קפריסין

קפריסין – רשמית הרפובליקה של קפריסין, היא מדינה הממוקמת במזרח הים התיכון, מצפון לחצי האי סיני, מדרום לחצי האי האנטולי וממערב ללבנט. מבחינה גיאוגרפית זה חלק ממערב אסיה, אבל הקשרים התרבותיים והגיאופוליטיים שלו הם ברובם המכריע בדרום מזרח אירופה. קפריסין היא האי השלישי בגודלו והשלישי באוכלוסייתו בים התיכון. הוא ממוקם מזרחית ליוון, צפונית למצרים, דרומית לטורקיה וממערב ללבנון וסוריה. בירתה והעיר הגדולה בה היא ניקוסיה. החלק הצפון מזרחי של האי דה פקטו הרפובליקה הטורקית של צפון קפריסין המוצהרת בעצמה.

עורך דין מומלץ

הפעילות האנושית המוקדמת ביותר הידועה באי מתוארכת לסביבות האלף ה-10 לפני הספירה. השרידים הארכיאולוגיים כוללים את ההריסות שהשתמרו היטב מהתקופה ההלניסטית כמו סלמיס וקוריון, וקפריסין היא ביתם של כמה מבארות המים העתיקות בעולם. קפריסין התיישבו על ידי יוונים מיקנים בשני גלים באלף השני לפני הספירה. כמיקום אסטרטגי במזרח הים התיכון, הוא נכבש לאחר מכן על ידי כמה מעצמות גדולות, כולל האימפריות של האשורים, המצרים והפרסים, מהן נכבש האי בשנת 333 לפנה”ס על ידי אלכסנדר מוקדון. שלטונו שלאחר מכן על ידי מצרים התלמאית, האימפריה הרומית הקלאסית והמזרחית, הח’ליפות הערביות לתקופה קצרה, שושלת לוסינן הצרפתית והוונציאנים, בעקבותיו הגיעו למעלה משלוש מאות שנים של שלטון עות’מאני בין 1571 ל-1878 דה יורה עד 1914).

קפריסין הושמה תחת הממשל של הממלכה המאוחדת בהתבסס על אמנת קפריסין בשנת 1878 וסופחה רשמית על ידי בריטניה בשנת 1914. עתידו של האי הפך לעניין של אי הסכמה בין שתי הקהילות האתניות הבולטות, קפריסאים יוונים, שהרכיבו 77% מהאוכלוסייה ב-1960, וקפריסאים טורקים, שהיוו 18% מהאוכלוסייה. מהמאה ה-19 ואילך, אוכלוסיית קפריסין היוונית רדפה באנוסיס, איחוד עם יוון, שהפך למדיניות לאומית יוונית בשנות ה-50. האוכלוסייה הקפריסאית הטורקית דגלה תחילה בהמשך השלטון הבריטי, לאחר מכן דרשה את סיפוח האי לטורקיה, ובשנות ה-50 קבעה יחד עם טורקיה מדיניות של טקסים, חלוקת קפריסין והמדינה. הקמת מדיניות טורקית בצפון.

בעקבות אלימות לאומנית בשנות ה-50, קפריסין קיבלה עצמאות בשנת 1960. המשבר של 1963–64 הביא לאלימות בין-קהילתית נוספת בין שתי הקהילות, וגרם לעקירתם של יותר מ-25,000 קפריסאים טורקים למובלעות :  -59 והביא לקץ הייצוג הקפריסאי הטורקי ברפובליקה. ב-15 ביולי 1974, בוצעה הפיכה על ידי לאומנים קפריסאים יוונים וגורמים מהחונטה הצבאית היוונית בניסיון לאנוזה. פעולה זו זירזה את הפלישה הטורקית לקפריסין ב-20 ביולי, שהובילה לכיבוש הטריטוריה הנוכחית של צפון קפריסין ולעקירתם של למעלה מ-150,000 קפריסאים יוונים ו-50,000 קפריסאים טורקים. מדינה קפריסאית טורקית נפרדת בצפון הוקמה בהכרזה חד-צדדית ב-1983; המהלך זכה לגינוי נרחב על ידי הקהילה הבינלאומית, כשטורקיה לבדה הכירה במדינה החדשה. אירועים אלה והמצב הפוליטי הנובע מכך הם עניינים של מחלוקת מתמשכת.

קפריסין היא יעד תיירותי מרכזי בים התיכון. עם כלכלה מתקדמת, בעלת הכנסה גבוהה ומדד התפתחות אנושי גבוה מאוד, הרפובליקה של קפריסין הייתה חברה בחבר העמים מאז 1961 והייתה חבר מייסד של התנועה הלא מזדהה עד שהצטרפה לאיחוד האירופי ב-1 במאי 2004.
ב-1 בינואר 2008 הצטרפה הרפובליקה של קפריסין לגוש האירו.

אטימולוגיה

ההתייחסות המוקדמת ביותר לקפריסין היא המאה ה-15 לפני הספירה היוונית המיקנית 𐀓𐀠𐀪𐀍, ku-pi-ri-jo, שמשמעותה “קפריסאית” (ביוונית: Κύπριος, כתובה בכתב ליניארי ב’.
הצורה היוונית הקלאסית של השם היא Κύπρος Kýpros.

האטימולוגיה של השם אינה ידועה.

ההצעות כוללות:

המילה היוונית לברוש ים תיכוני Cupressus sempervirens, κυπάρισσος kypárissos
השם היווני של עץ החינה Lawsonia alba, κύπρος kýpros
מילה אטוציפרית לנחושת. הוצע, למשל, שיש לו שורשים במילה השומרית לנחושת זובר או לברונזה (קובאר, מהמרבצים הגדולים של עפרות נחושת שנמצאו באי. באמצעות סחר מעבר לים, האי העניק את שמו למילה הלטינית הקלאסית לנחושת באמצעות הביטוי aes Cyprium, “מתכת קפריסין”, שקוצר מאוחר יותר לקופרום.

השם הדדי הסטנדרטי המתייחס לקפריסין או לאנשיה או לתרבותה הוא קפריסאי. נעשה שימוש גם במונחים קפריסאי וקפריאן (לימים שם אישי, אם כי בתדירות נמוכה יותר.

השם הרשמי של המדינה ביוונית מתורגם מילולית ל”רפובליקה הקפריסאית” באנגלית, אך תרגום זה אינו בשימוש רשמי; במקום זה משתמשים ב”רפובליקה של קפריסין”.

היסטוריה
ההיסטוריה של קפריסין וציר הזמן של ההיסטוריה הקפריסאית

קפריסין הפרהיסטורית והעתיקה
קפריסין הפרהיסטורית והיסטוריה עתיקה של קפריסין
האתר המוקדם ביותר המאושר של פעילות אנושית בקפריסין הוא Aetokremnos, הממוקם על החוף הדרומי, מה שמעיד על כך שציידים -לקטים היו פעילים באי בערך משנת 10,000 לפני הספירה, עם קהילות כפריות מיושבות משנת 8200 לפנה”ס. הגעתם של בני האדם הראשונים תואמת את ההכחדה של היפופוטם קפריסין הננסי בגובה 75 ס”מ ופיל קפריסין גמד בגובה 1 מטר, היונקים הגדולים היחידים ילידי האי. מאמינים כי בארות מים שהתגלו על ידי ארכיאולוגים במערב קפריסין הן מהעתיקות בעולם, מתוארכות לגיל 9,000 עד 10,500 שנים.

שרידי חתול בן שמונה חודשים התגלו קבורים עם גוף אדם באתר ניאולית נפרד בקפריסין. הקבר מוערך ב-9,500 שנים (7500 לפני הספירה), קדם לציוויליזציה המצרית העתיקה ומדחק משמעותית את הקשר בין חתולים לבני אדם המוקדם ביותר. הכפר הניאוליתי השמור להפליא, חירוקיטיה, הוא אתר מורשת עולמית של אונסק”ו, המתוארך לשנת 6800 לפני הספירה לערך.

בתקופת הברונזה המאוחרת, חווה האי שני גלים של התיישבות יוונית. הגל הראשון כלל סוחרים יוונים מיקנים, שהחלו לבקר בקפריסין בסביבות 1400 לפני הספירה. מאמינים כי גל גדול של התיישבות יוונית התרחש בעקבות התמוטטות תקופת הברונזה המאוחרת של יוון המיקנית מ-1100 עד 1050 לפני הספירה, כאשר האופי היווני ברובו של האי מתוארך לתקופה זו. ​​שמו המתועד הראשון של מלך קפריסאי הוא קושמשושה, כפי שמופיע במכתבים שנשלחו לאוגרית במאה ה-13 לפני הספירה. קפריסין תופסת תפקיד חשוב במיתולוגיה היוונית, בהיותה מקום הולדתם של אפרודיטה ואדוניס, וביתם של המלך צ’ינירס, טאוצר ופיגמליון. עדויות ספרותיות מצביעות על נוכחות פיניקית מוקדמת בקיטיון, שהייתה תחת שלטון צורי בתחילת המאה ה-10 לפני הספירה. כמה סוחרים פיניקים שהאמינו שהגיעו מצור התיישבו באזור והרחיבו את ההשפעה הפוליטית של קיטיון. לאחר ג. בשנת 850 לפני הספירה, הקדשים נבנו מחדש ועשו בהם שימוש חוזר על ידי הפיניקים.

קפריסין נמצאת במיקום אסטרטגי במזרח הים התיכון. היא נשלטה על ידי האימפריה הניאו-אשורית במשך מאה שנה החל משנת 708 לפנה”ס, לפני תקופה קצרה תחת שלטון מצרי ובסופו של דבר שלטון אכימני בשנת 545 לפנה”ס. ​​הקפריסאים, בראשות אונסילוס, מלך סלמיס, הצטרפו לחבריהם היוונים בערים היוניות במהלך המרד היוני שלא הצליח בשנת 499 לפנה”ס נגד האחמנים. המרד דוכא, אך קפריסין הצליחה לשמור על רמה גבוהה של אוטונומיה ונותרה נטייה לעולם היווני. ​​במהלך כל תקופת השלטון הפרסי, יש המשכיות בשלטון המלכים הקפריסאים ובמהלך המרידות שלהם הם נמחצו על ידי שליטים פרסיים מאסיה הקטנה, מה שמעיד על כך שהקפריסאים שלטו באי עם ישיר הסדיר את היחסים עם המלך הגדול ולא היה סטראפ פרסי. ממלכות קפריסין נהנו מהרשאות מיוחדות וממעמד חצי אוטונומי, אך הן עדיין נחשבו לנתינים וסאליים של המלך הגדול.

האי נכבש על ידי אלכסנדר הגדול בשנת 333 לפנה”ס והצי הקפריסאי עזר לאלכסנדר במהלך המצור על צור (332 לפנה”ס). הצי הקפריסאי נשלח גם לעזור לאמפוטרוס. בנוסף, לאלכסנדר היו שני גנרלים קפריסאים סטסנדר וסטסנור שניהם מהסולים ומאוחר יותר הפכו שניהם לסטרפים באימפריה של אלכסנדר. לאחר מותו של אלכסנדר, חלוקת האימפריה שלו, ומלחמות הדיאדוצ’י שלאחר מכן, הפכה קפריסין לחלק מהאימפריה ההלניסטית של מצרים התלמית. זה היה בתקופה זו כי האי היה הלני לחלוטין.
בשנת 58 לפנה”ס קפריסין נרכשה על ידי הרפובליקה הרומית והפכה לקפריסין הרומית בשנת 22 לפנה”ס.

ימי הביניים
קפריסין בימי הביניים וממלכת קפריסין

כאשר האימפריה הרומית חולקה לחלקים מזרחיים ומערביים בשנת 286, קפריסין הפכה לחלק מהאימפריה הרומית המזרחית (שנקראת גם האימפריה הביזנטית, והיא תישאר כזו למשך כ-900 שנה. תחת השלטון הביזנטי, האוריינטציה היוונית שהייתה בולטת מאז העת העתיקה פיתחה את האופי ההלניסטי-נוצרי החזק שממשיך להוות סימן היכר של הקהילה היוונית-קפריסאית.

