בשנים האחרונות, מיסוי בינלאומי הפך לאחד התחומים המורכבים והחשובים בעולם המשפט העסקי. תאגידים רב-לאומיים ואנשי עסקים חוצי-גבולות מתמודדים עם אתגרי מס גלובליים – החל מתכנוני מס מורכבים, דרך עמידה ברגולציות כמו FATCA/CRS, ועד פתרון סכסוכי מס בין מדינות (הליכי MAP). בסביבה זו, בולטות מספר פירמות עריכת דין גלובליות בעלות מומחיות ייחודית במיסוי בינלאומי. סקירה זו מתמקדת בחמש מהפירמות המובילות בעולם בתחום זה: Baker McKenzie, DLA Piper, Loyens & Loeff, Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom (להלן: Skadden) ו-Clifford Chance. כל אחת מפירמות אלו מצטיינת בהיקף הגלובלי, ברמת הידע והמוניטין המקצועי וברשימת לקוחות מרשימה בתחומי המס. להלן נציג סקירה היסטורית של כל פירמה ומעמדה בדירוגים בינלאומיים, נפרט את שירותי המיסוי ותחומי ההתמחות שלה, נדון בתתי-התמחויות נישתיות ובשירותים מיוחדים שהיא מציעה, נסקור את הסמכותיהם המקצועיות של צוותי המס, נבחן את פריסתה הגאוגרפית (לרבות זיקה מיוחדת לישראל) ולבסוף – נתייחס לטווחי התמחור והעלויות של שירותי המס בכל פירמה. המטרה היא להציג תמונה מקיפה ומעמיקה של “מועדון העלית” של משרדי עורכי הדין במיסוי הבינלאומי, ולהבין מה מייחד כל אחד מהם.
Baker McKenzie (בייקר מקנזי)
רקע היסטורי ומעמד בדירוגים
Baker McKenzie נמנית על הפירמות הראשונות שהפכו לגלובליות באמת, ומאז הקמתה חרטה על דגלה מומחיות במיסוי בינלאומי. הפירמה נוסדה בשנת 1949 בשיקגו על-ידי ראסל בייקר (Russell Baker) וג’ון מקנזי (John McKenzie), שהיה עורך דין ברשות המיסים האמריקאית (IRS). כבר בראשית דרכה שילבה הפירמה מומחיות מקומית עם ראייה בינלאומית – תכונה שהפכה לסימן ההיכר שלה. משנות ה-50 וה-60 צמחה Baker McKenzie בקצב מהיר, התרחבה מערבה ומזרחה, ובשנת 1961 פתחה את משרדה הראשון מחוץ לארה”ב (בטורונטו, קנדה). בהמשך, ב-1975, הייתה בין הראשונות שפתחו משרד באסיה (בטוקיו), ועד סוף המאה ה-20 התבססה כמעצמה גלובלית עם נוכחות באירופה, אמריקה הלטינית, המזרח התיכון ואפריקה. כיום זו אחת הפירמות הגדולות בעולם – למעלה מ-4,800 עורכי דין הפרוסים ב-77 משרדים ב-47 מדינות – והמוניטין שלה בתחום המיסוי הבינלאומי זיכה אותה בהכרה עולמית.
במישור הדירוגים המקצועיים, Baker McKenzie ניצבת באופן עקבי בפסגת הדירוגים בתחום המס. מדריך Chambers & Partners מדרג את הפירמה בחלוקת Band 1 (הדירוג הגבוה ביותר) בקטגוריית המיסוי הרב-תחומי (Global Tax: Multi-Jurisdictional). בחוות הדעת מצוין כי לבייקר מקנזי יש “עומק ורוחב יוצאי דופן הן בסוגיות מס בעסקאות והן בסוגיות מס ליטיגציוניות”. Chambers גם מדרג את הפירמה בצמרת בדירוגים אזוריים – למשל Band 1 באירופה (Europe-Wide) ובמדינות רבות בהן היא פעילה, ביניהן סין, יפן, מלזיה, פולין, סינגפור, תאילנד, ארה”ב וונצואלה. מדריך Legal 500 העניק ל-Baker McKenzie דירוגי Tier 1 במיסוי בשורת מדינות מרשימה, בהן סין, צרפת, הונגריה, אינדונזיה, יפן, לוקסמבורג, מלזיה, מרוקו, הולנד, פולין, סינגפור, ספרד, טאיוואן, תאילנד, טורקיה, אוקראינה, ארה”ב ועוד. גם International Tax Review (ITR) ממקם את הפירמה תדיר בטופ: הפירמה מדורגת בטופ-טייר במדריך World Tax של ITR במדינות רבות (לרבות בלגיה, סין, הונג קונג, יפן, לוקסמבורג, הולנד, בריטניה וארה”ב), וכן זוכה דרך קבע בפרסי הצטיינות של ITR. כך למשל, Baker McKenzie זכתה בתואר “International Tax Firm of the Year” באסיה לשנת 2022, ובפרסי פירמת המס של השנה במדינות כמו יפן, תאילנד, פרו וונצואלה. באירופה, גרפה הפירמה פרסים יוקרתיים כגון “Tax Litigation and Disputes Firm of the Year” ו-“Indirect Tax Firm of the Year” לשנת 2022 באזור EMEA. הישגים אלה מדגישים את מעמדה האיתן של Baker McKenzie כפירמת-על בשדה המיסוי הבינלאומי.
שירותי מיסוי ותחומי התמחות
ל-Baker McKenzie מעטפת שירותי מס רחבה במיוחד, המשקפת את אופייה כפירמה רב-תחומית גלובלית. צוות המס הבינלאומי שלה, הכולל מאות עורכי דין ויועצי מס ברחבי העולם, מעניק ייעוץ במגוון תחומים: מיסוי תאגידי ותכנוני מס בינלאומיים – הפירמה מלווה תאגידי-ענק בעיצוב מבני מס אופטימליים לעסקאות חוצות גבולות, מיזוגים ורכישות (M&A) וארגון מחדש (Reorganizations). תמחור העברה (Transfer Pricing) הוא תחום מפתח שבו Baker McKenzie נחשבת מובילה – היא מייעצת לחברות רב-לאומיות בקביעת מדיניות מחירי העברה בין חברות-בנות, ובמידת הצורך מייצגת בסכסוכי תמחור מול רשויות מס. הפירמה מציעה מומחיות גם במסים עקיפים כגון מע”מ (VAT) ומכס, מיסוי עסקאות דיגיטליות ו-“מס שירותים דיגיטליים” (Digital Services Tax – DST) שהוחל בשנים האחרונות במדינות שונות, וכן תכנון מס בתחומי ESG (סביבה, חברה וממשל תאגידי) – למשל ייעוץ בנוגע לתמריצי מס ירוקים, מימון בר-קיימא והטבות מס לפרויקטים בני קיימא. בנוסף, Baker McKenzie מציעה שירותי מיסוי נאמנויות והון משפחתי – באמצעות מחלקת Wealth Management גלובלית, היא מלווה נאמנויות, קרנות משפחתיות ויחידים בעלי עושר רב בתכנוני מס בין-לאומיים (לרבות ללקוחות מישראל המחזיקים נאמנויות זרות).
התפיסה הרב-תחומית של הפירמה באה לידי ביטוי בתתי-התמחויות נישתיות רבות. כך, ל-Baker McKenzie יש צוות ייעודי למיסוי נדל”ן בינלאומי, המסייע במבני מס בעסקאות מקרקעין מורכבות חוצות גבולות. מומחי הנדל”ן בפירמה מתמחים, למשל, במבני קרנות נדל”ן, מיזמי נדל”ן משותפים (Joint Ventures) ותכנון מס למשקיעי נדל”ן זרים. תחום מתפתח נוסף הוא מיסוי קריפטו ומטבעות דיגיטליים – Baker McKenzie פרסמה ניירות עמדה והנחתה ועידות בנושא מיסוי הפעילות בבלוקצ’יין, והיא מייעצת למדינות ולבורסות קריפטו בנושא. גם מיסוי כלכלה דיגיטלית (כגון מס עקיף על שירותי SaaS, חיובי מע”מ על מסחר אלקטרוני וכדומה) נמצא בסל השירותים. בתחום מיסוי ההגירה ותושבות המס – הפירמה מייעצת ליחידים עתירי נכסים ששוקלים רילוקציה למדינות שונות, כולל ישראלים העוברים לארה”ב או לאירופה, כיצד לבנות את מעבר התושבות באופן מיטבי מבחינת מס (תוך ניצול אמנות מס ומניעת כפל מס).
שירותים מיוחדים ופתרונות ליטיגציה
מעבר לייעוץ התכנוני, Baker McKenzie ידועה גם ביכולת הביצוע והייצוג בתחום אכיפת המס. לפירמה צוותי ליטיגציית מס בכמה מן המרכזים הפיננסיים החשובים – בשיקגו, לונדון, פריז, הונג קונג ועוד – המייצגים לקוחות בסכסוכי מס מול רשויות המס ובבתי משפט. Chambers מציין כי לפירמה “יכולות בולטות בטיפול בענייני מס ליטיגציוניים”, והדבר מגובה ברשימת ניצחונות במשפטי מס מתוקשרים ברחבי העולם. במסגרת זו מטפלת הפירמה גם בהליכי השגה וערר מול רשויות ובמסגרות יישוב מחלוקות בינלאומיות – דוגמת הליכי MAP (Mutual Agreement Procedure) ליישוב סכסוכי מס בין רשויות בשתי מדינות על-פי אמנת מס. Baker McKenzie פועלת רבות גם בערוץ הרולינגים המקדמיים – סיוע ללקוחות בקבלת Tax Rulings מרשויות המס השונות (למשל, אישורי מס מרשות המיסים בישראל לעולים חדשים ותושבים חוזרים, או Advance Pricing Agreements בארה”ב). במישור הבינלאומי, מומחי הפירמה תורמים לניסוח ועדכון אמנות מס בין מדינות, ולעיתים קרובות מפרסמים פרשנויות אקדמיות לסעיפי אמנות מס מסובכים. למשל, אנשי Baker McKenzie היו מעורבים בדיונים על פרשנות סעיף CFC (Controlled Foreign Corporation) באמנות למניעת כפל מס של ארה”ב עם מדינות שונות.
תחום מיוחד נוסף שבו מציעה הפירמה ערך מוסף הוא ציות ורגולציית מס גלובלית. Baker McKenzie מייעצת לבנקים גלובליים ולמחלקות Private Banking כיצד לעמוד בדרישות הדיווח והציות של משטרי FATCA (החקיקה האמריקאית לגילוי חשבונות זרים) ו-CRS (תקן הדיווח המשותף של OECD). היא מלווה מוסדות פיננסיים בהטמעת מערכות דיווח, בפנייה לרשויות בעת גילוי מרצון, ובהסדרת נושאים רגולטוריים מורכבים (כגון טיפול בחשבונות נאמנות של אזרחי ארה”ב בבנקים בישראל בהתאם ל-FATCA). בנוסף, Baker McKenzie פעילה בייעוץ למלכ”רים ועמותות לגבי פטורים והטבות מס – צוותיה סייעו למשל בהקמת ארגוני צדקה בינלאומיים באופן שממקסם את ההקלות (למשל ניצול סעיף 501(c)(3) בארה”ב למעמד פטור מס, או רישום קרנות בהולנד בשל מדיניות מס מועדפת לפילנתרופיה).
צוות מקצועי והסמכות
ההון האנושי במחלקת המס של Baker McKenzie נחשב מהטובים בעולם. רבים משותפי המס הבכירים של הפירמה הם בעלי תארים אקדמיים מתקדמים במיסוי: בארה”ב, לא מעט מהם מחזיקים בתואר LL.M במיסוי (למשל מאוניברסיטאות NYU או ג’ורג’טאון), באירופה חלקם בעלי תואר שני במיסוי בינלאומי, וחלקם אף רואי חשבון מוסמכים (CPA) בנוסף להיותם עורכי דין. ההתמקצעות הזו מתבטאת גם בחברות פעילה בארגונים מקצועיים – עשרות מעורכי הדין של Baker McKenzie חברים בארגון IFA (International Fiscal Association) הבינלאומי למומחי מס, ומשתתפים תדיר בכנסים ובדיונים שם. בתחום נאמנויות והון פרטי, כמה מן היועצים של הפירמה נושאים בתואר TEP (Trust and Estate Practitioner) היוקרתי מטעם ארגון STEP העולמי, המעיד על מומחיות בניהול נאמנויות בינלאומיות. ההכרה האישית בכישורי הצוות מתבטאת בדירוגים: למעלה מ-90 עורכי דין של Baker McKenzie מדורגים אישית במדריכי Chambers ו-Legal 500 ברחבי העולם בתחום המיסוי, ובשנים האחרונות חלקם אף נכנסו להיכל התהילה (Hall of Fame) של Legal 500. כך למשל, השותף ריצ’רד ליפטון (Richard Lipton) משיקגו ורייצ’ל אנגליש (Rachel English) מלונדון ידועים כדמויות מפתח עולמיות בתחום המס, עם עשרות שנים של ניסיון – ורבים כמותם. לקוחות הפירמה משבחים את השילוב בין ידע טכני מעמיק לבין הבנה עסקית שמציגים יועציה: בדירוג גלובלי אחד צוטט לקוח כי “יש להם נוכחות עולמית עצומה ויועצים חזקים בכל תחום – אנו תמיד מקבלים מענה איכותי ובמהירות”.
