סמכות בתי הדין הרבניים במזונות ילדים: בחינה משפטית, חוקתית וחברתית בעקבות בג”ץ 5988/21

שאלת סמכותם של בתי הדין הרבניים לדון בענייני מזונות ילדים היא אחת מהסוגיות המרכזיות בדיני המשפחה בישראל. מערכת השיפוט הישראלית פועלת תחת מסגרת כפולה, שבה סמכות השיפוט בענייני המעמד האישי מחולקת בין בתי הדין הרבניים (ליהודים) לבין בתי המשפט לענייני משפחה. חלוקה זו מבוססת על חוק שיפוט בתי דין רבניים (נישואין וגירושין), התשי”ג-1953, אשר העניק לבתי הדין הרבניים סמכות בלעדית בענייני נישואין וגירושין של יהודים בישראל.

עורך דין מומלץ

עם זאת, מזונות ילדים אינם חלק מעצם הליך הנישואין או הגירושין הדתי. מסיבה זו, עלתה שאלה משפטית עקרונית – האם בתי הדין הרבניים רשאים לדון בתביעות למזונות ילדים באופן כרוך במסגרת הליך גירושין, או שמא סמכותם מתמצה במזונות אישה בלבד, תוך השארת סמכות ייחודית בעניין מזונות ילדים בידי בתי המשפט לענייני משפחה.

פסק דין בג”ץ 5988/21

בעתירות שנדונו בבג”ץ 5988/21, בג”ץ 7880/21, בג”ץ 8228/21 ובג”ץ 5652/22, הועלתה שאלה עקרונית זו לאחר שבתי הדין הרבניים נטלו לעצמם סמכות לדון במזונות ילדים, חרף הלכה קודמת של בית המשפט העליון (הלכת שרגאי, 1969). פסק הדין קבע באופן חד-משמעי כי בתי הדין הרבניים אינם מוסמכים לדון במזונות ילדים במסגרת תביעת גירושין – גם אם אחד הצדדים כרך זאת בתביעתו. בג”ץ הבהיר כי יש להפריד בין סמכותו של בית הדין הרבני לדון בענייני נישואין וגירושין (שהיא סמכות ייחודית) לבין ענייני מזונות ילדים, שאינם “ענייני נישואין” אלא סוגיה כלכלית-משפטית הנתונה לסמכות אזרחית.

חשיבות פסק הדין

פסק הדין שב ומעגן את סמכות בתי המשפט לענייני משפחה כמכריעה בלעדית בענייני מזונות ילדים, מבלי לאפשר לבית הדין הרבני להרחיב את סמכותו בניגוד לדין האזרחי המחייב. מעבר לכך, פסק הדין משקף מאבק רחב יותר בין מערכת המשפט האזרחית לבין מערכת המשפט הדתי, וממחיש את התהליכים של התאמת דיני המשפחה בישראל לעקרונות משפט חוקתי מודרני.

שאלות שעולות בעקבות בג”צ הסמכויות

  1. כיצד התפתחה סמכותם של בתי הדין הרבניים בענייני מזונות ילדים לאורך השנים?
  2. מהם הנימוקים המשפטיים והחוקתיים להחלטת בג”ץ לשלול את סמכות בתי הדין הרבניים בעניין זה?
  3. אילו השלכות חברתיות וכלכליות יש לפסיקה זו, וכיצד היא תשפיע על התדיינויות בענייני משפחה בישראל?
  4. מהן התחזיות לעתיד – האם צפויה חקיקה שתאפשר לבתי הדין לדון במזונות ילדים, או שמא תחול התפתחות נוספת במעמדם המשפטי של בתי הדין הרבניים?

סקירת פסיקה והקשר משפטי

ההלכה הפסוקה לפני בג”ץ 5988/21

1. הלכת שרגאי (1969) – קביעת הגבולות הראשוניים

בפסק הדין בר”ע 120/69 שרגאי נ’ שרגאי, נקבעה הלכה מחייבת ולפיה לבית הדין הרבני אין סמכות לדון במזונות ילדים, אף לא כאשר הדבר נכרך בתביעת גירושין. בג”ץ הבהיר כי סמכות בית הדין הרבני לפי סעיף 3 לחוק שיפוט בתי דין רבניים מצומצמת לנושאים שהם “ענייני נישואין וגירושין” בלבד, ואילו מזונות ילדים הם עניין עצמאי שאינו כרוך באופן טבעי בהליך הגירושין.