החל משנת 649 סבלה קפריסין התקפות ופשיטות חוזרות ונשנות שפתחו הח’ליפות האומיית. רבות מהן היו פשיטות פיראטיות מהירות, אך אחרות היו התקפות רחבות היקף שבהן נטבחו קפריסאים רבים ועושר רב נסחף או הושמד. העיר סלמיס נהרסה ומעולם לא נבנתה מחדש. ​​בשנת 688 חתמו הקיסר יוסטיניאנוס השני והח’ליף עבד אל-מאליק על הסכם לפיו קפריסין תשלם סכום שווה של הוקרה לח’ליפות ומס לאימפריה, ותמשיך להיות ניטרלית במעמד שתיהן. השליטה הביזנטית נותרה חזקה יותר בחוף הצפוני, הערבים השפיעו יותר בדרום. אין כנסיות ביזנטיות ששרדו מתקופה זו, והאי נכנס לתקופת התרוששות. השלטון הביזנטי המלא הוחזר בשנת 965, כאשר הקיסר ניקפורוס השני פוקאס כבש ניצחונות מכריעים ביבשה ובים.

בשנת 1156, ריינלד משאטילון ות’רוס השני מארמניה פיטרו באכזריות את קפריסין במשך תקופה של שלושה שבועות, גנבו כל כך הרבה שלל ולכדו כל כך הרבה מהאזרחים המובילים ומשפחותיהם תמורת כופר, עד שהאי לקח דורות להתאושש. כמה כמרים יוונים הושחתו ונשלחו לקונסטנטינופול.

בשנת 1185 השתלט אייזק קומננוס, בן למשפחה הקיסרית הביזנטית, על קפריסין והכריז עליה עצמאית מהאימפריה. בשנת 1191, במהלך מסע הצלב השלישי, כבש ריצ’רד הראשון מאנגליה את האי מידי אייזק. הוא השתמש בו כבסיס אספקה ​​מרכזי שהיה בטוח יחסית מהסרסנים. שנה לאחר מכן ריצ’רד מכר את האי לאבירים הטמפלרים, שבעקבות מרד עקוב מדם, מכר אותו בתורו לגיא מלוסיניאן. אחיו ויורשו איימרי הוכר כמלך קפריסין על ידי הנרי השישי, קיסר הרומאים הקדושה.

לאחר מותו בשנת 1473 של ג’יימס השני, המלך לוסיניאן האחרון, הרפובליקה של ונציה השתלטה על האי, בעוד שאלמנתו הוונציאנית של המלך המנוח, המלכה קתרין קורנרו, שלטה כדמות דמות. ונציה סיפחה רשמית את ממלכת קפריסין ב-1489, בעקבות התפטרותה של קתרין. ​​הוונציאנים ביצרו את ניקוסיה על ידי בניית חומות ניקוסיה, והשתמשו בה כמרכז מסחרי חשוב. במהלך השלטון הוונציאני, האימפריה העות’מאנית פשטה לעתים קרובות על קפריסין. בשנת 1539 הרסו העות’מאנים את לימסול ולכן, מחשש לגרוע מכל, הוונציאנים ביצרו גם את פמגוסטה וקירניה.

למרות שהאצולה הצרפתית לוסיניאן נותרה המעמד החברתי הדומיננטי בקפריסין לאורך תקופת ימי הביניים, ההנחה הקודמת לפיה התייחסו ליוונים רק כאל צמיתים באי כבר לא נחשבת על ידי אקדמאים כמדויקת. כיום מקובל שבתקופת ימי הביניים גדל מספרם של קפריסאים יוונים שהועלו למעמדות הגבוהים, דרגות ביניים גדלות ביוון ובית המלוכה לוסיניאן אף התחתן עם יוונים. זה כלל את המלך ג’ון השני מקפריסין שנישא להלנה פלאיולוגינה.

קפריסין העות’מאנית

קפריסין העות’מאנית
בשנת 1570, התקפה עות’מאנית בקנה מידה מלא עם 60,000 חיילים הביאה את האי לשליטה עות’מאנית, למרות התנגדות עזה של תושבי ניקוסיה ופמגוסטה. כוחות עות’מאניים שכבשו את קפריסין טבחו בהרבה תושבים נוצרים יווניים וארמנים. האליטה הלטינית הקודמת הושמדה והשינוי הדמוגרפי המשמעותי הראשון מאז העת העתיקה התרחש עם היווצרותה של קהילה מוסלמית. חיילים שלחמו בכיבוש התיישבו באי ואיכרים ובעלי מלאכה טורקים הובאו לאי מאנטוליה. קהילה חדשה זו כללה גם שבטים אנטוליים מגורשים, אנשים “בלתי רצויים” וחברי כתות מוסלמיות “בעייתיות” שונות, וכן מספר מתגיירים חדשים באי.

Büyük Han, קרוואנסראי בניקוסיה, הוא דוגמה לארכיטקטורה העות’מאנית ששרדה בקפריסין.

העות’מאנים ביטלו את השיטה הפיאודלית שהייתה בעבר והחילו את שיטת הדוחן על קפריסין, שבמסגרתה עמים לא מוסלמים נשלטו על ידי רשויות הדת שלהם. בהיפוך מימי השלטון הלטיני, ראש כנסיית קפריסין הושקע כמנהיג האוכלוסייה היוונית קפריסאית ושימש כמתווך בין קפריסאים יוונים נוצרים לשלטונות העות’מאניים. מעמד זה הבטיח שכנסיית קפריסין הייתה בעמדה לסיים את ההתפלשות המתמדת של הכנסייה הקתולית. השלטון העות’מאני בקפריסין היה לעיתים אדיש, ​​לעיתים מעיק, בהתאם למזגם של הסולטאנים והפקידים המקומיים.

היחס בין המוסלמים לנוצרים השתנה לאורך תקופת השליטה העות’מאנית. בשנים 1777–1778, 47,000 מוסלמים היוו רוב על פני 37,000 הנוצרים של האי. עד 1872 עלתה אוכלוסיית האי ל-144,000, שכללה 44,000 מוסלמים ו-100,000 נוצרים. האוכלוסייה המוסלמית כללה נוצרים קריפטו רבים, כולל לינובאמבקי, קהילה קריפטו-קתולית שקמה עקב רדיפה דתית של הקהילה הקתולית על ידי השלטונות העות’מאניים; קהילה זו תיטמע בקהילה הקפריסאית הטורקית בתקופת השלטון הבריטי.

מיד עם פרוץ מלחמת העצמאות של יוון ב-1821, יצאו כמה קפריסאים יוונים ליוון כדי להצטרף לכוחות היוונים. בתגובה, המושל העות’מאני של קפריסין עצר והוציא להורג 486 קפריסאים יוונים בולטים, כולל הארכיבישוף של קפריסין, קיפריאנוס וארבעה בישופים נוספים. בשנת 1828, הנשיא הראשון של יוון המודרנית יואניס קפודיסטריאס קרא לאיחוד קפריסין עם יוון, והתרחשו התקוממויות קטנות רבות. התגובה לשלטון העות’מאני הוביל להתקוממויות מצד קפריסאים יוונים וטורקים כאחד, אם כי אף אחד מהם לא הצליח. לאחר מאות שנים של הזנחה על ידי האימפריה העות’מאנית, העוני של רוב העם ושל גובי המסים הנוכחים הזינו את הלאומיות היוונית, ועד המאה ה-20 רעיון האיחוד עם יוון העצמאית החדשה היה מושרש היטב בקרב קפריסאים יוונים.

תחת השלטון העות’מאני, שיעורי החשבון, ההרשמה לבתי הספר ואוריינות היו כולם נמוכים. הם נמשכו זמן מה לאחר סיום השלטון העות’מאני, ולאחר מכן גדלו במהירות במהלך המאה העשרים.

קפריסין הבריטית

לאחר מלחמת רוסיה-טורקיה (1877–1878) וקונגרס ברלין, הושכרה קפריסין לאימפריה הבריטית אשר השתלטה בפועל על הממשל שלה ב-1878 (אם כי, מבחינת ריבונות, קפריסין נותרה עותמאנית דה יורה. שטח עד 5 בנובמבר 1914, יחד עם מצרים וסודאן תמורת ערבויות שבריטניה תשתמש באי כבסיס להגנה על האימפריה העות’מאנית מפני תוקפנות רוסית אפשרית.

האי ישמש את בריטניה כבסיס צבאי מרכזי לנתיבים הקולוניאליים שלו. עד 1906, כאשר נמל פמגוסטה הושלם, קפריסין הייתה מוצב ימי אסטרטגי המשקיף על תעלת סואץ, הנתיב הראשי המכריע להודו שהייתה אז הנחלה החשובה ביותר של בריטניה מעבר לים. בעקבות פרוץ מלחמת העולם הראשונה והחלטת האימפריה העות’מאנית להצטרף למלחמה בצד מעצמות המרכז, ב-5 בנובמבר 1914 סיפחה האימפריה הבריטית רשמית את קפריסין והכריזה על הח’דיב העות’מאנית של מצרים וסודאן כסולטנות ובריטיות. חסות.

ב-1915 הציעה בריטניה את קפריסין ליוון, שנשלטה על ידי מלך יוון קונסטנטין הראשון, בתנאי שיוון תצטרף למלחמה בצד הבריטים. ההצעה נדחתה. בשנת 1923, במסגרת הסכם לוזאן, ויתרה הרפובליקה הטורקית המתהווה על כל תביעה לקפריסין, ובשנת 1925 היא הוכרזה כמושבת כתר בריטית. ​​במהלך מלחמת העולם השנייה, קפריסאים יוונים וטורקים רבים התגייסו לגדוד קפריסין.

האוכלוסייה הקפריסאית היוונית, בינתיים, הפכה מלאת תקווה שהממשל הבריטי יוביל לאנוזה. רעיון האנוזה היה היסטורית חלק מרעיון המגאלי, שאיפה פוליטית גדולה יותר של מדינה יוונית המקיפה את השטחים עם אוכלוסיות יווניות גדולות באימפריה העות’מאנית לשעבר, כולל קפריסין ואסיה הקטנה עם בירה בקונסטנטינופול, והוא נרדף באופן פעיל על ידי הכנסייה האורתודוקסית הקפריסאית, שחבריה התחנכו ביוון. פקידים דתיים אלה, יחד עם קציני צבא ואנשי מקצוע יוונים, שחלקם עדיין רדפו אחר רעיון המגאלי, ייסדו מאוחר יותר את ארגון הגרילה EOKA (Ethniki Organosis Kyprion Agoniston או הארגון הלאומי של לוחמי קפריסין). הקפריסאים היוונים ראו באי כיווני מבחינה היסטורית והאמינו שהאיחוד עם יוון הוא זכות טבעית. בשנות ה-50, המרדף אחר האנוזה הפך לחלק מהמדיניות הלאומית היוונית.

בתחילה, הקפריסאים הטורקים העדיפו את המשך השלטון הבריטי. עם זאת, הם נבהלו מהקריאות היווני-קפריסאיות לאנוזה, שכן הם ראו באיחוד של כרתים עם יוון, שהוביל ליציאת הטורקים בכרתים, כתקדים שיש להימנע ממנו, נקט עמדה בעד חלוקה בתגובה לפעילות המיליטנטית של EOKA. הקפריסאים הטורקים ראו את עצמם גם כקבוצה אתנית מובהקת של האי והאמינו שיש להם זכות נפרדת להגדרה עצמית מהקפריסאים היוונים. בינתיים, בשנות ה-50, ראה מנהיג טורקיה מנדרס את קפריסין כ”הרחבה של אנטוליה”, דחה את חלוקת קפריסין לפי קווים אתניים והעדיף את סיפוח האי כולו לטורקיה. סיסמאות לאומניות התרכזו ברעיון ש”קפריסין היא טורקית” ומפלגת השלטון הכריזה על קפריסין כחלק מהמולדת הטורקית החיונית לביטחונה. לאחר שהבינו כי העובדה שאוכלוסיית קפריסין הטורקית היא רק 20% מתושבי האי הפכה את הסיפוח לבלתי אפשרי, המדיניות הלאומית שונתה לטובת חלוקה. הסיסמה “חלוקה או מוות” שימשה לעתים קרובות בהפגנות קפריסאיות טורקיות וטורקיות החל מסוף שנות ה-50 ונמשכו לאורך שנות ה-60. למרות שלאחר ועידות ציריך ולונדון נראה היה שטורקיה משלימה עם קיומה של המדינה הקפריסאית ומתרחקת ממדיניותה להעדיף את חלוקת האי, המטרה של מנהיגי קפריסין הטורקית והטורקית נותרה של יצירת מדינה טורקית עצמאית. החלק הצפוני של האי.