פריסה גאוגרפית ונוכחות לישראלים
התפרשותה הגאוגרפית של Baker McKenzie היא מן הרחבות שיש, והיא חלק מה-DNA של הפירמה. נכון לאמצע שנות ה-2020, לפירמה 77 משרדים ברחבי תבל, כולל מרכזים פיננסיים כמו ניו יורק, לונדון, ציריך, טוקיו והונג קונג, וכן ערים חשובות עבור לקוחות ישראלים כגון מיאמי, לוס אנג’לס, דובאי, סינגפור וסידני. בהקשר הישראלי, Baker McKenzie מפעילה Israel Desk ייעודי, כלומר צוות עורכי דין בכירים המלווים עסקאות ועניינים של לקוחות ישראליים ברחבי העולם. ה-Israel Desk שלה מובל מלונדון ומניו יורק, ומסייע לחברות ישראליות המגייסות הון בחו”ל, ליזמים ואנשי עסקים המתרחבים למדינות שונות, וכן למשקיעים זרים הפועלים בישראל. הדירוגים מלמדים כי Baker McKenzie היא בין הפירמות הפעילות ביותר בעסקאות ישראליות: במגזין Israel Desks לשנת 2024 דורגה הפירמה בקטגוריית ה-Elite של שוק ההון, לאחר שטיפלה בכמה מן ההנפקות הגדולות של חברות ישראליות בחו”ל. בין היתר, דווח כי הפירמה ייצגה 10 בנקי השקעות גלובליים כחתמים בהנפקת אג”ח בהיקף 2.5 מיליארד דולר עבור חברת טבע הישראלית – עסקה שמעידה על עומק המעורבות שלה במשק הישראלי. Baker McKenzie ידועה גם כמי שמייעצת דרך קבע לתאגידים ישראליים רב-לאומיים בכל הנוגע למבני מס – חוות דעת במגזין Israel Desks ציינה שלפירמה יש “מחלקת מס גלובלית מובילה בעולם, שמייעצת באופן סדיר לחברות ישראליות רב-לאומיות בהתמודדות עם הסיטואציות המסובכות ביותר”. בנוסף, הפירמה משתפת פעולה עם משרדי עורכי דין מקומיים בישראל במידת הצורך, ונהנית מקשרים קרובים עם כמה מהשמות הבולטים בשוק עריכת הדין הישראלי.
תמחור ועלויות השירותים
כפירמת עילית בינלאומית, עלויות הייעוץ של Baker McKenzie משקפות את איכותה – אך בזכות הפריסה הגלובלית, היא מציעה גמישות מסוימת בתמחור. בשוקי המפתח (ניו יורק, לונדון, פריז) רמות שכר הטרחה תואמות את צמרת השוק. כך למשל, נתוני רגולציה בבריטניה מלמדים כי משרד Baker McKenzie בלונדון גובה לפי שעות בטווח של £240 עד £880 לשעה (לא כולל מע”מ) לפי רמת הניסיון הנדרשת ותיקיפות העניין. משמעות הדבר היא שעבור שותפים בכירים בלונדון, התעריף נע סביב הגבול העליון (£800+ לשעה, שהם מעל 3,300 ש”ח לשעה). בארה”ב, רמות התמחור דומות: סקר גדול של פירמות משפטיות בארה”ב בשנת 2024 העלה כי התעריף השעתי הממוצע לשותף בכיר חצה את רף ה-$1,100, עם פירמות עילית שגובות אף $2,500 לשעה ויותר עבור המומחים היקרים ביותר. Baker McKenzie, בהיותה פירמה גדולה עם טווח רחב של משרדים, עשויה לגבות פחות במשרדים בשווקים מתפתחים – למשל, ייעוץ ממשרד הפירמה בתאילנד או במרוקו יהיה במחיר נמוך משמעותית מהמקביל בלונדון. יחד עם זאת, במקרים רבים הצוותים הגלובליים פועלים יחד – שותף בלונדון מוביל את התיק, בסיוע עו”ד ממדריד או מומחה מע”מ מהולנד – כך שהתעריפים עשויים לשלב בין דרגות שונות. בהערכה גסה, תכנון מס בינלאומי מקיף עבור תאגיד רב-לאומי עשוי להגיע למאות שעות עבודה של פירמה כמו Baker McKenzie, ולעלות עשרות עד מאות אלפי דולרים. אכן, בלונדון דווח כי תיקי מס מורכבים עלולים להגיע לחשבוניות של £125,000-300,000 ויותר. אך למרות המחיר, לקוחות רבים רואים בכך השקעה כדאית: הם מקבלים גישה לרשת מומחים גלובלית תחת קורת גג אחת, כפי שמעידים לקוחות המציינים את “הגישה החלקה והגלובלית” שהצוות מספק. Baker McKenzie מציעה לעיתים גם מודלים אלטרנטיביים – למשל, חיוב גלובלי עבור פרויקט (Fixed Fee) או ריטיינר רב-שנתי עבור ייעוץ שוטף במספר מדינות – במיוחד ללקוחות אסטרטגיים. בסופו של יום, הפירמה ממוצבת כספקית שירות פרמיום, ותגי המחיר תואמים את מעמדה כשם מוביל בשוק.
DLA Piper (די.אל.איי פייפר)
רקע היסטורי ומעמד בדירוגים
DLA Piper היא פירמת-ענק גלובלית צעירה יחסית, שנוצרה מסדרת מיזוגים בתחילת המאה ה-21, אך בתוך זמן קצר ביססה נוכחות ב-40+ מדינות. הפירמה המודרנית התגבשה בשנת 2005 ממיזוג בין משרד בריטי (DLA) למשרדים אמריקאים (Piper Rudnick ו-Gray Cary), מה שהפך אותה בן-לילה לאחת הפירמות הגדולות בעולם. עם השנים התרחבה DLA Piper לאמריקה הלטינית, אסיה, אוסטרליה, אפריקה ואירופה, וכיום מספרת הפירמה על למעלה מ-90 משרדים ברחבי הגלובוס. צוות המיסוי הגלובלי שלה הוא מן הגדולים בענף: לפי אתר הפירמה, מונה הצוות מעל 440 עורכי דין וכלכלנים המתמחים במס, הפועלים במשותף בכלל האזורים. גודלה העצום של הפירמה בכללותה (כ-4,000 עורכי דין) יחד עם היקף מחלקת המס, מקנה לה יכולת לטפל בעת ובעונה אחת בענייני מס מרובי-טריטוריות – מאפיין שבא לידי ביטוי גם בדירוגים. Chambers Global מדרג את DLA Piper בחלוקת Band 1 בקטגוריית המיסוי הרב-תחומי הגלובלית (בדומה ל-Baker McKenzie). בדירוג 2025 צוין כי DLA Piper היא “פירמה עם טביעת רגל בינלאומית אמיתית, הפעילה יותר ויותר בתיקי מס חוצי-גבולות בהונג קונג ובסין”, וכי היא “מנוסה בטיפול בעסקאות מורכבות רב-מדינתיות ובניהול מחלוקות מס אזוריות מול רשויות לאומיות”. עוד מודגש כי DLA “פעילה בתחום תמחור ההעברה, מיזוגים ורכישות וארגונים מחדש”. ההכרה הזו – Band 1 גלובלי – מלמדת על מיצוב הפירמה כשוות-מעמד לצד המובילות בעולם במס. גם בדירוגים מקומיים זוכה DLA Piper להערכה: היא מדורגת Tier 1 במגוון מדינות בדירוג World Tax של ITR, למשל בתחום תמחור העברה בלונדון היא דורגה שנים רבות במקום הראשון. בשנים האחרונות גורפת DLA גם פרסי הצטיינות – בשנת 2024 הוכרה הפירמה על-ידי ITR כ**”Tax Law Firm of the Year”** אזורית, לצד זכיות בפרסי “מקרי מס תקדימיים” ו”עסקאות משמעותיות” של השנה. היא אף זכתה בתואר פירמת השנה במיסוי עקיף (מע”מ) ובתמחור העברה בחלק ממדינות ארה”ב. הישגים אלו מעידים ש-DLA Piper, הגם שאינה ותיקה כמתחרותיה, התבססה בשורה הראשונה גם בתחום המס.
שירותי מיסוי ותחומי התמחות
מחלקת המס של DLA Piper מצטיינת בפרישה רוחבית של שירותים, עם דגש על שילוב ראייה משפטית וחשבותית. אחד ממאפייניה הבולטים הוא שילוב כלכלנים בצוות – הפירמה מעסיקה מומחי כלכלה לצד עורכי דין כדי לתת מענה לסוגיות כלכליות של מס, בעיקר בתמחור העברה והערכות שווי. צוות המס הבינלאומי של DLA מטפל בכל קשת הנושאים: ייעוץ מס לעסקאות וארגונים מחדש – הפירמה מובילה מאות עסקאות M&A גלובליות בשנה, כאשר מומחי המס שלה מתווים את מבנה העסקה מבחינת מיסוי (למעשה, DLA מתגאה שהיא מטפלת ביותר עסקאות M&A מכל פירמה אחרת בעולם ). הכוח של DLA בתחום זה טמון בצוות Transactional Tax חזק, המסוגל להתאים מבנים יצירתיים לצרכי הלקוח. בנוסף, פועלת במחלקה יחידה ייעודית לReorganizations בינלאומיים, המתמחה בליווי חברות בעת שינויי מבנה ארגוני גלובליים – כגון מיזוג חברות-בנות מפוזרות, רילוקציה של מטה החברה למדינה אחרת, או הפרדת חטיבות בינלאומיות.
תחום מרכזי נוסף הוא תכנון מס בינלאומי שוטף לחברות רב-לאומיות: מומחי DLA מסייעים ללקוחות לעדכן את מבני המס שלהם בהתאם לרפורמות גלובליות (למשל התאמה ל-BEPS של ה-OECD), לייעל שרשראות אספקה (Supply Chain) מבחינת מע”מ ומכס, ולתכנן שימוש יעיל באמנות מס. הפירמה מעידה שביכולתה “לעזור להפחית את שיעור המס האפקטיבי העולמי” של הלקוח באמצעות תכנון מושכל. שירות נוסף הוא יעוץ מס לרילוקיישן עסקי – למשל, חברה אמריקאית שרוצה לפתוח מרכז באירופה תקבל מ-DLA תכנון מס משולב הבוחן היבטי מס בארה”ב (כמו GILTI ו-BEAT) לצד חוקי המס של המדינה המארחת, כדי למקסם יתרונות.
בהתאם לתנופת האכיפה העולמית, DLA Piper משקיעה גם בתחום הציות והביקורת. נאמר כי “רשויות מס ברחבי העולם הופכות לתוקפניות יותר בגביית מס ולהוטות לחילופי מידע”, ו-DLA מכינה את לקוחותיה לכך. היא מייעצת בנוגע לחובות דיווח, לעריכת דוחות מס מורכבים במספר מדינות ולהיערכות לביקורות מס מקבילות. בתחום תמחור ההעברה – ל-DLA אחד הצוותים המוערכים, במיוחד בלונדון שם דורג כ-Tier 1 כאמור. הצוות, המשלב עורכי דין וכלכלנים, מספק תכנוני TP, הכנת Transfer Pricing Documentation עולמית, הסכמי APA (Advance Pricing Agreement) עם רשויות, ועוד. למשרד אף ניסיון בהתמודדות עם אתגרי כלכלה דיגיטלית: הוא מלווה חברות טכנולוגיה ישראליות בהתאמה למיסוי בעידן החדש, כגון ניתוח חשיפת DST באירופה או מיסוי שירותי תוכנה בענן ללקוחות גלובליים.
