להביא לפסילת ראיות ואפילו להעמדת הסוכן עצמו לדין.
  • ה-FBI לא עוסק בעניינים אזרחיים או באכיפת סדר ציבורי יומיומי. למשל, הוא לא יחקור סכסוך אזרחי עסקי, ולא יטפל בקריאות 911 רגילות. הוא אינו משטרה “כללית” אלא גוף ממוקד לפשעים חמורים.
  • ה-FBI אינו מחליף את הצבא: בניגוד ל-CIA (העוסק במודיעין זר) או לצבא, ה-FBI לא מבצע פעולות לחימה. במסגרת החוק האמריקאי (Posse Comitatus Act וחוקים נוספים) נאסר על צבא לפעול כאוכף חוק בתחומי המדינה, ולהפך ה-FBI לא ישתתף בפעולות צבאיות. אמנם יש ל-FBI צוות טקטי (HRT) מיומן מאוד, אך הוא פועל במתווים של אכיפת חוק (מעצרים, סיכול אירועי טרור) ולא ככוח צבאי בשדה קרב. אם יש פיגוע טרור גדול, ה-FBI יוביל את חקירת האירוע, בעוד שצבא/משמר לאומי עשויים לטפל בזירה להבטחת ביטחון, אך ההפרדה נשמרת.

סמכויות מיוחדות: ה-FBI מחזיק בכמה סמכויות נוספות שניתנו לו בחוק בעקבות אירועים משמעותיים. למשל, לאחר 9/11 נחקק חוק ה-Patriot Act שהרחיב את יכולות המעקב של ה-FBI (באמצעות צווי FISA למשל) למניעת טרור. החוק איפשר לקבל נתוני תקשורת ומטא-דאטה ביתר קלות (עם פיקוח ביהמ”ש מיוחד), להשתמש בצווי חיפוש “מעוכבים” (שבהם מודיעים לחשוד רק לאחר מעשה), ולשתף מודיעין בין FBI לבין ה-CIA וגופי ביון אחרים (מה שבעבר היה מוגבל יותר). סמכויות אלה מעוגנות בחוק אך מעוררות שיח ציבורי לגבי פרטיות.

פיקוח ובקרה: על אף הסמכויות הרחבות, ה-FBI נמצא תחת פיקוח: המנהל מדווח לשר המשפטים ולנשיא, וקונגרס ארה”ב מפקח על פעולות ה-FBI דרך ועדות (כמו ועדת המשפט ווועדת המודיעין). יש גם מפקח כללי (Inspector General) שיכול לחקור התנהלות חריגה בתוך הארגון. בנוסף, בתי המשפט מהווים בקרה, כל פעולה שפוגעת בזכויות (מעצר, חיפוש) נבחנת משפטית. אם ה-FBI חרג מסמכות או פעל ללא צו כנדרש, ראיות ייפסלו (Doctrine Exclusionary) ויהיו השלכות.

לסיכום, ה-FBI הוא גוף חזק אך מסויג: הוא פועל במסגרת חוקים פדרליים ברורים. הוא מוסמך לחקור ולהשתמש באמצעים מתקדמים, אך אינו מעל לחוק. במיוחד עבור אזרחים זרים או ישראלים, חשוב לזכור שה-FBI אינו יכול לפגוע בריבונות ישראל, וכל פעולה מולך בישראל תיעשה דרך רשויות אכיפה ישראליות (ע”ע הסגרה, בהמשך). מנגד, אם אתה בתחום השיפוט של ארה”ב, ל-FBI יש סמכות מלאה כלפיך כמו לכל אדם בארה”ב.

תהליך הפעולה של ה-FBI: איך מתנהלת חקירה, זכויות נחקרים ומגבלות חוקיות

חקירת FBI טיפוסית מתחילה בדרך כלל מאירוע או מידע מודיעיני שמגיע לידיעת הסוכנות. התהליך יכול להשתנות לפי סוג העבירה, אך ישנם שלבים ונהלים עקרוניים קבועים:

פתיחת חקירה (Case Opening): לכל חקירה פדרלית יש “מספר תיק” ופתיחה רשמית. סוכן מקבל מידע ראשוני, למשל תלונה מהציבור, הפנייה מרשות אחרת, דו”ח מודיעין, או הפניה משוטר מקומי שמזהה אלמנט פדרלי. ה-FBI עובד לפי נהלי DIOG (Domestic Investigations and Operations Guide) שמסדירים מתי מותר לפתוח חקירה: זה דורש “Articulable factual basis”, בסיס עובדתי סביר לחשד שעבירה פדרלית התרחשה או שעומדת להתרחש. החקירה נפתחת בדרג “חקירה ראשונית” (Preliminary Inquiry) או “חקירה מלאה” (Full Investigation) בהתאם לרצינות וחומרת המידע.

איסוף ראיות ומודיעין: סוכני ה-FBI מוסמכים להשתמש במגוון שיטות חקירה, לרבות:

  • תצפיות ומעקבים פיזיים: לעקוב אחר חשודים במרחב הציבורי.
  • חקירת עדים וחשודים: לזמן אנשים לראיונות וגביית עדויות. זה לרוב וולונטרי בתחילה, אנשים יכולים לסרב להתראיין (אך עלולים לקבל זימון רשמי בהמשך).
  • הפעלת מקורות סמויים: שימוש במודיעים (Informants) בתוך ארגוני פשיעה, או סוכנים סמויים שפועלים בזהות בדויה כדי לאסוף ראיות (למשל עסקאות סמים מבוקרות, התחזות לקונה בקבלת שוחד).
  • מעקבים אלקטרוניים: האזנות לטלפון, מעקב אחר תקשורת אינטרנט, GPS ברכב וכדומה, תמיד מחייב צו בית משפט בהתאם לחוק ההאזנות וה-Stored Communications Act. כדי לקבל צו כזה, הסוכן עם התובע צריכים להראות לשופט שיש חשד סביר (Probable Cause) שהמעקב יניב ראיות לפשע. צווים אלה מוגבלים בזמן ומפוקחים.
  • חיפוש ותפיסה: כניסה לנכס של אדם (בית, משרד, מחשב, טלפון) לצורך חיפוש ראיות, מחייב צו חיפוש חתום. בצו מפורט מה בדיוק מחפשים ואיפה. בזמן החיפוש, לסוכנים מותר לתפוס פריטים המצוינים בצו, וכן ראיות לעבירות אחרות אם הן “נגלות לעין” (Plain View Doctrine). בדרך כלל החשוד נוכח או לפחות מקבל העתק מהצו.
  • זימון מסמכים (Subpoena): התובע (לפעמים בעזרת חבר מושבעים גדול, Grand Jury) יכול להוציא צו זימון למסמכים או לעדות. זה מחייב ישות (אדם או חברה) למסור מסמכים/מידע מסוים לידי ה-FBI. לדוגמה, זימון לרישומים בנקאיים, או לוגים משרתי אינטרנט. אי ציות עלול לגרור אישום ב”ביזיון בית משפט”.
  • Grand Jury: במקרים רבים, במיוחד בפשעים מורכבים, התביעה הפדרלית משתמשת בחבר מושבעים גדול, גוף של אזרחים שמאשרים (או לא) הגשת כתב אישום. חבר המושבעים הגדול יכול לזמן עדים ומסמכים, וה-FBI מציג באמצעות התובע את הראיות שנאספו. זה שלב חקירתי וגם חלק מתהליך האישום.
  • ניתוחים פורנזיים ומעבדתיים: ה-FBI מפעיל מעבדות לניתוח ראיות פיזיות (טביעות אצבע, DNA, בליסטיקה), מז”פ דיגיטלי (שחזור מידע ממחשבים וטלפונים), ניתוח מסמכים, זיהוי קולות ועוד. ראיות שנתפסו בחקירה נשלחות לניתוח מקצועי ויחד עם דוחות מומחים ישמשו במשפט.

זכויות הנחקר והחשוד: כל אדם שנחקר או נעצר על ידי ה-FBI בארה”ב זכאי לסט זכויות חוקתיות בסיסיות:

  • הזכות להימנע מהפללה עצמית (Right to Remain Silent): זהו חלק מהתיקון החמישי לחוקה. המשמעות: אדם לא חייב לענות על שאלות שעלולות להפליל אותו. לכן, בעת מעצר, סוכני ה-FBI מחויבים להקריא לחשוד את אזהרת מירנדה: “יש לך זכות לשתוק, כל מה שתגיד יכול לשמש נגדך בבית משפט… יש לך זכות להתייעץ עם עורך דין…”. אם חשוד בוחר לשתוק או לבקש עו”ד, החקירה חייבת להיעצר עד הגעת עו”ד (למעט שאלות בסיסיות לזיהוי). שתיקה של חשוד אינה יכולה לשמש כראיה נגדו בבית משפט, זכותו המלאה.
  • הזכות לייצוג עו”ד: חשוד שנעצר זכאי לעורך דין במהלך חקירתו. אם אינו יכול לממן עו”ד, בית המשפט ימנה לו סנגור ציבורי פדרלי. ה-FBI יאפשר לחשוד ליצור קשר עם עורך דין. בכל מקרה, מומלץ תמיד לחשודים לנצל זכות זו, עו”ד יוודא שהזכויות נשמרות, ימנע שאלות מכשילות, וייצג במגעים מול התובעים.
  • הליך הוגן (Due Process): לאחר מעצר, על הרשויות להביא את העצור בפני שופט פדרלי במהירות (בדרך כלל תוך 24-48 שעות) לדיון מקדמי (Initial Appearance). שם השופט יקריא לנאשם את האישומים, יוודא שהוא מבין את זכויותיו, וידון בסוגיית השחרור בערבות. לנאשם יש זכות לדעת במה הוא מואשם ולראות את צו המעצר או כתב האישום.
  • זכות לעיון בחומר הראיות: במהלך ההליך המשפטי, ההגנה זכאית לקבל מן התביעה את כל חומר הראיות הרלוונטי (גילוי חומר חקירה, Discovery). זאת כדי שיוכלו להתגונן. כולל גם ראיות מזכות שבידי ה-FBI/תביעה (ע”פ חובת Brady).
  • זכות למשפט הוגן ופומבי: אם העניין מגיע למשפט, לנאשם זכות שחבר מושבעים יכריע בעניינו (למעט אם בוחר במשפט שופט יחיד), והמשפט יתנהל בפומבי (פרט למקרים מסווגים מיוחדים). ה-FBI כגוף חוקר מחויב לחשוף בבית המשפט את פעולותיו הרלוונטיות לחקירה, וייתכן שסוכנים יצטרכו להעיד ולהיחקר נגדית.

מגבלות חוקיות בחקירה:

  • איסור כפייה ואלימות: חל איסור מוחלט על ה-FBI להשתמש באמצעי כפייה לא חוקיים כדי להשיג הודאה. עינויים, איומים אלימים, מניעת שינה קיצונית וכד’, פסולים, והודאה שהושגה בכפייה נפסלת. סוכני ה-FBI עוברים הכשרות בחקירה לתשאול ללא כפייה, תוך שימוש בשכנוע וראיות.
  • כללי “פרי העץ המורעל”: אם ה-FBI השיג ראיות בהפרת זכויות חוקתיות (למשל חיפוש ללא צו, או האזנה ללא אישור), הראיות הללו לרוב לא תהיינה קבילות בבית המשפט (Doctrine Exclusionary Rule). זה יוצר תמריץ חזק לפעול במסגרת החוק, אחרת תיק שלם יכול לקרוס. לדוגמה, אם סוכן נכנס לבית ללא צו ומצא סמים, הראיה תיפסל, וגם כל ממצא שנגזר ממנה (לדוגמה, אם מוביל לעד נוסף, עדות העד יכולה להיפסל כ”נגזר”).
  • פרטיות ורגישות מידע: על ה-FBI לציית לחוקים המגנים על פרטיות. למשל, מידע רפואי מוגן (HIPAA), נדרש צו מיוחד כדי לקבלו. תקשורת עו”ד-לקוח מוגנת ולא ניתן לצותת ללא סייגים. גם במקרים של חיסיון עיתונאי, יש פרוצדורות מיוחדות.
  • פעולות סמויות בפיקוח: מבצעים סמויים (התחזות, מודיע) מחייבים אישורים פנימיים ברמות גבוהות, במיוחד אם מותרים בהם מעשים שאינם חוקיים לכאורה מצד הסוכן (לדוגמה, בהסתננות לכנופיה ייתכן שהסוכן “הסמוי” יצטרך להשתתף בעבירה מבוקרת כדי לשמור כיסוי, לכך צריך אישור מיוחד).
  • סיום חקירה ללא אישום: אם בסוף החקירה אין די ראיות, התיק עשוי להיסגר ללא אישום. ל-FBI אין מכסה או חובה להעמיד לדין בכל מקרה, במקרים רבים נחקרים ויש חשודים שלא מועמדים לדין מחוסר ראיות מספיקות או מסיבות של שיקול דעת (כגון עדי מפתח לא זמינים, אינטרס לאומי שלא לחשוף שיטות מודיעין, וכו’). כמו כן, התביעה יכולה לבחור לסגור תיק (“Declination”) אפילו אם היה חשוד, אם סבורה שאין סיכוי סביר להרשעה או שיש שיקולי צדק אחרים.

מהלך טיפוסי של תיק פלילי פדרלי: (1) חקירת FBI ואיסוף ראיות; (2) הצגת הראיות לתובע פדרלי ו/או לחבר מושבעים גדול; (3) הגשת כתב אישום פדרלי (Indictment) על-ידי חבר מושבעים (או כתב אישום ישיר על עבירות מסוימות עם ויתור על מושבעים, Information); (4) מעצר הנאשם או זימונו לדין; (5) דיונים מקדמיים, אפשרות לעסקת טיעון; (6) אם אין עסקה, משפט, הרשעה או זיכוי; (7) גזר דין (Sentencing) לפי הנחיות הענישה הפדרליות; (8) אם הורשע, שילוחו למתקן כליאה פדרלי בבחינת Bureau of Prisons.

זכויות נחקרים שאינם אזרחי ארה”ב: כאן ראוי לציין, אם ישראלי (או כל אזרח זר) נעצר על ידי ה-FBI בארה”ב, חלים עליו כל הזכויות הנ”ל בדיוק כמו על אמריקאי. בנוסף, לפי אמנות בינלאומיות (אמנת וינה לעניינים קונסולריים), יש לו זכות ליידע את הקונסוליה של ארצו על מעצרו. במקרה ישראל, עצור יכול לבקש שהקונסוליה הישראלית באזור תודיע ותסייע. הקונסול (מחלקת הישראלים במצוקה) יכול לעזור במידע על עו”ד, לדאוג שהזכויות מכובדות, ולעיתים גם להעביר מסרים למשפחה. עם זאת, הקונסול אינו יכול למנוע הליכים או לשחרר עצור, זה תפקיד משפטי.

מגבלות ביחס לישראל: אם ישראלי נחקר בישראל בחקירה בה מעורב FBI, החוק החל עליו הוא החוק הישראלי. כלומר, אם חוקרים אותך קצינים ישראלים לבקשת ה-FBI, חייבים לנהוג לפי דיני החקירה של ישראל, זכות השתיקה לפי חוק זכויות החשוד הישראלי, זכות לעו”ד ישראלי, וכו’. ה-FBI לא יכול “לייבא” את סמכויותיו לאדמת ישראל. בדרך כלל, ה-FBI יהיה נוכח כמשקיף או יציע שאלות, אך החוקר יהיה ישראלי (שכן רק הוא מוסמך לחקור בגבולות ישראל). אנו מרחיבים על כך בהקשר להסגרות בהמשך.

הקשר הישראלי: מקרים של ישראלים, שיתופי פעולה עם ממשלת ישראל ומשטרת ישראל

ל-FBI וישראל יש היסטוריה של שיתוף פעולה הדוק בתחום אכיפת החוק והמודיעין. כמדינות בעלות ערכים ואינטרסים ביטחוניים משותפים, ארה”ב וישראל משתפות מידע ופועלות יחד נגד מגוון איומים, לרבות טרור בינלאומי ופשיעה מאורגנת חוצת-גבולות. להלן כמה היבטים מרכזיים של הקשר הישראלי-אמריקאי בהקשר ה-FBI:

נציגות ה-FBI בישראל: כפי שצוין, ה-FBI מפעיל משרד Legal Attaché בשגרירות ארה”ב בישראל (בתל אביב), שאמון על התקשורת עם משטרת ישראל, שב”כ וגופים רלוונטיים. הנציגות הזאת פועלת כבר עשרות שנים. אחד התפקידים המרכזיים הוא לתאם חקירות שבהן מעורבים אזרחי ישראל או שמתקיימות בישראל. למשל, אם ה-FBI חוקר הונאה פיננסית שבה חשודים נמצאים בישראל, הוא יעביר בקשת סיוע רשמית (דרך משרד המשפטים האמריקאי למקבילו הישראלי) ויעבוד עם משטרת ישראל לאסוף עדויות כאן.

אמנות והסכמים: בין ארה”ב לישראל יש אמנת הסגרה (עוד על כך בפרק ההסגרות), וכן הסכם מסגרת לשיתוף מודיעין על טרור (החל משנות ה-90). בנוסף, ישראל חברה ב-אינטרפול, וה-FBI כגוף אמריקאי נעזר באינטרפול כדי להוציא “התראות אדומות” (Red Notices) על עבריינים נמלטים, כולל כאלה שמאמינים כי ברחו לישראל. ישראל מצידה נעזרת ב-FBI בטכנולוגיות חקירה ובקבלת סיוע בחקירות עם זיקה אמריקאית.

מקרים בולטים של ישראלים שנחקרו/נעצרו: לאורך השנים היו לא מעט פרשיות שבהן ישראלים מצאו עצמם על הכוונת של ה-FBI. נציין חלק מהעדכניים והידועים:

  • רוסטיסלב פאנב (2024-2025): מקרה עדכני שבו אדם בעל אזרחות ישראלית-רוסית היה מעורב בפעילות כופרה (Ransomware) בינלאומית בשם LockBit. פאנב נעצר בישראל באוגוסט 2024 לבקשת ארה”ב, בהאשמה ששימש כמפתח טכנולוגי בקבוצת ההאקרים. הוא הוסגר לארה”ב ב-2025 ועמד לדין בניו ג’רזי. פרשה זו מדגימה שיתוף פעולה יעיל: ישראל עצרה אותו במסגרת אמנת ההסגרה, והעבירה אותו לארה”ב לכתב אישום פדרלי חמור על עבירות סייבר.
  • אלכסנדר גורביץ’ (2025): הידוע גם בשם “אלכסנדר בלוק”. גורביץ’ היה תושב בת-ים ודו-לאומי (רוסי-ישראלי) שנחשד במעורבות בפריצת Nomad, פלטפורמת בלוקצ’יין אמריקאית, בשנת 2022, ובגניבת מטבעות קריפטו ששוויין כמעט הפיל את החברה. באפריל 2025, משחזר לישראל, שר המשפטים הישראלי חתם על צו זימון להופיע בבית משפט לדיון בהסגרתו. גורביץ’ ניסה להימלט מישראל בזהות בדויה (שינה שמו ל”אלכסנדר בלוק” והוציא דרכון חדש), אך נעצר בנמל התעופה בן-גוריון במאי 2025 רגע לפני שברח לרוסיה. הפרשה נידונה בבתי המשפט בירושלים לבקשת התביעה הבינלאומית של משרד המשפטים, לצורך הכרזתו כבר-הסגרה.
  • גל חיימוביץ’ (2024): איש עסקים ישראלי בתחום השילוח, שהודה באשמה בקנוניה להברחת חלקי מטוסים וטכנולוגיה אמריקאית לרוסיה בניגוד לסנקציות. חיימוביץ’ פעל דרך חברות בישראל ובמדינות נוספות כדי לעקוף את איסורי הייצוא לאירגונים ברוסיה (כולל לרווחת חברות תעופה רוסיות תחת עיצומים). הוא נעצר והוסגר לארה”ב, והודה באשמה בבית משפט פדרלי בפלורידה. המקרה מדגיש שיתוף פעולה בתחום אכיפת סנקציות וייצוא ביטחוני, תחום חשוב שבו ישראל פועלת יחד עם ארה”ב למנוע הפצה של טכנולוגיות צבאיות לגורמים עוינים.
  • שלמה ארז (2024): כאמור, איש עסקים ישראלי שהסתבך בארה”ב בקנוניית הונאה והלבנת הון בהיקף מעל 35 מיליון דולר, לצד נוכל אמריקאי שפעל מניו ג’רזי. ארז הוסגר או התייצב מרצון בארה”ב, הודה בעבירות של הונאת ניירות ערך, הלבנת הון ושיבוש הליכי משפט. הפרשה כללה גם עבירות קשורות לישראל: למשל שימוש בהבטחות שווא על אספקת ציוד למדינות (ערכות חירום לאוקראינה בתקופת מלחמה) כדי לפתות משקיעים, מה שהוסיף אלמנט של רמייה בינלאומית.
  • אבירם עזרי (2023): “האקר להשכרה” ישראלי שנידון ל-80 חודשי מאסר בארה”ב, לאחר שהורשע במעורבות במסע “ספיר-פישינג” מתוחכם שנועד לגנוב סודות מסחריים ולהונות חברות. עזרי פעל כקבלן עבור גורמים שונים וביצע פריצות ממוקדות לתיבות מייל של בכירים (שיטת Spear-Phishing). הוא נעצר בחו”ל, הוסגר לארה”ב והודה בעבירות מחשב והונאה. במקרה זה, ישראל שיתפה פעולה כנראה בהעברת מידע או בכך שלא עמדה בדרכו של ההסגרה (ייתכן ונעצר במדינה שלישית).
  • בעלי חברות אופציות בינאריות ופורקס (2016-2019): בשנים הללו FBI ו-SEC חקרו והעמידו לדין כמה וכמה ישראלים (ביניהם בעלי חברות פורקס/אופ’ בינאריות) על הונאות משקיעים ברחבי העולם. למשל, פרשת יוקום תקשורת בה מנכ”לית החברה, לי אלבז, הוסגרה מארץ שלישית לארה”ב, נשפטה על הונאת משקיעים אמריקאים בעשרות מיליוני דולרים ונידונה לכ-22 שנות מאסר. גם אחרים (כמו איתן ארז, יואל אמיר ועוד) היו מעורבים בפרשות דומות. ישראל עצמה החלה לדכא את תעשיית האופציות הבינאריות בעקבות זאת.
  • מקרים ביטחוניים: בעבר היו גם מקרים “רגישים” יותר, למשל פרשת ג’ונתן פולארד בשנות ה-80 (אזרח אמריקאי שריגל לטובת ישראל, נעצר על ידי ה-FBI; המקרה יצר מתיחות בין המדינות אך לבסוף פולארד שוחרר כעבור 30 שנה ב-2015), או פרשת בן Zygier (אזרח אוסטרלי-ישראלי שנטען שפעל כמודיע ישראלי ואז נעצר בישראל, FBI ככל הנראה לא היה צד ישיר אך המקרה צף בעקבות שיתוף מידע). באופן כללי, בתחום הריגול, ישראל וארה”ב גם בודקות הדדית פעילויות מודיעין אחת של השנייה, FBI עשוי לעקוב בארה”ב אחר ניסיון ישראלי לקבל מידע רגיש (למרות הידידות, לכל מדינה המודיעין שלה).