בינואר 1950, כנסיית קפריסין ארגנה משאל עם בפיקוחם של אנשי דת וללא השתתפות קפריסין הטורקית, שבו 96% מהקפריסאים היוונים המשתתפים הצביעו בעד האנוסיס, : 9  היוונים היו 80.2% מכלל אוכלוסיית האי באותה תקופה מפקד 1946. אוטונומיה מוגבלת על פי חוקה הוצעה על ידי הממשל הבריטי אך בסופו של דבר נדחתה. בשנת 1955 נוסד ארגון EOKA, שחיפש איחוד עם יוון באמצעות מאבק מזוין. במקביל, ארגון ההתנגדות הטורקית (TMT), הקורא לטקסים, או חלוקה, הוקם על ידי הקפריסאים הטורקים כמשקל נגד. פקידים בריטיים סבלו גם את הקמת ארגון המחתרת הטורקית TMT. מזכיר המדינה למושבות במכתב מ-15 ביולי 1958 יעץ למושל קפריסין שלא לפעול נגד TMT למרות פעולותיה הבלתי חוקיות כדי לא לפגוע בבריטים היחסים עם ממשלת טורקיה.

עצמאות ואלימות בין-קהילתית
משבר קפריסין של 1963–64

בתקופת השלטון הבריטי, עתידו של האי הפך לעניין של מחלוקת בין שתי הקהילות האתניות הבולטות, הקפריסאים היוונים, שהיוו 77% מהאוכלוסייה ב-1960, והקפריסאים הטורקים, שהיוו 18% מהאוכלוסייה. מהמאה ה-19 ואילך, אוכלוסיית קפריסין היוונית רדפה באנוסיס, איחוד עם יוון, שהפך למדיניות לאומית יוונית בשנות ה-50. האוכלוסייה הקפריסאית הטורקית דגלה תחילה בהמשך השלטון הבריטי, לאחר מכן דרשה את סיפוח האי לטורקיה, ובשנות ה-50, יחד עם טורקיה, קבעה מדיניות של טקסים, חלוקת קפריסין והמדינה. הקמת מדיניות טורקית בצפון.

קפריסין קיבלה עצמאות בשנת 1960, בעקבות קמפיין מזוין בראשות EOKA. בהתאם להסכם ציריך ולונדון, קפריסין קיבלה עצמאות רשמית ב-16 באוגוסט 1960, ובאותה עת מנתה אוכלוסייה כוללת של 573,566; מתוכם 442,138 (77.1%) היו יוונים, 104,320 (18.2%) טורקים ו-27,108 (4.7%) אחרים. בריטניה שמרה על שני אזורי הבסיס הריבוני של אקרוטירי ודקליה, בעוד שמשרות ממשלתיות ותפקידים ציבוריים הוקצו לפי מכסות אתניות, מה שהעניק למיעוט הקפריסאים הטורקים וטו קבוע, 30% בפרלמנט ובממשל, והעניק לשלוש האם- מדינות ערב זכויות.

עם זאת, חלוקת הכוח כפי שחוותה בחוקה הביאה עד מהרה למבוי סתום משפטי וחוסר שביעות רצון משני הצדדים, וחמושים לאומנים החלו להתאמן שוב, עם תמיכה צבאית של יוון וטורקיה בהתאמה. ההנהגה היוונית הקפריסאית סברה כי הזכויות שניתנו לקפריסאים הטורקים על פי חוקת 1960 הן נרחבות מדי ועיצבה את תוכנית אקריטאס, שנועדה לתקן את החוקה לטובת קפריסאים יוון, לשכנע את הקהילה הבינלאומית לגבי נכונות השינויים ובאלימות. להכניע את הקפריסאים הטורקים בעוד מספר ימים אם לא יסכימו עם התוכנית. המתיחות התגברה כאשר נשיא קפריסין הארכיבישוף מקאריוס השלישי קרא לשינויים חוקתיים, אשר נדחו על ידי טורקיה : 17–20  והתנגדו לקפריסאים הטורקים.

אלימות בין-קהילתית פרצה ב-21 בדצמבר 1963, כאשר שני קפריסאים טורקים נהרגו בתקרית שבה הייתה מעורבת משטרת קפריסין היוונית. האלימות הביאה למותם של 364 טורקים ו-174 קפריסאים יוונים, הרס של 109 כפרים קפריסאים טורקים או מעורבים ועקירה של 25,000–30,000 קפריסאים טורקים. המשבר הביא לסיום המעורבות הקפריסאית הטורקית בממשל ולטענתם כי איבדה את הלגיטימיות שלו; : 56–59  אופיו של אירוע זה עדיין שנוי במחלוקת. באזורים מסוימים, הקפריסאים היוונים מנעו מקפריסאים הטורקים לנסוע ולהיכנס לבנייני ממשלה, בעוד שחלק מהקפריסאים הטורקים נסוגו מרצון עקב קריאות הממשל הקפריסאי הטורקי.
קפריסאים טורקים החלו לחיות במובלעות.
מבנה הרפובליקה שונה, באופן חד צדדי, על ידי מקריוס, וניקוסיה חולקה על ידי הקו הירוק, עם פריסת חיילי UNFICYP.

 

ב-1964, טורקיה איימה לפלוש לקפריסין בתגובה לאלימות הבין-קהילתית הקפריסאית המתמשכת, אך הדבר נעצר על ידי מברק מנוסח בחריפות של נשיא ארה”ב לינדון ב’ ג’ונסון ב-5 ביוני, שהזהיר כי ארה”ב לא תעמוד לצד טורקיה. במקרה של פלישה סובייטית כתוצאה מכך לשטח טורקיה. בינתיים, עד 1964, האנוסיס הייתה מדיניות יוונית ולא תינטש; מקאריוס וראש ממשלת יוון, ג’ורג’יוס פפנדריאו, הסכימו שאנוזה צריכה להיות המטרה הסופית והמלך קונסטנטינוס איחל לקפריסין “איחוד מהיר עם מדינת האם”.
יוון שלחה 10,000 חיילים לקפריסין כדי להתמודד עם פלישה טורקית אפשרית.

המשבר של 1963–64 הביא לאלימות בין-קהילתית נוספת בין שתי הקהילות, עקר יותר מ-25,000 קפריסאים טורקים לתוך מובלעות : 56–59  והביא לקץ הייצוג של קפריסין הטורקית ברפובליקה.

1974 הפיכה, פלישה ופילוג
הפיכה קפריסאית 1974 ופלישת טורקיה לקפריסין

Varosha (Maraş), פרבר של פמגוסטה, ננטש כאשר תושביה נמלטו ב-1974 ונשאר בשליטה צבאית טורקית.

ב-15 ביולי 1974, החונטה הצבאית היוונית בפיקודו של דימיטריוס יואנידס ביצעה הפיכה בקפריסין, כדי לאחד את האי עם יוון. ההפיכה הדיחה את הנשיא מקריוס השלישי והחליפה אותו עם לאומני פרונוזה ניקוס סמפסון. בתגובה להפיכה, חמישה ימים לאחר מכן, ב-20 ביולי 1974, פלש הצבא הטורקי לאי, תוך ציון הזכות להתערב כדי להחזיר את הסדר החוקתי מהסכם הערבות מ-1960. הצדקה זו נדחתה על ידי האו”ם והקהילה הבינלאומית.

חיל האוויר הטורקי החל להפציץ עמדות יווניות בקפריסין, ומאות צנחנים הוטלו באזור שבין ניקוסיה לקירניה, שם הוקמו זה מכבר מובלעות קפריסאיות טורקיות חמושות; בעוד מול חופי קירניה, ספינות כוחות טורקיות הנחיתו 6,000 איש וכן טנקים, משאיות וכלי רכב משוריינים.

שלושה ימים לאחר מכן, כאשר הוסכם על הפסקת אש, טורקיה הנחיתה 30,000 חיילים על האי וכבשה את קירניה, המסדרון המקשר בין קירניה לניקוסיה, ואת הרובע הטורקי-קפריסאי ניקוסיה עצמו. החונטה באתונה, ולאחר מכן משטר סמפסון בקפריסין נפל מהשלטון. בניקוסיה, גלפקוס קלרידס קיבל את הנשיאות זמנית. אבל לאחר משא ומתן השלום בז’נבה, ממשלת טורקיה חיזקה את ראש הגשר שלהם בקירניה והחלה בפלישה שנייה ב-14 באוגוסט. הפלישה הביאה לכך שמורפו, קארפאס, פמגוסטה והמסאוריה הגיעו לשליטה טורקית.

לחץ בינלאומי הוביל להפסקת אש, ועד אז 36% מהאי השתלטו על ידי הטורקים ו-180,000 קפריסאים יוונים הוצאו מבתיהם בצפון. במקביל, כ-50,000 קפריסאים טורקים נעקרו צפונה והתיישבו בנכסי הקפריסאים היוונים העקורים. בין מגוון הסנקציות נגד טורקיה, באמצע 1975 הטיל הקונגרס האמריקני אמברגו נשק על טורקיה בגין שימוש בציוד שסופק על ידי ארה”ב במהלך הפלישה הטורקית לקפריסין ב-1974. היו 1,534 קפריסאים יוונים ו-502 טורקים. קפריסאים נעדרים כתוצאה מהלחימה מ-1963 עד 1974.

לרפובליקה של קפריסין יש ריבונות דה יורה על האי כולו, כולל המים הטריטוריאליים והאזור הכלכלי הבלעדי שלו, למעט אזורי הבסיס הריבוני של אקרוטירי ודקליה, שנותרו בשליטת בריטניה על פי הסכמי לונדון וציריך. עם זאת, הרפובליקה של קפריסין מחולקת דה פקטו לשני חלקים עיקריים: האזור שבשליטתה האפקטיבית של הרפובליקה, הממוקם בדרום ובמערב ומהווה כ-59% משטח האי, והצפון, המנוהל על ידי הרפובליקה הטורקית של צפון קפריסין המוצהרת על עצמה, המכסה כ-36% משטח האי. עוד כמעט 4% משטח האי מכוסה על ידי אזור החיץ של האו”ם. הקהילה הבינלאומית מחשיבה את החלק הצפוני של האי כטריטוריה של הרפובליקה של קפריסין שנכבשה על ידי כוחות טורקים. הכיבוש נתפס כבלתי חוקי לפי החוק הבינלאומי ומסתכם בכיבוש בלתי חוקי של שטח האיחוד האירופי מאז הפכה קפריסין לחברה באיחוד האירופי.

לאחר חלוקה
לאחר החזרת הסדר החוקתי והחזרת הארכיבישוף מקריוס השלישי לקפריסין בדצמבר 1974, נותרו כוחות טורקים שכבשו את החלק הצפון-מזרחי של האי. בשנת 1983, הפרלמנט הקפריסאי הטורקי, בראשות מנהיג קפריסין הטורקי ראוף דנקטאש, הכריז על הרפובליקה הטורקית של צפון קפריסין (TRNC), המוכרת רק על ידי טורקיה.

אירועי קיץ 1974 שולטים בפוליטיקה באי, כמו גם ביחסי יוון-טורקיה. מתיישבים טורקים התיישבו בצפון בעידוד מדינות קפריסין הטורקית והטורקית.
הרפובליקה של קפריסין רואה בנוכחותם הפרה של אמנת ז’נבה, : 56–59  בעוד מתיישבים טורקים רבים ניתקו מאז את קשריהם עם טורקיה והדור השני שלהם רואה בקפריסין כמולדתם.