תתי-התמחויות ושירותים מיוחדים
ממד נוסף של שירותי DLA Piper הוא המיקוד הענפי. בשל גודלה, פיתחה הפירמה התמחויות מיסוי-ענפיות: לדוגמה, יש לה צוותי מס המתמחים במיוחד בענף הפיננסים והביטוח (הבקיאים בתקנות הון, בורסת נגזרים, מיסוי מוצרי ביטוח חיים וכו’), צוות המתמחה בהייטק (לדוגמה בסוגיות מיסוי אופציות ותמריצי עובדים בחברות סטארט-אפ גלובליות), וצוות מיסוי השקעות נדל”ן וקרנות נדל”ן. יכולת זו להתעמק בענף מסוים מאפשרת ל-DLA לתת ייעוץ מותאם ספציפית – למשל, לעסקאות קרוס-בורדר בתחום התשתיות או האנרגיה. בתחומי הנדל”ן, DLA מלווה השקעות של קרנות ריט בין יבשות, ומכירה את דקויות המס בכל אחת (כגון הכללים ל-1031 exchange בארה”ב לעומת מיסוי מקרקעין בבריטניה).
בדומה למתחרותיה, גם DLA Piper מציעה שירותי פתרון מחלוקות מס וליטיגציה. הפירמה מדגישה כי לקוחותיה נהנים “מהגנת חיסיון עו”ד-לקוח ומהגנת work-product” על עבודת הייעוץ, וכי כאשר יש צורך – היא יכולה לנהל ליטיגציית מס בבתי משפט. במחלקת Tax Controversy הגלובלית של DLA נמצאים עו”ד ותיקים שניהלו משפטי מס מול שלטונות מס במדינות שונות. למשל, בארה”ב מייצגת הפירמה בתיקי מס פדרליים וערעורים בבית המשפט למסי ארה”ב, באנגליה – בערכאות נגד HMRC, וכך הלאה. יכולת זו, של ייצוג בבתי משפט מקומיים רבים, נתפסת כערך מוסף משמעותי ללקוחות בינלאומיים (שאינם צריכים לשכור משרדים נפרדים בכל מדינה להליך משפטי). מעבר למשפט, DLA מטפלת גם בבוררויות מס בינלאומיות ובהליכי הסכמה הדדית (MAP) בין רשויות, לרבות מקרים מורכבים של כפל מס בארה”ב-אירופה.
שירות מיוחד נוסף שבו DLA Piper התפרסמה הוא ייעוץ יום-יומי לחברות סטארט-אפ וצמיחה. במסגרת Israel Country Group (יפורט להלן) צוותי המס של הפירמה מסייעים לחברות טכנולוגיה ישראליות צעירות המתפשטות גלובלית להתמודד עם אתגרי מס בשלבים מוקדמים – החל בבניית מבנה אחזקות וחברות אם במקלטי מס (כגון הקמת חברת אם בסינגפור או בקפריסין לצרכי מס), דרך רישום קניין רוחני במדינות מועדפות (אירלנד, הולנד) ועד ניהול סוגיות מע”מ במכירות אונליין באירופה. DLA מספקת להם “one stop shop” של ייעוץ מס רב-מדינתי, על מנת שלא יופתעו בהמשך מדרישות מס לא צפויות.
צוות המס והסמכתו המקצועית
מחלקת המס של DLA Piper מורכבת מעורכי דין עתירי ניסיון, אך גם מפרופיל מקצועי מגוון: כאמור, הפירמה משלבת כלכלנים בצוות (מה שפחות נפוץ בפירמות משפטיות קלאסיות) – וזאת כדי לתת מענה היברידי למשימות כמו מודלים כלכליים בתמחור העברה או חוות דעת כלכליות בבתי משפט. חלק מעורכי הדין במחלקה הם רואי חשבון בהכשרתם, מה שמקל עליהם להבין דוחות כספיים וספרי חשבונות בעומקן. רבים מן השותפים הבכירים הם בעלי LL.M במיסוי או תארים נוספים: לדוגמה, אליסון מקסוול, ראש מחלקת המס בארה”ב, היא בעלת LL.M Tax וניסיון רב בתמחור העברה; נרבה פאנוסיאן, שותף בלוס אנג’לס, זכה בפרס “כוכב עולה בתמחור העברה” של ITR. אנשי DLA מעורבים בארגוני מס בינ”ל: רבים חברים ב-IFA, ומשתתפים בוועידות ה-BEPS של ה-OECD. הפירמה מעודדת גם פרסומים מקצועיים – דוחות “Israel Group News” שהיא מפרסמת מעידים על כך שעורכי הדין שלה עוקבים אחר חידושי מס ומדווחים ללקוחות (למשל ניתוח חוקי מס דיגיטליים באיחוד האירופי עבור חברות ישראליות). הודות לפעילות זו, מספר מעורכי הדין של DLA Piper זוכים להכרה אישית: לפי Chambers, הפירמה צברה “למעלה ממאה הוקרות במדריכי Chambers ארה”ב” בכלל התחומים, ומתוכן כמה וכמה בתחום המס. משפט שאפיין את הצוות, כפי שמצוטט ב-Chambers USA, הוא: “הצוות מקצועי ביותר, מכסה כל סוגיה או צורך ברשת הגלובלית שלו, תגובתי במיוחד ודואג באמת ללקוחותיו” – עדות לסיפוק הלקוחות מהרמה המקצועית ומהזמינות של הצוות.
פריסה גאוגרפית וקשר לישראל
DLA Piper היא אחת הפירמות הבינלאומיות המגוונות ביותר גאוגרפית, עם מעל 40 מדינות פעילות. בפרט, יש לה נוכחות חזקה במיוחד בארה”ב ובאירופה, כמו גם רשת משרדים בכל אסיה-פסיפיק (מסין ויפן, דרך דרום-מזרח אסיה ועד אוסטרליה). הפירמה מיוצגת גם במזרח התיכון (דובאי, אבו דאבי, ריאד, ועוד) – מרכיב חשוב ללקוחות ישראליים הפועלים באמירויות ובמדינות המפרץ. מבחינת זיקה לישראל, DLA Piper הייתה חלוצה בהקמת Israel Country Group מובנה. כבר משנת 2009 הקימה הפירמה את קבוצת ישראל, שצמחה עם השנים וכוללת כיום למעלה מ-100 עורכי דין ממשרדיה השונים, כולם בעלי פוקוס על השוק הישראלי. קבוצה זו מתואמת על-ידי שותפים בכירים, ופועלת באופן שוטף לגשר בין לקוחות בישראל לבין מומחי הפירמה בעולם. DLA מפרסמת אף ניוזלטרים תקופתיים ללקוחות ישראליים (“Israel Group News”) כדי לעדכן בהתפתחויות משפטיות בינ”ל הרלוונטיות להם.
פירמת DLA Piper מייצגת כיום, לפי נתוניה, מעל 150 חברות ומשקיעים ישראלים בכ-30 מדינות – החל מחברות סטארט-אפ, דרך בנקים (למשל בנק הפועלים אותו ייצגה הפירמה בעסקאות מימון באירופה ), ועד חברות תעשייה ותשתיות. דירוגי Israel Desks מציבים את DLA בין הפעילות בשוק הישראלי: לדוגמה, בשנת 2024 דורגה הפירמה במקום ה-2 בעולם בכמות עסקאות ההייטק הישראליות (16 עסקאות), ובתחום האנרגיה דורגה בין חמשת הראשונות עם מספר פרויקטים משמעותיים עבור ישראלים. ניכר כי DLA שמה דגש על נוכחות פיזית בישראל – היא עורכת משלחות של עורכי דין בכירים לישראל, משתפת פעולה עם לשכת עורכי הדין הישראלית, ואפילו שקלה פתיחת משרד בתל אביב (מהלך שבסוף מומש רק באופן חלקי ע”י נציג מקומי). מכל מקום, ה-Israel Desk שלה נחשב מהחזקים, כאשר שותפים מניו יורק, לונדון, גרמניה וסינגפור עובדים בצמידות ללקוחות ישראליים. מבחינת מיסוי, הדבר אומר שלקוחות ישראלים יכולים לצפות לקבל מצוות DLA ידע ממוקד: בין אם זה משקיע ישראלי בנדל”ן אמריקאי המקבל ייעוץ מותאם בעניין חוקי המע”מ בארה”ב, או חברת פינטק ישראלית שמתכננת פעילות באירופה וזוכה לתכנון מס אינטגרטיבי ישראל-אירופה.
תמחור ועלויות
DLA Piper, בהיותה פירמת “Big Law” גלובלית, מציגה רמות שכר טרחה דומות למתחרותיה, אם כי מבנה התמחור שלה גמיש תודות לפריסתה. בשווקים היקרים (כגון ניו יורק או לונדון) תעריפי השעה של שותפים בכירים עשויים להתקרב ואף לחצות את ה-$1,000. ואכן, דווח כי בפירמות הגדולות בארה”ב התעריף השעתי הממוצע לשותף הוא סביב $1,114, ושותפי העילית גובים $1,500-2,500 לשעה – DLA אינה שונה בכך. עם זאת, אחד היתרונות היחסיים של DLA הוא הפריסה האזורית: הפירמה מחזיקה משרדים גם בערי “דרג שני” ו”שלישי” (למשל, משרדים בינוניים בארה”ב בערים כמו סיאטל, מיניאפוליס; או משרדים במדינות מזרח אירופה וכדומה). משמעות הדבר היא שהיא יכולה לבצע חלק מהעבודה בערים זולות יותר מבחינת שעת עבודה, ובכך להוזיל את העלות הכוללת ללקוח. לדוגמה, אם חברה ישראלית זקוקה לעריכת Due Diligence מס בכמה מדינות, DLA עשויה לרתום צוות מפולין או הונגריה לבדיקת מס באותן מדינות – שם תעריפי השעה נמוכים בעשרות אחוזים ממקביליהם בלונדון. בכך ניתן לאזן עלויות.
יתר על כן, DLA Piper ידועה בנכונותה לשקול מודלי תמחור אלטרנטיביים. לקוחות טכנולוגיה צעירים לעיתים זוכים להסדרי Cap על שכר הטרחה או אף השתתפות בהון (במקרים מסוימים נדירים) במקום תשלום מלא. ככלל, עבור תכנון מס נקודתי (למשל חוות דעת על מבנה CFC למשפחה ישראלית) עשויה הפירמה להציע מחיר Fixed Fee מוסכם מראש, כדי לספק ודאות ללקוח. אך בעבודות רחבות היקף, התמחור נותר לפי שעות. בסקר PwC עדכני על השוק הבריטי, נמצא כי ממוצע שכר הטרחה השעתי בפירמות החוק ברמה העליונה (Top 10) הגיע לכ-£449 לשעה בשנת 2024 – ודאי ש-DLA, כאחת מהן בלונדון, משתלבת בנתון זה. מדובר בזינוק של כמעט 40% בחמש שנים, המשקף את עליית מחירי השירותים המשפטיים. בתוך מסגרת זו, עלויות שירותי המס של DLA נעות בהתאם לסוג השירות: ייעוץ תכנוני סטנדרטי (כגון חוות דעת על אמנת מס בודדת) עשוי לעלות כמה אלפי דולרים, בעוד ליווי עסקת M&A בינלאומית גדולה יוביל לחשבון במאות אלפי דולרים. ראוי לציין כי DLA משקיעה גם בשירות Lean Delivery – היא מפעילה מרכזי שירות משפטיים (כמו מרכז מסמכים בוורשה) שיכולים לבצע עבודות רוטיניות בעלות נמוכה, ובכך לצמצם עלויות נלוות.
בסיכומו של דבר, DLA Piper מציעה שילוב של מצוינות ופריסה רחבה: לקוחותיה ישלמו תעריפים פרימיאליים עבור מומחיות וייצוג עילית, אך עשויים להרוויח מיתרון הגודל בגמישות התמחור. הפירמה מסוגלת להתחרות הן על איכות והן על מחיר – ובתחום המיסוי הבינלאומי, היא ממצבת את עצמה כשחקן יעיל וטוב-תמורה (יחסית למתחרות בצמרת).