שיתוף פעולה נגד טרור: במיוחד לאחר אירועי 9/11 ואינתיפאדת אל-אקצה, התהדק שיתוף הפעולה במאבק בטרור. ה-FBI ושב”כ מחליפים מידע על חשודים פוטנציאליים, דרכי פעולה של ארגוני טרור, וטכנולוגיות לניתוח מודיעין (למשל מעקב אחר כספי טרור). כאשר התרחשו פיגועים או איומים כנגד מטרות יהודיות/ישראליות בארה”ב, ה-FBI התייעץ עם גורמים ישראלים שצברו ניסיון (למשל בנושאי אבטחת מתקנים או חקירת פיגועי התאבדות). מנגד, באירועים בהם היו מעורבים אמריקאים בישראל, כמו הפיגוע במלון פארק בנתניה (2002) שבו נהרגו גם אזרחים אמריקאים, FBI שלח נציגים לסייע בחקירה ולאסוף ראיות עבור תיקים בארה”ב (קיימים חוקים אמריקאים המאפשרים העמדת מחבלים לדין בארה”ב אם הרגו אזרחים אמריקאים בחו”ל).

דוגמה לשיתוף פעולה טרי הוא כאמור הקמת כוח המשימה האמריקאי בעקבות מתקפת 7/10/2023: ה-FBI אוסף ראיות לגבי בני ערובה אמריקאים שנרצחו או נחטפו בעזה, בשיתוף ישראל, במטרה שאם אי פעם ייתפסו טרוריסטים בחו”ל, יהיו כתבי אישום מוכנים נגדם בארה”ב. בנוסף, ה-FBI חוקר עבירות שנאה בארה”ב בעקבות אותו אירוע (למשל תקיפות אנטישמיות תחת איצטלה של תמיכה בחמאס), וגם שם יש שיח עם גורמים ישראלים לגבי הערכות מצב ואיומים גלובליים.

שיתוף פעולה עם משטרת ישראל: זה בא לידי ביטוי בפרקטיקה יומיומית. למשל, אם בארה”ב מתנהל תיק סחר בסמים גדול שמוביל לחשודים היושבים בישראל, ה-FBI יבקש מיחידת להב 433 (יחב”ל) לבצע חיפושים, מעצרים או חקירות משלהם בישראל. לעיתים חוקרי משטרת ישראל אפילו נוסעים לארה”ב להעיד במשפט פדרלי, ולהיפך, סוכני FBI הופיעו בבתי משפט בישראל (למשל, במשפטי הסגרה) ומתוקף חוק עזרה משפטית בין מדינות מעידים על ראיות שנאספו בארה”ב.

כמו כן, ה-FBI מארח קורסי הכשרה לאנשי משטרת ישראל. רבים מקציני להב 433 השתלמו באקדמיית ה-FBI בקוונטיקו במסגרת תוכנית ה-NA (National Academy) המפורסמת, שם הם למדו שיטות חקירה, מודיעין ופורנזיקה לצד קולגות מכל העולם. נטוורקינג זה מחזק את התקשורת הלא-פורמלית: קצין בלהב יכול להרים טלפון לחברו ב-FBI ולבקש סיוע, והדברים מתגלגלים מהר.

הקצין המקשר (שב”כ וביטחון): בנוסף ל-FBI, ישנם נציגים ישראלים בוושינגטון (למשל קציני שב”כ ו”מלמ”ב” המוצבים בשגרירות) שעובדים מול ה-FBI בתחומי ריגול וסיכול ריגול. גם המוסד ו-CIA כמובן עובדים צמוד, אך ה-FBI שייך למישור אכיפת החוק, ושיתוף הפעולה שלו עם ישראל מתבטא הרבה בטיפול בפשע הישראלי הגלובלי, כמו הונאות אינטרנט המבוצעות מישראל כלפי קורבנות אמריקאים, וכן החזרת גנבים נמלטים.

לדוגמה, אדם ישראלי שעבר עבירות בארה”ב וברח לישראל: אם הוא אזרח ישראלי, ישראל בעבר לא הסגירה אותו (עד 1999, ראו הסגרה להלן), אלא העמידה אותו לדין בישראל. כעת, ניתן גם להסגירו. היו מקרים שבהם ה-FBI “עקף” את איסור ההסגרה הישן על ידי שכנוע החשוד לצאת למדינה שלישית ושם לעצור אותו (כך קרה לכאורה עם האקר ישראלי מפורסם בשם מנדיאנט, שנעצר בצ’כיה על ידי FBI אחרי שיצא מישראל). כיום פחות צריך תחבולות כאלו, כי יש שיתוף פעולה רשמי משופר.

רשתות פשיעה ישראליות בחו”ל: ה-FBI גם עקב וחקר רשתות עבריינים ישראליים שפעלו בארה”ב. למשל, בשנות ה-90 פעלה בארה”ב רשת ישראלית-אמריקאית שפיצחה מכשירי טלפון (כרטיסי חיוג) וגרמה להפסדים לחברות תקשורת, ה-FBI בשיתוף משטרת ישראל פשט על מקומות באוסטין, טקסס, ועצר את המעורבים. גם סצנת הימורים לא חוקיים בבעלות ישראלית (כמו “טאצ’ לוטו” בשנות ה-90) משכה חקירות משותפות.

מנגד, כשפושעים מנסים להשתמש בישראל כמקלט, ה-FBI עובד מול הרשויות כאן. ישראל הייתה ידועה כ”חממה” להאקרים ולעוקצי אינטרנט בשנות ה-2000 וה-2010, וכתוצאה מכך קיבלה פניות רבות. המאבק בתעשיית עוקץ הפורקס/בינאריות הוא דוגמה מובהקת: לחץ של FBI וגורמי אכיפה בינ”ל הוביל את הכנסת לחוקק חוק האוסר אופציות בינאריות ב-2017, ולנקיטת אכיפה נגד חברות רבות.

קשרי קהילה ואבטחה: ה-FBI מפעיל תוכניות קהילתיות גם מול התפוצה היהודית-ישראלית בארה”ב. למשל, “משרד קשר יהודי” שקיים בכמה ערים (שיקגו, ניו יורק) כדי לתאם אבטחה באירועים. במהלך עליית גל אנטישמיות, ה-FBI משתף מידע עם ארגונים יהודיים בנוגע לאיומים. דרך הערוץ הקונסולרי, ה-FBI גם מעדכן את השגרירות הישראלית על כל אירוע פלילי משמעותי שבו מעורבים אזרחי ישראל בארה”ב, למשל אם ישראלי נרצח בארה”ב, ה-FBI (או המשטרה המקומית) יעדכנו את הנציגים הישראלים, ולהיפך אם אמריקאי נפגע בישראל.

מערכת היחסים בין ה-FBI לישראל מתאפיינת באמון ושיתוף פעולה, למרות נקודות מחלוקת נדירות (כמו פרשת פולארד ההיסטורית). ישראל נהנית מנגישות למידע וטכנולוגיות אמריקאיות, ואילו ה-FBI נהנה מהניסיון הישראלי בתחומים רבים ומהנכונות להסגיר חשודים. בהמשך נתמקד בהיבט ספציפי חשוב של הקשר הזה, נושא ההסגרות.

ניתוח נושא ההסגרות (Extradition): מנגנונים, אמנות בינלאומיות, פרוצדורות ומקרי מבחן

כאשר אדם מבוקש על עבירה פלילית במדינה אחת אך נמצא במדינה אחרת, מנגנון ההסגרה הוא הדרך הרשמית להעבירו לשיפוט במדינה שביקשה. בין ארה”ב לישראל קיימת אמנת הסגרה המחייבת את שתי המדינות, וחשוב להבין כיצד היא פועלת, במיוחד מנקודת מבט של ישראלי הנמצא בארץ ומבוקש על ידי ה-FBI בארה”ב.

אמנת ההסגרה ארה”ב-ישראל: נחתמה לראשונה ב-1962 (ונכנסה לתוקף ב-1963) בין ממשלת ארה”ב וממשלת ישראל הצעירה. האמנה מפרטת את העבירות בגינן ניתן להסגיר (במקור פורטו עבירות חמורות כמו רצח, תקיפה חמורה, אונס, זיוף, גניבה גדולה, עבירות סמים וכו’, בשיטה של “רשימת עבירות”). האמנה תוקנה במהלך השנים, וב-2007 נחתם פרוטוקול תיקון שמודרניזציה אותה, ביניהם מעבר לשיטת “עבירה כפולה” (dual criminality) במקום רשימה סגורה, כלומר כל מעשה שמהווה עבירה חמורה בשתי המדינות, ניתן להסגרה בגינו (בתנאי שעונשו מעל שנה בדרך כלל).

עם זאת, במשך עשרות שנים, הייתה בעיה בחוק הישראלי: חוק ההסגרה הישראלי של 1954 (ותיקון 1978) אסר על הסגרת אזרחי ישראל. לכן, ישראלים שנמלטו מארה”ב לישראל, לא היו מוסגרים. המקרה הידוע ביותר היה של שמואל שיינביין: צעיר אמריקאי-ישראלי שביצע רצח אכזרי בארה”ב ב-1997 וברח לישראל. ארה”ב דרשה הסגרתו, אך בג”ץ פסק (1999) שאין להסגירו כי החוק מגן על אזרחים. הוא נשפט בישראל במקום זאת. המקרה יצר משבר עם ארה”ב והביא לשינוי החוק.

תיקון 6 לחוק ההסגרה (1999): בעקבות “פרשת שיינביין”, הכנסת שינתה את החוק כך שניתן יהיה להסגיר אזרחי ישראל, בתנאים מסוימים. החוק כיום מבחין בין שני סוגי אזרחים:

  1. אזרח ישראלי שהוא גם תושב ישראל בעת בקשת ההסגרה: אדם בעל אזרחות ישראלית שחי בישראל כשארה”ב מבקשת את הסגרתו. אדם כזה יכול להיות מוסגר, אך בתנאי שלאחר משפטו בארה”ב יוחזר לישראל לרצות כאן את עונשו. כלומר, ההליך המשפטי יהיה בארה”ב, אבל אם יורשע וישב בכלא, זה יהיה בכלא ישראלי (על חשבון ישראל) בהתאם לעונש שנפסק. זה פיתרון שמאפשר “לא לנטוש” את האזרח, אך גם לא למנוע משפט.
  2. אזרח ישראלי שאינו תושב ישראל בעת הבקשה: למשל, ישראלי שעזב לחו”ל או לא גר בארץ כשמבקשים את הסגרתו. אדם כזה ניתן להסגיר ולא חייבים להחזירו לישראל, הוא יכול גם לרצות את עונשו בחו”ל. הרציונל: אם מישהו לא חי כאן, אין לישראל “מחויבות” לספק לו מקלט או להחזירו.

בנוסף, התיקון איפשר הסגרת מי שקיבל אזרחות לאחר שביצע את הפשע. בעבר, פושעים היו מנצלים את חוק השבות, מגיעים לישראל, מקבלים אזרחות ובכך מוגנים מהסגרה. בתיקון נקבע שאם הפשע בוצע לפני קבלת האזרחות, זה לא ימנע הסגרה.

לאחר תיקון החוק, נחתם ב-2005 פרוטוקול מול ארה”ב להבהרה, ואכן החלו הסגרות של ישראלים לארה”ב. למשל, משה בן-איבגי, רוצח (קטין לשעבר) שברח לישראל, הוסגר חזרה לקליפורניה ב-2004 כשתנאי שירצה עונשו פה, הוא הורשע בארה”ב ברצח וריצה זמן בישראל.

תהליך ההסגרה בפועל:
כאשר ארה”ב (באמצעות משרד המשפטים, DOJ) מבקשת מישראל הסגרת אדם, יש פרוצדורה:

  • ארה”ב שולחת בקשה רשמית דרך הערוצים הדיפלומטיים, עם חומר הראיות הבסיסי וכתב האישום/צו המעצר נגד אותו אדם.
  • משרד המשפטים הישראלי (המחלקה הבינלאומית בפרקליטות המדינה) בוחן את הבקשה. אם היא עומדת בתנאי האמנה (למשל: העבירה כפולה, כלומר מה שמיוחס לאדם זה פשע חמור גם בישראל; ויש מספיק ראיות לכאורה), המשרד יביא את העניין בפני בית משפט מחוזי בישראל בבקשה להכריז על אותו אדם בר-הסגרה.
  • בית המשפט המחוזי (בירושלים לרוב) מקיים דיון בהסגרה. האדם המבוקש רשאי להיות מיוצג ע”י עורכי דין, ואלה יכולים לטעון כנגד ההסגרה. חשוב: אין זה משפט פלילי שבו קובעים אשם/חף; בית המשפט לא בוחן את כל הראיות לעומקן, אלא רק בודק שיש “ראיות לכאורה” מספיקות שהיו מצדיקות להעמיד לדין בישראל. רף הוכחה נמוך יחסית, די כמו בשלב אישום.
  • טענות אפשריות נגד הסגרה: טעות בזיהוי, התיישנות (אם הפשע התיישן לפי חוק אחת המדינות), חשש לאי-צדק במדינה המבקשת (נדיר, ויחול למשל אם מדובר במדינה עם מערכת משפט לא הוגנת, לא המקרה של ארה”ב כמובן), או שהבקשה היא “פוליטית” במהותה (אמנות הסגרה שוללות הסגרת אדם בעבירה פוליטית גרידא).
  • אם בית המשפט משתכנע שהכל כשורה, הוא מכריז על המבוקש כבר-הסגרה. בשלב זה, ההחלטה עוברת לשר המשפטים הישראלי, שלו הסמכות הסופית להורות על ביצוע ההסגרה. בדרך כלל השר יאשר אם אין מניעה מיוחדת. השר יכול לסרב מטעמי מדיניות (נדיר מאוד מול ארה”ב).
  • לאחר אישור השר, מוסגר האדם לארה”ב בליווי אנשי אינטרפול/US Marshals.

בכיוון ההפוך, ישראל יכולה לבקש מארה”ב הסגרת עבריינים שברחו לשם. למשל, ישראל ביקשה ומקבלת הסגרות בארה”ב של עברייני הונאה שנמלטו (כמו הנאשמים בפרשת הבנק למסחר בתחילת שנות ה-2000, חלקם נתפסו בארה”ב והוסגרו לישראל).

אמנת ההסגרה, מאפיינים חשובים:

  • עקרון הפליליות הכפולה: לא יסגירו על משהו שאינו נחשב פשע במדינה המתבקשת. למשל, אם מדינה מבקשת אדם על “פשע המרת דת” וזה לא עבירה אצל האחרת, לא יוסגר. בין ישראל לארה”ב רוב העבירות הרציניות משותפות להגדרות שתיהן.
  • אי-הסגרת עבירות פוליטיות: נקבע באמנות רבות שלא מסגירים מבוקשים בעבירות שהן פוליטיות טהורות (כגון מתנגדי שלטון). טרור לא נחשב פוליטי עפ”ר (אמנות רבות מחריגות טרור).
  • עונש מוות: ישראל (כמו הרבה מדינות) הסתייגה מהסגרת אדם אם הוא עלול לקבל עונש מוות. למעשה, ישראל תדרוש מארה”ב התחייבות שלא לבקש עונש מוות עבור הנאשם, כתנאי להסגרה, או שלא להוציאו לפועל. במקרים בהם העבירה עלולה לגרור הוצאה להורג (למשל רצח מדרגה ראשונה במדינה בעלת עונש מוות), ארה”ב בד”כ תתחייב מראש. כך נהגו גם אירופה.
  • הסגרה “עצמית”: החוק המתוקן מאפשר, כאמור, שאם אזרח ישראלי הוסגר והורשע, ירצה עונשו בארץ. יש פרוצדורה שלמה להעברת אסירים. בפועל, לא תמיד הנידון מבקש לחזור, תלוי במקרה.

מקרי מבחן והשלכות:
לאחר תיקון החוק, מספר ישראלים הוסגרו ושרתו מאסר בישראל. למשל, קיים מקרה של מייקל קורץ (אמריקאי-ישראלי) שהואשם בארה”ב ברצח, הוסגר מארגנטינה לישראל (כי היה גם אזרח ישראל) ונשפט בישראל על הרצח שבוצע בארה”ב(!), זה יוצא דופן, בדרך כלל עדיף להסגיר למדינה שביצעה את המשפט. מקרה שיינביין: הוא כאמור לא הוסגר אלא נשפט בישראל (לפני תיקון החוק). אולם התיקון ב-1999 יושם למשל על חזי נחמיאס, עבריין ישראלי-אמריקאי שהורשע ברצח כפול בארה”ב 1992 ונמלט לישראל. לאחר תיקון החוק, ישראל הסכימה להסגירו אם יחזור לכאן למאסר. הוא הוסגר, נשפט בארה”ב למאסר עולם, וב-2004 הוחזר לכלא בישראל (כעבור ~12 שנה שוחרר מוקדם במסגרת הסכם, מעורר מחלוקת מול ארה”ב).

עוד דוגמה: יצחק אברג’יל ואנשיו, אנשי פשע מאורגן ישראלי שהואשמו בארה”ב בעסקת סמים ורצח (פרשת בר גוטיירז). הם הוסגרו ב-2011 עם תנאי שלא יואשמו בעונש מוות ושירצו כל עונש בישראל. אברג’יל קיבל עונש בארה”ב, הוחזר לשבת בישראל.

כיום, ככלל, ישראל מכבדת את בקשות ההסגרה האמריקאיות כל עוד הן במסגרת החוק. לכן, ישראלי המבוקש על ידי ה-FBI לא יכול עוד להיות בטוח ש”יישאר מוגן” בישראל; אם העבירות חמורות, סביר שיוסגר, אלא אם מדובר בעבירה בעלת אופי מדיני או עם בעיה אחרת.

הפרוצדורה לבקשות חקירה ללא הסגרה: לא תמיד צריך הסגרה. אם החשוד בישראל והאמריקאים רוצים לחקור, יש אופציה של חיקור דין: חוקרי משטרת ישראל בתיאום עם ה-FBI יבצעו פעולות כאן (חקירת עדים, חיפוש) ויעבירו את הראיות לארה”ב. אם אפשר לשפוט בהיעדר, או להמתין לחשוד שייצא מהארץ, עושים זאת. כך היה למשל עם אנשי תעשיית פורקס רבים: חלקם לא הוסגרו, אך נחקרו פה, וראיות נשלחו לארה”ב.