שרי החוץ של מדינות האיחוד האירופי בלימסול במהלך נשיאות קפריסין של האיחוד האירופי ב-2012
הפלישה הטורקית, הכיבוש שלאחר מכן והכרזת העצמאות על ידי ה-TRNC גינו על ידי החלטות האו”ם, אשר מאושרות מחדש על ידי מועצת הביטחון מדי שנה.
המאה ה -21

הניסיונות לפתור את הסכסוך בקפריסין נמשכו. בשנת 2004, תוכנית אנאן, שנוסחה על ידי מזכ”ל האו”ם קופי אנאן, הועמדה למשאל עם בשני הממשלות הקפריסאיות. 65% מהקפריסאים הטורקים הצביעו בעד התוכנית ו-74% מהקפריסאים היוונים הצביעו נגד התוכנית, בטענה שהיא מעדיפה באופן לא פרופורציונלי את הקפריסאים הטורקים ונותנת השפעה בלתי סבירה על האומה לטורקיה. בסך הכל, 66.7% מהמצביעים דחו את תוכנית אנאן.

ב-1 במאי 2004 הצטרפה קפריסין לאיחוד האירופי, יחד עם תשע מדינות נוספות. קפריסין התקבלה לאיחוד האירופי בכללותו, אם כי החקיקה של האיחוד האירופי מושעה בצפון קפריסין עד להסדר סופי של בעיית קפריסין.

נעשו מאמצים לשפר את חופש התנועה בין שני הצדדים. באפריל 2003, צפון קפריסין הקלה באופן חד צדדי את הגבלות המחסומים, ואיפשרה לקפריסאים לעבור בין שני הצדדים לראשונה מזה 30 שנה. במרץ 2008 נהרסה חומה שעמדה במשך עשרות שנים על הגבול בין הרפובליקה של קפריסין לאזור החיץ של האו”ם. החומה חצתה את רחוב לדרה בלב ניקוסיה ונראתה כסמל חזק לחלוקה בת 32 השנים של האי. ב-3 באפריל 2008, רחוב לדרה נפתח מחדש בנוכחות פקידים קפריסאים יוון וטורקיה. שני הצדדים פתחו מחדש בשיחות איחוד מחדש ב-2015, אך אלה קרסו ב-2017.

האיחוד האירופי הזהיר בפברואר 2019 שקפריסין מוכרת דרכונים של האיחוד האירופי לאוליגרכים רוסים, ובכך תאפשר לסינדיקטים של פשע מאורגן לחדור לאיחוד האירופי. בשנת 2020, מסמכים שהודלפו חשפו מגוון רחב יותר של פקידים לשעבר ובהווה מאפגניסטן, סין, דובאי, לבנון, הפדרציה הרוסית, ערב הסעודית, אוקראינה ווייטנאם אשר קנו אזרחות קפריסאית לפני שינוי החוק ביולי 2019.
מאז 2020 קפריסין וטורקיה היו מעורבות במחלוקת על היקף האזורים הכלכליים הבלעדיים שלהן, שנבעה לכאורה מחיפושי נפט וגז באזור.

בנובמבר 2023, דליפת הנתונים הסודיים של קפריסין שפורסמה על ידי הקונסורציום הבינלאומי של עיתונאים חוקרים הראתה שהרשת הפיננסית של המדינה מקיימת קשרים חזקים עם אוליגרכים רוסים ודמויות גבוהות בקרמלין, התומכות במשטרו של ולדימיר פוטין.

גאוגרפיה
גיאוגרפיה של קפריסין

קפריסין היא האי השלישי בגודלו בים התיכון, אחרי האיים האיטלקיים סיציליה וסרדיניה, הן מבחינת שטח והן מבחינת אוכלוסיה. הוא גם ה -80 בגודלו בעולם לפי שטח וה -51 בגודלו בעולם לפי אוכלוסייה. אורכו 240 ק”מ (149 מייל) מקצה לקצה ורוחבו 100 ק”מ (62 מייל) בנקודה הרחבה ביותר שלו, עם טורקיה 75 ק”מ (47 מייל) צפונה. הוא שוכן בין קווי הרוחב 34° ו -36° N, וקווי האורך 32° ו -35° E.

שטחים שכנים אחרים כוללים סוריה ולבנון ממזרח ודרום מזרח (105 ו-108 ק”מ (65 ו-67 מייל), בהתאמה), ישראל 200 ק”מ (124 מייל) מדרום מזרח, רצועת עזה 427 ק”מ (265 מייל) מדרום מזרח. מצרים 380 ק”מ (236 מייל) מדרום, ויוון מצפון מערב: 280 ק”מ (174 מייל) לאי הדודקנסי הקטן קסטלוריזו (מגיסטי), 400 ק”מ (249 מייל) לרודוס ו -800 ק”מ (497 מייל) ליבשת יוון. קפריסין ממוקמת בצומת של שלוש יבשות, כאשר מקורות ממקמים את קפריסין באירופה, ולחילופין מערב אסיה והמזרח התיכון.

התבליט הפיזי של האי נשלט על ידי שני רכסי הרים, הרי הטרודוס ורכס קירניה הקטן יותר, והמישור המרכזי שהם מקיפים, המסאוריה. מישור Mesaoria מנוקז על ידי נהר Pedieos, הארוך ביותר באי. הרי הטרודוס מכסים את רוב החלקים הדרומיים והמערביים של האי ומהווים בערך מחצית משטחו. הנקודה הגבוהה ביותר בקפריסין היא הר האולימפוס בגובה 1,952 מ’ (6,404 רגל), הממוקם במרכז רכס הטרודוס. רכס קירניה הצר, המשתרע לאורך קו החוף הצפוני, תופס פחות שטח במידה ניכרת, והגבהים נמוכים יותר ומגיעים למקסימום של 1,024 מ’ (3,360 רגל). האי נמצא בתוך הלוח האנטולי.

קפריסין מכילה את האזור האקולוגי של יערות הים התיכון של קפריסין. היה לו ציון ממוצע של שלמות נוף יער לשנת 2018 של 7.06/10, דירג אותו במקום ה-59 בעולם מתוך 172 מדינות.

מבחינה גיאופוליטית, האי מחולק לארבעה מקטעים עיקריים. הרפובליקה של קפריסין תופסת את שני השלישים הדרומיים של האי (59.74%). הרפובליקה הטורקית של צפון קפריסין תופסת את השליש הצפוני (34.85%), והקו הירוק בשליטת האו”ם מספק אזור חיץ המפריד בין השניים ומכסה 2.67% מהאי. לבסוף, שני בסיסים תחת ריבונות בריטית ממוקמים על האי: אקרוטירי ו-Dhekelia, המכסים את 2.
74% הנותרים.

אקלים
אקלים קפריסין

בקפריסין אקלים סובטרופי – סוג ים תיכוני וצחיח למחצה (בחלק הצפון מזרחי של האי) – סיווגי אקלים של קופפן Csa ו- BSh, עם חורפים מתונים מאוד (על החוף) וחמים עד חם קיץ. שלג אפשרי רק בהרי הטרודוס בחלק המרכזי של האי. הגשם מתרחש בעיקר בחורף, כאשר הקיץ יבש בדרך כלל.

בקפריסין יש את אחד האקלים החמים ביותר בחלק הים תיכוני של האיחוד האירופי. הטמפרטורה השנתית הממוצעת בחוף היא סביב 24 מעלות צלזיוס (75 מעלות פרנהייט) ביום ו-14 מעלות צלזיוס (57 מעלות פרנהייט) בלילה. בדרך כלל, הקיץ נמשך כשמונה חודשים, מתחיל באפריל עם טמפרטורות ממוצעות של 21-23 מעלות צלזיוס (70-73 מעלות צלזיוס) ביום ו-11-13 מעלות צלזיוס (52-55 מעלות צלזיוס) בלילה, ומסתיימות בנובמבר עם טמפרטורות ממוצעות של 22-23 מעלות צלזיוס (72-73 מעלות צלזיוס) ביום ו-12-14 מעלות צלזיוס (54-57 מעלות צלזיוס) בלילה, אם כי בארבעת החודשים הנותרים הטמפרטורות לפעמים עולות על 20 מעלות צלזיוס (68 מעלות צלזיוס). ו).

שעות השמש על החוף הן בסביבות 3,200 בשנה, מממוצע של 5-6 שעות שמש ביום בדצמבר לממוצע של 12-13 שעות ביולי. זה בערך כפול מזה של ערים בחצי הצפוני של אירופה; לשם השוואה, לונדון מקבלת כ-1,540 בשנה. בדצמבר, לונדון זוכה לכ-50 שעות שמש ואילו מקומות חוף בקפריסין כ-180 שעות (כמעט כמו במאי בלונדון).

אספקת מים

קפריסין סובלת ממחסור כרוני במים. המדינה מסתמכת במידה רבה על גשם כדי לספק מים ביתיים, אך ב-30 השנים האחרונות ירד המשקעים השנתיים הממוצעים. בין השנים 2001 ל-2004, כמות גשמים שנתית כבדה במיוחד דחפה את עתודות המים למעלה, כשההיצע עלה על הביקוש, מה שאיפשר לאחסון הכולל במאגרי האי לעלות לשיא של כל הזמנים עד תחילת 2005. עם זאת, מאז הביקוש גדל מדי שנה – תוצאה של גידול האוכלוסייה המקומית, מעבר זרים לקפריסין ומספר התיירים המבקרים – בעוד ההיצע ירד כתוצאה מבצורת תכופה יותר.

סכרים נותרו מקור המים העיקרי הן לשימוש ביתי והן לשימוש חקלאי; לקפריסין יש בסך הכל 107 סכרים (פלוס אחד שנמצא כעת בבנייה) ומאגרים, עם קיבולת אגירת מים כוללת של כ-330,000,000 מ”ר 1.2 × 10 10 מ”ק). מתקני התפלת מים נבנים בהדרגה כדי להתמודד עם השנים האחרונות של בצורת ממושכת.

הממשלה השקיעה רבות בהקמת מתקני התפלת מים שסיפקו כמעט 50% מהמים הביתיים מאז 2001. כמו כן נעשו מאמצים להעלות את המודעות הציבורית למצב ולעודד את משתמשי המים הביתיים לקחת אחריות רבה יותר על השימור. של מצרך נדיר זה יותר ויותר.

טורקיה בנתה צינור מים מתחת לים התיכון מאנאמור בחופה הדרומי לחוף הצפוני של קפריסין, כדי לספק לצפון קפריסין מי שתייה והשקיה (ראה פרויקט אספקת המים של צפון קפריסין.

חי וצומח
קפריסין היא ביתם של מספר מינים אנדמיים, כולל העכבר הקפריסאי, אלון הזהב והארז הקפריסאי.

פוליטיקה
הפוליטיקה של קפריסין

קפריסין היא רפובליקה נשיאותית. ראש המדינה והממשלה נבחרים בהליך של בחירה כללית לכהונה של חמש שנים. הסמכות המבצעת מופעלת על ידי הממשלה כאשר הסמכות המחוקקת נתונה לבית הנבחרים בעוד שהרשות השופטת אינה תלויה הן ברשות המבצעת והן ברשות המחוקקת.

חוקת 1960 סיפקה שיטת ממשל נשיאותית עם רשויות מבצעות, מחוקקות ומשפטיות עצמאיות וכן מערכת מורכבת של איזונים ובלמים הכוללים יחס חלוקת כוח משוקלל שנועד להגן על האינטרסים של הקפריסאים הטורקים. הרשות המבצעת הובלה על ידי נשיא קפריסין יווני וסגן נשיא קפריסין הטורקי שנבחרו על ידי הקהילות בהתאמה לכהונה של חמש שנים ולכל אחד מהם יש זכות וטו על סוגים מסוימים של חקיקה והחלטות ביצועיות. הסמכות המחוקקת הייתה על בית הנבחרים שנבחרו אף הם על בסיס ספרי בוחרים נפרדים.

מאז 1965, בעקבות עימותים בין שתי הקהילות, המושבים הקפריסאים הטורקים בבית נותרו פנויים. בשנת 1974 נחלקה קפריסין דה פקטו כאשר הצבא הטורקי כבש את השליש הצפוני של האי. הקפריסאים הטורקים הכריזו לאחר מכן על עצמאות ב-1983 כרפובליקה הטורקית של צפון קפריסין, אך הוכרו רק על ידי טורקיה. בשנת 1985 אימץ ה-TRNC חוקה וערך את הבחירות הראשונות שלו. האו”ם מכיר בריבונות הרפובליקה של קפריסין על כל האי קפריסין.