Loyens & Loeff (לוינס & לוף)
רקע היסטורי ומיצוב ייחודי
Loyens & Loeff היא פירמת עריכת דין וייעוץ מס הולנדית-בינלאומית, אשר שמה יצא לפניה כ*“בוטיק-על”* בתחום המיסוי באירופה. הפירמה נוצרה בשנת 2000 כתוצאה ממיזוג ייחודי בין משרד יועצי מס (Loyens & Volkmaars) לבין חלק מפירמת עורכי דין ותיקה (Loeff Claeys Verbeke). מיזוג זה – בין אנשי מס ללא הסמכת עו”ד לבין עורכי דין – יצר שילוב כוחות יוצא דופן: Loyens & Loeff פועלת גם כפירמת עורכי דין מסורתית וגם כ*“טנק”* של יועצי מס שאינם משפטנים. ואכן, כיום כרבע מכלל העוסקים בפירמה אינם עורכי דין אלא יועצי מס מקצועיים, מה שמשקף את דגש-העל על תחום המיסוי. שורשיה ההיסטוריים מגיעים עד ראשית המאה ה-20 בהולנד, והיא צברה מומחיות עמוקה בבסיסי המס של הולנד, בלגיה ולוקסמבורג – שלוש המדינות בהן היא משרד מקומי מוביל. Loyens & Loeff נחשבת חלק מ”הביג 3 האירופיות” בתחום המיסוי לצד משרדים אירופיים גדולים אחרים, ומתאפיינת במיקוד עיקרי במסים ובמשפט עסקי (להבדיל ממשרדים גלובליים כלליים יותר). משרדי הפירמה פרוסים אמנם בפחות מדינות מאשר Baker או DLA, אך מיצובה הגלובלי נותר חזק בזכות התמחותה: הפירמה מפעילה משרדים משלה בשמונה תחומי שיפוט מחוץ לבנלוקס (כולל לונדון, פריז, ציריך, ניו יורק, סינגפור וטוקיו), ובסך הכל יש לה נוכחות ב-+10 מדינות תוך התמקדות במרכזי מס ופיננסים חשובים. בניגוד לפירמות אנגלו-אמריקאיות, Loyens & Loeff משמרת אופי עצמאי – היא לא חלק מ”רשת” בינלאומית או מיזוג עם פירמות גדולות, אלא פועלת כפירמה משולבת אחת ממרכזה בהולנד (ברוטרדם ואמסטרדם).
מבחינת דירוגים מקצועיים, Loyens & Loeff ידועה ככוח עולה בתחום המיסוי זה שנים רבות. במדריך Chambers Europe בתחום המס בהולנד, בלגיה ולוקסמבורג, היא באופן מסורתי מדורגת Tier 1 (Band 1) בזכות השליטה שלה בשוק המקומי. בדירוג הגלובלי הרב-תחומי (Chambers Global: Tax – Multi-Jurisdictional) מופיעה Loyens & Loeff מעט נמוך יותר – Band 5 (נכון ל-2025) – אך זאת בעיקר מפני שמספר המדינות שבהן יש לה נוכחות מלאה מוגבל. עם זאת, בחוות הדעת הנלוות מציין Chambers כי לפירמה “עוצמה יוצאת דופן בתחום המס ברחבי אירופה, במיוחד בהולנד, בלגיה ולוקסמבורג – מוקדי מס מרכזיים”. עוד מודגש כי הודות לנוכחות נוספת בטוקיו, לונדון, פריז, שווייץ וניו יורק, Loyens & Loeff מסוגלת להעניק “שירות אינטגרטיבי וחלק בעסקאות חוצות גבולות”. הדירוג מפרט כי הפירמה מציעה “ייעוץ במס בעסקאות נדל”ן, ארגונים וחובות מחדש”, וכי היא מצטיינת בייצוג בסוגיות ליטיגציה במס, “כולל מחלוקות מס חברות וביקורות מס”, ובעלת “ידע מעמיק בקרנות השקעה, מע”מ ותמחור העברה”. פירוט זה מאשר את הפרופיל: Loyens & Loeff היא בית-יוצר למס באירופה, עם ניסיון עשיר מאוד בתחומים נישתיים. גם Legal 500 מדרג אותה גבוה: היא Tier 1 בהולנד ובלגיה בתחום המס, ומוכרת כ”פירמת השנה במס” לעיתים תכופות בפרסי ITR האזוריים (למשל, זכתה בעבר בפרס “Benelux Tax Firm of the Year”). כך, למרות שהיא קטנה בפיזור הגאוגרפי, במגרש הבית האירופי שלה Loyens & Loeff היא שם מוביל ששווה ערך למשרדי ענק בינלאומיים.
שירותי מיסוי ותחומי התמחות
Loyens & Loeff מגדירה עצמה כ”Law & Tax Firm”, ביטוי שמשקף את השילוב בין משפטים ומסים. תחום המיסוי הוא מרכז הכובד: מדובר במחלקה הגדולה בפירמה (גדולה אף מהמחלקה התאגידית). למעשה, למעלה מ-25% מעובדי הפירמה עוסקים במס בלבד, נתון חריג בעולם פירמות עורכי הדין. הדבר מאפשר ל-Loyens & Loeff להציע קשת שירותי מס מלאה:
בראש ובראשונה, תכנון מס תאגידי בינלאומי – הפירמה ידועה ככתובת מועדפת עבור חברות אירופיות ואמריקאיות הזקוקות למבני מס בהולנד, לוקסמבורג ובלגיה, שלוש מדינות הידועות במשטרי מס אטרקטיביים להשקעות בינלאומיות. היא מייעצת למשל בקריאות להקמת חברות אחזקה בהולנד (לניצול הפטור ההולנדי על רווחי הון ודיבידנדים – ה-Participation Exemption), בהקמת מבני Soparfi בלוקסמבורג לקרנות השקעה, או שימוש בחברות בלגיות להימנעות מניכוי מס במקור. Loyens & Loeff היא ללא ספק “one-stop shop” למסדרי מס שכאלה, שכן היא משלבת עורכי דין המטפלים בהקמת הישות המשפטית עם יועצי מס הבונים את המבנה הפיסקלי.
תחום התמחות מרכזי נוסף הוא מיסוי קרנות והשקעות בינלאומיות. הפירמה מלווה קרנות Private Equity, קרנות גידור ומשקיעים מוסדיים בתכנון המס של השקעותיהם חוצות הגבולות. למשל, הקמת קרן השקעה בנדל”ן אירופי דרך לוקסמבורג – Loyens & Loeff תתכנן את קרן SICAV או RAIF שם, תייעץ לגבי רולינג מקדים עם רשויות לוקסמבורג לקבלת ודאות מס, ותדריך את הלקוח בהיבטי מע”מ והשבה (reclaim) במדינות היעד. יכולתה בתחום זה נובעת גם ממומחיותה בדיני קרנות: הפירמה מחזיקה מחלקה משפטית חזקה בדיני קרנות, ושוזרת את ייעוץ המס בפן המשפטי (למשל ניסוח הסכמי שותפות מוגבלת הכוללים הוראות מס).
עסקאות נדל”ן בינלאומיות הן עוד דגש – Loyens & Loeff טיפלה בכמה מעסקאות הנדל”ן הגדולות באירופה, תוך תכנון המס למשקיעים: היא מייעצת למשקיעי נדל”ן מישראל, לדוגמה, הרוכשים פורטפוליו נכסים בגרמניה דרך הולנד (במבנה המפחית מסי מעבר ומסי רכישה); או לחילופין, קרנות אמריקאיות המוכרות מגדלים בלונדון, כיצד לנצל את אמנות המס כדי למנוע כפל מס. בדירוג הגלובלי צוין כי L&L מתמחה בייעוץ “בעסקאות נדל”ן קשורות-מס” – ואכן היא נחשבת go-to firm במיסוי נדל”ן באירופה.
תחום נוסף שבו מצטיינת הפירמה הוא מיסוי נאמנויות והון פרטי. מאחר והולנד ושווייץ הן יעדים רווחים לאחזקה עבור בעלי הון, Loyens & Loeff פיתחה צוות Private Clients משלה. הצוות (ובפרט משרד ציריך) מייעץ למשפחות עשירות, כולל ישראליות, בניהול נאמנויות בינלאומיות, תכנוני עיזבון וירושה גלובליים ותושבות מס. חלק מהיועצים מחזיקים הסמכת TEP, והם פועלים למשל בהקמת נאמנות באיי התעלה עבור משפחה אירופית וליווי בניהולה השוטף מבחינת מס, או בתכנון מעבר תושבות של יחיד למדינה עם מס מיטיב.
שירותים מיוחדים וליטיגציה במיסוי
לצד תכנון המס, Loyens & Loeff מציעה יכולות ליטיגציה וייצוג מול רשויות המס – בעיקר בהולנד, בלגיה ולוקסמבורג, בהן היא נחשבת בעלת משקל. צוותי הליטיגציה בפירמה משלבים עורכי דין ויועצי מס לייצוג יעיל. הם מטפלים בדיוני שומה וביקורת מול רשויות המס – Chambers מציין ייצוג ב”מחלוקות מס חברות וביקורות מס” במסגרת השירותים – וכן בערעורים לבתי משפט מקומיים. כיוון שחלק מהצוות אינם עורכי דין, יש מקרים שבהם היועצים מכינים את התיק (כמו הכנת ניתוח כלכלי לשומה) והליטיגטורים עורכי הדין מופיעים בדיון. הפירמה ניהלה, למשל, תיקים תקדימיים בהולנד בנושא ניכוי הוצאות מימון בחברות אחזקה, וערעורים בלוקסמבורג בעניין החזרי מע”מ לקרנות זרות. יתרה מזו, Loyens & Loeff מתמחה בהסדרי מס מול הרשויות – מוניטין שנובע ממנהגי המס בבנלוקס. לדוגמה, היא בעלת ניסיון רב בהשגת רולינגים מס בהולנד (הסדרים מוקדמים לגבי אופן סיווג עסקה לצורכי מס), בלוקסמבורג (Tax rulings סודיים מול Mémorial) ובלגיה (החלטות מראש בנושאי מס מיוחד). מומחיה יושבים עם רשויות המס במקרים מורכבים ומתדיינים באופן לא פורמלי כדי להשיג ללקוחות פתרונות המפחיתים סיכונים.
אחד השירותים המיוחדים של Loyens & Loeff הוא מתן ייעוץ חקיקה ורגולציה: לא פעם מעורבים שותפיה בדיוני מדיניות מס לאומיים ובפורומים בינלאומיים, והם מספקים חוות דעת למדינות. למשל, ידוע ששותפי הפירמה נטלו חלק בגיבוש משטר סופר-דדוקציה בהולנד לתמריץ מחקר ופיתוח (הקלת Innovation Box), או שהתייעצו איתם בשווייץ לגבי רפורמת מס החברות (TRAF). כתוצאה מכך, עומק הידע הרגולטורי בפירמה גבוה מאוד.
הצוות המקצועי והסמכות
Loyens & Loeff מתאפיינת במבנה צוות ייחודי: כאמור, שילוב עו”ד, רו”ח ויועצי מס העובדים שכם אל שכם. הפירמה מתגאה בכך שלצוותי הפרויקט שלה נכנסים “האנשים הנכונים לכל משימה – בין אם עו”ד מומחה אמנות מס או יועץ מס מנוסה במע”מ”. שותפי הפירמה הם לרוב דו-כובעיים: חלקם חברי לשכת עוה”ד בהולנד וגם רואי חשבון מוסמכים, או בעלי תארים כפולים במשפטים ובמנהל עסקים. בתוך כך, כ-123 שותפים מנהלים את הפירמה, והנהלתה אף כוללת דירקטורים שאינם עורכי דין, ביטוי לגיוון (למשל, חברי הנהלה מתחום הייעוץ הפיננסי). רוחב היריעה המקצועי מתבטא גם בהדרכה: Loyens & Loeff מפעילה תוכניות הכשרה פנימיות במיסוי בינלאומי עבור עובדיה, וחלק לא מבוטל מהם נשלחים ל-LL.M בחו”ל על חשבון המשרד. לא פלא, אם כן, שברשימת חברי האקדמיה בתחום המס באירופה שמות רבים הם של יוצאי Loyens & Loeff. למעשה, הפירמה מקיימת קשרים הדוקים עם אוניברסיטאות בהולנד ובלגיה – שותפים בכירים מלמדים קורסי מס שם, ומגייסים מצטיינים לשורותיה.
הכרה בינלאומית באנשי Loyens & Loeff מגיעה דרך מדריכי דירוג: שורת שותפים מצוינת כ-Leading Individuals במדריכי Chambers ו-Legal 500 בבנלוקס. כך, שמות כמו פטריק ואן הוסל (Patrick van der Vorst) בהולנד או טימוטי ליונס (Timothy Lyons) בלונדון מוכרים מאוד בקהילת המיסוי העולמית. הפירמה זכתה לשבחים על “הגישה הפרגמטית והמעשית יחד עם ידע טכני רב” של אנשיה. אחד הציטוטים מ-Chambers Europe תיאר: “ל-Loyens & Loeff יש מומחי מס מנוסים מאוד, טכניים אך גם פרגמטיים. אני תמיד מרגיש שקיבלתי ייעוץ מצוין”. ציטוט נוסף שיבח את “התגובה המהירה ותוצר העבודה המצוין… הצוות הגלובלי המלא מאפשר גישה יעילה, ובעל עומק משאבים משמעותי”. עדויות אלה מתיישבות עם המוניטין של Loyens & Loeff כבעלת גישה ממוקדת-פתרון ונטולת בירוקרטיה פנימית – אולי תודות לגודלה הקומפקטי יחסית.
