בגידה היא הפרת הבטחה להישאר נאמן לבן או בת זוג רומנטיים, בין אם ההבטחה ניתנה במסגרת נדרי נישואין, הסכם אישי בין בני זוג או הנחה בלתי כתובה. אף על פי שקשה להעלות על הדעת שבירת הבטחות כאלה בזמן שהן ניתנות, בגידה היא תופעה שכיחה, וכאשר היא מתרחשת עולות שאלות קשות: האם כדאי להישאר? האם ניתן לשקם את האמון? או שאין ברירה אלא לסיים את הקשר?
עורך דין מומלץ
עבור הצד הבוגד, הבגידה עשויה להיות מרגשת ומפתה, ולעיתים מעניקה תחושה של התחדשות ושמחה. בגידה היא סוג של הפרה אך אינה בהכרח סיום האהבה; בגידה יכולה להתרחש גם במערכות יחסים מאושרות. עם זאת, בן או בת הזוג הנבגד/ת עשויים להרגיש בלבול, כעס, ספק, כאב ושברון לב.
מהם הסיבות העיקריות לבגידה?
רוב האנשים מודעים להשלכות הקשות של בגידה במערכת יחסים, במיוחד בנישואין. בגידה עלולה להוביל לגירושין, לפגוע בקשר ההורי ולגרום לדיכאון, חרדה ואלימות במשפחה. אך בכל זאת, רבים נוטים לבגוד, מה שמעלה את השאלה: מדוע? לפי סקרים שנערכו בקרב אנשים שבגדו, ירידת האהבה, חיפוש גיוון ותחושת הזנחה היו הסיבות השכיחות ביותר, ולאחר מכן כוחות סיטואציוניים, רצון לשפר את ההערכה העצמית וכעס כלפי בן הזוג.
האם גברים בוגדים יותר מנשים?
בעבר גברים נטו לדווח על בגידה בשיעור גבוה יותר מנשים, אך מחקרים מראים שינוי בשנים האחרונות. כ-16% מהמבוגרים (כ-20% מהגברים ו-13% מהנשים) דיווחו על קיום יחסים עם אדם שאינו בן זוגם בזמן הנישואין. עם זאת, בקרב צעירים מתחת לגיל 30 שהתחתנו בעבר, 11% מהנשים דיווחו על בגידה, לעומת 10% מהגברים.
במידה וישנה פגיעה באמון עקב בגידה, עורך דין לענייני משפחה יוכל לסייע בבחינת זכויות המשפטיות של הצדדים ובמקרה הצורך בהליכי גירושין.
מדוע מרבית האנשים שומרים על נאמנות?
למרות שכיחות הבגידה, רוב בני הזוג הרומנטיים אינם בוגדים. סקר שנערך לאחרונה מצא כי הסיבה המרכזית לכך שאנשים נשארים נאמנים היא שביעות הרצון שלהם מהקשר. הסיבה השנייה בשכיחותה הייתה החשש שהבגידה תגרום לתחושת אשמה, והסיבה השלישית הייתה החשש כי בן הזוג יבגוד בתגובה.
מדוע בני זוג מאשימים זה את זה בבגידה ללא הצדקה?
רבים מהזוגות מתמודדים עם קושי כאשר אחד מבני הזוג מאמין בטעות כי השני בוגד או מתמיד בבגידה. מחקרים בתחום מצאו כי נטייתו של אדם להאמין שהוא נבגד נובעת לעיתים ממחשבות שלו עצמו על אדם אחר מחוץ לקשר. כלומר, במקרים מסוימים, הוא עשוי להשליך את רגשותיו כלפי אדם מחוץ לזוגיות על בן או בת הזוג.
במקרים שבהם נוצרת תחושת חשד ללא הצדקה, ייעוץ זוגי מקצועי עשוי לסייע לבני הזוג להבין את הסיבות לרגשות אלה ולחזק את האמון ביניהם.
האם קיימים זוגות שמקבלים בגידה כחלק מהקשר?
ישנם זוגות הנמצאים במערכות יחסים מחייבות אך פתוחות, ומחקרים מראים כי מספרם הולך וגדל. בנוסף, קיים מספר קטן של זוגות המקבלים את הרעיון של בגידה במסגרת היכרות יזומה, שבו אחד מבני הזוג מעודד את האחר לקיים יחסים עם אדם נוסף, לעיתים אף בנוכחותו. מחקרים מצביעים כי מניעים כמו מציצנות, ריגוש מהאסור, העצמה נשית ונטייה מינית מורכבת עשויים לתרום לדחף זה.
מה אנשים מחשיבים כבגידה?
הקו המפריד בין פלירטוט תמים לבין בגידה רומנטית הוא לעיתים גמיש, ורבים מהזוגות נתקלים בקונפליקט מכיוון שבני הזוג אינם חולקים את אותה ההגדרה של בגידה. עבור חלק מהאנשים, כל דבר שאינו כולל מגע מיני נחשב כקביל, בעוד שאחרים רואים בכל תשומת לב לאדם אחר כבגידה שאין לה סליחה.