נכון לשנת 2007, היו בבית הנבחרים 56 חברים שנבחרו לכהונה של חמש שנים בייצוג יחסי, ושלושה חברי משקיפים המייצגים את המיעוטים הארמניים, הלטינים והמארונים. 24 מושבים הוקצו לקהילה הטורקית אך נותרו פנויים מאז 1964. הסביבה הפוליטית נשלטה על ידי AKEL הקומוניסטית, העצרת הדמוקרטית השמרנית הליברלית, המפלגה המרכזית הדמוקרטית והסוציאל -דמוקרטית EDEK.

ב-2008 הפך דימיטריס כריסטופיאס לראש המדינה הקומוניסטי הראשון במדינה. בשל מעורבותו במשבר הפיננסי של קפריסין בשנים 2012–13, כריסטופיאס לא התמודד לבחירה מחדש בשנת 2013. הבחירות לנשיאות בשנת 2013 הביאו לכך שמועמד העצרת הדמוקרטית ניקוס אנסטסיאדס זכה ב-57.48% מהקולות. כתוצאה מכך, אנסטסיאדס הושבע ב-28 בפברואר 2013. אנסטסיאדס נבחר מחדש עם 56% מהקולות בבחירות לנשיאות 2018.
ב-28 בפברואר 2023, הושבע ניקוס כריסטודוולידס, הזוכה בסיבוב הבחירות לנשיאות ב-2023, לנשיא השמיני של הרפובליקה של קפריסין.

חטיבות אדמיניסטרטיביות
מחוזות קפריסין ורשימת ערים, עיירות וכפרים בקפריסין
הרפובליקה של קפריסין מחולקת לשישה מחוזות: ניקוסיה, פמגוסטה, קירניה, לרנקה, לימסול ופאפוס.

תחנת כוח דקליה
לקפריסין יש ארבע נחלות, כולן בשטח השייך לאזור הבסיס הריבוני הבריטי של דקליה. השניים הראשונים הם הכפרים אורמידיה וקסילוטימבו. השלישית היא תחנת הכוח Dhekelia, המחולקת על ידי כביש בריטי לשני חלקים. החלק הצפוני הוא יישוב הפליטים EAC. החלק הדרומי, למרות שהוא ממוקם ליד הים, הוא גם אקסקלבה מכיוון שאין לו מים טריטוריאליים משלו, אלה שהם מי בריטניה.

אזור החיץ של האו”ם רץ נגד דקליה ומתגבר שוב מהצד המזרחי שלו ליד איוס ניקולאוס ומחובר לשאר חלקיה של דקליה במסדרון יבשתי דק.
במובן זה אזור החיץ הופך את אזור פאראלימני בפינה הדרומית-מזרחית של האי לאסלבה דה פקטו, אם כי לא דה יורה.

יחסי חוץ
יחסי חוץ של קפריסין
הרפובליקה של קפריסין חברה בקבוצות הבינלאומיות הבאות: קבוצת אוסטרליה, CN, CE, CFSP, EBRD, EIB, EU, FAO, IAEA, IBRD, ICAO, ICC, ICCt, ITUC, IDA, IFAD, IFC, IHO, ILO, IMF, IMO, אינטרפול, IOC, IOM, IPU, ITU, MIGA, NAM, NSG, OPCW, OSCE, PCA, UN, UNCTAD, UNESCO, UNHCR, UNIDO, UPU, WCL, WCO, WFTU, WFTU, WF WMO, WToO, WTO.
כוחות חמושים
המשמר הלאומי הקפריסאי

טקס קבלת פנים של נשיא רוסיה לשעבר דמיטרי מדבדב על ידי חיילי המשמר הלאומי הקפריסאי.

המשמר הלאומי הקפריסאי הוא המוסד הצבאי העיקרי של הרפובליקה של קפריסין. זהו כוח נשק משולב, עם אלמנטים יבשתיים, אוויריים וימיים. מבחינה היסטורית כל האזרחים הגברים נדרשו לבלות 24 חודשי שירות במשמר הלאומי לאחר יום הולדתם ה-17, אך בשנת 2016 צומצמה תקופת שירות החובה הזו ל-14 חודשים.

מדי שנה עוברים הכשרה של כ-10,000 אנשים במרכזי גיוס. בהתאם למומחיות המוענקת, המתגייסים מועברים למחנות אימונים מיוחדים או ליחידות מבצעיות.

בעוד שעד 2016 הכוחות המזוינים היו מבוססים בעיקר על גיוס, מאז אומץ מוסד מגויס מקצועי גדול (ΣΥΟΠ), אשר בשילוב עם הפחתת שירות החובה מייצר יחס משוער של 3:1 בין המתגייסים למקצוענים.

חוק, צדק וזכויות אדם
משטרת קפריסין וזכויות אדם בקפריסין

בית המשפט העליון לצדק
משטרת קפריסין (ביוונית: Αστυνομία Κύπρου, טורקית : Kıbrıs Polisi היא שירות המשטרה הלאומי היחיד של הרפובליקה של קפריסין ונמצא תחת משרד המשפטים והסדר הציבורי מאז 1993.

ב”חופש בעולם 2011″, Freedom House דירג את קפריסין כ”חופשית”. בינואר 2011, הדו”ח של משרד הנציב העליון של האו”ם לזכויות אדם בשאלת זכויות האדם בקפריסין ציין כי החלוקה המתמשכת של קפריסין ממשיכה להשפיע על זכויות האדם ברחבי האי “כולל חופש התנועה, זכויות אדם הנוגעות לשאלת נעדרים, אפליה, הזכות לחיים, חופש הדת וזכויות כלכליות, חברתיות ותרבותיות”. ההתמקדות המתמדת בחלוקת האי יכולה לפעמים להסוות סוגיות אחרות של זכויות אדם.

בשנת 2014, טורקיה חויב על ידי בית הדין האירופי לזכויות אדם לשלם הרבה יותר מ-100 מיליון דולר כפיצוי לקפריסין על הפלישה; אנקרה הודיעה כי תתעלם מפסק הדין. בשנת 2014, קבוצה של פליטים קפריסאים וחבר פרלמנט אירופי, אליהם הצטרפו מאוחר יותר ממשלת קפריסין, הגישו תלונה לבית הדין הבינלאומי, והאשימו את טורקיה בהפרת אמנות ז’נבה על ידי העברה ישירה או עקיפה של אוכלוסייתה האזרחית לשטחים כבושים. שטח. הפרות אחרות של אמנת ז’נבה והאג – שתיהן אושרו על ידי טורקיה – מסתכמות במה שהארכאולוג סופוקלס האדג’יסאבוס כינה “ההרס המאורגן של המורשת היוונית והנוצרית בצפון”. הפרות אלו כוללות ביזה של אוצרות תרבות, הרס מכוון של כנסיות, הזנחת יצירות אמנות ושינוי שמות של אתרים היסטוריים חשובים, אשר גינתה על ידי המועצה הבינלאומית לאנדרטאות ואתרים. האדג’יסאבוס טען כי פעולות אלו מונעות ממדיניות טורקית של מחיקת הנוכחות היוונית בצפון קפריסין במסגרת של טיהור אתני. אבל יש מבצעים שרק מונעים על ידי חמדנות ומחפשים רווח. המומחה לדיני אמנות, אלסנדרו צ’צ’י, סיווג את הקשר של הרס מורשת תרבותית לטיהור אתני כ”נקודת המבט היוונית קפריסאית”, שלדעתו נדחתה על ידי שני דוחות PACE. צ’צ’י טוען באחריות היוונית והקפריסאית הטורקית המשותפת להרס המורשת התרבותית בקפריסין, ומציין את הרס המורשת הקפריסאית הטורקית בידי קיצונים קפריסאים יוונים.

כלכלה
כלכלת קפריסין

הבנק המרכזי של קפריסין
בתחילת המאה ה-21, קפריסין התהדרה בכלכלה משגשגת מבוססת שירותים שהפכה אותה לעשירה מבין עשר המדינות שהצטרפו לאיחוד האירופי בשנת 2004. עם זאת, הכלכלה הקפריסאית נפגעה מאוחר יותר מהמשבר הפיננסי העולמי וגוש האירו. משבר. ביוני 2012 הודיעה ממשלת קפריסין כי תצטרך 1.8 מיליארד אירו בסיוע חוץ כדי לתמוך בבנק הפופולרי של קפריסין, ולאחר מכן הורידה פיץ’ את דירוג האשראי של קפריסין לסטטוס זבל. פיץ’ הצהיר כי קפריסין תזדקק ל -4 מיליארד אירו נוספים כדי לתמוך בבנקים שלה וההורדה נבעה בעיקר מחשיפת בנק אוף קפריסין, בנק קפריסין פופולארי, ובנק Hellenic, שלושת הבנקים הגדולים בקפריסין, למשבר הפיננסי היווני.

קפריסין היא חלק מאיחוד מוניטרי, גוש האירו (כחול כהה) ומהשוק היחיד של האיחוד האירופי.

המשבר הפיננסי של קפריסין בשנים 2012–2013 הוביל להסכם עם קבוצת היורו במרץ 2013 לפיצול הבנק הפופולרי של קפריסין, לבנק “רע” שייפרק עם הזמן ולבנק “טוב” שייספג על ידי בנק אוף קפריסין. בתמורה לחילוץ של 10 מיליארד אירו מהנציבות האירופית, הבנק המרכזי האירופי וקרן המטבע הבינלאומית, המכונה לעתים קרובות “הטרויקה”, נדרשה ממשלת קפריסין להטיל תספורת משמעותית על פיקדונות לא מבוטחים, חלק גדול מ- שהוחזקו על ידי רוסים עשירים שהשתמשו בקפריסין כמקלט מס. הפקדות מבוטחות בסך 100,000 אירו או פחות לא הושפעו.

בית החולים הכללי של לימסול
קפריסין עשתה התאוששות כלכלית מדהימה בשנות ה-2010, ולפי הערכות קרן המטבע הבינלאומית לשנת 2023, התמ”ג לנפש של קפריסין ב -54,611 דולר הוא הגבוה ביותר בדרום אירופה, אם כי מעט מתחת לממוצע האיחוד האירופי. תיירות, שירותים פיננסיים ושילוח הם חלקים משמעותיים מהכלכלה, וקפריסין נחפשה כבסיס למספר עסקים מחוץ לחוף הים בשל שיעורי המס הנמוכים שלה וקלות עשיית העסקים שלה. צמיחה חזקה הושגה בשנות השמונים והתשעים, בשל ההתמקדות שהציבו ממשלות קפריסין בעמידה בקריטריונים לקבלה לאיחוד האירופי. ממשלת קפריסין אימצה את האירו כמטבע הלאומי ב-1 בינואר 2008, והחליפה את הלירה הקפריסאית.

קפריסין היא החברה האחרונה באיחוד האירופי המבודדת באופן מלא מחיבורי אנרגיה, והיא צפויה להיות מחוברת לרשת האירופית באמצעות EuroAsia Interconnector, כבל מתח ישר במתח גבוה של 2000 MW. EuroAsia Interconnector יחבר את רשתות החשמל היווניות, הקפריסאיות והישראליות. זהו פרויקט מוביל של אינטרס משותף של האיחוד האירופי וגם פרויקט מקשר בין כבישי חשמל בראש סדר העדיפויות.

בשנים האחרונות התגלו כמויות משמעותיות של גז טבעי מהחוף באזור המכונה אפרודיטה (בגוש הקידוח הניסיוני 12) באזור הכלכלי הבלעדי של קפריסין EEZ, כ-175 קילומטרים (109 מייל) דרומית ללימסול ב-33 °5’40″N ו-32°59’0″E. עם זאת, חברות הקידוח הימי של טורקיה ניגשו הן למשאבי גז טבעי והן למשאבי נפט מאז 2013. קפריסין תחמה את גבולה הימי עם מצרים ב-2003, עם לבנון ב-2007, ועם ישראל ב-2010. באוגוסט 2011, החברה האמריקאית נובל אנרג’י התקשרה בהסכם שיתוף ייצור עם ממשלת קפריסין בנוגע לפיתוח מסחרי של הבלוק.