פריסה גאוגרפית וקשר לישראל
Loyens & Loeff היא, במונחי גיאוגרפיה, פירמה אזורית עם זרועות גלובליות קצרות אך משפיעות. בסיס-האם שלה הוא כאמור מדינות הבנלוקס: הולנד (משרדים באמסטרדם ורוטרדם), בלגיה (בריסל) ולוקסמבורג. בנוסף, יש לה משרדים מקומיים בשווייץ (ציריך וג’נבה), באנגליה (לונדון), בצרפת (פריז), בספרד (מדריד), באיטליה (מילאנו), בגרמניה (פרנקפורט) – פתיחות שנועדו לשרת בעיקר את צרכי הלקוחות בתחומי מס ומשפט משיקים. מחוץ לאירופה, מפעילה הפירמה משרדים בניו יורק, בסינגפור ובטוקיו, שנועדו לספק נגישות לשווקים האמריקאי והאסיאתי עבור לקוחותיה האירופים, וכן למשוך לקוחות זרים אל הבנלוקס. אין לפירמה משרדים במזרח התיכון או באמריקה הלטינית – היא לא שאפה (בניגוד לדלה או בייקר) להיות בכל מקום, אלא מתמקדת בצירים הרלוונטיים למיסוי בינ”ל (ניו יורק, סינגפור וכו’).
עם זאת, הפירמה פיתחה רשת קשרים בינלאומיים חזקה. היא אינה חברה ברשת פורמלית של משרדי מס (כמו WTS או Taxand למשל), אלא מתקשרת ad-hoc עם משרדים מקומיים חזקים כשצריך. כך, בעסקה בישראל, Loyens & Loeff תשתף פעולה לעיתים עם משרד עורכי דין ישראלי מוביל בתחום המס, כדי לכסות את ההיבט המקומי. לגבי קשרים לישראל – הפירמה עצמה אינה מחזיקה Israel Desk רשמי, אך משרדה בלונדון ומשרדה בז’נבה טיפלו במספר רב של לקוחות ישראלים לאורך השנים. ישראלים רבים (יחידים וקרנות) משתמשים בהולנד ובלוקסמבורג כבסיס לפעילותם, ולשם כך Loyens & Loeff היא בחירה טבעית. לדוגמה, קרנות נדל”ן ישראליות המשקיעות באירופה משתמשות לא פעם בחברות בהולנד; Loyens & Loeff מלווה אותן בהקמה ובטיפול בהיבטי המס השוטפים, כולל הגשת דוחות מס בשמן. בנוסף, משרדה של הפירמה בז’נבה מטפל בלקוחות הון-משפחתי מישראל, ביניהם כאלה שהעתיקו מגוריהם לשווייץ ומנהלים נאמנויות עם נכסים בישראל. מאפיין מעניין הוא ש-Loyens & Loeff מעסיקה ישראלים בשורותיה: במשך השנים הצטרפו לפירמה עורכי דין ישראלים בעלי LL.M בחו”ל, ושולבו בצוותיה בלוקסמבורג ובהולנד. הדבר הקל על בניית גשר תרבותי מול לקוחות ישראלים. יתר על כן, הפירמה משתתפת באירועים בישראל – למשל, בכנסי IFA ישראל, מציגים לא פעם נציגיה (כדי לחלוק ידע על שינויי חקיקה באירופה המשפיעים על ישראלים).
תמחור ועלויות
כפירמת מומחים, Loyens & Loeff מציבה מודל תמחור קצת שונה מהענקיות האמריקאיות: היא אמנם לא זולה, אך עשויה להיות תחרותית יותר בתחומים מסוימים בשל מבנה העלויות שלה. בשווקים העיקריים שלה (הולנד, בלגיה, לוקסמבורג), רמות שכר הטרחה גבוהות אך מעט מתחת ללונדון/ניו יורק. שותף בכיר בהולנד עשוי לחייב כ-€500-700 לשעה, ושכר הטרחה הממוצע שם לעו”ד (כולל זוטרים) נמוך מזה שבלונדון. בפירמה שבה עובדים גם לא-עו”ד, יש אפשרות לחייב חלק מהשעות בתעריף של יועץ מס (שאינו עו”ד), שלרוב נמוך מתעריף שותף-עו”ד. כך, לדוגמה, הכנת מבנה מס על-ידי יועץ מס מוסמך בפירמה (שאינו שותף) עשויה להיות בפועל זולה יותר מאשר לו הייתה נעשית כולה בידי שותפי פירמות Magic Circle. התמחור של Loyens & Loeff לרוב גמיש: נהוג אצלם לקבוע מחיר קבוע למהלך שלם – למשל, סכום גלובלי עבור הקמת קרן בהולנד כולל כל הייעוץ המשפטי והמס. לעיתים לקוחות רואים בכך יתרון: יודעים מה המחיר מראש ואין הפתעות. מצד שני, בעסקאות גדולות, עלויותיהן יכולות להגיע גבוה: עסקת מיזוג מורכבת דרך הולנד, הכוללת בקשות רולינג בהולנד ובלוקסמבורג, עלולה לרשום חשבון של מאות אלפי יורו בקלות (שכן מעורבים צוותי מדינות שונות).
חשוב לציין ש-Loyens & Loeff מתחרה לא רק עם פירמות עורכי דין אלא גם עם משרדי ביג-4 (ארבעת פירמות ראיית החשבון הגדולות) על שירותי ייעוץ מס בינלאומי. בהולנד ובלוקסמבורג, משרדי PwC, EY וכו’ שולטים בשוק ייעוץ המס לתאגידים, ולכן Loyens & Loeff נדרשת להיות תחרותית מבחינת מחיר ושירות. ואכן, היא ממצבת עצמה כ-alternative – לקוחות מקבלים ייעוץ מס איכותי, אך עם חיסיון עו”ד ויכולת ייצוג משפטי אם צריך, ובמחיר דומה או מעט גבוה משל ה-Big4. לפי שוק הדעות, במקרים רבים הפירמה מצליחה להציע חבילה משתלמת יותר: למשל, אם משרד Big4 היה מציע תכנון מס ב-$100k ללא ייצוג משפטי, Loyens & Loeff תציע ב-$120k אבל כולל הכל עד חתימה. מבחינת עלויות לישראלים: הקמת מבנה הולנדי באמצעות Loyens & Loeff עשויה להיות יקרה יותר משימוש ביועץ מקומי קטן, אך אותם ישראלים מקבלים תמורה בביטחון ובמקצועיות. בראייה כוללת, Loyens & Loeff היא פירמה “משתלמת” במובן של value for money ללקוחות שמיסוי בינלאומי הוא מרכזי עבורם – הם מקבלים צוות מס מהשורה הראשונה, לרוב בעלויות מעט נוחות יותר מאצל מתחרות הענק, ועם מיקוד שאין שני לו במיסוי.
Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom (סקאדן ארפס)
רקע היסטורי ומוניטין בדירוגים
Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom LLP – הידועה בפשטות כ”סקאדן” – היא פירמת עילית אמריקאית המזוהה בעיקר עם עסקאות ענק וליטיגציה מורכבת, אך מחזיקה גם אחת ממחלקות המס המובילות בעולם. הפירמה נוסדה בשנת 1948 בניו יורק והתפרסמה במחצית השנייה של המאה ה-20 כמובילת מהפכת מיזוגים ורכישות (בעיקר בעידן ה-“ריידרים” של שנות ה-80). כחלק בלתי נפרד מפועלה בתחום העסקאות, פיתחה Skadden מומחיות עמוקה בתכנון מס אסטרטגי עבור עסקאות מורכבות. עד היום, מחלקת המס של Skadden נחשבת לחלק מרכזי במנוע העסקי של הפירמה: היא מונה עשרות שותפים בפריסה גלובלית (עם ריכוז בניו יורק, וושינגטון, לוס אנג’לס ולונדון), ופועלת בעיקר במשימות ייעוץ מס לעסקאות ולליטיגציית מס.
במדדים בינלאומיים, Skadden זוכה להערכה רבה. מדריך Chambers Global ממקם את הפירמה ב-Band 2 גלובלי בתחום המיסוי. בדירוג 2025 צוין כי Skadden היא “בעלת מוניטין רחב בזכות פרקטיקת המס בארה”ב וניסיונה במגוון סוגיות מס”, והיא “זוכה לכבוד הן בשל טביעת הרגל הגלובלית שלה והן בשל תפקידה החשוב בעסקאות בינלאומיות רבות-תחומי שברחבי אירופה וארה”ב”. עוד מוסיף Chambers ש-Skadden מציעה “מומחיות בתכנון מס אסטרטגי, בנושאי יישום ותמחור העברה”, וכן “ידע מיוחד בתעשיות שונות, עם לקוחות בולטים במגזר הביטוח וההשקעות”, ו*“ייצוג חברות ציבוריות ופרטיות בהשגת פיצול חברות פטורים ממס”*. תיאור זה קולע לתחומי הליבה של הפירמה: תכנון מס בעסקאות ענק, וידע ספציפי בתעשיות כמו ביטוח והשקעות פיננסיות. Legal 500 ארה”ב מדרג את Skadden בעקביות Tier 1 במיסוי תאגידי (Corporate Tax) ובמיסוי עסקאות, וכן מדגיש את מומחיותה בתכנוני מס חדשניים לתאגידים גדולים. ITR World Tax מדרג את Skadden בין מובילות השוק בארה”ב; למשל בניו יורק היא Tier 1, בקליפורניה Tier 2 (בתחום מחלוקות מס), ומבחינה גנרית היא מוזכרת בחוד החנית של פירמות המס המשפטיות בארה”ב. גם פרסים לא חסרים – Skadden הוכתרה כ”Tax Law Firm of the Year” בארה”ב לשנת 2023 לפי דירוג Best Lawyers/US News, וב-2024 קיבלה מ-ITR את פרסי “פירמת המס של השנה בוושינגטון די.סי.” ו”פירמת תמחור ההעברה של אזור סן-פרנסיסקו”. במקביל, הפירמה מדורגת מזה שנים במקום #1 בתחום המס בדירוג היוקרתי של Vault (מבוסס סקר בקרב עורכי דין), מה שמראה על יוקרה פנימית של תחום המס בתוך ענף המשפט. ניתן לסכם כי Skadden נהנית מדימוי מצוין: פירמת עילית ברמה הגלובלית שמביאה כוח אמריקאי חזק ומשלבת אותו בפעילות בינלאומית נרחבת.
שירותי מיסוי ותחומי התמחות
מחלקת המס של Skadden מציעה שירות מלא, אך הדגש המסורתי שלה הוא על מיסוי עסקאות ותכנוני מס תאגידיים מתקדמים. במשך עשרות שנים שימשה Skadden יועצת מס לשלל מיזוגים והשתלטויות ענק – היא מתכננת את מבני המס של עסקאות בהיקפים של מיליארדי דולרים, תוך מציאת דרכים חוקיות למיזוגים ללא אירוע מס (Tax-free reorganizations), לספין-אופים פטורי מס ולהעברות נכסים בין-לאומיות באופן יעיל. הפירמה אף פיתחה מומחיות בבנייה ויישום של עסקאות ספינאוף (פיצולי חברות) פטורות ממס עבור תאגידים ציבוריים – מדובר במהלך מורכב במיוחד בארה”ב, ו-Skadden נחשבת מובילה בכך. למשל, כאשר חברה גדולה בארה”ב מפצלת חטיבה לחברה נפרדת ומבקשת שמס ההכנסה ידחה, Skadden מתכננת את ההליך בהתאם לסעיף 355 לפקודת מס ההכנסה האמריקאית, ומובילה את קבלת אישור ה-IRS לפטור. חלק זה בולט אף בציטוט Chambers שלעיל.
תכנון מס בינלאומי הוא נדבך חשוב נוסף: Skadden מייעצת לחברות רב-לאומיות אמריקאיות לגבי ניצול מיטבי של חוקי המס האמריקאיים החדשים (כגון כללי GILTI, FDII ו-BEAT שהתווספו ברפורמת 2017) בהקשר לפעילות הגלובלית שלהן. היא מסייעת בהיערכות ל-BEPS (שינויים כלל-עולמיים במיסוי), בוחנת מבני CFC קיימים וממליצה על התאמות (למשל ניצול פטורים ב-Subpart F או הסטת הכנסות ל-FDII), ואף מתכננת מבני קניין רוחני בהקשר הגלובלי (IP planning) – נושא קריטי לחברות טכנולוגיה. בנוסף, לפירמה סמכות בנושא מימון תאגידי ומכשירי הון: היא מייעצת בחבות מס הנובעת מהנפקות אג”ח מסובכות, בהיבטי מס של derivatives ועסקאות מימון מובנות, וכן במצבי חדלות פירעון (היכן שניתן למשל לנכות הפסדים או לנצל הטבות מס בהסדרי חוב).
