הפרקליטות והמשטרה הם שני הגורמים העיקריים בהם אדם העומד בפני הליך פלילי נתקל. במהלך ההליך, המשטרה מהווה את הגוף החוקר, והפרקליטות מהווה את הגוף התובע. ההפרדה ביניהם הכרחית בכדי לשמור על זכויותיהם של החשודים והנאשמים.
עורך דין מומלץ
ההליך הפלילי מתחיל ברגע בו הוגשה במשטרה תלונה.בקצרה, לאחר השלב הראשון שהינו הגשת התלונה, ישנה חקירת משטרה, תיק החקירה מועבר לתביעה המשטרתית או לפרקליטות, והפרקליטות מחליטה להעמיד לדין. ככל שהחליטה להעמיד לדין מוגש כתב אישום ולעיתים מתלווה לו בקשת מעצר, מתחיל המשפט, ישנו הליך של בירור האשמה, ישנה הכרעה של הדין, טיעונים לעונש, גזר דין, וערעור.
ההתמודדות עם ההליך הפלילי, הן בשלב בו פוגשים במשטרה והן בשלב בו פוגשים בפרקליטות, עשויה לכלול הליכים פרוצדורליים מסובכים ותפניות לא צפויות. לכן מומלץ להכיר מראש כמה שיותר אלמנטים הקשורים לפעילות שני הגופים, ואף להסתייע בעורך דין פלילי בעל היכרות עם המערכת.
משטרת ישראל – תפקידיה בהליך הפלילי
הליך פלילי של אדם מתחיל בחקירה במשטרה. לאור המגוון הרחב של עבירות פליליות, אנשים רבים עשויים למצוא עצמם נאלצים להיחקר במשטרה ולהפוך לחלק מההליך הפלילי. חוק העונשין, התוחם את התחום הפלילי במדינת ישראל ומגדיר מה מהווה עבירה ומהו העונש הנלווה לכל עבירה, כולל מגוון רחב של תחומים במאות סעיפים. בין היתר מופיעות בו עבירות רכוש כגון החזקה וגידול סמים, גניבה, ועוד, ועבירות גוף, כגון תקיפה אלימה ורצח.
החקירה במשטרה אינה הליך נעים כלל וכלל, בין אם למי שמוצאים את עצמם בחדר החקירות בפעם הראשונה, ואף למי שלאור עבירות חוזרות ונשנות מגיעים לשם פעמים רבות. כמו כן פעמים רבות אנשים מוצאים עצמם בחדר החקירות בלי שהם מוכנים לכך מראש ובאופן בלתי צפוי מבחינתם.
לפני שמתחילה חקירה הנחקר מוזהר שכל מה שיאמר עלול לשמש נגדו בבית המשפט, שעומדת לו הזכות לא לומר דבר, אך שאם ינצל זכות זו שתיקתו עלולה לחזק ראיות שכבר קיימות נגדו.
חשוב לדעת שלאדם הנחקר עומדת זכות היוועצות עם עורך דין טרם מתן העדות, ומומלץ מאד להשתמש באופציה הזו. ככלל, ישנם מספר כללים מרכזיים להתנהלות בחקירה באזהרה, שחשוב להכיר ולדעת בזמן החקירה.
ראשית, במידה וטרם החקירה התקשר אליכם שוטר וביקש מכם להגיע לתחנה, כדאי לנסות ולברר מדוע זומנתם לתחנה. יתכן שתשובת השוטר תהיה שתוכלו לדעת את הסיבה רק כשתגיעו פיזית, אך מומלץ לבדוק זאת מראש ככל שזה מתאפשר.
שנית, ובשלב מוקדם ככל הניתן, כדאי ליצור קשר עם עורך דין פלילי. חשיבותו של העורך דין גבוהה כבר בשלב הזה, ולא רק בעת ההגעה לבית המשפט. זאת כיוון שרוב האנשים אינם מודעים לזכויותיהם בעת החקירה ובשל כך עשויים לעשות טעויות שייפגעו בהם בהמשך. לשם כך כדאי להיעזר בעורך דין פלילי בעל ניסיון ומומחיות רבים ככל הניתן.
בהקשר זה חשוב במיוחד להבין שההיוועצות בעורך דין היא זכות העומדת לכם, ואל לכם לוותר על זכות זו.