טורקיה, שאינה מכירה בהסכמי הגבול של קפריסין עם שכנותיה, איימה לגייס את כוחותיה הימיים אם קפריסין תמשיך בתוכניות להתחיל בקידוחים בבלוק 12. מאמצי הקידוח של קפריסין זוכים לתמיכת ארה”ב, האיחוד האירופי, והאו”ם, וב-19 בספטמבר 2011 החלו קידוחים בבלוק 12 מבלי שדווחו על תקריות.
תשתית
תחבורה בקפריסין ותקשורת בקפריסין

הנמל של לימסול, העמוס ביותר בקפריסין
קפריסין היא אחת משלוש מדינות האיחוד האירופי היחידות שבהן כלי רכב נוסעים בצד שמאל של הכביש, שריד לשלטון הבריטי. סדרה של כבישים מהירים עוברים לאורך החוף מפאפוס לאיה נאפה, עם שני כבישים מהירים בפנים הארץ לניקוסיה, אחד מלימסול ואחד מלרנקה.

בעלות על רכב פרטי לנפש היא ה-29 בגובהה בעולם. ברפובליקה של קפריסין היו כ-344,000 כלי רכב בבעלות פרטית, ובסך הכל 517,000 כלי רכב רשומים ברפובליקה של קפריסין. בשנת 2006, הוכרזו תוכניות לשפר ולהרחיב את שירותי האוטובוסים ותחבורה ציבורית אחרת ברחבי קפריסין, עם הגיבוי הפיננסי של הבנק לפיתוח האיחוד האירופי. בשנת 2010 הוטמעה רשת האוטובוסים החדשה.

לקפריסין יש שני שדות תעופה בינלאומיים באזורים שבשליטת הממשלה, האחד העמוס יותר בלרנקה והשני בפאפוס. נמל התעופה הבינלאומי ארקאן הוא הפעיל היחיד באזורים שאינם בשליטת הממשלה, אך לכל הטיסות הבינלאומיות לשם חייבת להיות עצירת ביניים בטורקיה.

הנמלים העיקריים של האי הם לימסול ולרנקה, המשרתים ספינות מטען, נוסעים ושייט.

Cyta, חברת התקשורת בבעלות המדינה, מנהלת את רוב חיבורי הטלקומוניקציה והאינטרנט באי. עם זאת, בעקבות הסרת הרגולציה של המגזר, צצו כמה חברות טלקומוניקציה פרטיות, כולל Epic, Cablenet, OTEnet Telecom, Omega Telecom ו- PrimeTel.
באזורים הלא-ממשלתיים בקפריסין, שתי חברות שונות מנהלות את רשת הטלפונים הניידים: Turkcell ו- KKTC Telsim.

דמוגרפיה
דמוגרפיה של קפריסין ורשימת ערים, עיירות וכפרים בקפריסין

גידול האוכלוסייה, 1961–2003 (מספרים לכל האי, למעט מתיישבים טורקים המתגוררים בצפון קפריסין).

אוכלוסיית 2010 לפי גיל ומין
לפי אתר האינטרנט של הרפובליקה של קפריסין, האוכלוסייה באזורים שבשליטת הממשלה הייתה 918,100 במפקד 2021, כאשר המחוז המאוכלס ביותר הוא ניקוסיה (38%), ואחריו לימסול (28%). אזור המטרופולין של ניקוסיה, המורכב משבע רשויות, הוא האזור העירוני הגדול ביותר באי עם אוכלוסייה של 255,309.

לפי מפקד האוכלוסין הראשון לאחר העצמאות, שנערך בדצמבר 1960 וכיסה את כל האי, מנתה קפריסין אוכלוסייה כוללת של 573,566, מתוכם 442,138 (77.1%) יוונים, 104,320 (18.2%) טורקים ו-27,108 (4.7%) אחרים. ספר העובדות העולמי של ה-CIA חישב כי בשנת 2001, קפריסאים יוונים היוו 77%, קפריסאים טורקים 18%, ואחרים 5% מכלל האוכלוסייה הקפריסאית.

בשל המתיחות האתנית הבין-קהילתית בין 1963 ל-1974, מפקד אוכלוסין ברחבי האי נחשב כבלתי אפשרי. אף על פי כן, ממשלת קפריסין ניהלה אחת ב-1973, ללא האוכלוסייה הקפריסאית הטורקית. לפי מפקד אוכלוסין זה מנתה אוכלוסיית קפריסין היוונית 482,000. שנה לאחר מכן, ב-1974, העריך המחלקה לסטטיסטיקה ומחקר של ממשלת קפריסין את כלל אוכלוסיית קפריסין ב-641,000; מתוכם 506,000 (78.9%) יוונים, ו-118,000 (18.4%) טורקים. לאחר הכיבוש הצבאי של חלק מהאי ב-1974, ערכה ממשלת קפריסין שישה מפקדים נוספים: ב-1976, 1982, 1992, 2001, 2011 ו-2021; אלה לא כללו את האוכלוסייה הטורקית שהתגוררה באזורים שאינם בשליטת הממשלה באי.

בנוסף לכך, הרפובליקה של קפריסין היא ביתם של 110,200 תושבי קבע זרים וכ-10,000–30,000 מהגרים בלתי חוקיים. נכון לשנת 2011, חיו בקפריסין 10,520 אנשים ממוצא רוסי.
הקבוצות הגדולות ביותר של תושבי חוץ
לאום אוכלוסיה (2011)
יון 29,321
הממלכה המאוחדת 24,046
רומניה 23,706
בולגריה 18,536
פיליפינים 9,413
רוסיה 8,164
סרי לנקה 7,269
וייטנאם 7,028
סוריה 3,054
הודו 2,933
לפי מפקד האוכלוסין של 2006 שבוצע על ידי צפון קפריסין, בצפון קפריסין חיו 256,644 דה יורה אנשים. 178,031 היו אזרחי צפון קפריסין, מתוכם 147,405 נולדו בקפריסין (112,534 מצפון; 32,538 מדרום; 371 לא ציינו מאיזה אזור בקפריסין הם הגיעו); 27,333 ילידי טורקיה; 2,482 נולדו בבריטניה ו-913 נולדו בבולגריה. מתוך 147,405 אזרחים שנולדו בקפריסין, 120,031 אומרים ששני ההורים נולדו בקפריסין; 16,824 אומרים ששני ההורים ילידי טורקיה; ל-10,361 יש הורה אחד שנולד בטורקיה והורה אחד שנולד בקפריסין.

בשנת 2010 העריכה קבוצת המשבר הבינלאומית שכלל אוכלוסיית האי מונה 1.1 מיליון מתוכם היו כ-300,000 תושבים בצפון, אולי מחציתם נולדו בטורקיה או שהם ילדים של מתיישבים כאלה.

הכפרים ריזוקרפסו (בצפון קפריסין), פוטמיה (במחוז ניקוסיה) ופילה במחוז לרנקה הם היישובים היחידים שנותרו עם אוכלוסייה קפריסאית יוונית וטורקית מעורבת.

H-Dna haplogroups נמצאות בתדרים הבאים בקפריסין: J (43.07% כולל 6.20% J1), E1b1b (20.00%), R1 (12.30% כולל 9.2% R1b), F (9.20%), I (7.70%), K (4.60%), A (3.10%).
קבוצות ההפלוגות J, K, F ו-E1b1b מורכבות משושלות עם התפלגות דיפרנציאלית בתוך המזרח התיכון, צפון אפריקה ואירופה.

מחוץ לקפריסין יש פזורה משמעותית ומשגשגת – הן פזורה קפריסאית יוונית והן פזורה קפריסאית טורקית – בבריטניה, אוסטרליה, קנדה, ארצות הברית, יוון וטורקיה.

העיריות הגדולות ביותר בקפריסין
קפריסין 2021 מפקד אוכלוסין ודיור דרגה שם מחוז פופ.
ניקוסיה
ניקוסיה לימסול
לימסול
1 ניקוסיה ניקוסיה 173,175 סטרובולוס
סטרובולוס לרנקה
לרנקה
2 לימסול לימסול 124,054
3 סטרובולוס ניקוסיה 71,123
4 לרנקה לרנקה 68,194
5 לקאטמיה ניקוסיה 53,273
6 אגיוס אתנסיוס לימסול 42,936
7 פמגוסטה פמגוסטה 42,526
8 פאפוס פאפוס 37,297
9 קירניה קירניה 33,207
10 Paralimni פמגוסטה 31,709
דת
דת בקפריסין
דת בקפריסין Pew Research דת אחוז
אורתודוקסיה מזרחית

78%
אסלאם

20%
אחר

1%
אף אחד

1%

 

רוב הקפריסאים היוונים מזדהים כנוצרים, במיוחד יוונים אורתודוכסים, בעוד שרוב הקפריסאים הטורקים הם חסידי האיסלאם הסוני. הנשיא הראשון של קפריסין, מקריוס השלישי, היה ארכיבישוף.

 

לפי מפקד האוכלוסין של 2001 שנערך באזורים שבשליטת הממשלה, 94.8% מהאוכלוסייה היו מזרחית אורתודוקסית, 0.9% ארמנים ומארונים, 1.5 % רומאים קתולים, 1.0% כנסיית אנגליה ו-0.6% מוסלמים. יש גם קהילה יהודית בקפריסין. 1.3% הנותרים דבקו בעדות דתיות אחרות או לא ציינו את דתם. בשנת 2021, הוערך כי בקפריסין היו 13,280 סיקים (1.
1% מהאוכלוסייה), מה שהופך אותה לשיעור הלאומי השלישי בגודלו של סיקים בעולם.
הכנסייה היוונית-אורתודוקסית, האפוסטולית הארמנית, וגם הקתולים המארונים והלטינים הם כתות מוכרות חוקתית ופטורות ממיסים.

שפות
שפות קפריסין

לקפריסין שתי שפות רשמיות, יוונית וטורקית. ערבית מארונית ארמנית וקפריסאית מוכרות כשפות מיעוטים. למרות שאין מעמד רשמי, אנגלית מדוברת באופן נרחב ומופיעה רבות בתמרורים, בהודעות פומביות ובפרסומות. אנגלית הייתה השפה הרשמית היחידה בתקופת השלטון הקולוניאלי הבריטי וה- lingua franca עד 1960, והמשיכה לשמש (דה פקטו) בבתי המשפט עד 1989 ובחקיקה עד 1996. בשנת 2010, 80.4% הקפריסאים היו בקיאים באנגלית כשפה שנייה. רוסית מדוברת רבות בקרב מיעוטים במדינה, תושביה ואזרחים של מדינות פוסט-סובייטיות, והיוונים הפונטיים. רוסית, אחרי אנגלית ויוונית, היא השפה השלישית בשימוש בשלטים רבים של חנויות ומסעדות, במיוחד בלימסול ובפאפוס. בנוסף, בשנת 2006, 12% מהאוכלוסייה דיברו צרפתית ו-5% דיברו גרמנית.

שפת הדיבור היומיומית של קפריסאים יוונים היא יוונית קפריסאית וזו של קפריסאים טורקים היא טורקית קפריסאית.
השפות השפות הללו שונות באופן משמעותי מהרשומות הסטנדרטיות שלהן.

חינוך
חינוך בקפריסין

 

בקפריסין יש מערכת מפותחת מאוד של חינוך יסודי ותיכוני המציעה חינוך ציבורי ופרטי כאחד. את האיכות הגבוהה של ההוראה ניתן לייחס בין השאר לעובדה שכמעט 7% מהתמ”ג מושקע על חינוך, מה שהופך את קפריסין לאחת משלושת ההוצאות המובילות בחינוך באיחוד האירופי יחד עם דנמרק ושוודיה.