כיצד ישראלים חווים את הליך ההסגרה: עבור ישראלי שנעצר בארץ עקב בקשת FBI, זה הליך משפטי לכל דבר. הוא ישב במעצר עד תום הליכי ההסגרה (אלא אם בית המשפט משחרר בערובה, קורה לעיתים רחוקות במקרים כאלה כי יש חשש בריחה). במהלך דיוני ההסגרה, הוא יכול לטעון לאי-הסגרת אזרח (אבל החוק שונה, הטענה לא תתקבל אם הוא תושב חו”ל או אם יסכימו להחזירו). במידה ובית המשפט מאשר, לרוב גם אם מערערים עד העליון, הסיכויים קלושים אלא אם יש פגם כבד. תיתכן עיכוב ביצוע אם יש עוד הליכים (למשל, בקשה לרצות בארץ במקום הסגרה, אך זה תלוי אם העבירה בת הסמכות בישראל). לרוב, אם העבירה נעשתה בארה”ב ואין סמכות שיפוט בישראל (למשל פשע נגד אזרח ארה”ב על אדמתה), אז אין ברירה אלא להסגיר כי אי אפשר לשפוט כאן.

שיתוף פעולה גם ללא הסגרה: יש מקרים שישראל לא הסגירה אבל כן טיפלה בעצמה, למשל, עופר מקסימוב (פרשת הבנק למסחר) נמלט לארה”ב, ארה”ב הסגירה אותו לישראל למשפט (כי הפשע היה בישראל). או מעשי פדופיליה של ישראלים בחו”ל, אם המדינה הזרה לא שפטה, ישראל עשויה לשפוט ישראלי על כך (יש בחוק ישראל סמכות מעטת לעבירות מין בילדים גם אם נעשו בחו”ל). שיתוף הפעולה הולך לשני הכיוונים.

הסגרה היא כלי חשוב אך “כבד”. השימוש בו משקף רצינות תיק. מבחינת ישראל, העובדה שמסגירים אזרחים לבתי משפט זרים היא שינוי משמעותי היסטורית, אך הוא חלק מלהיות מדינה מתוקנת בתוך הקהילה הבינלאומית. מבחינת ה-FBI, הידיעה שישראל משתפת פעולה מגבירה הרתעה, פושעים לא יכולים להימלט לתל אביב ולחשוב שנגמר הסיפור. מנגד, ישראל דואגת לאזרחיה דרך סעיף ריצוי העונש בארץ שנותן ודאות מסוימת.

היבטים משפטיים נוספים:

  • מעמד משפטי של מוסגר: אחרי שאדם מוסגר, עומדת לו בארה”ב הזכות לטעון בחזרה על חוקיות הסגרתו? לפי רוב האמנות, מוסגר אינו יכול לטעון אי-חוקיות ההסגרה במשפט עצמו (עקרון “非-inquiry”, בימ”ש הפלילי לא דן בתקינות ההליך הבינ”ל). טענות כאלה צריך להעלות במדינה המתבקשת לפני ההסגרה.
  • עקרון ההתמדה (Rule of Specialty): מדינה שקיבלה מוסגר יכולה לשפוט אותו רק על העבירות שבגינן הוסגר, ולא להוסיף אישומים ישנים אחרים ללא אישור מחדש. למשל, אם ישראל הסגירה מישהו לארה”ב על הונאה, ארה”ב לא יכולה פתאום להאשימו שם גם ברצח שלא הוזכר, בלי לבקש רשות נוספת. כלל זה קיים כדי למנוע “רמייה” בבקשות.
  • הסגרה עצמית: אדם יכול גם לוותר על הליך הסגרה ולהסכים מרצונו לעבור לארה”ב למשפט (לפעמים עושים זאת כדי לגלות רצון טוב). במקרה כזה מובילים אותו יחסית מהר.
  • מקרים מיוחדים: ישראל לא תסגיר אם קיים חשש שזכויות האדם של המוסגר יופרו. עם ארה”ב זה לא עולה, כי היא מדינת חוק, אבל למשל לא נסגיר למדינה שעלולה לענות או שלא יקבל משפט הוגן. מול ארה”ב חשש עיקרי הוא עונש מוות, שטופל כנ”ל על ידי הבטחות מצד ארה”ב.

דוגמה להמחשה, תהליך הסגרה:
נניח ישראלי בשם יוסי מואשם בארה”ב בהונאה של 5 מיליון דולר (עבירת Wire Fraud). יוסי ברח לישראל. ה-FBI/התביעה הפדרלית שולחים בקשת הסגרה. יוסי נעצר בישראל ע”י משטרת ישראל בצו מעצר להסגרה. בבית המשפט, עו”ד של יוסי טוען: “אני אזרח ישראל”. לפי החוק, יוסי תושב ישראל? אם כן, ההסגרה תאושר בתנאי שיחזירוהו לרצות פה. ישראל תבקש את זה מארה”ב ותודיע לבית המשפט. בית המשפט רואה שיש ראיות: מסמכים, עדויות, מספיקות לכאורה. הוא מכריז על יוסי כבר-הסגרה. שר המשפטים מאשר. תוך כחודש-חודשיים יוסי על מטוס לניו יורק עם סוכני US Marshals, שם הוא מובא בפני שופט פדרלי. התיק מתנהל, הוא נידון למשל ל-10 שנות מאסר. לפי הסיכום, הוא יחזור לישראל לרצות העונש, ואכן לאחר גזר הדין, מועבר באמצעות נציבות שב”ס לישראל, ונכלא בכלא ישראלי כאילו נידון בישראל (יש הסכם להעברת אסירים). אם היה מעורב גם הליך בישראל (נגיד, אם היה כפוף גם לחקירה מקומית), ייתכן היו שופטים אותו פה, אבל לרוב לא.

עבור ישראלים שנקלעים לסיטואציה כזו, חשוב מאוד סיוע משפטי בשני המישורים, בישראל (להליך ההסגרה) ובארה”ב (להליך הפלילי עצמו), כפי שנדון בהמשך.

עורכי דין מול ה-FBI: חשיבות עורך דין פלילי (דובר עברית)

להיות תחת חקירה או אישום של ה-FBI יכול להיות חוויה מפחידה ומורכבת, במיוחד עבור ישראלים שאינם בקיאים במערכת המשפט האמריקאית. כאן נכנס לתמונה התפקיד הקריטי של עורך דין פלילי מנוסה. נפרט מדוע עו”ד חיוני במצבים אלו, ומה הערך המוסף של עו”ד דובר עברית לישראלים.

למה בכלל צריך עורך דין מול ה-FBI?
ה-FBI הוא גוף מקצועי ומשפטי מאוד. מרגע שסוכן יוצר איתך קשר רשמי כחשוד או כעד משמעותי, כל מילה שלך יכולה להשפיע משפטית. חוקי ארה”ב, כידוע, מאפשרים העמדה לדין גם על מתן הצהרה שקרית לסוכן פדרלי (18 U.S.C. §1001), כלומר, אם תשקר לחוקר FBI אפילו לא תחת שבועה, זה עצמו פשע. מצד שני, לסרב לדבר ללא ייעוץ זו זכותך המלאה. עורך דין יספק לך את ההדרכה איך להתמודד נכון: מה לענות, מה לא לענות, מתי לשתף פעולה ומתי לשתוק.

בנוסף, עורך דין מנוסה ייצור קשר מול ה-FBI/התביעה ויוכל לעתים להסדיר דברים מראש: למשל, להשיג עבורך חסינות מוגבלת אם אתה עד, או הסדר טיעון מיטיב אם אתה חשוד ורוצה להודות. ללא עו”ד, אתה ניצב לבד מול מערכת חזקה, עם פערי ידע ושפה, וסיכון לעשות טעויות (למשל, לנדב מידע מיותר, או להרוס לעצמך אליבי).

הליך ההסגרה בישראל: אם אתה בישראל והגיעה בקשת הסגרה, עורך דין ישראלי מיומן בתחום הבינלאומי הוא חובה. הוא יכול לטעון טענות פרוצדורליות להצלתך (נניח שהמעשה לא כפול-פלילי, שהתיישן, או שאתה במצב בריאותי ירוד שלא מאפשר הסגרה). הוא יוודא שההתחייבויות הנדרשות (אי-עונש מוות, ריצוי בישראל) מתקבלות. וחשוב לא פחות, יסביר לך את התהליך וירגיע.

הליך פלילי בארה”ב: אם זומנת לחקירה בארה”ב, או שכבר הואשמת שם, אתה צריך עורך דין אמריקאי המתמחה בפלילים פדרליים. מערכת המשפט שונה מהישראלית, לדוגמה, משפט עם מושבעים, כללי ראיות פדרליים, הסדרי טיעון עם תובעים, “גילוי נאות” (discovery) וכו’. רק עו”ד שמוסמך בארה”ב (באותה מדינה או ברמה הפדרלית) יכול לייצג אותך בפני בית משפט אמריקאי.

חשיבות העו”ד דובר העברית: מחסום השפה והתרבות הוא משמעותי. ישראלי שאינו דובר אנגלית שוטפת, או אינו מכיר תרבותית את הדינמיקה המשפטית, עלול להתקשות לתקשר עם עורך דינו או להבין לעומק את מצבו. עו”ד אמריקאי הדובר עברית יכול לגשר על הפער הזה:

  • הסברים בעברית: הוא יכול לפרט ללקוח הישראלי את האישומים, את סיכויי ההרשעה, את האפשרויות (טיעון או משפט), בשפת האם של הלקוח, לוודא שהוא באמת מבין. לא רק במילים, אלא גם בקונטקסט התרבותי: למשל, להסביר מה המשמעות של עסקת טיעון בארה”ב (אולי לקוח ישראלי לא יבין למה מודים במה שלא עשו לפעמים, צריך להסביר שמערכת הענישה שם מחמירה וכדאי להקטין סיכון).
  • תקשורת חלקה: הלקוח לא תלוי במתורגמן צד ג’. הוא יכול להגיד לעו”ד בלשונו בדיוק מה שקרה, מה חששותיו, מה צרכיו (למשל שמירת כשרות אם יהיה במעצר, או קשר עם משפחה בארץ).
  • הבנת הרקע הישראלי: עו”ד דובר עברית לרוב מכיר קצת את ישראל והישראלים. הוא יבין אולי מדוע לקוח התנהג בצורה מסוימת שנראית חריגה לאמריקאים, ויוכל לתווך זאת לתביעה או לבית המשפט. גם אמון, לקוח יש יותר אמון במי שמדבר שפתו והגיע מתרבותו.

ניתן למצוא מספר עורכי דין פרטיים אמריקאים (במיוחד בניו יורק, פלורידה, קליפורניה, היכן שיש קהילות יהודיות גדולות) שהם דוברי עברית או ישראלים לשעבר. בנוסף, יש משרדי עורכי דין ישראליים שמשתפים פעולה עם אמריקאים, כלומר, עו”ד ישראלי (שאינו רשאי לטעון בבית משפט אמריקאי אבל יכול לשמש יועץ) יעבוד כצוות עם עו”ד אמריקאי. שילוב כזה מבטיח שתקבל גם הדרכה תרבותית וגם ייצוג משפטי נאות.

בחירת עו”ד מתאים: נרחיב על כך גם בסעיף הבא, אבל כבר כאן נאמר: כשהנושא הוא חקירת FBI, רצוי עו”ד פלילי שמתמחה ברמה הפדרלית. יש הבדל בארה”ב בין עורכי דין שטיפלו רק בתיקים במדינות לבין כאלה המופיעים בבתי משפט פדרליים. לדוגמה, עו”ד לענייני DUI (נהיגה בשכרות) בפלורידה אולי לא מכיר בכלל פרוצדורות של חבר מושבעים גדול או עבירות צווארון-לבן מורכבות. לכן, למי שיש משאבים, עדיף למצוא משרד מנוסה בפלילים פדרליים, אולי אפילו מי שהתמחה בסוג העבירה הספציפי (סייבר, הונאות ניירות ערך וכו’).

תפקיד העו”ד מול ה-FBI בשלבי החקירה:

  • אם אתה רק נחקר (ללא כתב אישום), עו”ד יכול ליצור קשר עם הסוכן ולברר סטטוס. לפעמים עו”ד יכול לברר האם לקוחו עומד בפני אישום או רק עד. אם רק עד, יסדיר מתן עדות מוגנת. אם חשוד, ייתכן ויעץ לא להעיד כלל.
  • הוא עשוי ללוות אותך לחקירה מרצון במשרדי ה-FBI. נוכחות עו”ד בחקירת FBI אינה אוטומטית כמו בישראל, ה-FBI יכול לתחקר אותך גם לא בנוכחות עו”ד אם ויתרת על זכותך. לכן חשוב לדרוש שהעו”ד יהיה (או לפחות להתייעץ איתו לפני). עו”ד ינחה מתי להפסיק לענות ולבקש הפסקה.
  • עו”ד גם יכול ליזום משא ומתן לפני אישום: אם יש למשל חקירה שאוספת ראיות, אפשר דרך עו”ד להציע שיתוף פעולה, למשל, הלקוח יספק מידע על עבריינים גדולים ממנו, ובתמורה לא יואשם או יואשם קל. זה עניין רגיש שהלקוח לבדו יתקשה לעשות כי צריך הבנה עמוקה של התיק והסיכויים.

בבית המשפט: עו”ד ינסח את כל הטיעונים המשפטיים: טענות מקדמיות (נניח פסילת ראיות שהושגו לא כחוק, או חוסר סמכות, לפעמים מעלים למשל שטענות אישום לא מראות עבירה), יציג את העדויות הנגדיות, יחקר בחקירה נגדית את עדי התביעה (לרבות סוכני FBI), וינסה לשכנע מושבעים בחפותך או לפחות לייצר ספק. ההבדל בין עו”ד מיומן לכושל עשוי להיות שנים ארוכות בכלא.

סיוע בחקירות בינ”ל: לעיתים יש צורך בעו”ד גם בישראל וגם בארה”ב במקביל. למשל, אם אתה בישראל ויש לך משפט הסגרה + אישום בארה”ב (בהיעדרך). במקרה כזה, תיאום בין עורכי הדין חשוב. עו”ד הישראלי והאמריקאי יכולים לשתף מידע: הישראלי יודע אילו ראיות הוצגו בבית המשפט פה, האמריקאי מכין אסטרטגיה שם. כמו כן, האמריקאי יכול לבוא לכאן ולייעץ, או להיפך. ישנם תקדימים שעורכי דין אמריקאים הגיעו לישראל לאסוף תצהירים מעדים ישראלים להגנה, וכו’.

ערך מוסף של עו”ד פלילי ישראלי (כאשר הלקוח כבר בארה”ב): במקרים רבים משפחת הנאשם בישראל מרגישה חסרת אונים. עו”ד ישראלי שעובד בצמוד לעו”ד האמריקאי יכול לעדכן את המשפחה בעברית על המתרחש, להסביר מסמכים, ואפילו לעזור לוגיסטית (לארגן ערבות אם צריך, לטפל במסמכים לתנאי שחרור, וכו’).

בנוסף, כאשר תיק מערב ראיות בישראל, עו”ד ישראלי יכול לעזור בליקוט ראיות הגנה פה, כמו למצוא עדים מקומיים, לאסוף מסמכים (תדפיסי בנק ישראלי וכו’) ולהעבירם לעו”ד בארה”ב במסגרת חוקית.

התמודדות מול הבדלי שיטות משפט: שיטת המשפט האמריקאית שונה מהישראלית בפרטים רבים (דיני ראיות, עסקות טיעון, ענישה לפי מנעד בנקודות, וכו’). עו”ד שמכיר גם וגם, או שיתוף פעולה ביניהם, יכול למנוע “תאונות”. למשל, בישראל נהוג יותר לסמוך על שופט מקצועי, בארה”ב מושבעים רגשיים, ולכן סגנון ההצגה חייב להתאים.

מניעה של טעויות קריטיות: ללא ייעוץ משפטי, ישראלים עלולים (מתוך תמימות או תרבות שונה) לטעות מול ה-FBI. לדוגמה, יש מצב שישראלי ירצה “לסדר את העניין” בפגישה ידידותית ויגיד איזו שקר קטן כדי לצאת טוב, אבל זה פלילי (שקר לחוקר פדרלי). או שיחשוב שמייל/שיחת טלפון לא פורמלית אינה “עדות” ויספר משהו מפליל. עו”ד ינחה: אל תדבר ללא נוכחותי, אל תשלח שום דבר כתוב להם בלי שאעבור עליו.

מקרים מתוקשרים: כבר היו עורכי דין ישראלים שליוו לקוחות מול ה-FBI. למשל, בפרשת הבינאריות, כמה חברות שכרו עורכי דין בארץ ובחו”ל כדי להתמודד עם צווי זימון של ה-FBI, הסכימו למסור חומר, או ניהלו מאבק משפטי בארה”ב על סמכות. אותם עורכי דין הצליחו לעיתים למנוע אישומים פליליים על ידי הסדרים אזרחיים עם ה-SEC (רשות ני”ע) במקום, מהלך שמתאפשר כשיש ייצוג חכם.

עורך דין פלילי טוב הוא ההבדל בין כאוס למסלול ברור בהתמודדות מול מערכת משפט זרה וקשוחה. עבור ישראלי, עורך דין דובר השפה ומבין את הרקע התרבותי הוא נכס אדיר בהפחתת מתחים, גישור על פערי תקשורת והשגת התוצאה הטובה ביותר, תהיה זו זיכוי, ענישה מינימלית, או אפילו מניעת אישום מלכתחילה.

מה לעשות אם אתה ישראלי וזומנת לחקירה או נעצרת על-ידי ה-FBI: טיפים, והמלצות משפטיות

התמודדות עם חקירת FBI כישראלי יכולה להיות מצב מלחיץ מאוד. הנה מדריך צעד-אחר-צעד של דברים מומלצים לעשות (ובעיקר, לא לעשות) אם מצאת את עצמך בסיטואציה הזו, בין אם זומנת לחקירה מרצון, קיבלת שיחת טלפון מפתיעה מסוכן, או אפילו נעצרת בפועל בארה”ב:

1. שמור על קור רוח והבן את המצב:
ברגע הראשון, נסה להישאר רגוע. הבן שחקירה אינה הרשעה, יכול להיות שזו בדיקה שגרתית או שאתה עד ולא חשוד. אם סוכן יוצר איתך קשר, בקש לדעת באופן כללי במה העניין. אל תשמיד שום ראיות בפאניקה (למחוק קבצים וכו’), זה כשלעצמו עבירה (Obstruction of Justice). מצד שני, גם אל תנדב עדיין מידע מפליל.

2. התנצל בנימוס ובקש יועץ משפטי:
אם זה טלפון או פגישה, זכותך המלאה לומר: “אני מוכן לשתף פעולה, אך כרגע לא מרגיש בנוח לדבר ללא עורך דין.” אמור זאת באדיבות, לא בתוקפנות. רוב סוכני ה-FBI יבינו מיד ויפסיקו את התשאול. אל תתפתה “להסביר את עצמך” במקום, הרבה חושבים “אם אסביר, אולי הם יניחו לי”. אך בלי ייעוץ, אתה עלול להפליל את עצמך שלא בכוונה. עדיף לעכב את השיחה קצת ולהתארגן.

3. פנה מיד לעורך דין מנוסה:
כפי שפורט למעלה, זה הזמן להתקשר לעו”ד. אם אתה בישראל והחקירה למעשה מתקיימת כאן (למשל דרך שגרירות/קונסוליה), פנה לעו”ד ישראלי שמבין בהליכים בינלאומיים. אם אתה בארה”ב, עו”ד אמריקאי (רצוי דובר עברית). אפשר גם להתייעץ עם עו”ד ישראלי שיפנה אותך לקולגה בארה”ב. אל תיגש לבדך לחקירת FBI ממושכת ללא ייעוץ, גם אם אתה משוכנע בחפותך.

4. אל תשקר לסוכנים:
אם כבר בחרת לענות לשאלות כלשהן, הקפד לא לשקר. כאמור, מתן מידע כוזב לסוכן פדרלי זו עבירה. עדיף לומר “אני לא בטוח”, “אעדיף לא לענות כרגע”, או כמובן להשתמש בזכות השתיקה, מאשר לזרוק שקר שיתגלה (והם לרוב יודעים הרבה יותר ממה שנדמה). כנות חלקית גם עלולה לסבך, למשל, אל תגיד “לא עשיתי X” אם בעצם עשית. פשוט אמור “מעדיף לעבור על הפרטים עם עו”ד לפני שאשיב”.