Skadden מצטיינת גם בהתמחות ענפית בכמה סקטורים. אחד מהם הוא ענף הביטוח והפיננסים – צוין כי יש לה “ידע מיוחד עם לקוחות בענף הביטוח”. משמעות הדבר: היא הבינה לעומק את חוקי המיסוי הייחודיים לחברות ביטוח (למשל, כללי מיסוי עתודות ביטוח בארה”ב, Reinsurance בנכר) ומלווה חברות ביטוח גדולות בעסקאות מימון ומיזוג. עוד תחום הוא קרנות השקעה ו-Private Equity: Skadden מייעצת לקרנות פרייבט אקוויטי בינלאומיות לגבי מבני קרן, מיסוי שותפים זרים, UBTI למשקיעים אמריקאים, וכדומה. חלק משותפיה (למשל בניו יורק) מתמחים בחוקי מס שחל על Fund Managers ועל Carry interest. גם נדל”ן מניב (REITs) הוא תחום Skadden מתמצאת בו – היא ייעצה לכמה REITs ציבוריים בתכנוני מס (צוין באתרם ניסיון עם REITs ו-RICs).
שירותים מיוחדים: ליטיגציית מס ופתרון מחלוקות
מלבד הייעוץ והתכנון, Skadden מחזיקה אחת המחלקות המובילות בארה”ב לליטיגציית מס. למעשה, הפירמה ידועה ביכולת “Double Threat” – גם מתכנני מס עילית וגם ליטיגטורים מהשורה הראשונה. צוות המחלוקות מטפל בכל שלבי ההליך: החל מייצוג לקוחות מול מס הכנסה האמריקאי (IRS) בביקורות שומת מס והליכי השגה מנהליים, עבור בגישורים ו-Fast Track Settlements, ועד התדיינות בבתי משפט גבוהים, כולל בבית המשפט העליון של ארה”ב. פירמת Skadden רשמה כמה ניצחונות חשובים בבתי משפט פדרליים, למשל בתיקים הנוגעים לחוקתיות תקנות מס או פרשנות אמנות מס. בשנים האחרונות, הייתה מעורבת בתיקים משמעותיים בנושאי Transfer Pricing (ייצוג חברות בתביעות נגד ה-IRS על שומות מיליארדים). צוות הליטיגציה שלה כולל עורכי דין עם מוניטין של “טיטאנים” בתחום – כגון פרנק אגוסטינו וצ’ארלס מולדואן (שמות היסטוריים) – ומשלב טיעון משפטי עם ניתוח כלכלי כבד. הם מופיעים בבתי משפט שונים: בבית המשפט למס הכנסה של ארה”ב (U.S. Tax Court), בערכאות ערעור פדרליות, ואף היו להם הופעות בבית המשפט העליון. הכיסוי רחב גם סוגיתית: הצוות טיפל במחלוקות מע”מ מורכבות (בינלאומיות, במיוחד במסגרת עסקאות חוצות-גבול של לקוחות), וכן בייצוג מול רשויות זרות כשצריך. יתר על כן, Skadden מספקת ללקוחותיה ייעוץ במהלך חקירות פליליות בענייני מס – אם כי היא אינה משרד צווארון-לבן מובהק, יש לה יכולת לסייע לחברות ביישום מדיניות ציות למניעת העלמות מס או בהגנה במקרה של האשמות בפלילים.
מאפיין בולט הוא העבודה המקדימה למניעת ליטיגציה: Skadden ידועה בכך שהיא “משיגה הסכמות”. לפי נתוני הפירמה, לעיתים קרובות היא מצליחה לסגור מחלוקת במסגרת הסכם פשרה עם ה-IRS לפני תביעה (למשל באמצעות תהליך Appeals או גישור), ובכך לחסוך ללקוח את אי-הוודאות. כמובן, כאשר אין ברירה – היא נכנסת לזירה המשפטית בכל העוצמה. שירות נוסף, שנחשב מיוחד, הוא סיוע בחקירות קונגרס: Skadden צוינה בכך שעורכי הדין שלה ייצגו לקוחות מול ועדות חקירה של הקונגרס בנושאי מס (למשל, בחינת תכנוני מס אגרסיביים). זהו שירות נדיר, המצריך בקיאות משפטית-פוליטית.
הצוות והסמכה מקצועית
Skadden מעסיקה במחלקת המס שלה כמה מהשמות הבולטים בקהילת המס העולמית. כמעט כל עורכי הדין הבכירים שלה הם בעלי LL.M במיסוי (אוניברסיטאות כמו NYU, קולומביה, ג’ורג’טאון), וחלקם שימשו בעבר כפקידים (Clerks) בבתי משפט פדרליים לענייני מס. עורכי דין רבים גם חברים בוועדות מיסים של לשכות עורכי הדין (ABA Tax Section), וחיברו מאמרים בכתבי עת יוקרתיים בתחום. אחד ההישגים הבולטים: צוות המס של Skadden זכה שמונה פעמים בתואר “Tax Group of the Year” מטעם Law360 מאז 2015 – יותר מכל פירמה אחרת. בנוסף, הפירמה דורגה מס’ 1 בדירוג Vault מאז 2010 בתחום המס, מה שמצביע על הערכה עמיתית גבוהה. צוות המס כולל לא רק עורכי דין אלא גם יועצים לשעבר מרשויות: בחלק מהשנים גייסה Skadden בכירים ממחלקת המשפט של ה-IRS או משרד האוצר, המוסיפים תובנה “מבפנים” על תקנות והליכי מיסוי. התמהיל המקצועי הזה מאפשר לפירמה להביא ערך מוסף, כפי שמעידים לקוחות: “הקבוצה של Skadden מסוגלת לגעת בכל היבט של סוגיה ולהציג גישה של ‘צוות אחד’ לכל מקרה”. הפריסה הבינלאומית אומנם מצומצמת (ל-Skadden יש מעט משרדים מחוץ לארה”ב, בעיקר בלונדון, פריז, פרנקפורט וטוקיו), אך היא מפצה על כך ע”י עבודה צמודה בין הצוותים. כך, לדוגמה, בעסקת מיזוג אירופית, שותפי המס בניו יורק עובדים יחד עם עורכי הדין בלונדון כדי לכסות את שני צדי האוקיינוס. עובדה אחת מראה את יוקרת היחידה: Skadden מפורסמת כמקום שבו משכורות עורכי הדין הן מהגבוהות בעולם, ופירמות אחרות לפעמים נאלצות “לשבור קופה” כדי למשוך שותפי מס שלה אליהן. משכך, התחלופה בצוות המס נמוכה, והניסיון מצטבר.
פריסה גאוגרפית וקשר לישראל
Skadden היא פירמה אמריקאית בינלאומית, עם מרכז כובד בארה”ב וזרועות באירופה ואסיה. יש לה משרדים בניו יורק (המטה), וושינגטון הבירה, לוס אנג’לס, סן פרנסיסקו, שיקגו ועוד בארה”ב, ומחוץ לה – בלונדון, פריז, פרנקפורט, סטוקהולם, סינגפור, הונג קונג, טוקיו ועוד. בישראל, לפירמה אין משרד רשמי, אך היא פעילה מזה שנים רבות. Skadden הייתה מעורבת בעסקאות משמעותיות בשוק הישראלי: היא ייצגה חברות ישראליות גדולות בהנפקות בארה”ב (למשל, הנפקות טכנולוגיה ופארמה), לעיתים קרובות כ”יועץ אמריקאי” בעסקה. קשריה עם ישראל התחזקו במיוחד בתחום ההיי-טק – בשנות ה-90 וה-2000 היא ייצגה רבות את משקיעי ההיי-טק האמריקאים ברכישת חברות סטארט-אפ ישראליות. לפירמה Israel Practice לא-פורמלי המנוהל ממשרד ניו יורק, בראשות שותפים יהודיים בעלי זיקה (היו תקופות בהן שותפי Skadden אף בילו זמן בישראל לקידום קשרים). הפירמה גם ייצגה אישים ישראלים בעסקאות בינלאומיות: ידוע, למשל, ש-Skadden ייצגה את יצחק תשובה בעסקאות מימון גדולות בארה”ב, או את חברת טבע בעסקאות רכישה בשוק האמריקאי (כגון עסקת רכישת Allergen, לצד משרד ישראלי מקומי). בתחום המס, Skadden מסייעת ללקוחות ישראליים בעיקר בייעוץ לגבי חוקי המס בארה”ב: למשל, חברות ישראליות שנסחרות בנאסד”ק פונות אליה לחוות דעת על חבות מס אמריקאית; קרנות ישראליות שמתכננות השקעה בארה”ב מתייעצות עמה לגבי מבנה קרן ומיסוי המשקיעים; ואפילו רשויות בישראל התייעצו עם מומחי Skadden לגבי פרשנות אמנות מס (יש לזכור: לישראל-ארה”ב אמנת מס, ולשותפי Skadden ידע בנושא). בעוד הפירמה אינה מפעילה “דסק ישראל” מוצהר, היא מקיימת שיתוף פעולה צמוד עם משרדי עורכי דין מובילים בישראל כשצריך. כך, למשל, בעסקאות מיזוג ישראליות, Skadden תעבוד יחד עם משרד ישראלי (דוגמת הרצוג/גולדפרב) – Skadden תטפל בהיבט האמריקאי והבינלאומי, והמשרד המקומי בהיבט הישראלי. שילוב זה אפקטיבי במיוחד במס המורכב של עסקאות רב-לאומיות.
תמחור ועלויות
Skadden נחשבת לאחת הפירמות היקרות בעולם, בהתאם למעמדה בפסגה. כבר הוזכרו תעריפי השעה של פירמות עילית: Skadden נמצאת בצד הגבוה של הסקאלה. לפי דיווחים, שותפי Skadden בכירים גבו כבר בשנת 2023 תעריפים העולים על $1,800-2,000 לשעה, וחלקם אף מתקרבים ל-$2,500 לשעה עבור עבודה מיוחדת. הקצה העליון של שוק שכר הטרחה בארה”ב כולל את Skadden ואת מקביליה (למשל, Wachtell), ופורסם כי בכירי הענף מגיעים אף ל-$2,600 לשעה. יחד עם זאת, Skadden זהירה בפרסום התעריפים – אין עליה חובת גילוי (שכן אינה חברה ב-SRA הבריטי, למשל), אך בענף ידוע שהיא בין Top 5 בעלויות. לעומת זאת, Skadden גם ידועה ביעילותה: לקוחותיה לרוב הם תאגידי-ענק או אנשים עתירי ממון, שאינם נרתעים מהמחיר כשהם משוכנעים שהם מקבלים את הטוב ביותר. בעסקאות ענק, שכר טרחתה הוא חלק קטן מהיקף העסקה, ולכן היא זוכה לשימור לקוחות גבוה. אך גם ליחידים היא מעניקה שירות, ובמקרים כאלו אולי מציעה חלופות – למשל, שותפי Skadden עלולים להמליץ ללקוח קטן יותר להעביר חלק מהעבודה למשרד עם תעריפים נמוכים יותר, תוך שיתוף פעולה (מה שמכונה “offload”). אגב, Skadden הייתה מעורבת בכמה תיקי מס פרו-בונו משמעותיים, שם כמובן לא גבתה תשלום (למשל, ייצוג עמותות בנושאי פטור ממס).
בהערכת עלויות כוללת, שירות מס מלא של Skadden – כמו תכנון מס לעסקת מיזוג גדולה – יכול להסתכם בכמה מיליוני דולרים שכר טרחה, אם הוא נפרס על חודשים רבים וכולל צוות גדול. ואכן, עסקאות Fortune 500 מסתכמות לעיתים בחשבונות נכבדים. מנגד, חוות דעת מס נקודתית (למשל לגבי סיווג הכנסה לפי חוק אמריקאי) עשויה לעלות “רק” עשרות אלפי דולרים, בהתחשב בכך ששותף בכיר יקדיש לכך מספר ימים. מה שבטוח, לקוחות Skadden מוכנים לשלם את הפרמיה כי הם יודעים שמקבלים צוות מהמעלה הראשונה, גיבוי מלא במקרה של מחלוקת, וחשיבה יצירתית שנבחנה מול ה-IRS פעמים רבות. במובן זה, Skadden מגלמת את המודל של “אתה מקבל את מה ששילמת עבורו” – פרמיום במחיר, פרמיום באיכות.