בתי ספר ממלכתיים נתפסים בדרך כלל כשווים באיכות החינוך למוסדות במגזר הפרטי. עם זאת, ערכה של תעודת בגרות ממלכתית מוגבל על ידי העובדה שהציונים המתקבלים מהווים רק כ-25% מהציון הסופי לכל נושא, כאשר 75% הנותרים מוקצים על ידי המורה במהלך הסמסטר, באופן מינימלי. דרך שקופה. אוניברסיטאות קפריסאיות (כמו אוניברסיטאות ביוון) מתעלמות כמעט לחלוטין מהציונים בתיכון למטרות קבלה. בעוד שתעודת בגרות היא חובה לנוכחות באוניברסיטאות, הקבלה נקבעת כמעט אך ורק על בסיס ציונים בבחינות הכניסה לאוניברסיטאות המנוהלות מרכזית שכל המועמדים לאוניברסיטה נדרשים לעבור.

רוב הקפריסאים מקבלים את ההשכלה הגבוהה שלהם באוניברסיטאות יווניות, בריטיות, טורקיות, אחרות באירופה ובצפון אמריקה. קפריסין כרגע יש את האחוז הגבוה ביותר של אזרחים בגיל העבודה שיש להם השכלה ברמה גבוהה יותר באיחוד האירופי עם 30%, מה שהוא לפני 29.5% של פינלנד. בנוסף, ל-47% מאוכלוסייתה בגילאי 25-34 יש השכלה על תיכונית, שהיא הגבוהה ביותר באיחוד האירופי.
גוף הסטודנטים הקפריסאים הוא נייד מאוד, כאשר 78.
7% לומדים באוניברסיטה מחוץ לקפריסין.

תרבות

הכניסה לגימנסיה ההיסטורית פנסיפריאן
קפריסאים יוונים וטורקים חולקים תכונות תרבותיות רבות, תוך שהם בעלי כמה הבדלים. מספר מאכלים מסורתיים (כגון סובלה וחלומי ומשקאות דומים, וכן ביטויים ודרכי חיים. אירוח וקנייה או הצעת מזון ומשקאות לאורחים או לאחרים נפוצים בקרב שניהם. בשתי הקהילות, מוזיקה, ריקוד ואמנות הם חלק בלתי נפרד מחיי החברה וביטויים אמנותיים, מילוליים ולא מילוליים רבים, ריקודים מסורתיים כמו ציפטעטלי, קווי דמיון בתלבושות ריקוד וחשיבות המיוחסת לפעילויות חברתיות משותפים בין הקהילות. עם זאת, לשתי הקהילות יש דתות ותרבויות דתיות נפרדות, כאשר הקפריסאים היוונים הם באופן מסורתי יוונים אורתודוקסים וקפריסאים טורקים באופן מסורתי הם מוסלמים סונים, מה שהפריע בחלקו לחילופי תרבות. לקפריסאים היוונים יש השפעות מיוון ומהנצרות, ואילו לקפריסאים הטורקים יש השפעות מטורקיה ומהאיסלאם.

פסטיבל הקרנבל בלימסול הוא קרנבל שנתי הנערך בלימסול בקפריסין.
האירוע הפופולרי מאוד בקפריסין הוצג במאה ה-20.

אומנויות

רשימת אמנים קפריסאים
ניתן לומר שתולדות האמנות של קפריסין נמשכת עד 10,000 שנים אחורה, בעקבות גילוי סדרה של דמויות מגולפות מהתקופה הכלקוליתית בכפרים Khoirokoitia ולמפה. האי הוא ביתם של דוגמאות רבות של ציור אייקונים דתי באיכות גבוהה מימי הביניים, כמו גם כנסיות מצוירות רבות. האדריכלות הקפריסאית הושפעה מאוד מהרנסנס הגותי הצרפתי והאיטלקי שהוכנסו לאי בעידן השליטה הלטינית (1191–1571).

אמנות מסורתית ידועה המתוארכת לפחות מהמאה ה-14 היא התחרה של לפקרה, שמקורה בכפר לפקרה. תחרת לפקרה מוכרת כמורשת תרבותית בלתי מוחשית (ICH) על ידי אונסק”ו, והיא מאופיינת בדפוסי עיצוב מובהקים, ובתהליך הייצור המורכב והגוזל שלה. צורה מקומית נוספת של אמנות שמקורה בלפקארה היא ייצור פיליגרן קפריסאי (הידוע במקום טריפורניו, סוג של תכשיטים העשויים מחוטי כסף מעוותים.

בתקופה המודרנית ההיסטוריה של האמנות הקפריסאית מתחילה עם הצייר ואסיליס וריונידס (1883–1958) שלמד באקדמיה לאמנויות יפות בוונציה. ניתן לטעון ששני האבות המייסדים של האמנות הקפריסאית המודרנית היו Adamantios Diamantis (1900–1994) שלמד בקולג ‘ המלכותי לאמנות בלונדון וכריסטופורוס סאווה (1924–1968) שלמד אף הוא בלונדון, בבית הספר לאמנות של סן מרטין. בשנת 1960, סאווה הקים, יחד עם האמן הוולשי גלין יוז, את אפופאסיס , את המרכז התרבותי העצמאי הראשון של הרפובליקה החדשה של קפריסין. בשנת 1968, Savva היה בין האמנים שייצגו את קפריסין בביתן הפתיחה שלה בביאנלה ה-34 של ונציה. האמן הקפריסאי האנגלי Glyn HUGHES הועבר לארכיון ב-19 ביוני 2021 ב- Wayback Machine 1931–2014. במובנים רבים שני האמנים הללו קבעו את התבנית לאמנות הקפריסאית הבאה, וגם הסגנונות האמנותיים שלהם וגם דפוסי השכלתם נותרו משפיעים עד היום. בפרט רוב האמנים הקפריסאים עדיין מתאמנים באנגליה בעוד שאחרים מתאמנים בבתי ספר לאמנות ביוון ובמוסדות אמנות מקומיים כמו המכללה לאמנות של קפריסין, אוניברסיטת ניקוסיה והמכון הטכנולוגי של פרדריק.

אחד המאפיינים של האמנות הקפריסאית היא נטייה לציור פיגורטיבי למרות שאמנות מושגית מקודמת בקפדנות על ידי מספר “מוסדות” אמנות ובעיקר המרכז העירוני לאמנות ניקוסיה.
גלריות לאמנות עירוניות קיימות בכל העיירות המרכזיות ויש סצנת אמנות מסחרית גדולה ותוססת.

אמנים יוונים קפריסאים בולטים נוספים כוללים את הלן בלאק, משפחת Kalopedis, Panayiotis Kalorkoti, Nicos Nicolaides, Stass Paraskos, Arstís Stasí, Telemachos Kanthos, Konstantia Sofokleous וכריס Achilleos, והאמנים הקפריסאים הטורקיים כוללים את İsmet Günek, Musmet Güney ו- Turke.

מוסיקה
מוזיקת ​​קפריסין
למוזיקה העממית המסורתית של קפריסין יש כמה אלמנטים משותפים עם מוזיקה יוונית, טורקית וערבית, שכולם צאצאי המוזיקה הביזנטית, כולל ריקודים קפריסאים יווניים וקפריסאים תורכיים כמו הטילירקוטיסה, כמו גם הציפטעטלי בהשראה מזרח תיכונית. אפיה. קיימת גם צורה של שירה מוזיקלית המכונה צ’אטיסטה אשר מבוצעת לעתים קרובות בחגים ובחגיגות מסורתיות. הכלים המזוהים בדרך כלל עם מוזיקת ​​פולק קפריסין הם כינור (“פקיולין”), לאוטה (“לאוטו”), חליל קפריסין פיתקיאבלין, עוד (“אוטי”), קנונאקי וכלי הקשה (כולל ” טמבוציה “). מלחינים הקשורים למוזיקה הקפריסאית המסורתית כוללים את סולון מיכאלידס, מריו טוקאס, אוגוראס קאראג’ורגיס וסאבאס סאליידס. בין המוזיקאים נמנה גם הפסנתרן עטור השבחים Cyprien Katsaris, המלחין Andreas G. Orphanides, והמלחין והמנהל האמנותי של יוזמת בירת התרבות האירופית Marios Joannou Elia.

המוזיקה הפופולרית בקפריסין מושפעת בדרך כלל מסצנת הלאיקה היוונית ; אמנים שמשחקים בז’אנר זה כוללים את כוכבת הפלטינה הבינלאומית אנה ויסי, אברידיקי וסרבל. היפ הופ ו- R&B נתמכו על ידי הופעת הראפ הקפריסאי וסצנת המוזיקה האורבנית באיה נאפה, בעוד שבשנים האחרונות סצנת הרגאיי צומחת, במיוחד באמצעות השתתפותם של אמנים קפריסאים רבים בפסטיבל הרגאיי סונג’אם השנתי. ידוע גם מוזיקת ​​רוק קפריסאית ורוק Éntekhno מזוהה לעתים קרובות עם אמנים כמו מיכליס האטציגיאניס ואלקינוס יואנידיס. למטאל יש גם קהל קטן בקפריסין המיוצג על ידי להקות כמו Armageddon (rev.
16:16), Blynd, Winter’s Verge, Methysos ו- Quadraphonic.

ספרות
ספרות קפריסאית

ההפקה הספרותית של העת העתיקה כוללת את קפריה, שיר אפי, שחיבר כנראה בסוף המאה ה-7 לפני הספירה ומיוחס לסטסינוס. הקפריה היא אחת הדגימות הראשונות של השירה היוונית והאירופית. הזנו הקפריסאי מציטיום היה מייסד האסכולה הסטואית לפילוסופיה.

שירה אפית, בעיקר “שירי המבקר”, שגשגה במהלך ימי הביניים. שתי כרוניקות, האחת נכתבה על ידי Leontios Machairas והשנייה על ידי Georgios Boustronios, מכסות את כל ימי הביניים עד סוף השלטון הפרנקי (המאה הרביעית–1489). Poèmes d’amour שנכתב בקפריסאית יוונית מימי הביניים מתוארכים למאה ה-16. חלקם הם תרגומים ממשיים של שירים שנכתבו על ידי פטררקה, במבו, אריוסטו וג’י סנזארו. חוקרים קפריסאים רבים ברחו מקפריסין בזמנים בעייתיים כמו יואניס קיגאלס (1622–1687 לערך) שהיגר מקפריסין לאיטליה במאה ה-17, כמה מיצירותיו שרדו בספרים של חוקרים אחרים.

יואניס קיגאלס בערך  1622 -1687) היה מלומד קפריסאי יווני יליד ניקוסיה ופרופסור לפילוסופיה, שהיה פעיל בעיקר במאה ה-17. חסן חילמי אפנדי, משורר קפריסאי טורקי, זכה לתגמול על ידי הסולטן העות’מאני מחמוד השני ונאמר שהוא “הסולטן של השירים”.

דמויות ספרות קפריסאיות יווניות מודרניות כוללות את המשורר והסופר קוסטאס מונטיס, המשורר קיריאקוס צ’רלמבידס, המשורר מיכליס פסיארדיס, הסופר ניקוס ניקולאידס, סטיליאנוס אטשליס, אלטהיידס, לוקיס אקריטאס ודמטריס ת’. גוטסיס. Dimitris Lipertis, Vasilis Michaelides ו-Pavlos Liasides הם משוררים עממיים שכתבו שירים בעיקר בניב קפריסאי-יווני. בין הסופרים הטורקים קפריסאים המובילים נמנים עוסמאן טורקאי, מועמד פעמיים לפרס נובל לספרות, Özker Yasin, Neriman Cahit, Urkiye Mine Balman, Mehmet Yasin ו- Neşe Yasin.

יש נוכחות חזקה יותר ויותר של סופרים קפריסאים מהגרים זמניים וקבועים בספרות העולמית, כמו גם כתבים של סופרים קפריסאים מהדור השני והשלישי שנולדו או גדלו בחו”ל, לרוב כותבים באנגלית. זה כולל סופרים כמו מייקל פארסקוס וסטפנוס סטפנידס.

דוגמאות לקפריסין בספרות זרה כוללות את יצירותיו של שייקספיר, כאשר רוב המחזה אותלו מאת וויליאם שייקספיר מתרחש באי קפריסין. הסופר הבריטי לורנס דורל חי בקפריסין מ-1952 עד 1956, בתקופתו שעבד עבור הממשלה הקולוניאלית הבריטית באי, וכתב את הספר Bitter Lemons על תקופתו בקפריסין שזכה בפרס דאף קופר השני ב-1957.