5. נצל את זכות השתיקה בחוכמה:
בארה”ב, אם נעצרת, אזהרת מירנדה כבר תיידע אותך על זכותך לשתוק. בישראל, אם חוקרים אותך לבקשת FBI, חלים כללי אזהרת חשוד הישראליים. השתיקה אינה הודאה באשמה, אל תתבייש להשתמש בה. אמור: “כרגע, בהמלצת עורך הדין שלי, אני בוחר להשתמש בזכותי לא לענות על שאלות נוספות”. עשה זאת בצורה ברורה כדי שלא ינסו להמשיך לתחקר.

6. אל תחתום על שום דבר בלי עו”ד:
ייתכן שיציגו בפניך מסמך, למשל אישור לחיפוש מרצון, או טופס ויתור סודיות, או אפילו הודאה מוכנה לנוחותך. אל תחתום! יש לך זכות שסוכן יביא צו אם צריך, או שתחליט אחרי ייעוץ. גם אל תתנדב למסור סיסמאות למחשב/טלפון ללא ייעוץ, אולי כדאי לחכות לצו, כדי לא לוותר על הגנה אפשרית (יש ויכוח משפטי אם כפיית סיסמה מותרת, אל תייתר זאת מרצון).

7. רשום כל מה שקורה (אחרי המפגש):
מיד לאחר אינטראקציה עם FBI, תיעד לעצמך: עם מי דיברת, מתי, מה נשאלת, מה ענית (אם ענית). רשום את הדברים בדיוק ככל הניתן. זה יעזור לעו”ד שלך להבין את היקף החקירה. זכור שסוכנים גם כותבים דוחות (FD-302) מסכמי פגישות, אם יהיה הבדל בין הגרסאות, הרישום שלך יכול לסייע לרענן את זיכרונך.

8. הימנע מדיבורים מיותרים לסובבים:
מטבע האנושות, כשתחת לחץ תרצה להתייעץ עם חבר, בן משפחה וכו’. זה מובן, אך היזהר: כל מה שאתה מספר לאחרים לא מוגן בחסיון ועלול להגיע לחוקרים (במודע או בהאזנת סתר). למשל, אל תשלח וואטסאפ מפורט לחבר “הייתי עכשיו ב-FBI והודיתי ש…”. שמור מידע מפליל רק לשיחה חסויה עם עורך דין. גם בתוך המשפחה, תהיו דיסקרטיים, כי לעיתים משפחה נחקרת כעדה.

9. שקול שיתוף פעולה באמצעות הסדר:
לאחר ייעוץ, תחליטו על אסטרטגיה. אם אכן עשית מעשה לא חוקי ויש ראיות חזקות, לעיתים שיתוף פעולה יכול להועיל. ה-FBI והתביעה לעיתים נותנים עסקאות מקלות למי שעוזר להם “לתפוס דג גדול יותר”. למשל, ייתכן שאתה מעורב זוטר ברשת הונאה, אם תסכים להעיד נגד הבוס או לעזור בהקלטתו, אולי יחוסו עליך. אסור לעשות צעד כזה ללא עורך דין שיבטיח שחתמת על הסכם חסינות או עסקת טיעון כתובה. בלי הסכם, “לדבר” ולקוות לטוב זה מסוכן.

10. התכונן לחקירה עם עורך הדין:
אם הוחלט שתתייצב לחקירה (נניח כעד או כחלק מעסקה), בצע הכנה יסודית. העו”ד יערוך סימולציה של שאלות צפויות. חזור על פרטי האירועים כך שתמסור גרסה עקבית. אם יש דברים בעייתיים, העו”ד יכוון איך להתמודד (למשל “אל תיזום אזכור של X אם לא נשאלת במפורש”).

11. דאג לסידורים אם נעצרת:
אם אכן נעצרת (בארה”ב למשל), בקש מהעו”ד או מהמשפחה ליצור קשר עם הקונסוליה הישראלית באזור המעצר. נציג קונסולרי יכול לעזור למשל להעביר לך תרופות, לוודא שלא פוגעים בזכויותיך ולהודיע למשפחה. במקביל, בקש מעורך הדין לבדוק אפשרות שחרור בערבות. במערכת הפדרלית, שחרור אינו מובטח, תלוי בחומרת העבירות ובסכנת הבריחה. כישראלי עם בית בארץ, התביעה עלולה לטעון שאתה “טיסת סיכון” (Flight Risk). כאן עורך דינך יכול להציע ערבויות: למשל, הפקדת דרכון, כסף, מעצר בית עם אזיק אלקטרוני, וכדומה. הכן מראש רשימת מכרים בארה”ב שאפשר לגייס לעזור (לערוב, לספק כתובת מגורים אם תשוחרר).

12. אל תנסה “לפתור” את הבעיה בדרכים עקיפות:
בתרבות שלנו לפעמים חושבים אולי ללכת “לדבר עם מישהו שמכיר מישהו”. עם ה-FBI אין קומבינות. ניסיון להשפיע דרך גורמים פוליטיים או לחץ תקשורתי בדרך כלל לא יעזור, ולעיתים אף יזיק אם יתפרש כהפרעה לחקירה. פעל בערוצים המשפטיים.

13. היערך נפשית לפרק זמן ממושך:
חקירות פדרליות יכולות לקחת חודשים ושנים. דוגמאות: בחלק ממקרי ההונאה, ה-FBI אוסף ראיות בסתר 3-4 שנים לפני שפונה לחשודים. גם לאחר שידוע לך, המשפט עצמו יארך זמן. חשוב להתאזר בסבלנות. אל תצפה שהכל ייפתר תוך שבוע. צריך כוחות להתמודד לאורך זמן: שמור על שגרת חיים ככל הניתן, להמשיך בעבודה (אם אפשר), ולא לתת לחרדה להשתלט. התמקד במה שבשליטתך: שיתוף פעולה עם עו”ד, איסוף מסמכים שיכולים לעזור להגנתך וכו’.

14. אם זומנת כעד ולא כחשוד:
לעיתים ה-FBI יבקש ממך מידע כאדם תמים (למשל, הייתה הונאה בחברה שלך ואתה במחלקת IT). גם אז חלים עצות דומות: דבר עם יועץ משפטי הארגון או פרטי, וודא שאתה לא חשוד פוטנציאלי לפני שתספר הכל. אבל אם ברור שאתה עד, השתדל לומר אמת מלאה, עו”ד יעזור להימנע מחשיפת יתר שגויה, אך אין עניין להסתיר עובדות תמימות כי אז יתהו למה אתה מתחמק.

15. תיעוד הוצאות ומעקב:
שמירת סדר: רשום כל אינטראקציה, שמור העתקים של כל מסמך שקיבלת (זימון, צו). אם יש תאריכים חשובים (מועדי בית משפט), רשום ביומן ואל תחמיץ. עמוד בתנאים, אם שוחררת בערבות למשל עם תנאי עוצר לילה, כבד זאת קלה כחמורה. הפרת תנאים רק תחמיר מצבך.

כמה כללים רלוונטיים:

  • נצא מנקודת הנחה שמאזינים/צופים: ה-FBI עשוי לבקש לצותת לשיחותיך או לעקוב (עם אישור). אז אל תאמר בטלפון שום דבר שלא תרצה שיישמע בבית המשפט. אפילו משפטים סתמיים עלולים להישמע רע מוקלטים (טון ציני לא עובר בהקלטה למשל).
  • בדיקת חבר מושבעים גדול: אם העו”ד שלך מגלה שחבר מושבעים גדול מתכנס בחשאי בעניינך (דבר שקורה לפני אישום), ייתכן וזה רמז שהולך להיות אישום. אין הרבה לעשות כי ההליך סודי, אך לפחות תדע את ציר הזמן.
  • הימנע מתקשורת עם מעורבים אחרים ללא ייעוץ: אם אתה מכיר עוד חשוד או עד בתיק, אל תתאם עדויות או אפילו תשוחח על המקרה בלי עו”ד. ה-FBI יכול לטעון לשיבוש. אפילו שיחה תמימה “מה אמרת להם?” מסוכנת. עדיף שכל אחד יתנהל בנפרד משפטית. אם יש צורך בתיאום, עשו זאת דרך עורכי הדין (זה חוקי שעורכי דין של נאשמים משתפים פעולה באופן מוגבל).
  • הופעה חיצונית והתנהלות: אם זומנת למשרד FBI או לבית משפט, התלבש בצורה נאותה ומכבדת. זה משפיע פסיכולוגית. דבר בנימוס, אל תגיב בכעס למרות שהאשמות אולי מקוממות אותך. כל התפרצות תירשם. שלוט בשפת הגוף, מפגין שפת גוף אמינה וגלויה (לא משכל ידיים בעוצמה, לא מסיט מבט כל הזמן). אם אינך מבין שאלה באנגלית, בקש שיובהר ולא תנחש תשובה.
  • ניצול סוכות לוגיסטיות: בחקירה ארוכה, אתה רשאי לבקש הפסקות, כדי לשירותים, לשתות, או “להתייעץ עם עו”ד” אם הוא לא נוכח. נצל זאת אם אתה מרגיש לחוץ, עצירה ל-5 דקות יכולה למנוע פליטת פה נוראה.
  • הצג את הצד האנושי שלך בהמשך: אם יוחלט על כתב אישום ותגיע לדיון מעצר או גזר דין, הכנה פסיכולוגית חשובה. הצג שאתה אדם נורמטיבי, עם משפחה תומכת. אולי חברים/משפחה יעידו או יכתבו מכתבי המלצה. בארה”ב זה מקובל וגורם לתביעה ולשופט לראות בך יותר מאשר “שם בקובץ”.

16. במקרה מעצר בישראל לבקשת FBI:
הנה דגשים ספציפיים: ודא שעורך דין שלך בקשר גם עם המחלקה הבינלאומית בפרקליטות (הצד שמוביל את הליך ההסגרה). תתעדכן אם יש הליך מקביל בארה”ב (אישום בהעדרך). לפעמים אפשר לשקול “מו”מ חבילה”: אתה תסכים לא להתנגד להסגרה אם התביעה שם תבטיח עונש לא חמור מדי. זה מורכב אבל היו מצבים של הסכמים כאלו.

17. למידה מניסיונם של אחרים:
התייעץ (באמצעות עו”ד) אם אפשר עם אנשים שעברו דבר דומה. לעיתים קהילת יוצאי ישראל תומכת, אולי יש מי שנחקר על נושא דומה (למשל בקהילת הי-טק, אנשי סייבר ישראלים שחוו חקירות בארה”ב יכולים לתת עצות מהרגשתם). כמובן, היזהר בלשתף פרטים, אך טיפים כלליים מהם יכולים להועיל.

18. שמור עותקי מסמכים חשובים מראש:
אם אתה צופה שאולי יחקור אותך FBI על פעילות מסוימת (נגיד אתה מנהל חברה גלובלית שכרגע תחת בדיקה), שמור לעצמך בצורה חוקית עותקים של מיילים או מסמכים שמראים שלא עשית רע. לפעמים לאחר שהחקירה מתחילה כבר קשה לך לאסוף ראיות כי המחשב שלך נתפס. אז מראש, אם עולה חשש, אסוף דברים שיוכלו להוכיח את צדקתך ותן אותם לעו”ד למקרה הצורך.

19. אל תדבר עם התקשורת ללא ייעוץ:
אם פרשתך מעניינת עיתונאים, אל תתפתה לתת ראיון כדי “לנקות את שמך”. כל אמירה פומבית יכולה לחזור אליך משפטית. בהרבה מקרים סנגורים ממליצים לשמור על פרופיל נמוך לאורך ההליך. תקשורת עלולה גם להכעיס תובעים (אם תצטייר כמי שמנסה להשפיע דרך מדיה). עדיף לשמור טיעוניך לבית המשפט.

20. בדגש למשפחות:
אם אתה משפחה של נחקר/עצור, היו מלוכדים ושמרו על דיסקרטיות. ספקו לעו”ד את כל העזרה, מסמכים, רקע על הנאשם (אולי בעיות בריאות שיסייעו במעצר בית וכו’). אל תפנו עצמאית לגורמי FBI או תביעה בלי תאום עם הסנגור, זה רק יבלבל ויצור מסרים כפולים.

בקצרה, הקו המנחה הוא: לנצל את הזכויות, לא לעשות צעדים פזיזים, ולתת למומחים להוביל אותך. ה-FBI הוא גוף מקצועי ואמין בדרך כלל, אין מטרתו “לתפור תיקים”, אבל הוא כן יפעיל את מלוא כובד המשקל החוקי כדי להרשיע אם סבור שאתה אשם. לכן, גם אתה צריך להפעיל את מלוא זכויותיך וחפותך להגן על עצמך. התנהלות חכמה מההתחלה יכולה לעיתים לעשות הבדל של שמיים וארץ בתוצאה הסופית.

איך לבחור עורך דין אם הסתבכת עם ה-FBI: טווחי מחירים, פרמטרים לבחירה והשוואות

בחירת עורך דין היא אחת ההחלטות הקריטיות כשלפניך הליכים מול ה-FBI ומערכת המשפט האמריקאית. שוק עריכת הדין, במיוחד בארה”ב, עצום ומגוון. להלן מדריך שיעזור לך להבין באילו פרמטרים להתמקד, מה העלויות המשוערות ואיך להשוות בין עורכי דין כדי למצוא את המתאים עבורך.

התמחות וניסיון:
לפני הכל, וודא שהעו”ד מתמחה בפלילים פדרליים. חפש עורכי דין המצהירים על ניסיון עם בתי משפט פדרליים, תיקים מול ה-FBI, או התמחות בסוג העבירה שלך (הונאות, סייבר, סמים, וכו’). למשל, אם האישום נוגע להונאת ניירות ערך, עדיף משרד שהתעסק בתיקי SEC/תרמיות פיננסיות. אם זה סייבר או פשעי מחשב, אולי עו”ד צעיר יותר שמבין בטכנולוגיה. בדוק כמה שנים הם במקצוע, וכמה תיקים דומים ניהלו. עו”ד שהיה תובע פדרלי לשעבר לעיתים יתרון, הוא “מכיר את הצד השני” מבפנים.

רישוי ותאימות גיאוגרפית:
ארה”ב מורכבת מחלוקה למדינות ותחומי שיפוט. ודא שהעו”ד מוסמך לעבוד באזור שבו מתנהל ההליך. אם אתה צפוי להיות נשפט בבית משפט פדרלי במחוז דרומי של ניו יורק, כדאי עו”ד שיש לו רישיון עו”ד בניו יורק ובעל הרשאה להופיע בבית משפט פדרלי (כל עו”ד עם רישיון במדינה יכול בדרך כלל להתקבל גם למחוז הפדרלי שם). חלק מהעורכי דין מורשים במספר מדינות או עובדים בצוות רב-מדינתי. אם יש לך כמה הליכים (נגיד הסגרה בישראל + משפט בארה”ב), תזדקק לצוות או שני עורכי דין, כמו שהוסבר.

יכולת תקשורת ושפה:
כאמור, שפה משותפת חשובה. אם אינך שולט באנגלית משפטית, מציאת עו”ד דובר עברית או שמעסיק מתורגמן קבוע זה יתרון. פגישה ראשונה: שים לב האם העו”ד מדבר בשקיפות, מסביר מושגים סבלנות, או שהוא מתנשא/חסר סבלנות. היחסים איתו יהיו קריטיים לאורך זמן, אז בחר מישהו שנותן לך תחושת אמון ותקשורת טובה.

גודל המשרד:
יש יתרונות וחסרונות למשרד גדול מול עו”ד עצמאי/משרד בוטיק קטן:

  • משרד גדול/יוקרתי: לרוב (לא תמיד) יקר יותר. אבל מציע משאבים רבים: צוותי מתמחים לחקר משפטי, קשרים עם מומחים (forensic accountants, חוקרי זירה), ואולי “כוח הרתעה” מול התביעה (כשDA רואה מולם משרד ידוע, זה משפיע מעט). הם יכולים לטפל בכמה חזיתות במקביל. מצד שני, לקוח קטן בתיק גדול עלול לקבל פחות תשומת לב אם למשרד יש קליינטורה ענפה.
  • משרד בוטיק/עו”ד יחיד: לרוב יטפל בך אישית, תשומת לב גבוהה. אם הוא מנוסה מאוד, תקבל מוח חד שעובד על התיק שלך ספציפית. לעיתים גם עלות נמוכה יותר מביג-פירם. אך חסרונו: אם התיק ענק (המון מסמכים, עדויות), משאבים קטנים עלולים להגביל. כמובן, הם יכולים לשכור קבלני משנה (מומחים פר מנ). אתה צריך להעריך את מורכבות התיק: אם זה תביעה פיננסית עם מיליוני דפי ראיות, אולי צוות גדול עדיף. אם זה אישום בהתנהגות אישית (say תקיפה או שוחד בודד), משרד קטן יכול להספיק.

מוניטין והמלצות:
נסה למצוא המלצות על העו”ד. אם אתה מכיר מישהו (או דרך הקהילה) ששכר שירותיו, תשאל על חווייתו. אפשר גם לקרוא ביקורות באינטרנט (אתרים כמו Avvo, Martindale-Hubbell, Google Reviews). חפש אם העו”ד היה מעורב בתיקים מתוקשרים, איך היו התוצאות? כמובן, קח בערבון מוגבל ביקורות, כי כל תיק שונה, אבל זה נותן תמונה.

שכר טרחה (מחירים):
עלות היא פקטור משמעותי. שכר טרחה של עורכי דין פליליים בארה”ב משתנה בטווח אדיר בהתאם למוניטין, מיקום ומורכבות התיק:

  • חלק מהעורכי דין עובדים לפי שעה. תעריפים נעים בין ~$200 לשעה לעו”ד צעיר באזור זול, ועד $1,000+ לשעה לשותפים בכירים בניו יורק/לוס אנג’לס. למשל, שותף בכיר במשרד עילית עשוי לבקש $800 לשעה, ועו”ד זוטר בצוותו $300 לשעה.
  • תיקים פליליים רבים, במיוחד עבור נאשמים, עובדים דווקא על מיקרת שכר טרחה קבועה (Flat Fee) לכל שלב או לכל התיק. למשל: $25,000 עבור שלב טרום-משפטי, ועוד $40,000 אם הולכים למשפט. או סכום אחד כולל לייצוג עד גמר ההליך, נגיד $75,000.
  • טווחי מחירים לדוגמה: תיק פדרלי ממוצע של הונאה בינונית עשוי לעלות $50-100 אלף דולר שכר טרחה. תיקים עצומי היקף (ריבוי נאשמים, חומר ראיות כבד), $150k ומעלה. תיקים “קטנים” יותר (נניח נאשם יחיד בעבירה שמסתיימת בעסקת טיעון מהירה), אולי $10k-$30k. שוב, תלוי שוק: בניו יורק וקליפורניה יקר; במקומות כמו טקסס או פלורידה אולי קצת פחות.
  • חלק מעוה”ד דורשים מקדמה (Retainer) נכבדה upfront. למשל, יבקשו $50,000 מראש להכניס לחשבון נאמנות, ויחייבו לפי שעות ממנו. אם ניגמר, יבקשו עוד. אם נשאר בסוף, יחזירו. אחרים עושים תשלום בשלבים (50% בהתחלה, 50% בסוף).
  • אל תשכח עלויות נוספות: מומחים, חקירות, נסיעות. אם צריך מומחה מחשבים להעיד, זה אלפי$. תרגום מסמכים מעברית לאנגלית, גם עלות. סוכן פרטי לאיתור עד, עוד. לעורכי דין גדולים יש לפעמים חוקרים פנימיים, אך יחייבו אותך.

חשוב לדון על נושא הכסף בשקיפות מראש. בקש הערכת עלות כללית. ברור שלא יוכלו לנקוב בדיוק, אך עו”ד מנוסה יודע לומר: “הטווח הוא כנראה X-עד-Y אם זה מסתיים בטיעון, ואם משפט מלא, עד Z”. חתום על הסכם שכר טרחה כתוב שמפרט את החיובים.

אם המשאבים שלך מוגבלים, ישנם סניגורים ציבוריים פדרליים מאוד מקצועיים הזמינים בארה”ב למי שאינו יכול להרשות עו”ד פרטי. אבל אם יש לך נכסים, לא תקבלם (יעשו לך מבחן אמצעים). סניגור ציבורי פדרלי לרוב מצוין, אך עם עומס תיקים. הוא חינמי. יש ישראלים שבחרו ללכת עם public defender והיו מרוצים, אך אחרים העדיפו פרטי כדי לקבל יותר זמן ופוקוס.

מעורבות עו”ד ישראלי ועלויות:
אם שוכרים גם עו”ד בארץ (למשל להליכי הסגרה), גם זה עולה. עו”ד ישראלי בכיר בתחום הבינלאומי אולי יגבה שכר גלובלי על ניהול תיק הסגרה, יכול לנוע בין 30,000-100,000 ש”ח (תלוי מורכבות). לעיתים תסכמו גם על סכום שעתי (נניח 1,000-1,500 ש”ח לשעה). יש משרדים ישראליים שגובים בדולרים אם הלקוח מחו”ל. אם יש לך גם וגם, וודא שלא עושים עבודה כפולה חיוב פעמיים.