Clifford Chance (קליפורד צ’אנס)
רקע היסטורי ומעמד בענף
Clifford Chance היא פירמת עורכי דין בריטית, אחת מ”קסם המעגל” (Magic Circle) של לונדון, אשר שורשיה נטועים עמוק בהיסטוריה של עריכת הדין באנגליה. הפירמה נוצרה בשנת 1987 ממיזוג תקדימי בין שני משרדים לונדוניים ותיקים – Clifford-Turner ו-Coward Chance – מיזוג שנחשב לאחת מ”הסופר-מיזוגים” הראשונים בענף המשפט הבריטי. איחוד זה יצר באותה עת את משרד עורכי הדין הגדול ביותר בבריטניה, ומאז Clifford Chance התרחבה עוד באמצעות מיזוגים גלובליים (למשל, בשנת 2000 התמזגה עם המשרד האמריקאי Rogers & Wells ועם משרד גרמני גדול, מה שהפך אותה זמנית לפירמה הגדולה בעולם ). כיום Clifford Chance פועלת בכ-30 מדינות ברחבי העולם, עם נוכחות מאסיבית באירופה, אסיה, המזרח התיכון ואמריקה. מחלקת המס של הפירמה הוקמה עוד בשנות ה-60 בלונדון, וצמחה והשתלבה בעסקאות הבינלאומיות של הפירמה לאורך השנים. מבחינה ארגונית, Clifford Chance מתגאה כי יש לה את “קבוצת המס הבינלאומית הגדולה ביותר בהשוואה לכל פירמה משפטית יחידה” – אמירה המעידה על מספר רב של עורכי דין המתמחים במס בפרישת המשרדים שלה. האסטרטגיה שלה בתחום המיסוי הייתה תמיד אינטגרציה מלאה בשאר תחומי הייעוץ (תאגידים, בנקאות וכד’), ולכן היא פורצת דרך ביכולת להציע פתרונות הוליסטיים.
בדירוגים, Clifford Chance עומדת בגאון. Chambers Global מדרג אותה Band 2 גלובלי בתחום המיסוי. בחוות הדעת (2025) מתוארת הפירמה כ-“powerhouse” שמעניקה “ייעוץ מס משולב לחלוטין במגוון תעשיות”, ונודעת “בנוכחות גלובלית חזקה בזכות הרשת הנרחבת שלה באירופה, ארה”ב ואסיה-פסיפיק”. עוד מצוין ש-Clifford Chance מציעה “מומחיות בתכנון מס בעסקאות שוקי הון ותאגידים/M&A, וכן מחלקת מס ליטיגציה מוכשרת”, ושיש לה “יכולת יוצאת דופן לטפל בהיבטי המס של הנפקות חברות (IPO) בזירה הבינלאומית”, לצד “תמיכה מומחית ללקוחות מגזר הבנקאות”. דברים אלה ממקמים את Clifford Chance כמובילה בתחומי מיסוי העסקאות הפיננסיות. ואכן, בהיותה אחת הפירמות הגדולות המשרתות בנקים ומוסדות פיננסיים, היא זוכה בהכרה ככזו שיודעת להתמודד עם אתגרי מס בעולם הבנקאות וההון. Legal 500 בריטניה מדרג את Clifford Chance באופן מסורתי Tier 1 בקטגוריית “Corporate Tax”, ומדגיש את חוזקה בפטורי מס לעסקאות הון, מיסוי קרנות והשקעות, ואת יכולתה הייחודית להתמודד עם סוגיות כמו ה-European Financial Transaction Tax (FTT) שהוצע או רגולציות FATCA/CRS – נושאים שהבנקאות הגלובלית רגישה אליהם. ITR World Tax מדרג את Clifford Chance בצמרת במדינות מפתח: לדוגמה, בלונדון היא Tier 1, בהונג קונג ובסינגפור גם כן, ובאירופה היא מקבלת לעיתים דירוג Europe-wide בשל פריסתה. היא אף זכתה במספר פרסי ITR – למשל “European Tax Firm of the Year” בעבר ו”פסגת החדשנות במסים” בגין מבנים חדשניים שהובילה.
שירותי מיסוי ותחומי התמחות
Clifford Chance מציעה מגוון רחב של שירותי מס, הנסמך על אינטגרציה קרובה בין מחלקת המס למחלקות העסקיות האחרות. למעשה, הפירמה נודעת בגישתה שלפיה “יעוץ מס חוצה-גבולות הוא המפתח להצלחה”, וכי הפריסה הגלובלית הייחודית שלה מאפשרת תמיכה באופן “שאף משרד אחר לא יכול להשתוות לו”. בתוך סל השירותים ניתן למנות:
- מיסוי בנקאות ומימון: Clifford Chance מלווה בנקים, קרנות וגופים פיננסיים במגוון עסקאות, ומעניקה ייעוץ מס לכל אורך הדרך. היא מייעצת לגבי מיסוי מוצרי הלוואה ומימון – מהלוואות דו-צדדיות ועד מימון מובנה וסינדיקציות – כולל היבטי ניכוי מס במקור על ריבית, טיפול בהפרשי שער ומכשירי גידור, ועוד. בתת-קטגוריה זו היא מטפלת גם במיסוי פרויקטים ותשתיות (Project Finance) והיבטי מס של מימון סחורות, מימון נכסים (Asset finance) ועוד. תחום ייחודי הוא התמצאותה במיסוי חוצה גבולות של חדלות פירעון ושיקום: לפירמה מומחיות בליווי הסדרי חוב בינלאומיים, עם הבנה כיצד אובדן (write-off) או הסבה של חוב מתורגמים למונחי מס בכל צד של הגבול.
- מיסוי שוקי הון ונגזרים: CC מספקת ייעוץ מס מלא בהנפקות חוב והון, כולל הנפקות אג”ח, איגוח (Securitization), הנפקות הון (IPO) ומכשירים היברידיים. היא רכשה ניסיון עצום בעיצוב אופטימלי של הנפקות כך שתמנע חיובי מס מיותרים – למשל הנפקות Eurobond פטורות מניכוי מס בבריטניה, או הנפקת מכשירי הון שייחשבו חוב מבחינת מס. גם ניירות ערך נגזרים (כגון חוזי החלף, אופציות מורכבות, CDOs) נמצאים בתחום מומחיותה – הפירמה ייעצה לבנקים מובילים בבניית מוצרים מובנים באופן שלא ייצור הפתעות מס ללקוחות. הדבר אף צויין: “ניסיון עצום בעסקאות חוב והון מורכבות, כמו איגוחים, CDOs ונגזרים”.
- מיסוי תאגידי, M&A ו-Joint Ventures: זוהי קטגוריה רחבה בה הפירמה מספקת שירות בכל הקשור למיזוגים, רכישות והשקעות בינלאומיות. צוותי המס שלה עובדים בצמוד לצוותי העסקאות כדי להבטיח מבני רכישה יעילים (למשל, רכישה ממונפת שבה מבנה החוב מנוצל לניכויי ריבית מרביים; מיזוג שטומן בחובו ניצול הפסדים צבורים; או רכישה על-ידי קרן שבה נזהרים ממלכודות מס כמו חברה נשלטת זרה). CC מנוסה במיוחד בהשקעות בין יבשתיות – לדוגמה, השקעת חברה אמריקאית במיזם אירופי או כניסת קרן אסייתית להשקעה במזרח התיכון – ולפירמה ידע לגבי משטרי מס אזוריים (אירופה, מזרח אסיה וכו’). היא מטפלת גם במבני שותפות ושותפות-מוגבלת (כגון קרנות PE) וביצירת חברות אחזקה בינלאומיות (למשל הקמת חברה בסינגפור לצורכי הטבת מס בהשקעה באסיה).
- Private Equity & קרנות השקעה: לפירמה צוות המייעץ ספציפית לקרנות PE, קרנות נדל”ן, תשתיות וקרנות גידור. הם נותנים ייעוץ בהקמת מבני קרן (תוך התחשבות במשקיעים ממדינות שונות ואמנות מס), תכנוני Carried interest למנהלים (מינוף הטבות כדי למסות את חלקם כרווח הון ולא כהכנסה פירותית), ומיסוי עסקאות היציאה (Exit) של הקרן כך שהרווח יחולק בצורה היעילה ביותר מס.
- מיסוי נדל”ן: Clifford Chance בנתה אחת מקבוצות מיסוי הנדל”ן הגדולות בעולם. היא מטפלת בעסקאות נדל”ן חובקות עולם – החל מהקמת קרנות נדל”ן בינ”ל, עבור במבני מימון לנכסים, ועד פתרונות מס ל-JVs נדל”ניים. שירותיה כוללים התמודדות עם מגוון מסי נדל”ן: מס רכישה, מס רכוש מקומי, מע”מ על נכסים, מיסוי REITs ועוד. לקוחותיה נהנים מהיכולת שלה לבנות למשל SPVs (חברות ייעודיות) במדינות עם יתרונות מס (כגון שימוש ב-LuxCo להחזקת נדל”ן אירופי), וגם מליווי בליטיגציה אפשרית בתחום (למשל ערעורים על חיובי מס מקרקעין).
- מיסוי ארגוני מחדש וחדלות פירעון: לפירמה ניסיון רב בליווי תוכניות הבראה וחוב מחדש מבחינת מס. היא ייעצה בכמה מהRestrukturierungen הגדולים באירופה, כולל כינוסי נכסים של בנקים, בהן נדרשו פתרונות מס יצירתיים (כמו המרת חוב להון ללא מס). צוות המס התרגל לתכנן עסקאות cross-border שבהן “מבנה אחד חייב לקיים את דרישות המס בתריסר מדינות או יותר” – דהיינו, מומחיות בתפירה של פתרון מס חוצה גבולות מורכב.
- מיסוי תעבורתי – מסי בולים והעברות: היבט ייחודי הוא התמחות CC בStamp Duty & Transfer Taxes – אלו מסים על העברת מניות או נכסים מסוימים הקיימים במדינות כמו בריטניה, הונג קונג ועוד. הפירמה מציעה ייעוץ כיצד להימנע או לצמצם מסי בולים בעסקאות גדולות (תחום קריטי בהנפקות והשקעות גדולות), וכבר הביאה לחיסכון משמעותי ללקוחותיה בכך.
- מחירי העברה: עם כי חברות Magic Circle לרוב משאירות את רוב תמחור ההעברה לרואי החשבון, CC מציעה שירות ייעוץ במחירי העברה במסגרת עסקאות ותכנון ארגוני. למשל, בעסקת רכישה גלובלית, היא תתריע על השלכות Transfer Pricing אם שני צדדים קשורים ימכרו מוצרים ביניהם לאחר המיזוג, ותציע מדיניות. היא גם מסייעת בעריכת TP Policies לחברות ובסכסוכי מחירי העברה אם מגיעים לבתי משפט (לפרטים בהמשך).
- מע”מ ומסי צריכה: CC מפעילה מומחי VAT המתמחים במע”מ על עסקאות בינלאומיות. שירות זה חשוב ללקוחות סחר, לשרשראות אספקה גלובליות (למשל, ייעוץ בהעברות סחורה בין מדינות האיחוד האירופי ללא חבות מע”מ), וכן בהיבטי מע”מ במימון (כגון טיפול במע”מ על שירותים פיננסיים, שעשויים להיות פטורים אך אז יוצרים אי-ניכוי מס תשומות – בעיה CC מסייעת לצמצם). צוות המע”מ גם מייצג בהליכי ליטיגציה בתחום – למשל, בסכסוכי מע”מ חוצי גבולות (כגון תביעות החזר מע”מ על ידי חברות זרות).
שירותים מיוחדים ופתרונות ליטיגציה
Clifford Chance, כמצופה מפירמת Magic Circle, לא מסתפקת בתכנון אלא גם “מלכלכת את הידיים” בהגנה משפטית בעת הצורך. לפירמה מחלקת ליטיגציית מס ופתרון מחלוקות מיומנת (Tax Litigation & Disputes). עם זאת, יש לציין שבשונה מפירמות אמריקאיות, פרקטיקת הליטיגציה של Magic Circle באנגליה לעיתים קרובות מוגבלת בשל הפרדת המקצוע (Barristers), אך CC התמודדה עם זה באמצעות שילוב יועצים ושותפים מנוסים. היא מייצגת חברות בתיקי מחלוקת מס מורכבים – כגון ערעורים על שומות של HMRC (רשות המסים הבריטית) בנושאי מס הכנסה או מע”מ. Chambers ציין למשל את “הפרקטיקה הליטיגציונית המוערכת, עם מומחיות מיוחדת בחקירות HMRC, בערעורי מע”מ ובמחלוקות מול רשויות מס בינלאומיות”. ואכן CC ייצגה לקוחות בסכסוכי מע”מ מרובי צדדים (כגון פרשיות הונאת מע”מ קרוס-אירופיות), וכן בתיקי מס בינלאומיים משתמעים (למשל סכסוכי מס בנוגע לכללי EU State Aid – סיוע מדינתי). בנוסף, CC מטפלת בהליכי בירור ותשאול רגולטורי: עם התרחבות משטרי הגילוי (DAC6, MDR) באיחוד האירופי, עורכי הדין שלה מייעצים לחברות כיצד להתמודד עם דרישות גילוי אגרסיביות ולהימנע מסנקציות. במקרים מסוימים, אם עולה חשד להפרה, CC מלווה את הלקוח בהליכי חקירה פנימיים ובהסדרה מול הרשויות (הסדרים כמו Cf. זיכוי בתמורה לשיתוף פעולה).