האם פנטזיות על אחרים מזיקות לזוגיות?
המונח “בגידה מזערית” (Micro-cheating) מתאר פעולות שלא עומדות בהגדרות המלאות של בגידה אך עשויות להטריד את בן או בת הזוג, כגון פלירטוט עם שכן אטרקטיבי או עם קולגה בעבודה, גם ללא כוונה לממש קשר. פנטזיות מיניות, לעומת זאת, מהוות עניין אחר. רבים מהמומחים סבורים שפנטזיות מיניות על אחרים, כל עוד אינן מתממשות ואינן הופכות לאובססיה, אינן בהכרח מזיקות למערכת היחסים, ואף עשויות לסייע בשמירה על אנרגיה מינית ועניין בקשר. עם זאת, מחקרים מדגישים כי פנטזיות מיניות על בן/בת הזוג עצמו/ה תורמות יותר למערכת היחסים.
האם צפייה בפורנוגרפיה נחשבת לבגידה?
כיוון שצפייה בפורנוגרפיה מתבצעת ללא נוכחותם של אנשים אמיתיים המוכרים לצופה, רבים רואים בה התנהגות שאינה נחשבת כבגידה ממשית, אך היא עשויה להיתפס כבעייתית במערכת היחסים. עם זאת, חלק מבני הזוג סבורים כי כל פעילות מינית מחוץ לקשר נחשבת לבגידה. מומחים ממליצים שזוגות יהיו פתוחים ככל האפשר וידונו אם השימוש המתמשך של אחד מבני הזוג בפורנוגרפיה מצביע על בעיות בקשר המיני שלהם עצמם.
במקרים שבהם יש חילוקי דעות לגבי נושא הצפייה בפורנוגרפיה, עורך דין גירושין יכול לייעץ בנושא, במיוחד אם חילוקי הדעות מובילים למחשבות על פרידה או הסכם ממון חדש.
מהי בגידה רגשית?
בגידה רגשית מתרחשת כאשר אדם מפתח קשר רגשי עמוק ומשמעותי עם מישהו מחוץ למערכת היחסים הזוגית המחייבת, דבר שעלול לפגוע באמון ובקשר הרגשי עם בן או בת הזוג. בעוד שבגידה רגשית אינה כוללת מגע פיזי, היא יכולה להשפיע על תחושת הביטחון בקשר ועל תחושת הנאמנות, ולעיתים אף להיות הרסנית יותר מבגידה פיזית.
התמודדות עם בגידה
כאשר בן או בת זוג נתפסים בוגדים או מודים בכך, אין זה בהכרח סיום מערכת היחסים. אחד מהגורמים המכריעים ליכולת הזוג להתגבר על הבגידה הוא האם הקשר כלל חיבור רגשי לצד המגע הפיזי. בסקר שנערך, 44% מהגברים שבגדו ציינו כי הבגידה נבעה רק מהצורך במגע פיזי, אך רק 11% מהנשים דיווחו על כך.
במקרים בהם נדרשת בחינה מחדש של הקשר בעקבות בגידה, עורך דין לענייני משפחה יכול לספק ייעוץ בנוגע לאפשרויות המשפטיות הזמינות, כולל ניסוח הסכמים חדשים שיכולים לסייע בשיקום האמון או בהכנת הליכים לפרידה.
כיצד מחליטים אם להישאר עם בן זוג שבגד?
ההחלטה להישאר במערכת יחסים לאחר בגידה מתבססת על קריטריונים כגון מצבים כלכליים, קשרים משפחתיים והצורך ההורי המשותף. עם זאת, מחקרים מצביעים על כך שאחת ההשפעות החזקות ביותר על ההחלטה היא דעותיהם והייעוץ של המעגל החברתי והמשפחתי של הצד הנפגע.
האם ניתן לסמוך על בן זוג שבגד בעבר?
אמנם העבר של אדם אינו בהכרח מנבא את עתידו, אך מחקרים מראים כי אנשים שבגדו בעברם נוטים פי שלושה לבגוד במערכות יחסים עתידיות, בהשוואה לאלה שלא בגדו בעבר. בנוסף, נמצא כי אנשים שבגדו בעברם נוטים להביע צביעות בנושא הבגידה: הם מאשימים את פעולות בן הזוג בבגידתם שלהם, אך אינם לוקחים אחריות על בגידה של בן הזוג.
במקרים בהם יש חשש לאמון לאחר בגידה, חשוב להיוועץ עם עורך דין להסכמי ממון כדי לשקול את הצעדים המשפטיים וההגנות האפשריות במקרה של בגידה חוזרת.
אם אתם מתמודדים עם השפעות של בגידה בקשר שלכם, כדאי לשקול פנייה לתמיכה מקצועית על מנת לבחון את המשך הדרך בצורה מבוקרת ומבוססת.