השוואת הצעות ממספר עורכי דין:
מומלץ לדבר עם כמה עורכי דין לפני שמחליטים. רבים מציעים ייעוץ ראשוני קצר בחינם (30-60 דקות) כדי לשמוע את המקרה ולהציע מה יעשו. נצל זאת:

  • במהלך הפגישה, הערך האם העו”ד נשמע מבין עניין, האם הוא מספק תובנות ראשוניות מועילות, או סתם מהנהן ומבטיח “יהיה בסדר”. שאל אותו: “ניהלת תיקים דומים? מה היו התוצאות? כמה שנים אתה בתחום? מי בפועל יופיע בבימ”ש, אתה או עו”ד זוטר במקומך?”
  • שאל על אסטרטגיה: כמובן, הוא לא ינקוב עכשיו בדיוק, אבל עו”ד טוב יכול להגיד “במקרה כזה, הנטייה היא לנסות להגיע להסדר טיעון מוקדם כי העונשים כבדים, אלא אם כן יש חור בראיות שלהם”, או “אנחנו חושבים שיש פה קו הגנה מצוין סביב חוסר כוונה פלילית”.
  • שים לב אם העו”ד ישר בקשר לסיכויים ולמצב. מי שמבטיח הרים וגבעות (“אני מוציא אותך זכאי בטוח”) בלי שבחן ראיות, כנראה לא רציני. חפש כנות: “אני צריך לראות את כל החומר, אבל על פניו התביעה חזקה/חלשה, והאסטרטגיה שלי תהיה…”.
  • כמובן, השווה עלויות. אבל זהירות: הזול ביותר הוא לא בהכרח טוב. עו”ד יקר ומנוסה אולי יסגור תיק מהר בעסקה משתלמת, דבר שחוסך לך שנות כלא ששוות יותר מכסף. מצד שני, לפעמים משרדים ענקיים מפקיעים מחיר בגלל השם, כשתיקך בפועל ינוהל ע”י עו”ד זוטר. מצא איזון עלות-תועלת.

אפשר גם לשלב: לשכור משרד יוקרתי לשלב קריטי (נניח ניהול משפט), ולפני כן לנסות עם קטן לעסקת טיעון. אך תיזהר, החלפת סנגור באמצע הליך יכולה לעכב ולהפריע לאסטרטגיה.

חוזה והבהרות:
ודא שבהסכם עם העו”ד כתוב בדיוק מה כלול. לדוגמה: האם שכר הטרחה מכסה גם ערעור אם יידרש? (לרוב לא). האם כולל חקירת מצאים, שכירת מומחים או שזה עליך בנפרד? זמינות: האם העו”ד זמין לשיחות דחופות? מי מהצוות שלו הגיבוי אם הוא בנופש? תיאמו ציפיות.

פרמטרים נוספים לבחירה:

  • יחסי אנוש: התיק הפלילי הוא שותפות בינך לבין הסנגור. חשוב שיהיה אמון. אם משום מה לא נוח לך אישית עם עו”ד מסוים, גם אם הוא כוכב, שקול אחר. תהיה פתוח איתו על כל האמת, כי הוא “הכומר” שלך למעשה. זה קל יותר כשאתה מסתדר איתו.
  • יצירתיות ונחישות: נסה להרגיש אם הוא נחוש להילחם עבורך או שהוא פושר. עו”ד פלילי טוב מוכן להילחם קשה, לזוז עד קצה גבול החוק למענך, לחקור כל פירצה בתיק.
  • כנות אתית: מצד שני, היזהר מעו”ד שמציע במרומז לעבור על החוק (לשחד עדים, להשמיד ראיות), זה אסור ויפגע בך. קח מקצוען ישר שיודע להילחם במסגרת הכללים.
  • רשת קשרים: עו”ד שמכיר את צוות התביעה או השופטים באזור (מעבודות קודמות) יכול לפעמים לתקשר יותר בקלות. למשל, הוא יודע שלתובע X יש מדיניות נוקשה בעבירת נשק ולכן מצפה לא להציע עסקה טובה, אז לא יתמהמה ופשוט יכין להגנה. או להיפך, מכיר פרקליט שאפשר לדבר איתו. אין משמעותו שופט “יסדר לו”, אבל ההיכרות עם אופן החשיבה של השחקנים מועילה.

טווחי מחיר בישראל ובינלאומי:
עורכי דין ישראלים בתחום הפלילי הבינלאומי (הסגרות, חיקורי דין) לרוב גובים לפי שעה 800-1500 ש”ח. אם זה תיק גדול דורש הרבה הופעות, אולי גלובלי של עשרות אלפים. אם אתה צריך גם חוו”ד ישראלית להגיש לבית משפט אמריקאי על החוק הישראלי (קורה לפעמים), זה יכול להיות תשלום נפרד למומחה.

עורכי דין אמריקאים דוברי עברית ספציפית, חלקם סידרו עצמם לשמש כמעין “גשר” ללקוחות ישראלים. הם עשויים לכלול בשירות גם טיפול לוגיסטי יותר, אבל צפויים לגבות כמו מקביליהם בשוק המקומי.

Case Study (דוגמה לבחירה בפועל):
נניח והואשמת בפלורידה בהונאת אינטרנט. אתה מחפש עו”ד:

  • עו”ד A: ישראלי לשעבר, חי במיאמי, 15 שנות ניסיון בפדרלי, דובר עברית. מציע לטפל בתיק ב-$60k עד שלב הטיעון, $100k אם משפט. ממליצים אומרים שהוא אכפתי וזמין.
  • עו”ד B: משרד גדול ידוע בטמפה, לא דובר עברית, 25 שנות ניסיון, ייצגו בכמה תיקים ידועים של הונאות. הם רוצים $150k גלובלי. צוות של 3 עורכי דין יעבוד על התיק.
  • עו”ד C: סניגור ציבורי (בחינם). יש 10 שנות ניסיון, נראה מקצועי אבל קורס תחת עומס ויהיה לו זמן מוגבל לדבר איתך.

אם יש לך אמצעים מוגבלים, אולי תלך עם A, מקבל שפה והבנה תרבותית, מחיר ביניים. אם כסף אינו בעיה כלל ואתה מתמודד עם כתב אישום שיכול לעלות לך עשרות שנים בכלא, אולי תשקול את B עבור “גישה מלאה”. אם אין לך כמעט משאבים, אל תתבייש לקחת את C, ציבוריים פדרליים לעיתים טובים לא פחות ממשרדים פרטיים, הם פשוט עמוסים.

סיכום הבחירה:
ערוך טבלה קטנה לעצמך: שמות המועמדים, ניסיון (שנות ותחום), שפה, עלות, תחושת בטן. דרג מה חשוב לך, למשל, הבנה תרבותית חשובה לי-> אז אגב, אולי שילוב: קח משרד אמריקאי חזק, ותבקש לשכור בנוסף יועץ עצמאי דובר עברית לתיווך (כן, יש גם יועצים כאלה). הכל אפשרי.

חשוב לא לחסוך במקום הלא נכון, הגנה משפטית איכותית היא השקעה בעתידך החירותי והכלכלי (שהרי אם תורשע ותיכלא, ההפסדים עצומים). אך גם לפעול במסגרת אפשרויותיך, אם צריך, משפחה יכולה לעזור במימון, לפעמים אפילו פונים ללוואות. יש גם מקרים של גיוס תרומות אם זה מקרה מעורר אהדה ציבורית, אבל זה נדיר.

אחרי שבחרת, תן אמון בסנגורך, אבל הישאר מעורב: בקש עדכונים, שאל שאלות כדי להבין. זכור שזה החיים שלך אז הגיוני שתרצה לדעת מה קורה, ולקבל הסברים לפני החלטות גדולות כמו הסדר טיעון. עו”ד טוב ישתף אותך ויכבד את החלטותיך בסוף (תפקידו לייעץ, אתה מחליט). אם מתפתח חוסר אמון בלתי ניתן לגישור, עדיף אפילו להחליף עו”ד מוקדם מאשר להתחרט מאוחר, אך לרוב בחירה שקולה מראש תמנע מצב זה.

מקרים עדכניים (2025) שבהם ישראלים היו מעורבים בחקירות או אישומי FBI

בשנים האחרונות התקשורת סיקרה מספר מקרים שבהם אזרחים ישראלים (או בעלי אזרחות כפולה עם ישראל) היו חלק מחקירות או כתבי אישום בהובלת ה-FBI וגורמי אכיפה אמריקאיים. סקירת מקרים אלו מספקת תובנות על סוגי התרחישים האפשריים ועל אופי שיתוף הפעולה הבינלאומי סביבם:

  • קנוניית הכופרה LockBit, פרשת רוסטיסלב פאנב (2024-2025): זה אחד המקרים הבולטים בתחום הסייבר. רוסטיסלב פאנב, בן 51, בעל אזרחות כפולה ישראלית-רוסית, הואשם בארה”ב כי היה מפתח בקבוצת הכופרה “LockBit”, שנחשבת לאחת מקבוצות הסייבר ההרסניות בעולם. LockBit תקפה לפי הערכות יותר מ-2,500 קורבנות בלפחות 120 מדינות, גרמה לנזקים אדירים וסחטה מיליונים. פאנב נעצר בישראל באוגוסט 2024 בעקבות בקשת ארה”ב (צו מעצר בינלאומי), ולאחר דיונים בבימ”ש בירושלים הוחלט להסגירו. במרץ 2025 הוא הוטס לניו ג’רזי, הובא בפני שופט פדרלי והועמד לדין. המקרה הזה ממחיש: אפילו פושעי סייבר שחושבים שיוכלו להסתתר במדינה ידידותית, מוצאים עצמם מול הסגרה בזכות עבודת FBI עם משטרת ישראל. הפן הישראלי: ייתכן שקהילת הסייבר בישראל הופתעה לגלות שאדם המתגורר ביניהם היה חלק מכך, ויש דיון על הצורך בפיקוח פנימי על מומחי סייבר העוברים לצד האפל.
  • ההאקר הישראלי-אוקראיני ושירותי “Hack for Hire”: בדצמבר 2022 פורסם כתב אישום בניו יורק נגד קבוצה בינלאומית שעסקה ב-“Hacking for Hire” (פריצה לפי הזמנה) עבור לקוחות עשירים, כולל מעורבות בפרסום מידע מה-“Panama Papers”. בין הנאשמים אבירן (אבירם) עזרי, אזרח ישראל, שסיפק שירותי פריצה ממוקדת (ספיר-פישינג) למטרות מודיעיניות/עסקיות. עזרי נעצר ב-2019, הוסגר לארה”ב, ובנובמבר 2023 נדון ל-80 חודשי מאסר לאחר שהודה באישומים של חדירה למחשבים, הונאה ושימוש בזהויות גנובות. העיתונות בישראל דיווחה שהפריצות כוונו בין היתר נגד בעלי תפקידים בכירים ומשקיעים, וחלק מהמידע שימש במאבקים עסקיים. מקרה זה מראה שה-FBI משקיע מאמץ במאבק ב”תעשיית ההאקרים להשכרה”, גם כשהמשימות לכאורה אינן “פשע מסורתי” אלא ריגול פרטי. ישראל שוב שיתפה פעולה בהסגרה, מה שמסמן אזהרה למומחי סייבר שמפתה אותם להרוויח כסף גדול בדרכים לא חוקיות.
  • פרשת Nomad Bridge, אלכסנדר גורביץ’ (2025): כפי שהזכרנו, אלכסנדר גורביץ’ (או “אלכסנדר בלוק” בשמו החדש) הואשם במעורבות בפריצת גשר הבלוקצ’יין Nomad באוגוסט 2022, מתקפת סייבר שגנבה מטבעות קריפטוגרפיים בשווי כמעט $200 מיליון, וכמעט הפילה פלטפורמת DeFi שלמה. ארה”ב זיהתה את גורביץ’ כאחד האחראים (נטען שדרש כופר של $500k עבור החזרת נכסים), הוציאה בקשת מעצר. הוא היה בגרמניה, חמק לישראל, ושם שינה זהות בניסיון לברוח לרוסיה. משטרת ישראל הצליחה לאתרו במאי 2025 לפני שעלה למטוס, עצרה אותו וצפוי להיות מוסגר. זהו אחד המקרים הראשונים בהם ישראל עוצרת חשוד משמעותי בפשע קריפטו עולמי. הוא מדגים גם טכניקות התחמקות, שינוי שם, וכיצד מאגרי מידע וזיהוי ביומטרי (בתעופה) סיכלו זאת. פרשה זו מאוד מתוקשרת בישראל, כי היא חושפת כיצד מדינת הסטארטאפ מולידה גם “עברייני על” טכנולוגיים, ולצד זאת מראה שלרשויות יש יכולת להתמודד.
  • גל חיימוביץ’ (2024), הפרת סנקציות רוסיה: לאחר שהחלו הסנקציות המערביות על רוסיה (עקב פלישתה לאוקראינה ב-2022), ה-FBI וה-DOJ הקימו כוח משימה בשם “KleptoCapture” לאכוף סנקציות. במסגרת זו נעצר בישראל איש עסקים, גל חיימוביץ’, על סיוע בהברחת חלקי מטוסים וטכנולוגיה אמריקאית לרוסיה. הוא נחשד כי באמצעות חברות שילוח בבעלותו, סייע להעביר רכיבים (כולל כאלה עם שימושים צבאיים) מחברות אמריקאיות, דרך מדינות כמו המלדיביים ואמירויות, אל חברות תעופה רוסיות (כמו S7). גל הוסגר, הודה בעבירות של קשירת קשר להונאת יצוא ולקח חלק בעשרות משלוחים בלתי חוקיים לרוסיה חרף האיסורים. חקירה זו בוצעה על ידי ה-FBI ומשרד המסחר האמריקאי, עם שיתוף פעולה ישראלי. מבחינה ציבורית, המקרה עורר עניין בישראל בשל הרגישות הפוליטית (סנקציות נגד רוסיה, נושא עדין עבור ישראל שנזהרת בעמדותיה כלפי מוסקבה). גם הראה שישראלים המעורבים בעסקים גלובליים צריכים להקפיד על דיני הסחר הבינ”ל.
  • שלמה ארז ו”ידידי אלי ויינשטיין” (2023-2024): בארה”ב, במיוחד בניו ג’רזי, הכירו את אלי ויינשטיין, נוכל סדרתי חרדי שפעמיים הורשע בהונאות ענק (פונזי וכו’) ושוחרר בחנינה חלקית ב-2021. מסתבר שלאחר שחרורו, הוא ושותפיו, כולל שלמה ארז מישראל, הריצו תרמית חדשה: הבטחות לעסקאות השקעה בציוד רפואי לתינוקות ואספקות לאוקראינה במלחמה. הם גייסו מעל $35 מיליון מקורבנות, תוך שימוש בזהויות בדויות (ויינשטיין התחזה ל”Mike Konig”). ה-FBI חשף את התרמית ב-2022; ארז נעצר (ייתכן שבישראל) והובא לדין בארה”ב, שם הודה בקשירת קשר להונאת ניירות ערך, הלבנת הון ושיבוש משפט. ארבעה שותפים אחרים הודו גם הם. ויינשטיין עצמו שוב נאשם. זה אירוע מעניין כי מערב חנינה נשיאותית שנוצלה לרעה, וגם קשר ישראלי. הקהילה החרדית בארה”ב עקבה בדריכות. בישראל, דיווחו על ארז, בן 56 מת”א, כמי שסייע בהסתרת זהות ויינשטיין מהמשקיעים, ובכך “אפשר את ההונאה מחדש”. המקרה הדגיש חשיבות בדיקת רקע שותפים (משקיעים תמימים לא ידעו ש”מייק” הוא נוכל חנון) וכן הזהיר קהילות עסקיות שמכירות או סומכות על “קשרים אישיים”.
  • ישראלי כסוכן סיני? (2024): ביוני 2024 הודיעה ה-FBI על כתב אישום נגד אמריקאי בכיר בניו יורק ששימש, לטענת התביעה, סוכן בלתי-רשום של סין. בחקירה צוין גם משתף פעולה ישראלי. לפי הדיווחים, הישראלי הזה (ששמו לא פורסם, אולי איש עסקים) קשר עם הנאשם לקדם אינטרסים סיניים בארה”ב תמורת הטבות. לא ברור אם אותו ישראלי חשוד או עד, אך הידיעה שישראלים מעורבים במאמצי השפעה סיניים העלתה גבה. זה מזכיר שישראל, בהיותה ביחסים טובים גם עם סין, צריכה להיזהר שלא אזרחיה או חברותיה יהפכו כלי בידי מעצמות מתחרות, כי אז FBI עלולה להתערב (כאן תחת חוק FARA, חובת רישום סוכנים זרים, 18 USC 951 וכו’).
  • ישראלים בחוליות הונאת קשישים (“זיופי חטיפה”): FBI בשנים 2023-4 עסק רבות גם בתופעת ה-“Virtual Kidnapping”, מתקשרים לקשישים בארה”ב ומתחזים לחוטפים של נכדיהם ודורשים כופר. בכמה מקרים עקבות הובילו לישראל, שם פועלות כנופיות טלמרקטינג עברייניות. ב-2023 נעצרו בארץ כמה חשודים ישראלים בעקבות מידע FBI על עשרות מקרי הונאה כאלה בארה”ב. התיקים עדיין מתנהלים, אך מצביעים שוב על מחויבות ישראל לעזור לארה”ב גם במקרים “קטנים” הפוגעים באזרחים אמריקאים.
  • מבצע “נערי הבנק” הישראלים (2023): ביולי 2023 הוכרז בארה”ב על הרשעתו של ג’ייקוב ישראל סטרונג, אמריקאי-ישראלי, שחטף את בנו בן ה-6 מפרודתו בארה”ב וברח איתו לקוסטה ריקה. המקרה החל כעניין “משפחה”, אך הפך לפדרלי (הפרת תוכנית הורות וחטיפה בינ”ל). ה-FBI ומחלקת המדינה איתרו את סטרונג והילד בקוסטה ריקה, הילד הוחזר והאב הוסגר לארה”ב, שם הורשע ונידון ל-3 שנות מאסר. כאן זה לא קרה בישראל, אבל קשור לישראלי בשם. מלמד ש-FBI גם עוסק בנושאי חטיפות בינלאומיות של ילדים (כאשר יש צו בימ”ש ארה”ב).
  • אכיפה נגד פדופילים בעלי אזרחות ישראלית: ב-2023 תועדו מקרים ש-FBI והמשטרה עצרו אנשים עם אזרחות כפולה על הפצת פורנוגרפיית ילדים. דוגמה: אמריקאי-ישראלי בסיאטל שהיה חלק מרשת שהפיצה חומרים אסורים, נשפט ב-2024. לא פורסם שמו בגלל קטינות המעורבים, אבל ישראל עודכנה. עוד מקרה: ביוני 2023 הוסגר לארה”ב חשוד שהיה במנוסה 12 שנה על עבירות פדופיליה, נעצר בספרד והוסגר למיאמי, לא ישראלי אמנם, אבל מראה שגם לאחר שנים FBI רודף.
  • הונאת קריפטו ו-NFT (2023): FBI חקר הונאות NFT וציין שחלק מהכספים הועברו לבורסות קריפטו הרשומות בישראל. לא הופיעו כתבי אישום נגד ישראלים ספציפיים, אך זה גרם לדיון ברגולציה ישראלית על בורסות קריפטו כדי לסייע במניעת הלבנות הון.

מכלול המקרים מלמד:

  1. גידול במקרי סייבר/קריפטו: רבים מהמקרים עדכניים קשורים לעבירות מקוונות. ישראלים, כעם טכנולוגי, מעורבים גם בצד הלא נכון. ה-FBI שם דגש על כך (LockBit, Nomad, hack-for-hire).
  2. שיתוף פעולה חזק בהסגרה: ישראל לא מהססת כיום להסגיר (פאנב, גורביץ’, חיימוביץ’, ארז).
  3. עבירות מסורתיות: עדיין יש גם הונאות “רגילות” (Ponzi), חטיפות, וסחר אסור. רואים שגם בהן ישראלים צצים, והמערכת מטפלת.
  4. מודעות בקהילה: כתבות בעיתונות הישראלית על מקרים אלה מעלות מודעות, למשל, יזמים צעירים רואים שכופרה זה לא “ללא קורבנות”, אפשר להיעצר; אנשי עסקים לומדים על קו אדום בסנקציות; הקהילה החרדית מקבלת מסר נגד השקעות מפוקפקות וכד’.