נוסף לשלבים אלה שמקדימים את החקירה, חשוב גם להכיר את החקירה עצמה, את מה שכדאי ומה שלא כדאי לעשות. ראשית חשוב ביותר לזכור את זכות השתיקה, אך במקביל חשוב גם לזכור שיכולות להיות לה השלכות וששתיקתכם עשויה לפגוע בכם. עם זאת על אף החשש מכך שהשתיקה עלולה לסבך אתכם, פעמים רבות מתן תשובה תסבך אתכם אף יותר מכך, בכך שתפליל אתכם במשהו שאתם חשודים בו. גם בהקשר זה עורך דין יוכל לעזור לכם.
פרקליטות המדינה
הפרקליטות, שהינה הגוף התובע בהליך הפלילי, היא חלק מהרשות המבצעת של מדינת ישראל והיא פועלת כיחיד נפרדת ממשרד המשפטים. הפרקליטות מופקדת על ייצוגה של המדינה ועל האינטרס הציבורי, בפני ערכאות המשפט.
בהליך הפלילי, מהווה הפרקליטות את הצד התובע. בכך היא חלק ממערכת אכיפת החוק בישראל, מה שבא לידי ביטוי בכך שיש לה כח להוביל מדיניות משפטית מסוימת שתבוא לידי ביטוי ביעדי אכיפת החוק, הכל בכפוף הנחיות היועץ המשפטי לממשלה.
סגירת תיק פלילי
מבחינת ההליך, לאחר שהושלמה החקירה במשטרה והעדויות נבחנו, מוחלט האם להעביר את התיק לאגוף התביעה במשטרה או האם להעבירו לפרקליטות. בשני מקומות אלה תיבחן ההחלטה האם להגיש כתב אישום. בחלק מהמקרים ייתכן שתיק יוחזר למשטרה עבור השלמת החקירה.
גם ככל שמוגש כתב אישום, ייתכן שהפרקליטות תחליט לסגור את התיק. סיבות אפשריות לכך הן:
- חוסר אשמה – לא קיימות מספיק ראיות נגד החשוד, ולמעשה אין בסיס לחשד שהועלה נגדו מלכתחילה
- חוסר ראיות – לא קיימות ראיות מספיקות כדי להרשיע את החשוד ככל שיועמד לדין
- קטינות – גילו של החשוד נמוך מ12, דהיינו נמוך מגיל האחריות הפלילית
- לא ניתן למצוא את החשוד.
אין משמעות הדבר בהכרח שהתלונה שהוגשה והחשדות נגד נאשם לא אמינים, אלא לרוב משמעות הדבר שאין איך להוכיח שאכן העבירה בוצעה, ולפיכך עדיף לפעמים לא להגיש כתב אישום כלל.
חטיבת התביעות
לצד הפרקליטות שהינה הגוף התובע מטעם המדינה, ישנה גם חטיבת תביעות בתוך המשטרה. בכך חטיבה זו היא אחת משתי סמכויות התביעה העיקריות בבתי המשפט בישראל.
חטיבה זו פועלת מכח פקודת המשטרה, הוקבעת כי המשטרה תעסוק בין היתר בתפיסת עבריינים והעמדתם לדין. יחידות התביעה כוללות את מחלקת התביעות, מדור הבקרה והחקיקה, יחידת הסדר מותנעה, ותביעות לפי האיזורים השונים.
חטיבת התביעות מחולקת למחוזות: צפון, חוף, תל אביב, מרכז, ירושלים, ש”י, דרום, יחידת הסדר מותנה, יחידת תביעות להב. מספר הטלפון הארצי ליצירת קשר עם כלל יחידות ושלוחות התביעה, הן פלילי והן תעבורה, הינו *9647.
היוועצות בעורך דין בעל מומחיות בהליך הפלילי
ההליך הפלילי הוא הליך שעשוי להימשך שנים רבות ובמקרים רבים במתום ההליך הממושך אדם עשוי למצוא עצמו במאסר. כמו כן, הגם שהאינטרנט מלא במידע על ההליך, אין חכם כבעל ניסיון. על כן, אין להסתפק במידע המופיע באתרי האינטרנט, וישנה חשיבות עליונה בהסתייעות בעורך דין מקצועי בעל מומחיות בתחום.
[wpseo_breadcrumb]