תקשורת המונים
Media of Cyprus
טלוויזיה בקפריסין, רדיו בקפריסין וקולנוע קפריסין
בדו”ח חופש העיתונות לשנת 2015 של Freedom House, הרפובליקה של קפריסין וצפון קפריסין דורגו “חופשיים”. הרפובליקה של קפריסין השיגה ציון של 25/100 בחופש העיתונות, 5/30 בסביבה משפטית, 11/40 בסביבה פוליטית ו-9/30 בסביבה כלכלית (ככל שהציונים נמוכים יותר כך טוב יותר). כתבים ללא גבולות מדרגים את הרפובליקה של קפריסין במקום ה-24 מתוך 180 מדינות במדד חופש העיתונות העולמי לשנת 2015, עם ציון של 15.62.

החוק קובע את חופש הביטוי והעיתונות, והממשלה בדרך כלל מכבדת זכויות אלו בפועל. עיתונות עצמאית, מערכת משפט אפקטיבית ומערכת פוליטית דמוקרטית מתפקדת יחד כדי להבטיח את חופש הביטוי והעיתונות. החוק אוסר על התערבות שרירותית בפרטיות, במשפחה, בבית או בהתכתבות, והממשלה בדרך כלל מכבדת את האיסורים הללו בפועל.

חברות הטלוויזיה המקומיות בקפריסין כוללות את תאגיד השידור של קפריסין בבעלות המדינה המפעילה שני ערוצי טלוויזיה. בנוסף בצד היווני של האי יש את הערוצים הפרטיים ANT1 Cyprus, Plus TV, Mega Channel, Sigma TV, Nimonia TV (NTV) ו-New Extra. בצפון קפריסין, הערוצים המקומיים הם BRT, המקבילה הקפריסאית הטורקית לתאגיד השידור של קפריסין, ומספר ערוצים פרטיים. רוב תכניות האמנויות והתרבות המקומיות מופקות על ידי תאגיד השידור של קפריסין ו-BRT, עם סרטי אמנות מקומיים, תוכניות ביקורת וסדרות דרמה מצולמות.

בית קולנוע
Cinema of Cyprus

בסוף שנות ה-60 ותחילת שנות ה-70, הפיק וביים ג’ורג’ פיליס את Gregoris Afxentiou, Etsi Prodothike i Kypros ו- The Mega Document. ב-1994, הפקת הסרטים הקפריסאית קיבלה דחיפה עם הקמת הוועדה המייעצת לקולנוע. בשנת 2000, הסכום השנתי שהופרש ליצירת סרטים בתקציב הלאומי היה 500,000 CYP ליש”ט (כ-850,000 אירו). בנוסף למענקים ממשלתיים, קופרודוקציות קפריסאיות זכאיות למימון מקרן Eurimages של מועצת אירופה, המממנת קופרודוקציות סרטים אירופיות. עד כה, ארבעה סרטים עלילתיים שבהם קפריסאי היה מפיק בפועל קיבלו מימון מ-Eurimages.
הראשון היה I Sphagi tou Kokora (1996), ואחריו Hellados (לא שוחרר), To Tama (1999), ו- O Dromos gia tin Ithaki (2000).

מטבח
מטבח קפריסאי

מז קפריסאי
בתקופת ימי הביניים, תחת המלכים הצרפתיים לוסיניאן של קפריסין התפתחה צורה משוכללת של מטבח חצר, הממזג צורות צרפתיות, ביזנטיות ומזרח תיכוניות. מלכי לוסיניאן היו ידועים בייבוא ​​טבחים סוריים לקפריסין, ונטען כי אחד הנתיבים המרכזיים לייבוא ​​מתכונים מזרח תיכוניים לצרפת ולמדינות אחרות במערב אירופה, כמו בלנצ’נס, היה דרך ממלכת לוסיניאן של קפריסין. מתכונים אלו נודעו במערב בשם vyands de Chypre, או מאכלים של קפריסין, והיסטוריון האוכל וויליאם וויס וויבר זיהה למעלה ממאה מהם בספרי מתכונים באנגלית, צרפתית, איטלקית וגרמנית של ימי הביניים. אחד שהפך לפופולרי במיוחד ברחבי אירופה בתקופות ימי הביניים ובתקופות המודרניות המוקדמות היה תבשיל שנעשה עם עוף או דג בשם malmonia, שהפך באנגלית ל-mawmeny.

דוגמה נוספת למרכיב מזון קפריסאי שנכנס לקנון מערב אירופה היא הכרובית, שעדיין פופולרית ומשמשת במגוון דרכים באי כיום, שהייתה קשורה לקפריסין מימי הביניים המוקדמים. בכתב במאות ה-12 וה-13 טענו הבוטנאים הערבים אבן אל-עוואם ואבן אל-ביתר שמקורו של הירק בקפריסין, והקשר הזה עם האי קיבל הד במערב אירופה, שם היו כרובית. ידוע במקור ככרוב קפריסין או קולוורט קפריסין. גם בזרעי כרובית מקפריסין היה סחר ארוך ונרחב, עד למאה השש-עשרה.

למרות שחלק ניכר מתרבות האוכל הלוסינית אבדה לאחר נפילת קפריסין בידי העות’מאנים ב-1571, שרדו היום מספר מאכלים שהיו מוכרים ללוסינינים, כולל צורות שונות של טחינה וחומוס, זלטינה, סקורדליה ושירת בר כבוש. ציפורים הנקראות אמבלופוליה. Ambelopoulia, שהיא כיום שנויה במחלוקת, ולא חוקית, יצאה בכמויות עצומות מקפריסין במהלך התקופות הלוסינן והוונציאנית, במיוחד לאיטליה וצרפת. בשנת 1533 טען הנוסע האנגלי לקפריסין, ג’ון לוק, שראה את ציפורי הבר הכבושות ארוזות לתוך צנצנות גדולות, מהן 1200 צנצנות יוצאו מקפריסין מדי שנה.

כמו כן, מוכרת ללוסיניאנים גבינת החלומי, שחלק מחברי האוכל טוענים היום שמקורה בקפריסין בתקופה הביזנטית למרות ששם הגבינה עצמה נחשב על ידי אנשי אקדמיה ממוצא ערבי.
אין עדות תיעודית כתובה ששרדה לכך שהגבינה קשורה לקפריסין לפני שנת 1554, כאשר ההיסטוריון האיטלקי פלוריו בוסטרון כתב על גבינת חלב כבשים מקפריסין שהוא כינה קלומי.
חלומי (הלמים) נהוג להגיש פרוס, צלוי, מטוגן ולפעמים טרי, כמתאבן או כמנת מזוזה.

חלומי הקפריסאי

מנות פירות ים ודגים כוללות קלמארי, תמנון, בורי אדום ובס ים. מלפפון ועגבנייה נמצאים בשימוש נרחב בסלטים. תכשירי ירקות נפוצים כוללים תפוחי אדמה בשמן זית ופטרוזיליה, כרובית כבושה וסלק, אספרגוס ותרו. מעדנים מסורתיים נוספים הם בשר כבוש בזרעי כוסברה ויין מיובשים, ובסופו של דבר מיובש ומעושן, כגון לונצה חלצי חזיר מעושן, טלה על פחמים, סופלאקי (חזיר ועוף מבושלים על פחם), ושפטליה בשר טחון עטוף בפחמים). mesentery. פורגורי בורגורי, חיטה סדוקה) הוא המקור המסורתי לפחמימות מלבד לחם, ומשמש להכנת קובה המעדן.

ירקות ופירות טריים הם מרכיבים נפוצים. ירקות בשימוש תכוף כוללים קישואים, פלפלים ירוקים, במיה, שעועית ירוקה, ארטישוק, גזר, עגבניות, מלפפונים, חסה ועלי גפן, וקטניות כגון שעועית, שעועית רחבה, אפונה, שעועית שחורת עיניים, חומוס ועדשים. הפירות והאגוזים הנפוצים ביותר הם אגסים, תפוחים, ענבים, תפוזים, מנדרינות, נקטרינות, מדלר, פטל שחור, דובדבן, תותים, תאנים, אבטיח, מלון, אבוקדו, לימון, פיסטוק, שקדים, ערמונים, אגוזי מלך ואגוזי לוז.

קפריסין ידועה גם בקינוחים שלה, כולל לוקום (הידוע גם בתור תענוג טורקי וסוטזוקוס. לאי זה יש ציון גיאוגרפי מוגן (PGI) עבור לוקום המיוצר בכפר Geroskipou.

ספורט

הגופים המנהלים של הספורט כוללים את התאחדות הכדורגל של קפריסין, התאחדות הכדורסל של קפריסין, התאחדות הכדורעף של קפריסין, איגוד הרכב של קפריסין, התאחדות הבדמינטון של קפריסין, התאחדות הקריקט של קפריסין, הפדרציה של קפריסין הרוגבי והתאחדות הבריכה של קפריסין.

קבוצות ספורט בולטות בליגות קפריסין כוללות את APOEL FC, Anorthosis Famagusta FC, AC Omonia, AEL Limassol FC, Apollon Limassol FC, Nea Salamis Famagusta FC, Olympiakos Nicosia, AEK Larnaca FC, Aris Limassol FC, AEL Limassol BC ו- AEL Keravnos BC אצטדיוני לימסול BC או אתרי ספורט כוללים את אצטדיון GSP (הגדול באזורים שבשליטת הרפובליקה של קפריסין), אצטדיון ציריון (השני בגודלו), אצטדיון ניאו GSZ, אצטדיון אנטוניס פאפאדופולוס, אצטדיון אמוצ’וסטוס. אצטדיון מקאריו ואצטדיון אלפאמגה.

בעונת 2008–09, Anorthosis Famagusta FC הייתה הקבוצה הקפריסאית הראשונה שהעפילה לשלב הקבוצות של ליגת האלופות של אופ”א. בעונה הבאה, APOEL FC העפילה לשלב הבתים של ליגת האלופות, והגיעה לשמינית הגמר של ליגת האלופות 2011–12 לאחר שסיימה בראש קבוצתה וניצחה את אולימפיק ליון הצרפתית בשמינית הגמר.

נבחרת הרוגבי הלאומית של קפריסין המכונה The Moufflons מחזיקה כיום בשיא של מרבית הניצחונות הבינלאומיים ברציפות, דבר בולט במיוחד מכיוון שהתאחדות הרוגבי הקפריסאית הוקמה רק ב-2006.

הכדורגלן סוטיריס קאיאפאס זכה בנעל הזהב האירופית בעונת 1975–76; קפריסין היא המדינה הקטנה ביותר לפי אוכלוסיה שאחד השחקנים שלה זוכה בפרס. הטניסאי מרקוס בגדאטיס דורג 8 בעולם, היה פיינליסט באליפות אוסטרליה הפתוחה והגיע לחצי גמר ווימבלדון, כל זאת בשנת 2006. הקופץ לגובה קיריאקוס יואנו השיג קפיצה של 2.35 מ’ באליפות העולם ה-11 באתלטיקה של IAAF בשנת אוסקה, יפן, בשנת 2007, זכתה במדליית הארד. הוא דורג במקום השלישי בעולם. בתחום הספורט המוטורי, Tio Ellinas הוא נהג מכונית מירוץ מצליח, המתמודד כעת בסדרת GP3 עבור Marussia Manor Motorsport. יש גם אמן לחימה מעורב קוסטאס פיליפו, שהתחרה בחטיבת המשקל הבינוני של UFC מ-2011 עד 2015. קוסטאס מחזיק בשיא של 6–4 בקרבות UFC.

בולטים גם באי ים תיכוני, האחים כריסטופר וסופיה פפמיכלופולו העפילו לאולימפיאדת החורף 2010 בוונקובר, קולומביה הבריטית, קנדה. הם היו הספורטאים היחידים שהצליחו להעפיל ובכך ייצגו את קפריסין באולימפיאדת החורף 2010.

המדליה האולימפית הראשונה אי פעם במדינה, מדליית כסף, זכה על ידי השייט פבלוס קונטידס, באולימפיאדת הקיץ 2012 בכיתה לייזר לגברים.

הפוסט הקודם
הפוסט הבא