משפט השוואתי פלילי

משפט פלילי השוואתי הוא תת-תחום של חקר המשפט הפלילי המשווה מערכות משפט ברחבי העולם. מחקר כזה יכול לנקוט בגישה תיאורית, היסטורית או פוליטית. הוא בוחן את הדמיון וההבדלים במבנה, במטרות, בענישה ובדגש על זכויות וכן בהיסטוריה ובמעמד הפוליטי של מערכות שונות.

עורך דין מומלץ

מקובל לסווג באופן נרחב את תפקידיה של מערכת משפט פלילית לשיטור, שיפוט (כלומר: בתי משפט) ותיקונים, אם כי קיימות תוכניות סיווג אחרות.

השוואות חוקרים את ארבעת הסוגים השונים של חברות, דרכי האכיפה שלהם וסוגי הענישה השונים שלהם כגון עונש מוות ומאסר. בתוך החברות הללו הם לומדים סוגים שונים של מסורת משפטית ומנתחים את הסוגיות שהם פותרים ויוצרים.

הם משתמשים במידע שלהם על מנת ללמוד דרכים יעילות לאכיפת חוקים, ולזהות ולפתור בעיות שעלולות להתעורר במערכת עקב שיטותיה.

סולם הצדק

השוואות במשפט פלילי חוקרים ארבעה סוגים שונים של חברות: עממית-קהילתית, עירונית-מסחרית, עירונית-תעשייתית ובירוקרטית.

חברות עממיות-קהילתיות נתפסות לעתים קרובות כפרימיטיביות וברבריות, יש להן התמחות מועטה בקרב אוכפי החוק, והן מאפשרות לבעיות רבות להישאר ללא עונש כדי למנוע הפללת יתר, אולם ברגע שהמזג “רותח” והמצב הופך לנושא גדול יותר, ניתן להטיל עונש חריף וחריג.

דוגמאות לכך הן שבטים אפריקאים או מזרח תיכוניים, או פוריטנים מוקדמים

 

לחברות עירוניות-מסחריות יש מעט חוקים כתובים וכמה אכיפה מיוחדת לאכיפת החוק הדתית או המלכותית. העונשים אינם עקביים ובדרך כלל קשים.

חברות עירוניות-תעשייתיות אוכפות חוקים הקובעים התנהגות טובה ונותנים תמריצים ומונעים התנהגות והמשטרה מתמחה בפשעי רכוש כגון גניבה.

לבסוף, חברות בירוקרטיות הן החברה המודרנית של היום. הם כוללים חוקים מפותחים במלואם, עורכי דין וכוחות משטרה שהוכשרו לסוגים רבים של פשע. “תופעות לוואי” שונות של חברות אלו כוללות הפללת יתר, צפיפות, ואפילו עבריינות נוער בשל גיל ההתבגרות הממושך שחברות אלו מביאות.

מסורות משפטיות

מסורות משפטיות ממלאות תפקיד חשוב בהתפתחות המשפט והצדק הבינלאומיים. השוואות למשפט פלילי חוקרים מסורות אלו מתוך כוונה למצוא דרך לשלב את השקפותיהן של מסורות שונות לקראת השקפה אחת המאפשרת התפתחות מוצלחת של המשפט הבינלאומי.

השוואות רבות מאמינות שככל שיותר מדינות בעלות דעות משפטיות דומות כך גדל הסיכוי שיצליחו ליצור חוקים בינלאומיים שירצו את כולם.

רייכל (2005) מזהה ארבע מסורות משפטיות עיקריות שלכל אחת מהן יש גוף חוקים משלה:

המשפט המקובל נמצא במיוחד במדינות שהן חברות בהווה או לשעבר באימפריה הבריטית.

מדינות המשפט האזרחי כוללות את רוב יבשת אירופה ומדינות שונות בדרום אמריקה ובאפריקה.

החוק הסוציאליסטי הוא בעצם משפט אזרחי עם שינויים גדולים מהאידיאולוגיה המרקסיסטית-לניניסטית.

הוא משמש כיום רק בסין ובכמה מדינות קומוניסטיות עכשוויות אחרות, אך הייתה לו השפעה עצומה על רוסיה וברית המועצות לשעברהחוק האסלאמי הוא חוק בהשראה דתית המשמש במדינות מוסלמיות.

מחקר השוואתי של עונש מוות

אנשים שלומדים משפט פלילי השוואתי לומדים צורות שונות של ענישה ושימוש בהן בחברות שונות, כולל עונש מוות. 59 מדינות שומרות על עונש המוות כפי שדווח ב-2007.

השוואות חוקרים את הדרכים השונות שבהן מתבצעת הוצאה להורג ברחבי העולם, כולל תלייה, ירי, עריפת ראשים, הזרקה, התחשמלות ואפילו סקילה. השוואות מוצאות שבמדינות מתפתחות רבות כמו איראן, אינדונזיה, בלארוס ועוד רבות אחרות, ששיטות הוצאה להורג אלימות כמו תליית עריפת ראשים, ירי וסקילה הן דרכים נפוצות הרבה יותר לביצוע עונש מוות, ובמקרים רבים רק דרכים.

עם זאת, בתרבות המערבית, כמו גם במדינות מפותחות כמו ארצות הברית, נעשה שימוש בביצוע פחות אכזרי כמו זריקה קטלנית.

במדינות רבות כמו בורמה ניתן לגזור על אדם מאסר רק על אי הסכמה עם הממשלה. גזרי דין מגוחכים ככל הנראה כמו מאסרי עולם מרובים או מאסרים של מאות, אפילו אלפי שנים נועדו לאסור את הסיכוי לשחרור על תנאי בעתיד.

למרות שזה אולי נראה מגוחך, תרבויות מערביות מבצעות את אותו סוג של גזר דין. למרות שמשפטים דומים משמשים ברחבי העולם, הסלחנות מגוונת מאוד בין החברות.

ממשלות רבות כמו זו שהוזכרה לעיל בבורמה מספקות עונש מהיר וכבד כדי לשמר את הכוח שלהן.

עורכי דין מומלצים בתחום