הטיפול בתיקים 2023-2025 הללו במידה רבה נמשך אל תוך 2025 (חלקם עוד במשפט). אנו צפויים לראות הרשעות ועונשים משמעותיים. למשל, עונשו של פאנב אם יורשע עשוי להיות עשרות שנים (לפי החוק כל קורבן כופרה הוא סעיף, יכולים לצבור המון). גם גורביץ’, אם יורשע בגניבת קריפטו, ייתכן עונש גדול לצד חיוב השבת מיליונים.

לישראלים כדאי לעקוב: כל מקרה כזה יוצר פסיקה ותקדים. אם אתה פועל בזירה בינלאומית, למד מהם. למשל, למד שישמעו אותך אם תנסה לברוח בטיסה (גורביץ’), למד שלא כדאי לסייע לאוליגרכים רוסים תחת סנקציות (חיימוביץ’ יעמוד כנראה בפני כמה שנים בכלא).

מבחינת ה-FBI, המקרים מצביעים על גלובליזציה של הפשיעה, וכבר אי אפשר להתחבא מאחורי גבולות. ה-FBI מקים עוד ועוד צוותי משימה בינ”ל (עם ישראל, אירופה, אסיה) כדי לתפוס עבריינים. עבור הציבור הישראלי, המשמעות היא שאם מישהו מעורב בעבירה שפוגעת בארה”ב, הסיכוי ש”יעזבו אותו כי הוא רחוק” פוחת מאוד.

השוואה בין ה-FBI לסוכנויות אחרות בארה”ב ובעולם (CIA, DEA, HSI, משטרת ישראל, יורופול, אינטרפול)

לעיתים קיים בלבול בציבור לגבי תפקידי ה-FBI מול גופי אכיפה וביון אחרים, הן בארה”ב והן מחוצה לה. כאן נערוך השוואה תמציתית בין ה-FBI לבין סוכנויות מרכזיות אחרות, כדי להבהיר במה דומה ושונה תפקידו של ה-FBI:

FBI מול סוכנויות אכיפה אמריקאיות אחרות:

  • FBI vs. CIA: ה-FBI וה-CIA הם לעיתים קרובות מוזכרים יחד, אך תפקידיהם שונים בתכלית. ה-FBI הוא גוף אכיפת חוק פנים-אמריקאי בעיקרו. תחום האחריות שלו הוא עבירות פליליות בתוך ארה”ב ואיומי ביטחון לאומי בתוך גבולותיה (או בעלי זיקה לארה”ב). לעומת זאת, ה-CIA (Central Intelligence Agency) הוא סוכנות ביון חיצונית, תפקידה לאסוף מודיעין על מדינות, ארגונים ואיומים מחוץ לארה”ב. ה-CIA אינו גוף אכיפתי: אין לו סמכות מעצר, הוא לא מביא אנשים למשפט. הוא פועל בסתר בחו”ל, מנתח מידע מודיעיני ומדווח למקבלי החלטות (נשיא, מועצה לביטחון לאומי).
    • תחומי פעולה: ה-FBI יכול לעצור מחבל בתוך ארה”ב ולהביאו לבית משפט; ה-CIA עשוי לספק מידע על תא טרור במדינה זרה או אפילו להשתתף בפעולה חשאית לסכלו, אך לא לעצור ולהעמיד לדין (זאת תעשה במידת הצורך ה-FBI או הצבא).
    • חוקיות: פעילות ה-FBI מוכתבת על פי חוק אמריקאי ונתונה לפיקוח משפטי; ה-CIA פועל לפי צווים נשיאותיים, וסודותיו מוגנים, הוא אינו חושף מקורות בבתי משפט.
    • כוח אדם: סוכני FBI הם קציני שלום (Law Enforcement Officers) עם מדים/שילוט בעת פעולה גלויה; אנשי CIA לרוב פועלים בכיסוי (קציני איסוף, אנשי שטח סמויים).
    • במילים פשוטות: ה-FBI = שוטר פדרלי בתוך ארה”ב; ה-CIA = מרגל בחו”ל.
    • שיתוף פעולה: יש כמובן ממשקים, בטרור למשל, CIA מביא מידע על כוונות בזירה בינ”ל, FBI עוקב אחרי חשודים בתוך ארה”ב. אירועי 9/11 לימדו שיש לחזק את שיתוף הפעולה כי בעבר היה מחסום (מטעמי חוק, CIA לא הורשה לרגל בפנים, FBI התקשה לקבל מודיעין חוץ). כיום יש מרכזי מודיעין משותפים (FBI מוביל את National Counterterrorism Center עם CIA).
  • FBI vs. DEA: ה-DEA (Drug Enforcement Administration) הוא הסוכנות הפדרלית ללוחמה בסמים. תפקידה לאכוף את חוקי הסמים בארה”ב ומחוצה לה. יש חפיפה עם ה-FBI בתחום פשיעת הסמים, אך חלוקה: ה-DEA מתמקד באופן בלעדי בסחר בסמים וחומרים כימיים לא חוקיים, בעוד שה-FBI מטפל בכל קשת העבירות.
    • תחום סמכות: ה-DEA מוביל חקירות נגד קרטלי סמים, רשתות הפצה, מעבדות סמים וכד’, גם אם הפעילות חוצה גבולות (ל-DEA סוכנים בחו”ל כמו ל-FBI). ה-FBI אמנם יכול לחקור סחר בסמים (כי זה עבירה פדרלית), אך למעשה עיקר המשאבים מופנים לתמיכה ב-DEA או למקרים בהם הסמים משולבים בעבירות אחרות (למשל ארגוני טרור המממנים עצמם בסמים, ה-FBI יעסוק כתר).
    • גודל ומשאבים: ה-FBI גדול בהרבה מה-DEA. ה-DEA ארגון נפרד תחת משרד המשפטים גם כן. בפועל, יש צוותי משימה משולבים (DEA, FBI, משטרה מקומית) בערים רבות למלחמה בסחר סמים.
    • דוגמה: אם יש רשת הברחה של קוקאין מלטרין לארה”ב, ה-DEA כנראה יוביל את החקירה ויבצע את המעצרים, אולי יחד עם מכס ו-HSI. ה-FBI עשוי להיות מעורב אם הרשת קשורה גם לפשעים נוספים (נניח כנופיות) או במסגרת הצוות.
  • FBI vs. HSI: HSI (Homeland Security Investigations) הוא גוף חקירות פדרלי תחת רשות המכס וההגירה (ICE) במשרד לביטחון המולדת (DHS). הוא למעשה “היורש” של מה שהיה בעבר חלק מסמכויות שירות המכס הישן. תחומי HSI: הברחות (סמים, כלי נשק, סחורה), סחר בבני אדם, עבירות הגירה (הברחת מהגרים, מסמכים מזויפים), פשיעת רשת הקשורה לגבולות (פורנוגרפיה של ילדים בינ”ל, למשל).
    • יש חפיפה ניכרת בין HSI ל-FBI בתחומים מסוימים, במיוחד עבירות חוצות גבולות. הבדל: ה-FBI עוסק גם בפנים הארץ וללא קשר לגבול, בעוד ש-HSI מתמקד במה שנוגע לכניסה/יציאה מארה”ב, סחר בינ”ל. למשל, פרשת הברחת עתיקות מהמזרח התיכון, HSI מוביל (תחום מכס), ה-FBI אולי מסייע.
    • HSI מפעיל סוכנים גם בחו”ל (נציגים). הם לעיתים יוצרים בלבול כי יש גם נספחים של FBI וגם של HSI בשגרירויות. ה-HSI בעיקר מול גופי מכס, משטרות בנושאי סחר/הגירה.
    • שיתוף פעולה: גם כאן, הרבה פעמים עובדים בצוותים משותפים. אם יש כנופיה שמבריחה גם סמים (עניין DEA), גם נשק (עניין ATF) וגם מהגרים (עניין HSI), הוקם כוח משימה בו יחד עם FBI (כי יש בוודאי גם פשעים כמו רצח, סחיטה וכו’, ענייני FBI). הם מחלקים ביניהם לפי אישומים.
    • מבחינת ישראלים: HSI מתעסק למשל באכיפת יצוא הגבלות. אם ישראלי ניסה להבריח רכיב מפר מאמברגו בארה”ב, HSI יהיה על זה, אבל קרוב לוודאי גם ה-FBI (כמו בגל חיימוביץ’, מעורבות גם של מחלקת הסחר).
  • FBI vs. ATF: ATF (Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives) אחראי פדרלית על עבירות נשק, חומרי נפץ, טבק ואלכוהול לא חוקיים. זה גוף קטן יותר (כ-5,000 עובדים). לעיתים, באירועי פיצוץ או ירי המוני, גם FBI וגם ATF יגיעו. הבדל: ATF מתמקד בעיקר באכיפת חוקי הנשק הפדרליים (למשל תפיסת נשק מוברח, אכיפת איסור מכירת נשק לגורמים אסורים), חקירת הצתות ופיצוצים (יש להם מעבדות וחוקרי שריפות). ה-FBI לעומת זאת יבוא אם יש חשד לטרור בפיצוץ, או אם ירי המוני מוגדר פשע שנאה/טרור.
    • דוגמה: הפיצוץ בבניין אוקלהומה 1995, FBI הוביל (טרור). פיצוץ תאונת עבודה במפעל, ATF מוביל (סיבת חומרים).
    • בעניין כלי נשק בינ”ל: ATF יש נספחים בחו”ל, גם בישראל (לענייני פשיעה נשק). אבל בישראל, אם ישראלי מבריח נשק לארה”ב, ה-ATF יחקור, אולי ביחד FBI כי זה חוצה.
  • FBI vs. U.S. Secret Service: השירות החשאי מוכר בשמירת מאובטחים (נשיא וכו’), אך גם בעל תפקיד באכיפת חוק: היסטורית, הוא חוקר זיוף כספים והונאות פיננסיות. גם פשיעת סייבר מסוימת (הם מובילים את Electronic Crimes Task Forces). יש חפיפה עם FBI בפיננסי, בדרך כלל הונאות גדולות ילכו ל-FBI, אבל Secret Service גם יכול לטפל בהונאות כרטיסי אשראי, פישינג וכו’ במיוחד אם זה מערב קבוצות בינ”ל (יש להם סוכנים בחו”ל).
    • הפרדה: FBI מאכוף כל פשע פדרלי, Secret Service רק תחומים ייעודיים (וגם אבטחה).
  • FBI vs. U.S. Marshals Service: המרשלים הפדרליים עוסקים בעיקר באכיפה הקשורה לבתי משפט פדרליים: הם עוצרים נמלטים, מאבטחים בתי משפט ושופטים, מנהלים את תוכנית להגנת עדים. ה-FBI מעורב בחיפוש עבריינים נמלטים בעלי פרופיל גבוה (Ten Most Wanted, לרוב רצח, פשעים חמורים). לעיתים שיתוף פעולה: המרשלים תופסים נמלט טכני, אבל ה-FBI מביא מודיעין על מיקומו. המרשלים גם אחראים על אסירי פדרליים בהובלה, ועל חילוט נכסים של עבריינים מורשעים. כלומר, תפקיד משלים.

בקיצור, בתוך ארה”ב: ה-FBI הכי כללי ורחב סמכות. סוכנויות אחרות, מומחיות בתחום צר יותר. ה-FBI גם הגדול ביותר (כמעט 13,000 סוכנים לעומת למשל ~5,000 DEA, ~2,500 ATF, ~7,800 HSI, ~3,300 Secret Service).

FBI מול סוכנויות מחוץ לארה”ב:

  • FBI vs. משטרת ישראל: משטרת ישראל היא גוף אכיפת החוק הלאומי של ישראל, ואוכפת גם עבירות “פדרליות” ישראליות וגם מקומיות, כי בישראל מערכת משטרתית ארצית אחידה. אפשר לראות ב-FBI מעין מקביל ליחידות מסוימות במשטרת ישראל כמו להב 433 (יחב”ל), שחוקר פשיעה חמורה, ועוסק בשחיתות, פשע מאורגן וכו’. אך יש הבדל: להב 433 כפוף למשטרת ישראל ומטפל בעבירות בכל הארץ, כי בישראל אין חלוקה פדרלית/מדינתית.
    • FBI הוא סוכנות פדרלית, אך לשכת חקירות ישראלית אין, לה”ב ממלא קצת את התפקיד, אבל גם תחנת משטרה מקומית תחקור רצח מקומי (בארה”ב זה היה ה-FBI רק אם חוצה מדינות או עניין פדרלי).
    • שיתוף פעולה: כפי שפורט, FBI וישראל עובדים יחד בתיקים עם חפיפה בינלאומית. משטרת ישראל היא הצד המבצע בישראל לכל בקשת FBI (בין אם זה חקירה משותפת, מעצר להסגרה, או גביית עדות).
    • מבנה ומשאבים: משטרת ישראל ~32,000 שוטרים, FBI ~13,000 סוכנים (ועוד 25,000 עובדי תמיכה). משטרת ישראל יש גם אחריות סדר ציבורי, תנועה, FBI לא, זה מקומי בארה”ב.
    • סמכות שיפוט: משטרת ישראל פועלת רק בישראל (או שליחים של יחב”ל בשליחות חו”ל נדיר), FBI יכול לפעול גם בארה”ב וגם לשלוח שליחים לחו”ל (עם היתר מקומי).
  • FBI vs. Europol: יורופול הוא סוכנות שיטור של האיחוד האירופי (מוקד בהאג) המתמקדת בשיתוף מודיעין וניתוח בין משטרות אירופה. יורופול אין סמכויות מעצר או חקירה עצמאית. הוא לא “FBI אירופאי” במובן של סמכות, הוא לא יכול להוציא צווי חיפוש או לעצור אדם בגרמניה. הוא יותר מרכז מודיעיני ותיוע: אוסף מידע ממדינות חברות, מנתח קשרים בין פשעים חוצי-גבולות (סחר סמים, טרור, הלבנת הון אירופית), ומחלק דו”חות, מקים צוותי משימה משותפים.
    • דוגמה: אם כנופיה פועלת בשלוש מדינות אירופה, יורופול יסייע בתיאום בין המשטרות ולהרכיב תמונת מצב אחת, אולי יממן פעילות משותפת. אבל את המעצרים יבצעו השוטרים הלאומיים.
    • ביחס ל-FBI: ה-FBI עושה גם מודיעין וגם אכיפה בעצמו. אין גוף פאן-אירופי עם כוח משטרה כלל-אירופי (פעם דובר על “FBI אירופי” אבל ברמה מעשית לא קיים, כי מדינות שומרות ריבונותן).
    • שיתוף פעולה: ה-FBI עובד עם יורופול באופן דומה למדינות אירופה (יש נציג FBI ביורופול). אם למשל חקירה אמריקאית מובילה לקצה באירופה, FBI יכול לבקש דרך יורופול להפיץ מידע לכל משטרות אירופה. יורופול ישמש צינור תקשורת.
    • יתרון יורופול הוא מאגרי מידע משותפים (לדוגמה, Focal Point על פשע מאורגן ממזרח אירופה, FBI עשוי לקבל “ראי” של המידע).
  • FBI vs. Interpol: אינטרפול (Interpol) הוא ארגון פוליציה בינלאומי המבוסס על שיתוף פעולה בין 195+ מדינות. אך אינטרפול אינו כוח משטרה עצמו. הוא לא שולח סוכנים עם אקדחים לתפוס פושעים. תפקידו העיקרי לתווך הודעות ומידע בין המשטרות:
    • Red Notice: “הודעה אדומה” היא בקשה ממדינות אחרות לעצור אדם מבוקש למטרת הסגרה. אינטרפול מפיץ זאת. זה לא צו מעצר בינלאומי מחייב (בניגוד לתפיסה פופולרית), זו בעצם “אזהרה”: אם אדם זה נתפס אצלכם, אנו רוצים הסגרה, נא עצרו תחת חוקיכם.
    • מאגרי נתונים: אינטרפול מתפעל מאגרי גניבת דרכונים, רכבים גנובים, טביעות אצבע וכו’ משותפים.
    • תיאום: אינטרפול יכול לארגן צוותים או פגישות קואורדינציה, אבל אין לו סמכות לחקור ישירות.
    • מזכ”לות ושפות: לאינטרפול מטה בליון, צרפת, וקצינים קשר מכל המדינות (בכל מדינה יש “לשכה מרכזית לאומית” NCB, בישראל בלהב 433, בארה”ב בוושינגטון די.סי בתוך ה-DOJ). FBI עובד דרך ה-NCB האמריקאי כדי לפנות לאינטרפול. למעשה, אם FBI רוצה להפיץ Red Notice על פאנב, הם עושים זאת דרך אינטרפול.
    • הבדל מהותי: אינטרפול אינו מעורב במקרים ספציפיים כמו FBI. אינטרפול לא יוזם חקירות, אין “תיקי אינטרפול”. תמיד מדינה חברה היא המובילה ואינטרפול כלי עזר.
    • במובן מסוים, אינטרפול דומה ליורופול אבל כלל-עולמי ולא מוגבל לאיזור.

מסקנה מההשוואות:
ה-FBI הוא אחד מגופי אכיפת החוק הבודדים בעולם עם סמכות כלל-ארצית פנימית וכן זרוע בינלאומית משמעותית. ברוב המדינות:

  • או שיש משטרה לאומית אחת (כמו ישראל) שעושה הכל בפנים,
  • או שיש מבנה פדרלי מסוים (כמו גרמניה, המשטרה פלילית בכל מדינה ואחת פדרלית קטנה, BKA, שכעין מקביל ל-FBI אך קטן).
  • אין ממש גוף עולמי שקול ל-FBI כי אין ממשלת עולם. לכן המודוס הוא שיתוף פעולה בין-סוכנויות, כמו דרך אינטרפול.

גם בתוך ארה”ב, ה-FBI ייחודי ברוחב יריעתו, בעוד האחרים מתמחים. זה גורם לכך שה-FBI לעיתים מוביל Task Forces רבי-סוכנויות. למשל, Joint Terrorism Task Force (JTTF), בכל עיר גדולה יש צוות משותף טרור עם FBI, CIA (לייעוץ), משטרה מקומית, DHS, וכו’. ה-FBI מוביל ומתכלל. באופן דומה, פשעי רשת, ה-FBI מפעיל Internet Crime Task Forces הכוללים Secret Service ו-HSI.

מבחינת הציבור הישראלי:
אם אדם מסתבך בארה”ב, מי יעצור אותו?, אם זו עבירה פדרלית, סביר FBI. אם זו רק עבירת מדינה (נניח שוד חנות), משטרה מקומית תעצור, וב-FBI לא ידעו כלל.
אם ישראלי מבוקש בינ”ל, מי יחפש אותו?, אינטרפול יפיץ הודעה, המרשלים/ה-FBI אולי יעקבו מקרוב.
אם נשווה למקרה נעדר ישראלי בחו”ל, אינטרפול עשוי לסייע עם Yellow Notice (נעדר), FBI לא מעורב בזה אלא אם חשד לפשע.

סוכנות נוספת בעולם:

  • מיקרו השוואה, סוכנות ביון ישראלית (שב”כ) מול FBI: במידה מסוימת, שב”כ (שירות ביטחון כללי) מקביל לחלק מפעילות FBI, שב”כ מטפל בטרור בתוך ישראל ובמודיעין נגדי. למעשה, את מה שבארה”ב FBI עושה (טרור, ריגול בתוך המדינה), בישראל שב”כ אחראי (ולאו דווקא המשטרה). אך שב”כ אינו גוף אכיפה משפטית, הוא מגיש חשודים למשטרה כדי שתחקור ותעמיד לדין.
  • ההבדל משטרת ישראל: כפי שאמרנו, המשטרה כאן גם מקומית וגם לאומית. בארה”ב האזרח הממוצע לרוב מתמודד עם משטרה מקומית (עירונית או שריף) בעבירות יום-יום. FBI נכנס למעורבות רק אם מדובר בפשע פדרלי (יחסית פחות שכיח). לכן היכרות הציבור איתו פחות מוחשית מאשר משטרה עירונית.

בסופו של דבר, אפשר לדמות את ה-FBI ל”עמוד תווך” במערך האכיפה האמריקאי, הוא מחבר בין חלקי הפאזל השונים, משמש גשר גם למערכת העולמית. סוכנויות אחרות הן התמחותיות (DEA לסמים וכו’). בעולם, אינטרפול ויורופול הם גופי תיאום בעיקר, לא בעלי שיני-אכיפה. כך, ה-FBI שומר על ייחודיותו כגוף בעל סמכויות רחבות, חוצה-תחומים ומגשר בין מודיעין לאכיפה, דבר שתורם משמעותית ליכולת ארה”ב לטפל בפשיעה בינלאומית המשפיעה עליה.