2. חיזוק ההלכה – בע”מ 7628/17 (2019)

הלכת שרגאי אושרה מחדש ב-בע”מ 7628/17 פלוני נ’ פלונית, שם ציין בית המשפט העליון כי “הלכת שרגאי עומדת על כנה, ואין לבתי הדין הרבניים סמכות לדון במזונות ילדים, אלא אם הצדדים נתנו לכך הסכמה מפורשת לפי סעיף 9 לחוק שיפוט בתי דין רבניים”.

3. ניסיון ההתרחבות של בתי הדין הרבניים

למרות ההלכות הברורות שנקבעו בבג”ץ, בתי הדין הרבניים המשיכו לעיתים לדון בתביעות למזונות ילדים שנכרכו בהליכי גירושין. בפרקטיקה, הדבר נעשה תוך הסתמכות על פרשנויות שונות של סעיף 3 לחוק שיפוט בתי דין רבניים. כך למשל, בית הדין הרבני הגדול קבע במספר מקרים כי “בהסכמת הצדדים” ניתן לראות במזונות ילדים חלק אינהרנטי מהליך הגירושין.

4. בג”ץ 5988/21 – הסגירה המשפטית

בפסק הדין, בג”ץ שב והדגיש כי הסמכות לדון במזונות ילדים מסורה באופן בלעדי לבתי המשפט לענייני משפחה, אלא אם קיימת הסכמה מפורשת של שני הצדדים. כמו כן, בית המשפט קבע כי ניסיון לפרש את סעיף 3 לחוק שיפוט בתי דין רבניים כך שיאפשר דיון במזונות ילדים אינו עומד בדרישות ההלכה הפסוקה, ומהווה חוסר סמכות מובהק של בית הדין הרבני.


השלכות חברתיות וכלכליות של הפסיקה

1. שמירה על עקרון הפרדת הדת מהמשפט האזרחי

הפסיקה מחזקת את העיקרון כי ענייני רכוש ומזונות אינם חלק מהמשפט הדתי. משמעותה היא שמערכת המשפט האזרחית תמשיך לקבוע את הסטנדרטים בנוגע לזכויות ילדים, ללא השפעה של תפיסות דתיות שיכולות להיות מפלות מגדרית.

2. הבטחת זכויות הילדים

בתי המשפט לענייני משפחה מחויבים לעקרון טובת הילד, ולכן פסיקה זו מונעת מצב שבו יתקבלו הכרעות שיפגעו בזכויות הילדים בשל שיקולים דתיים.

3. הפחתת “מירוץ הסמכויות”

בני זוג מתגרשים לעיתים ניסו לפנות לבית הדין הרבני כדי לקבל יתרון טקטי. ההכרעה הברורה של בג”ץ מצמצמת אפשרות זו ומונעת ניצול שוני פרשני בין הערכאות.


תחזיות לפסיקה עתידית

1. חיזוק סמכות בתי המשפט לענייני משפחה

ההלכה שנקבעה סוללת את הדרך להמשך חיזוק המשפט האזרחי בענייני משפחה, ייתכן ואף תוביל להפרדת סמכויות נוספת בעתיד.

2. יוזמות חקיקה אפשריות

על אף שבית המשפט העליון הבהיר את עמדתו, ייתכן כי בעתיד ייעשו ניסיונות לחוקק סעיף חדש שיקנה לבתי הדין הרבניים סמכות לדון במזונות ילדים, לפחות במקרים מסוימים.

3. התרחבות הביקורת השיפוטית

ככל שבתי הדין הרבניים ימשיכו לחרוג מסמכותם, צפוי שנראה הגברת הפיקוח של בג”ץ עליהם, בדומה לפסיקות נוספות בתחום.


עו”ד מאיה רוטנברג – סיכום

בג”ץ 5988/21 חיזק את עקרון הפרדת הרשויות, שמר על זכויות הילדים, ומנע התרחבות בלתי מבוקרת של סמכויות בתי הדין הרבניים. פסק דין זה הוא צעד נוסף לקראת מודרניזציה של דיני המשפחה בישראל, תוך הבטחת הכרעות שיפוטיות על בסיס משפט אזרחי שוויוני.

עורכי דין מומלצים בתחום