נוסף על כך, הפירמה מציעה שירותי מדיניות מס וחקיקה: בשל מעורבותה העמוקה בשווקים הפיננסיים, CC משתתפת בדיוני מדיניות מול האיחוד האירופי וממשלות. למשל, היא ייעצה לבנקים בלובי נגד מס ה-FTT האירופי (מס עסקות פיננסיות) ואף צברה מומחיות טכנית בנושא (הוזכר שיש לה ניסיון ב-FTT ). היא גם מעורבת בדיוני OECD לגבי מס מינימום גלובלי, ומדריכה את לקוחותיה בנוגע לצפוי.
הצוות והסמכה מקצועית
Clifford Chance מתגאה בצוות מס גדול ומגוון. נאמר באתרם שזו “קבוצת המס הבינלאומית הגדולה ביותר” – זה כנראה נועד לבדל אותם מול מתחרים (כדוגמת Freshfields או Baker). הצוות מורכב מעורכי דין מוסמכים במדינות שונות: ישנם שותפי מס בכירים בלונדון, בפריז, בפרנקפורט, במדריד, במילאנו, בסינגפור, בהונג-קונג ועוד. שיתוף הפעולה הבינלאומי הוא חלק מהתרבות שלהם – כפי שנאמר בציטוט לקוח: “Clifford Chance מציעה צוות גלובלי אינטגרלי לחלוטין, מה שמבטיח גישה יעילה ומבוקרת, ויש להם עומק ומשאבים משמעותיים בינלאומית”. מבחינת הסמכות, רבים משותפי המס של CC הם בעלי תארים כפולים: למשל, בבריטניה כמעט כולם סוליסטורים (עורכי דין) אך לעיתים גם Chartered Tax Advisers (הסמכת יועץ מס בבריטניה). בחברות האירופאיות, השותפים לרוב בעלי דוקטורט במשפטים או תארים מתקדמים במיסוי. CC אף טיפחה כמה “כוכבים” בתחום: ניק ספרינג (Nick Spray) בלונדון, לדוגמה, מוכר כאחד ממומחי המע”מ המובילים, ובגרמניה – ד”ר אנדראס דום בברלין ידוע במומחיות במיסוי קרנות. בניגוד לכמה מתחרות, Clifford Chance לא שוכרת כלכלנים או רו”ח כשכאלה, אלא מעדיפה הכשרת אנשיה בתחום – כך שעורך דין מס בצוותה יהיה בקיא בעצמו גם בעקרונות חשבונאיים רלוונטיים, כדי שיוכל “לדבר” עם רואי החשבון של הלקוח בגובה העיניים.
דירוגי מדריכים אישיים מחמיאים לשותפי CC. לקוחות מציינים “ידע טכני מעולה ויכולת עמידה בלוחות זמנים צפופים”, לצד “גישה פרגמטית”. למשל, Chambers UK 2024 ציטט לקוחות שאומרים: “ל-Clifford Chance יש ידע טכני יוצא מן הכלל ומומחיות”, ו-“הצוות מראה תגובתיות מצוינת ויכולת לעמוד בדד-ליינים קשים”. הדבר משקף סביבה מקצועית מאוד, שבה סטנדרטי הדיוק והמהירות גבוהים. CC גם מדורגת גבוה במדדי שביעות רצון של עמיתים – עורכי דין צעירים מדרגים אותה כ”מקום שטוב ללמוד בו מס”, והרבה מבוגריה ממשיכים לתפקידי מפתח (ישנם alumni של CC שהפכו ליועצי מס ראשיים בבנקים בינלאומיים, למשל).
פריסה גאוגרפית וקשר לישראל
Clifford Chance נהנית מפריסה גאוגרפית רחבה ומאוזנת. היא נוכחת בכל היבשות החשובות: באירופה (כל מדינות המפתח – בריטניה, גרמניה, צרפת, ספרד, איטליה, הולנד, בלגיה, פולין ועוד), באסיה (סין, הונג קונג, סינגפור, יפן וכו’), במזרח התיכון (דובאי, אבו דאבי, סעודיה) ובאמריקה (ניו יורק, וושינגטון, סאו פאולו). מבחינת ישראלים, CC רלוונטית בכמה אופנים:
ראשית, ל-Clifford Chance יש נוכחות חזקה באירופה – יעדים שישראלים רבים משקיעים בהם. למשל, משקיע ישראלי בריטי המקדם הנפקה בלונדון, או קרן ישראלית הרוכשת בניינים בגרמניה – CC היא שם מוביל שייתכן וישכור. שנית, CC פעילה מאוד באמירויות ובמפרץ – אזור שפתוח כעת בפני עסקים ישראלים בעקבות הסכמי אברהם. כבר ניכרת מגמה שחברות ישראליות נעזרות במשרדי עו”ד בינלאומיים כמו CC כדי לנווט באקלים החוקי באמירויות; למשל, חברת אנרגיה ישראלית שעושה פרויקט בדובאי עשויה להיעזר ב-Clifford Chance לעצה משפטית ומיסויית מקומית, שכן יש להם משרד בדובאי.
אמנם, Clifford Chance לא מפעילה משרד בישראל ולא ידוע על Israel Desk רשמי, אך יש לה “צוות ישראל” בלתי-פורמלי. שותפים בלונדון (לרבות דוברי עברית) מטפחים קשרים בישראל. למעשה, CC הייתה מעורבת בכמה עסקאות ישראליות נכבדות: היא ייצגה את הבנקים החתמים בהנפקות אירופה של חברות ישראליות (כגון הנפקת Playtika בלונדון), סייעה בעסקאות מימון פרויקטים עבור חברות ישראליות באפריקה, וגם ייצגה משקיעים מוסדיים ישראליים בהשקעותיהם בחו”ל. CC משתפת פעולה עם משרדי עורכי דין ישראליים בעיקר דרך רשתות קשר אישיות – למשל, עורכי דין ישראלים רבים שעבדו בלונדון ב-CC וחזרו לארץ, כעת בקשר איתם.
יתר על כן, CC מושכת אליה מתמחים וסטודנטים ישראלים: התכנית הבינלאומית שלה לעורכי דין כללה לאורך השנים כמה מתמחים ישראלים. דבר זה מעיד שהיא מזהה את ישראל כמאגר כישרון וכשוק בעל חשיבות. ובאופן לא רשמי, CC מקיימת קשרי ידידות עם משרדים בתל אביב – לדוגמה, שיתוף פעולה מול הרצוג פוקס נאמן בכמה עסקאות.
תמחור ועלויות
Clifford Chance, כפירמת Magic Circle, ממוצבת בעלויותיה מעט מתחת לפירמות האמריקאיות הגדולות, אך עדיין ברמה פרמיאלית גבוהה. בסקר שוק 2024 בבריטניה (PwC) נמצא כי הממוצע השעתי בטופ 10 (שכולל את CC) הוא £449, אם כי זה כולל רמות זוטרות. בפועל, תעריפי שותפים בכירים בלונדון של CC מתקרבים כעת ל-£1,100-1,300 (כ- $1,400-1,600). Magic Circle העלתה תעריפים בעקביות, וכפי שנאמר – עלייה של 40% בחמש שנים. Clifford Chance, בהובלת שוקי הון ובנקאות, השיגה לקבל את התעריפים הללו, במיוחד לאחר 2021 כשנוצר “מלחמת כישרונות” ודירשה לגבות יותר.
עם זאת, CC מציעה ערך יחסי: מכיוון שיש לה סקלת התמחור גם במשרדים מחוץ ללונדון, ניתן לבצע חלק מהעבודה בעלויות נמוכות יותר. לדוגמה, בעסקה אירופית, צוות CC עשוי לפצל משימות – הטיפול הגרמני מבוצע על ידי שותפים בגרמניה (שעה שלהם זולה מעט יותר מלונדון), חלק מעבודת ההכנה אולי נעשית על ידי עו”ד מוכשר בוורשה (עוד חסכון). כך, הלקוח מקבל את “מותג CC” אבל לא כל העבודה בהכרח נעשית במקום היקר ביותר.
מבחינת מבני תשלום, CC בדרך כלל עובדת לפי שעות עבור ענייני מס, אך בעסקאות גדולות יתכן ותיקבע עמלת הצלחה או פריסה של שכר הטרחה על פני שלבים. חברות בנקאות רבות מעדיפות תעריף capped (מוגבל תקרה) על עבודת ייעוץ מס בעסקאות שוקי הון, ו-CC לפעמים נענית לכך לטובת היחסים ארוכי הטווח. לדוגמה, הנפקת אג”ח גדולה עשויה לזכות לתמחור גלובלי “Fixed” עבור כל היועצים, כולל המס.
משרדי Magic Circle גם נוטים לעיתים לאגף במחיר את המתחרים האמריקאיים באירופה – כך, לקוח אירופי עשוי לקבל הצעת מחיר מ-CC נמוכה ב-10-15% מהצעת Skadden, מה שיביאו לבחור ב-CC (מתוך אמונה שלא יהיה הבדל באיכות, לפחות באירופה). CC יכולה להרשות זאת תודות למבנה עלויותיה ושיעורי רווחיות מעט נמוכים יותר (Magic Circle מקובל שיש לה מרווחי רווחיות קטנים יותר מהמתחרים האמריקאים, אך נפח עבודה גדול יותר).
עלויות טיפוסיות: חוות דעת מס מעמיקה על עסקת מימון רב-מדינתית – כנראה בסביבות £50k-£100k. ליווי עסקת IPO בינלאומית – שכר הטרחה הכולל של CC יכול להיות כמה מאות אלפי פאונד (אך מפוזר בין נושאי ניירות ערך, רגולציה ומס). בליטיגציות, CC לעיתים מתמחרת תעריף מעורב עו”ד ושוליאים, כדי להתחרות בביקורת: לדוגמה, הליך ערעור מע”מ עשוי לקבל הצעת תמחור משולבת – חלק לפי שעה, חלק הצלחה.
בסיכום, Clifford Chance מעניקה שירות מס ברמה ראשונה לצד גמישות מסוימת בתמחור עקב רשתה. חברות בינלאומיות רואות בה לעיתים “תמורה טובה” כי הן מקבלות נגישות גלובלית ומומחיות עמוקה, במחירים שלעיתים נמוכים במעט מאלו של פירמות אמריקאיות. כמובן, לקוח קטן עדיין יראה במחיריה גבוהים מאוד, אך שוק היעד שלה – בנקים, תאגידי-על, קרנות גדולות – מוכן לשאת בעלויות הללו. זאת מתוך הכרה שהשקעה בייעוץ המס של Clifford Chance יכולה לחסוך מיליונים בחבות מס עתידית, ובכך להצדיק עצמה.
חמש הפירמות – Baker McKenzie, DLA Piper, Loyens & Loeff, Skadden ו-Clifford Chance – מייצגות כל אחת גישה שונה למיסוי בינלאומי, אך מכנה משותף אחד: מצוינות מקצועית וכיסוי רחב של תחום המס הגלובלי. Baker McKenzie ו-DLA Piper מצטיינות בפריסה האדירה וביכולת לספק שירות אחיד באמת בכל פינה בעולם; Loyens & Loeff מביאה מומחיות אירופית חדה וייחודית כאוטוריטה בבנלוקס; Skadden משלבת כוח אמריקאי עצום בתכנון ובליטיגציה ברמות הגבוהות ביותר; ו-Clifford Chance מספקת שילוב של מומחיות פיננסית ופריסה גלובלית מאוזנת, עם דגש על שווקים מפוקחים. כל הפירמות הללו מככבות בדירוגי המס, זוכות להוקרה בפרסים, ומעסיקות את מיטב המומחים בעלי ההסמכות והניסיון. עבור לקוחות ישראליים, סקירה זו המחישה את הרלוונטיות של כל פירמה: החל ממתן מענה לצרכים במגוון מדינות, דרך שיתופי פעולה עם השוק הישראלי, ועד ידע נקודתי בתחומים שמעסיקים חברות ומשקיעים מישראל (כמו תמחור העברה, נאמנויות, קרנות נדל”ן והימנעות מכפל מס). בסופו של יום, בפסגת תחום המיסוי הבינלאומי, פירמות אלו מציבות את הרף הגבוה – הן בשירות והן בתמחור – וממשיכות להוביל את הפיתוח והחדשנות בתחום המס בעולם גלובלי ומשתנה תדיר.