נושאים נוספים, שאלות ותשובות נפוצות לישראלים הזקוקים לייצוג משפטי מול ה-FBI

ריכזנו חמש שאלות נפוצות שעולות בקרב ישראלים שמוצאים עצמם במגע עם ה-FBI או תחת חקירה פדרלית, לצד תשובות תמציתיות ומועילות:

  • שאלה: האם סוכני FBI יכולים לפעול ולעצור אותי בישראל?
    תשובה: לא באופן עצמאי. ל-FBI אין סמכות שיטור בשטח ישראל או בכל מדינה זרה אחרת בלי אישור. אם אתה בישראל ומבוקש על ידי ה-FBI, הם יפנו לרשויות בישראל. משטרת ישראל (או השב”כ, תלוי מקרה) יבצעו את המעצר בהתאם לחוק הישראלי. סוכני FBI עשויים להיות נוכחים כמשקיפים או יועצים, אך לא יובילו בעצמם את הפעולה. כל צעד, חקירה, חיפוש, החרמה, יתבצע תחת צווים ישראליים. עם זאת, אם תגיע לשטחי ארה”ב (כולל טריטוריותיה) ויש נגדך צו, ה-FBI בהחלט יכול לעצור אותך שם. גם במדינה שלישית, ה-FBI יכול לבקש את מעצרך דרך אינטרפול או שיתוף פעולה מקומי, עד להסגרה.
  • שאלה: מה עליי לעשות אם ה-FBI יוצר איתי קשר בעוד שאני בישראל?
    תשובה: אם קיבלת פנייה, למשל שיחת טלפון, אימייל או ביקור של נציג בשגרירות, אל תיבהל. זה כשלעצמו לא מעצר. מומלץ מיד לפנות לייעוץ משפטי בישראל ובמידת הצורך גם בארה”ב. אתה לא חייב להשיב מיידית. לרוב, ה-FBI יזמן אותך ל”שיחה ידידותית” בשגרירות, או יבקש שתתנדב למתן מידע. חשוב להבין את מעמדך: האם אתה חשוד, עד, או בעל מידע בלבד. בלי להתחייב, אפשר לשאול את הפונה במה מדובר. לעולם אל תסכים לטוס לארה”ב לחקירה רק “מרצונך” בלי לוודא מצב משפטי, כי על אדמת ארה”ב אתה בסמכות מלאה שלהם. פנה לעו”ד שייצור קשר רשמי בשמך. אם זו רק חקירה כעד, אולי ניתן לתת עדות דרך הרשויות פה. אם אתה חשוד, העו”ד יסייע לנהל מו”מ על תנאים (למשל, אולי תשיב בכתב לשאלות מסוימות דרך עו”ד). בשורה התחתונה, שתף פעולה באמצעות עורכי דין ורשויות ישראליות, ואל תפעל לבד.
  • שאלה: אם אני חושב שאני חף מפשע, האם כדאי לי פשוט לדבר עם חוקרי ה-FBI ולהסביר את עצמי ללא עו”ד?
    תשובה: באופן גורף, לא מומלץ לדבר ללא עו”ד, גם אם אתה תמים וחף מפשע. חקירות יכולות להיות מבלבלות ומלחיצות. אפילו אדם חף מפשע עלול לומר משהו לא מדויק או סותר מתוך לחץ, וזה ינוצל נגדו. יתרה מזו, בלי להבין את מלוא התמונה, ייתכן שתכחיש פרט שהם כבר יודעים כאמת, ואז יחשדו שאתה שקרן. היו מקרים רבים שאנשים חפים הועמדו לדין על שיבוש או מתן מידע כוזב פשוט כי ניסו לגונן על עצמם באופן לא מושכל. לכן, עדיף למצות את זכות השתיקה ולהמתין לייעוץ. עורך דין מנוסה יידע אם נכון לתת הסבר מוקדם (לפעמים כן, במסגרת הסדר) או שמוטב לשמור קלפים סגורים. אם באמת אין לך מה להסתיר, תוכל תמיד למסור גרסתך בצורה מבוקרת אחרי שהתייעצת. זכור: ה-FBI לא ייסגור את התיק רק על סמך שכנוע מילולי רגעי שלך; הם עובדים על ראיות. הגנת עצמך בצורה מקצועית לא נתפסת כהודאה, אלא כנבונה.
  • שאלה: האם ישראל תסגיר אותי לארה”ב אם אני אזרח ישראלי?
    תשובה: כן, במקרים רבים, ישראל כיום כן מסגירה את אזרחיה לארה”ב, בהתאם לתנאי החוק והאמנה. בעבר היה איסור, אך זה שונה ב-1999. אם ביצעת עבירה חמורה בארה”ב (או נגד אינטרסים אמריקאים) וקיים נגדך כתב אישום או צו מעצר, ארה”ב יכולה לבקש את הסגרתך. בית משפט ישראלי יבחן אם העבירה מוכרת כפלילית גם בארץ ואם יש ראיות מספיקות, וברוב המקרים יאשר הסגרה. יוצאי דופן: עבירות פוליטיות, חשש לעונש מוות (ארה”ב תצטרך להתחייב שלא להטילו) וכד’. אם אתה גם תושב ישראל, החוק קובע שתרצה כל עונש מאסר בישראל לאחר המשפט בארה”ב. כלומר, לא “נוטשים” אותך לגמרי. אבל את המשפט עצמו תעמוד שם. בשורה תחתונה, אל תראה באזרחותך חסינות מפני העמדה לדין בחו”ל. אם ארה”ב משקיעה וחשוב לה, היא כנראה תשיג את הסגרתך. כמובן, כל עוד אתה בישראל, לא ייאסר אותך סוכן זר, אלא משטרת ישראל תעשה זאת כחוק, ותוכל להיאבק בביהמ”ש נגד ההסגרה (על בסיס טיעונים משפטיים). אך אם אין פגמים מהותיים בבקשה, לבסוף תועבר.
  • שאלה: אם אני זקוק לעורך דין, האם לבחור עו”ד מישראל או מארה”ב, או את שניהם?
    תשובה: זה תלוי במצבך. אם העניין כבר בבית משפט אמריקאי (למשל אישום בארה”ב או חקירה גדולה שם), תצטרך בוודאות עורך דין אמריקאי בעל רישיון בארה”ב, כי רק הוא יכול להופיע ולהגיש מסמכים שם. במקרה כזה, מומלץ לאתר עו”ד אמריקאי מנוסה בפלילים פדרליים. אם השיקול הכספי מאפשר, עדיף אחד שדובר עברית או לפחות מורגל בעבודה עם לקוחות ישראלים, כדי למנוע פערי שפה ותרבות. אם אתה נמצא בישראל וההליך פה (הסגרה, חיקור דין), אתה צריך עו”ד ישראלי מומחה להסגרה/בינ”ל. בפועל, במצבים מורכבים רבים, תיטיב לעשות אם יש לך שני עורכי דין מתואמים, ישראלי ואמריקאי. למשל, בהליך הסגרה, עו”ד ישראלי יטפל בבית המשפט בארץ, במקביל עו”ד אמריקאי כבר מכין הגנה למקרה שתוסגר. הם יכולים לחלוק מידע ולבנות אסטרטגיה כוללת. כמובן, זה יקר יותר, ולכן לפעמים מנסים למצוא פתרונות ביניים: יש משרדים ישראליים שיש להם קשר עם משרד אמריקאי ידידותי, אולי יתנו חבילה. בשורה התחתונה: אם עומדים למשפט בארה”ב, אי אפשר בלי עו”ד אמריקאי. עו”ד ישראלי הוא תוספת תמיכה חשובה אבל לא מחליף. אם העניין רק בשלבי בדיקה/חקירה ואתה בישראל, אפשר להתחיל מול עו”ד ישראלי שיצור קשר עם הרשויות האמריקאיות; אם מתפתח לכתב אישום, לצרף אזרחי אמריקאי.

חשוב: לעולם אל תנסה לייצג את עצמך בבית משפט אמריקאי או “להסתדר” בלי עו”ד. אם אין לך משאבים, בקש סניגור ציבורי שם. ההבדלים המשפטיים גדולים מדי. אפילו מילוי טפסים או מענה לא נכון עלול להכשיל.

ה-FBI הוא גוף מרתק, רב-עוצמה ורב-פנים, והמאמר סקר בהרחבה את היבטיו ההיסטוריים, המבניים והמעשיים, בדגש על נקודת המבט של ישראלים המתמודדים עם החוק האמריקאי. הבנת פועליו של ה-FBI, סמכויותיו, מגבלותיו, ודרכי שיתוף הפעולה הבינלאומי, היא בעלת חשיבות רבה בעידן של גלובליזציה של פשיעה וצדק. עבור הישראלים, המסר ברור: העולם קטן, והזרוע החוקית של ארה”ב מגיעה רחוק, אך עם היערכות נכונה, ייעוץ מקצועי ושמירה על הזכויות, ניתן להתמודד כראוי גם עם אתגר חקירתי ומשפטי מורכב כזה.

עבירה
Offense
הגדרה
Definition
סעיף חוק
Statute
עונש מירבי
Max Penalty
טיעוני הגנה
Defenses
תפקיד עו”ד
Attorney Role & Expertise
פיגוע טרור
Terrorism (Acts)
אלימות חוצת-גבולות לשינוי מדיניות18 U.S.C. §2332bמאסר עולם/מוותהיעדר כוונה, זיהוי שגוי, כפייהNational-Security; בדיקת חומר מסווג, בקשות FISA
סיוע חומרי לטרור
Material Support
מתן כסף/ציוד לארגון טרור18 U.S.C. §2339Bעד 20 שנה (או יותר אם נגרם מוות)אי-ידיעה, חופש ביטוי, לכידת-עוקץTerror-Defense; ניהול מו”מ, חוות-דעת מומחה טרור
ריגול
Espionage
מסירת מידע ביטחוני לאויב18 U.S.C. §794מאסר עולם/מוותחומר לא מסווג, העדר כוונה להזיקNat-Sec; טיפול בחומר סודי, Motion to Suppress
ריגול כלכלי
Economic Espionage
גניבת סוד מסחרי לטובת מדינה זרה18 U.S.C. §1831עד 15 שנהמידע פומבי, פיתוח עצמאיIP/Cyber; אנליזת קוד, סקר מומחי תעשייה
גניבת סודות מסחר
Theft of Trade Secrets
לקיחת סוד מסחרי לשימוש פרטי18 U.S.C. §1832עד 10 שניםחוסר ערך כלכלי, הרשאהIP-Defense; משא-ומתן על הסדר אזרחי
RICO – ארגון פשע
Racketeering
תבנית פעילות עבריינית בארגון18 U.S.C. §1962עד 20 שנה/מאסר עולםאין “Enterprise”, אירועים מבודדיםWhite-Collar; ניתוח פיננסי, Motion to Sever
הונאת חוט טל’/אינטרנט
Wire Fraud
תרמית באמצעות תקשורת בין-מדינתית18 U.S.C. §1343עד 20 שנה (30 אם מוסד בנק)אין כוונת מרמה, אמירות לא מהותיותWhite-Collar; Forensic-Email, עסקת טיעון
הונאת דואר
Mail Fraud
תרמית מתוך שימוש בשירותי דואר18 U.S.C. §1341עד 20 שנהאין שימוש בדואר, טעות עובדתיתWhite-Collar; בקשת דחייה, גילוי חומר
הונאת בנק
Bank Fraud
קבלת כספים ממוסד פיננסי במרמה18 U.S.C. §1344עד 30 שנה + $1 מ׳חוסר נזק לבנק, כשל ראייתיBanking-Defense; ביקורת הנה”ח, חוו”ד CPA
הונאת ניירות ערך
Securities Fraud
תרמית במשק ההון18 U.S.C. §1348עד 25 שנהגילוי נאות, ייעוץ משפטי תום-לבSecurities-Defense; ניתוח שוק, עבודת מומחה SEC
הונאת בריאות
Health-Care Fraud
מרמה בתכניות ביטוח/מדיקר18 U.S.C. §1347עד 10 שנה (20 אם פגיעה)שירות אמיתי, שגיאת קוד חיובHealthcare-Defense; ביקורת תיקים, הסדר שיפוי
הלבנת הון
Money Laundering
הסתרת מקור כספים בלתי-חוקיים18 U.S.C. §1956עד 20 שנהמקור חוקי, חוסר כוונה להסוותAML-Expert; ניתוח שרשרת כספים, הסכם Forfeiture
MSB בלתי מורשה
Unlicensed Money Service
הפעלת חלפנות ללא רישיון18 U.S.C. §1960עד 5 שניםאי-ידיעה הדרישה, טריטוריה חיצוניתFinTech-Defense; רגולציית FinCEN, רישוי בדיעבד
העלמת מס
Tax Evasion
התחמקות מכוונת מתשלום מס26 U.S.C. §7201עד 5 שניםטעות חשבונאית, ייעוץ מס מטעהTax-Defense; גילוי מתקן, מומחי CPA
תרמית פשיטת-רגל
Bankruptcy Fraud
מרמה בהליך חדלות פירעון18 U.S.C. §157עד 5 שניםאי-כוונה, נכסים שנשכחו בתום-לבBankruptcy-Defense; בדיקת דוחות, העסקת חוקר
גניבת זהות
Aggravated ID Theft
שימוש במזהה של אחר לעבירה18 U.S.C. §1028Aמאסר חובה 2 שנים (מצטבר)הרשאה, שגיאת קלט נתוניםCyber-Defense; ניתוח לוגים, Motion to Sever
הונאת כרטיס אשראי
Credit-Card Fraud
שימוש/זיוף כרטיס לשם מרמה18 U.S.C. §1029עד 10 שניםאי-ידיעה לקוח, כרטיס תקיןFraud-Defense; מומחה Forensics POS
זיוף מטבע
Counterfeiting Currency
ייצור/הפצת שטרות מזויפים18 U.S.C. §471עד 20 שניםחוסר ידע בזיוף, פסילה ראיותSecret-Service-Defense; בדיקת דיו, חוו”ד גרפולוג
פיראטיות קנ”פ
Copyright Piracy
הפרת זכויות יוצרים פלילית17 U.S.C. §506עד 5 שניםשימוש הוגן, רישיון משתמעIP-Defense; בדיקת Fair-Use, חוו”ד שמאי
עקיפת DMCAהסרת הגנות טכנולוגיות17 U.S.C. §1201עד 5 שניםמחקר אבטחה, שימוש חוקיCyber/IP; טענת First-Sale, ייעוץ טכני
חדירת מחשב
Computer Intrusion
גישה לא-מורשית למערכת18 U.S.C. §1030עד 10 שנים (20 אם נזק כבד)הרשאת משתמש, אין נזקCyber-Defense; ניתוח לוגים, מומחה CFAA
כופרה וסחיטה
Ransomware Extortion
הצפנת נתונים לדרישת כופר§1030 + §875(d)עד 20 שניםהפללה, היעדר כוונה סחטניתCyber-Extortion; מעקב בלוקצ׳יין, מו”מ FBI
סחיטת הובס
Hobbs Act Extortion
שיבוש מסחר בין-מדינתי בכוח18 U.S.C. §1951עד 20 שניםאין השפעה על מסחר, לחץ חוקיViolent-Crime; חקירת עדים, פסילת זיהוי
שיבוש הצדק
Obstruction of Justice
התערבות בהליך משפטי18 U.S.C. §1512עד 20 שניםחוסר כוונת שיבוש, ייעוץ עו״דLitigation-Defense; Motion to Dismiss, חיסיון עו״ד
עדות שקר
Perjury
הצהרה כוזבת תחת שבועה18 U.S.C. §1621עד 5 שניםשגיאת זיכרון, לא מהותיCourt-Defense; אימות תמלילים, חוו”ד זיכרון
הצהרה כוזבת לסוכן
False Statements
שקר ל-FBI או רשות פד.18 U.S.C. §1001עד 5 שניםאי-כוונה, אמירה דו-משמעיתAgency-Defense; תמלול מלא, Motion to Strike
שוחד עובד ציבור
Federal Bribery
מתן/קבלת טובת הנאה18 U.S.C. §201עד 15 שניםחוקי תרומה, מלכודת שוחדPublic-Corruption; ניתוח דוחות FEC, מו”מ על Cooperation
שחיתות בישויות הנמתנות פדרלית
§666 Corruption
שוחד בארגון המקבל מענקי Fed18 U.S.C. §666עד 10 שניםאין קשר לכסף פדרליMunicipal-Defense; ביקורת מענקים, הסברים חשבונאיים
פשעי שנאה
Hate Crime
עבירת אלימות ממניע שנאה18 U.S.C. §249עד 10 שנים/מאסר עולםאין מניע שנאה, הגנה עצמיתCivil-Rights; מומחה מוטיבציה, Motion in Limine
הפרת זכויות אזרח
Color-of-Law Abuse
שלילת זכויות ע”י בעל סמכות18 U.S.C. §242עד 10 שנים/מאסר עולםכוח סביר, אימון שוטריםCivil-Rights; אנליזת וידאו, Huse Change Policy
Kidnapping
חטיפה בין-מדינתית
החזקה בכוח והעברת קורבן18 U.S.C. §1201מאסר עולם/מוותהסכמה, סמכות חוקיתViolent-Defense; Negotiations, קרימינולוג ילדים
Parental Kidnappingהוצאת ילד מארה”ב ללא ציות לצו18 U.S.C. §1204עד 3 שניםהסכמה הורה, מצב חירוםFamily-Defense; יישוב האג, תיאום קונסולרי
Trafficking in Personsסחר בבני אדם לעבודה/מין18 U.S.C. §159115 שנה–מאסר עולםגיל קורבן, אי-כפייהHT-Defense; הפסיכולוגיה שיקום, מגע עם DHS
Forced Laborעבודת כפייה באיום18 U.S.C. §1589עד 20 שנההסכמה, חוזה עבודה חוקיLabor-Defense; ניתוח הסכמים, תרגום שפות
Child Pornography-Prod.ייצור תוכן מיני בקטינים18 U.S.C. §225115–30 שנהגיל לא מוכח, מיזוג תמונותCE-Defense; שרתים ענן, מומחה EXIF
Child Pornography-Poss.החזקה/הפצה חומר פדופילי18 U.S.C. §22525–20 שנההורדה בלתי-מודעת, חיפוש לא חוקיCE-Defense; ארכיטקטורת P2P, פסילת ראיות
Sextortionסחיטה באיומי חשיפת תוכן מיני18 U.S.C. §875(d)עד 20 שנהאי-כוונה סחטנית, מדיחה הפתעהCyber-SexCrime; ניתוח צ׳אט, עבודה עם FBI-IC3
Interstate Stalkingמעקב/איום מעבר מדינות18 U.S.C. §2261Aעד 5 שניםשיח מוגן, טעות זהותStalking-Defense; נתוני מיקום סלולר, צו הרחקה
Domestic Violence Cross-Stateאלימות זוגית חוצת גבולות18 U.S.C. §2261עד 20 שניםהגנה עצמית, אי-הוכחת מעברD-Violence; ייעוץ בטיחות, פסיכיאטר פורנזי
Carjackingגניבת רכב בכוח/איום18 U.S.C. §2119עד 15 שנים (או חמור יותר)אי-אלימות, בעלות סותרתViolent-Defense; DNA Vehicle, שחזור זירה
Bank Robberyשוד מוסד פיננסי פדרלי18 U.S.C. §2113עד 20 שנהזהות שגויה, אפליית מז”פRobbery-Defense; CCTV, מומחה זיהוי פנים
Cargo Theftגניבת מטען בין-מדינתי18 U.S.C. §659עד 10 שניםסחורה פסולה, רשות בעליםTransport-Defense; לוגיסטיקה, שרשרת אספקה
Dyer Act Car Theftהעברת רכב גנוב בין מדינות18 U.S.C. §2312עד 10 שניםלא גנוב, טעות ברישוםAuto-Defense; מומחה VIN, מו”מ Restitution
Felon w/Firearmהחזקה נשק בידי עבריין18 U.S.C. §922(g)עד 10 שניםאי-ידיעה על סטטוס, החזקה חולפתFirearms-Defense; בדיקת ATF, Motion to Suppress
Straw Purchaseרכישת נשק עבור אחר18 U.S.C. §922(a)(6)עד 10 שניםמתנה, אי-כוונה לשקרATF-Defense; ניתוח 4473, מומחה נשק
Possess Machinegunהחזקת נשק אוטומטי בלתי־חוקי18 U.S.C. §922(o)עד 10 שניםנשק רשום NFA, תפיסה לא חוקיתNFA-Defense; מומחה בליסטיקה, תעוד רישוי
Explosives Viol.עבירות חומרי נפץ18 U.S.C. §842/844עד 20 שניםרישיון בתוקף, חיפוש פסולExplosives-Defense; מומחה פירוטכני, ניתוח DNA
Arson Fed. Prop.הצתת רכוש פדרלי18 U.S.C. §81עד 25 שנהאירוע תאונה, ביטוח חסרArson-Defense; מומחה שריפה, מודל חום
Bombing Public Placeשימוש בחומר נפץ לפגיעה ציבורית18 U.S.C. §2332f/§844(f)מאסר עולם/מוותאין כוונה, טעות זהותTerror-Bomb; מומחה רצף פיצוץ, DNA/Residue
Chemical Weaponsשימוש או החזקה אסורה18 U.S.C. §229מאסר עולםמעבדה חוקית, מחקר מדעיCBRN-Defense; חוו”ד טוקסיקולוג, מעבר ITAR
Biological Weaponsפיתוח/פיזור נגיפים קטלניים18 U.S.C. §175מאסר עולםניהול מעבדה חוקי, היעדר כוונהBio-Defense; רישוי CDC, מומחה BSL-3
Nuclear Materialsסחר/גניבה חומרים רדיואקטיביים18 U.S.C. §831עד 20 שנה/מאסר עולםחומר למחקר, הרשאה DOENuclear-Defense; מעקב Isotopes, מומחה NRR
Drug Traffickingייצור/הפצת סם Schedule I–II21 U.S.C. §84110 שנה–מאסר עולם (לפי כמות)חיפוש פסול, כמות לשימוש אישיNarcotics-Defense; בדיקת מעבדה, Motion to Suppress
CCE (“Kingpin”)הנהגת ארגון סמים גדול21 U.S.C. §848עד מאסר עולםלא מנהיג, חוסר חמש עסקאותKingpin-Defense; גרפים טלפון, עסקת עד-מדינה
Pill-Mill Fraudהפצת תרופות מרשם במרמה21 U.S.C. §843עד 4 שנים (או 20 אם מוות)פרוטוקולים רפואיים, רישום DEAHealthcare/DEA; מומחה פרמקולוגיה
Wildlife Traffickingסחר בחיות מוגנות/Lacey Act16 U.S.C. §3372עד 5 שניםהרשאת ייבוא, טעות זיהוי מיןEnviro-Defense; חוות-דעת זואולוג
Environmental Crimesפליטה/זיהום בניגוד CAA/CWA42 U.S.C. §7413(c)עד 5–15 שניםתקן חריג, כתב אישורEnvironmental; מומחה EPA, מודל פיזור
Illegal Gambling Bizעסק הימורים לא חוקי18 U.S.C. §1955עד 5 שניםרישוי מדינתי, הגנה PASPAGaming-Defense; ניתוח כספים, MOU state
Sports Briberyשוחד להשפעת תוצאת משחק18 U.S.C. §224עד 5 שניםאין השפעה ממשית, חופש ביטויSport-Law; ניתוח סטטיסטי, חקירת שחקנים
Export Control IEEPAיצוא ציוד אסור למדינה מוענשת50 U.S.C. §1705עד 20 שניםרישיון BIS, כפילות סחורהSanctions-Defense; סיווג ECCN, משא-ומתן OFAC
AECA Arms Exportיצוא נשק ללא רישיון ITAR22 U.S.C. §2778עד 20 שניםפטור כמותי, סיווג Dual-UseDefense-Export; מומחה ITAR, גילוי עצמי
FARA Violationפעילות סוכן זר ללא רישום22 U.S.C. §611; 18 U.S.C.§951עד 10 שניםייעוץ תמים, דוברות חוקיתLobby-Law; רישום מאוחר, חוו”ד חוקה
Sanctions Evasionמעקף סנקציות OFACIEEPA +31 CFRעד 20 שניםאי-ידיעת זהות, Due Diligence מספקOFAC-Defense; חקירת Beneficial Owner
Trade-Based Money Launderingשימוש בסחר בינ”ל להסוואת כסף18 U.S.C. §1956(a)(2)עד 20 שניםתמחור שוק, עסקה לגיטימיתTBML; אנליזה חשבונאית, הסדר חילוט
Foreign Bribery
FCPA
שוחד לפקיד זר15 U.S.C. §78ddעד 5 שנים + $2 מ׳תשלום חוקי, כיסוי הוצאותFCPA-Defense; בדיקת Compliance, גישור DOJ
Counterfeit Goodsסחר בזיופי מותגים18 U.S.C. §2320עד 10 שניםאין כוונה, ציון “Replica”IP-Goods; חוו”ד מומחה מותג, הסכמה TM
Trafficking Stolen Propertyהעברת רכוש גנוב בין-מדינות18 U.S.C. §2314עד 10 שניםשווי < $5k, בעלות סותרתProperty-Defense; זיהוי מוצרים, בדיקת בעלות
Interstate Extortion Threatsאיומי סחיטה בתקשורת18 U.S.C. §875עד 20 שניםדיבור מוגן, בדיחהSpeech-Defense; מומחה לשון, פסיכולוג כוונה
Civil Disorderהפרת סדר מסיבית נגד רכוש פדרלי18 U.S.C. §231עד 5 שניםמחאה חוקית, First Amend.Protest-Defense; וידיאו BodyCam, Motion to Dismiss
Sedition Conspiracyקשר להפיל ממשל בכוח18 U.S.C. §2384עד 20 שניםדיבור מוגן, אין “כוח אלים”Sedition-Defense; אנליזת ציטוטים, מומחה היסטורי
Treasonסיוע לאויב בזמן מלחמה18 U.S.C. §2381מוות/מאסר חייםאין מלחמה מוכרזת, כפייהTreason; ניתוח חוקה, פסילת סוד מדינה
Obstructing Federal Electionמרמה/אלימות בבחירות פדרליות52 U.S.C. §10307עד 5 שניםאי-כוונה, תקלה טכניתElection-Defense; מומחה IT בחירות, Matching CVR
Medicare Kickbacksשוחד בגין הפניית מטופלים42 U.S.C. §1320a-7bעד 10 שניםחריג Safe-Harbor, ייעוץ חוקHealthcare-Compliance; הערכת Fair-Market
Food Stamp Fraudהונאת SNAP7 U.S.C. §2024עד 5 שניםטעות קופה, הרשאה סוחרBenefit-Fraud; בדיקת POS, החזר כספים
Social Security Fraudקבלת קצבה במרמה42 U.S.C. §408עד 5 שניםטעות דיווח, מצב בריאותSSA-Defense; תיקון רטרואקטיבי
Witness Retaliationפגיעה בעד משפטי18 U.S.C. §1513עד 20 שנהאין ידיעה שהוא עד, אין כוונהWitness-Defense; דוחות משטרה, חקירה נגדית
Harboring Illegal Aliensסייעת שהייה לא חוקית8 U.S.C. §1324עד 10 שניםסיוע הומניטרי, אי-תמורהImmigration-Defense; בדיקת Asylum, מו”מ ICE
Immigration Doc Fraudזיוף/שימוש מסמכי הגירה18 U.S.C. §1546עד 10 שניםחוסר ידע, מסמך אמיתיImmig-Doc; בדיקת USCIS, מומחה גרפולוג
Cyber Infrastructure Sabotageתקיפת תשתית קריטית18 U.S.C. §1030(e)(8)עד 20 שניםאין נזק משמעותי, הרשאהCritical-Cyber; מומחי ICS, מו”מ CISA
Drug Counterfeitingייצור תרופה מזויפת21 U.S.C. §331עד 3 שנים (מעשה ראשון)תווית שגויה, תקנת cGMPFDA-Defense; מומחה פרמקו, תיקון Label
Prescription Drug Diversionהסבת תרופות באופנים לא חוקיים21 U.S.C. §842עד 4 שניםמרשם תקף, נוהל DEAPharma-Defense; Audit Logs, Co-op DEA
Health-Care Kickback (AKS)תשלום תמורת שירותים בשיפוי פד.42 U.S.C. §1320a-7b(b)עד 10 שניםSafe Harbor, FMVHealthcare; הסדר CIA, Compliance Plan
False Mortgage Loanהגשת בקשה כוזבת למשכנתא18 U.S.C. §1014עד 30 שנהטעות פירעון, ייעוץ בנקאיMortgage-Defense; אנליזה Underwriting
Obstruct IRSשיבוש פעילות מס הכנסה26 U.S.C. §7212עד 3 שניםאין כוונה שיבוש, ייעוץ מסTax-Defense; גילוי מתקן, חוו”ד CPA
CFAA – Access Deviceשימוש במזהה מחשב גנוב18 U.S.C. §1029(a)(2)עד 10 שניםהרשאה, ערך < $5kCyber-Defense; מומחה Packet-Trace
Failure to Register as SOאי-רישום אנס (SORNA)18 U.S.C. §2250עד 10 שניםאי-הודעה, חוסר כוונהSORNA-Defense; בירור Jurisdiction
Cyberstalking Childrenפיתוי קטין און-ליין18 U.S.C. §2422(b)עד 30 שניםגיל לא ידוע, תפקיד לימודיOnline-CE; מומחה חומר דיגיטלי
Obstruct EPA Auditשיבוש ביקורת סביבה18 U.S.C. §1505עד 5 שניםאי-כוונה, ייעוץ משפטיEnviro-Defense; חשיפה עצמית
DMCA Trafficking Devicesמסחר בכלי פריצה הגנה דיגיטלית17 U.S.C. §1204עד 5 שניםמחקר אבטחה, Fair UseInfosec-Defense; חוו”ד מומחה DRM
Maritime Piracyאלימות בים נגד כלי שיט18 U.S.C. §1651מאסר חייםמים טריטוריאליים, הגנה עצמיתAdmiralty-Defense; מומחה LOP, Juris UNCLOS
Interference Flight Crewאלימות במטוס49 U.S.C. §46504עד 20 שניםמצוקה רפואית, אי-כוונהAviation-Defense; מומחה Cabin, תיעוד FDR
Aircraft Hijackingחטיפת מטוס49 U.S.C. §46502מאסר חיים/מוותאי-כוונה לפגוע, חוסר נשקHijack-Defense; ניתוח CVR, מגע FBI
Pipeline Sabotageפגיעה בתשתית צנרת49 U.S.C. §60123(b)עד 20 שנהתאונה תפעולית, רישוי עבודהPipelines; מומחה NTSB, שחזור נתונים
Illegal Lotteryהפעלת הגרלה אסורה18 U.S.C. §1304עד 1 שנההיתר מדינתי, הגרלה קידומיתPromo-Law; גילוי נאות כללים
Sports Doping Conspiracyהפצת חומרים אסורים לספורט21 U.S.C. §333עד 3 שניםתוסף מזון חוקי, חוסר כוונהSports-Med; מומחה WADA
Illegal Fireworks Exportיצוא חומר נפיץ בלי רישוי18 U.S.C. §842(e)עד 10 שניםשימוש מסחרי חוקיATF-Export; רשיון ATF
Obstruct FDAשיבוש חקירת FDA18 U.S.C. §1505עד 5 שניםאי-דעיכה, ייעוץ משפטיFDA-Defense; הסכמה Defer
Illicit Trafficking Cultural Propertyסחר עתיקות גנובות18 U.S.C. §555עד 10 שניםמקור חוקי, רשיון יצואArt-Defense; מומחה פרובננס
Cyber-Economic Espionageגניבת קוד מקור לארגון18 U.S.C. §1832(a)(4)עד 10 שניםקוד קוד פתוח, הרשאהCyber-IP; Hire Expert Static-Analysis
Illicit Drone Traffickingהעברת מזל”טים צבאיים22 U.S.C. §2778עד 20 שניםDual-Use, רישוי BMPUAS-Defense; מומחה ITAR Cat VIII
Crypto Money Launderingהסתרת כספים במטבע קריפטו18 U.S.C. §1956עד 20 שנהTraceability, Custodial WalletCrypto-AML; Chain-Analysis, מו”מ DOJ
ICO Fraudהנפקת מטבע שוואSecurities §5 & §17עד 20 שניםטוקן Utility, גילוי נאות מלאCrypto-Sec; רישום SEC, Whitepaper Audit
Ransomware Payment Viol.תשלום כופר לגורם מוגבלIEEPA/OFACעד 20 שניםרשיון OFAC, כפייה מיידיתOFAC-Crypto; דיווח SAR, בקשת רישוי חירום
Phishing Conspiracyקנוניה לגניבת מידע רגיש18 U.S.C. §1349עד 20 שניםלא הושלמה תרמית, חוסר כוונהCyber-Fraud; Packet Capture, Mitigation
Insider Tradingמסחר במידע פנים15 U.S.C. §78j(b)עד 20 שניםמידע ציבורי, אמון משפחתיSecurities; מומחה Event Study
Fake Charity Fraudהונאת תרומות מקוונת18 U.S.C. §1343עד 20 שניםמיזם אמיתי, חוסר כוונהNonprofit-Defense; Audit Form 990
Obstruct SECהעלמת מסמכים מפיקוח SEC18 U.S.C. §1505עד 5 שניםPrivileged Docs, עומס זמןSEC-Defense; תיעוד ישות, גילוי מתקן
False FARA Filingדוח שגוי למשרד המשפטים22 U.S.C. §618עד 5 שניםטעות מנהלתיתFARA-Compliance; תיקון דוח
Ponzi Schemeתכנית השקעות הונאתית18 U.S.C. §1343/1348עד 20–25 שניםכשל עסקי, גילוי נאותPonzi-Defense; פירוק נכסים, Restitution
Healthcare Kickbacks Devicesשוחד בייצור מכשור רפואי21 U.S.C. §333עד 3 שניםיצרון לגיטימי, FMVMed-Device; Compliance Program
Illegal MSM (Marijuana) Growth Fed. Landגידול קנאביס בשטח פדרלי21 U.S.C. §841עד 5–20 שניםרישוי מדינתי, מדיקלCannabis-Defense; תיאום DEA
Cyber Harassment of Election Officialsאיומים מקוונים נגד פקידים18 U.S.C. §875(c)עד 5 שניםדיבור פוליטי, לא ממשיElection-Cyber; אנליזת IP, Motion to Dismiss
Violent Crimes in Aid of Racketeering (VICAR)אלימות לקידום ארגון פשע18 U.S.C. §1959עד מאסר עולםאין Enterprise, הגנה עצמיתVICAR-Defense; מומחה Gangs, פסילה ראיות
Murder-for-Hireהזמנת רצח באמצעי סחר18 U.S.C. §1958עד מאסר עולם/מוותמלכודת FBI, לא בוצעViolent-Defense; תיעוד Undercover
Environmental Fraud Carbon Creditsהונאה במסחר פליטות18 U.S.C. §1343עד 20 שניםחוסר רגולציה ברורהESG-Defense; מומחה GHG
Obstruct FTC Inquiryהסתרה מחקירת FTC15 U.S.C. §50עד 5 שניםסוד מסחרי, חיסיוןFTC-Defense; Motion CIPA
Sports Ticketing Fraudהונאה במכירת כרטיסים18 U.S.C. §1343עד 20 שניםהצפת שוק, תמחור דינמיConsumer-Defense; Big-Data Audit
Cyber-Insurance Fraudתביעת ביטוח כוזבת מתקפת סייבר18 U.S.C. §1035עד 5 שניםאירוע אמיתי, אי-דיוקInsur-Cyber; מומחה Forensics
Obstruct OSHAשיבוש חקירת בטיחות18 U.S.C. §1505עד 5 שניםאי-כוונה, תקנה לא ברורהOSHA-Defense; מומחה Safety
Cyber-Harboring Malwareהפצת קוד עוין18 U.S.C. §1030(a)(5)עד 10 שניםמחקר אבטחה, נזק לא משמעותיMalware-Defense; Hash Analysis
WMD Threat Hoaxאיומי שווא על נשק השמדה18 U.S.C. §2332aעד 10 שניםבדיחה, סלנגTerror-Hoax; פסיכולוג נפשי
Crypto Sanctions Screening Failureכשלים ב-KYC בבורסת קריפטו31 CFR Sanctionsעד 20 שניםשיפור תהליך, אי-כוונהCompliance-Crypto; הטמעת Chain-Travel Rule
Cyber-Child Sex Tourismארגון נסיעה לפגיעה בקטין18 U.S.C. §2423(b)עד 30 שניםגיל לא פלילי, כוונה תיירותInt’l-CE; תיעוד נסיעות
Drug-Crypto Marketplaceמכירת סמים ב-Darknet21 U.S.C. §846עד 20 שניםללא מכירה, EnticementDarknet-Defense; Blockchain Forensics
Cyber-Supply-Chain Attackהשתלת קוד זדוני בעדכון תוכנה18 U.S.C. §1030עד 20 שניםאין נזק, הרשאהSupplyChain-Cyber; S-BOM Audit
Illegal Robocalls Fraudשיחות תרמית בקנה מידה גדול47 U.S.C. §227(e)עד 3 שניםסכמה חוקית, TCPA פטורTelecom-Defense; CDR Analysis
False 8-K Filingדוח אירוע מידי כוזב לחברה ציבורית15 U.S.C. §78ffעד 20 שניםאי-מהותי, הסתמכות רו”חSEC-Reporting; גילוי נאות מתוקן
CFTC Spoofingהונאת הזמנת סחורות פיקטיבית7 U.S.C. §13(a)(2)עד 10 שניםכוונת מסחר לגיטימיתCommodities; מומחה Book-Data
Wildfire Arson Fed Landגרימת שריפת יער פדרלי18 U.S.C. §1855עד 5 שניםתאונה, ברקWildfire-Defense; Specialist Fire-Behavior
DMCA Illicit Streamingשידור תכנים ללא רשות17 U.S.C. §506(a)עד 5 שניםFree Streaming, שימוש הוגןStreaming-Defense; CDN Logs
Obstruct NTSBשיבוש חקירת תאונת תחבורה49 U.S.C. §1155עד 5 שניםאי-כפיפות, ראיה פרטיתTransport-Defense; Blackbox Data
Interstate Firebombingהעברת מטען תבערה בין מדינות18 U.S.C. §844(i)עד 20 שנים/מוותאין שימוש מסחרי, כוונה פחותהBomb-Defense; Residue Test
Continuing BIM (Bitcoin Investment) Fraudתרמית השקעה Crypto18 U.S.C. §1343עד 20 שניםהבטחות תשואה בגדר סיכוןCrypto-Fraud; מיפוי ארנקים
Cyber-Deepfake Extortionאיומי שיימינג בוידאו מזויף18 U.S.C. §875(d)עד 20 שניםדיבור מוגן, טעות בזהותAI-Defense; מומחה Forensic-Media
Illegal Drone Airspaceטיסת כטב”מ באזור מוגבל49 U.S.C. §46307עד 1 שנהאין שילוט, תקלת GPSUAS-Defense; ADS-B Data
Counterfeit COVID-19 Vaccination Cardsזיוף אישורי חיסון18 U.S.C. §1017עד 5 שניםאי-כוונה מרמה, Free SpeechHealth-Fraud; ניתוח Ink/Fiber
Cyber-Critical Infrastructure Ransomכופרה על תשתית חיונית18 U.S.C. §1030Aעד 20 שניםהיעדר כוונה לפגוע בביטחוןCISA-Risk; SOC Data, מו”מ OFDI
Cyber Fraud PPP Loansהונאת הלוואות קורונה18 U.S.C. §1343עד 30 שניםטעות חישוב, ייעוץ חשביRelief-Fraud; Audit SBA
Cyberbullying Interstate Minorsהטרדה מקוונת קשה בקטין18 U.S.C. §2261A(2)עד 5 שניםדיבור מוגן, גיל לא קטיןMinor-Cyber; עדות פסיכולוג
Use of Stolen Passportכניסה/יציאה עם דרכון גנוב18 U.S.C. §1543עד 10 שניםדרכון בשוגג, טעות זיהויPassport-Defense; MRZ Analysis
Interstate Transmission Obscene Material to Minorsשליחת תוכן מגונה לקטין18 U.S.C. §1470עד 10 שניםטעות גיל, אמנותObscenity-Defense; מומחה קהילה
Drug Analogue Actהפצת חומרים דמויי סם21 U.S.C. §813כמו סם המקורלא דמיון מבניForensic-Chem; ניתוח NMR
Cyber-SIM Swap Fraudגניבת חשבון בטלפון18 U.S.C. §1030עד 10 שניםאישור חברת סלולר, נזק < $5kSIM-Defense; Call-Logs Analysis
Obstruct DOJ Antitrustהשמדת תכתובות קרטל18 U.S.C. §1519עד 20 שניםנהלי מחיקה תקנייםAntitrust-Defense; אכיפת Leniency
Cyber-Cryptojackingכריית מטבע לא מורשית18 U.S.C. §1030עד 5 שניםהרשאה, נזק קלCrypto-Cyber; Hashrate Logs
Animal Enterprise Terrorismפגיעה בעסק חיות מחקר18 U.S.C. §43עד 20 שניםמחאה חוקית, אין נזקAETA-Defense; מומחה Ethics
Counterfeit Medical Devicesייצור ציוד רפואי מזויף21 U.S.C. §333עד 3 שניםשיווק ניסיוני, 510(k)Med-Device; DNA Polymer